Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242"

Transkript

1 Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikkontoret Tjänsteskrivelse 1(6) Erik Nilsgart Tekniska nämnden Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242 Sammanfattning Tekniska nämnden beslutade 2012 om ny hastighetsklassificering för det kommunala vägnätet i Lunds kommun. Nya hastigheter har därefter införts i Veberöd och Dalby. Tekniska förvaltningen har tagit fram ett förslag på nya hastighetgränser i Lund, Vallkärra och Stångby och föreslår att detta skickas ut på remiss Beslutsunderlag Tekniska förvaltningens tjänsteskrivelse, daterad Tekniska nämndens beslut , bifogas ej Bilaga 1. Kartor med dagens hastighetsgränser och befintliga trafiksäkerhetshöjande åtgärder. Bilaga 2. Kartor över nya hastighetsgränser och föreslagna åtgärder Bilaga 3. Remissinstanser Barnens bästa Hastigheter påverkar barn på olika sätt, bland annat genom att trafiksäkerheten ändras. Hastighetsgränserna har setts över bland annat ur ett trafiksäkerhetsperspektiv, men även karaktär, tillgänglighet, trygghet, miljö och hälsa, vilket är viktigt för barn. Ärendet Bakgrund Lunds kommun har antagit Nollvisionen, vilken innebär att ingen skall dödas eller skadas svårt i trafiken. I och med Nollvisionen har väghållaren ett stort ansvar vad gäller trafiksäkerheten. Förordningen om nya hastighetsgränser började gälla 2 maj 2008 och innebär att beslut kan tas om hastighetsgränser från 30 till 120 km/timme i 10-steg. Som ett resultat av förordningen gjorde de flesta kommuner i Sverige en översyn av hastigheter på det kommunala vägnätet, enligt metoden Rätt fart i staden. Där kvaliteter som trafiksäkerhet, trygghet, tillgänglighet, miljö, hälsa och gaturummets karaktär vägdes in i analyser av lämpliga hastighetsgränser. I januari 2012 beslutade tekniska nämnden om hastighetsklassificering för tätorterna i Lunds kommun. Hastighetsklassificeringen bygger på är att hastighetsgränserna 30, 40 Postadress Besöksadress Telefon växel Fax Internetadress e-post Box 41 Brotorget tekniska.forvaltningen@lund.se Lund

2 2(6) och 60 kilometer per timmee används och att 50 och 70 km/timme fasas ut. När det gäller gatornas utformning är det prioriterat att värnaa de oskyddade trafikanterna, och att de ska vara dimensionerande. Med det menas att gaturummet ska utformas så att de inte riskerar skadas svårt eller dödas vid en kollision n med motorfordon. Hastigheten påå motorfordonen är den faktor som påverkar utgången trafikolyckor allra mest, se diagrammet nedan. Diagrammet visar hur stor risken är att dödas vid påkörning av olika trafikanter, källa är Rätt fart i staden. Risken att dödass är cirka 100 % om en fotgängare blir b påkörd av en bil som färdas i 30 km/timme, och risken är cirka 70 % om bilenn färdas i 50 km/timme. Där gående ochh cyklister färdas i samma körbanaa som biltrafiken är därför en lämplig hastighetsgräns för biltrafikenn 30 km/timme. Är hastigheten högre behöver separataa gång- och cykelbanorr ordnas, och korsningspunkter mellan oskyddade trafikanter t och motorfordon förses med hastighetsdämpande åtgärder av något slag. Arbetet med hastighetsklassificeringenn har fortskridit. År 2013 infördes 30, 40 och 60 kilometer perr timme i Veberöd samt en del åtgärder, ett tiotal gupp och cykelfält längs två gator anlades. I början på 2015 fick Dalby dessa hastighetsgränser och åtgärder kommer att genomföras under året. Tekniska förvaltningen har tagit fram ett förslag om införande av nya hastighetsgränser i Lund, Stångby och Vallkärra. I turr står sedan Genarp och Södra Sandby.

