FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc."

Transkript

1 Tänk i golf. Cai Nilsson Som människor styrs vi av inlärda vanor och mönster, att bryta dessa gör oss osäkra och otrygga. (matvanor, rökning, motion osv..) Dessa måste brytas och ersättas med nya för att vi skall nå fortsatt positiv utveckling. Våra vanor och mönster leder oss antingen mot framgång eller från framgång. Är du nöjd med var du står idag? Om ja, fortsätt på samma sett! Vad är då inlärda vanor och mönster? Knäpp händerna framför er, kontrollera era händer. Hur känns det om vi byter? Om vi nu lägger armarna i kors och sedan försöker göra tvärt om hur känns det? På samma sätt fungerar det när vi lär oss något nytt. Det känns till en början otryggt och osäkert men ger vi det tid kommer det nya att kännas lika tryggt som det gamla men med ett bättre resultat. Du måste: FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc. Effekten av förändring ökar med tiden. Förändring idag Tid När det gäller framgångsrika människor så tänker dessa i stort på samma sätt, några gör det omedvetet men de flesta får träna sig till det. Som människor letar vi efter fel och faror vilket hjälpt oss genom vår evolution men golf är varken farligt eller livsavgörande så här har vi ingen nytta av det sättet att fungera. Det här går att träna men mer om detta lite senare. Vi mår som vi spelar och vi spelar som vi mår! Måste det verkligen vara så? Vad är det som påverkar oss och hur vi känner oss, går det att påverka? Bilder, tankar och kroppsspråk, dessa skapar känslor. Bakom varje känsla eller tillstånd finns det en film som rullar. Du kan välja film! Vill vi bli så bra som möjligt måste vi sluta vara offer vår våra inre bilder och tankar. Vi kan välja att sätta på, stänga av eller byta film, om vi är medvetna om vad som sker. Det är ditt val, Kulturellt är vi inställda på att se det negativa, framgångsrika spelare tenderar till att se motsatsen.

2 Kom ihåg: Det är inte ditt resultat som skall avgöra hur roligt du har på golf banan. Se till att lära, trivas, njuta och ha roligt, det kommer att synas på dina resultat! Resultat Trivs och njut SKAPA BALANS. Lär Har du någon gång spelat fantastisk golf i 9 hål för att sedan plötsligt tappa allt? Hur är detta möjligt, måste det nödvändigtvis vår sving det är fel på? Hur enkelt är det att göra förändringar i vår golfsving och hur lång tid tar inte detta? Är det då troligt att vi tappat svingen. Vad som istället sker är att vårt sätt att tänka förändras, vi börjar fundera på resultatet, vi blir rädda det skapar spänning som i sin tur påverkar vårt sätt att svinga. Vad kan vi göra för att fungera bättre på banan? Njut av spelet, se till att ha trevligt med dina medspelare och bestäm dig för att trivas oavsett dagens spel. Skapa rutiner. (besluts ruta spel ruta) Uttala tydliga kommandon, tydliga signaler gärna högt och tydligt. Var snäll mot dig själv på banan. Lägg massor av positiva känslor vid bra slag! Ge efter för full tillit. Handla instinktivt på målet. Lugna sköna tankar mellan slagen. Rak i ryggen, håll blicken ovan flaggen och le.. Stanna i nuet genom att andas med magen och koncentrera dej på din andning. Vill du få bättre resultat på din träning, träna som du spelar. Vid extra känsliga tillfällen (stress) tänk på någon du tycker om. Kontrollera din andning och du kontrollerar din hjärna. Var bestämd i allt du företar dig.(jag skall slå slaget med självförtroende) När, vad och hur skall vi göra det? 1. Före rundan, 2. Före slaget. 3. Under slaget. 4. Efter slaget. 5. Mellan slagen. 6. Efter rundan.

3 1. Före rundan: Tre typer av GOLF: Uppvärmning, teknik träning och simulerat golfspel. Skapa ett MINDSET inför varje runda. VAD SOM ÄN HÄNDER SÅ KAN JAG HANTERA DET. (var mentalt förberedd) Ha ett mål inför varje runda, tex. idag skall jag lägga mycket känslor vid bra slag och vara nollställd för mina sämre slag. Målet får inte vara resultat orienterat måste vara något du kan kontrollera. Kom ihåg: Det är inte vad som händer, utan hur vi hanterar och tolkar det som händer oss som är avgörande. Uppvärmning, du bestämmer, bry dig inte om vad andra gör utan gör det som passar dig bäst. Kom ihåg det är din kropp och hjärna som behöver uppvärmning inte dina slag. Alternativ uppvärmning. Spela ettan, tvåan och nian på rangen innan start. Träna puttning mot en peg. Träna längdkänsla för dagen genom att slå bollen mot greenkant. (uttala högt lång, kort, bra innan du ser efter.) Kom ihåg: ju mindre mål när du tränar desto större kommer målet att se ut när du är på Banan. Vad blir då motsatsen? Teknik tränar vi bäst hemma och utan boll. Gör de nya rörelserna långsamt gärna framför en spegel alternativt gör rörelsen och blunda, känslan för vad man gör blir mycket intensivare minuter om dagen gör underverk (varje muskel hinner aktiveras) När du lägger dig tänk på din uppställning, viktfördelning och rörelse för varje slag i bagen. Simulering. Ex. spela 9 hål kring green, chippa, gå fram och avsluta med en putt. Summera och spara resultatet. Resultatet visar vad du kan förvänta dig på banan. När du ser att resultatet blir bättre skapar detta bättre självförtroende grundat på fakta. Spela ex. antal hål på rangen. Slå ut med drivern, slå andraslaget mot greenen och så vidare. Spela tex. Vinbergs etta, tvåa och 9a. Träningen får inte skilja sej från spelet. Slå slag på rangen där du tränar din rutin inför varje slag. Slå aldrig mer en ett slag med samma klubba och aldrig till samma mål två gånger i rad. Gå igenom alla dina normala procedurer innan slagen. Fuska inte! 2. Före slaget. Hjärnan går igång på triggers så vi måste skapa egna tydliga triggers. Slå på koncentrationen när du ställer ifrån dig din vagn. Du är nu i din besluts zon: Här väger du in alla saker som har betydelse för ditt slag.

4 När du bestämt färdigt uttala tydligt kommando till dig själv om vad du skall göra. Nu går du till bollen var bestämd.( jag skall slå den med självförtroende) 3. Under slaget. Här gäller det att tänka så lite som möjligt, ju mer vi litar till vår förmåga desto tydligare signaler från hjärnan till våra muskler. Bäst finmotorik. Om vi måste ha något i tankarna försök nynna eller uttala en ramsa. Typ tung - gung. Håll hjärnan upptagen. 4. Efter slaget. Slå av koncentrationen när du sätter tillbaka klubban och tar vagnen. Det inre samtalet om negativt leder lätt till en stressreaktion i hjärnan. Vi måste försöka kontrollera våra känslor och våra tankar annars blir vi ett lätt offer på banan. Golf är ett spel, att njuta av, att koppla av och för att ha roligt till. Med en trigger som avslutar slaget kan den negativa tankekedjan förhindras. Ett tydligt exempel på detta är när man haft ett bråk med hög ordväxling och telefonen ringer. Efter samtalet är det svårt att ta vid där man slutade. Vi måste alltså kontrollera kedjan! Konsten är att inte lägga några känslor vid dåliga slag. Var nollställd! Ju mer känslor vi lägger i ett slag desto bättre kommer hjärnan att spela in det". Om man efter att ha slagit sin boll rätt ner i vattnet på 9an blir förbannad, ledsen och skamsen kommer hjärnan inte bara lagra slaget bättre utan registrera slaget inte mindre än 600 gånger innan hjärnan är klar med slaget. Vad händer i hjärnan nästa gång ni hamnar i ett liknande läge? Hjärnan letar efter tidigare erfarenheter och hittar då de slag som regristrerast flest gånger. Här är anledningen till att vi skaffar oss favorit hål och hat hål! Ju mer obehag vi känner infört ett missat slag desto bättre inlärning utav det! Kommer känslorna, vilket de kommer att göra ibland, släpp dessa och avdramatisera missarna. Är du inte rädd för missarna ökar chanserna att lyckas dramatiskt. Även Tiger Woods reagerar ibland. Han använder sig av the ten yard line. När han lämnat slagzonen 10 yards bakom sig tillåter Tiger sig bara ha tankar på dagens viktigaste slag, det kommande. Detta är intränat inte medfött. Det bästa är dock att inte lägga några känslor alls spar dessa till dom bra slagen, skrik YES! När ni sätter tillbaka klubban och tar i vagnen säg: KLART - nästa slag är dagens viktigaste och skall bli mitt bästa Nu gäller det att snabbt gå över till mellan läget

5 5. Mellan slagen. 85 % av tiden på golfbanan är mellantiden. Vila, njut, tänk trevliga tankar! Andningsövning: Ta nu fyra djupa andetag, vilken del eller delar av kroppen rör sig? Nu gör vi om samma sak igen men lägger ena handen på magen. Innandning sker genom näsan och utandning genom mun. Så här andas vi som små. Stanna i nuet, sysselsätt hjärnan med någon aktivitet.(andningsövningar) Kontrollerar vi vår andning, kontrollerar vi samtidigt vår hjärna. Vår hållning, hur påverkas den av hur vi spelar. Varför inte göra tvärt om, låt spelet påverkas av din hållning. Hur vi använder vår kropp mellan slagen har en enorm betydelse för vilka signaler som skickas genom kropp och hjärna. Vem bestämmer över våra tankar? Vem bestämmer över våra kroppar? Alltså, från och med idag bestämmer ni över era tankar och framtida kroppsspråk. Sträck på ryggen, håll ögonen ovanför flaggen och le. När vi ler utsöndrar hjärnan serotonin vilket kyler ner hjärnan och gör oss lugna och glada. Gör detta OAVSETT hur ni spelar, lura hjärnan! Testa: Le med hela ansiktet och tänk en negativ tanke samtidigt! 6. Efter rundan: Vårat minne är en av de saker som påverkar oss mest när det gäller om vi skall lyckas. Att kunna plocka fram tidigare framgångar och att glömma gamla misslyckanden är nödvändigt. Det låter ju enkelt men vi vet alla hur svårt detta kan vara. Spar känslorna till de bra slagen. Det är dessa slag vi skall lagra och kunna plocka fram senare. Vi skapar självförtroende. Självförtroende är inte något som kommer av sig självt utan skapas genom medvetet tänkande. Att skaffa en minnesbank över era bästa slag är den bästa investering ni kan göra. Nästa gång du slår ett perfekt slag med en klubba notera detta och för ner det på papper, anteckna hur det kändes och vad du tänkte under slaget, var så tydlig som möjligt. Ett slag med varje klubba räcker. Dessa slag tänker du sedan på när du använder samma klubba igen.

6 Avslutning: Golf är ett spel att koppla av till. Golf är inte livsviktigt, i vart fall inte resultatet! Skapa ett framtida mål, här är jag nu och dit vill jag i framtiden. Skriv ned vad som krävs för att du skall nå dit. Förändra, håll fast vid det och se effekten öka med tiden. Våga göra saker annorlunda, titta inte på andra. Njut och lär, låt ditt resultat bli en följd av hur roligt du har på golfbanan. Lev i nuet. Om du gör som du alltid gjort, kommer du att med 100 % säkerhet att få samma resultat som du alltid fått!

7

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare. Om du gör som du alltid gjort

Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare. Om du gör som du alltid gjort Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare 15 september 2015 Presentera dig för din granne, om ni inte redan känner varandra. Berätta varför du kommit hit idag. Om du gör som du

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Föreningsträdet Individen i centrum Handledning Aktiva 11 år Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy 9st elitjuniorer och en golfinstruktör åker på träningsläger under en vecka.

Läs mer

Skapa ditt Liv. Soul and Heart Journey School. Du kan skapa ditt liv bara du gör det på rätt sätt. Tillåt dig att skapa ditt liv! www.sj-school.

Skapa ditt Liv. Soul and Heart Journey School. Du kan skapa ditt liv bara du gör det på rätt sätt. Tillåt dig att skapa ditt liv! www.sj-school. Skapa ditt Liv. Du kan skapa ditt liv bara du gör det på rätt sätt Tillåt dig att skapa ditt liv! Soul and Heart Journey School www.sj-school.se 0 Att skapa med ditt hjärta och känsla Egentligen borde

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Här följer en övningsbank för gruppträning

Här följer en övningsbank för gruppträning Här följer en övningsbank för gruppträning Passen är uppbyggda så att första delen handlar om grunder och teknik. Den andra delen består av övningar som är mer inriktade på själva bollflykten. Jag anser

Läs mer

SMARTARE TRÄNING > BÄTTRE SPEL WORKBOOK COACH MAX PERSSON

SMARTARE TRÄNING > BÄTTRE SPEL WORKBOOK COACH MAX PERSSON SMARTARE TRÄNING > BÄTTRE SPEL WORKBOOK COACH MAX PERSSON Max Persson Din Golf Coach Max har studerat motorisk inlärning sedan 2013 med inriktning på att effektivisera träningen för golfare och hur de

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF Mitt namn: Mitt golf ID: Du skall klara 15 frågor om golfvett och 15 frågor om golfregler. Vi rekommenderar att du svarar muntligt på frå gorna

Läs mer

Träningsprogram på 80 dagar

Träningsprogram på 80 dagar Träningsprogram på 80 dagar Dag 1-10: HRV Träning- Träna upp min fokusering Jag lär mig påverka mitt eget nervsystem till samstämmighet och balans. Genom 2 steg (Hjärtfokus och hjärtandning) får jag mitt

Läs mer

28-dagars Medveten andningsträning

28-dagars Medveten andningsträning 28-dagars Medveten andningsträning Andas bättre - må bättre Medveten andningsträning steg 1 AndningsINDEX 18 FRÅGOR Nedanstående frågor handlar om dina andningsvanor och hur fria eller blockerade dina

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Foto: Peter Zachrisson/Zmedia. Henrik Ankarcrona. Mental träning & prestation

Foto: Peter Zachrisson/Zmedia. Henrik Ankarcrona. Mental träning & prestation Foto: Peter Zachrisson/Zmedia Henrik Ankarcrona Mental träning & prestation I n n e h å l l s f ö r t e c k n i n g INTRODUKTION sid 3 Problembeskrivning sid 3 Syftet med arbetet sid 3 Frågeställning sid

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Mat/näring Uppdrag 1

Mat/näring Uppdrag 1 Mat/näring Uppdrag 1 Ät minst tre saker under dagen som är bra för hjärnan. Tips: o Rågbröd o Gröt o Müsli o Fisk o Skaldjur o Kaffe o Färgrann frukt o Vinbär o Nässlor o Grönkål o Jordgubbar o Spenat

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GK 2015

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GK 2015 TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GK 2015 Golf-In-Sync Ett fantastiskt träningshjälpmedel för närspel. Går att använda vid träning av alla typer av närspelsslag putt, chip, pitch, lobb och bunker. Syncen tar bort

Läs mer

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas.

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas. Favoritmeditationer Här hittar några andningsövningar, två föremålsmeditationer och två visualiseringmeditationer. Prova dig fram till vilken den eller de som passar dig bäst. När du mediterar till dessa

Läs mer

meditation ÖVNINGSBOK

meditation ÖVNINGSBOK meditation ÖVNINGSBOK Meditera en sinnlig väg till hälsobalans Innehåll Hur vi hittar inspiration till att träna och leva våra liv är ytterst individuellt. Några känner att de behöver stark fysisk utmaning,

Läs mer

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA Innehåll FÖRORD NÄR DU VAKNAR FOKUSERA OMSORG

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar.

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar. Balanshäftet, arbetsblad Nedanstående påståenden hjälper dig att hitta balans eller obalans i dig själv och din tillvaro just nu. Läs varje påstående lugnt och noggrant och försök att svara med det du

Läs mer

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor.

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. GOLFVETT Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. Golfvett handlar om: Säkerhet Hänsyn Banvård Speltempo Golfens 200-åriga

Läs mer

UTVÄRDERING & MÅLSÄTTNING

UTVÄRDERING & MÅLSÄTTNING 19 Kapitel 1 - Hur utvärderar vi golf? Vi börjar med utvärdering av golfen, något som borde vara grunden för all träningsplanering och inlärning. Resultatet på golfbanan är troligen det minst effektiva

Läs mer

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar?

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Av: Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis vintern 2004/2005 Så här i juletider när

Läs mer

Det är lättare att lura hjärnan än kroppen

Det är lättare att lura hjärnan än kroppen Det är lättare att lura hjärnan än kroppen Från mivida 2013-03-12 15:18 Susanne Wolmesjö vill ha mer rörelse i skolan. Men hon tänker inte i första hand på extra idrotts- eller friskvårdstimmar. Nej, hon

Läs mer

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på.

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på. Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. För alla som tränar, oavsett nivå, är kanske det viktigaste att innan träningen förbereda sig på det man skall göra. Detta gäller mat, vila, mental uppladdning(tänka

Läs mer

Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna

Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna Hjärnan som hjälpte guldlaget att våga vinna Artikel i Svenska Dagbladet, Av Henrik Ennart, Tor 2 Juli, 2015, 07.24 En unik satsning på mental träning bäddade för de heroiska insatser som gav EMguld. U21-laget

Läs mer

LEDARHJÄLP. Golf för barn & Golf för ungdom. Övningen kommer från Ingrid Sjöberg, Trollhättans Golfklubb. E-post ingrid.sjoberg@inproject.se.

LEDARHJÄLP. Golf för barn & Golf för ungdom. Övningen kommer från Ingrid Sjöberg, Trollhättans Golfklubb. E-post ingrid.sjoberg@inproject.se. 1 2 Träpinne som man lägger upp bollen på vid utslaget Peg Kort där markören skriver in ditt resultat Scorekort 3 4 Träff med klubban uppe på bollen Topp Träff med klubban i marken före bollen Duff 5 6

Läs mer

Mental Träning Tennis. Tävlingsspelaren

Mental Träning Tennis. Tävlingsspelaren Mental Träning Tennis Tävlingsspelaren Den mental biten är mycket viktig för att bli duktig tennisspelare. Detta häfte är en grund i mental träning som yngre tävlingsspelare men även äldre kan använda

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. 2. Manus: Det finns många olika typer av kroppslig träning. Idag går många unga på gym för ren muskelstyrketräning. Andra kanske tränar någon

Läs mer

En halv tusendels sekund!

En halv tusendels sekund! En halv tusendels sekund! Hur använder vi det vi lärt oss? Blockerade signaler från hjärnan till musklerna Stress Motivation Självförtroende Självbild Ledarskap Målsättningar Fysiologisk anspänning Uppmärksamhet

Läs mer

ÖVNINGAR www.folkhälsan.fi

ÖVNINGAR www.folkhälsan.fi ÖVNINGAR www.folkhälsan.fi 1 ÖVNINGAR www.folkhälsan.fi PRESENTATIONSLEK 1. Marknad i Korpilombolo Syfte: Rörelse, trygghetsskapande, presentation Grupp: Obegränsat antal Deltagarna står i en ring så att

Läs mer

Ta kommando över dina tankar

Ta kommando över dina tankar Ta kommando över dina tankar Vår hjärna vän eller fiende! Har du någon gång hört uttrycket det är bara ord, eller, det var bara en oskyldig tanke. Min vän, det finns ingenting så förödande som ord och

Läs mer

Relaxator andningstränare

Relaxator andningstränare Relaxator andningstränare Hjälper dig ta kontroll över din andning Förbättrar syresättning Minskar stress och oro Förlänger utandning ökar avslappning Tränar mag- och andningsmuskler Ger en djup och rytmisk

Läs mer

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom! ANTI-KOPPELDRAG KOPPELDRAG-SKOLAN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Innan du börjar träna Anti-Koppeldrag Transportuppsättning Transportuppsättningen är hemligheten bakom anti-koppeldragträningen!

Läs mer

Ilska har många namn. Full av vrede Arg Förbannad Frustrerad Irriterad Uppriven Vansinnig Ursinnig Upphetsad Enerverad Uppretad Rasande Upprörd

Ilska har många namn. Full av vrede Arg Förbannad Frustrerad Irriterad Uppriven Vansinnig Ursinnig Upphetsad Enerverad Uppretad Rasande Upprörd För att kunna förstå din ilska och aggressioner behöver du bli medveten om styrkan i ilska och när det är tid för dig att ta kontroll över din känsla och lära dig att styra dig själv i stället för att

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

Hemmaträningspass! 1. Uppvärmning. Hoppa runt i lägenheten/huset till två låtar och släpp loss ORDENTLIGT! Likt en afrikansk kvinna runt lägerelden.

Hemmaträningspass! 1. Uppvärmning. Hoppa runt i lägenheten/huset till två låtar och släpp loss ORDENTLIGT! Likt en afrikansk kvinna runt lägerelden. Hemmaträningspass! Här kommer det efterlängtade hemmaträningspasset! Du behöver en stabil stol, ett par hantlar (eller två vatten/stenfyllda PETflaskor), en matta eller ihopvikt handduk. En skivan som

Läs mer

Checklista för ledare.

Checklista för ledare. Checklista för ledare. SÅ STÖTTAR DU UNGDOMAR PÅ TÄVLINGAR Samarbete! Tränare, ledare och föräldrar tillsammans. 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Så stöttar du ungdomar vid tävlingar. Den här checklistan innehåller

Läs mer

Smakprov från boken PAUSA utgiven på

Smakprov från boken PAUSA utgiven på Innehåll Vänta inte på väckarklockan 5 Ge katten i livspusslet 7 Vi gör som vi brukar 11 Pausa och få mer energi 14 Stress 18 Andning 28 Hjärnan och mindfulness 39 Yoga 53 Att acceptera, släppa taget och

Läs mer

Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål.

Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål. DECEMBER/JANUARI 2017 26 annandag jul Stefan, Staffan 27 Vecka 52 Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål. Johannes, Johan 28 Benjamin

Läs mer

Redo för golf. EN REFLEKTIONSBOK ATT SPARA. Namn:

Redo för golf. EN REFLEKTIONSBOK ATT SPARA. Namn: Redo för golf. EN REFLEKTIONSBOK ATT SPARA Namn: Välkommen! Redo för golf är din väg in i spelet. Klubben och tränaren har utbildats för att du ska få uppleva golfens bästa delar. Tillsammans välkomnar

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram

Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram Introduktionsmaterial till Rotarys mentorprogram 1. Mentorskap vad och varför? I den grekiska mytologin berättas att Odysseus, strax innan han lämnade ön Ithaka, anförtrodde sin son Telmachos uppfostran

Läs mer

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att:

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att: Fair play Fotboll handlar om glädje! Det ska vara delad glädje alla ska få vara med på lika villkor. Fair Play handlar om att främja goda värderingar, sprida kunskap och motarbeta kränkningar inom fotbollen.

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

år kropp och den nya tidens justeringar

år kropp och den nya tidens justeringar år kropp och den nya tidens justeringar V Det har under lång tid funnits skrifter om den nya tiden och meningen bakom. Vi är en varelse i ett komplext system som påveraks på ett eller annat sätt av dessa

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Bilaga 1 50 SOCIALA FÄRDIGHETER Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Nr: 1 Lyssna 1. Titta på den som pratar. 2. Tänk på vad som sägs. 3. Vänta på din tur att

Läs mer

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast BEBISLYCKA!! Men även lite besvär Smärta i underliv Amningsbekymmer Inkontinens Rygg/bäckensmärta

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel.

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Kunskapstest för Klubbdomare / Tävlingsledare Lars Engstrand Delprov A Namn Klubb Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Tid 10 minuter Vad är

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar Torbjörn Johansson Handledare Ulf Engman 2011-05-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Sid.3 2. Bakgrund Sid. 4 3.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT Namn: Fråga 1-15 ger en poäng vardera. Fråga 16-20 kan ge max två poäng vardera. Du kan få maximalt 25 poäng. Du är godkänd om du får 20 poäng. 1. Vem har alltid företräde

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

När kroppen talar. Hur du kan tolka andra människors kroppsspråk och bli en KÄNSLOLÄSARE. Communication & Performance Development

När kroppen talar. Hur du kan tolka andra människors kroppsspråk och bli en KÄNSLOLÄSARE. Communication & Performance Development När kroppen talar Hur du kan tolka andra människors kroppsspråk och bli en KÄNSLOLÄSARE Communication & Performance Development Du kan inte inte kommunicera. Vare sig du öppnar munnen eller inte, kommunicerar

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GOLFKLUBB

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GOLFKLUBB TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GOLFKLUBB Pendelstav Pendel puttningsstaven kopplar ihop din putter och axeln runt vilken rörelsen roterar. De flesta känner redan efter första putten med pendelstaven att detta

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

KALLE ANKA CUP Matchskola

KALLE ANKA CUP Matchskola KALLE ANKA CUP Matchskola Kalle Anka Cup matchskola är uppdelad i fem avsnitt Sida Så ser tennisbanan ut 2 Så räknar du 4 Så spelar du singel 5 Så spelar du dubbel 7 Första matchen 8 Sida 1 av 10 Så ser

Läs mer

Rörelseträning. Mmm... vid överbelastning i käksystemet... ...Fria rörelser

Rörelseträning. Mmm... vid överbelastning i käksystemet... ...Fria rörelser Rörelseträning vid överbelastning i käksystemet... Mmm......Fria rörelser Andning - Avslappning Undvik vanor som kan belasta käksystemet Träningsprogram Andning - Avslappning Andning... Hur du andas påverkar

Läs mer

2010-04-12 Sundsvall Gun-Inger Soleymanpur Gis Handledning & Utveckling

2010-04-12 Sundsvall Gun-Inger Soleymanpur Gis Handledning & Utveckling Lyckas och må bra! Motivera dig själv till förändring Ditt minne påverkar hur du mår Parallellt tänkande, ta ett perspektiv i taget Vara i nuet och minska negativa tankar Skapa hållbara och effektiva lösningar

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing Kursmaterial D-60 träning 2008 Tema: Timing Temat för årets kurs var timing. Vi startade med en genomgång i studion där Niklas demonstrerade vad en screening var för något. Därefter förevisades hur man

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

FIXA TENTASTRESSEN. - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 2014-10-14 VAD ÄR INTE STRESS? Balans. Beredskap

FIXA TENTASTRESSEN. - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 2014-10-14 VAD ÄR INTE STRESS? Balans. Beredskap INNEHÅLL FIXA TENTASTRESSEN - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 Om stress Vad är stress? Funktion, reaktioner och påverkan Vad kan du göra för att hantera stress inför tentan under tentan Bild 2 VAD ÄR STRESS?

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen 1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen genom att bryta, böja, pressa ned något fast eller växande.

Läs mer

Nervositet styrka eller svaghet?

Nervositet styrka eller svaghet? Nervositet styrka eller svaghet? Många känner obehag över att stå inför andra och tala. Men att känna sig nervös inför en presentation är faktiskt nödvändigt. Det vill säga om vi kan hålla nervositeten

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition.

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition. Banan/spelfältet Grundläggande som du bör veta om banan: Det finns fem definierade områden på banan, och det finns flera typer av definierade föremål och förhållanden som kan ha störande inverkan på ditt

Läs mer

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans. 1. Innebandyspelaren 1.1 De två grundpelarna hos en innebandyspelare: Fysik Spelsinne En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth

Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth Josefin Strid, 16 år A. Analysera en spelare utifrån Golfpyramiden. Påverkan direkt: Är att resultaten måste sänkas, medianen/snittscoren måste ner med cirka 3 slag (under

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

GOLFÖVNINGAR LEVEL 5. HCP PUTTNING 1 2. PUTTNING 2 3. PUTTNING 3 KLOCKAN, 1 M PLANT UNDERLAG KLOCKAN, 1 M LUTNING LÄNGDKÄNSLA, 1-6 M

GOLFÖVNINGAR LEVEL 5. HCP PUTTNING 1 2. PUTTNING 2 3. PUTTNING 3 KLOCKAN, 1 M PLANT UNDERLAG KLOCKAN, 1 M LUTNING LÄNGDKÄNSLA, 1-6 M 1. PUTTNING 1 KLOCKAN, 1 M PLANT UNDERLAG Lägg 12 bollar runt ett hål, 1 m från hål. Välj ett hål med plant underlag. Läs linjen inför varje putt. Du är klar med övningen när du satt minst 10 av 12 puttar.

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer