INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR"

Transkript

1 INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

2 INITIATIVET FÖR MILJÖANSVAR Initiativet för Miljöansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera i flera sammanhang och för olika verksamheter stora som små. En bärande idé bakom initiativet är att det skall underlätta, medvetandegöra samt utveckla er organisations miljöansvar. Det innehåller utmaningar av olika karaktär för att alla skall kunna hitta en lämplig ingångsnivå, oavsett var ni står idag. Många steg i rätt riktning blir i sinom tid ett jättekliv. Tillsammans gör vi skillnad! CSR Västsveriges ansvarsinitiativ fungerar utmärkt både som uppstart och vidareutveckling av er verksamhets CSR-arbete. Mer information hittar du på csrvastsverige.se.

3 HUR GÅR VI TILLVÄGA? VÄLJ UTMANINGAR I din hand håller du ett urval av olika s.k. utmaningar vilka ingår i Initiativet för Miljöansvar. Fler utmaningar finns på csrvastsverige.se. CSR Västsverige rekommenderar att du väljer så olika utmaningar som möjligt eftersom detta maximerar din verksamhets utbyte. KOMMUNICERA SKAPA MERVÄRDEN Genom att kommunicera ert engagemang inom Initiativet för Miljöansvar, internt och externt, kan ni inspirera andra och därigenom skapa ringar på vattnet. Som medlem i CSR Västsverige ges ni möjligheten att berätta om era CSR-aktiviteter i den publika kommunikationskanalen The Good Society. The Good Society är även en kunskapsdatabas som samlar erfarenheter kopplade till de specifika utmaningarna. Du hittar den på csrvastsverige.se. Även icke medlemmar kan använda initiativet som grund för sitt miljöarbete, dock utan de mervärden som ett medlemskap ger. FORTSATT ARBETE Initiativet för Miljöansvar stöder både uppstart och pågående arbete inom CSR-området. Genom att fördjupa och öka antalet antagna utmaningar med tiden kan din verksamhets arbete utvecklas ytterligare. PSST! Du vet väl att CSR Västsverige även har två andra initiativ, Socialt ansvar och Reko arbetsplats?

4 VI KARTLÄGGER VÅR MILJÖPÅVERKAN Transporter och fabriker har stor påverkan på miljön. Men även arbetsredskap och dagliga aktiveter som möten och vår kära fika har inverkan. En kartläggning av er verksamhets aktiviteter kan ge er en bättre uppfattning om vad ni är duktiga på och vad ni behöver förbättra i termer av miljöpåverkan.

5 VI TAR FRAM EN VISION FÖR VÅRT MILJÖARBETE En tydlig idé om syftet med ert miljömässiga arbete visar vägen framåt och fungerar engagerande och motiverande för era medarbetare. Genom en vision som kan användas både internt och externt kan ni engagera och inspirera era intressenter, exempelvis medarbetare, leverantörer och finansiärer.

6 VI MÄTER OCH MINSKAR VÅR ENERGIFÖRBRUKNING Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. Minskad energiförbrukning utgör en av flera nödvändiga omställningar i bemötandet av dessa. Det fungerar dessutom som en effektiviseringsåtgärd och kan därför leda till ekonomiska fördelar för er verksamhet.

7 VI AGERAR FÖR ATT MINSKA KÖTTKONSUMTIONEN PÅ VÅR ARBETSPLATS Köttproduktion kräver minst tio gånger så mycket mark och energi som odling av vegetabilier med samma näringsinnehåll. Dessutom orsakar köttindustrin stora utsläpp av växthusgaser. Genom att minska er köttkonsumtion kan ni med enkla medel medverka till en betydelsefull utsläppsminskning av bland annat koldioxid och metan.

8 VI DELAR ISTÄLLET FÖR ATT ÄGA Att dela är en växande trend runtom i världen. Alltfler värdesätter tillgång högre än ägande, särskilt i tider av resursbrist. Genom att exempelvis hyra istället för att köpa respektive hyra ut istället för att sälja, kan ni minska konsumtionen och bidra till en bättre miljö. Därigenom kan ni även skapa långsiktiga relationer.

9 VI VERKAR FÖR ATT VÅRA INVESTERINGAR OCH PLACERINGAR SKA VARA MILJÖMÄSSIGT HÅLLBARA Hållbara och ansvarsfulla investeringar och placeringar är idag förenat med stora möjligheter. Genom medvetna investeringar och placeringar av kapital kan er verksamhet bidra till att förbättra förutsättningarna för gröna företag, och på så sätt agera för en bättre miljö.

10 VI UTVECKLAR NYA PRODUKTER OCH TJÄNSTER FÖR EN BÄTTRE MILJÖ Framtidens utbud av produkter och tjänster behöver i ökad utsträckning grunda sig på hållbara lösningar. Det finns därför behov av fler innovationer och nya idéer som gynnar gröna affärer. Innovativa produkter och tjänster skapar även möjligheter till ökad konkurrenskraft och nya marknader för er verksamhet.

11 VI KÄLLSORTERAR I MINST FYRA FRAKTIONER För att minska vår miljöpåverkan och det växande problem som avfall har kommit att innebära är källsortering en enkel åtgärd och en bra början. Inför källsortering på er arbetsplats, så kan ni bättre ta tillvara de resurser ni förbrukar och återinföra dem i kretsloppet, för att på så sätt bidra till en mer hållbar miljö.

12 VI VÄLJER VIDEO- OCH TELEFONKONFERENSER Ett allt vanligare sätt att träffas är genom virtuella möten, exempelvis telefon- eller videokonferenser. Förutom värdefulla tid- och kostnadsbesparingar för er verksamhet, bidrar det till en minskad klimatpåverkan. Virtuella möten kan inte alltid ersätta fysiska möten, men är ett viktigt komplement i strävan mot ett grönare samhälle.

13 VI GÖR EN LIVSCYKELANALYS AV VÅRA PRODUKTER I en livscykelanalys kartlägger ni en produkts miljöpåverkan genom hela dess livscykel, från råmaterial till avfall. Detta skapar förståelse för produktens totala miljöpåverkan och medvetenhet om var i produktionskedjan det finns störst potential för förbättringar. En LCA möjliggör ett mer systematiskt och effektivt miljöarbete.

14 FLER UTMANINGAR Initiativet för Miljöansvar innehåller fler utmaningar än de du finner i denna broschyr. På CSR Västsveriges webbplats hittar du hela listan. Exempel på fler utmaningar är: Vi tar fram en policy för vårt miljöarbete Vi har en handlingsplan med tydliga mål för vårt miljöarbete Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar Vi inspirerar andra genom att kommunicera vårt miljöarbete Vi ställer miljökrav vid inköp och upphandlingar Vi bedriver en aktiv intressentdialog för ökat miljöansvar Vi byter till el märkt med Bra Miljöval Vi klimatkompenserar för de utsläpp vi inte kan undvika Vi ställer om till gröna resor och transporter Vi minimerar användningen av miljöfarliga ämnen Vi minskar vårt avfall och motverkar slit och släng Vi maximerar användningen av förnybara material

15 FLER INITIATIV Se även våra andra initiativ, vilka du finner på vår hemsida. Att anta ytterligare utmaningar inom valt initiativ eller inom ett nytt, möjliggör ett ökat ansvarstagande för er organisation.

16 KORT OM CSR VÄSTSVERIGE Sverige största sektorsöverskridande CSR-nätverk Är till för alla verksamheter stora som små Stärker medlemmarnas förutsättningar att utveckla ett strategiskt CSR-arbete Erbjuder kompetensutveckling, inspiration, verktyg och kontaktnät Arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan privat, offentlig och idéburen sektor samt akademi Oberoende och icke-vinstdrivande förening, medfinansierad av Västra Götalandsregionen FLER UTMANINGAR Utmaningarna i denna broschyr är ett urval. Du hittar fler på CSR Västsveriges webbplats. CSRVASTSVERIGE.SE

INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS

INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS Initiativet för Reko arbetsplats är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR Initiativet för Socialt ansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

InItIatIvet för. reko arbetsplats

InItIatIvet för. reko arbetsplats InItIatIvet för reko arbetsplats Initiativet för reko arbetsplats Initiativet för Reko Arbetsplats är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt.

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. I sagolika Sunne 2025 ser vi människors olikheter som en tillgång. Här finns en rikedom av språk, smaker, dofter och erfarenheter.

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER När idéer ska utvecklas och företag ska växa. Svenska innovationer och affärsidéer har lagt grunden till många små och medelstora

Läs mer

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad Vår fiber ger ett bättre läge Vårt engagemang gör skillnad Svenska stadsnät - Fibernät Svenska Stadsnät erbjuder fiberanslutning till dig som vill ha ett snabbt, framtidssäkert och öppet nät. Vi växer

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Hallbacken www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2016 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in:

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in: HEJ! Vi fattar att facket kanske inte är det första du tänker på just nu. Men ganska snart kommer du att sluta gymnasiet, och då kan det vara väldigt bra att känna till att vi finns. Läs vidare så berättar

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING DOK SID 1 (5) 2011-02-10 LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER Antagen: 2011-xx-xx Giltig till och med: Tillsvidare Tillhör process: Arbetsmiljö Relaterade dokument:

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var:

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var: Y-bike Alla visioner börjar med en god idé och det är faktiskt precis vad det här projektet handlar om. Att starta något nytt, att väcka kreativa tankar och påbörja en process som kanske någon dag kommer

Läs mer

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ SNABBFAKTA SOME GUYS STARTADES 2006 på initiativ av Daniel Sjöblom och Tobias Löfgren. Hos oss jobbar vi sida vid sida med våra kunder. Våra medarbetare har alla olika branscherfarenheter

Läs mer

Motion Vegetarisk veckodag

Motion Vegetarisk veckodag YTTRANDE 2012-02-21 LK11-0322 Landstingsstyrelsen Motion Vegetarisk veckodag Inledning I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Inga Jonasson, Vänsterpartiet att en vegetarisk dag i veckan införs

Läs mer

Nycklar till framgång Nya ISO 9001:2015

Nycklar till framgång Nya ISO 9001:2015 Nycklar till framgång Nya ISO 9001:2015 ISO 9001 världens största kvalitetsstandard: 1 100 000 certifikat i hela världen, varav cirka 6.000 i Sverige. Principer för kvalitetsledning enligt ISO 9000:2015

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Miljöanpassad upphandling UPPHANDLA EN HÅLLBAR FRAMTID FÖRUTSÄTTNINGAR OCH DET NATIONELLA STÖDET

Miljöanpassad upphandling UPPHANDLA EN HÅLLBAR FRAMTID FÖRUTSÄTTNINGAR OCH DET NATIONELLA STÖDET UPPHANDLA EN HÅLLBAR FRAMTID FÖRUTSÄTTNINGAR OCH DET NATIONELLA STÖDET UPPHANDLING PÅVERKAR Ca 500-600 miljarder kr (EU 2,000 miljarder) 3 kategorier står för 70-80% av all miljöpåverkan ETT KRAFTFULLT

Läs mer

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L)

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Utlåtande 2016:115 RI (Dnr 106-1692/2015) Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. freetrade-stad anses

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012

Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012 Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012 Dingtuna skola och Ekeby skola ska bli En KRAM-märkt skola där vi alla, elever och vuxna, känner att vi trivs och är trygga! Vi jobbar med vår värdegrund som ska kännas