3 3(6) Nuläge I kommunala gatunätet i Lund förekommer 30 och 50 km/timme till största del. Den lägre hastighetsgränsen är införd i flertalet bostadsområden och i stadskärnan. Huvudgatorna, det vill säga de större gatorna som har övergripande funktion, har hastighetsgränsen 50 km/timme. Önskemål om införande av hastighetsgränserna 40 och 60 km per timme på olika gatuavsnitt har lämnats in av medborgare. Exempel på gator där dessa hastighetsgränser finns idag är Sydöstravägen, Sandbyvägen och Utmarksvägen, samt på några av gatorna på Klostergården. Förvaltningen har gjort bedömningen att dessa gator har en standard som stödjer dessa hastighetsgränser och att skyltningen har kunnat göras på ett enkelt och förståeligt sätt. Dagens hastighetsgränser redovisas på kartan i bilaga 1. När det gäller fysiska åtgärder har många korsningspunkter mellan oskyddade trafikanter och motorfordonstrafiken åtgärdats för att främja en god trafiksäkerhet. I bilaga 2 framgår vilka korsningar och passager som är åtgärdade. Gång- och cykelbanor har byggts ut längs huvudgatunätet i god omfattning, men på en del håll saknas det, i bilaga 3 redovisas saknade länkar i Lund. Förvaltningen har genomfört hastighetsmätningar i huvudgatunätet och kan konstatera att dagens hastighetgränser följs mycket väl. Ju längre in mot Lunds centrala delar mätningarna har genomförts desto lägre är motorfordonens hastigheter. Upplevelsen är att tempot på motorfordonstrafiken är lugnt förutom på gator som har dubbla körfält i varje riktning, nordöstra delen av Getingevägen och Ringvägen är exempel på detta. Ser man till trafiksäkerhetsläget är det vanligt med upphinnandeolyckor mellan motorfordon i huvudgatunätet. Flödena av trafik är stora och fordonsförarna håller för hög fart och för korta avstånd till framförvarande. Malmövägen, Fjelievägen och Dalbyvägen är exempel på huvudgator där upphinnande olyckor är vanliga. Kollisioner mellan oskyddade trafikanter och motorfordon är inte lika vanliga som upphinnandeolyckor mellan motorfordon. Dock inträffar de i de allra flesta fall i huvudgatunätet i korsningar och passager där flödena av oskyddade trafikanter motorfordonstrafiken är stora. Ute i bostadsområden är det mycket ovanligt med kollisioner mellan motorfordon eller kollisioner mellan oskyddade trafikanter och motorfordon. Att man skadas i singelolyckor när man går eller cyklar är de oftast förekommande olyckstyperna i bostadsområden.

4 4(6) Förslag om nya hastigheter i Lund Tekniska förvaltningen har tagit fram ett förslag på nya hastighetsgränser i Lund, och som baseras på det beslut som tekniska nämnden fattande i januari Förslaget omfattar endast det kommunala vägnätet i Lund. Trafikverket har genomfört en översyn av hastighetsgränser på det statliga vägnätet, så därför redovisas inte hastighetsgränser på statens vägar. Enskilda vägar omfattas ej heller av förslaget. I princip innebär förslaget att 30 kilometer per timme införs i alla bostadsområden och i hela stadskärnan, innanför inre ringen. 40 kilometer per timme införs i huvudgatunätet med undantag av huvudgator som finns i stadens utkant samt på huvudgator som förbinder Stångby och Vallkärra med Lund. För dessa föreslås 60 km/timme som hastighetsgräns. Som tidigare nämnts har trafiksäkerhetshöjande åtgärder byggts på många platser i gatunätet, men vad förvaltningen kan konstatera behöver ytterligare ett tjugotal platser åtgärdas, de framgår av kartmaterialet i bilaga 2. Främsta syftet är öka trafiksäkerheten i korsningar och passager där oskyddade trafikanter färdas men också stödja motorfordonsförare att följa de nya hastighetsgränserna. Effekter Förändras hastighetsgränsen på en gata från 50 till 40 kilometer utan att andra åtgärder genomförs visar uppföljningar att medelhastigheten sjunker med cirka två kilometer per timme. Det kan tyckas vara marginellt, men det bidrar i betydande grad till att riskerna att skadas svårt eller dödas vid en trafikolycka minskar. Tekniska förvaltningen gör också bedömningen att förslaget även bidrar till att minska antalet upphinnandeolyckorna. Vilka ofta får svåra följder för de människor som drabbas av whiplashskador på nacke och halsrygg. Rehabiliteringen är lång, och det är inte ovanligt att man får bestående men. Förslaget innebär att trafiksäkerheten ökar för de oskyddade trafikanterna, lägre hastigheter på biltrafiken är till gagn för dessa och bidrar också till att öka tryggheten och tillgängligheten. Tryggheten i form av minskad oro över att bli påkörd, varje dag kontaktar allmänheten förvaltningen och framför dessa farhågor. Tillgängligheten för gående och cyklister ökar, det blir lättare att förflytta sig i gaturummet, i korsningar och över passager. Lägre hastigheter på biltrafiken är också positivt för grupper som barn, unga och äldre, och bidrar till en ökad rörelsefrihet och möjlighet att använda gaturummet för att gå, cykla och vistas i. Förslaget bidrar också till att buller och utsläpp från motorfordonstrafiken minskar något. Till exempel ger en sänkning från 50 till 40 kilometer per timme innebär minskat buller med mellan en och två decibel, beroende på motorfordonens sammansättning av tunga fordon och personbilar. En till två decibel är en liten skillnad som knappt uppfattas av det mänskliga örat.

5 5(6) Dagens personbilar har lägst bränsleförbrukning när de framförs med konstant fart mellan 50 och 70 km/timme. Bränsleförbrukningen ökar om man kör snabbare är 70 km/timme och långsammare än 50 km/timme. Att bränsleförbrukningen ökar vid lägre hastigheter beror på att verkningsgraden hos bilmotorn och transmissionen minskar mer än färdmotståndet. Utsläppen av koldioxid är direkt proportionell mot bränsleförbrukningen. Utsläppen av kväveoxider, kolväte och kolmonoxid beror av hastigheten och sänkta hastigheter bidrar till minskade utsläpp av dessa gaser. Även produktionen av partikal från däck och vägbana minskar med minskade hastigheter. De minskade utsläppen och den minskade produktion av partikal är positivt för människors hälsa. För att påverka koldioxidutsläppen behöver biltrafiken minska, fordonens motorer effektiviseras och alternativ till fossila bränslen användas. Förslaget om nya hastighetsgränser kan påverka restider och körtider för kollektivtrafiken. Det är svårt att bedöma hur stor påverkan blir eftersom det beror på möjlig körhastighet på olika gatuavsnitt, avstånd mellan hållplatser, hur hållplatserna är utformade och hur länge hållplatserna angörs. Dialog och remiss Tekniska förvaltningen föreslår att förslaget om nya hastighetsgränser sänds ut på remiss till instanserna som redovisas i bilaga 4. Samt att förvaltningen ges i uppdrag att genomföra en dialog med allmänheten om förslaget. Exempel på dialoginsatser som kan genomföras är utställning, torgdag, annonser i dagspress och synpunktsinsamling via webben. Tidplan och ekonomi Remisstiden föreslås vara mellan den 4 maj och den 20 augusti, Därefter sammanställs yttranden samt inkomna synpunkter och förslaget om nya hastighetsgränser revideras. Förslaget tas sedan upp i tekniska nämnden för beslut under hösten. Omskyltningen av de nya hastighetsgränserna har kostnadsberäknats till cirka kr, och skulle då kunna påbörjas sent i höst och slutföras i början på Behovet av åtgärder som redovisas i bilaga 2 är inte finansierade utan får arbetas in i kommande investeringsbudgetar.

6 6(6) Förslag till beslut Tekniska nämnden föreslås besluta att ge tekniska förvaltningen i uppdrag att sända ut förslaget om nya hastighetsgränser i Lund på remiss att ge tekniska förvaltningen i uppdrag att genomföra en dialog med allmänheten om förslaget TEKNISKA FÖRVALTNINGEN I LUND Håkan Lockby Tekniska direktör Per Eneroth Gatuchef Beslut expedieras till: Akten Förvaltningschefen Remissinstanser enligt bilaga 3

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN 1 NYA HASTIGHETER I UPPSALA KOMMUN 2013 beslutade Gatu- och samhällsmiljönämnden att påbörja en översyn av kommunens hastigheter i tättbebyggt område.

Läs mer

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter Underlag till Förslaget om nya hastigheter Nya hastigheter Bakgrund Hastighetsgränser infördes i Sverige första gången 1907, då var högsta tillåtna hastighet 15 km/tim under dagtid och 10 km/tim efter

Läs mer

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Översyn av hastighetsgränser

Läs mer

Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige.

Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige. Dnr Sida 1 (7) 2014-01-13 Handläggare Josefine Weinberg 08-508 263 51 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-03-20 Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden.

Läs mer

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna Juli 2013 Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna I dagsläget har det kommit in ca.170 st synpunkter och en del frågor på hastighetsplanen. Här kommer

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Bergslagsvägen/Drottningholmsvägen. Inriktningsbeslut och genomförandebeslut samt godkännande av åtgärdsplan

Trafiksäkerhetsåtgärder på Bergslagsvägen/Drottningholmsvägen. Inriktningsbeslut och genomförandebeslut samt godkännande av åtgärdsplan Dnr Sida 1 (9) 2015-04-22 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 262 42 Till Trafiknämnden 2015-05-21 Trafiksäkerhetsåtgärder på Bergslagsvägen/Drottningholmsvägen. Inriktningsbeslut och genomförandebeslut

Läs mer

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Upplägg Hastigheter i tätort idag resultat från NTFs och VTIs uppföljning Hastighetens betydelse för en

Läs mer

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikavdelningen 1(6) Hanna Zakrisson 046-359 47 84 hanna.zakrisson@lund.se Tekniska nämnden Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Dnr TN 2019/0321 Sammanfattning

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör buss ska hålla hastighetsgränserna och de

Läs mer

SmartFart. - din hastighet gör skillnad

SmartFart. - din hastighet gör skillnad SmartFart - din hastighet gör skillnad 2 SmartFart är en del av Trafikverkets samarbete med kommuner. Tillsammans arbetar vi långsiktigt och systematiskt för att få fler ansvarsfulla förare i lagliga hastigheter.

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör taxi ska hålla hastighetsgränserna och de

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

Nya hastighetsgränser Rätt hastighet för en attraktiv kommun.

Nya hastighetsgränser Rätt hastighet för en attraktiv kommun. Nya hastighetsgränser Rätt hastighet för en attraktiv kommun. ERBJUDANDE OM KOMMUNIKATIONSMATERIAL FÖR KOMMUNER Innehåll Inledning 3 Kommunernas information 4 Folder 4 Annons 6 Affisch 7 Rollup 8 Webbanner

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Håkman Införande av nya hastighetsgränser i Kalmar tätort

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Håkman Införande av nya hastighetsgränser i Kalmar tätort Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Håkman 2014-3668 0480-4503 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Införande av nya hastighetsgränser i Kalmar tätort Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Trafikräkningar och trafikolyckor i Lunds kommun 2011

Trafikräkningar och trafikolyckor i Lunds kommun 2011 Trafikräkningar och trafikolyckor i Lunds kommun 2011 Förord Tekniska förvaltningen i Lunds kommun tar årligen fram en rapport med sammanställning av aktuella trafikmängder och trafikolyckor som inträffat

Läs mer

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö 1. Åtgärder vid övergångsställen och gångpassager För att prioritera gångtrafiken och öka fotgängarnas framkomlighet och trafiksäkerhet planeras övergångsställen

Läs mer

Svar på motion om översyn av övergångsställen

Svar på motion om översyn av övergångsställen 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-02-27 46 Svar på motion om översyn av övergångsställen Dnr 2016-000048 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen.

Läs mer

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen. Beslut om remiss

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen. Beslut om remiss Dnr Sida 1 (8) 2016-03-08 Handläggare Christina Akbar 08-508 260 41 Till Trafiknämnden 2016-06-16 Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen. Beslut om remiss Förslag

Läs mer

Plan för rätt fart i Piteå

Plan för rätt fart i Piteå Plan för rätt fart i Piteå Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Plan för rätt fart i Piteå Plan 2012-10-15, 163 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar Projektförslag Skolhastighetsmätningar Skolhastighetsmätningar Det är av yttersta vikt att hastigheten 30 km/h hålls utanför skolor. NTF Sörmland- Örebro län- Östergötland arbetar för att öka uppmärksamheten

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Värnamo kommun Miljö-

Läs mer

Som gående blir man luttrad

Som gående blir man luttrad HORNSTULL Det är stor skillnad mellan cykelbanor och cykelfält. Mellan Ansgariegatan och Hornstull fungerar det och känns säkert och bra. Viveka, cyklist Som gående blir man luttrad Annelie passerar över

Läs mer

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Fotgängarnas förening (FOT) är positiva till att Stockholm stad tagit fram

Läs mer

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-11-06 Utfärdat 2018-09-12 Diarienummer 5542/17 Stadens användning Martina Fahlcrantz Telefon 031-368 26 53 E-post: martina.fahlcrantz@trafikkontoret.goteborg.se Göteborgsförslag

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare:

Läs mer

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Dnr Sida 1 (5) 2016-09-16 Handläggare Lotten Svedberg 08-508 262 15 Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Kontoret föreslår att arbeta med ett antal typåtgärder längs sträckorna för att få bättre hastighetsefterlevnad

Läs mer

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem 1 Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem Transportforum 2010-01-13 Lennart Adolfsson Fotgängarnas föreningen FOT har som uppgift att påvisa problem och risker som drabbar fotgängare sprida

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 1 RÄTT FART I HUDDINGE Riksdag och regering beslutade den 2 maj 2008 om

Läs mer

Remiss Skrivelse (S): Lund behöver en samlad strategi för de aktuella bergtäktsärendena

Remiss Skrivelse (S): Lund behöver en samlad strategi för de aktuella bergtäktsärendena Tekniska förvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (5) Anita Wallin Karl-Oscar Seth Per Eneroth Ronnie Kalén Tekniska nämnden Remiss Skrivelse (S): Lund behöver en samlad strategi för de aktuella bergtäktsärendena

