ORDLISTA HEPATIT C (HCV)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ORDLISTA HEPATIT C (HCV)"

Transkript

1 ORDLISTA HEPATIT C (HCV) Blodsmitta (blodburen sjukdom) Hepatit C är en blodburen sjukdom, det vill säga en sjukdom som överförs via blodsmitta. Vid andra virala sjukdomar, så som hepatit B eller HIV, spelar även andra sätt att smittas en stor roll (exempelvis sexuell överföring). Hepatit C smittas nästan enbart genom infekterat blod 1. Cirros En kronisk leversjukdom kan leda till ärrbildning i levern. Cirros, som även kallas skrumplever, är den sista fasen i ärrbildningsprocessen. Detta är när strukturella sjukdomar i levervävnaden uppstår, vilket kan leda till funktionsnedsättning i levern. Vanliga orsaker till cirros är viral hepatit, hög alkoholkonsumtion, för levern skadliga ämnen eller metaboliska och autoimmuna sjukdomar. Levern kan fortsätta att fungera med kompenserad cirros. Om funktionella rubbningar eller komplikationer uppstår kallas det för dekompenserad cirros 1. Cirrotiker En person som utvecklat cirros (skrumplever). Co- infektion Samtidig infektion med två patogener, exempelvis hepatit C och hiv. Då infektion sker med en patogen kallas det monoinfektion. En superinfektion är en infektion med en ny patogen utöver en existerande kronisk infektion (exempelvis en patient med kronisk hepatit C som får en hepatit B- infektion) 1. Direktverkande antivirala läkemedel (DAA) En ny läkemedelsbehandling för kronisk hepatit C som specifikt inriktar sig på hepatit C- virusets enzymer 2 och förhindrar dess förmåga att föröka sig. Fibros Leverceller kan omvandlas till ett funktionslöst ramverk och bindväv till följd av den ärrbildning som orsakas av kronisk leverinflammation. Denna ärrbildning kallas fibros. Fibros kan vara mild eller över tid utvecklas till omfattande ärrbildning, vilket kallas levercirros (skrumplever). Fibros är förstadiet till levercirros 1. Gastroenterolog En läkare som är specialist inom mag- tarmsjukdomar. Genotyp Den genetiska uppbyggnaden i en cell, en organism, eller en individ. I forskning kring leversjukdomar identifierar hepatit C- genotypen vilken virusstam en individ är infekterad med 3. För närvarande har sex olika hepatit C- genotyper identifierats (genotyper 1-6) som var och en har olika subtyper AbbVie AB Box 1523, SE Solna Visitors: Hemvärnsgatan 9 Sweden Phone : +46 (0) Facsimile: +46 (0) VAT:

2 Page 2 of 6 (exempelvis 1a och 1b). Hepatit C- genotypen påverkar valet av behandling. Hepatit C- genotypen tros dock ha liten eller ingen påverkan på sjukdomsförloppet 1. Gulsot När huden och ögonens vita delar blir gulfärgade 3. Detta orsakas av att bilirubin samlas i kroppen 4. Hepatit Hepatit betyder leverinflammation. Orsaken kan till exempel vara infektioner, autoimmunitet eller alkoholmissbruk. Hepatit A En leversjukdom som orsakas av hepatit A- viruset (HAV). Hepatit A- viruset orsakar en svullnad på levern och förhindrar den från att fungera normalt. Infektionen överförs mellan människor via avföring. Vanligast är att smittan beror på dålig handhygien efter toalettbesök, blöjbyte, eller vid matförberedelser. Till skillnad från hepatit B och C så utvecklas inte hepatit A- infektionen till en kronisk sjukdom. Infektionen kan pågå under några veckor upp till flera månder 3. Hepatit B En leversjukdom som orsakas av hepatit B- viruset (HBV). Hepatit B- viruset orsakar svullnad på levern och förhindrar den från att fungera normalt. Infektionen överförs mellan människor genom kroppsvätskor så som blod, sperma eller vaginalt sekret. Vanligast är smitta genom sexuell kontakt eller från mor till barn i samband med en förlossning. En hepatit B- infektion kan vara antingen akut eller kronisk 3. Hepatit C En leversjukdom som orsakas av hepatit C- viruset (HCV). Hepatit C- viruset orsakar svullnad på levern och förhindrar den från att fungera normalt. Infektionen överförs vanligtvis via blodsmitta 3. När hepatit C- infektionen finns i blodet kan virusets genotyp (HCV- RNA) upptäckas. Efter en kort tid producerar immunförsvaret antikroppar mot viruset (HCV- AB) som även dessa då kan upptäckas i blodet. Om HCV- RNA och hepatit C- antikroppar fortfarande finns kvar i kroppen efter sex månader så betyder det att en kronisk infektion har utvecklats. Om infektionen har botats (genom naturligt självläkande eller behandling), finns inte längre virala genotyper i blodet. Antikroppar kan dock fortfarande finnas kvar i blodet flera år senare 1. Hepatocellulär cancer (HCC) Levercancer och/eller levercellscancer. En elakartad tumörsjukdom och en långsiktig komplikation från en kronisk leverinflammation. Kronisk viral hepatit är den vanligaste orsaken till levercancer. För patienter med kronisk hepatit C förekommer levercancer generellt sett endast när cirros redan uppstått hos patienten. Med kronisk hepatit B kan dock den elakartade tumören formas i levern även om inte cirros tidigare har inträffat 1. Hepatolog En läkare som specialiserar sig på leversjukdomar 3. Icke alkoholrelaterad fettlever (NAFLD)

