Stickteknik UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN, Barn- och elevhälsoenheten Åsa Fredriksson och Ann-Louise Ejebring, Skolsköterskor, 1 mars 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stickteknik UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN, Barn- och elevhälsoenheten Åsa Fredriksson och Ann-Louise Ejebring, Skolsköterskor, 1 mars 2016"

Transkript

1 Stickteknik

2 Förberedelse Vissa barn kan tycka att vaccinationen gör ont, men de flesta tycker att smärtan snabbt går över. Hur starkt barnet reagerar varierar från barn till barn. Föräldrarnas inställning kan påverka hur barnet reagerar. En lugn och trygg förälder överför ofta sin trygghet till barnet. Även det omvända kan gälla och barn känner ofta på sig om föräldern är orolig. Barn behöver få information om vaccinationen några dagar innan: - Vad som ska hända (var, hur lång tid tar det och vad ska ske) - Hur det ev. kommer att kännas (tryck, sticker, spänner, kännas kallt)

3 Subkutan vaccination En subkutan injektion innebär att läkemedlet sprutas in i underhudsfettet.

4 Förberedelser Rengör händerna, desinfektera med handsprit. Kontrollera datum på vaccinet och iordningsställ det efter ordinationshandlingen. Iordningställ vaccinet när eleven kommer in i rummet. I förväg iordningsställda vaccinationssprutor märks med elevens namn och personnummer. Sätt kanylen på sprutan. Lämplig nålstorlek till barn är en nål som är 0,6x25mm (blå) Informera eleven. Kontrollera innehållet i sprutan gentemot ordination. Kontrollera elevens identitet gentemot ordination. Fråga om elevens hälsotillstånd.

5 Tillvägagångssätt Vaccination ges i den övre tredjedelen av överarmens utsida. Ett hudveck bör lyftas upp Fatta sprutan mellan tumme och pekfinger som en penna. Vaccinationen ska utföras med 45 graders lutning mot huden och i överarmen är stickriktning uppåt. Aspirera behövs inte av det enkla skälet att det inte finns några stora blodkärl i den vävnad där vaccinationen rekommenderas. Efter avslutad vaccination, hålls en torr tork vid insticksstället och kanylen dras ut. En tork används med fördel pga att en del barn kan vara känslig för vaccinsubstans på huden och en bloddroppe kan skrämma barnet efter vaccinationen. Kassera avfall efter regler. Signera vaccinationen i journalen. Observera elevens allmäntillstånd och eleven kan sitta kvar 10 minuter efter vaccinationen.

6 Intramuskulär vaccination I denna trekant ska vaccinationen ges i muskeln deltoideus.

7 Förberedelser Rengör händerna, desinfektera med handsprit. Kontrollera datum på vaccinet iordningsställ injektionen efter ordinationshandlingen Iordningställ vaccinet när eleven kommer in i rummet. I förväg iordningsställda vaccinationssprutor märks med elevens namn och personnummer. Sätt kanylen för på sprutan. Lämplig nålstorlek till barn är en nål som är 0,6x25mm (blå) Informera eleven. Kontrollera innehållet i sprutan gentemot ordination. Kontrollera elevens identitet gentemot ordination. Fråga om elevens hälsotillstånd.

8 Tillvägagångssätt Se till att barnet sitter bekvämt och att muskeln är avslappad. Vaccinet injiceras mitt i musculus deltoideus där muskeln är som tjockast. Tryck ihop och lyft muskelvävnaden på överarmen mellan tummen och pekfingret. Fatta sprutan mellan tumme och pekfinger som en penna eller kast pil. Kanylen förs in snabbt och ges med 90 graders stickvinkel. Kanylen förs in till maximalt 2/3 och får aldrig föras in till fästet. Vaccinationen ges snabbt, (1-2 sek/inj av 0,5 ml) vilket har visats sig ge mindre smärta än att ge det långsamt. Aspiration behövs inte av det enkla skälet att det inte finns några stora blodkärl i den vävnad där vaccinationen rekommenderas.

9 Tillvägagångssätt Efter avslutad vaccination, hålls en torr tork vid insticksstället och kanylen dras ut snabbt. En tork används med fördel pga att en del barn kan vara känslig för vaccinsubstans på huden och en bloddroppe kan skrämma barnet efter vaccinationen. Kassera avfall efter regler. Signera vaccinationen i journalen. Observera elevens allmäntillstånd och eleven kan sitta kvar 10 minuter efter vaccinationen.

10 Vid en intramuskulär injektion ska huden penetreras med kanylen i en vinkel så nära 90 grader som möjligt. Skadan på muskelmassan blir minimal vid detta gradantal. Är det däremot en mager person ska gradantalet vara 60 grader.

11 Olika vetenskapliga studier Att förbereda barnet inför vaccinationen har en positiv inverkan och gör att barnet blir lugnare och känner mindre obehag. Att vi som skolsköterskor också är förberedda och känner oss trygga i vår roll, påverkar även barnet positivt och kan göra dem mer positiva inför andra injektioner i framtiden. I en studie med barn, fick barnen titta och känna på sprutorna och även prova att spruta vatten i en svamp, detta minskade rädslan med 38,3 %.

12 Olika vetenskapliga studier Aspirera eller inte? Här har vi hittat studier som styrker att aspiration inte är nödvändig. Dels för att det inte finns några stora blodkärl i armen där vi ger vaccinationen och att det tar längre tid vid aspiration (om den görs korrekt, så skall man skall aspirera och vänta ca 5-10 sek.) Snabb vaccination (1-2 sek/inj av 0,5 ml) har visat sig vara mindre smärtsam än en långsam (ca 9 sek/inj).

13 Olika vetenskapliga studier Att ge två vaccinationer samtidigt eller inte? Det förekommer att man väljer att ge två vaccinationer samtidigt, om man är två skolsköterskor. Studier har gjort på yngre barn (4-6 år), och där framkom ingen skillnad i smärtupplevelsen om vaccinationen gavs samtidigt eller var för sig. Så här får man tänka på vad som blir bäst för barnet. Att ge den som gör minst ont först, rekommenderas. Och vilken är det som gör mest ont? IM eller SC? Flera studier har gjort på barn från 14 mån 10 år, om de kände mer smärta beroende på om det var im. eller sc. vaccination. Det visades ingen skillnad på smärtupplevelsen i två studier. I en studie så visade det på mer smärta vid im. vaccination. Men det framkom inga detaljer i studien på hur vaccinationen gavs, aspiration eller inte. Så därför finns det enligt studien, otillräcklig evidens för rekommendation för vilken som gör minst ont!

14 Olika vetenskapliga studier Att avleda barnet vid vaccination har visat sig vara positivt för alla åldrar, men speciellt för barn i lägre ålder. Från 7 års ålder har barnen lättare för att engagera sig i andningsövningar, muskelavslappning och fantasi. Det är viktigt att känna in och lyssna till barnet hur de vill ha det. En del barn vill ha kontroll. Vi får vara uppmärksamma på barnets reaktioner. Vi som skolsköterskor lär oss att vara följsamma, ha en fingertoppskänsla inför varje barn vi möter. Vi har nog alla många goda exempel att delge varann med vår beprövade erfarenhet. barnen tar ett djupt andetag och andas ut, är ett bra sätt att bli mer avslappnad på. Att Att se på film, berättelser, fokusera på ngt positivt, att direkt efter vaccinationen visa något positivt, mm. är bra för barnen. Vi kan också styrka detta i flera studier för barn i olika åldrar. Barnen får dessutom med sig en positiv upplevelse i samband med vaccinationen, som kan hjälpa dem i framtiden. För äldre barn (11-12 år) har det i en liten studie (37 flickor i en studie vid HPV-vaccination) visat sig att det inte var någon skillnad på upplevelse av minskad stress och smärta vid användning av avslappning och avledning i form av positiva tankar/bilder som leddes av sköterskan.

15 Olika vetenskapliga studier När det gäller bedövningskrämer, så har det visats sig att det har en positiv effekt för de barn som mer oroliga och har inte visats sig påverka själva vaccinets effekt. Att samtidigt ge information om vaccinationen, så förstärker det effekten av bedövningskrämen. Det saknas tillräckligt underlag för att ge rekommendationer om nedkylning av huden minskar smärta.

16 Olika vetenskapliga studier Att sprit-tvätta på huden innan vaccination rekommenderas inte. Bara i undantagsfall om det finns någon medicinsk orsak. (immunbrist-sjukdom) God handhygien är det viktigaste!

17 Olika vetenskapliga studier Vi bör inte rekommendera Paracetamol profylaktiskt. Studier har visats (på spädbarn) att det kan minska antikroppssvaret av vissa vacciner. Vi har inte hittat några studier på äldre barn, men vi kan ändå tänka på detta i våra rekommendationer. Feber efter vaccination är en känd biverkan.

18 Källor Ledningssystem för vaccination- Jönköpings kommun. Rikshandboken barnhälsovård. Folkhälsomyndigheten vaccination av barn Vårdhandboken 1177-vårdguiden journal of clinic nursing Aspirating during the intramuscular injection procedure Relaxation and guided imagery do not reduce stress, pain anf unpleasantness for years old girls during vaccinations Evaluation of methods to relieve parental perceptions of vaccine-associated pain and anxiety in children: A pilot study

19 Källor Att sticka ett oroligt barn- sjuksköterskans möjlighet att lindra How with little effort the vaccination of children can be made less painful Does a childs fear of needles decrease through a learning event with needles? A randomised controlled trial examing the effectivness of cartoons as a distraction technique.. Reducing the pain of childhood vaccination:an evidence-based clinical practice guideline(summary.). Jag är rädd, jag vill till mamma-yngre barns, föräldrars och sjuksköterskors levda erfarenhet av nålprocedurer i vården. Behandling av barn i samband med smärtsamma procedurer i hälso-och sjukvård - kunskapsdokument

Intramuskulär injektion (i.m.)

Intramuskulär injektion (i.m.) Intramuskulär injektion (i.m.) En injektion kan administreras på olika sätt, som till exempel i överhuden (intradermalt/intrakutant), i underhuden (subkutant), direkt i blodbanan (intravenöst) och i muskelvävnaden

Läs mer

Centrala Barnhälsovården 2009-11-27 Bilaga 0 VACCINATIONER. Gemensamt vaccinationsprogram för BVC i Västra Götalandsregionen. Centrala Barnhälsovården

Centrala Barnhälsovården 2009-11-27 Bilaga 0 VACCINATIONER. Gemensamt vaccinationsprogram för BVC i Västra Götalandsregionen. Centrala Barnhälsovården Centrala Barnhälsovården 2009-11-27 Bilaga 0 VACCINATIONER Gemensamt vaccinationsprogram för BVC i Västra Götalandsregionen Centrala Barnhälsovården Centrala Barnhälsovården 2009-11-27 1 Din egen förberedelse

Läs mer

2016-02-15 BARNS SMÄRTMINNE HUR SKA MAN VACCINERA BARN? EVIDENSBASERADE METODER KAN MINSKA SMÄRTA OCH STRESS AUTONOMA NERVSYSTEMET

2016-02-15 BARNS SMÄRTMINNE HUR SKA MAN VACCINERA BARN? EVIDENSBASERADE METODER KAN MINSKA SMÄRTA OCH STRESS AUTONOMA NERVSYSTEMET BARNS SMÄRTMINNE HUR SKA MAN VACCINERA BARN? EVIDENSBASERADE METODER KAN MINSKA SMÄRTA OCH STRESS Omskurna pojkar & vaccinationer (Taddio et al., 1995) Ex-prematurer skattade smärtan på bilder av provtagning

Läs mer

BCG Vaccination- praktisk genomgång

BCG Vaccination- praktisk genomgång BCG Vaccination- praktisk genomgång Louise Asserson Petra Birgersson Nuvarande BCG-vaccin Innehåller 10 ampuller med BCG-vaccin vilka är bruna eftersom vaccinet är känsligt för ljus. Skyddas mot solljus

Läs mer

VACCINATIONER. Gemensamt vaccinationsprogram för BVC i Västra Götalandsregionen

VACCINATIONER. Gemensamt vaccinationsprogram för BVC i Västra Götalandsregionen VACCINATIONER Gemensamt vaccinationsprogram för BVC i Västra Götalandsregionen Centrala Barnhälsovården 2011 Din egen förberedelse som blivande vaccinatör! Att Du har reflekterat över varför Du vaccinerar

Läs mer

Instruktion för administrering av Nebido (testosteronundekanoat)

Instruktion för administrering av Nebido (testosteronundekanoat) Instruktion för administrering av Nebido (testosteronundekanoat) Information för sjukvårdspersonal Den här broschyren tar upp vissa aspekter av administreringen av Nebido för att ge dig information om

Läs mer

Denna produkt är en förfylld spruta för engångsbruk. Den innehåller 300 mg Dupixent för injektion under huden (subkutan injektion).

Denna produkt är en förfylld spruta för engångsbruk. Den innehåller 300 mg Dupixent för injektion under huden (subkutan injektion). Instruktioner Rekommenderad dos av Dupixent till vuxna patienter är en startdos på 600 mg (två injektioner á 300 mg), följt av 300 mg varannan vecka, administrerat som subkutan injektion. En patient kan

Läs mer

AVLEDNING. Britt-Marie Käck Leg. Barnsjuksköterska Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus Göteborg Sverige

AVLEDNING. Britt-Marie Käck Leg. Barnsjuksköterska Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus Göteborg Sverige AVLEDNING Britt-Marie Käck Leg. Barnsjuksköterska Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus Göteborg Sverige Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus 1 PROCEDURER PROCEDURER 2 Faktorer som påverkar ett

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta

Bipacksedel: Information till användaren. Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta Bipacksedel: Information till användaren Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta polysackaridvaccin mot tyfoidfeber Läs noga igenom denna bipacksedel innan du eller ditt

Läs mer

Vaccination mot rödsjuka

Vaccination mot rödsjuka Vaccination mot rödsjuka Rödsjuka orsakas av en bakterie, Erysipelothrix rhusiopathiae. Vacciner mot bakteriella sjukdomar, som till exempel rödsjuka, innehåller avdödade bakterier eller delar av bakterier

Läs mer

Riktlinjer injektionsteknik. Marianne Lundberg Diabetessjuksköterska, Endokrin, Sus, Malmö Diabetessamordnare, Region Skåne Sekreterare SFSD styrelse

Riktlinjer injektionsteknik. Marianne Lundberg Diabetessjuksköterska, Endokrin, Sus, Malmö Diabetessamordnare, Region Skåne Sekreterare SFSD styrelse Riktlinjer injektionsteknik Marianne Lundberg Diabetessjuksköterska, Endokrin, Sus, Malmö Diabetessamordnare, Region Skåne Sekreterare SFSD styrelse fff https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27594187 KORREKT

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå Till dig som ska utföra arbetsuppgifter på delegering i kommunal hälso- och sjukvård asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

Läs mer

INJEKTIONSGUIDE. (asfotase alfa) för injektion. 40 mg/ml lösning för injektion. 18 mg/0,45 ml 28 mg/0,7 ml 40 mg/1 ml. 100 mg/ml lösning för injektion

INJEKTIONSGUIDE. (asfotase alfa) för injektion. 40 mg/ml lösning för injektion. 18 mg/0,45 ml 28 mg/0,7 ml 40 mg/1 ml. 100 mg/ml lösning för injektion INJEKTIONSGUIDE (asfotase alfa) för injektion 40 mg/ml lösning för injektion 18 mg/0,45 ml 28 mg/0,7 ml 40 mg/1 ml 100 mg/ml lösning för injektion 80 mg/0,8 ml asfotas alfa Detta läkemedel står under utökad

Läs mer

Förberedelser och information till barn och föräldrar inför olika vårdprocedurer

Förberedelser och information till barn och föräldrar inför olika vårdprocedurer Godkänt den: 2017-06-19 Ansvarig: Christophe Pedroletti Gäller för: Region Uppsala Förberedelser och information till barn och föräldrar inför olika vårdprocedurer Innehåll Inledning... 2 Barn och procedurer...

Läs mer

Handhavande av subcutan venport och piccline på vuxna patienter Ambulansverksamheten

Handhavande av subcutan venport och piccline på vuxna patienter Ambulansverksamheten Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Algoritmer arbetsprocesser Giltig fr.o.m: 2018-01-01 Faktaägare: Anders Andersen, MLA Ambulansverksamheten Fastställd av: Anders Andersen, MLA Ambulansverksamheten

Läs mer

Fakta om vaccinationen Hälsodeklaration

Fakta om vaccinationen Hälsodeklaration Fakta om vaccinationen Hälsodeklaration Gratis vaccination mot livmoderhalscancer! Från den 1 januari 2013 kan alla tjejer till och med 26 år vaccinera sig gratis mot de virus som orsakar 70 procent av

Läs mer

INJEKTIONSGUIDE. Föräldrar / Vårdnadshavare till barn. (asfotase alfa) för injektion. 40 mg/ml lösning för injektion

INJEKTIONSGUIDE. Föräldrar / Vårdnadshavare till barn. (asfotase alfa) för injektion. 40 mg/ml lösning för injektion INJEKTIONSGUIDE Föräldrar / Vårdnadshavare till barn (asfotase alfa) för injektion 40 mg/ml lösning för injektion 18 mg/0,45 ml 28 mg/0,7 ml 40 mg/1 ml 100 mg/ml lösning för injektion 80 mg/0,8 ml asfotas

Läs mer

Hiv- och hepatit: hur ökar vi provtagning och vaccination?

Hiv- och hepatit: hur ökar vi provtagning och vaccination? Hiv- och hepatit: hur ökar vi provtagning och vaccination? Piperska muren 4 mars 2015 Smittskyddssjuksköterska Vaccination Vilka ska vaccineras? Vem får ordinera vaccin?? Provtagning inför vaccination?

Läs mer

Injicera skonsamt och säkert. Tips och råd för insulininjektion.

Injicera skonsamt och säkert. Tips och råd för insulininjektion. Injicera skonsamt och säkert. Tips och råd för insulininjektion. More freedom. More confidence. With mylife. Injicera skonsamt och säkert Rätt injektionsteknik Insulinet injiceras in i underhudsfettet.

Läs mer

GUIDE FÖR DIG SOM INJICERAR DIG SJÄLV

GUIDE FÖR DIG SOM INJICERAR DIG SJÄLV GUIDE FÖR DIG SOM INJICERAR DIG SJÄLV (asfotase alfa) 40 mg/ml injektionsvätska, lösning 18 mg/0,45 ml 28 mg/0,7 ml 40 mg/1 ml 100 mg/ml injektionsvätska, lösning 80 mg/0,8 ml asfotas alfa Detta läkemedel

Läs mer

Abbott Scandinavia AB. Telefon 08-54 65 67 00. www.abbott.se. SWE/50/03.2007 860-1721 1.000 heart.se

Abbott Scandinavia AB. Telefon 08-54 65 67 00. www.abbott.se. SWE/50/03.2007 860-1721 1.000 heart.se Abbott Scandinavia AB. Telefon 08-54 65 67 00. www.abbott.se SWE/50/03.2007 860-1721 1.000 heart.se SÅ HÄR INJICERAR DU HUMIRA STEG 1 Förbered för injektion. Lägg fram följande på en ren yta: 1 spruta

Läs mer

Celsite implanterbara injektionsportar

Celsite implanterbara injektionsportar Celsite implanterbara injektionsportar Patientinformation gällande Celsite injektionsportar. Innehåll Innehåll Beskrivning av injektionsporten Celsite Inledning Ordlista CELSITE injektionsport - Därför

Läs mer

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion.

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Pegasys_patientbrosch_105x148_071 1 07-08-28 15.10.27 Pegasys_patientbrosch_105x148_072 2 07-08-28 15.10.29

Läs mer

Injicera skonsamt och säkert. Tips och råd för insulininjektion.

Injicera skonsamt och säkert. Tips och råd för insulininjektion. Injicera skonsamt och säkert. Tips och råd för insulininjektion. More freedom. More confidence. With mylife. Injicera skonsamt och säkert Rätt injektionsteknik Insulinet injiceras in i underhudsfettet.

Läs mer

Celsite Implanterbara injektionsportar

Celsite Implanterbara injektionsportar Celsite Implanterbara injektionsportar Patientinformation Patientinformation Patientens namn: Patientens adress: Telefonnummer: Sjukhus: Sjukhusadress: Telefonnummer: Läkare: Läkarens telefonnummer: Injektionsportens

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR INJEKTIONSPENNAN Byetta 10 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna (exenatid)

BRUKSANVISNING FÖR INJEKTIONSPENNAN Byetta 10 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna (exenatid) BRUKSANVISNING FÖR INJEKTIONSPENNAN Byetta 10 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna (exenatid) INNEHÅLL I BRUKSANVISNINGEN Avsnitt 1 VAD DU BEHÖVER VETA OM DIN BYETTA-PENNA Avsnitt

Läs mer

4.1 Terapeutiska indikationer Typherix används för aktiv immunisering mot tyfoidfeber av vuxna och barn från 2 års ålder.

4.1 Terapeutiska indikationer Typherix används för aktiv immunisering mot tyfoidfeber av vuxna och barn från 2 års ålder. PRODUKTRESUMÉ 1 LÄKEMEDLETS NAMN Typherix, injektionsvätska, lösning, förfylld spruta Polysackaridvaccin mot tyfoidfeber. 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING Varje dos om 0,5 ml vaccin innehåller:

Läs mer

ALLMÄNT OM VACCINATIONER

ALLMÄNT OM VACCINATIONER ALLMÄNT OM VACCINATIONER Målet för skolans vaccinationsverksamhet är att alla barn som lämnar grundskolan skall ha ett fullständigt vaccinationsskydd. Detta uppnås genom det grundprogram som gäller med

Läs mer

BCG - vaccin. Vaccin mot tuberkulos. Helen Wallstedt Medicin och lungmottagningen Akademiska sjukhuset

BCG - vaccin. Vaccin mot tuberkulos. Helen Wallstedt Medicin och lungmottagningen Akademiska sjukhuset BCG - vaccin Vaccin mot tuberkulos Helen Wallstedt Medicin och lungmottagningen Akademiska sjukhuset Tuberkulos Droppsmitta Hög smittsamhet - låg sjukdomsrisk Störst risk inom 2 år från smittillfället

Läs mer

Denna information har du fått från din läkare. Viktig information till dig som blivit förskriven Dupixent

Denna information har du fått från din läkare. Viktig information till dig som blivit förskriven Dupixent Denna information har du fått från din läkare Viktig information till dig som blivit förskriven Dupixent 1 Inledning Du har fått den här broschyren för att din läkare har förskrivit Dupixent till dig.

Läs mer

Att injicera ORENCIA (abatacept): en guide steg för steg

Att injicera ORENCIA (abatacept): en guide steg för steg Denna broschyr har du fått via din behandlande läkare Att injicera ORENCIA (abatacept): en guide steg för steg Hur du förbereder, använder och kasserar ORENCIA förfylld spruta i fem steg. Att injicera

Läs mer

Elonva patientinformation. Till dig som ska använda Elonva. korifollitropin alfa

Elonva patientinformation. Till dig som ska använda Elonva. korifollitropin alfa Elonva patientinformation Till dig som ska använda Elonva korifollitropin alfa Elonva Elonva är ett follikelstimulerande hormon (FSH) som används vid in vitro-fertilisering (IVF). Elonva är ett långverkande

Läs mer

KVALITETSSÄKRING AV VACCINATIONSPROCESSEN

KVALITETSSÄKRING AV VACCINATIONSPROCESSEN Skolhälsovårdsenheten Örebro 120605 Örebro kommun Box 1613 701 16 ÖREBRO Ett riskförebyggande arbete KVALITETSSÄKRING AV VACCINATIONSPROCESSEN Arbetsgrupp inom Skolhälsovården i Örebro kommun: Susanne

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR INJEKTION AV INVICORP VID EREKTIL DYSFUNKTION

VÄGLEDNING FÖR INJEKTION AV INVICORP VID EREKTIL DYSFUNKTION VÄGLEDNING FÖR INJEKTION AV INVICORP VID EREKTIL DYSFUNKTION Instruktioner i hur du injicerar Invicorp Beredning av Invicorp injektion 1. Tvätta händerna och torka dem med en ren handduk. 2. Ta en glasampull

Läs mer

Innehållsförteckning 1 Remiss Material Före punktion Utförande Felvärde Komplikationer Vem får utföra?...

