Länets branschorganisation -ägs av destinationsbolagen -offentlig basfinansiering. Samverkansplattform -privat offentligt -utveckling och tillväxt!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Länets branschorganisation -ägs av destinationsbolagen -offentlig basfinansiering. Samverkansplattform -privat offentligt -utveckling och tillväxt!"

Transkript

1 Länets branschorganisation -ägs av destinationsbolagen -offentlig basfinansiering Samverkansplattform -privat offentligt -utveckling och tillväxt!

2 Uppdraget Destinations- och produktutveckling Marknadskommunikation Tillgänglighet Statistik och analys

3

4 1 VISION MÅL STRATEGI Jämtland Härjedalen FÖR BESÖKSNÄRINGEN Jämtland Härjedalen europaledande på naturbaserade upplevelser

5 2 Foto: Fredrik Broman Ju fler kockar desto bättre soppa

6 3 Tillsammans är ett ord som kännetecknar Jämtland Härjedalen och tillsammans är ett ord som beskriver verksamheten och ambitionen i organisationen Jämtland Härjedalen Turism, JHT. I din hand håller du en liten bok som beskriver vad regionens besöksnäring behöver vidareförädla och hur vi ska jobba tillsammans för att göra fler och bättre affärer. Det är JHT som arbetat fram boken men, just det, tillsammans med både länets besöksnäring genom destinationerna och tillsammans med även offentliga aktörer.

7 4 Så ska vi lyckas i köket Foto: Bengt Säll

8 5 För att regionen ska bli riktigt tydlig på marknaden och kunna ta en konkurrenskraftig position i förhållande till våra konkurrenter, behöver vi vässa våra verktyg och lära oss att använda dem på rätt sätt. Tänk bara på det väloljade maskineriet i ett riktigt bra restaurangkök: alla vet sin roll, alla utför sina sysslor med den gemensamma uppgiften som mål: - Att servera en förstklassig smak- och serviceupplevelse till väntande gäster. Det kräver bra redskap, kunskap om hur man använder dem och kännedom om hur råvarorna hanteras på bästa sätt samt ett välplanerat kök.

9 Foto: Erika Ranbrandt 6 Basföda

10 7 I Jämtlands län är besöksnäringen en basnäring med en större betydelse för sysselsättning och tillväxt än i många andra regioner. Tillsammans med en tradition av småföretagande och entreprenörskap har detta lett till att företagandet inom turism och upplevelser är starkt och har bidragit till att länet idag är ett av de större besökslänen i landet. I Regional utvecklingsstrategi för Jämtlands län, RUS, framhålls att turism, upplevelser och evenemang är tillväxtområden med stora möjligheter att fortsätta utvecklas tack vare länets unika natur-, miljö- och kulturvärden. Länet upplevs av många som en hälsofrämjande och stimulerande miljö att besöka, bo och leva i och för att den bilden ska bibehållas är det viktigt att ett fortsatt utvecklingsarbete inom såväl turism som andra verksamheter sker på ett ur flera perspektiv hållbart sätt. Möjligheterna för länets småskaliga livsmedelsförädling framhålls i RUS och är även det ett område av stor betydelse för en utvecklad turism.

11 8 UTVECKLINGS- OCH TILLVÄXTPROGRAM TURISMEN I JÄMTLANDS LÄNS UTVECKLINGS- OCH TILLVÄXTPROGRAM I RUS lyfts också fram behoven av ytterligare insatser för att kunna agera på en internationell marknad. Det är nödvändigt att fortsätta utveckla tillgängligheten till länet och dess destinationer vilket också lyfts på ett tydligt sätt i den regionala utvecklingsstrategin. Företrädare för länet, inkl JHT, för därför en löpande dialog med representanter för Swedavia, Trafikverket och de olika transportörerna. Bl a är det nödvändigt att ytterligare direktflyg från centraleuropeiska flygplatser kommer till stånd, att samarbetet med flygplatser på den norska sidan av gränsen utvecklas och att tillgängligheten via tåg till de delar av länet som kan nås på det sättet fortsätter öka. Ytterligare insatser på vägnätet är nödvändiga i de delar av regionen där vägburen trafik är det enda alternativet.

12 9 Andra områden som behöver utvecklas ytterligare för att regionen ska kunna finnas med på den internationella arenan är produktutveckling, marknadskommunikation, språk och kulturförståelse och ett utvecklat värdskap. RUS pekar även på behovet av fortsatt kompetens- och kunskapsutveckling och på Mittuniversitetets betydelse för tillväxt och utveckling i regionen. För besöksnäringen är Mittuniversitetets utbildningar och forskning, bl a inom Etour, viktiga för ökad kunskap och kompetens. I Regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län , RTP, lyfts ett antal prioriteringar med utgångspunkt från RUS samt från den nationella strategin för konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning. Insatser för att stärka företagsutvecklingen inom turism, evenemang, frilufts- och sportprodukter framhålls som särskilt betydelsefulla och har bl a legat till grund för etableringen av innovationssystemet Peak Innovation, i nära samarbete med den forsk- ning som bedrivs inom Mittuniversitetet. För att kunna arbeta i den riktning som RUS anger bör enligt RTP fortsatta insatser göras inom områden som bidrar till en ökad året runt-turism och som attraherar större investerare, ökad försäljning på marknader utanför landet och därmed ett ökat antal utländska turister till länets destinationer. Enligt RTP behövs också en ökad samverkan mellan näringsliv och akademi och en förbättrad infrastruktur för strategiska satsningar inom turism, kultur, idrott och evenemang. Enligt RTP ligger ansvaret för genomförande av de olika insatser som prioriteras på olika parter beroende på insatsens karaktär där näringslivet och dess organisationer i länet är viktiga initiativtagare och genomförare. I de delar som berör besöksnäringen och utvecklingen av den positiva bilden av Jämtland Härjedalen är Jämtland Härjedalen Turism och länets destinationsbolag viktiga parter.

13 10 Foto: Martin Söderqvist Godsakerna ska räcka länge, länge

14 11 Sverige ligger i framkant internationellt när det gäller en hållbar utveckling för besöksnäringen. Det är naturligt för oss som lever i ett relativt glesbefolkat land med närhet till individ, samhälle och natur. Framtiden kommer att ställa allt större krav på hur besöksnäringen hanterar frågan om hållbar utveckling. Särskilt i en region som Jämtland Härjedalen, där den rena, storslagna och lättillgängliga naturen står i fokus som en av våra viktigaste tillgångar. Därför ska vi arbeta hårt för en hållbar utveckling ur alla perspektiv, ekonomiskt, ekologiskt och socialt/kulturellt.

15 12 HÅLLBARHETSPOLICY HÅLLBARHET SOM VÄRDEGRUND All turismrelaterad verksamhet i Jämtland Härjedalen ska präglas av hållbarhetspolicyn i syfte att bidra till en hållbar tillväxt i regionen. För en hållbar turismutveckling ska destinationernas och regionens strategiska åtgärder inriktas mot att: Skapa en stabil ekonomisk grund. Exempel: Organisations- och finansieringsfrågor, tydlig förankring, utveckla visions-, strategi- och målarbetet, ökad affärsmässighet. Följa trender och kommande förändringar genom omvärldsanalys. Exempel: Följ media, internet, branschinformation och forskning, genomför gästundersökningar och inspireras av andra destinationer. Bevara, värdesätta och utveckla natur- och kulturarvet. Exempel: Väv in kultur i produkter och paketering. Gör produkten unik genom att nyttja lokalhistoria och utbilda personalen inom området. Minimera resursförbrukning och produktion av avfall. Exempel: Sopsortering och undvikande engångsprodukter. Energieffektivisering.

16 13 Begränsa turismtransporternas inverkan. Exempel: Nyttja miljövänliga alternativ, utveckla samåkning, tågresande och direktflyg. Cykel på tåg. Samarbeta med lokala intressenter för att skapa ett attraktivt samhälle. Exempel: Informera om turismens betydelse. Arrangera evenemang med lokal förankring. Utveckla turismnäringens arbetsmarknad. Exempel: Ökad året runt-sysselsättning, kompetensutveckling, generationsväxling, samordnad rekrytering och samarbete mellan företag. Genom ett gott värdskap ge besökaren en upplevelse som överträffar förväntningarna. Exempel: Utbilda personalen i värdskap och öka förståelsen för gästen och näringen. Skapa destinationer och produkter som främjar trygghet, säkerhet och hälsa. Exempel: Utveckla företagspolicys för trygghet och säkerhet, planera för och investera i ökad säkerhet. Utbilda personal i förstahjälpen. Öka tillgängligheten för alla besökare. Exempel: Skapa produkter och aktiviteter som är tillgängliga för alla. Förbättra informationen om tillgänglighet.

17 Foto: Fredrik Broman 14 En vision

18 15 Jämtland Härjedalen Europaledande på naturbaserade upplevelser

19 Foto: Tommy Andersson förrätter

20 17 10 FÖRRÄTTER En gemensam vision och en långsiktig strategi för besöksnäringen är nödvändig för att ena många privata och offentliga aktörer kring insatser mot gemensamma mål. Besökarens perspektiv ska ligga till grund för genomförandet av strategin och en utgångspunkt är också den kommunikationsplattform som utarbetats. Upplevelser av hög kvalitet ska skapa ökad omsättning, lönsamhet och sysselsättning i besöksnäringens företag. Affärsmässigheten ska öka och effekterna av strategin ska kunna avläsas i företagens ökade lönsamhet och tillväxt. Länets destinationer och turistföretag ska stärkas genom utvecklingsinsatser baserade på hållbarhet, gott värdskap, ökad internationalisering och ökad tillgänglighet för alla och genom utveckling inom samtliga transportslag. Intresset från den internationella marknaden ska tillvaratas och utvecklas ytterligare. Antalet reseanledningar och boknings- och köpbara produkter ska öka genom produktutveckling, paketering och ökad tillgänglighet via webbaserade bokningssystem. Insatser ska prioriteras inom de produkter och till de destinationer där insatta resurser ger störst utdelning. Strategin ska ha en tydlig inriktning på genomförande inkl finansierings- och ansvarsfrågor och den ska ge stöd för både den strategiska och den operativa nivån. Målen som de formuleras på regional nivå ska ha relevans och vara förankrade på lokal och på nationell nivå genom nära samverkan med genomförandet av den nationella strategin för besöksnäringen.

21 Foto: Kjell Bollnert 18 5 mätbara huvudmål

22 19 5 MÄTBARA HUVUDMÅL Omsättningen var ,8 miljarder kr. År 2011 ska den vara 4,0, ,9 och ,0 miljarder kr i respektive års penningvärde enligt turismekonomiska modellen, TEM. Antalet årsarbeten var År 2011 ska antalet årsarbeten vara 4 800, och Antalet utländska gäster i kommersiella bäddar var År 2011 ska dessa ha ökat till , 2015 till och 2020 ska antalet utländska gäster ha ökat till Antalet evenemang av nationell och internationell karaktär ska 2020 ha ökat till att omfatta sex årligt återkommande. Länet ska from 2020 stå som värd för minst ett megaevenemang, av VM- eller motsvarande karaktär, vart tredje år. Andelen mycket nöjda kunder, baserat på gemensamma och destinationsvisa gästundersökningar, ska år 2020 vara 75 % och andelen mycket nöjda/nöjda ska vara 95 %.

23 20 Foto: Tina Stafrén Köket i Jämtland Härjedalen

24 21 För att uppnå visionen och målen krävs ett långsiktigt hållbart arbete och insatser baserade på ett besökarperspektiv. Utvecklingsarbetet inom regionens besöksnäring har under ett antal år haft en tyngdpunkt på strategiska och strukturella frågor för att skapa förutsättningar för framför allt destinationsutveckling. Under de kommande åren ska den inriktningen kompletteras med aktiviteter som ytterligare produkt- och affärsutveckling, marknadskommunikation och ökad bokningsbarhet och försäljning.

25 Foto: Martin Söderqvist 22 Varmrätten

26 23 FORTSATT UTVECKLING AV RESEANLEDNINGAR OCH AFFÄRSVERKSAMHET Destinationsutveckling, utvecklad samverkan på regional och nationell nivå och utveckling av den turistiska infrastrukturen Produkt- och affärsutveckling inom prioriterade teman Utveckling av befintliga och rekrytering av nya större evenemang, konferenser och kongresser Kapitalförsörjning, privat och offentlig Exempel 2011: Destinationsbolag Vemdalen och Bydalen Matreseprojekt Nationellt och internationellt evenemangssamarbete Matchmaking investorer-affärsobjekt

27 24 RECEPT 1: Ökad export g Ökad exportmognad i destinationer och företa het Utökade marknadsaktiviteter och PR-verksam rangörer och andra intressenter Utvecklade partnerskap med transportörer, resear Exempel 2011: Exportprojekt ll marknad Anpassning av web och Upplev för en internatione Exportutbildning RECEPT 2: Ökad tillgänglighet Utveckling av planerings- och beslutsunderlag Lobbyverksamhet Utveckling av nya samarbetsformer med olika aktörer inom kommunikation Exempel 2011: Uppdatering av underlag om besöksnäringens behov Medverkan i Trafikverkets turistråd Uppvaktningar och remissyttranden RECEPT 3: Utvecklad marknadskommunikation attform, -strategi Utveckling och implementering av kommunikationspl och marknadsplaner och försäljning Förbättrade bokningsmöjligheter, ökad säljkunskap Exempel 2011: Regional bokningsplattform Fortsatt utveckling av web och sociala medier Fortsatt arbete med evenemangen som marknadsplatser

28 FORTSATT UTVECKLING AV RESEANLEDNINGAR OCH AFFÄRSVERKSAMHET 25 RECEPT 4: Kunskapsdriven turismutveck ling Utvecklat FoU-samarbe te för kunskapsdriven turismutveck ling Omvärldsbevakning, analys- och FoU-verksamhet för ökad marknad skunskap Affärsutveckling genom ökad kompetens i besöksnäringen Exempel 2011: Samarbete Etour, Peak Innovation m fl Gästundersökningar Samarbete med nationell och regi onal incubator RECEPT 5: Hållbar turismutveckling, ekonomiskt, ekologiskt och socialt/kulturellt tning Hållbarhetspolicyn ska vara en kompass för rätt färdrik företag och r atione destin för ing tveckl etensu Metod- och komp t kvalite och Utveckling av gemensamma kriterier för hållbarhet Värdskapsutveckling kvalitetssäkring Exempel 2011: Nationellt samarbete kring hållbarhet och Social turism - internationellt samarbete Energieffektivisering i företag

29 26 INGREDIENSER Innehåller recept på affärsutveckling inom besöksnäringen i jämtland härjedalen. Jämtland Härjedalen Turism ekonomisk förening, JHT, bildades 1995 och är den professionella och affärsmässiga plattformen för samverkan i utvecklingen av besöksnäringen i Jämtland Härjedalen och företräder regionens besöksnäring i nationella och internationella sammanhang. JHT ägs av och samverkar med länets destinationer och turistföretag, företrädare för offentlig sektor, intresseorganisationer mfl. I föreningens styrelse finns företrädare för länets besöksnäring samt representanter för kommunerna och Regionförbundet. JHT:s affärsidé är att vara en samverkansplattform som skapar utvecklingsmöjligheter och tillväxt för JHT:s intressenter. Detta sker genom en inriktning mot Destinationsutveckling, Produktutveckling, Marknadskommunikation, Tillgänglighet samt Statistik och analys. Mer information om Jämtland Härjedalen och Jämtland Härjedalen Turism finns på Produktion: Syre Tryck: Prio Digitaltryckeri Hopkokat november Kryddat mars 2011.

VISION MÅL STRATEGI Jämtland Härjedalen. Jämtland Härjedalen europaledande på naturbaserade upplevelser

VISION MÅL STRATEGI Jämtland Härjedalen. Jämtland Härjedalen europaledande på naturbaserade upplevelser 1 VISION MÅL STRATEGI Jämtland Härjedalen för besöksnäringen Jämtland Härjedalen europaledande på naturbaserade upplevelser 2 Foto: Fredrik Broman Ju fler kockar desto bättre soppa 3 Tillsammans är ett

Läs mer

Jämtland Härjedalen VISION MÅL STRATEGI

Jämtland Härjedalen VISION MÅL STRATEGI Jämtland Härjedalen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN Jämtland Härjedalen - ledande på naturbaserade upplevelser 1 Foto: Sandra Lee Pettersson Ju fler kockar desto bättre soppa 2 Ju fler kockar desto

Läs mer

Jämtland Härjedalen. Strategi 2030 för besöksnäringen. Jämtland Härjedalen ledande på naturbaserade upplevelser

Jämtland Härjedalen. Strategi 2030 för besöksnäringen. Jämtland Härjedalen ledande på naturbaserade upplevelser Jämtland Härjedalen Strategi 2030 för besöksnäringen Jämtland Härjedalen ledande på naturbaserade upplevelser ARBETSMATERIAL REV EX: JHT STYRELSE 22 FEB 2016 1 Foto: Sandra Lee Pettersson Ju fler kockar

Läs mer

Jämtland Härjedalen. Strategi 2030 för besöksnäringen. Jämtland Härjedalen ledande på naturbaserade upplevelser

Jämtland Härjedalen. Strategi 2030 för besöksnäringen. Jämtland Härjedalen ledande på naturbaserade upplevelser Jämtland Härjedalen Strategi 2030 för besöksnäringen Jämtland Härjedalen ledande på naturbaserade upplevelser Ju fler kockar desto bättre soppa Foto: Sandra Lee Pettersson Tillsammans är ett ord som kännetecknar

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Projektinnehåll Work Packages

Projektinnehåll Work Packages Projektinnehåll Work Packages Matresor - Jämtland Härjedalen ii Jämtlands Matresor Innehållsförteckning Work package I - Analys och FoU - Matresor Marknadsanalyser av reseanledning Mathantverk... 1 Produkt/

Läs mer

Kulturarv som resurs för regional utveckling

Kulturarv som resurs för regional utveckling Kulturarv som resurs för regional utveckling -Riksantikvarieämbetets arbete med regional tillväxt -erfarenheter och exempel från strategiarbete i Jämtland Johan Loock Riksantikvarieämbetet (Länsstyrelsen

Läs mer

Övergripande affärsplan för Västsvenska Turistrådet 2012-2015

Övergripande affärsplan för Västsvenska Turistrådet 2012-2015 Övergripande affärsplan för Västsvenska Turistrådet 2012-2015 Inledning Detta dokument är den övergripande affärsplanen för Västsvenska Turistrådet för år 2012-2015. Den är inte ett fristående dokument

Läs mer

Vänern en exportmogen destination? Anders Svedberg Västsvenska Turistrådet

Vänern en exportmogen destination? Anders Svedberg Västsvenska Turistrådet Vänern en exportmogen destination? Anders Svedberg Västsvenska Turistrådet Turismen i Västsverige 34 miljarder kr (2010) Fyrbodal 11 miljarder 20 miljarder varav Göteborg ca 17 miljarder Sjuhärad 1 miljard

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020

turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020 The Heart of Sweden logotype PANTONE 382 turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020 turism handlingsprogram för Örebroregionen 2015 2020 1 2 turism handlingsprogram för Örebroregionen 2015 2020

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER Flera frågor kring Nya Visit Dalarna diskuterades kring borden under Up to Date. Vad krävs av oss i Dalarna för att vi ska fördubbla omsättningen till 2020? Dalarna

Läs mer

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå!

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Ett häfte om VISIT SKELLEFTEÅ - om organisationen, medlemskapet och det gemensamma arbetet mot ett attraktivare Skellefteå. VARFÖR TURISM? Turism är en exportindustri

Läs mer

SLUTRAPPORT HÅLLBAR BESÖKSNÄRING

SLUTRAPPORT HÅLLBAR BESÖKSNÄRING SLUTRAPPORT HÅLLBAR BESÖKSNÄRING Jämtland Härjedalen Turism (JHT) JHT ekonomisk förening (1995) JHT är den professionella och affärsmässiga samverkansplattformen som företräder regionens besöksnäring i

Läs mer

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Innehållsförteckning 1 Vision för näringsliv och arbetsmarknad... 3 1.1 Övergripande mål från kommunens vision... 3 1.2 Syfte... 3

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

6. ORGANISERING, ANSVAR OCH SAMVERKAN

6. ORGANISERING, ANSVAR OCH SAMVERKAN 6. ORGANISERING, ANSVAR OCH SAMVERKAN Tankar om optimal organisering och samverkan framåt: Kommunala organisationens tankar om optimal organisering och samverkan framåt: Samhällets tankar om optimal organisering

Läs mer

ÅRE vision 2020 - Ansvar för miljön

ÅRE vision 2020 - Ansvar för miljön ÅRE vision 2020 - Ansvar för miljön ÅRE vision 2020 ÅRE vision 2020 är en modell för utvecklingen av destination ÅRE. Visionen har tagits fram i samverkan mellan många intressenter i näringslivet och kommunen.

Läs mer

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015

Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Strategi för turism- och besöksnäring Gullspångs Kommun 2013-2015 Ulrika Nilsson 2013-05-16 Fredrik Tidholm Bakgrund Värdegrund 2020 Ur framtidsberättelsen för Gullspångs Kommun Gullspångs kommun är väl

Läs mer

Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013

Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013 Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013 Affärsidé Vi driver utvecklingsprocesser för platser, företag och organisationer som vill stärka sin attraktions- & konkurrenskraft. Attraktionskraft Boende Besökare

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 39, Kapital: En grundläggande förutsättning för tillväxtmöjligheterna i en region är en

Läs mer

Yttrande över förslag till strategi för hållbar besöksnäring i Uppsala län 2013-2022

Yttrande över förslag till strategi för hållbar besöksnäring i Uppsala län 2013-2022 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/339 2013-08-13 Kommunstyrelsen Yttrande över förslag till strategi för hållbar besöksnäring i Uppsala län 2013-2022

Läs mer

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE SVENSK TURISM AB REMISSYTTRANDE Box 3546 2013-09-26 103 69 Stockholm Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE Svensk

Läs mer

LÄGESRAPPORT/SLUTRAPPORT ÖVERBRYGGNINGSPROJEKT nov 2013- febr 2015

LÄGESRAPPORT/SLUTRAPPORT ÖVERBRYGGNINGSPROJEKT nov 2013- febr 2015 Diarienr: 1(5) Upprättare: Lednings- och verksamhetsstöd Utveckling- och projektstöd LÄGESRAPPORT/SLUTRAPPORT ÖVERBRYGGNINGSPROJEKT nov 2013- febr 2015 Projektledare Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

BESÖKSNÄRINGENS MYNDIGHETSGRUPP. Tillsammans för en starkare svensk besöksnäring

BESÖKSNÄRINGENS MYNDIGHETSGRUPP. Tillsammans för en starkare svensk besöksnäring BESÖKSNÄRINGENS MYNDIGHETSGRUPP Tillsammans för en starkare svensk besöksnäring 1 2 Besöksnäringens myndighetsgrupp arbetar på uppdrag från regeringen under ledning av Tillväxtverket som har ett nationellt

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell miljömålssamordnare för näringslivet. Dir. 2014:105. Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014

Kommittédirektiv. En nationell miljömålssamordnare för näringslivet. Dir. 2014:105. Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014 Kommittédirektiv En nationell miljömålssamordnare för näringslivet Dir. 2014:105 Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska i rollen som nationell miljömålssamordnare

Läs mer

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1)

STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012. STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) STUNS VERKSAMHETSPLAN 2012 STUNS Verksamhetsplan 2012 1(1) VERKSAMHETSPLAN FÖR STUNS 2012 STUNS roll i Uppsalaregionen Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle STUNS

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Tjörn möjligheternas ö

Tjörn möjligheternas ö Tjörn möjligheternas ö En hållbar natur- och kulturturism Vision, inriktningsmål och strategier Handläggare: Lena Karlstedt Datum: 2009-11-06 Tjörn Möjligheternas ö Inledning 3 Arbetsprocessen 3 Vision

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap Leader en metod för landsbygdsutveckling Grundkunskap Leader betyder Länkar mellan åtgärder för att utveckla landsbygdens ekonomi Vi börjar med en titt i backspegeln, Leader har ju faktiskt funnits i Sverige

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

455 61 Dingle. Hotel Lab

455 61 Dingle. Hotel Lab Datum: 20120524 SLUTRAPPORT När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och jämför den med det slutliga resultatet

Läs mer

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Strategi Kunskapskälla och betydelsefull aktör UKÄ ska vara den självklara kunskapskällan om

Läs mer

NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING

NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING Vem ligger bakom? Den nationella strategin är näringens dokument. Strategin har vuxit fram på initiativ av Svensk Turism i dialog med näringens olika aktörer

Läs mer

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Det handlar om oss alla Jämtlands län bor idag inte fler personer än vad I det gjorde för hundra år sedan. På den tiden bodde

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Bidrag till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken - Regionala tillväxtåtgärder, anslag 1:1

Bidrag till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken - Regionala tillväxtåtgärder, anslag 1:1 POLICY 1 (5) Bidrag till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken - Regionala tillväxtåtgärder, anslag 1:1 Senast uppdaterad: 2013-05-20 Inledning Regeringen avsätter ett anslag inom utgiftsområde

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner STRATEGISK PLATTFORM För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner Foto denna sida: Elise Nilsson Foto omslag: Cecilia Smitt, Carolina

Läs mer

FDIU är en liten organisation. Bara i samarbete med partners nationellt och regionalt kan de regionala och länkade konferenserna bli verklighet.

FDIU är en liten organisation. Bara i samarbete med partners nationellt och regionalt kan de regionala och länkade konferenserna bli verklighet. Upprop för nationellt partnerskap: samverkan om SVIT04, länkade regionala konferenser den 2 november 2004 kring skapande och lärande med stöd av medier och IT Föreningen Datorn i Utbildningen (FDIU) inbjuder

Läs mer

Destinationsutveckling 2013

Destinationsutveckling 2013 Lyssna till internationellt prisbelönta Destination Röros Destinationsutveckling 2013 Tillvarata besöksnärigens stora tillväxtpotential Så blir din destination exportmogen Hur tackla de mellanmänskliga

Läs mer

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Verksamhetsplan 2016 med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Tillväxt i nordöstra Skåne Skåne Nordost med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm är ett samarbete mellan sex kommuner i nordöstra Skåne

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Medverkan i VARMDO KOMMUN 2014-08-06. Förslag till beslut. Beslutsnivå. Sammanfattning. Bakgrund. Ärendebeskrivning. Tjänsteskrivelse.

Medverkan i VARMDO KOMMUN 2014-08-06. Förslag till beslut. Beslutsnivå. Sammanfattning. Bakgrund. Ärendebeskrivning. Tjänsteskrivelse. Tjänsteskrivelse VARMDO KOMMUN 2014-08-06 Handläggare Lars Berlin Näringslivsenheten Diarienummer 14KS/0362 Kommunstyrelsen Medverkan i Stockholm archipelago Förslag till beslut Avtal om medverkan i Stockholm

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional översiktlig planering för Örebroregionen Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional utvecklingspolitik Rumslig planering RUFS gav oss en tankeställare Syfte Ge ett regionalt perspektiv

Läs mer

Datum 2013-08-23. Regionförbundet Uppsala län: Förslag till Strategi för hållbar besöksnäring i Uppsala län 2013-2022

Datum 2013-08-23. Regionförbundet Uppsala län: Förslag till Strategi för hållbar besöksnäring i Uppsala län 2013-2022 KS 3 4 SEPTEMER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Kajsa Datum 2013-08-23 Diarienummer KSN-2013-0621 Kommunstyrelsen Regionförbundet Uppsala län: Förslag till Strategi för hållbar besöksnäring

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Populärversion av Strategi för besöksnäringen södra Småland 2013-2020. Foto: Sofia Ernerot

Populärversion av Strategi för besöksnäringen södra Småland 2013-2020. Foto: Sofia Ernerot Populärversion av Strategi för besöksnäringen södra Småland 2013-2020 Foto: Sofia Ernerot Foto: Sofia Ernerot Populärversion av Strategi för besöksnäringen södra Småland 2013-2020 Illustrationer: Sarahs

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: MittSkåne på kartan II Journalnummer: 2010-4457 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN BOENDE Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-21 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Ett strategiskt program som anger riktningen

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Program idrottsturism

Program idrottsturism Program idrottsturism Beslutat av kommunfullmäktige den 25 mars 2013, 50. DESTINATION KALMAR AB Box 611, 391 26 Kalmar, (Ölandskajen 11) tel 0480 45 34 00 fax 0480 45 34 09 www.kalmar.se/turism PROGRAM

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 Innehållsförteckning Inledning 3 Beskrivning av behov och förutsättningar i projektansökan 5 Kvantitativ utvärderingsinformation 6 Kvalitativ utvärderingsinformation 8 Relevanta

Läs mer

Internationell policy. Internationell policy

Internationell policy. Internationell policy Internationell policy Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Internationella samarbeten 3 Europeiska Unionen 3 Syfte 4 Organisation och ansvar 4 Internationell samordnare 4 Falköpings Internationella

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

V er ksam h etsplan 2015

V er ksam h etsplan 2015 V er ksam h etsplan 2015 syftet Affärs- och verksamhetsplanen ska på ett strukturerat sätt beskriva bolagets målsättningar och hur dessa ska förverkligas. bolaget VISION Höga Kusten ska utvecklas till

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017 Strategi 2020 och Vision Bättre idrott för fler Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att idrotta och vara fysiskt aktiva SAMMANFATTNING Detta dokument

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen

Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen Datum 2007-12-21 Ert datum 2007-06-09 Dnr 012-2007-2443 Ert Dnr N2007/5553/FIN Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Kopia: Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang är ett av flera styrdokument i landstinget.

Läs mer

1. Inledning... 1. 1.1 Bakgrund... 1. 1.2 Uppdraget... 1. 2. Grundläggande förutsättningar... 2. 3. Syfte... 3. 4. Vision... 3. 5. Profil...

1. Inledning... 1. 1.1 Bakgrund... 1. 1.2 Uppdraget... 1. 2. Grundläggande förutsättningar... 2. 3. Syfte... 3. 4. Vision... 3. 5. Profil... Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Uppdraget... 1 2. Grundläggande förutsättningar... 2 3. Syfte... 3 4. Vision... 3 5. Profil... 4 6. Övergripande mål... 4 6.1 Utfall i näringen... 5 7.

Läs mer

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet STRATEGI Arbetsmarknad Dokumentets syfte Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet Dokumentet gäller för Arbets- och företagsnämnden Arbetsmarknadsstrategi

Läs mer

Tillväxt genom internationellt arbete

Tillväxt genom internationellt arbete Tillväxt genom internationellt arbete Kenneth Sjaunja EU-projektkontoret Norrbottens läns landsting Vision Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. Vårt

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Vi i Nordingrå Nordingråleden (Världsarvsleden heter den numera) Journalnummer:

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

Utländska direktinvesteringar till Jönköpings län

Utländska direktinvesteringar till Jönköpings län Tjänsteskrivelse 2015-11-13 RJL 2015/2327 Regionledningskontoret Regional Utveckling Mikael Gustafsson Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Utländska direktinvesteringar till Jönköpings

Läs mer

Bli en del av det nya BLI EN DEL AV DET NYA

Bli en del av det nya BLI EN DEL AV DET NYA Bli en del av det nya BLI EN DEL AV DET NYA VÄSTERVIK VÄSTERVIK FRAMÅT FRAMÅT Vid årsskiftet tar näringslivsbolaget Västervik Framåt över ansvaret för de frågor som Västerviks Turistbyrå idag sköter. Då

Läs mer

STRATEGIER FÖR NÄRINGSLIVSARBETET 2012-2014

STRATEGIER FÖR NÄRINGSLIVSARBETET 2012-2014 ÅRSREDOVISNING 2011 STRATEGIER FÖR NÄRINGSLIVSARBETET 2012-2014 2 Antagna av Hammarös kommunfullmäktige 2012-03-26 Hammarö kommunfullmäktige antog den 26 mars 2012 strategier för näringslivsarbetet. De

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet PROTOKOLL Nr H- 11/2015 Datum 2015-03-24 1(1) Närvarande: Monika Stridsman Göran Rune Peter Blombäck Göran Lindberg Generaldirektör, beslutande Avdelningschef Enhetschef Handläggare, föredragande Justeras

Läs mer

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun Version: PA1 Revisionsdatum: 2014-06-03 Upprättad av: Aun Henriksson, Anna Eklund, Yvonne Edenmark Lilliedahl Granskad/ av Birgitta Elvås, kommunchef Revision A beslutas av: kommunfullmäktige Näringslivsstrategi

Läs mer

Handlingsplan för besöksnäringen i Bohuslän HANDLINGSPLAN FÖR BESÖKSNÄRINGEN I BOHUSLÄN

Handlingsplan för besöksnäringen i Bohuslän HANDLINGSPLAN FÖR BESÖKSNÄRINGEN I BOHUSLÄN HANDLINGSPLAN FÖR BESÖKSNÄRINGEN I BOHUSLÄN november 2014 1 INNEHÅLL Inledning 3 Principerna för handlingsplanen Målsättningar Rapportens disposition Turistrådets ansvar och åtaganden 5 Processleda hållbar

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13)

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13) YTTRANDE 1 (5) s.registrator@regeringskansliet.se s.sfo@regeringskansliet.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM S2013/2054/SFÖ Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Sigtuna kommun diarie: KS/2011:452-008 Remisssvar från Sigtuna kommun Förslag till handlingsprogram Kunskapsregion Stockholm Att tillgodose behovet av högutbildad arbetskraft SIG100, v2.0, 2010-02-26 UTBILDNINGS-

Läs mer

norrstyrelsen Vision och mål för turism i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för turism

norrstyrelsen Vision och mål för turism i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för turism norrstyrelsen rapport 2009: 26 Vision och mål för turism i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för turism Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av

Läs mer

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet

Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet REDOVISNING 2009-03-31 Dnr KUR 2008/6116 Redovisning av det särskilda ansvaret som sektorsmyndighet inom handikappområdet Uppdraget Genom regeringsbeslut (S2008/8697/ST) fick Kulturrådet den 23 oktober

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) RIKTAD UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-11-11 SN-2015/3094.103 1 (4) HANDLÄGGARE Nyh, Carin carin.nyh@huddinge.se Socialnämnden Strategi för samverkan med högskolor

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Robert Nyholm Internationella Staben Enheten EU fondsamordning 1 EU-fonderna Verktyg för att uppnå Europa 2020-strategin Europeiska socialfonden

Läs mer