Au 455 Dnr Byggnadsnämnden överlämnar nedan lämnade synpunkter till kommunstyrelsen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Au 455 Dnr Byggnadsnämnden överlämnar nedan lämnade synpunkter till kommunstyrelsen."

Transkript

1 PROTOKOLL 1(5) Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens arbetsutskott Au 455 Dnr Delbetänkande PRÖVNING AV VINDKRAFT (20U 2008:86) Remiss från KS2008/ BESLUT Byggnadsnämnden överlämnar nedan lämnade synpunkter till kommunstyrelsen. ÄRENDEBESKRIVNING Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering till uppförande av vindkraftverk i förening med en planerad kraftigt utökad vindkraftutbyggnad. Byggnadsnämndens bedömningar av förslaget Förslaget bör förvisso kunna leda till att vindkraftens prövningsprocess förkortas, men för en riktigt effektiv utbyggnad av vindkraften krävs en sammanhållen planerings- och beslutsprocess. Kommunernas inflytande över planerings- och beslutsprocesserna för vindkraften blir alltför begränsad med lagda förslag. Kommunernas ansvar och möjlighet till inflytande över vindkraften kommer i stort sett att stanna vid vad kommunen anger i översiktplanen. Det råder ingen tvekan om att vindkraften sträcker sig långt in i den kommunala fysiska planeringen och samhällsbyggandet med avvägningar mot andra kommunala angelägenheter. En kommun måste kunna planera för vad marken ska användas till och ta ställning för vilken typ av verksamhet som ska finnas inom kommunens gränser. Inflytande över markanvändningen kommer i allra högsta grad att påverkas och förslaget kommer inte bara att träffa de områden som är av riksintresse för vindkraft, som av utredningen dessutom felaktigt förmodas ligga långt bort från bebodda trakter. En av utgångspunkterna för diskussionen bör vara vilken myndighet som är den mest lämpade att i huvudsak ansvara för planering och prövning av vindkraft. Postadress Besöksadress Internet/e-post Telefon S:t Hansgatan (växel) VISBY Visby byggnadsnämnden@gotland.se (telefax)

2 2(5) 455 Det är från demokratisynpunkt tveksamt att frånta den kommunala nivån den huvudsakliga beslutanderätten för vindkraftetableringar. Enligt subsidiaritetsprincipen eller närhetsprincipen, ska beslut fattas på lägsta ändamålsenliga nivå, d.v.s. att beslut ska fattas så nära de människor det berör som möjligt, vilket i det här fallet är den kommunala nivån. Det är möjligt att föreslagen process medger en tillräcklig rättssäkerhet för den enskilde, men för att nå största möjliga acceptans för en snabb utbyggnad av vindkraften så är det kommunerna som är närmast, har bäst möjligheter, mest erfarenhet och därför bäst klarar dialogen med allmänheten. I praktiken innebär förslaget att tillståndsplikten för enstaka verk kommer att inträda med automatik vid totalhöjden meter och för grupper med fler än fem verk med totalhöjder ner mot 40 meter. Om tillståndsprövningen ska anses mer avancerad och ta hand om de ärenden som innebär den största miljöpåverkan så finns det ingen proportionallitet i graden av miljöpåverkan mellan antal och höjd i de föreslagna gränsvärdena. Vindkraftverkens höjd bör därför inte i något fall behöva ingå i bedömningen av betydande miljöpåverkan. Nu förslagna förändringar av plan- och bygglagen är av principiell karaktär. Principiella förändringar av en lagstiftning bör ske utifrån ett bredare perspektiv på det aktuella lagrummet än som nu föreslås ske. Det nu lagda förslaget innebär en betydande förändring av plan- och bygglagen utifrån perspektivet av endast ett enstaka allmänt intresse. Byggnadsnämndens förslag till förändringar av förslaget Förslaget omarbetas med inriktning mot att det är kommunerna som har huvudansvaret för planering och prövning av vindkraft. Vindkraften ska i första hand avföras från listan över miljöfarlig verksamhet och därmed bli en ren PBL-fråga, och i andra hand ska, i de fall tillståndsplikt bedöms inträda på land, tillståndsprocessen hanteras på den kommunala nivån. Planering och bygglov enligt PBL och eventuellt tillstånd enligt MB ska bättre samordnas på den kommunala nivån. Tillståndsplikt enligt miljöbalken ska endast kunna inträda, efter en saklig bedömning, om betydande miljöpåverkan kan antas föreligga, på samma sätt som i utredningen föreslås gälla för vindkraftverk som inte med automatik är tillståndspliktiga. Det ska således inte i något fall inträda tillståndsplikt med automatik. Utredningens bedömningar i korthet Lokaliseringen av de vindkraftverk som är av betydelse från nationell synpunkt är i princip redan avgjord genom prövningen av riksintresse och kommunens översiktliga planering.

3 3(5) 455 Idag prövas i stort samma frågor enligt plan och bygglagen och miljöbalken. Tillståndsprövningen enligt MB är den mest heltäckande, då tillståndet även omfattar driften samt att tillståndet har rättskraft då det gäller mot alla. Utredningens förslag i korthet Inom områden där prövningen främst gäller omgivningspåverkan föreslås att det räcker med tillstånd och att detaljplan och bygglov inte ska krävas. Inom områden i anslutning till tätbebyggelse där olika exploatörer konkurrerar om markanvändningen kan dock detaljplan behövas när frågorna inte kan lösas genom tillståndsprövning. Om man frivilligt söker tillstånd enligt miljöbalken tas bygglovplikten även bort för mindre vindkraftprojekt. För mindre projekt gäller annars som tidigare en enklare miljöprövning, en så kallad anmälan enligt miljöbalken och bygglov, en anmälan som, efter bedömning av om betydande miljöpåverkan kan antas föreligga eller inte, kan leda till tillståndsprövning. Nytt är att man då i de flesta fall ska slippa detaljplan och att kommunen ska samordna prövningarna enligt miljöbalk och plan- och bygglag bättre. Anmälningsprövningens innehåll enligt MB föreslås detaljregleras i tio punkter genom att en ny paragraf införes i förordningen om miljöfarlig verksamhet och miljöskydd ( FMH). Vidare föreslås skyldighet för den kommunala tillsynsmyndigheten, i prövning av anmälan, att förelägga om tillståndsprövning om den anmälda verksamheten enligt checklistan kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Vindkraftverk med en totalhöjd högre än 50 meter i grupper om sju eller fler eller enstaka verk med en totalhöjd högre än 150 meter måste enligt förslaget alltid ha tillstånd enligt miljöbalken, samtidigt tas bygglovplikten bort för dessa kategorier. Reglerna föreslås gälla från den 1 juli nästa år. Motiv för byggnadsnämndens bedömningar och förslag Det råder ingen tvekan om att byggnadsnämnden anser att prövningen av vindkraft måste samordnas, förenklas och förkortas. Det innebär dock inte att ändamålet får helga vilka medel som helst. Miljöprocessutredningen föreslår att kraven på bygglov och detaljplan enligt plan- och bygglagen för tillståndspliktiga och frivilligt tillståndsprövade vindkraftsanläggningar i stort sett ska slopas. Det innebär att kommunernas rätt och ansvar att planlägga mark och vatten till en betydande del tas bort. Byggnadsnämnden bedömer att utredningens förslag förvisso bör kunna leda till att vindkraftens prövningsprocess förkortas, men för en riktigt effektiv utbyggnad av vindkraften är bedömningen att det krävs en sammanhållen planerings- och beslutsprocess. Kommunernas inflytande över planerings- och beslutsprocesserna för vindkraften blir alltför begränsad med lagda förslag.

4 4(5) 455 Det råder ingen tvekan om att vindkraften sträcker sig långt in i den kommunala fysiska planeringen och samhällsbyggandet med avvägningar mot andra kommunala angelägenheter. En kommun måste kunna planera för vad marken ska användas till och ta ställning för vilken typ av verksamhet som ska finnas inom kommunens gränser. Kommunernas ansvar och möjlighet till inflytande över vindkraften kommer i stort sett att stanna vid vad kommunen anger i översiktplanen. Av utredningen framgår följande: I praktiken påverkas inte kommunernas inflytande över markanvändningen. Enligt utredningens bedömning förenklas processen främst på så sätt att vindkraftsetableringar i områden som är av riksintresse för vindkraftsproduktion kommer att prövas endast enligt miljöbalken. Inflytande över markanvändningen kommer i allra högsta grad att påverkas och förslaget kommer inte bara att träffa de områden som är av riksintresse för vindkraft, som av utredningen dessutom felaktigt förmodas ligga långt bort från bebodda trakter. Av utredningen framgår att det idag prövas i stort samma frågor enligt plan- och bygglagen och miljöbalken, men att tillståndsprövningen enligt MB är den mest heltäckande, då tillståndet även omfattar driften samt att tillståndet har rättskraft då det gäller mot alla. Byggnadsnämnden bedömer att tillståndsprövning enligt MB och prövningen PBL är kompletterande prövningar med stora inslag av dubbla prövningar. En av utgångspunkterna för diskussionen bör vara vilken myndighet som är den mest lämpade att i huvudsak ansvara för planering och prövning av vindkraft. Byggnadsnämnden bedömer att det från demokratisk synpunkt är tveksamt att frånta den kommunala nivån den huvudsakliga beslutanderätten för vindkraftetableringar. Enligt subsidiaritetsprincipen eller närhetsprincipen, ska beslut fattas på lägsta ändamålsenliga nivå, d.v.s. att beslut ska fattas så nära de människor det berör som möjligt, vilket i det här fallet är den kommunala nivån. Det är möjligt att föreslagen process medger en tillräcklig rättssäkerhet för den enskilde, men för att nå största möjliga acceptans för en snabb utbyggnad av vindkraften så är det kommunerna som är närmast, har bäst möjligheter, mest erfarenhet och därför bäst klarar dialogen med allmänheten. Förslaget bör omarbetas med inriktning mot att det är kommunerna som har huvudansvaret för planering och prövning av vindkraften. I de fall tillståndsplikt bedöms inträda på land bör tillståndsprocessen hanteras på den kommunala nivån. Planering och bygglov enligt PBL och eventuellt tillstånd enligt MB bör samordnas på den kommunala nivån. Av förslaget framgår att vindkraftverk med en totalhöjd högre än 50 meter i grupper om sju eller fler eller enstaka verk med en totalhöjd högre än 150 meter måste alltid ha tillstånd enligt miljöbalken, samtidigt tas bygglovplikten bort för dessa kategorier. Byggnadsnämnden bedömer att förslaget i praktiken innebär att tillståndsplikten för enstaka verk snarare kommer att inträda med automatik redan vid totalhöjden meter och för grupper med fler än fem verk med totalhöjder ner mot 40 meter. Alla preciserade gränsvärden i regler och riktlinjer innebär alltid en gränsfallsproblematik. De nu föreslagna brytpunkterna för tillståndsprövning, ett enstaka verk med totalhöjden högre än 150 meter eller en grupp om fler än 6 verk är dessutom särskilt problematiska.

5 5(5) 455 Grupper om 5-8 vindkraftverk kommer framöver att vara en ganska vanlig företeelse. Det kommer förmodligen inte vara en ovanlig situation att det sjunde verket antingen tillkommer eller försvinner i prövningsprocessen, vare sig det handlar om en tillstånds- eller detaljplaneprocess. Det kan innebära att en påbörjad detaljplaneprocess ska avbrytas till förmån för en tillståndsprocess eller vice versa, om det visar sig att det planerade projektet hamnar i en lägre eller högre storleksklass än i inledningsskedet av prövningsprocessen. Det finns anledning att undvika sådana situationer. Konsekvensen blir att exploatören vid osäkerhet väljer en frivillig tillståndsprövning kanske redan vid fem verk. Sju vindkraftverk med totalhöjden 49 meter har samma miljöpåverkan som sju verk med totalhöjden 51 meter. I det första fallet råder bygglovplikt, men inte tillståndsplikt och tvärt om i det andra. Det är inte rimligt. Konsekvensen blir att exploatören vid osäkerhet väljer en frivillig tillståndsprövning kanske redan vid fem verk, även för verk med en totalhöjd under 50 meter. Ett verk med totalhöjden 149 meter är bygglovpliktigt medan ett på 151 meter är tillståndspliktigt, men inte bygglovpliktig. Det kan lugnt konstateras att en meters skillnad i det här fallet i verkligheten inte gör någon som helst skillnad i fråga om miljöpåverkan. Det bör även ligga inom ramarna för vad som måste anses som en mindre avvikelse, men i en prövningssituation skulle det göra stor skillnad och väcka mycken irritation. Problematiken med att marknaden inte kan leverera de verk som exploatören går in med i prövningsprocessen kommer förmodligen att kvarstå även om denna process förkortas. Konsekvensen blir att exploatören vid osäkerhet väljer en frivillig tillståndsprövning för verk kanske redan vid totalhöjden meter. Byggnadsnämnden föreslår i första hand att vindkraften avföras från listan över miljöfarlig verksamhet och därmed bli en ren PBL-fråga. I andra hand föreslås att i de fall tillståndsplikt bedöms inträda på land, ska tillståndsprocessen hanteras på den kommunala nivån. Byggnadsnämnden föreslår vidare att tillståndsplikt enligt MB endast ska kunna inträda, efter en saklig bedömning, om betydande miljöpåverkan kan antas föreligga, på samma sätt som i utredningen föreslås gälla för vindkraftverk som inte med automatik är tillståndspliktiga. Det ska således inte i något fall inträda tillståndsplikt med automatik. Det är rimligt att anta att en grupp om sju verk med 149 meters höjd alltid kommer att innebära en större miljöpåverkan än ett enstaka verk med totalhöjden 151 meter. Det är framförallt antalet verk som ger ett vindkraftprojet komplexitet, innebär stora ingrepp och stor påverkan på marken och landskapsbilden. Om tillståndsprövningen ska anses mer avancerad och ta hand om de ärenden som innebär den största miljöpåverkan så finns det ingen proportionallitet i graden av miljöpåverkan mellan antal och höjd i de föreslagna gränsvärdena. Vindkraftverkens höjd bör därför inte i något fall behöva ingå i bedömningen av betydande miljöpåverkan. Nu förslagna förändringar av plan- och bygglagen är av principiell karaktär. Byggnadsnämnden anser att principiella förändringar av en lagstiftning bör ske utifrån ett bredare perspektiv på det aktuella lagrummet än som nu föreslås ske. Det nu lagda förslaget innebär en betydande förändring av plan- och bygglagen utifrån perspektivet av endast ett enstaka allmänt intresse.

