C-UPPSATS. Effekten av metoden Motiverande samtal för att påverka människor till livsstilsförändring. En evidensstudie

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "C-UPPSATS. Effekten av metoden Motiverande samtal för att påverka människor till livsstilsförändring. En evidensstudie"

Transkript

1 C-UPPSATS 2008:066 Effekten av metoden Motiverande samtal för att påverka människor till livsstilsförändring En evidensstudie Elin Johansson, Carolina Lindström Luleå tekniska universitet C-uppsats Omvårdnad Institutionen för Hälsovetenskap Avdelningen för Omvårdnad 2008:066 - ISSN: ISRN: LTU-CUPP--08/066--SE

2 Luleå tekniska universitet Institutionen för hälsovetenskap Avdelningen för omvårdnad Effekten av metoden Motiverande samtal för att påverka människor till livsstilsförändring en evidensstudie The effect of Motivational Interviewing on life style changes an evidence study Elin Johansson Carolina Lindström Kurs: Examensarbete 15 hp Vårterminen 2008 Sjuksköterskeprogrammet 180 hp Handledare: Ingalill Nordström

3 Effekten av metoden Motiverande samtal för att påverka människor till livsstilsförändring en evidensbaserad studie Elin Johansson Carolina Lindström Institutionen för hälsovetenskap Luleå tekniska universitet Abstrakt I socialstyrelsens kompetensbeskrivning för legitimerade sjuksköterskor framställs vikten av att inneha en kommunikativ förmåga för att frambringa en bättre förståelse för patienten. Samtalsmetoden Motivational Interviewing (MI) anspelar på att motivera patienter till förändring. Syftet med denna uppsats var att, genom en systematisk översikt av befintlig kunskap, beskriva effekten av MI som metod för att påverka människor till livsstilsförändring. Studien utfördes med en metod för evidensbaserad omvårdnad och innefattade 13 artiklar som kontrollerades utifrån frågor analyserade ur syftet. Granskningen visade att MI-metoden ger positiva effekter bland olika livsstilsproblem. Metoden verkar vara mer effektiv än andra jämförbara metoder, samt påverka motivationen till förändring. MImetodens effekter verkar inte beröras av patientens ålder eller kön. Denna samtalsmetod är relativt ny inom den somatiska vården, men studier visar på gynnsamma resultat. Evidensstyrkan för frågeställningarna var 1-3. I studien framkom att MI-metoden ger bra omvårdnadsresultat. Sjuksköterskan borde därför få möjlighet att integrera denna samtalsmetod i omvårdnaden, för att ge bästa möjliga vård i enlighet med patienten. Nyckelord: Motiverande samtal, livsstil, intervention, sjukvård, evidens.

4 2 Beteendeförändringar ligger oftast väldigt centralt inom hälso- och sjukvården. Personalen känner ofta en frustration över att se patienter som använder hälsofarliga beteenden. Trots att människor har kunskap om det destruktiva beteendet som kan vara livshotande, så vidmakthåller de samma livsstil (Marquardt & Vezeau, 2007). En ohälsosam livsstil och miljö är orsaken till en stor andel dödsfall. Om inte sjukvården kan stödja människor att förbättra livsstil och miljö kommer människors hälsa att fortsätta försämras. Befolkningen blir äldre och mer etniskt varierad och därmed så ställs nya krav på hälsointerventioner inom vården. Sjuksköterskor har stor kunskap om det biopsykosociala och har ofta en kontinuerlig kontakt med patienter, därför är sjuksköterskor lämpliga att främja hälsosamma livsstilar hos befolkningen. Sjuksköterskor borde fungera som ett stöd för människor som vill förändra sin livsstil, de är den största enskilda gruppen av hälsovårdsgivare. Därför borde de spela en viktig roll i det förebyggande hälsoarbetet, även till de extra sårbara patienter som lätt glöms bort inom vården. Regeringar i hela världen börjar sätta upp planer för att hjälpa människor i alla åldrar att hålla sig hälsosamma, eftersom detta medför en frisk och produktiv befolkning. Det behövs dock mer resurser för att öka den evidensbaserade praktiken för att nå ut med kunskap till befolkningen, så att de kan ha nytta av nya rön (Pender, Murdaugh & Parsons, 2006, s. 2, 6, 10). I kompetensbeskrivning för legitimerade sjuksköterskor (Socialstyrelsens, 2005) beskrivs sjuksköterskans framträdande uppgift att främja hälsa och förebygga ohälsa. Det handlar både om att identifiera och förebygga hälsorisker samt vid behov motivera patienter till livsstilsförändringar. Enligt Pender, et al. (2006, s. 7) finns det en skillnad mellan hälsobefrämjande och sjukdomsförebyggande arbete. Hälsobefrämjande arbete handlar om önskan att öka kontrollen över sin hälsa och förbättra den. Sjukdomsförebyggande arbete handlar om att undvika sjukdom, upptäcka den tidigt, eller att behålla funktioner som kan skadas på grund av sjukdom. I Ottawa Charter for Health Promotion, (1986) framkommer det att individen måste kunna identifiera sina mål, tillfredställa sina behov och förändra samt bemästra miljön för att känna fullständig fysisk, mentalt och socialt välbefinnande.

5 3 Sjuksköterskor möter människor från många olika sociala grupper med olika levnadsvanor. Detta kräver att de har förmåga att kunna bemöta varje unik individ. I Socialstyrelsens kompetensbeskrivning för legitimerade sjuksköterskor (Socialstyrelsen, 2005) beskrivs vikten av att bemöta andra på ett respektfullt, lyhört och empatiskt sätt. Sjuksköterskan skall kunna ge stöd och vägledning för att skapa en optimal delaktighet i vård och behandling. En annan viktig roll är att kunna informera och undervisa i grupp eller individuellt, samt att följa upp förståelsen av informationen. Under vår studietid har vi vid flera tillfällen uppmärksammat att det ofta är brister i kommunikationen mellan vårdare och vårdpersonal. Enligt Anderson, Allan och Finucane (2001) är det något som patienterna idag oftast är missnöjda med i vården. De känner att de blir bemötta med en dålig attityd, får för lite, felaktig eller tvetydig information. Detta skapar en otrygghet i vård och behandling, vilket gör att patienterna upplever omvårdnaden som bristfällig. Därför ser vi kommunikationen som en grundläggande förutsättning för en god relation mellan vårdare och vårdtagare. I sjuksköterskeutbildningen erbjuds goda kunskaper om vikten av att lyssna och se hela patienten som själv innehar den största kunskapen om sin hälsa. Samtalet med patienten skapar denna helhet och förståelse för patientens situation, vilket gör samtalet till ett viktigt redskap. Brister i samtalsfärdigheten kan medföra risker, som i sin tur kan leda till negativa konsekvenser i omvårdnaden (Socialstyrelsen, 2005). Detta är även något vi uppmärksammat under våra verksamhetsförlagda utbildningar, vilket skapat ett intresse för att söka vidare evidens inom området. Vi vill använda oss av en samtalsmetodik som stärker och motiverar patienten. En samtalsmetodik som ofta används inom området är MI (Walsh, McAllister, Morgan, & Thornhill, 2004). Studien kommer att fokuserar på denna metod. En av grundarna till samtalsmetoden MI är William Miller en amerikansk psykolog och professor. Första studien publicerades av Miller och blev en mall för hur samtalsmetoden MI skulle integreras i missbruksbehandling (Miller, 1983). Senare skapade Miller ett samarbete med psykologen Stephan Rollnick och de skrev tillsammans en grundbok om

6 4 MI. Metoden har sedan fortsatt att utvecklas. Miller och Rollnick definierar MI som en empatisk, förändringsinriktad, klientcentrerad samtalsmetodik. Metoden används för att stödja beteendeförändringar genom att hjälpa patienten till att själv utforska och lösa sin ambivalens till förändring (Miller & Rollnick, 2003, s. 8, 29, 43). Genom att lösa upp ambivalensen skapas en inre motivation till livsstilsförändringen (Marquardt & Vezeau, 2007). Det är därmed viktigt att jobba med ambivalensen för att en beteendeförändring skall kunna frambringas (Arthur, 1999). Ambivalens kan undvikas genom att vårdpersonalen uppmuntra patienten till att själv prata om sina anledningar till förändring (Duran, 2003). Grundläggande inom samtalsmetoden är enligt Miller och Rollnick (2003, s ) fyra vägledande principer. Den första handlar om att uttrycka empati. MI kännetecknas av den empatiska och klientcentrerade rådgivningsstilen. Genom att lyssna reflekterande försöker rådgivaren förstå patientens känslor och perspektiv utan att döma, kritisera eller skuldbelägga. Att förstå och acceptera en persons perspektiv innebär dock inte detsamma som att hålla med eller uppskatta det personen anser. Den andra principen handlar om att utveckla diskrepans. Det handlar om att lägga fram verkligheten så att personen kan konfrontera och förändra den. MI är specifikt styrande mot att befria människor från sina låsningar och för att hjälpa dem komma bort från ambivalensen mot beteendeförändring. I den tredje principen är det viktigt att följa med motståndet. Uppvisar patienten ett motstånd bör inte rådgivaren övertala denna till förändring. Ofta kan det medföra att personen går i motsatt riktning eller ställer sig i försvarsställning. Patienten skall inte ses som en motståndare som skall besegras. Rådgivaren kan använda patientens motstånd och vända på den för att skapa en ny rörelse mot förändring. Ambivalens bör ses som något naturligt och förståeligt. Den sista principen handlar om att stödja självkompetensen. Om rådgivaren får patienten att följa de tre första stegen kan det innebära att patienten får en uppfattning om att ta itu med problemet, men om patienten inte varseblir något hopp eller möjlighet till förändring kommer detta inte att ske. Därför är det viktigt att öka patienternas självförtroende och tro på deras kapacitet att lyckas med förändringen.

7 5 Enligt Byrne, Watson, Butler och Accoroni (2006) är det bra om förändringen skapas av patienten själv. Arthur (1999) påpekar att sjukvårdspersonalen kan visa ett exempel på möjliga åtgärder och därigenom skapa valmöjligheter för patienten, utan att gå in och påverka. Duran (2003) menar att chansen till förändring är störst om patientens plan för beteendeförändring hör samman med dennes inre värderingar. Byrne et al. (2006) tar upp att det är viktigt att sjuksköterskorna får patienterna att tänka över sitt beteende, genom att väga för och nackdelar med en förändring. Enligt Marquardt och Vezeau (2007) handlar det om att stödja patientens egen kraft till förändringen. Det handlar alltså om att lämna dörrarna öppna och lägga kontrollen i patientens egen hand, vilket ökar sannolikheten för att lyckas i framtiden (Duran, 2003). Genom MI-metoden blir patienterna deras egna personliga experter, vilket gör att deras engagemang till förändring ökar (Marquardt & Vezeau, 2007). De flesta studier inom MI är från USA och Storbritannien. Under senare tid har MImetoden dock börjat uppmärksammas i Sverige. Metoden har bland annat presenterats i facktidningar (Andreásson & ndell-eklund, 1999). Det finns en svensk bok (Barth & Näsholm, 2006) som handlar om MI-metoden. I Sverige används MI-metoden framförallt inom missbrukarvård och socialtjänst, men även i psykosocialt inriktade behandlings- och rehabiliteringsverksamheter. I Stockholm fokuseras det allt mer på korta interventioner i medicinska sammanhang. Även i resten av Sverige har kort motiverande rådgivning med inspiration från MI-metoden börjat användas allt mer inom hälso och sjukvården med fokus på alkohol, tobak, fysisk aktivitet och andra livsstilsförändringar i samband med exempelvis diabetes och högt blodtryck (Barth & Näsholm, 2006, s. 64). Trots detta har vi svårt att se att samtalet har en central roll inom den kliniska omvårdnaden och även i sjuksköterskeutbildningen. Forsberg (2006) menar dock på att MI-metoden har bidragit till att öka intresset för samtalets påverkan genom att forskare med vetenskapliga metoder studera rådgivande samtal. Syftet med studien var att söka evidens för effekten av MI som metod för att påverka människor till livsstilsförändring.

8 6 Metod Studien är genomförd med en metod för evidensbaserad omvårdnad som bygger på en sammanställning av vetenskapliga studier. Studien omfattar tretton artiklar. Enligt Willman, Stoltz och Bahtsevani (2006, s. 23) syftar denna metod till att använda omvårdnadsforskningens vetenskapliga resultat som komplement till andra kunskaper för att tillsammans med patienten komma fram till bästa tillgängliga omvårdnadsinsatser. Genom Goodmans sju steg struktureras arbetsprocessen: 1) Specificering av frågeställning, 2) Specificering av inklusions- och exklusionskriterier, 3) Litteratursökning, 4) Kvalitetsgranskning av artiklar, 5) Analys av artiklar, 6) Sammanställa bevisen till ett resultat, 7) Diskussion av resultat (Willman et al, 2006, s.51). Arbetsgången beskrivs under nedanstående rubriker. Fokuserad frågeställning Med utgångspunkt från syftet formulerades specifika frågeställningar. Som hjälp användes Flemmings tabell (tabell 1) (Willman, et al. 2006, s ). Tabell 1, Flemmings tabell (Willman, et al. 2006, s ). Population/ Undersökningsgrupp Åtgärd/ Intervention Motåtgärd/ Counterintervention Resultat/ Outcome Människor i behov av livsstilsförändring. Motivational Interviewing / Motiverande samtal (MI) Ingen åtgärd till livsstilsförändring eller förändrad livsstil genom andra metoder. Förändrad livsstil såsom förändrad kosthållning, rökstopp, minskad alkoholintag. Efter en första genomgång av studier inom området utkristalliserades sex specifika frågeställningar: 1. Har MI-metoden effekt på alkohol och nikotinberoende? 2. Har MI-metoden effekt på personer med narkotikamissbruk såsom? 3. Har MI-metoden effekt på fysiska hälsan (förbättrade matvanor, ökad aktivitet,

9 7 viktnedgång, förbättrad blodtryck och normaliserar kolesterolvärden) och den psykiska hälsan (stress, oro och depression)? 4. Har MI-metoden effekt oavsett ålder och kön? 5. Kan MI-metoden påverka motivationen för förändring? 6. Har MI-metoden större effekt än andra jämförbara metoder? Inklusionskriterier för sökning Inklusionskriterier för studien var människor med riskfylld livsstil, såsom människor som lider av övervikt, röker eller har ett för högt intag av alkohol och narkotika. Studierna skulle vara peer-reviewed, vilket innebär att expertis inom området har granskat artiklarna innan de publicerats (Willman et al. 2006, s. 81). De skulle även vara randomiserade kontrollerade studier (RCT) eller kontrollerade kliniska studier (CCT). Även litteraturöversikter inkluderades. Sökningen begränsades även med engelskspråkiga artiklar. Litteratursökning Litteratursökningen omfattade nationella och internationella, vetenskapliga artiklar inom det valda området. Databaser som användes var AcademicSearch, PsycInfo, PubMed och Cinahl. Sökorden som användes var adekvata för studien. Sökorden var motivational interviewing, intervention, substance abuse, lifestyle, health care, alcohol abuse, drug abuse, drugs, weight loss, obesity, mental health, exercise, diets, smoking cessation programs, nicotine addiction, psychotherapeutic techniques och children. Dessa användes i olika kombinationer för att få fram mer specifika resultat (tabell 2). Sökningen begränsades inte av årtal eller artiklar i fulltext. Sökningen startade på PubMed Mesh-termer, men eftersom det inte gick att finna sökorden Motivational Interviewing valdes istället Psykinfo thesaurus, Cinahl och Academic Search Elite Standard Terms där Motivational Interviewing fanns som sökord.

10 8 Tabell 2, Genomförd litteratursökning. Sök Sökord Antal träffar Antal valda Psykinfo thesaurus Motivational Interviewing Alcohol abuse OR drugs Motivational Inteviewing AND Alcohol abuse OR drugs Drug abuse Motivational Interviewing AND drug abuse Mental health Motivational Interviewing AND Mental health Exercise Motivational Interview AND exercise Psychotherapeutic techniques Motivational Interviewing AND Psychotherapeutic techniques Intervention Diets Lifestyle Intervention AND Diets AND Lifestyle Cinahl headings Motivational Interviewing Alcohol abuse Motivational Interviewing AND Alcohol abuse Obesity Motivational Interviewing AND obesity Health care Motivational Interviewing AND Health Care Substance abuse Motivational Interviewing AND substance abuse Academic search Elite Smoking Cessation programs Nicotine Addiction Children (health & hygiene) Smoking Cessation Programs AND Nicotine Addiction AND Children (health & hygiene) Totalt valda artiklar 13 Evaluering och urval Urvalet av artiklar genomfördes utifrån kritisk läsning av abstraktet i artiklarna. De som svarade mot syftet granskades och fördes in i översikten. För att minimera subjektiviteten har två personer oberoende av varandra granskat och kvalitetsbedömt utifrån förbestämda kriterier, vilket enligt Willman, et al. (2006, s. 50, 52) skapar ett forskningsstöd.

11 9 Forskningsstödets giltighet och generaliserbarhet värdesätts tillsammans med den kliniska erfarenheten samt patienternas egna tolkningar. De mest disponibla beläggen nyttjas för att planera omvårdnaden Enligt Willman et al. (2006, s ) används protokoll för kvalitetsbedömning av de kvantitativa studierna för att framta artiklarnas kvalitet och bevisvärde. Gällande granskning och analys av de systematiska litteraturöversikterna användes protokoll från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU, 1999). Bevisvärdet i artiklarna framtogs även för att ytterligare kunna se dess pålitlighet när det gäller att besvara frågeställningarna. Detta gjordes med hjälp av en evidensgradering enligt Britton (2006) där bevisvärdet indelas från högt till lågt. Artiklar som inte nådde upp till medel eller hög nivå exkluderades. Evidensstyrkan för frågeställningarna graderades även från 1-3 (tabell 3). Evidensstyrkan är det bevisvärde som ligger till underlag för en viss slutsats. Genom bedömning av evidensstyrkan tas säkerheten för slutsatsen fram, samt risken för hur snabbt resultatet kan ändras. Vid starkt vetenskapligt stöd kan inte mindre studier influera slutsatserna anmärkningsvärt, medan svaga underlag fordrar observans på det som tillkommer (Britton, 2006). Tabell 3, Bedömning av evidensstyrka (Britton, 2006). Evidensstyrka 1 (stark) Evidensstyrka 2 (måttligt stark) Evidensstyrka 3 (begränsad) Evidensstyrka 4 (otillräcklig) Det vetenskapliga underlaget blir starkt och slutsatsen pålitlig när flera stora studier med lämplig design och högt bevisvärde från olika centra givit samma resultat Det vetenskapliga underlaget blir måttligt starkt när det finns minst en studie med högt bevisvärde och två studier med medelhögt bevisvärde. Det vetenskapliga underlaget blir begränsat när det finns minst två studier med medelhögt bevisvärde. Under denna nivå är det vetenskapliga underlaget otillräckligt. Här är det nödvändigt att ange vad eventuella slutsatser baserar sig på.

12 10 I tabell 4 redogörs analysen utifrån varje enskild frågeställning som här har ombildats till påståenden. I tabellen framställs evidensstyrkan och bevisvärdet samt kvalitén i varje utvald studie. Tabell 4, Evidensstyrka i frågeställningarna (Britton, 2006). Evidensstyrka Referenser Kvalitet Bevisvärde MI metoden har effekt på alkohol och nikotinberoende MI metoden har bristande effekt på personer med drogmissbruk såsom narkotika 1 Carroll et al Emmons et al McCambridge & Strang Monti et al Beckham Marsden et al Hettema et al Carroll et al McCambridge & Strang Marsden et al Hettema et al Medel MI metoden har effekt både på fysiska hälsan (förbättrade matvanor, ökad aktivitet, viktnedgång, förbättrad blodtryck och normaliserar kolesterolvärden) och den psykiska hälsan ( stress, oro och depression). 3 Kreman et al Hardcastle et al Butterworth et al 2006 Hettema et al Medel Medel Medel MI metoden påverkas inte av ålder eller kön 3 Resnicow et al Vasilaki et al McCambridge & Strang MI metoden kan påverka motivationen för förändring 3 Vasilaki et al Carroll et al Goldberg & Kiernan, 2005 Hettema et al Medel MI metoden har större effekt än andra jämförbara metoder 2 Vasilaki et al Monti et al Resultatet blev tretton artiklar. En översikt av dessa artiklar visas i bilaga 1.

13 11 Resultat De studerade artiklarna som redovisas i denna översikt visar effekten av att använda metoden MI i omvårdnaden. Resultatet skall svara på följande frågor: Har MI-metoden effekt på alkohol och nikotinberoende? Har MI-metoden effekt på personer med narkotika missbruk såsom? Har MI-metoden effekt på fysiska hälsan (förbättrade matvanor, ökad aktivitet, viktnedgång, förbättrad blodtryck och normaliserar kolesterolvärden) och den psykiska hälsan (stress, oro och depression)? Har MI-metoden effekt oavsett ålder och kön? Kan MI-metoden påverka motivationen för förändring? Har MI-metoden större effekt än andra jämförbara metoder? MI metoden har effekt på alkohol och nikotinberoende I en studie av Monti et al. (2007) har de kommit fram till att användandet av personlig feedback utan MI skulle ta mindre tid för personalen på en akutavdelning. Detta gjorde att de ville undersöka om MI-metoden minskade alkoholkonsumtionen. Resultatet av studien visade att de patienter som fått MI-intervention hade signifikant mindre konsumtion av alkohol både efter tre månader och även 12 månader. Båda grupperna hade dock minskat sin konsumtion av alkohol. Begränsningar i studien är att det kan vara svårt att avgöra om det faktum att personerna hamnade på akuten kan ha en inverkan på minskningen av alkoholkonsumtionen och att de därmed skulle ha minskat sitt drickande oavsett om de hade fått en intervention eller inte. Det kan dessutom vara svårt att överföra detta resultat till andra åldersgrupper eftersom de endast undersökte unga. En annan begränsning är att de inte hade någon kontrollgrupp. Det fanns även små skillnader mellan grupperna, vilket kan medfört att andra variabler kan ha påverkat resultatet, dessa var dock inte signifikanta. Beckham (2007) undersökte riskfyllt drickande i en studie där behandlingsgruppen fick ett MI-samtal. Studien visade att de personer som fått en MI-baserad intervention minskade sitt drickande signifikant mer än personerna i kontrollgruppen. Interventionsgruppen förbättrade även sina levervärden i större utsträckning än kontrollgruppen. Begränsningar i studien är att människornas mentala tillstånd och dess

14 12 medicinanvändning kan ha påverkat resultatet av behandlingen. De breda kriterierna för studien kan ha gjort att inte bara de med farlig konsumtion utan även de som hade ett mindre beroende inkluderades. Det var även en relativ liten grupp människor som studerades. Ett större urval skulle göra att studiens värde ökade, eftersom den lilla gruppen av deltagare kan ha givit tillfälliga slutsatser. Carroll et al. (2006) studerade om MI-metoden kunde användas som hjälpmedel för att minska alkohol konsumtionen. Deltagarna i interventionsgruppen fick en intervention med hjälp av MI-metoden, medan kontrollgruppen fick en traditionell intervention. Resultat visar att det finns en signifikant minskning av alkohol konsumtionen för interventionsgruppen. Begränsningarna i studien är att de sällan testat promille halten i utandningsluften, vilket gjorde att detta oftast redovisades med hjälp av självrapportering från deltagarna. De använde sig dock av tidigare bevisade metoder som resulterade till att dessa självrapporteringsrapporter blev mer trovärdiga. Eftersom studien utfördes på flera olika platser hade de en blandning av populationer samt behandlingspersonal, vilket kan leda till olika resultat. Därför är det viktigt att vara försiktig med att dra slutsatser från enskilda studieresultat från ett begränsat område. I en studie gjord av McCambridge och Strang (2004) fick en grupp MI-samtal som användes för att hjälpa unga missbrukare att sluta missbruka. Här visade det sig att interventionsgruppen hade minskat sin cigarett och alkohol förbrukning signifikant. I kontrollgruppen, som fick standard information, hade denna förbrukning ökat. Resultatet visade även att MI-metoden passade bättre för att få människor att minska konsumtionen av alkohol hellre än att sluta helt. Begränsningarna i studien är att det ibland kan vara svårt att veta om det är interventionen eller andra faktorer som styr förändringen. Emmons et al. (2001) eftersträvade att med hjälp av MI-metoden motivera föräldrar till att sluta röka inomhus för att undvika passiv rökning för deras barn. En MI-intervention gjordes på en av grupperna medan den andra endast fick information om hur de kan sluta röka samt hur passiv rökning kan skada. Resultatet visade att de som fick interventionen med MI hade minskat nikotinkoncentrationen i huset signifikant mer än kontrollgruppen

15 13 både efter tre och sex månader. Däremot var det ungefär lika stor andel som helt hade slutat röka i båda grupperna. Begränsningar i studien är att de som var med i studien endast representerade 52 % av dem som kontaktades. Studien inriktades till låginkomstdeltagare, vilket gjorde att det var svårt att få deltagare från denna grupp. Bortfallet var dock lågt utifrån de som deltog. Begränsningar finns även vid långtidseffekten då uppföljningen sker redan efter sex månader. På grund av att de var tvungna att använda labb analyser av nikotinkoncentrationen, så kunde inte resultat ges med detsamma utan var tvungen att ges i ett senare tillfälle. En annan begränsning var att det endast var en person i hushållet som fick interventionen med hjälp av MI även om det fanns två personer som rökte. Det hade varit mer önskvärt om behandlingen hade kunnat ges till alla inom hushållet. I en studie av Marsden et al. (2006) framkom att MI-metoden inte hade signifikant skillnad mellan interventionsgrupp och kontrollgrupp vid minskning av alkoholkonsumtionen. Begränsningar fanns i att alkoholintaget varierade mellan interventionsgruppen och kontrollgruppen vid studiens start. Vidare begränsningar kan läsas under rubriken om droger. Hettema, Steele och Miller (2005) har studerat hur MI-metoden har effekt på alkoholmissbruket genom att ha genomfört en litteraturstudie. De flesta studier som undersöktes i litteraturöversikten visade på en statistisk signifikant fördel av MImetodens användande för att minska alkoholförbrukningen. Det var även ett antal (6) studier som undersökte hur nikotinmissbrukare kan hjälpas av MI-metoden. Resultatet av dessa studier visade till författarnas förvåning att MI inte verkar fungera lika bra på nikotinmissbruk. De sex studierna som undersökte nikotinmissbruk visades endast en liten icke signifikant minskning av rökningen för MI-interventionsgruppen. Författarna medger dock att de är medvetna om att flera studier gjorts som ännu inte är publicerade som kan komma att ändra på detta resultat. Begränsningarna i studien var att få av de undersökta artiklarna hade utförliga detaljer om vårdgivarnas utbildning inom MImetoden, vilket skapar en osäkerhet över hur de utförde interventionerna. I vissa av artiklarna verkar det som den MI-metod som utfördes inte riktigt stämmer överrens med

16 14 Rollnick och Millers principer om hur MI-metoden bör användas. Detta kan göra att resultatet kan bli påverkat. Sammanfattning Av de sju artiklarna tar sex upp alkoholberoende. Två av dessa rör både alkohol och nikotin medan en endast handlar om nikotinberoende. I de sex artiklarna som handlade om alkoholmissbruk visade fem av dessa artiklar signifikanta effekter av användandet av MI metoden för behandlandet av alkoholmissbruk. En av de sex artiklarna visade dock ingen signifikant skillnad på alkoholmissbruket. Denna artikel behandlade dock inte alkoholmissbruket i huvudsak utan fokuserades på deltagarnas drogproblematik (Marsden et al., 2006). Av de tre studier som upptar MI-metodens effekter av nikotinberoende ger två av dessa signifikant resultat. Den tredje artikeln (Hettema et al. 2005) visar att MImetoden hade liten effekt på beteendeförändringen. Denna artikel tar dock upp att de fanns opublicerade studier som sa emot detta resultat. Evidensstyrkan för detta påstående är hög (1), då fler än två av artiklarna har högt bevisvärde. En studie visar dock ett motsägelsefullt resultat men eftersom denna studie inte i huvudsak studerade alkoholmissbruk så kvarhålls det höga bevisvärdet (Britton, 2006). MI metoden har bristande effekt på personer med narkotikamissbruk I en studie av McCambridge och Strang (2004) har det framkommit att kokain, ecstasy och amfetamin visade en liten minskning i interventionsgruppen i förhållande till kontrollgruppen. Resultatet var dock inte signifikant. Däremot visar det en större skillnad av användandet av LSD och cannabis. Interventionsgruppen minskade sitt användande av LSD och cannabis medan kontrollgruppen ökade mängden av dessa droger. Carroll et al. (2006) studerade om MI-metoden kunde användas som hjälpmedel för att minska användandet av droger. De olika droger som användes i studien var kokain, marijuana, opiater, metamfetamin och benzodiazepin. De redovisar dock inte skillnaderna på användandet av dessa droger. Deltagarna i interventionsgruppen fick en intervention med hjälp av MI-metoden, medan kontrollgruppen fick en traditionell intervention.

17 15 Resultat visar på att det inte finns någon signifikant skillnad av minskningen av drogkonsumtionen mellan grupperna. Begränsningar i studien var att de sällan mätte drogkoncentrationen i urinen, vilket gjorde att detta oftast redovisades med hjälp av självrapportering från deltagarna. Marsden et al. (2006) genomförde en studie på patienter som regelbundet använda en eller flera droger (ecstasy, kokain eller crack). Interventionsgruppen fick fylla i ett självbeskattnings formulär och sen fortsätta med självständiga interventionsmöten med information om hälsoriskerna. I dessa möten användes MI-metoden för att motivera och stödja deltagarna. Kontrollgruppen fick information om hälsoriskerna muntligt samt en feedback uppföljning medan kontrollgruppen fick en skriftlig information utan feedback. Resultatet visar på att det inte skedde någon signifikant skillnad med hjälp av MImetoden för minskning av ecstasy, kokain eller crack i jämförelse med kontrollgruppen. Uppföljningar visar dock på att fler deltagare från interventionsgruppen ansåg att de hade gjort försök till att sluta eller reducera deras användande av droger, men detta anses dock som svag evidens. MI-metoden visade sig alltså inte vara mer effektiv än en intervention utan MI. Begränsningar i denna studie är förändringarna som observerades i pilotstudierna. Dessa förändringar var större än de resultat som visades i den slutliga studien. Detta kan bero på att uppföljningen på pilotstudien endast varande i tre månader samt att det var en mindre grupp som undersöktes. Den positiva interventionseffekten kan ha varit märkbar under de tre första månaderna av uppföljningen och sen minskat relativt till den slutgiltiga kontrollen efter sex månader. Med tanke på detta kan sex månaders uppföljning vara lämplig för att se om beteendet har förändrats på lång sikt. Resultatet kan även ha påverkats av att uppföljningssamtalen gjordes av olika personer. I Hettema et al. (2005) litteraturstudie undersöks MI-metodens använde för att minska olaglig droganvändning. Studien visar att MI-metoden kan ha effekt på drogmissbruk, men det var en stor variation på resultatet. I denna studie framkommer inte vilka droger som det rör sig om.

18 16 Sammanfattning Vid jämförelse av de olika studierna framkommer följande resultat. Tre studier (McCambridge & Strang, 2004; Carroll et al., 2006; Marsden et al., 2006) visar att MImetoden inte har effekt på kokain. Två av studierna (McCambridge & Strang, 2004; Marsden et al., 2006) visar ingen effekt på ecstasy. Studien av McCambridge och Strang, (2004) visar även att MI inte har någon effekt på amfetamin. I en studie av Marsden et al. (2006) framkom att MI inte har effekt på crack. Carroll et al. (2006) redovisar inga skillnader mellan droganvändandet av kokain, marijuana, opiater, metamfetamin och benzo. De kom även fram till att MI-metoden inte var effektiv för att minska användandet av droger. En av artiklarna (McCambridge & Strang, 2004) visade goda effekter på MImetoden som behandlingsform för droganvändandet. I denna studie hade interventionsgruppen minskat sitt droganvändande av LSD och cannabis i förhållande till kontrollgruppen som hade ökat sitt användande. Evidensstyrkan för följande påstående bedöms som medel (2) (Britton, 2006). Alla fyra artiklar har ett högt bevisvärde. Trots detta sjunker evidensstyrkan på grund av att det råder något motsägelsefulla resultat. De ingående artiklarna studerar olika drogmissbruk, vilket gör det svårt att jämföra resultaten. För att evidensstyrkan skulle kunna höjas behövs fler studier inom området. MI metoden har effekt både på fysiska hälsan (förbättrade matvanor, ökad aktivitet, viktnedgång, förbättrad blodtryck och normaliserar kolesterolvärden) och den psykiska hälsan ( stress, oro och depression). I en studie av Hardcastle, Taylor, Bailey och Castle (2008) fick två grupper genomgå en livsstilsintervention för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Den ena gruppen fick en MI-baserad intervention medan den andra fick agera kontrollgrupp. Alla deltagare fick en broschyr med mat- och motionsråd. Deltagarna i interventionsgruppen fick själv välja hur många MI-konsultationer som de ville ha, som mest kunde de gå på fem stycken sessioner. Resultatet visar att båda grupperna ökade sin frukt- och grönsakskonsumtion samt minskade något på fettintaget. Kontrollgruppen minskade fettintaget mer än interventionsgruppen. Interventionsgruppen hade dock minskat sitt BMI och kolesterolvärden mer än kontrollgruppen. Bland dem som minskade mest i vikt befann

19 17 sig de flesta i interventionsgruppen. Även om det visade sig att det inte fanns en signifikant skillnad vad gällande ökning av fysisk aktivitet hade fler i interventionsgruppen ökat sin fysiska aktivitet än de i kontrollgruppen. Begränsningar i studien är att det var en låg deltagarnivå i grupperna. Detta trodde de berodde på att många som hade dessa livsstilsproblem inte var redo att förändras, vilket gjorde dem rädda för att delta. En annan begränsning var att de hade exkluderat alla över 65 års ålder. Det hade kunnat tänka sig att om äldre personer hade varit med, kunde effekten ha blivit större eftersom de äldre kanske skulle kunna känna att de hade mer att vinna på att delta i studien. Hade det funnits mer resurser så hade de lagt mer fokus på att identifiera olika kommunikationsstilar som användes av vårdaren samt utveckla en större medvetenhet av MI-metoden. Kreman et al. (2006) genomförde en randomiserad kontrollerad studie. Både interventionsgruppen och kontrollgruppen fick samma skriftliga information och undervisningsmaterial. Båda grupperna fick även ett uppföljningssamtal via telefon. Skillnaden var dock att interventionsgruppens uppföljningssamtal utfördes med hjälp av en motiverande attityd. De tog även blodprover och genomförde ett gångtest vid studiens start samt efter tre månader. Resultat visar att båda grupperna hade ökat sin lungkapacitet. Interventionsgruppen hade även fått bättre kolesterolvärlden och fick överlag bättre resultat. Generaliserbarheten är begränsad av studiens resultat eftersom den undersöker en liten grupp människor (n=12) i interventionsgruppen och (n=12) i kontrollgruppen, samt att gruppen är väldigt homogen. Studien har även utförts under en kort tidsperiod, vilket gör att mer forskning behövs inom ämnet. Bortfall är inte redovisat. Butterworth, Linden, McClay och Leo (2006) undersökte om de med hjälp av en MI baserad hälsoguide kunde förbättra den fysiska hälsan, såsom förbättrade matvanor, ökad aktivitet samt upphörande av rökning och droger. Även den mentala hälsan skulle förbättras genom att försöka minska stress, oro och depression. Interventionsgruppen fick en tre månaders MI-baserad hälsocoachnings intervention med minst ett samtal från början och två uppföljande samtal. Deltagarna valde själv hur många samtal som de ville delta i. Resultatet av studien visade att interventionsgruppen hade lyckats att både

20 18 förbättra sin fysiskt och mentala hälsa, vilket inte kontrollgruppen hade gjort. Begränsningar i studien är att det fanns en viss partiskhet mellan de två grupperna i början av studien. Den är inte heller randomiserad, vilket gör att partiskheten kan influera skillnaderna mellan grupperna. Studien bör inte generaliseras till olika människor, miljöer, behandlingar eller resultat eftersom studien endast genomförts på en arbetsplats. Denna arbetsplats var på ett sjukhus, vilket även medförde att deltagarna hade högre kunskaper inom området. Hettema et al. (2005) visar i en litteraturöversikt att det finns positiva effekter på att få folk att fortsätta med att äta hälsosamt och motionera regelbundet. Sammanfattning Alla fyra studier visar effekt för användandet av MI-metoden vid förbättrandet av fysiska hälsan. Det var endast en av studierna som studerade om även den psykiska hälsan kunde förbättras med hjälp av MI-metoden även den visade ett effektfullt resultat. Evidensstyrkan för påståendet blir begränsad (3) (Britton, 2006). Denna bedömning beror på att två av studierna bedöms som medel utifrån bevisvärdet. Det är även endast en artikel som tar upp MI-metodens påverkan på den psykiska hälsan, vilket drar ner bevisvärdet. MI metoden påverkas inte av ålder eller kön Tre av artiklarna i studien tar upp ålderns betydelse för MI-metodens effekter. McCambridge och Strang (2004) kom fram till att MI-metoden är effektiv för yngre människor eftersom det inte handlar om konfrontation eller bestämda metoder till förändring. Istället fokuseras det på att minska det personliga motståndet till förändring. Enligt Resnicow, Davis och Rollnick (2006) finns det ganska lite studerat på om barn gynnas av MI-metoden. Efter deras litteraturöversikt har de dock kommit fram till att mycket talar för detta. Det behövs dock mer studier på barn för att helt säkert konstatera detta. Begränsningar i studien är att det finns otillräcklig data som baserat på hur barn påverkas av MI metodens effekter. Det kan även vara svårt att jämföra olika metoder.

21 19 Även Vasilaki, Hosier och Cox (2006) tar upp att åldern verkar vara ett viktigt instrument för behandlingsresultatet. Det saknas dock studier som bevisar detta, vilket gör att en slutsats inte kan tas i denna tidpunkt. Mer forskning behövs angående ålderns påverkan på behandlingsresultatet. Begränsningarna med litteraturstudien är att de behandlar alla studier på likartat sätt oberoende på vilken metod som används. De använde sig av olika instrument för att mäta alkoholkonsumtionen i studierna de innehöll även olika populationer. Resultatet kan endast relateras till tungt eller lågt beroende alkoholister. Majoriteten av studierna infattade doktorerande studenter som behandlare. De jobbade inte ute på behandlingscenter, vilket kan ha skapat en viss osäkerhet. Endast en artikel (Vasilaki, et al., 2006) tar upp om könet påverkar resultatet av MImetoden. Resultatet visar att MI-metoden var effektivt för båda könen. De tar även upp funderingar om det kan vara möjligt att män och kvinnor drar nytta av olika typer av informerande interventioner. Slutligen konstateras att fler studier måste undersöka specifika hypoteser relaterat till detta. Sammanfattning Ingen av artiklarna kommer fram till ett signifikant resultat vad gäller MI-metodens påverkan på ålder och kön. Artiklarna redovisar spekulationer som pekar på att varken ålder eller kön har betydelse för MI-metodens effekt. Studierna påpekar att mer forskning behövs inom detta område. Evidensstyrkan för följande påstående är begränsad (3) (Britton, 2006) trots att alla tre artiklar har ett högt bevisvärde. Denna bedömning görs eftersom inget signifikant resultat kan påvisas. MI metoden kan påverka motivationen för förändring I fyra studier tas det upp hur MI-metoden kan påverka motivationen till förändring. Vasilaki et al. (2006) studerade om MI-metoden ökade deltagarnas beredskap till förändring i jämförelse med andra jämförbara metoder. Resultatet av studien var emotsägelsefullt. Studierna var dock annorlunda på många sätt, som exempelvis metoderna till att mäta beredskapen till förändring, de karakteristiska deltagarna, och

22 20 längden av uppföljningsperioden (6 mån jämfört med 12 mån). Dessa skillnader gör att det är svårt att framta bevis gentemot om MI förhöjer beredskapen av förändrandet av livsstilen. Därför behövs det vidare forskning för att kunna bevisa inflytandet av beredskap till förändring av MI-effekten. Resultat från Carroll et al. (2006) visar att de som blev behandlade med MI-metoden deltog i fler steg av behandlingen än de som fick standardbehandling. De var även mer troligt att deltagarna fortsatte med behandlingen under en längre tid. I studien av Goldberg och Kiernan (2005) undersöktes möjligheten av att få mer deltagare att fullfölja en interventionsstudie genom att använda sig av MImetoden. De motiverade deltagarna i studien med hjälp av diskussioner och reflektioner, vilket gjorde att deltagarna blev mer engagerade och hade lägre förhoppningar. Resultatet visade att 96 % fullföljde studien och förändrade sina matvanor, jämförelse med andra liknande studier, där mellan % hoppade av studien. Begränsningar i studiens resultat är att det kan vara svårt att jämföra studierna med varandra, vilket därmed gör att resultatet kan vara lite osäkert. Studien innehöll även få deltagare, vilket ger minskad trovärdighet. De har även en dålig beskrivning av randomiseringsförfarandet. Hettema et al. (2005) har i en litteraturöversikt studerat att flera av artiklarna hävdar att MI-metoden är mycket bra för att få deltagare att engagera sig och fortsätta sin behandling. Effekterna av MI verkar även behållas eller stärkas med tiden om den kombineras med en annan behandlingstyp. Sammanfattning Av de fyra artiklarna redovisade samtliga effektiv påverkan på motivationen vid användning av MI. Litteraturstudien (Vasilaki et al., 2006) innehöll två artiklar som redovisade hur motivationen påverkades av MI-metoden, en av dessa artiklar talade emot påståendet. Detta resultat kan ifrågasättas, då studierna var annorlunda på många sätt. Evidensstyrkan är i grunden högt (1), eftersom två artiklar har högt bevisvärde, men eftersom en studie visar ett motsägelsefullt resultat dras evidensstykan ner till ett medelvärde (2) (Britton, 2006).

23 21 MI metoden har större effekt än andra jämförbara metoder Två artiklar har undersökt detta. Vasilaki et al. (2006) studerade MI-metoden i jämförelse med andra interventions metoder. Dessa metoder var standard rådgivning, vägledande konfrontations rådgivning, utbildande interventions metod, kunskapsbaserad rådgivning (SBC) och kognitiv beteendeterapi (KBT). Resultat i studien redovisar att MI-metoden var mer effektiv än en samling mellan diverse jämförbara behandlingar. Det går dock inte att läsa av från resultatet att MI är bättre än någon enskild jämförbar behandling. De visar sig även i studier att MI-metoden är mer kostnadseffektiv än andra större behandlingsformer. Ett exempel på detta är en studie där både MI och KBT var effektivt i reducerandet av alkohol användandet. MI interventionen varade i 60 min, medan KBT sessionen varade i 4 och ½ timme. Långtidseffekterna av detta redovisas dock inte. I litteraturstudien tar de upp att det kan argumenteras för att en ökning av MI-metodens behandlingstid skulle leda till mer positiva resultat i långa loppet. De tar dock upp att vidare forskning behövs för att testa hypoteser relaterat till detta. Den andra artikeln som tar upp detta är Monti et al. (2007) som studerat om endast personlig feedback utan MI skulle ta mindre tid för personalen. Resultatet av studien visade att de patienter som fått MI-intervention fick större effekt av livsstilsförändringen än de patienter som endast fick feedback efter en uppföljning på 12 månader. Sammanfattning De två ingående studierna visar att MI-metoden har större effekt än andra jämförbara metoder. Det är dock svårt att bedöma långtidseffekten för detta påstående. Evidensstyrkan är medel (2). Båda studierna har ett högt bevisvärde (Britton, 2006). Trots det höga bevisvärdet och det överenskommande resultatet sänks evidensstyrkan till medel (2) eftersom få studier redovisar påståendet.

24 22 Diskussion Resultatdiskussion Studiens syfte var att, genom en evidensbaserad systematisk översikt av befintlig kunskap, beskriva effekten av MI som metod för att påverka människor till livsstilsförändring. Följaktligen söktes svar på frågeställningarna som utvecklades ur syftet i studierna. Effekten av MI-metoden har studerats på många olika populationer med riskfylld livsstil för att framta om MI-metoden har effekt på beteendeförändringar. Artiklar som har studerats i analysen i föreliggande studie, upptar livsstilsproblem som alkohol-, drog- och nikotinberoende. Hur den fysiska- och psykiska hälsan påverkas av en MI-intervention. Författarna har även studerat om ålder, kön och motivation kan påverka MI-metodens effekt. Slutligen har MI-metoden jämförts med andra jämförbara metoder för att studera om MI har större effekt. De slutsatser som kan fattas utifrån resultatet är att MI metoden har en god effekt på ett flertal beteendeförändringar. Tveksamheter ses vid beteendeförändringar för drogmissbruk såsom kokain och amfetamin där studier visar brister för MI-metodens effekter. Marquardt och Vezeau (2007) och Britt, Hudson och Blampied (2004) stödjer MI metodens flexibilitet eftersom den används nästan uteslutande på olika patientgrupper. MI är därmed inte en metod som endast går att applicera på en viss population eller vid ett visst sjukdomstillstånd. En möjlig förklaring till detta positiva resultat kan vara att de deltagare som fått MI har framtagit en egen vilja till förändring, vilket i sin tur givit positiva effekter för beteendeförändringen. Forsberg (2006) stödjer detta genom att hävda att när en patient talar om en förändring desto mer sannolikt blir den genomförd. Han menar att patienten talar sig in i sin egen förändring. Den bristande effekten av MI-metodens påverkan på narkotika missbruk kan härledas till att MI metoden är svår att studera på grund av metodens flexibilitet. Den skall anpassas efter individen, vilket gör att metoden är svårt att utföra efter strikta manualer som ofta

25 23 finns inom forskningen. En sådan exakt manual kan även i en negativ bemärkelse påverka resultatet av MI-samtalet. Forskningen inom MI stämmer därför dåligt överens med det sätt som vetenskaplig forskning bedrivs på, där undersökningar skall kunna upprepas exakt (Barth & Näsholm, s ). Andra faktorer som vi uppmärksammat som kan ha påverkat resultatet är variationerna i miljön där MI-metoden utfördes, samt rådgivarnas utbildningsgrad i samtalsmetoden MI. Studierna visar även variation i samtalets omfattning och utförande. MI- metoden kunde exempelvis kombineras med broschyrer och uppföljning via telefon, vilket i sig kan påverka resultatet. Utifrån denna grund kan vi konstatera att det är svårt att fastställa MI-metodens effekt på förändring av livsstilsbeteende. Trots detta anser vi att den insikt som finns inom MI-metoden idag borde vara tillräcklig grund för en plats i hälso- och sjukvården. Resultatet visar att ingen av artiklarna kommer fram till ett signifikant resultat vad gäller MI-metodens påverkan på ålder och kön. Spekulationer redovisas dock att varken ålder eller kön har betydelse för MI-metodens effekt. Slutsatser utifrån detta är svårt att fastställa eftersom det finns få studier som studerar detta område. Studier stödjer denna brist i forskningen (Arthur, 1999; Gance-Cleveland, 2007). Samtliga studier som redovisade effekten av påverkan på motivationen vid användning av MI-metoden visade goda resultat för MI-metodens påverkan. En av litteraturstudierna i analysen innehöll dock två artiklar som redovisade hur motivationen påverkades av MImetoden, där en av dessa artiklar talade emot påståendet. Detta resultat ifrågasätts dock av forskarna eftersom studierna var annorlunda på många sätt. Det var få studier som upptog detta ämne, vilket gör att fler studier inom området skulle behövas för att kunna fastställa effekten av hur motivationen påverkar MI-metodens effekter. Trots detta kan vi ana att motivationen har en gynnsam påverkan på MI-metodens effekt. Detta stöds även genom en studie av Kralik, Koch och Wotton (1997) som menar att patienten skall lyftas fram till ett aktivt deltagande och själv ha ett ansvar för sin förändring. Socialstyrelsens kompetensbeskrivning för legitimerade sjuksköterskor (2005) stödjer detta genom att mena att en av sjuksköterskans huvudprinciper i den framtida sjukvården är att göra

26 24 patienten delaktig i sin egen omvårdnad. Detta är enligt Duran (2003) viktigt för att kunna lyckas med en livsstilsförändring genom MI-metoden. Det framkommer även att sjukvårdspersonal ofta är frustrerade över att de inte kan motivera patienter till en livsstilsförändring trots riskerna i deras riskabla beteende (Gance-Cleveland, 2007). Detta tas även upp i en klinisk översikt av Forsberg (2006) som genom en enkätundersökning visar att mindre än 10 % av läkarna var nöjda med sina insatser i att hjälpa sina patienter till ett förändrat beteende. Det visade vidare på att det endast var 5-10 % av patienterna som ändrade sitt beteende, vilket är skrämmande låga siffror. I en annan studie visade det sig även att endast 50 % följde läkarens medicinska ordinationer och att endast 10 % följde den ordination som handlade om livsstilsförändringar. Denna frustration över att inte kunna motivera patienterna har dock visat sig minska hos vårdpersonal som är utbildade inom MI-metoden, vilket stärker MImetodens användande inom omvårdnaden. I studien visas även att MI-metoden har större effekt än andra jämförbara metoder. Levensky, Forcehimes, O Donohue och Beitz, (2007) stödjer detta. De har studerat olika RCT studier som har visat att MI-metoden har större och bättre effekter än patientundervisning, riskreduktionsinterventioner, ospecifik rådgivning och behandlingskontrakt. Enligt Forsberg (2006) lönar det sig att använda MI i jämförelse med andra metoder trots att den används under en kort tidsperiod. Ett enda samtal har visat sig ge signifikanta effekter i jämförelse med traditionell rådgivning som enligt Britt et al.(2004) oftast används i dagens omvårdnad. Detta tyder på att enbart en belysning av beteendeproblemet gör att patienten kan bli uppmärksammad, vilket kan ha en positiv effekt. Vi anser att detta är något som stärker metodens användande inom vården eftersom många av Sveriges sjukhus inte ger utrymme för långa samtal mellan patient och sjuksköterska. Den höga arbetsbelastningen och tempot gör att samtalen blir få och korta, dock inte mindre betydelsefulla. Därför vore det effektivt om sjuksköterskan använde sig av MI metoden under dessa korta möten, vilket kan leda till att patientens omvårdnadsbehov tillgodoses på ett bättre sätt.

MI - Motiverande samtal

MI - Motiverande samtal MI - Motiverande samtal eng. Motivational Interviewing, William R. Miller & Stephen Rollnick Ett material av Leg. psykolog Barbro Holm Ivarsson till boken MI Motiverande samtal Praktisk handbok för hälso-

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser Mätningar av blodglukos med hjälp av teststickor är diabetespatientens verktyg för att få insikt i glukosnivåerna i blodet. Systematiska egna mätningar av blodglukos

Läs mer

Motiverande samtal - MI

Motiverande samtal - MI Motiverande samtal - MI Motivational Interviewing Konferens Sveriges Vägledarförening 2012 Ingrid Hultén Mimmi Malmer Syfte med seminariet Övergripande introduktion till MI Har MI något att tillföra vägledning?

Läs mer

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger...

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger... Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik Nationell basutbildning i Värmland 19 april 2010 Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054 29 64 95, 070 60

Läs mer

FINNS EVIDENS FÖR MOTIVERANDE SAMTAL I SYFTE ATT FRÄMJA VIKTNEDGÅNG HOS VUXNA?

FINNS EVIDENS FÖR MOTIVERANDE SAMTAL I SYFTE ATT FRÄMJA VIKTNEDGÅNG HOS VUXNA? FINNS EVIDENS FÖR MOTIVERANDE SAMTAL I SYFTE ATT FRÄMJA VIKTNEDGÅNG HOS VUXNA? - EN LITTERATURSTUDIE CARINA ERICSSON SUSANNE OLOFSSON Examensarbete i vårdvetenskap Examinator: Göran Holst 6-9 hp Handledare:

Läs mer

Välkomna. Motiverande samtal MI. Motivational Interviewing MI. Skapat av W.R Miller & S. Rollnick. Convenire

Välkomna. Motiverande samtal MI. Motivational Interviewing MI. Skapat av W.R Miller & S. Rollnick. Convenire Välkomna Motiverande samtal MI Motivational Interviewing MI Skapat av W.R Miller & S. Rollnick Motiverande samtal MI som förhållningssätt och samtalsmetod i Förskolan Ann-Sofie Eriksson Socionom och förskollärare

Läs mer

Motiverande samtal MI

Motiverande samtal MI Motiverande samtal MI Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog Psykologer mot Tobak www.barbroivarsson.se www.psykologermottobak.org Ladda ner PP:n här Hemsidor www.fhi.se/mi www.motiverandesamtal.org www.somra.se

Läs mer

Långtidsförloppet vid missbruk och beroende. Vad vet vi? Göran Nordström

Långtidsförloppet vid missbruk och beroende. Vad vet vi? Göran Nordström Långtidsförloppet vid missbruk och beroende. Vad vet vi? Göran Nordström Långtidsförloppet vid missbruk och beroende kännetecknas av - sociala problem (arbete, familj, relationer, kriminalitet) - ökad

Läs mer

Motiverande behandling Motivational Enhancement Therapy; MET

Motiverande behandling Motivational Enhancement Therapy; MET Motiverande behandling Motivational Enhancement Therapy; MET En kort psykoterapi ofta 1 2 sessioner, ibland upp till 4 sessioner MI föddes på mottagning för alkohol- och drogmissbruk Hur möter vården människor

Läs mer

Behandling av depression hos äldre

Behandling av depression hos äldre Behandling av depression hos äldre En systematisk litteraturöversikt Januari 2015 (preliminär version webbpublicerad 2015-01-27) SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering Swedish Council on Health

Läs mer

Sjuksköterskans roll och åtgärder för att förebygga suicid bland ungdomar.

Sjuksköterskans roll och åtgärder för att förebygga suicid bland ungdomar. Institutionen för hälsovetenskap Sjuksköterskans roll och åtgärder för att förebygga suicid bland ungdomar. en litteraturstudie Bernárdzon Liliana Djordjic Snezana Examensarbete (Omvårdnad C) 15hp November

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Slutrapport "Tidig upptäckt av riskbruk och riskbeteende bland unga vuxna och gymnasieungdomar"

Slutrapport Tidig upptäckt av riskbruk och riskbeteende bland unga vuxna och gymnasieungdomar HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-10-28 SID 1 (3) Handläggare: Ulf Haag Telefon: 08-508 05 308 Dnr 500-441 - 2009 Sammanträde 24 november

Läs mer

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM Vi är specialister inom DBT och vårt mål är att ge individen en inre emotionell balans och en meningsfull tillvaro. OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern

Läs mer

Checklista för systematiska litteraturstudier*

Checklista för systematiska litteraturstudier* Bilaga 1 Checklista för systematiska litteraturstudier* A. Syftet med studien? B. Litteraturval I vilka databaser har sökningen genomförts? Vilka sökord har använts? Har författaren gjort en heltäckande

Läs mer

Litteraturstudie i kursen diabetesvård 15hp

Litteraturstudie i kursen diabetesvård 15hp Institutionen för forskning och utbildning, Karolinska Institutet, Södersjukhuset Litteraturstudie i kursen diabetesvård 15hp Anvisning, tips och exempel Författare: Examinator: Kursnamn, poäng, år 1 Inlämningsuppgift

Läs mer

Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes

Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes Institutionen för medicinska vetenskaper Enheten för Diabetesforskning Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes Anvisning, tips och exempel Författare: Examinator: Mångkulturella

Läs mer

Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg

Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg Kmn= kommunerna, Pv= primärvården, Spv=Specialistvården Närvårdsområde Alingsås Alkohol Narkotika Långvarigt

Läs mer

Varaktig livsstilsförändring genom motiverande samtal? Lasting life style changes through Motivational Interviewing?

Varaktig livsstilsförändring genom motiverande samtal? Lasting life style changes through Motivational Interviewing? Varaktig livsstilsförändring genom motiverande samtal? Lasting life style changes through Motivational Interviewing? Britta Engvall Omvårdnad 61-90 hp Vt 2008 Sektionen för Hälsa och Samhälle Box 823 301

Läs mer

Motiverande samtal vid livsstilsförändringar

Motiverande samtal vid livsstilsförändringar Motiverande samtal vid livsstilsförändringar effekten på rökning, alkohol, fysisk aktivitet och övervikt FÖRFATTARE PROGRAM/KURS Emma Degerskär Fanny Karlsson Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng/

Läs mer

Motiverande samtal för personer med missbruksproblem

Motiverande samtal för personer med missbruksproblem Motiverande samtal för personer med missbruksproblem sbu kommenterar kommentar och sammanfattning av utländska medicinska kunskapsöversikter 30 september 2014 www.sbu.se/2014_09 Missbruk av alkohol och

Läs mer

Utbildning i Motiverande samtal Lars Forsberg, leg. psykolog, lektor i psykoterapi,

Utbildning i Motiverande samtal Lars Forsberg, leg. psykolog, lektor i psykoterapi, Utbildning i Motiverande samtal Lars Forsberg, leg. psykolog, lektor i psykoterapi, MIC Lab Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, Centrum för psykiatriforskning I Stockholm www.miclab.org

Läs mer

Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14)

Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14) Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14) Varje huvudman har resurser runt missbruksproblematik och psykiatrin har självfallet

Läs mer

X (?) Åhörarkopior vid seminarium Gruvarbete och hälsa den 20 november, 2013 Av Ulric Hermansson. Frågeställningar. 200510,2 liter 20129,2 liter*

X (?) Åhörarkopior vid seminarium Gruvarbete och hälsa den 20 november, 2013 Av Ulric Hermansson. Frågeställningar. 200510,2 liter 20129,2 liter* Karolinska Institutet Institutionen för Klinisk Neurovetenskap Centrum för psykiatriforskning och utbildning Stockholms läns landsting Karolinska sjukhuset Ulric Hermansson Universitetslektor vid Karolinska

Läs mer

Motiverande samtal. En metod när sjuksköterskan möter individer med riskfylld alkoholkonsumtion. Monica Eckerljung Emma Larsson

Motiverande samtal. En metod när sjuksköterskan möter individer med riskfylld alkoholkonsumtion. Monica Eckerljung Emma Larsson Motiverande samtal En metod när sjuksköterskan möter individer med riskfylld alkoholkonsumtion Monica Eckerljung Emma Larsson Sjuksköterskeprogrammet 180 hp Omvårdnad 61-75 hp Ht Sektionen för hälsa och

Läs mer

Erfarenheter av motiverande samtal vid övervikt och fetma

Erfarenheter av motiverande samtal vid övervikt och fetma Örebro Universitet Institutionen för hälsovetenskap och medicin Omvårdnadsvetenskap Självständigt arbete, C-nivå, 15 högskolepoäng Vårterminen 2012 Erfarenheter av motiverande samtal vid övervikt och fetma

Läs mer

Litteraturstudie som projektarbete i ST

Litteraturstudie som projektarbete i ST Litteraturstudie som projektarbete i ST En litteraturstudie är en genomgång av vetenskapliga orginalartiklar, publicerade i internationella tidskrifter inom ett visst område. Enligt SBU ska en professionell

Läs mer

Medborgarförslag. Per-Ola Larsson 2014-06-11. Till Östermalms stadsdelsnämnd. Från By

Medborgarförslag. Per-Ola Larsson 2014-06-11. Till Östermalms stadsdelsnämnd. Från By Medborgarförslag Till Östermalms stadsdelsnämnd 2014-06-11 Från By Per-Ola Larsson Page 1 of 4 REGERINGEN PUBLICERADE FÖLJANDE TEXT PÅ SIN HEMSIDA DEN 4 JUNI 2014 Ny studie att drabbas av depression i

Läs mer

Evidensbaserad psykologisk behandling vid spelberoende

Evidensbaserad psykologisk behandling vid spelberoende Evidensbaserad psykologisk behandling vid spelberoende Henrik Josephson Psykolog Forum, CPF, Karolinska institutet henrik.josephson@ki.se 1 Innehåll Spelberoende liknar substansberoende: Likartad behandling

Läs mer

Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa

Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa FÖRORD Tack till familjen som stått ut med mina suckar och stön under tiden jag arbetat med uppsatsen. Tack till Lena Björck för engagemang och positiv handledning.

Läs mer

Motiverande samtal (MI)

Motiverande samtal (MI) Ola Tostrup 2012-04-26 Motiverande samtal (MI) När klienten är tveksam, omotiverad eller ambivalent Metod att hjälpa människor ta beslut om förändring Inom MI kan man se samtalsledaren som en danspartner

Läs mer

Riskbruk, skadligt bruk, missbruk, beroende, samsjuklighet

Riskbruk, skadligt bruk, missbruk, beroende, samsjuklighet Riskbruk, skadligt bruk, missbruk, beroende, samsjuklighet Vad är vad? Sven Andréasson, professor, överläkare Institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska institutet Centrum för psykiatriforskning,

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014. Antagen av Kf 57/2015

Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014. Antagen av Kf 57/2015 Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014 Antagen av Kf 57/2015 Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Vad är folkhälsa?... 1 1.2 Varför är det viktigt att förbättra folkhälsan?... 2 2 Fakta och statistik... 3 2.1

Läs mer

Rekommendationer om levnadsvanor i Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Rekommendationer om levnadsvanor i Socialstyrelsens nationella riktlinjer Rekommendationer om levnadsvanor i Socialstyrelsens nationella riktlinjer Processledarmötet 18 mars 2015 Kjerstin Larsson, Akademiska sjukhuset Levnadsvanor i SoS Nationella riktlinjer Syfte att kartlägga:

Läs mer

VÄGLEDNING för litteraturöversikt om

VÄGLEDNING för litteraturöversikt om MALMÖ HÖGSKOLA Hälsa och samhälle Utbildningsområde omvårdnad VÄGLEDNING för litteraturöversikt om ett folkhälsoproblem KENT JOHNSSON INGELA SJÖBLOM LOTTIE FREDRIKSSON Litteraturöversikt Omvårdnad II OV311A

Läs mer

Nationella riktlinjer 2015 för vård och stöd vid missbruk och beroende

Nationella riktlinjer 2015 för vård och stöd vid missbruk och beroende Nationella riktlinjer 2015 för vård och stöd vid missbruk och beroende Baskurs 2015-10-23 Innehåll Ansvarsområde, Samarbete EBP Evidensbaserad praktik Ny benämning i DSM-5 Psykologisk och psykosocial behandling

Läs mer

Rökning har inte minskat sedan 2008. Totalt är det 11 procent av de vuxna, äldre än 16 4 år i länet som röker dagligen, se figuren.

Rökning har inte minskat sedan 2008. Totalt är det 11 procent av de vuxna, äldre än 16 4 år i länet som röker dagligen, se figuren. Levnadsvanor Levnadsvanor kan i olika hög grad ha betydelse för folkhälsan. Ett känt faktum är att fysisk aktivitet har positiva effekter på hälsan medan många sjukdomar orsakas eller förvärras av tobaksrökning.

Läs mer

E-stöd inom ATS- (Alkohol, Tobak, Spel) området

E-stöd inom ATS- (Alkohol, Tobak, Spel) området 1 E-stöd inom ATS- (Alkohol, Tobak, Spel) området Anna-Karin Danielsson, PhD Centrum för epidemiologi & samhällsmedicin, CES Stockholms läns landsting anna-karin.danielsson@sll.se 2 E-stöd = Internet &

Läs mer

Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar

Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar Sjuksköterskeprogrammet T3 Maj 2015 Camilla Persson camilla.persson@umu.se Idag tittar vi på: Repetition av sökprocessen: förberedelser

Läs mer

Kan det etiska klimatet förbättras på ett urval psykiatriska öppenvårdsmottagningar?

Kan det etiska klimatet förbättras på ett urval psykiatriska öppenvårdsmottagningar? Centrum för forsknings- & bioetik (CRB) RAPPORT FRÅN EN INTERVENTIONSSTUDIE Kan det etiska klimatet förbättras på ett urval psykiatriska öppenvårdsmottagningar? En sammanfattning av forskningsprojektet

Läs mer

Att främja bra mat- och rörelsevanor i gruppbostäder - resultat från tre forskningsstudier

Att främja bra mat- och rörelsevanor i gruppbostäder - resultat från tre forskningsstudier Att främja bra mat- och rörelsevanor i gruppbostäder - resultat från tre forskningsstudier Helena Bergström, folkhälsovetare, doktorand Ida Gråhed, hälsopedagog Health Statistics and Informatics Deaths

Läs mer

Kartläggning av narkotika i Norrköping för 2012

Kartläggning av narkotika i Norrköping för 2012 1 213-9-12 Kartläggning av narkotika i Norrköping för 212 SOCIALKONTORET, BEROENDEKLINIKEN OCH FRIVÅRDEN, NORRKÖPING SAMMANSTÄLLD AV BRITT BIRKNERT SOCIALKONTORET 213-9-1 2 Kartläggning av narkotika i

Läs mer

HÄLSOSAMTAL MED FÖRÄLDRAR PÅ BVC EN KOSTNADSEFFEKTIV METOD?

HÄLSOSAMTAL MED FÖRÄLDRAR PÅ BVC EN KOSTNADSEFFEKTIV METOD? HÄLSOSAMTAL MED FÖRÄLDRAR PÅ BVC EN KOSTNADSEFFEKTIV METOD? Projektbeskrivning 2006-06-12 Lena Antin, Ann Berglund, Helena Burman, Kerstin Carlsson, Ulrika Lundin, Ann-Christine Strindmark, Boo BVC Ingrid

Läs mer

Kommunikationsavdelningen 2011-12-07

Kommunikationsavdelningen 2011-12-07 1 Folkhälsorapporten 2011 2011-12-07 2 Invånarna i länet mår bättre men utmaningar finns kvar Folkhälsan blir allt bättre i länet dödligheten i hjärt- kärlsjukdom minskar, alkoholkonsumtionen minskar och

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsats

SBU:s sammanfattning och slutsats SBU:s sammanfattning och slutsats SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering The Swedish Council on Technology Assessment in Health Care SBU:s sammanfattning och slutsats Rapporten sammanställer

Läs mer

Levnadsvanor. Ansamling av ohälsosamma levnadsvanor

Levnadsvanor. Ansamling av ohälsosamma levnadsvanor Levnadsvanor Med levnadsvanor menar vi här de vanor som har stor betydelse för vår hälsa. Levnadsvanorna påverkas av kultur och tradition och varierar med ekonomiska villkor, arbetslöshet och socioekonomisk

Läs mer

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram Folkhälsoprogram för Ånge kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72 Folkhälsoprogram Innehåll 1 INLEDNING...1 1.1 SYFTET OCH ARBETSSÄTT...1 2 HÄLSA OCH FOLKHÄLSOPOLITIK...2 2.1 DEN NATIONELLA

Läs mer

Implementeringsstöd för psykiatrisk evidens i primärvården

Implementeringsstöd för psykiatrisk evidens i primärvården Implementeringsstöd för psykiatrisk evidens i primärvården En systematisk litteraturöversikt Juni 2012 SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering Swedish Council on Health Technology Assessment SBU

Läs mer

Författare: Johanna Andersson & Caroline Skarp

Författare: Johanna Andersson & Caroline Skarp Det motiverande samtalet som hjälp till livsstilsförändring vid övervikt och fetma The motivational interviewing as help with lifestyle changes in overweight and obesity Författare: Johanna Andersson &

Läs mer

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet ohälsosamma matvanor Bakgrund till riktlinjerna Ingen enhetlig praxis

Läs mer

Sammanfattande kommentarer

Sammanfattande kommentarer Sammanfattande kommentarer Björn Hibell, Erik Fender, Ulf Guttormsson, Thomas Hvitfeldt Det är ofta svårt att beskriva tillstånd och företeelser som innebär brott mot lagar eller normer. Detta är något

Läs mer

Några första resultat kring levnadsvanorna i Gävleborg från den nationella folkhälsoenkäten 2010

Några första resultat kring levnadsvanorna i Gävleborg från den nationella folkhälsoenkäten 2010 Samhällsmedicin PM 1 Gävleborg 11-1-2 Några första resultat kring levnadsvanorna i Gävleborg från den nationella folkhälsoenkäten 1. Kort om den nationella folkhälsoenkäten Den nationella folkhälsoenkäten

Läs mer

Samsjuklighet psykisk störning och missbruk, beroende. Östersund 28 april 2010 Daniel Sandqvist

Samsjuklighet psykisk störning och missbruk, beroende. Östersund 28 april 2010 Daniel Sandqvist Samsjuklighet psykisk störning och missbruk, beroende Östersund 28 april 2010 Daniel Sandqvist Definition samsjuklighet Patienter (klienter) med psykisk störning och beroende eller missbruk Nationella

Läs mer

Alkohol och hälsa. En kunskapsöversikt om alkoholens positiva och negativa effekter på vår hälsa. Sammanfattning av. www.fhi.se

Alkohol och hälsa. En kunskapsöversikt om alkoholens positiva och negativa effekter på vår hälsa. Sammanfattning av. www.fhi.se Sammanfattning av Alkohol och hälsa En kunskapsöversikt om alkoholens positiva och negativa effekter på vår hälsa statens folkhälsoinstitut www.fhi.se Statens folkhälsoinstitut ISBN 91-7257-323-6, ISSN

Läs mer

Motiverande samtal - MI. Motivational Interviewing

Motiverande samtal - MI. Motivational Interviewing Motiverande samtal - MI Motivational Interviewing Bakgrund och teoretisk grund Miller och Rollnick - psykologer Utgår från behandlingsarbete med missbruk Grundar i KBT men starkt influerad av humanistisk

Läs mer

Lära om diabetes eller lära för livet

Lära om diabetes eller lära för livet Lära om diabetes eller lära för livet Bibbi Smide Leg sjuksköt; Docent 2013 Nationella riktlinjer 2010 Utbildning Pat utb i egenvård central roll i diabetesvården naturlig del i vården av personer med

Läs mer

Introduktion till CORE. Utbildningsdag CORE Webb Tommy Skjulsvik Carl-Johan Uckelstam 2014-05-26

Introduktion till CORE. Utbildningsdag CORE Webb Tommy Skjulsvik Carl-Johan Uckelstam 2014-05-26 Introduktion till CORE Utbildningsdag CORE Webb Tommy Skjulsvik Carl-Johan Uckelstam 2014-05-26 Agenda 10:00 Introduktion till CORE Uppkomst, användningsområde, exempel på internationell forskning Introduktion

Läs mer

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Dina levnadsvanor Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och hur du upplever din hälsa påverkas av många faktorer. Framför allt är dina levnadsvanor viktiga, det gäller bland annat mat,

Läs mer

Motivational interviewing

Motivational interviewing Motivational interviewing Bemötande, förhållningssätt, samtalsteknik Conventum Örebro 2011-01-19 Robert Gustafsson och Agneta Elshiekh Kriminalvården Region Mitt Förlagor Presentationen bygger på eget

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Evidensbaserad praktik och vårdplanering

Evidensbaserad praktik och vårdplanering Evidensbaserad praktik och vårdplanering Vilken behandling av vem är mest effektiv för denna individ med dessa specifika problem och under vilka villkor? Baskurs Malmö, missbruk-och beroendevård den 17

Läs mer

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 20 december 2012 Reviderade 25 mars 2014 26 Innehållsförteckning Inledning...3 Målgrupp...3 Lagstiftning...3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp Bedömningsunderlag vid praktiskt prov ANSLUTNA LÄROSÄTEN OBLIGATORISK VERKSAMHET FÖRSÖKSVERKSAMHET Nationell klinisk slutexamination för

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE

RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE Gäller från 1 januari 2010 Allmänt Innehåll Kommunens Övergripande Avgränsning Missbruksvård riktlinjer vision mål i dokument utveckling Socialnämndens

Läs mer

Diagnostik av förstämningssyndrom

Diagnostik av förstämningssyndrom Diagnostik av förstämningssyndrom i samarbete 1med Denna broschyr bygger dels på slutsatserna från SBU:s rapport Dia gno stik och uppföljning av förstämningssyndrom (2012), dels på ett anonymiserat patientfall.

Läs mer

Motiverande samtal för personer med depression

Motiverande samtal för personer med depression Motiverande samtal för personer med depression Behandlares uppfattningar, förhållningssätt och erfarenheter Josefine Lasu GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN Hälsopedagogutbildningen 2009-2012 Handledare:

Läs mer

Barntandvård 2012. Datum: 24 25 januari 2012, Stockholm

Barntandvård 2012. Datum: 24 25 januari 2012, Stockholm Anmäl dig redan idag och ta del av boka-tidigt-rabatt! Barntandvård 2012 Senaste forskningen inom barntandvård! Hur kan tänderna uppvisa ett missbruk eller en ätstörning? Att identifiera barn i riskzonen

Läs mer

Anne Persson, Professor anne.persson@his.se

Anne Persson, Professor anne.persson@his.se FÖRUTSÄTTNINGAR OCH STRUKTUR FÖR ATT HANTERA KUNSKAP OCH KUNSKAPSUTVECKLING Anne Persson, Professor anne.persson@his.se Bild 1 AGENDA Kunskapsarbete i verksamheter en kort introduktion Hur kan en kunskapsportal

Läs mer

Faktablad 5 Livsstil och levnadsvanor Hälsa på lika villkor? 2005 Sjuhärad

Faktablad 5 Livsstil och levnadsvanor Hälsa på lika villkor? 2005 Sjuhärad Faktablad 5 Livsstil och levnadsvanor Hälsa på lika villkor? 2005 I detta faktablad presenteras ett urval av resultaten från folkhälsoenkäten Hälsa På Lika Villkor? Enkäten innehåller ett 70-tal frågor

Läs mer

Samtal om tobak i skolan

Samtal om tobak i skolan Samtal om tobak i skolan Margareta Pantzar www.psykologermottobak.org Sotis-manualen Metoden i Samtalet om tobak (SOTIS) i skolan togs fram för att stödja, strukturera och effektivisera dialogen kring

Läs mer

Hälsan hos personer med intellektuell funktionsnedsättning i kommunalt boende.

Hälsan hos personer med intellektuell funktionsnedsättning i kommunalt boende. Hälsan hos personer med intellektuell funktionsnedsättning i kommunalt boende. Författare Magnus Wimmercranz. ABSTRACT Syfte: Undersökningen har haft två syften. Dels att pröva ett befintligt frågeinstrument

Läs mer

Specialistutbildning, Psykiatrisjuksköterska, 60 hp

Specialistutbildning, Psykiatrisjuksköterska, 60 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Specialistutbildning, Psykiatrisjuksköterska, 60 hp Psychiatric Care Specialist Nursing, 60 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Riskbruk och skadligt bruk- praktik. ALF LERNER Verksamhetschef distriktsläkare Primärvården i Åre Medicinsk ansvarig Mobiliseringen

Riskbruk och skadligt bruk- praktik. ALF LERNER Verksamhetschef distriktsläkare Primärvården i Åre Medicinsk ansvarig Mobiliseringen TRICONORBUT IKEN Riskbruk och skadligt bruk- praktik ALF LERNER Verksamhetschef distriktsläkare Primärvården i Åre Medicinsk ansvarig Mobiliseringen Alkohol- kalla fakta CA 10% av Sveriges befolkning

Läs mer

Evidensbaserade psykologiska behandlingsmetoder för spelberoende (vad predicerar behandlingsutfall)

Evidensbaserade psykologiska behandlingsmetoder för spelberoende (vad predicerar behandlingsutfall) Evidensbaserade psykologiska behandlingsmetoder för spelberoende (vad predicerar behandlingsutfall) Henrik Josephson Psykolog och doktorand Centrum för psykiatriforskning Innehåll Spelberoende liknar substansberoende

Läs mer

Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor

Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor Hälso- och sjukvårdsnämnd nord-östra Göteborg - HSN12 Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor Det är dock möjligt att åstadkomma förändringar, men det kräver att resurserna i högre utsträckning fördelas

Läs mer

2009 ett jubileumsår för våra verksamheter!

2009 ett jubileumsår för våra verksamheter! Nyhetsbrev februari 2009 2009 ett jubileumsår för våra verksamheter! Det är nu tio år sedan SelfHelpGruppen AB och SelfHelpKliniken AB blev en del av SelfHelpFöretagen. I februari 1999 startade öppenvårdsmottagningen

Läs mer

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Agneta Lindegård Andersson Med dr, Utvecklingsledare Institutet för Stressmedicin Göteborg Lite bakgrund.. 29 % av Sveriges

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

Undersökning om ålänningars alkohol- och narkotikabruk samt spelvanor år 2011

Undersökning om ålänningars alkohol- och narkotikabruk samt spelvanor år 2011 Undersökning om ålänningars alkohol- och narkotikabruk samt spelvanor år 2011 Undersökningens syfte, metod och urval Syfte Kartlägga ålänningarnas tobaks-, alkoholvanor och bruk av narkotika samt jämföra

Läs mer

Tillförlitlighetsaspekter på bedömningsinstrument Sammanfattning från workshop den 22 april 2002

Tillförlitlighetsaspekter på bedömningsinstrument Sammanfattning från workshop den 22 april 2002 Projektet Systematiska bedömningsinstrument är en del av Nationellt stöd för kunskapsutveckling inom socialtjänsten. Tillförlitlighetsaspekter på bedömningsinstrument Sammanfattning från workshop den 22

Läs mer

Att samtala om levnadsvanor

Att samtala om levnadsvanor Att samtala om levnadsvanor Eva Drevenhorn Distriktssköterska, Fil dr., lektor eva.drevenhorn@med.lu.se 046-222 19 28 2013-04-09 Innehåll Att samtala om levnadsvanor enligt Nationella riktlinjerna Motiverande

Läs mer

Riktlinjerna säger; Orientering i bedömningsinstrument inom socialtjänsten VAD ÄR ASI? Addiction severity index

Riktlinjerna säger; Orientering i bedömningsinstrument inom socialtjänsten VAD ÄR ASI? Addiction severity index Riktlinjerna säger; Orientering i bedömningsinstrument inom socialtjänsten För att upptäcka och bedöma graden av alkoholeller narkotikaproblem hos en person behövs olika former av bedömningsinstrument.

Läs mer

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion YTTRANDE 1(4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion Carina Lindberg (v) m fl har i motion till kommunfullmäktige i Gotlands kommun föreslagit

Läs mer

Återfall i drickande beror inte på bristande vilja

Återfall i drickande beror inte på bristande vilja Återfall i drickande beror inte på bristande vilja Publicerad 2016-03-15 Beroendeforskning. Social stress är den vanligaste orsaken till återfall hos alkoholberoende personer, säger forskaren Markus Heilig.

Läs mer

Kunskapsstöd/Handlingsplan Barn och unga med övervikt och fetma

Kunskapsstöd/Handlingsplan Barn och unga med övervikt och fetma Kunskapsstöd/Handlingsplan Barn och unga med övervikt och fetma Kristianstad 2015-02-23 Innehållsförteckning Kunskapsstöd Inledning 3 Definition 3 Förekomst 3 Orsak 3 Risker 4 Aktuell forskning 4 Behandling

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning ambulanssjukvård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning ambulanssjukvård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen (MFS) Specialistsjuksköterskeprogram, ambulanssjukvård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) VASAM Programbeskrivning Utbildningen syftar till att utbilda sjuksköterskor

Läs mer

Utvärdering av försöket med frivilliga drogtester i Landskrona kommun

Utvärdering av försöket med frivilliga drogtester i Landskrona kommun Utvärderare: Jens Sjölander, Malmö högskola E-post: jens.sjolander@mah.se Tel. 040/665 75 38, 073/261 35 49 Utvärdering av försöket med frivilliga drogtester i Landskrona kommun Bakgrund Under 2008 införs

Läs mer

Motiverande samtal - En metod för viktnedgång?

Motiverande samtal - En metod för viktnedgång? Motiverande samtal - En metod för viktnedgång? En litteraturöversikt om MI:s effekt på överviktiga personers viktnedgång. FÖRFATTARE PROGRAM/KURS Caroline Zachau Hildur Hilmarsdóttir Sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 141 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Anna-Lena Johansson

Läs mer

Sluta röka, börja leva

Sluta röka, börja leva Patientinformation om CHAMPIX och LifeREWARDS Till dig som fått CHAMPIX (vareniklin) Sluta röka, börja leva Ett bra beslut! När du tog de där första blossen anade du nog inte hur svårt det skulle vara

Läs mer

Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande

Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande KaPitel 3 Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande Det är svårt att i den vetenskapliga litteraturen hitta stöd för att individuella kompetensutvecklingsinsatser i form av några föreläsningar

Läs mer

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Enkätundersökning om studenters kunskaper och attityder Jan Johansson, Högskolan Jönköping Therese Rostedt, Landstinget i Jönköpings län 2014-05-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Hälsoläget i Gävleborgs län

Hälsoläget i Gävleborgs län Hälsoläget i Gävleborgs län med särskild fokus på matvanor och fysisk aktivitet Lotta Östlund, sociolog och utredare, Samhällsmedicin Inspirationsseminarium Ett friskare Sverige Arr: Folkhälsoenheten Söderhamn

Läs mer

Adherence Compliance Följsamhet. Vad kan vi göra? Köpenhamn, 13 mars 2010

Adherence Compliance Följsamhet. Vad kan vi göra? Köpenhamn, 13 mars 2010 Adherence Compliance Följsamhet Vad kan vi göra? Köpenhamn, 13 mars 2010 Behovet och definitionen av Följsamhetssjuksköterskepositionen har vuxit fram över tid klart våren 2007 Bakgrund Bristande följsamhet

Läs mer

Att identifiera och minska riskbruk av alkohol. Professor, Preben Bendtsen Linköpings Universitet, IMH/SAM

Att identifiera och minska riskbruk av alkohol. Professor, Preben Bendtsen Linköpings Universitet, IMH/SAM Att identifiera och minska riskbruk av alkohol Professor, Preben Bendtsen Linköpings Universitet, IMH/SAM Hur definieras riskbruk av alkohol? Personer som dricker mer än vad som rekommenderas enligt nuvarande

Läs mer

Alkoholvanor hos föräldrar i Kronobergs län

Alkoholvanor hos föräldrar i Kronobergs län Alkoholvanor hos föräldrar i Kronobergs län - Resultatredovisning från AUDIT - undersökning om småbarnsföräldrars alkoholvanor inom barnhälsovården i Kronobergs län vecka 45-46, 2009 Eva Åkesson & Helena

Läs mer

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING Denna utgåva är en provisorisk anpassning till den revidering som beslutades vid SPUREX den 2014-01-23. INLEDNING Inspektionen gäller dels strukturen (resurserna för utbildning),

Läs mer

Vad är evidensbaserat socialt arbete? Francesca Östberg

Vad är evidensbaserat socialt arbete? Francesca Östberg Vad är evidensbaserat socialt arbete? Francesca Östberg Evidensrörelsen Behov hos politik och ledning att minska osäkerheten om resultaten blir det bättre? Huvudargument är att vi saknar kunskap om det

Läs mer