Läs mer

Fristående brobyggare

Fristående brobyggare Välkommen till IVA Fristående brobyggare IVA är en fristående arena för kunskapsutbyte. Genom att initiera och stimulera kontakter mellan olika kompetensområden och över nationsgränser fungerar IVA som

Läs mer

Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Delrapport

Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Delrapport Underlag till Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050 Delrapport 1 Uppdraget Uppdraget är att lämna underlag till en svensk färdplan för att uppnå visionen om att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Ekosystemtjänster Vad handlar miljö om? Miljökunskap Överkonsumtion Jorden Källsortering Rent vatten Naturområden Miljöförstöring Miljöbil Hållbar utveckling Växthuseffekt Global uppvärmning Energianvändning

Läs mer

Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet

Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet Anna-Karin Hatt på Riksdagsgruppen den 25 september 2012 8 satsningar för ökad hållbarhet: 1. Stor permanent satsning på energiforskning

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Vindkraft! Konferens i Piteå, Strömsund, Falkenberg, Söderåkra och Höör.

Vindkraft! Konferens i Piteå, Strömsund, Falkenberg, Söderåkra och Höör. Vindkraft! Konferens i Piteå, Strömsund, Falkenberg, Söderåkra och Höör. September - december 2008 Sveriges Kommuner och Landsting Avd Tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Har

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De tolv år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

UF företagande, socialt entreprenörskap och välgörenhet, - hur hänger det ihop?

UF företagande, socialt entreprenörskap och välgörenhet, - hur hänger det ihop? UF företagande, socialt entreprenörskap och välgörenhet, - hur hänger det ihop? Ingemar Holm Ivrig påhejare av UF företagande Verksamhetsledare för Centrum för Publikt Entreprenörskap Ordförande i Limhamns

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Vision: Ett inkluderande Sydöstra Skåne som präglas av hållbar tillväxt och tillgänglighet

Vision: Ett inkluderande Sydöstra Skåne som präglas av hållbar tillväxt och tillgänglighet Vision: Ett inkluderande Sydöstra Skåne som präglas av hållbar tillväxt och tillgänglighet VÄLKOMNA! Vad är lokalt ledd utveckling genom leadermetoden? LEADER Sydöstra Skånes lokala utvecklingsstrategi

Läs mer

Cirkulär ekonomi och koldioxidfri järnframställning. 4 april 2016

Cirkulär ekonomi och koldioxidfri järnframställning. 4 april 2016 Cirkulär ekonomi och koldioxidfri järnframställning 4 april 2016 Världen behöver hållbara lösningar Vår värld behöver stål och i takt med ökande efterfrågan krävs också mer hållbara lösningar. Våra kunder

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD 8 steg till riktigt bra mjölk MÅR KORNA BRA BLIR MJÖLKEN BRA Mjölk är en fantastisk naturprodukt. Den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som är livsviktiga för människan och förutom

Läs mer

Avfallsprocessen. Processade produkter med förpackningar. Produkter med förpackningar. Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare.

Avfallsprocessen. Processade produkter med förpackningar. Produkter med förpackningar. Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare. Avfallsprocessen Produkter med förpackningar Processade produkter med förpackningar Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare Källsortera Farligt avfall Övrigt avfall Adlerskog avfallsanläggning

Läs mer

Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket

Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket Länsstyrelsen Stockholm - maj 2015 Sören Dahlén sid Varför ställa klimat- och energikrav? Trafikverket har en betydande upphandlingsverksamhet

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

IKT PLAN TALLBACKENS FÖ RSKÖLA 2016

IKT PLAN TALLBACKENS FÖ RSKÖLA 2016 IKT PLAN TALLBACKENS FÖ RSKÖLA 2016 Reviderad februari 2016 Tallbackens vison med IKT Nyckelord Nyfikenhet Delaktighet Medvetenhet Kompetens Organisation Teknik 1. Nyfikenhet: På Tallbackens förskola uppmuntras

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Tillväxtverket 121211. Stödstruktur för validering i Västra Götaland Marja-Leena Lampinen

Tillväxtverket 121211. Stödstruktur för validering i Västra Götaland Marja-Leena Lampinen Tillväxtverket 121211 Stödstruktur för validering i Västra Götaland Marja-Leena Lampinen Bakgrund Lång erfarenhet av att arbeta med validering sedan 1998 (med stor fokus på metodutveckling och samverkan

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2690. Stärkt koppling mellan skola och näringsliv. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering.

Motion till riksdagen 2015/16:2690. Stärkt koppling mellan skola och näringsliv. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2690 av Andreas Carlson (KD) Stärkt koppling mellan skola och näringsliv Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET

BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET OM INTIATIVET Målet med ett Business@Biodiversity (B@B) Sverige är att skapa ett nätverk

Läs mer

Hållbarhetspolicy. Norrenergi

Hållbarhetspolicy. Norrenergi Hållbarhetspolicy Norrenergi Hållbarhetspolicy Vår verksamhet består i att producera och leverera miljömärkt fjärrvärme och fjärrkyla med tillhörande energitjänster i Solna, Sundbyberg och angränsande

Läs mer

Revidering av ISO 9001:2015 Vanliga frågor (FAQ)

Revidering av ISO 9001:2015 Vanliga frågor (FAQ) Revidering av ISO 9001:2015 Vanliga frågor (FAQ) När denna lista utarbetats, har underlag inhämtats från experter och användare av ISO 9001 från hela världen. Listan kommer att revideras och uppdateras

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Riksantikvarieämbetets. Miljöredovisning 2015

Riksantikvarieämbetets. Miljöredovisning 2015 Riksantikvarieämbetets Miljöredovisning 2015 Riksantikvarieämbetet 2015 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se registrator@raa.se 2 Sammanfattning Riksantikvarieämbetet redovisar årligen sin miljöpåverkan till

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 80 197 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 129 293 Dnr 2007/312.315 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Motion Ärendebeskrivning Ylva Strutz, för folkpartiet

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Inköp och miljö 7,5 högskolepoäng

Inköp och miljö 7,5 högskolepoäng Inköp och miljö 7,5 högskolepoäng Tentamen 3 hp Ladokkod: 51MI01 Tentamen ges för: Butikschefsprogrammet TGMBU14 Tentamenskod: Tentamensdatum: 4 november 2015 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

FÖRSLAG. Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016. Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291.

FÖRSLAG. Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016. Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291. Bilaga 1 Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016 FÖRSLAG Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 3 2. Värdegrund...

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Inbjudan till Mercur Business Control Forum 2009

Inbjudan till Mercur Business Control Forum 2009 Inbjudan till Mercur Business Control Forum 2009 Onsdag 25 november 2009 på World Trade Center i Stockholm Partners: Välkommen till en riktigt givande dag! På begäran av många av våra kunder har vi i år

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

Livscykelkostnader (LCC) som strategiskt verktyg

Livscykelkostnader (LCC) som strategiskt verktyg Livscykelkostnader (LCC) som strategiskt verktyg Konferens Upphandla 2.0 23 september 2015, Göteborg Sanna Efraimsson Agenda Upphandlingsmyndighetens uppdrag och vårt stöd Vad är LCC? Varför ska man använda

Läs mer

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6)

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6) SBG1001, v1.2, 2010-04-07 BARN OCH 1 (6) Språkutveckling är nyckeln till lärande och framgång Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor

Läs mer

Datum 2016-08-31 Dnr 1601898. Reviderad klimatväxlingsmodell för Region Skåne. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum 2016-08-31 Dnr 1601898. Reviderad klimatväxlingsmodell för Region Skåne. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Tove Zellman Miljöledningsstrateg 040-675 32 60 Tove.Zellman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-31 Dnr 1601898 1 (6) Regionstyrelsen Reviderad klimatväxlingsmodell för Ordförandens förslag

Läs mer

Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre

Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre 2014 Vår politik baseras på tre solidariteter: solidaritet med kommande generationer solidaritet med världens alla människor solidaritet med djur, natur

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik 5 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod MATMAT05 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik 5 Skriftligt prov, 4h Teoretiskt prov Bifogas Provet består av två delar.

Läs mer

Vägledarutbildning på uppdrag av Region Örebro Län

Vägledarutbildning på uppdrag av Region Örebro Län Vägledarutbildning på uppdrag av Region Örebro Län Tre utbildningar av nya vägledare Personal från äldreomsorgen, LSS, Social psykiatrin Nätverksträffar för vägledare samt för utbildare Utbildare av brukarvägledare

Läs mer

valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med kemins begrepp,

valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med kemins begrepp, 1 KEMI Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i kemi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden

Läs mer

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

VI ÄR PÅ RÄTT VÄG! Målmedvetet och strukturerat. Samverkan. Förankrat. Mätbara resultat

VI ÄR PÅ RÄTT VÄG! Målmedvetet och strukturerat. Samverkan. Förankrat. Mätbara resultat VI ÄR PÅ RÄTT VÄG! Målmedvetet och strukturerat Samverkan Förankrat Mätbara resultat TRYGGHET STÄRKA STADENS ATTRAKTIONSKRAFT SÄKERHET SÄKERSTÄLLA STADENS LEVERANSFÖRMÅGA AV SERVICE, TJÄNSTER OCH VAROR

Läs mer

Eye tracking. Analysera din kommunikation och sälj mer

Eye tracking. Analysera din kommunikation och sälj mer Eye tracking Analysera din kommunikation och sälj mer Skapa iögonfallande information och sälj mer Ser dina kunder det du verkligen vill att de ska läsa på fakturan, hemsidan eller i appen? Eller missar

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 215 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-465/2015 Sida 1 (5) 2015-11-19 Handläggare Maria M Laxvik Telefon: 08-50815014 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Hur påverkar du miljön? Hållbarhetsarbete i bostadsrättsföreningar. Hur många jordklot behövs om alla skulle leva som du?

Hur påverkar du miljön? Hållbarhetsarbete i bostadsrättsföreningar. Hur många jordklot behövs om alla skulle leva som du? Hur påverkar du miljön? Hållbarhetsarbete i bostadsrättsföreningar Bil (6) Hur transporterar du dig? Cykel/gång (1) Buss/tåg (3) Nära hemmet (1) Hur tar du semester? En bit iväg (2) långt iväg (6) Vilken

Läs mer

Hur väljer vi drivmedel idag för lägre miljöpåverkan i framtiden? Karl Hillman Miljösystemanalys Energi och miljö Chalmers

Hur väljer vi drivmedel idag för lägre miljöpåverkan i framtiden? Karl Hillman Miljösystemanalys Energi och miljö Chalmers Hur väljer vi drivmedel idag för lägre miljöpåverkan i framtiden? Karl Hillman Miljösystemanalys Energi och miljö Chalmers Budskap De bästa alternativen finns bara på pappret, men för att åstadkomma förändring

Läs mer

Nudging för hållbar konsumtion av elektronik. HKP 3 februari 2016

Nudging för hållbar konsumtion av elektronik. HKP 3 februari 2016 Nudging för hållbar konsumtion av elektronik HKP 3 februari 2016 AGENDA 1. Bakgrund 2. 3. Policyimplikationer och diskussion 2 Bakgrund 3 Bakgrund Från linjär till cirkulär elektronikkonsumtion Producentinriktade

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Interreg Sverige-Norge 2014-2020. Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand

Interreg Sverige-Norge 2014-2020. Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand Innehåll Interreg Sverige-Norge programmet -en del av EU:s 2020 strategi Om programmet Tematiska mål Exempel på

Läs mer

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ 2013-10-24 KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ DISKUTERA Kursplanen i samhällskunskap Det här diskussionsunderlaget riktar sig till dig som undervisar i kursen samhällskunskap inom kommunal

Läs mer