TOURISM IN SKÅNE ÅRET SOM GÅTT En översikt över insatser och resultat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TOURISM IN SKÅNE ÅRET SOM GÅTT 2015. En översikt över insatser och resultat"

Transkript

1 TOURISM IN SKÅNE En översikt över insatser och resultat

2 INNEHÅLL 2015 ETT FRAMGÅNGSRIKT ÅR SKÅNE I SIFFROR Stark utveckling av gästnätter HÅLLBARHET Vårt hållbarhetsarbete DIGITALISERING Digital strategi visitskane.com Sociala Medier Trails of South Sweden DESTINATIONSUTVECKLING Destinationsutvecklingsprocess Tematiskt arbete Produktutveckling Skåneleden Framtidens innovativa värdskap MARKNAD & PR Våra marknads- och PR-insatser land för land B2B-insatser Kommunikation Mat & Dryck COLLABORATIVE TOURISM 2020 Systemskiften & Delstrategier Reviderad målsättning 2020 Ambitionsnivå 2030 Ekonomiska nyckeltal Ekonomirapport jan-dec 2015

3 2015 ETT FRAMGÅNGSRIKT ÅR Skåne har fortsatt att stärka sin position som internationellt attraktiv destination, och de utländska gästnätterna har slagit nya rekord. En hållbarhetsstrategi har utarbetats under 2015 och hållbarhetsfrågorna kommer att genomsyra arbetet framöver. Vidare har en digital strategi för resmålet Skåne arbetats fram under hösten och vintern, i syfte att stödja och ge riktlinjer i frågor som bland annat berör distribution och marknadskommunikation. Webbplatsen visitskane.com byggs om med tydligare struktur samt ökad inspiration och tillgänglighet. En annan digital nyhet är en gemensam satsning mellan regionerna i södra Sverige, Trails of South Sweden. Genom destinationsutvecklingsprocesser leds företagare och kommuner framåt mot ett kunddrivet och konkurrenskraftigt arbetssätt. Det tematiska arbetet fortskrider, och för Skåne som mat- och dryckesdestination har nu en kommunikationsstrategi tagits fram. Outdoor, som är ett annat starkt tema, har utvecklats bland annat genom ett produkt- och tjänsteutvecklingsarbete kring Skåneleden. Marknadsinsatserna på de sju prioriterade marknaderna har fortgått tillsammans med VisitSweden och Malmö Turism som huvudpartners. Den långsiktiga strategin för tillväxt i besöksnäringen Collaborative Tourism 2020, som formulerades 2012, har under året reviderats. Inför 2016 ligger fokus på att positionera Skåne i den ökande konkurrensen och arbeta dedikerat med digitaliseringens möjligheter och utmaningar, hållbarhetsfrågorna, innovativ marknadsföring och systematiskt utvecklingsarbete. Allt i samarbete med partners och andra intressenter. Malmö, mars 2016 Pia Jönsson Rajgård, VD

4 SKÅNE I SIFFROR

5 STARK UTVECKLING AV GÄSTNÄTTERNA Direktmarknader +12,3 % Danmark -3,6 % Norge Potentialmarknader +1,5 % Tyskland +3,3 % Nederländerna -41,2 % Ryssland +11,6 % Storbritannien jan-dec 2015 Skåne totalt ,2 % Utländska ,6 % Svenska ,6 % LORUM IBSUM DOLORES Tillväxtmarknader +67,4 % Kina -2,4 % Polen Källa: Tillväxtverket/SCB Preliminär inkvarteringsstatistik HSVCSoL 2015

6 HÅLLBARHET

7 VÅRT HÅLLBARHETS- ARBETE Tourism in Skåne tar initiativ till och mobiliserar Skåne för en gemensam ansats i destinationens hållbarhetsarbete. Det är en naturlig fördjupning av det strategiska utvecklingsarbetet som redan inletts i och med Collaborative Tourism Skånes visionära målbild för hållbarhetsarbetet är: Skåne är bäst i Sverige och en internationell förebild inom hållbar destinationsutveckling Våra huvudstrategier är att motivera, skapa engagemang och gemensamt agera för att uppnå den visionära målbilden hos våra tre målgrupper: Medarbetare Besökare Destinationer Initialt fokus är kompetenshöjning och åtgärder inom bolaget, men hållbarhetsaspekterna ska successivt implementeras även på externa målgrupper.

8 DIGITALISERING

9 DIGITAL STRATEGI Digitaliseringen är en av besöksnäringens stora gamechangers och därför inleddes under 2015 arbetet med att ta fram en digital strategi för Skåne som resmål. Strategin utvecklas i samarbete med Skånes destinationer och besöksnäring samt Visit Sweden och ska resultera i en femårig strategi. Strategin ska innehålla en målbild för hur resmålet Skåne tillgängliggörs och marknadsförs online Den ska också peka ut DMO s (destinationsmarknadsförings-organisationernas) framtida roll i den digitala kommunikationen av destinationen Skåne. Mer information om arbetet och möjlighet att tycka till hittar du på digitalaskane.se

10 VISITSKANE.COM Ett gediget arbete som underlag för en nylansering av visitskane.com har genomförts under hösten. Den nya hemsidan kommer att lanseras under 2016, och omfattar ett helt nytt designmanér och nya funktioner. Den mobila användningen av sajten har dubblats under 2015 och responsiv design blir därför en viktig parameter för den nya sajten. Navigeringen för besökaren kommer att bli mer intuitiv, och större vikt läggs vid inspirerande bilder. Den nya designen kommer även att underlätta analys och sökmotoroptimering. Visitskane.com hade över en miljon unika besökare under 2015, och besöken på sajten har ökat med närmre 70% jämfört med året innan. Även omsättningen har ökat kraftigt under året. Unika besök: Totalt antal besökare: (+69,23%) Omsättning för visitskane.com: (+88,85%) Omsättning för hela bokningsplattformen i Skåne: (-3,5% från ) Årets ökning av mobila besökare: +109,5%, och tablets +93%. Den organiska trafiken ökade med 91% under 2015.

11 SOCIALA MEDIER Under 2015 har ett nytt konto öppnats på Instagram och ett annat på Facebook. De två nya sociala mediekanalerna riktar sig åt de internationella marknaderna och kommunikationen sker på engelska. Båda delar namnet "Enjoy Skåne". Upplev Skåne på FB Under 2015 har antalet följare gått från 10,878 st till 21,540 st, alltså mer än dubblerats! Under året har vi postat 139 inlägg som sammanlagt haft 2.7 miljoner unika visningar. Totalt under 2015 har det klickats gånger på vårt innehåll.

12 TRAILS OF SOUTH SWEDEN Tillsammans med Region Skåne, Region Halland och Region Kronoberg har vi under 2015 påbörjat bygget av en gemensam digital plattform för lederna i södra Sverige. Cykel- och vandringsleder står först i tur för att släppas in i Trails of south Sweden och vi börjar med Skåneleden, Sydostleden, Kattegattleden och Hallandsleden När Trails of South Sweden lanseras under våren 2016 kommer den att vara en modern digital plattform som tillgängliggör och marknadsför södra Sveriges leder. Ett användarvänligt verktyg för besökaren både när det gäller inspiration och planering samt med kartfunktioner och service då besökaren fysiskt är ute på någon av de sydsvenska lederna.

13 DESTINATIONSUTVECKLING

14 DESTINATIONS- UTVECKLINGSPROCESS Genom ett ramavtal erbjuds kommuner/destinationer ett processtöd i syfte att ta fram en lokal/delregional strategisk plattform Denna plattform ska leda fram till nya arbetssätt inom besöksnäringen och med de offentliga aktörerna och ge inspiration och kunskap inför koncept- och produktutveckling. En destinationsutvecklingsprocess startade i början av 2015 i Tomelilla, Sjöbo, Simrishamn och Ystad. Tillsammans har 32 företagare och kommunernas turist- och/eller näringslivschefer arbetat under ledning av konsulter från Svensk Destinationsutveckling och Tyréns. Processgruppen är nu halvvägs genom processen Under våren startade motsvarande process i Bromölla, Hässleholm, Osby, Kristianstad och Östra Göinge. 29 företagare ingår, tillsammans med kommunernas turist- och/eller näringslivschefer. På ett motsvarande sätt pågår en process i Höör, Hörby och Eslöv. Arbetet har bland anat bidragit till att skapa insikt och analysera tillgångar och egenskaper, trender i omvärlden, säsongernas betydelse och möjligheter samt hur turismföretagens olika marknader och målgrupper ser ut, och hur det egna erbjudandet håller internationellt.

15 TEMATISKT ARBETE Idén med tematiska handlingsplaner utgår från resenärens perspektiv, dvs anledning till och tanke med en resa till Skåne. Resor görs av många anledningar, som att besöka nära och kära, affärsresor, besöka idrottstävlingar, kulturevenemang, med mera. Här talar vi om reseanledningar som kan hänföras till att resenären söker ett visst tema för sin resa och väljer att med tanke på detta göra en resa till just Skåne. Resenären kan ha valt tema före destination eller vice versa, d v s när resan görs så har resenären en idé om ett tema för åtminstone en del av resan. De tematiska handlingsplanerna ska ligga till grund för framtida initiativ, investeringar, samarbeten och satsningar över gränserna i näringen. Planen ska stötta och attrahera både entreprenörer, offentliga aktörer och externa finansiärer. Den ska även hjälpa till att definiera kvalitet och på så sätt höja konkurrenskraften. De stora teman som Tourism in Skåne arbetar med både på utvecklingsoch marknadssidan är Mat & Dryck samt Natur & Kulturturism.

16 PRODUKTUTVECKLING SKÅNELEDEN Under våren genomgick ett 20-tal företagare i Tomelilla, Simrishamn och Vellinge en tre månader lång produktutvecklingsprocess för vandring på Skåneleden. Resultatet blev en rad förpackade erbjudanden redo att marknadsföras internationellt. Under hösten pågick motsvarande process i nordvästra Skåne. Målet med processerna är att öka Skånes attraktivitet som vandringsdestination och att göra Skåneleden exportmogen. FOKUSMARKNADER: DANMARK TYSKLAND NEDERLÄNDERNA STORBRITANNIEN Arbetssättet innebär att företagen arbetar tillsammans med idégenerering och framtagande av sammansatta erbjudanden för vandring. Vandringsprodukterna ska bidra till nya säsonger och vara utformade för den utländska besökarens efterfrågan och behov. Produktutvecklingsprocessen genomförs som en kreativ workshopserie med sammanlagt sex träffar. Förutom målgrupper, marknad och behov ligger fokus på att utveckla en så bra produkt/tjänst som möjligt, med användarens bästa för ögonen. Processerna har letts av Graffman AB och AG inno filial Scandinavia i samarbete med Tourism in Skåne och kommunerna. Produkterna presenterades sedan på mässan TourNatur i Düsseldorf.

17 FRAMTIDENS INNOVATIVA VÄRDSKAP Tourism in Skåne har tillsammans med Kommunförbundet Skåne, Visita och Näringsliv Skåne påbörjat en mer djupgående förstudie kring Det framtida innovativa värdskapet. Syfte med förstudien är att skapa bättre förståelse och identifiera verktygslådor för att stärka kommunernas arbete med det framtida värdskapet, där besöksnäringens aktörer tar ett större ansvar för det personliga mötet. Målet för utvecklingsarbetet är att identifiera och påbörja ett arbete med gemensamma regionala kompetens- och värdskapsnoder som ska fungera som stöd för värdskapsarbetet och i utveckling av besöksnäringen i Skåne. Nästa steg i processen är att etablera konsensus kring vilka behov och problemställningar som en gränsöverskridande samverkan kan bidra till samt samla och utveckla idéer och tankar kring samlade kompetensresurser och kompetensnoder. Detta görs genom workshops i början av 2016.

18 MARKNAD & PR

19 DANMARK Besöken från Danmark slog nytt rekord under 2015, med närmare gästnätter. Marknadsinsatserna under året har fortsatt under temat Skåne CPH s smukke baghave, med tre kampanjperioder vår, höst och jul. Målgruppen är WHOP s och temat Det goda livet. Bland annat har filmer producerats på temat natur och Malmö (se länk nedan). Familjemålgruppen har bearbetats via Swedish Moments, den stora cross market-satsningen med inriktning mot stug- och campingboende. Golfkampanjen rullar för tredje året, i samarbete med bland annat Svenska Golfförbundet. Gastro Week är ett restaurangsamarbete med Berlingske som gett mycket goda PR-resultat. Övrigt PR-arbete har omfattat både pressutskick och pressbesök. Länk till Skånefilmen GÄSTNÄTTER 2015: JÄMFÖRT 2014: + 12,3 % ANDEL AV UTL. GN: 16,4%

20 DANMARK - PR PR-aktiviteterna har omfattat Smukke Baghave-kampanjen, Gastro Week samt Swedish Moments. Med en utökad PR-budget för Danmark 2015 har insatserna utökats, vilket visar sig i resultaten. I samband med Gastro Week erbjöd deltagande restauranger i Malmö en specialmeny som marknadsfördes i VisitSwedens kanaler och av Berlingske. Totalt har 17 pressmeddelanden skickats ut. Journalister och bloggare har besökt Skåne/Malmö i totalt 5 gruppresor och 15 individuella resor. Tillsammans representerar de 47 olika medier. Vidare bjöds press in till visning av Malmö Live. Pressinsatserna har genererat hela 390 artiklar i dansk media, till ett annonsvärde av 36,3 MSEK. Räckvidden är 38,9 miljoner läsare. Exempel på vad journalisterna upplevt är transafari, Skanör Falsterbo matfestival, trädgårdar på Österlen i Malmö och Nordvästra Skåne, Malmöfestivalen samt vandring och olika kulinariska upplevelser. Pressmeddelandena publiceras i VisitSwedens danska pressrum: ARTIKLAR: 390 (2014: 217) PR-VÄRDE: 36,3 MSEK (2014: 25,9 MSEK)

21 TYSKLAND I Tyskland har insatserna fortsatt med kampanjen 100%Echt med fokus på det goda livet med teman inom natur, kultur och mat. Primär målgrupp är WHOP s i norra Tyskland. För att bygga broar till bokning har kampanjen integrerats med Opodo som är en av Tysklands största onlineresebyråer. De blev så imponerade av intresset för Skåne och Malmö bland sina besökare i kampanjen att de valde Skåne och Malmö som resmål för sin egen kampanj i Berlin och Hamburg. Kampanjen ledde till ett ökat antal bokningar både av flyg och hotellnätter. Ytterligare synlighet uppnåddes genom en kampanj tillsammans med Pågens bröd. En tävling på brödpåsarna engagerade deltagare. TV-serien Bron är het i Tyskland också, vilket bland annat nyttjades på Hamburg Krimifestival. Med inriktning mot barnfamiljerna har Swedish Moments fortgått på tyska marknaden. Bland annat har 5 pressbesök arrangerats och NDR radio gjorde en specialintervju med Måns Zelmerlöw med publicitet för Lund/Skåne. GÄSTNÄTTER 2015: JÄMFÖRT 2014: + 1,5 % ANDEL AV UTL. GN: 25,5 %

22 TYSKLAND PR Under 2015 deltog 28 tyska journalister på pressresor i Malmö/Skåne, vilket genererade lika många artiklar. Nyhetsutskick, som går ut till 1500 tyskspråkiga journalister, resulterade i 69 artiklar. Mest spridning fick nyheten om singelvisning på Moderna Museet i Malmö och öppnandet av Kattegattleden. Pressvärdet av resorna är dubbelt så högt som för utskicken. Även sociala mediekanaler är mycket framgångsrika i Tyskland och 185 posts publicerades för att ytterligare förstärka budskapen löpande, även under pressresorna. Vidare genomfördes en SweMoments tävling i tyska nyhetsmagasinet Stern samt en advertorial i magasinet NORR. Fem olika PR events och mässdeltagande förmedlade också bilden av Skånes mångfald av stad och naturupplevelser under hela året. Print står för hela 90% av det totala pressvärdet i Tyskland och 68% av den totala upplagan. ARTIKLAR: 142 (2014: 82) PR-VÄRDE: 26,8 MSEK (2014: 29,2 MSEK) På pressrummet Tumblr Online finns samtliga nyhetsbrev.

23 NORGE Marknadsaktiviteterna i Norge har inkluderat en kampanj för att marknadsföra de kortare resorna under vinjetten En tur till Sverige. Syftet är att ta marknadsandelar från den inhemska hyttehelgen. Partners förutom Tourism in Skåne är Turistrådet VästSverige med Göteborg, Gotland, Smultronställen samt Smålands Turism. Målgrupper är både den vardagssmitande livsnjutaren och den nyfikna upptäckaren (whops & Dinks). Förutom kampanjsajt omfattade satsningen ett samarbete med Radio P4 och bilföretaget Mini. Över 600 personer tävlade om en slottsweekend på Kronovall och Häckeberga för 20 personer. PR-värdet för aktiviteten landade på kr. Norge är också en av marknaderna inom Swedish Moments-satsningen. Liksom i Danmark har Norge även varit med i Golfkampanjen tillsammans med Dansk Golf och Norsk Golf. GÄSTNÄTTER 2015: JÄMFÖRT 2014: - 3,6 % ANDEL AV UTL. GN: 5,0%

24 NORGE PR Pressresorna från Norge har haft teman som mat och livsnjutning, antik, slott och eko/vintage. Primär målgrupp är den vardagssmitande livsnjutaren och primärt område är Østlandet. Gemensamma pressutskick har handlat om påsk, sommarnyheter, musikfestivaler, mat, höstlov och designhotell. Totalt har PR-arbetet resulterat i 57 publiceringar fördelat på 15 printartiklar, 39 webbartiklar och 3 radioinslag. ARTIKLAR: 57 (2014: 25) PR-VÄRDE: 8,7 MSEK (2014: 8,3 MSEK)

25 NEDERLÄNDERNA Även Nederländerna är en av marknaderna inom Swedish Momentssatsningen. Skåne satsar dessutom på WHOP s-segmentet med ett liknande upplägg som 100%Echt i Tyskland. I Nederländerna heter kampanjen Puur Zweden. Även Scandlines, Zwerfkei/Haglöfs samt tre turoperatörer är med i samarbetet med Tourism in Skåne och VisitSweden. Kampanjsajten förstärks genom sociala medier, tävling och synlighet i partners kanaler. Inom B2B ligger fokus på utveckling av exportmogna vandrings-, cyklingssamt outdoorprodukter och fokus på övriga nischprodukter såsom mat och fågelskådning. Tillväxten går långsamt, men är på väg upp med ett växande antal nätter år GÄSTNÄTTER 2015: JÄMFÖRT 2014: +3,3 % ANDEL AV UTL. GN: 5,2 %

26 NEDERLÄNDERNA PR Både teman från Puur Zweden och Swedish Moments reflekteras i PRarbetet. Under 2015 har 6 individuella pressresor genomförts. Skåne har även funnits med i pressmeddelanden och pressnyhetsbrev. Även ett pressevent har arrangerats. Syftet är att skapa kännedom om semester i Skåne hos målgruppen. Inom Puur Sweden är rundresor eller shortbreak med fokus på natur, kultur, gastronomi och The Bridge exempel på teman. Städer som Malmö, Helsingborg och Lund är populära att besöka. Inom Swedish moments PR-satsning ligger fokus på familjeaktiviteter, natur och soft adventure. På pressrummet Tumblr Online finns samtliga nyhetsbrev. ARTIKLAR: 41 (2014: 102) PR-VÄRDE: 7,9 MSEK (2014: 19,7 MSEK)

27 STORBRITANNIEN Under 2015 har samarbetet Meet your Sweden med The Guardian fortsatt, med både redaktionellt material, resebilaga och deltagande i Observer Food Monthly. Skåne går in tillsammans med Västsverige och Göteborg, och fokus i kommunikationen ligger på Sverige som spännande matdestination, förstärkt med kända ikoner och intresset för den svenska livsstilen. Människor, upplevelser och personliga berättelser lyfts fram för att levandegöra den svenska livsstilen och resmålet, något som speciellt lockar de nyfikna upptäckarna. Resultatet är läsare som är över genomsnittet nöjda med sin läsupplevelse och ett stort antal delningar på sociala medier, samt ökad reslust till Skåne och Västsverige. Samarbetet med Expedia och med turoperatörer har inkluderats i aktiviteterna för att öka synligheten och även generera bokningar. Viss nischbearbetning mot vandringsturism har inletts, främst inom Travel Trade och PR. Samarbetet med turoperatörerna Taber Holidays, Sunvil och Nature Travel har fortgått, och bokningarna har ökat kraftigt. Nature Travel har t.o.m. dubblat bokningarna i Skåne jämfört med föregående år. PR och social media är fortsatt en viktig del i marknadsmixen, och ett ökat fokus har under året lagts på bloggare. GÄSTNÄTTER 2015: JÄMFÖRT 2014: + 11,6 % ANDEL AV UTL. GN: 5,7%

28 STORBRITANNIEN PR PR-budgeten har fördelats mellan The Bridge säsong 3, som hade premiär i UK under hösten, och generell rese- och livsstils-pr. Övergripande kommuniceras Skåne/Malmö som en lättillgänglig destination för matoch naturälskare. För att boosta Bron 3 arrangerades en tävling tillsammans med Nordic Noir och VisitSweden deltog på Nordicana film- och TV-festival. Pressresor på Bron-tema har också genomförts. Inom det generella PR-arbetet har naturupplevelser, i synnerhet vandring, fått komplettera tidigare teman med mat och kultur. En rad tunga profiler och medier har varit på pressbesök, som Ellie Moss, Stylist, Lodestars Anthology och The Gannet. Lodestar publiserar I april 2016 och en tryckt Skåneguide kommer I The Gannet under Att PR-värdet gått ner jämfört med 2014 beror på ett större fokus på nischmedia för t.ex. The Bridge samt större fokus på ambassadörer som sprider budskap I sina sociala mediekanaler, t.ex. Nordic Noir. Traditionella PR-värden sjunker generellt sett med 8% per år medan digital media vinner mark och ökad betydelse. ARTIKLAR: 40 (2014: 67) PR-VÄRDE: 32 MSEK (2014: 52,6 MSEK)

29 RYSSLAND Trots det politiska och ekonomiska läget i Ryssland fortsätter Skåne/Malmö att bygga kännedom om destinationen, dock i minskad omfattning. Insatserna har inkluderat B2B, PR och webb. Travel Tradearbetet har fortgått med fam trips, seminarier, nyhetsbrev samt deltagande i Swedish Workshop. I samarbetet med de stora turoperatörerna har bland annat fisketurer sålts. 13 nya Skåneartiklar har publicerats på ryska visitsweden.com. Kännedomen om Skåne lyfts också tack vare mediesamarbeten med Gastronom som har fokus på mat samt trendiga lifestyle-magasinet Seasons. Tillsammans med IKEA Family har en Skånekampanj nått mottagare. Bokningsbara erbjudanden har gått ut via nyhetsbrev. GÄSTNÄTTER 2015: JÄMFÖRT 2014: -41,2 % ANDEL AV UTL. GN: 1,0%

30 RYSSLAND - PR PR-aktiviteterna syftar till att bygga kännedom om Skåne som resmål. Följande teman kommuniceras via media: City (citybreak Malmö) Mat (ekologisk mat, nordic cuisine, närproducerat) Kultur/historia/traditioner (kräftskiva, jul och Lucia) Hållbarhet (eko-livsstil) Ett stort mediesamarbete med magasinet Seasons har genomförts under året med teman som livsstil, rundresa, design och mat. En egen Skånebilaga på 52 sidor gick ut i exemplar. Ett annat mediesamarbete har gjorts med Gastronom, som är inriktade på mat personer läste de 10 artiklar som finns om Skåne/Malmö och 3 miljoner exponerades för banners. Totalt har Skåne/Malmö tagit emot 17 ryska journalister och bloggare. 75% av pressvärdet kommer från pressresor. Sociala medier är ett viktigt komplement och kanaler som prioriteras är Facebook och Instagram. Instagrambloggare växer snabbt och en Instaresa till Skåne med Rysslands största Instagram-bloggare gav bra resultat med likes. ARTIKLAR: 62 (2014: 82) PR-VÄRDE: 15,4 MSEK (2014: 7,2 MSEK)

31 KINA På den kinesiska marknaden har arbetet med att bygga kännedom fortsatt. Inom B2B representerades Skåne på workshops både i Peking, Shanghai och Guangschou, med ett 40-tal möten med researrangörer. Det märktes en tydligt ökad kännedom jämfört med året innan. Det skandinaviska samarbetet inom Chinavia har fortsatt. Marknadsföringen sker via den gemensamma hemsidan beioumanyou.cn, som fått ny design. Även sociala medier är en viktig del i kommunikationen, där Weibo och WeChat är de stora plattformarna. På hemmaplan har fler China Ready Crash Courses arrangerats, och på chinavia.se finns gott om nyttiga tips och material att använda för alla som tar emot kinesiska besökare. Vidare har ett 15-tal researrangörer besökt Skåne på s.k. fam trips, och responsen har varit mycket god. Landskrona turism har satsat på den kinesiska marknaden, och bland annat har Ven fått karta och skyltar på kinesiska, vilket starkt bidragit till att ön haft 300 kinesiska besökare under året. GÄSTNÄTTER 2015: JÄMFÖRT 2014: + 67,4 % ANDEL AV UTL. GN: 1,1%

32 KINA - PR PR-arbetet I Kina handlar till stor del om att bygga kännedom om Skåne tillsammans med andra destinationer. Värden som lyfts fram är hållbarhet, naturen, lugnet och det familjevänliga. Målgruppen är främst DINKs men även till viss del familjesegmentet. Aktiviteterna omfattar pressmeddelanden, nyhetsbrev och inlägg i sociala medier som Weibo och Wechat. Totalt har 5 kinesiska journalister och en bloggare besökt Skåne under ARTIKLAR: 54 (2014: 103) PR-VÄRDE: 34,6 MSEK (2014: 21,9 MSEK)

33 B2B-INSATSER För den tyska marknaden ökade antalet bokningar via vårt arbete med turoperatörer med 13% under Ökningen ligger framför allt hos TUI som inte tidigare haft några produkter i Skåne samt Haman Scandinavia, Behringer Touristik och Glur. Malmö har fortfarande flest gästnätter inom B2B-bearbetningen men den största procentuella ökningen syns i nordöstra Skåne samt Ystad- Österlen-området. Vandringsresan med Wikinger som introducerades för 2015 både för grupper och individuella står för den största framgången när det gäller en enskild produkt. Totalt genererade den drygt 400 gästnätter. Specifika insatser som gjorts under 2015 var bl.a. en boost hos Thomas Cook Städtereisen 2015 och gruppresan med fokus vandring tillsammans med Wikinger. Den belgiska arrangören North&Away hade stor framgång med sin komboresa Köpenhamn och Skåne. I Storbritannien har vi valt ut tre helt olika arrangörer för ett mer strategiskt arbete. Här är volymerna fortfarande väldigt små men alla tre ökade sin försäljning med Skåne med mer än 50%. På Kina-marknaden kunde vi notera märkbara resultat inte bara i gästnätter utan också på dagsbesök på bl.a. Ven. När det gäller Ryssland var 2015 ett svart år pga den ekonomiska krisen i landet. GÄSTNÄTTER B2B 2015: DE: +13% NL + 10% LORUM IBSUM DOLORES

34 KOMMUNIKATION MAT & DRYCK Skåne behöver en tydlig position och strategi som matdestination, för en enhetlig global kommunikation. Strategin arbetades fram hösten och vintern 2015 tillsammans med VisitSweden och några av de skånska mathantverkarna och eldsjälarna. Arbetet har tagit avstamp i den tematiska handlingsplanen och går hand i hand med varumärket Skåne. Målbilden är att Skåne skall bli en internationell topprankad mat- och dryckesdestination Budskapsplattformen beskriver Skåne som Sveriges skafferi fyllt av naturlig, jordnära och äkta passion. Ett skafferi av mångfald skapat av passionerade skånska mathjältar. Eldsjälar som tar till vara på det jorden ger, som går sin egen väg och som gör det de tror på. Det är dessa människors genuina passion som vi är övertygade om kommer fortsätta att locka matturister från hela världen. Målgrupperna är dels Foodien, som ständigt letar nya tendenser och oupptäckta traditioner. Dels Den nyfikne upptäckaren, på jakt efter nya platser och äkta upplevelser. PR och digitala kanaler blir huvudmedia för att berätta mathjältarnas historier.

35 COLLABORATIVE TOURISM 2020 För att Skåne ska bli en av Sveriges två mest besöka destinationer krävs ett annorlunda sätt att arbeta. Mycket handlar om att våga våga tänka nytt och annorlunda!

36 SYSTEMSKIFTEN & DELSTRATEGIER Den långsiktiga strategin för besöksnäringen formulerar ett antal skiften i synsätt och arbetssätt. Målet är att Skåne ska vara en långsiktigt hållbar och professionell destination. För att lyckas med detta krävs att Skåne är en näringslivsdriven och digitaliserad destination. Vidare står internationaliseringen i fokus, liksom innovation, inspiration och lärande. Inom både destinationsutveckling och marknadsföring/distribution finns ett antal delstrategier som styr arbetet. Exportmognad Innovativt värdskap Tematiserade reseanledningar året runt Varumärket Skåne Kunddrivna erbjudanden Digital transformation Upplevelseikoner Nya investeringar

37 REVIDERAD MÅLSÄTTNING 2020 Kvalitativa mål Attraktiv destination Tydlig destination Samlad destination Lönsam destination Hållbar destination Tillgänglig destination Kvantitativa mål Kvalitativa mål Skåne ska vara topp tre association när svenskar nämner svenska attraktiva destinationer Skåne ska ha ett Net Promotor Score på 50* Skåne ska vara en av två destinationer som flest svenskar anser att de gärna vill besöka de närmaste tre åren. Kvantitativa mål 30 miljarder i omsättning 60 miljarder kronor i omsättning nya utländska gästnätter nya utländska gästnätter En ny exportmogen destination per år 18 miljarder kronor i exportvärde årsarbeten årsarbeten Net Promotor Score: används som ett mått på hur starkt ett varumärke är utifrån hur många respondenter som kan tänkas rekommendera i detta fall Skåne. Förflyttningen görs genom att maximera så kallade ambassadörer (promotors) och minimera passiva och negativt inställda.

38 AMBITIONSNIVÅ 2030 Utländska gästnätter: 3,5 milj. Omsättning: 108 miljarder Exportvärde: 35 miljarder Årsverken:

39 EKONOMISKA NYCKELTAL

40 EKONOMIRAPPORT JAN DEC 2015 Medelantalet anställda under 2015: 16 varav 11 kvinnor Resultat-räkning Utfall 2015 Budget 2015 Avvikelse Utfall/budget Intäkter Personalkostnader Verksamhetens kostnader Finansiella intäkter och kostnader Årets skatt Resultat efter skatt

MARKNADSPLAN 2014 FÖR INTERNATIONELLA MARKNADER

MARKNADSPLAN 2014 FÖR INTERNATIONELLA MARKNADER MARKNADSPLAN 2014 FÖR INTERNATIONELLA MARKNADER MASTERPLAN NU BÖRJAR DET Med avstamp i den Nationella strategin för svensk besöksnäring, har Tourism in Skåne, Malmö Turism och VisitSweden tagit fram en

Läs mer

Tourism in Skåne. Visit Lund, 25 november 2015 Carla Aguirre

Tourism in Skåne. Visit Lund, 25 november 2015 Carla Aguirre Tourism in Skåne Visit Lund, 25 november 2015 Carla Aguirre VÅRT UPPDRAG Som Skånes officiella marknadsbolag för besöksnäringen marknadsför, säljer och utvecklar vi Skåne som destination. Vi ska öka antalet

Läs mer

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner STRATEGISK PLATTFORM För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner Foto denna sida: Elise Nilsson Foto omslag: Cecilia Smitt, Carolina

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER Flera frågor kring Nya Visit Dalarna diskuterades kring borden under Up to Date. Vad krävs av oss i Dalarna för att vi ska fördubbla omsättningen till 2020? Dalarna

Läs mer

Double Income No Kids Resandet är en del av livsstilen. Ställer höga krav på tjänster och produkter och att destinationens löften infrias.

Double Income No Kids Resandet är en del av livsstilen. Ställer höga krav på tjänster och produkter och att destinationens löften infrias. VÅRA MARKNADER En sammanfattning av den globala resenären i respektive internationell marknad som Tourism in Skåne arbetar mot, samt planerade marknadsföringsaktiviteter för 2015 MÅLGRUPPER DINKs Double

Läs mer

Sverige - Norden - Världen

Sverige - Norden - Världen Sverige - Norden - Världen Företagskategorisering för ökad exportmognad Foto: Lasse Forsberg Sverige Norden Världen Turistrådet Västsverige arbetar, sedan 1999, med utveckling och marknadsföring av besöksnäringen

Läs mer

COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION

COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION MOT 2020 2012 antog Tourism in Skånes ABs styrelse den långsiktiga strategiska planen för tillväxt inom besöksnäringen i Skåne Collaborative Tourism

Läs mer

Visit Hemavan Tärnaby AB. Marknadsplan juli-dec 2015

Visit Hemavan Tärnaby AB. Marknadsplan juli-dec 2015 Visit Hemavan Tärnaby AB Marknadsplan juli-dec 2015 Under 2016 kommer vi att destinationsmarknadsföra Hemavan Tärnaby i olika reklamkampanjer på mässor, säljresor och via vår hemsida www.hemavantarnaby.se

Läs mer

Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism

Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism Marknadsbeskrivningar Några av de faktorer vi tittar på vid val av marknader är gästnattsvolymer, tillväxtpotential, dygnsutlägg samt marknadens kännedom om

Läs mer

TOURISM IN SKÅNE ÅRET SOM GÅTT 2014. En översikt över insatser och resultat

TOURISM IN SKÅNE ÅRET SOM GÅTT 2014. En översikt över insatser och resultat TOURISM IN SKÅNE En översikt över insatser och resultat INNEHÅLL 2014 ETT HÄNDELSERIKT ÅR COLLABORATIVE TOURISM 2020 1. Systemskiftet visar vägen 2. Strategisk plan 2012 2020 3. Process för destinationsutveckling

Läs mer

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Ulrika Nilsson 2013-05-16 Fredrik Tidholm Bakgrund Värdegrund 2020 Ur framtidsberättelsen för Gullspångs Kommun Gullspångs kommun är väl

Läs mer

Verksamhetsberattelse ~ 2015

Verksamhetsberattelse ~ 2015 Verksamhetsberattelse ~ 2015 Länsturismen Effektivitet genom samverkan 2016-02-11 Verksamhetsberättelse för Turismfunktionen vid VKL 2015 Syftet med verksamheten är att stödja utvecklingen av en hållbar

Läs mer

Övergripande affärsplan för Västsvenska Turistrådet 2012-2015

Övergripande affärsplan för Västsvenska Turistrådet 2012-2015 Övergripande affärsplan för Västsvenska Turistrådet 2012-2015 Inledning Detta dokument är den övergripande affärsplanen för Västsvenska Turistrådet för år 2012-2015. Den är inte ett fristående dokument

Läs mer

Marknadsplan 2016. November 2015. Foto: AC Drugge

Marknadsplan 2016. November 2015. Foto: AC Drugge Marknadsplan 2016 November 2015 Foto: AC Drugge Marknadsplan 2016 Innehåll Sid 1. Sammanfattning 3 2. Bakgrund 4 3. Destination Västerbotten övergripande mål 4 4. Strategier 5 5. Varumärket 6 6. Teman

Läs mer

Besöksnäringen lyfter! - med samarbete, hållbarhet och ett attraktivt företagsklimat

Besöksnäringen lyfter! - med samarbete, hållbarhet och ett attraktivt företagsklimat Besöksnäringen lyfter! - med samarbete, hållbarhet och ett attraktivt företagsklimat Katrien Vanhaverbeke, Arena för Tillväxt Uppsala län, 3 november 2015 28 miljoner vill komma till Sverige Hur många

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020

turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020 The Heart of Sweden logotype PANTONE 382 turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020 turism handlingsprogram för Örebroregionen 2015 2020 1 2 turism handlingsprogram för Örebroregionen 2015 2020

Läs mer

Affärsutvecklingsprocess för turismnäringen i Västmanland

Affärsutvecklingsprocess för turismnäringen i Västmanland Affärsutvecklingsprocess för turismnäringen i Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting (VKL) ansvarar för samordningen och utvecklingen av turismen i Västmanlands län. Syftet med Turismfunktionen

Läs mer

Delårsrapport augusti 2014 Västsvenska Turistrådet AB 1 (10)

Delårsrapport augusti 2014 Västsvenska Turistrådet AB 1 (10) Delårsrapport augusti 2014 Västsvenska Turistrådet AB 1 (10) 2 (10) Delårsrapport för Västsvenska Turistrådet AB, augusti 2014 Sammanfattning Marknadsutveckling Kommentar: Detaljerad statistik över gästnattsutvecklingen

Läs mer

Populärversion av Strategi för besöksnäringen södra Småland 2013-2020. Foto: Sofia Ernerot

Populärversion av Strategi för besöksnäringen södra Småland 2013-2020. Foto: Sofia Ernerot Populärversion av Strategi för besöksnäringen södra Småland 2013-2020 Foto: Sofia Ernerot Foto: Sofia Ernerot Populärversion av Strategi för besöksnäringen södra Småland 2013-2020 Illustrationer: Sarahs

Läs mer

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå!

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Ett häfte om VISIT SKELLEFTEÅ - om organisationen, medlemskapet och det gemensamma arbetet mot ett attraktivare Skellefteå. VARFÖR TURISM? Turism är en exportindustri

Läs mer

Affärsutvecklingsprocess för turismnäringen i Västmanland 2016

Affärsutvecklingsprocess för turismnäringen i Västmanland 2016 Affärsutvecklingsprocess för turismnäringen i Västmanland 2016 Västmanlands Kommuner och Landsting (VKL) ansvarar för samordningen och utvecklingen av turismen i Västmanlands län. Syftet med Turismfunktionen

Läs mer

Delårsrapport augusti 2013 Västsvenska Turistrådet AB 1 (10)

Delårsrapport augusti 2013 Västsvenska Turistrådet AB 1 (10) Delårsrapport augusti 2013 Västsvenska Turistrådet AB 1 (10) 2 (10) Delårsrapport för Västsvenska Turistrådet AB, augusti 2013 Sammanfattning Marknadsutveckling Kommentar: Detaljerad statistik över gästnattsutvecklingen

Läs mer

Vänern en exportmogen destination? Anders Svedberg Västsvenska Turistrådet

Vänern en exportmogen destination? Anders Svedberg Västsvenska Turistrådet Vänern en exportmogen destination? Anders Svedberg Västsvenska Turistrådet Turismen i Västsverige 34 miljarder kr (2010) Fyrbodal 11 miljarder 20 miljarder varav Göteborg ca 17 miljarder Sjuhärad 1 miljard

Läs mer

Projektinnehåll Work Packages

Projektinnehåll Work Packages Projektinnehåll Work Packages Matresor - Jämtland Härjedalen ii Jämtlands Matresor Innehållsförteckning Work package I - Analys och FoU - Matresor Marknadsanalyser av reseanledning Mathantverk... 1 Produkt/

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Highlights 2013. Rekord på Forzas Sommarlovsentreprenörerna. Framgångsrik lobbying för att öka antalet YH-utbildningar 2014 i regionen

Highlights 2013. Rekord på Forzas Sommarlovsentreprenörerna. Framgångsrik lobbying för att öka antalet YH-utbildningar 2014 i regionen We Highlights 2013 19 pressresor (SV, DK, TY, UK, NL, USA) 5 nya arrangörer (DK, TY, GB) 2 broschyrer total upplaga 250 000 ex Ny Inspirations- och produktmanual på 3 språk Ny webb Mässor/Events Tjejmilen

Läs mer

SCR:s PUNKTER FÖR 2020

SCR:s PUNKTER FÖR 2020 20 PUNKTER 2020 SCR:s PUNKTER FÖR 2020 Vårt arbete med att utveckla vår bransch tar nu verklig fart. Sedan 2011 har vi tillsammans jobbat med våra framtidsfrågor och lyft fram vad vi vill göra och hur

Läs mer

Kommersiell uthyrning stugor och lägenheter

Kommersiell uthyrning stugor och lägenheter Kommersiell uthyrning stugor och lägenheter Så blir din verksamhet en del av Funtastic Natural Playground Det engagerade arbetet, som dagligen levereras från ägare och personal på uthyrnings- och förmedlingsverksamheter

Läs mer

Besöksnäringen i Helsingborg 2015

Besöksnäringen i Helsingborg 2015 Besöksnäringen i Helsingborg 2015 3 Innehåll 10 snabba om besöksnäringen i Helsingborg 2015 3 Ett axplock från 2015 4 Stark ökning av turismen i Helsingborg 2015 5 Turistkronan 5 Hur mycket spenderar besökaren?

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Svensk Turism AB. Verksamhetsområden. Forum för besöksnäringens strategiska utveckling. Delägare i kommunikationsbolaget VisitSweden

Svensk Turism AB. Verksamhetsområden. Forum för besöksnäringens strategiska utveckling. Delägare i kommunikationsbolaget VisitSweden Svensk Turism AB Ägs av 170 företag och organisationer som representerar tiotusentals företag i hela besöksnäringen inom områdena äta, bo, resa och göra. Verksamhetsområden Forum för besöksnäringens strategiska

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för Malmö

Inkvarteringsstatistik för Malmö Inkvarteringsstatistik för Malmö Jan mars 2016 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Malmö utvecklas betydligt bättre än rikssnittet under första kvartalet... 4 3 Danmark största utlandsmarknaden, men Storbritannien

Läs mer

Medlemskap och Marknadsföringspaket Information om Visit Blekinges marknadsföring, medlemskap och marknadsföringspaket, 2019.

Medlemskap och Marknadsföringspaket Information om Visit Blekinges marknadsföring, medlemskap och marknadsföringspaket, 2019. VISIT BLEKINGE Medlemskap och Marknadsföringspaket 2019 Information om Visit Blekinges marknadsföring, medlemskap och marknadsföringspaket, 2019. Håkan Andersson, Visit Blekinge BLI MEDLEM Vill du vara

Läs mer

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN Den 14 oktober har Besöksnäringens Sverigeturné intagit Mora och träffar Dalarnas olika destinationsbolag, kommuner, Region Dalarna och andra

Läs mer

foto Bengt Flemark Statistik för Skånes inkvartering

foto Bengt Flemark Statistik för Skånes inkvartering foto Bengt Flemark Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport januari 2016 2016 03 11 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne inleder 2016 starkast av storstadsregionerna... 4 3 Danmark och Storbritannien

Läs mer

foto Malin Lauterbach Statistik för Skånes inkvartering

foto Malin Lauterbach Statistik för Skånes inkvartering foto Malin Lauterbach Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport februari 2016 2016 04 25 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne fortsatt starkast utveckling i jämförelse med storstadsregionerna...

Läs mer

DGH Föreningsstämma 13 april. regiongavleborg.se

DGH Föreningsstämma 13 april. regiongavleborg.se DGH Föreningsstämma 13 april Arbetet 2012-2016 MUS Marknads- och utbudstrategi prioriterade marknader & målgrupper B2B Business to Business & B2C Business to consumer Aktiviteter och samarbeten: Mässor,

Läs mer

Förslag till budget 2012 och inriktning för 2013 och 2014 för koncernen Stockholm Business Region

Förslag till budget 2012 och inriktning för 2013 och 2014 för koncernen Stockholm Business Region Tjänsteutlåtande Datum: Diarienr: 7 februari 2011 SBR 12-14/2011 Handläggare: Telefon: Lena Häggdahl 08-508 28095 lena.haggdahl@stockholm.se Till Styrelsen för Stockholm Business Region Förslag till budget

Läs mer

LÄGESRAPPORT/SLUTRAPPORT ÖVERBRYGGNINGSPROJEKT nov 2013- febr 2015

LÄGESRAPPORT/SLUTRAPPORT ÖVERBRYGGNINGSPROJEKT nov 2013- febr 2015 Diarienr: 1(5) Upprättare: Lednings- och verksamhetsstöd Utveckling- och projektstöd LÄGESRAPPORT/SLUTRAPPORT ÖVERBRYGGNINGSPROJEKT nov 2013- febr 2015 Projektledare Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro

Läs mer

Sveriges första B2B undersökning med fokus på både marknad och försäljning. 10 INSIKTER - B2B Barometern 2016

Sveriges första B2B undersökning med fokus på både marknad och försäljning. 10 INSIKTER - B2B Barometern 2016 Sveriges första B2B undersökning med fokus på både marknad och försäljning. 10 INSIKTER - B2B Barometern 2016 2 INTE FÖR ALLA B2B FÖRETAG Det är ett hårt arbete att driva marknadsföring och försäljning

Läs mer

Praktikrapport. Göteborg & Co, Media Center

Praktikrapport. Göteborg & Co, Media Center Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborg universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Kursansvarig: Marie Carlsson Våren 2011 Av: Emma Ask emmaask@gmail.com 2011-05-31 Praktikrapport

Läs mer

Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013

Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013 Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013 Affärsidé Vi driver utvecklingsprocesser för platser, företag och organisationer som vill stärka sin attraktions- & konkurrenskraft. Attraktionskraft Boende Besökare

Läs mer

BLI EN AV OSS. En presentation om tjänster, produkter och avtal

BLI EN AV OSS. En presentation om tjänster, produkter och avtal BLI EN AV OSS En presentation om tjänster, produkter och avtal TILLSAMMANS ÄR VI STARKA! Vi är Sveriges äldsta fackhandelskedja men med ett nytt och ungt gemensamt varumärke, Happy Homes. Detta fyller

Läs mer

SLUTRAPPORT HÅLLBAR BESÖKSNÄRING

SLUTRAPPORT HÅLLBAR BESÖKSNÄRING SLUTRAPPORT HÅLLBAR BESÖKSNÄRING Jämtland Härjedalen Turism (JHT) JHT ekonomisk förening (1995) JHT är den professionella och affärsmässiga samverkansplattformen som företräder regionens besöksnäring i

Läs mer

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Bilder ur ett företagsperspektiv har sedan marknadsföringens begynnelse varit viktiga för att inspirera, väcka ett

Läs mer

Länets branschorganisation -ägs av destinationsbolagen -offentlig basfinansiering. Samverkansplattform -privat offentligt -utveckling och tillväxt!

Länets branschorganisation -ägs av destinationsbolagen -offentlig basfinansiering. Samverkansplattform -privat offentligt -utveckling och tillväxt! Länets branschorganisation -ägs av destinationsbolagen -offentlig basfinansiering Samverkansplattform -privat offentligt -utveckling och tillväxt! Uppdraget Destinations- och produktutveckling Marknadskommunikation

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

TOURISM IN SKÅNE ÅRET SOM GÅTT En översikt över insatser och resultat

TOURISM IN SKÅNE ÅRET SOM GÅTT En översikt över insatser och resultat TOURISM IN SKÅNE En översikt över insatser och resultat INNEHÅLL 2016 ETT ÅR MED HÖGT TEMPO COLLABORATIVE TOURISM 2020 Systemskiften & Delstrategier SKÅNE I SIFFROR Stark utveckling av gästnätterna HÅLLBARHET

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER JUNI 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på juni 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-juni 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

Västsvenska Turistrådets marknadsarbete 2014

Västsvenska Turistrådets marknadsarbete 2014 Västsvenska Turistrådets marknadsarbete 2014 Prioriterade marknader 2014 Målgrupp Snabb och korrekt information. Fysisk komfort, goda faciliteter, bekvämt transportsätt och tillgänglighet. Ett bra utbud

Läs mer

Projektskafferiet. Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera.

Projektskafferiet. Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera. Projektskafferiet Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera. Vi vill förenkla för din förening. Vårt koncept Projektskafferiet är ett erbjudande till

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Haldex delårsrapport, januari - september 2015

Haldex delårsrapport, januari - september 2015 Innovative Vehicle Solutions PRESSMEDDELANDE Landskrona, 23 oktober, 2015 Haldex delårsrapport, januari - september 2015 Stark rörelsemarginal och förbättrat kassaflöde Fokuserat arbete med kostnadsbasen

Läs mer

Besöksnäringsdag 14/10 2015!

Besöksnäringsdag 14/10 2015! Besöksnäringsdag 14/10 2015! Gotlands Förenade Besöksnäring bjuder in till Besöksnäringsdag tillsammans med Inspiration Gotland. Tema: Uppföljning av sommaren och hur utvecklar vi Gotland som besöksmål?

Läs mer

Hur kraftsamlar Skåne för att bli en av Europas bästa vandringsdestinationer?

Hur kraftsamlar Skåne för att bli en av Europas bästa vandringsdestinationer? Hur kraftsamlar Skåne för att bli en av Europas bästa vandringsdestinationer? Anna Heimersson, Svenska Turistföreningen Annika Borgelin, Event in Skåne Sofie Norrby, Region Skåne STF Skåneleden Event

Läs mer

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-11-30 Dnr 1101863 1 (7) Regionstyrelsen Slutrapport från beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor 2012 Ordförandens

Läs mer

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020 BILAGA 9 Kommunikationsstrategi 2014 2020 Kommunikationsstrategi för Syftet med s kommunikationsarbete är att göra vårt leaderområde och det arbete som genomförs inom ramen för det synligt. Genom att göra

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Ett litet häfte med stor betydelse Visionen syftar till att befästa branschens position som motorn i svensk besöksnäring. När sista workshopen

Läs mer

Aktiviteter under 2017

Aktiviteter under 2017 Aktiviteter under 2017 Kommunikation Det är viktigt att de marknadsföringskanaler vi har och det marknadsföringsmaterial som vi producerar är sammanhängande. Genom att ha en enad bild över vår målgrupp

Läs mer

Det totala antalet gästnätter i januari för Skåne län var 209 163. Antalet utländska gästnätter i januari för Skåne län var 50 426

Det totala antalet gästnätter i januari för Skåne län var 209 163. Antalet utländska gästnätter i januari för Skåne län var 50 426 JANUARI 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på januari 2014 samt en jämförelse mot januari månad 2013. Med gästnätter på kommunnivå avses gästnätter

Läs mer

foto Leif Johansson Statistik för Skånes inkvartering

foto Leif Johansson Statistik för Skånes inkvartering foto Leif Johansson Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport december 2015 2015 02 05 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Stark utveckling för storstadsregionerna 2015... 4 3 Danmark ökar mest... 4

Läs mer

Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra?

Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra? Wapnö Gård, Halmstad den 3 juni 2014 Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra? DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Gastronomiska Samtal Halland Processledning och dokumentation:

Läs mer

Rapport 2.0 Turismen på Åland

Rapport 2.0 Turismen på Åland Rapport 2.0 Turismen på Åland Sammanställd av Visit Åland r.f. Utgiven 24.5.2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 2. Turismens betydelse för Åland... 3 3. Turismutvecklingen 2015... 4 4. Omvärldskunskap

Läs mer

Framtidens innovativa värdskap

Framtidens innovativa värdskap Framtidens innovativa värdskap Kompetensbehov och strukturförändring Kommunledningskonferens 18 mars DET VISIONÄRA TILLVÄXTMÅLET Skåne ska bli en av Sveriges två mest besökta destinationer ställer krav

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 (7) Kommunikation Annie Andréasson 2016-02-18 Förvaltningschef Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 1. Uppdrag/Ansvarsområden På Kommunikation jobbar alla

Läs mer

Adelöv - LIVET PÅ LANDET

Adelöv - LIVET PÅ LANDET 2010-02-23 Projekt Adelöv - LIVET PÅ LANDET Projektägare Adelövs Framtidsgrupp Kontaktperson. Ingemar Karlsson, ordf Adelövs Framtidsgrupp Telefon 0140-730 30 Mobil 070-632 61 60 ingemarslantbruksredovisning@hotmail.com

Läs mer

COLLABORATIVE TOURISM

COLLABORATIVE TOURISM COLLABORATIVE TOURISM SKÅNEMODELLEN Strategisk plan för turism och besöksnäring i Skåne TOURISM IN SKÅNE AB - Ett av Business Region Skånes fyra dotterbolag Näringsliv Skåne och Business Region Skåne Styrelse

Läs mer

Liknade och framgångsrika samarbeten www.visitsweden.com/ski

Liknade och framgångsrika samarbeten www.visitsweden.com/ski Samarbete för kraftfullare internetmarknadsföring av svenska fiskeupplevelser l internationellt! ti Onlineportal på www.visitsweden.com/fishing - Sveriges officiella webbplats med information om resmålet

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012 Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 HT-2012 Praktikplats: Strandberghaage AB Tegnergatan 34 113 59 Stockholm Praktikperiod 28 augusti 2012 18 januari 2013. Handledare: Pelle Strandberg Jag har under hösten

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige december 2015 (helårsrapport) Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com

Gästnattsrapport Västsverige december 2015 (helårsrapport) Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com Gästnattsrapport Västsverige december 2015 (helårsrapport) Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten

Läs mer

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Regionutvecklingssekretariatet Djupare uppföljning, mars 2012 Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

foto Joakim Lloyd Raboff Statistik för Skånes inkvartering

foto Joakim Lloyd Raboff Statistik för Skånes inkvartering foto Joakim Lloyd Raboff Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport oktober 2015 2015 12 04 Tourism in Skåne / Månadsrapport oktober 2015 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne fortsätter

Läs mer

Turism AB (svb) Affärsplan 2014

Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Övergripande målsättning - fördubbla omsättningen i besöksnäringen i MittSkåne till 1 miljard 2020 Fo k u s b e s ö k s n ä r i n g e n s o m basindustri och samhällsbyggare

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING December 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på december 2014 och det ackumulerade antalet gästnätter för januaridecember

Läs mer

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014 TEM 2015 HÄRJEDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015 Inklusive åren 2006-2014 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Härjedalen

Läs mer

Verksamhetsseminarierna 2016. Ledningspasset

Verksamhetsseminarierna 2016. Ledningspasset Verksamhetsseminarierna 2016 Ledningspasset Ledningspasset - programmet Tid Programpunkt Föredragshållare 10:15 Nya klubbrådgivningen Bo Bengtsson GAF: arbetsmiljö & nyckeltal Stig Persson Två grupper

Läs mer

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Erik Aspeqvist, Emma Jarbo, Oskar Foldevi, Fredric Malmros och Hanna Stapleton 2011-11-11 Bakgrund Om utvärderingen Växthus

Läs mer

SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020

SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020 SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020 Under hösten 2011 inledde Tourism in Skåne ett omfattande arbete med att samla politiker och besöksnäring

Läs mer

Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken.

Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken. Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken. Bakgrund; PiteUnika ekonomisk förening med 36 medlemsföretag

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

Yttrande över förslag till strategi för hållbar besöksnäring i Uppsala län 2013-2022

Yttrande över förslag till strategi för hållbar besöksnäring i Uppsala län 2013-2022 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/339 2013-08-13 Kommunstyrelsen Yttrande över förslag till strategi för hållbar besöksnäring i Uppsala län 2013-2022

Läs mer

Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015

Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015 Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015 Viljeyttring och inriktning för att stärka näringslivets förutsättningar Programmet har diskuterats fram och fastställts av ett 30-tal representanter

Läs mer

Kommunikationsplan Samiska Apoteket

Kommunikationsplan Samiska Apoteket Kommunikationsplan Samiska Apoteket Kreatörer: Camilla Palm, Johan Skogqvist, Elin Leyonberg, Viyan Ateaa Målgrupp: Kvinnor mellan 35-60, intresserade av, kultur, historia, hälsa och hållbar utveckling.

Läs mer

Subscribe Share Past Issues Translate

Subscribe Share Past Issues Translate 1 av 5 2016-04-10 13:29 Pulsen på Polen, Magdeburg-mässa 7-8 nov View this email in your browser Polska fiskeresearrangören Eventur besöker Sverige och olika fiskeanläggningar flera gånger om året för

Läs mer

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker:

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker: HISTORIK Dimoda har sin grund i ett presentbutikskoncept som startades av Gunn Karlsson. Gunn arbetade under 1980-talet med försäljning av garner, dels som grossist, dels genom försäljning i butik. Redan

Läs mer

Besöksnäringens dag 2018

Besöksnäringens dag 2018 1 Besöksnäringens dag 2018 09.00 Inledning och välkommen 09.15 Långsiktig framgång skapar vi tillsammans 09.30 Lalandia 10.00 Kaffe och macka 10.30 På gång i Östergötland 12.00 Lunch 4. Skapa bra beslutsunderlag

Läs mer

Styrelsen för Svenska Ekoturismföreningen avger följande verksamhetsberättelse för 2013

Styrelsen för Svenska Ekoturismföreningen avger följande verksamhetsberättelse för 2013 Styrelsen för Svenska Ekoturismföreningen avger följande verksamhetsberättelse för 2013 Styrelsens sammansättning: Ordförande Vice ordförande Kassör Övriga ledamöter Pia Jönsson Rajgård, Tourism in Skåne

Läs mer

Destinationsutveckling Järvsö nya entreprenörsgruppen Rovdjursturism

Destinationsutveckling Järvsö nya entreprenörsgruppen Rovdjursturism Large 2011 i Järvsö 2011-11-22 Sammanfattning från regionalt dialogmöte om rovdjursturism. 1. Olle Fack från Destination Järvsö och Linda Thelin från Rovdjurscentret hälsar välkommen till ett möte med

Läs mer

Sjösatt! Så tänker en modern hamn. HallandsHamnar går från en vision till verklighet. Stort medialt intresse Här tänker vi satsa! HALLANDSHAMNAR.

Sjösatt! Så tänker en modern hamn. HallandsHamnar går från en vision till verklighet. Stort medialt intresse Här tänker vi satsa! HALLANDSHAMNAR. INFORMATION OCH NYHETER FRÅN HALLANDSHAMNAR AB NR 1 2013 Sjösatt! HallandsHamnar går från en vision till verklighet Så tänker en modern hamn Stort medialt intresse Här tänker vi satsa! HALLANDSHAMNAR.SE

Läs mer

! Bilda en styrgrupp och skapa nätverk

! Bilda en styrgrupp och skapa nätverk Processverktyg Att skapa förändring för att höja kvaliteten Den planeringsprocess och organisation som finns inom många kommuner har sin bas i modernistiskt struktureringsideal, vilket innebär att de har

Läs mer

V er ksam h etsplan 2015

V er ksam h etsplan 2015 V er ksam h etsplan 2015 syftet Affärs- och verksamhetsplanen ska på ett strukturerat sätt beskriva bolagets målsättningar och hur dessa ska förverkligas. bolaget VISION Höga Kusten ska utvecklas till

Läs mer