Regionaliserad läkarutbildning - en uppföljning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regionaliserad läkarutbildning - en uppföljning"

Transkript

1 Regionaliserad läkarutbildning - en uppföljning Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER

2 REV81 2(11) Sammanfattning Revisorerna genomförde år 2010 en granskning av landstingets projektplanering inför regionalisering av läkarutbildningen vid Umeå universitet. I januari 2014 blev de första studenterna som genomfört sin avslutande del, termin 6-11 vid Sundsvalls sjukhus, klara med sin grundutbildning. Projektet övergick därmed i ordinarie drift. Det övergripande syftet med den uppföljande granskningen är att undersöka om satsningen på den regionaliserade läkarutbildningen fullföljts enligt plan. Granskningsresultat Ifråga om styrelsens och nämnderna tagit ansvar för den regionaliserade läkarutbildningen konstateras att Umeå universitet har det odelade ansvaret för läkarutbildningen. Landstinget har tagit ansvar för det avtal som träffats mellan parterna ifråga om lokaler, budget och har fördelat det verkställande lokala ansvaret för administration och strukturella stödfunktioner. Ifråga om forskning så torde det också i huvudsak röra sig om verkställighetsfrågor. I enlighet med landstingsfullmäktiges policy angående forskning och utveckling upprättas ett forskningsbokslut. Den samlande bedömningen är att styrelsen som ansvarig för planering och samverkan har tagit ett ändamålsenligt ansvar. Övriga nämnder har endast en indirekt kontakt med utbildningen, dock med uttalat intresse för läkarrekryteringen. Läkarutbildningen har varit överfinansierad under uppbyggnadsfasen. Enligt uppgift har detta varit fullt medvetet med hänsyn till planeringsosäkerhet. Av redovisade resultat framgår att den regionaliserade läkarutbildningen, från och med år 2014 i ordinär drift, uppvisar relativt god följsamhet mot budget. Vi bedömer att den ekonomiska hanteringen varit tillfredsställande. I faktisk mening är det ännu för tidigt att säkert bedöma om den regionaliserade läkarutbildningen kan förbättra läkarrekryteringen. Beträffande allmäntjänstgöringen konstateras att två ur den senaste gruppen inte erbjudits AT-plats och en av dem som examineras innevarande termin får ej AT-plats. Huruvida detta är på något sätt oroande har vi inte möjlighet att bedöma men det tycks finnas en förbättringspotential. Av redovisningen framgår att den akademiska miljön har haft en kontinuerlig tillväxt inom samtliga områden: disputationer, vetenskapliga artiklar och anslag för forskning. Uppbyggnaden av den akademiska miljön kan därmed bedömas ha genomförts på ett ändamålsenligt sätt. Vi bedömer att landstinget bör överväga att avgiftsbelägga den externa forskningen för att den inte, på sikt, ska inkräkta på reguljära forskningsstödjande resurser. Landstingsstyrelsen bör också särskilt beakta vad den ökade avsättningen till Umeå universitet kan innebära för det interna stödet till forskning, utveckling och utbildning inom landstinget.

3 REV81 3(11) Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Syfte och revisionsfråga 4 3 Revisionskriterier 4 4 Metod och avgränsning 4 5 Regelverk 4 6 Läkarutbildningen och landstinget Landstingets avsiktsförklaringar 5 7 Granskningsresultat Läkarutbildning Hur många stannar kvar Ekonomi Lokaler och utrustning Forskning/akademisk miljö 8 8 Revisionella bedömningar 10

4 REV81 4(11) 1 Bakgrund Revisorerna genomförde år 2010 en förstudiegranskning av landstingets projektplanering inför regionalisering av läkarutbildningen (RLU) vid Umeå universitet. I januari 2014 blev de första studenterna som genomfört sin avslutande del, termin 6-11 vid Sundsvalls sjukhus, klara med sin grundutbildning. Projektet övergick därmed i ordinarie drift. 2 Syfte och revisionsfråga Det övergripande syftet med den uppföljande granskningen är att undersöka om satsningen på den regionaliserade läkarutbildningen fullföljts enligt plan. Revisionsfrågor: - Har styrelsen och nämnderna på ett ändamålsenligt sätt tagit ansvar för läkarutbildning och forskning? - Har kostnaderna för utbildning och forskning utfallit enligt plan? - Har förutsättningarna för läkarrekrytering förbättrats till följd av utbildningssatsningen? - Har uppbyggnaden av en akademisk forskningsmiljö fullföljts enligt plan? 3 Revisionskriterier Kommunallag, Hälso- och sjukvårdslag, överenskommelser mellan medverkande landsting och Umeå universitet kring läkarutbildning och forskning. 4 Metod och avgränsning Granskningen avgränsas till de resultat och erfarenheter som rör landstingets insatser, dvs att ingen avstämning sker mot universitetets eller de studerandes synpunkter. Granskningen genomförs med hjälp av intervjuer och dokumentgranskning. Intervjuer genomförs med verksamhetschef och samordnare vid landstingets FoU-avdelning. Intervjupersonerna har beretts möjlighet att sakgranska rapporten. 5 Regelverket Den regionaliserade läkarutbildningen har utformats i samverkan mellan Umeå universitet och landstingen i Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten. Den grundläggande läkarutbildningen är ett statligt ansvar. Umeå universitet ansvarar för hela utbildningen, också de delar som regionaliseras. Lektorerna har universitet som huvudarbetsgivare men med 30% tjänstgöring i landstinget (lönesättning som specialistläkare). Det intrång som utbildningen ger upphov till vid vårdinrättningarna ska, i princip, kompenseras med så kallade ALF 1 -medel. Dessa medel grundas på antalet studentveckor i handledning och betalas i efterhand ut, 1 Avtalet om läkarutbildning och forskning reglerar ersättning för det intrång i ordinarie verksamhet som läkarutbildningen innebär samt stöd till klinisk forskning.

5 REV81 5(11) för vidare fördelning internt inom landstinget. För fördelningen till klinikerna ansvarar FoU-avdelningen. I juni 2010 slöts Avtal om regionaliserad läkarutbildning och ett Hängavtal till regionalt samverkansavtal mellan Umeå universitet och Västerbottens läns landsting om samarbete inom området medicin, odontologi och hälsa. Avtalen undertecknades för Landstinget Västernorrland av landstingsrådet och landstingsdirektören. 6 Läkarutbildningen och landstinget Sammanfattningsvis så konstaterades i den av revisorerna genomförda förstudien år 2010 att:.. planeringen av den regionaliserade läkarutbildningen i Landstinget Västernorrland i stort har genomförts på ett ändamålsenligt sätt. Planeringsarbetet har, såvitt kan bedömas, genomförts med hög aktivitet och god dokumentation. Rapporteringen till styrelsen har skett genom föredragningar, besök från universitetets ledning och via utförliga minnesanteckningar. Styrelsen har beslutat om planerings- och investeringskostnader. Styrelsen kunde dock med fördel ytterligare ha lyft fram den regionaliserade läkarutbildningen som en strategisk utvecklingsfråga för fullmäktige. Det samlade ekonomiska åtagandet borde ha fått en mer framträdande redovisning. Ett antal frågeställningar lyftes fram för en framtida uppföljning, bland annat de som här har framförts som revisionsfrågor. 6.1 Landstingets avsiktsförklaringar Landstingsplan Utökningen och regionaliseringen av läkarutbildningen i Umeå innebär att tio studenter per termin nu gör sin kliniska utbildning i Västernorrland. Detta är ett välkommet tillskott i läkarförsörjningen och landstinget ska arbeta för att kunna erbjuda dessa studenter en attraktiv anställning efter avslutad utbildning. Trots tillskottet kommer det att krävas ett synnerligen aktivt rekryteringsarbete både i Sverige och i utlandet. Under planperioden är det angeläget att stärka utvecklingen av landstingets akademiska miljö, utifrån tydliga strategier för forskning, utveckling, utbildning och innovation. Budgetskrivelse 2015 landstingets kansli Umeå universitets läkarutbildning samt övriga vårdutbildningar vid regionens universitet ställer också stora krav på forskning, utbildningsinsatser/handledning samt god och utvecklad miljö för kunskapssökning via webben (medicinska biblioteket). Möjligheten att söka forskningsanslag lokalt och regionalt är viktigt för landstingets medarbetare så att möjligheten till forskning och utveckling av akademiska miljöer finns även fortsatt. Den regionaliserade läkarutbildningen ger en bättre rekryteringsmöjlighet, viktigt är att kandidaterna knyts till landstinget efter genomgången utbildning.

6 REV81 6(11) 7 Granskningsresultat De ovan beskrivna avtalen med Umeå universitet gick ut och omförhandlades under Umeå universitet aviserade inför förhandlingarna att kostnaderna ökat så mycket att man övervägde att minska antalet utbildningsorter. Efter förhandlingar under hösten kunde ett nytt avtal undertecknas i december Regionlandstingens motprestation stannade vid att varje landsting skulle stödja universitetet med 1,5 miljoner kronor till forskning. Enligt uppgift så har FoU-chefen tillsett att vakanshålla tre tjänster inom FoU-avdelningen i avvaktan på slutförhandling, varför ingen merkostnad uppstår för landstinget. Däremot så kan detta minska utrymmet för att internt stödja forskning, utbildning och utveckling. 7.1 Läkarutbildning Vid årsskiftet 2013/14 examinerades den första gruppen av läkarstudenter med studieort Sundsvall och utbildningen övergick i ordinarie drift med studenter på alla (regionaliserade) terminer. Enligt avtalet är åtagandet att ta emot 8-12 studenter. Landstinget Västernorrland uppges ha erbjudit sig att ta emot upp till tjugo läkarstudenter. Ht Vt 14 7 Ht 14 8 Vt 15 8 Ht Fram till och med 2015 har totalt 45 läkarstudenter nått sin grundexamen. Enligt uppgift så har läkarutbildningen fungerat enligt plan medan det under åren, på något moment har uppstått brist på lokala handledare. Det har kunnat lösas med stöd från universitetet. En fördel för Sundsvall som utbildningsort uppges vara att man redan från början hade en större mängd disputerade läkare eller annan personal att tillgå än vid de andra utbildningsorterna för regionalisering. Utvärdering Utvärderingar från universitetets sida har visat på positiva resultat. I rapport till ALF-kommitten sägs: Utvärderingar visar att studenterna är nöjda med den nya Läkarutbildningen vid fyra studieorter. Det som beskrivs vara positivt är främst ett förbättrat regionalt kontaktnät för forskning och undervisning, samt en ökad dialog och ett bättre samarbete inom regionen. Både forskning och undervisning gynnas och har ökat möjligheterna att starta gemensamma studier bl.a. multicenterstudier vid flera sjukhus i regionen. Vidare har det för några även inneburit en fördel när det gäller praktikplaceringar då man behöver utlokalisera färre studenter. Den pedagogiska utvecklingen med caseundervisning och streamade föreläsningar har varit positiv. 2 Samverkansorgan mellan Umeå universitet och Västerbottens läns landsting, sedan 2010 med adjungerade ledamöter från regionlandstingen.

7 REV81 7(11) Hur många stannar kvar? Det för regionlandstingen mest betydelsefulla motivet för att ingå avtal med Umeå universitet om läkarutbildning var utsikten att underlätta läkarrekryteringen. Den fråga som initialt avgör om Landstinget Västernorrland kan förvänta sig fler lokalt anknutna läkare är hur man lyckats erbjuda och få de studenter som examineras att bli AT-läkare inom landstinget. I ett senare skede blir utmaningen att få färdiga AT-läkare att stanna kvar och söka specialiseringstjänsgöring (ST). Resultatet för de studenter som hittills avslutat den grundläggande läkarutbildningen är följande: Första gruppen RLU som blev klar 2013 ht - 8 sökte och 8 fick AT Andra gruppen RLU som blev klar 2014 vt - 4 sökte och 4 fick AT Tredje gruppen RLU som blev klar 2014 ht - 2 sökte och 2 fick AT Fjärde gruppen RLU som blev klar 2015 vt - 4 sökte och 4 fick AT Femte gruppen RLU som blev klar 2015 ht - 8 sökte och 6 fick AT Sjätte gruppen RLU som blir klar 2016 vt - 8 har sökt och 7 får AT De eventuella avhoppen eller byte av studieort från studieort Sundsvall finns det inga faktiska lokala uppgifter om. Administrationen sköts av Umeå Universitet och i en del fall kan avhoppen röra sig om studieavbrott med rätt att behålla sin utbildningsplats. Det kan finnas flera orsaker till avhopp, avbrott eller byte av studieort. Det uppges också vara andelsmässigt fler studerande som kommer från de södra delarna av landet vid Sundsvalls sjukhus än i Östersund respektive Sunderbyn, vilket kan öka benägenheten att flytta. Noteringar Det kan konstateras antalet studenter som gått vidare till AT i länet har varierat. Möjligen kan det tolkas som något oroande att landstinget inte erbjudit samtliga sökande AT-platser vid de två senaste examenstillfällena Ekonomi I planeringen för mottagandet av de första läkarstudenterna upplevdes en betydande osäkerhet i budgetarbetet. I praktiken innebar detta (tabell nedan) en full budgetering redan från det första året, vilket resulterade i en återföring av cirka en tredjedel, omkring 2,5 miljoner kronor årligen. Från och med år 2014 är utbildningen fullt utbyggd med en bättre matchning mellan budget och kostnader. En nedjustering av budgeten för år 2015 resulterade för första gången i ett negativt resultat om 257 tusen kronor. Resurserna ianspråktas framförallt av personalkostnader, bland annat för handledning och handledarutbildning samt drift. År Budget Utfall Avvikelse , , , , , , ,4 +666, ,6-256,6 Not: uppgifter från FoU-avdelningen Utöver budget enligt ovan tillkommer ersättning till kliniker vid sjukhuset för det intrång i verksamheten som läkarutbildningen orsakar. Under 2015 uppgick denna ersättning (ALF-medel) från universitetet till cirka 4,2 miljoner kronor.

8 REV81 8(11) Lokaler och utrustning Lokalerna för läkarutbildningen uppges fungera så som avsetts. Studentarbetsplatser, tillgång till nätverk, bibliotek och föreläsningssal stod klart inför starten av utbildningen och samlokaliserades med redan existerande Kliniskt träningscentrum (KTC). 7.2 Forskning/Akademisk miljö Landstingsfullmäktige antog i februari 2013 en policy för Forskning och utveckling. Enligt policyn ska det upprättas ett forsknings- och utvecklingsbokslut för redovisning till landstingsfullmäktige. Policyn anger att Landstinget Västernorrland ska avsätta resurser för forskning och utveckling. Ett viktigt syfte med detta är att landstinget på ett bra sätt ska skapa förutsättningar för kunskapsutveckling, utveckling av akademisk miljö, effektivisering och förändring. Umeå universitets regionaliserade läkarutbildning är en drivkraft för detta liksom landstingets ständiga behov av förändring och effektivisering. FoU-verksamheten är inriktad på att skapa goda förutsättningar för den kliniska forskningen, forskning som stödjer utvecklingen av god vård och folkhälsa, forskning inom regional utveckling samt forskning som ger en god grund för verksamhetsutveckling och systematiskt förbättringsarbete. En av de frågor som ställdes i den föregående granskningen av planeringen för den regionaliserade forskarutbildningen var hur den kliniska forskningen skulle komma att utvecklas i landstinget/sjukhuset i Sundsvall. Av det senaste forskningsbokslutet 3, redovisat i landstingsstyrelsens personalpolitiska och allmänna utskott den , framgår bland annat att antalet (övriga) disputerade kontinuerligt ökat: från 40 disputerade år 2011 till 54 stycken år Till detta kommer 10 docenter och en professor. Doktorsgraden medför bland annat möjlighet att ansvara för och leda forskning och forskningsprojekt. Under 2015 disputerade fem läkare vid Sundsvalls sjukhus. Diagram Utveckling av forskarkompetens Antal Professor Docent Disputerade övr Doktorander År Ett annat vanligt mått för att beskriva forskningens kvalitet och utveckling är hur ofta vetenskapliga artiklar publiceras av forskare. Under 2015 publicerades 63 vetenskapligt granskade artiklar i nationella eller internationella tidskrifter författade av medarbetare i landstinget. Antalet vetenskapligt granskade artiklar har ökat med 37 % sedan uppföljning påbörjades år Samtliga diagram under avsnitt 6.2 utgör bearbetningar av uppgifter i Forsknings- och utvecklingsbokslut 2015

9 REV81 9(11) Diagram Vetenskapliga artiklar, 3-års intervall Antal Tidsintervall Av diagrammen nedan framgår hur de ekonomiska förutsättningarna för att bedriva forskning i landstinget har utvecklats. Under 2015 avsatte landstinget dryga sex miljoner kronor i sökbara medel för forskning. Utrymmet har mer än fördubblats sedan den regionaliserade läkarutbildningen och åtagandet att bygga en akademisk miljö startade. Diagram Sökbara forskningsmedel, 3 - års intervall 6,00 5,00 4,00 Milj kr 3,00 2,00 1,00 0, Tidsintervall En ännu snabbare tillväxttakt uppvisar de externa forskningsanslagen, dvs de anslag som forskare i landstinget dragit in från exempelvis forskningsråd, näringsliv etc. Diagram Externa forskningsanslag Milj kr År

10 REV81 10(11) Som en del i stödjande infrastrukturen finns också landstingets avdelning för Forskning och Utveckling. Där erbjuds kvalificerat stöd och handledning i frågor rörande forskning, biomedicinsk statistik, systematiskt förbättringsarbete samt inom biblioteks- och informationsvetenskap. FoU-avdelningen administrerar såväl ALF-medel, interna forskningsanslag och externa anslag. Hittills har inga overheadkostnader tagits ut från anslagen men här pågår diskussioner, framförallt avseende de externa anslagen. Det upplevs som betydelsefullt att den forskning som bedrivs kan medfinansiera övergripande administration, medelshantering och den infrastruktur som erbjuds: exempelvis Kliniskt forskningscentrum (KFC), medicinska biblioteket, datafaciliteter mm. FoU-råd Vid FoU-rådet träffas verksamhetschefer, FoU-chef samt studiesamordnare vid KFC för att bereda möjligheten att starta nya akademiska studier samt läkemedelsprövningar. Syftet med beredningen är att öka möjligheten till att genomföra studier, kvalitetssäkra genomförande samt säkra studiernas behov av stödresurser. Övriga frågor relaterade till klinisk forskning diskuteras också. FoU-rådet leds av landstingets FoU-chef. Noteringar Utvecklingen av forskningen vid sjukhuset, dvs utbyggnaden av den akademiska miljön uppvisar en kontinuerlig tillväxt. Den externfinansierade forskningen visar en än snabbare utveckling. Vi bedömer att landstinget bör överväga att avgiftsbelägga den externa forskningen för att den inte, på sikt, ska inkräkta på reguljära forskningsstödjande resurser. Landstingsstyrelsen bör också särskilt beakta vad den ökade avsättningen till Umeå universitet kan innebära för det interna stödet till forskning, utveckling och utbildning inom landstinget. 8 Revisionella bedömningar - Har styrelsen och nämnderna på ett ändamålsenligt sätt tagit ansvar för läkarutbildning och forskning? Här kan lämnas ett i det närmaste retoriskt svar har styrelse och nämnder att ta ansvar för läkarutbildningen? Umeå universitet har det odelade ansvaret för den regionaliserade läkarutbildningen. Landstinget har tagit ansvar för det avtal som träffats mellan parterna ifråga om lokaler, budget och har fördelat det verkställande lokala ansvaret för administration och strukturella stödfunktioner. Ifråga om forskning så torde det också, avgränsat till uppbyggnaden av en akademisk miljö till stöd för läkarutbildningen, i huvudsak röra sig om verkställighetsfrågor. I enlighet med landstingsfullmäktiges policy angående forskning och utveckling så upprättas ett forskningsbokslut, vilket hanteras av landstingsstyrelsen och det personalpolitiska och allmänna utskottet. Den samlande bedömningen är att styrelsen som ansvarig för planering och samverkan har tagit ett ändamålsenligt ansvar. Övriga nämnder har endast en indirekt kontakt med utbildningen, dock med uttalat intresse för läkarrekryteringen. Såväl läkarutbildning som forskning har lyfts fram som strategiska frågor för fullmäktige i landstingsplan och policy.

11 REV81 11(11) - Har kostnaderna för utbildning och forskning utfallit enligt plan? Läkarutbildningen har varit överfinansierad under uppbyggnadsfasen. Enligt uppgift har detta varit fullt medvetet med hänsyn till planeringsosäkerhet. Av redovisade resultat framgår att den regionaliserade läkarutbildningen, från och med år 2014 i ordinär drift, uppvisar relativt god följsamhet mot budget. Vi bedömer att den ekonomiska hanteringen varit tillfredsställande. - Har förutsättningarna för läkarrekrytering förbättrats till följd av utbildningssatsningen? I faktisk mening är det ännu för tidigt att säkert bedöma om den regionaliserade läkarutbildningen kan förbättra läkarrekryteringen. Den avgörande tidpunkten är när allmäntjänstgöringen har avklarats. Allt fler av de examinerade studenterna tycks dock söka och få allmäntjänstgöring inom landstinget. Av den senaste gruppen har två inte erbjudits AT-plats och en av dem som examineras innevarande termin får ej AT-plats. Huruvida detta är på något sätt oroande har vi inte möjlighet att bedöma men det tycks finnas en förbättringspotential. - Har uppbyggnaden av en akademisk forskningsmiljö fullföljts enligt plan? Av redovisningen framgår att den akademiska miljön har haft en kontinuerlig tillväxt inom samtliga områden: exempelvis disputationer, vetenskapliga artiklar och anslag för forskning. Uppbyggnaden av den akademiska miljön kan därmed bedömas ha genomförts på ett ändamålsenligt sätt. Vi bedömer att landstinget bör överväga att avgiftsbelägga den externa forskningen för att den inte, på sikt, ska inkräkta på reguljära forskningsstödjande resurser. Landstingsstyrelsen bör också särskilt beakta vad den ökade avsättningen till Umeå universitet kan innebära för det interna stödet till forskning, utveckling och utbildning inom landstinget. Härnösand Certifierad kommunal revisor

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska

En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska Ungefär en tredjedel av de som bor i de fyra nordligaste länen (34 procent) vill ha någon form av nya regioner (figur

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009 Söktryck i folkhögskolan Höstterminen 2009 Innehåll Sökande höstterminen 2009 3 Exempel på inriktningar som ökat/minskat 3 Deltagargrupper 4 Verksamhet med deltagare med funktionsnedsättning, invandrade

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Validering av vuxnas kunskap och kompetens (SOU 2001:78 ) Föredragande landstingsråd: Ralph Lédel ÄRENDET Utbildningsdepartementet har berett

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Rapport 2015:04 Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Bland de elever som började gymnasieskolans yrkesprogram 2011, erhöll endast 67 procent en examen vårterminen

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

förvalta kommunens samtliga rörelsefastigheter utom tekniska nämndens specialfastigheter för sina verk.

förvalta kommunens samtliga rörelsefastigheter utom tekniska nämndens specialfastigheter för sina verk. KFÖ, Kommunfastigheter Örebro Uppdrag förvalta kommunens samtliga rörelsefastigheter utom tekniska nämndens specialfastigheter för sina verk. ansvara för såväl yttre som inre underhåll av fastigheterna.

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

2009-02-26. Socialdepartementet

2009-02-26. Socialdepartementet 2009-02-26 Bilaga till regeringsbeslut 2009-02-26 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om en förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och

Läs mer

Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013

Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013 Kvalitetsregistret för svår sepsis/septisk chock Årsrapport för 2013 Inledning Patienter med svår sepsis eller septisk chock är relativt vanliga på våra sjukhus och framförallt på våra intensivvårdsavdelningar.

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Kvalitetsbokslut. Psykologiska institutionen

Kvalitetsbokslut. Psykologiska institutionen Kvalitetsbokslut Psykologiska institutionen 2010 Kvalitetsbokslut 2010 I Plan för Verksamhets och kvalitetsutveckling, antaget av Psykologiska institutionens styrelse 2010-05-03, görs en beskrivning av

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Forskning och utveckling inom landstinget

Forskning och utveckling inom landstinget Forskning och utveckling inom landstinget Regionens utveckling och tillväxt Kunskapsorganisation god vård Skapar grund för innovationer och utveckling Landstingets skyldighet ( 26b HoS) Attraktivt landsting,

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga PM Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Inledning Under hösten

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Kartläggning av stödet till anhöriga i Strängnäs kommun. Lena Talman, FoU-handledare, doktorand Carina Forsman Björkman, FoU-chef

Kartläggning av stödet till anhöriga i Strängnäs kommun. Lena Talman, FoU-handledare, doktorand Carina Forsman Björkman, FoU-chef Kartläggning av stödet till anhöriga i Strängnäs kommun Lena Talman, FoU-handledare, doktorand Carina Forsman Björkman, FoU-chef 1 Strängnäs kommun Strängnäs kommun ligger i norra delen av Södermanlands

Läs mer

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen Bilaga Till grund för ett fördjupat näringspolitiskt arbete ingår undertecknad kommun inom Stockholmsregionen följande avtal med Stockholm Business Region AB om samarbete inom ramen för Näringslivspolitiskt

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder.

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen 2013-04-10 LS 1303-0334 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-04- 23 0001 8 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlängda semesterperioder

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete.

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Hans Gavin Karin Selander 2014-09-19 Projektets historik God sed kommittén gick 2007 genom RS och Intosai. Styrelsen svarade

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Antagna av Norrmalms stadsdelsnämnd 2013-12 - 12 Norrmalms stadsdelsnämnd Box 3128 103 62 Stockholm Växel 08-508 09 000 norrmalm@stockholm.se

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) Bilaga 2 Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) 2014-2017 Vård- och omsorgscollege Alingsås 1. Avtalsparter Arbetsgivare Alingsås kommun, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Alingsås kommun, Socialförvaltningen

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Inbjudan till konferens i Stockholm den 8 9 september 2016

Inbjudan till konferens i Stockholm den 8 9 september 2016 Kompetenshöjande dagar för dig som ARBETAR inom personlig assistans Inbjudan till konferens i Stockholm den 8 9 september 2016 Arbetet med att möta olika myndigheters krav på utförare inom LSS har på senare

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016

RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016 RAPPORT Umeå universitets läkarutbildning vid Sunderby sjukhus 2011-2016 Högt tryck på läkarutbildningen I höstpropositionen 2007 beslutade Sveriges regering att utöka antalet utbildningsplatser på landets

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Integration i Västerviks kommun

Integration i Västerviks kommun Integration i Västerviks kommun Kommunens organisation Kommunstyrelsens förvaltning genom enheten för arbete och kompetens ansvarar för följande: Mottagning och praktisk hjälp vid bosättning Kontakter

Läs mer

Regler för forskarutbildning vid HU

Regler för forskarutbildning vid HU Regler för forskarutbildning vid HU Reglerna gäller i sin helhet för de som antas till forskarutbildning efter 1 juli 2007. De som är antagna före 1 juli 2007 har två alternativ: 1. Byta forskarutbildningsämne

Läs mer

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20 Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: BEA Datum: 1998-05-20 Mottagare: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen Personalfrågor Rubrik: Överenskommelse

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

Ungdomsindikator: Avgångna ledamöter

Ungdomsindikator: Avgångna ledamöter Solna 2010-01-26 Ungdomsindikator: Avgångna ledamöter Uppdrag Valmyndigheten skall årligen redovisa antalet avgångna ledamöter i riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige samt särskilt kommentera hur

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014

Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014 Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014 Innehållsförteckning 2 Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014 4 Östergötland - En hälsoregion 2020 6 Strategi 8 Regional samordning kring

Läs mer

2011-09-29 S2011/8505/FS (delvis) Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm

2011-09-29 S2011/8505/FS (delvis) Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regeringsbeslut I:3 2011-09-29 S2011/8505/FS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att samordna satsningen Fritt val av hjälpmedel i gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer