Utvärderingsrapport. Sommarsatsning integration Utvecklingsledare folkhälsa och SAS/Utvecklingsledare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärderingsrapport. Sommarsatsning integration Utvecklingsledare folkhälsa och SAS/Utvecklingsledare"

Transkript

1 Utvärderingsrapport Sommarsatsning integration Utvecklingsledare folkhälsa och SAS/Utvecklingsledare

2 Innehållsförteckning Begreppsförklaring... 3 Satsningen i korthet... 3 Bakgrund... 4 Syfte... 4 Åtgärd: feriearbeten med fokus på integration... 4 Innehåll... 4 Ersättning... 5 Utvärdering och återkoppling... 5 Utvärdering grupp 1 (v 28-30)... 5 Utvärdering grupp 2 (vecka 31-33)... 5 Återkoppling från verksamheter... 6 Fritidsgården KV16 sammanfattning av sommaren Polisen... 7 Fältsekreterarna -tankar och funderingar kring sommaren Reflektioner efter att ha besökt projektet en dag när det var matlagning på schemat... 7 Skolan, återkoppling från personal på elevhälsan... 7 Analys och erfarenheter... 7 Oväntat stort intresse... 7 Intervjua ungdomarna... 8 Vilka var det som sökte?... 8 Att få en ersättning för att feriearbeta med integration... 8 Moment Gemensam syn på integration... 8 Språkstödjare... 9 Erfarenheter av media... 9 Manual... 9 Slutsats och sammanfattning (9)

3 Begreppsförklaring Inledningsvis följer en förklaring av begrepp som återkommer i utvärderingen. Begreppsförklaringen är hämtad från migrationsverkets hemsida. AT, Arbetstillstånd Det tillstånd personer som är medborgare i länder som inte tillhör EU/EES-området vanligtvis måste ha för att få arbeta i Sverige. AT-UND, Undantag från kravet att ha arbetstillstånd Om en asylsökande fått ett beslut om att han eller hon är undantagen från kravet att ha arbetstillstånd har denne rätt att arbeta i Sverige. Asylsökande En utländsk medborgare som tagit sig till Sverige och begärt skydd, men som ännu inte fått sin ansökan slutligt prövad av Migrationsverket och/eller migrationsdomstol. Ensamkommande barn Ett barn, under 18 år, som kommer till Sverige utan båda sina föräldrar eller någon annan vuxen person som har trätt i föräldrarnas ställe. Det gäller även barn som efter ankomsten till Sverige står utan sådan ställföreträdare. Permanent uppehållstillstånd, PUT En utländsk medborgare som beviljats ett permanent uppehållstillstånd har tillstånd att bo och arbeta i Sverige under obegränsad tid. Tillståndet gäller så länge personen är bosatt i Sverige. Satsningen i korthet Uppdraget initierades , iscensattes och avslutades Kartläggning av sommaraktiviteter för olika målgrupper och åldrar genomfördes. Sommarbroschyr för barn och unga i kommunen sammanställdes. Kontakt med Migrationsverket angående arbetstillstånd. Kommunstyrelsen beslutade om integrationssatsning för ungdomar Grundstruktur för upplägg och innehåll arbetades fram. Två sommarkoordinatorer anställdes för att handleda ungdomarna och svara för genomförande. Språkstödjare anmälde sitt intresse för att delta. Integrationssatsningen innebar 50 ferieplatser för ungdomar i åldrarna år. 25 platser till svenska ungdomar och 25 platser till nyanlända ungdomar. 104 sökande varav 40 procent var svenska och 60 procent nyanlända. Utlottning av platserna. Av de 25 nyanlända hade 8 permanent uppehållstillstånd (PUT) och resten var asylsökande. Ungdomarna delades in i två grupper: grupp 1 vecka (24 ungdomar), grupp 2 vecka (26 ungdomar). Ersättning om 50 kr/h utbetaldes till ungdomar med permanent uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap (totalt 33 personer). Eftersom de asylsökande ungdomarna inte beviljades AT-UND, vilket var projektets förhoppning, kunde inte lön utbetalas till 17 personer. De erbjöds istället ett Lisebergsbesök som ersättning. Kostnad för sommarsatsningen: Beräknad kostnad var kronor, faktisk kostnad blev kronor. Utav Statsbidraget på 27 miljoner kronor användes 1,3 procent till integrationssatsningen. 3 (9)

4 Bakgrund Kommunledningsgruppen gav i maj 2015 ett uppdrag avseende samordnad integration. Uppdraget var att ta fram en gemensam lägesbild som kunde ge en bra samlad information till politiken. Utifrån det uppdraget gjordes en kommunövergripande riskanalys där bland annat behovet av att förstärkning behövdes i integrationsarbetet på grund av den ökade tillströmningen av nyanlända hösten 2015 identifierades. I april 2016 uppmärksammade kommunledningsgruppen även ett ökat behov av att arbeta med integration och att ungdomar kommer i sysselsättning under sommaren Ett uppdrag gavs då till tjänstemän och en kartläggning över sommarens aktiviteteter och feriejobb gjordes. Där framkom att det fanns ett särskilt behov av att arrangera aktiviteter mellan veckorna för åldersgruppen år. Utvalda tjänstemän arbetade fram ett förslag om feriearbeten för ungdomar med uppdrag att integrera och integreras. Syfte Syftet med satsningen var att erbjuda ungdomar i Svenljunga kommun i åldrarna år sysselsättning över sommaren. Syftet var också att ungdomar från olika länder skulle få möjlighet att lära känna varandra. Åtgärd: feriearbeten med fokus på integration Feriearbetet fick ett upplägg som påminner om studiecirklar. Samtliga kommunplacerade ungdomar i ålder år hade möjlighet att söka till feriearbetet. Totalt fanns 50 platser varav 25 avsattes till etablerade svenskar och 25 till nyanlända/ensamkommande/ asylsökande ungdomar. Innehåll Upplägget var att erbjuda ungdomarna feriearbete under 3 veckor fördelat på 5 timmar per dag, 3 dagar i veckan. För att få en lagom stor ungdomsgrupp delades sommaren in i två perioder, 24 ungdomar under period 1 och 26 ungdomar under period 2. Ledorden i arbetet, som konstruerades som en studiecirkel, var jämställdhet, demokrati och välfärd, allemansrätten samt hälsa. Denna kunskap är byggstenar i samhället som kan ge nycklar som bidrar till integration. Ungdomarna arbetade med ämnena både teoretiskt och praktiskt. Det ingick studiebesök, möten med myndigheter och föreningsliv samt provapå aktiviteter i schemat. Det fanns ingen färdig arbetsmetodik för studiecirklarna men inspiration togs av ett material som heter Hitta rätt och Framstegen ett kursmaterial med inriktning på målfokuserat förändringsarbetet i grupp med teori och praktik för bättre hälsa. För uppdraget anställdes två sommarkoordinatorer/ungdomshandledare som svarade för genomförandet av sommarsatsningen. Tjänstemän fanns i bakgrunden som stöd. Vid behov följde personal från HVB-hemmen med samt andra aktörer inom kommunen som bidrog till innehållet i feriearbetet. Även språkstödjare deltog i sommarsatsningen. Upplägget gick i linje med kommunfullmäktiges målområden 1, God vård, skola och omsorg, och 3, Möjlighet till sysselsättning och ett attraktivt boende. 4 (9)

5 Ersättning Ersättning om 50 kr/h till ungdomar med permanent uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap (totalt 33 personer). Vid full närvaro blev den totala ersättningen 2250kr. De asylsökande ungdomarna (17 personer) fick ett Lisebergsbesök inklusive resa och mat som ersättning. Utvärdering och återkoppling Ungdomarna fick fylla i en utvärdering sista dagen på feriearbetet. Utvärderingen gjordes digitalt och anonymt. Utvärdering grupp 1 (v 28-30) 22 ungdomar var närvarande när utvärderingen skulle fyllas i, 19 svar kom in. Alla hann inte skriva klart utvärderingen på grund av att språkstödet inte räckte till. 1. Hur har du upplevt sommarsatsningen som helhet? På en skala från (Uselt Förträffligt) upplevde denna grupp satsningen som 74 i medeltal. 2. Vad har du lärt dig dessa veckor? 90 procent av ungdomarna har lärt känna nya människor och drygt hälften har lärt sig saker om andra kulturer samt att ta ansvar. 21 procent uppger att de lärt sig nya ord på annat språk än modersmålet. 3. Vad var bra med schemat? Att schemat innehöll varierade aktiviteter och att arbetstiden var rimlig. 4. Vad skulle du vilja förändra med schemat? De flesta ville inte förändra något med schemat, men ett förslag var att ungdomarna ska ha mer ansvar och möjlighet att påverka. 5. Hur har samarbetet med personal fungerat? Ungdomarna ansåg att samarbetet med personal har varit delat. Vissa tyckte att allt har fungerat bra, medan andra påpekade viss bristande kommunikation ledare och ungdomar emellan. 6. Tycker du att fler projekt som integrationssatsningen ska göras? 95 procent av ungdomarna svarade ja. 7. Övriga tankar: Jag lära mig många många saker jag förstår vad är polisen vad gör de och när kan jag ta hjälp från polisen. Och jag lära mig svenska också. Det var barnsligt Det gick jättebra jag lärt nya människor, nya kulturer, nya språket och jag har lärt många nya saker. Utvärdering grupp 2 (vecka 31-33) 24 ungdomar var närvarande när utvärderingen skulle fyllas i, 24 svar kom in. Mer språkstöd fanns på plats vid detta tillfälle jämfört med när grupp 1 fyllde i utvärderingen. Fråga 3 och 4 har omformulerats något. 1. Hur har du upplevt sommarsatsningen som helhet? På en skala från (Uselt Förträffligt) upplevde denna grupp satsningen som 88 i medeltal. 2. Vad har du lärt dig dessa veckor? 100 procent av ungdomarna har lärt känna nya människor. 75 procent har lärt sig saker om andra kulturer och 75 procent har lärt sig fler ord på annat språk än modersmålet. Drygt hälften har lärt sig att ta ansvar. 5 (9)

6 3. Vilka ämnen och aktiviteter har varit bra på schemat? Matlagning, paddling, ridning, Allemansrätten, Scoutdagen, medhavd lunch, fotboll, räddningstjänsten, polisens besök, tårttävling, eller Typ alla??, som en av ungdomarna skrev. 4. Vilka ämnen och aktiviteter skulle du vilja förändra i schemat? De flesta skulle inte förändra något, dock var det en som ansåg att Demokratidagen kunde förändras. Det hade varit bra med praktiska inslag och inte bara teori inomhus. 5. Hur har samarbetet med personal fungerat? Alla ansåg att samarbetet med personal har fungerat bra. Något som kan förändras tyckte de var att språkstödjarna ska användas i mindre utsträckning för att ge chansen till ungdomarna att försöka förstå och prata. 6. Tycker du att fler projekt som integrationssatsningen ska göras? 92 procent svarade ja. 7. Övriga tankar: Det var väldigt kul och jag är glad att jag fick va med på detta, och jag hoppas på att det är nästa år också Jag tycker att denna program ska vara nästa år också Det var roligt att baka tårta och bestämma helt själva i grupper vad man skulle göra Inte vara inne en hel dag och språkstödjarna skulle inte översätta så mycket Att man skulle ha gjort detta under längre tid och fler gånger Jag har inte lika mycket fördomar Återkoppling från verksamheter Efter avslutat projekt fick några av kommunens verksamheter samt polisen återkoppla hur de upplevt sommaren och om de kunnat se några effekter av integrationssatsningen. Fritidsgården KV16 sammanfattning av sommaren 2016 Vi startade med att öppna upp KV 16 alla veckans dagar precis innan sommarlovet. Tids/personalbrist gjorde att vi inte hann marknadsföra det ordentligt på mellan/högstadiet. Högstadiet upp till 18 år Vi har åkt på 4 badresor under den varma perioden mitten av juli och då har det varit runt 5-8 personer varje gång. Vi har ju haft öppet alla veckans dagar för denna målgrupp och de har varit välbesökta personer nästan varje kväll. Något intressant hände vecka 30. Då blev det en explosion av besökare. Plötsligt var det inte bara nyanlända killar. Svenska tjejer 8-9 st kom varje kväll, och så har det sett ut sedan dess. Efter vecka 30 så är det ungdomar inne varje kväll, vardag som helg. Sommaren som vi upplevt det, är att det varit otroligt lugnt runt KV 16. Fritidsgårdens återkoppling gällande integrationssatsningen Vi har ju direkt sett att svenska tjejer fångas in i de utländska killarnas gäng. Om det blir en fortsättning nästa år, kan man ju lägga in dagar då man besöker KV 16 tillsammans, för det hade kunnat vara långt mer svenskar som besökte oss från projektet. 6 (9)

7 Polisen Vi tycker att sommaren varit bra i Svenljunga över lag. Vi från polisen tror mycket på den här satsningen för både integration och sysselsättning. Vill nämna att vår polisområdeschef är väldigt nöjd och valt att sprida informationen om satsningen till andra berörda polischefer som arbetar med kommuner. Vi är med på tåget inför nästa sommar! Fältsekreterarna -tankar och funderingar kring sommaren 2016 Generellt har det varit en lugn sommar. Innan skolan slutade var det många ungdomar som rörde sig ute och det fanns ett stort behov av oss fältsekreterare. Skolavslutningen fältades tillsammans med Tranemo och i båda kommunerna upplevdes avslutningen som mycket lugn. Sommaren har sett olika ut vecka för vecka, juni juli, mindre ungdomar ute, augusti ökade det och det har varit betydligt fler ungdomar på KV 16 och fältsekreterare kontor den senaste perioden. Fältsekreterare återkoppling gällande integrationssatsningen Citat från en tjej som deltog: Hade det inte varit för integrationsprojektet hade vi inte varit på KV 16 och lärt känna de nyanlända killarna. Överlag har det varit en positiv respons från ungdomarna. Vi har reflekterat över att integrationen med främst svenska tjejer och nyanlända killar har ökat. Det är fler tjejer som besökt KV 16 där många av de nyanlända regelbundet har besökt ungdomsgården tidigare. Under Texasdagarna var vi ute och fältade och det vi uppmärksammade var samma fenomen som vi nämnt ovan. De nyanlända står inte ensamma i grupp längre, det är blandade grupper med främst svenska tjejer. Reflektioner efter att ha besökt projektet en dag när det var matlagning på schemat Deltagarnas positiva kommunikation i grupperna och engagemang för att alla i grupperna deltog. Vi såg ett gott samarbete. Vi upplevde att tolkarna hade tendens att ta över en del av uppgiften. Det kan vara lättare att göra saker själv än att förklara hur det ska utföras. Svårighetsgraden på matlagningen var hög för några av ungdomarna och de behövde stöd. Skolan, återkoppling från personal på elevhälsan Vad jag kan se i korridorerna så tycker jag nog att det har blivit bättre umgänge och jag har ännu inte hört något negativt angående satsningen. Eleverna jag har pratat med säger att de nog kommer söka nästa år igen om det blir. Analys och erfarenheter Eftersom det var första gången som integrationssatsningen genomfördes har vi fått pröva oss fram och dra lärdom av de erfarenheter som projektet lett fram till. Oväntat stort intresse Det var svårt att veta om projektet skulle intressera många ungdomar eller inte. När antalet platser bestämdes till 50 var det med tron om att vi hade tagit i. Men intresset för integrationssatsningen var stort, 104 personer ansökte om en plats. Flera av de sökande hade dock annan ålder än år. Önskemål har framkommit om att utöka åldersspannet om satsningen ska genomföras igen. 7 (9)

8 Intervjua ungdomarna Det hade varit bra att kalla ungdomarna till intervjuer så snart de lottats ut och fått en plats i satsningen. Det hade gett förkunskaper om språkkompetens (hur mycket språkstöd som skulle behövas). Det hade också möjliggjort för ungdomshandledarna att sätta ihop grupper där det blivit en bra mix av olika personligheter (utåtriktade, blyga osv). Vilka var det som sökte? Bland de nyanlända var det övervägande pojkar som sökte till satsningen. Det var väntat eftersom det är fler nyanlända pojkar än flickor som kommit till kommunen. Att det däremot var betydligt fler flickor än pojkar bland de svenska ungdomarna som sökte var något överraskande. Om projektet görs om kanske det är värt att marknadsföra det bättre för den målgruppen. Att få en ersättning för att feriearbeta med integration En fråga som uppstått under sommaren är varför kommunen valde att ge ungdomarna ersättning för deltagande i satsningen? Svaret på den frågan är att vi anser att allt feriearbete som kommunen anordnar, oavsett vad arbetsuppgifterna handlar om, ska ge ersättning. I satsningen ställde vi krav på att ungdomarna skulle passa tider, ta med egen lunch och ta eget ansvar. Ungdomarna fick ersättning utifrån närvaro hela dagar. När ungdomar avsätter 9 dagar av sitt sommarlov för att arbeta med integration är det skäligt att ge ersättning. Det var också av pedagogiska skäl, att om vi ska tala om hur välfärd skapas så ska vi föregå med gott exempel arbete ger lön. Att vi betalar skatt på lönen för att skapa en välfärd för alla. Moment 22 En annan fråga som ställts under sommaren är varför ungdomarna fick olika ersättning? Ingången i projektet var att erbjuda samtliga ungdomar 50 kr/h. Men det visade sig tyvärr vara svårare än väntat att ge lön till asylsökande ungdomar. För att få tjäna pengar under tiden som man är asylsökande krävs ett undantag från kravet att ha arbetstillstånd, så kallat AT-UND. För att få det behövs godtagbar id-handling. Den asylsökande måste också ansöka om preliminär A-skatt via Skatteverket och för att få det krävs ett samordningsnummer. Samordningsnumret är en identitetsbeteckning för personer som inte är folkbokförda i Sverige. Det är lång handläggningstid och det krävs bland annat ett undertecknat anställningsavtal för att få samordningsnumret. Summan av detta blir vad som ofta kallas för moment 22. Den ersättning som kommunen kunde erbjuda de asylsökande ungdomarna var en gemensam upplevelse/aktivitet. Allt annat, såsom presentkort och checkar ställde krav om giltig id-handling och samordningsnummer. Det gick inte heller att erbjuda rekvisition för till exempel kläder från kommunen, eftersom det kräver en biståndsbedömning. Det har inte asylsökande rätt att göra då man redan uppbär ersättning från migrationsverket. Ovanstående svarar på frågan varför ungdomarna fick olika ersättning. Om projektet ska göras om kan man gott diskutera ifall ersättningen bör vara ett Lisebergsbesök för samtliga. Eller om projektet främst ska rikta sig till ungdomar med permanent uppehållstillstånd, som vi vet kommer kunna stanna i landet. Gemensam syn på integration Någon definition av att integrera och integreras togs inte fram i förväg. Det hade varit en fördel om det hade gjorts vid inledningen av projektet. Då hade det varit tydligare från början vad vi ville uppnå samt vad som förväntades av alla inblandade i projektet. 8 (9)

9 Språkstödjare Flera språkstödjare stod utan uppdrag under sommaren, eftersom skolans verksamheter tar paus då (förutom de veckor då lovskolan pågick). Det blev en win-winsituation att de deltog i integrationssatsningen. Erfarenheter av media En erfarenhet efter projektet är att integration berör och väcker intresse. Kommunens satsning har uppmärksammats i tidningar, radio, TV och i sociala medier. Det hade varit bra om kommunen tagit fram en kommunikationsplan inför projektet, men på grund av tidsbrist hanns inte det med. De reaktioner som kommunen har fått i samband med satsningen har varit övervägande positiva, men även kritiska röster har hörts. Kritiken har uteslutande kretsat kring ersättningen. Vidare har andra kommuner hört av sig och visat intresse för projektet, då det ses som nytänkande. Manual De erfarenheter som vi har fått under sommaren när det gäller arbetsmetodik, har sammanställts i en manual. Den som är intresserad av att genomföra en liknande satsning får gärna kontakta oss och ta del av manualen. Slutsats och sammanfattning Det syns ett ökat umgänge mellan svenska och nyanlända ungdomar, de har brutit isen och kommer själva att sköta integrationen i fortsättningen. Det har varit en lugn sommar i kommunen. Det går inte att säga vilka åtgärder som påverkat, men det är bra för alla att det varit en lugn sommar. Det har inte kommit in några synpunkter eller klagomål på bristande aktiviteter, inte några avvikelser eller lex Sarah-rapporter. De kronor som projektet kostade är välinvesterade pengar sett till utfallet; sysselsättning för 50 ungdomar och en gemensam upplevelse i sommar. Ökad kunskap om varandras kulturer och nya vänskapsband har knutits. Det har överlag varit en lugn sommar i Svenljunga, något som sommarsatsningen kanske varit med och bidragit till. I utvärderingen svara 93 procent av ungdomarna att de tycker att fler projekt som integrationssatsningen ska genomföras det är väl värt att lyssna på. I slutet av sommaren fick projektet kännedom om ett koncept som Medborgarskolan erbjuder och som liknar Svenljungas integrationscirklar. Det bekräftar projektets form, dess syfte och innehåll. Medborgarskolans koncept kallas istället asylcirklar och innehåller bland annat; landet Sverige, grundlagar och regler, familj och boende, individ och jämställdhet/jämlikhet, vett och etikett, fester och traditioner, trafiksäkerhet, SOS, åldersgränser, skola och utbildning, Försäkringskassa och Arbetsförmedling. 9 (9)

Sommarjobb i Nynäshamns kommun 2017 Rapport

Sommarjobb i Nynäshamns kommun 2017 Rapport Sommarjobb i Nynäshamns kommun 2017 Rapport HR-avdelningen kommunstyrelseförvaltningen Nynäshamn 2017-09-13 2(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 1. Introduktion... 4 2. Syfte... 4 3. Faktasammanställning...

Läs mer

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Gruppintag 1 - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

Studieguide Hej Sverige!

Studieguide Hej Sverige! Emelie Jönsson Studieguide Hej Sverige! Om vägar till studier och jobb Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1 4 Introduktion och information. Vem är jag? Träff 2 5 Mötet med Sverige,

Läs mer

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 FoU Fyrbodal Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 besvarat av assistenternas chefer. På kursen för personliga assistenter har deltagare kommit från åtta av Fyrbodals 14 kommuner.

Läs mer

1) Kön. 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb?

1) Kön. 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb? ) Kön Tjej 55 Kille 58 Annat 2 3 4 5 6 7 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb? Kommunens hemsida Skolan Kompisar via min kontaktperson Medlem där Möjligheternas plats Känner arbetsgivaren

Läs mer

Uppföljning sommarskolan 2016

Uppföljning sommarskolan 2016 Tjänsteutlåtande Utredare 2016-09-06 Haina Berndtsson 08-590 975 19 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2016:72 33064 Uppföljning sommarskolan 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1. Utbildningsnämnden

Läs mer

2. När kan jag söka feriearbete inför sommaren 2019? Ansökningen öppnar kl. 08:00 den 1 februari och stänger 28 februari.

2. När kan jag söka feriearbete inför sommaren 2019? Ansökningen öppnar kl. 08:00 den 1 februari och stänger 28 februari. Här kan du få svar på en del frågor och funderingar som kan uppkomma inför och under ditt feriearbete. Först hittar du en lista med de frågor som sedan besvaras nedan. Läs gärna svaren här i första hand

Läs mer

Välkommen till Köping!

Välkommen till Köping! Välkommen till Köping! Här finns information för dig som är ny i Sverige och i Köping. Svenska Förord Välkommen till Köping! Vi är glada och stolta över att du valt att bosätta dig här och hoppas att du

Läs mer

Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken)

Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken) Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken) Mikaela Hansson Utredare Anna Partanen Minoritetskonsulent Annette Nyman Integrationsstrateg/Verksamhetsledare Fredrika Abrahamsson Etableringskoordinator

Läs mer

Likvä rdig skolä krä ver likvä rdigä lä räre. En sammanställning av röster från fyra elevråd angående en likvärdig skola.

Likvä rdig skolä krä ver likvä rdigä lä räre. En sammanställning av röster från fyra elevråd angående en likvärdig skola. Likvä rdig skolä krä ver likvä rdigä lä räre En sammanställning av röster från fyra elevråd angående en likvärdig skola. Innehållsförteckningen Bakgrund... 2 Syfte... 2 Genomförande... 2 Resultat... 3

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2016 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Efter feriearbetet sommaren 2016 gjorde vi en enkätundersökning bland ungdomarna. Vi ville ta reda

Läs mer

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

Volontäråret 2015-2016. i Linköpings Domkyrkopastorat (en plats i Domkyrkoförsamlingen och en plats i S:t Lars församling)

Volontäråret 2015-2016. i Linköpings Domkyrkopastorat (en plats i Domkyrkoförsamlingen och en plats i S:t Lars församling) Volontäråret 2015-2016 i Linköpings Domkyrkopastorat (en plats i Domkyrkoförsamlingen och en plats i S:t Lars församling) 1 Vem kan göra Volontäråret och vad är dess syfte? Volontäråret är till för ungdomar

Läs mer

ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014

ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014 78 000 ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014 Sommaren 2014 har landets kommuner och landsting ordnat feriejobb/feriepraktik åt 78 000 ungdomar. I en enkät som har besvarats av 229 kommuner

Läs mer

Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds

Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds 2018-05-15 Linköpings kommun linkoping.se Innehåll 1. Inledning 3 2. Tillit till kommunen 4 3. Upplevelser av processen 5 4. Dialogmötenas

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2018 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 55 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

RAPPORT DNR: Bästa sommaren ever! Sommarprogram för unga 2016

RAPPORT DNR: Bästa sommaren ever! Sommarprogram för unga 2016 RAPPORT 2016-09-06 DNR: 2016 Bästa sommaren ever! Sommarprogram för unga 2016 2 (8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning och bakgrund... 2 Genomförande... 4 Eftermiddagsaktiviteter...

Läs mer

Anders Leijonhielm (LBPO) Peter Kobbe (FP) Martin Törnell (SD) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anders Leijonhielm (LBPO) Peter Kobbe (FP) Martin Törnell (SD) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Protokoll Plats och tid Beslutande Ledamöter Tisdag 19 april 2016 kl. 18.00 18.30, Svenljungasalen söder, kommunhuset Ajournering Stefan Carlsson (S), ordförande Johan Björkman (M), vice ordförande Per

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS?

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? RAPPORT KOMMUNUTVECKLARE 2018 Dante Mason Elicia Runmon Hugo Brottare Isabella Skogs Leo Verme Rim Haile HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? KOMMUNUTVECKLARE 201 8 Inledning Det här är en rapport skriven

Läs mer

Återredovisning av bidrag för sommarlovsaktiviteter 2019

Återredovisning av bidrag för sommarlovsaktiviteter 2019 Sida 1 (4) 2019-09-25 Handläggare Inger Cronlund Telefon: 0850803354 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Återredovisning av bidrag för sommarlovsaktiviteter 2019 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden lägger

Läs mer

Projekt: Integration i Andersberg 2019

Projekt: Integration i Andersberg 2019 Projekt: Integration i Andersberg 2019 För projekt Integration i Andersberg har vi sökt och fått pengar från Kommunstyrelsen sedan 2010. Under åren som gått har stadsdelen förändrats med fler och fler

Läs mer

Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever

Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever 2015-03-16 Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever Innehållsförteckning Handlingsplan för nyanlända elever på Lagersbergsskolan Lagersbergsskolans organisation kring nyanlända elever Välkomsten

Läs mer

Erfarenhet från ett år av Västermodellen

Erfarenhet från ett år av Västermodellen Erfarenhet från ett år av Västermodellen Återkoppling från genomförande och följeforskning i Göteborg Dalheimers hus, 18 oktober 2018 Övergripande reflektioner Förberedelse, urval, kontakt Intervju Seminarium,

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 1 Handlingsplan för nyanlända elever på Brevikskolan Med nyanlända elever avses elever som inte har svenska som modersmål och inte heller behärskar

Läs mer

Utbildningsprojektet Entré Q

Utbildningsprojektet Entré Q Utbildningsprojektet Entré Q Målet med Entré Q: Fler utomeuropeiskt födda kvinnor utanför den ordinarie arbetsmarknaden inom Luleå och Bodens kommuner har eller är närmare (ex praktikplats, utbildning)

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Välkomnandet av den nya förskoleklassen

Välkomnandet av den nya förskoleklassen Välkomnandet av den nya förskoleklassen Ett samarbete för en mjukare övergång mellan förskola och förskoleklass Malmsjö skola- Förskolan Trollgården- Förskolan Trollet- Förskolan Älvan. Vt- 12 Emelie Vesterholm,

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2013/249-IFN-730 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2013/249-IFN-730 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2013/249-IFN-730 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Länsstyrelsen i Kronobergs län Ersättning

Läs mer

Feriearbete sommaren 2016

Feriearbete sommaren 2016 Tjänsteutlåtande Utvecklingsdirektör 2016-01-12 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr: Per-Ola.Lindahl@upplandsvasby.se KS/2015:186 20851 Feriearbete sommaren 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

NQF Inclusive Testutvärdering MCAST, MT Intervjuresultat för elever

NQF Inclusive Testutvärdering MCAST, MT Intervjuresultat för elever NQF Inclusive Testutvärdering MCAST, MT Intervjuresultat för elever Utfört av auxilium, Graz maj 2011 Projektet genomförs med ekonomiskt stöd från Europeiska kommissionen. Publikationen återspeglar endast

Läs mer

Integrationsträffar för unga

Integrationsträffar för unga Integrationsträffar för unga en kortguide för föreningar Sverok Västerbotten Här kommer en föreningsguide för att arrangera träffar för asylsökande ungdomar, och vad som kan vara bra att tänka på som

Läs mer

Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg 0709-844

Läs mer

Vasa Gymnastik. Gymnastutvärdering 2016/2017

Vasa Gymnastik. Gymnastutvärdering 2016/2017 Vasa Gymnastik Gymnastutvärdering 2016/2017 1 Varför en undersökning Under vårterminen genomfördes en undersökning för våra gymnaster. Undersökningen görs i syftet att bibehålla god kontakt med föreningen

Läs mer

Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag

Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag Rektor 9 Lärare 12 Förskolechef 8 Förskollärare 5 Personal inom elevhälsa 9 Politiker 6 Skolchef 4 Övriga 3 Totalt 56 Varav: Män 13 Kvinnor 42

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

Uppföljningsmöte. För gode män för ensamkommande barn. Karlstad 2016-03-23

Uppföljningsmöte. För gode män för ensamkommande barn. Karlstad 2016-03-23 Uppföljningsmöte För gode män för ensamkommande barn Karlstad 2016-03-23 Närvarande: Peter Frostvik, enhetschef överförmyndarkansliet Lena Söderbäck, handläggare överförmyndarkansliet Ingrid Bergkvist,

Läs mer

Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun

Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun Utbildningskontoret Lukas Huoman 2019-03-01 Dnr AN 2019-41 Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun Bakgrund Samhällsorienteringen syftar

Läs mer

Analys av Gruppintag 3 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Analys av Gruppintag 3 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Analys av Gruppintag 3 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Den 27 Juni 2013 Evaluation North Analys av Grupp 3 2013-06-27 Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Innehåll 1. INLEDNING...

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Dokumentet gäller för Chefer, tjänstemän och politiker i kommunen som har ansvar för nyanlända barn och ungdomar i kommunen.

Dokumentet gäller för Chefer, tjänstemän och politiker i kommunen som har ansvar för nyanlända barn och ungdomar i kommunen. RIKTLINJE Mottagande av nyanlända barn och elever i Nackas förskolor och skolor Dokumentets syfte Tydliggöra regelverket om mottagande av s förskolor och skolor per skolform samt Nacka s tillämpning av

Läs mer

FÖRENINGSSAMVERKAN Ta emot ferielediga ungdomar i er förening

FÖRENINGSSAMVERKAN Ta emot ferielediga ungdomar i er förening FÖRENINGSSAMVERKAN 2018 Ta emot ferielediga ungdomar i er förening Ta emot feriearbetare i er förening För sommaren 2018 har ungdomar födda 2001 och 2000 möjlighet att söka ett feriearbete förutsatt att

Läs mer

FÖRENINGSSAMVERKAN Ta emot ferielediga ungdomar i er förening

FÖRENINGSSAMVERKAN Ta emot ferielediga ungdomar i er förening FÖRENINGSSAMVERKAN 2017 Ta emot ferielediga ungdomar i er förening Ta emot feriearbetare i er förening För sommaren 2017 har ungdomar födda 1999 och 2000 möjlighet att söka ett feriearbete förutsatt att

Läs mer

Demokratidagen. Sammanställning gjord av Fredric Olofsson Ungdomskonsulent

Demokratidagen. Sammanställning gjord av Fredric Olofsson Ungdomskonsulent Demokratidagen 15 Sammanställning gjord av Fredric Olofsson Ungdomskonsulent Innehåll Ungdomarnas enkätsvar.1-8 Sammanställning sju frågor.....1-3 Ta ställning till följande påståenden 4-7 Inkomna synpunkter

Läs mer

Institutionen för psykologi Psykologprogrammet. Utvärdering av projekt Växthus Bjäre

Institutionen för psykologi Psykologprogrammet. Utvärdering av projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av projekt Växthus Bjäre Lisa Haraldsson och Maria Johansson Den 3/5 2011 1 Inledning Under våren har två psykologstudenter vid Lunds universitet

Läs mer

BRUKARENKÄT: TONÅRINGAR

BRUKARENKÄT: TONÅRINGAR BRUKARENKÄT: TONÅRINGAR Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av tonåringar som åkte ut på Terapikoloniers sommarverksamheter sommaren 2015. Utvärderingsenkäter skickas efter avslutad sommarperiod

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 Inledning Integrationsfonden lägger

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009 Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009 En utvärdering genomförd under hösten 2009 För Terapikolonier AB Ulrika Sundqvist Sammanfattning föräldraenkäter Terapikolonier AB:s verksamhet utvärderas

Läs mer

Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan

Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan 213-2-1 Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Vid ankomst till Sverige

Vid ankomst till Sverige Vid ankomst Vid ankomst till Sverige 1. Resa och mottagande 2. Planera arbetsplatsintroduktion 3. Personnummer/samordningsnummer 4. Meddela skatteverket 5. Bankkonto 6. Pension 7. Språkkurs 8. LICH 1.

Läs mer

Slutrapport Projekt INLAND

Slutrapport Projekt INLAND Slutrapport Projekt INLAND Norsjö, Malå, Lycksele och Vilhelmina är alla fyra mindre kommuner i Västerbottens inland. Samtliga kommuner har en överenskommelse om mottagande av flyktingar och på grund av

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Studieguide Hej skolan!

Studieguide Hej skolan! Linn Jonsson Linus Torgeby Clara Vennman Studieguide Hej skolan! Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1: Lära känna varandra och din skoltid 4 Träff 2: Föräldrarollen: Läxor, språk och

Läs mer

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige - Personer som kommer till Sverige för att arbeta - Personer som redan finns här och har permanent uppehållstillstånd

Läs mer

LUPP med fokus Osbeck

LUPP med fokus Osbeck LUPP med fokus Osbeck LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012 Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet www.laholm.se Vad är LUPP för något? Laholms kommun har för första

Läs mer

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket?

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 3. Kan du fortfarande kommunicera på det språket? 4.

Läs mer

En handbok för företaget

En handbok för företaget En handbok för företaget Inledning Den här handboken vänder sig till er på företaget som är inblandade i PRAO-verksamheten. Det kommer nästan dagligen rapporter om den brist på arbetskraft som näringslivet

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker Vår handläggare Datum Vår beteckning Helene Björkqvist 2011-02-14 VIAN/2010:8-654 Förvaltningschef 2011:74 1 (5) Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Läs mer

Delrapport från Monte Cavallo

Delrapport från Monte Cavallo Delrapport från Monte Cavallo Visionerna som gick upp i rök Efter att ha jobbat hårt för att få iordning lokalerna och bjudit in skolorna till förhandsvisningar, stod vi klara att öppna upp Kalmars nya

Läs mer

Integrationsstrategi. Krokoms kommun

Integrationsstrategi. Krokoms kommun Integrationsstrategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Staffansbackens förskola

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Staffansbackens förskola Kvalitetsredovisning 2008/2009 Staffansbackens förskola Margit Bojang föreståndare/ arbetsledare Inledning sida 1 av 4 Hösten 2008 gick åt att förebreda sammanslagningen och att kasta, sälja, packa olika

Läs mer

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa 1 INNEHÅLL Ordlista... 3 När du har ett jobb... 4 Intervju med Samir... 5 Om du förlorar ett jobb... 6 7 Intervju med Anna... 8 Första

Läs mer

Styrelsemöte den 28 april, Kvarnen, Kristianstad

Styrelsemöte den 28 april, Kvarnen, Kristianstad Processutvärdering av projekt UFFE Unga Funktionsnedsatta För Etablering Styrelsemöte den 28 april, Kvarnen, Kristianstad Ett gott resultat Bekräftelse på det goda resultatet: Personal och tjänstemän (LSS

Läs mer

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER En rapport om hur kvinnor kan uppmuntras och introduceras till tyngdlyftningssporten Till Svenska Tyngdlyftningsförbundet och Västerbottens Idrottsförbund Av Lucy Rist och Frida

Läs mer

Översikt alla Frågor - Reglab - Lärprojektet Integration - uppföljningsenkät

Översikt alla Frågor - Reglab - Lärprojektet Integration - uppföljningsenkät Översikt alla Frågor - Reglab - Lärprojektet Integration - uppföljningsenkät Statistik - Veldig kunnskapsrike deltakere, bra prosess og læring mellom deltakerne Har varit ett mycket bra projekt som gjort

Läs mer

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2016:647-109 2017-03-07 1/4 Handläggare Per Malmquist 0152-293 48 Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Läs mer

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell KF 20: 1 KF 20: 2 KF 20: 3 KF 20: 4 KF 20: 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2016:647-109 2017-03-07 1/4 Handläggare Per Malmquist 0152-293 48 Översyn fördelning av schablonersättningar från

Läs mer

Uppföljning rörelseglada barn

Uppföljning rörelseglada barn Bilaga 3 Uppföljning rörelseglada barn Pilotprojekt i Ystads Barn och Elevhälsa 7-8 Backaskolan, Blekeskolan, Köpingebro skola och Östraskolan Ystad kommun Kultur och utbildning Barn och Elevhälsan Kerstin

Läs mer

Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen

Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen Var finns de ensamkommande flyktingbarnen (EKB) deras placering inom eller utanför kommunen? Svar: Länsstyrelsen har skickat ut frågor

Läs mer

Förslag till beslut Individ och familjenämnden godkänner rapporten.

Förslag till beslut Individ och familjenämnden godkänner rapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-04 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00307-8.2.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Mottagning, individ och familj Individ-

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Uppföljning av projektet Spontana boksamtal: Om att arbeta läsfrämjande under bemannad tid

Uppföljning av projektet Spontana boksamtal: Om att arbeta läsfrämjande under bemannad tid Aseel Abbas informatör på SHK visar biblioteket för nyanlända. Foto: Nils Bergendahl Uppföljning av projektet Spontana boksamtal: Om att arbeta läsfrämjande under bemannad tid på ett meröppet bibliotek

Läs mer

Arbetsgång för åtagande i fritidshem

Arbetsgång för åtagande i fritidshem Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (8) Arbetsgång för åtagande i fritidshem Hämtad från Tallkrogens skola Uppdaterad: 2017-08-22 Exemplet från Tallkrogens skola visar hur pedagogerna kopplar fritidshemmets

Läs mer

Samling tillsammans med Lova Bergström som är projektansvarig. Österlens Ridklubb bild 1

Samling tillsammans med Lova Bergström som är projektansvarig. Österlens Ridklubb bild 1 Österlens Ridklubb har genomfört projektet Hästkraft utan gränser i Österlen. Projektet syftade till att välkomna nyanlända barn och ungdomar, i första hand tjejer, till klubbens verksamhet. Målet var

Läs mer

Ökat socialt innehåll i vardagen

Ökat socialt innehåll i vardagen -3-111 -3-3 Tjänsteskrivelse Socialförvaltningen, vård och omsorg Ökat socialt innehåll i vardagen - Utvärdering av hur personal som deltagit i utvecklingsarbete om ökat socialt innehåll i vardagen uppfattar

Läs mer

Feriejobb för ungdomar sommaren 2017 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER. Feriejobb för ungdomar sommaren

Feriejobb för ungdomar sommaren 2017 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER. Feriejobb för ungdomar sommaren Feriejobb för ungdomar sommaren 2017 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER Feriejobb för ungdomar sommaren 2017 1 Förord Sedan Sveriges Kommuner och Landsting inledde arbetet

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Lena Nyberg Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Foto: Colourbox OM MUCF Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02. Djuren på bondgården. Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson

ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02. Djuren på bondgården. Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02 Djuren på bondgården Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson Innehållsförteckning Inledning s.3 Syfte..s.3 Mål s.4 Genomförande..s.4 Resultat.s.6 Diskussion s.8 2

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Riktlinjer för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Riktlinjer för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Riktlinjer för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Demokrativeckor 2013

Demokrativeckor 2013 Demokrativeckor 2013 Ewa Franzén Bun 2013/259 Ubn 2013/118 november 2013 2013-10-18 1 (4) Innehåll 1. BAKGRUND/ SYFTE... 2 2. PLANERING OCH GENOMFÖRANDE... 2 3. SYNPUNKTER... 2 4. SAMMANFATTNING OCH FÖRSLAG...

Läs mer

POLITIKER I EMMABODA KOMMUN

POLITIKER I EMMABODA KOMMUN POLITIKER I EMMABODA KOMMUN VARFÖR ENGAGERA SIG? EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN FÖRORD Denna broschyr är en sammanställning av ett intervjuarbete som gjorts under slutet av sommaren 2018.

Läs mer

Projektet Äventyrsgruppen integration genom aktivt friluftsliv

Projektet Äventyrsgruppen integration genom aktivt friluftsliv Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-18 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2017-10-17 Projektet

Läs mer

Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan

Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan Emma Olsson Ida Persson Samhällsvetarprogrammet för lärande, utveckling och kommunikation 2008-06-02 Inledning När

Läs mer

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 En utvärdering genomförd under hösten 2008 För Terapikolonier AB Eva Huld Sammanfattning Terapikolonier AB:s verksamhet utvärderas kontinuerligt. Som en

Läs mer

Växjösommar. Riktlinjer för feriearbete. Förvaltningen för Arbete och Välfärd. Växjö kommun Arbete och Välfärd Växjösommar

Växjösommar. Riktlinjer för feriearbete. Förvaltningen för Arbete och Välfärd. Växjö kommun Arbete och Välfärd Växjösommar Växjösommar Riktlinjer för feriearbete Förvaltningen för Arbete och Välfärd Växjö kommun Arbete och Välfärd Växjösommar Innehåll 1. Utgångspunkter... 2 1.1 Uppdrag... 2 1.2 Ramar... 2 1.3 Växjösommars

Läs mer

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack?

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? Lärande och samhälle. Schack som pedagogiskt verktyg På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? - Kan man få elever i år 9 att vilja spela på fritiden med kompisar eller via tekniska

Läs mer

Uppföljning av fritidsklubbsverksamheten

Uppföljning av fritidsklubbsverksamheten Uppföljning av fritidsklubbsverksamheten Ewa Franzén november 2010 2010-11-17 1 (7) Innehåll SAMMANFATTNING...2 1. BAKGRUND OCH SYFTE...2 2. METOD...2 3. REDOVISNING...2 4. ANALYS...5 5. SLUTSATSER OCH

Läs mer

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Göteborg 2 mars 2011 Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling av bibliotek 2001-2004 - Equal Biblioteken

Läs mer

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Alamir Samir Elvira Fernandez Elin Lindberg Bakgrund Att forska är att skaffa sig djupare kunskaper om ett ämne, kan vara vad som helst. Föräldrastöd

Läs mer

för Ensamkommande barn

för Ensamkommande barn Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God man för Ensamkommande barn Överförmyndaren är en kommunal tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare

Läs mer

praktik och arbete för skolungdomar, undantag från kravet på arbetstillstånd och ersättning för praktik

praktik och arbete för skolungdomar, undantag från kravet på arbetstillstånd och ersättning för praktik Bfd22 141107 1 (5) Rättsavdelningen 2016-07-07 SR 23/2016 Rättsligt ställningstagande angående praktik och arbete för skolungdomar, undantag från kravet på arbetstillstånd och ersättning för praktik Sammanfattning

Läs mer