Typgodkännande av fordon inom EU. Allmänt om godkännande av fordon. Bakgrund och syfte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Typgodkännande av fordon inom EU. Allmänt om godkännande av fordon. Bakgrund och syfte"

Transkript

1 Allmänt om godkännande av fordon Allmänt om godkännande av fordon Bakgrund och syfte EU har länge haft ett direktiv som behandlar typgodkännande av personbilar och motorcyklar. Under 2007 ersattes det med direktivet om typgodkännande av helt fordon 2007/46/EG som också gäller lastbilar och dragbilar. Mer information finns i direktivet om typgodkännande av hela fordon 2007/46/EG. Scanias typgodkännanden är framtagna enligt 2007/46/EG och ersätter de nationella typgodkännanden som distributörerna har ansvarat för tidigare. Direktivet syftar till att ge följande fördelar: En gemensam process för typgodkännande av fordon för alla EU:s medlemsländer En betydligt enklare registreringsprocess som inte kräver en fysisk inspektion av varje fordonsindivid Ett fordon som är typgodkänt och registrerat enligt direktivet i ett av EU:s medlemsländer kan säljas vidare till alla länder inom EU utan att behöva genomgå ett nytt typgodkännande. Bättre miljö och ökad trafiksäkerhet 01:10-01 Utgåva 3 sv-se 1 (7)

2 Allmänt om godkännande av fordon Direktivets innehåll Direktivet 2007/46/EG föreskriver att samtliga relevanta krav i samtliga fordonsdirektiv måste vara uppfyllda för att en fordonstyp 1 ska kunna godkännas. Det betyder att till exempel sidoskydd, bakre underkörningsskydd, sidomarkeringsljus, bakljus och utrymmet för registreringsskylten måste uppfylla kraven i direktivet med avseende på bland annat placering, hållfasthet och siktvinklar. En fordonstyp som uppfyller direktivet 2007/46/EG får ett så kallat EC-WVTA-certifikat 2. EC-WVTA-certifikatet hänvisar i sin tur till ingående certifikat per tekniskt kravområde, till exempel underkörningsskydd. Direktivet beskriver också möjligheten att genomföra nationellt godkännande, nationellt typgodkännande eller individuellt godkännande (se längre fram i dokumentet under Nationella varianter). COC intyg om överensstämmelse För ett fordon som uppfyller kraven i direktivet 2007/46/EG kan ett intyg om överensstämmelse utfärdas, nedan kallat COC-dokument 3. COC-dokumentet talar om att fordonet stämmer överens med WVTA-certifikatet och används tillsammans med WVTA-certifikatet för registrering av fordonet. COC-dokumentet innehåller information om tillverkare, helfordonscertifikat och fordonsuppgifter Helfordonscertifikat 2. Intyg om överensstämmelse 3. Registrering för trafik En fordonstyp definieras av om det är dragbil eller lastbil och antal hjulaxlar. 2. EC-WVTA = European Community Whole Vehicle Type Approval 3. COC = Certificate of conformity 01:10-01 Utgåva 3 sv-se 2 (7)

3 Godkännande av en fordonstyp kan antingen göras i 1 steg om fordonstypen är komplett (complete) från en fordonstillverkare, eller i flera steg (completed) om färdigställandet sker stegvis av olika tillverkare. Fordonsstatus Procedur Tillverkningssteg Ansvar Övrigt Färdigbyggt fordon Scania certifierar fordonstypen som färdigbyggt från fabriken och utfärdar ett Endast ett COC krävs för 1 steg, t.ex. lastbil med fast Typgodkännande i ett steg registrering. Ingen fysisk flak intyg om överensstämmelse (COC) för inspektion behövs. det färdigbyggda fordonet. Icke färdigbyggt fordon Etappvis färdigbyggt fordon Typgodkännande i flera steg 1:a steget av 2 eller flera steg, t.ex lastbil utan påbyggnad 2 eller flera steg, t.ex. lastbil med fast flak och kran Scania certifierar fordonstypen som icke färdigbyggt från fabriken och utfärdar ett intyg om överensstämmelse (COC) för det icke färdigbyggda fordonet. Alla tillverkare certifierar sitt tillverkningssteg och utfärdar var sitt intyg om överensstämmelse (COC) för chassi/ komponenter/påbyggnad. Det går inte att registrera fordonet på Scanias COC i det här fallet. Flera COC krävs för registrering. Ingen fysisk inspektion behövs. 01:10-01 Utgåva 3 sv-se 3 (7)

4 Färdigbyggt fordon (complete) Ett färdigbyggt fordon färdigställs av Scania i sin helhet, uppfyller direktivet 2007/ 46/EG och är typgodkänt enligt EC-WVTA när det lämnar fabriken. Scania tillhandahåller på begäran ett COC-dokument för det färdigbyggda fordonet. Exempel på färdigbyggda fordon: Lastbil med påbyggnad ditsatt på fabriken Dragbil med vändskiva Ingen ytterligare påbyggnation får göras före registrering för att fordonet ska kunna betraktas som ett färdigbyggt fordon. Icke färdigbyggt fordon (incomplete) Ett icke färdigbyggt fordon är ett typgodkänt fordon som när det lämnar Scania inte uppfyller direktivet i sin helhet. Fordonet är WVTA-godkänt för de enskilda kravområden som uppfylls när det lämnar Scania. Scania tillhandahåller ett COC-dokument för det icke färdigbyggda fordonet. Exempel på icke färdigbyggda fordon: Lastbil utan påbyggnad Dragbil som levereras utan vändskiva Tillsammans med ett icke färdigbyggt fordon kan bakre underkörningsskydd och vissa typer av dragbalkar levereras som tillfälligt ditsatta och måste efter leverans sättas dit på rätt sätt och enligt Scanias certifikat. Stegvis färdigbyggt fordon (completed) Ett stegvis färdigbyggt fordon är ett typgodkänt fordon som när det lämnar Scania inte uppfyller direktivet i sin helhet (alltså ett icke färdigbyggt fordon), utan måste 01:10-01 Utgåva 3 sv-se 4 (7)

5 färdigställas av annan tillverkare. På det sättet blir fordonet färdigbyggt enligt den här processen. COC-dokumentet från Scania bildar tillsammans med COC-dokumenten från övriga tillverkare underlag för registrering. Processen ställer höga krav på alla inblandade tillverkare. Varje enskild tillverkare måste ha en produktion, som enligt certifierande myndighet bedöms ha ett godkänt kvalitetssystem, för att kunna WVTA-certifiera sin produkt och utfärda COC-dokument. Mer information finns under rubriken Certifierad produktion nedan. VIKTIGT! Vid ändringar på komponenter som berörs av Scanias certifikat måste påbyggarens certifikat omfatta det nya utförandet. Certifierad produktion Regeln om produktionsöverensstämmelse (Conformity of Production), som är en del av direktivet 2007/46/EG, beskriver ett tillvägagångssätt för en tillverkare att bevisa sin förmåga att producera en serie av produkter som uppfyller EU:s krav för typgodkännande. Avtal mellan Scania och påbyggare Direktivet 2007/46/EG föreskriver att det ska finnas lämplig överenskommelse mellan berörda påbyggare i tillverkningsprocessen av tunga fordon för att säkerställa att ställda krav uppfylls. Därför måste det finnas ett avtal (Multistage Cooperation Agreement) mellan Scania och berörda påbyggare. Det är Scanias distributör i påbyggarens hemland som bedömer om påbyggaren kvalificerar sig för att ingå avtalet med Scania. 01:10-01 Utgåva 3 sv-se 5 (7)

6 VIKTIGT! När Scania har fått en ny utgåva (extension) av WVTA-certifikat godkänt för en fordonstyp som är icke färdigbyggd (incomplete) måste också påbyggaren uppdatera sitt WVTA-certifikat. 01:10-01 Utgåva 3 sv-se 6 (7)

7 Nationella varianter Nationella varianter Direktiv 2007/46/EG föreskriver att det är möjligt att genomföra individuellt godkännande eller nationellt typgodkännande av små serier. Olika länder kan godkänna nationella varianter på olika sätt. Fordon som har godkänts enligt någon av de här processerna måste normalt typgodkännas på nytt vid export till annat EU-land. Individuellt godkännande Individuellt godkännande innebär att det enskilda EU-medlemslandet intygar att ett särskilt fordon, oavsett om det är unikt eller inte, uppfyller kraven i direktivet 2007/ 46/EG. EU-medlemslandet får för ett enskilt fordon göra undantag från ett eller flera av villkoren i direktivet under förutsättning att likvärdiga alternativ tillämpas. Om inte likvärdigt alternativ tillämpas kan dispens sökas och provas. Individuellt godkännande kan vara aktuellt för specialfordon, till exempel brandbilar. Eftersom varje fordonsindivid godkänns var för sig så är varken COC eller certifierad produktion nödvändigt. Nationellt typgodkännande av små serier EU-medlemslandet gör ett typgodkännande baserat på de nationella lagarna. Undantag från direktivet görs under förutsättning att alternativa krav tillämpas. Nationellt typgodkännande av små serier får enligt direktivet göras för högst 250 fordon per fordonstyp och år. 01:10-01 Utgåva 3 sv-se 7 (7)

Lagkrav. Generellt om lagar och bestämmelser. Mer information om lagar och bestämmelser finns i följande dokument:

Lagkrav. Generellt om lagar och bestämmelser. Mer information om lagar och bestämmelser finns i följande dokument: Generellt om lagar och bestämmelser Inom EU samordnas direktiv och föreskrifter för tunga fordon. Dessa implementeras som lagkrav i EU:s medlemsländer. Lagkraven kan kompletteras med specifika lagkrav

Läs mer

Användning och ansvar. Användning. Målgrupp. Förutsättningar. Regler. Påbyggnation

Användning och ansvar. Användning. Målgrupp. Förutsättningar. Regler. Påbyggnation Målgrupp Scanias påbyggnadsinformation är i första hand avsedd för påbyggare och gäller vid alla påbyggnationer och ombyggnationer av Scanias lastbilschassier och kompletta lastbilar. Förutsättningar Grundläggande

Läs mer

Lagkrav. Generellt om lagar och bestämmelser

Lagkrav. Generellt om lagar och bestämmelser Generellt om lagar och bestämmelser Generellt om lagar och bestämmelser Alla länder har lagkrav för fordon som går på allmän väg. Inom EU samordnas dessa via EU:s direktiv som sedan blir till lagkrav i

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie;

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie; Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie; beslutade den 21 december 2017. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen (2009:211).

Läs mer

Modifiering av Scaniacertifierade komponenter. Allmänt

Modifiering av Scaniacertifierade komponenter. Allmänt Allmänt Allmänt Certifiering utförs för att uppfylla lagkrav angående trafiksäkerhet, miljöpåverkan etc. Om Scaniacertifierade komponenter modifieras eller nya komponenter tillförs kan certifikaten bli

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR INRE MARKNADEN, INDUSTRI, ENTREPRENÖRSKAP SAMT SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR INRE MARKNADEN, INDUSTRI, ENTREPRENÖRSKAP SAMT SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR INRE MARKNADEN, INDUSTRI, ENTREPRENÖRSKAP SAMT SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG Bryssel den 6 mars 2019 FRÅGOR OCH SVAR MED ANLEDNING AV FÖRENADE KUNGARIKETS UTTRÄDE

Läs mer

Draganordningar. Allmänt om draganordningar PGRT

Draganordningar. Allmänt om draganordningar PGRT Allmänt om draganordningar Allmänt om draganordningar är ett samlingsbegrepp för en eller flera komponenter som fordonet måste utrustas med för att kunna dra ett släpfordon. Draganordningens uppgift är

Läs mer

Bakre underkörningsskydd

Bakre underkörningsskydd Allmänt Allmänt För att uppfylla säkerhetskraven i föreskriften UNECE R58 måste lastbilar vara utrustade med ett bakre underkörningsskydd. Det bakre underkörningsskyddet kan antingen levereras ditsatt

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; beslutade den 27 april 2011. TSFS 2011:44 Utkom från trycket den 16 maj 2011 Omtryck VÄGTRAFIK

Läs mer

Påbyggnadsfästen och hålbilder. Allmän information om påbyggnadsfästen och hålbilder

Påbyggnadsfästen och hålbilder. Allmän information om påbyggnadsfästen och hålbilder Allmän information om påbyggnadsfästen och hålbilder Allmän information om påbyggnadsfästen och hålbilder Ett fordon kan beställas med eller utan hål för påbyggnadsfästen i ramen. Fordonet kan också beställas

Läs mer

Bulkbilar. Allmänt om bulkbilar. Uppbyggnad. Bulkpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader.

Bulkbilar. Allmänt om bulkbilar. Uppbyggnad. Bulkpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader. Allmänt om bulkbilar Allmänt om bulkbilar Bulkpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader. Uppbyggnad För att minska risken för ramsvängningar är det lämpligt att använda ett så kort axelavstånd

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2002:925); SFS 2004:1362 Utkom från trycket den 29 december 2004 utfärdad den 16 december 2004. Regeringen föreskriver 1 att 2 kap.

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 120/4 Europeiska unionens officiella tidning 1.5.2013 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 397/2013 av den 30 april 2013 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 443/2009 när det gäller

Läs mer

Kranar. Allmänt om kranar

Kranar. Allmänt om kranar Allmänt om kranar Kranens placering har stor inverkan på infästningens utformning. Här följer rekommendationer för placering bakom hytt, bakplacerad respektive centralt placerad kran. Kranar omfattas i

Läs mer

Val av hjälpram och infästning. Allmänt. Rekommendationer

Val av hjälpram och infästning. Allmänt. Rekommendationer Allmänt Det här dokumentet beskriver Scanias generella rekommendationer för dimensionering och utförande av hjälpramar. Dokumentet är indelat på följande sätt: Beskrivning Tillvägagångssätt vid val av

Läs mer

Förstärkningar. Baköverhäng. Slutbalk VIKTIGT! Slutbalkar måste sättas dit på lastbilar som inte har centralt monterad dragbalk.

Förstärkningar. Baköverhäng. Slutbalk VIKTIGT! Slutbalkar måste sättas dit på lastbilar som inte har centralt monterad dragbalk. Slutbalk VIKTIGT! Slutbalkar måste sättas dit på lastbilar som inte har centralt monterad dragbalk. Lastbilar med halvt eller helt undermonterad dragbalk eller utan dragbalk kan beställas utan slutbalk

Läs mer

DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SE- PARATA TEKNISKA ENHETER. Fordons-

DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SE- PARATA TEKNISKA ENHETER. Fordons- 2320 Nr 840 Bilaga 1 DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH S PARATA TEKNISKA ENHETER Fordons- Datum ikraftträdande kategori- er 0. Typgodkännande av bil och släpvagn (fordon i

Läs mer

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige Annelie Jämte Hur styrs godkännandeprocessen? Driftskompatibilitetsdirektivet (EU) 2018/545 praktiska arrangemang i processen för godkännande av

Läs mer

Dragbilar. Allmänt om dragbilar. Rekommendationer. Axelavstånd

Dragbilar. Allmänt om dragbilar. Rekommendationer. Axelavstånd Allmänt om dragbilar Allmänt om dragbilar Dragbilar är avsedda att dra påhängsvagn och är därför utrustade med vändskiva för att göra det möjligt att enkelt byta släpfordon. För att kunna utnyttja dragbilen

Läs mer

Förberedelser för frontmonterad utrustning. Allmänt om förberedelser för frontmonterad utrustning

Förberedelser för frontmonterad utrustning. Allmänt om förberedelser för frontmonterad utrustning Allmänt om förberedelser för frontmonterad utrustning Allmänt om förberedelser för frontmonterad utrustning Fordonet levereras i standardutförande med 2 bogsersprintar, placerade i ramens framkant. Undantaget

Läs mer

Stänkskärmar. Allmänt om stänkskärmar och stänkskydd. Stänkreduceringsutrustning

Stänkskärmar. Allmänt om stänkskärmar och stänkskydd. Stänkreduceringsutrustning Allmänt om stänkskärmar och stänkskydd Allmänt om stänkskärmar och stänkskydd Flera länder har lagkrav som reglerar stänkskärmar och stänkskydd, till exempel EU:s direktiv Kommissionens förordning 109/2011.

Läs mer

Krafter och rörelser. Definitioner. Vridvek påbyggnad PGRT

Krafter och rörelser. Definitioner. Vridvek påbyggnad PGRT Definitioner Definitioner Det är viktigt att infästningen av påbyggnaden görs på rätt sätt eftersom en felaktig infästning kan orsaka skador på påbyggnad, infästning och chassiram. Vridvek påbyggnad En

Läs mer

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9)

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:87) om registreringsbesiktning, mopedbesiktning och lämplighetsbesiktning

Läs mer

Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12)

Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12) Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande väg Konsekvensutredning om ändring av Vägverkets

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:23) om motorcyklar och släpvagnar som dras av motorcyklar;

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:23) om motorcyklar och släpvagnar som dras av motorcyklar; Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:23) om motorcyklar och släpvagnar som dras av motorcyklar; beslutade den 6 april 2011. TSFS 2011:37 Utkom från trycket den

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel andra stycket i EG-fördraget

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel andra stycket i EG-fördraget EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 17.10.2003 SEK(2003)1127 slutlig 2001/0255(COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om

Läs mer

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2016-04-06 N2016/02472/MRT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM n.registrator@regeringskansliet.se Synpunkter på delbetänkande

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 20.2.2013 Europeiska unionens officiella tidning L 47/51 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 143/2013 av den 19 februari 2013 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG och kommissionens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister; SFS 2007:745 Utkom från trycket den 30 oktober 2007 utfärdad den 18 oktober 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 29 december 2014 1271/2014 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om godkännande av fordon Utfärdad i Helsingfors den 18 december

Läs mer

Genomförande av EU-förordningen 2018/858

Genomförande av EU-förordningen 2018/858 Promemoria 1 (64) Upprättad av Bo Nilsson Väg och järnväg Teknik väg Fordonsregler Genomförande av EU-förordningen 2018/858 TS4011, v3.0, 2018-01-12 Promemoria 2 (64) Versionshistorik Version Beskrivning

Läs mer

KRAV SOM STÄLLS I DIREKTIV OCH E-REGLEMENTEN PÅ FORDON I KATEGORI L SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SEPARATA TEKNISKA ENHETER

KRAV SOM STÄLLS I DIREKTIV OCH E-REGLEMENTEN PÅ FORDON I KATEGORI L SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SEPARATA TEKNISKA ENHETER 66 Nr 24 Bilaga 1 KRAV SOM STÄS I DIREKTIV OCH REGEMENTEN PÅ FORDON I KATEGORI SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SEPARATA TEKNISKA ENHETER Datum ikraftträdande direktiv eller fordon sta fordon sta 25. Högsta

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon 8 Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna Ferner Skymning Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar

Läs mer

JACOB GRAMENIUS Per Öhlund (Väg- och järnvägsavdelningen)

JACOB GRAMENIUS Per Öhlund (Väg- och järnvägsavdelningen) Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:29) om nationellt typgodkännande av system, komponent och separat teknisk enhet; beslutade den 13 juni 2012. Utkom från

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2000/7/EG

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2000/7/EG 3.5.2000 L 106/1 I Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2000/7/EG av den 20 mars 2000 om hastighetsmätare för två- och trehjuliga motorfordon och om ändring

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 19.2.2019 C(2019) 1294 final KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) / av den 19.2.2019 om ändring av förordning (EU) 2017/2400 och Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 160/8 Europeiska unionens officiella tidning 21.6.2012 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 523/2012 av den 20 juni 2012 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 661/2009

Läs mer

DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/139/EG av den 25 november föreskrivna märkningar på två- och trehjuliga motorfordon

DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/139/EG av den 25 november föreskrivna märkningar på två- och trehjuliga motorfordon 9.12.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 322/3 DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/139/EG av den 25 november 2009 om föreskrivna märkningar på två- och trehjuliga motorfordon

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2015:63) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret; beslutade den 22 augusti 2018. TSFS 2018:56 Utkom från trycket den 7 september

Läs mer

Automatiskt smörjsystem, ACL

Automatiskt smörjsystem, ACL ACL (Automatic Chassis Lubrication) smörjer bland annat bromshävarmar, spindelbultar och vändskiva. Systemet smörjer alla punkter och ytor som kräver det. Vändskivan smörjs på olika sätt beroende på typ

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgiven i Helsingfors den 9 september 2004 Nr 840 INNEHÅLL Nr Sidan 840 Kommunikationsministeriets ordning om ändring av bilagorna till kommunikationsministeriets ordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2016:1217 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; beslutade den 13 juni 2013. TSFS 2013:64 Utkom från trycket den 5 augusti

Läs mer

Infästning på hyttens utsida

Infästning på hyttens utsida Allmänt Allmänt Det här dokument beskriver hålmarkeringarnas placering på hyttens utsida. Syftet är att underlätta påbyggnad vid ditsättning av extra tillbehör eller utrustning. Hålmarkeringarna varierar

Läs mer

NYA VÄGAR ATT SKAPA MÖJLIGHETER FÖR DITT FÖRETAG

NYA VÄGAR ATT SKAPA MÖJLIGHETER FÖR DITT FÖRETAG NYA VÄGAR ATT SKAPA MÖJLIGHETER FÖR DITT FÖRETAG MED EC HELFORDONSGODKÄNNANDE (ECWVTA) NYA MÖJLIGHETER FRAMFÖR OSS Vad är ECWVTA? I april 2009 beslutade Europeiska Unionen om en ny lagstiftning som säkerställer

Läs mer

DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SEPARATA TEKNISKA ENHETER. Fordons. Datum för ikraftträdande komponent

DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SEPARATA TEKNISKA ENHETER. Fordons. Datum för ikraftträdande komponent Nr 42 149 DEL I Bilaga 1 KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SEPARATA TEKNISKA ENHETER Datum ikraftträdande er 0. Typgodkännande av bil och släpvagn ( i erna M, N och O) 70/156/EEG

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:59) om fordonsuppgifter i vägtrafikregistret;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:59) om fordonsuppgifter i vägtrafikregistret; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:59) om fordonsuppgifter i vägtrafikregistret; beslutade den 20 december 2011. TSFS 2012:4 Utkom från trycket den 11 januari 2012 VÄGTRAFIK

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening; SFS 2009:231 Utkom från trycket den 7 april 2009 utfärdad den 26 mars 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

Allmänt om bränsleförbrukning. Sammanfattning

Allmänt om bränsleförbrukning. Sammanfattning Sammanfattning Sammanfattning Det här dokumentet sammanfattar och förklarar vilka faktorer som påverkar ett fordons bränsleförbrukning. Det finns flera olika faktorer som påverkar ett fordons bränsleförbrukningen:

Läs mer

Extra baklyktor. Allmänt om inkoppling av extra baklyktor. Baklyktor PGRT

Extra baklyktor. Allmänt om inkoppling av extra baklyktor. Baklyktor PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Baklyktor Det finns 3 typer av baklyktor: Kompakt 7-kammarlykta LED-lykta 7-kammarlykta Inkoppling av extra baklyktor kan göras på följande 2 sätt: 1. Anslutning med ledningsnät

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om ändring i föreskrifterna (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; Utkom från trycket den 13 mars 2008 beslutade den 10 mars 2008.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2010:75 Utkom från trycket den 2 mars 2010 utfärdad den 18 februari 2010. Regeringen föreskriver i fråga om fordonsförordningen

Läs mer

5. De EG-rättsakter som i tabellen har märkts ut med en asterisk är EG-förordningar som tillämpas direkt utan nationell lagstiftning.

5. De EG-rättsakter som i tabellen har märkts ut med en asterisk är EG-förordningar som tillämpas direkt utan nationell lagstiftning. 5228 Bilaga 1 KRAV SOM STÄLLS I DIREKTIV OCH E-REGLEMENTEN PÅ FORDON I KATEGORI L SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SEPARATA TEKNISKA ENHETER 5. De EG-rättsakter som i tabellen har märkts ut med en asterisk

Läs mer

Infästning av tunga komponenter. Allmänt om tunga komponenter

Infästning av tunga komponenter. Allmänt om tunga komponenter av tunga komponenter Allmänt om tunga komponenter Det här dokumentet beskriver anvisningar för eftermontering av tunga komponenter i chassiramen. Anvisningarna gäller oavsett om komponenterna måste flyttas

Läs mer

Brand- och skaderisk i anslutning till heta komponenter

Brand- och skaderisk i anslutning till heta komponenter Heta komponenter Heta komponenter VARNING! Avgassystemet på en lastbil kan vid hög arbetsbelastning uppnå temperaturer över 500 C. Brandrisken kan bli stor om påbyggnadsutrustning placeras alltför nära

Läs mer

Komponenter för hydraulisk utrustning. Allmänt. Åtgärder före start av nytt hydraulsystem

Komponenter för hydraulisk utrustning. Allmänt. Åtgärder före start av nytt hydraulsystem Allmänt Allmänt Det finns möjlighet att beställa komponenter från fabrik för att driva hydraulisk utrustning. Följande komponenter finns tillgängliga: Reglage Hydrauloljetank med tryckbegränsningsventil

Läs mer

Extra manöverenhet för luftfjädring. Beskrivning PGRT

Extra manöverenhet för luftfjädring. Beskrivning PGRT Beskrivning Beskrivning Standardmanöverenheten för luftfjädring är placerad vid sidan av förarstolen. Med manöverenheten kan fordonet nivåregleras. Vid lasthantering med luftfjädrat fordon kan det finnas

Läs mer

I ramdirektivet 2002/24/EG 1 om typgodkännande av två- och trehjuliga

I ramdirektivet 2002/24/EG 1 om typgodkännande av två- och trehjuliga Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Vägverkets föreskrifter (VVSF

Läs mer

BILAGOR. till förslag till. Europaparlamentets och rådets förordning

BILAGOR. till förslag till. Europaparlamentets och rådets förordning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.11.2017 COM(2017) 676 final ANNEXES 1 to 5 BILAGOR till förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av utsläppsnormer för nya personbilar

Läs mer

DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SE- PARATA TEKNISKA ENHETER. Fordonskategorier. kravet.

DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SE- PARATA TEKNISKA ENHETER. Fordonskategorier. kravet. 200 Nr 74 Bilaga 1 DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH S PARATA TEKNISKA ENHETER Datum ikraftträdande sta sta 0. Typgodkännande av bil och släpvagn (fordon i kategorierna M,

Läs mer

Modifiering av avgassystemet

Modifiering av avgassystemet Alla förändringar på avgassystemet påverkar certifikat. Kontakta Scanias återförsäljare för mer information. Generella begränsningar för samtliga motortyper och avgassystem VIKTIGT! Kontakta alltid Scanias

Läs mer

M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk användning av bilbälten och fasthållningsanordningar för barn i fordon (91/671/EEG)

M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk användning av bilbälten och fasthållningsanordningar för barn i fordon (91/671/EEG) 1991L0671 SV 20.03.2014 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:652) om avgifter inom vägtrafikområdet; SFS 2003:97 Utkom från trycket den 1 april 2003 utfärdad den 20 mars 2003. Regeringen föreskriver

Läs mer

Nytt europeiskt körkort för ökad säkerhet, trygghet och fri rörlighet

Nytt europeiskt körkort för ökad säkerhet, trygghet och fri rörlighet EUROPEISKA KOMMISSIONEN MEMO Bryssel den 18 januari 2013 Nytt europeiskt körkort för ökad säkerhet, trygghet och fri rörlighet Den 19 januari 2013 kommer ett europeiskt körkort som en del av ikraftträdandet

Läs mer

Yrkestrafikförordning (2012:237)

Yrkestrafikförordning (2012:237) Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 1 kap. Allmänna bestämmelser [2941] Denna förordning innehåller föreskrifter som ansluter till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Beteckning Er beteckning Dokumenttyp Sida ~~ TSV 2009-7582 BREV 1(6) Datum Ert datum Handläggare

Beteckning Er beteckning Dokumenttyp Sida ~~ TSV 2009-7582 BREV 1(6) Datum Ert datum Handläggare TRANSPORT ~~ TSV 2009-7582 BREV 1(6) STYRELSEN Vagtrafikavdeln ingen 2009-03-20 Ingela Sundin, 0243-750 62 Missiv, Transportstyrelsens föreskrifter (2009:XXX) om fordonsuppgifter ivägtrafikregistret Med

Läs mer

Anslutning av extra sidomarkeringslyktor. Beskrivning. Aktivering

Anslutning av extra sidomarkeringslyktor. Beskrivning. Aktivering Beskrivning Beskrivning Sidomarkeringslyktor kan kopplas in på olika sätt beroende på om fordonet levereras förberett från fabrik: Alla fordon kan kompletteras med sidomarkeringslyktor genom att ansluta

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (9)

Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (TFSF 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras

Läs mer

Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276)

Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276) Dnr: TRV 2011/22239 A Dnr: TSV 2011-1792 Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276) Innehåll Vinterdäck på tunga fordons drivaxel... 3 Bakgrund...

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning 5076 Statsrådets förordning om ändring av förordningen om registrering av fordon Given i Helsingfors den 19 december 2002 I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från kommunikationsministeriet,

Läs mer

Bakre underkörningsskydd. Allmänt

Bakre underkörningsskydd. Allmänt Allmänt Allmänt För att uppfylla UN ECE R58 måste lastbilar vara utrustade med ett bakre underkörningsskydd. Underkörningsskyddet kan levereras från fabrik eller sättas dit av påbyggaren. I detta dokument

Läs mer

Påbyggnadsinfästning. Infästning i hjälpramens främre del. Mer information om val av infästning finns i dokumentet Val av hjälpram och infästning.

Påbyggnadsinfästning. Infästning i hjälpramens främre del. Mer information om val av infästning finns i dokumentet Val av hjälpram och infästning. Infästning i hjälpramens främre del Infästning i hjälpramens främre del Det finns 4 varianter av påbyggnadsinfästning i ramens främre del: Stum infästning Flexibel i längsled Flexibel uppåt och i längsled

Läs mer

TSFS 2017:61. beslutade den 19 maj 2017.

TSFS 2017:61. beslutade den 19 maj 2017. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2016:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar och som tas i bruk den 1 juli 2010 eller ; TSFS 2017:61 Utkom från trycket

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2013:63) om bilar och släpvagnar som dras av bilar;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2013:63) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2013:63) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; TSFS 20XX:YY Utkom från trycket den XX månad 20XX VÄGTRAFIK beslutade

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ändring av Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ändring av Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ändring av Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; beslutade den 14 april 2009. Transportstyrelsen föreskriver

Läs mer

Avsaknad av inslagen identitet vid kontrollbesiktning

Avsaknad av inslagen identitet vid kontrollbesiktning Avsaknad av inslagen identitet vid kontrollbesiktning Motorhistoriska Riksförbundet Anderstorpsvägen 16, 6tr 171 54 Solna Tel: 08-30 28 01 kansli@mhrf.se www.mhrf.se Org. nr: 802015-6041 Bankgiro: 399-46

Läs mer

Påbyggnadsinformation i kombinationsinstrumentet

Påbyggnadsinformation i kombinationsinstrumentet Kombinationsinstrumentet är förberett med möjligheten att koppla in och parametersätta olika typer av funktionsindikeringar, för att anpassa fordonets förarmiljö rätt till dess användningsområde. sindikeringarna

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat för tillverkning av digitala färdskrivare;

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat för tillverkning av digitala färdskrivare; Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat för tillverkning av digitala färdskrivare; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SE- PARATA TEKNISKA ENHETER. Fordons- kravet gäller. ny fordonstyp

DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SE- PARATA TEKNISKA ENHETER. Fordons- kravet gäller. ny fordonstyp 1030 Bilaga 1 DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH S PARATA TEKNISKA ENHETER Fordons- Datum ikraftträdande Motsvarankategorier de sta 11. Föroreningar 72/306/EEG 24 M, N från

Läs mer

Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för ersättningsgrundande virkesmätning

Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för ersättningsgrundande virkesmätning Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 5 Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för 1 Inledning och syfte... 2 2 Allmänt om typgodkännande... 2 3 Ansökan och giltighet... 2 4

Läs mer

Varför har vi regler för maskiner?

Varför har vi regler för maskiner? Säkra maskiner Varför har vi regler för maskiner? Regler behövs för att vi ska ha säkra maskiner som inte orsakar olyckor. För att kunna ha fri rörlighet på marknaden inom EU gäller gemensamma regler

Läs mer

Modifiering av avgassystemet

Modifiering av avgassystemet Begränsningar för modifiering av avgassystemet Begränsningar för modifiering av avgassystemet Generella begränsningar för samtliga motortyper och avgassystem Det är generellt inte tillåtet att utföra modifieringar

Läs mer

Baklyktor. Utförande. Beroende på hur fordonet är specificerat vid beställning levereras fordonet med någon av följande baklyktor:

Baklyktor. Utförande. Beroende på hur fordonet är specificerat vid beställning levereras fordonet med någon av följande baklyktor: Beroende på hur fordonet är specificerat vid beställning levereras fordonet med någon av följande baklyktor: Kontakta Scanias återförsäljare för mer information. Kompakt 7-kammarlykta LED-lykta 7-kammarlykta

Läs mer

Säkra maskiner. om regler för maskiner

Säkra maskiner. om regler för maskiner Säkra maskiner om regler för maskiner Varför har vi regler för maskiner? Regler behövs för att vi ska ha säkra maskiner som inte orsakar olyckor. För att kunna ha fri rörlighet på marknaden inom EU gäller

Läs mer

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring i VVFS 2003:28

Läs mer

Registrering av fordon

Registrering av fordon Föreskrift 1 (11) Utfärdad: 16.11.2011 Träder i kraft: 16.11.2011 Giltighetstid: Tills vidare Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 75 Kommissionens beslut 107/2011/EU om ändring av beslut 2007/756/EG om

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med lastbil med två påhängsvagnar mellan Malmö och Göteborg;

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med lastbil med två påhängsvagnar mellan Malmö och Göteborg; Transportstyrelsens föreskrifter om färd med lastbil med två påhängsvagnar mellan och Göteborg; beslutade den 19 oktober 2015. TSFS 2015:57 Utkom från trycket den 29 oktober 2015 VÄGTRAFIK Transportstyrelsen

Läs mer

~Vägverket Datu m: 2008-11-05 Beteckning: FO 60 A 2008:75821 Ert datum: Er beteckning:

~Vägverket Datu m: 2008-11-05 Beteckning: FO 60 A 2008:75821 Ert datum: Er beteckning: 1(8) ~Vägverket Datu m: 2008-11-05 Beteckning: FO 60 A 2008:75821 Ert datum: Er beteckning: Remiss, föreskrifter om godkännandeformer för bilar och släpvagnar Rem isstiden utgår 2008-12-05 Vägverket översänder

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:107

Regeringens proposition 2008/09:107 Regeringens proposition 2008/09:107 Ändring i lagen (2001:558) om vägtrafikregister Prop. 2008/09:107 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 januari 2009. Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276) Utfärdad den 30 augusti 2018 Publicerad den 19 september 2018 Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen (1998:1276)

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 11/12/2003 K(2003) 4639 slutlig KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 11/12/2003 om genomförandet och användningen av Eurokoder för byggnadsverk och byggprodukter

Läs mer

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S.

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S. 1 Bakgrund Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är behörig myndighet för landtransport av farligt gods, vilket innebär att MSB ska verka för att förebygga olyckor och tillbud i samband med

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (EUT L 263, , s. 1) M1 Kommissionens förordning (EG) nr 1060/2008 av den 7 oktober 2008 L

(Text av betydelse för EES) (EUT L 263, , s. 1) M1 Kommissionens förordning (EG) nr 1060/2008 av den 7 oktober 2008 L 02007L0046 SV 31.03.2018 022.001 1 Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna

Läs mer

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad:

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad: Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Gemensamma bestämmelser 1 [4301] Denna förordning innehåller bestämmelser om godkännande och hantering av bekämpningsmedel i form av växtskyddsmedel

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat med mera för tillverkning av digitala färdskrivare;

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat med mera för tillverkning av digitala färdskrivare; Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat med mera för tillverkning av digitala färdskrivare; beslutade den 14 september 2018. TSFS 2018:85 Utkom från trycket

Läs mer

Riktlinjer för att fylla i certifikat om godkännande av fordon enligt i ADR-S1

Riktlinjer för att fylla i certifikat om godkännande av fordon enligt i ADR-S1 samhällsskydd och beredskap 1 (5) Riktlinjer för att fylla i certifikat om godkännande av fordon enligt 9.1.3 i ADR-S1 De numrerade rutorna i certifikatet om godkännande av fordon som transporterar farligt

Läs mer

Fordonsförordning (2009:211)

Fordonsförordning (2009:211) Skatter m.m./vägtrafikförfattningar m.m. 1 1 kap. Inledande bestämmelser Tillämpningsområde m.m. 1 [8051] Denna förordning innehåller bestämmelser om 1. fordons beskaffenhet och utrustning, 2. kontroll

Läs mer

Roterande varningsljus. Aktivering

Roterande varningsljus. Aktivering Allmänt Allmänt Det här dokumentet beskriver följande: Tillval från fabriken för roterande varningsljus. Anslutning av roterande varningsljus på tak. Anslutning av extra roterande varningsljus på chassi

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer