Tikotek, center för datateknik och alternativ och kompletterande kommunikation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tikotek, center för datateknik och alternativ och kompletterande kommunikation www.tikoteekki.fi"

Transkript

1 1 Guiden Från kontakt till kommunikation en första hjälp för bildanvändning är avsedd som hjälpmedel för social- och hälsovårdens kundarbete i situationer där klienten är talhandikappad och den anställda inte känner till hans eller hennes sätt att kommunicera. Guiden innehåller råd och redskap som hjälper klienten och den anställda att kommunicera. Också talhandikappades anhöriga kan ha nytta av guiden. Guiden innehåller information om vad man bör tänka på när man samtalar med en talhandikappad person, och vilka medel och redskap för kommunikation som finns att använda. Här finns bilder och färdigt formulerade meningar för den anställda personalen och den handikappade klienten, som är till hjälp vid sjukhusbesök, på läkarmottagningen, Folkpensionsanstalten eller socialbyrån. För mera omfattande kommunikationssituationer och behov krävs mera information om den talhandikappade personens sätt att kommunicera, vilket förutsätter samarbete mellan honom eller henne och de anhöriga, och dessutom med den personal som deltar i vården och rehabiliteringen. Det finns videofilmer om redskapen som nämns i den här guiden. De går att se på Papunets sidor: Från kontakt till kommunikation och de tillhörande videofilmerna har producerats av Förbundet Utvecklingsstörning, Tikoteket, center för datateknik och alternativ och kompletterande kommunikation.

2 Bildatavlor till olika situationer kan skrivas ut på Papunets bildverktyg på adressen papunet.net/material/

3 3 Innehåll 1. Inledning 2. Att tänka på när man bemöter en talhandikappad person 3. Redskap och metoder för kommunikation Snabbteckningar Ja/Nej-kort Känslomätare Situationsbilder och hur man använder dem Akutbesök på sjukhus: klientens bildtavla Akutbesök på sjukhus: personalens bildtavla Hos läkaren: klientens bildtavla Hos läkaren: personalens bildtavla Ergoterapi: rehabiliteringsklientens och terapeutens bildtavlor 1-3 Hos FPA/socialbyrån: klientens bildtavla Hos FPA/socialbyrån: personalens bildtavla Färdigt formulerade meningar och hur man använder dem Akut sjukhusbesök: klientens meningar 1 och 2 Akut sjukhusbesök: personalens meningar 1 och 2 Hos läkaren: klientens meningar 1 och 2 Hos läkaren: läkarens meningar 1 och 2 Hos FPA/socialbyrån: klientens meningar 1 och 2 Hos FPA/socialbyrån: personalens meningar 1 och 2 Ögonpekningsram Bokstavstavla 4. Information om tjänster för talhandikappade personer 5. Mera om alternativ och kompletterande kommunikation

4 4 1. INLEDNING När det är svårt eller omöjligt att förstå tal eller tala själv kan man ta alternativa eller kompletterande kommunikationsmetoder till sin hjälp, tillsammans med människorna i sin näromgivning. Exempel på alternativa och kompletterande kommunikationsmetoder är föremål, bilder, gester, talapparater och kommunikationsprogram för datorer. I Finland använder man förkortningen AAC på finska (från engelskans Augmentative and Alternative Communication) och på svenska AKK som står för alternativ och kompletterande kommunikation. Med hjälp av alternativa eller kompletterande kommunikationsmetoder förbättras den talhandikappades livskvalitet, han eller hon kan bättre kontrollera sitt eget liv och känna sig jämlik med andra människor. Kommunikation är en utmaning om den ena samtalspartnern inte kommunicerar med tal. Då kan det behövas tolkning, tilläggsfrågor och preciseringar av samtalspartnern för att budskapet ska nå fram. Mera information om kommunikationsmetoder och kommunikationsredskap finns i Guide om möjligheterna med kommunikation som Tikoteket har publicerat.

5 5 2. ATT TÄNKA PÅ När din samtalspartner har svårt att tala eller förstå tal: Var en uppmuntrande samtalspartner Ta reda på hur personen kommunicerar Håll ögonkontakt med honom eller henne Lägg märke till hans/hennes initiativ till kommunikation och sätt att uttrycka sig (mimik, gester, agerande, ljudande, pekande, tecken, ord osv.) och besvara dem Reagera med intresse också på vaga initiativ till kommunikation Använd ett språk som beaktar åldern och utvecklingsnivån Du kan inte alltid förstå vad den andra försöker säga Låtsas inte att du förstår om du inte gör det Berätta vad du förstod och be personen upprepa sitt budskap Be om hjälp någon annan kanske förstår meddelandet bättre än du Ge akt på omgivningen; oljud i bakgrunden kan försvåra kommunikationen Ge tid Skapa en lugn situation Vänta på personens svar eller reaktioner Upprepa ditt eget meddelande om det behövs Stöd förståendet Tala lugnt, kort och tydligt Upprepa vid behov, betona nyckelord Visa, peka eller rita Tala om en enda sak åt gången Följ med samtalspartnerns reaktioner och handla enligt dem, upprepa eller gå vidare Förtydliga med frågor som kan besvaras med ja/nej/vet inte Stöd uttryckandet Ge den handikappade personen möjlighet att uttrycka sig själv, t.ex. genom att ställa öppna frågor ( Var var du igår? ) istället för slutna ( Var du hos frisören igår? )

6 6 Många kommunikationshandikappade kommunicerar med helhetsbetonade uttryck (t.ex. innehållet i en mening kan ersättas av ett nyckelord) och då är du tvungen att tolka vad uttrycker betyder Ställ tilläggsfrågor och förtydliga Kontrollera alltid att tolkningen blev rätt Ge den handikappade möjlighet att uttrycka sitt meddelande till slut

7 7 3. REDSKAP OCH METODER FÖR KOMMUNIKATION Följande redskap och metoder för kommunikation kan användas i de flesta dialogsituationer med en talhandikappad klient eller anhörig. Bildtavlorna och de färdiga meningarna kan användas antingen som sådana eller så kan man göra individuella tillägg till dem, se respektive avsnitt om redskap. Kommunikation med snabbteckningar Man kommer igång med kommunikationen om man har penna och papper till hands. Snabbteckningar fungerar som stöd för verbala meddelanden. Ja/Nej-kort Kommunikationspartnern kan kartlägga vad den talhandikappade personen försöker förmedla genom att ställa frågor som kan besvaras jakande eller nekande. Känslomätare Med hjälp av känslomätaren kan en talhandikappad person berätta om t.ex. sitt humör, smärta, smärtans styrka osv. Bildtavlor och färdigt formulerade meningar I de medföljande bildtavlorna och färdigt formulerade meningarna finns ordförråd med vilkas hjälp man kommer igång med kommunikationen vid sjukhusbesök, hos läkaren, på socialbyrån och hos FPA. Det finns skilda bildtavlor och meningar för klienten och de anställda. Ögonpekningsram och bokstavstavla Ögonpekningsramen och alfabettavlan kan användas i situationer där den talhandikappade personen inte kan röra sig eller använda sina händer för att peka på en bild eller skriva ett ord.

8 8 KOMMUNIKATION MED SNABBTECKNINGAR Exempel: Hände det i skogen, i staden eller någon annanstans? Redskap: Penna och papper Användning Snabbteckningar är användbara i en diskussion där den handikappade saknar medel för att uttrycka sig. Det är viktigt att komma ihåg att den här metoden inte kräver några konstnärliga färdigheter, varje teckning diskuteras muntligt med den handikappade. Idén är att rita ett eller fler alternativ och dessutom ett frågetecken som betyder inget av de här alternativen. Med teckningarnas hjälp reder man ut vad den handikappade vill uttrycka. Hur det fungerar 1. Rita enkla bilder. Bildernas antal beror på den talhandikappades språkliga färdigheter och korttidsminne det är bra att utgå från två alternativ och ett frågetecken. Vid behov kan man skriva ovanför bilden vad den föreställer. 2. Rita alltid också ett frågetecken förutom bilderna. Det kan betyda t.ex. Inget av de här alternativen utan någonting annat rita mera. 3. Namnge alltid de ritade alternativen för den talhandikappade personen, peka på bilderna en i taget och säg vad de betyder. 4. Den handikappade väljer alternativ t.ex. genom att peka med fingret. 5. Rita fler alternativ om det behövs när diskussionen går vidare.

9 9 6. När du har fått ärendet klart för dig, försäkra dig ännu om att du uppfattat vad den talhandikappade personen ville berätta. 7. Det är vanligt att den handikappade väljer frågetecknet flera gånger efter varandra. Forstsätt då att rita nya alternativ. Ibland kan det sluta med en situation där man inte får reda på budskapet. Då kan man fråga sin diskussionspartner om man ska börja om från början eller tala om någonting annat. Du kan också be om hjälp av någon som bättre känner din diskussionspartner. Att reda ut ett budskap med hjälp av snabbteckningar kan ta tid men är givande när det lyckas. Med snabbteckningarnas hjälp kan man diskutera många sådana nya saker som inte annars hade gått att diskutera. Källa: Merikoski, Hannele (2001): Nopea piirroskuvakommunikointi (Quick Drawing Communication System). I boken Huuhtanen, Kristina (red.): Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikointimenetelmät Suomessa vuosituhannen taitteessa, Förbundet Utvecklingsstörning, Helsingfors.

10 10 JA/NEJ-KORT Redskap Ja/Nej-kort Hur det fungerar Man kan inleda en diskussion med hjälp av Ja/Nej-kort, men de bör inte vara det enda uttrycksmedlet. När en talhandikappad person besvarar frågor med ja eller nej är han eller hon alltid beroende av vilka frågor som har ställts. Då kan han eller hon inte själv ta initiativ i diskussionen. Den talhandikappade kan uttrycka sin åsikt genom att nicka, skaka på huvudet, titta eller peka på Ja/Nej-korten. Det är bra att försäkra dig om att du förstått din diskussionspartners meddelande rätt. Du kan t.ex. fråga Menade du din dotter? och visa svarsalternativen Ja och Nej. Förslag Man kan färglägga bilderna, t.ex. Ja med grönt och Nej med rött.

11 11 JA/NEJ-KORTEN

12 12

13 13

14 14 KÄNSLOMÄTARE Redskap En känslomätare med bilder som uttrycker både positiva och negativa känslor. Hur det fungerar Med hjälp av känslomätaren kan en talhandikappad person uttrycka sin sinnesstämning och fysiska förnimmelser, t.ex. om det gör lite ont, mycket ont eller väldigt ont. Om inte den handikappade själv kan visa vilken bild han avser kan du klargöra känslomätarens bilder genom att peka på dem eller läsa upp alternativen ett i taget. Den talhandikappade väljer bild på ett sätt som ni tillsammans har kommit överens om, t.ex. genom att nicka eller blinka. Det är viktigt att du uttrycker din diskussionspartners val muntligt. Förslag Du kan färglägga bilderna, exempelvis de behagliga alternativen med rött och de obehagliga med blått.

15 15 KÄNSLOMÄTARE

16 16 SITUATIONSBILDER Redskap Ta kopior av bildtavlorna för olika situationer. Akutbesök på sjukhus: klientens bildtavla/personalens bildtavla Hos läkaren: klientens bildtavla/personalens bildtavla Ergoterapi: - ergoterapeutens bildtavla - rehabiliteringsklientens bildtavla - bildtavla för ergoterapeut och barn i ergoterapi Hos FPA/socialbyrån: klientens bildtavla/personalens bildtavla Användning Med hjälp av situationsbilderna kan en talhandikappad person visa vad han eller hon menar genom att välja ut bilder som beskriver ämnet. På motsvarande sätt kan du göra ditt budskap tydligare och lättare att förstå genom att använda bilderna. Hur det fungerar 1. Den talhandikappade personen uttrycker sitt ärende genom att visa på en bild i bildtavlan (genom att peka, eller med hjälp av en pannlampa, en pekpinne eller sin blick). 2. Om den handikappade inte själv kan visa vilken bild han eller hon menar, pekar du på dem en i taget och säger högt vad de beskriver. Din diskussionspartner visar vilken bild han väljer på ett sätt som ni tillsammans har kommit överens om, t.ex. genom att nicka. Upprepa budskapet muntligt för att försäkra dig om att du har uppfattat rätt.

17 17 Förslag Det är bra att komplettera bildtavlorna med personliga bilder, exempelvis med foton av familjemedlemmarna. Kom ihåg att bildtavlorna kan bearbetas i Papunets Bildverktyg på adressen Mera information om användningen av bilder finns i Tikotekets broschyr Kuvat kommunikoinnissa.

18 18

19 19

20 20

21 21

22 22

23 23

24 24

25 25

26 26

27 27

28 28

29 29

30 30

31 31

32 32

33 33 FÄRDIGT FORMULERADE MENINGAR Redskap Skriv ut de färdiga meningarna för olika situationer. Akut sjukhusbesök: klientens meningar 1 och 2 personalens meningar 1 och 2 Hos läkaren: klientens meningar 1 och 2 läkarens meningar 1 och 2 På FPA/socialbyrån: klientens meningar 1 och 2 personalens meningar 1 och 2 Användning Med hjälp av de färdiga meningarna kan en läskunnig talhandikappad person uttrycka sitt ärende genom att välja en lämplig mening bland de färdigt formulerade meningarna. På motsvarande sätt kan du förtydliga ditt talade budskap och göra det lättare att förstå genom att visa på en lämplig mening. Hur det fungerar 1. Den talhandikappade uttrycker sitt ärende genom att visa på den mening han eller hon väljer bland de färdigt formulerade meningarna (med fingret/pannlampa/pekpinne/blicken). 2. Om den handikappade inte själv kan visa vilken mening han eller hon väljer, pekar du på dem och läser upp dem högt, en mening i taget. Din samtalspartner uttrycker sitt val på ett sätt som ni kommer överens om, t.ex. med en nickning vid rätt mening.

34 34 Det är bra att högt upprepa vilken mening din samtalspartner valde för att försäkra dig om att du uppfattade rätt.förslag: Man kan komplettera de färdiga meningsförråden personliga budskap som upprepas ofta, t.ex. Min fru Ulla tel och familjemedlemmarnas namn.

35 35

36 36

37 37

38 38

39 39

40 40

41 41

42 42

43 43

44 44

45 45

46 46

47 47 ÖGONPEKNINGSRAM Redskap En ögonpekningsram som går att skriva ut på papper eller transparang. Användning Om den talhandikappade personen inte kan tala eller gestikulera annat än med ögonen, kan du använda en ögonpekningsram som kommunikationsmedel. Fäst eller rita bilder eller ord på bägge sidor av ramen. Den handikappade kan uttrycka sig genom att titta på den bild eller det ord som beskriver ärendet. Det är viktigt att ramen också har alternativet Någonting annat med vars hjälp den handikappade kan be om flera alternativa bilder eller ord till ramen. Bilden som föreställer Någonting annat kan t.ex. vara ett frågetecken. Placera ramen så att den talhandikappade obehindrat kan se på den. Det är viktigt att du kan följa den handikappades blick. När din samtalspartner har uttryckt sig genom att rikta sin blick mot ett visst ställe på ramen kan han t.ex. blunda. Efter det innebär en ny ögonrörelse och fokusering en ny sak. Det är bra att upprepa muntligt vad samtalspartnern har uttryckt, för att försäkra dig om att du uppfattat rätt. Förslag När du skriver ut ögonpekningsramen på en transparang kan du rita eller skriva med vattenlöslig tusch. När ni använt ramen klart torkar man av den och kan rita eller skriva in nya budskap.

48 48

49 49 BOKSTAVSTAVLA Redskap En bokstavstavla som går att skriva ut på papper eller transparang. Användning Med bokstavstavlan kan en talhandikappad uttrycka sig genom att bilda ord, bokstav för bokstav. Mellan orden visar han på en tom ruta eller på rutan för Mellanrum. Hur det fungerar 1. Den talhandikappade bildar ord genom att visa på bokstäver (med fingret/pannlampa/pekpinne). 2. Om din samtalspartner inte kan visa på bokstäverna själv, pekar du på dem en i taget. Partnern visar vilken bokstav han eller hon väljer med en gest som ni har kommit överens om tillsammans, exempelvis genom att nicka vid den bokstav han eller hon menar. 3. Om man har skrivit ut bokstavstavlan på en genomskinlig transparang kan den handikappade bilda ord också genom att rikta sin blick mot rätt bokstav (jämför ögonpekningsramen). Placera den genomskinliga bokstavstavlan så att det går lätt för den talhandikappade att titta på tavlans olika delar. Det är viktigt att placera tavlan så att du ser vart din diskussionspartners blick riktas. Det är bra att muntligt upprepa den bokstav, det ord eller den mening som din partner valt för att vara säker på att du har förstått budskapet rätt.

50 50

51 51 4. TJÄNSTER FÖR TALHANDIKAPPADE Tolktjänst för talhandikappade Personer som på grund av sjukdom eller handikapp har svårt att förstå eller producera tal eller skrift kan använda sig av tolktjänst. Då är den handikappades kommunikationsmetod alternativ eller kompletterande. Tolktjänst för talhandikappade kan användas i situationer där människor möts utan att ha gemensamt språk eller metoder för kommunikation. Med tjänsten strävar man efter att utöka de talhandikappades möjligheter till att fatta självständiga beslut och sköta ärenden själv. Behovet av tolktjänsten och dess innehåll beror alltid på klientens individuella situation. Man ansöker om tolktjänst för talhandikappade av Fpa. En person som har ett gravt talhandikapp har rätt att få tolktjänst minst 180 timmar per år. Tolktjänster i samband med studier ska ordnas i så hög grad som den sökande behöver för att klara av sina studier. Mera information på nätet: Talterapitjänster Handikappade personer som har störningar i sitt tal, språk eller kommunikation kan få talterapi. Till talterapin hör också samarbete med den talhandikappades närmaste, fackmän och andra som deltar i rehabiliteringen. Talterapi är medicinsk rehabilitering vars syfte är att avlägsna, lindra och förebygga störningar i tal, språk eller kommunikation. Talterapin bygger på en undersökning och en terapiplan som görs upp av en talterapeut. Talterapins innehåll utgår alltid från klientens individuella behov. Talterapi kan genomföras individuellt, i grupp, i klientens egen omgivning eller i form av konsulteringstjänst. De flesta talterapeuterna arbetar vid hälsocentraler, sjukhus och daghem. Dessutom verkar de i specialskolor, rehabiliteringsinrättningar och inom vården av utvecklingshämmade. En del talterapeuter tar också emot klienter privat. Talterapeuten är en fackman som ger information om språkets och kommunikationens utveckling och störningar, och om de kommunikationsmöjligheter och rehabiliteringstjänster som står till buds för en talhandikappad person. Mera upplysningar: Finlands talterapeutförbund rf (

52 52 Hjälpmedelstjänster Personer vars prestationsförmåga är nedsatt p.g.a. utvecklingsstörning, skada, sjukdom eller åldrande kan använda hjälpmedelstjänster. Hjälpmedlen är olika redskap eller apparater, med vilka man kan förbättra en persons möjligheter att fungera, att bli självständigare och att vara aktivare inom olika områden i livet, samt förebygga eventuella större svårigheter i funktionsförmågan. I enlighet med Finlands lag har medborgarna rätt till hjälpmedel som bekostas av kommunen. Det är huvudsakligen kommunerna som ansvarar för hjälpmedelstjänsterna men de bekostas också av andra, t.ex. av Folkpensionsanstalten och försäkringsbolag. När behov av hjälpmedel uppstått ska man i första hand vända sig till sin egen kommunala hälsostation. Mera information om hjälpmedel och hjälpmedelstjänster i samband med kommunikation: Tikoteket Tikoteket är ett center för datateknik och alternativ och kompletterande kommunikation, med en yrkesövergripande arbetsgrupp som är insatt i AKK och hur man kan utnyttja datateknikens möjligheter för kommunikation, studier, arbete och fritidsintressen. Tikoteket gör bl.a. kommunikationsutredningar. I samband med utredningen reder man tillsammans med klienten och hans eller hennes anhöriga ut den talhandikappades kommunikativa möjligheter, samt provar och lånar ut hjälpmedel vid behov. En kommunikationsutredning förutsätter en betalningsförbindelse från hälsovården. Efter utredningsskedet utfärdar Tikoteket en rekommendation till den som står för betalningsförbindelsen, gällande anskaffning av eventuella personliga kommuniceringshjälpmedel. Anskaffningspraxisen varierar mellan olika kommuner. Det finns Tikotek i Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Seinäjoki, Jyväskylä, Kuopio, Uleåborg, Björneborg, Vasa, Rovaniemi och Lammi. Närmare upplysningar:

53 53 Tikotekets publikationer Mera information om kommunikation med en talhandikappad person hittar man i Tikotekets Guide om möjligheterna med kommunikation. I den finns fakta om kommunikation, talhandikapp, kommunikationens möjligheter och vad man bör tänka på när man kommunicerar med en talhandikappad person. Det har också gjorts en videofilm och en lättläst version av guiden. Den ingår i en broschyrserie som har utgivits av Förbundet Utvecklingsstörnings center för datateknik och kommunikation, Tikoteket. I samma serie har utkommit: - Kuvat kommunikoinnissa - Passi yhteiseen kieleen - Opas puhevammaisten tulkkipalvelusta - Guide om möjligheterna med informationsteknik - Opas tietokoneohjelmista opetuksessa ja kuntoutuksessa - Vuorotellen Opas vuorovaikutukseen ja kielen kehityksen alkuvaiheisiin - Toimimalla osallisuuteen Man kan beställa broschyrerna från Tikoteket, tel , tikoteekki@kvl.fi. De kan också skrivas ut från Papunets webbplats:

54 54 MERA INFORMATION OCH MATERIAL OM VÄXELVERKAN OCH KOMMUNIKATION Med den här guidens hjälp får man igång kommunikationen med en talhandikappad person. Vi har alla rätt till vårt eget individuella sätt att interagera. För att man ska komma längre i kommunikationen krävs att de kommunikativa redskapen och dialogen utvecklas och utvidgas så att de motsvarar den talhandikappade personens individuella behov. Kommunikation med bilder kan utvecklas genom att man bygger vidare på de kommunikationstavlor som den handikappade personen använder. Bildmaterialet kan man framställa antingen genom att rita bilderna själv, klippa ut bilder ur tidningar, använda fotografier eller bildbanker på internet samt Papunets Bildverktyg. Mer information om hur man kan bearbeta färdiga listor med bilder och meningar till ett kommunikationshjälpmedel finns på adressen Där man kan köpa hjälpmedel finns det också kataloger med vilkas hjälp man kan framställa bildmaterial för individuella kommunikationsbehov (t.ex. PCS-bilder, Pictogram eller WLS-kataloger). Nyttiga webbplatser: Bildbank kostnadsfritt: Bildverktyg kostnadsfritt: Information om kommunikationsmetoder (bilder, tecken, gester, bliss-språk): (innehåller bl. a. videofilmer om hur man använder materialet Från kontakt till kommunikation) Idéer till kommunikationsmetoder och övningar med hjälpmedel: Information om alternativ och kompletterande kommunikation:

55 55 Information om kommunikationshjälpmedel: Teckenbilder och ordböcker:

om tolktjänst för talhandikappade

om tolktjänst för talhandikappade Guide om tolktjänst för talhandikappade 13 Innehåll Tolktjänst är en lagstadgad rättighet 3 Talhandikapp 4 Alternativ och kompletterande kommunikation 4 Vad som avses med tolktjänst för talhandikappade

Läs mer

om tolktjänst för talhandikappade

om tolktjänst för talhandikappade Guide om tolktjänst för talhandikappade 13 Innehåll Tolktjänst är en lagstadgad rättighet 3 Talhandikapp 4 Alternativ och kompletterande kommunikation 4 Vad som avses med tolktjänst för talhandikappade

Läs mer

GUIDE. om mö jligheterna med kommunikation

GUIDE. om mö jligheterna med kommunikation GUIDE om mö jligheterna med kommunikation 13 I n n e h å l l Alla har behov av att kommunicera 3 Vad är kommunikation 3 Vid problem med talet 4 Kommunikationsbehoven och behovet av kommunikationsstöd varierar

Läs mer

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6 ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare.

Läs mer

Bli medlem: Finska. Hörselförbundet rf Ilkkavägen 4 00400 Helsingfors t. (09) 580 3830 info@kuuloliitto.fi

Bli medlem: Finska. Hörselförbundet rf Ilkkavägen 4 00400 Helsingfors t. (09) 580 3830 info@kuuloliitto.fi Mottagaren betalar portot FINSKA HÖRSELFÖRBUNDET rf Medlemsregister Avtalskod 5005138 00003 SVARSFÖRSÄNDELSE Hörselförbundet rf Ilkkavägen 4 00400 Helsingfors t. (09) 580 3830 info@kuuloliitto.fi www.kuuloliitto.fi

Läs mer

Lag om tolkningstjänst för handikappade personer 133/210

Lag om tolkningstjänst för handikappade personer 133/210 Lag om tolkningstjänst för handikappade personer 133/210 RP 220/2009 Syftet med denna lag är att främja de handikappade personernas möjligheter att fungera som jämbördiga medlemmar av samhället. Definitioner

Läs mer

GUIDE FÖR KOMMUNIKATION. En guide som är utvecklad för att beskriva användningen av alternativ och kompletterande kommunikation på daghemmet.

GUIDE FÖR KOMMUNIKATION. En guide som är utvecklad för att beskriva användningen av alternativ och kompletterande kommunikation på daghemmet. GUIDE FÖR KOMMUNIKATION En guide som är utvecklad för att beskriva användningen av alternativ och kompletterande kommunikation på daghemmet. Mathilda Finne 2014 1 Innehåll Inledning... 3 Bilder... 4 Tecken

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN 1. CENTRALA PRINCIPER 1.1 VÄRDEGRUND Vi vårdar och uppfostrar barnen, i samarbete med föräldrarna i en trygg och stödjande miljö. Vi värdesätter barnens

Läs mer

FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i

FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare.

Läs mer

Kommunikation och bemötande. Empati

Kommunikation och bemötande. Empati Kommunikation och bemötande Det är viktigt att föra en kontinuerlig dialog med den döende patienten för att kunna respektera patientens autonomi och integritet. Känner man till personens föreställningar,

Läs mer

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Innehåll Hälsa och rehabilitering 1 När du blir sjuk 2 Vem får stöd av FPA? 2 FPA-kortet

Läs mer

Ensam VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial

Ensam VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR SIDAN 1. Lärarmaterial SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle blir hämtad sist på fritids och han känner sig ledsen. Alla andra barn har gått hem och alla verkar ha någon

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Förskola - vinter Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har

Läs mer

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT 9 Har du någon skada eller andra besvär i fotleder eller fötter? Nej Ja, men besvären är lindriga Ja, jag har måttliga besvär Ja, jag har svåra besvär Källa:

Läs mer

JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E

JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E Framtagen i samarbete mellan Handikapporganisationerna, Gotlands kommun och Länsstyrelsen i Gotlands län juni 2006 Ett bra bemötande Ett bra bemötande handlar

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

Hembesök som främjar de äldres välbefinnande

Hembesök som främjar de äldres välbefinnande FINLANDS KOMMUNFÖRBUND 19.12.2013 1 (5) Hembesök som främjar de äldres välbefinnande Anvisningar för dem som gör hembesök som främjar välbefinnandet Tupu Holma & Hannele Häkkinen Bakgrund I Finland har

Läs mer

Checklista för kognitiv tillgänglighet

Checklista för kognitiv tillgänglighet Checklista för kognitiv tillgänglighet Handledning Checklistan är gjord för att underlätta arbetet med kognitiv tillgänglighet på din enhet. Checklistan består av två delar: denna handledning och ett formulär.

Läs mer

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG 7.1 Principerna för stöd Det finns tre nivåer av stöd: allmänt, intensifierat och särskilt stöd. En elev kan få stöd på endast en nivå åt gången. Stödformer som

Läs mer

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende Kort och lättläst Innehåll Hem och familj 1 Stöd till barnfamiljen 2 Vem får familjeförmåner? 2 Innan barnet föds 3 När barnet är fött 4 Stöd till

Läs mer

Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper

Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper I grundlagens 17 stadgas även om andra språkgruppers rättigheter att utveckla sitt språk och sin kultur. I paragrafen nämns förutom nationalspråken särskilt

Läs mer

Svenska hörselförbundet rf

Svenska hörselförbundet rf Tänd lampan, så hör jag bättre Sonja Londen Svenska hörselförbundet rf 1 Inclusive Library det tillgängliga biblioteket Svenska hörselförbundet rf Hörselskadade i Svenskfinland Att vara hörselskadad Bemötande

Läs mer

P Å DEN HÄR BLANKETTEN KAN SV ARA 18 år fyllda unga som använder kokleaimplantat (ensamma eller tillsammans med sin målsman)

P Å DEN HÄR BLANKETTEN KAN SV ARA 18 år fyllda unga som använder kokleaimplantat (ensamma eller tillsammans med sin målsman) Forskningsprojektet om ändamålsenlig habilitering och tolktjänst och det framtida behovet av dem för barn som fått kokleaimplantat (ci) HUMAK & KELA 2011-2012 P Å DEN HÄR BLANKETTEN KAN SV ARA 18 år fyllda

Läs mer

Svenska och svenska som andraspråk

Svenska och svenska som andraspråk Svenska och svenska som andraspråk Nationella mål år 3 Eleven ska beträffande läsning -kunna läsa bekanta och elevnära texter med flyt Lokal tolkning av mål att nå Kunna läsa sitt namn, frågar ex. vad

Läs mer

Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter

Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter Att informera allmänheten om risker och skydd vid Sevesoverksamheter 1 Information till allmänheten Kemiföretag spelar en viktig roll i svenskt näringsliv, men medför också risker. Det är därför viktigt

Läs mer

Skallskador inom fotbollen.

Skallskador inom fotbollen. Skallskador inom fotbollen. Ett handläggningsprogram. Yelverton Tegner Docent i Idrottsmedicin. Läkare för F18 landslaget. Skallskador utgör mellan 0 och 10% av alla rapporterade skador inom fotboll. Det

Läs mer

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1 Bilden av PRO PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats för gemenskap, personlig utveckling, glädje

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

Lära känna skrivbordet

Lära känna skrivbordet Är det första gången du använder Windows 7? Den här versionen har mycket gemensamt med tidigare versioner av Windows, men du kan behöva hjälp med att få upp farten. Den här guiden innehåller praktisk information

Läs mer

Du kan stötta ditt barn

Du kan stötta ditt barn Du kan stötta ditt barn Råd och stöd till barn och föräldrar inför undersökningar och behandlingar vid sjukhusbesöket Författare: Personal inom olika yrkeskategorier på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus,

Läs mer

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Slutrapport Datum: 2003-12-08 1(10) Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Rätt förmån Rätt ersättning 2003-12-08 Projektledare: Kristina Hylén Bengtsson och

Läs mer

Tips för ökad tillgänglighet i undervisningen

Tips för ökad tillgänglighet i undervisningen Tips för ökad tillgänglighet i undervisningen I Strategin för verksamhetens förutsättningar, (dnr MIUN 2012/612) fastslås att Mittuniversitetet ska präglas av alla människors lika värde och ge alla lika

Läs mer

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessen En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessens fem faser Öppna Lyssna Analysera Bedöma Motivation Åtgärd Avsluta Öppningsfasen Genom rösten, god

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Skicklig och oskicklig hantering av samarbetsfriktioner på vårdarbetsplatser Åtta korta scenarier för gruppdiskussioner

Skicklig och oskicklig hantering av samarbetsfriktioner på vårdarbetsplatser Åtta korta scenarier för gruppdiskussioner Skicklig och oskicklig hantering av samarbetsfriktioner på vårdarbetsplatser Åtta korta scenarier för gruppdiskussioner Med utgångspunkt från en serie intervjuer med sjukhuspersonal har jag tagit fram

Läs mer

STUDIETEKNIK. Till eleven

STUDIETEKNIK. Till eleven STUDIETEKNIK Till eleven Tro på dig själv! För att du ska lyckas riktigt bra med dina studier, måste du tro på din egen förmåga. Försök tänka på något som du är bra på, för då stärker du ditt självförtroende

Läs mer

Allmän beskrivning av B2-språk i årskurs 7-9

Allmän beskrivning av B2-språk i årskurs 7-9 FRÄMMANDE SPRÅK, B2 - I ÅRSKURS 7 9 Allmän beskrivning av B2-språk i årskurs 7-9 Undervisningen i ett valfritt B2-språk inleds i Helsingfors svenska skolor i årskurs 7. B2-språket är det tredje språket

Läs mer

Kommunalval. Förhandsröstning 17. 23.10.2012 Valdagen är söndag 28.10.2012. Lättläst

Kommunalval. Förhandsröstning 17. 23.10.2012 Valdagen är söndag 28.10.2012. Lättläst Kommunalval 2012 Förhandsröstning 17. 23.10.2012 Valdagen är söndag 28.10.2012 Lättläst Kommunalval 2012 Du kan förhandsrösta i Finland mellan den 17 och 23 oktober 2012. Valdagen är söndagen den 28 oktober

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

Klientens ställning och rättigheter inom socialvården. Klientens ställning och rättigheter inom socialvården

Klientens ställning och rättigheter inom socialvården. Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Social- och hälsovårdsministeriets broschyrer 2001:1swe Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Social- och hälsovårdsministeriet Helsingfors 2001 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-0893-4 Klientens

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

SVAR PÅ FRÅGOR SOM OFTA STÄLLS OM REFORMEN AV ANTAGNINGEN AV STUDERANDE TILL HÖGSKOLORNA

SVAR PÅ FRÅGOR SOM OFTA STÄLLS OM REFORMEN AV ANTAGNINGEN AV STUDERANDE TILL HÖGSKOLORNA SVAR PÅ FRÅGOR SOM OFTA STÄLLS OM REFORMEN AV ANTAGNINGEN AV STUDERANDE TILL HÖGSKOLORNA Hur går det till när reformen genomförs stegvis? I reformens första skede kan högskolorna bestämma att reservera

Läs mer

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket Stroke Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Afasi och samtal : goda råd om kommunikation (2010) Det är många gånger svårt att föra samtal med en person som har fått afasi.

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag Kort och lättläst När du blir pensionär I den här broschyren kan du läsa om FPA:s pensioner och andra stöd för pensionärer. FPA står för Folkpensionsanstalten.

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

Lagtext. Definitioner av kränkning, diskriminering. Kränkande behandling: Trakasserier: Annan kränkande behandling:

Lagtext. Definitioner av kränkning, diskriminering. Kränkande behandling: Trakasserier: Annan kränkande behandling: Lagtext I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever i kraft. Då fick förskolor och skolor en skärpt skyldighet att arbeta aktivt för att förebygga diskriminering

Läs mer

Kanta-tjänster för stora och små, gamla och unga

Kanta-tjänster för stora och små, gamla och unga Kanta-tjänster för stora och små, gamla och unga Elektroniska recept Patientdataarkivet Du kan använda Kanta-tjänsterna oberoende av var i Finland du bor. Inom både den offentliga och den privata hälso-

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga

Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga 2 Tillgänglig kommunikation för alla oavsett funktionsförmåga I dagens samhälle bygger mycket på kommunikation. Det gäller såväl arbete och utbildning

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

HANDBOK OM TOLKTJÄNST FÖR TALHANDIKAPPADE

HANDBOK OM TOLKTJÄNST FÖR TALHANDIKAPPADE HANDBOK OM TOLKTJÄNST FÖR TALHANDIKAPPADE Innehåll: Tolktjänst är en lagstadgad rättighet Talhandikapp Alternativ och kompletterande kommunikation Vad som avses med tolktjänst för talhandikappade personer

Läs mer

Hälsosamtalsguiden barn För nyanlända barn med permanent uppehållstillstånd

Hälsosamtalsguiden barn För nyanlända barn med permanent uppehållstillstånd Hälsosamtalsguiden barn För nyanlända barn med permanent uppehållstillstånd Välkommen att ta del av en utvecklad och prövad hälsosamtalsmetod för nyanlända barn med flyktbakgrund som exempelvis kan användas

Läs mer

Psoriasisförbundets. tjänster

Psoriasisförbundets. tjänster Psoriasisförbundets tjänster PSORIASISFÖRBUNDETS TJÄNSTER Psoriasisliitto - Psoriasisförbundet ry är en landsomfattande patientoch folkhälsoorganisation. Psoriasisförbundet arbetar för att utveckla service

Läs mer

SERVICEGUIDE. Anropsstyrd trafik. Mataffären. Frisören. Släktkalaset

SERVICEGUIDE. Anropsstyrd trafik. Mataffären. Frisören. Släktkalaset SERVICEGUIDE Anropsstyrd trafik Mataffären Frisören Släktkalaset Inledning SERVICEGUIDE Anropsstyrd trafik Serviceguiden är framtagen i samverkan med handikapporganisationerna i Västra Götaland och Västra

Läs mer

Uppdaterad 31.3.2011. FPA:s ASLAK-kurser innehåll och ansökningsförfarande

Uppdaterad 31.3.2011. FPA:s ASLAK-kurser innehåll och ansökningsförfarande Uppdaterad 31.3.2011 FPA:s ASLAK-kurser innehåll och ansökningsförfarande 1 FPA:s ASLAK-KURSER INNEHÅLL OCH ANSÖKNINGSFÖRFARANDE gäller från 1.1.2012 Innehållsförteckning FPA:s ASLAK-KURSER INNEHÅLL OCH

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

(Grundkurs i medier och kommunikation vid Tammerfors Universitet, Finland) 1.1 Kommunikation

(Grundkurs i medier och kommunikation vid Tammerfors Universitet, Finland) 1.1 Kommunikation (Grundkurs i medier och kommunikation vid Tammerfors Universitet, Finland) 1.1 Kommunikation Definitioner Ordböckerna ger flera olika betydelser för ordet kommunikation. Kommunikation betyda flera saker:

Läs mer

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Att leva med hörselnedsättning som vuxen och yrkesverksam konsekvenser och behov

Att leva med hörselnedsättning som vuxen och yrkesverksam konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen december 2003 1 Hörselnedsättning/dövhet Att leva med hörselnedsättning som vuxen och yrkesverksam konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen för medicinskt programarbete Hörselnedsättning/dövhet

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Mera ORD! Handledning. till 15 spel med 41varianter ISBN: 978-91-7762-977-1

Mera ORD! Handledning. till 15 spel med 41varianter ISBN: 978-91-7762-977-1 C Mera ORD! Handledning till 15 spel med 41varianter ISBN: 978-91-7762-977-1 2012 Nina Melin och SICA Läromedel Tel. 08-93 10 10 Fax. 08-724 60 50 info@smartkids.se www.sica.se Mera ORD! och läroplanerna.

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

Operight infotillfälle

Operight infotillfälle Operight infotillfälle Föreläsningsunderlag Del 1: Upphovsrättens ABC Vad är upphovsrätt? Upphovsrätten skyddar skapande arbete och investeringar. Upphovsrättslagens syfte är att skapa en balans mellan

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

Rutin vid bältesläggning

Rutin vid bältesläggning Rutin vid bältesläggning Inledning Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) gäller en allmän skyldighet att erbjuda en god vård som skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda

Läs mer

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen 19.5.2016 Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen De ofta ställda frågorna och svaren handlar

Läs mer

Svenhammeds journaler

Svenhammeds journaler Svenhammeds journaler För- och efterarbete för skolpersonal med dramapedagogiska metoder - att använda i skolan Att se en teaterpjäs är en konstnärlig upplevelse som talar för sig själv och kan lämnas

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård och tillämpningsanvisningar inom äldreomsorgen. Stödet

Läs mer

att få sin sak prövad

att få sin sak prövad Hovrätten Att få sin sak prövad i en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Domstolarnas uppgift är att handlägga mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt. De allmänna domstolarna

Läs mer

Moderna språk. Ämnets syfte

Moderna språk. Ämnets syfte Moderna språk MOD Moderna språk Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och

Läs mer

Guide till påverkanstorg

Guide till påverkanstorg Guide till påverkanstorg Inledning Påverkanstorg är en mötesform som arbetades fram av Scouterna. Flera organisationer, stora som små, använder mötesformen. I den här guiden får du först en kort presentation

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter 1 Under rubriken Kunskapskrav kommer det så småningom finnas en inledande text. Den ska ge en övergripande beskrivning av hur kunskapsprogressionen ser ut genom årskurserna och mellan de olika betygsstegen.

Läs mer

När du söker ersättning från. Patientförsäkringscentralen. Patientförsäkringscentralen

När du söker ersättning från. Patientförsäkringscentralen. Patientförsäkringscentralen När du söker ersättning från Patientförsäkringen ersätter personskador som orsakats i samband med hälso- och sjukvård i Finland. Grunderna för ersättning regleras i patientskadelagen. Innan du börjar fylla

Läs mer

2. Registrera en ny medlem

2. Registrera en ny medlem 2. Registrera en ny medlem version 2006-05-10 2.1 2. Registrera en ny medlem Den här dokumentationen beskriver hur man registrerar en ny i SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Sid

BESLUT. Datum Dnr Sid BESLUT Datum Dnr Sid -JO- 2012-01-30 6154-2011 1(2) Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Kritik mot Liljevalchs Internationella Läroverk i Södertälje kommun för handläggningen av en begäran om utlämnande

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Årskurs 2 Vinter Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har allt

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska 6 MAJ 2011 Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska I förskolan i Enköpings kommun finns dag ett antal barn med ett eller i ibland flera modersmål. I läroplanen för förskolan,

Läs mer

Sinnena den mänskliga hårdvaran

Sinnena den mänskliga hårdvaran Sinnena den mänskliga hårdvaran Synsinnet Organet som används för att utnyttja synen är ögat. Näthinnan har ca 130 Bilden är tagen från wwww.ne.se miljoner sinnesceller, dessa kallas för stavar och tappar.

Läs mer

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN

ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Ivar gillar djur, framförallt pandor. I skolan blir han retad för att han kan så mycket om pandor. Coola Saga

Läs mer

Terminsplanering i BILD - årskurs 6 Ärentunaskolan

Terminsplanering i BILD - årskurs 6 Ärentunaskolan Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Min guide till säker vård på lättläst svenska

Min guide till säker vård på lättläst svenska Min guide till säker vård på lättläst svenska Prata och fråga Undersökning Behandling Uppföljning Lagar och regler Mer information Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: Mobilnummer: E-post:

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Enslingen att hålla sig drogfri i isolering

Enslingen att hålla sig drogfri i isolering Enslingen att hålla sig drogfri i isolering Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 2004 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Läs mer

It-politik Fakta i korthet

It-politik Fakta i korthet På denna sida av datorn syns inte min dövblindhet. Tala i telefon är nästintill omöjligt, men tack vare hjälpprogram på min dator kan jag kommunicera obehindrat med min omvärld på annat sätt. Citat ur

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Prövning i Moderna språk 2

Prövning i Moderna språk 2 Prövning i Moderna språk 2 Prövningsansvarig lärare: Franska: Christoffer Gehrmann, email: Christoffer.Gehrmann@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: Antonio.S.Vazquez@vellinge.se Tyska: Jeanette

Läs mer

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Varför pedagogisk dokumentation? För att kunna återvända till en händelse.

Läs mer