GIS som verktyg för planering och utvärdering av flexibel kollektivtrafik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GIS som verktyg för planering och utvärdering av flexibel kollektivtrafik"

Transkript

1 GIS som verktyg för planering och utvärdering av flexibel kollektivtrafik Jonas Tornberg, Yngve Westerlund Tema Stad & Trafik, CHALMERS, Göteborg, LogistikCentrum, Dannemansvägen 4B, , Askim, Sammanfattning Med stöd av databaser innehållande demografi, områdesindelningar, bebyggd tätortsyta och befintligt transportnät med hållplatslägen kan GIS-baserade metoder användas för olika slags planering och utvärdering av nya mellanformer av s.k. flexibel kollektivtrafik. Ett par exempel på sådan yttäckande trafik är den traditionella servicelinjen som först introducerades i Borås på 1980-talet och anropsstyrda flexlinjer som först infördes i Göteborg GIS användes här i den fortsatta planeringen med utbyggnad av flextrafik över hela staden för att ge ett detaljerat underlag rörande bl. a. äldretäthet och resmönster för befintligt färdtjänstresande med taxi. GIS användes även för att på ett pedagogiskt sätt beskriva olika planeringsförslag avseende befolkningsgruppers tillgänglighet till kollektivtrafik. Tillgängligheten till kollektivtrafik definieras som andel av befolkningen (totalt eller utvald målgrupp) som bor inom ett bestämt gångavstånd ifrån vanliga hållplatser, s.k. vinkområden för servicelinjer eller s.k. mötesplatser för flextrafik. Metoden som ursprungligen togs fram i ett forskningsprojekt vid Chalmers och sedan vidareutvecklats i ett samarbete med LogistikCentrum AB har redan spelat en avgörande roll i Göteborgs arbete med en utvidgad trafikförsörjningsplan för kommunen. I forskningsprojektet Servicelinjer eller Flextrafik: När, var, hur? deltar ett flertal kommuner: Stockholm, Göteborg, Uddevalla, Örebro och Aalborg. Här har ett viktigt syfte varit att försöka ange när olika former av kollektivtrafik för äldre fungerar bäst. Det har visat sig att det är mycket svårt att ge ett generellt svar på denna fråga. Faktorer som äldretäthet och tillgänglighet till den reguljära kollektivtrafiken får bedömas från fall till fall. En viktig slutsats är att GIS kan användas i denna bedömning men även för att på ett effektivt sätt planera och utvärdera nya former av flexibel kollektivtrafik. Våra erfarenheter från detta projekt pekar framför allt på hur viktigt det är att kombinera den tekniska kunskapen om GIS med mjukare kunskap om de faktiska tillämpningsområdena.

2 BAKGRUND OCH SYFTE Yttäckande servicetrafik tillgängliga mellanformer i kollektivtrafiken Det har blivit alltmer vedertaget att det krävs mellanformer mellan den ordinarie linjetrafiken och den speciella trafikform som anges i den svenska lagstiftningen om färdtjänst, utförd med specialfordon eller taxi. Borås var den första staden som redan på 1980-talet etablerade s.k. servicelinjer med god yttäckning via en slingrande linjeföring, (Ståhl 1986). Servicelinjernas huvudsakliga syften är dels att prioritera korta gångavstånd före snabbhet, dels att fordonsförarna tar god tid på sig under resorna, så att resenärerna i den aktuella målgruppen kan känna sig trygga och väl omhändertagna. Sådana servicelinjer finns idag i ett sjuttiotal kommuner i Sverige och denna trafikform har även spridits till många städer utanför Sveriges gränser. Genom att tillgängligheten till den ordinarie kollektivtrafiken förbättrats via låggolvsbussar, har behoven av de traditionella servicelinjerna efter hand minskat. Resandeunderlaget har då tunnats ut till en nivå som på vissa håll gör att man ifrågasätter eller slopar denna trafikform. Men på många håll i Sverige fungerar servicelinjerna fortfarande väl. Figur 1: Servicelinjen i Aalborg. Här blandas olika resandekategorier, i Sverige är målgruppen främst pensionärer. Flexibel anropsstyrd kollektivtrafik Sedan 1996 körs i Göteborg ett nytt alternativ för yttäckande kollektivtrafik. Flexlinjen är en syntes av traditionell servicelinje och samordnad taxifärdtjänst - med andra ord en anropsstyrd servicelinje, speciellt utformad för äldre och funktionshindrade (Westerlund m fl. 1999). Kännetecknande för all flexibel kollektivtrafik är att den är anropsstyrd, d.v.s. resenären måste förboka sin resa, och turerna körs endast om det finns minst en bokning. För färdtjänstberättigade resenärer med svårare rörelsehinder kan ett gångavstånd på 200 m till närmaste mötesplats innebära en starkt nedsatt tillgänglighet. Därför medges i vissa fall att flexbussen kan köra ända fram till porten om detta är möjligt. Namnet Flexlinjen är i viss mån vilseledande eftersom det inte handlar om linjer utan om områdestrafik där man bara angör de hållplatser/mötesplatser någon i förväg beställt upphämtning eller avstigning. Flextrafik är därför en mer adekvat benämning. I framtiden kan vi dock räkna med alltfler nya trafikformer

3 i gränslandet mellan vanlig kollektivtrafik och taxi. Priset för resan bör därför också ligga någonstans mellan dessa båda trafikformer. Figur 2: Flexlinjen i Göteborg är öppen för färdtjänstberättigade och för pensionärer och finns i dag utbyggd över halva staden. Ett tjugotal minibussar kör mellan mötesplatser efter bokning per telefon eller med kortläsare på viktiga destinationer. Syfte Göteborgsföretaget LogistikCentrum AB bedriver i samarbete med Lunds Tekniska Högskola (LTH), Chalmers och fem städer i Sverige och Danmark ett projekt kallat Servicelinjer eller Flextrafik, När, Var, Hur?. Finansiering av projektet sker via anslag från forskningsrådet VINNOVA och de fem städerna. Syftet är att ge ett bättre beslutsunderlag för den omstrukturering av anpassad linjetrafik och mellanformer som pågår i Norden. Separat men dock i nära anslutning till denna studie har även LogistikCentrum AB med stöd från Chalmers gjort en omfattande analys av boendetätheten för äldre personer (75+) i Göteborg och deras tillgänglighet till kollektivtrafik i stadsdelar med respektive utan flextrafik/servicelinjer. Dessa analyser har utgjort ett viktigt beslutsunderlag för planeringen av den fortsatta flextrafikutbyggnaden i Göteborg. Vi har därför valt att redovisa metoder och resultat från båda dessa studier. METOD Täthetsanalys En viktig utgångspunkt vid utformning av tillgänglig servicetrafik är pensionärstätheten. Den definieras vanligtvis som boendetätheten för populationen 65 år eller äldre. Vi föredrar dock att använda begreppet äldretäthet och syftar då på populationen boende som är 75 år eller äldre. Anledningen är att många pensionärer i yngre ålder klarar sig bra utan särskild hjälp av särskilda transportformer. Däremot kan man tydligt se att rörelsehinder av olika slag ofta inträffar då man närmar sig åldern 75 år. Den demografiska databasen för beräkningen är baserad på fastighetsrelaterad befolkningsdata för år 2000 upprättad av Statistiska Centralbyrån (SCB).

4 Befolkningsuppgifterna är knutna till varje enskild fastighets centrumpunkt. Den demografiska databasen för år 2000 innehåller ca 8,8 miljoner personer fördelade på drygt 2 miljoner fastigheter. Många av dessa fastigheter, speciellt i förortsområdena täcker stora ytor och innehar ett stort antal hushåll som bor i långa och höga bostadshus, speciellt i de s.k. miljonprogramsområdena (Socialdemokraternas politiska handlingslinjer, 1964). Befolkningen på en sådan fastighet kommer då att hamna på koordinaten för fastighetens centrumpunkt och en kartering mot denna punkt kan bli missvisande i vissa få fall. En metod för att korrigera detta är att istället koppla befolkningen till fastighetens yta. Geografiska informationssystem (GIS) erbjuder en mängd verktyg och operationer för rumsliga analyser, bl.a. funktioner för att skapa täthetsberäkningar eller densitet (Silverman, B.W., 1986). På så vis kan man fördela koncentrationen av befolkning på en yta mått. I våra analyser har vi valt rutor med måtten 100 x 100 meter d.v.s. hektar. Då får man en mera rättvisande och fullt tillräcklig bild av den lokala täthetsvariationen. En exakt teckenförklaring för densiteten får i detta sammanhang användas med försiktighet. Bilderna bör därför läsas; ju mörkare desto högre boendetäthet per hektar. Redovisningen sker i tabellform (antal 75+ per hektar) områdesvis, t ex för olika stadsdelar eller annan geografisk avgränsning, eller som kartbilder liknande den som visas i figuren nedan. I kombination med det faktiska antalet äldre per område (stadsdel) är dessa täthetskartor mycket värdefulla hjälpmedel i planering och prioritering av olika trafikinsatser för den äldre befolkningsgruppen. I Göteborg finns även möjlighet att koda adresserna mer exakt t ex till en koordinat för varje entré i ett långt hyreshus vilket ökar kvalitén på planeringsunderlaget. Figur 3: Demografisk täthet avseende åldersgruppen 75 år eller äldre i Stockholms kommun. Vi ser tydligt hur äldretätheten är störst i de centrala stadsdelarna i Stockholm, Gärdet, Östermalm, Vasastaden, Kungsholmen och Södermalm. Men även vissa andra mera perifera stadsdelar som Farsta, Fruängen och Hässelby synes ha ett stort antal boende i åldern 75+.

5 Målpunktsanalys Eftersom ett av de viktigaste ändamålen med yttäckande servicetrafik är att reducera behovet av och efterfrågan på den lagstadgade kommunala färdtjänsten är det nödvändigt att analysera färdtjänstresandet. Detta sker enklast genom att man ur databasen för resandet hämtar en s.k. resfil som beskriver resor som utförts under en viss tidsperiod ( t ex vardagar mellan klockan 9:00-17:00 under ett kvartal). För den s.k. målpunktsanalysen behövs bara en kodningsbar adress för målet för varje enskild resa. Redovisningen sker på kartor med cirklar med logaritmisk skala, som anger antalet resenärer med gemensam målpunkt. Figur 4: Exempel på målpunktsanalys för flextrafikplanering i Göteborg. Stora cirklar indikerar viktiga destinationer som t ex köpcentrum, sjukhus mm. Dessa användes tillsammans med kartor för äldretätheten för att avgränsa respektive flextrafikområde. Observera att bilden ej visar autentiska data. Tillgänglighetsanalys Redan under slutet på 1970-talet utvecklade Volvo Transportsystem ett verktyg för tillgänglighetsanalyser kopplat till sitt simuleringsverktyg för kollektivtrafikplanering (VIPS). Metoden och tekniken har med åren förfinats. Ett bra exempel på detta är en ambitiös forskningsstudie med GIS verktyg som genomförts vid Arkitektur, Chalmers, som bl. a. behandlar pensionärernas avstånd till service inklusive kollektivtrafik (Reneland, 1998). Reneland visar t ex hur andelen pensionärer med < 200 m till närmaste kollektivtrafiklinje varit konstant eller ökat något lite mellan 1980 och 1995 i 45 svenska tätorter. Andelen är 83 % i genomsnitt i mindre tätorter ( invånare) och har ökat från 87 % till 89 % i större tätorter. Samtidigt har pensionärernas tillgänglighet till praktiskt taget all annan service (t ex post och livsmedelsbutiker) minskat påtagligt. Detta innebär att behovet av yttäckande servicetrafik har ökat. Medelavstånd till kollektivtrafiklinje (meter) Boendetäthet stadsinvånare per hektar Figur 5: Samband mellan pensionärers medelavstånd till närmaste kollektivtrafiklinje och boendetäthet 1980 (svart) och 1995 (vit). Reneland (1998).

6 Inom projektet Servicelinjer eller flextrafik har vi gjort tre olika tillgänglighetsanalyser: Andel av totalbefolkningen som bor inom ca 400 m gångavstånd (308 m buffertradie) från ordinarie kollektivtrafik. En motsvarande täthetskarta med angivande av bostadsplatsen för de personer som hamnar utanför buffertradien kan användas för att avgöra var ytterligare servicebehov föreligger. Figur 6: Tillgänglighet till den ordinarie busstrafiken i Örebro med ca 400 m gångavstånd. Andel av de äldre (75+) som bor inom 200 m gångavstånd (154 m buffertradie) från hållplatser i den ordinarie kollektivtrafiken. Andel av de äldre (75+) som bor inom 200 m gångavstånd (154 m buffertradie) från någon form av hållplatser i all kollektivtrafiken, inklusive mötesplatser för flextrafiken (se figur nedan). Figur 7: Tillgängligheten till kollektivtrafik för de äldre (75+) förbättras genom införande av yttäckande servicetrafik. Bilden visar stadsdelen Hökarängen med buffertzoner på 154 m radie för tunnelbana och regionbuss (vänstra bilden) och för servicelinjen i (högra bilden). Andelen äldre som således bor inom 200 m gångavstånd har där ökat från 6 % till 83 %. Genom att jämföra de två senare analyserna för olika planeringsalternativ får man en mycket illustrativ beskrivning av hur tillgängligheten förändras (till det bättre) genom införandet av yttäckande servicetrafik, vare sig nu denna är traditionella servicelinjer eller anropsstyrd flextrafik.

7 RESULTAT Nedanstående bild är hämtad från översiktsplaneringen för den fortsatta utbyggnaden av flextrafiken i Göteborg (Westerlund och Knutsson, 2004). Den har varit till stor hjälp som beslutsunderlag för kommunens framtida utbyggnad av flextrafiken eftersom den på ett dramatiskt sätt visar hur den yttäckande servicetrafiken har förbättrat tillgängligheten för äldre i ett antal stadsdelar. För detaljplaneringen behöver man dock inte bara andelen äldre utan även det faktiska antalet (som fås ur samma analys). Frölunda Högsbo Biskopsgården Lundb y Tynnered Majorna Kortedala Backa Linnést ad en Gunnared Cent rum Kärra-Rödbo Örgryte Härland a Bergsjön Älvsborg Tuve-Säve Torslanda Askim Lärjedalen Styrsö Äldre personers tillgänglighet till kollektivtrafik i Göteborg 2003 Reguljär linjetrafik Flexlinjen Trygga Rundan Figur 8: Jämförelse av tillgängligheten till kollektivtrafik för äldre i Göteborgs samtliga stadsdelar med och utan yttäckande servicetrafik 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Andel äldre (75+) inom 200 m gångavstånd från hållplatser eller mötesplatser i flextrafiken Källa: Västtrafik, Göteborgs stad Färdtjänsten, CTH, LogistikCentrum Ett av målen med projektet Servicelinjer eller Flextrafik är att ange bättre planeringsprinciper för mellanformer av anpassad kollektivtrafik. Det stod tidigt klart att faktorer som äldretäthet och generell tillgänglighet till det ordinarie kollektivtrafiksystemet har betydelse för om den yttäckande servicetrafiken skall bli effektiv eller bara vara en onödig dubblering av en ofta redan tillgänglig linjetrafik med buss i tätorterna. På platser som endast har tunnelbane- eller spårvägstrafik råder det knappast någon tvekan om att det behövs en kompletterande yttäckande trafik, inte bara för de äldre utan som matartrafik

8 för allmänheten. För tätorter med ganska täta linjenät för vanlig busstrafik finns en möjlighet att rationalisera linjenätet (tänk spårvagn kör buss) med stomlinjer med högre turtäthet och längre gångavstånd. I detta läge kan både servicelinjer och flextrafik vara ett bra komplement. Om tillgängligheten däremot redan är hög i busstrafiknätet behövs som regel bara en mindre komplettering med flextrafik för den relativt lilla grupp som inte klarar av ett gångavstånd på 200 m. Servicenivån anpassas till resandeunderlaget. En ansats i projektet är att dra upp ett diagram med generell tillgänglighet till kollektivtrafiken på ena axeln och äldretätheten på den andra axeln. När vi plottat in siffrorna för de olika stadsdelarna i Göteborg finner vi att äldretätheten i många stadsdelar är så låg att det inte finns utrymme för den flextrafik vi hittills kört med avgångar från en eller två ändhållplatser varje eller varannan timme. För perifera stadsdelar som Torslanda, Säve-Tuve etc. lämpar sig i stället en annan yttäckande trafikform, Närtrafik, som är mera generellt utformad för landsbygden. Här anger man antal restillfällen per dag eller vecka som de boende kan erbjudas någon form av servicetrafik. Denna finns i Höör, Laholm m fl. kommuner samt i Nordjylland. I Skaraborg har man i flera kommuner hela 5 resmöjligheter per dag som samordnas med färdtjänst och sjukresor i samma beställningssystem. GIS har visat sig vara ett utomordentligt hjälpmedel för att planera och dimensionera denna trafikform. Tillgänglighet och äldretäthet i olika stadsdelar Andel boende (%) totalt inom 400m gångavstånd från ordinarie kollektivtrafik Askim Torslanda NÄRTRAFIK Styrsö Handen Gunnared Backa Älvsborg Tynnered Tuve- Bergsjön Säve Lärjedale Kärra-Rödbo Uddevalla Lundby Biskopsgården Örgryte Härlanda FLEXTRAFIK Vällingby Linnéstaden Örebro Frölunda Kortedal Majorna SERVICELINJER? Hökarängen Högsbo Äldre (75+) per kvkm Figur 9: Äldretäthet och tillgänglighet till den ordinarie kollektivtrafiken är viktiga grunder för planering av olika former av flexibel kollektivtrafik. På Styrsö är färjeläget idag den enda kollektivtrafikhållplatsen medan det i Hökarängen finns en T-bane station och en busshållplats. När det gäller att i diagrammet identifiera vilka kombinationer av tillgänglighet och äldretäthet som lämpar sig för flextrafik eller linjebunden servicetrafik har vi inte tillräckligt med observationer från olika studieobjekt. I fallet Örebro (stadsdelen Vasa) är äldretätheten bland den högsta i landet. Här borde finnas ett gott underlag för servicetrafik och tillgängligheten till den vanliga busstrafiken är här så god att servicelinjen inte har någon annan uppgift än att betjäna den särskilda målgruppen (75+). Trafikanträkningarna visar dock att inte ens de äldre utnyttjar denna service i någon större utsträckning. Vår bedömning är därför att denna linje snarast bör ersättas med flextrafik som har större förutsättning att bättre betjäna resenärerna i målgruppen eftersom den körs med mindre fordon och därför kommer nära dörren.

9 I fallet Hökarängen är det lika klart att servicelinjen bör bibehållas i sin nuvarande form eftersom den är mycket produktiv i målgruppen men även gör nytta som matartrafik i ett område med mycket långa gångavstånd till tunnelbanan. För de andra studieorterna ser vi inget tydligt mönster och antalet observationer är också mycket begränsat. Men det verkar troligt att det finns andra faktorer som här avgör om en viss form av servicetrafik skall fungera eller inte. DISKUSSION Att man har stor nytta av GIS i planeringsprocessen för utbyggnaden av flextrafiken är känt sedan länge i Göteborg. Det är emellertid fortfarande en öppen fråga om man kan använda dessa verktyg för att mera generellt ange planeringsprinciper för yttäckande mellanformer. I forskningsprojektet Servicelinjer eller Flextrafik : När, var, hur? har ett viktigt syfte varit att försöka ange när olika mellanformer fungerar bäst. Det har visat sig att det är mycket svårt att ge ett generellt svar på denna fråga. Faktorer som äldretäthet och tillgänglighet till den reguljära kollektivtrafiken får bedömas från fall till fall. En viktig slutsats av projektet är att GIS är ett bra verktyg i denna bedömning och kan användas för att på ett effektivt sätt planera och utvärdera både den traditionella servicetrafiken och nya former av flexibel kollektivtrafik. Detta projekt har genomförts i samverkan mellan två kompetensområden, GIS och kollektivtrafikplanering. Resultatet av denna samverkan pekar tydligt på hur viktigt det är att kunna kombinera den tekniska kunskapen med mjukare kunskap om de faktiska tillämpningsområdena och kunna arbeta med frågeställningar på en gemensam plattform GIS. Kartor i kombination med diagram och tabeller som illustration av de analyser vi har genomfört har visat sig vara ett mycket pedagogiskt sätt att beskriva vad begreppet tillgänglighet kan innebära i praktiken och visa vilka förbättringar som har erhållits genom införande av nya trafikformer men självfallet även för att jämföra framtida planeringsalternativ. REFERENSER Reneland, Mats (1998): Pensionärers avstånd till service, STACHT 1998:7, Stads- och Trafikplanering, Chalmers tekniska högskola, Göteborg Reneland, Mats (1998): Kollektivtrafikens effektivitet GIS-projektet Tillgänglighet i svenska städer , STACHT 1998:8, Stads- och Trafikplanering, Chalmers tekniska högskola, Göteborg Silverman, B.W. (1986): Density Estimation for Statistics and Data Analysis. New York: Chapman and Hall. Socialdemokraternas politiska handlingslinjer (1964): Resultat och reformer Ståhl, Agneta (1986): Att vara äldre i trafiken Hur äldres färdmedelstillgång och problem i trafikmiljön inverkar på deras möjligheter att delta i samhällslivet. Bulletin 67, Institutionen för Trafikteknik, Lunds Tekniska Högskola, Lund Westerlund, Yngve m fl (1999): Flexibel Kollektivtrafik i Göteborg. Erfarenheter av försök med Flexlinjen samt studie av framtida möjligheter. KFB-Rapport 1999:26 Westerlund Yngve och Knutsson, Bengt (2004): Förslag till fortsatt utbyggnad av Flexlinjen i Göteborg. LogistikCentrum AB och Göteborgs Stad Färdtjänsten, Göteborg

Servicelinjer eller flextrafik när, var, hur?

Servicelinjer eller flextrafik när, var, hur? Servicelinjer eller flextrafik när, var, hur? Erfarenheter Jämförelser - Planeringsprinciper Yngve Westerlund, LogistikCentrum Gunilla Carlsson, Lunds Tekniska Högskola Agneta Ståhl, Lunds Tekniska Högskola

Läs mer

Alla stadsdelar. Markanvändning Resor Färdmedelsförändring nuläget*->2035. Arbetsmaterial

Alla stadsdelar. Markanvändning Resor Färdmedelsförändring nuläget*->2035. Arbetsmaterial Alla stadsdelar Boende: 683 600 (+33%) Arbetsplatser: 356 600 (+22%) Andel av totalt antal resor: 100% Färdmedelsförändring nuläget*->2035 Bil: 43% -> 25% Koll: 32% -> 44% GC: 26% -> 31% HÅLLBAR STAD ÖPPEN

Läs mer

Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg. Meddelande 3:2012 Trafikkontoret/Strategisk planering

Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg. Meddelande 3:2012 Trafikkontoret/Strategisk planering Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg Meddelande 3:2012 Trafikkontoret/Strategisk planering Studie av trängselskattens effekter på parkeringsbehovet i Göteborg Konsult: Beställare:

Läs mer

Göteborgs Stads 10 nya stadsdelsnämnder

Göteborgs Stads 10 nya stadsdelsnämnder Befolkningsdata och sociala indikatorer Göteborgs Stads 1 nya stadsdelsnämnder 21-1-28 Göteborgs stadskansli, Samhällsanalys & Statistik. Köpmansgatan 2, 44 82 GÖTEBORG Jan Kaaling. 31-36 8 245. jan.kaaling@stadshuset.goteborg.se.

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

Stor inflyttning till Göteborg

Stor inflyttning till Göteborg 2-2009 Stor inflyttning till Göteborg Befolkningsutveckling i Göteborg 2008 Göteborg hade under 2008 den största befolkningstillväxten sedan 1994. Invånarantalet passerade därmed 500 000 under året Göteborg

Läs mer

Diagramrapport 1 BoInvent 1

Diagramrapport 1 BoInvent 1 Diagramrapport 1 BoInvent 1 Inventeringen avser de hushåll, som pga sociala och/eller medicinska skäl inte har ett boende som socialsekreteraren bedömer vara det bästa för tillfället och där bistånd från

Läs mer

Diagramrapport BoInvent 1 December 2010

Diagramrapport BoInvent 1 December 2010 Diagramrapport BoInvent 1 December Inventeringen avser de hushåll, som pga sociala och/eller medicinska skäl inte har ett boende som socialsekreteraren bedömer vara det bästa för tillfället och där bistånd

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-21 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Lokalbussar som cirkulerar i Nykvarn KS/2014:373 Medborgarförslag: Förvaltningens

Läs mer

Erfarenheter från försök med trafik i glesbygd

Erfarenheter från försök med trafik i glesbygd Erfarenheter från försök med trafik i glesbygd Mats Börjesson Transportidé AB Glesbygd tätort Glesbygd är i svensk befolkningsstatistik benämning på den del av Sveriges yta som inte är tätorter. SCB Tätort

Läs mer

Diagramrapport BoInvent 1 Maj 2007

Diagramrapport BoInvent 1 Maj 2007 Diagramrapport BoInvent 1 Maj 2007 Inventeringen avser de hushåll, som pga sociala och/eller medicinska skäl inte har ett boende som socialsekreteraren bedömer vara det bästa för tillfället och där bistånd

Läs mer

Lördagsflexlinjen. Mölndal. Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och till för alla.

Lördagsflexlinjen. Mölndal. Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och till för alla. Lördagsflexlinjen Mölndal Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och till för alla. Så fungerar flexlinjen För att åka med flexlinjen måste man ringa och boka sin resa. Bussen stannar bara

Läs mer

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg Så fungerar FLEXLINJEN i Göteborg Välkommen till Flexlinjen Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen kör i begränsade områden och kan komma närmare

Läs mer

Färdtjänst i Dalarna GÄLLER FRÅN

Färdtjänst i Dalarna GÄLLER FRÅN Färdtjänst i Dalarna GÄLLER FRÅN 2018-01-01 På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Landstinget Dalarna för myndighetsutövningen gällande färdtjänsten i länet. Utredning och prövning av tillstånd för

Läs mer

Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig

Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig Rehabilitering: Återanpassa Habilitering: Namn på organisationen Namn på innehåll /metod Namn på individens egen process/att skickliggöra sig Verksamhetsidé

Läs mer

Diagramrapport BoInvent 1 Maj 2008

Diagramrapport BoInvent 1 Maj 2008 Diagramrapport BoInvent 1 Maj 2008 Inventeringen avser de hushåll, som pga sociala och/eller medicinska skäl inte har ett boende som socialsekreteraren bedömer vara det bästa för tillfället och där bistånd

Läs mer

Diagramrapport BoInvent 1 December 2009

Diagramrapport BoInvent 1 December 2009 Diagramrapport BoInvent 1 December 2009 Inventeringen avser de hushåll, som pga sociala och/eller medicinska skäl inte har ett boende som socialsekreteraren bedömer vara det bästa för tillfället och där

Läs mer

Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar

Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar Västtrafiks riktlinjer för skyltning av bussar UTFÄRDARE AV DOKUMENTET: ANDREAS SÖRTHAGA 2017-02-14 RIKTLINJER FÖR SKYLTNING AV BUSSAR ALLMÄNT OM SKYLTNING Västtrafik har särskilda riktlinjer för dynamisk

Läs mer

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på 0302-52 20 00 eller via hemsidan www.lerum.se/kollektivtrafik

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på 0302-52 20 00 eller via hemsidan www.lerum.se/kollektivtrafik FLEXLINJERNA Lerum Välkommen till Flexlinjen Lerum I Lerum finns tre flexlinjer som alla får åka med. Flexlinjerna kör i begränsade områden och kan komma närmare än annan kollektivtrafik. Alla bussarna

Läs mer

Prognosarbetet består av tre etapper. Först görs en

Prognosarbetet består av tre etapper. Först görs en -0 Befolkningsprognos PR0 Prognos för Göteborgs stadsdelsnämnder 0- Stadsdelsnämndsprognoserna sträcker sig fram till år och utgår från den verkliga befolkningen 0--. Prognosen redovisar trolig befolkningsutveckling

Läs mer

Gör så här för att resa med Flexlinjen

Gör så här för att resa med Flexlinjen Flexlinjerna Lerum Gör så här för att resa med Flexlinjen För att åka med Flexlinjen måste du ringa och beställa din resa. Bussen stannar bara där någon bokat på- eller avstigning. Anmäl dig till flexlinjen

Läs mer

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på telefon eller via hemsidan kollektivtrafik.

