Verktyg för vital verksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verktyg för vital verksamhet"

Transkript

1

2 Framgångsrika föreningar har ofta en sak gemensamt. De jobbar hela tiden med att utveckla sin verksamhet, de vill att bra ska bli bättre. Framgång för en förening behöver inte enbart vara idrottslig utan kan även definieras som upplevd delaktighet, gemenskap, bra ledarskap, glädje och många medlemmar. I detta material presenterar vi några verktyg som kan hjälpa er att vitalisera verksamheten och att göra er förening mer framgångsrik. Verktygen utgår från framgångsnycklarna Styrning Struktur Samspel och tar er från nuläge till nyläge. Mötet, samtalet och det gemensamma sökandet Viljan att lära och nyfikenheten att upptäcka tillsammans är det som kännetecknar lärgruppen. Deltagarnas olika perspektiv, erfarenheter och upplevelser är det centrala i samtalet. Att lära av och med varandra leder till utveckling. Även om alla i lärgruppen förväntas delta aktivt i samtalen behöver någon ta på sig ledartröjan. Denna person kallar vi för lärgruppsledare, med ett särskilt ansvar när det gäller att: Ha intresse och engagemang för ämnet Kunna leda och fördela samtalet och sökandet samt kunna driva på, strukturera och sammanfatta Vara lyhörd för deltagarnas behov, förutsättningar och synpunkter Det är viktigt att förstå att den som är lärgruppsledare inte automatiskt behöver vara den som kan och vet mest om ämnet. Det är själva mötet och det gemensamma ansvaret för samtalen och sökandet som är själva kärnan i lärandet. Hur många gånger ska vi träffas? Ni själva avgör hur många gånger som ni vill träffas och hur länge ni ses varje gång. Erfarenhetsmässigt fungerar en lärgrupp som bäst med 5-8 deltagare och att varje träff är mellan 1-3 timmar lång. Ni lägger själva upp er plan för hur och när ni ska träffas och vad ni vill fokusera mer på och samtala om. Lärgruppsplanen är tänkt att vara ett stöd för att underlätta er planering av sammankomster, samtal och reflekterande. Tips! Har ni frågor på hur ni kan arbeta vidare med verksamhetsutveckling i föreningen eller hur ni redovisar ert lärgruppsarbete kontaktar ni er konsulent på SISU Idrottsutbildarna Stockholm. Lycka till med ert arbete!

3 Från NULÄGE till NYLÄGE En modell i fem steg att ta verksamheten från punkt A till B. Här får ni hjälp att bestämma var ni befinner er, vad som påverkar er, vad ni vill åstadkomma och hur ni tar er dit. Nuläge 1. Vad styr oss? Vilka styrdokument finns att förhålla sig till? (stadgar, verksamhetsidé, värdegrund ) Resurser (ekonomiska och personella) 2. Kartläggning av nuläget! Olika verklighetsbilder vad ser vi? Verktyg: Nyläge Identifiera utmaningar och friktioner Historia och traditioner Betrakta omvärlden vad händer runt omkring oss? A. SWOT-analys B. Ta tempen på verksamheten Åsiktskort C. Tidslinjen, Bakåtblick 3. Tydliggör målen! Vad vill vi skapa/åstadkomma? Vilka resurser har vi? Verktyg: D. Idéstorm E. Genomförbarhet och Effekt 4. Finn vägarna gör en handlingsplan! Hur kan vi nå dit? Vilka insatser krävs? Vad kan vi lösa själva? Vilken hjälp behöver vi utifrån? Verktyg: F. Ska Vill Kan H. Handlingsplan C. Tidslinjen, Framåtblick 5. Vandra vidare! Vad är nästa steg? Hur kommuniceras detta till berörda? Uppföljning utvärdering Verktyg: G. Utvärdering

4 A. SWOT-analys För att en verksamhet ska fungera bra är det viktigt att med jämna mellanrum stanna upp och reflektera över förutsättningarna för det gemensamma arbetet. Inte minst för att få underlag till utveckling och beredskap för förändringar. Använd därför SWOT-analysen regelbundet som en enkel metod för att kartlägga nuläget och omvärldens tendenser. I analysen bearbetas verksamhetens starka (Strength) och svaga sidor (Weakness), möjligheter (Opportunities) och hot (Threats). Använd ett blädderblock, notislappar, några tuschpennor och pluppar för analysen. 1. Dela upp blädderblocket i fyra fält och markera med S W O T. Det går också bra att ha ett blädderblocksblad för varje bokstav. 2. Skriv ner alla starka sidor på notislappar. Lista en stark sida per notislapp tills det känns uttömt. Vad är vi bra på? Vad klarar vi och behärskar? Vad brukar vi lyckas med? Vilka kvalitéer finns? 3. Fortsätt med de svaga sidorna på samma sätt som ovan. Vad är vi dåliga på? Vilka är bristerna och svagheterna? Vad gör oss sårbara? Vilka defekter finns? 4. De starka och svaga sidorna bildar tillsammans en nulägesbild. Prioritera med pluppar fem styrkor som ni vill levandehålla och tre svagheter som ni vill utveckla. 5. Gå därefter vidare mot framtiden genom att identifiera tendenser i samhället som på olika sätt kan påverka gruppen/organisationen/verksamheten, både hot och möjligheter. Lista en möjlighet per notislapp tills det känns uttömt. Vad talar för oss? Vad kan vara intressant? Vad kan vara en lösning? Vilka medkrafter finns? 6. Fortsätt med hoten på samma sätt som ovan. Vad kan hindra och försvåra? Vilka motkrafter finns? Vilket motstånd kan vi möta? Vad kan vara besvärligt? 7. Möjligheterna och hoten bildar tillsammans en framtidsbild. Prioritera med pluppar de fem viktigaste möjligheterna som ni vill ta vara på och de tre viktigaste hoten som ni vill vända till möjligheter.

5 B. Ta tempen på verksamheten Åsiktskort Verktyget passar bra att använda både för att forma spelregler och för att stämma av verksamheten i föreningen. Åsiktskort kan användas i alla verksamheter där möten, träffar och sammanträden är regelbundna inslag. Det kan handla om styrelser, kommittéer, projektgrupper, arbetslag, lag och träningsgrupper, lärgrupper, med flera. Åsiktskorten används för att låta var och en i gruppen göra sin egen bedömning av ett påstående. Varje deltagare väljer ett av fyra alternativ; Stämmer helt, Stämmer till stor del, Stämmer till viss del, Stämmer inte alls. Saknar ni Åsiktskort (finns på kan ni använda siffrorna 1-4 för de olika alternativen. Låt då deltagaren skriva den valda siffran på ett papper. 1. Berätta vad uppgiften går ut på och om ni använder Åsiktskort, hur det går till. 2. Dela ut arbetsbladet med de påståenden ni har valt att arbeta med (de som står nedan eller andra som ni väljer själv) och låt var och en under några minuter (ca 5-10 min) under tystnad på egen hand ta ställning till varje påstående. 3. Arbeta er igenom påstående för påstående. Antingen genom att man redovisar sina svar laget runt eller samtidigt med hjälp av Åsiktskorten. Samtala om skillnader och likheter i bedömningarna och vad som ligger bakom. 4. Avsluta med en reflektionsrunda där var och en kan berätta hur de uppfattat samtalet och vad som kommit fram. Vilka åtgärder behöver vidtas med anledning av detta? Förslag till påståenden att ta ställning till: Vi stöttar alltid varandra! Klubbkänslan är viktig! Det är inte så viktigt att känna samhörighet! Föreningen är stark när problem uppstår! Vi har bra fart på verksamheten! Det känns engagerande och roligt! Föreningen fungerar bra! Det känns som om vissa saker stagnerar och försämras! Föreningens framtid är osäker! Det är spännande att vara med i föreningen! Det är en hel del som måste rättas till! Förr var det mera fart och fläkt! Det är få som måste göra mycket!

6 C. Tidslinjen Tidslinjen är en modell för att identifiera och klargöra olika händelser och utvecklingssteg i en verksamhet eller en förening. Längs med linjen markeras viktiga händelser och aktiviteter som genomförts. Deltagarna skriver ner avgörande händelser på post-it-lappar eller direkt vid Tidslinjen i kronologisk ordning. Observera att Tidslinjen kan delas in i flera vågräta dimensioner så som Personligt, För gruppen, För organisationen, eller Lokalt, Nationellt och Internationellt. Man kan också dela in den i Positiva händelser och Negativa händelser. Ni väljer dimensioner som är relevanta för den verksamhet som ska summeras. Modellen kan även användas för att ge en översiktsbild för den närmaste framtiden och vilka aktiviteter som ska genomföras vid vilken tidpunkt. På så sätt blir Tidslinjen ett verktyg i planeringen och gör det möjligt att undvika perioder med extra tung arbetsbelastning. Även här kan Tidslinjen delas in i flera vågräta dimensioner, t ex Internt och Externt eller Lokalt, Nationellt och Internationellt. Ni väljer dimensioner som är relevanta för den verksamhet som ska planeras. Sätt upp väggpapperet (t ex ihoptejpade blädderblocksblad). Rita en vågrät Tidslinje i mitten. Dela in linjen horisontellt i lämpliga tidsintervall beroende på hur långt bakåt/framåt i tiden man ska blicka. Slutet/början på linjen är dagens datum. Dela också eventuellt in papperet i ett par eller flera vågräta dimensioner enligt ovan. Se till att det finns gott om pennor och post-it-lappar. Alternativ Bakåtblick 1. Beskriv Tidslinjen och vad som ska utvärderas och summeras. 2. Låt var och en arbeta individuellt genom att bidra med händelser och aktiviteter och avgörande faktorer längs tidslinjen och i de olika dimensionerna. Alla ska försöka bidra. Detta moment kan vara lite trögstartat så ha tålamod och låt det ta lite tid. 3. När alla är nöjda och har skrivit klart kan man antingen gå igenom och eventuellt förtydliga det som skrivits på Tidslinjen tillsammans eller så delar man in gruppen i olika tidsperioder. Varje grupp plockar då ut ett på förhand angivet antal händelser, noteringar eller aktiviteter som man tycker är viktigast för just deras tidsperiod och redovisar för varandra. 4. Utfallet och redovisningen kan sedan diskuteras på olika sätt. Vad lär vi oss? Vad tar vi med oss? Vad ska vi sluta med? Vad måste vi börja med? Vad ska vi fortsätta med? Alternativ Framåtblick 1. Beskriv Tidslinjen och ange vilken period planeringen omfattar. 2. Lägg gemensamt in planerade aktiviteter, händelser och projekt på Tidslinjen. 3. När allt är inlagt, diskutera resultatet. Vad ser vi? Är det genomförbart i praktiken? Något som behöver tidigare- eller senareläggas?

7 D. Idéstorm Målet med idéstormning är att under kort tid få fram idéer och uppslag utan kritik eller värderingar för ett klart avgränsat område, till exempel hur rekryterar vi tillräckligt med funktionärer?. Idéerna ska stormas fram utan djupare analys och eftertanke. Notera dem efterhand de dyker upp gärna på blädderblock, whiteboard eller liknande så att alla kan se dem. Alternativ 1: Utifrån en fråga eller problemställning får var och en i gruppen anteckna tre idéer på ett papper. Pappret överlämnas till grannen som lägger till ytterligare tre idéer. Proceduren upprepas och man går laget runt. Är ni fem deltagare får ni på detta sätt snabbt 75 uppslag/idéer (15 uppslag/papper). Alternativ 2: Dela upp gruppen i mindre grupper som idéstormar kring samma fråga. När flödet avstannar redovisar ni i den större projektgruppen. Följ KATT-regeln: K vantitet och mångfald skapar förutsättningar att finna genomförbara lösningar A lla idéer släpps fram inga kritiska invändningar eller värderingar T okiga och vilda idéer är viktiga dessa kan ge nya associationer och infallsvinklar T idsbegränsningar oftast ökar kreativiteten om tiden är begränsad

8 E. Genomförbarhet och Effekt När man idéat eller arbetat fram olika förslag är det ofta nödvändigt att prioritera. Då kan det vara bra att ställa sig frågan både om hur lätt eller svårt det är att genomföra förslaget och hur stor eller liten effekt åtgärden får i förhållande till de mål man satt upp. För att göra denna bedömning kan man använda sig av en fyrfältare med dessa båda dimensioner på var sin skala. Genomförbarhet Troligen lätt Troligen svårt Troligen hög Effekt Troligen låg Kopiera eller rita upp fyrfältaren på ett blädderblocksblad med Genomförbarhet (lätt/svårt) på den ena skalan och Effekt (hög/låg) på den andra. En per förslag som ska bedömas. Fäst bedömningsunderlaget i anslutning till förslaget så att det tydligt framgår vad det är man ska bedöma. Det kan vara bra att fästa upp förslagen på väggen (gärna om de redan är beskrivna på blädderblock) så att deltagarna kan gå runt och fundera. 1. Börja med en tydlig genomgång av alla förslag 2. Berätta att var och en sedan individuellt ska bedöma förslagen utifrån dimensionerna Genomförbarhet och Effekt genom att markera hur lätt/svårt man tror det är att genomföra och hur stor/liten effekt man tror det kommer att få. Var noggrann med att berätta om i förhållande till vad man gör bedömningen. Ett exempel kan vara utifrån verksamhetens mål 3. Sedan får var och en gå runt och göra sin bedömning individuellt. En markering per förslag 4. Gå igenom utfallet och diskutera hur många av förslagen man ska ta vidare i det fortsatta arbetet med att gå från idé till handling

9 F. Ska Vill Kan Metoden passar bra när man vill analysera och hitta möjliga orsaker till att saker som man bestämt sig för ändå inte blir av. Metoden bygger på att det man fattade beslut om att göra kanske inte blir gjort för att man egentligen inte SKA göra det vid närmare eftertanke eller att man helt enkelt inte riktigt har lust, att man inte VILL. Det kan också bero på att man av olika anledningar inte har den kompetens eller de resurser som behövs för att klara uppgiften, att man inte KAN. SKA mål och inriktning eller konkreta aktiviteter som en viss verksamhet eller organisation fattat beslut om att genomföra. VILL graden av lust och längtan, ambition och engagemang hos de som står för genomförandet. KAN förmågan, kunnande och erfarenhet liksom om tillgång till de resurser som krävs för att utföra uppdraget, uppgiften. Kan 1. Bestäm vilka saker, uppdrag, beslut, uppgifter, mål som ska analyseras. Ska Vill 2. För varje sak som ska analyseras tar deltagarna enskilt ställning till i vilken mån man ska, vill och kan med hjälp av nedanstående enkla temperaturmätare: Ska vi? Vill vi? Kan vi? Tveksamt Självklart! Tveksamt Självklart! Tveksamt Självklart! 3. Redovisa för varandra i gruppen varför man har svarat som man har. De som lyssnar har möjlighet att ställa frågor i syfte att förstå vad den andra menar. 4. Efter varje sak man testat på detta sätt samtalar man i gruppen med nedanstående frågor som underlag: a. Om det råder vissa tveksamheter inför om man verkligen ska göra det man tidigare bestämt vad kan orsaken vara och vad skulle kunna få gruppen att antingen enas om att man inte ska eller att man verkligen ska gå vidare enligt tidigare beslut? b. Om det råder olika uppfattningar om att graden av vilja att genomföra aktiviteten eller uppgiften vad skulle behöva göras för att öka engagemanget och lusten att jobba vidare? c. Om det råder tveksamheter när det gäller kompetens och resurser vad saknas och hur skulle det kunna gå till att skaffa det? 5. När man gått igenom alla saker man velat analysera görs en sammanfattning. Det är viktigt att klargöra vad som nu händer med det jobb som gjorts och när deltagarna i detta analysarbete får besked om resultatet eller konsekvenserna av deras insats.

10 G. Utvärdering Utvärderingar kan ses som en kontroll av uppnådda resultat/effekter efter genomförd verksamhet, men även som en integrerad del i ett utvecklingsarbete. Därmed medverkar utvärdering till att medvetandegöra det som händer och att föra utvecklingen framåt. Att gå från nuläge till nyläge handlar om att reflektera över egna och andras insikter i eller erfarenheter av verksamheten. Vems kunskap, vilken kunskap, hur fördelas kunskapen hur kan kunskaper av olika slag integreras till en helhet? Utvärderingen kan ge perspektiv och distans och en möjlighet att lyfta blicken. Innan utvärderingen startar är det några frågor ni bör besvara. Vad ska vi utvärdera? Hur ska vi utvärdera? (intervjuer, enkät, nöjdhetsbarometer, grupp/enskilt) Vem ska delta i utvärderingen? (nyckelpersoner, målgrupper, medlemmar) När ska utvärderingen genomföras? (löpande, efter avslutad aktivitet) I. Arbetsprocesser Används för erfarenhetsutbyte eller att utvärdera arbetet med ett specifikt arrangemang eller aktivitet. Erfarenhetsutbyte efter varje etapp. Använd två kolumner: Vad gick bra? Vad kan förbättras? Skriv notislappar individuellt och fäst i respektive kolumn. Diskutera vad ni ser. II. Strategier Används för utvärdering av måluppfyllelse i en aktivitet utifrån avsatt tid och resurser. Diskutera frågorna: Vad har prioriterats? Vilka mål uppnåddes? Höll vi oss inom ramarna?

11 H. Handlingsplanen Utvecklingsområde Vad ska göras? Hur ska det göras? När? Vem är ansvarig? Budget?

12

Barnens spelregler. Lärgruppsplan

Barnens spelregler. Lärgruppsplan Barnens spelregler Lärgruppsplan Idrott ska vara roligt! Alla barn och ungdomar har rätt att må bra utvecklas och känna sig välkomna i en trygg gemenskap. Barnens spelregler sammanfattar sju enkla och

Läs mer

Välkommen att känna sig inkluderad!

Välkommen att känna sig inkluderad! Välkommen att känna sig inkluderad! Lärgruppsplan Välkommen att känna sig inkluderad! Denna lärgruppsplan hör ihop med kortfilmen Välkommen att känna sig inkluderad! En film framtagen av SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

Barns lärande med barns bästa för ögonen

Barns lärande med barns bästa för ögonen Barns lärande med barns bästa för ögonen Lärgruppsplan Har du barnets bästa för ögonen? Det här är en lärgruppsplan till filmerna om Barns lärande med barns bästa för ögonen. Den är indelad i tre avsnitt,

Läs mer

Lärgruppsplan Framtidens idrottsförening vansinnigt viktiga vägval

Lärgruppsplan Framtidens idrottsförening vansinnigt viktiga vägval Lärgruppsplan Framtidens idrottsförening vansinnigt viktiga vägval Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Syftet med denna lärgruppsplan är att den ska fungera som en reseguide när du och din förening

Läs mer

Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap

Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap G RÖNA SKÖNA LE DARSKAPET LEV SOM DU LÄR BRY DIG MÖJLIGGÖR Samtalsunderlag upptäck och lär tillsammans Detta samtalsunderlag är utformad som en s.k. lärgrupp

Läs mer

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Lärgruppsplan Inledning Vad kan jag lära av att veta något om barn och ungdomars biologiska mognadsålder och anpassa den fysiska träningen utifrån det?

Läs mer

Rutiner. Varför är det viktigt att spelarna duschar direkt efter match

Rutiner. Varför är det viktigt att spelarna duschar direkt efter match Rutiner Detta är ett samtalsunderlag att användas av föräldragruppen i samband med lagets samling. Materialet är framtaget i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Stockholm som också står som anordnare

Läs mer

om digitalt bevarande av idrottshistoriskt bildmaterial Lärgruppsplan

om digitalt bevarande av idrottshistoriskt bildmaterial Lärgruppsplan Rädda bilden om digitalt bevarande av idrottshistoriskt bildmaterial Lärgruppsplan Rädda bilden Idag finns ett 60 tal idrottshistoriska sällskap och föreningar runt om i landet. I stort sett samtliga äger

Läs mer

Träna effektivare Lärgruppsplan

Träna effektivare Lärgruppsplan TRÄNINGSLÄRANS GRUNDER Träna effektivare Lärgruppsplan Lärgruppsplan Att träna rätt saker, vid rätt tillfälle, på rätt sätt gör att du som tränare kan bidra till en optimal träning där din adept kan få

Läs mer

akut omhändertagande inom idrotten Lärgruppsplan

akut omhändertagande inom idrotten Lärgruppsplan SKADOR OCH SJUKDOMAR akut omhändertagande inom idrotten Lärgruppsplan Lärgruppsplan Fysisk aktivitet och idrott förbättrar hälsa, det kan vi konstatera i åtskilliga vetenskapliga studier. Men det finns

Läs mer

Målet med att arbeta med detta material är att ni ska diskutera och skapa samstämmighet kring lagets spel och agerande vid fasta situationer.

Målet med att arbeta med detta material är att ni ska diskutera och skapa samstämmighet kring lagets spel och agerande vid fasta situationer. Målet med att arbeta med detta material är att ni ska diskutera och skapa samstämmighet kring lagets spel och agerande vid fasta situationer. Dela in laget i mindre grupper om 5-6 personer (de bildar en

Läs mer

att samtala med barn Lärgruppsplan

att samtala med barn Lärgruppsplan VIKTIGA VUXNA INOM IDROTTEN att samtala med barn Lärgruppsplan Viktiga vuxna inom idrotten Vuxna i barns vardag spelar stor roll. Det gäller alla barn. När det handlar om barn i utsatta situationer så

Läs mer

Drogpolicy i föreningen

Drogpolicy i föreningen Målet med att arbeta med detta material är att ni ska ta fram en drogpolicy för er förening. På sista sidan finns en förtryckt mall där ni bara kan föra in det ni har beslutat om, men det går också lika

Läs mer

Trafiksäkerhetspolicy i föreningen

Trafiksäkerhetspolicy i föreningen Trafiksäkerhetspolicy i föreningen Målet med att arbeta med detta material är att ni ska ta fram en trafiksäkerhetspolicy för er förening. På sista sidan finns en förtryckt mall där ni bara kan föra in

Läs mer

MATCHFIXING. Lärgruppsplan

MATCHFIXING. Lärgruppsplan MATCHFIXING Lärgruppsplan Lärgruppsplan Matchfixing betyder att någon med otillåtna medel påverkar resultatet i en idrottstävling. Fenomenet finns över hela världen och blir allt vanligare även i Sverige.

Läs mer

Lärgruppsplan. Simlinjen. svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER

Lärgruppsplan. Simlinjen. svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER Lärgruppsplan Simlinjen svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER SIMLINJEN är simningens utvecklingstrappa och utgör grunden för svensk simning. Boken belyser vilka färdigheter individen bör

Läs mer

Praktisk föreningsekonomi

Praktisk föreningsekonomi Lärgruppsplan Praktisk föreningsekonomi Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Praktisk föreningsekonomi.

Läs mer

Studieplan till Föreningsguide 1

Studieplan till Föreningsguide 1 Studieplan till Föreningsguide 1 Föreningsguide 1 är ett material från SISU Idrottsböcker som ger grundläggande och nödvändiga kunskaper om hur en idrottsförening fungerar. I häftet tas några av de saker

Läs mer

Förening i rörelse guide för utveckling

Förening i rörelse guide för utveckling Lärgruppsplan Förening i rörelse guide för utveckling Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet

Läs mer

Matchanalys. Detta material som heter Matchanalys bygger på tre träffar med ditt lag. Räkna med totalt fem lärgruppstimmar á 45 minuter.

Matchanalys. Detta material som heter Matchanalys bygger på tre träffar med ditt lag. Räkna med totalt fem lärgruppstimmar á 45 minuter. Målet med att arbeta med detta material är att ni ska diskutera och lära er att analysera själva fotbollspelet spelförståelsen. Matchen ni skall analysera är inte er egen utan en annan vald match. Dela

Läs mer

Mer om Idrottens föreningslära hittar du på www.sisuidrottsutbildarna.se. Mötet, samtalet och sökandet är nycklarna

Mer om Idrottens föreningslära hittar du på www.sisuidrottsutbildarna.se. Mötet, samtalet och sökandet är nycklarna Lärgruppsplan Allt kommunicerar Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Allt kommunicerar.

Läs mer

Offensivt styrelsearbete

Offensivt styrelsearbete Lärgruppsplan Offensivt styrelsearbete Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Offensivt styrelsearbete.

Läs mer

Avstamp mot Svensk Pingis framtid!

Avstamp mot Svensk Pingis framtid! Avstamp mot Svensk Pingis framtid! Arbetsunderlag den 23 24 januari 2010 Svensk Pingis med sikte på 2016 Igår, idag och imorgon Erfarenhets- och tankeutbyte, lärdomar, tips och idéer Utmaningar vi behöver

Läs mer

UNGDOMSDELAKTIGHET. Stödjande miljöer

UNGDOMSDELAKTIGHET. Stödjande miljöer UNGDOMSDELAKTIGHET Stödjande miljöer 1 Unga ledare en kraft att räkna med Behovet av ledare varierar oftast med tiden, men en sak är oföränderlig; ni kommer alltid att behöva ledare. Flera undersökningar

Läs mer

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva SISU Idrottsutbildarna är lokal anordnare av all studieverksamhet som rapporteras som statsanslagsberättigad. Föreningen är arrangör och samverkanspart.

Läs mer

Mental tuffhet. Bildbyrån. Lärgruppsplan

Mental tuffhet. Bildbyrån. Lärgruppsplan Mental tuffhet Bildbyrån Lärgruppsplan Lärgruppsplan - Mental tuffhet Idrottsprestationer genomförs bäst automatiskt med en utvilad hjärna och en hög mental närvaro. Den vanligaste orsaken till sämre prestationer

Läs mer

Hur vi digitalt hanterar avgifter i föreningen. Lärgruppsplan

Hur vi digitalt hanterar avgifter i föreningen. Lärgruppsplan Hur vi digitalt hanterar avgifter i föreningen Lärgruppsplan Om bokföringsprogram Bokföring handlar om att se hur transaktioner rör sig i en verksamhet och därmed redovisa ekonomiska händelser. Genom integrationen

Läs mer

ENKLA STEG FÖR ETT LYCKAT EVENEMANG BROSCHYR FÖR UNGA ARBETSGRUPPER

ENKLA STEG FÖR ETT LYCKAT EVENEMANG BROSCHYR FÖR UNGA ARBETSGRUPPER TRE ENKLA STEG FÖR ETT LYCKAT EVENEMANG BROSCHYR FÖR UNGA ARBETSGRUPPER S O M A R B E T A R M E D E V E N E M A N G I A N G R A N S T R Ö M 2 0 1 6 INLEDNING Denna broschyr riktar sig till unga arbetsgrupper

Läs mer

Samtalsplan

Samtalsplan Samtalsplan 2014-04-02 När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Utbildningsradions (UR) TV-serie Idrottens himmel och helvete undersöker

Läs mer

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-26

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-26 Tränarens himmel och helvete Samtalsplan 2014-03-26 Om programserien När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Utbildningsradions (UR)

Läs mer

kan och vill påverka i min förening!

kan och vill påverka i min förening! kan och vill påverka i min förening! SISU Idrottsutbildarna Denna lärgruppsplan är gjord som ett stöd för lärgrupper i genomförandet för Engagerad 2.0. Se studieförbundet SISU Idrottsutbildarna som en

Läs mer

kan och vill påverka i min förening!

kan och vill påverka i min förening! kan och vill påverka i min förening! Varför? På Riksidrottsmötet (RIM) 2009 togs beslut, efter motion från Skåneidrotten, att SISU Idrottsutbildarna skulle ta fram ett studie- och utbildningsmaterial för

Läs mer

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-12

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-12 Tränarens himmel och helvete Samtalsplan 2014-03-12 Om programserien När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Utbildningsradions (UR)

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Arbetsbok Innehåll Studieplan...Sid 3 Sätt framtiden på dagordningen...sid 4 Samhällstrender som påverkar idrottsrörelsen...sid

Läs mer

Att göra ett bra jobb

Att göra ett bra jobb Att göra ett bra jobb kort sammanfattning Kartläggningsstöd för att ta fram kompetensutvecklingsbehovet inför ENTRIS 2.0 Att göra ett bra jobb kort sammanfattning bygger på häftet Att göra ett bra jobb

Läs mer

Att starta en lärgrupp

Att starta en lärgrupp 1 Att starta en lärgrupp Stöd och hjälp! Det här materialet är gjort som ett stöd för lärgrupper. Planen är en hjälp för att göra det tydligare för er som vill arbeta med utbildningsmaterialet och fungerar

Läs mer

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Kreativ COACHING när det snurrar i bollen PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Lärgruppsplan Kreativ coaching Inledning Nästan alla barn och ungdomar i vårt land är under någon period av sitt liv med i idrotten.

Läs mer

Verksamhets- och grupputveckling. Ledarhandledning för kursledaren

Verksamhets- och grupputveckling. Ledarhandledning för kursledaren Verksamhets- och grupputveckling Ledarhandledning för kursledaren Ramar I grupper där deltagarna har en gemensam bild av vad, hur och på vilket sätt man ska bedriva verksamheten är det både lättare att

Läs mer

DIGIBAROMETER. Workshop om digital mognad

DIGIBAROMETER. Workshop om digital mognad Workshop om digital mognad Digibarometern För att få en bra start på digitaliseringsarbetet behöver organisationen hitta sin startposition, det vill säga beskriva hur långt man har kommit i sin digitala

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Målstegen del 3 Mål och strategier den 21 januari 2018 kl. 10:00

Målstegen del 3 Mål och strategier den 21 januari 2018 kl. 10:00 Målstegen del 3 Mål och strategier den 21 januari 2018 kl. 10:00 Deltagare: Lars, Henrik, Lena, Linn, Per-Åke, Karin, Leif, Gunnar, Mia, Sven, Christer Träff 3 inleddes med att vi gick igenom de tidigare

Läs mer

Regelkunskap. Regelkunskap

Regelkunskap. Regelkunskap Målet med att arbeta med detta material är att ni ska diskutera, få kunskap och skapa enighet i fotbollens regler. Dela in laget i mindre grupper om 5-6 personer (gruppen kallas lärgrupp) Huvuddelen av

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

Vägledning för genomförande av

Vägledning för genomförande av Vägledning för genomförande av En workshop om digital mognad i samhällsbyggnadsprocessen Digibarometer För att få en bra start på digitaliseringsarbetet behöver organisationen hitta sin startposition,

Läs mer

Mötet, samtalet och det gemensamma sökandet

Mötet, samtalet och det gemensamma sökandet Media Lärgruppsplan Lärgruppsplan Kommunikation och medier av olika slag är i dag en stor del av allas vardag. Genom att i föreningen strategiskt fundera på hur ni vill att ert förhållande ska se ut kan

Läs mer

Bilaga 1: Handlingsplan för värdegrundsarbete. Här läggs aktuell värdegrund in.

Bilaga 1: Handlingsplan för värdegrundsarbete. Här läggs aktuell värdegrund in. Bilaga 1: Handlingsplan för värdegrundsarbete Datum: Verksamhet: Här läggs aktuell värdegrund in. Steg 1: Bakvänd brainstorming För att bättre leva upp till värdegrunden, vad behöver vi sluta göra eller

Läs mer

Träff 1 En vinnande styrelse Idéen med utbildningen är att stärka och stötta styrelsearbetet i Er förening För att få en framgångsrik styrelse bygger det på ett antal enkla åtgärder som vi skall diskutera

Läs mer

Workshop: Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap, kl 13.30-15.00

Workshop: Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap, kl 13.30-15.00 Workshop: Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap, kl 13.30-15.00 Uppgiften är att utvärdera metoden Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap med hjälp av en s.k. SWOT-analys. Forma grupper om fyra

Läs mer

Lönepåverkande kriterier för förskollärare, fritidspedagoger och lärare

Lönepåverkande kriterier för förskollärare, fritidspedagoger och lärare Lönepåverkande kriterier för förskollärare, fritidspedagoger och lärare Inledning Barn-och utbildningsförvaltningens lönepolitik är en viktig del av Västerviks kommuns samlade lönepolitik. Lönepolitiken

Läs mer

målinriktat -ledarskap och organisationsarbete

målinriktat -ledarskap och organisationsarbete Studieplan målinriktat -ledarskap och organisationsarbete av Annika Grälls och Tomas Ekman Svensk damfotboll befinner sig i en spännande tid. Klubbarna satsar, vi har våra första yrkesspelare. Mer tid

Läs mer

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Vilka är vi?

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Vilka är vi? Vilka är vi? Jag kommer att använda Gotland som exempel ibland Gotland har» 179 startande på DM lång distans (2 %)» 186 på Sverigelistan 16 år och äldre (1 %)» 0,3 % av Gotlänningarna finns på Sverigelistan»

Läs mer

Guide för workshop. identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan

Guide för workshop. identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan Guide för workshop identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan Allmänna förutsättningar för workshopen Före workshop: förbered en inledning Formulera syfte

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

POLISENS LEDARKRITERIER

POLISENS LEDARKRITERIER MÅL OCH RESULTAT Det innebär att styra och driva mot angivna mål och att se vad som gagnar på såväl kort som lång sikt. Ha god uthållighet och förmåga att ha målen i sikte även när händelseutvecklingen

Läs mer

Leda digitalisering 12 oktober Ale

Leda digitalisering 12 oktober Ale Leda digitalisering 12 oktober Ale Program för dagen Check in Gå igenom och diskutera metoden effektkedja Bensträckare Check out Diskutera intervjuer FIKA! Planera genomförandet av effektkedjan Välja modul

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

21 oktober 2009. NetCity, Forskarvägen 1, Örebro. Processledning och dokumentation: David Dahlström david.dahlstrom@sisuorebro.t.se alt 070-66 33 797

21 oktober 2009. NetCity, Forskarvägen 1, Örebro. Processledning och dokumentation: David Dahlström david.dahlstrom@sisuorebro.t.se alt 070-66 33 797 21 oktober 2009 NetCity, Forskarvägen 1, Örebro och dokumentation: alt 070-66 33 797 En klubb för alla - Bred för bredden - Bredd för spetsen SYFTE Syftet med denna kväll är att titta på nuläge, framtid,

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 3 Guide 2 Du är här! Reflektera över resultat Detta

Läs mer

Ett verktyg för att positionera och avgöra var i Fyrfältaren gruppen eller organisationen tycks befinna sig.

Ett verktyg för att positionera och avgöra var i Fyrfältaren gruppen eller organisationen tycks befinna sig. Ett verktyg för att positionera och avgöra var i Fyrfältaren gruppen eller organisationen tycks befinna sig. Gör så här: Steg 1; Ange i vilken grad du tycker att nedanstående påståenden karaktäriserar

Läs mer

(Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar

(Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar (Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar (Den moderna) föreningen engagerar Engagemanget för och i svensk idrott är starkt men förändras. Det blir vanligare med engagemang av tillfällig karaktär. Utveckla

Läs mer

ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag.

ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Möten som engagerar ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Tfn: 08-790 52 37. E-post: bestall@st.org. Fax:

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt Avsluta Oavsett om det är en kort aktivitet eller en verksamhet som pågår under en längre tid så är det viktigt att regelbundet stämma av vad deltagarna tycker och koppla tillbaka till de syftet, mål och

Läs mer

Foto: KGZ. Foto: Tommy Andersson. Utveckla arbetet i. Sektion Kommitté Arbetsgrupp. Förening: Sektion/Kommitté/Arbetsgrupp: År:

Foto: KGZ. Foto: Tommy Andersson. Utveckla arbetet i. Sektion Kommitté Arbetsgrupp. Förening: Sektion/Kommitté/Arbetsgrupp: År: Foto: KGZ Foto: Tommy Andersson Foto: KGZ Utveckla arbetet i Sektion Kommitté Arbetsgrupp Förening: Sektion/Kommitté/Arbetsgrupp: År: Idé- och planeringsarbete Inom idrottsföreningar och förbund finns

Läs mer

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun Information Utvecklingssamtal Enköpings kommun Utvecklingssamtal i Enköpings kommun Till dig som är chef: Medarbetarna är den viktigaste resursen i organisationen. Hur våra verksamheter ser ut och fungerar

Läs mer

Bilaga. Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Mall till stöd för utvecklingssamtal. Personalenheten 2012-03-30

Bilaga. Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Mall till stöd för utvecklingssamtal. Personalenheten 2012-03-30 Bilaga Utvecklingssamtal vid Umeå universitet Mall till stöd för utvecklingssamtal Personalenheten 2012-03-30 Genomföra och dokumentera Genomför dina samtal utifrån tre tidsperspektiv Tillbakablick Nuläge

Läs mer

Samtalsmodell. och din lön i Skellefteå kommun

Samtalsmodell. och din lön i Skellefteå kommun Samtalsmodell och din lön i Skellefteå kommun Samtal mellan chef och medarbetare Skellefteå kommuns värdegrund är utgångspunkten för samtalen med medarbetare kring arbete och lön. Alla samtal utförs av

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Krishanteringsplan i föreningen

Krishanteringsplan i föreningen Krishanteringsplan i föreningen Målet med att arbeta med detta material är att ni ska ta fram en krishanteringsplan för er förening. På sista sidan finns en förtryckt mall där ni bara kan föra in det ni

Läs mer

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Ett stöd för skol-if Den här studiehandledningen är gjord som ett stöd för skolidrottsföreningar som vill arbeta med häftet Ung Ledare i studiecirkel. Metodiken

Läs mer

Underlag för gruppdiskussion

Underlag för gruppdiskussion Volontärens värdskap SISU IDROTTSBÖCKER Hjärtat i evenemanget Underlag för gruppdiskussion Alla idrottsevenemang har ett behov av volontärer och det kan aldrig bli för många som bidrar. Som volontär är

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post:

Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post: Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan 4 621 21 Visby tfn: 207057, 0768-540760 e-post: peter.nilsson@gotsport.se www.gotsport.se Föreningen När man gör en säsongsanalys, så bör man

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orientering Världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orienterings vision dit vill vi Svensk orientering vill vara

Läs mer

ÖREBRO SIMALLIANS - STRATEGI 2025

ÖREBRO SIMALLIANS - STRATEGI 2025 ÖREBRO SIMALLIANS - STRATEGI 2025 Innehåll Inledning... 3 Vision och Mission... 4 Värdegrunden UGG... 5 -Glädje... 7 -Gemenskap... 8 -Utveckling... 6 Strategiska områden... 9 -Simundervisning... 10 -Träning,

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

Bilaga 4 c: Processkartläggning

Bilaga 4 c: Processkartläggning Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 4 c: Processkartläggning Hur ska bilagan användas? Bilagan beskriver en metod för att synliggöra och förstå processer, till exempel processen för

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

Skolinspektionens verksamhet

Skolinspektionens verksamhet Skolinspektionens verksamhet Regelbunden tillsyn av alla skolor. Kvalitetsgranskning inom avgränsade områden Anmälningar som gäller förhållandet för enskilda elever Fristående skolor kontroll av förutsättningar

Läs mer

Att skapa goda möten Mats Lönngren

Att skapa goda möten Mats Lönngren Detta är en beskrivning av ett koncept för att få fram bra idéer och förslag på hur man kan förbättra inom ett boendeområde. Konceptet bygger på medverkan och delaktighet för de boende deras tankar om

Läs mer

Svensk rodd idrotten hela livet

Svensk rodd idrotten hela livet Svensk rodd idrotten hela livet Verksamhetsinriktning med strategiska mål för svensk rodd mot 2025 Svensk rodds vision dit vill vi Idrotten hela livet Innehåll Svensk rodds verksamhetsidé därför finns

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Friends 2014 Materialet får kopieras och spridas internt på skolan

Friends 2014 Materialet får kopieras och spridas internt på skolan Hej! Friends erfarenhet av trygghetsarbete i skolan, såväl som forskning i Sverige och internationellt, visar att vissa faktorer är återkommande på de skolor som arbetar framgångsrikt för trygghet och

Läs mer

Varför kvalitetsutveckla FRG och hur gör vi?

Varför kvalitetsutveckla FRG och hur gör vi? Varför kvalitetsutveckla FRG och hur gör vi? Arbetsgrupp Leni Björklund, v.ordf. SCF Jan Alsander, utbildningschef Pekka Kaukonen, verksamhetsledare Göran Lindqvist, verksamhetsledare Anders Lundin, verksamhetsledare

Läs mer

Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola?

Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola? Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola? Tankesmedja för bybor i Rönnäs fjärding i Ullvi skola, onsdag 10 april 2014 Arrangör: Rönnäs Fjärding (med stöd

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer