Utredning Mobackenskolan och område väst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning Mobackenskolan och område väst"

Transkript

1 Utredning Mobackenskolan och område väst Skolstrukturgruppen

2 Utredning Mobackenskolan och område Väst Sammanfattning I samband med att inomhusmiljöproblemen på Mobackenskolan accelererade och det visade sig att det krävdes omfattande insatser för att åtgärda problemen. Eftersom Mobackenskolan ingår i ett tidigare beslut om skolstrukturen i område Väst, så fick support-och lokaler i uppdrag att tillsammans med skol- och kulturkontoret ta fram de alternativ som finns för Mobackenskolan och föreslå rimliga åtgärder. För att klara verksamheten vid skolan under det här läsåret finns det en pedagogisk paviljong på skolgården med plats för fyra basrum som används både till klassrum och fritidshem. Under hösten har det även framkommit ytterligare elever och medarbetare som har fått problem som misstänks bero på inomhusmiljön. En arbetsgrupp med tjänstepersoner från berörda förvaltningar har tagit fram alternativ och bedömt de fem perspektiven (Lärande, Utomhusmiljö, Ekonomi, Samhällsplanering och Trafiksäkerhet) för de olika alternativen. Perspektiven har bedömts i tre nivåer; Grön= Fullgott alternativ Gul= Alternativ med vissa brister Röd= Alternativet är svårt att genomföra Alternativ Lärande Utemiljö Ekonomi Samhällsplanering Trafiksäkerhet 1 Gul Röd Grön Grön Gul 2 Grön Grön Grön Gul Gul 3 Grön Gul Grön Gul Gul 4 Grön Gul Grön Röd Röd 5 Grön Gul Grön Röd Röd Tabellen nedan beskriver de ekonomiska konsekvenserna för de olika alternativen. Den totala investeringskostnaden är mellan 84 och 134 miljoner kronor beroende på alternativ. Kommunens driftkostnader minskas med 1,2 till 1,9 miljoner kronor per år med avseende på personalkostnader, lokalkostnader och kapitalkostnader för trafiksäkerhet. Dessa minskade driftkostnader beräknas sammantaget bli mellan 75 och 98 miljoner år Alternativ 1. Genomföra beslut 3D 2. Brännan blir F-3 för område väst 3. Brännan blir F-3 för område väst + fsk 4. Sjungande dalen blir F-3 för område väst 5. Mobacken blir F- 3 för område väst Fastighets investering Avyttringar Trafik säkerhet Total investerings kostnad Driftkonsekvens År 2020 Ack. drifteffekt år

3 1 Inledning Bakgrund Under våren gjorde support och lokaler med hjälp av konsulter en utredning som påvisar förhöjda fukthalter på olika ställen i Mobackenskolan. På grund av inomhusmiljöproblem på Mobackenskolan, så var en klass tillfälligt placerad på Medleskolan under delar av vårterminen Support och lokaler har sedan vidtagit vissa åtgärder i skolan. Nu under läsåret 2015/2016 finns en tillfällig pedagogisk paviljong på tomten för att skolverksamheten ska kunna bedrivas. Under hösten har det även framkommit ytterligare elever och medarbetare som har fått problem som misstänks bero på inomhusmiljön. Delarna av fastigheten som är drabbade måste åtgärdas om fortsatt verksamhet ska kunna bedrivas i hela Mobackenskolan. Bedömningen är att det krävs omfattande insatser för att åtgärda problemen. Utifrån konsultredningen som genomfördes under våren 2015 identifierades följande problem i byggnaden. Fuktig syll vid vissa väggar. Fuktig sand i vissa betongbjälklag. Taket är i slutet av sin livslängd. Köket är i slutet av sin livslängd. I slutet av maj 2015 fick support och lokaler i uppdrag av kommunstyrelsen att utreda kostnaderna för att renovera Mobackenskolan. Preliminärt var support-och lokalers bedömning att omfattningen av renoveringar är betydande. Eftersom Mobackenskolan ingår i ett tidigare beslut om skolstrukturen i område Väst, så fick support-och lokaler i uppdrag att tillsammans med skol- och kulturkontoret ta fram de alternativ som finns för Mobackenskolan och föreslå rimliga åtgärder. Utifrån de problem i byggnaden som utredningen visade förslås följande åtgärder. Byta tak och viss takkonstruktion. Bygga om väggar med fuktig syll. Bila ut golv och lägga nytt golv med mekanisk ventilation. Ny köksutrustning och nya ytskikt. Byggnader i sig kan inte vara sjuka utan det beror på olika skador eller slitage som inträffat exempelvis fukt i material eller förtvålning. Åtgärdas dessa fel går det utifrån ett tekniskt perspektiv att vistas i byggnaden utan risker. Arbetet med alternativen En arbetsgrupp med tjänstemän från berörda förvaltningar (Skol- och kulturkontoret, Support- och Lokaler, Samhällsbyggnadskontoret, Samhällsplanering och Fritidskontoret) har arbetat med att ta fram möjliga alternativ.

4 Arbetsgruppen har även bedömt de fem perspektiven (Lärande, Utomhusmiljö, Ekonomi, Samhällsplanering och Trafiksäkerhet). Perspektiven har bedömts i tre nivåer; Grön= Fullgott alternativ Gul= Alternativ med vissa brister Röd= Alternativet är svårt att genomföra Kommunala riktlinjer Sedan 2014 har Skellefteå kommun riktlinjer för hållbart byggande. Allt som byggs inom Skellefteå kommun ska bidra till att skapa attraktiva livsmiljöer och goda livsbetingelser för alla. Valet av skolstruktur utvärderas ur tre hållbarhetsaspekter; ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. För att säkerställa det används ett framtaget material inklusive checklista vid projekteringen. I det här läget är bedömningen att alla alternativ har god potential att uppfylla väl eller mycket väl godkänt för de beslutade kriterierna, då det finns stora möjligheter till att 4 eller fler uppfyllda åtgärder inom riktlinjerna för social och ekologisk hållbarhet. Undantaget är eventuellt riktlinje 5 som handlar om nybyggnation och val av material, eftersom de åtgärderna är beroende av hur mycket befintliga enheter behöver byggas om. Vid ombyggnationer finns det dock möjlighet till energieffektiviseringar. Läs mera (se bilaga 6.2.2). Under 2012 tog medarbetare vid barn- och elevhälsan vid skol- och kulturkontoret i Skellefteå fram en barncheck. Barnchecken består av fem frågor som alla bör ställa sig inför beslut som kommer att påverka barnen (barn i detta sammanhang innebär unga under 18 år). (se bilaga 6.2.1) Barnchecken har använts vid genomgången av de olika alternativen i den här utredningen. Lärande Få medarbetare på en skola minskar möjligheterna till kollegialt samarbete, när det gäller t.ex. planering och utveckling av undervisningen. Det är lättare att uppnå likvärdighet i undervisning och bedömning om det finns flera medarbetare som kan samverka på en skola och det leder till en ökad måluppfyllelse hos eleverna och en hållbar och förbättrad kvalitet i undervisningen. Det kan vara lättare att hitta nya kompisar i en skola med fler elever och flera klasser i varje årskurs. En liten skola är mer sårbar än en större skola vid medarbetares frånvaro. Det är också svårare att effektivt utnyttja resurserna om personalgruppen är liten. En liten enhet riskerar att få problem att klara kraven på behöriga lärare i alla ämnen. Det blir bättre integration i upptagningsområdet då stor del av skolverksamheten samordnas från förskoleklass. En samordning av skolverksamheten ökar den sociala hållbarheten då fler barn i de västra stadsdelarna börjar på samma skola. En skrivelse från områdets pedagoger på Mobacken och Sjungande Dalens skola har överlämnats till barn-och grundskolenämnden och vårdnadshavare, där pedagogerna på de båda skolorna önskar att arbeta på en gemensam F-3 skola på Brännan.

5 Större förskolor skapar möjligheter till samordning av funktioner som måltidsverksamhet, öppning och stängning. Det minskar sårbarheten vid frånvaro och skapar tillgång till fler och högre kompetenser för barnen, t.ex. förskollärare med en speciell inriktning. Dessa förskolor har anpassade kök och möjliggör högre kvalitet på maten när maten kan tillagas från grunden och färskt bröd bakas. Det är viktigt att utemiljön stimulerar till växling mellan lärande inomhus och utomhus. Utifrån ett jämställdhetsperspektiv är det viktigt att utemiljön och vegetationsytor är könsneutralt kodade. I utemiljön bör den varierade vegetationen dessutom vara lekbar. Förutom en god inomhusmiljö är utomhusmiljön runt förskolor och skolor av stor betydelse. Den ska vara säker, väl tilltagen och utformad så att barnen och eleverna erbjuds en bra kreativ och stimulerande plats för lärande, utveckling, lek och kommunikation. Trafiksäkerhet Det kostar ungefär lika mycket att trafiksäkra skolvägarna i samtliga alternativ. Den största skillnaden är hur bra det går att lösa hämta/lämna ytor, utemiljö, angöring och parkering på de olika tomterna. Alltså tomternas förutsättningar att inrymma bra lösningar. Ett alternativ med färre enheter ger mer bilåkning och det innebär ökade koldioxidutsläpp. Alternativens antal elever I tabellen nedan redovisas antalet elever på respektive skolor i de olika alternativen. Antalet visar hur elevantalet ser ut under läsåret 2019/20 enligt en framskrivning av de barn som fötts i området. Inom parentes står det om det finns plats för förskolebarn och hur många. I området ingår också Medleskolan, men i denna rapport ingår inte någon utredning av Medleskolans framtida omfattning och innehåll. Alternativ Mobacken Sjungande Dalen Kaplan Brännan 1 82 (80) 140 (120) 556 (80) 2 (80) (120) 556 (80) (80) 556 (80) 222 (80) 4 (80) (80) (120) 556 (80) Beslutsgång Nämnden för support och lokaler samt barn-och grundskolenämnden fattar beslut i oktober. Efter dessa båda nämnder, så skickas ärendet vidare till kommunstyrelsen. Ambitionen är att kommunstyrelsen ska fatta beslut runt årsskiftet 2015/2016. Beroende på vilket alternativ som väljs så kan ärendet också att komma att beslutas av kommunfullmäktige under vårvintern Förskoleråd och skolråd ska få information och rapporten ska också publiceras samt i Infomentor. Ambitionen är också att besöka skolornas elevråd under vintern.

6 1 Genomföra fullmäktiges beslut 3 D (alternativ 1) 1.1 Alternativet 3 D Mobacken och Sjungande Dalen Mobackenskolan och Sjungande Dalens skola får verksamhet från förskoleklass till årskurs 3, Medleskolan från förskoleklass till årskurs 5 och Kaplanskolan från förskoleklass till årskurs 9. Alternativet innebär att elever på Sjungande och Mobacken skolor får åka buss till Kaplanskolan för sina slöjdlektioner. Alternativet skulle innebära att elevantalet ser ut på följande sätt läsåret 2019/20 enligt en framskrivning av de barn som fötts i området. Medleskolan F-5 = 113 elever (idag 125 elever). Mobackenskolan F-3 = 82 elever (idag 123 elever). Sjungande Dalens skola F-3 = 140 elever (idag 306 elever). Kaplanskolan F-3 = 62 elever Kaplanskolan 4-5 = 138 elever Kaplanskolan 6-9 = 356 elever Förskola bedrivs på 4 enheter, Mobackenskolan 4-avdelningar, Sjungande Dalens skola 6-avdelningar, Orkestern 6-avdelningar och Kaplanskolan 4-avdelningar. Det innebär totalt 20 avdelningar på området med en kapacitet för cirka 400 inskrivna barn (exklusive förskoleverksamhet i Klutmark och Medle). Mobackenskolan och Sjungande Dalens skola bedriver skolverksamhet från förskoleklass till årskurs 3. Dessutom byggs de båda skolorna om för ha förskola med 4 respektive 6 avdelningar. Kaplanskolan blir en ny grundskola med verksamhet från förskoleklass till årskurs 9. All hörsel-och central särskoleverksamhet i kommunen samlas på Kaplanskolan. På Kaplanskolan går även de barn som bor i närområdet från förskoleklass till årskurs 5. Samtliga barn i upptagningsområdet går i årskurs 4-9 på Kaplanskolan, förutom Medleskolans elever. Dessutom ska en förskola med 4 avdelningar finnas på Kaplanskolan med bl.a. en hörselavdelning. Skolvägen för de flesta barn i förskolan, förskoleklass till årskurs 3 ligger inom närområdet, medan skolvägen för årskurs 4 till årskurs 5 ligger utanför närområdet. För barnen i årskurs 6 till årskurs 9 blir skolvägen något ändrad. Alternativet innebär att fyra förskoleenheter är i drift med totalt 20 avdelningar. I centrala upptagningsområdet kommer fyra kök att vara i drift. Befintliga förskolor med en eller två avdelningar avvecklas, samt Prästbordets förskola. Alternativet innebär även att Brännanskolan lämnas.

7 Alternativet innebär: Mobacken byggs om för en F-3 och förskola och miljöproblem åtgärdas. Utbyggnad av kök. Sjungande byggs om för en F-3 och förskola. Ombyggnad av kök. Kaplan byggs om till en F-9 skola med förskola. På samtliga objekt anpassas utemiljön och trafiklösningen på fastigheten. Lärande Utemiljö Ekonomi Samhällsplanering Trafiksäkerhet Gul Röd Grön Grön Gul Skisser se bilaga Mobacken F-3 och förskola samt Sjungande dalens F-3 och förskola. 1.2 Lärande Det blir stor skillnad när det gäller skolornas storlek, alla enheter förutom Kaplanskolan blir relativt små skolor med få medarbetare. Mobackenskolan F-3 får fyra klasser och två fritidsavdelningar, Medle F-5 får sex klasser och två fritidsavdelningar, Sjungande Dalen F-3 får åtta klasser och fyra fritidsavdelningar, Kaplan F-9 får tjugoåtta klasser, grundsärskolan 1-9 får fjorton klasser, fritids och eftermiddagsverksamhet, EMV, får 8 avdelningar. Få medarbetare på en skola minskar möjligheterna till kollegialt samarbete, när det gäller t.ex. planering och utveckling av undervisningen. Det är lättare att uppnå

8 likvärdighet i undervisning och bedömning om det finns fler personal som kan samverka på en skola. En liten skola är mer sårbar än en större skola vid medarbetares frånvaro. Det är också svårare att effektivt utnyttja resurserna om personalgruppen är liten. Små enheter som Mobackenskolan och Medleskolan riskerar att få problem att klara kraven på behöriga lärare i alla ämnen. Arbetsbördan för medarbetarna på de tre mindre skolorna blir större i jämförelse med skolor med fler medarbetare. Det beror på att det är många arbetsuppgifter som måste fördelas på få medarbetare. Exempel på arbetsuppgifter är tillsyn på raster, likabehandlingsarbete, IT-ansvar m.m. De fyra förskole-enheterna blir alla tillräckligt stora för att ge goda möjligheter till kollegialt samarbete. Förskolornas storlek skapar också förutsättningar för effektivt resursutnyttjande och minskar sårbarheten vid personals frånvaro. 1.3 Utemiljö Alternativet innebär inte alltför stora enheter och det bidrar till att minskar trycket på hämta/lämna ytor vid enheterna samt frigör ytor för utemiljö. Dagens utemiljöer, angörings- och hämta/lämnaytor är inte optimala för förskoleverksamhet utan behöver förbättras i samband med ombyggnationer. Sjungande Dalen och Kaplan kommer att uppfylla kraven på väl fungerande utemiljöer för såväl förskoleverksamheten och skola efter det att relativt stora åtgärder genomförts. På Mobacken är däremot storleken på friytan inte tillräcklig för att skapa väl fungerande utemiljöer för både förskola och skola. 1.4 Ekonomi Totalkostnad för att genomföra investeringen beräknas till mellan miljoner kronor. I investeringskostnaden ingår: Ombyggnation av Sjungande dalen skola till F-3 och en förskola med 6 avdelningar. Då ingår anpassningar av utemiljö och trafiksituationen på fastigheten. Ombyggnation Mobacken skolan till F-3 och en förskola med 4 avdelningar. Då ingår anpassningar av utemiljö, trafiksituationen på fastigheten och åtgärder för inomhusmiljöproblem. Trafiksäkrade skolvägar motsvarande ca 5 miljoner vilket motsvarar cirka 2,6 miljoner kronor för en planerad gång och cykelbanan genom Mobackenområdet, samt ytterligare 2,4 miljoner för ytterligare trafiksäkerhetsåtgärder (se avsnitt 6.3.6) Kommunens beräknade minskning av kostnader för driften i 20 år blir cirka 103 miljoner kronor. Då ingår lokalkostnader, kapitalkostnader och personalkostnader för kommunens berörda förvaltningar. De flesta lokaler som är förskolor går att sälja förutom de byggnader som har gruppboende i samma hus. Uppskattat försäljningsvärde är cirka 3,4 miljoner kronor. 1.5 Samhällsplanering

9 Alternativet innebär att flera bostadsområden behåller närhet till skola, något som anses ha positiv betydelse för bostadsområdenas attraktivitet. Alternativet möter också upp behovet i områdets västra delar, där det finns ett tryck på nyetablering och utbyggnad av bostäder. Exempelvis vid Myckle såg och Dalkarlsliden. På sågområdet i Myckle äger kommunen själv marken och avsikten är att en exploatering och utbyggnad ska ske inom 2-5 år och då handlar det troligen om stycken nya bostäder. För områdena på Dalkarlsliden är det svårare att förutse, då marken är i privat ägo. Dessutom kan det bli aktuellt att fotbollsfältet på Sjungande dalen omvandlas till bostadsområde förutsatt att planerna kan ersättas genom att en konstgräsplan anläggs i närområdet. En positiv effekt av alternativet är att tomten på Brännan lämnas, vilket möjliggör plats för andra verksamheter som exempelvis äldreboende eller bostäder. Förskoleverksamhet kommer att bedrivas på fyra enheter (Mobackenskolan 4- avdelningar, Sjungande Dalens skola 6-avdelningar, Orkestern 6-avdelningar och Kaplanskolan 4-avdelningar) med totalt 20 avdelningar i området. Alternativet ger en relativt god geografisk spridning i området. En nackdel är att Skellefteås mest centralt placerade förskola, Prästbordets försvinner. Tre av de fyra förskolorna är placerade i samma hus som skolor och det underlättar svängningar av lokalbehov mellan verksamheterna om det blir ett flexibelt byggande av lokaler. Föräldrar som har barn i både förskola och skola kommer att uppleva fördelar med att barnen är på samma plats oavsett verksamhet. 1.6 Trafiksäkerhet Alternativet 3D innebär en spridning av förskolor och skolor över dagens befintliga bostadsområden. Det innebär att fler elever har nära (cirka 1 km) till en skola och kan förväntas använda både cykel och gång som färdsätt till skolan. Alternativ 3D innebär också att det blir skolor på båda sidor om Bolidenvägen och det är bra ur trafiksynpunkt, då färre elever behöver korsa Bolidenvägen. Flera spridda skolor i området minskar trafiktrycket vid varje enskild skola, och endast mindre åtgärder krävs för att öka trafiksäkerheten, utöver den planerade gång och cykelbanan från Mobackenområdet mot Kaplanskolan. Blir alternativ 3D antaget innebär det att ett antal trafiksäkerhetsåtgärder behöver göras som beskrivs närmare i bilaga Brännanskolan blir F-3 skola för område Väst (alternativ 2) 2.1 Alternativet Mobackenskolan och Sjungande Dalens skola flyttar sin skolverksamhet från förskoleklass till årskurs 3 till Brännanskolan. Medleskolan blir från förskoleklass till årskurs 5 och Kaplanskolan från förskoleklass till årskurs 9. Alternativet innebär att elevantalet ser ut på följande sätt läsåret 2019/20 enligt en framskrivning av de barn som fötts i området.

10 Medleskolan F-5 = 113 elever (idag 125) Brännanskolan F-3 = 222 elever (idag 411) Kaplanskolan F-3 = 62 elever Kaplanskolan 4-5 = 138 elever Kaplanskolan 6-9 = 356 elever Förskola bedrivs då på 4 enheter, Mobackenskolan 4-avdelningar (nybyggnation), Sjungande Dalens skola 6-avdelningar (halva huset rivs för att kunna skapa en bra utemiljö), Orkestern 6-avdelningar och Kaplanskolan 4-avdelningar. Det innebär totalt 20 avdelningar på området med en kapacitet för cirka 400 inskrivna barn (exklusive förskoleverksamhet i Klutmark och Medle). Brännanskolan blir en F-3 skola som tar emot elever från Mobacken och Sjungande Dalens nuvarande upptagningsområde. Kaplanskolan blir en ny grundskola med verksamhet från förskoleklass till årskurs 9. All hörsel-och central särskoleverksamhet i kommunen samlas på Kaplanskolan. På Kaplanskolan går även de barn som bor i närområdet från förskoleklass till årskurs 3. Samtliga barn i upptagningsområdet går i årskurs 4-9 på Kaplanskolan, förutom Medleskolans elever. Dessutom ska en förskola med 4 avdelningar finnas på Kaplanskolan med bl.a. en hörselavdelning. Alternativet innebär Brännan byggs om till en F-3 skola. Mobacken rivs och där byggs det en ny förskola med tillagningskök. Sjungande byggs om till en förskola. Ombyggnad av kök. Kaplan byggs om till en F-9 skola med förskola.

11 På samtliga objekt anpassas utemiljön och trafiklösningen på fastigheten. Lärande Utemiljö Ekonomi Samhällsplanering Trafiksäkerhet Grön Grön Grön Gul Gul Skisser se bilaga Lärande Alternativet innebär att det blir ett mindre antal enheter jämfört med alternativ ett, 3 D. Medle F-5 får sex klasser och två fritidsavdelningar, Brännan F-3 får tolv klasser och fyra fritidsavdelningar. Kaplan F-9 får tjugoåtta klasser, grundsärskolan 1-9 får fjorton klasser, fritids och eftermiddagsverksamhet, EMV, får 8 avdelningar. Brännanskolan beräknas ha tre klasser/årskurs och det ger goda förutsättningar för kollegialt samarbete. Antalet medarbetare ger goda möjligheter till planering och utveckling av undervisning. Likvärdig undervisning, bedömning och ett effektivare resursutnyttjande underlättas i det här alternativet. Brännanskolans storlek minskar också sårbarheten vid medarbetares frånvaro. Möjligheten att klara av kraven på behöriga lärare bedöms som god. Små enheter som exempelvis Medleskolan riskerar att få problem att klara kraven på behöriga lärare i alla ämnen. De fyra förskole-enheterna blir alla tillräckligt stora för att ge goda möjligheter till kollegialt samarbete. Förskolornas storlek skapar också förutsättningar för effektivt resursutnyttjande och minskar sårbarheten vid medarbetares frånvaro. 2.3 Utemiljö Alternativet innebär att Mobacken och Sjungande Dalens skolor byggs om till förskolor och det innebär att ytterligare yta frigörs för utemiljö, och gör det möjligt att skapa en väl fungerande utemiljö. Dagens utemiljöer, angörings- och hämta/lämnaytor är inte optimala för förskoleverksamhet utan behöver förbättras i samband med ombyggnationer. Förutsättningar finns för att skapa en väl fungerande utemiljö för eleverna på Brännanskolan. Behovet av funktionella hämta/lämnaytor blir viktiga för större enheter, och är ytor som behöver tas innanför tomtgränsen. Även parkeringsbehovet ökar vid en större enhet. Utemiljön för Kaplan skolan kräver relativt stora insatser för att uppfylla kraven på en väl fungerande utemiljö. 2.4 Ekonomi Totalkostnad för att genomföra investeringen beräknas till mellan miljoner kronor. I investeringskostnaden ingår: Ombyggnation av Brännan skolan till F-3. Då ingår anpassningar av utemiljö, trafiksituationen på fastigheten och en näridrottsplats på skolgården. En nybyggd förskola med 4 avdelningar på Mobacken och anpassningar av utemiljö och trafiksituationen på fastigheten. Befintlig skola rivs då. Ombyggnation Sjungande dalens skola till en förskola med 6-avdelningar. Då ingår anpassningar av utemiljö och trafiksituationen på fastigheten.

12 Skolvägarna kan förbättras med avseende på trafiksäkerhet genom investering i gång och cykelväg genom Mobacken för ca 3,2 miljoner samt ytterligare trafiksäkerhetsåtgärder motsvarande ca 2,9 miljoner. Dessutom finns det planerade åtgärder för Kaplanskolan som behöver genomföras. Kommunens beräknade minskning av kostnader för driften i 20 år blir cirka 83 miljoner kronor. Då ingår lokalkostnader, kapitalkostnader och personalkostnader för kommunens berörda förvaltningar. De flesta lokaler som är förskolor går att sälja förutom de byggnader som har gruppboende i samma hus. Uppskattat försäljningsvärde är cirka 3,4 miljoner kronor. 2.5 Samhällsplanering Alternativ 2 innebär en förskjutning av skolor österut inom de västra stadsdelarna. Det går emot det ökade trycket på etablering av bostäder västerut exempelvis vid Mycklesågen-området. Stora skolor innebär att den omkringliggande miljön får större påfrestning. En större skola tar större plats i stadsbilden. Brännanskolan har den bästa kapaciteten för att byggas ut av de föreslagna enheterna. Det finns bra infrastruktur i området, men skolan ligger nära Kaplan skolan och det gör att skolstrukturen kan upplevas för lite spridd över området, och mera centraliserad. Attraktiviteten för bostadsområdet Mobacken och Sjungande Dalen kan förändras, då områdena tappar den direkta närheten till skola. Förskoleverksamhet kommer att bedrivas på fyra enheter (Mobacken, Sjungande Dalens fd skola, Orkestern och Kaplanskolan) med totalt 20 avdelningar i området. Alternativet ger en relativt god geografisk spridning i området. En nackdel är att Skellefteås mest centralt placerade förskola Prästbordet försvinner. En av de fyra förskolorna är placerade i samma hus som skolan (Kaplanskolan) och det kan underlätta svängningar av lokalbehov mellan verksamheterna förskola och skola om lokalerna byggs flexibelt. Föräldrar som har barn i båda verksamheterna kommer att uppleva fördelar med att barnen är på samma plats oavsett verksamhet. Det blir bättre integration i upptagningsområdet då stor del av skolverksamheten samordnas från förskoleklass. Jämlikheten ökar också då fler barn i de västra stadsdelarna börjar på samma skola. 2.6 Trafiksäkerhet Alternativet innebär en centralisering av skolverksamheten. Det innebär också att färre elever har skolan inom ett avstånd på cirka 1 km, och då kan elever förväntas använda gång och cykel som färdsätt. Det finns anledning att bedöma att det kommer att innebära ett ökat tryck på biltrafik runt Brännanskolan. Denna ökning av trafik leder till ett behov av trafiksäkerhetsåtgärder vid Bolidenvägen och Klockarbergsvägen. Att trafiksäkra dessa huvudstråk innebär att vägarna blir upphackade och inte fungerar på samma sätt som i dag för biltrafikens huvudnät. Det ger konsekvenser på biltrafiken utanför det direkt berörda området. Inom ramen för denna utredning har inga

13 trafiksimuleringar gjorts för att undersöka eventuella flöden i omkringliggande bostadskvarter eller större riksvägar. Blir alternativ 2 beslutat innebär det att trafiksäkerhetsåtgärder behöver göras och undersökas närmare som det beskrivs i bilaga Brännanskolan blir F-3 skola för område Väst och förskola (alternativ 3) 3.1 Alternativet Mobackenskolan och Sjungande Dalens skola flyttar sin skolverksamhet från förskoleklass till årskurs 3 till Brännanskolan. Medleskolan blir från förskoleklass till årskurs 5 och Kaplanskolan från förskoleklass till årskurs 9. Alternativet innebär att elevantalet ser ut på följande sätt läsåret 2019/20 enligt en framskrivning av de barn som fötts i området. Medleskolan F-5 = 113 elever (idag 125) Brännanskolan F-3 = 222 elever (idag 411) Kaplanskolan F-3 = 62 elever Kaplanskolan 4-5 = 138 elever Kaplanskolan 6-9 = 356 elever Förskola bedrivs på 5 enheter (Mobackenskolan 4-avdelningar (nybyggnad), Brännanskolan 4-avdelningar, Orkestern 6-avdelningar och Kaplanskolan 4- avdelningar, Degerbyns förskola 2 avdelningar). Det innebär totalt 20 avdelningar på området med en kapacitet för cirka 400 inskrivna barn. (exklusive förskoleverksamhet i Klutmark och Medle). Brännanskolan blir en F-3 skola som tar emot elever från Mobacken och Sjungande Dalens nuvarande upptagningsområde. Kaplanskolan blir en ny grundskola med verksamhet från förskoleklass till årskurs 9. All hörsel-och central särskoleverksamhet i kommunen samlas på Kaplanskolan. På Kaplanskolan går även de barn som bor i närområdet från förskoleklass till årskurs 3. Samtliga barn i upptagningsområdet går i årskurs 4-9 på Kaplanskolan, förutom Medleskolans elever. Dessutom ska en förskola med 4 avdelningar finnas på Kaplanskolan med bl.a. en hörselavdelning.

14 Alternativet innebär Brännan byggs om till en F-3 skola med förskola. Mobacken rivs och där byggs det en ny förskola med tillagningskök. Kaplan byggs om till en F-9 skola med förskola. På samtliga objekt anpassas utemiljön och trafiklösningen på fastigheten. Lärande Utemiljö Ekonomi Samhällsplanering Trafiksäkerhet Grön Gul Grön Gul Gul Skisser se bilaga fast bortse från att det står förskola på skissen, och tänk skola istället. 3.2 Lärande Alternativet innebär att det blir ett mindre antal enheter jämfört med alternativ ett. Medle F-5 får sex klasser och två fritidsavdelningar, Brännan F-3 får tolv klasser och fyra fritidsavdelningar. Kaplan F-9 får tjugoåtta klasser, grundsärskolan 1-9 får fjorton klasser, fritids och eftermiddags verksamhet, EMV, får 8 avdelningar. Brännanskolan beräknas ha tre klasser/årskurs vilket ger goda förutsättningar för kollegialt samarbete. Antalet medarbetare på skolan ger goda möjligheter till planering och utveckling av undervisning. Likvärdig undervisning, bedömning och ett effektivare resursutnyttjande underlättas. Brännan skolans storlek minskar också sårbarheten vid frånvaro av

15 medarbetare. Möjligheten att klara av kraven på behöriga lärare bedöms som god. Små enheter som exempelvis Medleskolan riskerar att få problem att klara kraven på behöriga lärare i alla ämnen. Fyra av förskoleenheterna blir tillräckligt stora för att ge goda möjligheter till kollegialt samarbete. Storleken av de förskolorna skapar också förutsättningar för effektivt resursutnyttjande och minskar sårbarheten vid medarbetares frånvaro. Degerbyns förskola med två avdelningar har inte samma förutsättningar som de övriga fyra till kollegialt samarbete och effektivt resursutnyttjande. Degerbyns förskola blir också mer sårbar vid frånvaro av medarbetare eftersom antalet medarbetare inte är så många. 3.3 Utemiljö Alternativet innebär att Mobackens skola byggs om till förskolor och det innebär att ytterligare yta frigörs för utemiljö, och gör det möjligt att skapa en väl fungerande utemiljö. Dagens utemiljöer, angörings- och hämta/lämnaytor är inte optimala för förskoleverksamhet utan behöver förbättras i samband med ombyggnationer. Behovet av funktionella hämta/lämnaytor blir viktiga för en större enhet, som dessutom innehåller en förskola. Ytorna måste tas innanför tomtgränsen och det minskar därmed förskolans möjlighet till utemiljö. Även parkeringsbehovet ökar vid en större enhet. Utemiljön på Brännan kommer att kräva stora insatser för att uppfylla kraven på en väl fungerande utemiljö för både förskoleverksamhet och skola. Även utemiljön på Kaplan kräver relativt stora insatser för att uppfylla kraven på en väl fungerande utemiljö. 3.4 Ekonomi Totalkostnad för att genomföra investeringen beräknas till miljoner kronor. I investeringskostnaden ingår: Ombyggnation av Brännan skolan till F-3skola med förskola som har 4- avdelningar. Då ingår nya entréer, anpassningar av utemiljö, ny näridrottsplats och trafiksituationen på fastigheten. En nybyggd förskola med 4 avdelningar på Mobacken. Befintlig skolbyggnad rivs. Då ingår anpassningar av utemiljö och trafiksituationen på fastigheten. Förbättringar gällande trafiksäkerheten för skolvägarna beräknas kosta 6,1 miljoner (samma åtgärder som förslag i avsnitt 2). Dessutom finns det planerade åtgärder för Kaplanskolan som behöver genomföras. Kommunens beräknade minskning av kostnader för driften i 20 år blir cirka 96 miljoner kronor. Då ingår lokalkostnader, kapitalkostnader och personalkostnader för kommunens berörda förvaltningar. De flesta lokaler som är förskolor går att sälja förutom de byggnader som har gruppboende i samma hus. Uppskattat försäljningsvärde är cirka 3,4 miljoner kronor. 3.5 Samhällsplanering Alternativ innebär en förskjutning av skolor österut inom de västra stadsdelarna. Det går emot det ökade trycket på etablering av bostäder västerut exempelvis vid Mycklesågen-området. Stora skolor innebär att den omkringliggande miljön får större

16 påfrestning. En större skola tar större plats i stadsbilden. Vid förändrad verksamhet som en förskola kan det behövas en detaljplaneändring. Det är idag oklart hur alternativet påverkar tomten där Sjungande Dalens skola finns och vilka möjligheter det innebär att skolan avvecklas från det området. Attraktiviteten för bostadsområdet Mobacken och Sjungande Dalen kan förändras, då områdena tappar den direkta närheten till skola. Brännanskolan har den bästa kapaciteten för att byggas ut av de föreslagna enheterna. Det finns bra infrastruktur i området, men skolan ligger nära Kaplan skolan och det gör att skolstrukturen kan upplevas för lite spridd över området, och mera centraliserad. Förskoleverksamhet kommer att bedrivas på fem enheter med totalt 20 avdelningar i området. Alternativet ger en god geografisk spridning i området. En nackdel är att Skellefteås mest centralt placerade förskola Prästbordet försvinner. Två av de fyra förskolorna är placerade i samma hus som skolor (Kaplan och Brännan) och det kan underlätta svängningar av lokalbehov mellan verksamheterna förskola och skola om lokalerna byggs flexibelt. Föräldrar som har barn i båda verksamheterna kommer att uppleva fördelar med att barnen är på samma plats oavsett verksamhet. Det blir bättre integration i upptagningsområdet då stor del av skolverksamheten samordnas från förskoleklass. Jämlikheten ökar också då fler barn i de västra stadsdelarna börjar på samma skola. 3.6 Trafiksäkerhet Alternativet innebär en centralisering av skolverksamheten. Det innebär också att färre elever har skolan inom ett avstånd på cirka 1 km, och då kan elever förväntas använda gång och cykel som färdsätt. Det finns anledning att bedöma att det kommer att innebära ett ökat tryck på biltrafik runt Brännanskolan, då alternativet innebär förskolebarn på enheten. En enhet med både förskola och skola kräver större insatser för trafiklösningar på tomten jämfört med bara en skola. En förskola innebär att det behövs utredningar av placering av hämta/lämna ytor, parkering och angöring till förskolan och skolan. Denna ökning av trafik leder till ett behov av trafiksäkerhetsåtgärder vid Bolidenvägen och Klockarbergsvägen. Att trafiksäkra dessa huvudstråk innebär att vägarna blir upphackade och inte fungerar på samma sätt som i dag för biltrafikens huvudnät. Det ger konsekvenser på biltrafiken utanför det direkt berörda området. Inom ramen för denna utredning har inga trafiksimuleringar gjorts för att undersöka eventuella flöden i omkringliggande bostadskvarter eller större riksvägar. Blir alternativ 3 beslutat innebär det att trafiksäkerhetsåtgärder behöver göras och undersökas närmare som det beskrivs i bilaga

17 4 Sjungande Dalen blir F-3 skola för område Väst (alternativ 4) 4.1 Alternativet Mobackenskolan flyttar sin skolverksamhet från förskoleklass till årskurs 3 till Sjungande Dalens skola. Medleskolan blir F-5 skola, Kaplanskolan blir F-9 skola. Alternativet innebär att elevantalet ser ut på följande sätt läsåret 2019/20 enligt en framskrivning av de barn som fötts i området. Medleskolan F-5 = 113 elever (idag 125) Sjungande Dalens skola F-3 = 222 elever (idag 306) Kaplanskolan F-3 = 62 elever Kaplanskolan 4-5 = 138 elever Kaplanskolan 6-9 = 356 elever Förskola bedrivs då på 5 enheter (Mobackenskolan 4-avdelningar (nybyggnad), Orkestern 6-avdelningar och Kaplanskolan 4-avdelningar, Prästbordet 4-avdelningar, Degerbyn 2-avdelningar). Prästbordets förskola byggs om till en ny förskola med 4- avdelningar där nuvarande förskola ligger. Degerbyns förskola med två avdelningar blir kvar i det här alternativet. Det innebär totalt 20 avdelningar på området med en kapacitet för cirka 400 inskrivna barn (exklusive förskoleverksamhet i Klutmark och Medle). Sjungande Dalens skola blir en F-3 skola som även tar emot elever från Mobackens nuvarande upptagningsområde. Kaplanskolan blir en ny grundskola med verksamhet från förskoleklass till årskurs 9. All hörsel-och central särskoleverksamhet i kommunen samlas på Kaplanskolan. På Kaplanskolan går även de barn som bor i närområdet från förskoleklass till årskurs 3. Samtliga barn i upptagningsområdet går i årskurs 4-9 på Kaplanskolan, förutom Medleskolans elever. Dessutom ska en förskola med 4 avdelningar finnas på Kaplanskolan med bl.a. en hörselavdelning.

18 Alternativet innebär Sjungande dalens skola byggs om till en F-3 skola. Mobacken skolan rivs och där byggs det en ny förskola med tillagningskök. Prästbordets förskola rivs och där byggs en ny förskola med fyra avdelningar och tillagningskök. Kaplan byggs om till en F-9 skola med förskola. På samtliga objekt anpassas utemiljön och trafiklösningen på fastigheten. Lärande Utemiljö Ekonomi Samhällsplanering Trafiksäkerhet Grön Gul Grön Röd Röd Skisser se bilaga En skiss på prästbordets förskola. 4.2 Lärande Alternativet innebär att det blir ett mindre antal enheter jämfört med alternativ ett. Medle skolan, F-5, får sex klasser och två fritidsavdelningar, Sjungande dalens skola, F- 3, får tolv klasser och fyra fritidsavdelningar. Kaplan skola, F-9, får tjugoåtta klasser, grundsärskolan 1-9 får fjorton klasser, fritids och eftermiddagsverksamhet, EMV, får 8 avdelningar. Sjungande dalens skola beräknas ha tre klasser/årskurs och det ger goda förutsättningar för kollegialt samarbete. Antalet medarbetare ger goda möjligheter till planering och utveckling av undervisning. Likvärdig undervisning, bedömning och ett effektivare

19 resursutnyttjande underlättas. Storleken på Sjungande dalens skola minskar också sårbarheten vid frånvaro av medarbetare. Möjligheten att klara av kraven på behöriga lärare bedöms som god. Små enheter som exempelvis Medleskolan riskerar att få problem att klara kraven på behöriga lärare i alla ämnen. Fyra av förskoleenheterna blir tillräckligt stora för att ge goda möjligheter till kollegialt samarbete. De förskolornas storlek skapar också förutsättningar för effektivt resursutnyttjande och minskar sårbarheten vid frånvaro av medarbetare. Degerbyns förskola blir mer sårbar vid frånvaro av medarbetare eftersom antalet medarbetare inte är så många. 4.3 Utemiljö Alternativet innebär att Mobackens skola byggs om till förskola och det innebär att mer yta frigörs för utemiljö. Sjungande Dalens skola blir en F-3 skola för området. Dagens utemiljöer, angörings- och hämta/lämnaytor är inte optimala för förskoleverksamhet utan behöver förbättras i samband med ombyggnationer. Behovet hämta/lämnaytor blir viktiga för en större enhet, och är ytor som behöver tas innanför tomtgränsen, och som då tar yta från utemiljön. Även parkeringsbehovet ökar vid en större enhet. Tidigare utredningar har visat att Sjungande Dalens tomt har begränsningar. Utemiljön på Kaplan kräver relativt stora insatser för att uppfylla kraven på en väl fungerande utemiljö för förskolan. På Prästbordets förskola är storleken på friytan i minsta laget för en förskola med 4-avdelningar. 4.4 Ekonomi Totalkostnad för att genomföra investeringen beräknas till miljoner kronor. I investeringskostnaden ingår: Ombyggnation av Sjungande dalens skola till F-3. Då ingår utbyggnad av kök, anpassningar av utemiljö och trafiksituationen på fastigheten. En nybyggd förskola med 4-avdelningar på Mobacken. Befintlig skolbyggnad rivs. Då ingår anpassningar av utemiljö och trafiksituationen på fastigheten. Ombyggnation Sjungande dalens skola till en förskola med 6-avdelningar. Då ingår anpassningar av utemiljö och trafiksituationen på fastigheten. Nybyggnation av en förskola på Mobacken med 4-avdelningar. Trafiksäkra skolvägar till detta alternativ uppskattas kosta cirka 5 miljoner. Med reservation för hur upptagningsområdet kommer att bli, något som påverkar eventuellt ytterligare behov av trafiksäkerhetsåtgärder på Bolidenvägen. Dessutom finns det planerade åtgärder för Kaplanskolan som behöver genomföras. Kommunens beräknade minskning av kostnader för driften i 20 år blir cirka 94 miljoner kronor. Då ingår lokalkostnader, kapitalkostnader och personalkostnader för kommunens berörda förvaltningar. De flesta lokaler som är förskolor går att sälja förutom de byggnader som har gruppboende i samma hus. Uppskattat försäljningsvärde är cirka 3,4 miljoner kronor.

20 4.5 Samhällsplanering Alternativet innebär en förskjutning av skolor österut inom de västra stadsdelarna. Det går emot det ökade trycket på etablering av bostäder västerut exempelvis vid Mycklesågen-området. Det är positivt att tomten på Brännan frigörs till annat exempelvis bostäder eller äldreboende som också efterfrågas i området. Det blir förskolor på fem enheter (Mobacken, Orkestern, Kaplanskolan, Prästbordet och Degerbyns förskola) med totalt 20 avdelningar i området. Alternativet ger en bra geografisk spridning av förskolor i området. En fördel är att Skellefteås mest centralt placerade förskola, Prästbordets behålls. I alternativet behålls också Degerbyns förskola som har två avdelningar. En av de fyra förskolorna är placerade i samma hus som skolor och det kan underlätta svängningar av lokalbehov mellan verksamheterna förskola och skola om lokalerna byggs flexibelt. Föräldrar som har barn i båda verksamheterna kommer att uppleva fördelar med att barnen är på samma plats oavsett verksamhet. Alternativet innebär längre skolvägar för fler och det innebär att färre går/cyklar till skolan vilket motverkar kommunens strävan att minska Co2 utsläpp. 4.6 Trafiksäkerhet Alternativet innebär ett ökat trafiktryck kring Sjungande dalens skola, eftersom färre elever har skolan inom 1 km och färre kommer att använda gång och cykel som färdsätt. Trafiksäkerheten behöver åtgärdas vilket kommer att inskränka på utemiljön. Dagens trafiksituation runt Sjungande Dalens skola har varit under utredning och det är svårt att få till bra ytor för parkering, utemiljö och angöringsytor på den befintliga tomten. Nya ytor kan behöva tas i anspråk. Alternativet innebär att det finns skolor på båda sidor av Bolidenvägen, och det bedöms vara positivt, även om det är oklart hur upptagningsområdena ser ut. För det här alternativet bedöms upptagningsområdet spela en stor roll. Många som bor på Mobacken kan komma att välja Kaplan skolan. Det kan innebära att antalet elever på Kaplanskolan ökar och antalet elever på Sjungande Dalens skola minskar jämfört med den framskrivning av de elever som finns i förslaget. Alternativet innebär sex kök i området, och då är Medle skolans kök inte inräknat. Ett annat alternativ är att köket vid Mobackens förskola lagar mat även till Degerbyns förskola. Det innebär att medarbetarna vid Degerbyns förskola får ta större ansvar för måltiden vid mottagning av maten. Skolor med endast förskoleklass årskurs 3 är en större verksamhet och det kräver högre bemanning i köket, eftersom de flesta eleverna har fritids och även äter mellanmål och frukost på skolan.

21 5 Mobacken blir F-3 skola för område Väst (alternativ 5) 5.1 Alternativet Sjungande Dalen flyttar sin skolverksamhet F-3 till Mobackens skola. Medleskolan blir från förskoleklass till årskurs 5 och Kaplanskolan från förskoleklass till årskurs 9. Alternativet innebär att elevantalet ser ut på följande sätt läsåret 2019/20 enligt en framskrivning av de barn som fötts i området. Medleskolan F-5 = 113 elever (idag 125) Mobackenskolan F-3 = 222 elever (idag 123) Kaplanskolan F-3 = 62 elever Kaplanskolan 4-5 = 138 elever Kaplanskolan 6-9 = 356 elever Förskola bedrivs på 4 enheter (Sjungande Dalens skola 6-avdelningar, Orkestern 6- avdelningar och Kaplanskolan 4-avdelningar, Prästbordet). Prästbordets förskola byggs om till en ny förskola med 4-avdelningar där nuvarande förskola ligger. Det innebär totalt 20 avdelningar på området med en kapacitet för cirka 400 inskrivna barn (exklusive förskoleverksamhet i Klutmark och Medle). Mobackenskolan blir en F-3 skola som även tar emot elever Sjungande Dalens nuvarande upptagningsområde. Kaplanskolan blir en ny grundskola med verksamhet från förskoleklass till årskurs 9. All hörsel-och central särskoleverksamhet i kommunen samlas på Kaplanskolan. På Kaplanskolan går även de barn som bor i närområdet från förskoleklass till årskurs 3. Samtliga barn i upptagningsområdet går i årskurs 4-9 på Kaplanskolan, förutom Medleskolans elever. Dessutom ska en förskola med 4 avdelningar finnas på Kaplanskolan med bl.a. en hörselavdelning.

