Kursutbud för kommunala skolor i Vellinge kommun våren 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursutbud för kommunala skolor i Vellinge kommun våren 2014"

Transkript

1 Kursutbud för kommunala skolor i Vellinge kommun våren 2014 Nedan följer ett antal förslag på kurser och workshops som IKTpedagog Roger Funhagen och Skoldatateksansvarig Annelie Médoc föreslår som fortbildning inom IT i skolan. Är något av intresse så hör ni av er till oss så pratar vi närmre om innehållet, datum och tid. Det kan vara ett helt arbetslag som anmäler sitt intresse eller enskilda personer likväl som ett helt kollegium. Vi skräddarsyr det för er. Utbildningen hålls på kommunhuset eller i era egna lokaler om ni vill det. Vid alla tillfällen bör man ta med sin enhet och även ha kollat under programbeskrivningen om det är några andra förberedelser man kan göra innan. Om du har ipad så ta med dina apple-id uppgifter så att du kan ladda ner appar. Grund Grundläggande hantering av din enhet ( ) Vi tittar på hur enheten är strukturerad, vilka olika kommandon och dialogrutor man kan använda, var du sparar, vilka programvaror som finns tillgängliga och vilka inställningar man kan göra. Elevhjälpmedel Alternativa verktyg ( ) Vi tittar på rättstavningsprogram, ordprediktion, översättningar, OCR, talsynteser mm Meddela om ni vill ha hjälp med installation och/eller programmens funktion. Tal- och ljudböcker av skolbibliotekarien( ) Hur gör man för att ladda ner från MTM/legimus och inläsningstjänst och hur gör man för att lyssna? Vellinge.se

2 2 (6) Låna e-böcker från biblioteket av skolbibliotekarien( ) Vad behöver man för att kunna låna e-böcker på biblioteket och hur gör man? Tankekarta ( ) Vi tittar på olika tankekartsverktyg och provar att använda dem praktiskt. Tidtagningsverktyg ( ) Hur gör man för att ha koll på tiden och utnyttja tiden optimalt? Vi tittar på tidtagningsverktyg på de olika enheterna. Elevaktiva program Samarbetsytor på nätet ( ) På vilka olika sätt kan man samarbeta i förberedandet av ett skolarbete och i själva arbetet med uppgiften? Filmredigering i imovie på ipad och även greenscreen på mac ( ) Vi klipper och sätter ihop våra filmklipp och lägger till text och ljud om vi vill det. Om vi vill använder vi en mall annars skapar vi helt fritt. På mac-datorn provar vi att använda greenscreeneffekt. Ta med filmklipp som vi kan arbeta med. Skapa digitala böcker i Bookcreator ( ) Hur gör man de där fina böckerna som både innehåller text, ljud, bild och videos? Hur gör man sedan för att dela med sig? Ta med lite bilder och filmer som vi kan arbeta med. Skapa musik i garageband på ipad ( ) Hur sätter man ihop musiken från de olika instrumenten och hur utnyttjar man de smarta instrumenten på bästa sätt? Vad finns det mer för finesser i garageband att utnyttja? Hur gör man för att spara sitt alster eller dela med sig av det? Göra presentationer i powerpoint eller keynote ( ) Hur gör man sina presentationer med animeringar och allt. Att använda anteckningar på ett bra sätt i sina presentationer. Kan man använda presentationsprogrammen till något annat (PC)? Ta gärna lite foto och ett innehåll som du har tänkt skapa en presentation kring.

3 3 (6) Stop Motion-film på ipad ( ) Ta massor av foto och gör en animerad film. Hur gör man detta på ett enkelt sätt och hur ljudsätter man filmen sedan? Ta gärna med lite rekvisita som en bakgrund, gubbar och annat. Göra serier ( ) Med serier kan man berätta mycket. Hur gör man serier och i vilket format sparar man dem för publicering eller utskrift. 3D i sketchup ( ) Vi gör egna 3D-objekt och 3D-bilder i programmet. Ladda ner programmet innan. Enkel bildredigering ( ) Hur beskär man bilder? Hur ändrar man filtret och färgsättningen i bilder? Lägga till text på bilder. Göra collage och bildspel ( ) Vi sätter ihop flera bilder till en och gör en trevlig presentation av bilder via ett bildspel. Ta gärna med bilder som vi kan jobba med. Tankekartor ( ) Vi tittar på olika tankekartsverktyg och provar att använda dem praktiskt. Programmera ( ) Hur lär vi eleverna programmeringskonsten på en enkel nivå. Vi tittar på lite olika program där man kan programmera. Skapa böcker på storybird, little birdtales eller photostory ( ) Låt berättelserna utgå från bilder, egna eller andras. Vi provar att göra berättelser i olika verktyg. Skapande och användning av QR-koder ( ) Hur kan man utnyttja QR-koder i undervisningen? Hur gör man QR-koder och hur skannar man dem? Vilken information kan QR-koder innehålla? Redigera musik och ljud i audacity ( ) Genom att ljudredigera kan man skapa egna radioprogram eller annat kul. Vi tittar närmre på audacitys ljudredigeringsmöjligheter.

4 4 (6) Träna glosor ( ) Vi tittar på vilka möjligheter det finns med glosträning via webben. Kommentera egna bildspel i voicethread ( ) Vi laddar upp bilder i voicethread och gör ett bildspel som man kan kommentera med röst, skrivna kommentarer, rita på bildspelet eller via videoinspelning. Ta med bilder som du vill använda i ett bildspel. Ordmoln och tidslinjer ( ) På vilka sätt kan man utnyttja ordmoln i undervisningen? Är de bara snygga eller kan de fylla en funktion? Vi provar också att göra tidslinjer. Ta gärna med en elevtext som du vill göra ett ordmoln kring och bilder och information som du vill få in i en tidslinje. Skapa en digital tidning ( ) Hur får man till en bläddringsbar tidning på nätet? Vi skapar och testar. Ta gärna med ett digitalt dokument som du vill göra en tidning av eller bilder/info till en tidning. Digital kurshantering: itunes U (ipad-användare) Vill du att eleverna ska kunna gå din kurs och inte missa något fast de kanske är frånvarande sjuka? Vill du att din kurs ska vara överskådlig och på det viset även låta föräldrarna få full insikt i kursens innehåll? Vill du att din kurs ska vara helt digital? Vi tittar på hur itunes U kan hjälpa dig med detta och hur man gör för att skapa digitala kurser. Ha digitalt material/länkar och en kursplanering till hands för att lägga in den i kurshanteraren. Dela ut och samla in elevarbeten via appen Showbie ( ) Hur delar man ut uppdrag och inlämningsuppgifterna digitalt till elever och samlar in deras resultat på ett digitalt och enkelt sätt i ipad? Vi skapar uppgifter och testar hur det ser ut när uppgiften lämnas in.

5 5 (6) Lärplattform Egna önskemål om vklass. ( ) Vi djupdyker i lärplattformen vklass. Kom själv med önskemål om inriktningen. Bloggande och socialt Blogga med blogger ( ) Hur startar man en blogg och hur ser verktyget ut från insidan? Vad ska man tänka på när man skapar en blogg? Skapa ett googlekonto eller ta med dina googleuppgifter för att kunna starta bloggen. Skapa och använda avatarer ( ) Hur gör man en avatar och vilken nytta kan man ha av den? Vi gör våra egna avatarer och provar oss fram. Avatarer kan vara riktigt användbara om ni har en klassblogg. Kalender på din blogg ( ) Var hittar man en digital kalenderbild och hur gör man för att redigera den varje vecka? Hur lägger man in den i sin blogg? Hur fungerar facebook och twitter? ( ) Intresserad av att skapa en facebooksida till din klass eller skola. Hur gör man? Vilka kan göra inlägg? Vilka inställningar finns att göra? Vad ska man tänka på? Skype, facetime och andra kommunikationssätt/sociala medier som eleverna använder. ( ) Vi skapar konto och gör inställningar så att vi kan kontakta de personer vi vill. Tidsbokningssystem ( ) Hur bokar vi möten smidigt med kollegor och föräldrar? Vilka tjänster är användbara och hur gör man? Youtubeuppladdningar och filmredigering ( ) Hur gör man för att ladda upp filmer till skolans youtubekonto och till rätt kanal? Hur fungerar filmredigeraren i youtube? Ta med film som du vill och som är okej att ladda upp på youtube.

6 6 (6) Källgranskning och upphovsrätt av skolbibliotekarien Källkritisk granskning ( ) Hur vet man att det är en bra källa man använder? Vad ska man kolla efter? Hur förhåller jag mig till detta i undervisningen? Upphovsrätt och creative common hitta bilder som är ok att använda ( ) Hur gör man för att hitta bilder so är ok att använda vidare? Vilka uppgifter behöver jag ange för att det ska vara okej? Hur kan jag göra för att låta andra använda sig av det jag själv skapat. Flippat Hur gör jag skärminspelningar? ( ) Vi tittar närmre på några program och onlinetjänster som finns att tillgå. Hur skapar och redigerar jag en flippatfilm? ( )På PC tittar vi på moviemaker och på mac och ipad tittar vi närmre på imovie. Hur klipper man och sätter till text mm? Hur laddar man upp till youtube på skolans konto och på rätt kanal? Vi tittar också lite på youtubes egen videoredigering. Ta med filmklipp som är okej att ladda upp på youtube. Enkäter ( ) Hur gör man en enkät och hur delar man ut den? Vad händer med svaren och sammanställningen. Responssystem ( ) Använd möjligheten att eleverna kan tycka till direkt. Hur gör man tävlingar, undersökningar och hur presenteras svaret? Vad behöver eleven ha för att kunna delta i frågesporter eller undersökningar? Roger Funhagen Annelie Médoc IKT-pedagog och Skoldatateket Vellinge

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Kan logga in och ha strategier för att minnas sitt lösenord. Kan ta hand om och hanterar sin enhet. Kan starta och stänga av sin enhet.

Kan logga in och ha strategier för att minnas sitt lösenord. Kan ta hand om och hanterar sin enhet. Kan starta och stänga av sin enhet. Eskilstuna kommun Digitalia Lägg till ELEVEN framför varje fält när du läser planen. Lycka till! Hantering av digitala enheter Fritidshem F 1-3 4-6 7-9 Får lära sig att ladda ner appar till en surfplatta

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

Att flippa ett klassrum

Att flippa ett klassrum Att flippa ett klassrum i grundskolan Del 1. Att ladda upp videoklipp på Youtube. Material 1. Kamera - ipad 2. IMovie. 3. Nätbaserad sida- Facebook, blogg. 4. Youtubekanal 5. Användbara appar i ditt flippande.

Läs mer

It-strategi för Väddöenheten

It-strategi för Väddöenheten It-strategi för Väddöenheten Fortbildning Pim nivå 3 för alla pedagoger under läsåret 12-13. Kollegiehandledning. Introduktion i november 2012 3 kollegiehandledningsperioder under läsåret 2013-14. 6 kollegiehandledare

Läs mer

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö!

kurskatalog vt-13 Tänk på vår miljö! kurskatalog vt-13 SIKTA står för Skolans IKT- Arbete i Lund. Det är en fortbildning som erbjuds kommunens pedagoger och skolledare. I fortbildningspaketet kan man välja bland kurser som på olika sän visar

Läs mer

IKT Hjulsbroskolans handlingsplan

IKT Hjulsbroskolans handlingsplan IKT Hjulsbroskolans handlingsplan All personal kan, vill och vågar använda digitala verktyg - IKT-grupp utarbetar en handlingsplan. - Punkt på arbetslaget för att inspirera och prova olika sätt. - Kompetensutveckling

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

Skriva och skapa med datorn

Skriva och skapa med datorn 2012-12-06 19:11 Sida 1 (av 6) Skriva och skapa med datorn En dator kan man använda i många olika syften. Kanske spelar du mest dataspel och umgås med vänner i communities och på Facebook? Kanske använder

Läs mer

Hagaskolans IT-plan. Hur jobbar du med kommunikation på dina lektioner?

Hagaskolans IT-plan. Hur jobbar du med kommunikation på dina lektioner? Hagaskolans IT-plan På Hagaskolan är IT ett naturligt inslag i den pedagogiska verksamheten. Eleverna i årskurserna F-5 använder både datorer och ipads för att lära sig läsa och skriva, för att stimulera

Läs mer

Lär dig imovie Kom igång med videoredigering

Lär dig imovie Kom igång med videoredigering Lär dig Kom igång med videoredigering 7 Importera filmer från iphone eller ipad och organisera biblioteket 7 Justera videoklippet och få det att se bra ut med rätt tema 7 Skapa en fräck trailer Så kommer

Läs mer

Olika verktyg för elever i behov av särskilt stöd

Olika verktyg för elever i behov av särskilt stöd Olika verktyg för elever i behov av särskilt stöd Yvonne Petersson Speciallärare/IT-pedagog 2016-11-01 1 Uppvidinge skoldatatek O Förskolan Gymnasiet O Utbildning för pedagoger och elever O AV-media Kronoberg

Läs mer

Läsfrämjande aktiviteter i en digital tid. Cecilia Jalkebo

Läsfrämjande aktiviteter i en digital tid. Cecilia Jalkebo Läsfrämjande aktiviteter i en digital tid Cecilia Jalkebo Vem är jag? Cecilia Jalkebo Lärare svenska och tyska Högstadiet Förstelärare IKT & Språkutveckling Föreläser Digitalisering Gillar böcker för barn

Läs mer

IKT-strategi

IKT-strategi IKT-strategi 2018-2019 VEJBYSTRANDS SKOLA OCH FÖRSKOLA den 4 juli 2018 Bosse Wahlin, rektor/förskolechef & Kajsa Braide, IKT-pedagog/biträdande rektor Innehåll Inledning och bakgrund... 4 Pedagogik...

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Lokaler måndagen den 27 oktober 2014

Lokaler måndagen den 27 oktober 2014 Lokaler måndagen den 27 oktober 2014 A1:1 8.15-9.00 Blogga med Webbstjärnan Arenan A1:2 9.15-10.00 VASS-projektet, vi väver ihop Utomhuspedagogik med ny teknik Arenan A2 8.15-11.45 Invigning följt av "Ny

Läs mer

En introduktion till Community i Mediakatalogen

En introduktion till Community i Mediakatalogen En introduktion till Community i Mediakatalogen Välkommen till Community! Om Community Community är ett verktyg i Mediakatalogen som kan liknas vid ett Facebook för skolan. Det som skrivs och skapas i

Läs mer

Arbeta med appar 7-9

Arbeta med appar 7-9 Arbeta med appar 7-9 Vad vi ska ta upp Val av appar Genomgång av olika appar Test av appar Redovisning av appar Att tänka på Syftet med appen - vad ska den användas till? Tidsfördriv, individualisering,

Läs mer

Strategi för digital kompetens i Pedersöre kommun

Strategi för digital kompetens i Pedersöre kommun Strategi för digital kompetens i Pedersöre kommun Inledning Den digitala tekniken finns överallt i samhället. Tekniken har gett oss redskap att lära på nya sätt i varierande lärmiljöer. Det är viktigt

Läs mer

Läsa kan man göra med hjälp av ögon, öron och händer. Kanske finns det ytterligare sätt? Själva läsningen är något som sker i hjärnan inte i ögonen.

Läsa kan man göra med hjälp av ögon, öron och händer. Kanske finns det ytterligare sätt? Själva läsningen är något som sker i hjärnan inte i ögonen. Camilla Jönsson Såhär kan det vara! Läsa kan man göra med hjälp av ögon, öron och händer. Kanske finns det ytterligare sätt? Själva läsningen är något som sker i hjärnan inte i ögonen. Öronläsning är också

Läs mer

Digitalisering i skolan

Digitalisering i skolan Digitalisering i skolan 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat fel täck hela rutan med det felaktiga krysset, så

Läs mer

En elev en dator, Botkyrka kommun sept Elevenkäten besvaras senast 11

En elev en dator, Botkyrka kommun sept Elevenkäten besvaras senast 11 En elev en dator, Botkyrka kommun sept. 2013. Elevenkäten besvaras senast 11 Genom att besvara den här enkäten bidrar du med viktig kunskap om en till en projektet och hjälper oss att förbättra och utveckla

Läs mer

Surfplatta i förskolan

Surfplatta i förskolan Bakgrund I vår förskola så arbetar vi utifrån läroplanen som är vår lag. All personal som jobbar inom förskola i Sverige har skyldighet att följa dessa när man arbetar. Därför så utformar vi även vårt

Läs mer

Studiedag. tisdag 7/1

Studiedag. tisdag 7/1 Studiedag tisdag 7/1 Schema em Lite matnyttigt - Peter (13.00-13.45) Workshops (14.00-16.00) Activboard - Kerstin Björkegren QR - Julia Blogg i WP - Peter ClaroRead, StavaRex - Christina, Maggan Sätt upp

Läs mer

Copyright, Copyleft, Copytheft

Copyright, Copyleft, Copytheft Copyright, Copyleft, Copytheft Detta är en interaktiv PDF - klicka på bilder/filmer/ hemsidor etc så öppnas de på er dator De olika avtalen etc. ligger i samband frågorna I slutet av dokumentet finns ytterligare

Läs mer

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp 1. Öppna programmet Imovie 2. Under arkiv - välj NYTT PROJEKT OBS!! Döp det till något bra namn! 3. Nu väljer du vilket tema - välj inget tema och klicka

Läs mer

Vinn kr till klasskassan

Vinn kr till klasskassan Vinn 15 000 kr till klasskassan Klasstävling i Digitalt Berättande med Sensavis Visual Learning Tool. Klasser på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet i Stockholms stad kan delta. Anmäl ert intresse

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Användarmanual Skolrapport.se

Användarmanual Skolrapport.se Användarmanual Skolrapport.se Vårdnadshavare Innehållsförteckning Om Skolrapport.se och Vklass...1 Om Vklass lärplattform...2 Videomanual...2 Att komma igång med skolrapport.se...2 Varför ska jag registrera

Läs mer

Mårten Skagert, KOL AV-media

Mårten Skagert, KOL AV-media Mårten Skagert, KOL AV-Media REGION KRONOBERG Green Screen Mårten Skagert, KOL AV-media 2018-01-24 Appen Green screen Detta är den hittills bästa appen att kombinera ihop media från olika källor till en

Läs mer

IT-strategi. Essviks skola 2015

IT-strategi. Essviks skola 2015 IT-strategi Essviks skola 2015 Vision och mål Vision På Essviks skola ska alla elever ha möjlighet att använda digitala verktyg för ett livslångt och lustfyllt lärande. Inför framtiden ska eleverna kunna

Läs mer

Leda & lära i tekniktäta klassrum

Leda & lära i tekniktäta klassrum Leda & lära i tekniktäta klassrum Marianne Nilsson & Tomas Jonsson Dagens hålltider 8.30 Uppstart 9.15-9.45 Kaffe 11.30-12.30 Lunch 14-14.30 Kaffe 15.30 Avslut Hämtad från CC0 https://pixabay.com https://larportalen.skolverket.se

Läs mer

En introduktion till Community i Mediekatalogen SLI

En introduktion till Community i Mediekatalogen SLI En introduktion till Community i Mediekatalogen SLI Bekanta dig med Community Händelser När du klickar på Community kommer du till Händelser. Här ser du aktiviteter i de grupper du är medlem i och vad

Läs mer

Människa-Dator Interaktion

Människa-Dator Interaktion Människa-Dator Interaktion Uppgift 1, Datainsamling Utbildningsföretag vill ha programvara (Håkan Johansson) Produkter på marknaden: 3 st gratisprogram för elearning/webkonferans: Yugma Låter dig köra

Läs mer

IKT i förskola och skola

IKT i förskola och skola IKT i förskola och skola 1.11.2015-31.10.2016 Vad har projektverksamheten inneburit i Vörå? Cecilia Raunio, projektledare Specialunderstöd Undervisnings- och kulturministeriet beviljade Vörå kommun ett

Läs mer

En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala. Svenska läromedel på internet

En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala. Svenska läromedel på internet En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala Svenska läromedel på internet Uppdaterad 9 mars 2016 Konto Bli medlem Klicka på hänglåset uppe till höger och välj menyalternativet

Läs mer

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Att snabbt och enkelt kunna spela in röst och bild kan vara mycket användbart i undervisningen. Att publicera inspelningar på nätet kan däremot vara lite knepigt eftersom

Läs mer

DOKUMENTERA OCH SKAPA MED LÄRPLATTA

DOKUMENTERA OCH SKAPA MED LÄRPLATTA DOKUMENTERA OCH SKAPA MED LÄRPLATTA Lärplatta i förskola och skola? Kan den underlätta och hjälpa till med dokumentation och skapande? Om du använder dig av rätt appar och funktioner kan lärplattan bli

Läs mer

IKT PLAN - FÖRSKOLA. (Höganäs plan med riktlinjer för digital kompetens)

IKT PLAN - FÖRSKOLA. (Höganäs plan med riktlinjer för digital kompetens) IKT PLAN - FÖRSKOLA Att rusta våra barn, elever och personal för en framtid som vi ännu inte vet något om så att de med öppenhet, nyfikenhet och självförtroende vågar prova, utforska nytt och ständigt

Läs mer

En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala. Svenska läromedel på internet

En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala. Svenska läromedel på internet En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala Svenska läromedel på internet Uppdaterad 19 augusti 2015 Konto Bli medlem Klicka på hänglåset uppe till höger och välj menyalternativet

Läs mer

Järfälla Kultur 2016 20:16. MEDIEpedagogiskt Centrum. VBläddra för att öppna

Järfälla Kultur 2016 20:16. MEDIEpedagogiskt Centrum. VBläddra för att öppna Järfälla Kultur 2016 20:16 MEDIEpedagogiskt Centrum VBläddra för att öppna Det här är Mediepedagogiskt Centrum Mediepedagogiskt Centrum (MPC) erbjuder kurser och projekt som använder olika mediala uttrycksformer

Läs mer

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill...

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... 1 oktober 01 Jag Vill har 8 rutor i när du startar det. Varje ruta innehåller en bild (jpg eller png) och en ljudfil (wav). Ljudet spelas upp när man klickar

Läs mer

Vi är ett passionerat utbildningsföretag som har förmågan och viljan att lyckas med ert utbildnings- och utvecklingsprojekt

Vi är ett passionerat utbildningsföretag som har förmågan och viljan att lyckas med ert utbildnings- och utvecklingsprojekt Vi är ett passionerat utbildningsföretag som har förmågan och viljan att lyckas med ert utbildnings- och utvecklingsprojekt Vi bygger goda relationer med alla som berörs av vår verksamhet på effektivitet

Läs mer

Att sända live eller att spela in en videopodd, ett föredrag eller en flipp med Hanouts

Att sända live eller att spela in en videopodd, ett föredrag eller en flipp med Hanouts 2014 Att sända live eller att spela in en videopodd, ett föredrag eller en flipp med Hanouts Dan Åkerlund Karlstads universitet 2014-10-12 ATT SÄNDA LIVE ELLER ATT SPELA IN EN VIDEOPODD, ETT FÖREDRAG ELLER

Läs mer

Digitalkunskap år 1-6

Digitalkunskap år 1-6 Skönsmons skola Östra radiogatan 6 854 61 Sundsvall Digitalkunskap år 1-6 www.skonsmonsskola.se Digitalkunskap Skönsmons skola 2014/15 Kunskap om Digitalkunskap har en avgörande betydelse för oss människor.

Läs mer

Instagram. Vad kan Instagram göra för ditt företag?

Instagram. Vad kan Instagram göra för ditt företag? Instagram Vad kan Instagram göra för ditt företag? Lite statistik 46 % män 54 % kvinnor 75 miljoner dagliga användare 1,2 biljoner gilla dagligen Många företag och offentliga personer väljer att använda

Läs mer

Poddar, bloggar, twitter, youtube, facebook, snapchat, instagram, hemsidor och annat kul på nätet

Poddar, bloggar, twitter, youtube, facebook, snapchat, instagram, hemsidor och annat kul på nätet Poddar, bloggar, twitter, youtube, facebook, snapchat, instagram, hemsidor och annat kul på nätet Youtube vad är det? Youtube är en videodelningstjänst, som ägs av Google. På deras hemsida kan du titta

Läs mer

Spela in och spara din PowerPointpresentation

Spela in och spara din PowerPointpresentation Spela in och spara din PowerPointpresentation som en film Gör tillägg till filmen med Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett välbekant program för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte

Läs mer

IKTeket. Tommy Hallgren Susanne Jörgensen Ulrik Brandt Heedman

IKTeket. Tommy Hallgren Susanne Jörgensen Ulrik Brandt Heedman Teamsutbildning IKTeket Tommy Hallgren Susanne Jörgensen Ulrik Brandt Heedman Utbildningens innehåll Utbildningens innehåll Presentation av IKTeket Sökfunktionen OneNote Vad är Teams? Basutbud Uppgiftsverktyget

Läs mer

Digitalisering i förskolan

Digitalisering i förskolan Digitalisering i förskolan 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat fel täck hela rutan med det felaktiga krysset,

Läs mer

Uppgift 3: Skapa ett Youtube-konto

Uppgift 3: Skapa ett Youtube-konto Uppgift 3: Skapa ett Youtube-konto 1 Skapa ett Youtube-konto Det är dags att skaffa ett användarkonto på Youtube! Youtube är den största internetsajten i världen när det gäller videodelning, och Youtube

Läs mer

DIN RESURS I SKOLAN. avmediaskane.se. Film Böcker Digitala verktyg Utbildningar MEDIA SKÅNE

DIN RESURS I SKOLAN. avmediaskane.se. Film Böcker Digitala verktyg Utbildningar MEDIA SKÅNE DIN RESURS I SKOLAN avmediaskane.se Film Böcker Digitala verktyg Utbildningar MEDIA SKÅNE AV Media Skåne AV Media Skåne är en samverkansorganisation mellan 12 medlemskommuner och 11 andra kommuner. Vi

Läs mer

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE

STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE VARBERGS KOMMUN & LIN EDUCATION PRESENTERAR: STUDIEDAG OM IT & LÄRANDE 24 SEPTEMBER - ÅK F-5 PÅSKBERGSSKOLAN & PINGSTKYRKAN Välkomna till en heldag kring IT och lärande. Du får under dagen en gemensam

Läs mer

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org En kort vägledning för vuxna Ta del av mer råd och tips kring ungas användning av nätet på www.surfalugnt.se 2015 ConnectSafely.org Fem vanliga frågor från vuxna om Instagram 1. Varför gillar tonåringar

Läs mer

Dokumentera med ipad i förskolan

Dokumentera med ipad i förskolan Dokumentera med ipad i förskolan "Via pedagogisk dokumentation har vi möjlighet att se barnet på nytt - om och om igen - och vi gör oss synliga för oss själva." Monica Niemi Dokumentera med text och bild

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna LUST ATT LÄRA MER Särskild utbildning för vuxna SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA - SÄRVUX Våra kurser vänder sig till dig som - har fyllt 20 år - har en kognitiv funktionsnedsättning, eller en förvärvad hjärnskada

Läs mer

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna.

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna. Kursplan 1 ipad - Kom igång - grundläggande nivå Studiematerialet som kursplanen bygger på finns på Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser. Studiematerialet kan användas som en guide/handledning för

Läs mer

Framtidens skola redan idag 2013-07-11

Framtidens skola redan idag 2013-07-11 IT plan fö r Va stra Stenhagenskölan Framtidens skola redan idag 2013-07-11 1 Innehållsförteckning Inledning... 2-3 Vision...3 Syfte...3 Mål...3 Kortsiktigt...3 Långsiktigt...4 Nulägesbeskrivning...4 Digital

Läs mer

Ungas internetvanor och intressen 2015

Ungas internetvanor och intressen 2015 Ungas internetvanor och intressen 2015 Rapport av Anna Falkerud Ung i Kungsbacka har gjort en enkätundersökning där 184 ungdomar i åldrarna 13 20 år deltagit. Undersökningen handlade om ungas internetvanor

Läs mer

Utbildningskatalog för SPF Syrenen. Höstprogrammet Allmän Utbildning. Kjell Höddelius

Utbildningskatalog för SPF Syrenen. Höstprogrammet Allmän Utbildning. Kjell Höddelius Utbildningskatalog för SPF Syrenen Höstprogrammet 2017 Allmän Utbildning Kjell Höddelius 2017-04-21 1. Allmän utbildning Kurs Kursnamn Innehåll Förkunskap Teknik krav 1.1 Matlagningskurs för herrar Fem

Läs mer

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan PEDAGOGISK IT HANDLINGSPLAN 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan 2017 2018 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever är förmågan

Läs mer

Digitala system 2015 från förskola komvux, behovsspecifikation version 0.1

Digitala system 2015 från förskola komvux, behovsspecifikation version 0.1 Digitala system 2015 från förskola komvux, behovsspecifikation version 0.1 Februari 2014 Vad handlar det om? digitala behov! Inte några specifika lärplattformar eller speciella verktyg. Vi pratar behov

Läs mer

När skrivs de första proven i studentexamen på dator?

När skrivs de första proven i studentexamen på dator? Enkäten skickades till en lärare/skola i Vi7 (olika ämnen), som bad en grupp ettor fylla i. Enkäten är alltså ett stickprov. Kicki Häggblom 2015 När skrivs de första proven i studentexamen på dator? Hösten

Läs mer

Granska YouTube. Granska YouTube. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson. Till läraren

Granska YouTube. Granska YouTube. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson. Till läraren Lektionen ger grundläggande förståelse för hur man kritiskt kan granska youtube och andra källor som sprider information och underhållning. Lektinsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital

Läs mer

Lärverktyg Carina Forslund Slussen

Lärverktyg Carina Forslund Slussen Lärverktyg 2019-08-08 Carina Forslund Slussen 2 Innehåll Innehåll... 3 ILT Inläsningstjänst... 4... 4 Legimus... 4 Google Lärverktyg... 5 ClaroRead Chrome Talsyntes... 5 Stava Rex för Google docs... 5

Läs mer

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande DIGITALA BERÄTTELSER En handbok för digitalt berättande 1 Inledning I alla tider har det varit viktigt att berätta. Både för att lära och för att underhålla. Genom berättandet får alla möjlighet att ge

Läs mer

Introduktion Office 365

Introduktion Office 365 Denna lathund ger dig en allmän introduktion till Office 365 för att få förståelse för tjänsten. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar för att komma igång. Praktiska övningar

Läs mer

KOPIERINGS- OCH INSPELNINGS- LICENS. Småbarnspedagogik

KOPIERINGS- OCH INSPELNINGS- LICENS. Småbarnspedagogik KOPIERINGS- OCH INSPELNINGS- LICENS Småbarnspedagogik Kopiostos licenser underlättar användningen av verk Utbildningsstyrelsen har skaffat en kopierings- och användningslicens för användning av tv-program

Läs mer

Kompetensutveckling 151008 kl 15-17 i Ugglan

Kompetensutveckling 151008 kl 15-17 i Ugglan Kompetensutveckling 151008 kl 15-17 i Ugglan Lärplattan i förskolan, pärlplattor, programmering, QR-koder och bilder i förskolan Programmering - appar och film: Kodable A.L.E.X Scratch JR Daisy the dinosaur

Läs mer

Utbildningskatalog för SPF Syrenen. Vårprogrammet Allmän Utbildning. Kjell Höddelius. Utbildningsansvarig

Utbildningskatalog för SPF Syrenen. Vårprogrammet Allmän Utbildning. Kjell Höddelius. Utbildningsansvarig Utbildningskatalog för SPF Syrenen Vårprogrammet 2018 Allmän Utbildning Kjell Höddelius Utbildningsansvarig 2018-01-04 1. Allmän utbildning Kurs Kursnamn Innehåll Förkunskap Teknik krav 1.1 Matlagningskurs

Läs mer

Medlemsträffar Datorhjälp Kurser

Medlemsträffar Datorhjälp Kurser Medlemsträffar Datorhjälp Kurser Våren 2016 Lär dig hantera dator, surfplatta och smart mobiltelefon Aktuell information finns på vår hemsida www.seniornetnacka.se Medlemsträffar Tisdagar kl. 14.00 16.00

Läs mer

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett program som numer är välbekant för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte känner till är att

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3 PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för elever och pedagoger Filmskapande i PhotoStory 3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Hämta programmet... 4 Steg 1 hämta och fixa dina bilder... 5 Steg 2 skriv

Läs mer

ha fördjupat si na kunskaper i digitalt skapande inom något område

ha fördjupat si na kunskaper i digitalt skapande inom något område Ämne: Estetik och skapande Kurs: Digitalt Skapande Kurskod: EOS1201 Poäng: 100 Mål Mål för kursen Kursen skall ge kunskaper i att gestalta och utveckla tankar och idéer genom användning av digitala verktyg

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer

Digitalt musikskapande. Mattias Jagell Valsätraskolan 29 Oktober 2018

Digitalt musikskapande. Mattias Jagell Valsätraskolan 29 Oktober 2018 Digitalt musikskapande Mattias Jagell Valsätraskolan 29 Oktober 2018 Vem är jag och varför är vi här? En av de vardagliga existentiella frågorna vi måste ställa oss? 2 Digitalt musikskapande Jag är musiklärare

Läs mer

DIN RESURS I SKOLAN. avmediaskane.se MEDIA SKÅNE. Film Böck

DIN RESURS I SKOLAN. avmediaskane.se MEDIA SKÅNE. Film Böck DIN RESURS I SKOLAN avmediaskane.se Film Digit Böck er ala v Utbil erkty g dning MEDIA SKÅNE ar AV Media Skåne AV Media Skåne är en samverkansorganisation mellan 12 medlemskommuner och ytterligare 11 kommuner.

Läs mer

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni.

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. Genom att besvara den här enkäten bidrar du med viktig kunskap om en-till-en-projektet och hjälper oss att förbättra

Läs mer

20:17 MEDIEpedagogiskt Centrum VBläddra för att öppna

20:17 MEDIEpedagogiskt Centrum VBläddra för att öppna www.jarfalla.se/mpc 20:17 MEDIEpedagogiskt Centrum VBläddra för att öppna Det här är Mediepedagogiskt Centrum Mediepedagogiskt Centrum (MPC) erbjuder kurser och projekt som använder olika mediala uttrycksformer

Läs mer

Kurs och workshop. Youtubfilmer i Fronter. Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden

Kurs och workshop. Youtubfilmer i Fronter. Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden Kurs och workshop Youtubfilmer i Fronter Innehåll Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden Youtube Hitta andras instruktionsfilm Skapa Konton på Youtube Filmen Va inte perfektionist,

Läs mer

IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014)

IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014) IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014) Barn av idag föds in i ett mediesamhälle där IKT är en självklar del i vardagen. Förskolan ska hantera IKT som vilket annat uttrycksmedel

Läs mer

IKT-Plan. NKC-Nättrabyskolan- Möjligheternas skola

IKT-Plan. NKC-Nättrabyskolan- Möjligheternas skola IKT-Plan NKC-Nättrabyskolan- Möjligheternas skola IKT-plan NKC Innehållsförteckning: Vad är IKT?...sid 2 Våra mål...sid 2 Nationella mål.....sid 2 Kommunens mål...sid 2 NKCs lokala mål...sid 2 Digital

Läs mer

I Linköpings inriktningsdokument för IKT-utveckling i grundskola anges följande mål för pedagogerna: 3

I Linköpings inriktningsdokument för IKT-utveckling i grundskola anges följande mål för pedagogerna: 3 IKT-plan för Rosendalsskolan, läsåret 2015-2016 1. Styrdokument och andra riktlinjer Digital kompetens är ett av de övergripande mål som nämns i LGR11: 1 Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången

Läs mer

OBS! Lägg till planeringsområde

OBS! Lägg till planeringsområde Planering Fronter 19 har en ny planeringsfunktion som gör det enklare för lärare att organisera sin undervisning. Det är enkelt att lägga till valfritt material, oavsett om det ligger på datorn eller på

Läs mer

GR Utbildning Mötesplats för specialpedagogik & IKT

GR Utbildning Mötesplats för specialpedagogik & IKT GR Utbildning Mötesplats för specialpedagogik & IKT Nätverk Gymnasieantagning Pedagogiskt Centrum Skola Arbetsliv Läromedel & AV Media Utställning med inspirationsmöten Gunilla Almgren Bäck Specialpedagog

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 6: Video, del 2

IT-körkort för språklärare. Modul 6: Video, del 2 IT-körkort för språklärare Modul 6: Video, del 2 Innehåll IT-körkort för språklärare... Fel! Bokmärket är inte definierat. Skapa ett projekt... 2 Spela in och ladda ner en video... 3 Redigering... 6 Övergångar...

Läs mer

SRG Company Tools SKALL

SRG Company Tools SKALL SRG Company Tools Robert Bengtsson augusti 2015 Det här dokumentet beskriver vilka programvaror och/eller webbtjänster skall eller bör finnas i din dator och din telefon. Vi berättar också vad du bör kunna

Läs mer

Leda & lära i tekniktäta klassrum

Leda & lära i tekniktäta klassrum Leda & lära i tekniktäta klassrum Marianne Nilsson & Tomas Jonsson Dagens hålltider 8.30 Uppstart 9.15-9.45 Kaffe 11.30-12.30 Lunch 14-14.30 Kaffe 15.30 Avslut Hämtad från CC0 https://pixabay.com https://larportalen.skolverket.se

Läs mer

Handlingsplan för IKT Dingtuna Skolor. Läsåret 2014 2015

Handlingsplan för IKT Dingtuna Skolor. Läsåret 2014 2015 Handlingsplan för IKT Dingtuna Skolor Läsåret 2014 2015 1 1. Vision 2. Rollfördelning och rollernas uppgifter 3. Kollegialt lärande 4. Nuläge tekniskt Dingtuna skola Ekeby skola 5. Nuläge personalens kompetens

Läs mer

En liten introduktion till Community på GR-SLI

En liten introduktion till Community på GR-SLI 151112 En liten introduktion till Community på GR-SLI www.grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Välkommen till Community!...4 Om Community...4 Hur du går med...4 Bekanta dig med Community...5 Händelser...5 Grupper

Läs mer

DIGITALT SKAPANDE. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DIGITALT SKAPANDE. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DIGITALT SKAPANDE Ämnet digitalt skapande behandlar skapande och gestaltande processer med digitala verktyg i gränslandet mellan konstnärligt skapande och teknik. Innehåll och teknik i konstnärligt skapande

Läs mer

IdéTorget Manual. Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD

IdéTorget Manual. Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD IdéTorget Manual Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD Handikapp & Habilitering IdéTorget 2009 med funktionerna fotoalbum, berättarröst /spela cd skiva Manualen fungerar från och med PowerPoint

Läs mer

Adobe Photoshop Elements 5.0 Adobe Premiere Elements 3.0. Adobe Produktguide

Adobe Photoshop Elements 5.0 Adobe Premiere Elements 3.0. Adobe Produktguide Adobe Photoshop Elements 5.0 Adobe Premiere Elements 3.0 Adobe Produktguide Dina minnen som du minns dem varje gång Förbättrat Rätt känsla Rätt färgton Rätt exponering Rätt kontrast Adobe Photoshop Elements

Läs mer

En introduktion till SLI.SE. April 2015

En introduktion till SLI.SE. April 2015 En introduktion till SLI.SE April 2015 Registrera konto Om du inte ser den här bilden, klicka på hänglåset uppe till höger och välj menyalternativet "Skapa konto". När du fyller i skola, får du en lista

Läs mer

Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall)

Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall) Skärminspelningsprogram Screencast-o-matic (med stimulated recall) Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@humlab.lu.se 1 Skärminspelningsprogram Det finns fler skärminspelningsprogram

Läs mer

OH-mallen. Veta vad som är rätt. presentation av Kolla källan http://www.skolverket.se/kollakallan

OH-mallen. Veta vad som är rätt. presentation av Kolla källan http://www.skolverket.se/kollakallan OH-mallen Veta vad som är rätt presentation av Kolla källan http://www.skolverket.se/kollakallan Anette Holmqvist, Skolverket anette.holmqvist@skolverket.se Medioteket Stockholm 2 december 2011 Innehåll

Läs mer

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun.

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. O:MEET 11 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 11 augusti 2015 Restaurangen Brattebergsskolan Liknande innehåll på förmiddag och eftermiddag för att

Läs mer

Kursutbud. Yrkesmästaren

Kursutbud. Yrkesmästaren Kursutbud Yrkesmästaren Vi ser utbildning som en pågående process genom yrkeslivet. Arbetsuppgifter förändras kontinuerligt vilket medför att lärande är nödvändigt för att effektivisera det dagliga arbetet.

Läs mer

Leda & lära i tekniktäta klassrum

Leda & lära i tekniktäta klassrum Leda & lära i tekniktäta klassrum Dag 2 Dag 2, del 7-8 Inför dagen individuell förberedelse utifrån moment A del 7-8 genomföra planerade undervisningsmoment (moment C del 1-3) Under dagen redovisning av

Läs mer

Spetsa skolans it-kompetens

Spetsa skolans it-kompetens Spetsa skolans it-kompetens Kolla Källan P I M Omvärldsbloggen MMB Leda med it Sociala medier Copyright Etsabild AB / Dan Lepp Skolverket stödjer kreativ och kritisk it-användning Skolverket har som uppdrag

Läs mer