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Miljöprocessutredningen (M 2007:04)

Miljöprocessutredningen (M 2007:04) (M 2007:04) Prövning av vindkraft Delbetänkande SOU 2008:86 Överlämnades den 6 oktober 2008 Utredningsuppdraget vindkraft Del av tilläggsdirektivet 2007:184 Särskild utredare - Ulf Anderson Utredningssekreterare

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Delbetänkandet Prövning av vindkraft (SOU 2008:86) Remiss från Miljödepartementet

Delbetänkandet Prövning av vindkraft (SOU 2008:86) Remiss från Miljödepartementet PM 2008:246 RII (Dnr 315-2530/2008) Delbetänkandet Prövning av vindkraft (SOU 2008:86) Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Som svar på remissen

Läs mer

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PROTOKOLL 10 Bygg- och miljönämnden 2018-10-04 196 Dnr 2018.2855 Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

förvaltning/avdelning/enhet

förvaltning/avdelning/enhet Bygglov för gårdsverk Bygglovsregler för vindkraftsverk. Vad säger miljöbalken? Andra tillstånd som kan krävas. Definition av gårdsverk. Hur söker jag bygglov för gårdsverk? Vad prövas i bygglovet? Hässleholms

Läs mer

Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft 1 (5) Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Sammanfattning Statens Energimyndighet och Naturvårdsverket

Läs mer

Protokoll. Byggnadsnämnden

Protokoll. Byggnadsnämnden Byggnadsnämnden 133-134 Byggnadsnämnden Sida 2 Byggnadsnämndens sammanträde 133 Delårsrapport per 2010-06-30 134 Remiss Ändring av reglementen, nya regler för strandskydd och prövning av vindkraft Byggnadsnämnden

Läs mer

Prövning av vindkraft

Prövning av vindkraft Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Skövde 2009-09-30 Göteborg 2009-10-01 1 Nya regler om prövning av vindkraft Slopad dubbelprövning (PBL/MB) i de flesta situationer Bygglovsregler

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Ert dnr M2017/01633/Ee

Yttrande över Energimyndighetens och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Ert dnr M2017/01633/Ee YTTRANDE 1 (6) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över Energimyndighetens och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Ert dnr M2017/01633/Ee

Läs mer

Miljöprocessutredningen (M 2007:04)

Miljöprocessutredningen (M 2007:04) (M 2007:04) Prövning av vindkraft Delbetänkande SOU 2008:86 Överlämnades den 6 oktober 2008 Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2009 Utredningsuppdraget vindkraft Del av tilläggsdirektivet 2007:184

Läs mer

40 70 m. 110 m 160 m Vinglängd. 25 m. 45 65 m Effekt. 3 7 MW Årsproduktion 0,8 MW. 1,5 GWh. 8 20 GWh El-villa 25 000 kwh. 60 st

40 70 m. 110 m 160 m Vinglängd. 25 m. 45 65 m Effekt. 3 7 MW Årsproduktion 0,8 MW. 1,5 GWh. 8 20 GWh El-villa 25 000 kwh. 60 st Prövning av vindkraft Lena Niklasson Miljöskyddsenheten Tornhöjd 40 50 m 40 70 m 80 105 m 110 m 160 m Vinglängd 15 m 25 m 45 50 m 45 65 m Effekt 0,3 MW 0,8 MW 2-3 MW 3 7 MW Årsproduktion 0,3 GWh 1,5 GWh

Läs mer

Prövning av vindkraft

Prövning av vindkraft Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Stockholm 2009-10-16 1 Nya regler om prövning av vindkraft Slopad dubbelprövning (PBL/MB) i de flesta situationer Bygglovsregler Detaljplaneregler

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Förändringar i PBL, MB och FMH

Förändringar i PBL, MB och FMH Förändringar i PBL, MB och FMH Ann Westerdahl, Miljöprövningsdelegationen, 040-25 25 26 Anna Månsson, Miljöprövningsdelegationen, 040-25 22 59 Anna Persson, Samhällsbyggnadsavdelningen, 040-25 22 33 Charlotte

Läs mer

Nya regler för vindkraft

Nya regler för vindkraft Nya regler för vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-12-01 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prövning av vindkraft Prop 2008/09:146 Prövning av vindkraft

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

Prövning av vindkraft enklare och snabbare handläggning (?) Carl-Philip Jönsson

Prövning av vindkraft enklare och snabbare handläggning (?) Carl-Philip Jönsson Prövning av vindkraft enklare och snabbare handläggning (?) Carl-Philip Jönsson Tillstånds- och anmälningsplikt enligt 9 kap MB Tillståndsprövning hos Lst: 40.90 Två eller flera verk > 150 m + tillkommande

Läs mer

Planering av markanvändning

Planering av markanvändning Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

Vindkraft. Stockholms miljörättscentrum, seminarium den 26 november 2008. Per Molander. Per Molander. Legal#SMC Vindkraft.PPT

Vindkraft. Stockholms miljörättscentrum, seminarium den 26 november 2008. Per Molander. Per Molander. Legal#SMC Vindkraft.PPT Vindkraft Stockholms miljörättscentrum, seminarium den 26 november 2008 Per Molander Per Molander Vindkraft Är vindkraften effektiv som investeringsobjekt? Särskilda rättsprinciper för att gynna vindkraft?

Läs mer

Boverket och vindkraften

Boverket och vindkraften Boverket och vindkraften Stads- och regionenheten Bengt Larsén Anette Löfgren Mer information på Boverkets hemsida www.boverket.se/samhällsplanering Boverket och vindkraften uppdrag och aktiviteter Att

Läs mer

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist,

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist, Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Sammanfattning Transportinfrastrukturkommitténs uppdrag är att effektivisera planeringsprocessen för transportinfrastruktur. I uppdraget ingår att analysera planeringsprocessen för byggande av transportinfrastruktur

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Vägledning för kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning av vindkraftverk svar på remiss från Energimyndigheten

Vägledning för kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning av vindkraftverk svar på remiss från Energimyndigheten KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-09-29 KS-2014/1063.542 1 (3) HANDLÄGGARE Helena Sundström helena.sundstrom@huddinge.se Kommunstyrelsen Vägledning för kommunal tillstyrkan

Läs mer

Remiss av statens energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remiss av statens energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) Kommunledningskontoret 2017-11-01 Avdelningen för tillväxt och hållbar utveckling Lennart Erfors 044-136160 lennart.erfors@kristianstad.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss av

Läs mer

VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN

VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN D.nr. KS 2008.0276 2009-02-03 Kommunstyrelsen VINDKRAFTPOLICY FÖR ULRICEHAMNS KOMMUN D.nr. MSB 2008.3321 BAKGRUND Länsstyrelsen har på uppdrag av Energimyndigheten tagit fram förslag för områden av riksintresse

Läs mer

Plan och marklagstiftning

Plan och marklagstiftning Plan och marklagstiftning Miljöbalken och plan- och bygglagen Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

FÖRSLAG TILL TOLKNING AV BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER UTANFÖR DETALJPLANELAGT OMRÅDE ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN 9 KAP. 6 Dnr: LKS 2013-26-230

FÖRSLAG TILL TOLKNING AV BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER UTANFÖR DETALJPLANELAGT OMRÅDE ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN 9 KAP. 6 Dnr: LKS 2013-26-230 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2013-05-03 5 (17) 68 FÖRSLAG TILL TOLKNING AV BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER UTANFÖR DETALJPLANELAGT OMRÅDE ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN 9 KAP. 6 Dnr: LKS

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av bestämmelserna om genomförande av detaljplan (S 2011:11) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av bestämmelserna om genomförande av detaljplan (S 2011:11) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om översyn av bestämmelserna om genomförande av detaljplan (S 2011:11) Dir. 2012:114 Beslut vid regeringssammanträde den 15 november 2012 Utvidgning av

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M.

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. 23 JANUARI 2019 Pia Pehrson Advokat/Partner Foyen Advokatfirma FÖRTYDLIGANDE AV PBL GÄLLANDE KRAVEN PÅ DETALJPLAN Proposition 2017/18:167 Ett tydligare

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet

Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet TVL-info 2015:5 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet En verksamhet som har ett tillstånd enligt 6 kapitlet

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Planering och beslut för hållbar utveckling" (SOU 2015:99) Ks/2016:

Yttrande över betänkandet Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) Ks/2016: JÖNKÖPINGS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-22 1 49 Yttrande över betänkandet "Planering och beslut för hållbar utveckling" (SOU 2015:99) Ks/2016:390 420 Sammanfattning Jönköpings kommun

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Effektivare planering av vägar och järnvägar (SOU 2010:57) Remiss från Näringsdepartementet

Effektivare planering av vägar och järnvägar (SOU 2010:57) Remiss från Näringsdepartementet PM 2010:150 RII (Dnr 001-2102/2010) Effektivare planering av vägar och järnvägar (SOU 2010:57) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 24 mars 2011 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljödepartementet) beslut den 27 november 2008, M2007/2902/F/P, i fråga om förhandsbesked

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Motiv för bedömningen Länsstyrelsen befarar att: - strandskydd enligt 7 kap MB upphävs i strid med gällande bestämmelser.

Motiv för bedömningen Länsstyrelsen befarar att: - strandskydd enligt 7 kap MB upphävs i strid med gällande bestämmelser. SAMRÅDSYTTRANDE 1 (5) Samhällsbyggnadskontoret Kungsbacka kommun samhallsbyggnadskontoret@kungsbacka.se Samrådsyttrande över förslag till detaljplan för Lannekulla 20:5 m.fl. i Landa, Kungsbacka kommun

Läs mer

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar 1 Innehåll 1 Kommunen... 3 1.2 Överklaga kommunala beslut... 3 1.2.1 Förvaltningsbesvär... 3 1.2.2 Laglighetsprövning

Läs mer

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla En anmälan/ansökan som är så komplett som möjligt kan förkorta handläggningstiden om miljökontoret/plan- och byggkontoret

Läs mer

Vägledning om kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning. vindkraftverk

Vägledning om kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning. vindkraftverk Vägledning om kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning av vindkraftverk Enligt miljöbalken 16 kap 4 ER 2015:05 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Repowering vindkraft Effektivisering genom utbyte av befintlig teknik

Repowering vindkraft Effektivisering genom utbyte av befintlig teknik 6 december 2018 Repowering vindkraft Effektivisering genom utbyte av befintlig teknik Vägen till beslut Andreas Johansson, Länsstyrelsen Västra Götaland, miljöprövningsenheten Uppdateringar i karttjänsten

Läs mer

Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport 2017:26 Altander, solcellspaneler och solfångare i PBL

Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport 2017:26 Altander, solcellspaneler och solfångare i PBL Kommunstyrelsen 2018-01-24 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2017:589 Malai Bierfeldt 016-710 10 18 1 (2) Kommunstyrelsen Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport

Läs mer

Väsman. Storstensberget Fjällberget Gropberget

Väsman. Storstensberget Fjällberget Gropberget Väsman Boberget Saxberget Storstensberget Fjällberget Gropberget Fördjupningar av översiktsplanen Orrberget - Stensvedberget Kommunen har aldrig krävt detaljplan för vindkraft Fjällberget - Saxberget

Läs mer

Vägledning för kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning. vindkraftverk

Vägledning för kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning. vindkraftverk Vägledning för kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning av vindkraftverk Enligt miljöbalken 16 kap 4 ER [Klicka och skriv ER-nummer här - ER-nummer erhålls från publikationsservice] Böcker och rapporter

Läs mer

Vägledning för kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning. vindkraftverk

Vägledning för kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning. vindkraftverk Vägledning för kommunal tillstyrkan vid tillståndsprövning av vindkraftverk Enligt miljöbalken 16 kap 4 ER [Klicka och skriv ER-nummer här - ER-nummer erhålls från publikationsservice] Böcker och rapporter

Läs mer

Rättsliga förutsättningar för etablering av vindkraft. Gabriel Michanek Professor i miljö- och naturresursrätt

Rättsliga förutsättningar för etablering av vindkraft. Gabriel Michanek Professor i miljö- och naturresursrätt Rättsliga förutsättningar för etablering av vindkraft Gabriel Michanek Professor i miljö- och naturresursrätt Rättsliga förutsättningar för etablering av vindkraft Maria Pettersson; Renewable Energy Development

Läs mer

Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens

Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens vindenhet Ingen träff på vind Regeringens proposition 1996/97:84

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg

Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg 1 (3) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2014 06 10 Dnr Sbn Samhällsbyggnadsnämnden Information om fördjupad översiktsplan Ljungsbro/Berg Länk till planddokumenten: http://www.linkoping.se/bygga-bo/planer-och-projekt/oversiktlig-

Läs mer

Juridiska fakultetsnämnden begränsar sitt remissvar till att avse några väsentliga delar av utredningens förslag.

Juridiska fakultetsnämnden begränsar sitt remissvar till att avse några väsentliga delar av utredningens förslag. 1 (5) YTTRANDE 2009-06-16 Dnr SU 80-0641-09 Emelie Nilsson Kanslichef Juridiska fakultetskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remiss: Miljöprocessen (SOU 2009:10) Stockholms universitet har anmodats

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

DOM 2011-04-06 Meddelad i Härnösand

DOM 2011-04-06 Meddelad i Härnösand Föredraganden Y Gilbert Meddelad i Härnösand Mål nr Sida 1 (6) KLAGANDEN 1. Erik Fursäter, 601005-0216 Hållands byalag Slagsån 594 830 05 Järpen 2. Barbro Rolandsson, 591211-8246 Skogsvägen 5 A 181 41

Läs mer

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad Vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-11-17 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prop 2008/09:146 Tillstånds- och villkorsskrivning 2 Slopad dubbelprövning

Läs mer

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen Dnr: 2017.374.214 PLANBESKRIVNING Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen SAMRÅDSHANDLING Upprättad augusti 2018 Laga kraft 2019-XX-XX Bilden på omslagssidan visar tomtindelningsplanen över kvarteret

Läs mer

Områdesvisa yttranden

Områdesvisa yttranden Utställningsutlåtande Vindbruk Dalsland, 2011-06-14, områdesvis Melleruds kommun 1 Områdesvisa yttranden Mellerud M1, Ränsliden Länsstyrelsen anser att bevarandeintressena kanske bör överväga i de östra

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 2013-02-13 Stockholm Mål nr M 8238-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-09-05 i mål nr M 4713-11, se bilaga A KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden Antagen av miljö- och byggnadsnämnden 2011-05-xx, xx Generella regler Ärendegrupper delegeras till antingen arbetsutskott, till viss nämndledamot eller

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt?

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Timrå Kommun Miljö & Byggkontoret Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Inledning En detaljplan skapas för en mindre del av kommunen, ofta ett kvarter eller några fastigheter. I planen

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Remissvar. Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering Del 1 och 2

Remissvar. Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering Del 1 och 2 1 Stadsarkitekt Ark. SAR/MSA Tomas Johnsson 0280-181 69 YTTRANDE 2018-10-16 Dnr Näringsdepartementet Enheten för samhällsplanering 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN. Riktlinjer för placering av vindkraft. Policy för Falkenbergs kommun. Antagen av kommunfullmäktige

FALKENBERGS KOMMUN. Riktlinjer för placering av vindkraft. Policy för Falkenbergs kommun. Antagen av kommunfullmäktige FALKENBERGS KOMMUN Riktlinjer för placering av vindkraft Policy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-11-30 151 FALKENBERGS KOMMUN 2006-10-18 Stadsbyggnadskontoret Johan Risholm planarkitekt

Läs mer

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19 2016-02-01 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se johan.fallenius@regeringskansliet.se. Svar på remiss M2015/02675/R Prövning av miljöfarlig verksamhet Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI,

Läs mer

KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016.

KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016. Kommunstyrelsens arbetsutskottskövde kommun PROTOKOLLSUTDRAG KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016.0436 Behandlat

Läs mer

Vindkraften og befolkningen hvordan sikres lokal opbakning til projekter? Johan Risholm, Stadsbyggnadskontoret Falkenberg

Vindkraften og befolkningen hvordan sikres lokal opbakning til projekter? Johan Risholm, Stadsbyggnadskontoret Falkenberg Vindkraften og befolkningen hvordan sikres lokal opbakning til projekter? Johan Risholm, Stadsbyggnadskontoret Falkenberg Vindkraften og befolkningen hvordan sikres lokal opbakning til projekter? jan-ake.jacobson@telia.com

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

Ändring av Detaljplan för fastigheterna Lännersta 1:970 m.fl. (Prästkragens väg) (Dp 257) i Boo, Nacka kommun.

Ändring av Detaljplan för fastigheterna Lännersta 1:970 m.fl. (Prästkragens väg) (Dp 257) i Boo, Nacka kommun. SAMRÅDSHANDLING 1 (7) Dnr MSN 2013/65-214 Tillägg till PLANBESKRIVNING OCH PLANBESTÄMMELSER Ändring av Detaljplan för fastigheterna Lännersta 1:970 m.fl. (Prästkragens väg) (Dp 257) i Boo, Nacka kommun.

