Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17"

Transkript

1 Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Från ansökan till inflyttning Gäller från och med

2 2 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Innehållsförteckning Förord 3 Hur ansöker jag om särskilt boende? 4 När du beviljas särskilt boende 7 Allmänt om våra särskilda boenden 9 Äldreboenden i Strängnäs kommun Mariagården, Strängnäs 15 Kristinagården, Strängnäs 16 Isabellagården, Strängnäs 17 Sictoniagården, Vansö 18 Thomasgården, Strängnäs 19 Hammargården, Mariefred 20 Solvändan, Mariefred 21 Riagården, Åkers Styckebruk 22 Egna anteckningar 23

3 Från ansökan till inflyttning /3 Förord I denna broschyr har vi samlat information som vi tror kan vara värdefull för dig som önskar söka plats på ett äldreboende i Strängnäs kommun. Vi beskriver hur en ansökan går till, praktisk information som är bra att ha när du fått en lägenhet på ett boende samt slutligen en kort presentation över våra äldreboenden i Strängnäs kommun.

4 4 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Hur ansöker jag om särskilt boende? Kontakt När du vill ansöka om ett äldreboende, eller särskilt boende som det också kallas, kontaktar du eller någon som företräder dig socialkontorets Biståndsenhet. En ansökningsblankett skickas då hem till dig. Biståndsenheten kan nås på telefonnummer Ansökningsblanketten finns också att hämta på våra Medborgarkontor eller på Strängnäs kommuns hemsida Ansökan När du ansökt om ett särskilt boende kontaktar biståndshandläggaren dig så att ni kan boka in ett möte. Om du bor i en annan kommun hämtar biståndshandläggaren information för sin utredning hos denna kommuns biståndshandläggare. Önskemål eller ansökan om specifikt boende På ansökningsblanketten kan du skriva dina önskemål om var du helst vill bo. Om du beviljas särskilt boende försöker biståndshandläggaren att ta hänsyn till ditt önskemål, men kan anvisa annat boende om det inte finns plats på det boende du helst önskar. Du kan också ansöka om särskilt boende på ett specifikt boende, detta ska då tydligt framgå i din ansökan.

5 Från ansökan till inflyttning /5 Biståndshandläggaren måste då utreda både ditt behov av särskilt boende och om det finns särskilda skäl att bevilja just det boendet du ansökt om. Du har alltid rätt att överklaga avslagsbeslut. Läs mer om överklagande längre fram i denna broschyr. Utredning Biståndshandläggaren ska inleda utredning så snart som möjligt. När biståndshandläggaren och du träffas vill hon/ han samla information om dig för att kunna utreda ditt behov av särskilt boende. I sin utredning ska biståndshandläggaren ta hänsyn till dina sociala, fysiska, psykiska och existentiella behov. Detta innebär att biståndshandläggaren kan behöva ta kontakt med andra personer för att få del av information, t ex en läkare, distriktssköterska eller anhörig/närstående. Biståndshandläggaren måste alltid ha ditt samtycke för att få ta dessa kontakter. Om biståndshandläggaren tar kontakt med andra för information till utredningen måste biståndshandläggaren kommunicera utredningen till dig. Kommunicering innebär att du får läsa igenom utredningen eller får den uppläst för dig för att du ska kunna yttra dig över lämnade uppgifter. Bedömning Beslut om särskilt boende grundar sig på biståndshandläggarens bedömning av ditt vård- och omsorgsbehov. Enligt socialtjänstlagen ska du ha omfattande behov, vilka inte kan tillgodoses i ditt hem, för att du ska kunna beviljas särskilt boende.

6 6 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Beslut Biståndshandläggaren kan utifrån sin bedömning antingen bevilja, delavslå eller helt avslå din ansökan. Ansökan beviljas du får ett skriftligt beslut om att du beviljats ett särskilt boende. Delavslag du får ett skriftligt beslut på att din ansökan om särskilt boende beviljats, men avslag på ansökan om ett specifikt boende. Avslag du får ett skriftigt beslut om att din ansökan avslagits. Överklagan Om du får ett delavslag/avslagsbeslut kan du överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Från det att du fått beslutet av biståndshandläggaren har du tre veckor på dig att överklaga. Du får skriftlig information om hur du överklagar i samband med att du får ditt avslagsbeslut. Biståndshandläggaren har en skyldighet att vara till hjälp om du önskar.

7 Från ansökan till inflyttning /7 När du beviljas särskilt boende Kommunen ska erbjuda dig ett boende inom tre månader från det att biståndshandläggaren tagit sitt beslut att bevilja dig ett särskilt boende. När du erbjudits en lägenhet är du välkommen att titta på boendet och lägenheten. Kontakta boendet, se telefonnummer längre fram i broschyren, för att boka tid för visning. Inom en vecka från det att du erbjudits lägenhet av biståndshandläggaren måste du meddela biståndshandläggaren om du önskar tacka ja eller nej till erbjudandet. Om du tackar nej till erbjuden lägenhet kvarstår beslutet om särskilt boende och du kommer att erbjudas annan lägenhet när ledig lägenhet finns. Du måste dock vara inställd på att det kan dröja innan ny lägenhet kan erbjudas. Om du vid upprepade tillfällen tackar nej till erbjudna lägenheter kan biståndshandläggaren ompröva beslutet, eftersom ditt behov av särskilt boende kan ha förändrats. Om du tackar ja till erbjudandet ska du flytta in i din nya lägenhet inom två veckor. Om du är beviljad korttidsvistelse kan du inte tacka nej till anvisad plats på särskilt boende och samtidigt ha beslut på korttidsvistelse.

8 8 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Om du önskar eller måste byta boende När du har flyttat in i ditt nya boende har du när som helst rätt att meddela biståndshandläggaren om du önskar byta särskilt boende inom kommunen. Du kommer då att ställas i kö på en omflyttningslista. Då du bor på särskilt boende kan dina förutsättningar och behov förändras så att en omprövning av ditt boende måste ske. Om ditt behov förändras kan biståndshandläggaren, i samförstånd med dig eller den som företräder dig samt omsorgspersonal, besluta att du ska byta boendeform. Kanske har du drabbats av en demenssjukdom och måste flytta till demensboende? Eller så har din demenssjukdom framskridit så att du inte längre har fullt utbyte av ett demensboende, vilket biståndshandläggaren måste bedöma och ta hänsyn till i fördelning av kommunens platser på särskilda boenden. Dokumentation Dokumentation som omfattas av bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) kallas social dokumentation. Det innebär att biståndshandläggaren och de som utför arbetet har en skyldighet att dokumentera. Du har rätt att läsa all den dokumentation som skrivs om dig enligt denna lagstiftning. Även legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal har skyldighet att föra journal enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL).

9 Från ansökan till inflyttning /9 Allmänt om våra särskilda boenden I Strängnäs kommun finns två former av boenden; äldreboende och demensboende. Lägenheten Lägenheten har oftast ett rum, vissa med kokvrå och kylskåp. På de flesta av våra boenden har du eget stort badrum/dusch och toalett, men på ett boende delar du toalett och dusch med flera. I varje lägenhet ingår säng, madrass, trygghetslarm och viss armatur. Du möblerar din lägenhet med egna möbler, tavlor och prydnadsföremål. För din egen säkerhet rekommenderar vi att du inte tar med dig för många mattor, då detta ökar risken för fall. Du behöver ta med gardinstänger och gardiner. De lampor du har med dig ska ha jordade uttag. Vi rekommenderar att du har med dig en inventarielista på de saker du har med dig vid inflyttningen. Försäkring Du behöver komplettera din hemförsäkring med en tillläggsförsäkring när du flyttar in på ett särskilt boende. Kontakta ditt försäkringsbolag så hjälper de dig.

10 10 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Aktiviteter Varje äldreboende erbjuder aktiviteter av olika slag. Besök av anhöriga och vänner På äldreboendet tar du emot besök när du själv önskar. Om många personer skall besöka dig samtidigt (t ex vid födelsedagar) är det bra om du säger till i förväg så kan vi hjälpa till med lämplig lokal, kaffe mm. Ibland kan det se lite tomt ut i lokalerna när dina anhöriga och närstående kommer på besök, men personalen finns där. De är med största sannolikhet och besöker någon av de andra boende. Om du som besökare vill komma i kontakt med personalen finns det larm som alla boende har tillgång till. Rumsnumret visas då i personalens telefoner och de kommer så snart de kan. Du som är anhörig eller vän får gärna vara delaktig i det som händer, t ex genom att följa med på promenad eller att handla. Det är alltid uppskattat. Kostnader Du betalar din avgift till kommunen i efterskott. Vi debiterar dig en hyra från det datum du tar rummet i anspråk, det vill säga när du flyttar in dina möbler eller andra tillhörigheter, tills dess att rummet är tömt vid avflyttning. Kostnad för mat och så kallad hemtjänstavgift särskilt boende tas ut från den dagen du flyttar in.

11 Från ansökan till inflyttning /11 Dokumentation och genomförandeplan Personalen skriver löpande anteckningar om det vardagliga arbetet hos dig. I anteckningarna ska det gå att läsa hur din situation utvecklas, om du önskar någon förändring eller om något inte fungerar som det var tänkt. Stödet och hjälpen som du behöver ska beskrivas i en genomförandeplan som regelbundet följs upp. Genomförandeplanen ska skrivas av din kontaktpersonal tillsammans med dig och/eller med någon som du vill ska företräda dig. Den ska beskriva hur din hjälp och ditt stöd praktiskt ska genomföras. Dina önskemål ska framgå tydligt samt vilken målsättning som finns för hjälpen och stödet. Ekonomi Du sköter din ekonomi själv eller med hjälp av närstående/ god man. Vi kan inte ansvara för eller utföra ekonomiska transaktioner åt dig som t ex att betala räkningar eller ta ut kontanter ur bankomat. Det kan vara bra att ha en liten summa pengar i kontanter som du kan använda till besök hos frisör och fotvård eller hygienartiklar samt annat som du önskar köpa. Du får tillgång till ett värdeskåp där du kan förvara dina pengar. För din egen säkerhet är det önskvärt att du inte förvarar större summor pengar i ditt boende. Avflytt Vid avflyttning är det du eller dina närstående som ansvarar för att lägenheten töms och att dina personliga tillhörigheter flyttas från boendet. Lägenheten ska vara tömd inom 14 dagar. Personalen ansvarar för att lägenheten blir städad.

12 12 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Frisör och fotvård På alla våra äldreboenden finns det möjlighet att boka tid hos frisör och fotvårdare. Gästrum Vissa av våra äldreboenden kan erbjuda ett gästrum för anhöriga/närstående som rest långt och önskar övernatta. Kontakta personalen på äldreboendet för att boka rummet och få information om kostnad. Vill du boka frukost eller annan måltid till dina närstående måste personalen veta det dagen innan så de kan beställa extra mat. Gåvor För oss är den största gåvan att du är nöjd. Kläder och sänglinne Vi vill att dina kläder är märkta med ditt namn. Kläderna ska tåla 40 grader. Vi tar inte ansvar för kläder som inte går att maskintvätta. Du behöver ta med egna lakan, täcken och kuddar och gärna bäddmadrass samt handdukar. Kontaktpersonal När du erbjudits en lägenhet och tackat ja, kontaktas du av din kontaktpersonal eller en sjuksköterska för att planera inför din flytt till boendet. Kontaktpersonalen ansvarar för att hålla kontakt med dina närstående och det är i första hand kontaktpersonalen som närstående vänder sig till när de har frågor och synpunkter.

13 Från ansökan till inflyttning /13 Kontaktpersonal eller annan personal kan enligt upprättad överenskommelse ansvara för värdeskåpsnyckel och vara dig behjälplig med uttag från värdeskåpet. Bra att veta är att vi som personal inte har rätt att underteckna eller bevittna dokument av olika slag åt dig. Läkare/sjuksköterska/sjukhusbesök Sjuksköterska finns i tjänst alla vardagar och dagtid på alla våra äldreboenden. Under kvällar och helger samarbetar sjuksköterskor från flera äldreboenden. Omvårdnadsansvarig sjuksköterska har ett ansvar för den individuellt inriktade vården och ett ansvar för att det bedrivs ett rehabiliterande synsätt i samarbete med andra professioner. Sjuksköterskan ansvarar för att upprätta en omvårdnadsjournal om dig och att dokumentera hälso- och sjukvårdsåtgärder i datajournal. Till alla våra äldreboenden finns läkare, sjukgymnast och arbetsterapeut knutna. Om du behöver någon som följer dig när du ska besöka vårdcentral, sjukhus etc önskar vi att dina anhöriga/närstående är de som i första hand följer med dig. Måltider Vi tycker det är trevligt om alla äter och fikar tillsammans, men du väljer själv om du vill äta dina måltider i det gemensamma matrummet eller om du vill äta i din lägenhet. I måltidsavgiften ingår samtliga måltider och de debiteras månadsvis i efterskott.

14 14 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Nyckel Alla våra lägenheter går att låsa, om du önskar får du en egen nyckel. Telefon/tv/bredband och el I din lägenhet finns möjlighet att ansluta telefon och tv och på några äldreboenden är det förberett för bredband. Vissa hjälpmedel kan behöva beställas för bredbandsanslutningen. Du betalar ingen tv-licens eller elavgift. Tänk på att ordna med överflyttning av telefonabonnemang och även att göra en adressändring i samband med flytten till ditt nya boende. Tvårumslägenheter Vissa av våra äldreboenden kan erbjuda tvårumslägenheter för makar. Om någon av makarna byter äldreboende eller avlider, kommer den andra maken/makan att få en enkelrumslägenhet på samma äldreboende. Tystnadsplikt Vi som arbetar i kommunen har tystnadsplikt. Mer information om just det äldreboende du ska flytta till får du av personalen på äldreboendet.

15 Från ansökan till inflyttning /15 Äldreboenden i Strängnäs kommun MARIAGÅRDEN, STRÄNGNÄS Mariagården ligger vid natursköna Långberget med rikt fågelliv och nära till fina promenadstigar. Mariagården är en mindre enhet där vi värnar om småskaligheten. Boendet har 40 lägenheter fördelade på två våningar och fyra boendegrupper, varav en grupp är avsedd för personer med demenssjukdom. På varje boendegrupp finns rymliga balkonger. På vår trivsamma innergård finns flera uteplatser, varav en stor terrass, och där finns även möjlighet till promenad. Adress Ekorrvägen Strängnäs Enhetschef Tel Sjuksköterska Tel

16 16 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun KRISTINAGÅRDEN, STRÄNGNÄS Kristinagården ligger mycket centralt i Strängnäs, nära till allt. Vår innergård utgör en oas för avkoppling, för dig själv eller tillsammans med andra, under sommarhalvåret till ljudet av porlande vatten från fontänen och vacker grönska. Boendet har 73 lägenheter fördelat på fyra våningar och sju boendegrupper, varav två är avsedda för personer med demenssjukdom. Fyra av lägenheterna är tvårumslägenheter avsedda för makar. På Kristinagården bedrivs en verksamhet med inriktning på social samvaro genom en aktiv terapiverksamhet samt Kristinagårdens dagcentral. På dagcentralen kan du t ex avnjuta en lunch med besökande vänner och anhöriga eller ta en eftermiddagsfika i den trevliga trädgården. Adress Sörgärdsgatan Strängnäs Enhetschef Tel bitr Enhetschef Tel Sjuksköterska Tel

17 Från ansökan till inflyttning /17 ISABELLAGÅRDEN, STRÄNGNÄS Isabellagården är belägen i ett naturnära område med fina promenadvägar intill Långberget. Äldreboendet består av två enheter med totalt 60 lägenheter fördelade på sex boendegrupper, varav en grupp är avsedd för personer med demenssjukdom. Alla lägenheter på äldreboendet ligger på markplan. Det finns gemensamma uteplatser där du kan sitta och njuta av den friska luften. Förutom äldreboende finns 14 lägenheter avsedda för korttidsvistelse och sex lägenheter växelvistelse. Isabellagården ligger nära buss- och tågkommunikationer. Adress Finningevägen Strängnäs Enhetschef Isabellagården 1 Tel Isabellagården 2 Tel Sjuksköterska Isabellagården 1 Tel , Isabellagården 2 Tel

18 18 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun SICTONIAGÅRDEN, VANSÖ Sictoniagården ligger vackert beläget i hjärtat av Vansö, 6 km från Strängnäs, precis bredvid samhället och granne med Vansö kyrka. Boendet har 41 lägenheter i ett plan, fördelade på fem flyglar. Två flyglar är avsedda för personer med demenssjukdom varav den ena är för specifik omvårdnad (socialt avvikande beteende). Sictoniagården har en mysig och hemtrevlig atmosfär med vackra uteplatser där man kan vistas under fina dagar och gångvägar runt enheten för den som vill ta en promenad. På Sictoniagården finns också dagverksamhet för daggäster med demenssjukdom. För att delta i verksamheten krävs beslut från någon av kommunens biståndshandläggare. Målsättningen med dagverksamheten är att våra gäster ska kunna uppleva största möjliga livskvalitet och öka möjligheten att bo kvar hemma så länge som möjligt. Adress Sictoniagården Strängnäs Enhetschef Tel Sjuksköterska Tel

19 Från ansökan till inflyttning /19 THOMASGÅRDEN, STRÄNGNÄS Thomasgården ligger intill Mälaren i Strängnäs med gångavstånd till centrum och en närmiljö som erbjuder vackra promenadstråk. Thomasgården har 40 lägenheter och fyra boendegrupper, belägna på plan två och tre i byggnaden. Boendet har tillgång till en innergård som är gemensam med övriga verksamheter i huset. Varje boendegrupp har även en rymlig gemensam balkong där man kan sitta ute tillsammans under fina dagar. Adress Seminarievägen 10 B Strängnäs Enhetschef Tel Sjuksköterska Tel

20 20 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun HAMMARGÅRDEN, MARIEFRED Hammargården ligger vid ett grönområde norr om Mariefreds skola med promenadavstånd till centrum och Gripsholmsviken. Hammargården består av 36 lägenheter fördelade på två våningsplan och fyra boendegrupper. En boendegrupp är avsedd för personer med demenssjukdom. De flesta lägenheter på entréplan har egen uteplats, de övriga har så kallad fransk balkong och på plan två finns även en stor gemensam balkong. I anslutning till Hammargården finns asfalterade gångstigar för den som vill ta en liten promenad. Adress Ruddammsgatan Mariefred Enhetschef Tel Sjuksköterska Tel

21 Från ansökan till inflyttning /21 SOLVÄNDAN, MARIEFRED Solvändan är belägen på plan två i vårdcentralens byggnad i den lilla vackra staden Mariefred. På Solvändan finns 40 platser fördelade på två boendegrupper. Tolv platser är avsedda för korttidsvistelse och en plats för växelvistelse. Dit kommer man för att hämta krafter och träna upp sig efter t ex en sjukhusvistelse eller när närstående behöver avlastning, ofta med målsättning att göra det möjligt för personen att kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. På Solvändan finns en stor innergård med stensatta markpartier och diverse växtligheter, där man har möjlighet att vistas ute under fina dagar. Adress Solvändan Mariefred Enhetschef Tel Sjuksköterska Tel

22 22 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun RIAGÅRDEN, ÅKERS STYCKEBRUK Riagården ligger naturskönt i den lilla bruksorten Åkers Styckebruk med närhet till livsmedelsaffär, café, blomsteraffär och asfalterade gångvägar. Riagården har 45 lägenheter fördelade på två våningsplan och fyra boendegrupper. Tre av lägenheterna är tvårumslägenheter avsedda för makar och en av boendegrupperna är avsedd för personer med demenssjukdom. Alla lägenheterna på nedre plan har uteplats och på övre plan finns en stor gemensam balkong. Adress Stockenströms väg Åkers Styckebruk Enhetschef Tel Sjuksköterska Tel

23 Egna anteckningar Från ansökan till inflyttning /23

24 newmarket.se Socialkontoret Nygatan Strängnäs

Brismarksgården. Information till den enskilde och anhöriga

Brismarksgården. Information till den enskilde och anhöriga Brismarksgården särskilt boende Information till den enskilde och anhöriga Varmt välkommen till Brismarksgården I denna broschyr har vi samlat information till dig som flyttar till oss samt till dina anhöriga.

Läs mer

Välkommen till. Skedvigården. Telefonnummer till avdelningen: Ditt lägenhetsnummer: Din kontaktperson : Vice kontaktperson :

Välkommen till. Skedvigården. Telefonnummer till avdelningen: Ditt lägenhetsnummer: Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Telefonnummer till avdelningen: Ditt lägenhetsnummer: Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska, telnr: Välkommen till Skedvigården Välkommen till oss, vi ser fram

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

du kan så långt det är möjligt påverka när och hur du får hjälp och stöd. din omsorg planeras och genomförs tillsammans med dig.

du kan så långt det är möjligt påverka när och hur du får hjälp och stöd. din omsorg planeras och genomförs tillsammans med dig. Nils Åbergs gata 2A Äldreboendet på Nils Åbergs gata 2 A är beläget i stadsdelen Kneippen syd, med närhet till Himmelstalundsområdet och Folkets park. Huset består av 66 lägenheter för särskilt boende,

Läs mer

ditt hälsotillstånd och dina personliga förhållanden är sekretessbelagda och således inte kommer att föras vidare.

ditt hälsotillstånd och dina personliga förhållanden är sekretessbelagda och således inte kommer att föras vidare. Wasagården är ett vård- och omsorgsboende. Wasagården är byggt 1971 och har tre avdelningar, Hillersro, Sjöhem och Duvnäs och består av totalt 40 lägenheter samt gemensamhetslokaler. Två av avdelningarna

Läs mer

Välkommen till Furuliden

Välkommen till Furuliden Välkommen till Furuliden Fotografer: Jessica Svärd, omslag, sidan 7 Hanna Maxstad: sidan 4 Siv Haarala: sidan 3,8, 9 Välkommen till Furuliden På Furuliden ska du kunna leva ett så aktiv och liv som möjligt.

Läs mer

Välkommen till. Fågelsången. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska:

Välkommen till. Fågelsången. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska:.. nås via avdelningen Välkommen till Fågelsången Välkommen till oss, vi ser fram emot att få lära känna

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VALLAGÅRDENS DEMENSBOENDE

VÄLKOMMEN TILL VALLAGÅRDENS DEMENSBOENDE VÄLKOMMEN TILL VALLAGÅRDENS DEMENSBOENDE Omsorg dygnet runt med vilsam hemmakänsla KONTAKTINFORMATION VALLAGÅRDEN Enhetschef: Mikael Stjernqvist...08-606 72 69 mikael.stjernqvist@haninge.se Administrativ

Läs mer

Välkommen till. Björkens demenscentra. Höörs Kommun

Välkommen till. Björkens demenscentra. Höörs Kommun Välkommen till Björkens demenscentra Höörs Kommun Välkommen till Björkens demenscentra Björkens demenscentra invigdes i december 2007. Utmärkande för demenscentrat är att det bedrivs i antroposofisk anda

Läs mer

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning

Stöd & service. För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning Stöd & service För dig som är äldre eller har en funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMTJÄNST...3 Ansökan, beslut Eget val av utförare... 4 Kontaktperson Avgift DAGVERKSAMHET...5 Ansökan, beslut och avgift

Läs mer

Välkommen till Ekhamra

Välkommen till Ekhamra Välkommen till Ekhamra Hjärtligt välkommen. Det är vår förhoppning att du ska trivas och känna dig trygg i din lägenhet och med personalen som arbetar på Ekhamra. Ekhamra är ett särskilt boende med totalt

Läs mer

Äldreboende. Information till dig som snart ska flytta in

Äldreboende. Information till dig som snart ska flytta in Äldreboende Information till dig som snart ska flytta in Skellefteå kommuns äldreboende är till för dig som behöver socialt stöd, omsorg och vård och av olika skäl inte längre kan bo kvar hemma. Att flytta

Läs mer

SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG

SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG VÄLKOMMEN TILL SÄRSKILT BOENDE Den enskilde kan ansöka om särskilt boende när behovet av vård och omsorg är omfattande och den enskilde inte klarar av att bo kvar i ordinärt

Läs mer

Äldreomsorg i Hylte kommun

Äldreomsorg i Hylte kommun Äldreomsorg i Hylte kommun Innehåll sida Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden 3 Anhörig/Frivilligcenter 3 Anhöringkonsulent 3 Avgifter 3 Stöd i vardagen 4 Dagverksamhet 4 Trygghetslarm 4 Parkeringstillstånd 4

Läs mer

Till dig som boende på Lillsidan Lillsidans omvårdnadsboende

Till dig som boende på Lillsidan Lillsidans omvårdnadsboende Till dig som boende på Lillsidan Lillsidans omvårdnadsboende Enköpings kommun Information till dig som bor hos oss Lillsidans omvårdnadsboende ligger mitt i ett bostadsområde med närhet till buss, matbutik

Läs mer

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss!

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss! Anhörigstöd - så här fungerar det hos oss! Vem finns anhörigstödet till för? Det kan ge såväl glädje som trygghet att hjälpa och stödja en närstående, men det kan också innebära oro och trötthet. Du som

Läs mer

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad

Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Äldre Direkt Äldreomsorg för dig som bor i Stockholms stad Telefon: 08-80 65 65 E-postadress: aldredirekt.service@stockholm.se Stockholms Trygghetsjour Om du har ett akut behov av vård och omsorg. Telefon

Läs mer

Särskilt boende i Hofors kommun

Särskilt boende i Hofors kommun Särskilt boende i Hofors kommun - Information och ansökan Hofors kommun 2009 Vad innebär särskilt boende? De särskilda boenden som finns i Hofors kommun är Hantverkarn, Persgården, Spelmannen och Hesselgrenska.

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

Stöd och omsorg för äldre

Stöd och omsorg för äldre ÅSELE KOMMUN SOCIALTJÄNSTEN Stöd och omsorg för äldre Information för dig som vill veta mer om stöd och omsorg för äldre. Vårt motto är att se möjligheterna där andra ser svårigheter. INSATSER FÖR ÄLDRE

Läs mer

Välkommen till Svalan

Välkommen till Svalan Sölvesborgs kommun Omsorgsverksamheten Välkommen till Svalan INFORMATION ANGÅENDE BOENDE PÅ SVALAN Svalan är ett äldreboende i Sölvesborgs kommun som ligger i centrala Mjällby. Det är ett trevåningshus

Läs mer

Äldreomsorgen särskilt boende

Äldreomsorgen särskilt boende Äldreomsorgen särskilt boende Socialförvaltningen Reception Adress: Västra Nygatan Telefonnummer: 0435-283 17 Öppettider för besök: Mån kl 08.00-12.00, 13.00-17.30 Tis-Tor kl 08.00-12.00, 13.00-16.30 Fre

Läs mer

Information om Torsås kommuns

Information om Torsås kommuns 1(12) Information om s Omsorg för äldre och funktionshindrade Foto: Johan Blomqvist. Potatissättning på Olssonska gården -06. 2(12) Insatser för äldre och funktionshindrade som ges med stöd av Socialtjänstlagen

Läs mer

Välkommen till Björkbacken! Björkbackens omvårdnadsboende

Välkommen till Björkbacken! Björkbackens omvårdnadsboende Välkommen till Björkbacken! Björkbackens omvårdnadsboende Enköpings kommun Utatue voleniat. Xeriureet adit, coreet wis exer sis adit. Enköpings kommun 2014 vård- och omsorgsförvaltningen. Foto: Sofie Samrell

Läs mer

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Socialförvaltningen informerar Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Inledning Beskrivning Villa Utkiken är en enhet för avlösning, belägen i lokaler inom Furunäsets företagsby. Den som sköter sin närstående i hemmet kan ansöka om avlösning

Läs mer

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun Äldreomsorgen i Ängelholm I Ängelholms kommun är vi cirka 700 medarbetare som jobbar med att ge stöd genom kommuens vård- och omsorgstjänster. För att

Läs mer

Till dig som bor på Liljegården Liljegårdens omvårdnadsboende

Till dig som bor på Liljegården Liljegårdens omvårdnadsboende Till dig som bor på Liljegården Liljegårdens omvårdnadsboende Enköpings kommun Information till dig som bor hos oss I vår verksamhet utgår vi från att alla människor vill uppleva en mening med livet och

Läs mer

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning 2015 Reviderad 2015-04-14 Omsorg är vår uppgift! Åldrande och funktionsnedsättningar kan orsaka svårigheter på många olika sätt. Ibland behövs det

Läs mer

Instruktion för Genomförandeplan inom hemtjänst

Instruktion för Genomförandeplan inom hemtjänst VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Verksamhetsområde Äldreomsorg Karlstad 2013-04-12 Verksamhetsutvecklare Reviderad 2013-09-11, 2015-12-21 Instruktion för Genomförandeplan inom hemtjänst Bakgrund En genomförandeplan

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun ANHÖRIGSTÖD för äldre i Karlskrona kommun 2 Denna broschyr ger dig information om vilket anhörigstöd som finns i Karlskrona kommun. Broschyren är framtagen genom samarbete mellan Karlskrona kommun, Svenska

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda Omsorg, vård och stöd Information för teckenspråkiga döva och dövblinda 1 Omsorg, vård och stöd Den här broschyren är tänkt som en vägledning till vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad för dig som

Läs mer

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende INFORMATION OM AVGIFTER Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende Mars 2015 Februari 2016 Innehåll Information om avgifter... 3 Avgift omsorg i hemmet... 3 Trygghetslarm... 3 Matleverans...

Läs mer

Till dig som bor på. Åsundagården. Åsundagården. Enköpings kommun

Till dig som bor på. Åsundagården. Åsundagården. Enköpings kommun Till dig som bor på Åsundagården Åsundagården Enköpings kommun Information till dig som bor hos oss I vår verksamhet utgår vi från att alla människor vill uppleva mening med livet och ha en god livskvalitet,

Läs mer

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Omvårdnad Gävle 2 0 0 6 K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Innehållsförteckning Vad är en kvalitetsdeklaration? 3 1. Biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen (SoL) 1.1

Läs mer

Avgifter för vård- och omsorgsboende

Avgifter för vård- och omsorgsboende Avgifter för vård- och omsorgsboende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i vård- och omsorgsboende www.umea.se/kommun1 Denna broschyr är uppdaterad 8 februari 2016. Du kan också

Läs mer

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se Assistansberättigad Personnummer God man/förvaltare Telefonnummer Postadress Besöksadress Telefon E-post Postgiro Org.nr NYBRO KOMMUN Individ- och familjenämnden 382 80 NYBRO Dunderbergsgatan 2 0481-450

Läs mer

VÅRD OCH ÄLDREOMSORG. Stöd och hjälp vid demenssjukdom. För mer information

VÅRD OCH ÄLDREOMSORG. Stöd och hjälp vid demenssjukdom. För mer information STENUNGSUNDS KOMMUN 2009-10-15 För mer information Biståndshandläggare: Telefontid måndag-onsdag och fredag 8.30-9.30 Telefon: 0303-73 25 38 Stöd och hjälp vid demenssjukdom Demenssjuksköterska söks via

Läs mer

Välkommen till Korttidsvistelse/Rehabilitering I Falköpings kommun

Välkommen till Korttidsvistelse/Rehabilitering I Falköpings kommun Välkommen till Korttidsvistelse/Rehabilitering I Falköpings kommun Trädgårdsgatan 17 C-D 521 42 Falköping Telefon 0515-885723 Information Du har beviljats bistånd enligt Socialtjänstlagen i form av en

Läs mer

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun Information om Äldreomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Ge varje dag ett

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

Dalbo hemvård. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens

Dalbo hemvård. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. personalgrupp. Förutom svenska behärskar vi till exempel bosniska, spanska och arabiska. Vi

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Innehållsförteckning Inledning 2 Syfte 2 Grundläggande utgångspunkter för rätten till bistånd 2 Dokumentation

Läs mer

Riktlinjer för Biståndshandläggning samt verkställighet för äldre och funktionsnedsatta i Härjedalens kommun

Riktlinjer för Biståndshandläggning samt verkställighet för äldre och funktionsnedsatta i Härjedalens kommun Riktlinjer för Biståndshandläggning samt verkställighet för äldre och funktionsnedsatta i Härjedalens kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2013-03-13 Reviderad av socialnämnden 2014-02-25 Reviderad av

Läs mer

Omsorg och hjälp i Motala kommun. Stöd hemma

Omsorg och hjälp i Motala kommun. Stöd hemma Omsorg och hjälp i Motala kommun Stöd hemma I denna broschyr får du en kortfattad beskrivning av den service och det stöd som Motala kommun kan erbjuda dig om du behöver hjälp. De flesta av tjänsterna

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård

information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård HEMTJÄNST Den som av någon anledning har svårt att klara sig själv hemma kan ansöka om hemtjänst. Det görs genom att

Läs mer

Till dig som boende på Gläntan Gläntans omvårdnadsboende

Till dig som boende på Gläntan Gläntans omvårdnadsboende Till dig som boende på Gläntan Gläntans omvårdnadsboende Enköpings kommun Information till dig som bor hos oss I vår verksamhet utgår vi från att alla människor vill uppleva mening med livet och ha en

Läs mer

Avgifter/taxa 2010 Gällande äldreomsorgen Finspångs kommun

Avgifter/taxa 2010 Gällande äldreomsorgen Finspångs kommun Avgifter/taxa 2010 Gällande äldreomsorgen Finspångs kommun Datum 2010-04-27 Från 1 juli 2002 är det reglerat i lag hur kommuner får ta ut avgifter inom äldreoch handikappomsorgen. Begreppet Hemtjänst används

Läs mer

PARBO RIKTLINJER FÖR PARBOENDE PÅ VÅRDBOENDE

PARBO RIKTLINJER FÖR PARBOENDE PÅ VÅRDBOENDE PARBO RIKTLINJER FÖR PARBOENDE PÅ VÅRDBOENDE FASTSTÄLLT AV: Socialnämnden, SN/2013/167 DATUM: 2013-05-29 2013-12-13 GA, SS 3 (6) RIKTLINJER FÖR PARBOENDE BAKGRUND Riksdagen har i enlighet med propositionen

Läs mer

Bastasjö. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil

Bastasjö. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil www.karnhem.se Bastasjö 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil Nära till Centrum, 9 km Skola, 2 km Förskola, intill Mataffär, 2 km Cykelväg, intill Mitt i naturen! Bastasjö friluftsområde med elljusspår

Läs mer

Information om vårdbostad. Att bo i vårdbostad

Information om vårdbostad. Att bo i vårdbostad Information om vårdbostad Att bo i vårdbostad Att bo i vårdbostad Den här broschyren ger en kort beskrivning över de krav som äldrenämnden ställer på den vård och omsorg som bedrivs av både privata och

Läs mer

Avgifter för särskilt boende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i särskilt boende/vårdboende

Avgifter för särskilt boende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i särskilt boende/vårdboende Avgifter för särskilt boende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i särskilt boende/vårdboende Denna broschyr är uppdaterad 19 december 2014. Du kan också lyssna på informationen

Läs mer

Personlig assistans Skellefteå kommun

Personlig assistans Skellefteå kommun Avtal Personlig assistans Skellefteå kommun För dig med funktionsnedsättning ger personlig assistans från Skellefteå kommun en stor frihet. Tillsammans med dig utformar vi ett stöd som ökar dina möjligheter

Läs mer

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Social- och omsorgskontoret Riktlinjer för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Inga-Lena Palmgren utredare Stab Telefon (direkt):

Läs mer

Riktlinjer för biståndinsatser enligt socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndinsatser enligt socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Mönsterås kommun Socialförvaltningen Riktlinjer för biståndinsatser enligt socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Rätten till bistånd regleras i socialtjänstlagen enligt

Läs mer

SOCIALPSYKIATRI - INFORMATION HAGFORS KOMMUN

SOCIALPSYKIATRI - INFORMATION HAGFORS KOMMUN SOCIALPSYKIATRI - INFORMATION HAGFORS KOMMUN INSATSER INOM SOCIALPSYKIATRI Inom socialpsykiatri i Hagfors kommun finns insatserna boendestöd, boende, daglig sysselsättning samt kontaktperson. För att göra

Läs mer

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver Riktlinjer för Anhörigstödet i Boxholms kommun 2011-04-14 Bakgrund Kommunens stöd till anhöriga utgår från socialtjänstlagen och främst 5 kap 10 Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de

Läs mer

Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri

Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri Socialförvaltningen Riktlinje för bistånd enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen inom socialförvaltningens socialpsykiatri Riktlinjerna är fastställda av socialnämnden 11 juni 2014, 83 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Manual till Genomförandeplan

Manual till Genomförandeplan Manual till Genomförandeplan SoL särskilt boende SoL korttidsplats äldre Jenny Järf Utredare, avdelningen ledning- och verksamhetsstöd 05-2015 2015-04-24 1 (11) Innehåll 1. BESKRIVNING AV GENOMFÖRANDEPLANENS

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet.

Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet. P Å G O T L A N D Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet. Du som hjälper och stödjer en make, maka, förälder, barn, vän eller

Läs mer

Välkommen till Björkbacken! Björkbackens omvårdnadsboende

Välkommen till Björkbacken! Björkbackens omvårdnadsboende Välkommen till Björkbacken! Björkbackens omvårdnadsboende Enköpings kommun Enköpings kommun, vård och omsorgsförvaltningen, 2016. Foto: Sofie Samrell Välkommen till Björkbacken Björkbackens omvårdnadsboende

Läs mer

Kommunens sjuksköterskor, arbetsterapeuter eller sjukgymnast bedömer om Du har rätt till sjukvård i hemmet.

Kommunens sjuksköterskor, arbetsterapeuter eller sjukgymnast bedömer om Du har rätt till sjukvård i hemmet. Hemtjänst är en form av bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL), och ges till Dig som bor i ordinärt boende eller trygghetsboende. Hemtjänsten hjälper Dig som inte klarar av den dagliga livsföringen på

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

Kvalitetsredovisning, Vård och omsorgsboende och servicelägenheter äldreomsorg i Trollhättan.

Kvalitetsredovisning, Vård och omsorgsboende och servicelägenheter äldreomsorg i Trollhättan. Kvalitetsredovisning, Vård och omsorgsboende och servicelägenheter äldreomsorg i Trollhättan. 1(14) Vård- och omsorgsboende/ Blåvingen Modernt, vackert och välplanerat Granngården Praktiskt och bekvämt

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen

Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen Riktlinjer för biståndsbedömning inom äldreomsorgen 1(13) Innehållsförteckning Inledning... 3 Målgrupp... 3 Grundläggande värderingar... 3 Inriktning... 3 Lagstiftning... 4 Socialtjänstlagen... 4 Rätt

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt Socialtjänstlagen, inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt Socialtjänstlagen, inom äldreomsorgen Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt Socialtjänstlagen, inom äldreomsorgen Beslutad av Omsorgsnämnden, 2012-11-13, 183 1 1. INLEDNING... 4 1.1 Syfte med riktlinjerna... 4 1.2 Målgrupp... 4 1.3

Läs mer

för äldre i Karlskrona

för äldre i Karlskrona Anhörigstöd för äldre i Karlskrona Design och layout Marie-Louise Bescher Denna broschyr är framtagen av äldreförvaltningen 2010-09-14. Tryckeri: Karlskrona kommun, Psilander Grafiska Denna broschyr ger

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter och regler för beräkning av avgifter inom vård och omsorg samt handikappomsorg

Tillämpningsföreskrifter och regler för beräkning av avgifter inom vård och omsorg samt handikappomsorg Tjänsteskrivelse 1 (8) 2012-11-19 SN 2012.0245 Handläggare: Lisa Kihl Socialnämnden Tillämpningsföreskrifter och regler för beräkning av avgifter inom vård och omsorg samt handikappomsorg 2013 Sammanfattning

Läs mer

Hemvård. i Åstorps kommun

Hemvård. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG...

AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG... Innehållsförteckning INLEDNING... 1 NÄR DU FÖRSTA GÅNGEN BEVILJAS INSATSER...1 BERÄKNING AV AVGIFTEN ENLIGT DINA INKOMSTER...2 VILL DU VETA MER?...2 AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG... 3 VAD STYR AVGIFTEN?...3

Läs mer

Information till dig som bor på Trögdshemmets omvårdnadsboende. Trögdshemmets omvårdnadsboende. Enköpings kommun

Information till dig som bor på Trögdshemmets omvårdnadsboende. Trögdshemmets omvårdnadsboende. Enköpings kommun Information till dig som bor på Trögdshemmets omvårdnadsboende Trögdshemmets omvårdnadsboende Enköpings kommun Utatue voleniat. Xeriureet adit, coreet wis exer sis adit. Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Beställarenheten Anders Carlsson. Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun

Beställarenheten Anders Carlsson. Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun 20081118 Beställarenheten Anders Carlsson Riktlinjer för biståndshandläggning inom äldreomsorgen i Haninge kommun 1 1 INLEDNING...3 1.1 SYFTE...3 1.2 AVGRÄNSNING...3 2 GRUNDLÄGGANDE BESTÄMMELSER OCH PRINCIPER...3

Läs mer

Anvisningar vid resursmätningar för fastställande av ersättningsnivåer inom vård- och omsorgsboende

Anvisningar vid resursmätningar för fastställande av ersättningsnivåer inom vård- och omsorgsboende Handläggare: Ullacarin Holst Hammarlund Telefon: 08 731 3116 Dnr ÄHO/2009:60 Anvisningar vid resursmätningar för fastställande av ersättningsnivåer inom vård- och omsorgsboende 1/7 Innehållsförteckning

Läs mer

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2016

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2016 Avgifter inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2016 1 Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och funktionsnedsatta betalar du en avgift. Kommunfullmäktige har fastställt vilka

Läs mer

NYA CENTRUMHUSET. Där hyresgästen står i centrum

NYA CENTRUMHUSET. Där hyresgästen står i centrum NYA CENTRUMHUSET Där hyresgästen står i centrum INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Omgivningen... 03 Byggnaden... 05 Lägenheter 1 rum och kök... 06 Lägenheter 2 rum och kök... 08 Lägenheter 3 rum

Läs mer

Till dig med psykisk funktionsnedsättning

Till dig med psykisk funktionsnedsättning Till dig med psykisk funktionsnedsättning Socialpsykiatrigruppen Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Anhörigstöd i Mjölby kommun

Anhörigstöd i Mjölby kommun Anhörigstöd i Mjölby kommun Det kan både skänka glädje och trygghet att hjälpa en anhörig men det kan även skapa oro, trötthet. För att orka kan man behöva stöd. Vilket stöd som behövs är olika från person

Läs mer

Omvårdnad och serviceinsatser. inom särskilt boende

Omvårdnad och serviceinsatser. inom särskilt boende Omvårdnad och serviceinsatser inom särskilt boende Ansökan om bistånd till särskilt boende Insatser inom kommunens äldreomsorg inleds med att du gör en ansökan till kommunens biståndshandläggare. Ansökan

Läs mer

Garanterad omsorg Riktlinjer för insatser Avgifter 2014

Garanterad omsorg Riktlinjer för insatser Avgifter 2014 Garanterad omsorg Riktlinjer för insatser Avgifter 2014 Social omsorg 2 Biståndet ska stärka Dina möjligheter att bo kvar hemma eller att på andra sätt leva ett värdigt liv. Socialtjänstlagen talar om

Läs mer

Välengårdens. Äldreboende. Finner du mitt i natursköna Fagerhult.

Välengårdens. Äldreboende. Finner du mitt i natursköna Fagerhult. Välengårdens Äldreboende Finner du mitt i natursköna Fagerhult. Ett tryggt boende som ett alternativ, då behov av närheten till service och omsorg blir övervägande i det dagliga livet. Behovet biståndsprövas

Läs mer

Berörd verksamhet Vård och Omsorg. Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden

Berörd verksamhet Vård och Omsorg. Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden PARBOENDE, RUTIN Ansvarig Förvaltningschef Utfärdare Anna Fremner Berörd verksamhet Vård och Omsorg ID-nummer 000000 Typ av dokument Rutin Ämne Rutin, parboende Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Avgifter för omsorg och stöd 2016

Avgifter för omsorg och stöd 2016 Avgifter för omsorg och stöd 2016 Inledning Från och med den 1 januari 2016 gäller nya avgifter för stadens insatser inom omsorg och stöd i Lidingö. Den här broschyren innehåller information om de nya

Läs mer

Kvalitetsdeklaration. för dig som bor i särskilt boende. Reviderad 2011-04-19

Kvalitetsdeklaration. för dig som bor i särskilt boende. Reviderad 2011-04-19 Kvalitetsdeklaration för dig som bor i särskilt boende Reviderad 2011-04-19 Kvalitetsdeklaration särskilt boende Om kvalitetsdeklarationen Kvalitetsdeklarationen anger vilka grundläggande kvalitetskrav

Läs mer

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16 Riktlinje 2014-10-16 Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård-

Läs mer

Avgifter för. Äldre- och handikappomsorgen 2014

Avgifter för. Äldre- och handikappomsorgen 2014 Avgifter för Äldre- och handikappomsorgen 2014 Äldreomsorg Äldre- och handikappomsorgen i Bollebygds kommun kan erbjuda dig som inte kan klara dig själv personlig och/eller social omvårdnad och service.

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd Mer information om Anhörigstöd finns att läsa om Du går in på dessa länkar: www.vilhelmina.se Under Socialtjänst, Anhörigstöd Socialstyrelsens hemsida om Anhörigstöd http://www.socialstyrelsen.se/aldre/stodtillanhoriga

Läs mer

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre

80 år i år. Tips och råd till dig som är äldre 80 år i år Tips och råd till dig som är äldre 1 Inledning I den här foldern har vi samlat kort information om socialförvaltningens verksamheter som du kan ha nytta av. Flera av våra verksamheter är behovsprövade,

Läs mer

TRYGGHETSBOENDE PÅ LINDGÅRDEN. Erland Skagerö Kontaktperson. Presentation av lägenheter

TRYGGHETSBOENDE PÅ LINDGÅRDEN. Erland Skagerö Kontaktperson. Presentation av lägenheter Nu är det dags att fundera på om du vill bo i vårt nya trygghetsboende på Lindgården. Ta del av vårt erbjudande i detta prospekt och återkom om du har några frågor. TRYGGHETSBOENDE Erland Skagerö Kontaktperson

Läs mer

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 Anhörigstöd i glesbygd Sverige är ett glesbefolkat land. Många anhöriga och deras närstående bor i glesbygd och har därför långt till det anhörigstöd som

Läs mer

MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna

MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna Bakgrund Då den enskilde behöver insatser från både socialtjänst och hälsooch sjukvården ska kommunen tillsammans med landstinget upprätta en så kallad samordnad

Läs mer

Välkommen till våra äldreboenden. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun

Välkommen till våra äldreboenden. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Välkommen till våra äldreboenden Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Trygg i ditt hem Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun är samlings namnet för all kommunal äldre omsorg. Vår målsättning är att du som är

Läs mer

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte att fråga personalen!

Läs mer

Service i toppklass! En handbok för dig som jobbar för oss hos våra hyresgäster. Vi gör det ännu bättre att vara göteborgare www.bostadsbolaget.

Service i toppklass! En handbok för dig som jobbar för oss hos våra hyresgäster. Vi gör det ännu bättre att vara göteborgare www.bostadsbolaget. Service i toppklass! En handbok för dig som jobbar för oss hos våra hyresgäster Vi gör det ännu bättre att vara göteborgare www.bostadsbolaget.se När du arbetar i våra fastigheter ser både hyresgästerna

Läs mer

Tåsjögården. Här kan du nå oss! Information till den enskilde och anhöriga. Tåsjögården Hemvägen 6 830 80 Hoting

Tåsjögården. Här kan du nå oss! Information till den enskilde och anhöriga. Tåsjögården Hemvägen 6 830 80 Hoting Här kan du nå oss! Vårdpersonal......... 0671-202 18 Enhetschef Verksamhets- och personalansvarig... 0671-71 66 02 Distriktssköterska/sjuksköterska... 0671-71 66 07 Frågor angående avgifter och faktura:

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde. 1. Allmänt om bistånd enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde. 1. Allmänt om bistånd enligt socialtjänstlagen 2012-03-30 Sida 1 av 13 Sociala nämndernas stab Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom äldrenämndens verksamhetsområde 1. Allmänt om bistånd enligt socialtjänstlagen Socialtjänstlagen

Läs mer