Äldreplan för Eslövs kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Äldreplan för Eslövs kommun 2013-2019"

Transkript

1 PLAN FÖR Äldreplan för Eslövs kommun Inledning Syfte med att upprätta en äldreplan Eslövs kommuns äldreplan ska säkerställa att äldres behov och intressen samt delaktighet och möjlighet till inflytande beaktas i kommunens olika verksamheter och planering. I äldreplanen fokuseras på samverkan av förvaltningsövergripande karaktär samt samverkan med externa samhällsaktörer i syfte att ge äldre kommuninvånare möjlighet att delta i samhällslivet på samma villkor som den övriga befolkningen. Äldreplanen ska fungera som vägledning, då styrelser, nämnder och utskott fattar beslut samt i förvaltningarnas dagliga arbete. I äldreplanen fastställs utvecklingsområden för Eslövs kommuns arbete med äldrefrågor under de kommande sex åren. Planen innehåller också en beskrivning av kommunens utbud för äldre. Befolkningsutveckling I dagsläget är nära 18 % av Eslövs befolkning över 65 år och enligt Statistiska centralbyråns befolkningsprognoser förväntas gruppen årligen växa med omkring 1 % under de närmaste åren. Äldrefrågor är hela kommunens ansvar Eslövs kommuns arbete med äldrefrågor ska vara av strategisk och övergripande karaktär och omfatta hela kommunens kompetensområde. Äldreplanen omfattar frågor som rör samhällsplanering, tillgänglighet, boende, kollektivtrafik, kultur och fritid, medborgerligt deltagande och inflytande, kommunikation och teknik samt omsorg, vård och service. Uppföljning Äldreplanen avser inledningsvis åren Planen ska revideras under varje ny mandatperiod. Kommunstyrelsen ansvarar för att uppföljning och omvärldsanalys görs vartannat år. Äldreplanen ska kontinuerligt ingå i kommunens plan- och budgetarbete. Dokumentet Äldreplan för åren (62102) är antaget av [antagande organ] den [åååå-mm-dd]. Det riktar sig till [målgrupp/er]. Ses över för revidering senast [mån, år]. Kontaktperson: [funktion, enhet]. 1 (12)

2 Boende och närmiljö Äldre ska ges möjlighet att i så hög utsträckning som möjligt kunna välja det boende som passar dem bäst. Kommunen ansvarar för att det finns ett brett utbud vad gäller olika boendeformer i såväl Eslövs stad som i de mindre orterna. Äldre ska kunna leva, bo och verka i trygga närmiljöer, vilket ställer krav på att kommunen beaktar trygghetsaspekter vid byggande av nya bostäder, bostadsanpassning av äldre bostäder samt vid planering av offentlig miljö. Tillgänglighet för äldre är en prioriterad fråga. Tillgång till goda kommunikationer är viktigt för att äldre fullt ut ska kunna delta i samhällslivet. Boendeformer Många äldre vill idag bo kvar i sina bostäder, istället för att flytta till seniorboende eller vård- och omsorgsboende. Det finns möjlighet att hos kommunen ansöka om bostadsanpassning, vilket innebär att äldre bostäder anpassas för att möta nuvarande tillgänglighets- och säkerhetskrav. Eslövs Bostads AB erbjuder boende på markplan i närområdet för de hyresgäster som är över 65 år. Det finns omkring 200 lägenheter inom allmännyttan i Eslövs kommun för kvarboende, men dessa är även tillgängliga för andra grupper. Eslövs Bostads AB tillhandahåller bostäder för personer över 65 år i Eslövs stad samt i Löberöd. Detta bestånd uppgår för närvarande till omkring 115 lägenheter. Seniorer är en prioriterad grupp i Eslövs Bostads AB:s uthyrningspolicy. Karidals bostäder för seniorer har utrustats med trygghetspaket i form av elektroniska lås, spisvakt samt förstärkt brandskydd. Alla nya bostäder byggs med full tillgänglighet och är därför möjliga som bostäder för seniorer. Eslövs kommun har flera vård- och omsorgsboenden i Eslövs stad samt ett i Löberöd. Ett av kommunens vård- och omsorgsboenden, Vårlöken, är särskilt anpassat för parboende. Det finns grupper av äldre som har särskilda behov, exempelvis personer med demenssjukdom och minnesproblematik samt psykiskt sjuka äldre. Särskilda satsningar ska göras för dessa grupper. Kärråkra vård- och omsorgsboende 2 (12)

3 byggs om till demenscenter. Det kommer även att satsas på gruppen psykiskt sjuka äldre i boende som har personal med specifik kompetens. Kommunen kan tillhandahålla bostäder för socialt utsatta äldre som har svårt att få eget hyreskontrakt. Närmiljö Kommunen ska i sin planering av offentliga miljöer beakta äldres behov. Det bör finnas tillgång till goda kommunikationer samt ett brett och varierat serviceutbud. Vidare ska det finnas tillgång till grönområden samt möjligheter till fysisk aktivitet i närområdet. Trygghetsaspekten är viktig och därför ska kommunen kontinuerligt tillse att det finns en väl fungerande belysning utomhus och att trottoarer samt cykel- och gångstråk regelbundet inventeras och åtgärdas. Kommunen ska även utöva tillsyn gentemot privata fastighetsägare. Kollektivtrafik Kommunen bevakar invånarnas intressen och önskemål avseende kollektivtrafikens linjesträckningar i samarbete med Skånetrafiken. Det bör finnas hållplatser i anslutning till vård- och omsorgsboenden, serviceinrättningar av olika slag samt gemensamhetslokaler och mötesplatser. Vad gäller boende utanför tätorten ska möjligheten att ta sig till tätort och service särskilt beaktas i dialogen med Skånetrafiken. Pensionärer reser ibland på andra tider än förvärvsarbetande och studenter, vilket också ska beaktas. Hushållsnära tjänster I Eslövs kommun finns ett brett utbud av privata utförare av hushållsnära tjänster som erbjuder service i form av fönsterputsning, städning och trädgårdstjänster. Genom ett tillägg på hyresavin kan hyresgäster hos Eslövs Bostads AB få hjälp med gräsklippning, städning och fönsterputsning. Trygghet och säkerhet i boendet I samarbete med räddningstjänsten genomför kommunen och fastighetsägarna viss bostadstillsyn avseende trygghet och säkerhet. I en del bostäder har fallförebyggande åtgärder genomförts. 3 (12)

4 Kommunens fixartjänst utför kostnadsfria arbeten och diverse sysslor hemma hos pensionärer, såsom exempelvis propp- och lampbyten eller gardinuppsättning. Gemensamhetsutrymmen Eslövs kommunala fastighetsbolag har gemensamhetslokaler utplacerade på Berga, Sallerup och Rönneberga. Dessa kan hyras av hyresgäster och andra. En del privata värdar har olika former av gemensamhetsutrymmen i sina bestånd. Utvecklingsområden Eslövs kommun ska erbjuda ett varierat utbud vad avser boendeformer för äldre. Detta innebär att kommunen ska skapa goda förutsättningar för kvarboende, verka för att det ska finnas seniorbostäder samt undersöka möjligheten att vid efterfrågan bygga trygghetsboende. Kommunstyrelsen ansvarar för att i samverkan med Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, Vård- och omsorgsnämnden samt Eslövs Bostads AB utveckla kommunens insatser inom området. Kommunens vård- och omsorgsboenden ska hålla en hög kvalitet och särskilda satsningar ska göras för grupper med särskilda behov. Vårdoch omsorgsnämnden är ansvarig nämnd. Äldre ska ges ökat inflytande över kommunens fysiska planering, exempelvis vid upprättande av detaljplaner. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden är ansvarig nämnd i samverkan med kommunstyrelsen. Vid planering av bostadsbebyggelse samt närmiljö ska kommunen särskilt beakta tillgänglighet för äldre samt tillse att äldre ges möjlighet att i så hög utsträckning som möjligt välja sin boendeform. Blandad bostadsbebyggelse ska eftersträvas för att motverka segregation och för att gynna äldres delaktighet i det övriga samhällslivet. Kommunen ska utveckla samarbetet med såväl det kommunala bostadsbolaget som med privata aktörer. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ansvarar för att i samverkan med kommunstyrelsen samt Eslövs Bostads AB utveckla kommunens arbete inom detta område. 4 (12)

5 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ska initiera en utredning om möjligheten att införa särskilda seniorkort till ett reducerat pris inom kollektivtrafiken. Det ska genomföras en inventering av gemensamhetslokaler hos de större hyresvärdarna och inom det kommunala fastighetsbeståndet. Servicenämnden är ansvarig nämnd. Samhällsliv och kultur Äldre ska ges fullgoda möjligheter att få vara med och påverka i olika frågor samt delta i kultur- och samhällsliv. Kommunen har ett särskilt ansvar för att skapa mötesplatser för äldre, men också för att ideella krafter och organisationer ska ges förutsättningar till egna initiativ i samverkan med kommunen eller i utomkommunal regi. En del äldre kan riskera social isolering och kommunen ska särskilt uppmärksamma dessa grupper vid planering och uppföljning. Mångfalds- och integrationsfrågor ska också ges fokus. Delaktighet och inflytande Kommunala pensionärsrådet bevakar äldrefrågor i kommunpolitiken och fungerar som remissorgan. Vidare finns det möjlighet att påverka genom de politiska partierna samt genom Rådet för Hälsa och Trygghet. Genom föreningar, ideella organisationer och studieförbund har äldre möjlighet att vara med och påverka. Man har som enskild möjlighet att lämna medborgarförslag. Mötesplatser Kommunens vård- och omsorgsboenden kan fungera som mötesplatser. Kärråkra, Trollsjögården och Ölycke har restauranger som är öppna för allmänheten, liksom Stadshusrestaurangen. Stadsbiblioteket och filialerna anordnar kaféverksamhet med föreläsningar och studiecirklar. Fler exempel på mötesplatser är Karidal aktivitetshus, Ölycke vård- och omsorgsboende samt centrumhuset i Marieholm, där det erbjuds olika former av aktiviteter och social samvaro. Trollsjön, Stora Torg och kommunens parker är viktiga platser för möten utomhus. 5 (12)

6 Samverkan I samarbete med Studieförbundet ABF driver Eslövs kommun Kafé Fyrklövern som anordnar kunskapsföreläsningar på olika ställen i kommunen. En del av Karidals aktiviteter anordnas med hjälp av frivilligorganisationer och intresseföreningar. Flera av kommunens mötesplatser drivs av ideella krafter. Frivilligcentralerna i Eslöv och Marieholm är ett samarbete mellan kommunen, Svenska kyrkan, flera frivilligorganisationer och enskilda. Att kommunen beviljar anslag samt reglerar hyressättning i egna lokaler för ideella organisationer är en förutsättning för att föreningslivet ska kunna fungera och fortleva. Näringsliv Det ska skapas goda förutsättningar för näringslivet att utvecklas i Eslövs kommun. Kommunen bejakar etablering av privata utförare av service och tjänster för att främja valfrihet och mångfald i utbudet för äldre. Kulturellt utbud Biblioteken i Eslövs kommun ska säkerställa att äldre ges tillgång till ett brett och varierat utbud vad avser litteratur och annan media. Det finns tillgång till teater- och konstutställningar, filmvisning under dagtid samt musikevenemang. I Kultur- och fritidsguiden listas en stor del av det aktuella kulturutbudet. Äldre som är bosatta på vård- och omsorgsboende ska ha möjlighet till kulturella aktiviteter och arrangemang. Biblioteken spelar en viktig roll. Den som har nedsatt rörlighet har möjlighet att få böcker och annan media levererade hem genom verksamheten Boken kommer. Biblioteket har också lättlästa böcker och talböcker för personer med nedsatt synskärpa. Utvecklingsområden Samarbetet med olika föreningar, frivilligorganisationer och studieförbund ska utökas för att nå större spridning i den uppsökande verksamheten. Olika grupper kan av olika skäl ha svårare att delta i kultur- och samhällslivet, varför kommunen ska sträva efter att nå samverkan med fler grupper. Olika trossamfund kan också göras delaktiga i detta. Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för att i samverkan med kommunstyrelsen samt Vård- och omsorgsnämnden utveckla kommunens arbete inom området. 6 (12)

7 Kommunen ska ha som ambition att erbjuda ett brett och varierat kulturutbud samt möjligheter till rekreation för äldre. Mångfalds- och integrationsaspekter ska beaktas vid planering av kulturutbud. Vidare ska kommunens utbud för äldre på vård- och omsorgsboenden integreras med den kulturverksamhet som initieras på regional nivå. Kultur- och fritidsnämnden är ansvarig nämnd i samverkan med Vårdoch omsorgsnämnden. Hälsa och fritid Eslövs kommun ska stödja en utveckling genom vilken äldre ges möjlighet att i så hög utsträckning som möjligt behålla hälsa och välbefinnande långt upp i åren. Kostvanor, fysisk aktivitet samt psykosociala faktorer är ofta avgörande. Särskild tonvikt ska läggas vid det förebyggande arbetet. I detta gäller det att fånga upp de grupper som generellt löper större risk att drabbas av ohälsa. Motionsanläggningar Det är viktigt att det finns tillgång till motionsanläggningar såväl inom- som utomhus. Kultur och Fritid erbjuder vattengymnastik till rabatterat pris för pensionärer. Det finns gott om boulebanor i kommunen samt möjlighet att spela frisbeegolf i Trollsjön. På Karidal anordnas bland annat promenader, stavgång och gymnastik. Kommunen har motionsslingor samt Hälsans stig som delvis är handikappanpassad. Det finns även ett antal utegym i Eslöv och Löberöd. Kost Flera insatser har gjorts för att göra måltiden till en större upplevelse på kommunens vård- och omsorgsboenden. Eslövs kommun deltar i projektet Måltidsglädje för Äldre i vilket en mästerkock har medverkat som inspiratör och utbildare för kommunens personal på Trollsjögården. Vid beviljad biståndsinsats levereras mat till hemmet. Hemtjänsten kan vara behjälplig vid matinköp för dem som inte kan handla själva. Det hälsosamma åldrandet Eslövs kommun ska skapa förutsättningar för att äldre ska kunna leva hälsosamt och kunna förebygga sjukdom och annan ohälsa. Detta förutsätter en aktiv samverkan med andra samhällsaktörer på kommunal, regional och 7 (12)

8 nationell nivå. Kommunen samarbetar bland annat med andra kommuner, region Skåne samt universitet och högskolor. Utvecklingsområden I det förebyggande hälsoarbetet ska fokus ligga på att äldre ges goda möjligheter att leva ett aktivt liv med motion och hälsosam kost. Tillgänglighet avseende möjligheter till fysisk aktivitet samt ett möjliggörande av ökat inflytande över den egna hälsan är viktiga delar i detta. Kommunstyrelsen ansvarar för att i samverkan med Kultur- och fritidsnämnden, Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden samt Vård- och omsorgsnämnden utveckla kommunens insatser inom området. Kommunen ska ge stöd åt vissa grupper av äldre som kan behöva hjälp med att ta ansvar för hälsa och välbefinnande. Särskilda satsningar ska göras för att nå de grupper som riskerar att inte nås av traditionell information. Vård- och omsorgsnämnden är ansvarig nämnd i samverkan med kommunstyrelsen. Kommunen ska hålla sig à jour med nya rön inom forskning och framsteg avseende äldre samt använda sig av nya forskningsresultat i så hög utsträckning som möjligt. Kommunstyrelsen ansvarar för att i samverkan med samtliga nämnder utveckla området. Fysisk aktivitet kan vara ett sätt för generationer att mötas och kommunen ska fortsätta att bygga aktivitetsparker som kan nyttjas av såväl ung som gammal. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden är ansvarig nämnd i samverkan med Kultur- och fritidsnämnden. Kommunikation och teknik Äldre ska kunna ta del av kommunens information på flera olika sätt. Kommunens hemsida är en viktig informationskanal. Traditionella anslagstavlor och broschyrer på biblioteken och i Stadshusets entré spelar också en viktig roll. Lokala tidningar och kommunens olika mötesplatser är ytterligare informationsbärare. Kommunen bedriver också viss uppsökande verksamhet. Kommunen ansvarar för de olika tekniska hjälpmedel som används på vårdoch omsorgsboenden samt inom hemtjänst och hemvård. 8 (12)

9 Kommunens hemsida Kommunens hemsida innehåller mycket information som riktar sig till äldre. Det är viktigt att hemsidan är lättillgänglig och lättnavigerad och att det finns anpassning för exempelvis synsvaga och hörselskadade. Synpunktshantering En välutvecklad synpunktshantering i kommunen skapar förutsättningar för delaktighet och inflytande. Det ska vara enkelt att lämna synpunkter på kommunens verksamheter och den som lämnar synpunkter ska få ett gott bemötande. Svar ska alltid ges och den som lämnar synpunkter ska informeras vid eventuell åtgärd. Medborgarcentrum Äldre kommuninvånare kan vända sig till Eslövs kommuns medborgarcentrum med olika frågor. Medborgarcentrum bistår med service och information samt lotsar vidare till kommunens handläggare och övriga tjänstemän vid behov. Vård och Omsorg har en vägledare som ger råd och stöd i olika frågor som rör äldreomsorg. Teknikutveckling inom vård och omsorg Tekniska hjälpmedel ökar förutsättningarna för att äldre ska kunna bo kvar i sina hem. Modern teknik kan också bidra till att kommunen sparar såväl tid som resurser. Även äldre med stora vårdbehov kan på detta sätt få bo kvar hemma längre. Kommunen tillhandahåller trygghetslarm för alla över 65 år. Denna tjänst är avgiftsbelagd. Utbildning Projekten Seniorsurf, som vänder sig till äldre, samt Kunskapsklicket, som vänder sig till alla åldrar, är satsningar i kommunens regi för äldre och andra som vill utöka sina IT-kunskaper. Pensionärsorganisationer och studieförbund har ett brett utbud av studiecirklar för äldre. Uppsökande verksamhet Tidningen Bli äldre i Eslöv har skickats till alla hushåll, där minst en person är 70 år eller äldre. Tidningen beskriver kommunens utbud för äldre. Vidare ges Kultur- och fritidsguiden ut två gånger per år. Kommunen har även informationsbroschyrer som handlar om trygghet och säkerhet för seniorer. 9 (12)

10 Utvecklingsområden Kommunen ska säkerställa att all information är tillgänglig för olika grupper av äldre och att det finns tillräckligt med information om de verksamheter som riktar sig till äldre. Vidare ska kommunen fortsätta arbetet med att utveckla och förbättra sin synpunktshantering. Kommunen ska tillse att det finns ett brett utbud av informationskanaler, såsom hemsida, lokaltidning, mobilappar, anslagstavlor, broschyrer m.m. Kommunstyrelsen ansvarar för att i samverkan med Kultur- och fritidsnämnden samt Vård- och omsorgsnämnden utveckla kommunens arbete inom området. Inom kommunens hälso- och sjukvård ska modern teknik användas för att även äldre med stora tillsynsbehov ska kunna bo kvar hemma. Olika tekniska lösningar ska hjälpa äldre att känna trygghet i vardagen. Vård- och omsorgsnämnden är ansvarig nämnd. Omsorg och stöd Kommunen ansvarar för biståndsbedömning och insatser enligt socialtjänstlagen vid behov av omsorg och stöd, vilket avser vård- och omsorgsboenden för äldre, hemtjänst, personlig assistans samt basal hemsjukvård. Det ska säkerställas att kommunens äldreomsorg utförs i enlighet med lagstiftningens intentioner. Äldre, som är i behov av insatser, ska kunna känna sig trygga och säkra i kommunens vård. Kommunen ska regelbundet genomföra verksamhetsuppföljningar och kvalitetskontroller inom äldreomsorgen. Anhörigstöd Kommunen erbjuder anhörigstöd i form av samtal såväl enskilt som i grupp. Det anordnas även informationsträffar och föreläsningar. Kommunen har en organisation för anhörigstöd. Anhörigstöd kan ges i olika situationer, det kan röra sig om sjukdom hos närstående alternativt missbruksproblematik eller våld i nära relationer. Karidal har en öppenverksamhet för anhöriga. Genomförandeplaner Inom äldreomsorgen upprättas en individuell genomförandeplan i samråd med brukaren. Detta är ett sätt att öka delaktighet och inflytande på individnivå. 10 (12)

11 Hemsjukvård Kommunen ansvarar för sjukvård i hemmet enligt särskilt avtal med Region Skåne. Kommunen har hälso- och sjukvårdsansvar upp till sjuksköterskenivå för boende på korttidsavdelning och på vård- och omsorgsboende. Korttidsboende Kommunen kan vid beviljad biståndsinsats erbjuda korttidsboende för avlastning och rehabilitering. Vård- och omsorgsboende För att flytta in på ett av kommunens vård- och omsorgsboenden krävs det ett biståndsbeslut. Det innebär att den enskildes behov inte längre kan tillgodoses i hemmet. Demenscenter Vård- och omsorgsboendet Kärråkra byggs om till demenscenter. Kärråkra demenscenter kommer att ha personal med specifik kompetens och en verksamhet anpassad för personer med diagnostiserad demenssjukdom. Dagverksamhet Kommunen tillhandahåller dagverksamhet för äldre med demenssjukdom eller funktionsnedsättning, vilket är en biståndsbedömd insats. Palliativ vård Palliativ vård ges i livets slutskede av personal med specifik kompetens. Eslövs kommun har ett palliativt team som har specialiserat sig inom detta område. Ledsagning och hjälpmedel Vid behov kan man få hjälp med ledsagning till olika aktiviteter. Ledsagning är en biståndsbedömd insats. Hjälpmedel finns att tillgå för den som till följd av funktionsnedsättning eller sjukdom har nedsatt rörlighet. Kommunen lånar ut hjälpmedel kostnadsfritt. Utvecklingsområden Eslövs kommun ska erbjuda vård och omsorg av högsta kvalitet. Viktigt är att brukarperspektivet är i fokus och att individens rätt till medbestämmande och egeninflytande beaktas. Individanpassade 11 (12)

12 lösningar blir allt vanligare och kommunen ska kunna erbjuda flera alternativ. Vård- och omsorgsnämnden är ansvarig nämnd Eslövs kommun ska göra satsningar på boenden anpassade för specifika målgrupper, exempelvis personer med demenssjukdom samt psykiskt sjuka äldre. Kommunen ska anställa personal med specifik kompetens samt erbjuda kompetensutveckling för redan anställd personal. Vårdoch omsorgsnämnden är ansvarig nämnd. 12 (12)

ESLÖVS KOMMUN Äldreplan

ESLÖVS KOMMUN Äldreplan ESLÖVS KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sida 19 (33) 2013-02-13 fijö och Sarnhällsbyggnacii E nr 2013-02-2 5 16 Vo0.2013.0046 Äldreplan 2013-2019 Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige

Läs mer

Äldreplan för Burlövs kommun

Äldreplan för Burlövs kommun 1/7 DATUM 2016-08-17 DIARIENUMMER KS/2016:234-730 Äldreplan 2016 2020 för Burlövs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26, 91 Syfte med äldreplanen Äldreplanen ska säkerställa att äldres behov,

Läs mer

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun!

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! Sigtuna kommun (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! 2010-2014 2 (10) 3 (10) Innehållsförteckning Inledning... 4 Ett aktivt liv med bra hälsa för alla seniorer... 5 Att flytta eller bo kvar? Det ska

Läs mer

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning 2015 Reviderad 2015-04-14 Omsorg är vår uppgift! Åldrande och funktionsnedsättningar kan orsaka svårigheter på många olika sätt. Ibland behövs det

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015 Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2010-02-08 1:0 REMISSUPPLAGA Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010- Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: post@kommun.finspong.se

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Barbro Westerholm 2009 01 09 Dir. 2006:63, Tilläggsdir. 2006:137 Slutredovisning av uppdrag Särskild utredare/ordförande: Barbro Westerholm Varför tillsattes

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun Äldreomsorgen i Ängelholm I Ängelholms kommun är vi cirka 700 medarbetare som jobbar med att ge stöd genom kommuens vård- och omsorgstjänster. För att

Läs mer

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram 2013 2020 Vård och omsorgsprogram Antaget av Kommunfullmäktige den 27 mars 2013, 60, Dnr: KS 236/11770 Vård och omsorgsprogram 2013 2020 Båstads kommuns vision: Båstads kommun ska vara det självklara valet

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun

ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET. Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun ATT LEVA ETT GOTT LIV HELA LIVET Vision och måldokument för äldrefrågor i Ulricehamns kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Befolkningsprognos fram till 2025 4 Medborgarnas kunskap, värderingar och attityder

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

Världens bästa land att åldras i

Världens bästa land att åldras i 2 Världens bästa land att åldras i 2006-06-28 2 Inledning Sverige ska bli världens bästa land att åldras i. Alla ska kunna se fram mot en givande och trygg tid som pensionär. (Socialdemokraternas valmanifest

Läs mer

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre 80 år i år Tips och råd till dig som är äldre 1 Inledning I den här foldern har vi samlat kort information om socialförvaltningens verksamheter som du kan ha nytta av. Flera av våra verksamheter är behovsprövade,

Läs mer

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun Information om Äldreomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Ge varje dag ett

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015 Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015 Januari 2010 www.finspang.se Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015 Innehåll 1. Målsättning för äldreomsorgen i Finspångs kommun s.5 1.1 Nationella

Läs mer

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh Foto: Kristina Almén Foto: Kristina Almén Foto: Caroline Hagström Vellinge.se Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder

Läs mer

Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer

Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer 2 Inledning bakgrund och syfte Hur samhället ska utformas för att

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde. 1. Allmänt om bistånd enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde. 1. Allmänt om bistånd enligt socialtjänstlagen 2012-03-30 Sida 1 av 13 Sociala nämndernas stab Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde 1. Allmänt om bistånd enligt socialtjänstlagen Socialtjänstlagen

Läs mer

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning Stöd & service För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMTJÄNST...3 Ansökan, beslut Eget val av utförare... 4 Kontaktperson Avgift DAGVERKSAMHET...5 Ansökan, beslut och avgift

Läs mer

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Social- och omsorgskontoret Riktlinjer för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Inga-Lena Palmgren utredare Stab Telefon (direkt):

Läs mer

för äldre i Karlskrona

för äldre i Karlskrona Anhörigstöd för äldre i Karlskrona Design och layout Marie-Louise Bescher Denna broschyr är framtagen av äldreförvaltningen 2010-09-14. Tryckeri: Karlskrona kommun, Psilander Grafiska Denna broschyr ger

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Sammanfattning. Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker:

Sammanfattning. Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker: Sven-Erik Andersson T.f. Verksamhetschef Sammanfattning Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker: Mål för Eslövs kommuns äldreomsorg. Valfrihet i äldreomsorgen.

Läs mer

1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011

1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011 1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011 Socialnämnden Den 24 mars 2009, 97 Dnr 08/SN066 730 Kommunfullmäktige Den 22 juni 2009, 41 Dnr KS 2009-124 - 730 2 Äldreomsorgsplanen för Nordmalings

Läs mer

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Äldre Direkt Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Telefon: 08-80 65 65 E-postadress: aldredirekt.service@stockholm.se Stockholms Trygghetsjour Om du har ett akut behov av vård och omsorg. Telefon

Läs mer

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda Omsorg, vård och stöd Information för teckenspråkiga döva och dövblinda 1 Omsorg, vård och stöd Den här broschyren är tänkt som en vägledning till vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad för dig som

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

Svar på SPF s frågor ställda till partierna i kommunfullmäktige i Nykvarn. Frågor Moderaterna Centerpartiet Socialdemokraterna.

Svar på SPF s frågor ställda till partierna i kommunfullmäktige i Nykvarn. Frågor Moderaterna Centerpartiet Socialdemokraterna. Svar på SPF s frågor ställda till partierna i kommunfullmäktige i Nykvarn Frågor Moderaterna Centerpartiet Socialdemokraterna 1. Mycket byggande är Har drivit och Vi vill att på gång i Nykvarn. kommer

Läs mer

Så vill vi ha det! Rapportering av resultat från medborgardialogens enkätundersökning

Så vill vi ha det! Rapportering av resultat från medborgardialogens enkätundersökning Så vill vi ha det! Rapportering av resultat från medborgardialogens enkätundersökning Datainsamling Totalt 4 518 svar Adresserat utskick till samtliga med insats -4266 personer. Totalt 2 255 svar = svarsfrekvens

Läs mer

Riktlinjer äldreomsorg

Riktlinjer äldreomsorg Riktlinjer äldreomsorg Anhörigstöd Särskilt boende Rehabilitering/funktionsträning Antagna av socialnämnden 2005-11-16, SN 166, dnr 05/SN 0211 Reviderat/kompletterat 2006-03-22, SN 34 Reviderat 2006-09-27,

Läs mer

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Omvårdnad Gävle 2 0 0 6 K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Innehållsförteckning Vad är en kvalitetsdeklaration? 3 1. Biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen (SoL) 1.1

Läs mer

Bli äldre i Eslövs kommun

Bli äldre i Eslövs kommun Bli äldre i Eslövs kommun 2 Omslagsbild: Aktivitetsgruppen Promenad med eller utan stavar är ute och går vid Trollsjön. Läs mer om gruppen på sidan 6. Innehåll Det ska vara bra att bli äldre i Eslöv!...

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun ANHÖRIGSTÖD för äldre i Karlskrona kommun 2 Denna broschyr ger dig information om vilket anhörigstöd som finns i Karlskrona kommun. Broschyren är framtagen genom samarbete mellan Karlskrona kommun, Svenska

Läs mer

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Rapport 2009:08 Rapportnr: 2009:08 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Socialkonsulent Britt Johansson Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning 2006-12 13 1 Riktlinje för Dagverksamheter fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter är till för människor med behov av stöd i den dagliga

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Munkedals kommun

Äldreomsorgsplan för Munkedals kommun Dnr ON 02/58-730 Äldreomsorgsplan för Munkedals kommun Omsorgsnämnden 2004-12-15 61 455 80 MUNKEDAL Tfn växel 0524-180 00 Fax 0524-18 110 Bankgiro 549-6260 Postgiro 11 54 40-0 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2

Läs mer

Antagen av socialnämnden 2010-02-22 Dnr 2009/119 VERKSAMHETSINRIKTNING FÖR ÄLDREOMSORGEN 2010-2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN

Antagen av socialnämnden 2010-02-22 Dnr 2009/119 VERKSAMHETSINRIKTNING FÖR ÄLDREOMSORGEN 2010-2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden 2010-02-22 Dnr 2009/119 VERKSAMHETSINRIKTNING FÖR ÄLDREOMSORGEN 2010-2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsinriktning för äldreomsorgen 2010 2014 1 Inledning

Läs mer

Omsorg och hjälp i Motala kommun. Stöd hemma

Omsorg och hjälp i Motala kommun. Stöd hemma Omsorg och hjälp i Motala kommun Stöd hemma I denna broschyr får du en kortfattad beskrivning av den service och det stöd som Motala kommun kan erbjuda dig om du behöver hjälp. De flesta av tjänsterna

Läs mer

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2)

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Utlåtande 2003:41 RIII (Dnr 423-67/2001) De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Information om Torsås kommuns

Information om Torsås kommuns 1(12) Information om s Omsorg för äldre och funktionshindrade Foto: Johan Blomqvist. Potatissättning på Olssonska gården -06. 2(12) Insatser för äldre och funktionshindrade som ges med stöd av Socialtjänstlagen

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Hemvård. i Åstorps kommun

Hemvård. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

Förklaring av föreskriften

Förklaring av föreskriften Förklaring av föreskriften Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Individuppgifter om ade insatser Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen

Läs mer

Äldreomsorgsplan. ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR BORÅS KOMMUN sidan 1

Äldreomsorgsplan. ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR BORÅS KOMMUN sidan 1 Äldreomsorgsplan ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR BORÅS KOMMUN sidan 1 Sidan 2 ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR BORÅS KOMMUN Innehåll INLEDNING 5 - syfte 5 - genomförande 5 - uppföljning och utvärdering 6 MÅL FÖR ÄLDREOMSORGEN

Läs mer

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-20, 127 BAKGRUND I alla delar av världen, i varje land och på alla samhällsnivåer finns människor med funktionsnedsättningar. Handikappolitik

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Tryckår 2013. Tryckt i Åre kommuns tryckeri. Bra telefonnummer. att känna till i din kommun

Tryckår 2013. Tryckt i Åre kommuns tryckeri. Bra telefonnummer. att känna till i din kommun Tryckår 2013. Tryckt i Åre kommuns tryckeri. Bra telefonnummer att känna till i din kommun 1 Kommunens verksamhet Ett angeläget område för Åre kommun är att verka för att äldre personer i kommunen ges

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Äldreboligutredningen

Äldreboligutredningen Äldreboligutredningen 9. 10. september 2008 Anita Modin Varför behövs en utredning om äldreboenden En vanlig fråga Vågar jag bli gammal? En myt att alla vill bo hemma till livets sista dag Behovet att

Läs mer

Policy för kommunal medfinansiering av trygghetsboenden

Policy för kommunal medfinansiering av trygghetsboenden Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Uno Jonsson uno.jonsson@harnosand.se POLICY Datum 2013-05-27 Diarienummer 2013 000027 Policy för kommunal medfinansiering av trygghetsboenden cessägare Dokumentnamn

Läs mer

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Framtidens Äldreomsorg i Heby kommun 2013-01-24

Framtidens Äldreomsorg i Heby kommun 2013-01-24 Innehållsförteckning Inledning... 3 Uppdrag... 3 Kommunikation med medborgarna... 3 Förslag till beslut... 4 Samhällsperspektivet... 4 Bo hemma under trygga och goda levnadsvillkor... 4 Vård- och omsorgsboende

Läs mer

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion

Sundsvalls Anhörigstrategi. Kortversion Sundsvalls Anhörigstrategi Kortversion oktober 2011 Innehållsförteckning 1 Sundsvalls Anhörigstrategi...3 1.1 Anhörigstödet idag!...3 2 Det här ska vi utveckla!...4 2.1 Anhöriga med olika behov av stöd

Läs mer

Riktlinjer vid utformning av vård- och omsorgsboende

Riktlinjer vid utformning av vård- och omsorgsboende Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Riktlinjer vid utformning av vård- och omsorgsboende ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-05-04, 144 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Socialchef

Läs mer

Service och omvårdnad FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Service och omvårdnad FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Service och omvårdnad FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Kommunens verksamhet inom Vård och omsorg ska ge äldre och personer med funktionsnedsättning möjlighet att leva ett normalt och

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

Kökar kommuns äldreomsorgsplan 2010 2015

Kökar kommuns äldreomsorgsplan 2010 2015 1 Kökar kommuns äldreomsorgsplan 2010 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid 1 1. INLEDNING sid 2 1.1 Allmänt sid 2 1.2 Styrande dokument sid 2 1.3 Värderingar, attityder och förhållningssätt sid 2 2. MÅLSÄTTNING

Läs mer

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 LULEÅ KOMMUN STRATEGI Version 1 (7) 2014-03-18 0.7 STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd

Riktlinje för anhörigstöd Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler > > Styrdokument Riktlinje för anhörigstöd ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2015-11-25, 275 ANSVAR UPPFÖLJNING: Socialchef GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Innehållsförteckning Inledning 2 Syfte 2 Grundläggande utgångspunkter för rätten till bistånd 2 Dokumentation

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Vägledande dokument. vid biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen. sektor Socialtjänst, Vård Omsorg. Stenungsunds kommun

Vägledande dokument. vid biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen. sektor Socialtjänst, Vård Omsorg. Stenungsunds kommun Diarienummer: 0580/15 Vägledande dokument vid biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen sektor Socialtjänst, Vård Omsorg Stenungsunds kommun Beslutad av kommunstyrelsen 2015-XX-XX Innehåll 1 Inledning

Läs mer

STOCKHOLMS STADS ÄLDREPLAN

STOCKHOLMS STADS ÄLDREPLAN STOCKHOLMS STADS ÄLDREPLAN 2007 2011 2 F Ö R O R D Värdighet och respekt ska vara utgångspunkten för stadens äldreomsorg. Så står det i inledningen till den äldreplan du just nu har i din hand. Att lyfta

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering

Inte(GR)erad bostadsplanering Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre Workshop kring goda och attraktiva boendemiljöer för äldre 8 september 2011, Aschebergska Eken, Lillhagsparken 1 Ett gott och attraktivt boende för äldre

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri

Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri Riktlinjerna är fastställda av socialnämnden 11 juni 2014, 83 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd Mer information om Anhörigstöd finns att läsa om Du går in på dessa länkar: www.vilhelmina.se Under Socialtjänst, Anhörigstöd Socialstyrelsens hemsida om Anhörigstöd http://www.socialstyrelsen.se/aldre/stodtillanhoriga

Läs mer

information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård

information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård HEMTJÄNST Den som av någon anledning har svårt att klara sig själv hemma kan ansöka om hemtjänst. Det görs genom att

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

VÅRD OCH ÄLDREOMSORG. Stöd och hjälp vid demenssjukdom. För mer information

VÅRD OCH ÄLDREOMSORG. Stöd och hjälp vid demenssjukdom. För mer information STENUNGSUNDS KOMMUN 2009-10-15 För mer information Biståndshandläggare: Telefontid måndag-onsdag och fredag 8.30-9.30 Telefon: 0303-73 25 38 Stöd och hjälp vid demenssjukdom Demenssjuksköterska söks via

Läs mer

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Innehåll 1 Vad är demens? 5 2 Målen för demensverksamheten i Arboga kommun 6 3 Kommunalt stöd 7 4 Uppföljning och utvärdering, ett levande dokument 10 3

Läs mer

f9i9l LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 (28)

f9i9l LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 (28) f9i9l LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 (28) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDN INGS- OCH SOCIALA UTSKOTT 2015-11-12 Bos 203 DnrKS253/2013,040/2015 Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås

Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås Enligt socialtjänstlagen (SoL) ska socialnämnden erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar en närstående som är långvarigt

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016

Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2014-10-03 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse sofi.kimfors@malmo.se Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom

Läs mer

Kostpolicy. Hå llbårt och hå lsosåmt

Kostpolicy. Hå llbårt och hå lsosåmt Kostpolicy Hå llbårt och hå lsosåmt Alla berörda invånare i Ludvika kommun ska erbjudas en god och näringsriktig kost inom alla de verksamheter (förskola, skola, fritids, vård och omsorg) där måltider

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016 Pensionärsrådet Protokoll nr 3 2016 Sida 1 (7) 2016-04-05 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016 Förvaltningen, Besöksrum 1. Kl. 10.00 12.00 Närvarande Rolf Lindquist ordförande

Läs mer

Introduktion till Äldre

Introduktion till Äldre Introduktion till Äldre 65 år eller äldre Norrbottens län 16,4 % 19,2 % 26,9 % 24,4 % 21,1 % 24,6 % 21,7 % 17 % 18,5 % 26,2 % 24,6 % 20,7 % 19,6 % 14,9 % Bilden visar andelen personer som är 65 år eller

Läs mer

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1 Sid.1 Uppföljning av målen i kommunfullmäktiges budget 2007 (Används som underlag till stadens årsredovisning 2007. Respektive nämnd bifogar förteckningen i nämnden verksamhetsberättelse. Mål som inte

Läs mer

Svar på Motion (S) Ta fram en policy mot ensamhet

Svar på Motion (S) Ta fram en policy mot ensamhet 2016-02-26 Handläggare Anna Spetz Kansli- och utredningsavdelningen 2015VON/0229 Vård- och omsorgsnämnden Svar på Motion (S) Ta fram en policy mot ensamhet Förslag till beslut Motionen avslås. Beslutsnivå

Läs mer

Riktlinjer för Biståndshandläggning samt verkställighet för äldre och funktionsnedsatta i Härjedalens kommun

Riktlinjer för Biståndshandläggning samt verkställighet för äldre och funktionsnedsatta i Härjedalens kommun Riktlinjer för Biståndshandläggning samt verkställighet för äldre och funktionsnedsatta i Härjedalens kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2013-03-13 Reviderad av socialnämnden 2014-02-25 Reviderad av

Läs mer

Äldreomsorg i Hylte kommun

Äldreomsorg i Hylte kommun Äldreomsorg i Hylte kommun Innehåll sida Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden 3 Anhörig/Frivilligcenter 3 Anhöringkonsulent 3 Avgifter 3 Stöd i vardagen 4 Dagverksamhet 4 Trygghetslarm 4 Parkeringstillstånd 4

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Socialdemokraterna 123 förslag som förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Vår kommun behöver nya tag, ett nytt ledarskap och en handlingskraftig ledning, som sätter kommunens intressen före

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd

Riktlinjer för anhörigstöd Vård, omsorg och IFO Annelie Amnehagen annelie.amnehagen@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 1(7) Riktlinjer för anhörigstöd 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Anhörigas

Läs mer

Förebyggande och Hälsofrämjande enhet för äldre.

Förebyggande och Hälsofrämjande enhet för äldre. Ärendenr SON 2014/477 1 (10) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 1 april 2015 Socialnämnden Förebyggande och Hälsofrämjande enhet för äldre. Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta förvaltningens

Läs mer

Strategiskt program för boendeplanering

Strategiskt program för boendeplanering Strategiskt program för boendeplanering Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 164 1 Strategiskt program för boendeplanering Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut En äldrepolitik för framtiden En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut 2 Sammanfattning Att utveckla äldreomsorgen är tveklöst en av framtidens stora utmaningar

Läs mer

Berörd verksamhet Vård och Omsorg. Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden

Berörd verksamhet Vård och Omsorg. Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden PARBOENDE, RUTIN Ansvarig Förvaltningschef Utfärdare Anna Fremner Berörd verksamhet Vård och Omsorg ID-nummer 000000 Typ av dokument Rutin Ämne Rutin, parboende Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer