Det är tillåtet att hyra ut till en juridisk person, dock ej för nyttjande i hotellverksamhet eller liknande.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det är tillåtet att hyra ut till en juridisk person, dock ej för nyttjande i hotellverksamhet eller liknande."

Transkript

1 brf hemmet 18 PM Uthyrning av din bostadsrättslägenhet Föreningen är välvillig till andrahandsuthyrning och att ha inneboende men det måste gå rätt till! Om en bostadsrättshavare i Brf Hemmet 18 önskar hyra ut sin lägenhet i andra hand krävs styrelsens samtycke. Den som hyr ut i andra hand ska enligt lag ha skäl för att andrahandsuthyrning ska beviljas. Föreningens policy, bilaga, som har stöd i dagens lagstiftning, innebär att skäl till andrahandsuthyrning till exempel kan vara Ålder eller sjukdom Tillfälligt arbete eller långresa Studier på annan ort Försöksboende som sambo i ett parförhållande Vård av nära anhörig i dennes hem Framtida boende för närstående (barn, förälder eller annan familjemedlem som för tillfället inte har möjlighet att bekosta ett boende). I detta fall ska berörd part vara ägare till lägenheten till minst 10 %. Behov av att hyra ut en bostadsrättslägenhet under en övergångsperiod i fall där bostadsrätten förvärvats av en person som har för avsikt att bosätta sig där efter pensionen. Det är tillåtet att hyra ut till en juridisk person, dock ej för nyttjande i hotellverksamhet eller liknande. Föreningens policy är att all form av kommersiell uthyrning, hotellverksamhet och liknande är förbjuden. ANDRAHANDSUTHYRNING - SÅ HÄR GÅR DET TILL! 1. Ansök om styrelsens samtycke till upplåtelse i andra hand. Använd föreningens blankett! 2. När du fått styrelsens samtycke, teckna avtal med din andrahandshyresgäst med hjälp av Fastighetsägarnas blankett. UTHYRNING TILL INNEBOENDE SÅ HÄR GÅR DET TILL! Det är tillåtet att, utan styrelsens medgivande, hyra ut till inneboende. Tänk dock på att Teckna kontrakt till exempel med hjälp av Hyresgästföreningens formulär. Se länk! Informera den inneboende om de ordningsregler som gäller i brf Hemmet 18. Bilaga 1

2 Bilaga 1 Policy för korttidsuthyrning m m 1 SKÄLEN TILL UTHYRNING SKA VÄGAS MOT FÖRENINGENS INTRESSEN Den 1 februari 2013 trädde en ny lag om uthyrning av egen bostad i kraft. De nya reglerna för andrahandsuthyrning av en bostadsrätt gäller huvudsakligen hyrans storlek. Från och med 1 juli 2014 kommer det en lagändring som delvis förändrar förutsättningarna för andrahandsuthyrning. Idag krävs att en bostadsrättshavare ska ha beaktansvärda skäl för att uthyrningen ska godkännas av styrelsen. Framöver ska det bara krävas att bostadsrättshavaren har skäl för att få hyra ut. AV lagrådsremissen framgår att (cit.) Liksom hittills bör bostadsrättshavarens skäl vägas mot föreningens intressen. Någon ändring av hur man bör se på föreningens anledning att motsätta sig upplåtelse behövs inte för att skydda föreningens intressen. I likhet med nuvarande regler ska bostadsrättshavarens skäl till uthyrningen vägas mot de befogade invändningar som en bostadsrättsföreningsstyrelse kan ha emot att bostadsrättshavaren hyr ut lägenheten. Inte heller ska alla skäl som en bostadsrättshavare anför anses vara godtagbara för att styrelsen ska vara tvungen att bevilja uthyrning. Regeringen vill även att bostadsrätts-föreningen ska kunna kompenseras för det merarbete som en andrahandsuthyrning kan innebära. Detta genom att föreningen får ta ut en avgift av bostadsrättshavaren för upplåtelsen. En förutsättning för att en avgift ska få tas ut är att det i stadgarna anges att föreningen får göra det. 2 GRUNDERNA FÖR BOSTADSRÄTTEN En bostadsrättsförening är en form av ägarskap som vilar på föreningstanken och medlemmarnas gemensamma intresse av ett tryggt och välfungerande boende. Föreningen är beroende av att ett tillräckligt stort antal av de som bor i fastigheten är engagerade i föreningen och i sin boendemiljö. Bland annat är det så att belastningen och slitaget på fastigheten - liksom olika typer av störningar som kan påverka boendemiljön negativt - ökar vid en hög grad av andrahandsuthyrning. Därför är det olyckligt om en allt för stor del av de boende är hyresgäster i stället för medlemmar i bostadsrättsföreningen. Det nu sagda är bakgrunden till att rätten för en bostadsrättshavare att hyra ut sin lägenhet är begränsad i lag.

3 3 ANSÖKAN OM STYRELSENS SAMTYCKE Om en bostadsrättshavare i Brf Hemmet 18 önskar hyra ut sin lägenhet i andra hand krävs styrelsens samtycke. En ansökan om styrelsens samtycke till en andrahandsuthyrning ska vara skriftlig. Den blankett som föreningen tagit fram ska användas. Se länk! Av ansökan ska bland annat följande framgå andrahandshyresgästens namn, personnummer, och kontaktuppgifter, bostadsrättshavarens kontaktuppgifter under tiden för andrahandsuthyrningen postadress, e- postadress, och telefonnummer, tidsperioden för uthyrningen, och skälet till uthyrningen Till ansökningshandlingen ska dels en kopia av andrahandshyresavtalet fogas, dels ett skriftligt intyg som styrker skälet till uthyrningen. Angående det sistnämnda, se nedan under rubriken beaktansvärda skäl. Styrelsen prövar frågan om samtycke vid nästkommande styrelsemöte. 4 TIDSBEGRÄNSNING OCH ANDRA VILLKOR Ett samtycke från styrelsen begränsas alltid till att avse en viss tid, normalt ett år. Förnyat samtycke ges normalt högst två gånger med ett år för varje gång. Styrelsen förbehåller sig rätten att förena sitt samtycke med villkoren att bostadsrättshavaren ska hålla styrelsen fortlöpande underrättad om sin egen postadress, telefonnummer, och e-postadress, såväl bostadsrättshavaren som andrahandshyresgästen ska ha en för lägenheten gällande hemförsäkring med bostadsrättstillägg under uthyrningsperioden, andrahandshyresgästen ska presentera sig för styrelsen vid det styrelsemöte som följer närmast efter inflyttningen i lägenheten, bland annat för att informeras om gällande ordningsregler i fastigheten. 5 RÄTTSLIG REGLERING AVSEENDE ANDRAHANDSUTHYRNING AV BOSTADSRÄTTSLÄGENHETER Bostadsrättshavare har rätt att hyra ut sin lägenhet enligt reglerna om andrahandsuthyrning i bostadsrättslagen (1991: 614) 7 kap. 8 och Dessa regler är snarlika hyreslagens motsvarande regler i jordabalken 12 kap , med den skillnaden att en bostadsrättshavares möjligheter att hyra ut i andra hand är något större än en hyresgästs. Enligt regeln i 7 kap. 10 bostadsrättslagen får en bostadsrättshavare upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt samtycke. Om styrelsen vägrar

4 att ge sitt samtycke får bostadsrättshavaren enligt 7 kap. 11 bostadsrättslagen ändå upplåta sin lägenhet i andra hand om hyresnämnden lämnar sitt tillstånd till upplåtelsen. Tillstånd ska lämnas om bostadsrättshavaren har rimliga skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke. Tillståndet ska begränsas till viss tid och får förenas med villkor. Om bostadsrättshavaren hyr ut sin lägenhet i andra hand utan att inhämta samtycke eller tillstånd får föreningen enligt 7 kap , med vissa begränsningar, säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning. Det innebär att bostadsrättshavarens nyttjanderätt till lägenheten förverkas. Styrelsens prövning i frågan om samtycke vilar på hyresnämndens praxis i tillståndsärenden. Reglerna i bostadsrättslagen kompletteras av 14 i nuvarande stadgar för Brf Hemmet 18. Av 14 framgår att en bostadsrättshavare som önskar hyra ut sin lägenhet i andra hand skriftligen ska ansöka om styrelsens samtycke. Av ansökan ska skälet till upplåtelsen, under vilken tid den ska pågå samt namnet på den till vilken lägenheten ska upplåtas i andra hand. 6 SKÄL FÖR ANDRAHANDSUTHYRNING Skälet för andrahandsuthyrningen måste alltid vägas mot föreningens intressen. Det kan vara fråga om en situation då bostadsrättshavaren inte kan använda lägenheten eller av olika anledningar vill behålla anknytningen till den. Till exempel Ålder eller sjukdom Tillfälligt arbete eller långresa Studier på annan ort Försöksboende som sambo i ett parförhållande Vård av nära anhörig i dennes hem Framtida boende för närstående (barn, förälder eller annan familjemedlem som för tillfället inte har möjlighet att bekosta ett boende). I detta fall ska berörd part vara ägare till lägenheten till minst 10 %. Behov av att hyra ut en bostadsrättslägenhet under en övergångsperiod i fall där bostadsrätten förvärvats av en person som har för avsikt att bosätta sig där efter pensionen. Att först köpa en ny bostad och sedan vilja sälja sin bostadsrätt men inte lyckas uppnå den förväntade köpesumman, kan enligt styrelsens uppfattning inte ensamt anses utgöra ett beaktansvärt skäl för andrahandsuthyrning. 7 SKÄL ATT NEKA SAMTYCKE Även om bostadsrättshavaren anfört ett rimligt skäl för andrahandsuthyrningen kan det finnas fog för styrelsen att neka samtycke. Till exempel kan föreningen säga nej om den föreslagna hyresgästen är en person som är känd för att vara störande. Andrahandshyresgästen ska således vara en skötsam person för att kunna godtas som faktisk utövare av nyttjanderätten. Om styrelsen inte godkänner andrahandsuthyrningen kan bostadsrättsägaren få frågan prövad i hyresnämnden.

5 8 HOTELLVERKSAMHET OCH LIKNANDE Bostadsrättslagen (1991: 614) 7 kap. 8 anger att (cit.) Bostadsrättshavaren får inte inrymma utomstående personer i lägenheten, om det kan medföra men för föreningen eller någon annan medlem i föreningen. Mot den bakgrunden har styrelsen beslutat att all form av yrkesmässig uthyrning såsom hotellverksamhet, bed and breakfast och liknande är förbjuden. Sådan verksamhet innebär en stor risk att koder, nycklar och taggar sprids till okända personer samt att okända personer rör sig i fastigheten. Risken för störningar för andra medlemmar i föreningen är därmed betydande. Det är också oskäligt att föreningen ska bära kostnader för enskild medlems yrkesverksamhet.

Andrahandsuthyrning riktlinjer

Andrahandsuthyrning riktlinjer BRF Väktaren 714400-1950 Andrahandsuthyrning riktlinjer Syftet med riktlinjerna För att en bostadsrättsförening ska kunna fungera ändamålsenligt, krävs en god administration. Att skapa rutiner för styrelsens

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr ut Innehållsförteckning - Kortfattad Information Sida 3 - Vad är Andrahandsuthyrning Sida 3 - När får jag

Läs mer

ANSÖKAN om samtycke till upplåtelse i andra hand av bostadsrätt (7 kap 10 Brl)

ANSÖKAN om samtycke till upplåtelse i andra hand av bostadsrätt (7 kap 10 Brl) Sida 1(2) ANSÖKAN om samtycke till upplåtelse i andra hand av bostadsrätt (7 kap 10 Brl) 1. Bostadsrättshavare Förnamn, efternamn / Firma Pers.nr / Org.nr Utdelningsadress Tel.nr Postnr Ort 2. Hyresobjekt

Läs mer

Regler och Riktlinjer vid andrahandsuthyrning för BRF Sädesärlan 6

Regler och Riktlinjer vid andrahandsuthyrning för BRF Sädesärlan 6 Fastställd i styrelsen den 8 juni 2016, reviderad 20 september. En enhetlig hantering för styrelsens prövning av en bostadsrättshavares ansökan om upplåtelse av sin lägenhet i andra hand skapar trygghet

Läs mer

Policy avseende andrahandsuthyrning i Bostadsrättsföreningen (Brf) Nytorpshöjden, Johanneshov

Policy avseende andrahandsuthyrning i Bostadsrättsföreningen (Brf) Nytorpshöjden, Johanneshov 2017-09-25 POLICY Policy avseende andrahandsuthyrning i Bostadsrättsföreningen (Brf) Nytorpshöjden, Johanneshov 1. Allmänna grunder Huvudregeln rörande andrahandsupplåtelse är att en bostadsrättshavare

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andra hand

Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andra hand Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andra hand Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna har tillsammans tagit fram riktlinjer angående andrahandsupplåtelser i bostadsrättsföreningar

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andrahand

Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andrahand Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andrahand Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna har tillsammans tagit fram riktlinjer angående andrahandsupplåtelser i bostadsrättsföreningar

Läs mer

BRF Löparen 1 i Trångsund - Policy för andrahandsupplåtelse

BRF Löparen 1 i Trångsund - Policy för andrahandsupplåtelse BRF Löparen 1 i Trångsund - Policy för andrahandsupplåtelse Föreningens styrelse har låtit ta fram denna policy för att få till en mer enhetlig hantering av ansökningar från medlemmarna om att få upplåta

Läs mer

Ansökan om uthyrning i andra hand

Ansökan om uthyrning i andra hand Ansökan om uthyrning i andra hand Uthyrning i andra hand får inte genomföras utan Eskilstuna Kommunfastigheters godkännande Vill du hyra ut din lägenhet till någon annan? Om du inte ska bo i din lägenhet

Läs mer

Ansökan om uthyrning i andra hand. Avtal om uthyrning i andra hand

Ansökan om uthyrning i andra hand. Avtal om uthyrning i andra hand Blankett för: Ansökan om uthyrning i andra hand och Avtal om uthyrning i andra hand OBS! Vid uthyrning i andra hand i fastigheten Bojen10, skall denna Ansökan om uthyrning i andra hand och Avtal om uthyrning

Läs mer

Ansökan om uthyrning i andra hand. Avtal om uthyrning i andra hand

Ansökan om uthyrning i andra hand. Avtal om uthyrning i andra hand Blankett för: Ansökan om uthyrning i andra hand och Avtal om uthyrning i andra hand OBS! Vid uthyrning i andra hand i fastigheten Bojen10, skall denna Ansökan om uthyrning i andra hand och Avtal om uthyrning

Läs mer

VÄLKOMNA TILL KURSEN. Tre vanliga problem i en bostadsrättsförening. Frågor kan alltid ställas på något av följande sätt: Vad är bostadsrätt?

VÄLKOMNA TILL KURSEN. Tre vanliga problem i en bostadsrättsförening. Frågor kan alltid ställas på något av följande sätt: Vad är bostadsrätt? VÄLKOMNA TILL KURSEN Tre vanliga problem i en bostadsrättsförening Frågor kan alltid ställas på något av följande sätt: www.bostadsratterna.se Telefonsupport: 0775 200 100 Webbsupport: fraga@bostadsratterna.se

Läs mer

KALLELSE TILL FÖRENINGSSTÄMMA. Måndagen den 15 juni 2015 kl. 19:00. Föreningslokalen, Lokföraregatan 17 A

KALLELSE TILL FÖRENINGSSTÄMMA. Måndagen den 15 juni 2015 kl. 19:00. Föreningslokalen, Lokföraregatan 17 A Brf Lokföraren FÖRENINGSSTÄMMA 2015-06-15 Org.nr. 745000-0505 KALLELSE TILL FÖRENINGSSTÄMMA Måndagen den 15 juni 2015 kl. 19:00 Föreningslokalen, Lokföraregatan 17 A Förslag till dagordning: 1. Mötets

Läs mer

Medlemskap & 2:a hand

Medlemskap & 2:a hand Medlemskap & 2:a hand Ronneby 26 maj 2016 Camilla Alm-Eriksson Chef juridik *Medlemskap Vem beslutar om medlemskap? Hur går medlemskapsprövningen till? Har stadgarna någon betydelse för prövningen? Vad

Läs mer

Hur bor du egentligen?!

Hur bor du egentligen?! En broschyr om boende Hur bor du egentligen?! Regler om hyra av bostad finns i Jordabalken (1970:994) kap. 12. I Jordabalkens mening räknas både studentrum och lägenhet som bostadslägenhet. En annan definition

Läs mer

PROTOKOLL Beslut samma dag. Nämnden Hyresrådet Kristian Eriksson, ordförande Jonathan Parsman och Liz Grennstam, övriga ledamöter

PROTOKOLL Beslut samma dag. Nämnden Hyresrådet Kristian Eriksson, ordförande Jonathan Parsman och Liz Grennstam, övriga ledamöter HYRESNÄMNDEN I STOCKHOLM Beslut samma dag Sid 1 (5) Aktbilaga 9 Ärende nr Rotel 8 Anges vid kontakt med nämnden Nämnden Hyresrådet Kristian Eriksson, ordförande Jonathan Parsman och Liz Grennstam, övriga

Läs mer

VÄLKOMNA TILL KURSEN. Tre vanliga problem i en bostadsrättsförening. Frågor kan alltid ställas på något av följande sätt: Vad är bostadsrätt?

VÄLKOMNA TILL KURSEN. Tre vanliga problem i en bostadsrättsförening. Frågor kan alltid ställas på något av följande sätt: Vad är bostadsrätt? VÄLKOMNA TILL KURSEN Tre vanliga problem i en bostadsrättsförening Frågor kan alltid ställas på något av följande sätt: www.bostadsratterna.se Telefonsupport: 0775 200 100 Webbsupport: fraga@bostadsratterna.se

Läs mer

Här kommer en sammanställning av viktigare regler att tänka på kring andrahandsuthyrning.

Här kommer en sammanställning av viktigare regler att tänka på kring andrahandsuthyrning. Andrahandsuthyrning Här kommer en sammanställning av viktigare regler att tänka på kring andrahandsuthyrning. 1. Uthyrning av hel bostad Hyresavtal Hyresrätter, bostadsrätter och villor kan hyras ut i

Läs mer

Sedan föreningen registrerade sina nuvarande stadgar under 2007 har flera lagändringar genomförts.

Sedan föreningen registrerade sina nuvarande stadgar under 2007 har flera lagändringar genomförts. Västerås 2017-01-27 Jur kand Patrik Esfandi Patrik.esfandi@sbc.se 08-775 72 13 Brf Björkslingan Att: Theresia Silander Hagström Halmstadsvägen 44 121 53 Johanneshov Inges endast per e-post E-post: styrelsen@bjorkslingan.se

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andra hand

Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andra hand Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andra hand 2 Om denna skrift Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB och Riksbyggen har tillsammans tagit fram riktlinjer angående andrahandsupplåtelser i bostadsrättsföreningar

Läs mer

Sedan föreningen registrerade sina nuvarande stadgar under 2010 har flera lagändringar genomförts.

Sedan föreningen registrerade sina nuvarande stadgar under 2010 har flera lagändringar genomförts. Stockholm 2018-01-29 Jur kand Patrik Esfandi Patrik.esfandi@sbc.se 08-775 72 13 Brf Slottsträdgården Att: Rolf Pettersson Slottsstigen 1 722 11 Västerås Stadgerevision Föreningen har lämnat mig uppdraget

Läs mer

Ökad uthyrning av bostadsrättslägenheter. Torbjörn Malm (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ökad uthyrning av bostadsrättslägenheter. Torbjörn Malm (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ökad uthyrning av bostadsrättslägenheter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 januari 2014 Karin Enström Torbjörn Malm (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

riktlinjer för lägenhetsbyten sabo sveriges allmännyttiga bostadsföretag

riktlinjer för lägenhetsbyten sabo sveriges allmännyttiga bostadsföretag riktlinjer för lägenhetsbyten sabo sveriges allmännyttiga bostadsföretag Syftet med riktlinjerna Ett centralt inslag i de rättigheter som hyresgästerna har enligt hyreslagen är rätten att byta bostad med

Läs mer

Hyra ut lägenheten i andra hand?

Hyra ut lägenheten i andra hand? Hyra ut lägenheten i andra hand? För att få hyra ut sin lägenhet i andra hand gäller att det finns beaktansvärda skäl enligt hyreslagen. Detta kan vara studier eller tillfälligt arbete på en annan ort,

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADGEÄNDRING, NR 1 BALKONGFOND

FÖRSLAG TILL STADGEÄNDRING, NR 1 BALKONGFOND FÖRSLAG TILL STADGEÄNDRING, NR 1 BALKONGFOND Tidigare lydelse Insats, årsavgift samt i förekommande fall balkongfondsavgift samt upplåtelseavgift fastställs av styrelsen. Ändring av insats ska dock alltid

Läs mer

Välkommen till kursen

Välkommen till kursen Välkommen till kursen Gör rätt som hyresvärd Vilka är vi? Avsnitt 1 Definitioner Uppsägningstider 1 Hyresavtal Hus eller del av hus lägenhet Upplåtits Till nyttjande Mot ersättning Bostadslägenhet resp.

Läs mer

Välkommen till kursen

Välkommen till kursen Välkommen till kursen Hyresfrågor i fokus Vilka är vi? Vad är ett hyresförhållande - när är hyreslagen tillämplig avtal, genom vilka hus eller delar av hus upplåts till nyttjande mot ersättning (12 kap.

Läs mer

Regler för styrelse i en bostadsrättsförening Ylva Hintze

Regler för styrelse i en bostadsrättsförening Ylva Hintze Regler för styrelse i en bostadsrättsförening Ylva Hintze 2015-02-12 Agenda Lagen om ekonomiska föreningar Bostadsrättslagen Stadgar BRF:s ändamål Stämmobeslut Styrelsebeslut Föreningens organisation/administration

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANDRAHANDSUTHYRNING

RIKTLINJER FÖR ANDRAHANDSUTHYRNING RIKTLINJER FÖR ANDRAHANDSUTHYRNING Syftet med riktlinjerna En väl fungerande fastighetsmarknad bygger på att hyresvärdar och hyresgäster står i ett direkt kundförhållande till varandra. Mot denna bakgrund

Läs mer

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrningspolicy Hur får man möjlighet att hyra en lägenhet hos Atrium Ljungberg? Bostadsförmedlingen/Atrium Ljungbergs egen intressebank Interna sökande

Läs mer

Körkort ID-kort Annat. Trappor. parkeringsplats nr mot en ersättning av kronor per. månad. garageplats nr mot en ersättning av kronor per.