22 Alternativet innebär: Mobacken byggs om och till en F-3 skola och miljöproblem åtgärdas. Prästbordets förskola rivs och där byggs en ny med fyra avdelningar och tillagningskök. Kaplan byggs om till en F-9 skola med förskola. På samtliga objekt anpassas utemiljön och trafiklösningen på fastigheten. Sjungande byggs om till en förskola med tillagningskök. Lärande Utemiljö Ekonomi Samhällsplanering Trafiksäkerhet Grön Gul Grön Röd Röd Skisser se bilaga Lärande Alternativet innebär att det blir färre antal enheter jämfört med alternativ ett. Medle skolan, F-5, får sex klasser och två fritidsavdelningar, Mobacken skolan, F-3, får tolv klasser och fyra fritidsavdelningar. Kaplan skolan, F-9, får tjugoåtta klasser, grundsärskolan 1-9 får fjorton klasser, fritids och eftermiddagsverksamhet, EMV, får 8 avdelningar. Mobackenskolan beräknas ha tre klasser/årskurs och det skapar goda förutsättningar för kollegialt samarbete. Antalet medarbetare ger goda möjligheter till planering och

23 utveckling av undervisning. Likvärdig undervisning, bedömning och ett effektivare resursutnyttjande underlättas. Mobackenskolans storlek minskar också sårbarheten vid frånvaro av medarbetare. Möjligheten att klara av kraven på behöriga lärare bedöms som god. Små enheter som exempelvis Medleskolan riskerar att få problem att klara kraven på behöriga lärare i alla ämnen. De fyra förskoleenheterna blir alla tillräckligt stora för att ge goda möjligheter till kollegialt samarbete. Förskolornas storlek skapar också förutsättningar för effektivt resursutnyttjande och minskar sårbarheten vid frånvaro av medarbetare. 5.3 Utemiljö Alternativet innebär att Sjungande Dalens skola byggs om till förskola och det innebär att mer yta frigörs för utemiljö. Det krävs åtgärder för att anpassa utemiljön till förskoleverksamhet. Mobackens skola blir en F-3 enhet för hela området. Dagens utemiljö, angörings- och hämta/lämnaytor är inte optimala utan behöver förbättras i samband med ombyggnationer. Det är osäkert om tillräckliga hämta/lämnaytor går att ordna på Mobacken, ytan är redan trång. Även parkeringsbehovet ökar vid en större enhet. Utemiljön på Kaplan kommer att kräva relativt stora insatser för att uppfylla kraven på en väl fungerande utemiljö för förskolan. På Prästbordets förskola är storleken på lekytan i minsta laget för en förskola med 4-avdelningar. 5.4 Ekonomi Totalkostnad för att genomföra investeringen beräknas till miljoner kronor. I investeringskostnaden ingår: Om- och nybyggnation av Mobackens skola till F-3. Då ingår utbyggnad av kök, åtgärder av inomhusmiljöproblem, anpassningar av utemiljö och trafiksituationen på fastigheten. Ombyggnation Sjungande dalens skola till en förskola med 6-avdelningar. Då ingår anpassningar av utemiljö och trafiksituationen på fastigheten. Nybyggnation av en förskola på Prästbordet med 4-avdelningar. De trafiksäkerhetsåtgärder som bedöms rimliga för alternativet beräknas kosta 5 miljoner. Till det kommer planerade åtgärder för Kaplanskolan. Kommunens beräknade minskning av kostnader för driften i 20 år blir cirka 93 miljoner kronor. Då ingår lokalkostnader, kapitalkostnader och personalkostnader för kommunens berörda förvaltningar. De flesta lokaler som är förskolor går att sälja förutom de byggnader som har gruppboende i samma hus. Uppskattat försäljningsvärde är cirka 3,4 miljoner kronor. Om en ny F-3 skola med tre klasser i varje årskurs på Mobacken ska byggas, så kommer den uppskattningsvis att kosta miljoner kronor extra.

24 5.5 Samhällsplanering Hur bostadskvarteren på Mobacken ser ut gör att det inte är lämpligt med det ökade trafiktrycket som alternativet innebär. Alternativet innebär också att det inte finns någon förskoleenhet på västra sidan och det bedöms tveksamt eftersom det är ett ökat tryck på etablering västerut. Positivt är att det innebär att tomten på Brännan lämnas, och den lämpar sig för andra verksamheter exempelvis äldreboende eller bostäder. Förskola bedrivs på 4 enheter (Sjungande Dalens skola 6-avdelningar, Orkestern 6- avdelningar och Kaplanskolan 4-avdelningar, Prästbordet) med totalt 20 avdelningar. Förslaget ger en dålig geografisk spridning i området av förskolor, och Mobackenområdet kommer att vara utan förskoleverksamhet i det här förslaget. En fördel är att Skellefteås mest centralt placerade förskola, Prästbordets blir kvar. Detaljplanearbetet för en ny förskola på Prästbordet kan ta uppemot ett år. En av de fyra förskolorna är placerade i samma hus som skolor och det kan underlätta svängningar av lokalbehov mellan verksamheterna förskola och skola om lokalerna byggs flexibelt. Föräldrar som har barn i både verksamheterna kommer att uppleva fördelar med att barnen är på samma plats oavsett verksamhet. Alternativet innebär längre skolvägar för fler och det innebär att färre går/cyklar till skolan vilket motverkar kommunens strävan att minska Co2 utsläpp. 5.6 Trafiklösningar Alternativet innebär att samtliga skolor finns på en sida av Bolidenvägen och det kommer att kräva trafiksäkerhetsåtgärder. Alternativet innebär ett ökat trafiktryck i området runt Mobacken, och det är inte strukturen på kvarteren där anpassade för, och svårt att anpassa till. Det innebär att det kan komma att bli stopp på gatorna.

25 6 Bilagor 6.1 Bilaga 1. Skisser Mobacken Figur 1. Planskiss Mobacken F-3 med förskola.

26 Figur 2. Dispositionsskiss Mobacken med F-3 och förskola.

27 Figur 3. Dispositionsskiss Mobacken F-3 tre paralleller Sjungande dalen

28 Figur 4. Dispositionsskiss Sjungande dalen F-3 och förskola.

29 Figur 5. Planskiss Sjungande dalen F-3 och förskola. Figur 6. Planskiss Sjungande Dalen F-3, 3 klasser per årskurs.

30 6.1.3 Brännan

31 Figur 7. Dispositionsskiss Brännan F-3 tre klasser per årskurs samt förskola.

32 Figur 8. Planskiss plan 1, Brännan F-3 med förskola.

33 Figur 9. Planskiss plan 2, Brännan F-3 med förskola Prästbordet

34 Figur 10. Planskiss förskola på Prästbordet. 6.2 Bilaga 3. Framtagande och bedömning av alternativ En arbetsgrupp med tjänstepersoner från berörda förvaltningar; skol- och kulturkontoret, support- och lokaler, samhällsbyggnad, kommunledningskontoret, och fritidskontoret har arbetat med att ta fram möjliga alternativ. Arbetsgruppen har även bedömt de fem perspektiven (Lärande, Utomhusmiljö, Ekonomi, Samhällsplanering och Trafiksäkerhet) för alla alternativ. Perspektiven för de olika alternativen har bedömts i tre nivåer; Grön= Fullgott alternativ Gul= Alternativ med vissa brister Röd= Alternativet är svårt att genomföra Barncheck Under 2012 tog medarbetare vid barn- och elevhälsan vid skol- och kulturkontoret i Skellefteå fram en barncheck. Barnchecken är ett sätt att synliggöra grundprinciperna från FN:s barnkonvention och består av nedanstående fem frågor som alla bör ställa sig inför beslut som kommer att påverka barnen (barn i detta sammanhang innebär unga under 18 år):

Utredning av Mobackenskolan och område väst

Utredning av Mobackenskolan och område väst SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 21 531 Dnr KS 2015-000831 291 Utredning av Mobackenskolan och område väst Sammanfattning Nämnden för support och lokalers arbetsutskott anför att i samband med att inomhusmiljöproblemen

Läs mer

Framtidens förskola och skola i område väster

Framtidens förskola och skola i område väster Framtidens förskola och skola i område väster Framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och leva i med målet att ha 80 000 invånare 2030. Ett konkret sätt att nå den visionen är att vidareutveckla utbildning

Läs mer

2014-05-05. Ny förskola i Bureå

2014-05-05. Ny förskola i Bureå 2014-05-05 Ny förskola i Bureå VARFÖR GÖR VI DET HÄR Förändrat uppdrag för förskolorna Jämnare kvalitet Samordningsvinster Strukturarbete Vision 2030 DAGENS FÖRSKOLOR I BUREÅ Arbetssätt Bureås förskolor

Läs mer

Skolstruktur södra. Utbildningsförvaltningen

Skolstruktur södra. Utbildningsförvaltningen Skolstruktur södra Uppdrag beslut BUN 47 Översyn av strukturplan Diarienr 16BUN102 Beslut: Barn- och utbildningsnämnden beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram material specifikt för Blåsmark

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort 2018-05-31 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorisk förskola i Bollebygds centralort Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger

Läs mer

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande:

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande: 1 Luleå 2015-11-20 Till/ Framtidens skola Luleå kommun 971 85 Luleå Synpunkter på del av materialet Framtidens skola i Luleå avseende förskolor på Hertsön I Underlag för fortsatt utredning av skolstruktur

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05

Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 16,4 m²/elev 74 184 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet I huvudbyggnaden finns verksamhet

Läs mer

Byleskolan - Ny skolbyggnad

Byleskolan - Ny skolbyggnad 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunfastigheter Maria Östholm Byleskolan - Ny skolbyggnad Sammanfattning Täby kyrkby och området Byle har en kraftig befolkningstillväxt bland annat till följd av omfattande

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN DIARIENUMMER KS 2014.383 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2015-05-08 Förstudie Kårsta skolans lokaleffektivisering Författare Mikael Albertsson SBF Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning...

Läs mer

Lokalförsörjningsprocess

Lokalförsörjningsprocess Lokalförsörjningsprocess Utredning avseende Kyrkskolans lokalbehov Utredningens syfte: Beskriva Kyrkskolans utmaningar idag kopplat till nuvarande lokaler Utreda Kyrkskolans lokalbehov Belysa förslag på

Läs mer

Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden

Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden FÖP Hamnen 20180301 Bakgrund Då avdelningen för planering och utveckling fick uppdraget att ta fram en detaljplan för en ny

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Vision Varberg 2025 Verksamhetsidé Vi ska förenkla människors vardag och inspirera dem att uppnå sina drömmar. Förhållningssätt Hållbarhet

Läs mer

Förkolan Passaren. Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12

Förkolan Passaren. Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12 1 Förskolan Passaren Kvalitet och måluppfyllelse vt.-12 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...3 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3-4 Beslutade mål och åtgärder 4 Slutord 6 Dokumenttyp Redovisning

Läs mer

Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05

Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05 Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 7,1 m²/elev 81 840 kr/elev Beskrivning lokaler och nuvarande verksamhet I skolan bedrivs idag

Läs mer

Inriktningsbeslut renovering och verksamhetsanpassning av Skönstaholmsskolan

Inriktningsbeslut renovering och verksamhetsanpassning av Skönstaholmsskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Emil Hjort Telefon: 08-508 11 771 Åsa Härkegård Telefon: 08-508 33 333 Till Utbildningsnämnden Inriktningsbeslut

Läs mer

Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad. Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad:

Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad. Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad: Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad: 2015-03-11 1 INLEDNING Skolan och förskolan är en av de viktigaste platser som

Läs mer

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg.

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-02 Handläggare: Rune Ney Telefon: 08-508 24 060 Till Skärholmen stadsdelsnämnd Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Varberg 2012 Hur uppfyller vi kraven i den nya skollagen? Hur möter vi behoven i ett växande Varberg? Hur realiserar vi mål och vision för

Läs mer

Byggnation av Utskogens nya förskola Startbesked

Byggnation av Utskogens nya förskola Startbesked 2015-03-17 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/100-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Byggnation av Utskogens nya förskola Startbesked Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-11-05 Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen jacob.holm@ekero.se Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/162-403 Bakgrund Antalet invånare i Ekerö kommun kommer under de

Läs mer

Bilagor Utredning av skollokaler på Vallby

Bilagor Utredning av skollokaler på Vallby Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2016-03-03 Dnr: 2015/2347-GSN-291 Grundskolenämnden Översyn av skollokaler på Vallbyområdet Förslag till beslut

Läs mer

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort Skolstruktur för högstadieskolor 2018 2029 i Umeå tätort Styrande principer för en långsiktig hållbar skolstruktur för grundskolan Tillräckligt stora enheter inom de större tätorterna som möjliggör: En

Läs mer

Välkommen till informationsmöte 27 januari Långsiktigt hållbar lokal- och resursplanering för Botsmark, Bullmark och Bodbyn

Välkommen till informationsmöte 27 januari Långsiktigt hållbar lokal- och resursplanering för Botsmark, Bullmark och Bodbyn Välkommen till informationsmöte 27 januari 2016 Långsiktigt hållbar lokal- och resursplanering för Botsmark, Bullmark och Bodbyn Uppdraget För- och grundskolenämnden har beslutat: Att ge i uppdrag till

Läs mer

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors 2018-05-29 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Dnr : Kommunstyrelsen Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Medborgardialog ang. placering av Marnässkolan

Medborgardialog ang. placering av Marnässkolan 2015-04-30 MEDBORGARDIALOG - SAMRÅDSHANDLING Medborgardialog ang. placering av Marnässkolan Samrådshandlingen upprättad i april 2015 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro Postgiro 771 82 LUDVIKA

Läs mer

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors 2018-05-29 1 (8) Dnr : Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05

Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 0,0 m²/elev 0 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet Pitholmsskolan har nyligen genomgått

Läs mer

Styrande principer. För skol- och förskolelokaler. Barn och utbildningsförvaltningen Beslutat i BUN (BUN )

Styrande principer. För skol- och förskolelokaler. Barn och utbildningsförvaltningen Beslutat i BUN (BUN ) Barn och utbildningsförvaltningen Beslutat i BUN 2019-02-27 50 (BUN-2019-00090-3) Ersätter tidigare styrande principer beslutade i BUN 2016-05-25 78 Styrande principer För skol- och förskolelokaler Generellt

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleklass åk 6 skola i centralorten 12 januari 2016

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleklass åk 6 skola i centralorten 12 januari 2016 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleklass åk 6 skola i centralorten 12 januari 2016 Program dagens möte Del 1 Processplan II delaktighet vårdnadshavare EN Förskoleklass

Läs mer

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun Sidan 1 av 7 Södra kommundelen Vinstorp Utbyggnadsprogram/tidplan/kommmentar/förslag Vinstorpskolan kommer inte att behövas för skoländamål när Karstorpskolan är helt utbyggd, och kan därför komma att

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10513 Ljungby kommun för fritidshem efter tillsyn i Ljungby kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10513 2(4) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26

Läs mer

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan Barn- och utbildningsnämndens lokalbehovsplan Södra kommundelen Vinstorp Avveckling av Vinstorpskolan, när utbyggnaden av skollokaler i södra kommundelen är klar. Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Läs mer

Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort

Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort PM Skolutredning Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort Sammanfattning Med anledning av att Svartåskolans lokaler tömts på grund av fukt- och mögelskador behöver kommunen bygga en ny

Läs mer

Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat

Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkosnad per elev 10,1 m²/elev 92 527 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet Skolan består av tre ordinära klassrum

Läs mer

Framtida skolorganisation

Framtida skolorganisation Framtida skolorganisation Vad har vi? Vad behöver vi? Vad behöver ändras? Förutsättningar utifrån vikande elevunderlag, fortsatt kvalitet och måluppfyllelse, attraktiva tjänster, investeringsbehov, resursanvändning.

Läs mer

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed SAMMANFATTNING 2012-11-21 Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed - en studie över förutsättningar och alternativ för att anpassa och optimera skolans och barnomsorgens lokaler utifrån nuvarande

Läs mer

Skolstruktur i område öst

Skolstruktur i område öst Utredning Skolstruktur i område öst Datum: 2016-12-13 1 1 Sammanfattning... 4 2 Inledning... 6 2.1 Syfte och mål... 6 2.2 Kommunala mål, visioner och styrdokument för lärande... 7 2.3 Uppdraget... 10 2.4

Läs mer

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 å Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 2(8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

-&cet/_ 1 (6) Barn- och utbildningskontoret, Utsikten 1, , kl. 8:30-12:00

-&cet/_ 1 (6) Barn- och utbildningskontoret, Utsikten 1, , kl. 8:30-12:00 SA:MMANTRÄDESPROTOKOll 1 (6) s Plats och tid: Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Utses att justera Ersättare ens plats, tid: Barn- och utbildningskontoret,

Läs mer

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-10-29 Tjänsteskrivning Expediering till:bun Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Läs mer

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR GRUNDSKOLOR OCH FÖRSKOLOR. Bergsåker/Lidens skolområde 2012-03-27. SWECO Architects AB Sundsvall

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR GRUNDSKOLOR OCH FÖRSKOLOR. Bergsåker/Lidens skolområde 2012-03-27. SWECO Architects AB Sundsvall LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR GRUNDSKOLOR OCH FÖRSKOLOR Bergsåker/Lidens skolområde 2012-03-27 SWECO Architects AB Sundsvall 6291026000 Inledning Arbetet med lokalförsörjningsplanen har baserats på en inventering

Läs mer

Gör plats för barn och unga! Vägledning och allmänna råd. Ulrika Åkerlund, Petter Åkerblom,

Gör plats för barn och unga! Vägledning och allmänna råd. Ulrika Åkerlund, Petter Åkerblom, Gör plats för barn och unga! Vägledning och allmänna råd Ulrika Åkerlund, ulrika.akerlund@boverket.se Petter Åkerblom, petter.akerblom@slu.se Ett regeringsuppdrag Vägledning för barns och ungas utemiljö

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2006-2007. Pedagogiskt bokslut LJUNGSBACKENSKOLAN. Skolbarnomsorgen (Fritids)

KVALITETSREDOVISNING 2006-2007. Pedagogiskt bokslut LJUNGSBACKENSKOLAN. Skolbarnomsorgen (Fritids) KVALITETSREDOVISNING 2006-2007 Pedagogiskt bokslut LJUNGSBACKENSKOLAN Skolbarnomsorgen (Fritids) Kvalitetsredovisning för Ljungsbackenskolan 2006-2007. Budgetenhet: Skolbarnomsorgen (Fritids). Ljungsbackenskolan

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548 r% Skolinspektionen Beslut Malmö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund Beslut 2(8) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut- Etablering av Rådhusets förskola

Beslut- Etablering av Rådhusets förskola Lars kobsson - PLLJ01 E-post: lars.jakobsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-15 Dnr: 2014/1641-BaUN- 030 Beslut- Etablering av Rådhusets förskola Förslag till beslut 1. godkänner

Läs mer

Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr :723

Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr :723 Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr 31 2015:723 Yttrandet avser en ansökan från Alterdalens

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (6) 2012-09-19 Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 19 september 2012, kl 18.00 Plats:

Läs mer

Föreslagna förändringar inför höst 2017

Föreslagna förändringar inför höst 2017 Föreslagna förändringar inför höst 2017 Gävle kommun 2016-11-08 2 Bakgrund Gävle växer. Vårt arbete med likvärdiga skolor med hög kvalitet ska fortsätta. En högstadieskola ska byggas i Nynäsområdet. Gävle

Läs mer

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande.

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande. PM 2005 RIV (Dnr 322-474/2005) Förändrade upptagningsområden för Hägerstenshamnens skola, Aspuddens skola och Mälarhöjdens skola Hemställan från stadsdelsnämnderna i Hägersten och Liljeholmen Borgarrådsberedningen

Läs mer

Upprättande av detaljplan för Kvarteret Krattan, förskolan Arabia, Västerviks kommun, Kalmar län.

Upprättande av detaljplan för Kvarteret Krattan, förskolan Arabia, Västerviks kommun, Kalmar län. Upprättande av detaljplan för Kvarteret Krattan, förskolan Arabia, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Enheten för Samhällsbyggnad 2013-11-22

Läs mer

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-17 Dnr: 2013/2540-BaUN- 285 Barn- och ungdomsnämnden Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Förslag

Läs mer

Utredning angående Gustav Adolfsskolans framtida användning

Utredning angående Gustav Adolfsskolans framtida användning Datum: 2015-10-12 Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Margareta Arvidsson Direktnr: Beteckning: Dnr 2012.335 BUN Utredning angående Gustav Adolfsskolans framtida användning Uppdrag Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-11-13 Sida 1 (1) Diarienr GSN 2018/02536-1.3.4 Barn- och utbildningsförvaltningen Stefan Zangelin Epost: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Verksamhetschef Grundskolenämnden

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Uppdrag Utbildningskontoret har av barn- och ungdomsnämnden fått uppdraget att ta fram förslag på ny skolorganisation för Malmslätt och

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola 2018-07-03 2018-07-03 Mobilitets- och parkeringsutredning framtagen av SBK i arbetet med detaljplan för 1174/15 Rosendalsgatans förskola

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-508 33 888 Till Utbildningsnämnd Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.3625 2017-01-30 Social konsekvensanalys Lanternan 3 m.fl. Hästö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja

Läs mer

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun.

(PN. Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Åmåls kommun. Beslut Dnr :8683. Åmåls kommun. (PN Beslut Dnr 43-2014:8683 Åmåls kommun Bam.utbildning@amal.se Beslut för förskola efter tillsyn i Åmåls kommun 2 (8) ]syn 2v iförrskoleverksamheten i Åmåls komrrun har genomfört tillsyn av Åmåls kommun

Läs mer

Tomtval för nyproduktion av förskola. Kommunstyrelsens beslut enligt protokoll från

Tomtval för nyproduktion av förskola. Kommunstyrelsens beslut enligt protokoll från Tomtval för nyproduktion av förskola Kommunstyrelsens beslut enligt protokoll från 150908 Att Samhällsbyggnadskontoret får i uppdrag att projektera nybyggnation av en sjuavdelningsförskola som förbereds

Läs mer

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID s. 1 (6) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2018-03-14 Vår referens: Staffan Friberg Direkttel: 040-641 13 07 E-post: Staffan.Friberg@lomma.se Diarienr: BUN/2018:46 Er referens: Lokalbehovsplan

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskola

Beslut efter uppföljning för förskola r Skolinspektionen Halmstads kommun efter uppföljning för förskola efter tillsyn i Halmstads kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Halmstads kommun Skolinspektionen

Läs mer

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 09-324/3037 Sida 1 (5) 2014-05-09 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 508 33 741 Till Utbildningsnämnden 2014-06-12 Genomförandeförslag

Läs mer

Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018

Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018 Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Medborgardialogen

Läs mer

F-6 skola, centralorten 2015-05-19

F-6 skola, centralorten 2015-05-19 F-6 skola, centralorten 2015-05-19 Rösparksskolan Mossens fritidshem Nya skolan (förskoleklass och fritidshem) Rösparksskola (årskurs 1-6) Nolby (Tellus fritidshem) 2015-03-11 2 Rösparksskolan - nuläge

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Vision Varberg 2025 Verksamhetsidé Vi ska förenkla människors vardag och inspirera dem att uppnå sina drömmar. Förhållningssätt Hållbarhet

Läs mer

Framtidens skola i Bollnäs

Framtidens skola i Bollnäs Framtidens skola i Bollnäs Presentation utredning 2012-04-24 Jörgen Hansson Malin Holmkvist 1 Sustainable engineering and design 2 Sustainable engineering and design Med vår samlade kunskap gör vi det

Läs mer

Enkätundersökning 2014, 2015 Kommunal verksamhet

Enkätundersökning 2014, 2015 Kommunal verksamhet Enkätundersökning 2014, 2015 Kommunal verksamhet Elever förskoleklass till och med årskurs 2 Elever årskurs 3 till och med årskurs 9 Vårdnadshavare förskola Vårdnadshavare skola Svarsfrekvens 2014 2015

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Louise Granér 2016-05-16 PBN 2015-306 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Bälinge skola BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan

Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan UPPDRAG Trafikutredning Södermalmsskolan - Workshop UPPDRAGSNUMMER 2334190000 UPPDRAGSLEDARE Sofia Wedin UPPRÄTTAD AV Sofia Wedin DATUM Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan 2015-06-23-14 S w e co

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Köpings kommun. Beslut Dnr :3970. Köpings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Köpings kommun. Beslut Dnr :3970. Köpings kommun Köpings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Köpings kommun 2 (4) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun Dnr 43-2014:8216 Nordmalings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Nord malings kommun Box 3177 903 04 Umeå 2(10) Tillsyn i Nordmalings kommun har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88)

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Utbildningsnämnden 2017-03-14 5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar om nybyggnation av Falkbergskolan. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelning förskola och fritid Tjänsteutlåtande Dnr 2.6 /477-2017 Sida 1 (6) 2017-05-29 Handläggare Katarina Waller Telefon: 08-50824457 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler

Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler Pressmeddelande från Umeå kommuns intranät 2012-11-08 Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler De renoveringar och tillbyggnader på skollokaler som ska ske de närmaste tre åren är nu ade.

Läs mer

Regler och riktlinjer

Regler och riktlinjer Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamhet för förskoleklasser, grundskolor och grundsärskolor i Skellefteå kommun Dokumentnamn Regler och riktlinjer för skolskjutsverksamhet för förskoleklasser, grundskolor

Läs mer

Skol- och kulturkontoret en sammanfattning

Skol- och kulturkontoret en sammanfattning Skol- och kulturkontoret en sammanfattning Skol- och kulturkontoret Skellefteå kommun har en väl utbyggd förskola och skola med hög kvalitet och ett rikt och varierande kulturutbud. Genom våra skolinvesteringar

Läs mer

Behovsbeskrivning kommundelen Område Yta År Tillväxt Teknik

Behovsbeskrivning kommundelen Område Yta År Tillväxt Teknik Utredningschef Staffan Friberg Sidan 1 av 6 Område Yta År Tillväxt Teknik Förskola Antalet barn i förskoleåldern i södra, återlämnande av förskolelokaler samt lokalers nyttjandeeffektivitet bedöms generera

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

Planbesked Dnr: 2016:314. Tahe 1:102. Tahe, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2016:314. Tahe 1:102. Tahe, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2017-02-07 Dnr: 2016:314 Tahe 1:102 Tahe, Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas eller förändras

Läs mer

Verksamhetsområdesplan 2017

Verksamhetsområdesplan 2017 Verksamhetsområdesplan 2017 PUMPAN 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Uppdrag... 4 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 4 2 Sammanfattning

Läs mer

Pedagogisk Verksamhetsidé

Pedagogisk Verksamhetsidé 20180531 Pedagogisk Verksamhetsidé för nya Vikstaskolan (Fritidshem, förskoleklass och grundskola) KIL1000, v1.1, 2014-01-31 En trygg och utvecklande mötesplats där alla elever lyckas! Vår verksamhetsidé

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.98 Datum: 2018-03-01 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Genomförande av ombyggnad av

Läs mer

Abrahamsbergsskolans förskoleklass

Abrahamsbergsskolans förskoleklass Välkommen till Abrahamsbergsskolans förskoleklass Läsåret 2016/2017 Välkommen till Abrahamsbergsskolan Abrahamsbergsskolan ligger i Bromma, västra Stockholm. Vi är en grundskola med undervisning från förskoleklass

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan F-3 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan F-3 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Lyrfågelskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat...

Läs mer

A: Precisera den planerade förändringen. Vad består ändringarna av? Nedläggning av skolan i Rusksele. Var ska ändringarna genomföras?

A: Precisera den planerade förändringen. Vad består ändringarna av? Nedläggning av skolan i Rusksele. Var ska ändringarna genomföras? Riskbedömning inför ändringar i verksamheten. (utgår från gemensamma riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete i Lycksele kommun, antaget av Kommunfullmäktige 2005-03-14 10) Efter genomförd riskbedömning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-11-15 Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Förslag till beslut BUN Au behandlade

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672. Borås kommun boras.kommun@boras.se Beslut för förskola efter tillsyn i Borås kommun 2(10) Tillsyn i Borås kommun har genomfört tillsyn av Borås kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsnämnden Köpings kommun Dnr 2015/1087.012 Rapporten skriven av: Kristiina Pousar 2015-10-05, Lars Holmgren 2015-10-05, Sanna Hamrin 2015-10-05 Antagen av: Barn

Läs mer

Inhyrningsmedgivande i fastigheten Spelbomskan 14, Sandåsgatan 2, Norrmalm

Inhyrningsmedgivande i fastigheten Spelbomskan 14, Sandåsgatan 2, Norrmalm Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-11-07 Handläggare Maria Nilsson Telefon: 08-508 33 932 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Inhyrningsmedgivande i fastigheten

Läs mer

Skolskjutsregler. För- och grundskolenämnden. Dokumentnamn Skolskjutsregler för- och grundskolenämnden. Fastställd Nämndsbeslut

Skolskjutsregler. För- och grundskolenämnden. Dokumentnamn Skolskjutsregler för- och grundskolenämnden. Fastställd Nämndsbeslut Skolskjutsregler För- och grundskolenämnden Dokumentnamn Skolskjutsregler för- och grundskolenämnden Fastställd Nämndsbeslut 2018-06-13 117 Dokumentansvarig Stabschef, skolkontoret Reviderad 2018-06-13

Läs mer

Bilaga till styrdokument Modell för attraktiv skola respektive Modell för attraktiv förskola.

Bilaga till styrdokument Modell för attraktiv skola respektive Modell för attraktiv förskola. Bilaga till styrdokument Modell för attraktiv skola respektive Modell för attraktiv förskola. Exempel på alternativ för västra området Efter förändringar i modell för attraktiv skola/förskola påverkas

Läs mer

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Utlåtande 2014:62 RI+RIV (Dnr 308-294/2014) SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen för

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer