Regler och riktlinjer för lönesättning vid KTH

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regler och riktlinjer för lönesättning vid KTH"

Transkript

1 REGLER OCH RIKTLINJER FÖR LÖNESÄTTNING VID KTH Skapat av Dokumentdatum Ev. diarienummer Regler och riktlinjer för lönesättning vid KTH Ersätter Lönepolicy nr 1/2006

2

3 REGLER OCH RIKTLINJER FÖR LÖNESÄTTNING VID KTH Skapat av Dokumentdatum Ev. diarienummer Innehåll 1 Lönebildning och lönesättning vid KTH Lönen som styrmedel Utgångspunkter för arbetet med lönesättning Jämställdhet, mångfald och likabehandling (JML) Dialogen medarbetare chef När sätts lönen Nyanställning Lönerevision Individuell lönesättning Provanställning Återinträde efter längre tjänstledighet Annan tidsbegränsad anställning inom KTH Att sätta lön Lönekriterier Lönekriterier för alla medarbetare Specifika lönekriterier för lärare och forskare Specifika lönekriterier för bedömning av chefer Exempel på bedömningsnivåer för prestationskriterier Verktyg lönesättande chef Bilagor Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bedömningsunderlag lönekriterier för alla medarbetare Bedömningsunderlag specifika lönekriterier för lärare och forskare Bedömningsunderlag specifika lönekriterier för bedömning av chefer 1 (11)

4 1 Lönebildning och lönesättning vid KTH KTHs lönepolitik skall stimulera till goda arbetsinsatser, engagemang, utveckling och arbetstillfredsställelse på ett sådant sätt att KTHs samlade resultat främjas. Lönebildningen och lönesättningen ska medverka till att målen för verksamheten uppnås och att verksamheten bedrivs effektivt och rationellt. 1.1 Lönen som styrmedel KTHs personal är dess viktigaste resurs och största investering. Lönerna ska vara individuella, differentierade och sakliga och skall medverka till att vi kan rekrytera, behålla och utveckla goda medarbetare. Kopplingen mellan lön, motivation och arbetsresultat utgör en drivkraft för den enskilde medarbetaren och skapar engagemang. 1.2 Utgångspunkter för arbetet med lönesättning De centrala löne- och förmånsavtalet (RALS) sätter ramarna för den lokala lönesättningen. Det tillsammans med verksamhetens krav, de ekonomiska förutsättningarna och kompetensförsörjningsbehovet är utgångspunkterna för ett framgångsrikt lokalt lönebildningsarbete. Lönebildningen och lönesättningen ska medverka till att målen för verksamheten uppnås och att verksamheten bedrivs effektivt och rationellt. (RALS 5 ) Lönerna ska vara individuella, differentierade och sakliga. Faktorer som ansvar, arbetsuppgifternas svårighetsgrad och övriga krav som är förenade med arbetsuppgifterna samt skicklighet och resultat ska styra. Yttre faktorer som marknadskänslighet och rekryteringsläget ska också bedömas. Lönepolitiken ska vara känd och förankrad bland chefer och medarbetare. 1.3 Jämställdhet, mångfald och likabehandling (JML) KTH har vid lönesättning att särskilt uppmärksamma sitt ansvar för att det i inte i något avseende uppstår osaklighet, bl.a. mot bakgrund av de förbud mot lönediskriminering som gäller enligt lag. Det innebär bl.a. att KTH har ett ansvar för att utjämna och förhindra skillnader i löner och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt. KTH ska också främja alla medarbetares lika möjligheter att påverka sin löneutveckling. 2 (11)

5 2 Dialogen medarbetare chef Chefer har ett ansvar för att medverka till en saklig lönesättning som motiverar medarbetare och tryggar kompetensförsörjningen. Det krävs stor kunskap om medarbetares skicklighet och resultat kopplat till verksamheten i stort och till målen på individnivå. Chefer som har regelbundna och strukturerade samtal med sina medarbetare om arbetsuppgifter och skicklighet skapar ett gott arbetsklimat där verksamhetens bästa står i centrum. En chefs förmåga att kommunicera mål, kriterier för lönesättning, kopplat till skicklighet och resultat är avgörande för en saklig och differentierad lönesättning. Dialogen bör leda till att den lön som fastställs i lönerevision uppfattas som en bekräftelse på det som lyfts fram i dialogen samt ge medarbeten kunskap om vad man kan göra för att påverka lönen. I förlängningen innebär detta att medarbetare som inte gör det som överenskommits i dialog inte kan förvänta sig någon positiv löneutveckling. 3 (11)

6 3 När sätts lönen Lönesättning av medarbetare sker vid olika tillfällen. Det sker alltid vid Nyanställning Lönerevision. Förnyad lönesättning kan ske vid Befordran av lektor till professor sker lönesättning i särskild ordning genom beslut av Rektor efter samtal med den befordrade. Vid befordran av biträdande lektor till lektor sker lönesättning i särskild ordning genom beslut av skolchef/motsvarande. Provanställnings övergång till tillsvidareanställning. Återinträde efter längre tjänstledighet. Annan tidsbegränsad anställning inom KTH Förändring av lön under pågående avtalsperiod ska endast ske i undantagsfall. Nedanstående kan endast ske efter samråd med centrala personalavdelningen. Ändring av lön under pågående avtalsperiod genomförs av skolchef/motsvarande när förhållande enligt nedan föreligger och behov av att ändra grundlönen i samband därmed är påkallat. Ändring av lön får endast avse medarbetare vars arbetsinnehåll väsentligt förändrats. Förhållanden som ska beaktas är väsentlig förändring i bredd och djup på arbetsuppgifterna, ökat ansvar och ökade befogenheter eller annan väsentlig omständighet som utgör ett mervärde för KTH. Detta gäller exempelvis personal- och budgetansvar, projektledning, ökat verksamhetsansvar. Marknadsläge kvarköp. I fall där en medarbetares kompetens är av avgörande betydelse för KTH och personen är på väg att lämna KTH för andra utmaningar kan kvarköp användas. 3.1 Nyanställning Nyanställda ska erbjudas en lön i enlighet med KTHs lönekriterier, se punkt (11)

7 3.2 Lönerevision Lönerevisionsarbetet startar med RALS (ramavtal om löner mm för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet mellan Arbetsgivarverket och arbetstagarorganisationer) som förhandlas mellan de centrala parterna på arbetsmarknaden, dvs. Arbetsgivarverket och Saco, OFR och Seko. Idag sluts tre ramavtal som oftast är snarlika varandra. Rektor är ytterst ansvarig för lönebildningen vid KTH och ger inriktningsdirektiv till personalavdelningen vid universitetsförvaltningen som förhandlar fram ett lokalt avtal. Skolchef/motsvarande ansvarar för lönesättningen inom respektive enhet. Personalavdelningen samordnar förhandling- och lönerevisionsarbetet. Personalchefen är formellt förhandlingsansvarig. Medarbetare som är anställda vid revisionsdatum bidrar till lönesumman som ska fördelas. Om en medarbetare ej ska ingå i revisionen ska det framgå av anställningsavtalet. I samband med lönerevisionen kan en löneöversyn vara aktuell att genomföra för att uppnå önskad lönestruktur inom enheten. Löneöversyn genomförs efter samråd med förhandlingsansvarig och utgör en del i löneförhandlingen. 3.3 Individuell lönesättning Den individuella lönesättningen sker utifrån lönekriterier i kapitel 4.1. De individuella förhandlingarna sker på/vid skola eller motsvarande med undantag för nyanställning eller befordran till professor samt doktorander. Ersättningar enligt lokala kollektivavtal såsom doktorandstege, OB (obekvämstillägg), beredskapstillägg, timlöner för extra personal etc. som ska vara lika oavsett skola, förhandlas centralt av personalavdelningen. 3.4 Provanställning Vid provanställning kan lönen sättas i det lägre intervallet för det som betraktas som normalt för befattningen om vissa lönepåverkande faktorer inte kan graderas. När provanställningen övergår i en tillsvidareanställning kan den slutliga lönen justeras. 3.5 Återinträde efter längre tjänstledighet När en person har varit borta från verksamheten under en längre tid och inte ingått i lönerevision bör en löneöversyn ske för att säkerställa att lönen är korrekt satt. 5 (11)

8 3.6 Annan tidsbegränsad anställning inom KTH Vid annan tidsbegränsad anställning inom KTH på en högre ansvarsnivå än den pågående anställningen får annan lön och befattningsbenämning bestämmas för den tid den tidsbegränsade anställningen avser. Undantaget för de fall där ställföreträdarskap ingår i arbetsuppgifterna och där lönesättning gjorts med hänsyn till detta. 6 (11)

9 4 Att sätta lön Det är viktigt att lönesättande chefer vid KTH sätter lön utifrån samma utgångspunkt. Följande kapitel tillsammans med mallar är tänkta att användas som ett verktyg för att få ett bra underlag inför löneförslag. Nedan preciseras KTHs lönekriterier och en beskrivning av bedömningsnivåer som ska underlätta bedömning av medarbetares skicklighet och resultat. I bilagor finns mallar där lönekriterier kan bedömas med hjälp av bedömningsnivåerna. 4.1 Lönekriterier Lönekriterier för alla medarbetare Lönekriterier tydliggör vad som ska bedömas vid lönesättning. Kriterierna utgör ett stöd till chefer och medarbetare i dialogen om lön och är ett verktyg för att chefer ska kunna göra en saklig bedömning av medarbetarnas resultat och skicklighet. För att den individuella lönesättningen ska få avsedda effekter för verksamheten och inte uppfattas som godtycklig är det av stor betydelse att den lönesättande chefen gör noggranna och sakliga avvägningar vid lönesättning. Den individuella lönesättningen bygger på bedömning av följande kriterier: Ansvar Arbetsuppgifternas svårighetsgrad Skicklighet och resultat Ansvar bedöms bland annat genom: Ledaransvar Här avses bland annat ansvar för att leda och samordna undervisning, handledning, projektledning, arbetsledning, ekonomi och för administrativa uppgifter. Ekonomiskt ansvar Här avses bland annat att säkra verksamhetens ekonomiska styrning och uppföljning. Budget- och bokslutsansvar. Personalansvar Här avses bland annat ansvar för att leda och fördela arbetet. Att genomföra utvecklingssamtal, lönesamtal och hålla arbetsplatsträffar (APT). Ansvar för samordningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet för sin enhet. Att för enheten exempelvis hantera det fysiska och psykosociala arbetsmiljöarbetet, rehabilitering, jämställdhetsfrågor mm Tekniskt ansvar Här avses ansvar för teknisk ledning. Ansvar för drift och underhåll av komplicerad utrustning och/eller dyrbar utrustning. 7 (11)

10 Arbetsuppgifternas svårighetsgrad bedöms bland annat genom: Arbetskrav. Här avses utbildnings- och erfarenhetskrav, kompetens som behövs för att utföra arbetsuppgifterna i anställningen. Grad av självständighet. Här avses grad av självständigt arbete i befattningen i förhållande till enhetens ledning. I vilken grad befattningshavaren själv planerar, utför och leder arbetet. Graden av den anställdes behov av stöd, givna direktiv och exakta uppgifter. I vilken utsträckning den anställde är självgående. Ansvarsområden, verksamhetsansvar, driva- och/eller verka i interna och externa nätverk, externt företräda KTH. Resultatpåverkan I vilken omfattning befattningen påverkar enhetens resultat. Arbetsmiljön De fysiska och psykosociala arbetsmiljöfaktorer som omger arbetsuppgifterna. Krav på att hantera psykisk och fysisk ansträngning samt koncentration/uppmärksamhet. Skicklighet och resultat bedöms bland annat genom: Kunskap Här avses kunskaper samt erfarenhet inom ämnes/fackområdet. Utvecklingspotential, samt analytisk och kreativ förmåga. Flexibilitet Här avses bland annat förmågan att ställa om sig till nya förutsättningar och situationer. Förmåga/vilja att ta på sig nya arbetsuppgifter och kompetensutvecklas. Förmåga att ha ett flexibelt förhållningssätt till sin egen roll. Serviceanda Här avses förmåga/vilja att ge god service och att bemöta kollegor och chefer på ett positivt och respektfullt sätt. Mångsidighet och initiativförmåga. Samarbetsförmåga Här avses förmågan att samarbeta med personer på olika nivåer inom och utom universitetet, bygga och bibehålla relationer och nätverk. Förmågan att dela med sig av sina egna kunskaper och erfarenheter. Effektivitet Här avses förmågan att snabbt sätta sig in i nya frågor och finna rationella lösningar. Ett mått på den anställdes produktivitet. Levererar den anställde eller är det mest planering och diskussioner? Arbetsresultat Här avses bland annat förmågan inom planerad tid uppnå överenskomna arbetsresultat. Förmågan att fokusera och avgränsa arbetet utifrån verksamhetsmålen. Att uppnå resultat kopplade till verksamhetsmålen. Förmågan att förbättra metoder och arbetssätt. Förmågan att ta egna initiativ och vara aktivt drivande i sitt arbete. 8 (11)

11 Grad och kvalitet En person kan vara effektiv och snabb men av intresse är också kvaliteten på arbetet och dess resultat. Hur skickligt utför den anställde sitt arbete och hur blir kvalitén på arbetsresultatet. Framställningsförmåga Här avses förmågan att kommunicera både muntlig och skriftlig framställning. Ledarskap Här avses förmågan och viljan att hjälpa kollegor till utveckling, att ge positiv respons och synliggöra kollegors arbetsinsatser. Representativitet Här avses förmågan att representera KTH som arbetsgivare på ett korrekt sätt Specifika lönekriterier för lärare och forskare KTHs kärnverksamhet är forskning och utbildning. Utöver de allmänna lönekriterierna som gäller samtliga medarbetare finns det ett antal specifika och relevanta kriterier för bedömning av skicklighet och resultat för denna grupp. Undervisning och forskning ska ur arbetsvärderingssynpunkt bedömas likvärdigt. Med lärare avses lärare enligt gällande anställningsordning. För vissa lärar- och forskningsbefattningar finns exempel på bedömningsgrunder även i anställningsordningen. Pedagogisk skicklighet bedöms bland annat genom: Förmåga att genomföra, utveckla och leda utbildning av hög kvalitet. Förmåga att skapa engagemang och intresse för ämnet. Förmåga till pedagogiskt utvecklingsarbete och läromedelsframställning. Undervisning vid andra lärosäten nationellt och internationellt. Forskningsarbete bedöms bland annat genom: Graden av nationell och internationell publicering, kvalitativa och kvantitativa mått. Antal citeringar i nationell och internationella artiklar/publikationer, kvalitativa och kvantitativa mått. Förmåga att söka och erhålla externa forskningsmedel. Förmåga att handleda forskarstuderande till doktorsexamen. Omfattningen av uppdrag i externa forskningsorganisationer. Omfattningen av gästforskning vid andra lärosäten nationellt och internationellt. Administrativt arbete & tredje uppgiften bedöms bland annat genom: Omfattningen av ledningsuppdrag eller uppdrag inom organ vid universitetet. Förmågan att förmedla forskningsinformation, populärvetenskapliga föreläsningar och framträdanden i massmedierna. 9 (11)

12 Omfattningen av uppdrag som sakkunnig, fakultetsopponent eller som ledamot i betygsnämnd vid disputation. Omfattningen av samverkan med externa partner Specifika lönekriterier för bedömning av chefer Chefer på alla nivåer har en viktig uppgift i att skapa en organisation där övergripande mål och riktlinjer genomsyrar verksamheten och medarbetarna känner samhörighet med universitetet. Att entusiasmera och motivera och att ta till vara på medarbetarnas initiativ och idéer är en viktig del av ledarskapet. Kompetenskraven för chefer varierar beroende på uppgift och ansvar. Utövandet av ledarskapet måste ständigt anpassas beroende på hur verksamhet och situation förändras. Ytterst handlar det om chefers förmåga att använda rätt kunskap och förhållningssätt vid rätt tillfälle för att nå goda resultat. Specifika lönekriterier utgår från KTHs tre kunskapsområden för ledarskap. Det strategiska, det operativa och det personliga ledarskapet där kommunikationen, dvs. förmågan att påverka och att påverkas går som en röd tråd genom allt och har många dimensioner. Ledarskapet bedöms bland annat genom: Strategisk kompetens Här avses bland annat förmågan att leda verksamheten mot universitetets vision och mål. Att tillämpa styrdokument och policys och att utveckla verksamheten utifrån KTHs utvecklingsplan. Ledningsförmåga Här avses bland annat förmågan att delegera, kommunicera, följa upp med konstruktiv återkoppling till medarbetare samt skapa förutsättningar för medarbetares utveckling. Omdöme Här avses bland annat förmågan att arbeta, leda och fatta beslut i enlighet med KTHs värdegrund. Lojalitet Här avses bland annat förmågan att representera sin grupp på ett korrekt sätt utan att ge avkall på arbetsgivarrollen. Initiativkraft Här avses bland annat förmågan att ta egna initiativ och vara aktivt drivande i sitt arbete. Förmågan/viljan att utveckla verksamheten. Social kompetens/förmåga att skapa Här avses bland annat förmågan att skapa och bibehålla goda relationer med personer på olika nivåer inom och utom universitetet. Visad förmåga att respektera, stödja och bekräfta sina medarbetare. Vara lyhörd inför andras synpunkter och idéer. Ekonomiskt ansvarstagande Här avses förmågan att säkra verksamhetens ekonomiska styrning och uppföljning. Budget- och bokslutsansvar. Administrativ förmåga Här avses förmågan att förstå, kommunicera och tillämpa styrdokument och policys inom 10 (11)

13 administrationen (ekonomi, personal etc.). Att säkerställa strukturerade, effektiva och kvalitetssäkrade interna processer och metoder. Arbetsglädje Här avses bland annat förmågan att skapa engagemang och en god psykosocial arbetsmiljö i sin grupp med en öppen och god stämning och en jämlik arbetsmiljö. Ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet, detta kan ex. innebära att förebygga/eller lösa konflikter. Resultat Här avses bland annat förmågan att på ett bra sätt skapa goda resultat avseende ex. trivsel, ekonomi, arbetsmiljö och att leverera i utsatt tid. 4.2 Exempel på bedömningsnivåer för prestationskriterier Bedömning av medarbetarens prestation i förhållande till lönekriterierna kan göras med hjälp av följande nivåer: 5 Överträffar med bred marginal de krav som ställs i befattningen och gör en utomordentlig arbetsinsats. 4 Överträffar i flera avseenden de krav som ställs i befattningen och gör en gedigen arbetsinsats. 3 Uppfyller de krav som ställs i befattningen och gör en god arbetsinsats. 2 Förbättring behövs i flera avseenden för att nå upp till de krav som ställs i befattningen. Även prestationsnivån behöver förbättras. 1 Fyller inte kraven i befattningen och prestationen är otillräcklig. Syftet med bedömningsnivåer är att underlätta för chefer att göra en saklig sammanvägd bedömning av arbetsprestation. Nivåerna är tänkt att utgöra en utgångspunkt för saklig motivering av ny lön. 4.3 Verktyg lönesättande chef Inför lönerevision fyll i tillämplig mall/-ar för alla medarbetare. Detta ger en helhetsbild där samtliga prestationer och resultat värderas på samma sätt och därmed gynnas saklighet. Det ger en god kännedom om alla enskilda medarbetares prestationer och bidrag till resultat vilket sedan ligger till grund för det faktiska förslaget. Underlaget kan med fördel användas i diskussioner med den enskilda medarbetaren för att öka tydligheten om arbetsgivarens syn på insats och resultat kopplat till verksamheten eller endast som arbetsmaterial för lönesättande chef. Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bedömningsunderlag lönekriterier för alla medarbetare Bedömningsunderlag specifika lönekriterier för lärare och forskare Bedömningsunderlag specifika lönekriterier för bedömning av chefer 11 (11)

Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning

Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning Karolinska Institutet, 2016-01-01 Ersätter Lönepolicy 2012-10-01, Dnr 5344/2012-200 Lönen som styrmedel INNEHÅLL 1. Lönebildning och lönesättning

Läs mer

Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning

Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning Karolinska Institutet, 2012-10-01 Dnr 5344/2012-200 Ersätter Lönepolicy 2004-09-30, dnr 4924/04-200 Lönen som styrmedel Dnr 5344/2012-200 INNEHÅLL

Läs mer

Att sätta lön vid lönerevision

Att sätta lön vid lönerevision 1 (7) BESLUT 2012-05-16 Dnr SU 609-1594-12 Personalchefen Att sätta lön vid lönerevision Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A 106 91 Stockholm 2 (7) Innehåll Inledning...

Läs mer

Lönepolicy för Umeå universitet

Lönepolicy för Umeå universitet Lönepolicy för Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-03-26 Dnr: UmU 300-376-13 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Policy Rektor 2013-03-26 tills vidare Lönebildning

Läs mer

LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Beslutad av Högskolestyrelsen 2004-12-10, omförhandlade lönekriterier 2007-11-06

LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Beslutad av Högskolestyrelsen 2004-12-10, omförhandlade lönekriterier 2007-11-06 LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Högskolans i Halmstads lönepolicy skall omfatta alla anställda. Lönesättningen skall grundas på arbetets svårighetsgrad, den anställdes utveckling,

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

Att sätta lön 1 (15)

Att sätta lön 1 (15) Att sätta lön 1 (15) 2 (15) Innehåll Lönesättning... 3 Lönepolicy vid Stockholms universitet... 4 När sätts ny lön?... 6 Ansvar för lönesättning... 7 Lönerevision... 8 Lönekriterier... 9 Lönekriterier

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m.

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. Sida: 1 av 12 Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2010-T) Avtalstidens längd 1 Parterna träffar ett tillsvidareavtal

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet SEKO universitetsklubben 1 Avtalstidens längd Parterna

Läs mer

Lönebildning och lönesamtal

Lönebildning och lönesamtal Lönebildning och lönesamtal Bildspel att använda vid arbetsplats möten vid Uppsala universitet Uppdaterad 2011-11-04. Personalavdelningen. 1 Mål för lönebildning i staten Verksamhetens behov i centrum

Läs mer

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Prel. 05 2015-11-01 1 Inledning Dessa riktlinjer gäller för samtliga anställda inom kommunen samt dess ägda bolag i tillämpliga delar. 2 Grundläggande principer

Läs mer

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision.

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. 1 (7) BESLUT 2013-08-29 SU FV-2.3.8-2436-13 Personalchefen Lönekriterier för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A

Läs mer

Medarbetarsamtal vid KI Performance management Mats Engelbrektson

Medarbetarsamtal vid KI Performance management Mats Engelbrektson Medarbetarsamtal vid KI Performance management 2016 Mats Engelbrektson Användningsområde Detta bildmaterial syftar till att på ett grundläggande sätt beskriva hur medarbetarsamtal ska tillämpas vid KI

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Kriterier för lönesättning vid Högskolan

Kriterier för lönesättning vid Högskolan Kriterier för lönesättning vid Högskolan Dalarna Bilaga till Policy för löner Beslut: Rektor 2005-04-13 Revidering: 2009-02-12, 2013-10-24 Dnr: DUC 2003/539/12 Gäller fr o m: 2013-10-24 Ersätter: Kriterier

Läs mer

1(9) Lönepolicy. Styrdokument

1(9) Lönepolicy. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-01-12 11 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 1.1 Mål...4 1.2 Allmänt...4

Läs mer

Riktlinjer inför löneöversyn. Antaget i Personalutskottet 32/2004, reviderat KS PU 75/2006. Reviderat i kommunstyrelsen 187/2009.

Riktlinjer inför löneöversyn. Antaget i Personalutskottet 32/2004, reviderat KS PU 75/2006. Reviderat i kommunstyrelsen 187/2009. Riktlinjer inför löneöversyn Antaget i Personalutskottet 32/2004, reviderat KS PU 75/2006. Reviderat i kommunstyrelsen 187/2009. 1(4) Grundläggande principer för lönesättning Enligt gällande centralt löneavtal

Läs mer

Lönebildning i Ystads kommun. Verksamhet. Medarbetare. Upprättat maj 2014. Personalavdelningen. Attraktiv arbetsgivare med medveten lönesättning

Lönebildning i Ystads kommun. Verksamhet. Medarbetare. Upprättat maj 2014. Personalavdelningen. Attraktiv arbetsgivare med medveten lönesättning Lönebildning i Ystads kommun Attraktiv arbetsgivare med medveten lönesättning Verksamhet Individuell och differentierad lönesättning Långsiktiga mål Medarbetare Lön som styrmedel Kortsiktiga mål MÅL Utvecklingssamtal

Läs mer

Mall 2 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen

Mall 2 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen Mall 2 för utvecklingssamtal 2013-09-19 Personalavdelningen Utvecklingssamtal 1 Vid Linnéuniversitetet genomförs utvecklingssamtal årligen. Inför utvecklingssamtalet ska både chef och medarbetare i god

Läs mer

Personalpolicy i Hultsfreds kommun

Personalpolicy i Hultsfreds kommun Personalpolicy 1 (5) Personalpolicy i Hultsfreds kommun Inledning Kommunstyrelsen är det politiska organ som ytterst är ansvarig för personalpolitiken i Hultsfreds kommun. Det är kommunstyrelsen som beslutar

Läs mer

Bra lönebildning. Lönen som värdeskapande drivkraft i företagets utveckling - IF Metalls avtalsområde.

Bra lönebildning. Lönen som värdeskapande drivkraft i företagets utveckling - IF Metalls avtalsområde. Bra lönebildning Lönen som värdeskapande drivkraft i företagets utveckling - IF Metalls avtalsområde. 1 Förord IKEM Innovations- och kemiindustrierna i Sverige verkar för en företags- och medarbetarnära

Läs mer

Lönekartläggning 2011

Lönekartläggning 2011 ekartläggning 2011 ekartläggning 2011 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 2 1. BAKGRUND 3 1.1. DISKRIMINERINGSLAGEN 3 2. METOD 4 2.1 VERKTYG 4 2.2 ARBETSGÅNG 4 2. 3 SAMVERKAN 5 3. ORGANISATIONENS

Läs mer

Information. Lön och utveckling. Enköpings kommun

Information. Lön och utveckling. Enköpings kommun Information Lön och utveckling Enköpings kommun Den här foldern riktar sig till dig som är medarbetare i Enköpings kommun. Här får du en kortfattad och översiktligt bild över hur Enköpings kommun arbetar

Läs mer

PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN

PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN VISION Polismyndigheten i Kronobergs län ska vara en attraktiv arbetsplats med medarbetare som känner arbetstillfredsställelse i sitt arbete

Läs mer

Lönepolicy. Beslutat av Personalchef. Gäller från 100101

Lönepolicy. Beslutat av Personalchef. Gäller från 100101 Lönepolicy Beslutat av Personalchef Gäller från 100101 Lönepolicy för Linnéuniversitetet Inledning Linnéuniversitetets lönepolicy skall skapa förutsättningar att attrahera och behålla medarbetare med rätt

Läs mer

Lokal lönebildning i energibranschen EFA Sif - Sveriges Ingenjörer

Lokal lönebildning i energibranschen EFA Sif - Sveriges Ingenjörer Lokal lönebildning i energibranschen EFA Sif - Sveriges Ingenjörer Innehåll Löneprocessen EFA Sif Sveriges Ingenjörer Åhörarkopior av Löneprocessen en årscykel Exempel på löneprocesser Löneavtalet (Sif)

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

KFOs lilla lathund. Om Lönesättning

KFOs lilla lathund. Om Lönesättning KFOs lilla lathund Om Lönesättning Att utforma en genomtänkt lönestruktur KFOs löneavtal är normalt utformade som minilöneavtal. I andra avtal bestäms lönen mellan den anställde och arbetsgivaren. I något

Läs mer

Lönepolicy. med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016. Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29

Lönepolicy. med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016. Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29 A Lönepolicy med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016 Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29 Inledning Dorotea kommuns samtliga verksamheter har till

Läs mer

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensförsörjningsprocessen är en del av verksamhetsutvecklingen och syftar till

Läs mer

Lönekartläggning 2009

Lönekartläggning 2009 Lönekartläggning 2009 Kartläggningen genomförd 2008-11-25/26 Beslutad i kommunstyrelsen 2009-02-03 2 (46) Sammanfattning Diskrimineringslagen ålägger arbetsgivare med fler än 25 anställda att göra en lönekartläggning.

Läs mer

Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor. Mångfaldspolicy och mångfaldsplan

Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor. Mångfaldspolicy och mångfaldsplan Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor Mångfaldspolicy och mångfaldsplan Denna plan är fastställd av KTHs styrelse i september 2003. Den är framtagen i samarbete med arbetstagar- och studentrepresentanter.

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer

Lönepolitiska riktlinjer Lönepolitiska riktlinjer Antagna av kommunstyrelsen 2012-05-14, 159 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Mål 3. Grundläggande principer och definitioner 4. Ansvar 5. Riktlinjer vid lönesättning 6. Lönebildning

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 10

Kommunstyrelsen. Ärende 10 Kommunstyrelsen Ärende 10 Kommunledningsstaben, Personalavdelningen Jessica Nilsson jessica.nilsson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-11-26 1(1) Beredning Centrala ledningsgruppen 151126 Beredning Allmänna

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Mall för lönesamtal. På bilden nedan visas vad som påverkar lönen. Medarbetaren: Lönesättande chef: 1/10

Mall för lönesamtal. På bilden nedan visas vad som påverkar lönen. Medarbetaren: Lönesättande chef: 1/10 Mall för lönesamtal Inför den årliga lönerevisionen har chef och medarbetare lönesamtal med stöd av denna mall, där samtalet också dokumenteras. Det är viktigt att medarbetaren vet på vilka grunder lönen

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer och arbetsordning vid lönesättning

Lönepolitiska riktlinjer och arbetsordning vid lönesättning MAH / Personalavdelningen Fastställd av rektor 2009-02-12 Dnr PA 15-09/59 Lönepolitiska riktlinjer och arbetsordning vid lönesättning Mål I Malmö högskolas dokument Där mångfald gör skillnad 2006 2015

Läs mer

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning.

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning. BESLUT Dnr STYR 2014/676 1 2014-09-19 Universitetsstyrelsen Lunds universitets anställningsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet

Läs mer

I-avtalet 2016 2019. Lönebildningsavtal. Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31

I-avtalet 2016 2019. Lönebildningsavtal. Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31 I-avtalet 2016 2019 Lönebildningsavtal Giltighetstid 2016-04-01 2019-03-31 Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Unionen Ledarna AiF, Akademiker förbunden inom Fastigos avtalsområde (Sveriges

Läs mer

Lönestrategi 2016-2018

Lönestrategi 2016-2018 LULEÅ KOMMUN 1 (6) 2015-11-13 Lönestrategi 2016-2018 Lönebildning i Luleå kommun Lönebildningen i kommunen ska bidra till att nå målen i verksamheten. Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens

Läs mer

Ledningsfilosofi för Vimmerby kommun

Ledningsfilosofi för Vimmerby kommun Ledningsfilosofi för Vimmerby kommun Policy för förtroendevalda Policy för ledare Värdegrund för Vimmerby kommun Antagen av kommmunfullmäktige 2006-03-27 43 KOMMUNFULLMÄKTIGE 1 1 Grundläggande värderingar

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Mittuniversitetets lönekriterier

Mittuniversitetets lönekriterier Mittuniversitetets lönekriterier Publicerad: 2018-09-20 Beslutsfattare: Anders Fällström Handläggare: Helena Karlsson Beslutsdatum: 2018-09-19 Giltighetstid: 2021-09-18 Sammanfattning: Mittuniversitetets

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LÖNEBILDNING

RIKTLINJER FÖR LÖNEBILDNING 2011-01-26 Sid 1 (9) RIKTLINJER FÖR LÖNEBILDNING i Gävle kommunkoncern P E R S O N A L A V D E L N I N G E N Gävle Kommun, Drottninggatan 22, 801 84 Gävle Besöksadress Stadshuset, Drottninggatan 22 Tfn

Läs mer

3, 2006. Lönepolicy. Beslut 2006-003 2006-02-01. Beslut. Direktionen beslutar: att fastställa bifogad lönepolicy.

3, 2006. Lönepolicy. Beslut 2006-003 2006-02-01. Beslut. Direktionen beslutar: att fastställa bifogad lönepolicy. Beslut 2006-003 2006-02-01 3, 2006 Beslut Lönepolicy Direktionen beslutar: att fastställa bifogad lönepolicy. Ärendebeskrivning Bifogad lönepolicy skall utgöra grunden för en fungerande lönebildning. Målsättningen

Läs mer

pmochco 2009 Riktlinjer & Strategier Nr 1 Utbildningsförvaltningens chefsprogram Utbildningsförvaltningen

pmochco 2009 Riktlinjer & Strategier Nr 1 Utbildningsförvaltningens chefsprogram Utbildningsförvaltningen pmochco 2009 Riktlinjer & Strategier Nr 1 Utbildningsförvaltningen Utbildningsförvaltningens chefsprogram Utbildningsförvaltningens chefsprogram Utbildningsförvaltningen, Box 22049, 104 22 Stockholm. Besöksadress:

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

Innehållsförteckning. Tnr 20

Innehållsförteckning. Tnr 20 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 5 2 Övergripande mål för lönebildningen... 5 3 Löneprocessen... 6 4 Förhandlingsordning... 9 5 Giltighetstid... 9 Avtal om Kompetensutveckling i företagen...

Läs mer

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet 1. (7) Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet Inledning Detta dokument är en beskrivning av processen i ett utvecklingssamtal. I dokumentet får du en bild av utvecklingssamtalets syfte och uppbyggnad.

Läs mer

Löneseminarium för prefekterna inför löneöversyn 2013 juni 2012. Cecilia Bernstöm Elizabeth Neu Morén

Löneseminarium för prefekterna inför löneöversyn 2013 juni 2012. Cecilia Bernstöm Elizabeth Neu Morén Löneseminarium för prefekterna inför löneöversyn 2013 juni 2012 Cecilia Bernstöm Elizabeth Neu Morén Disposition Lönepolitik Statlig och för universitetet Resultat 2010-2012 Sammanfattning och slutsatser

Läs mer

Gunnel Liliefelt-Gustafsson den / 2008. Solbritt Lonne-Rahm den / 2008

Gunnel Liliefelt-Gustafsson den / 2008. Solbritt Lonne-Rahm den / 2008 1(6) Justeras: Gunnel Liliefelt-Gustafsson den / 2008 Solbritt Lonne-Rahm den / 2008 Lokal förhandlingsordning för löneöversyn 2008 vid Karolinska Universitetssjukhuset Parter: Karolinska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Löneseminarium för Förvaltningens avdelningschefer inför löneöversyn 2013 1 juni. Cecilia Bernstöm Anne-Li Nagy Westergren Elizabeth Neu Morén

Löneseminarium för Förvaltningens avdelningschefer inför löneöversyn 2013 1 juni. Cecilia Bernstöm Anne-Li Nagy Westergren Elizabeth Neu Morén Löneseminarium för Förvaltningens avdelningschefer inför löneöversyn 2013 1 juni Cecilia Bernstöm Anne-Li Nagy Westergren Elizabeth Neu Morén Disposition Lönepolitik Statlig och för universitetet Resultat

Läs mer

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut 2011-12-08 Reviderad 2012-09-27

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut 2011-12-08 Reviderad 2012-09-27 Dnr: LNU 2012/359 Anställningsordning för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet Beslut 2011-12-08 Reviderad 2012-09-27 Innehåll för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet 1 1 GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Revisionsrapport Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Landstinget Halland September 2010 Anders Lundberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

En information om avtalets innebörd lämnas till samtliga tjänstemän. Arbetsgivaren och berörd lokal tjänstemannapart anordnar en sådan information.

En information om avtalets innebörd lämnas till samtliga tjänstemän. Arbetsgivaren och berörd lokal tjänstemannapart anordnar en sådan information. Löneavtal Inledning Det traditionella centrala löneavtalet anger hur löneökningarna ska räknas fram, till exempel i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal är ett alternativ och anger inte

Läs mer

Avtal om löner i 2007/2008 års nivå m m enligt RALS 2007-2010

Avtal om löner i 2007/2008 års nivå m m enligt RALS 2007-2010 TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2008-319 2008-06-04 Dossie 430 Parter: Tullverket OFR/P genom TULL-KUST Avtal om löner i 2007/2008 års nivå m m enligt RALS 2007-2010 Inledning Detta avtal omfattar medlemmar tillhörande

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle. Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle. Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle Beslutad av Högskolestyrelsen 2014-12-12 Dnr HIG-STYR 2014/137 1 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle HIG-STYR 2014/137 Inledning Fastställt av Högskolestyrelsen

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 3 2 Övergripande mål för lönebildningen... 3 3 Löneprocessen... 4 4 Förhandlingsordning...

Läs mer

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1 Idé & framtid LEdarna sveriges chefsorganisation alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer 2014 Ledarna 1 verksamhetsidé Ledarna är en organisation för chefer.

Läs mer

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola 1/16 Dnr 654/1.2.1/2014 Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola Beslutad av Organisationskommittén 2013-12-20 Reviderad av högskolestyrelsen 2015-02-16 2/16 Innehållsförteckning Anställningsordning

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (21) 2010-12-03 Dnr SU 601-3485-10 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-12-03 att gälla fr.o.m.

Läs mer

Lokal löneprocess på ABB Sverige för medlemmar i Sveriges Ingenjörer/akademikerförbunden

Lokal löneprocess på ABB Sverige för medlemmar i Sveriges Ingenjörer/akademikerförbunden Utgåva 2013-09-13 CD, BN, LEM sid 1/9 Lokal löneprocess på ABB Sverige för medlemmar i Sveriges Ingenjörer/akademikerförbunden Innehåll: 1. Förberedelse och information på förhandlingsenhet/lbu nivå. 2.

Läs mer

Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)....... Studentens namn Personnummer Kursbeteckning Antal veckor VFU.. Kommun/Partnerområde... VFU-lärare Skola/institution Skolår... HFU-lärare

Läs mer

REGLER FÖR LÖNESÄTTNING GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR LÖNESÄTTNING GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr F1 4129/04 REGLER FÖR LÖNESÄTTNING GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Personalenheten Beslutsdatum 2010-05-06

Läs mer

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Mats Rydby 2004-12-16 Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Jag är som ledare och chef medveten om att organisationens kärna och höjdpunkt är kunden/brukaren och dennes möte med medarbetaren i ett

Läs mer

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017

Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Korsholms kommuns Personalstrategi 2014-2017 Samarbetskommittén 14.4.2014 Personalsektionen 12.5.2014 Kommunstyrelsen 16.6.2014 Kommunfullmäktige 22.9.2014 I Korsholms kommun sätter vi ribban högt. Vi

Läs mer

Resultat- och. utvecklingssamtal

Resultat- och. utvecklingssamtal Resultat- och tjänstemän 1999 utvecklingssamtal MEDARBETARE Namn: Datum: 2 Resultat- och utvecklingssamtal Varför? Resultat- och utvecklingssamtalet är en viktig länk mellan förvaltningens/enhetens mål

Läs mer

Förhandlingsprotokoll Massa/Papper. Förbundsförhandling. Föreningen Sveriges Skogsindustrier Sveriges Ingenjörer. Tid: den 10 april 2010

Förhandlingsprotokoll Massa/Papper. Förbundsförhandling. Föreningen Sveriges Skogsindustrier Sveriges Ingenjörer. Tid: den 10 april 2010 Förhandlingsprotokoll Massa/Papper Art: Parter: Förbundsförhandling Föreningen Sveriges Skogsindustrier Sveriges Ingenjörer Tid: den 10 april 2010 Plats: Ärende: Närvarande: Stockholm Alternativt löneavtal

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T)

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) Avtal 2012-10-25 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket Saco-S Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) 1 Parterna sluter ramavtal om

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 Innehållsförteckning Avtal om lokal lönebildning..3 1 Avtalets omfattning 4 2 Lönebildningens syfte och förutsättningar.. 4 3

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM FÖR KOMMUNFÖRBUND ET NORRBOTTEN

PERSONALPOLITISKT PROGRAM FÖR KOMMUNFÖRBUND ET NORRBOTTEN 1 KOMMUNFÖRBUNDET Fastställd av styrelsen 2011-06-09 NORRBOTTEN PERSONALPOLITISKT PROGRAM FÖR KOMMUNFÖRBUND ET NORRBOTTEN 2 KOMMUNFÖRBUNDET NORRBOTTEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1 Inledning 3 2 Varför en

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program FÖRFATTNINGSSAMLING Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14, 274 1 Personalpolitiskt program Norrtälje kommun 2012-12-18 2 Personalpolitiken Det kommunala uppdraget formas genom

Läs mer

Lönepolitiskt program för Lunds universitet fastställt av universitetsstyrelsen den 7 april 2000

Lönepolitiskt program för Lunds universitet fastställt av universitetsstyrelsen den 7 april 2000 Dnr I F 9 5307/1999 1 (5) Lönepolitiskt program för Lunds universitet fastställt av universitetsstyrelsen den 7 april 2000 Lönepolitiken har till grundläggande syfte att medverka till att universitetet

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

Almega Tjänsteförbunden, bransch Almega Fastighetsarbetsgivarna. Ärende Avtal om löner och anställningsvillkor 1 juni 2004 31 maj 2007

Almega Tjänsteförbunden, bransch Almega Fastighetsarbetsgivarna. Ärende Avtal om löner och anställningsvillkor 1 juni 2004 31 maj 2007 PROTOKOLL Förbund Almega Tjänsteförbunden, bransch Almega Fastighetsarbetsgivarna Ärende Avtal om löner och anställningsvillkor 1 juni 2004 31 maj 2007 Parter Almega Fastighetsarbetsgivarna CF Tid 25 maj

Läs mer

23 MAJ 2014. Kompetensprofil

23 MAJ 2014. Kompetensprofil Kompetensprofil Ett dokument för oss som rekryterar som hjälper oss att hitta dem vi vill ha, göra en bra matchning. Dokumentet hjälper oss att beskriva vår verksamhet och de utmaningar vi står inför.

Läs mer

Mall 1 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen

Mall 1 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen Mall 1 för utvecklingssamtal 2013-09-19 Personalavdelningen Medarbetare: Befattning: Chef: Datum: Kunskap Motivation Vilja Flexibilitet Samarbetsförmåga Förmåga Förmåga att bidra till kollegors utveckling

Läs mer

Lönekartläggning Tyresö kommun

Lönekartläggning Tyresö kommun Lönekartläggning Tyresö kommun 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lönekartläggning enligt diskrimineringslagen... 3 Arbetsgrupp... 3 Granskning av lönepolitiken... 3 Kartläggning av medarbetares arbetsuppgifter...

Läs mer

2.2 Examina Högskoleexamina med år, ämne, plats. Kopia av bevis endast avseende högsta examen bifogas. Docentkompetens. Kopia av bevis bifogas.

2.2 Examina Högskoleexamina med år, ämne, plats. Kopia av bevis endast avseende högsta examen bifogas. Docentkompetens. Kopia av bevis bifogas. BESLUT 2011-03-14 Dnr SU 601-0358-11 Handläggare: Ann-Charlotte Östblom Personalspecialist Personalavdelningen Mall för ansökan om anställning som lärare vid Stockholms universitet. Gäller även ansökan

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010 2012)

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010 2012) Avtal Bilaga 1 2010-10-08 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet

Läs mer

Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2

Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2 Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2 Medarbetaridé - Det demokratiska uppdraget sid 3 - Stolthet och professionalitet sid 3 - Ledare och medarbetare sid

Läs mer

LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag

LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag AVTAL TECKNAT 2016 Giltighetstid: 2016-05-01 2017-04-30 Akademikerförbunden Innehållsförteckning Löner Unionen... 3 Förhandlingsordning vid lönerevision Unionen...

Läs mer

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna.

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna. 1 (9) ANSTÄLLNINGSORDNING Högskolestyrelsens beslut 2015-06-03 Dnr 2015/642 A21 Anställningsordning för Högskolan Väst Inledning Vid högskolan ska finnas en anställningsordning med de regler som tillämpas

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Lönekriterier. för sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Generella utgångspunkter för lönebildning. Syftet. Metod. Viktning

Lönekriterier. för sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Generella utgångspunkter för lönebildning. Syftet. Metod. Viktning Lönekriterier för sjukgymnaster och arbetsterapeuter ÖSTERSUND VÅRD- OCH OMSORGS- FÖRVALTNINGEN Generella utgångspunkter för lönebildning Lönebildning och lönesättning ska bidra till att arbetsgivaren

Läs mer

ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG

ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG Sida 1 (6) Personalavdelningen/FoUenheten 2014-03-04 ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG Kvalifikationskrav, mål och ansvarsbeskrivningar samt fördelning from ht 2014 Beslutas att förvaltningen, utifrån

Läs mer

Hållbar organisations- utveckling

Hållbar organisations- utveckling Hållbar organisations- utveckling Centrum för arbets- och miljömedicin Solnavägen 4, 113 65 Stockholm 08-123 400 00, camm@sll.se http://camm.sll.se Arbetslivet blir alltmer oförutsägbart med fler och snabbare

Läs mer

Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan

Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan 1 Föräldraorganisationen BARNverkets yttrande över Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan Dnr U2015 1888 S A. Sammanfattning av BARNverkets synpunkter Varför rektorernas arbetssituation

Läs mer

Lön. Lön 2013-09-14. Kursmomentet behandlar Lönens uppbyggnad Lön vid nyanställning Löneöversyn Lönebildning Lönesamtal Lönebegrepp

Lön. Lön 2013-09-14. Kursmomentet behandlar Lönens uppbyggnad Lön vid nyanställning Löneöversyn Lönebildning Lönesamtal Lönebegrepp 2013-09-14 Lön Lön Kursmomentet behandlar Lönens uppbyggnad Lön vid nyanställning Löneöversyn Lönebildning Lönesamtal Lönebegrepp Facklig grundkurs 2013/14 - Lön 3 1 2013-09-14 Vad tjänar en lärare? En

Läs mer

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas Demo Demo Totalt har 6 av 9 slutfört analysen (67 %) Analysdatum: 2008-11-05 Utskriftsdatum: 2013-03-25 Solleftegatan 15 162 53 Vällingby 08-7919800

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2012-2013)

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2012-2013) Avtal 2012-10-04 Bilaga 1 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017 Innehållsförteckning LIKABEHANDLINGSARBETET PÅ STOCKHOLM VATTEN... 2 POLICY... 2 STOCKHOLM VATTENS DEFINITION AV LIKABEHANDLING... 2 PLANENS SYFTE OCH

Läs mer

Chef till underrättelseverksamheten vid Nationella operativa avdelningen

Chef till underrättelseverksamheten vid Nationella operativa avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef till underrättelseverksamheten vid Nationella operativa avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter

Läs mer

Styrdokument LEDNINGSPOLICY. Syfte

Styrdokument LEDNINGSPOLICY. Syfte Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2001-04-09 32 Ansvarig: Personalchef Revideras: år 2007 Följas upp: LEDNINGSPOLICY Syfte Ledningspolicyn har som syfte

Läs mer

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 HR i riktning mot Halmstads kommuns vision Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 Vi har en vision! HALMSTADS VISION HAR TRE HJÄRTAN Vi har en vision om framtiden i Halmstad. Den beskriver hur kommunen vill

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 5 1(8)

Innehållsförteckning. Bilaga 5 1(8) Bilaga 5 1(8) Innehållsförteckning Avtal om Samverkan och utveckling 5 1. Allmänt. 5 2. Medbestämmande och samverkan 6 3. Koncerner och företag med flera driftsenheter. 8 4. Facklig information på betald

Läs mer

Lönekartläggning och analys samt Handlingsplan för jämställda löner 2015-2017

Lönekartläggning och analys samt Handlingsplan för jämställda löner 2015-2017 Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad datum Paragraf 285 1(18) Lönekartläggning och analys samt Handlingsplan för jämställda löner 2015-2017 2(18) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syftet med kartläggningen...

Läs mer