Innehållsförteckning 1 Remiss Material Före punktion Utförande Felvärde Komplikationer Vem får utföra?... Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Akut sjuk Giltig fr.o.m: 2018-03-16 Faktaägare: Sara Björknert, sjuksköterska medicinavdelning 5 Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande medicinska

Läs mer

Intraosseös infart gällande rutin

Intraosseös infart gällande rutin Vårddokument Vårdrutin Sida 1 (5) Intraosseös infart gällande rutin Berörda enheter IVAK Kalix Sjukhus Syfte Rutinen syftar till att säkerställa en säker och enhetlig hantering av intraosseös infart. Indikationer

Läs mer

En viktig och värdefull insats inom behandling av diabetes med insulininjektioner.

En viktig och värdefull insats inom behandling av diabetes med insulininjektioner. En viktig och värdefull insats inom behandling av diabetes med insulininjektioner. Pic Solution. : En innovativ historia. representerar en kultur av forskning, kompetens och professionalism vilket stödjer

Läs mer

Vaccinationsteknik CHRISTINA SJÖSTRÖM, SJUKSKÖTERSKA INFEKTIONSMOTTAGNINGEN, NORRLANDS UNIVERSITETSSJUKHUS, UMEÅ

Vaccinationsteknik CHRISTINA SJÖSTRÖM, SJUKSKÖTERSKA INFEKTIONSMOTTAGNINGEN, NORRLANDS UNIVERSITETSSJUKHUS, UMEÅ Vaccinationsteknik CHRISTINA SJÖSTRÖM, SJUKSKÖTERSKA INFEKTIONSMOTTAGNINGEN, NORRLANDS UNIVERSITETSSJUKHUS, UMEÅ Vaccinationsmottagning Remiss vaccinationer Resevaccinationer (inkl.rådgivning) Vaccination

Läs mer

-infusionssystem. Patientinformation

-infusionssystem. Patientinformation Patientinformation -infusionssystem Detta är en informationsbroschyr för dig som ska påbörja subkutan läkemedelsbehandling med FreedomEdge infusionssystem. nya innovationer till vården Tel. 018-430 0980

Läs mer

SKÖTSEL AV CENTRALA INFARTER CVK, NAK/NVK och PCVK

SKÖTSEL AV CENTRALA INFARTER CVK, NAK/NVK och PCVK SKÖTSEL AV CENTRALA INFARTER CVK, NAK/NVK och PCVK En 3-vägskran med Bionector på infartsportarna används. Vid behov används fler kranar. Bionector behövs ej mellan kranarna. Om mer än en infusion: infarten

Läs mer

SMÄRTA BARN OCH SMÄRTA NOCICEPTIV ELLER NEUROGEN SMÄRTA 27.10.2014

SMÄRTA BARN OCH SMÄRTA NOCICEPTIV ELLER NEUROGEN SMÄRTA 27.10.2014 definieras som en obehaglig sensorisk och emotionell upplevelse associerad med faktisk eller hotande vävnadsskada. The International Association for the Study of Pain (IASP) BARN OCH Barnläkare Markus

Läs mer

Barns erfarenheter vid venös blodprovstagning

Barns erfarenheter vid venös blodprovstagning Barns erfarenheter vid venös blodprovstagning En kvalitativ intervjustudie med fyra barn, 8-10 år Åsa Öman Gräll 2014 Examensarbete, C-nivå, 15 hp Pedagogik Pedagogik (61-90 hp) 30 hp Distans Handledare:

Läs mer

ALLMÄNT OM VACCINATIONER

ALLMÄNT OM VACCINATIONER ALLMÄNT OM VACCINATIONER Målet för skolans vaccinationsverksamhet är att alla barn som lämnar grundskolan skall ha ett fullständigt vaccinationsskydd. Detta uppnås genom det grundprogram som gäller med

Läs mer

Instruktion för dig som ska använda Puregon Pen

Instruktion för dig som ska använda Puregon Pen Instruktion för dig som ska använda Puregon Pen Så här använder du Puregon Pen Läs alltid bipacksedeln i förpackningen innan du använder Puregon Pen. Tvätta alltid händerna noggrant med tvål innan du sätter

Läs mer

Förskrivning av Iscador råd och erfarenheter från Vidarklinikens läkare

Förskrivning av Iscador råd och erfarenheter från Vidarklinikens läkare Förskrivning av Iscador råd och erfarenheter från Vidarklinikens läkare Först: Lämpliga hjälpmedel: Iscador (och även Helixor) förskrivs på vanligt recept. E-recept fungerar bra. Preparaten tillhandahålls

Läs mer

Smittskydd Västra Götaland. Information till sjuksköterskor inom beroendevården. Vaccination mot hepatit A och B till personer som injicerar droger

Smittskydd Västra Götaland. Information till sjuksköterskor inom beroendevården. Vaccination mot hepatit A och B till personer som injicerar droger Smittskydd Västra Götaland Information till sjuksköterskor inom beroendevården Vaccination mot hepatit A och B till personer som injicerar droger Procent Vaccination mot hepatit A och B till personer som

Läs mer

Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta

Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta TJÄNSTESKRIVELSE 2013-07-01 11 Hygienrutiner samt Riskavfallshantering Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta Handhygien Grunden för att förebygga smittspridning är

Läs mer

Patientinformation om behandling med Lonquex för att öka mängden vita blodkroppar

Patientinformation om behandling med Lonquex för att öka mängden vita blodkroppar Patientinformation om behandling med Lonquex för att öka mängden vita blodkroppar Gamla patientbroschyren bilder Lonquexlipegfilgrastim Din läkare har ordinerat Lonquex Du får Lonquex eftersom du har ett

Läs mer

Vad kan du få allergivaccination mot? Träd Gräs Gråbo Husdammskvalster Pälsdjur (katt, hund, häst) Bi och geting

Vad kan du få allergivaccination mot? Träd Gräs Gråbo Husdammskvalster Pälsdjur (katt, hund, häst) Bi och geting ALLERGIVACCINATION Denna broschyr vänder sig till dig som funderar på att påbörja en allergivaccinationsbehandling, eller till dig som redan har bestämt dig. Den är avsedd att ge dig information om behandlingens

Läs mer

ALLMÄNT OM VACCINATIONER

ALLMÄNT OM VACCINATIONER ALLMÄNT OM VACCINATIONER Målet för skolans vaccinationsverksamhet är att alla barn som lämnar grundskolan skall ha ett fullständigt vaccinationsskydd. Detta uppnås genom det grundprogram som gäller med

Läs mer

DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD

DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD 2011-03-11 1 DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD Blod tas för analys Vid blodprovstagning tas en liten mängd blod som sedan undersöks, analyseras. Mängden blod varierar lite utifrån hur många och vilka undersökningar

Läs mer

Sederande och smärtstillande läkemedel vid procedurer på Dagsjukvården, Barn- och ungdomsmedicinska kliniken

Sederande och smärtstillande läkemedel vid procedurer på Dagsjukvården, Barn- och ungdomsmedicinska kliniken Sederande och smärtstillande läkemedel vid procedurer på Dagsjukvården, Barn- och ungdomsmedicinska kliniken Larsson 2011-05-19 1 Vilken effekt sederande hade förbättra arbetssättet Utvärdering av sederande

Läs mer

KVALITETSSÄKRING AV VACCINATIONSPROCESSEN Ett riskförebyggande arbete

KVALITETSSÄKRING AV VACCINATIONSPROCESSEN Ett riskförebyggande arbete Elevhälsans medicinska insats Örebro kommun KVALITETSSÄKRING AV VACCINATIONSPROCESSEN Ett riskförebyggande arbete Författare: Pia Wallin (skolsköterska) Elevhälsans medicinska insats Örebro kommun. Örebro

Läs mer

ALLMÄNT OM VACCINATIONER

ALLMÄNT OM VACCINATIONER ALLMÄNT OM VACCINATIONER Målet för skolans vaccinationsverksamhet är att alla barn som lämnar grundskolan skall ha ett fullständigt vaccinationsskydd. Detta uppnås genom det grundprogram som gäller med

Läs mer

Intraosseös infart. IVAK Piteå

Intraosseös infart. IVAK Piteå Intraosseös infart. IVAK Piteå Berörda enheter IVAK Piteå Älvdals Sjukhus. Syfte Rutinen syftar till att säkerställa en säker och enhetlig hantering av intraosseösa infarter. Indikationer för intraosseös

Läs mer

PE-SWE-0036 / Maj biogen.se

PE-SWE-0036 / Maj biogen.se PE-SWE-0036 / Maj 2015 PLEGRIDY Rx (F) (peginterferon beta-1a) L03AB13 SPC 09/2014 Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Indikation: För vuxna patienter för behandling av skovvis förlöpande

Läs mer

LÄS DESSA ANVISNINGAR NOGA INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA NOVOSEVEN

LÄS DESSA ANVISNINGAR NOGA INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA NOVOSEVEN Bruksanvisning för NovoSeven LÄS DESSA ANVISNINGAR NOGA INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA NOVOSEVEN NovoSeven levereras i form av ett pulver. Före injektion (administrering) måste det lösas upp i spädningsvätskan

Läs mer

Vaccinering mot livmoderhalscancer - HPV

Vaccinering mot livmoderhalscancer - HPV Vaccinering mot livmoderhalscancer - HPV 1 Lång historia.. Socialstyrelsen föreskrift från 1 januari 2010 - HPV vaccin till alla flickor födda 1999 och senare. Nationell upphandling 2010 SKL rekommenderar

Läs mer

KVALITETSSÄKRING AV VACCINATIONSPROCESSEN Ett riskförebyggande arbete

KVALITETSSÄKRING AV VACCINATIONSPROCESSEN Ett riskförebyggande arbete Elevhälsans medicinska insats Örebro kommun KVALITETSSÄKRING AV VACCINATIONSPROCESSEN Ett riskförebyggande arbete Författare: Pia Wallin (skolsköterska) Elevhälsans medicinska insats Örebro kommun. Örebro

Läs mer

Blod och blodsmitta. Elisabeth Persson Flodman 2014

Blod och blodsmitta. Elisabeth Persson Flodman 2014 Blod och blodsmitta Elisabeth Persson Flodman 2014 Definition - blodburen smitta Överföring av smittämnen via blodkontakt som leder till infektion (med/utan symtom). Vanligast genom stick- eller skärskador.

Läs mer

Frågeformulär kring injektioner för patienter med diabetes

Frågeformulär kring injektioner för patienter med diabetes Frågeformulär kring injektioner för patienter med diabetes Numrering: Ifylls av din sköterska +46 / / Landsnummer Center nummer Patientnummer (Serienummer i sekvens 1-25) Detta frågeformulär är frivilligt

Läs mer

Barnvaccinationsprogrammet

Barnvaccinationsprogrammet Historik: 1300-talet - variolisering 1796 första smittkoppsvaccinationen 1801 första vaccinationen i Sverige 1815 lag om obligatorisk smittkoppsvaccination 1901 Mjölkdroppen grundas 1930-talet Barnavårdscentraler

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Till dig som ska utföra arbetsuppgifter på delegering i kommunal hälso-

Läs mer

Aktuellt från barnvaccinationsprogrammet

Aktuellt från barnvaccinationsprogrammet Mariette Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kathy Falkenstein Hagander, barnhälsovårdsöverläkare Ylva Thor, vårdutvecklare, distriktssköterska Kunskapscentrum barnhälsovård Aktuellt från barnvaccinationsprogrammet

Läs mer

Smärta och obehag. leg. sjuksköterska. Ingeli Simmross Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län. pkc.sll.se

Smärta och obehag. leg. sjuksköterska. Ingeli Simmross Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län. pkc.sll.se Smärta och obehag Ingeli Simmross Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län leg. sjuksköterska Palliativ vård- undersköterskans roll Smärta och obehag i palliativ vård Majoriteten av palliativ omvårdnad

Läs mer

Lindras kolik av akupunktur?

Lindras kolik av akupunktur? Detta är ett svar från SBU:s Upplysningstjänst 1 juni 2012. SBU:s Upplysningstjänst svarar på avgränsade medicinska frågor. Svaret bygger inte på en systematisk litteraturöversikt, varför resultaten av

Läs mer

Typ 2-diabetes och Victoza (liraglutid).

Typ 2-diabetes och Victoza (liraglutid). Patientinformation Typ 2-diabetes och Victoza (liraglutid). Patientinformation från din vårdgivare. Till dig som ska börja behandling med Victoza. Introduktion 3 Behandling med Victoza 4 Så verkar Victoza

Läs mer

OMVÅRDNAD VID INTRAMUSKULÄRA INJEKTIONER

OMVÅRDNAD VID INTRAMUSKULÄRA INJEKTIONER Hälsa och samhälle OMVÅRDNAD VID INTRAMUSKULÄRA INJEKTIONER OMVÅRDNADSASPEKTER TILL HJÄLP FÖR SJUKSKÖTERSKAN KRISTINA HÖGBERG KRISTIAN SIMON Examensarbete Kurs OV 1052 Sjuksköterskeprogrammet Oktober 2005

Läs mer

Patientinformation om HUMIRA (adalimumab) vid juvenil idiopatisk artrit. Behandling med HUMIRA vid JIA från 2 år

Patientinformation om HUMIRA (adalimumab) vid juvenil idiopatisk artrit. Behandling med HUMIRA vid JIA från 2 år Patientinformation om HUMIRA (adalimumab) vid juvenil idiopatisk artrit Behandling med HUMIRA vid JIA från 2 år 2 Ditt barn ska behandlas med HUMIRA. Här kan du läsa en kort bakgrund om JIA. JIA är en

Läs mer

NeuroBloc Botulinumtoxin typ B lösning för injektion 5 000 E/ml

NeuroBloc Botulinumtoxin typ B lösning för injektion 5 000 E/ml NeuroBloc Botulinumtoxin typ B lösning för injektion 5 000 E/ml Viktig säkerhetsinformation för läkare Syftet med denna manual är att tillhandahålla läkare som är kvalificerade att ordinera och administrera

Läs mer

Team Sjukvårdsrädda Barn 1999-2011. En modell utvecklad vid Länssjukhuset Ryhov för att hjälpa sjukvårdsrädda barn.

Team Sjukvårdsrädda Barn 1999-2011. En modell utvecklad vid Länssjukhuset Ryhov för att hjälpa sjukvårdsrädda barn. 1999-2011 En modell utvecklad vid Länssjukhuset Ryhov för att hjälpa sjukvårdsrädda barn. Bakgrund 2 År 1999 startades ett team för att hjälpa sjukvårdsrädda barn. I teamet ingick då barnmedicinska kliniken

Läs mer

Konsultation med BVC och elevhälsa

Konsultation med BVC och elevhälsa Konsultation med BVC och elevhälsa När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsultera den medicinska komptens som finns runt barnet. Nedanstående punkter är ett stöd vid konsultation kring

Läs mer

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr Vesikoureteral reflux hos barn Patient-/föräldrabroschyr TM Att förstå reflux Ditt barn har vesikoureteral reflux (VUR/reflux) vilket innebär att urinen rinner tillbaks från urinblåsan till njuren. Reflux

Läs mer

Patientinformation. Behandling av blodbrist vid kronisk njursjukdom

Patientinformation. Behandling av blodbrist vid kronisk njursjukdom Patientinformation Behandling av blodbrist vid kronisk njursjukdom Till patienten Du har ordinerats Eprex (epoetin alfa) för behandling av din anemi (blodbrist). Denna informationsbroschyr förklarar vad

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Invicorp 25 mikrogram/2 mg, injektionsvätska, lösning. aviptadil/fentolaminmesilat

Bipacksedel: Information till användaren. Invicorp 25 mikrogram/2 mg, injektionsvätska, lösning. aviptadil/fentolaminmesilat Bipacksedel: Information till användaren Invicorp 25 mikrogram/2 mg, injektionsvätska, lösning aviptadil/fentolaminmesilat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den

Läs mer

Lustgasverksamheten på barnortopeden Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Lustgasverksamheten på barnortopeden Astrid Lindgrens Barnsjukhus Lustgasanalgesi för r behandling av procedursmärta rta hos barn Anja Berglund Kerstin Karlsson Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm, Sverige. 1 Lustgasverksamheten

Läs mer

Injektionsteknik. Januari 2013 UBL

Injektionsteknik. Januari 2013 UBL Injektionsteknik Januari 2013 UBL Att injicera insulin Insulin injiceras i underhudsfettet som är området mellan huden och muskelvävnaden Detta för att insulinet skall absorberas i en så jämn takt som

Läs mer

Hjärta och smärta. en guide för hantering av receptfria smärtstillande läkemedel. Till dig som har barn i skolåldern

Hjärta och smärta. en guide för hantering av receptfria smärtstillande läkemedel. Till dig som har barn i skolåldern Hjärta och smärta en guide för hantering av receptfria smärtstillande läkemedel Till dig som har barn i skolåldern 2 Varför en guide om hantering av receptfria smärtstillande läkemedel? Guiden Hjärta och

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Erfarenheter av vaccination av barn mot Influensa A(H1N1) 2009 i Stockholms läns landsting (SLL) Margareta.Blennow@sodersjukhuset.

Erfarenheter av vaccination av barn mot Influensa A(H1N1) 2009 i Stockholms läns landsting (SLL) Margareta.Blennow@sodersjukhuset. Erfarenheter av vaccination av barn mot Influensa A(H1N1) 2009 i Stockholms läns landsting (SLL) Margareta.Blennow@sodersjukhuset.se Tänkte vi oss det här? Andel (%) vaccinerade barn per åldersgrupp i

Läs mer

Om Metojectpen. metotrexat

Om Metojectpen. metotrexat Om Metojectpen metotrexat Metojectpen Metojectpen 50 mg/ml är en förfylld penna (autoinjektor) innehållande metotrexat, och finns i flera olika doser. Varje dos har en unik färgkod (se färgtabell på nästa

Läs mer

Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats

Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats Allmänt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården (SOSFS 2000:1) med ändringsföreskrifter reglerar

Läs mer

Långvarig huvudvärk efter hjärnskakning - vad kan vi göra?

Långvarig huvudvärk efter hjärnskakning - vad kan vi göra? Långvarig huvudvärk efter hjärnskakning - vad kan vi göra? Svensk barnsmärtförenings symposium 28-29 mars 2019 Catherine Aaro Jonsson Neuropsykolog, Fil dr Barn och Ungdomshabiliteringen Kliniska symtomgrupperingar

Läs mer

Patientinformation. Att leva med Juvenil Idiopatisk Artrit (JIA) En föräldraguide till er med barn som förskrivits Metojectpen /Metoject.

Patientinformation. Att leva med Juvenil Idiopatisk Artrit (JIA) En föräldraguide till er med barn som förskrivits Metojectpen /Metoject. SE Att leva med Juvenil Idiopatisk Artrit (JIA) Patientinformation En föräldraguide till er med barn som förskrivits Metojectpen /Metoject metotrexat metotrexat Bäste förälder, Ditt barn har diagnostiserats

Läs mer

STEG-FÖR-STEG GUIDE VID BEREDNING OCH INJICERING AV NPLATE

STEG-FÖR-STEG GUIDE VID BEREDNING OCH INJICERING AV NPLATE STEG-FÖR-STEG GUIDE VID BEREDNING OCH INJICERING AV NPLATE Hjälp vid hemadministrering av Nplate I den här broschyren visas alla steg för att du varje vecka ska kunna bereda och injicera Nplate på rätt

Läs mer

Muscle Function Scale (MFS) Bedömningsskala för muskelfunktion i nackens lateralflexorer

Muscle Function Scale (MFS) Bedömningsskala för muskelfunktion i nackens lateralflexorer Kinesiology tejpning (KT) kan vara ett komplement vid behandling, för barn med muskulär imbalans vid kongenital Muskulär Torticollis (CMT). M. Sternocleidomastoideus har en stor påverkan på huvudets position

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV SMITTFÖRANDE AVFALL

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV SMITTFÖRANDE AVFALL RIKTLINJER FÖR HANTERING AV SMITTFÖRANDE AVFALL INOM SKOLHÄLSAN Hantering och märkning av smittförande avfall som uppkommer i den kommunala hälso- och sjukvården regleras i Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Smärta vid tandbehandling stort problem Smärtlindring i barn- och ungdomstandvården best practice

Smärta vid tandbehandling stort problem Smärtlindring i barn- och ungdomstandvården best practice Smärta vid tandbehandling stort problem Smärtlindring i barn- och ungdomstandvården best practice Göran Dahllöf Department of Dental Medicine, Division of Pediatric Dentistry, Stockholm, Sweden Det mest

Läs mer

PICC-line Skötsel & hantering. 2016-01-01 Onkologiska kliniken, US Linköping

PICC-line Skötsel & hantering. 2016-01-01 Onkologiska kliniken, US Linköping PICC-line Skötsel & hantering 2016-01-01 Onkologiska kliniken, US Linköping PICC-line katetrar Power PICC Solo Lila kateter = Tål höga tryck Öppen spets Ventil i konnektordelen som förhindrar luftinsug

Läs mer

TILL DIG SOM HAR FÅTT

TILL DIG SOM HAR FÅTT INFORMATION, FAKTA, ATT TÄNKA PÅ TILL DIG SOM HAR FÅTT Humalog 200 E/ml KwikPenTM Du har fått Humalog 200 enheter/ml KwikPen TM som behandling av din diabetes. Du som har diabetes behöver tillföra kroppen

Läs mer

Perifer venkatetersättning. 1. Perifier venkateter & dess delar

Perifer venkatetersättning. 1. Perifier venkateter & dess delar Perifer venkatetersättning 1. Perifier venkateter & dess delar Författare: Mia Colliander, Kliniskt Träningscentrum, Uppsala och Gunilla Gustafsson, Sjuksköterskeprogrammet, Uppsala universitet. I samarbete

Läs mer

Patientinformation. Till dig som behandlas med Praluent

Patientinformation. Till dig som behandlas med Praluent Patientinformation Till dig som behandlas med Praluent Ateroskleros, åderförfettning, är den viktigaste riskfaktorn för hjärtinfarkt och stroke. Blodfetter lagras i kärlväggarna och blodförsörjningen till

Läs mer

Infektioner hos barn i förskolan

Infektioner hos barn i förskolan Infektioner hos barn i förskolan Johanna Rubin Barnhälsovårdsöverläkare Stockholm SV Stockholm, november 2015 Johanna Rubin Barnhälsovårdsenhet Nord & Sydväst johanna.rubin@karolinska.se Tel: 08 6186386,

Läs mer

Fluarix 2016/2017 Infektionsdagarna Region Jönköping sept

Fluarix 2016/2017 Infektionsdagarna Region Jönköping sept SE/FLU/0002/16, 201609 Fluarix 2016/2017 Infektionsdagarna Region Jönköping 27-29 sept Lena Svensson Scientific Advisor GSK Vacciner Säsongsinfluensa 2 http://www.who.int/influenza/vaccines/virus/recommendations/201602_recommendation.pdf?ua=1

Läs mer

Vaccination mot influensa

Vaccination mot influensa Vaccination mot influensa 2018-2019 Information till sjukvårdspersonal från Smittskydd Västra Götaland Vaccination är bästa skyddet mot influensa Äldre människor och personer med dåligt immunförsvar har

Läs mer

Patientinformation. metotrexat. metotrexat

Patientinformation. metotrexat. metotrexat Patientinformation metotrexat metotrexat Metotrexat Metotrexat är ett väletablerat läkemedel för behandling av olika inflammatoriska sjukdomar, såsom ledgångsreumatism, psoriasis och Crohns sjukdom. Samlade

Läs mer

Neulasta. som stöd för kemoterapi. Patientinformation

Neulasta. som stöd för kemoterapi. Patientinformation Neulasta som stöd för kemoterapi Patientinformation Innehållsförteckning Kemoterapi och de 4 vita blodkropparna i blodet Neutropeni 6 Neulasta 7 Instruktion för injektion 8 Vanliga frågor 12 2 3 Kemoterapi

Läs mer

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket

Läs mer

Ratiograstim (filgrastim)

Ratiograstim (filgrastim) Ratiograstim (filgrastim) Scandinavia Patientinformation om behandling med Ratiograstim för att öka mängden vita blodkroppar OBSERVERA! Det är mycket viktigt att du genast kontaktar din läkare om: Du får

Läs mer

Varför får jag Metoject 50 mg/ml?

Varför får jag Metoject 50 mg/ml? SE metotrexat Metotrexat Metotrexat är ett väletablerat läkemedel för behandling av olika inflammatoriska sjukdomar, såsom ledgångsreumatism, psoriasis och Crohns sjukdom. Samlade erfarenheter under mer

Läs mer