Du får mer. När du handlar KRAV-märkt får du mer på köpet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Du får mer. När du handlar KRAV-märkt får du mer på köpet."

Transkript

1 Du får mer

2 Du får mer När du handlar KRAV-märkt får du mer på köpet. Ekologiskt lantbruk är bra för djuren, jorden och vattnet. Köper du mat från ett sådant lantbruk får du mervärden i form av bättre miljö och sundare djurhållning. KRAV-fiske sker på havens villkor. Om du väljer sådan fisk får du ett system för miljövänligare fiske, och på sikt mer levande hav. När den KRAV-märkta maten förädlas får inga naturfrämmande tillsatser användas. När du köper sådana produkter får du en ärligare matproduktion. Den som väljer KRAV-märkt får allt detta på köpet, och bidrar också till att utveckla den ekologiska marknaden och stärka konsumentmakten. Tillsammans med miljömedvetna bönder, fiskare, förädlare, grossister, kockar, handlare och konsumenter verkar KRAV för att du ska få valmöjligheter i butiken och på krogen. Det ger dig mervärden.

3 Renare vatten och bördigare jordar Ekologiska bönder använder inte syntetiska kemiska bekämpningsmedel. Om sådana preparat kommer ut i naturen kan de ge växter och djur nedsatt fruktsamhet och rubbad ämnesomsättning. Bekämpningsmedlen läcker från åkrarna till våra vattendrag. I års miljöövervakning av södra Sveriges vattendrag hittades rester av bekämpningsmedel i samtliga vattenprov. När du handlar KRAV-märkt gynnar du ett jordbruk som inte gödslar växterna med snabbverkande konstgödsel. Den ekologiska bonden gödslar istället sin mark med exempelvis djurgödsel och växtrester. Det förbättrar jordkvalitén och gynnar livet i marken.

4 Ett jordbruk som sparar på resurser Det ekologiska jordbruket strävar efter att hushålla med tillgångar och utnyttja resurser som finns på platsen. Det är klimatsmart. Den ekologiska bonden odlar själv en stor del av fodret till sina djur och sprider sedan deras gödsel tillbaka till åkern. Det gör att mer av näringsämnena cirkulerar lokalt. Det viktiga näringsämnet kväve produceras lokalt och naturligt genom att den ekologiska bonden odlar klöver för att fånga luftens kväve som sedan göder jorden. Eftersom det går åt mycket energi för att framställa och transportera konstgödsel och foder kan energianvändningen bli lägre på den ekologiska gården.

5 Större biologisk mångfald I det konventionella jordbruket sprutar bönderna bort skadedjur och ogräs med syntetiska kemiska bekämpningsmedel. När vissa växter och djur dör, påverkas balansen i naturen. När vi har färre blommor i fälten, får vi också färre humlor, fjärilar och fåglar. Ekologiska bönder är påhittiga. De använder kunskap och modern teknik för att driva sina jordbruk i samarbete med natur och djur. På en ekologisk gård används inte syntetiska kemiska bekämpningsmedel, och därför finns det också ett rikare djurliv i och omkring odlingarna.

6 Ett jordbruk som inte sprider genmodifierade grödor Användningen av genmodifierade organismer (GMO) har ökat lavinartat på senare år, men KRAV tillåter inte GMO. Det är en försiktighetsprincip som delas med ekobönder och livsmedelsproducenter av ekologisk mat över hela världen. Skälet till varför KRAV inte tillåter GMO är att vi vet för lite om riskerna. Ingen vet vad som händer när GMOgrödor korsas med vilda växter och sprider sig i naturen. Det finns all anledning att vara skeptisk till gentekniken.

7 Sundare djurhållning Den KRAV-anslutna bonden tar hänsyn till djurens naturliga behov och beteenden. Djuren får ekologiskt foder, utevistelse och möjlighet till sysselsättning. Till exempel så får grisar i KRAV-produktion vara ute och gyttjebada, beta och böka. Det finns dessutom särskilda regler för hur slakten ska gå till. Den goda omtanken om djuren gör att du kan dricka mjölk och äta kött och ägg med bättre samvete.

8 Socialt ansvarstagande Är den ekologiska maten KRAV-märkt har även socialt ansvar tagits i produktionen. Exempelvis ska anställda ha möjlighet att organisera sig och barn ska kunna gå i skolan. Genom att inga kemiska bekämpningsmedel används i den ekologiska produktionen blir arbetsmiljön sund. Detta är i sig ett socialt ansvarstagande. Den som odlar ekologiskt behöver alltså inte skydda sig mot farliga kemiska bekämpningsmedel. Det är viktigt, inte minst för odlare i tredje världen som inte har råd med dyr skyddsutrustning och därför löper större risk att skada sig.

9 En drivande kraft Genom att handla KRAV-märkt mat bidrar du till att driva utvecklingen mot en hållbar livsmedelsproduktion. Dels för att KRAVs regler är strängare än EU-lagens miniminivå för ekologisk produktion, men även genom att KRAV ständigt utvecklar sina regler. Utfiskningen av våra hav är allvarlig. Därför har KRAV tagit fram regler för fiske, så att du nu kan köpa KRAV-märkt vildfångad fisk från hållbara bestånd. KRAV har också regler för till exempel butik och restaurang. KRAV ser också över och skärper sina regler för att göra dem ännu bättre för klimatet.

10 Ärligare mat Den KRAV-märkta maten är naturligt hälsosam. Det är mat som har fått växa och mogna på sina egna villkor, utan syntetiska kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. KRAV-märkt mat ska vara så ärlig som möjligt. Därför tillåts inga syntetiska färgämnen, smakämnen, sötningsmedel eller aromämnen. Härdade fetter och genmodifierade organismer är också förbjudna vid framställningen av KRAV-märkta livsmedel, och bara ett fåtal tillsatser får användas. Ekologiska kor äter mycket klöver och gräs. Det har visat sig öka halten av den nyttiga Omega-3-fettsyran i kött och mjölk. Det finns också undersökningar som visat på mer C-vitamin och naturliga antioxidanter i ekologiska grönsaker och frukt. När kemiska bekämpningsmedel används i odlingen kan rester av dem hamna i maten. År 2009 hittades rester i 66 procent av Livsmedelsverkets stickprov på frukt och grönt.

11 En trygg märkning Det finns goda skäl till att ha stort förtroende för KRAV-märket. Produktionen av den KRAV-godkända maten är kontrollerad i en obruten kedja från jord till bord. KRAV-producenten får ett kontrollbesök minst en gång per år. KRAV ansvarar inte för kontrollen av de certifierade producenterna. Den görs av olika fristående certifieringsföretag för att på så vis garantera opartiskhet. Certifieringsföretagen har hög kompetensnivå och är dessutom i sin tur kontrollerade.

12 Det här är KRAV Bakom det kända märket finns KRAV, en fristående organisation med säte i Uppsala. KRAV ägs av ett antal organisationer och företag som representerar både producent- och konsumentintressen. KRAV utvecklar regler för hållbar livsmedelsproduktion. De företag som följer reglerna och låter sig kontrolleras har rätt att använda KRAV-märket. KRAV arbetar också med att på olika sätt främja ekologisk produktion och konsumtion; genom information, utbildning, marknadsföring och internationellt samarbete. KRAVs regler tas fram i en öppen process där producenter, konsument- och miljöorganisationer, forskare, och handel deltar. Regelverket är i ständig utveckling.

13 Konsumentmakt KRAV-märket är känt av nästan alla människor i vårt land unga som gamla. Det är bra, för allt fler av oss blir medvetna konsumenter som gör aktiva val i butiken. Att handla KRAV-märkt mat är ett enkelt sätt att måna om djur och natur, men också om dem som odlar vår mat i Sverige och övriga världen. De varor som bär vårt märke är framställda på ett etiskt, miljöanpassat vis. Det gör det lätt att välja rätt. Titta bara efter KRAV-märket! KRAV har en produktlista på sin webbplats där alla kan se vilka produkter som är godkända. Den är flitigt använd och uppdateras regelbundet. KRAV Ekonomisk förening Box 1037, UPPSALA, Tel Vi finns på: KRAV-märket är ett registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger KRAV ekonomisk förening ensamrätt till varumärket KRAV.

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Med eko blir det Andra bullar! Är det mest spannmål i brödet eller i pålägget på din macka?

Med eko blir det Andra bullar! Är det mest spannmål i brödet eller i pålägget på din macka? Med eko blir det Andra bullar! Är det mest spannmål i brödet eller i pålägget på din macka? I Sverige odlar vi mycket spannmål. Sädesfält med vete, havre, råg, korn och rågvete finns på hälften av vår

Läs mer

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD 8 steg till riktigt bra mjölk MÅR KORNA BRA BLIR MJÖLKEN BRA Mjölk är en fantastisk naturprodukt. Den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som är livsviktiga för människan och förutom

Läs mer

Ekokvitto för Arla Foods

Ekokvitto för Arla Foods 1(5) Ekokvitto för Arla Foods Ekologisk mjölk 2011 2(5) Positiva effekter av den ekologiska mjölkproduktionen hos Arla Sammanfattning Totalt har Arla Foods vägt in 286 miljoner kilo ekologisk mjölk under

Läs mer

Motion Vegetarisk veckodag

Motion Vegetarisk veckodag YTTRANDE 2012-02-21 LK11-0322 Landstingsstyrelsen Motion Vegetarisk veckodag Inledning I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Inga Jonasson, Vänsterpartiet att en vegetarisk dag i veckan införs

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Livsmedelsförsörjning på planetens villkor -Kan ekologiskt och närproducerat minska sårbarheten?

Livsmedelsförsörjning på planetens villkor -Kan ekologiskt och närproducerat minska sårbarheten? Title Body text 1 Livsmedelsförsörjning på planetens villkor -Kan ekologiskt och närproducerat minska sårbarheten? Mats Alfredson Anna Jiremark Eskilstuna 14 mars 2013 2 3 Att agera för en framtid på en

Läs mer

Ekologisk och SMART mat. Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark

Ekologisk och SMART mat. Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark Ekologisk och SMART mat Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark Regeringens aktionsplan 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor till år 2010 Miljömålsarbete 16 Nationella miljömål

Läs mer

Kännedomsundersökning 2015

Kännedomsundersökning 2015 1 Om undersökningen Genomförande Bakgrund TNS Sifo har i flera år genomfört en kännedomsundersökning på uppdrag av KRAV. Undersökningen genomfördes i år på samma sätt som 11-14, förutom att några extra

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Naturen betyder

Läs mer

Mer än jord DEMETER NATURLIGTVIS BIODYNAMISKT

Mer än jord DEMETER NATURLIGTVIS BIODYNAMISKT Mer än jord DEMETER NATURLIGTVIS BIODYNAMISKT En bra jordmån är en av dina viktigaste förutsättningar. Med Demeter vill vi hjälpa dig att skapa den bästa. Om Demeter Demeter innefattar ett internationellt

Läs mer

Köttguiden kloka köttval för miljön. Elin Röös

Köttguiden kloka köttval för miljön. Elin Röös Köttguiden kloka köttval för miljön Elin Röös Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens klimatpåverkan Ton CO 2 e per person och år Klimatutmaningen

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA DAVIDSSTJÄRNAN HTTP://WWW.MARTAGON.ORG/INDEX.PHP?CONTENT1=INDEX-RE&CONTENT2=MENUS/INDEX-RE-MENU&CONTENT3=MENUS/SUPERMENURE&CONTENT5=MENUS/TOPMENURE SYNAGOGAN I MALMÖ Judendomen Gud har enligt judendomen

Läs mer

Nu ska vi prata om vatten, årstider, vattnets kretslopp, biologin i och kring vattendrag, dvs. vilka djur och växter som lever i och kring vatten.

Nu ska vi prata om vatten, årstider, vattnets kretslopp, biologin i och kring vattendrag, dvs. vilka djur och växter som lever i och kring vatten. Nu ska vi prata om vatten, årstider, vattnets kretslopp, biologin i och kring vattendrag, dvs. vilka djur och växter som lever i och kring vatten. 1 Jordens yta består till 72% av vatten. Inget vatten

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Ekosystemtjänster Vad handlar miljö om? Miljökunskap Överkonsumtion Jorden Källsortering Rent vatten Naturområden Miljöförstöring Miljöbil Hållbar utveckling Växthuseffekt Global uppvärmning Energianvändning

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Mat Ätit/inte ätit Obeservartioner

Mat Ätit/inte ätit Obeservartioner !!!!! Uppdrag 2 Mat Ätit/inte ätit Obeservartioner 1. Ris 1. Ris växer i ris fält mycket i Asien och är väldigt känt i Kina och Indien. 2. Jag gillar Kyckling med ris och olika kyckling såser till. Syn:

Läs mer

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt.

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. I sagolika Sunne 2025 ser vi människors olikheter som en tillgång. Här finns en rikedom av språk, smaker, dofter och erfarenheter.

Läs mer

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L)

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Utlåtande 2016:115 RI (Dnr 106-1692/2015) Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. freetrade-stad anses

Läs mer

MAT & DRYCK PÅ WENNGARN

MAT & DRYCK PÅ WENNGARN MAT & DRYCK PÅ WENNGARN EN SAMMANFATTNING MAT & DRYCK PÅ WENNGARN På Wenngarn går mat, dryck och historia hand i hand. Med egenodlade råvaror i slottsparken och samarbete med lokala leverantörer, skapar

Läs mer

Konsumentmervärden med svenskt nötkött

Konsumentmervärden med svenskt nötkött Rådslag om ett nationellt tillväxtprogram för nötkött 7 mars 2011 1 Konsumentmervärden med svenskt nötkött Maria Forshufvud 2 1 Välhängt svenskt nötkött har en oslagbar smak. Det är nog gräset Frantzén/Lindeberg,

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR

ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR VIN & BAR SÅ MYCKET MER ÄN BARA ETT MAGASIN FÖR DEM SOM ÄR INTRESSERADE AV VIN OCH DRYCK Umgänget med våra nära, kära och vänner är en viktig kanske den viktigaste delen

Läs mer

Kul att vara på Tillväxtdagen! - Med 18 års erfarenhet av ekobranschen

Kul att vara på Tillväxtdagen! - Med 18 års erfarenhet av ekobranschen Kul att vara på Tillväxtdagen! - Med 18 års erfarenhet av ekobranschen 18 år i ekobranschen Detta är Ekoweb Förmedlare av ekologisk marknadsinformation Opolitiska, oberoende, ägd av Agroidé Hemsida, Tidning

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Pemco Energi, Pär Westborg

Pemco Energi, Pär Westborg Pemco Energi, Pär Westborg Tänk dig att du tar ett morgondopp i en klar sjö, hör fåglarna kvittra på skogspromenaden eller blickar upp mot en klarblå himmel. Vi vill att den natur som vi har idag också

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Hjälp oss rädda lunchmackan

Hjälp oss rädda lunchmackan Tonfisken i din sandwich behöver hjälp. Den och många andra arter är överfiskade och drivs mot utrotningens rand. Vi på WWF har varit med och grundat Marine Stewardship Council som certifierar hållbart

Läs mer

Människokroppen 2 - Mat

Människokroppen 2 - Mat 1. Vilka är de tre huvudgrupper av ämnen som vi måste få i oss dagligen? 2. Vilka kolhydrater kan vår kropp ta upp? 3. Vilken sorts kolhydrat är den bästa för oss? Varför? 4. Vad har fettet för uppgifter

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Varför blågult växtskydd?

Varför blågult växtskydd? Varför blågult växtskydd? Korrekt anvädning av växtskyddsmedel med ny spridningsföreskrift och nya användarvillkor Förklara varför produkter får de godkännande de får, ex skyddszoner, karenstider, kolfilter

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Handla ekologiskt? Ekologiskt kvitto om alla i Örebro enbart åt ekologiska ägg

Handla ekologiskt? Ekologiskt kvitto om alla i Örebro enbart åt ekologiska ägg Ekologiskt kvitto om alla i Örebro enbart åt ekologiska ägg Om alla 130 000 invånare i Örebro under ett år äter 20 000 000 st ekologiska ägg istället för konventionella skulle det bidra till: Minskad användning

Läs mer

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv?

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv? Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vad tror svenskarna kommer att definiera framtidens arbete och liv? Hur kommer arbetslivet och privatlivet förändras de kommande 15 åren?

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖANSVAR Initiativet för Miljöansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera i flera

Läs mer

Gröna skolgårdar, Rapport 2014

Gröna skolgårdar, Rapport 2014 Gröna skolgårdar, Rapport 2014 Sinnenas trädgård, Förskolan Stormhatten Förskolan Stormhatten ligger i Stångby utanför Lund i ett nybyggt område. Vi kände att den var ganska torftig och vi ville därför

Läs mer

Helena Särkijärvis m.fl. motion om att starta ett projekt för att främja användningen av närproducerad mat i Pargas stad

Helena Särkijärvis m.fl. motion om att starta ett projekt för att främja användningen av närproducerad mat i Pargas stad Stadsfullmäktige 12 28.01.2014 Stadsstyrelsen 109 16.05.2016 Stadsfullmäktige 66 21.06.2016 Helena Särkijärvis m.fl. motion om att starta ett projekt för att främja användningen av närproducerad mat i

Läs mer

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Under en månads tid kommer du att få lära dig mer om livet i de svenska fjällen, vilka djur och växter som trivs där samt vilka ekosystemstjänster som är tillgängliga.

Läs mer

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA HAGFORS VÅR KOMMUN! MODERATERNA I HAGFORS 2014 Hagfors ska vara en kommun som erbjuder alla innevånare trygghet och god service. En kommun som det är en glädje att leva i. Ekonomin Kommunens ekonomi är

Läs mer

PROV EKOLOGI. Vid varje uppgift i provet finns en liten tabell som beskriver vilka biologikunskaper uppgiften ger dig möjlighet att visa.

PROV EKOLOGI. Vid varje uppgift i provet finns en liten tabell som beskriver vilka biologikunskaper uppgiften ger dig möjlighet att visa. PROV EKOLOGI Namn Klass Poäng av 34 poäng. Betyg F E D C B A Vid varje uppgift i provet finns en liten tabell som beskriver vilka biologikunskaper uppgiften ger dig möjlighet att visa. Raderna i tabellen

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

Räck upp handen ni som är tjänstemän, anställda i kommuner, landsting eller företag. Ni som är politiker.

Räck upp handen ni som är tjänstemän, anställda i kommuner, landsting eller företag. Ni som är politiker. 1 Hej och tack för inbjudan att tala här. Jag heter Annelie Nordström och är ordförande i Nordens största fackförening Kommunal med ca 511 000 medlemmar. Över en halv miljon människor som arbetar i Kommuner,

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1907 av Isabella Hökmark (M) Lag om valfrihet för alla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var:

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var: Y-bike Alla visioner börjar med en god idé och det är faktiskt precis vad det här projektet handlar om. Att starta något nytt, att väcka kreativa tankar och påbörja en process som kanske någon dag kommer

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

6sätt att slippa bottenmåla

6sätt att slippa bottenmåla 6 sätt att slippa bottenmåla 6 sätt att slippa bottenmåla Varje år försöker du överlista dem. Algerna och djuren som vill bosätta sig på din båt. Och varje år står du där i snålblåsten, med värkande armar

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS

INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS Initiativet för Reko arbetsplats är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in:

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in: HEJ! Vi fattar att facket kanske inte är det första du tänker på just nu. Men ganska snart kommer du att sluta gymnasiet, och då kan det vara väldigt bra att känna till att vi finns. Läs vidare så berättar

Läs mer

POLITISK INRIKTNING INFÖR VALET 2010

POLITISK INRIKTNING INFÖR VALET 2010 POLITISK INRIKTNING INFÖR VALET 2010 Antaget av partistyrelsen hösten 2009. Detta politiska inriktningsdokument ska på övergripande nivå fungera som en inspiration och vägledning för gröna politiker i

Läs mer

Antalet människor som lever i extrem

Antalet människor som lever i extrem Fattigdomen minskar FATTIGDOM Läget () Trenden 700 miljoner människor lever i extrem fattigdom. Det motsvarar 10 procent av jordens befolkning. Minskar i alla delar av världen. Mellan 1990 och minskade

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

ETT LIV BLAND MOLNEN

ETT LIV BLAND MOLNEN ETT LIV BLAND MOLNEN Internet har förändrat våra liv. Men revolutionen har bara börjat. I takt med att världen krymper och digitaliseras så exploderar nu utbudet av molntjänster som ger oss helt nya sätt

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Ers Majestät Leif Denneberg Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar

Ers Majestät Leif Denneberg Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar 2016-04-18 Det talade ordet gäller! Palle Borgströms inledningstal Guldmedaljen 2016 Ers Majestät Leif Denneberg Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar Något har hänt i den offentliga

Läs mer

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom torsdag den 7 april 06 Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher SEB har under perioden december 05 - februari 06 låtit Sifo/Research International

Läs mer

FOOD & FRIENDS MATRAPPORT 2016

FOOD & FRIENDS MATRAPPORT 2016 FOOD & FRIENDS MATRAPPORT Vad vi äter i Sverige? Allt förändras med tiden. Håret skulle vara kortare i luggen och på sidorna, och längre bak i nacken. Utan att ha några exakta data, så vågar vi som minns

Läs mer

Vågkraft och tidvattenkraft

Vågkraft och tidvattenkraft Vågkraft och tidvattenkraft Källor: Sida 1: http://www.el.angstrom.uu.se/forskningsprojekt/wavepower/lysekils projektet.html Sida 2: http://www.el.angstrom.uu.se/forskningsprojekt/wavepower/vagkraft.html

Läs mer

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan Bulltofta förskola Lokal Arbetsplan Lokal arbetsplan Vår förskola Bulltofta förskola är en enavdelningsförskola på Kirseberg. Förskolan ligger mitt emot Bulltoftaskolan och har närhet till bland annat

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det?

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? För att du ska veta att maten är ekologisk räcker det att det står ekologisk på förpackningen. Eller så kikar du efter de här två märkena,

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

ABF VÄSTRA GÖTALAND - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR!

ABF VÄSTRA GÖTALAND - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR! ABF VÄSTRA GÖTALAND - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR! HÅLLBART ABF ABF är en idéburen rörelse med ett idéprogram fastlagt för hela organisationen. Idéprogrammet är vägledande för vårt sätt att arbeta för en

Läs mer

Smakstart. Effektmätning. Rapport 2013

Smakstart. Effektmätning. Rapport 2013 Rapport 1 3. Hur viktigt är följande saker när du handlar mat? Svara på en 5-gradig skala där 5 betyder mycket viktigt och 1 är helt oviktigt? Bas samtliga 351 st 2012 Bas samtliga 434 st 2 3B. När anser

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Det är ni som läser detta.

Det är ni som läser detta. Vem är Folkspel? Det är ni som läser detta. Folkspel ägs av 69 olika riksorganisationer Bl.a Riksidrottsförbundet (RF), där vi syns mest Hjärtebarnsföreningen, Friluftsfrämjandet, De synskadades riksförbund,

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Etiska och sociala krav vid Upphandling

Etiska och sociala krav vid Upphandling Etiska och sociala krav vid Upphandling Rolf Robèrt Etiska och sociala krav - bakgrund Rättsläget avseende möjligheten att ställa etiska och sociala krav i samband med offentlig upphandling har länge varit

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Budgethantering Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning

Läs mer

Vi är specialister på att avgifta farligt avfall

Vi är specialister på att avgifta farligt avfall for a cleaner tomorrow Vi är specialister på att avgifta farligt avfall Nordgroup a/s Lindholmvej 3 DK-5800 Nyborg Kundservice Tel +45 8031 7100 Fax +45 8031 7300 Måndag till torsdag kl. 7-16 Fredag kl.

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Bemanningsindikatorn Q1 2015

Bemanningsindikatorn Q1 2015 1 Bemanningsindikatorn Q1 2015 Första kvartalet 2015 våt filt ger dödläge Under första kvartalet 2015 väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 43 procent förväntar sig oförändrad

Läs mer