Regleringsbrevsuppdrag 32

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regleringsbrevsuppdrag 32"

Transkript

1 samhällsskydd och beredskap 1 (11) Ekonomienheten Sten Jansson sten.jansson@msb.se Regleringsbrevsuppdrag 32 Innovationsupphandling inom MSB

2 samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning Sammanfattning Inledning Bakgrund Arbetets genomförande Utgångspunkter Aktiviteter Kartläggning aktuella områden för analys Möten Vinnova och Konkurrensverket Konferens för att inventera behov av forskning och utveckling inom metoder och teknik för räddningstjänstinsatser Workshop Analys Inledning Innovationsupphandling MSB idag Definierade områden Räddningstjänstområdet Internationella insatser Informationssäkerhetsområdet Kommunikationstjänster för samhällsviktig verksamhet Processen inom MSB- utmaningar och problem Allmänt Effektiv innovationsupphandling Definition av behov och kravinsamling Rättssäkerhet Kompetens Finansiering Internationellt MSB innovationsmekanismer... 11

3 samhällsskydd och beredskap 3 (11) Sammanfattning MSB har fått i uppdrag att analysera hur innovationsupphandling kan nyttjas inom myndighetens verksamhetsområde. Den genomförda analysen baserad på diskussioner vid möten inom MSB och med ett begränsat antal berörda aktörer samt Vinnova och Konkurrensverket visar att: Det finns flera områden där innovationsupphandling ökar möjligheterna att på ett effektivt sätt utveckla samhällsskydd och beredskap bl.a. ledning, räddningstjänst och kriskommunikation. MSB behöver vidareutveckla sina upphandlingsprocesser och därtill behövlig kompetens för att göra innovationsupphandlingar möjlig i enlighet med regeringens mål för den offentliga upphandlingen. En förutsättning för effektiv upphandling är att finansiering kan ske under en längre period och över ett antal budgetår. I de fall undantagsregeln enligt 17 anslagsförordningen (2011:223) inte är tillämpbar förutsätter detta att MSB får ett särskilt bemyndigande som möjliggör åtaganden som sträcker sig över flera år. En viktig förutsättning för att arbetet ska gå framåt generellt är att Vinnova och Konkurrensverket får fortsatt mandat till att stödja och kompetensutveckla offentlig verksamhet inom innovationsupphandlingsområdet.

4 samhällsskydd och beredskap 4 (11) 1. Inledning 1.1 Bakgrund I MSB:s regleringsbrev för 2014 (uppdrag 32) framgår att MSB ska analysera hur innovationsupphandling kan nyttjas inom myndighetens område. MSB har av regeringen fått följande uppdrag: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska analysera hur innovationsupphandling kan nyttjas inom myndighetens verksamhetsområde. Analysen ska göras med utgångspunkt i regeringens mål om att den offentliga upphandlingen ska vara effektiv och rättssäker och tillvarata konkurrensen på marknaden så att skattemedlen används på bästa sätt till nytta för medborgarna, den offentliga sektorn och näringslivet. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 16 februari I denna rapport redovisas detta uppdrag. 2. Arbetets genomförande 2.1 Utgångspunkter Utgångspunkten för arbetet har varit att det finns områden inom MSB:s verksamhet där innovationsupphandling, med fördel, skulle kunna nyttjas. En annan utgångspunkt har också varit att inte endast fokusera på MSB:s interna verksamhet utan att även titta på områden där MSB skulle kunna genomföra s.k. katalytisk upphandling, d.v.s. genom upphandling stimulera framtagandet av nya produkter/tjänster inom områden som ligger inom MSB:s verksamhetsområde men där MSB inte (i någon nämnvärd omfattning) är köpare och användare av produkten/tjänsten. 2.2 Aktiviteter Kartläggning aktuella områden för analys Ett antal områden inom MSB:s verksamhet har valts ut för analys. Verksamheten har tillfrågats om lämpliga områden. Urvalet av områden baserar sig på dessa svar samt de historiska erfarenheter som finns angående behov, upphandlingsobjekt, utvecklingsprojekt mm.

5 samhällsskydd och beredskap 5 (11) Möten Vinnova och Konkurrensverket Vinnova och Konkurrensverket har under 2014 haft en workshop och tre s.k. bollplanksmöten som stöd till de myndigheter som erhållit uppdraget. MSB har deltagit vid samtliga tillfällen Konferens för att inventera behov av forskning och utveckling inom metoder och teknik för räddningstjänstinsatser Den 10 september hölls en konferens för att inventera behov av forskning och utveckling inom metoder och teknik för räddningstjänstinsatser med bl.a. utblickar mot USA. Medverkande var i industrin, representerade av de två föreningarna SACS, Swedish Association of Civil Security, Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, den av MSB finansierade tripple helix inriktade Lindholmen Security Arena representerande Chalmers och Göteborgs universitet, FOI och ett flertal representanter för räddningstjänster och MSB. En av punkterna vid konferensen var en diskussion om innovationsupphandling som del i processerna att utveckla framtidens räddningstjänst Workshop Den 26/11 anordnade MSB en workshop för representanter från utvalda områden. På workshopen deltog även representanter från Vinnova och Konkurrensverket som genomförde en presentation om vad innovationsupphandling innebär. Följande frågor behandlades på workshopen: Vilka förutsättningar finns det för innovationsupphandling inom ert område? Vilka utmaningar och problem identifierar ni? Vilka specifika behov ser ni där innovationsupphandling kan vara ett viktigt verktyg? Vad krävs internt inom MSB i förändrade processer mm?

6 samhällsskydd och beredskap 6 (11) 3. Analys 3.1 Inledning Nedanstående analys bygger, till stor del, på den information som framkommit vid de aktiviteter som genomförts. 3.2 Innovationsupphandling Begreppet innovationsupphandling brukar delas in i två alternativ: Innovationsvänlig upphandling eller Utveckling av nya lösningar Nedan finns en figur som skissartat beskriver beslutsgången för att komma fram till vilken upphandlingsprocess som är lämplig. Figur MSB idag En analys av ett urval av de kravspecifikationer MSB tagit fram visar att myndigheten ofta kravställer på en mycket detaljerad nivå, detta bidrar till att leverantörernas möjligheter att föreslå nya/egna eller alternativa lösningar minskar. Givetvis måste verksamhetens behov av detaljstyrda (ofta beprövade)

7 samhällsskydd och beredskap 7 (11) lösningar prövas mot den risk som finns med att låta en leverantör ta fram en lösning. Detta dämpar möjligheterna att låta leverantörerna använda sin specialistkompetens, som ofta är mycket hög. En förutsättning för att MSB, med framgång, ska kunna detaljstyra kravspecifikationerna är att den interna beställarkompetensen är mycket hög. Det finns också flera bra exempel på upphandlingar där MSB endast ställt krav på funktion och inte detaljstyrt själva lösningen. 3.4 Definierade områden De analyser som genomförts av definierade områden redovisas nedan i korthet Räddningstjänstområdet Genomförda analyser inom räddningstjänstområdet visar på en god potential för innovationsupphandling. I det korta perspektivet kan upphandlingen inom detta område göras mer innovationsvänlig. Men det kommer med stor sannolikhet finnas områden där det finns behov av upphandling av utveckling av nya lösningar (förkommersiell upphandling eller innovationspartnerskap). Vid den konferens som hölls den 10 september kom en del mer generella slutsatser om behovet av nya metoder och tekniker för framtiden. Nya metoder och tekniker som är lättare att använda av fler individer vid räddningsaktioner exempelvis utrustning som är lättare, mindre och billigare. Ny utrustning med dessa egenskaper kommer att få stor betydelse för möjligheten att underlätta det fysiska arbetet. Metoder och teknik som kan användas lokalt i olika typer av miljöer. Här har landsbygden och högt urbaniserade områden i vissa fall olika behov. Exempelvis ställer stora avstånd i glesbygden speciella krav på rörlighet, mångsidighet och tillgänglighet medan förtätning och ny infrastruktur under jord eller byggnation på höjden kommer att kräva innovativa lösningar för att vara användbara i tätt trafikerade och befolkade områden Internationella insatser Vad gäller materiel till internationella insatser har det historiskt upphandlats beprövade lösningar där det i kravspecifikationerna ofta detaljstyrts vilken metod som ska användas för att lösa ett specifikt problem (t ex vattenrening). Det har oftast givits få möjligheter för leverantörerna att påverka utformning av produkter och lösning av specifika behov. Ofta har det dock funnits en naturlig förklaring, reservdelsförsörjning är ofta en sådan.

8 samhällsskydd och beredskap 8 (11) En av de kritiska punkterna vid materielförsörjning vid internationella insatser är reservdelshantering. Vid upphandlingar av materiel till internationella insatser brukar därför reservdelsförsörjning kravställas. De internationella insatserna genomförs oftast i områden där tillgången till reservdelar är mycket begränsad. De reservdelar som finns att tillgå i dessa områden är oftast till produkter som är beprövade och som funnits länge på marknaden. Uppdragsgivare på FN och EU ställer ofta krav på specifika tekniska lösningar som passar in i deras system, även detta utgör en begränsande faktor att upphandla nya lösningar. Det finns dock behov av utveckling i ett antal områden där det finns behov av nya lösningar. Ett sådant område är att minska behovet av och hitta alternativa sätt att producera elektricitet vid internationella insatser. Inom detta område finns expertkompetens hos leverantörerna. En upphandling av lösningar för detta behöver med all säkerhet öppna upp för nya och innovativa lösningar. Förmodligen finns det inom området internationella insatser mycket att göra för att bli mer innovationsvänligt vad gäller upphandling. Mycket av den teknik som krävs för att lösa flertalet behov finns redan idag på marknaden. Det som är viktigt är att vara öppen för nya lösningar. När det gäller detta område är det därför, i dagsläget, tveksamt om förfaranden som förkommersiell upphandling eller innovationspartnerskap är nödvändiga Informationssäkerhetsområdet Vid den analys som genomförts av informationssäkerhetsområdet har det visat sig att det i dagsläget inte finns något behov där t ex en förkommersiell upphandling skulle vara en lösning. Det finns dock även här en stor potential att upphandla mer innovationsvänligt Kommunikationstjänster för samhällsviktig verksamhet Vi ser att det inom program Kommunikationstjänster för samhällsviktig verksamhet vilket i första hand innebär mobila bredbandstjänster, kommer att finnas behov av innovationsupphandling. Vi ser i första hand ett behov av testmiljöer. Med testmiljöer avser vi olika tekniska lösningar till analyser för att tillgodose kvalitetssäkring och fortsatt utveckling inom programmet. Testmiljöerna avser att vara en miljö där vi kan testa både hårdvara och mjukvara. Miljön ska vara tillgänglig för olika leverantörer av applikationer och hårdvara.

9 samhällsskydd och beredskap 9 (11) 3.5 Processen inom MSB- utmaningar och problem Allmänt En förbättring vad gäller innovationsvänlig upphandling kan ske med tämligen enkla medel. Det kan handla om åtgärder som kompetensutveckling men kanske framförallt om att förändra ett invant mönster. Att upphandla lösningar innovationsvänligt borde därför kunna ske inom MSB:s ordinarie upphandlingsprocess. Det krävs insatser för att kunna skapa en process som ger bra förutsättningar för att kunna upphandla utveckling av nya lösningar. En del av de behov som finns i samhället bör analyseras om de är aktuella för innovationsupphandling. Den verksamhet MSB finansierar via bidrag till andra myndigheter och bedriver i egen regi med anslag 2:4 Krisberedskap avser såväl forskning som utveckling. Det är inom ramen för de verksamheterna som det är särskilt viktigt att utveckla processerna för att åstadkomma innovationsupphandling. Innovationsupphandling kan vara långsiktig med en tidshorisont mer än ett (1) år och användas då myndigheten vänder sig till företag för utveckling av innovationer, d.v.s. produkter, metoder, tjänster, etc. som inte går att köpa direkt från en leverantör. Innovationsupphandling skiljer sig från forskning genom att den inriktar sig på innovationer och utesluter ren kunskapsuppbyggnad som slutresultat. Dock kan forskning av både enkel och avancerad art komma att behövas för att genomföra innovationen. De analyser som redovisas i nedanstående punkter berör främst upphandling av nya lösningar. En av förutsättningarna, för att uppfylla regeringens mål om att tillvarata konkurrensen på marknaden så att skattemedlen används på bästa sätt, är att upphandla lösningar innovationsvänligt och upphandla nya lösningar. Därför kommer inte begreppet konkurrens att analyseras specifikt Effektiv innovationsupphandling I uppdraget står det den offentliga upphandlingen ska vara effektiv. Inom vissa områden, exempelvis ledning, räddningstjänst, kriskommunikation, internationella operationer, etc., har MSB en redan uppbyggd organisation med ledande experter inom krisberedskap och upphandling. Att utvidga mandatet till att även omfatta innovationsupphandling kräver dock nya processer och kompetensuppbyggnad. Huruvida sådana satsningar kommer att bli effektiva är svårt att bedöma i förväg. Emellertid finns redan processer för upphandling till vilka innovationsupphandling kan kopplas men för att realisera detta krävs resurser och kompetensutveckling.

10 samhällsskydd och beredskap 10 (11) Definition av behov och kravinsamling Eftersom MSB, inom vissa av de verksamhetsområden som kan vara aktuella, själva inte kommer att vara en stor köpare (t ex inom räddningstjänstområdet) så blir också en av utmaningarna att skapa nätverk för definition av behov och kravställande samt förankring av valda lösningar i de potentiella användargrupperna (t ex den kommunala räddningstjänsten). Det gäller också att vara noggrann i gränsdragningen mot andra intressenter. Det är viktigt att inte MSB i detta arbete går utanför sitt uppdrag Rättssäkerhet I uppdraget ingår även att tillse att eventuella framtida innovationsupphandlingar går till på ett rättssäkert sätt. Det finns redan upparbetade processer som är tillämpbara. Stödet från Konkurrensverket torde gagna en fortsatt utveckling för att uppfylla rättssäkerheten. Men MSB bör ta fram en exempelprocess som är kvalitetssäkrad ur rättsäker synpunkt. Den redan existerande processen för förkommersiell upphandling bör vara användbar. Den kommande upphandlingsformen innovationspartnerskap blir också det ett potentiellt verktyg i framtiden. Det finns således förutsättningar inom MSB att bedriva innovationsupphandlingar på ett rättssäkert sätt men de ovan nämnda processerna behöver komma tillstånd och kvalitetssäkras. Dessutom krävs viss kompetensutveckling (se nedan) Kompetens Kompetensutvecklingsinsatser krävs både för upphandlings- och sakverksamhet. De metoder (förkommersiell upphandling och innovationspartnerskap) som huvudsakligen finns att tillgå har inte använts inom MSB. Innovationspartnerskap kommer att finnas som metod först under 2016 och användningen av förkommersiell upphandling har förmodligen varit begränsad hos andra myndigheter. Det krävs också förmodligen en hel del mod både hos myndigheten MSB samt enskilda handläggare då det under processen kommer att behöva tas ställning till en del frågor där det saknas eller finns en svagt utvecklad rättspraxis Finansiering En fråga som behöver hanteras är hur finansiering ska ske. Att driva ett innovationsupphandlingsprojekt kräver extra finansiering. En del av de medel som MSB beviljar till utveckling av utvecklingen av krisberedskapen inom ramen för anslag 2:4 Krisberedskap går till upphandling. Anslag 2:4 Krisberedskap utgör således en potentiell källa för finansiering av

11 samhällsskydd och beredskap 11 (11) innovationsupphandling. I annat fall är det myndighetens förvaltningsanslag 2:7 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som blir aktuellt. Innovationsupphandlingar är processer som kan ta ett antal år. Därför är det viktigt att kunna säkerställa finansieringen över budgetårsskiften om det är så att innovationsupphandling inte kan ses som löpande verksamhet inom ramen för going koncern. Detta förutsätter i sådana fall att MSB får ett särskilt bemyndigande enligt anslagsförordningen (2011:223) 17 som möjliggör åtaganden som sträcker sig över flera år i de fall den s.k. undantagsregeln inte är tillämplig. För anslag 2:4 Krisberedskap finns redan ett särskilt bemyndigande, som i sådana fall kan behöva utökas. För anslag 2:7 finns inget särskilt bemyndigande för närvarande. 3.6 Internationellt Internationellt används innovationsupphandling i stor utsträckning. I våra kontakter med amerikanska Department of Homeland Security, DHS, möter vi ofta innovationsprojekt och innovationer som tagits fram genom sådan upphandling. Inom EU utgör sjunde ramprogrammet ett stort program för innovationsupphandling där tyvärr inte alla projekt uppfyller ambitionen att vara innovationsinriktade. En stor del av projekten domineras av forskningsorganisationer och får en tyngdpunkt som är mer akademisk än innovativ. Svenskt näringsliv (SOFF) har framfört synpunkter på bristen på innovation d.v.s. marknads- och innovationsnära resultat. 4. MSB innovationsmekanismer MSB finansierar forskning som syftar till att stärka förmågorna hos aktörerna i krisberedskapssystemet. MSB avser att med start 2016 göra en satsning i form av en utlysning för att etablera en mekanism för överbryggande av forskningsresultat till mer utvecklings- och innovationsriktade aktiviteter. Avsikten är att dessa ska leda till praktiska tillämpningar för målgrupper exempelvis nya produkter, tjänster, metoder eller stödsystem. Som en del i detta arbete har MSB givit FOI ett uppdrag att genomföra en studie. Uppdraget ska utmynna i förslag hur en mekanism för överbryggande av forskningsresultat skulle kunna utformas, med intentionen att på sikt stärka förmågan inom området samhällsskydd och beredskap.

Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap

Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) Enheten för inriktning av forskning Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap Inledning

Läs mer

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 . Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 2014-12-08 Anna Lipkin, Konkurrensverket Nina Widmark, VINNOVA Snabbfakta VINNOVA Stimulera Statlig myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling -01-11 1 (7) Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som

Läs mer

Utveckling av process för samverkan avseende FoU inom området CBRNE

Utveckling av process för samverkan avseende FoU inom området CBRNE Utveckling av process för samverkan avseende FoU inom området CBRNE Presentation av den rapport som FOI, FM och MSB har arbetat med under 2015 Sara Brunnberg, MSB och Åsa Scott, FOI Det blev en rapport!

Läs mer

Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 2 - Om innovationsupphandling

Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 2 - Om innovationsupphandling Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 2 - Om innovationsupphandling Innehåll Beskrivning av innovationsupphandling... 3 Semantiken i denna upphandling... 3 FoU-undantag... 3 Processen...

Läs mer

Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB organisation Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för kunskapsutveckling Avdelningen för utveckling

Läs mer

Utveckling av FRG-konceptet

Utveckling av FRG-konceptet samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Utveckling av räddningstjänst och krishantering Jassin Nasr 010-240 5321 jassin.nasr@msb.se Utveckling av FRG-konceptet Inledning Konceptet frivilliga resursgrupper

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Alla offentliga verksamheter har möjligheter att göra innovationsupphandlingar. Inledning Offentlig sektor upphandlar årligen varor och tjänster för cirka

Läs mer

Vad pågår i världen innovationsupphandling i nationellt och internationellt perspektiv

Vad pågår i världen innovationsupphandling i nationellt och internationellt perspektiv Vad pågår i världen innovationsupphandling i nationellt och internationellt perspektiv 2015-10-14 Niklas Tideklev Nina Widmark Dagens presentation Vad är innovationsupphandling? Definitioner Hur arbetar

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne Regionstyrelsen Lennart Svensson Strateg 0768-870445 lennart.r.svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601956 1 (6) Regionstyrelsen Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Läs mer

Sverige och USA. gränsöverskridande risker och gemensamma lösningar

Sverige och USA. gränsöverskridande risker och gemensamma lösningar Sverige och USA gränsöverskridande risker och gemensamma lösningar USA är en viktig internationell samarbetspartner för Sverige och Europa när det gäller samhällsskydd och beredskap. USA har omfattande

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Definition av innovationsvänlig upphandling Upphandlande myndigheter beaktar aktivt möjligheten

Läs mer

Budgetunderlag 2016 2018 för. Upphandlingsmyndigheten. Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04

Budgetunderlag 2016 2018 för. Upphandlingsmyndigheten. Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04 Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04 Utredningen om inrättande av Upphandlingsmyndigheten S 2014:19 Budgetunderlag 2016 2018 för Upphandlingsmyndigheten I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd

Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd samhällsskydd och beredskap 1 (5) Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 651 81 KARLSTAD Telefonväxel: 0771-240 240 E-post: registrator@msb.se Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd Inledning

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Syftet med offentlig upphandling Säkerställa fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2.

Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2. samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) 2015-09 Svante Ödman Bodil Lundberg Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2. MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap

Läs mer

FSPOS Strategisk plan

FSPOS Strategisk plan FSPOS Finansiella Sektorns Privat- Offentliga Samverkan FSPOS Strategisk plan 2018-2020 Version 0.95, 2017-03-31 Innehållsförteckning INLEDNING 3 BAKGRUND FSPOS 3 UTVÄRDERING AV FSPOS ARBETE 3 STRATEGIWORKSHOP

Läs mer

Kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen kunskapsstrategier för Konkurrensverket N2007/5553/FIN

Kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen kunskapsstrategier för Konkurrensverket N2007/5553/FIN 2007-11-26 Dnr 333/2007 1 (6) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen kunskapsstrategier för Konkurrensverket N2007/5553/FIN

Läs mer

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m. Regeringsbeslut 1:12 REGERINGEN 2010-11-25 U2010/7180/F Utbildningsdepartementet Se sändlista Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Michael Lindstedt 010-2405242 michael.lindstedt@msb.se

Läs mer

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning utlysning 2008 Bakgrund I internationella jämförelser intar den svenska vården ofta en ledande position; den har tillgång till unika register och system, är förhållandevis väl utbyggd, jämlik och skapar

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av Upphandlingsmyndigheten. Dir. 2014:161. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014

Kommittédirektiv. Inrättande av Upphandlingsmyndigheten. Dir. 2014:161. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014 Kommittédirektiv Inrättande av Upphandlingsmyndigheten Dir. 2014:161 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av en

Läs mer

Finansieringsprinciper

Finansieringsprinciper Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Charlott Thyrén Helena Bunner Mona Matsson Finansieringsprinciper Anslag 2:4 Krisberedskap Villkor för användning av anslagsmedel De satsningar som finansieras

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem

Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (9) Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem samhällsskydd och beredskap PM 2 (9) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:

Läs mer

Kommittédirektiv. Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning. Dir. 2011:54. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011

Kommittédirektiv. Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning. Dir. 2011:54. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011 Kommittédirektiv Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning Dir. 2011:54 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska bl.a. analysera it-användningen

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle

Forskning planeras för ett säkrare samhälle Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2016 MSB916 september 2015 Dnr 2015-4915 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vägen till en forskningsplan... 3 MSB:s forskningsfält och

Läs mer

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2010-12-22 Maria Sandqvist maria.sandqvist@teknikforetagen.se 08-782 09 30 Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Sammanfattning

Läs mer

Programplan

Programplan samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Programplan 2015-2017 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Bidrag till uppbyggnad och drift aven svensk nationell infrastruktur - Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC)

Bidrag till uppbyggnad och drift aven svensk nationell infrastruktur - Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) Datum Diarienummer 2012-02-17 811-2011-6663 as p Bidrag till uppbyggnad och drift aven svensk nationell infrastruktur - Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) Förutsättningar Swedish National

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Finansieringsprinciper

Finansieringsprinciper x samhällsskydd och beredskap 1 (7) Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Sofia Elfstrand Sara Zamore Asada och Camilla Odenberg Charlott Thyrén Finansieringsprinciper Anslag 2:4 Krisberedskap samhällsskydd

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

FSPOS & SOES - Beskrivning för att tydliggöra gränsdragning

FSPOS & SOES - Beskrivning för att tydliggöra gränsdragning & - Beskrivning för att tydliggöra gränsdragning Deltagande organisationer Representanter från kommuner = Adjungerande deltagare i 2 Former för samverkan Frivilligt samverkansforum med deltagare från det

Läs mer

Klimatrisker och krisberedskap. Välkomna!

Klimatrisker och krisberedskap. Välkomna! Klimatrisker och krisberedskap Välkomna! Praktikaliteter Wifi: använd guest inget lösenord Prata i mikrofon så att deltagarna via webben kan höra Presentationer och filmer kommer att läggas ut på webben

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Kommittédirektiv Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd Dir. 2011:78 Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare får i uppdrag att utreda hur

Läs mer

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 1 1. Introduktion Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet

Läs mer

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar Mattias Esbjörnsson, +4684733293 Mattias. Esbj ornsson@ VINNOVA. se Projektnr Ert diarienr 1(2) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle

Forskning planeras för ett säkrare samhälle Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2015 2014-10-14, Dnr 2014-4640 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vägen till en forskningsplan... 3 MSB:s forskningsfält och portfölj...

Läs mer

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Upphandling Kvalité, innovation, sociala krav Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Kvalité? Vad är kvalitet för dig? Hur ska du formulera detta för att få ut det du vill av en upphandling? Hur

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar Serviceförvaltningen Verksamhetsområde upphandling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-31 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08-508 11 818 Till Servicenämnden samhällsansvar i stadens Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Bra offentliga affärer på en fikarast* 2 *Det vill säga max 15 minuter. Den offentliga sektorn köper in varor och tjänster för mer än 700 miljarder kronor

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård BESLUTSUNDERLAG 1(2) Richard Widén 2014-05-26 Dnr: LiÖ 2014-660 Landstingsstyrelsen Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård Landstinget i Östergötland

Läs mer

Perspektiv på totalförsvaret Underlag till workshop den 7 december 2016

Perspektiv på totalförsvaret Underlag till workshop den 7 december 2016 Perspektiv på totalförsvaret Underlag till workshop den 7 december 2016 Workshop kring fyra frågor 1. Totalförsvaret: vad avser vi? 2. Vad innebär det för företagen? 3. Vilken roll kan SOFF spela? 4. Nästa

Läs mer

Ny mandatperiodnya möjligheter! Markus Planmo SKL Trygghet & säkerhet

Ny mandatperiodnya möjligheter! Markus Planmo SKL Trygghet & säkerhet Ny mandatperiodnya möjligheter! Markus Planmo SKL Trygghet & säkerhet Vilka är SKL Trygghet & säkerhet? Greta Berg Markus Planmo Max Ekberg Fredric Jonsson 20% åt SKL Brottsförebyggande Hot och våld Internt

Läs mer

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Kommittédirektiv Forskning och utveckling på försvarsområdet Dir. 2015:103 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till inriktningen, omfattningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

Granskning av kommunens hantering av riktade bidrag

Granskning av kommunens hantering av riktade bidrag TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2019-01-30 KS 2018/1063 Kommunstyrelsen Granskning av kommunens hantering av riktade bidrag Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar kommunledningskontorets

Läs mer

Strategisk förnyelse. digitalisering. Teknik. den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar. Processer. Affärsmodeller.

Strategisk förnyelse. digitalisering. Teknik. den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar. Processer. Affärsmodeller. PiiA Bakgrund till PiiA På G Vad händer Strategisk förnyelse digitalisering Teknik Processer den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar.! Affärsmodeller Kompetens Teknikutveckling - Utveckling

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (11) Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB Informationssäkerhet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB Informationssäkerhet Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB Informationssäkerhet Richard Oehme Chef enheten för samhällets informationssäkerhet Internrevisionen Generaldirektör Överdirektör Kommunikationsdirektör

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. YTTRANDE 2010-12-06 Dnr 516/2010 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Sammanfattning

Läs mer

If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.

If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses. If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses. Henry Ford Innovationsmekanism inom samhällssäkerhet Skånsk brandskyddsdag 14 september 2017 Utmaningar för den kommunala räddningstjänsten

Läs mer

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Återrapportering. avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och beredskap 1 (6) Datum Diarienr 2015-4814 Utgåva Återrapportering avseende fortsatt arbete med jämställdhetsintegrering vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samhällsskydd och

Läs mer

Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder

Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder Erika Ericsson och Mathias Kristiansson 2017-09-27 Agenda 27/9 Frukost 9 10 Introduktion och presentation Bakgrunden till mötet Upplägget

Läs mer

Värdskap för Svensk Nationell Datatjänst för Klimat- och Miljödata (SND-KM)

Värdskap för Svensk Nationell Datatjänst för Klimat- och Miljödata (SND-KM) Datum Diarienummer 2008-05-12 811-2008-1292 Handläggare Magnus Friberg Värdskap för Svensk Nationell Datatjänst för Klimat- och Miljödata (SND-KM) Vetenskapsrådet inbjuder svenska universitet, högskolor

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK Om du ser detta har anslutningen till webbseminariet lyckats. Sändningen börjar kl. 10:00. I väntan på att seminariet startar kan du prova omröstningen som kommer användas senare i seminariet: www.govote.at

Läs mer

Uppdrag att genomföra utbildning i upphandling av vård och omsorg om äldre

Uppdrag att genomföra utbildning i upphandling av vård och omsorg om äldre Regeringsbeslut II:2 2013-01-24 S2013/612/FST (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att genomföra utbildning i upphandling av vård och omsorg om äldre 1 bilaga

Läs mer

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Bakgrund och avsikt Social resursförvaltning beviljade under 2014 drygt sju miljoner kronor i ekonomiskt stöd till sociala företag. Dessa företag

Läs mer

Innovationsupphandling av engångsförkläden till sjukvården

Innovationsupphandling av engångsförkläden till sjukvården RAPPORT Innovationsupphandling av engångsförkläden till sjukvården Arne Berge 2016-06-20 Den nyligen avslutade innovationsupphandlingen av engångsförkläden till har skapat innovation på flera nivåer. Förutom

Läs mer

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Innehållsförteckning På den strategiska agendan hos upphandlande myndigheter sid 4 Upphandling som strategiskt

Läs mer

Statsbidrag för kompetensutveckling

Statsbidrag för kompetensutveckling SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Sida 1 (5) 2013-10-09 Handläggare Helena Petersson Telefon: 08-508 25 443 Statsbidrag för kompetensutveckling Förvaltningens förslag

Läs mer

Katarina Duca. Hej, Insänder härmed VINNOVAs redovisning av uppdrag angående dnr N2011/3000/FIN. Pappersoriginal insändes med post.

Katarina Duca. Hej, Insänder härmed VINNOVAs redovisning av uppdrag angående dnr N2011/3000/FIN. Pappersoriginal insändes med post. Katarina Duca Från: VINNOVA Skickat: den 27 juni 2014 09:35 Till: 'n.registrator@regeringskansliet.se' Ämne: N2011/3000/FIN, Slutrapport av regeringsuppdrag att genomföra en satsning med syfte att utveckla

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Samverkan och samhällspåverkan

Samverkan och samhällspåverkan Samverkan och samhällspåverkan En workshop som ger dig praktiska exempel på ett lärosätes strategiska samverkansarbete i syfta att skapa, sprida och nyttiggöra kunskap till gagn för en positiv samhällsutveckling

Läs mer

Upphandlingsunderlag facilitator till projektet Kompetenslyft för handeln

Upphandlingsunderlag facilitator till projektet Kompetenslyft för handeln Upphandlingsunderlag facilitator till projektet Kompetenslyft för handeln Innehåll 1. Inledning... 2 2. Information om Handelsrådet... 2 3. Information om projektet Kompetenslyft för handeln... 2 4. Information

Läs mer

Rekommendation Tidig marknadsdialog

Rekommendation Tidig marknadsdialog Till Medlemmarna i Anläggningsforum Föreslagna aktiviteter i denna Rekommendation är omhändertagna genom att de är införda i Trafikverkets Verksamhetssystem. Uppföljning genomförd 2019-02-12 Rekommendation

Läs mer

Om Säkerhets- och försvarsföretagen

Om Säkerhets- och försvarsföretagen Om Säkerhets- och försvarsföretagen Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) är en branschorganisation för företag inom säkerhets- och försvarsområdet med verksamhet i Sverige. Vi har 62 medlemsföretag

Läs mer

Västra Götalandsregionens stöd till Informationssäkerhetsprogram Riktlinjer för sökande kommuner

Västra Götalandsregionens stöd till Informationssäkerhetsprogram Riktlinjer för sökande kommuner Riktlinjer Informationssäkerhetsprogram 2020 Sida 1 (10) Västra Götalandsregionens stöd till Informationssäkerhetsprogram 2020 Riktlinjer för sökande kommuner 2017-10-10 Riktlinjer Informationssäkerhetsprogram

Läs mer

Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser

Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser Konferens om risk- och sårbarhetsanalyser 2014 Syfte - att stödja och utveckla myndigheternas arbete med risk- och sårbarhetsanalyser Mette Lindahl Olsson Chef på enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet

Läs mer

Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling

Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling Innovation en förutsättning för god offentlig upphandling Teknikföretagen och våra medlemsföretag vill

Läs mer

Förkommersiell Upphandling en metod att anskaffa forskning, kunskapsutveckling och innovation genom konkurrensutsättning.

Förkommersiell Upphandling en metod att anskaffa forskning, kunskapsutveckling och innovation genom konkurrensutsättning. Förkommersiell Upphandling en metod att anskaffa forskning, kunskapsutveckling och innovation genom konkurrensutsättning Lisa Silvemark Trafikverket avser att satsa på behovsdriven forskning och innovation

Läs mer

Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper

Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper 2013-12-18 Dnr: S2013:05/2013/31 1(10) Strandskyddsdelegationen - nationell arena för samverkan S 2013:05 Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper STRANDSKYDDSDELEGATIONEN TEL 08 405 10 00

Läs mer

Några reflexioner med tanke på projektskrivning.

Några reflexioner med tanke på projektskrivning. Några reflexioner med tanke på projektskrivning. BA-informationstillfälle 18.02.2015 Ulf Grindgärds NI ÄR MED OCH FÖRVERKLIGAR BA-PROGRAMMET BOTNIA-ATLANTICA 2014-2020 PROGRAMDOKUMENT PROGRAMMETS MÅL Genom

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Beslut Justitiedepartementet

Beslut Justitiedepartementet Beslut 2017-03-28 Justitiedepartementet Beslut av Övervakningskommittén för fonden för inre säkerhet om allmän inriktning rörande tilldelning av medel ur fonden Bakgrund och förutsättningar Fonden för

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Datum Dnr Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Datum Dnr Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne Regionstyrelsen Lennart Svensson Strateg 0768-870445 lennart.r.svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-06-17 Dnr 1601956 1 (6) Regionstyrelsen Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

Remissvar. Statistik på upphandlingsområdet (Ds 2017:48) SVENSKT NÄRINGSLIV

Remissvar. Statistik på upphandlingsområdet (Ds 2017:48) SVENSKT NÄRINGSLIV SVENSKT NÄRINGSLIV Finansdepartementet Vår referens/dnr: Avdelningen för offentlig förvaltning SN 186/2017 Enheten för offentlig upphandling Emma Regnér Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi201 7/03926/OU

Läs mer

CMB 29 januari dagordning

CMB 29 januari dagordning CMB 29 januari 2015 - dagordning 1. Mötets öppnande och kort om föregående möte - (Anna Kadefors) 2. Aktuellt från CMB (Bengt Christensson) 3. InnovaFonsupphandling inom byggområdet (Anna Kadefors, Chalmers

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 24 september 2012, 151 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Förhållningssätt... 3 2. Samordnad upphandling... 4 3. Standardisering...

Läs mer

Övergripande inriktningsbeslut för 2013 för anslag 2:4 Krisberedskap samt sammanställning av verksamhet som tidigare delfinansierats av anslaget

Övergripande inriktningsbeslut för 2013 för anslag 2:4 Krisberedskap samt sammanställning av verksamhet som tidigare delfinansierats av anslaget samhällsskydd och beredskap 1 (9) Övergripande inriktningsbeslut för 2013 för anslag 2:4 Krisberedskap samt sammanställning av verksamhet som tidigare delfinansierats av anslaget samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi 2012 09 18 Sveriges Kommuner och Landsting Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet VINNOVA Västerås stad Innovationsupphandling VINNOVA Upphandlingsstödet

Läs mer

Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet. En modern säkerhetsskyddslag 1

Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet. En modern säkerhetsskyddslag 1 Underlag 2. Direktiv till två pågående utredningar som har bäring på informationssäkerhet Under denna gransknings gång har två pågående utredningar haft i uppdrag att hantera mer övergripande frågor som

Läs mer

Är färre och större universitet alltid bättre?

Är färre och större universitet alltid bättre? Detta är en utbyggd artikel relativt vad som publicerades i tidningen Ny Teknik, 27-8- 29, under rubriken Mindre universitet vinner över större. Här bifogas även diverse jämförande grafer samt lite utvidgade

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-11-21 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen Karin Sigvardsson (enhetschef)

Läs mer

Innovationssluss 2.0. Resultat av projektet

Innovationssluss 2.0. Resultat av projektet Innovationssluss 2.0 Resultat av projektet 1. Bakgrund Projektet Innovationssluss 2.0 startade 2016 som ett samverkansprojekt mellan Region Örebro län, Almi företagspartner Mälardalen, Region Västmanland

Läs mer