Berörd verksamhet Vård och Omsorg. Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Berörd verksamhet Vård och Omsorg. Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden"

Transkript

1 PARBOENDE, RUTIN Ansvarig Förvaltningschef Utfärdare Anna Fremner Berörd verksamhet Vård och Omsorg ID-nummer Typ av dokument Rutin Ämne Rutin, parboende Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden Revideras senast, datum Rutin Parboende Bakgrund Riksdagen beslutade i september 2012 om ändring i socialtjänstlagen (SoL) i enlighet med proposition 2011/12:147 Rätten att få åldras tillsammans. Ändringen i lagen innebär att det i skälig levnadsnivå ingår att kunna sammanbo med make eller sambo när den ena av makarna/motsvarande beviljas bistånd i form av vård- och omsorgsboende. Lagstiftning Förändringen i lagstiftningen regleras i 4 kap. 1 b SoL, vilken stadgar: För den som har beviljats eller beviljas bistånd i form av boende i en sådan särskild boendeform som avses i 5 kap. 5 socialtjänstlagen, ska det ingå i en skälig levnadsnivå att kunna sammanbo med make eller sambo. Detta gäller under förutsättning att paret varaktigt har sammanbott eller, om den ena parten redan bor i ett sådant boende, att paret dessförinnan varaktigt har sammanbott. Första stycket gäller oavsett om maken eller sambon har behov av boende i särskild boendeform. Syfte Äldre makar eller sambopar som har delat ett långt liv tillsammans och sammanbott ska enligt regeringens bedömning kunna fortsätta att göra det även när deras omsorgs-behov skiljer sig åt. De ska beredas möjlighet till fortsatt sammanboende under förutsättning att lagens rekvisit är uppfyllda. Tillämpningsområde Riktlinjerna gäller inom särskilt boende för äldre enligt 5 kap. 5 SoL. Rutinen gäller i de fall då endast den ena parten har behov av och beviljas/har beviljats bistånd i form av vård- och omsorgsboende. 1 (5)

2 Definitioner och kriterier Äldre: En person som är 65 år eller äldre. Medboende: Den person som flyttar med till ett vård- och omsorgsboende utan att själv ha beviljats bistånd till insatsen. Make/sambo: Ordet make är könsneutralt och används såväl för maka som för make. Registrerade partner likställs med makar. Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Varaktigt sammanboende: En förutsättning för att bestämmelsen ska vara tillämplig är att paret innan flytten till ett vård- och omsorgsboende aktualiseras, varaktigt har sammanbott eller, om den ena parten redan bor i ett sådant boende, att paret dessförinnan varaktigt har sammanbott. Det ska således inte vara fråga om en sammanlevnad av mer kortvarig karaktär. Båda parternas vilja: Det krävs också att båda parter, så långt det går att klarlägga, är överens om att de vill fortsätta bo tillsammans och att båda så långt det är möjligt är införstådda med vad detta innebär. Det gäller att kunna informera om olika konsekvenser, för i första hand den medboende, som flytten till särskilt boende innebär. Om endast den ena av parterna vill fortsätta bo tillsammans i ett vård- och omsorgsboende, finns det inga förutsättningar för att en sådan ansökan ska bifallas. Hantering av ansökan om parboende Av lagtexten och förarbetena framgår att det endast är den som har behov av bistånd i form av vård- och omsorgsboende som ska stå som sökande av biståndet och som ska beviljas eller få avslag på sin ansökan. Avgörande för prövningen av skälig levnadsnivå är de behov som den, som har beviljats eller beviljas vård- och omsorgsboende, har. Det spelar således ingen roll om den andra maken eller sambon har behov av sådan insats. Det beslut som ska fattas om att få sammanbo i ett vård- och omsorgsboende är ett biståndsbeslut enligt 4 kap. 1 SoL. Av beslutet ska framgå att det av 4 kap. 1 b SoL följer att den biståndsberättigade har rätt att sammanbo med make/sambo i vård- och omsorgsboende. Det ska också framgå av beslutet att rätten att få sammanbo med make/sambo i särskilt boende upphör om/när den biståndsberättigade eller den medboende avlider, om den medboende efter en månads provboende eller i ett senare skede flyttar ut, eller den medboende får ett eget biståndsbeslut om vård- och omsorgsboende. 2 (5)

3 Erbjudande om och verkställighet av parboende Om paret tackar nej till erbjudande om platser i parboende gäller samma regler som för ensamboende. Om paret tackar ja till erbjudet boende men egentligen önskar ett annat boende, går det att samtidigt anmäla önskemål om att ställa sig i byteskö. I första hand erbjuds boende i lägenheter som bedöms vara av den storlek och utformning att två personer kan bo tillsammans i dem. I andra hand erbjuds boende i separata lägenheter. I de fall en person redan har flyttat till vård- och omsorgsboende med beslut om rätt att sammanbo med make/sambo och den andra parten ska flytta för att sammanbo med maken/sambon får detta lösas i samförstånd med parterna. Överklagan Beslutet om att få sammanbo i ett vård- och omsorgsboende är ett biståndsbeslut och kan överklagas. Enligt förvaltningslagen kan den som är part i ärendet överklaga ett beslut. Part i ett ärende om att få sammanbo i ett vård- och omsorgsboende är endast den person som har beviljats eller ska beviljas vård- och omsorgsboende. Dokumentation Regler för dokumentation under genomförande av beslutade stödinsatser avser inte den medboende personen. Om den medboende har egna beslutade biståndsinsatser som utförs i vård- och omsorgsboende, ska detta dokumenteras i en egen personakt. Däremot kan den medboende i vissa situationer behöva omnämnas i dokumentationen som gäller den person som har beviljats bistånd till vård- och omsorgsboende. Motsvarande tillämpning gäller även för individuell plan enligt 2 kap. 7 SoL och 3 f HSL (hälso- och sjukvårdslagen). Möjlighet att provbo Den medboende erbjuds att provbo i det särskilda boendet under en period av en kalendermånad. Orsaken är att det är viktigt att känna efter om det är en form som fungerar för båda parter innan definitivt beslut tas och det ordinära boendet avvecklas. Den medboende betalar hyra enligt kontrakt och detta gäller även under en eventuell provboendetid. Om den medboende önskar provbo skrivs ett preliminärt hyreskontrakt för denna tid. Ingen jämkning görs för dubbla boendekostnader för den medboende oavsett om det gäller provboende eller permanent boende, eftersom personen inte är beviljad bistånd till särskilt boende. För att jämkning för dubbla boendekostnader ska beviljas personen med biståndsbeslut till särskilt boende krävs att tidigare gemensam bostad är avvecklad eller under avveckling. De par som delar på en lägenhet delar på hyran. När den biståndsberättigade och den medboende har var sin fristående lägenhet erlägger de hyra för var sin lägenhet. 3 (5)

4 Parboendet-verkställighet Enligt propositionen 2011/12:147 Rätten att få åldras tillsammans, sid , finns inga skäl att exakt försöka ange hur boendet ska vara utformat mer än att det ska motsvara en skälig levnadsnivå, att makar och sambor ska känna att de sammanbor och att det så långt som det är möjligt ska motsvara de önskemål som sökanden har. Den sökande kan således inte kräva att boendet utformas på ett visst sätt. Parboende erbjuds i första hand på Vårlöken och sedan på kommunens övriga boenden som har möjlighet att erbjuda parboende i lägenheter som bedöms vara av den storlek och utformning att två personer kan bo tillsammans i dem. Därutöver kan parboende arrangeras genom att kommunen tillhandahåller två separata lägenheter inom samma boende, där så är möjligt på samma avdelning. Arbetsmiljöregler och regler för brandskydd måste iakttas i alla sammanhang. Medboendes rätt till insatser och avgifter Den make/sambo som inte har behov av vård- och omsorgsboende, men som vill fortsätta bo tillsammans blir en medboende. En medboende som flyttar med till ett vård- och omsorgsboende kan, enligt uppgift från Socialstyrelsen , inte anses vara bosatt i ett vård- och omsorgsboende, utan är att ses som boende i ordinärt boende. Att bo i vård- och omsorgsboende är så att säga förknippat med att ha beviljats insatsen enligt 4 kap. 1 SoL. Om den medboende inte har ansökt om eller beviljats några biståndsinsatser för egen räkning har han eller hon inte rätt till några sådana insatser i ett vård- och omsorgsboende och omfattas inte av avgiftsreglerna i socialtjänstlagen. Personen får klara sig på egen hand på samma sätt som om personen skulle bo i ett eget boende. Det gäller såväl matlagning som tvätt och städning m.m. såvida man inte kommer överens om och avtalar något annat. Om den medboende har behov av biståndsinsatser ska hon/han själv ansöka om bistånd. Hälso- och sjukvård Eftersom den medboende ses som boende i ordinärt boende kan kommunala hemsjukvårdsinsatser i ordinärt boende bli aktuella. Eventuella insatser utförs av personal i det särskilda boendet. Personalbemanningen ska anpassas härefter. Avgift enligt gällande taxa. Mat och måltider Lägenheterna är utrustade med kök alternativt kokplatta, eluttag och kylskåp. Det innebär att det går att värma mycket enkla måltider, men inte att tillaga fullvärdig kost i alla lägenheter. Boendets kök får inte användas av medboende till matlagning. Den medboende erbjuds att köpa lagad mat och att betala avgift för matservice enligt gällande taxa. 4 (5)

5 Städning och tvätt Personalen på ett vård- och omsorgsboende är dimensionerad efter dem som bor där med biståndsbeslut. Den medboende ska i huvudsak ta hand om sig själv på samma sätt som gäller om personen skulle bo i ett eget boende. Om den medboende väljer att själv sköta städningen ska vederbörande själv tillhandahålla städutrustning. Badrummen i särskilda boenden är inte utrustade med tvättmaskiner och det särskilda boendets tvättstuga kan inte användas av den medboende. Därför erbjuds städservice och tvättservice på boendet. Avgift för städ- respektive tvättservice enligt gällande taxa. Om den medboende väljer att köpa dessa tjänster av en enskild utförare får kommunens städutrustning och tvättstugor inte användas. Aktiviteter Den medboende erbjuds möjlighet att delta i de aktiviteter som vård- och omsorgsboendet har att erbjuda till samma kostnad som boende med beslut. Kvarboende - när någon av parterna avlider Vilka rättigheter den medboende parten har i samband med den biståndsberättigade makens dödsfall regleras inte i lagstiftningen. Boendesituationen måste lösas i samförstånd med efterlevande part, men det är viktigt att den personen redan från början är införstådd med vad som gäller. I samband med att hyreskontrakt skrivs ska besittningsskyddet förhandlas bort. Om paret bor tillsammans i en lägenhet ska besittningsskyddet förhandlas bort för båda parter. Om den biståndsberättigade avlider måste den medboende flytta från den gemensamma lägenheten, eftersom denna behöver frigöras för nya ansökande par. Om den medboende flyttar eller avlider före den make/sambo som har beslut om vård- och omsorgsboende ska den biståndsberättigade maken/sambon erbjudas lägenhet för ensamboende så fort en sådan lägenhet blir ledig på samma boende. Om paret bor i var sin lägenhet ska besittningsskyddet förhandlas bort för den medboende. Om den biståndsberättigade avlider måste den medboende flytta från sin separata lägenhet inom tre månader, eftersom denna behöver frigöras för en person med behov av vård- och omsorgsboende. Om den medboende under boendetiden har fått eget behov av vård- och omsorgsboende, ansökt om och blivit beviljad insatsen, ska plats på ett vanligt vårdoch omsorgsboende beredas. 5 (5)

Social- och omsorgskontoret Rätten att få åldras tillsammans

Social- och omsorgskontoret Rätten att få åldras tillsammans Social- och omsorgskontoret Rätten att få åldras tillsammans Parboendegaranti, riktlinjer Lagstiftning...3 Riktlinjer...3 Tillämpningsområde...3 Definitioner...3 Ansökan...3 Överklagan...4 Aktuell situation...4

Läs mer

Riktlinjer för parboendegaranti - rätten att få åldras tillsammans

Riktlinjer för parboendegaranti - rätten att få åldras tillsammans Vård och omsorg Jan Andreasson, tf socialchef jan.andreasson@bengtsfors.se POLICY Datum 2013-06-11 Antagen av Kommunstyrelsen Diarienummer 2013.355.735 Paragraf 180 Sida 1(2) Riktlinjer för parboendegaranti

Läs mer

PARBO RIKTLINJER FÖR PARBOENDE PÅ VÅRDBOENDE

PARBO RIKTLINJER FÖR PARBOENDE PÅ VÅRDBOENDE PARBO RIKTLINJER FÖR PARBOENDE PÅ VÅRDBOENDE FASTSTÄLLT AV: Socialnämnden, SN/2013/167 DATUM: 2013-05-29 2013-12-13 GA, SS 3 (6) RIKTLINJER FÖR PARBOENDE BAKGRUND Riksdagen har i enlighet med propositionen

Läs mer

Handläggare Inga-Lena Palmgren 08-523 038 60 inaa-lena.~alrnarenqsodertalie.se

Handläggare Inga-Lena Palmgren 08-523 038 60 inaa-lena.~alrnarenqsodertalie.se Södertälje kommun 2012-11-15 Tjänsteskrivelse Social- och omsorgskontoret Handläggare Inga-Lena Palmgren 08-523 038 60 inaa-lena.~alrnarenqsodertalie.se Äldreomsorgsnämnden Kommundelsnämnderna Ratten att

Läs mer

CIRKULÄR 12:51. Utvidgad parbogaranti. Lagändringarna. Skälig levnadsnivå att få bo tillsammans. Sveriges 1(5) 2012-11-01.

CIRKULÄR 12:51. Utvidgad parbogaranti. Lagändringarna. Skälig levnadsnivå att få bo tillsammans. Sveriges 1(5) 2012-11-01. T Sveriges 1(5) 2012-11-01 och Landsting CIRKULÄR 12:51 Avdelningen för vård- och omsorg Sektionen för vård- och socialtjänst Emma Everitt Anna Lilja Qvarlander Utvidgad parbogaranti 1 detta cirkulär informeras

Läs mer

Ändring av riktlinjer för äldreomsorgsnämnden (HKF 7530) avseende den nya regleringen i 4 kap 1 b SoL om parboendegaranti

Ändring av riktlinjer för äldreomsorgsnämnden (HKF 7530) avseende den nya regleringen i 4 kap 1 b SoL om parboendegaranti KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-04-23 KS-2013/465.112 1 (3) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Ändring av riktlinjer

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun Förord Den 1 november 2012 infördes en ny bestämmelse i socialtjänstlagen (4 kap. 1 c SoL) som innebär att äldre makar och sambor har rätt att fortsätta att bo tillsammans i ett särskilt boende även i

Läs mer

Äldres rätt att fortsätta bo tillsammans i äldreboende. Uppföljning av en lagändring, 2014/2015

Äldres rätt att fortsätta bo tillsammans i äldreboende. Uppföljning av en lagändring, 2014/2015 Äldres rätt att fortsätta bo tillsammans i äldreboende Uppföljning av en lagändring, 2014/2015 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen

Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen 1 Rätt att bo tillsammans i särskilt boende I enlighet med socialtjänstlagen (SoL) 4 kapitlet 1 c har äldre människor som beviljas plats i

Läs mer

Förslag till tillämpningsregler för parboende och till revidering av tidigare tillämpningsregler för bostad med särskild service och omvårdnadsbidrag

Förslag till tillämpningsregler för parboende och till revidering av tidigare tillämpningsregler för bostad med särskild service och omvårdnadsbidrag Förslag till tillämpningsregler för parboende och till revidering av tidigare tillämpningsregler för bostad med särskild service och omvårdnadsbidrag Ny text är rödmarkerad. Ny version Tidigare version

Läs mer

Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti i särskilt boende inom äldreomsorgen

Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti i särskilt boende inom äldreomsorgen VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-04-11 DNR SN 2013.056 TERHI BERLIN SID 1/2 UTREDARE 08-587 854 58 TERHI.BERLIN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti

Läs mer

DATUM UTSKRIFT SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG DOKUMENT NAMN RIKTLINJE PARBOENDE DOKUMENTTYP RIKTLINJE

DATUM UTSKRIFT SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG DOKUMENT NAMN RIKTLINJE PARBOENDE DOKUMENTTYP RIKTLINJE DATUM UTSKRIFT 2016-01-13 SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG GILTIGT INOM SOCIALTJÄNSTEN, VALLENTUNA KOMMUN GODKÄNT DATUM 2013-04-23 DOKUMENTANSVARIG TERHI BERLIN GODKÄNT AV SOCIALNÄMNDEN

Läs mer

Antagen av vård- och omsorgsnämnden 11 december 2013, reviderad och antagen på nytt 2014-10-16.

Antagen av vård- och omsorgsnämnden 11 december 2013, reviderad och antagen på nytt 2014-10-16. Riktlinje Parboende Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Dnr VON 2013/0742-5 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 11 december 2013, reviderad och antagen på nytt 2014-10-16.

Läs mer

Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden

Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-03-12 av Kommunstyrelsen Senast reviderad - Detta dokument gäller för Vård och omsorg Giltighetstid Tills

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PARBOENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING

RIKTLINJER FÖR PARBOENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Socialnämnden Fastställelsedatum: 2013-10-30 Ansvarig: Områdeschefen för bistånd och stöd Revideras: Minst vart annat år Följas upp: Av områdeshefen för

Läs mer

Äldres rätt att fortsätta bo tillsammans i äldreboende. Uppföljning av en lagändring

Äldres rätt att fortsätta bo tillsammans i äldreboende. Uppföljning av en lagändring Äldres rätt att fortsätta bo tillsammans i äldreboende Uppföljning av en lagändring Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

2013-04-22. Riktlinjer för parboendegaranti i vård- och omsorgsboende Dnr ÄHN/2013:22

2013-04-22. Riktlinjer för parboendegaranti i vård- och omsorgsboende Dnr ÄHN/2013:22 2013-04-22 Äldre- och handikappnämnden Riktlinjer för parboendegaranti i vård- och omsorgsboende Dnr ÄHN/2013:22 Den 1 november 2012 infördes en ny bestämmelse om parboende i socialtjänstlagen (2001:453),

Läs mer

Rätten för äldre att få bo tillsammans nya bestämmelser den 1 november 2012

Rätten för äldre att få bo tillsammans nya bestämmelser den 1 november 2012 Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, avdelnings- och enhetschefer samt biståndshandläggare

Läs mer

Riktlinjer för parboende i särskilt boende I Vansbro kommun

Riktlinjer för parboende i särskilt boende I Vansbro kommun Riktlinjer för parboende i särskilt boende I Vansbro kommun Beslutad av kommunstyrelsen 2015-02-10 RIKTLINJER FÖ R PARBÖENDE BAKGRUND Riksdagen har i enlighet med propositionen Rätten att få åldras tillsammans

Läs mer

Parboende i Hjo kommuns äldreboenden. Information till dig som medboende

Parboende i Hjo kommuns äldreboenden. Information till dig som medboende Parboende i Hjo kommuns äldreboenden Information till dig som medboende Information om parboende i Hjo kommuns äldreboenden Den som har behov av äldreboende har rätt att få flytta in på äldreboendet tillsammans

Läs mer

Emma Everitt Anna Lilja Qvarlander Avdelningen för vård- och omsorg Sektionen för vård- och socialtjänst

Emma Everitt Anna Lilja Qvarlander Avdelningen för vård- och omsorg Sektionen för vård- och socialtjänst Cirkulärnr: 12:51 Diarienr: 12/5803 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2012-11-01 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Emma Everitt Anna Lilja Qvarlander Avdelningen för vård- och omsorg Sektionen för

Läs mer

Rätten att fortsätta bo tillsammans i ett äldreboende. - vägledning för tillämpning av socialtjänst- och hyreslagstiftningen

Rätten att fortsätta bo tillsammans i ett äldreboende. - vägledning för tillämpning av socialtjänst- och hyreslagstiftningen Rätten att fortsätta bo tillsammans i ett äldreboende - vägledning för tillämpning av socialtjänst- och hyreslagstiftningen Stöd för information om parboende Socialstyrelsen har tagit fram en presentation

Läs mer

Riktlinjer för parboende och medboende inom vård- och omsorgsboende

Riktlinjer för parboende och medboende inom vård- och omsorgsboende Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen Riktlinjer för parboende och medboende inom vård- och omsorgsboende Antagen av Socialnämnden 2017-11-22 Riktlinjer för parboende och medboende

Läs mer

Rätten att få åldras tillsammans

Rätten att få åldras tillsammans Ds 2011:33 Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av

Läs mer

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS), avdelnings-

Läs mer

2012-10-26. Socialnämnden. Dnr Son 2012/436. Rätten att få åldras tillsammans parboendegarantin

2012-10-26. Socialnämnden. Dnr Son 2012/436. Rätten att få åldras tillsammans parboendegarantin TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2012-10-26 Socialnämnden Dnr Son 2012/436 Rätten att få åldras tillsammans parboendegarantin Förslag till beslut 1. Parboendegaranti införs i Järfälla kommun i enlighet med ändring

Läs mer

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Social- och omsorgskontoret Riktlinjer för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Inga-Lena Palmgren utredare Stab Telefon (direkt):

Läs mer

Riktlinjer äldreomsorg

Riktlinjer äldreomsorg Riktlinjer äldreomsorg Anhörigstöd Särskilt boende Rehabilitering/funktionsträning Antagna av socialnämnden 2005-11-16, SN 166, dnr 05/SN 0211 Reviderat/kompletterat 2006-03-22, SN 34 Reviderat 2006-09-27,

Läs mer

När du har svarat på alla frågorna i enkäten klickar du på "Klar". Klicka på "Svarsöversikt" för kontrollera och eventuellt korrigera dina svar.

När du har svarat på alla frågorna i enkäten klickar du på Klar. Klicka på Svarsöversikt för kontrollera och eventuellt korrigera dina svar. Easyresearch äda 1 av 5 52. Socialstyrelsen TEKNISKA INSTRUKTIONER De svar som matas in i enkäten sparas när du klickar på flikarna "Föregående" eller "Nästa" längst ner på varje sida i enkäten. Du kan

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2011:16 Målnummer: UM1767-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-08-30 Rubrik: Försörjningskravet vid anhöriginvandring innebär att anknytningspersonen ska

Läs mer

Betalar äldre och funktionshindrade rätt avgifter?

Betalar äldre och funktionshindrade rätt avgifter? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Betalar äldre och funktionshindrade rätt avgifter? Redovisning av enkätstudie över hur kommunerna i Kalmar län, vid fastställande av avgifter enligt socialtjänstlagen,

Läs mer

Avgifter 2014. inom förvaltningen för Funktionsstöd

Avgifter 2014. inom förvaltningen för Funktionsstöd Avgifter 2014 inom förvaltningen för Funktionsstöd Avgifter för olika former av stöd För vissa av förvaltningens insatser tar vi ut en avgift. I den här broschyren hittar du information om de olika avgifterna.

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för parboendegaranti med stöd av 4 kap. 1c socialtjänstlagen (2001:453) inom särskilt boende för äldre - revidering

Riktlinjer och rutiner för parboendegaranti med stöd av 4 kap. 1c socialtjänstlagen (2001:453) inom särskilt boende för äldre - revidering 1(8) PLANERINGSAVDELNINGEN Marie Björkman Socialnämnden 2014-10-22 Utredningsenheten Riktlinjer och rutiner för parboendegaranti med stöd av 4 kap. 1c socialtjänstlagen (2001:453) inom särskilt boende

Läs mer

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram 2013 2020 Vård och omsorgsprogram Antaget av Kommunfullmäktige den 27 mars 2013, 60, Dnr: KS 236/11770 Vård och omsorgsprogram 2013 2020 Båstads kommuns vision: Båstads kommun ska vara det självklara valet

Läs mer

Avgifter. inom äldreomsorgen 2013

Avgifter. inom äldreomsorgen 2013 Avgifter inom äldreomsorgen 2013 Du betalar en avgift för den hjälp du får Du som får hjälp av hemtjänsten eller bor på ett äldreboende betalar en avgift för den hjälp du får. Hur mycket du betalar i avgift

Läs mer

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-02-01 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2015:548 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter och regler för beräkning av avgifter inom vård och omsorg samt handikappomsorg

Tillämpningsföreskrifter och regler för beräkning av avgifter inom vård och omsorg samt handikappomsorg Tjänsteskrivelse 1 (8) 2012-11-19 SN 2012.0245 Handläggare: Lisa Kihl Socialnämnden Tillämpningsföreskrifter och regler för beräkning av avgifter inom vård och omsorg samt handikappomsorg 2013 Sammanfattning

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSTAXA 2016

VÅRD- OCH OMSORGSTAXA 2016 VÅRD- OCH OMSORGSTAXA 2016 AVGIFTER INOM VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNINGEN Maxtaxan inom vård- och omsorgsavdelningen infördes 2002-07-01 och regleras enligt SoL kap 8 2-9. Taxan är indexreglerad och följer

Läs mer

Rätten att få åldras tillsammans - en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen

Rätten att få åldras tillsammans - en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBIL DNING SID 1 (5) 2011-11-15 Handläggare: Karin Gens Telefon: 08-508 36 208 Till Äldrenämnden den 15 november 2011 Rätten att få åldras tillsammans - en fråga om skälighet,

Läs mer

Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen

Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen Socialutskottets betänkande 2011/12:SoU21 Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition

Läs mer

Avgifter 2015 för vård och omsorg

Avgifter 2015 för vård och omsorg Taxe- och avgiftsnämnden INFORMERAR Avgifter 2015 för vård och omsorg Gäller från 2015-10-01 2 Hemtjänstavgift Allmänt Avgiften är baserad enligt Socialtjänstlagen 8 kap. 5. I lagen regleras hur hög hemtjänstavgift

Läs mer

Beställarenheten Anders Carlsson. Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun

Beställarenheten Anders Carlsson. Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun 20081118 Beställarenheten Anders Carlsson Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun 1 1 INLEDNING...3 1.1 SYFTE...3 1.2 AVGRÄNSNING...3 2 GRUNDLÄGGANDE BESTÄMMELSER OCH PRINCIPER...3

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av bistånd enligt socialtjänstlagen för;

Riktlinjer för bedömning av bistånd enligt socialtjänstlagen för; Styrdokument, riktlinjer 2015-12-09 Dnr SÄN/2015:112 Riktlinjer för bedömning av bistånd enligt socialtjänstlagen för; Äldre Vuxna med funktionsnedsättning Barn och unga med fysisk funktionsnedsättning

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Liljeholmsberget, Stockholm.

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Liljeholmsberget, Stockholm. Stadgar för Bostadsrättsföreningen Liljeholmsberget, Stockholm. Firma och ändamål 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Liljeholmsberget. Föreningens ändamål är att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av bistånd enligt socialtjänstlagen för;

Riktlinjer för bedömning av bistånd enligt socialtjänstlagen för; Styrdokument, riktlinjer 2015-12-09 Dnr SÄN/2015:112 Riktlinjer för bedömning av bistånd enligt socialtjänstlagen för; Äldre Vuxna med funktionsnedsättning Barn och unga med fysisk funktionsnedsättning

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorgen och inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar i Mjölby kommun

Avgifter inom äldreomsorgen och inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar i Mjölby kommun 1(8) Handläggare Tommy Lingefors Avgifter inom äldreomsorgen och inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar i Mjölby kommun Gällande from 2013-03-01 Reviderad 2013-01-28, 20 2/8) 1

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje 2015-03-23 Särskilt boende SoL Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2015/00377 734 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 14 maj 2013 Riktlinjen

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde Riktlinje för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen Diarienr 2015/168-ÄN-004 Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde Beslutad av äldrenämnden

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Social- och omsorgskontoret. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Social- och omsorgskontoret Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning GÄLLER FRÅN FEBRUARI 2016 Social- och omsorgskontoret i Södertälje kommun ger stöd, omsorg och personlig omvårdnad till

Läs mer

Riktlinjer - Sociala bostäder

Riktlinjer - Sociala bostäder TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/122-IFN-004 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinjer

Läs mer

SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket en 2012

SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket en 2012 1 SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket en 2012 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; beslutade den.2012. Socialstyrelsen

Läs mer

Särskilt boende - SoL

Särskilt boende - SoL Särskilt boende - SoL Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Dnr VON-176/2013 003 Godkänd av ledningsgruppen 2013-04-08 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 14 maj 2013

Läs mer

Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende(hvb), familjehem m.m. RIKTLINJER. Antagna av KF 2004-01-19. Uppdaterade 2012-12-17

Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende(hvb), familjehem m.m. RIKTLINJER. Antagna av KF 2004-01-19. Uppdaterade 2012-12-17 1 Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende(hvb), familjehem m.m. RIKTLINJER Antagna av KF 2004-01-19 Uppdaterade 2012-12-17 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE

Läs mer

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan. Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): FSS (Föreningen Sveriges Socialchefer) 1 Namnge det ifyllda remissunderlaget, spara det på din dator och skicka som bifogad fil till adressen nedan.

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde. 1. Allmänt om bistånd enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde. 1. Allmänt om bistånd enligt socialtjänstlagen 2012-03-30 Sida 1 av 13 Sociala nämndernas stab Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde 1. Allmänt om bistånd enligt socialtjänstlagen Socialtjänstlagen

Läs mer

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån?

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabellbilaga Unga vuxnas boende, Sverige 2015 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabell 1. Andel 20 27-åringar boende i föräldrahemmet, 1997 2015 (procent) Hos föräldrar 15 17 18 21 19 19 21 22 23

Läs mer

Avgifter för vård- och omsorgsboende

Avgifter för vård- och omsorgsboende Avgifter för vård- och omsorgsboende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i vård- och omsorgsboende www.umea.se/kommun1 Denna broschyr är uppdaterad 8 februari 2016. Du kan också

Läs mer

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån?

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabellbilaga Unga vuxnas boende, 2015 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabell 1: Andel 20 27-åringar boende i föräldrahemmet,, 2001 2015 (procent) Hos föräldrar 24 24 26 23 26 26 29 28 Tabell 2:

Läs mer

Òqáääë=Ç ÇÉå=ëâáäàÉê=çëë= íò= bå=â~êíä ÖÖåáåÖ=~î=ã àäáöüéíéå=ñ ê= äçêé=é~ê=~íí=ñçêíë íí~=äéî~= íáääë~ãã~åë=á= äçêéäçéåçé== 2010-04-08

Òqáääë=Ç ÇÉå=ëâáäàÉê=çëë= íò= bå=â~êíä ÖÖåáåÖ=~î=ã àäáöüéíéå=ñ ê= äçêé=é~ê=~íí=ñçêíë íí~=äéî~= íáääë~ãã~åë=á= äçêéäçéåçé== 2010-04-08 Òqáääë=Ç ÇÉå=ëâáäàÉê=çëë= íò= bå=â~êíä ÖÖåáåÖ=~î=ã àäáöüéíéå=ñ ê= äçêé=é~ê=~íí=ñçêíë íí~=äéî~= íáääë~ãã~åë=á= äçêéäçéåçé== 2010-04-08 = = = = = = = = = = = = 2 fååéü ääëñ êíéåâåáåö= Tre av fyra kommuner

Läs mer

Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg

Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg www.hassleholm.se S Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg Avgifter och taxor Se bilaga Diarienummer: 2016/201 730 Fastställt den: 2016-05-09 71 Fastställt av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB Uthyrningspolicy Krokomsbostäder AB Antogs av: Styrelsen i Krokomsbostäder AB Datum: 10 december 2015 Välkommen till Krokomsbostäder Krokomsbostäder AB tillhandahåller bostäder inom Krokoms kommun. I samverkan

Läs mer

Anvisningar vid resursmätningar för fastställande av ersättningsnivåer inom vård- och omsorgsboende

Anvisningar vid resursmätningar för fastställande av ersättningsnivåer inom vård- och omsorgsboende Handläggare: Ullacarin Holst Hammarlund Telefon: 08 731 3116 Dnr ÄHO/2009:60 Anvisningar vid resursmätningar för fastställande av ersättningsnivåer inom vård- och omsorgsboende 1/7 Innehållsförteckning

Läs mer

Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri

Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri Riktlinjerna är fastställda av socialnämnden 11 juni 2014, 83 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kallelse till Extra föreningsstämma

Kallelse till Extra föreningsstämma Kallelse till Extra föreningsstämma Härmed kallas medlemmarna i till extra föreningsstämma. Tid och plats: Måndagen den 31 augusti 2015 klockan 18.00 Innegården Sibyllegatan 7/Riddargatan 20, vid regn

Läs mer

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2016

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2016 Avgifter inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2016 1 Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och funktionsnedsatta betalar du en avgift. Kommunfullmäktige har fastställt vilka

Läs mer

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T BILAGA Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/332 2015/317 2015-01-01 2016-01-01 Kf 2014-12-15 138 Kf 2016-02-08 5 AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS

Läs mer

Riktlinjer för Biståndshandläggning samt verkställighet för äldre och funktionsnedsatta i Härjedalens kommun

Riktlinjer för Biståndshandläggning samt verkställighet för äldre och funktionsnedsatta i Härjedalens kommun Riktlinjer för Biståndshandläggning samt verkställighet för äldre och funktionsnedsatta i Härjedalens kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2013-03-13 Reviderad av socialnämnden 2014-02-25 Reviderad av

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Slagans medlemmar kallas härmed till ordinarie föreningsstämma. onsdagen den 18 maj 2016 kl 19.00

Bostadsrättsföreningen Slagans medlemmar kallas härmed till ordinarie föreningsstämma. onsdagen den 18 maj 2016 kl 19.00 Kallelse Bostadsrättsföreningen Slagans medlemmar kallas härmed till ordinarie föreningsstämma onsdagen den 18 maj 2016 kl 19.00 i HSB:s kvartersgård på Platåvägen (terrasshusen Edsbacka). Förslag till

Läs mer

Avgifter för omsorg och stöd 2016

Avgifter för omsorg och stöd 2016 Avgifter för omsorg och stöd 2016 Inledning Från och med den 1 januari 2016 gäller nya avgifter för stadens insatser inom omsorg och stöd i Lidingö. Den här broschyren innehåller information om de nya

Läs mer

Särskilt boende i Hofors kommun

Särskilt boende i Hofors kommun Särskilt boende i Hofors kommun - Information och ansökan Hofors kommun 2009 Vad innebär särskilt boende? De särskilda boenden som finns i Hofors kommun är Hantverkarn, Persgården, Spelmannen och Hesselgrenska.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2011:328 Utkom från trycket den 12 april 2011 utfärdad den 31 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Innehållsförteckning Inledning 2 Syfte 2 Grundläggande utgångspunkter för rätten till bistånd 2 Dokumentation

Läs mer

Skurups kommun Avgifter inom Vård & Omsorg 2016

Skurups kommun Avgifter inom Vård & Omsorg 2016 Skurups kommun Avgifter inom Vård & Omsorg 2016 LAGEN/RIKTLINJERNA... 2 AVGIFTSBERÄKNING... 3 INKOMSTER... 4 BOENDEKOSTNAD... 5 Hyres- eller bostadsrätt... 5 Egen fastighet... 5 FÖRBEHÅLLSBELOPP... 6 Minimibelopp

Läs mer

Insatsbeskrivningar och riktlinjer för Avdelningen äldreomsorg

Insatsbeskrivningar och riktlinjer för Avdelningen äldreomsorg Insatsbeskrivningar och riktlinjer för Avdelningen äldreomsorg - enligt SoL (socialtjänstlagen) Gäller from 2013-11-05 Sida: 2 Innehåll 1 Inledning... 4 1.2 Mål för äldreomsorgen... 4 1.3 Utdrag ur socialtjänstlagen...

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens beslutar Vård- och omsorgsnämnden antar reviderad rikdinje för parboende inom särskilt boende.

Vård- och omsorgsnämndens beslutar Vård- och omsorgsnämnden antar reviderad rikdinje för parboende inom särskilt boende. Tjänsteutlåtande G Österåker Socialförvaltningen Kerstin Odenfelt Datum 2019-02-22 Till Vård- och omsorgsnämnden Riktlinje för parboende Sammanfattning Efter tillämpning av riktlinjerna för parboende,

Läs mer

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar Försäkring Tillfälligt boende för flyktingar Enorma mängder människor är på flykt i världen och många söker sig till Sverige i hopp om att finna en tryggare tillvaro. Detta skapar ett akut behov av boende

Läs mer

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning 2015 Reviderad 2015-04-14 Omsorg är vår uppgift! Åldrande och funktionsnedsättningar kan orsaka svårigheter på många olika sätt. Ibland behövs det

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN ijvård- och omsorgskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN ijvård- och omsorgskontoret r SOLLENTUNA KOMMUN ijvård- och omsorgskontoret Micael Svanström Tjänsteutlatande 2013-10-15 Sidan 1 av 3 Reviderad 2013-10-23 Dnr 2013/0058 VON-6 Diariekod: 710 Översyn av riktlinjer för biståndsbedömning

Läs mer

Det här gäller för dig som vill hyra eller hyr lägenhet av Kopparstaden

Det här gäller för dig som vill hyra eller hyr lägenhet av Kopparstaden Uppdaterad 2016-02-01 UTHYRNINGSREGLER Det här gäller för dig som vill hyra eller hyr lägenhet av Kopparstaden Välkommen att söka och hyra lägenhet hos oss på Kopparstaden Vi hoppas att du ska hitta rätt

Läs mer

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 2 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Innehållsförteckning Förord 3 Hur ansöker jag

Läs mer

Tillägg i riktlinjer för äldreomsorgsnämnden avseende nya regleringen i 4 kap 1 b SoL om parboendegaranti

Tillägg i riktlinjer för äldreomsorgsnämnden avseende nya regleringen i 4 kap 1 b SoL om parboendegaranti KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 maj 2013 16 Paragraf Diarienummer KS-2013/465.112 Tillägg i riktlinjer för äldreomsorgsnämnden avseende nya regleringen i 4 kap 1 b

Läs mer

STATSKONTORET ANVISNING 1(7) Finansiering Utlåning 1.7.2004 JÄMKNING VID INDRIVNINGEN AV LÅNGFRISTIGA GRUNDFÖRBÄTTRINGSLÅN AV UNDERSTÖDSTYP

STATSKONTORET ANVISNING 1(7) Finansiering Utlåning 1.7.2004 JÄMKNING VID INDRIVNINGEN AV LÅNGFRISTIGA GRUNDFÖRBÄTTRINGSLÅN AV UNDERSTÖDSTYP STATSKONTORET ANVISNING 1(7) Finansiering Utlåning JÄMKNING VID INDRIVNINGEN AV LÅNGFRISTIGA GRUNDFÖRBÄTTRINGSLÅN AV UNDERSTÖDSTYP 1 Lagstiftning om lån med karaktären av ett bidrag Lagen om grundförbättring

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen 1(13) Innehållsförteckning Inledning... 3 Målgrupp... 3 Grundläggande värderingar... 3 Inriktning... 3 Lagstiftning... 4 Socialtjänstlagen... 4 Rätt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2006:220 Utkom från trycket den 11 april 2006 utfärdad den 30 mars 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende INFORMATION OM AVGIFTER Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende Mars 2015 Februari 2016 Innehåll Information om avgifter... 3 Avgift omsorg i hemmet... 3 Trygghetslarm... 3 Matleverans...

Läs mer

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-07-03 Dnr: 2015/135-NF-003 Helene Karlsson - aw791 E-post: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Äldre Direkt Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Telefon: 08-80 65 65 E-postadress: aldredirekt.service@stockholm.se Stockholms Trygghetsjour Om du har ett akut behov av vård och omsorg. Telefon

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2000:461) om efterlevandepension och efterlevandestöd till barn; SFS 2002:214 Utkom från trycket den 8 maj 2002 utfärdad den 25 april 2002. Enligt riksdagens

Läs mer

2015-09-08 2015/377 012. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen. Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60

2015-09-08 2015/377 012. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen. Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60 Datum Diarienummer 2015-09-08 2015/377 012 Planeringsdokument - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60 2 Innehåll 1 Inledning... 1 2 Historik (2004 2014)...

Läs mer

Rätten att åldras tillsammans - parboendegaranti

Rätten att åldras tillsammans - parboendegaranti TJÄNSTESKRIVELSE 1[6] Referens Emma Åberg Mottagare Vård- och omsorgsnämnden Rätten att åldras tillsammans - parboendegaranti Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden antar förvaltningens förslag till

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria. PM 2003 RVII (Dnr 329-2346/2003) Jämkning av avgift för färdiglagad mat m.m. inom äldre- och handikappomsorgen Remiss från socialdepartementet Remisstid 3 oktober 2003, förlängt till 8 oktober 2003 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Generösare bedömning av skälig boendekostnad

Generösare bedömning av skälig boendekostnad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-08 Handläggare Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa)

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Styrdokument Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.22) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 241 Giltighetstid från 2016-01-01 och tillsvidare Antagen

Läs mer

Avgifter. för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård

Avgifter. för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård Avgifter för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård Avgifter för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård Riksdagen har beslutat om ett högkostnadsskydd, en maxtaxa, för vad olika insatser inom socialtjänsten

Läs mer

Avgifter för. Äldre- och handikappomsorgen 2014

Avgifter för. Äldre- och handikappomsorgen 2014 Avgifter för Äldre- och handikappomsorgen 2014 Äldreomsorg Äldre- och handikappomsorgen i Bollebygds kommun kan erbjuda dig som inte kan klara dig själv personlig och/eller social omvårdnad och service.

Läs mer

Projektförslag Bostad först

Projektförslag Bostad först SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-03-30 Diarienummer SCN-2015-0096 Socialnämnden Projektförslag Bostad först Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att godkänna förslag

Läs mer

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr.

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr. KART- LÄGGNING ISSN 1400-0792 Dnr. 701-762-2006 Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL Handikappomsorg Årsskiftet 2005/06 SAMMANFATTNING Under året som gått har antalet beslut och domar som

Läs mer

INFORMATION DE NYA REGLERNA OM ANDRAHANDSUTHYRNING

INFORMATION DE NYA REGLERNA OM ANDRAHANDSUTHYRNING HSB INFORMATION DE NYA REGLERNA OM ANDRAHANDSUTHYRNING Bakgrund Den 1 juli 2014 började nya regler om andrahandsupplåtelse av bostadsrättslägenhet gälla. De nya reglerna innebär två nyheter. Den första

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av kommunal färdtjänst/länsfärdtjänst och riksfärdtjänst i Valdemarsviks kommun

Riktlinjer för handläggning av kommunal färdtjänst/länsfärdtjänst och riksfärdtjänst i Valdemarsviks kommun 1 (12) Riktlinjer för handläggning av kommunal färdtjänst/länsfärdtjänst och riksfärdtjänst i Valdemarsviks kommun Antagna av vård- och omsorgsutskottet: 2007-03-07 2 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND

Läs mer