Obligationsbaserade futures, forwards och optioner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Obligationsbaserade futures, forwards och optioner"

Transkript

1 Obligationsbaserade futures, forwards och optioner Här kan du läsa om obligationsbaserade futures, forwards och optioner, och hur de används. Du finner även exempel på investeringsstrategier Vad är obligationsbaserade futures? Obligationsbaserade futures och forwards är bindande avtal mellan två parter om köp eller försäljning av en obligation eller avkastningen av ett obligationsindex till ett fast pris (det avtalade priset) vid en framtida tidpunkt (förfallodagen). Det avtalade priset fastställs mellan parterna vid tidpunkten för handelns ingående. Obligationsbaserade futures är instrument som är upptagna till handel på en reglerad marknad och som är standardiserade. Pris, slutdatum och belopp fastställs av den reglerade marknaden som instrumentet är noterat på, och det finns fasta rutiner för reglering av förlust och vinst. Obligationsbaserade futures och forwards regleras genom kontantavräkning eller genom leverans av den underliggande tillgången. För obligationsbaserade futures sker daglig kontantavräkning av vinst/förlust. Obligationsbaserade forwards Obligationsbaserade forwards är OTCtransaktioner som ingås med banken som motpart, och som kan anpassas efter individuella behov. Till OTC-transaktionerna hör även transaktioner som härrör från obligationsbaserade futures, som dock inte kan anpassas efter individuella behov. Dessa transaktioner följer den standardisering som gäller för en obligationsbaserad future. För obligationsbaserade forwards sker kontantavräkning endast vid utgång. Det gäller även transaktioner som härrör från obligationsbaserade futures. Användning av obligationsbaserade futures och forwards Obligationsbaserade futures och forwards kan användas för risksäkring av kursen på en obligation eller en obligationsportfölj under perioder präglade av stor osäkerhet. De kan även användas som investeringsinstrument, då syftet är att generera en avkastning på en förväntad kursutveckling. Löptid Löptiden för obligationsbaserade futures och forwards kan vara från en dag till flera år, beroende på villkoren för det finansiella instrumentet. Fastställande av kurs Kurssvängningarna för obligationsbaserade futures och forwards drivs av förändringar i den underliggande tillgången. Förändringar i kursen för den underliggande tillgången återspeglas därför fullt ut i värdet på de kontrakt som slutits.

2 Avkastning Afkast Följande faktorer har betydelse för kursen: Kursen för den underliggande tillgången, inklusive förväntad kurspåverkan vid räntebetalningar och uttag. Penningmarknadsräntan. Obligationsbaserade futures och forwards kan vara ett alternativ till att köpa den underliggande tillgången, och därför ger en hög penningmarknadsränta ett högt kurstillägg på dessa kontrakt, medan en låg penningmarknadsränta ger ett lägre premie. Användning av obligationsbaserade futures och forwards Här följer två exempel på avkastningsprofiler som visar om transaktionen är fördelaktig eller ej. Köp av en obligationsbaserad future eller forward Vid köp av en obligationsbaserad future eller forward får köparen rättighet och skyldighet att köpa den underliggande tillgången till ett avtalat pris och vid en avtalad framtida tidpunkt. När det aktuella marknadspriset stiger, stiger också värdet hos den obligationsbaserade future eller forward som köpts. När det aktuella marknadspriset faller, faller marknadsvärdet för den future eller forward som köpts Avkastningsprofil, köpt future eller forward Aktuell marknadskurs (spot) Försäljning av en obligationsbaserad future eller forward Vid försäljning av en obligationsbaserad future eller forward får säljaren rättighet och skyldighet att sälja den underliggande tillgången till ett avtalat pris vid en avtalad framtida tidpunkt. När det aktuella marknadspriset faller, stiger värdet hos den obligationsbaserade future eller forward som sålts. När det aktuella marknadspriset stiger, faller marknadsvärdet hos den future eller forward som sålts Afkastprofil, solgt future eller termin Aktuel markedskurs (spot)

3 Risker Du måste vara medveten om att denna typ av handel kan vara förenad med betydande risker. I enlighet med "Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter" [den danska förordningen om riskmärkning av investeringsprodukter] är denna produkttyp RÖD -markerad. Röd står för "Investeringsprodukter som innebär en risk för att man förlorar mer än det investerade beloppet, eller produkttyper som är svåra att genomskåda. Det danska Finanstilsynets riskmärkning av investeringsprodukter finns på Märkningssystemet kan inte utgöra enda grunden för ett investeringsbeslut. Det är bara ett komplement till den information som du bör inhämta innan du gör en investering, eller till den rådgivning du kan få på banken efter att din investeringsprofil definierats. Vid handel med obligationsbaserade futures och forwards kan det finnas en risk för att det avtalade priset är ofördelaktigt i förhållande till det marknadspris som instrumentet avräknas mot vid tidpunkten för avräkningen. Transaktionen resulterar i en förlust om du har köpt den underliggande tillgången på termin och avräkning ska ske till en högre kurs än marknadspriset. Förlusten kommer att motsvara skillnaden mellan det avtalade priset och marknadspriset. Omvänt är det frågan om en vinst om det avtalade priset är lägre än marknadspriset. Om du säljer den underliggande tillgången på termin och avräkning ska ske till en lägre kurs än marknadspriset, innebär handeln en förlust som kan komma att vara obegränsad och motsvara skillnaden mellan marknadspriset och det avtalade priset. Omvänt gör du en vinst om det avtalade priset är högre än marknadspriset. Vid avveckling av obligationsbaserade futures och forwards i förtid, kommer en ändring i räntedifferensen att innebära ett ändrat tillägg respektive avdrag utöver den förändring som den kortare löptiden innebär. Detta kan leda till att du gör en förlust. Risken för förlust förstärks av instrumentets hävstångselement. Hävstången är förhållandet mellan instrumentets underliggande värde och det investerade eller mottagna värdet. Ställande av säkerhet När du gör en affär med oss som motpart, kan vi kräva att du ställer en säkerhet. När du ingår kontrakt med Nasdaq Stockholm AB som motpart, kräver börsen att du vid handel med futures ställer säkerhet genom oss se börsens regelverk för derivathandel på Speciella marknadssituationer I förbindelse med speciella marknadssituationer kan det vara svårt eller omöjligt att stänga en position. Detta kan exempelvis vara fallet under perioder med frekventa kurssvängningar, om priserna stiger eller faller i sådan omfattning att vi inte är i stånd att sätta ett pris eller om börsen avbryter eller begränsar handeln med kontrakt.

4 Skatt På grund av komplexiteten på detta område rekommenderar vi att du diskuterar de skatteoch bokföringsmässiga konsekvenserna med en revisor eller annan professionell rådgivare. Obligationsbaserade optioner När du handlar med obligationsbaserade optioner får du antingen en rättighet eller en skyldighet att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris vid en viss framtida tidpunkt. Det förutbestämda priset benämns ofta avtalat pris, strikepris eller lösenpris. Köparen av en obligationsbaserad option betalar en premie till säljaren av optionen vid tidpunkten för transaktionens ingående. Optionstyper Om du köper obligationsbaserade optioner har du rättighet, men inte skyldighet att köpa (köpoption) eller sälja (säljoption) den underliggande tillgången till det avtalade lösenpriset på en fastställd, framtida tidpunkt. Om du säljer obligationsbaserade optioner är du skyldig att köpa (säljoption) eller sälja (köpoption) den underliggande tillgången till det avtalade lösenpriset vid en fastställd, framtida tidpunkt, om köparen väljer att utnyttja sin rätt. Om den obligationsbaserade optionen är av europeisk typ, kan köparen endast utnyttja sin köp- eller säljrätt på slutdagen. Om optionen är av amerikansk typ, kan köparen utnyttja sin rätt under hela perioden fram till slutdagen. Man skiljer vidare mellan optioner som regleras genom kontantavräkning och optioner som regleras genom leverans av den underliggande tillgången. Begrepp för en options värde Övergripande sett används tre begrepp för att uttrycka en options värde: Out-of-the-money anger att köpoptionens lösenpris är högre än det aktuella priset för den underliggande tillgången, medan det motsatta gäller för en säljoption. At-the-money anger, för både köp- och säljoptioner, att optionens lösenpris motsvarar det aktuella priset för den underliggande tillgången In-the-money innebär att köpoptionens lösenpris är lägre än det aktuella priset för den underliggande tillgången, medan det motsatta gäller för en säljoption I princip utnyttjas in-the-money-optioner på slutdagen, medan detta inte är fördelaktigt för de optioner som är at- och out-of-the-money. Kurssvängningar hos en option kan hänföras till förändringen i den underliggande tillgången. Optionens känslighet och åtföljande kurssvängningar beror på skillnaden mellan optionens lösenpris och priset på den underliggande tillgången. Om du till exempel äger en köpoption med ett lösenpris på 1, och priset för den underliggande tillgången är lägre, är optionen out-of-the-money se figuren nedan.

5 Delta Om priset för den underliggande tillgången är 1, men stiger till 2, kommer optionens värde att vara i stort sett oförändrat, då sannolikheten för att optionen kommer att hamna över det avtalade priset på 1 fortfarande är mycket liten. På samma sätt kommer en prisförändring i den underliggande tillgången från exempelvis 19 till 2 att medföra att optionens värde växer i motsvarande grad, då det är nästan säkert att optionen slutar in-the-money. Out of the money At the money In the money Spot När används obligationsbaserade optioner? Obligationsbaserade optioner kan används som skydd mot en kursrisk i förbindelse med en obligation eller en obligationsportfölj under perioder som präglas av stor osäkerhet. De kan även vara intressanta som investeringsinstrument då syftet är att generera en avkastning på förväntad kursutveckling. Löptid Löptiden för obligationsbaserade optioner varierar från en dag till flera år, beroende på villkoren för de underliggande optionskontrakten. Pris på obligationsbaserade optioner Följande faktorer har betydelse för priset på optioner: Optionens lösenpris Köpoptionens värde kommer att vara högre ju lägre lösenpriset är i förhållande till priset på den underliggande tillgången. Omvänt kommer en säljoptions värde att vara högre ju högre lösenpriset är i förhållande till den underliggande tillgångens pris Priset på den underliggande tillgången Priset på den underliggande tillgången påverkas av förväntade räntebetalningar och uttag under kontraktets löptid. Ju högre priset är på den underliggande tillgången jämfört med lösenpriset, desto högre är köpoptionens värde. Ju lägre priset på den underliggande tillgången är jämfört med lösenpriset, desto högre är säljoptionens värde. Volatiliteten Volatiliteten är ett uttryck för de förväntade kurssvängningarna hos den underliggande tillgången. En hög volatilitet betyder en hög premie. Det beror på att sannolikheten för att optionen slutar in-the-money är större vid stora kurssvängningar Resterande löptid Ju längre löptid, desto större är sannolikheten för att optionen slutar in-themoney

6 Afkast Avkastning Penningmarknadsräntan Köp av en köpoption kan ses som ett alternativ till att köpa den underliggande tillgången, och likviditeten kan då placeras på penningmarknaden. Denna aspekt finns med vid prissättningen av köpoptionen, vilket gör köpoptionen dyrare. Omvänt kommer en hög ränta att medföra att säljoptionen blir billigare. Användning av obligationsbaserade optioner Nedan följer en rad exempel på avkastningsprofiler som visar om en transaktion är fördelaktig eller ofördelaktig. Köp av en obligationsbaserad option (köpoption) Vid köp av en obligationsbaserad option (köpoption) får köparen rättighet, men inte skyldighet, att köpa den underliggande tillgången till ett avtalat pris. Om kursen vid slutdagen ligger över det avtalade priset, är det en fördel att utnyttja optionen. Köp av en obligationsbaserad option (säljoption) Vid köp av en obligationsbaserad option (säljoption) får köparen rättighet, men inte skyldighet, att sälja den underliggande tillgången till ett avtalat pris. Om kursen på slutdagen ligger under det avtalade priset, är det en fördel att utnyttja optionen. Om kursen på slutdagen ligger över det avtalade priset, kommer optionen inte att utnyttjas, då det är fördelaktigare att sälja den underliggande tillgången på marknaden Om kursen på slutdagen ligger under det avtalade priset, kommer optionen inte att utnyttjas, då det är fördelaktigare att köpa den underliggande tillgången på marknaden. Afkastprofil, købt put option Aktuel markedskurs (spot) Avkastningsprofil, köpt köpoption Aktuell marknadskurs (spot)

7 Avkastning Avkastning Afkast Försäljning av en obligationsbaserad option (köpoption) Vid försäljning av en obligationsbaserad option (köpoption) blir säljaren skyldig att sälja den underliggande tillgången till ett avtalat pris. Om kursen på slutdagen ligger över det avtalade priset, kommer optionen normalt att utnyttjas. Om kursen på slutdagen ligger under det avtalade priset, kommer optionen inte att utnyttjas, då det är fördelaktigare att köpa den underliggande tillgången på marknaden. Försäljning av en obligationsbaserad option (säljoption) Vid försäljning av en obligationsbaserad option (säljoption) blir säljaren skyldig att köpa den underliggande tillgången till ett avtalat pris. Om kursen på slutdagen ligger under det avtalade priset, kommer optionen normalt att utnyttjas. Om kursen på slutdagen ligger över det avtalade priset, kommer optionen inte att utnyttjas, då det är fördelaktigare att sälja den underliggande tillgången på marknaden. Exempel på investeringsstrategier Covered call En covered call består av en såld köpoption med samtidigt ägande av de underliggande obligationerna. Den villkorade skyldigheten att sälja de underliggande obligationerna kan därmed alltid uppfyllas. För den sålda köpoptionen får säljaren en premie mot att avstå från rätten till en potentiell kursvinst utöver det avtalade priset för de underliggande obligationerna. Avkastningsprofil, såld säljoption Aktuell marknadskurs (spot) Avkastningsprofil, såld säljoption Aktuell marknadskurs (spot) Afkastprofil, covered call Nettostrategi Obligationsbeh. -2 Såld köpoption -2 Aktuel markedskurs (spot)

8 Investeraren bör inte förvänta sig att avkastningen blir högre än det avtalade priset plus den mottagna premien, då detta markerar break even-punkten för strategin. Protective put En protective put består av en köpt säljoption med samtidigt ägande av de underliggande obligationerna. Den ger rättighet att sälja de underliggande obligationerna till optionens lösenpris. En premie betalas för den köpta säljoptionen, medan kurspotentialen för de under-liggande obligationerna är intakt. Strategin används som risksäkring mot kursfall för de underliggande obligationerna. Köpt strut (straddle) En köpt strut består av en köpt köpoption och en köpt säljoption med samma lösenpris. Den ger rätt att köpa och/eller sälja de underliggande obligationerna till optionernas lösenpris. En premie betalas för de köpta optionerna. Strategin används vid en förväntan om kursstigning eller kursfall för den underliggande obligationen. Såld vagga (strangle) En såld vagga består av en såld köpoption och en såld säljoption med olika lösenpris. Den ger en villkorad skyldighet att sälja och/eller köpa de underliggande obligationerna till optionernas lösenpris. Investeraren mottar en premie för de sålda optionerna. Strategin används vid en förväntan om relativt stabil kursutveckling för den underliggande obligationen. Nettostrategi Köpt säljoption Aktiebehållning Köpt säljoption Såld säljoption Såld köpoption Nettostrategi Köpt köpoption Nettostrategi

9 Risker Du måste vara medveten om att handel med obligationsbaserade optioner kan vara förenad med betydande risker. I enlighet med "Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter" [den danska förordningen om riskmärkning av investeringsprodukter] är denna produkttyp RÖD -markerad. Röd står för "Investeringsprodukter som innebär en risk för att man förlorar mer än det investerade beloppet, eller produkttyper som är svåra att genomskåda. Det danska Finanstilsynets riskmärkning av investeringsprodukter finns på Märkningssystemet kan inte utgöra enda grunden för ett investeringsbeslut. Det är bara ett komplement till den information som du bör inhämta innan du gör en investering, eller till den rådgivning du kan få på banken efter att din investeringsprofil definierats. Försäljning av obligationsbaserade optioner Risken består i en ofördelaktig skillnad mellan det pris som den underliggande tillgången ska levereras eller mottas till, och den kurs som den underliggande tillgången kan köpas eller säljas till på marknaden. För optioner med kontantavräkning finns det risk för att kontantavräkningen baseras på en ofördelaktig kurs. Säljaren av en köpoption kan i värsta fall lida en obegränsad förlust. Säljaren av en säljoption kan i värsta fall lida en obegränsad förlust som motsvarar skillnaden mellan det avtalade priset minus premien och noll. Risken för förlust förstärks av instrumentets hävstångselement. Hävstången är förhållandet mellan instrumentets underliggande värde och det investerade eller mottagna värdet. Köp av obligationsbaserade optioner Vid köp av obligationsbaserade optioner är förlustrisken begränsad till den premie som betalats. Ställande av säkerhet När du gör affärer med oss som motpart, kan vi kräva att du ställer en säkerhet. När du ingår kontrakt med Nasdaq Stockholm AB som motpart, kräver börsen att du som optionssäljare ställer säkerhet genom oss se börsens regelverk för derivathandel på Speciella marknadssituationer I förbindelse med speciella marknadssituationer kan det vara svårt eller omöjligt att stänga en position. Detta kan exempelvis vara fallet under perioder med frekventa kurssvängningar, om priserna stiger eller faller i sådan omfattning att vi inte är i stånd att sätta ett pris, eller om börsen avbryter eller begränsar handeln med kontrakt.

10 Skatt På grund av komplexiteten på detta område rekommenderar vi att du diskuterar de skatteoch bokföringsmässiga konsekvenserna med en revisor eller annan professionell rådgivare. Handelskostnader Du kan hittar de olika priserna och avgifterna i kostnadsöversikten.

I n f o r m a t i o n o m a k t i e o p t i o n e r

I n f o r m a t i o n o m a k t i e o p t i o n e r I n f o r m a t i o n o m a k t i e o p t i o n e r Här kan du läsa om aktieoptioner, och hur de kan användas. Du hittar också exempel på investeringsstrategier. Aktieoptioner kan vara upptagna till handel

Läs mer

I n f o r m a t i o n o m r å v a r u o p t i o n e r

I n f o r m a t i o n o m r å v a r u o p t i o n e r I n f o r m a t i o n o m r å v a r u o p t i o n e r Här finner du allmän information om råvaruoptioner som handlas genom Danske Bank. Råvaror är obearbetade eller delvis bearbetade varor som handlas

Läs mer

VAD ÄR EN AKTIEOPTION? OPTIONSTYPER AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY.

VAD ÄR EN AKTIEOPTION? OPTIONSTYPER AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY. Information om Aktieoptioner Här kan du läsa om aktieoptioner, som kan handlas i Danske Bank. Aktieoptioner är upptagna till handel på en reglerad marknad, men kan även ingås OTC med oss motpart. AN OTC

Läs mer

Information om Valutaoptioner Här kan du läsa om valutaoptioner, som kan handlas genom Danske Bank.

Information om Valutaoptioner Här kan du läsa om valutaoptioner, som kan handlas genom Danske Bank. Information om Valutaoptioner Här kan du läsa om valutaoptioner, som kan handlas genom Danske Bank. AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY. VAD ÄR EN VALUTAOPTION? När du handlar med valutaoptioner

Läs mer

I n f o r m a t i o n o m v a l u t a o p t i o n s k o n t r a k t

I n f o r m a t i o n o m v a l u t a o p t i o n s k o n t r a k t I n f o r m a t i o n o m v a l u t a o p t i o n s k o n t r a k t Här hittar du allmän information om valutaoptionskontrakt som handlas hos Danske Bank. Valutaoptioner kan handlas OTC med oss som motpart.

Läs mer

I n f o r m a t i o n o m r ä n t e o p t i o n e r

I n f o r m a t i o n o m r ä n t e o p t i o n e r I n f o r m a t i o n o m r ä n t e o p t i o n e r Här hittar du allmän information om ränteoptioner som handlas hos Danske Bank. När du köper ränteoptioner får du antingen en rättighet eller en skyldighet

Läs mer

I n f o r m a t i o n o m r ä n t e s w a p p a r o c h s w a p t i o n e r

I n f o r m a t i o n o m r ä n t e s w a p p a r o c h s w a p t i o n e r I n f o r m a t i o n o m r ä n t e s w a p p a r o c h s w a p t i o n e r Här hittar du allmän information om ränteswappar som kan handlas hos Danske Bank. Ränteswappar och swaptioner kan handlas OTC

Läs mer

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar Del 16 Kapitalskyddade placeringar Innehåll Kapitalskyddade placeringar... 3 Obligationer... 3 Prissättning av obligationer... 3 Optioner... 4 De fyra positionerna... 4 Konstruktion av en kapitalskyddad

Läs mer

HQ AB sakframställan. Del 5 Prissättning av optioner

HQ AB sakframställan. Del 5 Prissättning av optioner HQ AB sakframställan Del 5 Prissättning av optioner 1 Disposition 1 Vad bestämmer optionspriset? 4 Volatility skew 2 Teoretiska modeller och implicit volatilitet 5 Kursinformation 3 Närmare om volatiliteten

Läs mer

Warranter En investering med hävstångseffekt

Warranter En investering med hävstångseffekt Warranter En investering med hävstångseffekt Investerarprofil ÄR WARRANTER RÄTT TYP AV INVESTERING FÖR DIG? Innan du bestämmer dig för att investera i warranter bör du fundera över vilken risk du är beredd

Läs mer

ÖverUnder När du tror aktien ska sluta över eller under en viss kurs

ÖverUnder När du tror aktien ska sluta över eller under en viss kurs UnderÖver ÖverUnder När du tror aktien ska sluta över eller under en viss kurs Med ÖVER och UNDER kan du på ett nytt och enkelt sätt agera på vad du tror kommer att hända på börsen. När du köper en ÖVER

Läs mer

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission LÅNG KÖPOPTION. Värde option. Köpt köpoption. Utveckling marknad. Rättighet

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission LÅNG KÖPOPTION. Värde option. Köpt köpoption. Utveckling marknad. Rättighet Del 11 Indexbevis Innehåll Grundpositionerna... 3 Köpt köpoption... 3 Såld köpoption... 3 Köpt säljoption... 4 Såld säljoption... 4 Konstruktion av Indexbevis... 4 Avkastningsanalys... 5 knock-in optioner...

Läs mer

Del 17 Optionens lösenpris

Del 17 Optionens lösenpris Del 17 Optionens lösenpris Innehåll Optioner... 3 Optionens lösenkurs... 3 At the money... 3 In the money... 3 Out of the money... 4 Priset... 4 Kapitalskyddet... 5 Sammanfattning... 6 Strukturerade placeringar

Läs mer

Information om Valutaränteswappar Här kan du läsa om valutaränteswappar som handlas som en OTC-transaktion med Danske bank som motpart.

Information om Valutaränteswappar Här kan du läsa om valutaränteswappar som handlas som en OTC-transaktion med Danske bank som motpart. Information om Valutaränteswappar Här kan du läsa om valutaränteswappar som handlas som en OTC-transaktion med Danske bank som motpart. N OTC TRNSCTION WITH DNSKE NK S COUNTERPRTY. VD ÄR EN VLUTRÄNTESWP?

Läs mer

Hedging och Försäkring (prisskydd/prisförsäkring)

Hedging och Försäkring (prisskydd/prisförsäkring) Hedging och Försäkring (prisskydd/prisförsäkring) Hedging En hedge kan översättas med ett skydd eller en säkring ; till exempel ett valutaskydd eller en valutasäkring i en transaktion som ska ske i framtiden.

Läs mer

Del 18 Autocalls fördjupning

Del 18 Autocalls fördjupning Del 18 Autocalls fördjupning Innehåll Autocalls... 3 Autocallens beståndsdelar... 3 Priset på en autocall... 4 Känslighet för olika parameterar... 5 Avkastning och risk... 5 del 8 handlade om autocalls.

Läs mer

HANDLA MED OPTIONER I N T R O D U K T I O N S A M M A N F AT T N I N G S T E G 1 - W E B B I N A R I U M D E N 6 D E C E M B E R 2018

HANDLA MED OPTIONER I N T R O D U K T I O N S A M M A N F AT T N I N G S T E G 1 - W E B B I N A R I U M D E N 6 D E C E M B E R 2018 HANDLA MED OPTIONER I N T R O D U K T I O N S A M M A N F AT T N I N G S T E G 1 - W E B B I N A R I U M D E N 6 D E C E M B E R 2018 DISCLAIMER Detta informationsmaterial är riktat till de deltagare som

Läs mer

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission FIGUR 1. Utdelning. Återinvesterade utdelningar Ej återinvesterade utdelningar

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission FIGUR 1. Utdelning. Återinvesterade utdelningar Ej återinvesterade utdelningar Del 3 Utdelningar Innehåll Implicita tillgångar... 3 Vad är utdelningar?... 3 Hur påverkar utdelningar optioner?... 3 Utdelningar och forwards... 3 Prognostisera utdelningar... 4 Implicita utdelningar...

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015:03 ÄRENDET

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015:03 ÄRENDET Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015:03 ÄRENDET Till Aktiemarknadsnämnden inkom den XX en framställning från en advokatbyrå på uppdrag av en klient. Framställningen rör tolkning av punkten II.13 i Nasdaq

Läs mer

Del 3 Utdelningar. Strukturakademin

Del 3 Utdelningar. Strukturakademin Del 3 Utdelningar Strukturakademin Innehåll 1. Implicita tillgångar 2. Vad är utdelningar? 3. Hur påverkar utdelningar optioner? 4. Utdelningar och Forwards 5. Prognostisera utdelningar 6. Implicita utdelningar

Läs mer

Marknadsföringsmaterial januari Bull & Bear. En placering med klös

Marknadsföringsmaterial januari Bull & Bear. En placering med klös Marknadsföringsmaterial januari 2017 Bull & Bear En placering med klös Bull & Bear en placering med klös Bull & Bear ger dig möjlighet att tjäna pengar på aktier, aktieindex och råvaror, i både uppgång

Läs mer

EFFEKTIVA STRATEGIER MED AKTIEOPTIONER NASDAQ STOCKHOLM 16 NOVEMBER 2017

EFFEKTIVA STRATEGIER MED AKTIEOPTIONER NASDAQ STOCKHOLM 16 NOVEMBER 2017 EFFEKTIVA STRATEGIER MED AKTIEOPTIONER NASDAQ STOCKHOLM 16 NOVEMBER 2017 DISCLAIMER Detta informationsmaterial är riktat till de deltagare som genomgått det seminarium som materialet avser med angiven

Läs mer

VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE BULL-CERTIFIKAT

VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE BULL-CERTIFIKAT VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE BULL-CERTIFIKAT Hur ska jag använda detta dokument? Detta dokument förser dig med information om väsentliga egenskaper och risker för en investering i Bull-certifikat (även

Läs mer

warranter ett placeringsalternativ med hävstång

warranter ett placeringsalternativ med hävstång warranter ett placeringsalternativ med hävstång /// www.warrants.commerzbank.com ////////////////////////////////////////////////////////////////// Warranter en definition En warrant är ett finansiellt

Läs mer

prissäkring av jordbruksprodukter Prissäkring av jordbruksprodukter

prissäkring av jordbruksprodukter Prissäkring av jordbruksprodukter Prissäkring av jordbruksprodukter Prissäkring av jordbruksprodukter I ett lantbruk produceras och förbrukas råvaror. Svängningar i marknadspriset för olika slags råvaror kan skapa ovisshet om framtida

Läs mer

Swedbanks Bear-certifikat valutor x 15 tjäna pengar vid nedgång

Swedbanks Bear-certifikat valutor x 15 tjäna pengar vid nedgång Swedbanks Bear-certifikat valutor x tjäna pengar vid nedgång Tror du att marknaden kommer falla, dvs att någon av valutorna EUR, GBP, JPY eller USD kommer att försvagas mot SEK? Då kan Swedbanks Bear-certifikat

Läs mer

Swedbanks Bull-certifikat valutor x 10 för dig som tror på uppgång

Swedbanks Bull-certifikat valutor x 10 för dig som tror på uppgång Swedbanks Bull-certifikat valutor x 10 för dig som tror på uppgång Tror du på en stigande marknad, dvs att någon av valutorna EUR, GBP, JPY eller USD kommer stärkas mot SEK? Då kan Swedbanks Bull-certifikat

Läs mer

Swedbanks Bull-certifikat råvaror x 3 för dig som tror på uppgång

Swedbanks Bull-certifikat råvaror x 3 för dig som tror på uppgång Swedbanks Bull-certifikat råvaror x 3 för dig som tror på uppgång Tror du på uppgång? Då är Swedbanks Bull-certifikat något för dig! Swedbanks Bull-certifikat passar dig som tror på en stigande marknad

Läs mer

Swedbanks Bull-certifikat x 8 tjäna pengar vid uppgång

Swedbanks Bull-certifikat x 8 tjäna pengar vid uppgång Swedbanks Bull-certifikat x 8 tjäna pengar vid uppgång Tror du på uppgång? Med Swedbanks Bull-certifikat får du riktigt hög avkastning vid marknadsuppgång. Swedbanks Bull-certifikat passar dig som tror

Läs mer

Turbowarranter. För dig som är. helt säker på hur. vägen ser ut. Handelsbanken Capital Markets

Turbowarranter. För dig som är. helt säker på hur. vägen ser ut. Handelsbanken Capital Markets Turbowarranter För dig som är helt säker på hur vägen ser ut Handelsbanken Capital Markets Hög avkastning med liten kapitalinsats Turbowarranter är ett nytt finansiellt instrument som ger dig möjlighet

Läs mer

TIO FRÅGOR OCH SVAR OM OPTIONS- OCH TERMINSHANDEL

TIO FRÅGOR OCH SVAR OM OPTIONS- OCH TERMINSHANDEL TIO FRÅGOR OCH SVAR OM OPTIONS- OCH TERMINSHANDEL Den här broschyren vänder sig till dig som vill lära dig mer om vad optioner och terminer är. Du får samtidigt en del praktisk information och exempel

Läs mer

ORDERHANTERING 1. ÖVERSIKT 2. TJÄNSTER 3. BÄSTA UTFÖRANDE

ORDERHANTERING 1. ÖVERSIKT 2. TJÄNSTER 3. BÄSTA UTFÖRANDE 1. ÖVERSIKT 1.1. AvaTrade EU Limited (nedan kallat "AvaTrade", "vi", "oss" eller "vår") har åtagit sig att göra affärer med våra Kunder på ett ärligt, rättvist och professionellt sätt och att agera i våra

Läs mer

VAD ÄR EN TILLVÄXTOPTION?

VAD ÄR EN TILLVÄXTOPTION? TILLVÄXTOPTIONER VAD ÄR EN TILLVÄXTOPTION? Låt företaget investera i en kapitalskyddad placering och ta själv del av avkastningen! Tillväxtoptionens egenskaper ger dig flera fördelar jämfört med traditionella

Läs mer

Del 7 Barriäroptioner

Del 7 Barriäroptioner Del 7 Barriäroptioner Innehåll Barriäroptioner... 3 Exotisk option... 3 Barriäroptioner med knock-in eller knock-out... 3 Varför barriäroptioner?... 3 Fyra huvudtyper av barriäroptioner... 4 Avläsning

Läs mer

Swedbanks Bear-certifikat råvaror x 3 för dig som tror på nedgång

Swedbanks Bear-certifikat råvaror x 3 för dig som tror på nedgång Swedbanks Bear-certifikat råvaror x 3 för dig som tror på nedgång Tror du att marknaden kommer falla? Då är Swedbanks Bear-certifikat något för dig! Swedbanks Bear-certifikat passar dig som tror att marknaden

Läs mer

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission Del 8 Autocall Innehåll Autocall... 3 Autocalls konstruktion... 3 Exempelstruktur... 4 Barriärer... 4 Fördelar med Autocalls... 4 Nackdelar... 5 Avkastningsfördelning... 5 Prissättning... 5 När passar

Läs mer

Ancoria 3 års SEK Autocall 5% Fond

Ancoria 3 års SEK Autocall 5% Fond Ancoria 3 års SEK Autocall 5% Fond Fonden Ancoria 3-års SEK Autocall 5% fonden erbjuder försäkringstagare möjligheten att erhålla en attraktiv avkastning om det underliggande indexet, OMX Stockholm 30

Läs mer

För några av er kanske strukturerade placeringar är okänt medan andra kanske upplever placeringsformen som snårig. Vilka möjligheter och risker finns

För några av er kanske strukturerade placeringar är okänt medan andra kanske upplever placeringsformen som snårig. Vilka möjligheter och risker finns 1 För några av er kanske strukturerade placeringar är okänt medan andra kanske upplever placeringsformen som snårig. Vilka möjligheter och risker finns det? Under detta pass ska jag besvara frågorna Vad,

Läs mer

Exempel på kostnader. Finansiella instrument : Omkostnader från tillbehörstjänster 0

Exempel på kostnader. Finansiella instrument : Omkostnader från tillbehörstjänster 0 Equity Call Option er Nedan kan ni se ett exempel på kostnader baserat på både procent och ett fastställt belopp Syftet med denna produkt är att ge investerare rätt (dvs. investeraren köper optionen) men

Läs mer

Tio frågor och svar om options- och terminshandel

Tio frågor och svar om options- och terminshandel Tio frågor och svar om options- och terminshandel Den här broschyren vänder sig till dig som vill lära dig mer om vad optioner och terminer är. Du får samtidigt en del praktisk information och exempel

Läs mer

Marknadsföringsmaterial januari Blanka När en tråkig börs gör dig glad!

Marknadsföringsmaterial januari Blanka När en tråkig börs gör dig glad! Marknadsföringsmaterial januari 2017 Blanka När en tråkig börs gör dig glad! I en uppåtgående marknad är livet enkelt och aktieplaceringar växer i värde. Det är värre när börsen faller, för då minskar

Läs mer

BULL & BEAR INVESTERING MED TYDLIG HÄVSTÅNG

BULL & BEAR INVESTERING MED TYDLIG HÄVSTÅNG DECEMBER 2013 BÖRSHANDLADE PRODUKTER BULL & BEAR INVESTERING MED TYDLIG HÄVSTÅNG BUILDING TEAM SPIRIT TOGETHER RISKINFORMATION VEM BÖR INVESTERA? Bull & Bear-produkter är lämpade för svenska sofistikerade

Läs mer

VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT MINI FUTURE SHORT

VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT MINI FUTURE SHORT VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT MINI FUTURE SHORT Hur ska jag använda detta dokument? Detta dokument förser dig med information om väsentliga egenskaper och risker för en investering i Certifikat

Läs mer

Del 15 Avkastningsberäkning

Del 15 Avkastningsberäkning Del 15 Avkastningsberäkning 1 Innehåll 1. Framtida förväntat pris 2. Price return 3. Total Return 5. Excess Return 6. Övriga alternativ 7. Avslutande ord 2 I del 15 går vi igenom olika möjliga alternativ

Läs mer

STRATEGIER MED OPTIONER O P T I O N E R S T E G 2 - N A S D A Q S T H L M 17 A P R I L 2018

STRATEGIER MED OPTIONER O P T I O N E R S T E G 2 - N A S D A Q S T H L M 17 A P R I L 2018 STRATEGIER MED OPTIONER O P T I O N E R S T E G 2 - N A S D A Q S T H L M 17 A P R I L 2018 DISCLAIMER Detta informationsmaterial är riktat till de deltagare som genomgått det seminarium som materialet

Läs mer

38 Optioner och terminer

38 Optioner och terminer Optioner och terminer 641 38 Optioner och terminer 41 kap. 1 och 2 IL, 42 kap. 1 IL, 44 kap. 4 och 10-13, 15, 19-20, 30 och 31-32 IL, 48 kap 15 IL, prop. 1989/90:110 s. 439 449, 709 710, 712 713, 724,

Läs mer

Del 15 Avkastningsberäkning

Del 15 Avkastningsberäkning Del 15 Avkastningsberäkning Innehåll Framtida förväntat pris... 3 Price return... 3 Total Return... 4 Excess Return... 5 Övriga alternativ... 6 Avslutande ord... 6 I del 15 går vi igenom olika möjliga

Läs mer

Del 11 Indexbevis. Strukturakademin. Strukturakademin. Strukturinvest Fondkommission

Del 11 Indexbevis. Strukturakademin. Strukturakademin. Strukturinvest Fondkommission Del 11 Indexbevis 1 Innehåll 1. Grundpositionerna 1.1 Köpt köpoption 1.2 Såld köpoption 1.3 Köpt säljoption 1.4 Såld säljoption 2. Konstruktion av indexbevis 3. Avkastningsanalys 4. Knock-in optioner 5.

Läs mer

38 Optioner och terminer

38 Optioner och terminer Optioner och terminer 677 38 Optioner och terminer 41 kap. 1 och 2 IL, 42 kap. 1 IL, 44 kap. 4 och 10-13, 15, 19-20, 30 och 31-32 IL, 48 kap 15 IL, prop. 1989/90:110 s. 439 449, 709 710, 712 713, 724,

Läs mer

Marknadsföringsmaterial maj Bull & Bear. En placering med möjlighet till daglig hävstång

Marknadsföringsmaterial maj Bull & Bear. En placering med möjlighet till daglig hävstång Marknadsföringsmaterial maj 2017 Bull & Bear En placering med möjlighet till daglig hävstång 1 Bull & Bear En placering med möjlighet till daglig hävstång Bull & Bear ger dig möjlighet att tjäna pengar

Läs mer

Aktiv ränteriskhantering Har du fastighetskrediter, leasingavtal eller planerar du ett företagsförvärv?

Aktiv ränteriskhantering Har du fastighetskrediter, leasingavtal eller planerar du ett företagsförvärv? Aktiv ränteriskhantering Har du fastighetskrediter, leasingavtal eller planerar du ett företagsförvärv? Ditt företag påverkas av rörelser på räntemarknaden. Nordea Markets erbjuder skräddarsydda lösningar

Läs mer

Del 7 Barriäroptioner. Strukturakademin

Del 7 Barriäroptioner. Strukturakademin Del 7 Barriäroptioner Strukturakademin Innehåll 1. Barriäroptioner 2. Exotisk option 3. Barriäroptioner med knock-in eller knock-out 4. Varför barriäroptioner? 5. Fyra huvudtyper av barriäroptioner 6.

Läs mer

Del 13 Andrahandsmarknaden

Del 13 Andrahandsmarknaden Del 13 Andrahandsmarknaden Strukturakademin Strukturakademin Srukturinvest Fondkommission 1 Innehåll 1. Produktens värde på slutdagen 2. Produktens värde under löptiden 3. Köp- och säljspread 4. Obligationspriset

Läs mer

CMC MARKETS UK PLC. Riskvarning för CFDer. Januari 2015. Registrerade i England. Organisationsnummer 02448409

CMC MARKETS UK PLC. Riskvarning för CFDer. Januari 2015. Registrerade i England. Organisationsnummer 02448409 CMC MARKETS UK PLC Riskvarning för CFDer Januari 2015 Registrerade i England. Organisationsnummer 02448409 Auktoriserade och under tillsyn av Financial Conduct Authority. Registreringsnummer 173730 1 CMC

Läs mer

Villkor Debetvärdepapper DEGIRO

Villkor Debetvärdepapper DEGIRO Villkor Debetvärdepapper DEGIRO Innehåll Artikel 1. Definitioner... 3 Artikel 2. Avtalsförhållande... 3 Artikel 3. Debetvärdepapper... 3 Artikel 4. Endast utförande... 4 Artikel 5. Order... 4 Artikel 6.

Läs mer

Del 12 Genomsnittsberäkning

Del 12 Genomsnittsberäkning Del 12 Genomsnittsberäkning Innehåll Asiatiska optioner... 3 Asiatiska optioner i strukturerade produkter... 3 Hur fungerar det?... 3 Effekt på avkastningen... 4 Effekt på volatilitet... 4 Effekt på löptid...

Läs mer

VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE BEAR-CERTIFIKAT

VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE BEAR-CERTIFIKAT VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE BEAR-CERTIFIKAT Hur ska jag använda detta dokument? Detta dokument förser dig med information om väsentliga egenskaper och risker för en investering i Bear-certifikat (även

Läs mer

Produktinformation Achieving more together

Produktinformation Achieving more together Mini Futures & Mini Futures BEST Produktinformation Achieving more together Innehåll I 3 Innehåll Mini Futures 04 Varifrån kommer Mini Futurens hävstång? Daglig Finansieringskostnad Stop loss-nivån och

Läs mer

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT 21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT En enig FOMC-direktion valde att höja räntan i USA med 25 baspunkter till 0,25-0,50%. Räntehöjningen var till största del väntad eftersom ekonomin

Läs mer

Juli/Augusti 2003. Valutawarranter. sverige

Juli/Augusti 2003. Valutawarranter. sverige Juli/Augusti 2003 Valutawarranter sverige in troduktion Valutamarknaden är en av de mest likvida finansiella marknaderna, där många miljarder omsätts i världens olika valutor varje dag. Marknaden drivs

Läs mer

HQ AB sakframställan. Del 6 Bristerna i Bankens värderingsmetod

HQ AB sakframställan. Del 6 Bristerna i Bankens värderingsmetod HQ AB sakframställan Del 6 Bristerna i Bankens värderingsmetod 1 Disposition 1 Övergripande om tillämpliga redovisningsregler 5 Tradings värdering 2 Värderingen dag 1 6 Värdering i finansiell rapportering

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER

RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER December 2013 1 INLEDNING För att uppnå bästa möjliga resultat när Carnegie Investment Bank AB (Carnegie) utför eller vidarebefordrar

Läs mer

Placeringsalternativ kopplat till tre strategier på G10 ländernas valutor

Placeringsalternativ kopplat till tre strategier på G10 ländernas valutor www.handelsbanken.se/mega Strategiobligation SHB FX 1164 Placeringsalternativ kopplat till tre strategier på G10 ländernas valutor Strategierna har avkastat 14,5 procent per år sedan år 2000 Låg korrelation

Läs mer

AVANCERAD HANDEL MED AKTIEOPTIONER S A M M A N F AT T N I N G S T E G 3-12 D E C W E B B I N A R I U M

AVANCERAD HANDEL MED AKTIEOPTIONER S A M M A N F AT T N I N G S T E G 3-12 D E C W E B B I N A R I U M AVANCERAD HANDEL MED AKTIEOPTIONER S A M M A N F AT T N I N G S T E G 3-12 D E C 2018 - W E B B I N A R I U M DISCLAIMER Detta informationsmaterial är riktat till de deltagare som genomgått det seminarium

Läs mer

Del 9 Råvaror. Strukturakademin. Strukturakademin. Strukturinvest Fondkommission

Del 9 Råvaror. Strukturakademin. Strukturakademin. Strukturinvest Fondkommission Del 9 Råvaror 1 Innehåll 1. Att investera i råvaror 2. Uppkomsten av en organiserad marknad 3. Råvarumarknadens aktörer 4. Vad styr råvarupriserna? 5. Handel med råvaror 6. Spotmarknaden och terminsmarknaden

Läs mer

Marknadsföringsmaterial oktober 2014. Nyhet! Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen

Marknadsföringsmaterial oktober 2014. Nyhet! Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen Marknadsföringsmaterial oktober 2014 Nyhet! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen I dag är marknadsräntorna låga och det är svårt att hitta placeringar som ger en hög ränta, med regelbundna ränteutbetalningar.

Läs mer

Ancoria 3-års EUR Autocall 6.5% Fond

Ancoria 3-års EUR Autocall 6.5% Fond Ancoria 3-års EUR Autocall 6.5% Fond Fonden Ancoria 3-års EUR Autocall 6,5% fonden erbjuder försäkringstagare möjligheten att erhålla en attraktiv avkastning om det underliggande indexet, Euro Stoxx 50

Läs mer

Del 4 Emittenten. Strukturakademin

Del 4 Emittenten. Strukturakademin Del 4 Emittenten Strukturakademin Innehåll 1. Implicita risker och tillgångar 2. Emittenten 3. Obligationer 4. Prissättning på obligationer 5. Effekt på villkoren 6. Marknadsrisk och Kreditrisk 7. Implicit

Läs mer

FONDBESTÄMMELSER FÖR AP7 RÄNTEFOND. 1 Fondens rättsliga ställning

FONDBESTÄMMELSER FÖR AP7 RÄNTEFOND. 1 Fondens rättsliga ställning FONDBESTÄMMELSER FÖR AP7 RÄNTEFOND Godkända av Finansinspektionen den 31 mars 2017 1 Fondens rättsliga ställning AP7 Räntefond (Fonden) är en s.k. syntetisk värdepappersfond (prop. 1997/98:151 s. 421,

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 28.11.2017 L 312/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/2194 av den 14 augusti 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU)

Läs mer

Innehåll. Kursfallsskydd... 3 Lock & Secure... 3 Konstruktion av Lock & Secure funktionen... 3 Avkastning och risk... 4

Innehåll. Kursfallsskydd... 3 Lock & Secure... 3 Konstruktion av Lock & Secure funktionen... 3 Avkastning och risk... 4 Del 21 Lock & Secure Innehåll Kursfallsskydd... 3 Lock & Secure... 3 Konstruktion av Lock & Secure funktionen... 3 Avkastning och risk... 4 Autocalls och indexbevis har normalt ett kursfallsskydd som innebär

Läs mer

RISKFÖRKLARING INLEDNING. AVSNITT 1: CFDs (ICKE-PROFESSIONELLA KUNDER)

RISKFÖRKLARING INLEDNING. AVSNITT 1: CFDs (ICKE-PROFESSIONELLA KUNDER) RISKFÖRKLARING INLEDNING Denna förklaring innehåller information om de risker som är förknippade med investeringsprodukter som du kan investera i via tjänster som tillhandahålls av företag i IG Group,

Läs mer

DNR 2015-332. Marknadsaktörers syn på risker och de svenska ränteoch valutamarknadernas funktionssätt

DNR 2015-332. Marknadsaktörers syn på risker och de svenska ränteoch valutamarknadernas funktionssätt DNR 2015-332 Marknadsaktörers syn på risker och de svenska ränteoch valutamarknadernas funktionssätt VÅREN 2015 Marknadsaktörernas syn på risker och de svenska ränteoch valutamarknadernas funktionssätt

Läs mer

Swedbank ABs. SPAX Lån 602. Slutliga Villkor Lån 602

Swedbank ABs. SPAX Lån 602. Slutliga Villkor Lån 602 Slutliga Villkor Lån 602 Swedbank ABs SPAX Lån 602 Dollarintervall - Återbetalningsdag 2013-03-26 Serie A (SWEODOL3) - BAS (sidan 4) Emissionskurs 100 procent och återbetalningskurs lägst 100 procent.

Läs mer

Uppföljning finansiella placeringar per den 30 november 2016

Uppföljning finansiella placeringar per den 30 november 2016 1 (6) Kommunledningskontoret 20-12-12 Ekonomiavdelningen Uppföljning finansiella placeringar per den 30 november 20 Inledning Uppföljning av finansiella placeringar är en förenklad Finansrapport. Finansrapporter

Läs mer

Handledning risk investeringsportfölj DEGIRO

Handledning risk investeringsportfölj DEGIRO Handledning risk investeringsportfölj DEGIRO Innehåll 1. Inledning...3 2. Portföljöversikt...4 3. Portföljrisk i praktiken...... 7 4. Risk med Active och Trader account..........23 2/24 1. Inledning I

Läs mer

38 Optioner och terminer

38 Optioner och terminer 673 38 Optioner och terminer 41 kap. 1 och 2 IL, 42 kap. 1 IL, 44 kap. 4 och 10 13, 15, 19 20, 30 och 31 32 IL, 48 kap. 2 3 och15 IL, prop. 1989/90:110 s. 439 449, 709 710, 712 713, 724, 725 726, SkU30

Läs mer

Verktyg för riskanalys Riskbarometer Riskbarometer principer för engångsinsättningar Riskbarometer principer för löpande insättningar Analysstöd av

Verktyg för riskanalys Riskbarometer Riskbarometer principer för engångsinsättningar Riskbarometer principer för löpande insättningar Analysstöd av Verktyg för riskanalys iskbarometer iskbarometer principer för engångsinsättningar iskbarometer principer för löpande insättningar Analysstöd av principer för riskaversion Historiska riskexempel Viktig

Läs mer

Instruktion för bästa utförande/vidareförmedling. Uppdaterad

Instruktion för bästa utförande/vidareförmedling. Uppdaterad Instruktion för bästa utförande/vidareförmedling av order Uppdaterad 2015-10-15 Denna instruktion beskriver de tillvägagångssätt som Strukturinvest följer för att utföra och vidarebefordra order i finansiella

Läs mer

Väsentlig Information Avseende Certifikat Turbo Short

Väsentlig Information Avseende Certifikat Turbo Short Väsentlig Information Avseende Certifikat Turbo Short Hur ska jag använda detta dokument? Detta dokument förser dig med information om väsentliga egenskaper och risker för en investering i Certifikat Turbo

Läs mer

Valutacertifikat KINAE Bull B S

Valutacertifikat KINAE Bull B S För dig som tror på en stärkt kinesisk yuan! Med detta certifikat väljer du själv placeringshorisont, och får en hävstång på kursutvecklingen i kinesiska yuan mot amerikanska dollar. Certifikat stiger

Läs mer

Maxcertifikat. Istället. för aktier. En produkt från Handelsbanken Capital Markets

Maxcertifikat. Istället. för aktier. En produkt från Handelsbanken Capital Markets Maxcertifikat Istället för aktier En produkt från Handelsbanken Capital Markets Handelsbankens maxcertifikat Maxcertifikat ger dig möjlighet till god avkastning, till lägre risk än aktier. Handelsbankens

Läs mer

Plus500CY Ltd. Varning För Riskavslöjande

Plus500CY Ltd. Varning För Riskavslöjande Plus500CY Ltd. Varning För Riskavslöjande Varning För Riskavslöjande CFD (Contracts for Difference) kan innebära en risk för din capital om de används på ett spekulativt sätt. CFD s kategoriseras som hög

Läs mer

Nordeas riktlinjer för orderutförande

Nordeas riktlinjer för orderutförande Nordeas riktlinjer för orderutförande November 2015 Dessa riktlinjer har godkänts av Nordeas vd och koncernchef, och uppdaterades senast november 2015. Nordea Bank Danmark A/S, Nordea Bank Finland Abp,

Läs mer

URA 40 HUR PÅVERKAS KONCERNREDOVISNINGEN OCH TILLÄMPNINGEN AV KAPITALANDELSMETODEN AV FÖREKOMSTEN AV POTENTIELLA RÖSTBERÄTTIGADE AKTIER

URA 40 HUR PÅVERKAS KONCERNREDOVISNINGEN OCH TILLÄMPNINGEN AV KAPITALANDELSMETODEN AV FÖREKOMSTEN AV POTENTIELLA RÖSTBERÄTTIGADE AKTIER UTTALANDE FRÅN REDOVISNINGSRÅDETS AKUTGRUPP URA 40 HUR PÅVERKAS KONCERNREDOVISNINGEN OCH TILLÄMPNINGEN AV KAPITALANDELSMETODEN AV FÖREKOMSTEN AV POTENTIELLA RÖSTBERÄTTIGADE AKTIER Enligt punkt 9 i RR 22,

Läs mer

Meddelande om Esmas beslut om produktinterventionsåtgärder för CFD-kontrakt och binära optioner

Meddelande om Esmas beslut om produktinterventionsåtgärder för CFD-kontrakt och binära optioner ESMA35-43-1135 Meddelande från Esma Meddelande om Esmas beslut om produktinterventionsåtgärder för CFD-kontrakt och binära optioner Den 22 maj 2018 antog Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten

Läs mer

EXCEED CAPITAL SVERIGE AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT FASTSTÄLLD AV STYRELSEN DEN 22 SEPTEMBER 2014

EXCEED CAPITAL SVERIGE AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT FASTSTÄLLD AV STYRELSEN DEN 22 SEPTEMBER 2014 EXCEED CAPITAL SVERIGE AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT FASTSTÄLLD AV STYRELSEN DEN 22 SEPTEMBER 2014 INNEHÅLL 1. INLEDNING 2. DEN RELATIVA VIKT SOM TILLMÄTS OLIKA FAKTORER

Läs mer

XACT Bull XACT Bear MARKNADSFÖRINGSMATERIAL

XACT Bull XACT Bear MARKNADSFÖRINGSMATERIAL XACT XACT Bear MARKNADSFÖRINGSMATERIAL Innehållsförteckning Fonder med hävstång...3 Fondernas placeringsstrategi...4 Hävstång...4 Daglig ombalansering...4 Fonderna skapar sin hävstång i terminsmarknaden...5

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2008:20 2008-06-25

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2008:20 2008-06-25 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2008:20 2008-06-25 Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 24 juni 2008 en framställning från Roschier Advokatbyrå AB. I framställningen ställs frågor rörande tillämpningen

Läs mer

Förhandsinformation om kostnader vid handel med finansiella instrument

Förhandsinformation om kostnader vid handel med finansiella instrument Förhandsinformation om kostnader vid handel med finansiella instrument MED GENERELLA EXEMPEL Förhandsinformation om kostnader vid handel med finansiella instrument Den här förhandsinformationen syftar

Läs mer

EXCEED CAPITAL SVERIGE AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT FASTSTÄLLD AV STYRELSEN DEN 2 FEBRUARI 2016

EXCEED CAPITAL SVERIGE AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT FASTSTÄLLD AV STYRELSEN DEN 2 FEBRUARI 2016 EXCEED CAPITAL SVERIGE AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT FASTSTÄLLD AV STYRELSEN DEN 2 FEBRUARI 2016 2015:1 RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; SFS 2013:579 Utkom från trycket den 28 juni 2013 utfärdad den 19 juni 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

BEAR OMX X10 BNP BULL OMX X10 BNP

BEAR OMX X10 BNP BULL OMX X10 BNP BNP PARIBAS BULL AND BEAR EDUCATED TRADING BEAR OMX X10 BNP BULL OMX X10 BNP Daglig hävstång x10 Förstärkt avkastning för dig med kort placeringshorisont En investering i värdepapper kan både öka och minska

Läs mer

CMC MARKETS UK PLC. Riskvarning. Mars Registrerad i England. Organisationsnummer

CMC MARKETS UK PLC. Riskvarning. Mars Registrerad i England. Organisationsnummer CMC MARKETS UK PLC Riskvarning Mars 2016 Registrerad i England. Organisationsnummer 02448409 Auktoriserade och under tillsyn av Financial Conduct Authority Registreringsnummer 173730 1 CMC Markets UK Plc

Läs mer

NYCKELINFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT TRACKER LONG

NYCKELINFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT TRACKER LONG NYCKELINFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT TRACKER LONG Hur ska jag använda detta dokument? Detta dokument ger dig information om nyckelegenskaper och -risker vid en investering i Certifikat Tracker Long (även

Läs mer

Del 23 Credit Default Swap

Del 23 Credit Default Swap Del 23 Credit Default Swap Innehåll Vad är en Credit Default Swap?... 3 Vilka aktörer använder CDS-kontrakt och varför?... 3 Handeln med CDS-kontrakt... 4 CDS-index... 4 Hur bestäms priset på ett CDS-kontrakt?...

Läs mer

Scenarier för transaktionsrapportering

Scenarier för transaktionsrapportering Version 1.2 1 (34) Scenarier för transaktionsrapportering Version 1.2 2 (34) Ändringshistorik Version Ändring Datum Version 1.0 Anknyter till TREM version 3.0 Version 1.1 Anknyter till TREM version 3.0

Läs mer

Swedbank ABs. SPAX Lån 599. Slutliga Villkor Lån 599

Swedbank ABs. SPAX Lån 599. Slutliga Villkor Lån 599 Slutliga Villkor Lån 599 Swedbank ABs SPAX Lån 599 Dollarintervall - Återbetalningsdag 2013-02-19 Serie A (SWEODOL1) - BAS (sidan 4) Emissionskurs 100 procent och återbetalningskurs lägst 100 procent.

Läs mer