3 Page 3 of 6 Uppbyggnad av extra fett i levercellerna som inte orsakas av alkohol 3. Icke alkoholrelaterad steatos (NASH) En allvarlig form av icke alkoholrelaterad fettlever som leder till att levern svullnar och blir skadad 3 Steatos Fettlever (steatos) är ett medicinskt tillstånd vilket innebär att fetter ansamlas i den drabbades leverceller. Interferon Ett protein som kroppen använder för att bekämpa infektioner. Den ordineras som ett injicerat läkemedel för personer med hepatit B och hepatit C i syfte att öka immunförsvarets förmåga att bekämpa dessa virus 3. Klinisk prövning En medicinsk forskningsstudie som syftar till att få fram svar på hälsorelaterade frågor. Kliniska prövningar utförs ofta för att utvärdera nya läkemedel, läkemedelskombinationer eller nya sätt att använda befintliga behandlingar. Kliniska prövningar utförs även för att utvärdera nya test, utrustning och sätt att diagnosera och upptäcka olika sjukdomstillstånd, samt att hitta vaccin som förbygger sjukdomar 3. Levern Det näst största organet i kroppen. Den omvandlar det en person får i sig i form av mat och dryck till energi och näring som kroppen kan använda. Levern tar även hand om och transporterar skadliga substanser från blodet 3. Leverbiopsi En medicinsk procedur som används för att ta ut en mycket liten del av levervävnaden. Leverbiopsin kan sedan studeras i ett laboratorium för att fastställa leverfunktionen 3. Levercancer När skadliga celler växer och sprider sig i levern 3. Leverfunktionstest Olika typer av test som genomförs för att utvärdera leverns funktion och upptäcka eventuell leverskada. Dessa blodtester mäter nivån av specifika proteiner och enzymer i blodet 3. Levertransplantation Processen där en sjuk lever ersätts med en donerad och frisk lever 3. Morbiditet Hur frekvent en sjukdom är i en specifik del av populationen. Morbiditet är en övergripande term för prevalensen (antalet redan infekterade) och incidensen (antalet nya infektioner inom en fast tidsram) av en sjukdom 1. Mortalitet/Dödlighet

4 Page 4 of 6 Antalet dödsfall. Beskriver statistisk utbredning av en epidemi. Mortalitet är en beskrivning av antalet dödsfall i relation till populationen (exempelvis total population eller en grupp inom den totala populationen). 1 Peginterferon Läkemedel som injiceras för att behandla hepatit C (i regel 1gång/vecka). Interferon stimulerar immunförsvaret så att hepatit C kan bekämpas mer effektivt. Interferon kombineras med ribavirin för att behandla kronisk hepatit C. I den nya trippelbehandlingen (för genotyp 1) kombineras interferon med ribavirin och en proteashämmare. Några av de mest förekommande biverkningarna av interferon är influensaliknande symptom och humörsvängningar 1. Prevalens Se Morbiditet 1. Proteashämmare En typ av läkemedel som hämmar hepatit C- proteasenzymet (ett nödvändigt protein för viral reproduktion). Proteashämmare används i kombination med andra läkemedel för att behandla hepatit C och hiv 6. Två proteashämmare (boceprevir, telaprevir) har blivit godkända av EMA (European Medicines Agency) och U.S. FDA (Food and Drug Administration) för behandling av kronisk hepatit C. Behandlingen utförs exklusivt i kombination med peginterferon och ribavirin (se trippelbehandling). Den är enbart godkänd för användning till patienter med viral genotyp 1 och 4 1, samt i kombination med annat direktverkande antiviralt läkemedel (DAA). Respons Terapeutiskt svar på behandling. Ribavirin Ett läkemedel som ges som ett komplement till interferon för att behandla kronisk hepatit C. Ribavirin ökar effektiviteten av interferonbehandlingen. Hepatit C kan inte behandlas enbart av ribavirin. Anemi (järnbrist) är en vanligt förekommande biverkning av ribavirin 1. Skrumplever Se cirros. Stadier Hur en infektion med hepatit C utvecklas indelas i fyra stadier. Måttet är graden av fibros (F), inlagring av bindväv i levern. F1 står för mild fibros. F2 motsvarar signifikant fibros och är ett tecken på möjlig allvarlig utveckling av leversjukdom. Fibrosstadium F3 motsvarar en allvarlig leverskada. Vid F4 har patienten cirros (skrumplever), den allvarligaste formen av leverskada där leverns struktur brutits ned 7. Ungefär var femte person med kronisk hepatit C får skrumplever efter år 8. Steroider (kortison) Läkemedel som förskrivs för att behandla inflammatoriska sjukdomar, ibland orsakade av överaktivitet av immunförsvaret.

5 Page 5 of 6 Transfusion Överföring av blod eller blodprodukter från en individ till en annan 9. Trippelbehandling En typ av behandling där tre läkemedel kombineras och används vid behandling av kronisk hepatit C: dessa är idag peginterferon (injektion), ribavirin (tabletter) och proteashämmare (tabletter). Än så länge är det bara patienter infekterade med viral genotyp 1 som kan behandlas med trippelbehandling. Möjligheten att bota patienter förbättras ibland avsevärt med trippelbehandling av sjukdomen, men den är även associerad med många biverkningar. Behandlingsperioden varar mellan 24 till 48 veckor beroende på patient 1. Viral mängd (hepatit C- RNA) Mängden hepatit C- virus i blodet. Mängden mäts i internationella enheter (IU) per ml av blod; tidigare mätningar var exemplar per ml av blod. Fördelen med att mäta i IU är att mätningsresultaten från olika tester kan jämföras. Nivå på förekomst av viral mängd har ingen koppling till utvecklingen av sjukdomen för kronisk hepatit C (bortsett från patienter som har haft en levertransplantation eller patienter med en co- infektion av hiv), även om mängden kan ha en effekt på att i framtiden kunna botas med en medicinsk behandling 1. Återkomst När hepatit C- RNA återkommer i blodserumet efter att sjunkit till oupptäckbara nivåer i slutet av behandlingen 6. Ärrbildning Ett område på levern som visar bestående tecken på skada. Uppbyggnad av ärrbildning i levern kan leda till fibros och eventuellt cirros. Ödem Ödem innebär att vätska samlas i kroppen, vanligtvis i benen. Ödem kan orsakas till följd av leversvikt, cirros och levercancer 3. Källor: (1) 1 Hepatitis C: Understanding the Silent killer. European Liver Patients Association. info.org/tl_files/elpa_downloads/2012/elpa- HepC_Booklet2012- FINAL- small.pdf. Accessed May 2, (2) 2 Medscape. Hepatitis C Virus Infection A Quick Reference Manual Accessed May 9, (3) 3 American Liver Foundation. Glossary Accessed May 9, (4) 4 Hepatitis Central. Glossary of Medical Terms (J) central.com/hcv/glossary/j.html. Accessed May 9, (5) 5 Merriam Webster. Hepatitis Definition webster.com/dictionary/hepatitis. Accessed May 9, (6) 6 Medscape. Hepatitis C Virus Infection A Quick Reference Manual Accessed May 9, (7) 7 Transient elastografi vid misstänkt leverfibros och levercirros. SBU Alert Rapport 23 mars (8) 8 Vårdguiden Hepatit. (9) 9 Merriam Webster. Transfuse Definition Accessed May 9, 2013.

6 Page 6 of 6

Patientinformation. Information till patienter med kronisk hepatit C-virusinfektion (HCV) som behandlas med Daklinza (daklatasvir)

Patientinformation. Information till patienter med kronisk hepatit C-virusinfektion (HCV) som behandlas med Daklinza (daklatasvir) Patientinformation Information till patienter med kronisk hepatit C-virusinfektion (HCV) som behandlas med Daklinza (daklatasvir) Kort om det här häftet Du har fått det här informationshäftet eftersom

Läs mer

Hepatit C Malin Tihane Smittskyddssjuksköterska

Hepatit C Malin Tihane Smittskyddssjuksköterska Hepatit C Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholms Smittspårningskurs Mars 2016 Hepatit C Akut hepatit C oftast utan symtom (bara 15% blir gula) man vet inte om att man smittats! De flesta får en

Läs mer

Om hepatit C. och din behandling

Om hepatit C. och din behandling Om hepatit C och din behandling MAJORITETEN AV HEPATIT C BOTAS IDAG VILKEN PÅVERKAN KAN HEPATIT C HA PÅ LEVERN? Hepatit C är ett virus som sprids via blodet och infekterar levercellerna. Det finns flera

Läs mer

Om hepatit C och din behandling

Om hepatit C och din behandling Om hepatit C och din behandling Hepatit C kan behandlas framgångsrikt Vilken påverkan kan hepatit C ha på levern? Hepatit C är ett virus som sprids via blodet och infekterar levercellerna. Det finns flera

Läs mer

Daklinza (daclatasvir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Daklinza (daclatasvir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Daklinza (daclatasvir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Datum: 2014-10-14, Version 1.0 VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen

Läs mer

Patientupplevelsen Diagnos

Patientupplevelsen Diagnos Patientupplevelsen Diagnos När symptom utvecklas, vanligtvis när levern redan har skadats, kan de misstas för ett annat tillstånd. Influensaliknande symptom (hög feber, muskelvärk), trötthet, kräkningar

Läs mer

Hepatit C Malin Tihane Smittskyddssjuksköterska

Hepatit C Malin Tihane Smittskyddssjuksköterska Hepatit C Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholms Smittspårningskurs April 2017 Hepatit C Akut Hepatit C oftast utan symtom (bara 15% blir gula) du vet inte om att du smittats! De flesta får en

Läs mer

FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI. Sjukdomar i lever, gallvägar, pankreas

FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI. Sjukdomar i lever, gallvägar, pankreas FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI Apotekarprogrammet (MAPTY/F2APO) Farmakologi, sjukdomslära och läkemedelskemi; FSL 561 Delkurs 4: Endokrinologi och gastrointestinal farmakologi Sjukdomar i

Läs mer

Blodburen smitta hos barn och ungdomar. Yonas Berhan Barnläkare, Sunderby Sjukhus

Blodburen smitta hos barn och ungdomar. Yonas Berhan Barnläkare, Sunderby Sjukhus Blodburen smitta hos barn och ungdomar Yonas Berhan Barnläkare, Sunderby Sjukhus Blodsmitta Blodburen smitta hos barn och ungdomar smittan sker via kontakt med blod från mor till barn vid förlossningen

Läs mer

Olysio (simeprevir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Olysio (simeprevir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Olysio (simeprevir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen (risk management plan, RMP) för Olysio, som specificerar de åtgärder som skall vidtas

Läs mer

Om hepatit C-behandling Välkomna + Grundfakta hepatit C

Om hepatit C-behandling Välkomna + Grundfakta hepatit C Om hepatit C-behandling Välkomna + Grundfakta hepatit C MD, Ph.D Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Välkomna dagens program Aktörer i smittskydd Lokalt Sjukhus/ kommun Primärvård Vårdhygien Infektion

Läs mer

2015-01-01. Leversjukdomar. 1. Infektioner (virushepatiter) Virushepatiter (forts.): Hepatit A ( skaldjurshepatit )

2015-01-01. Leversjukdomar. 1. Infektioner (virushepatiter) Virushepatiter (forts.): Hepatit A ( skaldjurshepatit ) FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI Apotekarprogrammet (MAPTY/F2APO) Farmakologi, sjukdomslära och läkemedelskemi; FSL 561 Delkurs 4: Endokrinologi och gastrointestinal farmakologi Sjukdomar i

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx (sekukinumab)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx (sekukinumab) EMA/775515/2014 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx (sekukinumab) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Cosentyx som beskriver åtgärder som ska vidtas för att säkerställa

Läs mer

Hepatit inledning Grundkurs 2018

Hepatit inledning Grundkurs 2018 Hepatit inledning Grundkurs 2018 MD, PhD Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Hepatit: Provta flera, vaccinera, remittera! A: Alltid vaccinera barn inför resa till föräldrars ursprungsländer A+B:

Läs mer

HEPATIT. Personalföreläsning 2003-10-22 Lars Goyeryd

HEPATIT. Personalföreläsning 2003-10-22 Lars Goyeryd HEPATIT Personalföreläsning 2003-10-22 Lars Goyeryd HEPATIT = INFLAMMATION AV LEVERN Inflammation är kroppens reaktion på skada Typiska symtom vid inflammation Rodnad Svullnad Ont Typiska inflammationer

Läs mer

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar narkotika

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar narkotika Hiv och Hepatit Information till dig som injicerar narkotika 1 Informationsmaterialet är framtaget av och kan beställas från Smittskydd Stockholm Stockholms Läns Landsting. 08-737 39 09 registrator@smittskyddstockholm.se

Läs mer

Viekirax (ombitasvir, paritaprevir

Viekirax (ombitasvir, paritaprevir Underlag för beslut om subvention - Nyansökan Nämnden för läkemedelsförmåner Viekirax (ombitasvir, paritaprevir och ritonavir) och Exviera (dasabuvir) Utvärderad indikation Viekirax/Exviera är indicerat

Läs mer

Leflunomide STADA. Version, V1.0

Leflunomide STADA. Version, V1.0 Leflunomide STADA Version, V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Leflunomide STADA 10 mg filmdragerade tabletter Leflunomide STADA 20 mg filmdragerade

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Exviera (dasabuvir)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Exviera (dasabuvir) EMA/775993/2014 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Exviera (dasabuvir) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Exviera som beskriver åtgärder som ska vidtas för att säkerställa att

Läs mer

Hepatit C Annie Velander Smittskyddssjuksköterska

Hepatit C Annie Velander Smittskyddssjuksköterska Hepatit C Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholms Smittspårningskurs Mars 2018 Upplägg Sjukdomsinformation Smittvägar Provtagning Smittspårning/Vad göra vid positivt provsvar Hepatit C Virus som

Läs mer

Uppdatering hepatit C ny behandling

Uppdatering hepatit C ny behandling Uppdatering hepatit C ny behandling Överläkare/bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm jenny.stenkvist@sll.se Upplägg epidemiologi smittvägar komplikationer ny hepatit C behandling Hepatit C epidemiologi

Läs mer

Blodburen smitta bland barn och ungdomar - riktlinjer för förskola och skola

Blodburen smitta bland barn och ungdomar - riktlinjer för förskola och skola NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING Dokument PM Upprättat av Ann-Marie Cylvén Godkänt av Anders Österlund Giltigt från 2013-11-12 Revideras senast 2014-11-12 Blodburen smitta bland barn och ungdomar - riktlinjer

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN 1 (3) 11 May 2016 Fludarabin Version 2.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Förekomsten av kronisk lymfatisk

Läs mer

Hiv och hepatit. Information till dig som injicerar narkotika

Hiv och hepatit. Information till dig som injicerar narkotika Hiv och hepatit Information till dig som injicerar narkotika 1 Informationsmaterialet är framtaget av och kan beställas från Smittskydd Stockholm Stockholms Läns Landsting. 08-123 143 00, registrator@smittskyddstockholm.se

Läs mer

Hepatit C behandling-revolution

Hepatit C behandling-revolution Hepatit C behandling-revolution IMB-mottagningen Infektionsmottagning 1, Karolinska Huddinge Infektion, missbruk och beroendemottagning Aktivt injektionsmissbruk, Metadon, Subutex eller ADHD medicinering

Läs mer

, version V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

, version V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Entecavir STADA 0,5 mg och 1 mg filmdragerade tabletter 14.6.2016, version V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Entecavir Stada 0,5 mg filmdragerade

Läs mer

Patientinformation. Information till patienter med kronisk hepatit C-virusinfektion (HCV) som behandlas med Daklinza (daklatasvir)

Patientinformation. Information till patienter med kronisk hepatit C-virusinfektion (HCV) som behandlas med Daklinza (daklatasvir) Patientinformation Information till patienter med kronisk hepatit C-virusinfektion (HCV) som behandlas med Daklinza (daklatasvir) Kort om det här häftet Du har fått det här informationshäftet eftersom

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

Hur behandlas hepatit C idag? Stephan Stenmark Infektionsläkare Smittskyddsläkare Region Västerbotten

Hur behandlas hepatit C idag? Stephan Stenmark Infektionsläkare Smittskyddsläkare Region Västerbotten Hur behandlas hepatit C idag? Stephan Stenmark Infektionsläkare Smittskyddsläkare Region Västerbotten Nationell kampanj 2007-08 Hepatit C Hepatit C virus (HCV) Sju olika typer (genotyper) Prevalens 71

Läs mer

Blodsmitta. och fästingöverförda sjukdomar. Rikspolisstyrelsen. www.polisen.se. december 2008

Blodsmitta. och fästingöverförda sjukdomar. Rikspolisstyrelsen. www.polisen.se. december 2008 Blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Rikspolisstyrelsen december 2008 www.polisen.se Blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Information om blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Polisiärt arbete

Läs mer

2015-11-23 Jenny Stenkvist www.smittskyddstockholm.se. Hepatit A-E. Grundkursen nov 2015. Jenny Stenkvist, bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm

2015-11-23 Jenny Stenkvist www.smittskyddstockholm.se. Hepatit A-E. Grundkursen nov 2015. Jenny Stenkvist, bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Hepatit A-E Grundkursen nov 2015, bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Världshepatitdagen (28/7) 2013: WHO uppmanar regeringar att agera mot hepatit Världshepatitdagen 2014 (WHO) Think again about

Läs mer

Blodsmitta stick- och skärskador

Blodsmitta stick- och skärskador Blodsmitta stick- och skärskador Blodsmitta Hiv Hepatit B Hepatit C Hiv 30-35 miljoner människor lever med hiv idag 7 000 i Sverige 400-500 nya fall per år majoriteten smittade utomlands Hiv i världen

Läs mer

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar droger

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar droger Hiv och Hepatit Information till dig som injicerar droger 1 Broschyren finns också på Smittskydd Västra Götalands hemsida för utskrift. Broschyren finns också på Smittskydd Västra Götalands hemsida för

Läs mer

Margareta Edvall Hygiensjuksköterska BLODBUREN SMITTA

Margareta Edvall Hygiensjuksköterska BLODBUREN SMITTA Margareta Edvall Hygiensjuksköterska BLODBUREN SMITTA Blodsmitta i vården Smitta via blod, blodprodukter eller blodtillblandade kroppsvätskor synligt blod Genom: Stick- eller skärskador. Rikliga mängder

Läs mer

Missbruk och infektioner. Elin Folkesson Specialist i Infektionssjukdomar Sunderby sjukhus

Missbruk och infektioner. Elin Folkesson Specialist i Infektionssjukdomar Sunderby sjukhus Missbruk och infektioner Elin Folkesson Specialist i Infektionssjukdomar Sunderby sjukhus Infektioner Patientfall 20-årig kvinna Iv missbruk sedan 15 års ålder Insjuknar i samband med egenavgiftning med

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir) EMA/775985/2014 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Viekirax som beskriver åtgärder som ska vidtas

Läs mer

Smittskyddsläkaren. lunchföreläsning om hepatit C

Smittskyddsläkaren. lunchföreläsning om hepatit C s lunchföreläsning om hepatit C Lisa Labbé Sandelin smittskyddsläkare Hepatit C RNA-virus Akut Hepatit C många asymptomatiska Ca 60-70% blir kroniska bärare (resten läker ut sin infektion) Upp emot 30%

Läs mer

Hepatit A - E. Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare

Hepatit A - E. Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare Hepatit A - E Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare Hepatiter Infektion i levern = Hepatit Kan ge gulsot (Gul hud, gula ögonvitor, mörk urin) Fem hepatitvirus hittade: Hepatitvirus A-E Smittvägar Hepatit

Läs mer

Medicinsk gastroenterologi och hepatologi Handläggning av olika diagnoser

Medicinsk gastroenterologi och hepatologi Handläggning av olika diagnoser Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 09-42227 Fastställandedatum: 2012-04-24 Upprättare: Marie-Louise S Lång Sverin Giltigt t.o.m.: 2014-04-24 Fastställare: Åsa Celander Medicinsk gastroenterologi

Läs mer

Om dagboken. Kontaktuppgifter: Använd dagboken för att föra bok över din behandling, samt eventuella symtom och biverkningar som du får.

Om dagboken. Kontaktuppgifter: Använd dagboken för att föra bok över din behandling, samt eventuella symtom och biverkningar som du får. Behandlingsdagbok Kontaktuppgifter: Om dagboken Behandlande läkare: Sjuksköterska: Behandlingsperiod: från till Använd dagboken för att föra bok över din behandling, samt eventuella symtom och biverkningar

Läs mer

Hepatit grundkurs nov 2017

Hepatit grundkurs nov 2017 Hepatit grundkurs nov 2017 MD, PhD bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Hepatit: Provta flera, vaccinera, remittera! A: vaccinera barn inför resa till föräldrars ursprungsländer A+B: vaccinera MSM

Läs mer

Før dette hepatitt C foredraget

Før dette hepatitt C foredraget Hepatitt C som utløsende faktor for PCT Før dette foredraget Staffan Wahlin Levercentrum Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm A) Jeg har personlig interesse av B) Ikke særlig intressert, men skal

Läs mer

Hepatit och graviditet

Hepatit och graviditet Hepatit och graviditet ST-kurs Komplicerad graviditet Gunilla Ajne, KS Hepatit B Ca 350 miljoner bärare i världen Blod, sexuellt, mor-barn Bra stabiliserande men inte botande läkemedelsbehandling Sverige:

Läs mer

Blodsmitta. FME-dag 16 december 2013 Ann-Louise Svedberg Lindqvist

Blodsmitta. FME-dag 16 december 2013 Ann-Louise Svedberg Lindqvist Blodsmitta FME-dag 16 december 2013 Ann-Louise Svedberg Lindqvist ann-louise.svedberg@nll.se Hepatit B Av vuxna som smittas utvecklar < 5% kronisk hepatit. Störst risk att utveckla kronisk hepatit är det

Läs mer

En enkel guide till hepatit C

En enkel guide till hepatit C En enkel guide till hepatit C I SVERIGE BERÄKNAS CA 50 000 PERSONER VARA SMITTADE MED KRONISK HEPATIT C 1 Inte ensam. Även om hepatit C kan vara obehagligt finns det många personer och organisationer som

Läs mer

AUTOIMMUN HEPATIT (AIH)

AUTOIMMUN HEPATIT (AIH) AUTOIMMUN HEPATIT (AIH) Innehåll Autoimmun hepatit, AIH... 5 Vad är autoimmun hepatit (AIH)?... 5 Vad är orsaken till AIH?... 5 Smittar AIH?... 5 Hur vanligt är AIH?... 5 Hur ställs diagnosen vid AIH?...

Läs mer

Pronaxen 250 mg tabletter OTC. 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Pronaxen 250 mg tabletter OTC. 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Pronaxen 250 mg tabletter OTC 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Pronaxen 250

Läs mer

Sticktillbud Höstmötet 2016

Sticktillbud Höstmötet 2016 Sticktillbud Höstmötet 2016 MD, PhD bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Upplägg Kort om blodsmittor: hiv, hepatit C och hepatit B Rekommenderade åtgärder vid tillbud Att ta med hem Första frågan:

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

Värt att veta om din behandling med SPRYCEL (dasatinib) SPRYCEL dasatinib 1

Värt att veta om din behandling med SPRYCEL (dasatinib) SPRYCEL dasatinib 1 Värt att veta om din behandling med SPRYCEL (dasatinib) SPRYCEL dasatinib 1 Den här broschyren som du har fått av din läkare/ sjuksköterska är ett tillägg till den muntliga information som du har fått

Läs mer

Fakta om talassemi sjukdom och behandling

Fakta om talassemi sjukdom och behandling Fakta om talassemi sjukdom och behandling Talassemi Talassemi är en ärftlig kronisk form av blodbrist (anemi). Sjukdomen är ovanlig i Sverige, mellan 40 och 50 personer beräknas ha en svår symtomgivande

Läs mer

Hepatit B hos barn och ungdomar

Hepatit B hos barn och ungdomar Hepatit B hos barn och ungdomar Björn Fischler, docent, överläkare Sektionen för barngastroenterologi, hepatologi och nutrition Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge

Läs mer

LEVERPATOLOGI. Göteborg L Franzén

LEVERPATOLOGI. Göteborg L Franzén LEVERPATOLOGI Göteborg 171010 Den friska levern Den friska levern Den friska levern Den friska levern Leverns funktioner: Omsättning av kolhydrater, fetter och proteiner Bryta ned toxiska substanser som

Läs mer

Sofosbuvir (Sovaldi) vid kronisk hepatit C i kombination med ribavirin, med eller utan pegylerat interferon

Sofosbuvir (Sovaldi) vid kronisk hepatit C i kombination med ribavirin, med eller utan pegylerat interferon Sofosbuvir (Sovaldi) vid kronisk hepatit C i kombination med ribavirin, med eller utan pegylerat interferon En preliminär bedömning Datum för färdigställande av rapport: 2013-12-03 Datum för leverans:

Läs mer

Hur och när har HBV spridits?

Hur och när har HBV spridits? Hepatit B och C nytta av diagnostik 130312 Magnus Lindh Avd för infektionssjukdomar, Göteborgs universitet Akut Vid smitta i vuxen ålder 200-250/år i Sverige Injektionsmissbruk, sexuellt Sjuk 2-3 veckor,

Läs mer

Hepatit A-E, update. Johan Westin Dept. of Clinical Microbiology and Infectious Diseases University of Gothenburg Sweden

Hepatit A-E, update. Johan Westin Dept. of Clinical Microbiology and Infectious Diseases University of Gothenburg Sweden Hepatit A-E, update Johan Westin Dept. of Clinical Microbiology and Infectious Diseases University of Gothenburg Sweden Akut hepatit Symtom: Ikterus, mörk urin, ljus avföring Kan bero på vilken sjukdom

Läs mer

HEPATIT. Behöver du testa dig? Det finns behandling!

HEPATIT. Behöver du testa dig? Det finns behandling! C HEPATIT Behöver du testa dig? Det finns behandling! Denna broschyr är framtagen av Smittskydd Stockholm i Stockholms läns landsting 2017 Tryckt på tryckeriet Landstingsstyrelsens förvaltning C HEPATIT

Läs mer

Dutrebis (lamivudin/raltegravir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Dutrebis (lamivudin/raltegravir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN EMA/198479/2015 Dutrebis (lamivudin/raltegravir) OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Dutrebis, som specificerar de åtgärder som ska vidtas

Läs mer

Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program på BVC

Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program på BVC Barnhälsovården i Göteborg, 2011-10-04 Thomas Arvidsson barnhälsovårdsöverläkare mail: thomas.arvidsson@vgregion.se Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program

Läs mer

Hepatit B-vaccination som särskilt vaccinationsprogram

Hepatit B-vaccination som särskilt vaccinationsprogram 00076-2016-1.1.3 Hepatit B-vaccination som särskilt vaccinationsprogram Beslutsunderlag till regeringen Solna Folkhälsomyndigheten, SE-171 82 Solna. Besök: Nobels väg 18. Östersund Folkhälsomyndigheten,

Läs mer

Virala hepatiter. Anders Lannergård, infektionskliniken, Akademiska

Virala hepatiter. Anders Lannergård, infektionskliniken, Akademiska Virala hepatiter Anders Lannergård, infektionskliniken, Akademiska Vårdprogram för virushepatiter Syfte optimerad handläggning tydlig ansvarsfördelning beskriva vårdkedjan inblandade enheter involveras

Läs mer

Blodsmitta. Basutbildning riskbruk, missbruk, beroende Gunilla Persson infektionsläkare, bitr. smittskyddsläkare

Blodsmitta. Basutbildning riskbruk, missbruk, beroende Gunilla Persson infektionsläkare, bitr. smittskyddsläkare Blodsmitta Basutbildning riskbruk, missbruk, beroende 2018-10-25 Gunilla Persson infektionsläkare, bitr. smittskyddsläkare Hepatit B Epidemiology and public health burden 1 Worldwide 250 million chronic

Läs mer

Behandling och förebyggande av influensa

Behandling och förebyggande av influensa Behandling och förebyggande av influensa Sammanfattning Influensa är en smittsam virussjukdom. Hos i övrigt friska ungdomar och vuxna är sjukdomen generellt sett självläkande, och ingen särskild läkemedelsbehandling

Läs mer

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid)

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) 1 Vad är multipel skleros? Denna information är avsedd för dig som har skovvis förlöpande multipel

Läs mer

ASI-fördjupning: Fysisk hälsa och alkohol-/ narkotikaanvändning

ASI-fördjupning: Fysisk hälsa och alkohol-/ narkotikaanvändning ASI-fördjupning: Fysisk hälsa och alkohol-/ narkotikaanvändning Anders Håkansson, leg läkare, med dr Klinisk alkoholforskning, Lunds universitet Beroendecentrum Malmö Vanliga sjukdomar - alkohol Inre organskador

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Mikrobiologi och immunologi, Mikrobiologidelen. Program: Apotekarprogrammet, termin 3 Kurskod: 3FM007

TENTAMEN. Kurs: Mikrobiologi och immunologi, Mikrobiologidelen. Program: Apotekarprogrammet, termin 3 Kurskod: 3FM007 los&itutionen ror medicinsk biokemi och mikrobiologi Farmaceutisk Mikrobiologi Kodnummer:....... TENTAMEN Kurs: Mikrobiologi och immunologi, Mikrobiologidelen Program: Apotekarprogrammet, termin 3 Kurskod:

Läs mer

Hepatit och graviditet. ST-kurs Komplicerad graviditet Gunilla Ajne, KS

Hepatit och graviditet. ST-kurs Komplicerad graviditet Gunilla Ajne, KS Hepatit och graviditet ST-kurs Komplicerad graviditet Gunilla Ajne, KS Hepatit B Ca 350 miljoner bärare i världen Blod, sexuellt, mor-barn Bra stabiliserande men inte botande läkemedelsbehandling Sverige:

Läs mer

Gammaglobulin Behandling, nyheter mm. Dr. Stephen Jolles, Department of Immunology, University Hospital of Wales

Gammaglobulin Behandling, nyheter mm. Dr. Stephen Jolles, Department of Immunology, University Hospital of Wales Gammaglobulin Behandling, nyheter mm Dr. Stephen Jolles, Department of Immunology, University Hospital of Wales Doktor Stephen Jolles, från University of Wales, gav en föreläsning om nyheter inom gammaglobulinbehandling

Läs mer

Din behandling med Nexavar (sorafenib)

Din behandling med Nexavar (sorafenib) Din behandling med Nexavar (sorafenib) (sorafenib) tabletter Introduktion Cancer är oftast en svårbehandlad sjukdom och det finns ett stort behov av nya behandlingsformer. Därför är Nexavar ett viktigt

Läs mer

2015-05-29 Jenny Stenkvist www.smittskyddstockholm.se. Varmt välkomna!

2015-05-29 Jenny Stenkvist www.smittskyddstockholm.se. Varmt välkomna! Varmt välkomna! Smittskydd Sthlm/Smittskyddsläkaren både en person och en myndighet Medarbetare (ca 30 st) - läkare - sköterskor - epidemiologer - jurist - psykolog - socionom - smittspårningsassistenter

Läs mer

Det bästa sättet att skydda sig mot infektion av hepatit A och B är genom vaccination. Det finns också flera saker du kan tänka på avseende sexuellt ö

Det bästa sättet att skydda sig mot infektion av hepatit A och B är genom vaccination. Det finns också flera saker du kan tänka på avseende sexuellt ö Det bästa sättet att skydda sig mot infektion av hepatit A och B är genom vaccination. Det finns också flera saker du kan tänka på avseende sexuellt överförd infektion av hepatit C. Hepatit A är en leverinflammation

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Ofev (nintedanib)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Ofev (nintedanib) EMA/738120/2014 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Ofev (nintedanib) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Ofev som beskriver åtgärder som ska vidtas för att säkerställa att Ofev

Läs mer

Fakta om kronisk myeloisk leukemi (KML) sjukdom och behandling

Fakta om kronisk myeloisk leukemi (KML) sjukdom och behandling Fakta om kronisk myeloisk leukemi (KML) sjukdom och behandling Om leukemier Kronisk myeloisk leukemi (KML) är en form av leukemi ett samlande begrepp för flera cancersjukdomar som angriper de blodbildande

Läs mer

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se Kontakta din läkare Kontakta genast din läkare om du drabbas av något av nedanstående symtom medan du behandlas med JEVTANA. feber, dvs en kroppstemperatur på 38 C eller högre diarré (t.ex. om du har lös

Läs mer

Hepatit C. Smittskydd Stockholms Grundkurs 14 november allmänfarlig och smittspårningspliktig. Annie Velander Smittskyddssjuksköterska

Hepatit C. Smittskydd Stockholms Grundkurs 14 november allmänfarlig och smittspårningspliktig. Annie Velander Smittskyddssjuksköterska Hepatit C allmänfarlig och smittspårningspliktig Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholms Grundkurs 14 november 2018 Upplägg Provtagning och vilka personer som bör provtas Handläggning vid positivt

Läs mer

2014-10-29. Namn Form Styrka Förp. Varunr. AIP AUP (SEK)

2014-10-29. Namn Form Styrka Förp. Varunr. AIP AUP (SEK) 2014-10-29 1 (6) Vår beteckning SÖKANDE Gilead Sciences Sweden AB Hemvärnsgatan 9, 8 tr. 171 54 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

Genvoya OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Genvoya OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN EMA/661227/2015 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för, som specificerar de åtgärder som

Läs mer

Primär biliär cirros (PBC)... 5. Vad är primär biliär cirros?... 5. Hur vanligt är PBC?... 6. Hur diagnostiseras PBC?... 7

Primär biliär cirros (PBC)... 5. Vad är primär biliär cirros?... 5. Hur vanligt är PBC?... 6. Hur diagnostiseras PBC?... 7 Innehåll Primär biliär cirros (PBC)... 5 Vad är primär biliär cirros?... 5 Hur vanligt är PBC?... 6 Hur diagnostiseras PBC?... 7 Vad vet vi om förloppet vid PBC?... 8 Sjukdomens olika stadier... 8 Symtom

Läs mer

Fakta om spridd bröstcancer

Fakta om spridd bröstcancer Fakta om spridd bröstcancer Världens vanligaste kvinnocancer Bröstcancer står för närmare 23 procent av alla cancerfall hos kvinnor och är därmed världens vanligaste cancerform bland kvinnor i såväl rika

Läs mer

Patientguide. Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA

Patientguide. Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA Patientguide Viktig information till dig som påbörjar behandling med LEMTRADA Innehållsförteckning 1> Vad är LEMTRADA och hur fungerar det? 3 2> Översikt över behandling med LEMTRADA 4 3> Biverkningar

Läs mer

Hur ser det ut i Sverige? HIV. Nära 7 000 personer lever med hiv idag, 60% män 40% kvinnor, hälften i Stockholms län.

Hur ser det ut i Sverige? HIV. Nära 7 000 personer lever med hiv idag, 60% män 40% kvinnor, hälften i Stockholms län. HIV Grundutbildning för lokalt smittskydd och strama ansvariga sjuksköterskor och läkare 14 april 2016 Inger Zedenius sjuksköterska Global estimates for adults and children 2014 People living with HIV

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Clarityn 10 mg tabletter loratadin. Datum 10.8.2015, Version 4.0

Clarityn 10 mg tabletter loratadin. Datum 10.8.2015, Version 4.0 Clarityn 10 mg tabletter loratadin Datum 10.8.2015, Version 4.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Syftet med informationen i detta dokument är att göra läsarna medvetna om frågor angående

Läs mer

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel)

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Om JEVTANA JEVTANA är ett läkemedel som används för behandling av prostatacancer som har fortskridit efter att du har behandlats med annan

Läs mer

Behandling av prostatacancer

Behandling av prostatacancer Behandling av prostatacancer Sammanfattning Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Norden. Hög ålder, ärftlighet, viss geografisk och etnisk tillhörighet är riskfaktorer för att drabbas

Läs mer

Ebola. Olle Wik. Smittskyddsläkare. Smittskydd Värmland 2014-10-14

Ebola. Olle Wik. Smittskyddsläkare. Smittskydd Värmland 2014-10-14 Ebola Olle Wik Smittskyddsläkare Historik Första tillfället viruset kategoriserades var 1976. Södra Sudan/Norra Zaire (nuvarande Kongo Kinshasa). Namnet taget efter floden Ebola som finns i ovanstående

Läs mer

Information om hidradenitis suppurativa (HS)

Information om hidradenitis suppurativa (HS) Information om hidradenitis suppurativa (HS) Denna informationsbroschyr delas ut till dig som fått diagnosen hidradenitis suppurativa (HS). Broschyren är framtagen av biopharmaföretaget AbbVie tillsammans

Läs mer

BESLUT. Datum 2015-03-27

BESLUT. Datum 2015-03-27 BESLUT 1 (6) Datum 2015-03-27 Vår beteckning SÖKANDE AbbVie AB Box 1523 171 29 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion.

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Pegasys_patientbrosch_105x148_071 1 07-08-28 15.10.27 Pegasys_patientbrosch_105x148_072 2 07-08-28 15.10.29

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB)

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB) TILL DIG SOM FÅR (NATALIZUMAB) BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS Tag noga del av informationen i bipacksedeln som följer med läkemedlet. 1 Denna broschyr är ett komplement till behandlande

Läs mer

Leversjukdomar. 1. Infektioner (virushepatiter)

Leversjukdomar. 1. Infektioner (virushepatiter) FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI Apotekarprogrammet (MAPTY/F2APO) Farmakologi, sjukdomslära och läkemedelskemi; FSL 561 Delkurs 4: Endokrinologi och gastrointestinal farmakologi Sjukdomar i

Läs mer

Agenda. Tripep i korthet Prioriterade projekt Sammanfattning och agenda

Agenda. Tripep i korthet Prioriterade projekt Sammanfattning och agenda Agenda Tripep i korthet Prioriterade projekt Sammanfattning och agenda Tripep i korthet Utveckling av nya innovativa läkemedel för kroniska sjukdomar baserat på egna och andras patenterade och patentsökta

Läs mer

BLODSMITTA. 1. hiv 2. hepatit B 3. hepatit C. Arne Runehagen

BLODSMITTA. 1. hiv 2. hepatit B 3. hepatit C. Arne Runehagen BLODSMITTA 1. hiv 2. hepatit B 3. hepatit C Arne Runehagen Historik 1981: AIDS beskrevs första gången i USA, året efter även i Sverige. Rubriker från 80-talet Rubriker från 80-talet Rubriker från 80-talet

Läs mer

Är åderförkalkning en TWAR-infektion?

Är åderförkalkning en TWAR-infektion? Är åderförkalkning en TWAR-infektion? Jens Boman virusspecialist, smittskyddsläkare i Västerbottens län Erling Petersen enheten för kirurgi Anders Waldenström professor, enheten för medicin (kardiologi)

Läs mer

Sjukdomar i lever, gallvägar, pankreas

Sjukdomar i lever, gallvägar, pankreas Sjukdomar i lever, gallvägar, pankreas Farmakologi, Sjukdomslära och Läkemedelskemi Delkurs 4 (Gastrointestinal Farmakologi och Endokrinologi) Dick Delbro 2009 1. Infektioner (virushepatiter) Allmänt:

Läs mer

Hepatit B 2015. Statistik

Hepatit B 2015. Statistik Hepatit B 2015 Statistik Smittskyddsenheten, 2015-02-19, Eva Lundmark Trend och analys Under de senaste fem åren ses en ökning av antal fall i Sverige. I Östergötland minskade antalet hepatit B-anmälningar

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Alendronat HEXAL Veckotablett 70 mg tabletter Alendronsyra

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Alendronat HEXAL Veckotablett 70 mg tabletter Alendronsyra BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Alendronat HEXAL Veckotablett 70 mg tabletter Alendronsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna information,

Läs mer

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Sinusknutan Höger förmak Vänster förmak Vad har hjärtat för uppgift? Hjärtat är beläget mitt i bröstkorgen. Det är uppbyggt av muskelvävnad och

Läs mer

Genetisk testning av medicinska skäl

Genetisk testning av medicinska skäl Genetisk testning av medicinska skäl NÄR KAN DET VARA AKTUELLT MED GENETISK TESTNING? PROFESSIONELL GENETISK RÅDGIVNING VAD LETAR MAN EFTER VID GENETISK TESTNING? DITT BESLUT Genetisk testning av medicinska

Läs mer