Läs mer

Trafiksäkerhet för barn och unga

Trafiksäkerhet för barn och unga Trafiksäkerhet för barn och unga Skadade i Luleå 2003-2006 Tekniska förvaltningen, Luleå Kommun Gata & Trafik 2008 Hanna Ahnlund Inledning Det finns en oro bland föräldrar över a släppa ut sina barn i

Läs mer

Skadade i trafiken 2009

Skadade i trafiken 2009 Skadade i trafiken 2009 Olyckor i vägtrafiken är ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige. Olyckorna orsakar död och skada på människor och egendom. En förutsättning för trafiksäkerhetsarbete är

Läs mer

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) TEKNISKA NÄMNDEN, ARBETSUTSKOTTET Tekniska förvaltningen kl kl

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) TEKNISKA NÄMNDEN, ARBETSUTSKOTTET Tekniska förvaltningen kl kl LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Ordförande Vice ordförande Tekniska förvaltningen kl. 16.00 kl. 18.00 Tomas Avenborg (m) Kerstin Lindbom (fp) Lena Fällström Törnered (s) Ersättare

Läs mer

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen SKADADE I TRAFIKEN 217 En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Inledning... 1 Trafiksäkerhet i kommunens översiktsplan...

Läs mer

Hastigheter i Stockholm

Hastigheter i Stockholm Hastigheter i Stockholm Resultat av hastighetsmätningar 1986-2000 Anna-Sofia Holmquist November 2000 2000 Rapport 4 Förord Hastigheten har stor betydelse för såväl risken för trafikolyckor som skadornas

Läs mer

Nordsydligt cykelstråk genom Lunds stadskärna etapp två, tre och fyra Dnr 14/343

Nordsydligt cykelstråk genom Lunds stadskärna etapp två, tre och fyra Dnr 14/343 Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikkontoret 1(13) Anna Karlsson 046-355240 Anna.karlsson@lund.se Tekniska nämnden Nordsydligt cykelstråk genom Lunds stadskärna etapp två, tre och fyra Dnr 14/343 Sammanfattning

Läs mer

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2016-10-03 Dnr 258-2551-2016 1(4) Britt Silfvergren Enheten för samordning och stöd 010-2239292 Jens Bäckström Barlingbo Prästgården 143 621 78 Visby Trafikverket Region Stockholm

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 69 Den 2012-06-05 Kommunstyrelsen 2012-06-05 4 Teknik- och fritidsutskottet 2012-05-30 8 Ks 69 Tfu 92 Dnr 2012.193 511 Smedjebackens

Läs mer

Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag

Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag 2012-05-24 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE TN????/2012- Tekniska nämnden Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag Förslag till beslut Tekniska nämnden föreslår

Läs mer

Trafikräkningar och Trafikolyckor i Lunds kommun 2017

Trafikräkningar och Trafikolyckor i Lunds kommun 2017 Trafikräkningar och Trafikolyckor i Lunds kommun 2017 Förord Tekniska förvaltningen i Lunds kommun tar årligen fram en rapport med sammanställning av aktuella trafikmängder och trafikolyckor som inträffat

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren Trafiksäkerhet Måluppfyllelse inom trafiksäkerhet i länet Det långsiktiga målet för vägtrafiksäkerhet är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken (Nollvisionen). I det långsiktiga arbetet

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

Trafikräkningar och Trafikolyckor i Lunds kommun 2015

Trafikräkningar och Trafikolyckor i Lunds kommun 2015 Trafikräkningar och Trafikolyckor i Lunds kommun 2015 Förord Tekniska förvaltningen i Lunds kommun tar årligen fram en rapport med sammanställning av aktuella trafikmängder och trafikolyckor som inträffat

Läs mer

Allvarligt skadade motorcyklister och mopedister. Underlag 2.0

Allvarligt skadade motorcyklister och mopedister. Underlag 2.0 Allvarligt skadade motorcyklister och mopedister Underlag 2.0 Andel allvarligt skadade (medicinsk invaliditet 1 %) trafikanter fördelat på färdsätt (18 118 allvarligt skadade) 9% 4% 8% 39% I personbil

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2017-04-25 25 TEN 146/17 Trafikolycksstatistik 2016 Ärendet TF avdelningschef Magnus Johansson informerar om trafikolycksstatistiken för 2016. Ordföranden

Läs mer

Sveriges trafiksäkerhetsarbete

Sveriges trafiksäkerhetsarbete Trafiksäkerhet Sveriges trafiksäkerhetsarbete Nollvisionen (Prop. 1996/97:137): Långsiktigt mål för trafiksäkerheten ska vara att inga personer dödas eller blir allvarligt skadade i vägtrafiken. Förändrade

Läs mer

Förslag till beslut. 2. Trafik- och renhållningsnämnden godkänner förslag till justerade hastighetsgränser på Västerbron och Centralbron.

Förslag till beslut. 2. Trafik- och renhållningsnämnden godkänner förslag till justerade hastighetsgränser på Västerbron och Centralbron. Tjänsteutlåtande Dnr Dnr T2013-320-02133 Sida 1 (12) Handläggare Daniel Firth 08-508 261 24 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-11-19 Översyn av hastighetsgränserna i Stockholm. Redovisning av pilotområden

Läs mer

Sida1. Tekniska förvaltningen. Trafikolyckor Hässleholms kommun

Sida1.   Tekniska förvaltningen. Trafikolyckor Hässleholms kommun www.hassleholm.se Sida1 Tekniska förvaltningen Trafikolyckor 2014 Hässleholms kommun Förord Tekniska förvaltningen i Hässleholms kommun skall årligen ta fram en rapport med sammanställning av aktuella

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 2013-05-02 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 TN 2013/196-512 Förord Nacka kommuns Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet består av två dokument: Riktlinjer

Läs mer

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo.

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. ATT KÖRA MED FARTKOLLARE I BILEN 1. Hur är det att ha en fartkollare

Läs mer

Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge

Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge Uppföljning trafiknätsanalys Hastighetssäkrade gång- och cykelpassager och 30-zoner Uppföljning av hastigheter i 30-zoner mätningen visade 40 km/tim trafikarbete

Läs mer

Början på en grönare resa. Väg- och järnvägsdata. ISA för smidigare, grönare. och tryggare transporter

Början på en grönare resa. Väg- och järnvägsdata. ISA för smidigare, grönare. och tryggare transporter 000100010000111101010111000111110000101000010011100000100101110000100000010001111100010101010100011110000100001111100011111000010100001001110000 000100000010001111100010101011110101000010001000011110101011100011111000010100001001110011110101000010001000011110101011100011111000010100001001110

Läs mer

INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET. ISA ISA-presentation OH nr 1

INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET. ISA ISA-presentation OH nr 1 INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET -presentation OH nr 1 BEHÖVS? -presentation OH nr 2 FARTEN DÖDAR Risk att dö (%) Kollisionshastighet (km/tim) -presentation OH nr 3 STORSKALIGT FÖRSÖK Fyra

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad , Del 1 Analys av befintlig trafiksäkerhetssituation

Trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad , Del 1 Analys av befintlig trafiksäkerhetssituation Anna-Sofia Welander Trafikplanering 08-508 261 94 anna-sofia.welander@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2008-03-18 Trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad 2009-2013, Del 1 Analys

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Nationell rapport

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Nationell rapport Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Nationell rapport 2016-03-01 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna

Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna Statistiken på dessa sidor är hämtade från Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor på tvåhjulig MC och från STRADA dit polis och sjukvård rapporterar trafikolyckor.

Läs mer

Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge

Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge Trafiksäkerhetsarbetet översikt Trafiknätsanalys 2004 med åtgärdsprogram Mycket av åtgärderna har genomförts Hastighetsplan 2012 Arbete

Läs mer

Olycksanalys av det statliga vägnätet i Stockholms län

Olycksanalys av det statliga vägnätet i Stockholms län RAPPORT Olycksanalys av det statliga vägnätet i Stockholms län ett underlagsarbete för framtida etablering av ATK Dokumenttitel: Olycksanalys av det statliga vägnätet i Stockholms län ett underlagsarbete

Läs mer

2014-06-12. LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499

2014-06-12. LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499 27 LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499 Trafiknämnden beslutar enligt Stadsbyggnadskontorets förslag l. Vesslundavägen 40 km/h 2. Långasandsvägen 40 km/h från tbo till Hackspettsvägen.

Läs mer

Promemoria om förändringar av trängselskatten i Stockholm med anledning av trafikleden Norra länken och den nya stadsdelen Hagastaden

Promemoria om förändringar av trängselskatten i Stockholm med anledning av trafikleden Norra länken och den nya stadsdelen Hagastaden Stadsledningskontoret Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr SLK 001-1000/2013 Dnr TK T2013-000-03728:1 Dnr MF 2013-9203 Sida 1 (5) 2013-07-03 Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/32548 2016-09-26 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: 1 Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Luleå

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Upphandling av utbyggnad av ny väg Edit Södergrans gata mellan Råbyvägen och Österleden över Gränby sportfält.

Upphandling av utbyggnad av ny väg Edit Södergrans gata mellan Råbyvägen och Österleden över Gränby sportfält. 1 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Asp Sven-Erik Datum 2015-09-23 Diarienummer GSN-2015-2173 Gatu- och samhällsmiljönämnden Upphandling av utbyggnad av ny väg Edit Södergrans gata mellan Råbyvägen

Läs mer

Förord. Lund 2012-03-15

Förord. Lund 2012-03-15 Förslag till trafiksäkerhetsprogram för Lunds kommun 2013 2016 Förord Detta trafiksäkerhetsprogram har arbetats fram i dialog med tjänstemän från Polismyndigheten, Räddningstjänsten Syd, Trafikverket,

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

ISA. för ett ökat samhällsansvar och ökad konkurrenskraft

ISA. för ett ökat samhällsansvar och ökad konkurrenskraft ISA för ett ökat samhällsansvar och ökad konkurrenskraft Det finns många skäl till att trafiken på våra vägar ska vara trygg och säker. Skälen kan vara allt från att barnen ska färdas tryggt till och från

Läs mer

Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från Malte Sigemalm (S).

Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från Malte Sigemalm (S). Lotten Backström Trafikplanering 08-508 262 15 lotten.backstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-05-20 Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från

Läs mer

Översyn av hastighetsgränser för Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck. Beslut om remiss

Översyn av hastighetsgränser för Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck. Beslut om remiss Dnr Sida 1 (9) 2016-11-14 Handläggare Christina Akbar 08-508 260 41 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Översyn av hastighetsgränser för Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck. Beslut

Läs mer

Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS

Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-04-22 126 Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS 2013-430 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Sida 1 (6) 2015-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2015-11-26

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

Utvärdering av Actibump i Uppsala

Utvärdering av Actibump i Uppsala Trivector Traffic Rapport 2015:45, Version 1.0 Utvärdering av Actibump i Uppsala Effekt på hastighet, väjningsbeteende och buller Dokumentinformation Titel: Utvärdering av Actibump. Effekter på hastighet,

Läs mer

Svar motion om att minska buller i utemiljö på Borgens förskola och Myrans förskola samt säkra vägen för skolbarnen vid korsning av Smedjebacksvägen.

Svar motion om att minska buller i utemiljö på Borgens förskola och Myrans förskola samt säkra vägen för skolbarnen vid korsning av Smedjebacksvägen. Tjänsteskrivelse Datum Diarienummer 2018-011-12 KS2017/0173 Svar motion om att minska buller i utemiljö på Borgens förskola och Myrans förskola samt säkra vägen för skolbarnen vid korsning av Smedjebacksvägen.

Läs mer

Cykelbanor längs Strömbron och Stallgatan. Genomförandebeslut

Cykelbanor längs Strömbron och Stallgatan. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (8) 2016-08-18 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Cykelbanor längs Strömbron och Stallgatan. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) TEKNISKA NÄMNDEN, ARBETSUTSKOTTET Tekniska förvaltningen kl kl

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) TEKNISKA NÄMNDEN, ARBETSUTSKOTTET Tekniska förvaltningen kl kl LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Ordförande Vice ordförande 2:e vice. ordf. Tekniska förvaltningen kl. 16.00 kl. 18.15 Tomas Avenborg (m) Kerstin Lindbom (fp) Mikael Thunberg (s),

Läs mer

5 GÅNG- OCH CYKELTRAFIK

5 GÅNG- OCH CYKELTRAFIK 5 GÅNG- OCH CYKELTRAFIK 5.1 MÅL För gång- och cykeltrafiken har följande mål formulerats för trafikplanearbetet: Att upprätta ett sammanhängande, gent, attraktivt och säkert cykelnät som täcker in viktiga

Läs mer

7 BILTRAFIK 7.1 MÅL 7.2 NUVARANDE BILTRAFIKNÄT

7 BILTRAFIK 7.1 MÅL 7.2 NUVARANDE BILTRAFIKNÄT 7 BILTRAFIK 7.1 MÅL Följande mål har formulerats för biltrafiken i trafikplanearbetet: Att skapa ett bilnät med god tillgänglighet, hög säkerhet och störningsfrihet. Att förbättra samspelet med den omgivande

Läs mer

Utvärdering av Actibump i Linköping

Utvärdering av Actibump i Linköping Rapport 2016:56, Version 1.0 Utvärdering av Actibump i Linköping Effekt på hastighet och väjningsbeteende Dokumentinformation Titel: Utvärdering av Actibump i Linköping. Effekt på hastighet och väjningsbeteende.

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard svar på remiss från kommunstyrelsen

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard svar på remiss från kommunstyrelsen Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (7) 2016-03-22 Handläggare Sofia Regnell Telefon: 08-508 09 021 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2016-04-14 Åtgärder för

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh Utred och inför hastighetssänkare i Rinkabyholm

Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh Utred och inför hastighetssänkare i Rinkabyholm Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh 2018-08-06 2018-1070 Samhällsbyggnadsnämnden Medborgarförslag Ärende: Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att Samhällsbyggnadskontorets

Läs mer

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum.

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum. Björnlunda Livsrumsindelning Transportrum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Frirum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Gnesta Livsrumsindelning Transportrum Integrerat

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl.

Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Trafikutredning Sydöstra Hogstad Västanå 2:7 m.fl. Namn: Joel Runn Datum: 2017-03-29 Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och metod... 2 2.

Läs mer

Oskyddade trafikanter lever farligt

Oskyddade trafikanter lever farligt Oskyddade trafikanter lever farligt Nils Petter Gregersen Trafiksäker kommun 2013 2013-03-14 1911 1917 1923 1929 1935 1941 1947 1953 1959 1965 1971 1977 1983 1989 1995 2001 2007 Dödade + motorfordon 5000

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Förslag till nya och förändrade indikatorer 2014

Förslag till nya och förändrade indikatorer 2014 Trafikkontoret Bilaga 10 Sida 1(6) Trafikplanering Förslag till nya och förändrade indikatorer 2014 Förslag till nya och förändrade indikatorer för verksamhetsmålen 1.5 Framkomligheten i regionen är hög

Läs mer

Olyckor.

Olyckor. Olyckor 2016 En sammanfattning av trafikolyckorna inom Skellefteå kommun under 2016 www.skelleftea.se Trafikolyckor i Skellefteå kommun 2016 Sammanfattning De senaste tre åren har det inträffat färre olyckor

Läs mer

Nya hastighetsgränser i tätort uppföljning

Nya hastighetsgränser i tätort uppföljning Nya hastighetsgränser i tätort uppföljning 2009-2010 Beställare: Trafikverket Utförare: KTH avdelningen för trafik och logistik Projektansvarig: Karl-Lennart Bång Tidplan: 2009-01-01 - (2010-12-31) 2011-12-31

Läs mer

Komplettering till ärende Remiss Nya rondellen på väg 108 kan inte anses trafiksäker i sitt utförande

Komplettering till ärende Remiss Nya rondellen på väg 108 kan inte anses trafiksäker i sitt utförande Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 2014-09-30 Dnr TN 2013/65 Dnr KS 2013/7 Komplettering till ärende Remiss Nya rondellen på väg 108 kan inte anses trafiksäker i sitt utförande Bakgrund I motion till kommunfullmäktige

Läs mer

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Beredningsunderlag och Konsekvensutredning

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Beredningsunderlag och Konsekvensutredning Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-10-01 Trafikverket Region Väst Magnus Andersson Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se magnus.b.andersson@trafikverket.se Direkt: 010-123 61

Läs mer

Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser)

Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser) TMALL 0141 Presentation v 1.0 Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser) Fortsatt anpassning av hastigheterna - Fastställelse av plan 2014 Denna plan ska bidra

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden godkänner kontorets tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. Fredrik Alfredsson T.f.

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden godkänner kontorets tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. Fredrik Alfredsson T.f. Dnr Sida 1 (8) 2019-01-14 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 26 242 Till Trafiknämnden 2019-03-07 Joakim Boberg 08-508 263 92 Hur trafikkontoret arbetar med och ser på trafiksäkerhetsfrågor som särskilt

Läs mer

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor) Potentiella risksituationer i trafiken och på motorbanan Lärandemål Målet är att deltagarna skall få kännedom om vilka de statistiskt vanligaste potentiella risksituationerna som kräver flest liv i trafiken.

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 108 Dnr KS/2017:300. Flytt av hastighetsskyltar i Västra Harg - svar på motion

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 108 Dnr KS/2017:300. Flytt av hastighetsskyltar i Västra Harg - svar på motion Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-06-04 1 (1) Sida 108 Dnr KS/2017:300 Flytt av hastighetsskyltar i Västra Harg - svar på motion Bakgrund Liberalerna har genom Tobias

Läs mer

REMISSUTGÅVA HASTIGHETSUTREDNING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN. Tenhult. Lekeryd. Öggestorp. Gränna. Örserum. Tunnerstad

REMISSUTGÅVA HASTIGHETSUTREDNING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN. Tenhult. Lekeryd. Öggestorp. Gränna. Örserum. Tunnerstad REMISSUTGÅVA HASTIGHETSUTREDNING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN Tenhult Lekeryd Öggestorp Gränna Örserum Tunnerstad STADSBYGGNADSKONTORET Besöksadress V. Storgatan 16 Juneporten, 1 tr, Jönköping stadsbyggnad@sbk.jonkoping.se

Läs mer