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på telefon eller via hemsidan   kollektivtrafik. Flexlinjerna Lerum Gör så här för att resa med Flexlinjen För att åka med Flexlinjen måste du ringa och beställa din resa. Bussen stannar bara där någon bokat på- eller avstigning. Anmäl dig till flexlinjen

Läs mer

Svenska Färdtjänstföreningen. Per Junesjö SFF. Per.junesjo@yahoo.se +4670 7872590 2010-05-31

Svenska Färdtjänstföreningen. Per Junesjö SFF. Per.junesjo@yahoo.se +4670 7872590 2010-05-31 Svenska Färdtjänstföreningen Per Junesjö SFF Per.junesjo@yahoo.se +4670 7872590 2010-05-31 Vad är Färdtjänstföreningen? Föreningen vänder sig till kommuner och trafikhuvudmän Föreningen har bildats för

Läs mer

Boka och res tryggt och säkert hela vägen Ring Värmlandstrafik tel

Boka och res tryggt och säkert hela vägen Ring Värmlandstrafik tel Boka och res tryggt och säkert hela vägen Ring Värmlandstrafik tel 0771-32 32 00 Information om hur du bokar din resa med servicetrafiken, våra servicelinjer eller buss och tåg i ordinarie linjetrafik.

Läs mer

Gör så här för att resa med Flexlinjen

Gör så här för att resa med Flexlinjen Flexlinjerna Lerum Gör så här för att resa med Flexlinjen För att åka med Flexlinjen måste du ringa beställa din resa. Bussen stannar bara där någon bokat - eller avstigning. Anmäl dig till flexlinjen

Läs mer

Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar

Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar vad görs för att det skall funka? Lisbeth Lindahl Mötesplats funktionshinder 12 nov 2008 Bakgrund Ingen ny fråga När kollektivtrafiken planeras skall

Läs mer

Nationell uppföljning

Nationell uppföljning GÖTEBORGS STAD Datum STADSKANSLIET 2000-08-16 Kanslistaben Statistikgruppen Nationell uppföljning Avgångsbetyg från grundskolan åk 9 vt 2000 Bakgrund I denna rapport redovisas avgångsbetyg för Göteborgs

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) LS 0307-2205 Landstingsstyrelsen Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner ÄRENDET Färdtjänstnämnden

Läs mer

SDN Statistik. Särtryck ur stadsdelsvisa beskrivningar mars 2008

SDN Statistik. Särtryck ur stadsdelsvisa beskrivningar mars 2008 SDN Statistik Särtryck ur stadsdelsvisa beskrivningar mars 2008 Översiktsplaneavdelningen februari 2008 Stadsbyggnadskontoret s kommun Följande sidor är ett särtryck ur de stadsdelsvisa beskrivningarna.

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst Antagna av socialnämnden 2008-12-17, 219, dnr 08/SN 0201

Riktlinjer för färdtjänst Antagna av socialnämnden 2008-12-17, 219, dnr 08/SN 0201 Riktlinjer för färdtjänst Antagna av socialnämnden 2008-12-17, 219, dnr 08/SN 0201 Färdtjänsten är en särskild form av kollektiv persontrafik och skall vara utformad så att resemöjligheter erbjuds på likvärdiga

Läs mer

Samordnade informationssystem Delrapport från SIS-tekniks pilotprojekt i Kalmar län juni 2017

Samordnade informationssystem Delrapport från SIS-tekniks pilotprojekt i Kalmar län juni 2017 Samordnade informationssystem Delrapport från SIS-tekniks pilotprojekt i Kalmar län juni 2017 Vår ambition är att skapa en gemensam teknikplattform för den samlade kollektivtrafiken, för såväl allmän och

Läs mer

UPPDATERAD 2014-10-14. Färdtjänsten Dalarna

UPPDATERAD 2014-10-14. Färdtjänsten Dalarna UPPDATERAD 2014-10-14 Färdtjänsten Dalarna På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Region Dalarna för myndighetsutövningen gällande färdtjänsten i länet. Utredning och prövning av tillstånd för färdtjänst

Läs mer

Mer tillgänglig kollektivtrafik För- och pilotstudier i Varberg

Mer tillgänglig kollektivtrafik För- och pilotstudier i Varberg Trafikdage Aalborgs Universitet 30. 31. august 1999 Mer tillgänglig kollektivtrafik För- och pilotstudier i Varberg Civilingenjör Sven- Allan Bjerkemo, Bjerkemo Konsult Trafikdage Aalborg 1999, S-A Bjerkemo:

Läs mer

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen!

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! 17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! Så här blir det Det var över 30 år sedan sist. Nu är det äntligen dags för en ny busstrafik i hela Dalarna, anpassad efter hur resbehovet ser ut idag.

Läs mer

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland på landsbygden i Västra Götaland Martin Elofsson, regionutvecklare sekretariatet Landsbygdsarbetet Målet: Sammanhållen region 1. Utredning Syfte, minsta utbud Långsiktigt ansvar 2. Projekt anropsstyrd

Läs mer

Titel: Utveckling av anropsstyrd trafik. Litteraturinventering med sammanställning av hittillsvarande erfarenheter av anropsstyrd trafik i Sverige

Titel: Utveckling av anropsstyrd trafik. Litteraturinventering med sammanställning av hittillsvarande erfarenheter av anropsstyrd trafik i Sverige PUBLIKATION 2010:7 Utveckling av anropsstyrd trafik Litteraturinventering med sammanställning av hittillsvarande erfarenheter av anropsstyrd trafik i Sverige och internationellt 2 Titel: Utveckling av

Läs mer

Nåbarhet med olika stark trafik

Nåbarhet med olika stark trafik 1 (1) Fördjupning: Nåbarhet med olika stark trafik Kollektivtrafik av olika slag bedriver allmän kollektivtrafik 1 med tåg, bussar, personbilar och båtar i olika slags trafik. Förutsättningarna för att

Läs mer

k2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet Nulägesanalys

k2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet Nulägesanalys k2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet Nulägesanalys Samverkansprojekt mellan Göteborgs Stad Trafikkontoret och Stadsbyggnadskontoret, Västtrafik, Vägverket, Banverket och Göteborgsregionens

Läs mer

Världens modernaste stadstrafik

Världens modernaste stadstrafik Världens modernaste stadstrafik Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och Nobina om flera nya och unika kollektivtrafiksatsningar i Barkarbystaden i västra Stockholm Målbild

Läs mer

Erfarenheter av Kompetensstegen i Göteborg. Carina Löfström & Solveig Högberg

Erfarenheter av Kompetensstegen i Göteborg. Carina Löfström & Solveig Högberg Erfarenheter av Kompetensstegen i Göteborg Carina Löfström & Solveig Högberg 2010-12-08 Kompetensstegen Nationell satsning för kommunernas långsiktiga kvalitets- och kompetensutvecklingsarbete inom vård

Läs mer

Trafikinformation från Kalmar Länstrafik

Trafikinformation från Kalmar Länstrafik 2017-10-25 Mats Reimbertsson Trafikinformation från Kalmar Länstrafik Mats Reimbertsson, Trafikplanerare Jobbar på kontoret i Högsby Lite punkter Fyra grundbultar i trafiken Trafikupphandlingen 2017 Starten

Läs mer

Färdtjänst Färdtjänst är en särskilt anpassad resetjänst inom ramen för den kollektiva persontrafiken.

Färdtjänst Färdtjänst är en särskilt anpassad resetjänst inom ramen för den kollektiva persontrafiken. REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ÖREBRO LÄN Nedanstående regler gäller fr.o.m. 2001-11-01. De är fastställda av styrelsen för Länstrafiken Örebro AB 2001-09-27. Senaste ändring beslutad 2013-02-13. Färdtjänst Färdtjänst

Läs mer

Färdtjänsten Dalarna GÄLLER FRÅN 2015-06-01

Färdtjänsten Dalarna GÄLLER FRÅN 2015-06-01 Färdtjänsten Dalarna GÄLLER FRÅN 2015-06-01 På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Region Dalarna för myndighetsutövningen gällande färdtjänsten i länet. Utredning och prövning av tillstånd för färdtjänst

Läs mer

SCB:s analysmodell med Nöjd-Elev-Index

SCB:s analysmodell med Nöjd-Elev-Index SCB:s analysmodell med Nöjd-Elev-Index Betyg Modellen pekar ut områden som bör prioriteras. Bevara Förbättra om möjligt Effekt Lägre prioritet Prioritera! Elever i år F-3 om grundskolan Göteborg våren

Läs mer

Analys av tillgänglighet i Västra Götaland

Analys av tillgänglighet i Västra Götaland Analys av tillgänglighet i Västra Götaland Erik Elldér Centrum för Regional Analys (CRA) Institutionen för Kulturgeografi och Ekonomisk geografi Handelshögskolan Göteborgs Universitet Upplägg I. Introduktion/bakgrund

Läs mer

UPPDATERAD Färdtjänsten Dalarna

UPPDATERAD Färdtjänsten Dalarna UPPDATERAD 2013-04-01 Färdtjänsten Dalarna På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Region Dalarna för färdtjänstlegitimeringen i länet. Utredning och prövning av tillstånd för färdtjänst och riksfärdtjänst

Läs mer

Livsstil, identitet, service och livstillfredsställelse i Göteborg

Livsstil, identitet, service och livstillfredsställelse i Göteborg Livsstil, identitet, service och livstillfredsställelse i Göteborg Resultat från Väst-SOM-undersökningen 1992-2005 Oktober 2006 Lennart Nilsson 031-773 1595 (lennart.nilsson@spa.gu.se) Rudolf Antoni 031-773

Läs mer

Linje 390 Tätortstrafik Vadstena

Linje 390 Tätortstrafik Vadstena Linje 390 Tätortstrafik Vadstena Beskrivning av trafiken Ansvaret för tätortstrafiken i Vadstena togs över från kommunen 2013. Under tiden som Vadstena kommun körde trafiken i egen regi var bussen avgiftsfri

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 7 jan 2008 tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 7 jan 2008 tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 7 jan 2008 tills vidare Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning. Du kan få färdtjänst på grund av att du har funktionshinder som gör att

Läs mer

LÄKARUTLÅTANDE till ansökan om färdtjänst

LÄKARUTLÅTANDE till ansökan om färdtjänst LÄKARUTLÅTANDE till ansökan om färdtjänst Information till läkare som skriver utlåtande om ev färdtjänstbehov, se sid 4. Uppgifter om patienten (textas eller skrivs på maskin) Namn Personnummer Utlåtande

Läs mer

Statistikbilaga. 2014 Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg

Statistikbilaga. 2014 Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg Statistikbilaga 2014 Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg Bilaga 8: Mer om skillnader I denna bilaga presenteras diagram som beskriver skillnaderna i livsvillkor och hälsa i Göteborg inom följande

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun

Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun 1(6) Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun Antagna av kommunfullmäktige 2012-06-20, 74, att gälla från 2012-07-01. Enligt lagen om färdtjänst (1997:736) och riksfärdtjänst (1997:735)

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentkategori Sida Styrande dokument Tillämpningsföreskrifter 1 (5) Förvaltning Upprättat av Upprättat datum Länstrafiken Länstrafiken, Elisabeth Bystedt 2013-03-01 Verksamhet Reviderat

Läs mer

Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli. Alla reser olika. Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet

Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli. Alla reser olika. Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli Alla reser olika Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet Alla reser olika Har du tänkt på att vi alla reser på olika sätt? Vi kanske sitter

Läs mer

SCB:s analysmodell med Nöjd-Kund-Index

SCB:s analysmodell med Nöjd-Kund-Index SCB:s analysmodell med Nöjd-Kund-Index Betyg Modellen pekar ut områden som bör prioriteras. Bevara Förbättra om möjligt Effekt Lägre prioritet Prioritera! Vårdtagare om äldreboendet Göteborg våren 2007

Läs mer

FLEXTRAFIK FALKÖPING. 1 januari 2012 och tills vidare

FLEXTRAFIK FALKÖPING. 1 januari 2012 och tills vidare FLEXTRAFIK FALKÖPING 1 januari 2012 och tills vidare Flextrafik är allmän kollektivtrafik som körs med mindre fordon inom Falköpings kommuncentrum. Resorna samordnas så flera resenärer åker i samma fordon.

Läs mer

Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd. Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län

Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd. Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län JLT Serviceresor - kort bakgrund 2002 - start för samordning av färdtjänst- och sjukresor

Läs mer

NÖJD BIBLIOTEKSBESÖKARE 2010 GÖTEBORGS STAD

NÖJD BIBLIOTEKSBESÖKARE 2010 GÖTEBORGS STAD NÖJD BIBLIOTEKSBESÖKARE 200 GÖTEBORGS STAD DECEMBER 200 ScandInfo Marketing Research AB 200-2-03 Jonas Persson Josefine Björnsson Pnr. 4398 SCANDINFO MARKETING RESEARCH Innehåll Information om undersökningen...

Läs mer

Jönköpings Länstrafik - JLT

Jönköpings Länstrafik - JLT Jönköpings Länstrafik - JLT JLT är en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län Landstinget är kollektivtrafikmyndighet skatteväxlat kollektivtrafiken 2012 (34öre) skatteväxlat färdtjänsthandläggning,

Läs mer

Jönköpings Länstrafik

Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik AB bildades 1980. 1 januari 2012 - en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län - Jönköpings Länstrafik. Landstinget är den nya kollektivtrafikmyndigheten.

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP)om samverkan innovativt mellan buss och taxi för att få varierande busstorlekar, bättre service och bättre ekonomi

Svar på skrivelse från (MP)om samverkan innovativt mellan buss och taxi för att få varierande busstorlekar, bättre service och bättre ekonomi 1(5) Handläggare Ragna Forslund 08 606 1959 ragna.forslund@sll.se Version 1.0 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 14 Svar på skrivelse från (MP)om samverkan innovativt mellan buss och taxi för att få varierande

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

SCB:s analysmodell med Nöjd-Elev-Index

SCB:s analysmodell med Nöjd-Elev-Index SCB:s analysmodell med Nöjd-Elev-Index Betyg Modellen pekar ut områden som bör prioriteras. Bevara Förbättra om möjligt Effekt Lägre prioritet Prioritera! Elever i år F-3 om grundskolan Göteborg våren

Läs mer

Förutsättningar för ett ökat resande med kollektivtrafiken i Göteborgsregionen

Förutsättningar för ett ökat resande med kollektivtrafiken i Göteborgsregionen Förutsättningar för ett ökat resande med kollektivtrafiken i Göteborgsregionen September 2007 Innehåll Inledning 3 Potentialen finns hos bilisterna 5 Vad styr färdmedelsvalet? 7 Åtgärderna måste utgå ifrån

Läs mer

SCB:s analysmodell med Nöjd-Kund-Index

SCB:s analysmodell med Nöjd-Kund-Index SCB:s analysmodell med Nöjd-Kund-Index Betyg Modellen pekar ut områden som bör prioriteras. Bevara Förbättra om möjligt Effekt Lägre prioritet Prioritera! Kunderna/besökarna om biblioteken Göteborg hösten

Läs mer

Färdtjänst och Riksfärdtjänst. Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun.

Färdtjänst och Riksfärdtjänst. Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun. 2019 Färdtjänst och Riksfärdtjänst Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun. Vad är Färdtjänst? Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken

Läs mer

Utveckling av planeringsmetoder för samhällsbetalda resor

Utveckling av planeringsmetoder för samhällsbetalda resor Utveckling av planeringsmetoder för samhällsbetalda resor Carl Henrik Häll 2009 Linköpings universitet Institutionen för Teknik och Naturvetenskap I samarbete med: Malmator AB Norrköpings kommun Planit

Läs mer

UNDERSÖKNING KRING VAD GÖTEBORGARNA TYCKER OM ATT CYKLA I GÖTEBORG, 2012. Resultat från telefonintervjuer

UNDERSÖKNING KRING VAD GÖTEBORGARNA TYCKER OM ATT CYKLA I GÖTEBORG, 2012. Resultat från telefonintervjuer UNDERSÖKNING KRING VAD GÖTEBORGARNA TYCKER OM ATT CYKLA I GÖTEBORG, 2012 Resultat från telefonintervjuer December 2012 Undersökningen är genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Trafikkontoret Göteborgs

Läs mer

STADSMILJÖENKÄTEN 2010 GÖTEBORGS STAD

STADSMILJÖENKÄTEN 2010 GÖTEBORGS STAD STADSMILJÖENKÄTEN 200 GÖTEBORGS STAD DECEMBER 200 ScandInfo Marketing Research AB 200-2-0 Jonas Persson Josefine Björnsson Pnr. 4522 SCANDINFO MARKETING RESEARCH Innehåll Information om undersökningen...

Läs mer

Staffanstorps kommun. Färdtjänst ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken

Staffanstorps kommun. Färdtjänst ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken Staffanstorps kommun Färdtjänst ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken 1 Färdtjänsttillstånd Färdtjänst i Staffanstorps kommun Färdtjänsten erbjuder möjlighet att resa för dig som, på grund

Läs mer

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken 2017-2025 Långsiktig vision för den regionala kollektivtrafiken Nära till Sveriges Solsida År 2050 har Kalmar

Läs mer

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015 Öppna jämförelser kollektivtrafik 216 15 indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 215 Inledning SKL har gett ut Öppna jämförelser för kollektivtrafik 214 och 215. För 216 publicerar vi denna sammanfattning

Läs mer

UNDERSÖKNING KRING VAD GÖTEBORGARNA TYCKER OM ATT CYKLA I GÖTEBORG, Resultat från telefonintervjuer

UNDERSÖKNING KRING VAD GÖTEBORGARNA TYCKER OM ATT CYKLA I GÖTEBORG, Resultat från telefonintervjuer UNDERSÖKNING KRING VAD GÖTEBORGARNA TYCKER OM ATT CYKLA I GÖTEBORG, 2013 Resultat från telefonintervjuer December 2013 Undersökningen är genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Trafikkontoret Göteborgs

Läs mer

Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01

Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01 1 Socialförvaltningen Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01 2 1. Vem har rätt till färdtjänst Tillstånd till färdtjänst skall meddelas för dem som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt,

Läs mer

Färdtjänstbestämmelser i Staffanstorps kommun

Färdtjänstbestämmelser i Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 4.6.3 Antagna av kommunfullmäktige 18/06 Färdtjänstbestämmelser i Staffanstorps kommun Färdtjänsten erbjuder möjlighet att resa för den som på grund av någon funktionsnedsättning ej kan anlita

Läs mer

Upphandling Enkät om hinder i kollektivtrafik 2018

Upphandling Enkät om hinder i kollektivtrafik 2018 Sida 1 Q001 Hur ofta åker du bil? Dagligen eller nästan varje dag - 44 39-46+ 29 36-46+ 38 35-46+ 33 52 44-47 Någon eller några dagar i veckan 30 34 29 34 32 30 19 29 30 21 22-31+ 26 Någon eller några

Läs mer

FLEXTRAFIK SKÖVDE. 1 november 2013 och tills vidare

FLEXTRAFIK SKÖVDE. 1 november 2013 och tills vidare FLEXTRAFIK SKÖVDE 1 november 2013 och tills vidare Vad är Flextrafik? Flextrafik är allmän kollektivtrafik som körs med mindre fordon inom Skövde kommuncentrum. Resorna samordnas så flera resenärer åker

Läs mer

SCB:s analysmodell med Nöjd-Förälder-Index

SCB:s analysmodell med Nöjd-Förälder-Index SCB:s analysmodell med Nöjd-Förälder-Index Betyg Modellen pekar ut områden som bör prioriteras. Bevara Förbättra om möjligt Effekt Lägre prioritet Prioritera! Föräldrarna om förskolor/familjedaghem Göteborg

Läs mer

Här presenteras den fjärde generationen av Välfärdsbilder

Här presenteras den fjärde generationen av Välfärdsbilder Välfärdsbilder i Göteborgsregionen 2005 Här presenteras den fjärde generationen av Välfärdsbilder i Göteborgsregionen. De tidigare sammanställdes 1997, 1999 och 2002. Nästan 10 procent av Sveriges befolkning

Läs mer

Från 20 till 10 stadsdelar - mer lika men fortsatt olika. Det finns fortfarande stora skillnader i befolkningsstrukturen...

Från 20 till 10 stadsdelar - mer lika men fortsatt olika. Det finns fortfarande stora skillnader i befolkningsstrukturen... 1-211 Från 2 till 1 stadsdelar - mer lika men fortsatt olika Skillnaderna mellan stadsdelarna är mindre med 1 stadsdelar Skillnaderna inom stadsdelarna är större Det finns fortfarande stora skillnader

Läs mer

Resvanor i Göteborgsregionen MAJ 2007

Resvanor i Göteborgsregionen MAJ 2007 Resvanor i Göteborgsregionen MAJ 2007 Resvaneundersökningen Resvaneundersökningen, RVU har genomförts i samverkan mellan Göteborgs Stad Trafikkontoret, Vägverket och Västtrafik. Det är en undersökning

Läs mer

Scenkonst i Västsverige Josefine Bové [ SOM-rapport nr 2012:26 ]

Scenkonst i Västsverige Josefine Bové [ SOM-rapport nr 2012:26 ] Scenkonst i Västsverige 2011 Josefine Bové [ SOM-rapport nr 2012:26 ] Innehåll Information om den regionala SOM-undersökningen i Västsverige... 5 Tabell 1 Besök på Göteborgsoperan och Göteborgs stadsteater

Läs mer

Total Man Kvinna Total Man Kvinna Total Man Kvinna

Total Man Kvinna Total Man Kvinna Total Man Kvinna 1:1 hur välkommen du känner dig när du besöker biblioteket? 2:2 den hjälp du fick? 3:2 tiden då biblioteket öppnar på vardagar? 8-10 91 88 93 8-10 94 93 95 8-10 71 64 74 5-7 8 12 6 5-7 6 7 5 5-7 18 23

Läs mer

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN Stefan Svanström Avdelningen för regioner och miljö facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter Vreta Kloster 1 Stefan Svanström (SCB) 2017-08-31 Södermalm Befolkning 160

Läs mer

Casper Jul Nielsen Systemansvarig

Casper Jul Nielsen Systemansvarig TÖF 2015-10-01 Casper Jul Nielsen Systemansvarig Oversigt - Hvem er Samres - Hvad sker der udenfor Danmark - Sammenhängende trafik, et eksempel fra Dalarna - Opläg til diskussion Vår affärsidé Att leverera

Läs mer

Analys och förslag till förändring och upprustning av hållplatser längs väg 600 (gamla Europaväg 4) Uppsala- Björklinge

Analys och förslag till förändring och upprustning av hållplatser längs väg 600 (gamla Europaväg 4) Uppsala- Björklinge 2015-02-19 Dnr KTF2015-0044 Samhälle och trafik Lena Hübsch Tfn 073-866 59 62 E-post lena.hubsch@ul.se Analys och förslag till förändring och upprustning av hållplatser längs väg 600 (gamla Europaväg 4)

Läs mer

Riktlinjer och regler för färdtjänsten i Katrineholms kommun

Riktlinjer och regler för färdtjänsten i Katrineholms kommun RIKTLINJER OCH REGLER Sid: 1 (5) Riktlinjer och regler för färdtjänsten i Katrineholms kommun Överordnade styrdokument Lag (1997:736) om färdtjänst. Allmänt Färdtjänsten betraktas som en transportform

Läs mer

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 Sida 1 (6) Bilaga 5 Resor och transporter Sida

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 2013-12-17 1(6) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund och Åre kommun. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst

Läs mer

HJÄLP OSS ATT BLI BÄTTRE!

HJÄLP OSS ATT BLI BÄTTRE! HJÄLP OSS ATT BLI BÄTTRE! Är du med biblioteket? Vad tycker du att biblioteket ska bli bättre på? Ta chansen och tala om vad du tycker genom att delta i den här undersökningen som Göteborgs stad just nu

Läs mer

VERKSAMHETSTAL PER TRAFIKSLAG - Augusti 2018

VERKSAMHETSTAL PER TRAFIKSLAG - Augusti 2018 VERKSAMHETSTAL PER TRAFIKSLAG Augusti Tunnelbana Verksamhetstal Ack Mål Diff Påstigande/Vardag (tusental) 1157,6 1188 30,4 Nöjd kund (%) 113 75 38,0 Nöjd kund tidhållning (%) 109 73 36,0 Utförd trafik

Läs mer

Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar

Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar 1 (5) Fördjupning: Ekonomi kostnad för olika slags resor och förväntade kostnadsökningar Budget och självfinansieringsgrad Den av region Kalmar län beslutade budgeten för uppgick år 2018 till 583 milj

Läs mer

Scenkonst i Västsverige Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:24]

Scenkonst i Västsverige Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:24] Scenkonst i Västsverige 1995 2010 Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:24] Innehåll Information om den regionala SOM-undersökningen i Västsverige s. 3 5 Tabeller Tabell 1 Tabell 2a Tabell 2b Tabell 2c Tabell

Läs mer

SCB:s analysmodell med Nöjd-Elev-Index

SCB:s analysmodell med Nöjd-Elev-Index SCB:s analysmodell med Nöjd-Elev-Index Betyg Modellen pekar ut områden som bör prioriteras. Bevara Förbättra om möjligt Effekt Lägre prioritet Prioritera! Elever i år 4-9 om grundskolan Göteborg våren

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Älvkarleby kommun

Riktlinjer för färdtjänst i Älvkarleby kommun Riktlinjer för färdtjänst i Älvkarleby kommun Antagen av: Kommunfullmäktige, 2019-06-17 52 Senast reviderad: 2019-05-07 108 ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Cecilia Vainio, enhetschef. 1 (5) Innehåll

Läs mer

Hur värderar vi samhällsnyttan?

Hur värderar vi samhällsnyttan? Hur värderar vi samhällsnyttan? på landsbygden - Hur värderar vi samhällsnyttan? Konferensversion 2014-05-01 Tryggve Sigurdson Expert effektanalyser ÅF Infraplan tryggve.sigurdson@afconsult.com 1 Vårt

Läs mer

Välfärdsbilder i Göteborgsregionen

Välfärdsbilder i Göteborgsregionen Välfärdsbilder i Göteborgsregionen En rapport från Göteborgsregionens kommunalförbund 2007 Välfärdsbilder i Göteborgsregionen En rapport från Göteborgsregionens kommunalförbund 2007 Innehåll Välfärdsbilder

Läs mer

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN Stefan Svanström Avdelningen för regioner och miljö facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter Var bor vi Nord-sydligt 80 60 40 20 40 60 20 80 Källa: Bearbetningar SCB

Läs mer

1 Inledning Bakgrund

1 Inledning Bakgrund KOMPLETTERINGSTRAFIKEN I SÖRMLANDS LÄN 2015-10-30 1 Inledning Detta PM är en del av leveransen i uppdraget gällande omdefinition av kompletteringstrafiken i Sörmlands län. Övriga delar av leveransen är

Läs mer