Körkort ID-kort Annat. Trappor. parkeringsplats nr mot en ersättning av kronor per. månad. garageplats nr mot en ersättning av kronor per. Andrahandshyresavtal För uthyrning av bostadslägenhet i andra hand Avtalet upprättas i två exemplar, ett för vardera part. Blocket AB ansvarar inte för avtalets innehåll och all användning av avtalet sker

Läs mer

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV BOSTADSRÄTTSLÄGENHET I ANDRA HAND

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV BOSTADSRÄTTSLÄGENHET I ANDRA HAND AVTAL OM UPPLÅTELSE AV BOSTADSRÄTTSLÄGENHET I ANDRA HAND Nr: Sid 1 ( 3 ) Endast en lägenhet kan hyras ut på dessa villkor. Namn: E-postadress: Kryss i ruta innebär att den därefter följande texten gäller

Läs mer

Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet

Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet Du som är medlem i bostadsföreningen Bulten får hyra ut din lägenhet, men du måste följa de regler som gäller. Detta faktablad har tagits fram som

Läs mer

1 januari Uthyrningsmanual

1 januari Uthyrningsmanual Uthyrningsmanual För att kunna söka lägenhet hos Tripo Fastigheter måste du registrera dig som bostadssökande via vår hemsida. Du måste ha ett svenskt personnummer för att vi ska kunna behandla din ansökan

Läs mer

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ny ansökan Förlängning av redan pågående andrahandsuthyrning Hyresgäst Avtalsnummer (Hyresgäst 1) (Hyresgäst 1)

Läs mer

Allmänt om bostadsrätt som boendeform

Allmänt om bostadsrätt som boendeform Sidan 1 av 5 Allmänt om bostadsrätt som boendeform Det finns idag några olika boendeformer. Man kan bl.a. bo i villa, radhus, ägarlägenhet, bostadsrätt eller hyresrätt. Det finns även andra boendeformer

Läs mer

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ny ansökan Förlängning av redan pågående andrahandsuthyrning Hyresgäst Avtalsnummer (Hyresgäst 1) (Hyresgäst 1)

Läs mer

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017 Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017 Alla ska ha lika rätt och möjlighet att söka bostad hos Älmhultsbostäder AB. ÄBO skall stödja och verka för en positiv utveckling av Älmhults kommun. Vi gör

Läs mer

HSB Brf Dritteln Umeå Version 2013-05-06

HSB Brf Dritteln Umeå Version 2013-05-06 HSB Brf Dritteln Umeå Version 2013-05-06 Policy för tillbyggnader och utnyttjande av gemensam mark inom bostadsrättsföreningen. Bakgrund Inom Brf Dritteln har, sedan inflyttningarna, funnits en vilja att

Läs mer

TRYGGT & ENKELT N D TRYGGT & ENKELT. Hyr ut din bostad. bostaddirekt.com

TRYGGT & ENKELT N D TRYGGT & ENKELT. Hyr ut din bostad. bostaddirekt.com P TRYGGT & ENKELT STÖRST PÅ ANDRAHANDSBOENDE SEDA P D TRYGGT & ENKELT STÖRST PÅ N 1994 ANDRAHANDSBOENDE SEDA D N 1994 Hyr ut din bostad Annonsera ut din bostad tryggt, enkelt & kostnadsfritt Vi hjälper

Läs mer

Kommittédirektiv. Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden. Dir. 2006:94

Kommittédirektiv. Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden. Dir. 2006:94 Kommittédirektiv Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden Dir. 2006:94 Beslut vid regeringssammanträde den 31 augusti 2006 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ny ansökan Förlängning av redan pågående andrahandsuthyrning Hyresgäst Avtalsnummer (Hyresgäst 1) (Hyresgäst 1)

Läs mer

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrningspolicy Hur får man möjlighet att hyra en lägenhet hos Atrium Ljungberg? I första hand förmedlas våra bostäder genom Bostadsförmedlingen. Atrium

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANDRAHANDSUTHYRNING

RIKTLINJER FÖR ANDRAHANDSUTHYRNING RIKTLINJER FÖR ANDRAHANDSUTHYRNING En väl fungerande hyresmarknad bygger på att hyresvärdar och hyresgäster står i ett direkt kundförhållande till varandra. För hyresgästerna som kollektiv innebär en utbredd

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LÄGENHETSBYTEN

RIKTLINJER FÖR LÄGENHETSBYTEN RIKTLINJER FÖR LÄGENHETSBYTEN Syftet med riktlinjerna Ett centralt inslag i de rättigheter som hyresgästerna har enligt hyreslagen är rätten att byta bostad. Rättsbildningen i bytesärenden sker hos landets

Läs mer

Din guide till att bo med bostadsrätt

Din guide till att bo med bostadsrätt Din guide till att bo med bostadsrätt Hur beskattas jag för min bostadsrätt? Vilken försäkring behöver jag? Äger jag min lägenhet? Vad är en bostadsrättsförening? Vem förvaltar föreningen? Till vad går

Läs mer

Att tänka på vid andrahandsuthyrning

Att tänka på vid andrahandsuthyrning Att tänka på vid andrahandsuthyrning Hyresvärdens samtycke krävs För att få hyra ut sin lägenhet i andra hand krävs samtycke från hyresvärden. Förstahandshyresgästen skall göra en skriftlig ansökan till

Läs mer

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att hyra ny bostad är en stor händelse, speciellt om det är den första egna lägenheten. Här finns lite användar information: Innehåll 1. Avtal 2. Besittningsskydd

Läs mer

PROTOKOLL BESLUT

PROTOKOLL BESLUT BESLUT 2017-01-04 Sid 1 (5) Aktbilaga 14 Ärende nr Rotel 3 Anges vid kontakt med nämnden Nämnden Hyresrådet Cecilia Tallkvist, ordförande Tommy Jansson och Anders Loosme, övriga ledamöter Protokollförare

Läs mer

Sedan föreningen registrerade sina nuvarande stadgar under 2004 har flera lagändringar genomförts.

Sedan föreningen registrerade sina nuvarande stadgar under 2004 har flera lagändringar genomförts. Västerås 2016-12-23 Jur kand Patrik Esfandi Patrik.esfandi@sbc.se 08-775 72 13 Brf Tullplatsen 3 Att: Lars Svensson Mälargatan 4 A 722 10 Västerås Inges endast via e-post E-post: lsv@telia.com Stadgerevision

Läs mer

Nyhetsbrev Brf. Hökboet nr 2, mars 2011

Nyhetsbrev Brf. Hökboet nr 2, mars 2011 Info angående vårt nya låssystem På dagtid (06.00 22.00) kommer du in genom att sätta magnetbrickan mot läsaren vid dörren. På nattetid (22.00 06.00) måste du både sätta brickan mot läsaren och slå portkoden

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRELÄSNINGEN LAG & DIN RÄTT I BOSTADSRÄTT MINNEBERGS FÖRENINGARNA HANS JANSSON

VÄLKOMMEN TILL FÖRELÄSNINGEN LAG & DIN RÄTT I BOSTADSRÄTT MINNEBERGS FÖRENINGARNA HANS JANSSON VÄLKOMMEN TILL FÖRELÄSNINGEN LAG & DIN RÄTT I BOSTADSRÄTT MINNEBERGS FÖRENINGARNA 2016 02 09 HANS JANSSON VAD ÄR DET EGENTLIGEN JAG HAR KÖPT? NI ÄGER HUSET TILLSAMMANS! En bostadsrättsförening är en ekonomisk

Läs mer

HYR UT DIN BOSTADSRÄTT. En steg för steg-guide. I samarbete med Välkommen till Saltis, Nacka församling och Röda Korset i Nacka

HYR UT DIN BOSTADSRÄTT. En steg för steg-guide. I samarbete med Välkommen till Saltis, Nacka församling och Röda Korset i Nacka HYR UT DIN BOSTADSRÄTT En steg för steg-guide I samarbete med Välkommen till Saltis, Nacka församling och Röda Korset i Nacka 1 VÄGEN TILL EGET BOENDE Många privatpersoner engagerar sig för att nyanlända

Läs mer

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag 1(2) Ansökan om bostadsanpassningsbidrag KOMMUNENS UPPGIFTER Diarienummer Kommunens stämpel Fastighetsbeteckning 1. Personuppgifter (den person ansökan avser) Förnamn: Efternamn: Personnummer: Adress:

Läs mer

LAG OCH BOSTADSRÄTT BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GLÄDJEN

LAG OCH BOSTADSRÄTT BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GLÄDJEN LAG OCH BOSTADSRÄTT BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GLÄDJEN VAD ÄR EN BOSTADSRÄTTSFÖRENING? En sorts ekonomisk förening Medlemmarna äger sitt hus gemensamt Egna stadgar 1 MEDLEMMAR I BRF Betalar en insats Har andel

Läs mer

riktlinjer för andrahandsuthyrning

riktlinjer för andrahandsuthyrning riktlinjer för andrahandsuthyrning sabo sveriges allmännyttiga bostadsföretag syftet med riktlinjerna En väl fungerande fastighetsmarknad bygger på att hyresvärdar och hyresgäster står i ett direkt kundförhållande

Läs mer

Tillstånd uthyrning i andra hand

Tillstånd uthyrning i andra hand Tillstånd uthyrning i andra hand Familjebostäders hyresgäst Andrahandshyresgäst Namn... Namn.. Adress... Adress....... Person-nr... Person-nr.. Telefon... Telefon.. E-post... Nedanstående lägenhet uthyres

Läs mer

Information om bidrag till. Bostadsanpassning. i Alvesta kommun

Information om bidrag till. Bostadsanpassning. i Alvesta kommun Information om bidrag till Bostadsanpassning i Alvesta kommun Innehållsförteckning Vad är bostadsanpassningsbidrag?...1 Bostadsanpassning i korthet...1 Bostaden...2 Nybyggnad...2 Köp eller byte av bostad...2

Läs mer

OM FÖRENINGEN. 1 Namn, säte och ändamål Föreningens namn är Bostadsrättsföreningen Göta. Styrelsen har sitt säte i Göteborg, Göteborgs kommun.

OM FÖRENINGEN. 1 Namn, säte och ändamål Föreningens namn är Bostadsrättsföreningen Göta. Styrelsen har sitt säte i Göteborg, Göteborgs kommun. OM FÖRENINGEN 1 Namn, säte och ändamål Föreningens namn är Bostadsrättsföreningen Göta. Styrelsen har sitt säte i Göteborg, Göteborgs kommun. Föreningens ändamål är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken Utfärdad den 27 juni 2019 Publicerad den 2 juli 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att 12 kap. 35, 39, 40,

Läs mer

De nya ändrade reglerna för andrahandsuthyrning medför att de blir moderniserade.

De nya ändrade reglerna för andrahandsuthyrning medför att de blir moderniserade. De nya ändrade reglerna för andrahandsuthyrning medför att de blir moderniserade. Bostadsrättshavarens skäl för en upplåtelse av lägenheten i andra hand ska vara mer generös. Anledningen till förändringen

Läs mer

Bostadsrätt från A till Ö

Bostadsrätt från A till Ö Styrelsen för Brf. Nissöga har sammanställt denna ordlista för er boende. Vi hoppas att denna ordlista kan vara ett stöd vid era bostadsrättsfrågor. Bostadsrätt från A till Ö Andelstal Beskriver hur stor

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LÄGENHETSBYTEN

RIKTLINJER FÖR LÄGENHETSBYTEN RIKTLINJER FÖR LÄGENHETSBYTEN SYFTET MED RIKTLINJERNA Ett centralt inslag i de rättigheter som hyresgästerna har enligt hyreslagen är rätten att byta bostad med någon annan. Eftersom lägenhetsbyten prövas

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UPPLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT I ANDRA HAND

RIKTLINJER FÖR UPPLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT I ANDRA HAND RIKTLINJER FÖR UPPLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT I ANDRA HAND 2 Fastighetsägarna Sverige 2015 Omslagsbild: Samuel Rhedin Tryck: Alfredssons OM DENNA SKRIFT Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA TORSDAGEN DEN 26 MARS, kl. 19.00 Plats: gårdshuset, 2 tr., hos Santérus-Sjödin Medlemmarna i Brf Kamelian 20 kallas härmed till extra föreningsstämma med anledning av:

Läs mer

KALLELSE till Extra Föreningsstämma. HSB Bostadsrättsförening Seglaren i Göteborg

KALLELSE till Extra Föreningsstämma. HSB Bostadsrättsförening Seglaren i Göteborg KALLELSE till Extra Föreningsstämma HSB Bostadsrättsförening Seglaren i Göteborg Dag: Tisdag den 16 september 2014 Klockan: 19:00 Plats: Dalheimers Hus DAGORDNING 1. Stämmans öppnande 2. Val av stämmoordförande

Läs mer

Upplåtelse av den egna bostaden (SOU 2007:74) Remiss från Finansdepartementet

Upplåtelse av den egna bostaden (SOU 2007:74) Remiss från Finansdepartementet PM 2008:33 RV (Dnr 316-4557/2007) Upplåtelse av den egna bostaden (SOU 2007:74) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Som svar på remissen från

Läs mer

Remiss: Uthyrning av bostadrättslägenheter, promemoria 2013-06-27

Remiss: Uthyrning av bostadrättslägenheter, promemoria 2013-06-27 1 (5) 2013-09-10 Dnr SU FV-1.1.3-2121-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Uthyrning av bostadrättslägenheter, promemoria 2013-06-27 1. Sammanfattning Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Roslagstullsbacken Antagna den

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Roslagstullsbacken Antagna den Stadgar för Bostadsrättsföreningen Roslagstullsbacken Antagna den 2013-10-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Bostadsrättsföreningen Roslagstullsbacken. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till

Läs mer

Uthyrning av bostadsrättslägenhet i andra hand

Uthyrning av bostadsrättslägenhet i andra hand Uthyrning av bostadsrättslägenhet i andra hand Föreligger skäl eller befogad anledning att vägra samtycke? Erik Fahlblom Rättsvetenskap, kandidat 2019 Luleå tekniska universitet Institutionen för ekonomi,

Läs mer

Protokoll för ordinarie föreningsstämma för Brf Karlsvik 39

Protokoll för ordinarie föreningsstämma för Brf Karlsvik 39 2014-05-18 Protokoll för ordinarie föreningsstämma för Brf Karlsvik 39 Plats: Bingohallen, S:t Eriksgatan 31 Dag: Måndag 18 maj, 2015 Tid: kl. 19.00 Dagordning 1. Öppnande Eva Ekermann förklarade stämman

Läs mer

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Foto UNHCR/Markel Redondo Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Bögatan 43 Organisationsnummer 769615-1880. Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22

Bostadsrättsföreningen Bögatan 43 Organisationsnummer 769615-1880. Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22 Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22 1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Bögatan 43. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Hyrespolicy för Ljusnarsbergs kommun

Hyrespolicy för Ljusnarsbergs kommun Dnr KS 0002/2017 Hyrespolicy för Ljusnarsbergs kommun Antagen av kommunstyrelsen 2017-03-29 67 2 (5) Utgångspunkten för denna policy är att alla ska ha samma möjlighet att ansöka om en bostad hos Ljusnarsbergs

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANDRAHANDSUTHYRNING

RIKTLINJER FÖR ANDRAHANDSUTHYRNING RIKTLINJER FÖR ANDRAHANDSUTHYRNING Syftet med riktlinjerna En väl fungerande fastighetsmarknad bygger på att hyresvärdar och hyresgäster står i ett direkt kundförhållande till varandra. Mot denna bakgrund

Läs mer

Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning

Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Jan-Ove Östbrink Justitiedepartementet 10333 STOCKHOLM Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning SOU

Läs mer

Välkommen till BRF SOLGÅRDEN I LUNDEN

Välkommen till BRF SOLGÅRDEN I LUNDEN Välkommentill BRFSOLGÅRDENILUNDEN Välkommen! Hej och välkommen till BRF Solgården i Lunden. Vi är övertygade om att du kommer att trivas i vår förening. Med denna skrift hoppasvikunnabesvaranågraavdefrågorniharsomnyinflyttadi

Läs mer

Kallelse till ordinarie föreningsstämma

Kallelse till ordinarie föreningsstämma Stockholm 2016-10-18 Kallelse till ordinarie föreningsstämma Samtliga medlemmar i Bostadsrättsföreningen Sjökatten 10 kallas till ordinarie föreningsstämma söndagen den 6 november 2016 klockan 18.00. Mötet

Läs mer

riktlinjer för andrahandsuthyrning

riktlinjer för andrahandsuthyrning riktlinjer för andrahandsuthyrning sabo sveriges allmännyttiga bostadsföretag Syftet med riktlinjerna En väl fungerande hyresmarknad bygger på att hyresvärdar och hyresgäster står i ett direkt kundförhållande

Läs mer

Att vara hyresgäst. vad du får och inte får göra

Att vara hyresgäst. vad du får och inte får göra Att vara hyresgäst vad du får och inte får göra 1 Att vara medlem i Hyresgästföreningen har sina fördelar. n Vi kan berätta vilka rättigheter du har som hyresgäst. Vi vet vad du har rätt att själv göra

Läs mer

STADGAR BRF LÄCKÖGÅRDEN

STADGAR BRF LÄCKÖGÅRDEN STADGAR BRF LÄCKÖGÅRDEN 1. Föreningens firma och ändamål Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Läckögården. Föreningen har till ändamål att främja sina medlemmars ekonomiska intressen genom att i

Läs mer

Utförliga köregler

Utförliga köregler 2019-06-04 Utförliga köregler Registrera dig i bostadskön För att hyra en lägenhet hos GöteneBostäder måste du stå i vår bostadskö. Du ställer dig i kön på vår webbplats genom att välja Registrera dig

Läs mer

Nyttjanderätt i fastigheter - Hyra och bostadsrätt

Nyttjanderätt i fastigheter - Hyra och bostadsrätt Nyttjanderätt i fastigheter - Hyra och bostadsrätt Föreläsare: Signe Lagerkvist Signe.lagerkvist@jus.umu.se Allmänt om nyttjanderätter Hyra Bostadsrätt 2 Allmänt om nyttjanderätt En begränsad rätt till

Läs mer

Förnamn Efternamn Personnummer. Sökandes adress Portkod Sökandes telefon dagtid. Postnummer och ort Lägenhetsnummer Sökandes mobiltelefon

Förnamn Efternamn Personnummer. Sökandes adress Portkod Sökandes telefon dagtid. Postnummer och ort Lägenhetsnummer Sökandes mobiltelefon Bidrag söks hos Västra Mälardalens Kommunalförbund Enligt SFS 2018:222 Skicka ansökan till (Ver. 20190117) Västra Mälardalens Kommunalförbund Bidrag och tillstånd, 731 85 Köping ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG

Läs mer

Ändringar i bostadsrättslagen

Ändringar i bostadsrättslagen Ändringar i bostadsrättslagen De förändringar som görs avser bestämmelserna om intygsgivning i samband med bildande av en ny bostadsrättsförening. Vidare har man gjort en översyn av bestämmelserna om bostadsrättshavarens

Läs mer

HYRA I Allmänna nyttjanderätter, bostadshyra, II Lokalhyra, andra nyttjanderätter

HYRA I Allmänna nyttjanderätter, bostadshyra, II Lokalhyra, andra nyttjanderätter 1 HYRA I Allmänna nyttjanderätter, bostadshyra, II Lokalhyra, andra nyttjanderätter ALLMÄNNA NYTTJANDERÄTTER Nyttjanderätt, en rätt att använda något Många fler regler betr. nyttjanderätt till fast egendom

Läs mer

S T A D G A R FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN OBELISKEN 29

S T A D G A R FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN OBELISKEN 29 S T A D G A R FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN OBELISKEN 29 FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Obelisken 29. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

PROTOKOLL (Beslut ) Fastighet/Adress Sicklaön 37:72, Finnboda Varvsväg 14 b, Nacka

PROTOKOLL (Beslut ) Fastighet/Adress Sicklaön 37:72, Finnboda Varvsväg 14 b, Nacka HYRESNÄMNDEN I STOCKHOLM (Beslut 2018-01-23) Sid 1 (5) Aktbilaga 13 Ärende nr Rotel 9 Anges vid kontakt med nämnden Nämnden Hyresrådet Kristian Eriksson, ordförande Charlotte Ericsson och Jolanta Borg,

Läs mer

Andrahandskontrakt 1. Bostadslägenhet sid 1

Andrahandskontrakt 1. Bostadslägenhet sid 1 1 Hyresobjekt 3 Hyresvärden hyr ut sin med hyresrätt innehavda lägenhet med bostadsrätt innehavda lägenhet till hyresgästen för bostadsändamål. Lägenheten omfattar rum och kök på kvadratmeter. Lägenhetens

Läs mer

Ordlista. Andelstal. Andrahandsuthyrning

Ordlista. Andelstal. Andrahandsuthyrning Ordlista Beskriver hur stor procentuell andel man har i föreningen och hur stor andel av årsavgifterna som lägenheten skall betala. Andelstalet visar också varje lägenhets andel av föreningens tillgångar

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Högsåker. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Högsåker. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Högsåker Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och

Läs mer

Andrahandskontrakt Hyres- eller bostadsrätt Tillsvidare

Andrahandskontrakt Hyres- eller bostadsrätt Tillsvidare PARTERNA Hyresvärd Namn: Personnummer: Adress: Telefon: Sid 1(3) Hyresgäst Namn: Personnummer: Adress: Arbetsgivare: Telefon: 1 Hyresobjekt 1. Hyresvärden hyr ut sin med hyresrätt innehavda lägenhet med

Läs mer

SEMINARIUM SVARTHANDEL MED HYRESKONTRAKT MARIE ÖHRSTRÖM 7 OKTOBER 2015

SEMINARIUM SVARTHANDEL MED HYRESKONTRAKT MARIE ÖHRSTRÖM 7 OKTOBER 2015 SEMINARIUM SVARTHANDEL MED HYRESKONTRAKT MARIE ÖHRSTRÖM 7 OKTOBER 2015 SVARTHANDEL Otillåten ekonomisk kompensation, t.ex. HG tar betalt vid byte av hyreskontrakt. HG får rabatt vid byte i samband med

Läs mer

Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning (SOU 2017:86)

Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning (SOU 2017:86) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning (SOU 2017:86) SABOs synpunkter Allmänt SABO anser att det är mycket viktigt för

Läs mer

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-03-07, 35 Dokumentansvarig Områdeschef IFO/Myndighetsenheten Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bostadssocialt

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Biografen

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Biografen Stadgar för Bostadsrättsföreningen Biografen Antages 2013-05-01 1 Föreningsnamn Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Biografen. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Avtal som regleras av Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad

Avtal som regleras av Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad 1. Upplysningar Detta avtal gäller upplåtelse(uthyrning) av en bostadsrätt, ägarlägenhetsfastighet, lägenhet i ett en- eller tvåfamiljshus eller ett rum i någon av dessa. För dessa är Lag (2012:978) om

Läs mer

Den svarta hyresmarknaden

Den svarta hyresmarknaden Den svarta hyresmarknaden Praktiska erfarenheter och exempel SABOs kunskapsdag 26 april 2017 1 Advokat Alrik Hafström, Landahl Advokatbyrå AB Oriktiga hyresförhållanden Otillåten andrahandsuthyrning Illegal

Läs mer

1. Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Kastanjen i Solna stad.

1. Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Kastanjen i Solna stad. STADGAR för Bostadsrättsföreningen Kastanjen i Solna stad, Förrådsgatan 1 Organisationsnummer 769615-3365 Antagen den 14 oktober 2006 med ändring den 2 november 2009, den 23 november 2009 och den 11 maj

Läs mer