RFI kompletterande arbetsförmedlingstjänst 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RFI kompletterande arbetsförmedlingstjänst 2014"

Transkript

1 RFI kompletterande arbetsförmedlingstjänst 2014 Almega som beretts tillfälle att yttra sig över remissen RFI kompletterande arbetsförmedlingstjänst 2014 vill med anledning härav framföra följande. Almega har i detta remissvar samverkat med ett 10-tal leverantörer från olika branscher och med Almega Bemanningsföretagen samt Svenskt Näringsliv. En leverantör har framfört som önskemål att deras synpunkter ska bifogas remissvaret. Inkomna synpunkter är beaktade i detta remissvar. Inom vissa delar finns inte en enhetlig uppfattning och Almega har då valt att problematisera kring detta. Almega instämmer i de synpunkter som förs fram av föreningen Svenskt Näringsliv i sitt remissvar. Almega menar att det är bra att Arbetsförmedlingen genom denna remiss efterhör vilka synpunkter som tänkbara leverantörer har på den föreslagna tjänsten. Vi ser det som ett första steg i en förbättrad dialog mellan den nuvarande myndigheten i rollen som upphandlare och leverantörerna. Dialogen är en förutsättning för att få fram förfrågningsunderlag som är möjliga att tillämpa för såväl myndigheten som leverantören och som därmed gör det möjligt att få än högre kvalitet i de aktuella tjänsterna. Almega utgår ifrån att Arbetsförmedlingen även kommer att sända det kommande förfrågningsunderlaget på remiss, detta för att den slutliga tjänsten ska kunna bli så bra som möjlig. Flera upphandlande myndigheter använder extern remiss som ett sätt att få in leverantörers synpunkter på föreslaget förfrågningsunderlag. 1 Almega har tidigare framfört och upprepar sitt erbjudande att stå som ansvarig för ett branschråd där leverantörer och Arbetsförmedlingen gemensamt genom ökad dialog verkar för bättre förfrågningsunderlag och uppföljning av befintliga tjänster. Almega är också beredd att avsätta resurser för att medverka i Arbetsförmedlingens framtagande av förfrågningsunderlag om så önskas. Almega menar att de system som Arbetsförmedlingen inför måste präglas av långsiktighet. Det tar tid att bygga upp erfarenhet såväl hos myndigheten som hos leverantören. Systemen bör successivt, med framförhållning, kunna revideras utifrån den förändrade verkligheten eller när systemen visar sig inte till fullo uppfylla de krav som ställs. 1 Se tex

2 Almegas utgångspunkter Utgångspunkten för Almega är att de villkor som följer av en upphandlad tjänst ska vara transparenta, möjliggöra att bedriva en kvalificerad verksamhet hos leverantören samt långsiktiga. Lika villkor skall gälla för leverantörerna som för Arbetsförmedlingens egen verksamhet. Kraven ska också vara rimliga, ställda i relation till vad som upphandlas samt vara relevanta. Enligt Almega så säkerställs ett väl fungerande valfrihetssystem bäst genom ett skiljande av upphandlingen av leverantörer från utförande av verksamheten. Först då skulle ett reellt valfrihetssystem och ett likvärdigt system kunna uppnås. Valfrihetssystem eller upphandling Almega menar att ett valfrihetssystem ger möjlighet till nya metoder att få personer i arbete. LOV-systemen främjar innovationer och mångfald. Leverantörskonkurrensen med såväl andra leverantörer som med Arbetsförmedlingen höjer kvaliteten i de utförda tjänsterna. Den enskildes ansvar att välja leverantör innebär ett aktivt handlade som ett steg i processen att komma i arbete. Dock finns det med ett sådant system vissa risker. Antalet leverantörer kan bli så stort att det för många i realiteten inte blir möjligt att erbjuda en relevant verksamhet. Bland leverantörerna kommer det att finnas såväl generalister som specialister, vilken typ av leverantör som är mest lämplig får avgöras utifrån den speciella situation som råder och vilket stöd som erfordras. Den enskildes val kan styras av annat än kvalitet hos leverantören. Det kan vara fråga om lockpriser men även på vilket sätt leverantören utför den förslagna tjänsten. Allt för hårda krav, enligt den enskilde, kan innebära att valet faller på en leverantör som inte ställer lika höga krav, vilket i sin tur kan leda till längre tid i arbetslöshet. För att tjänsten ska bli framgångsrik krävs även att samtliga arbetsförmedlare som arbetar med tjänsten har fullgod kunskap om tjänsten. Det är en förutsättning för att programmet ska tolkas lika nationellt och att leverantörerna och deltagarna tolkar programmet lika. Almega menar att det är positivt med ett fast pris. Det är metoder och resultat som ska avgöra vem som är bäst lämpad att utföra en tjänst inte en prisfråga. Almega menar att i grunden är valfrihetssystemet en modell som bör tillämpas. Men för att minska de risker som kan finnas bör ett antal punkter kunna ligga till grund för systemet. Det ska vara tydligt vilka krav en presumtiv leverantör ska uppfylla för att få vara med i systemet. Det kan vara fråga om ekonomisk stabilitet, krav på F-skattesedel, referenser, erfarenhet av att arbeta med de olika och/eller samtliga steg, datakapacitet m m och där en sammanvägning av dessa krav avgör huruvida leverantören är lämplig eller ej att vara utförare.

3 Kraven ska vara tydliga och uppföljningsbara. Om en leverantör inte uppfyller kraven ska leverantöreren inte få fortsatt förtroende. Det ska vara möjligt för leverantörerna att bygga upp en kvalificerad organisation. Leverantörerna måste få en prognos om hur stor omfattning programmet kommer att ha såväl totalt som regionalt samt när i tiden för att kunna planera sitt arbete. En ryckighet försvårar möjligheten att bedriva ett kvalificerat arbete. Överväg flera olika regionala LOV-system som gör det möjligt för en leverantör att välja var i landet den vill verka. Regionala LOVsystem kan främja ett arbete baserat på regionala förutsättningar och olikheter. Detta skulle även kunna underlätta, när så är önskvärt, en specialisering av leverantörerna. Naturligtvis ska sökande fortfarande kunna nå hela Sveriges arbetsmarknad. Acceptera användandet av underleverantörer till leverantörerna. Även dessa bör uppfylla de krav som ställs. Reglerna ska vara tydliga. Uppföljning och kontroll av såväl leverantörernas som Arbetsförmedlingens verksamhet är en förutsättning för ett effektivt och kvalitativt användande av samhällets resurser. Det måste vara tydligt vad som gäller om en deltagare väljer att byta leverantör. Vilken ekonomisk kompensation ska utgå till leverantören? Ska det vara avhängigt av skälen till viljan att byta leverantör? Hur många gånger ska den enskilde ha rätt att välja leverantör? Uppfyller inte en leverantör de krav som ställts skall denne kunna uteslutas ur systemet. Vilka skäl till uteslutning som kan förekomma ska vara känt i samband med att tjänsten presenteras/upphandlas. En grund för uteslutning bör vara att de uppställda målen inte uppnås. Det måste även tydliggöras vilka villkor som ska uppfyllas för att leverantören ska kunna återkomma. Ska det ha gått viss tid? Vad händer om leverantören omedelbart återkommer men som ny juridisk person? Utveckla ett så kallat ratingssystem som främst bygger på leverantörernas måluppfyllelse men även kundnöjdhet. Det är viktigt att leverantörerna får möjlighet att ta del av utvärderingen för den egna verksamheten och i jämförelse med genomsnittliga värden för övriga leverantörer. Sådan redovisning ska göras med jämna tidsintervaller och många gånger per år. Detta är en förutsättning för kontinuerlig utveckling av kvaliteten i den aktuella verksamheten. Tydliggör vilken roll en enskildes handläggare på Arbetsförmedlingen har och krav på objektivitet vid kundens val av leverantör.

4 Det måste finnas regler för ickevalsalternativ. Detta ska inte styras av närhet till leverantören utan ske på annat sätt. Det kan t ex ske slumpmässigt eller att ickevalen hamnar hos den eller de leverantörer som har högst rating i måluppfyllnad och kundnöjdhet. Om en leverantör saknar verksamhet på en viss ort ska möjlighet finnas att avstå från deltagaren. Säkerställ att Arbetsförmedlingen har en organisation som kan förvalta valfrihetssystemen. Innehållet i tjänsten En ny kompletterande arbetsförmedlingstjänst är ett intressant upplägg. Just därför är det viktigt att det blir rätt från början. Almega upprepar, att våra synpunkter är värdefulla att ta del av även inför den slutgiltiga utformningen av förfrågningsunderlaget. Lämpliga krav på personella resurser och kompetens Det underlag som Almega nu har fått ta del av visar inte tydligt vilka mål som finns med den tänkta tjänsten. Av den anledningen blir det svårt att i detalj redogöra för lämpliga krav på bemanning och kompetens. Det är en stor skillnad i den kompetens som erfordras om syftet är att fungera för en bred målgrupp under en längre tid eller att deltagaren ska komma till arbete eller påbörja en utbildning så fort som möjligt. För vissa målgrupper kan den som utför uppdraget ha behov av personalteam som kan hantera varierande problem medan andra deltagare kan behöva andra typer av stöd. Hur målgruppen ser ut påverkar och påverkas av hur leverantörer ska bedriva sin verksamhet och det har också ett avgörande inflytande på de kostnader för leverantören som är förenad med tjänsten. Den formella kompetensen hos den enskilde medarbetaren hos leverantören, oavsett om det är en medarbetare på Arbetsförmedlingen eller annan, är inte avgörande för om tjänsten blir framgångrik. Det är viktigare att ställa krav på företagets erfarenhet, modeller, metoder och erfarenheter att leverera tjänster inom detta område med bevisat resultat. Att det finns formell kompetens hos leverantören är ett krav. Men denna kompetens bör kunna kompletteras med anställda som genom erfarenhet i tidigare program tillskansat sig den erfarenhet som erfordras för att kunna utföra denna tjänst. Det är upp till leverantören att redovisa och garantera kompetensen hos medarbetarna och skapa ett team som arbetar med deltagaren.

5 Det är inte säkert att kunskap om arbetsmarknaden eller branschen i sig är avgörande för om tjänsten blir framgångsrik. Det som snarare behövs är kunskap i processen att få en deltagare i arbete och kunna värdera den kunskap och erfarenhet som deltagaren har med sig. För många kan nya möjligheter skapas i andra branscher än den som traditionellt skulle ses som den naturliga. Att se varje deltagares kompetens och möjligheter och låta dessa ligga till grund för processen blir därmed avgörande för om tjänsten kommer att lyckas. Specialisering kan dock i vissa fall underlätta för leverantörens möjligheter. Det kan t ex vara utifrån utbildningsnivå eller kunskap om den regionala arbetsmarknaden. Indelning i spår Det kan finnas skäl som talar för att Arbetsförmedlingen väljer vilket spår deltagaren ska placeras i. Däremot bör det finnas en tydlig dialog mellan leverantören och Arbetsförmedlingen för att möjliggöra eventuella byten av spår. Vid de samtal som leverantören har med deltagaren kan bilden av den enskildes erfarenheter, kunskaper och möjligheter förändras vilket kan innebära att placeringen i spår bör förändras. Det är bättre att spåren har en förutbestämd längd än att de successivt förlängs. Almega menar att möten med arbetsförmedlaren vid en periods slut är en mindre bra modell. Det är bättre och effektivare med enkla skriftliga modeller. Almega menar att samtliga leverantörer inte behöver ha kompetens inom samtliga spår. Det kan finnas skäl som talar för specialisering på vissa grupper. Detta får dock inte innebära att deltagaren riskerar att bli inlåst i ett visst spår. Kan leverantören inte tillhandahålla alla spår så måste den kunna redovisa godkända underleverantörer som är verksamma inom andra spår. Aktiviteter och verktygslåda Arbetsförmedlingen strävar efter innovativ metodik. Men samtidigt ges samma verktygslåda till alla leverantörer. Enligt Almegas uppfattning bör leverantörerna få ett helhetsansvar för deltagaren både vad gäller åtgärder och tidsåtgång. Leverantörerna är tydliga med att alltför preciserad lista på vilka åtgärder som ska ingå i tjänsten kommer att motverka effektivitet, kvalitet och enkelhet i tjänsten. Almega förordar i stället det som brukar kallas en black box vilket gör det möjligt utifrån varje enskild deltagares behov hitta en individuell lösning. Almega menar att det måste vara möjligt för leverantören, precis som för Arbetsförmedlingen, att fatta beslut om t ex praktikplatser. I nuvarande system måste Arbetsförmedlingen/handläggaren fatta beslut om möjligheten att använda en praktikplats. Risken är att behovet av ett sådant beslut försenar processen och att praktikplatsen därmed försvinner. Motsvarande resonemang kan föras även utifrån andra åtgärder.

6 Risken för att leverantören kan missbruka denna möjlighet begränsas genom uppföljning av leverantörens verksamhet. Resultatmätning Almega delar uppfattningen att det ska vara tydliga mål för att kunna få kvalitet och effektivitet. En viktig förutsättning är att Arbetsförmedlingen, deltagaren och leverantören har en gemensam uppfattning om vad tjänsten innehåller. Det är bra att ersättningen till leverantörerna sker i tre steg. Hur modellen ska se ut i detalj finns det många olika uppfattningar om. Almega menar att det dock finns ett antal grundläggande krav. Ersättningen till leverantören ska utgå från ett fast pris för tjänsten. Den slutgiltiga ersättningen ska baseras på egen försörjning. Det kan t ex vara en anställning, även på deltid, studier eller egen verksamhet. Det finns fördelar med att tyngdpunkten av ersättningen baseras på resultat. Men leverantörerna har stora kostnader i början av ett program, framförallt om volymen blir mindre. Detta bör ligga med i beräkningen på hur procentsatsen ska fördelas. Ett sätt att hantera problemet skulle kunna vara att differentiera hur ersättningen betalas utifrån den volym som leverantören har. Ska samma ersättningar gälla oavsett vilket spår deltagaren befinner sig i? Det kan finnas skäl till att ha annan ersättning för dem som befinner sig i spår 4. Ersättning ska kunna utgå om en deltagare återgår till tidigare arbetsgivare under förutsättning att det är en annan typ av tjänst eller högre sysselsättningsgrad. Administrationen måste förenklas för leverantören. Det behövs längre tid för att kunna avsluta administrationen efter en deltagare och det borde finnas en enklare metod än att bevisa en anställning genom att redovisa ett intyg från en arbetsgivare. Rating Att hitta ett ratingssystem som är rättvist är en grannlaga men viktig uppgift. Almega menar att det finns många parametrar som ska ingå och förutsättningarna måste vara tydliga. Deltagarens subjektiva värderingar är inte alltid en objektiv parameter. En del deltagare vill att leverantören ska ställa så få krav som möjligt och uttalar sig därför positivt om en sådan. Detta missgynnar de leverantörer som ställer stora krav för att på så sätt minska tiden i utanförskap.

7 Hur framgångsrik en leverantör har varit måste också sättas i relation till hur många deltagare som leverantören haft. Att få två av fyra eller 200 av 400 i arbete är betydande skillnad även om det procentuellt är lika stor andel. En annan viktig parameter i ett ratingssystem är den tid till lösning, d v s den tid som går mellan det att en deltagare blir anvisad till att den befinner sig i arbete eller studier. Ju kortare tid desto bättre rating. Risker med föreslagna modellen Almega utgår från att den förslagna tjänsten är möjlig inom befintligt regelverk. Almega menar att det måste bli tydligare hur leverantörerna ska kvalitetsutvärderas och med vilken regelbundenhet. Det borde vara möjligt att utveckla ett enkelt databaserat system där såväl den enskilde deltagaren som leverantören har att besvara några enkla frågor om verksamheten. Detta skulle ge en snabbindikation på om något inte skulle fungera. Almega har i en bilaga skissat på en enkel modell. I underlaget framgår inte tydligt huruvida Arbetsförmedlingen själv också ska tillhandahålla tjänsten. Det är naturligtvis en avgörande fråga hur systemet kommer att hanteras av den enskilde handläggaren på Arbetsförmedlingen både vad gäller uppföljning och objektivitet när det gäller information om leverantörerna av tjänsten. Slutord RFI är ett första värdefullt steg mot bättre förfrågningsunderlag som underlättar för såväl myndigheten som leverantörerna. Men främst gynnar ett tydligt förfrågningsunderlag de personer som är i behov av stöd i form av olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Almega vill slutligen upprepa vårt erbjudande att stå som fadder för ett branschråd, att delta i arbetsgrupper som tar fram förfrågningsunderlag och/eller på andra sätt bidra med den erfarenhet som vi och våra medlemsföretag har från upphandlingar och valfrihetssystem. Stockholm Med vänlig hälsning Almega AB Ulf Lindberg Näringspolitisk chef Marie Silfverstolpe Näringspolitisk expert socialförsäkringar

8 Bilaga 1 till Almegas remiss avseende Utvärderingsmodell RFI kompletterande arbetsförmedlingstjänst 2014 Almega har skissat på en enkel modell för att kunna utvärdera pågående och tidigare genomförda program, både för kommande deltagare, aktörer och beställare. Som kommande deltagare i ett program finns det ett stort värde av att kunna få en bild av hur väl de olika aktörerna har lyckats och även se inom vilka geografiska områden som de olika aktörerna har sin kompetens och hur väl de lyckats inom respektive yrkesområde. Vidare är det av intresse av att kunna utvärdera resultaten utifrån geografiskt val. (Om jag är en arbetslös snickare vill jag veta hur väl en aktör i min region har lyckats med att hjälpa andra arbetslösa hantverkare att finna ett nytt jobb. Om aktören har hög framgång totalt sett är mindre intressant, om detta gäller resultat generellt och inte specifikt för hantverkare.) Samtidigt måste utvärderingsmodellen vara enkel för alla parter att hantera, snabb och inte kostsam. Vi föreslår som diskussionsunderlag följande utvärderingsmodell: Varje deltagare registreras utifrån yrkesinriktning och geografisk tillhörighet i ett webbaserat system. (Enbart dessa två kriterier behövs.) Efter varje vecka som den arbetslöse genomgått programmet ska en notering göras på webben. Hur anser du att programmet varit under veckan; Minus (-)- inte bra Neutral (0) - varken bra eller dåligt Plus (+)- bra På motsvarande vis ska genomföraren registrera hur denne anser att den arbetslöse lyckats i sitt genomförande. Dessa resultat ska därefter vara sökbart för utomstående. Då kan jag som arbetssökande se Hur uppfattas aktör A på min ort inom mitt yrkesområde. (Möjligtvis ska informationen kompletteras med information om efter hur många veckor var den arbetslöse ute i uppdrag.) Utvärdering kan naturligtvis även användas av Arbetsförmedlingen för utvärdering och för den enskilde aktören. Det ska också vara möjligt för leverantören att kunna jämföra med statistik för andra leverantörer. Detta kan ske genom att modellen gör det möjligt att ta fram enkla nyckeltal.

RFI En ny kompletterande arbetsförmedlingstjänst

RFI En ny kompletterande arbetsförmedlingstjänst PM Sida: 1 av 5 Dnr Af 2013/355557 2013-12-05 RFI En ny kompletterande arbetsförmedlingstjänst Bakgrund och syfte med tjänsten Sedan år 2008 har Arbetsförmedlingen i uppdrag att erbjuda arbetssökande tjänster

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 3. Förslag för bättre arbetsförmedling och rehabilitering ALMEGA- Prop. 2012/3

Almegas proposition 2012/ Del 3. Förslag för bättre arbetsförmedling och rehabilitering ALMEGA- Prop. 2012/3 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 3 Förslag för bättre arbetsförmedling och rehabilitering Prop. 2012/3 I mars fick 143 000 personer sjukpenning, samtidigt konstaterade Arbetsförmedlingen

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Precisering av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Matchningsanställningen - nya vägar till jobb

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Matchningsanställningen - nya vägar till jobb HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-06-22 Dnr.nr: A2015/ 881/A Vår referens: Mikael Klein/ Sofia Karlsson Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar: Matchningsanställningen - nya vägar till jobb Handikappförbunden

Läs mer

Remiss Utredning om Matchningsanställningar (A 2014:D) Dnr A2015/881/A

Remiss Utredning om Matchningsanställningar (A 2014:D) Dnr A2015/881/A Datum Dnr Sida 2015-06-22 KS/170/2015 1 (5) Adressat Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remiss Utredning om Matchningsanställningar (A 2014:D) Dnr A2015/881/A Sollefteå kommun har behandlat ärendet

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Kompletterande aktörer och Arbetsförmedlingens kontrollarbete Säkerställer Arbetsförmedlingen en korrekt avvikelserapportering?

Kompletterande aktörer och Arbetsförmedlingens kontrollarbete Säkerställer Arbetsförmedlingen en korrekt avvikelserapportering? Kompletterande aktörer och Arbetsförmedlingens kontrollarbete Säkerställer Arbetsförmedlingen en korrekt avvikelserapportering? Rapport 2018:14 Om IAF IAF har regeringens och riksdagens uppdrag att verka

Läs mer

Synpunkter på programmet för upphandling och inköp

Synpunkter på programmet för upphandling och inköp Ert datum Er referens 2015-10-09 170-850/2015 Datum 2015-12-22 SJ Vår referens KF/KS kansli Stadshuset 105 35 Stockholm Remissvar avseende Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering

Läs mer

Matchning och jobbsökning handläggare och jobbcoacher

Matchning och jobbsökning handläggare och jobbcoacher Matchning och jobbsökning handläggare och jobbcoacher Om undersökningen Målgrupp Antal intervjuer Metod, jobbcoacher anslutna till Arbetsförmedlingen, coach via TSL och handläggare vid Trygghetsrådet,

Läs mer

Yttrande över remiss om utredning om matchningsanställningar

Yttrande över remiss om utredning om matchningsanställningar Kommunstyrelseförvaltningen Kansliavdelningen Sid 1 (5) Ärendenummer: 2015.0092.023-1 Handläggare: Susanne Wallgren 2015-05-26 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss om utredning om matchningsanställningar

Läs mer

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram 2016-04-28 1 (5) Fredrik Söderlind Anna Östbom Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram Hur ser den interna organisationen och kompetensen ut? När en upphandling ska genomföras

Läs mer

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram 2015-02-12 1 (5) Fredrik Söderlind Anna Östbom Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram Hur ser den interna organisationen och kompetensen ut? När en upphandling ska genomföras

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 2. Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv ALMEGA- Prop. 2012/2

Almegas proposition 2012/ Del 2. Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv ALMEGA- Prop. 2012/2 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 2 Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv Prop. 2012/2 I framtiden kommer de flesta av oss att behöva arbeta längre och byta karriär oftare.

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Arbetsmarknad och integration Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 414, bildningsnämnd Status: 2018-08-28 Giltighetstid:

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Syfte: att dela erfarenheter kring och skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

1 Fråga: Hej! Amesto Sourcing

1 Fråga: Hej! Amesto Sourcing Fråga/Svar Läst 1 Fråga: Hej! g undrar om det finns någon möjlighet för er att förlänga anbudstiden? Våra semestrar är sedan länge inplanerade och december präglas för de flesta byråer av många leveranser

Läs mer

Enkätundersökning om leverantörsuppföljning och tjänsteutveckling Resultat från leverantörerna

Enkätundersökning om leverantörsuppföljning och tjänsteutveckling Resultat från leverantörerna Enkätundersökning om leverantörsuppföljning och tjänsteutveckling Resultat från leverantörerna - Syfte och frekvens Enkäter skickades under november och maj via e-post till samtliga leverantörer av upphandlade

Läs mer

Arbetsmarknadsutredningen

Arbetsmarknadsutredningen Arbetsmarknadsutredningen Växjö 19 oktober Upplägg 1. Kort presentation av delbetänkandet 2. Frågor om kompetensförsörjning inför slutbetänkandet 1 Uppdraget till delbetänkandet Analysera och lämna förslag

Läs mer

UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER

UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER Västerås stad LOV - HVB UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER Upphandling av HVB och stödboende enligt LOV Ni inbjuds härmed att inkomma med ansökan i upphandlingen Vi emotser Er ansökan med stort intresse. Västerås

Läs mer

Arbetsförmedlingen måste förändras

Arbetsförmedlingen måste förändras Arbetsförmedlingen måste förändras Saco har identifierat tio områden där snabba förändringar av arbetsförmedlingen är mycket angelägna. Målet är en väl fungerande arbetsförmedling och bra insatser för

Läs mer

Uppdrag att förbereda för och att bistå med att analysera vissa förutsättningar inför reformeringen av Arbetsförmedlingen

Uppdrag att förbereda för och att bistå med att analysera vissa förutsättningar inför reformeringen av Arbetsförmedlingen Regeringsbeslut I1 2019-05-09 A2019/00923/A Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsförmedlingen Hälsingegatan 38 113 99 Stockholm Uppdrag att förbereda för och att bistå med att analysera vissa förutsättningar

Läs mer

Riktlinje för upphandling

Riktlinje för upphandling Riktlinje för upphandling Enligt Lunds kommuns inköps- och upphandlingspolicy beslutar kommunstyrelsen om riktlinjer för kommunens inköps- och upphandlingsarbete. Denna riktlinje gäller utförandet av offentlig

Läs mer

Code of Conduct. Senast uppdaterad Utgivare: Johnny Gunnarsson

Code of Conduct. Senast uppdaterad Utgivare: Johnny Gunnarsson Code of Conduct Palm & Partners har en unik position inom branschen och vi är extremt stolta över var vi befinner oss idag. Vi tror att grunden till vår framgång kommer från våra underliggande värderingar

Läs mer

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning 2014-05-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/96 Social- och äldrenämnden Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning Förslag till beslut Social- och äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV LK Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV LK Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2012-01-03 LK11-0700 Landstingsstyrelsen På jakt efter den goda affären - analys och erfarenheter av den offentliga upphandlingen (SOU 2011:73) Landstinget i Jönköpings län har av Socialdepartementet

Läs mer

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92 2013-09-27 R.52.13 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92 Sveriges Akademikers Centralorganisation har beretts

Läs mer

Vägledning för framtidens arbetsmarknad

Vägledning för framtidens arbetsmarknad Vägledning för framtidens arbetsmarknad Delbetänkande från Arbetsmarknadsutredningen Uppdraget Analysera och lämna förslag om hur Arbetsförmedlingens vägledning kan stärkas och samspela med annan vägledning.

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

1.1 Förslag till lag om ändring i lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare

1.1 Förslag till lag om ändring i lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare 1.1 Förslag till lag om ändring i lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare Härigenom föreskrivs att 11 lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare

Läs mer

Innehåll. Förord. KAPITEL 2 GRUNDEN FÖR BRA LÖNEBILDNING 6 Lönegrupp Aktörer i en lönegrupp

Innehåll. Förord. KAPITEL 2 GRUNDEN FÖR BRA LÖNEBILDNING 6 Lönegrupp Aktörer i en lönegrupp Bra lönebildning 1 Förord IKEM Innovations- och kemiindustrierna i Sverige verkar för en företags- och medarbetarnära lönebildning där IKEM:s löneavtal ska ge lokala parter goda förutsättningar. Det är

Läs mer

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNKONTORET 2011-11-10 Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNSTYRELSEN Införande av valfrihetssystem och tillämpning av lag (2008:962) om valfrihetssystem, LOV, inom äldrenämnden för hemtjänst från och

Läs mer

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst KKV1047, v1.0, 2015-02-03 BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1 (5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor Lättläst Betänkande av FunkA-utredningen Stockholm 2012 SOU 2012:92 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

14 punkter för bättre konkurrensutsättning

14 punkter för bättre konkurrensutsättning SEPTEMBER 2014 14 punkter för bättre konkurrensutsättning Medlemsföretag, Rosa Tornet Vad småföretagen önskar att politiker och upphandlare alltid tänker på vid offentlig upphandling och pengasystem. Att

Läs mer

Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018

Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018 Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018 Tidsplan FFU publicerad 6 april Tilldelning innan sommar Avtalstart/ första utbildningar augusti-september Ny behovsförfrågan Varför Vårdbiträde men inte USK? I

Läs mer

Frågor för bedömning av utvärdering av projekt

Frågor för bedömning av utvärdering av projekt Sida 1 (11) Projekt: Projektledare: : Frågor för bedömning av utvärdering av projekt Alla projekt som genomförs bör utvärderas för att säkerställa att vi lär oss så mycket som möjligt av de insatser som

Läs mer

Arbetslöshetsförsäkringen kontroll och effektivitet

Arbetslöshetsförsäkringen kontroll och effektivitet Bilaga till RiR 2005:3 Arbetslöshetsförsäkringen kontroll och effektivitet Redovisning av resultat från enkätundersökning bland arbetsförmedlare Innehåll Redovisning av resultat från enkätundersökning

Läs mer

Förfrågningsunderlag, upphandling

Förfrågningsunderlag, upphandling Förfrågningsunderlag, upphandling Kartläggning gällande civilsamhället 1. Inledning Social Ekonomi Övre Norrland, som hädanefter benämns som SEÖN, inbjuder härmed till en upphandling av kartläggning gällande

Läs mer

Dnr. 100/

Dnr. 100/ Socialnämnden i Täby kommun vill bjuda in leverantörer att ansöka om att ingå i kommunens valfrihetssystem för dagverksamhet. Täby kommun arbetar aktivt med att öka valfriheten för kommunens invånare inom

Läs mer

Checklista för förfrågningsunderlag (upphandlingsdokument) enligt LOU

Checklista för förfrågningsunderlag (upphandlingsdokument) enligt LOU Checklista för förfrågningsunderlag (upphandlingsdokument) enligt LOU Syftet med checklistan är att underlätta kvalitetssäkring av det upphandlingsdokument som tidigare kallades förfrågningsunderlaget.

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Kvalificering av anbudsgivare

UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Upphandlande organisation UPPHANDLINGSPROTOKOLL. Kvalificering av anbudsgivare UPPHANDLINGSPROTOKOLL 2013-09-16 Upphandlande organisation ARBETSFÖRMEDLINGEN Anna Säwström Upphandling Mätningstekniker Af-2013/263850 UPPHANDLINGSPROTOKOLL Arbetsförmedlingen, Upphandlingsavdelningen,

Läs mer

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17). BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-05-15 Dnr: RS 2015-354 Regionstyrelsen Remissvar För kvalitet Med gemensamt ansvar har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Läs mer

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag POLICY 1 (5) Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag Den här policyn vänder sig till chefer och medarbetare som kommer i kontakt med arbetsintegrerande sociala företag

Läs mer

På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) (S2011/10312/RU)

På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) (S2011/10312/RU) Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Stockholm 27 januari 2012 På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) (S2011/10312/RU) Far har visserligen inte inbjudits att lämna synpunkter

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013 2013-11-15 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2013/362315 Datum: 2013-11-15 Regeringen uppdrar åt Arbetsförmedlingen att vidta åtgärder för att förbereda införandet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-03 Närvarande: F.d. regeringsrådet Leif Lindstam, f.d. justitierådet Lars Dahllöf och regeringsrådet Carina Stävberg. Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

Kompetenslösningar. för framtidens arbetsliv

Kompetenslösningar. för framtidens arbetsliv Kompetenslösningar för framtidens arbetsliv En arbetsmarknad med stora utmaningar Arbetslivet var definitivt inte bättre förr. Människor har idag bättre, säkrare, mer utvecklande och välavlönade jobb än

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Underleverantör kan anlitas för att utföra vissa uppgifter (städning, tvätt eller inköpsärenden) inom serviceinsatser.

Underleverantör kan anlitas för att utföra vissa uppgifter (städning, tvätt eller inköpsärenden) inom serviceinsatser. khoil, 6 OKONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1(5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Läs mer

ANBUDSINBJUDAN. Avtalsperiod: IDC West Sweden AB skall ha rätt att göra avrop från avtalet.

ANBUDSINBJUDAN. Avtalsperiod: IDC West Sweden AB skall ha rätt att göra avrop från avtalet. ANBUDSINBJUDAN Projektet KOMPETENSNAVET välkomnar föreläsare att lämna anbud för ramavtal gällande Best Practice som innebär en inspirationsföreläsning på 2 timmar. Bifogat förfrågningsunderlag innehåller

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 12 februari 2009-2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2011/036396 Datum: 2012-02-12 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget

Läs mer

Resultatrapport om kompletterande aktörer samt intern coachning

Resultatrapport om kompletterande aktörer samt intern coachning Rapport Sida: 1 av 5 Datum: 2010-08-30 Resultatrapport om kompletterande aktörer samt intern coachning Arbetsförmedlingen erbjuder sedan 2009 jobbcoaching i egen regi samt upphandlar tjänsten extern coachning

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5)

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5) UPPHANDLINGSPOLICY Datum RF 2018-02-27 Diarienr 1503081 1 (5) Upphandling är en strategiskt viktig fråga för. Upphandling ska utgå från välfärdens och medborgarnas behov och målet är att skapa goda affärer.

Läs mer

UNG KRAFT Processtöd för ett inkluderande arbetsliv för unga funktionshindrade

UNG KRAFT Processtöd för ett inkluderande arbetsliv för unga funktionshindrade Norra Västmanlands Samordningsförbund Norbergsvägen 19 737 80 Fagersta Telefon: 0223-442 55 Mobil: 0736-498 499 Fagersta 12 04 2012 www.samordningnv.se http://samordningnv.blogspot.com/ www.facebook.com/norravastmanlandssamordningsforbund

Läs mer

Arbetsmarknadsutredningen

Arbetsmarknadsutredningen Kompetensförsörjningsdagarna 26 oktober Upplägg 1. Om utredningen 2. Om delbetänkandet som släpptes igår 3. Om arbetet framöver Om utredningen December 2016 januari 2019 Särskild utredare: Cecilia Fahlberg

Läs mer

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun 101 av 106 Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun Bakgrund Inom Nacka kommun har Arbets- och företagsnämnden via arbets- och företagsenheten ansvar för kundval

Läs mer

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet 1(5) 2016-12-16 Arbetsmarknadsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i

Läs mer

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12)

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Upphandlingscentrum Helen Widin 2013-05-24 LiÖ 2013-369 1 (4) Socialdepartementet Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har

Läs mer

Redogörelse för ersättningar till anställda i Bliwa Livförsäkring, ömsesidigt

Redogörelse för ersättningar till anställda i Bliwa Livförsäkring, ömsesidigt Redogörelse för ersättningar till anställda i Bliwa Livförsäkring, ömsesidigt Styrelsen har för 2010 beslutat om riktlinjer för fast och rörlig ersättning i enlighet med kraven i Finansinspektionens allmänna

Läs mer

Analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd

Analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-04-04 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Analys av kostnadsutvecklingen vad

Läs mer

Storumans kommun. Upphandling Familjerådgivning. Dnr: ON/2010:

Storumans kommun. Upphandling Familjerådgivning. Dnr: ON/2010: Storumans kommun Upphandling ANBUDSBEGÄRAN - FAMILJERÅDGIVNING Upphandlande enhet STORUMANS KOMMUN Omsorgsnämnden 923 81 Storuman Telefon: 0951-140 00 vx Telefax: 0951-140 09 Upphandlande enhets ombud

Läs mer

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-12-13 195 Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd Dnr SN 2016/0589.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2016-11-29. Motion från Christina

Läs mer

Varumärkesplattform. Luleå kommun

Varumärkesplattform. Luleå kommun Varumärkesplattform Luleå kommun 1 Dokumenttyp: Regeldokument Dokumentnamn: Varumärkesplattform Fastställd: 2013-10-28 Giltighetstid: Löpande Dokumentansvarig: Kommunikationschef Senast reviderad: Beslutsinstans:

Läs mer

Arbetsordning och rutiner fo r upphandlingsprocessen

Arbetsordning och rutiner fo r upphandlingsprocessen 2014-11-20 Arbetsordning och rutiner fo r upphandlingsprocessen Antagen av styrgruppen 2014-11-20 Denna arbetsordning utgör grunden för hur man i upphandlingen kan skapa förutsättningar till arbete för

Läs mer

Praktik. Lättläst svenska

Praktik. Lättläst svenska Lättläst svenska Praktik Om du behöver stärka dina möjligheter att få ett arbete kan du i vissa fall få praktik på ett företag. Det finns fyra olika typer av praktik som du kan få genom oss på Arbetsförmedlingen:

Läs mer

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län Plan för insats 2014 Reviderad 140423 SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro Län VERKSAMHETSPLAN Innehållsförteckning 1 Insatsbenämning... 1 2 Verksamhetens ägare... 1 3 Bakgrund... 1 4 Syfte och mål...

Läs mer

VALIDERING. Ett sätt att synliggöra kompetens

VALIDERING. Ett sätt att synliggöra kompetens VALIDERING Ett sätt att synliggöra kompetens VALIDERING BEVISAR KOMPETENS Validering är en process för strukturerad bedömning, värdering och dokumentation. Resultatet av valideringen bevisar yrkespersoners

Läs mer

Yttrande från Sveriges Kvinnolobby över Ds 2016:35 - Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet

Yttrande från Sveriges Kvinnolobby över Ds 2016:35 - Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande från Sveriges Kvinnolobby över Ds 2016:35 - Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet Diarienummer A2016/01883/I

Läs mer

Sysselsättning genom offentlig upphandling. En nationell modell Patrick Amofah och Maja Ohlsson

Sysselsättning genom offentlig upphandling. En nationell modell Patrick Amofah och Maja Ohlsson Sysselsättning genom offentlig upphandling En nationell modell Patrick Amofah och Maja Ohlsson Agenda Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling Erfarenheter Vårt uppdrag Stödja

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: AF-2011/036396 Datum: 2011-08-10 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget Uppdrag att upphandla

Läs mer

Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2

Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2 1 (5) Omsorgskontoret 2009-09-15 Bilaga 1 Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2 Frågorna i detta ansökningsformulär måste vara

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Äldreomsorgsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2015-08-17 AN-2015/284.183 1 (4)

Äldreomsorgsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2015-08-17 AN-2015/284.183 1 (4) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-08-17 AN-2015/284.183 1 (4) HANDLÄGGARE Maria Jonsson 08-535 378 47 Maria.Jonsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Skärp villkoren vid upphandling enligt LOV!

Läs mer

- Samverkan för en bättre kompetensförsörjning

- Samverkan för en bättre kompetensförsörjning 1 (5) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Utbildning och arbetsmarknad, Anette Granberg 2015-11-16 Tjänsteanteckning Minnesanteckningar från Mötesplats - Samverkan för en bättre kompetensförsörjning

Läs mer

Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M)

Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M) Tjänsteskrivelse 1 (8) Kommunledningskontoret Daniel Czitrom 2017-03-06 Dnr KS 2015-1119 Kommunstyrelsen Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M) Förslag till kommunstyrelsens

Läs mer

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn.

Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn. Förslag till krav och särskilda kontraktsvillkor om Social hänsyn. Förslagen bygger på att en leverantör tilldelas hela kontraktet, alternativ att det tilldelas en leverantör per delområdet. Dessa texter

Läs mer

Ordförande har ordet

Ordförande har ordet Ordförande har ordet På FC Rosengård försöker vi utnyttja den positiva kraft som fotboll utgör. Med hjälp av idrotten arbetar vi förebyggande för att undvika att personer hamnar i utanförskap. Vi försöker

Läs mer

Remissvar: Regional indelning - tre nya län

Remissvar: Regional indelning - tre nya län 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Regional indelning - tre nya län Ax Amatörkulturens samrådsgrupp översänder härmed sina synpunkter och kommentarer till ovan angivna betänkande (SOU

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 5 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Vad du behöver veta när du ska lämna anbud. Pia Nedby, SISAB Upphandling24 Konferens Stora säljdagen 2013-04-10

Vad du behöver veta när du ska lämna anbud. Pia Nedby, SISAB Upphandling24 Konferens Stora säljdagen 2013-04-10 Vad du behöver veta när du ska lämna anbud Pia Nedby, SISAB Upphandling24 Konferens Stora säljdagen 2013-04-10 SISAB boulevard 190 skolor + 400 förskolor = 1,7 miljoner kvadratmeter Det skulle krävas

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-00877 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): februari Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt vid

Läs mer

Antagande av anbud i upphandling av utförande av personlig assistans

Antagande av anbud i upphandling av utförande av personlig assistans SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-01-14 Handläggare: Stefan Tengbom, 08-508 13 069 Kjell Carlsson, 08-508 12 413 Till Södermalms stadsdelsnämnd Antagande av anbud i upphandling

Läs mer

Följande remissvar lämnas av SKOOPI Sociala arbetskooperativens Intresseorganisation tillsammans med Vägenut! kooperativen.

Följande remissvar lämnas av SKOOPI Sociala arbetskooperativens Intresseorganisation tillsammans med Vägenut! kooperativen. Remissvar gällande Sänkta Trösklar Högt i Tak, SOU 2012:31 Följande remissvar lämnas av SKOOPI Sociala arbetskooperativens Intresseorganisation tillsammans med Vägenut! kooperativen. Allmänna synpunkter

Läs mer

Till/ Sida 1 av 7. Torsås Modellen 1-5 Metodbeskrivning

Till/ Sida 1 av 7. Torsås Modellen 1-5 Metodbeskrivning Dnr. (Typ 06/KS0003) Datum 2013/05/22 Till/ Sida 1 av 7 Torsås Modellen 1-5 Metodbeskrivning Inledning Detta dokument är en beskrivning av arbetsmodellen Torsås Modellen 1-5. Dokumentet skall ses som en

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) Socialnämndens arbetsutskott 2016-02-02 7 Uppdrag om LOV för korttidsvistelse och korttidstillsyn (SN 2016.001) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå

Läs mer

Silvie Jalmsell, sektionschef unga vuxna Arlandaregionen Arbetsförmedlingen

Silvie Jalmsell, sektionschef unga vuxna Arlandaregionen Arbetsförmedlingen KONTAKTUPPGIFTER Hanna Bäck Enhetschef Vägval Ungdom 08-590 973 39 Hanna.back@upplandsvasby.se BEHÖRIGA FÖRETRÄDARE Upplands Väsby, 2015-12-31 Mathias Bohman, Kommunstyrelsens ordförande Upplands Väsby

Läs mer

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-05-22 SN-2014/2246.183 1 (5) HANDLÄGGARE Maria Jonsson 08-535 378 47 maria.jonsson@huddinge.se Socialnämnden Införande av kundval daglig verksamhet, LSS Förslag

Läs mer

Gör rätt med de nya reglerna i arbetslöshetsförsäkringen!

Gör rätt med de nya reglerna i arbetslöshetsförsäkringen! Gör rätt med de nya reglerna i arbetslöshetsförsäkringen! Gör rätt med de nya reglerna i arbetslöshetsförsäkringen! Från den 1 september 2013 gäller nya regler som påverkar dig som är arbetssökande och

Läs mer

Granskning av externa jobbcoacher

Granskning av externa jobbcoacher 1 (5) Stockholm den 2 februari 2010 Granskning av externa jobbcoacher Bakgrund Den 18 december 2008 fick Arbetsförmedlingen i uppdrag att upphandla kompletterande aktörer som ska erbjuda arbetssökande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program; SFS 2007:1031 Utkom från trycket den 4 december 2007 utfärdad den 15 november 2007. Regeringen

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2016-05-02, 237 Status: Antaget Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se

Läs mer

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2013-04-16 1(5) Projektplan Porten Bakgrund Bland de unga finns idag en stor grupp som är arbetslösa. Bland dem finns en eftersatt grupp ungdomar som har en

Läs mer

Vår referens Anbud ska vara inkommet senast Anbud ska vara bindande t o m. Robert Eriksson, 08-797 64 76 Se U3.2 Se U3.3

Vår referens Anbud ska vara inkommet senast Anbud ska vara bindande t o m. Robert Eriksson, 08-797 64 76 Se U3.2 Se U3.3 UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER 1 (6) Vår referens Anbud ska vara inkommet senast Anbud ska vara bindande t o m Robert Eriksson, 08-797 64 76 Se U3.2 Se U3.3 STOCKHOLM - ARLANDA AIRPORT Konsultuppdrag Bussdepå

Läs mer

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta Jobbtorg Strängnäs Jobbtorg Strängnäs är en satsning på ett integrerat samarbete mellan arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen. Ett nära samarbete ska också finnas med gymnasieutbildning,

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Komm2016/ Utbildningsdepartementet/GV

Komm2016/ Utbildningsdepartementet/GV 2016-11-02 Komm2016/01225-2 Valideringsdelegationen 2015-2019 U 2015:10 Utbildningsdepartementet/GV Remissvar Validering med mervärde (Ds 2016:24) Valideringsdelegationen 2015-2019 har uppdraget att följa,

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Anna Borgs Förvaltningsrättsnotarie DOM 2012-05-09 Meddelad i Falun Mål nr 321-12 1 SÖKANDE Miljöteamet i Stockholm AB, 556202-4348 Virdings allé 32 B 754 50 Uppsala MOTPART Gästrike Vatten AB, 556751-1661

Läs mer