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2012-11-30 Stockholm Mål nr P 78-12 Sid 1 (6) Dok.Id 1035782 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-12-14 i mål nr P 3189-11, se bilaga

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 7 augusti 2014 MN 2014-1147 SB 2014/755.807 1 (5) HANDLÄGGARE Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Remiss: Placering av barn över nationsgränser med stöd av Bryssel II-förordningen och 1996 års Haagkonvention m.m.

Remiss: Placering av barn över nationsgränser med stöd av Bryssel II-förordningen och 1996 års Haagkonvention m.m. YTTRANDE 1 2010-02-12 Dnr LS 2009/1006 Sektionen Ledningsstöd Juridiska fakultetsstyrelsen Univ. lektor Vilhelm Persson Remiss: Placering av barn över nationsgränser med stöd av Bryssel II-förordningen

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 17 oktober 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl. 13:30 Ledamöter

Läs mer

Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 01054 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-30 RS180706 Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Region Halland

Läs mer

EKERÖ KOMMUN Nummer: 20:1 Blad:1(7) Kommunal författningssamling Utg: jan 2019 Ers: dec 2011

EKERÖ KOMMUN Nummer: 20:1 Blad:1(7) Kommunal författningssamling Utg: jan 2019 Ers: dec 2011 REGLEMENTE FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Verksamhetsområde 1 Byggnadsnämnden ska Beträffande plan- och byggnadsväsendet m m 1. fullgöra kommunens uppgifter enligt Plan- och bygglagen (PBL), 2. utarbeta och hantera

Läs mer

Vindkraft i Markbygden ett regionalt industriprojekt inom förnyelsebar energi

Vindkraft i Markbygden ett regionalt industriprojekt inom förnyelsebar energi Det första vindkraftverket i Markbygden är nu på plats. Under vecka 44 lyftes den 56,5 ton tunga rotorn upp och monterades fast på det första verket. Totalt planerar Svevind att bygga 1101 vindkraftverk

Läs mer

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14)

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) REMISSYTTRANDE 1 (5) Mark- och miljööverdomstolen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) Regeringskansliets diarienummer S2014/2509/PBB

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Miljöprocessutredningen (M 2007:04) Dir. 2007:184. Beslut vid regeringssammanträde den 20 december 2007

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Miljöprocessutredningen (M 2007:04) Dir. 2007:184. Beslut vid regeringssammanträde den 20 december 2007 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Miljöprocessutredningen (M 2007:04) Dir. 2007:184 Beslut vid regeringssammanträde den 20 december 2007 Sammanfattning Utredaren har tidigare fått i uppdrag att utreda

Läs mer

Tillstånd för verksamheter som inte är tillståndspliktiga

Tillstånd för verksamheter som inte är tillståndspliktiga TVL-info 2016:2 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Tillstånd för verksamheter som inte är tillståndspliktiga Länsstyrelsen har noterat att det finns över 60 verksamheter i länet som har tillstånd

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Revidering Riksintresse Vindbruk & Miljöbalken 16:4

Revidering Riksintresse Vindbruk & Miljöbalken 16:4 Revidering Riksintresse Vindbruk & Miljöbalken 16:4 Weronica Andersson Energimyndigheten Tillväxtavdelningen, Vindenheten 016-544 20 72 Weronica.Andersson@energimyndigheten.se 40 minuters Agenda Revidering

Läs mer

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Upplägg Tillämpliga lagar Lagarnas förhållande till varandra Miljöbalkens regler kring dagvatten Kommun/huvudmannens

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060108 DOM 2013-10-07 Stockholm Mål nr M 2079-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutligt beslut 2013-02-13 i mål nr M 4402-12, se bilaga KLAGANDE 1. B L

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-03-13 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-XX-XX XX Dnr: BN 2016-954 Granskningshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden,

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER (OB)

OMRÅDESBESTÄMMELSER (OB) OMRÅDESBESTÄMMELSER (OB) GRÄNSBETECKNINGAR Gräns för områdesbestämmelse BESTÄMMELSE Inom planområdet skall vid bygglovsprövning av bebyggelseintressen, särskilt bostadsbebyggelse, dessa intressen underordnas

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

233 Planuppdrag för Sätofta 18:10 med fler fastigheter (Nybyvägen/Styrmansvägen)

233 Planuppdrag för Sätofta 18:10 med fler fastigheter (Nybyvägen/Styrmansvägen) PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2017-09-11 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2017/373 233 Planuppdrag för Sätofta 18:10 med fler fastigheter (Nybyvägen/Styrmansvägen) Beslut Kommunstyrelsen beslutar:

Läs mer

DOM 2014-12-11 Stockholm

DOM 2014-12-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060102 DOM 2014-12-11 Stockholm Mål nr P 5065-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-04-30 i mål nr P 4148-13, se

Läs mer