Projektbeskrivning Komplettering Yttre gestaltning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektbeskrivning Komplettering 2010.08.31 Yttre gestaltning"

Transkript

1 Nya Karolinska Solna - NKS Bygglovshandling Projektbeskrivning Komplettering Yttre gestaltning 1 Bakgrund Stockholms Läns Landsting (SLL) tecknade under våren 2010 ett avtal med Swedish Hospital Partners AB (SHP) om uppförandet av Nya Karolinska Solna (NKS). SHP ägs till lika delar av SKANSKA och Innisfree en engelsk investeringsfond med omfattande internationella erfarenheter av vårdprojekt. SHP är sedan kontrakt tecknats byggherre för NKS och uppdraget omfattar förutom uppförandet även ett 30-årigt ansvar för drift och underhåll av hela anläggningen exklusive vård. Upphandlingen av SHP genomfördes i enlighet med Lagen om Offentlig Upphandling. Som ett led i säkerställande av kontraktsunderlaget ansökte SHP (genom SKANSKA) i februari 2010 om bygglov (prövning av planenlighet) för större delen av den planerade anläggningen. Stadsbyggnadsnämnden i Solna beslöt vid sitt sammanträde att bevilja denna bygglovansökan. Beslutet villkorades med att utvändig gestaltning inklusive materialval och kulör skall fastställas i stadsbyggnadsnämnden i särskilt beslut efter att byggherren presenterat ett förslag. 2 Etappindelning av bygglov Med anledning av projektets betydande omfattning och komplexitet har SHP och Solna stad enats om att den fortsatta bygglovprocessen kommer att ske etappvis. En preliminär indelning av kompletterande bygglovansökningar avseende yttre gestaltning mm ser ut som följer: Etapp U1/U4 byggnader för vård (sjukhusets huvudbyggnad) Etapp U3/U6/U2:8 byggnader för teknisk försörjning (U3), parkering och logistik (U6) samt strålningsbehandling (U2:8) Etapp U2 byggnader för forskning och utbildning Etapp U5 - patienthotell Bild 1. etappindelning av bygglov Föreliggande kompletterande ansökan avser yttre gestaltning av etapp U1/U4 dvs kvarteren som begränsas av Solnavägen i väster, Norrbacka institutet i öster, Thorax-blocket i norr och Torget i söder. 1(8)

2 3 Förutsättningar Det nya universitetssjukhuset kommer att inta en central roll vid utvecklingen av Stockholmsregionen till ett biomedicinskt kraftcentrum. Avsikten är att NKS och Karolinska Institutet (KI) tillsammans skall komma att attrahera såväl forskare som entreprenörer på internationell nivå. Ett viktigt konkurrensmedel i detta sammanhang är en omsorgsfull och karaktärsfull gestaltning med rika upplevelsevärden. Parallellt med utbyggnaden av NKS planeras inom KI:s område för omfattande nybyggnationer längs Solnavägen. Fram tonar bilden av en helt ny stadsdel där Solnavägens betydelse som stadsgata kommer att stärkas väsentligt. 4 Övergripande disposition NKS NKS planeras i sin helhet som en integrerad del av kvartersstrukturen i Stockholms expanderade stadskärna. Vårdkvarteren (U1) sträcker sig mellan sjukhusparken i öster och Solnavägen i väster. Norr om vårdkvarteren sträcker sig det Akademiska stråket i ett terrassplan över byggnad U4 och vidare som en bro ut över Solnavägen som en förenande grön länk mellan KI:s campusområde i väster och sjukhusparken i öster. Norr om det Akademiska stråket, vänt mot KI och Solnavägen, ligger U2 med forskningsoch utvecklingslaboratorier. I öster vänt mot Sjukhusparken planeras U2:8 en separat byggnad för Strålningsbehandling. I områdets norra del med access från Karolinska vägen ligger anläggningens tekniska försörjning i U3 och logistikcentrum/ parkering i U6. I U5 vid Torget i söder planeras ett patienthotell. Under Torget förläggs besöksparkering och angöring för färdtjänst mm. Bild 2. Situationsplan 2(8)

3 5 Projektet NKS innebär ett paradigmskifte för vården och forskningen. Sambanden och den fysiska närheten mellan forskningen inom KI och vården inom NKS stärks väsentligt. Härigenom skapas fundamenten för snabbare och ökat kunskapsutbyte med nya samarbetsformer, nya vårdmetoder och nya tekniska lösningar som resultat. För NKS är det av stor vikt att denna nyordning återspeglas i ett modernt framåtsyftande gestaltningskoncept. Med ambitionen att hålla världsklass följer också kravet att verksamheterna inom NKS snabbt måste kunna anpassas efter nya forskningsrön och teknikskiften. Detta medför extraordinära krav på omställbarhet och fysisk föränderlighet av lokalerna. Det urbana läget med fasta, fysiska begränsningar för fortsatt utbyggnad skärper till dessa krav ytterligare. NKS planeras därför för en mycket långtgående flexibilitet och generalitet inom sina givna gränser. Ett påtagligt fysiskt uttryck för detta är de exceptionella våningshöjderna om drygt 4,9 meter. Till detta kommer kraven på absolut driftssäkerhet. All vital försörjning planeras redundant (dubblerad) för att kunna säkerställa oavbruten verksamhet. Bild 3. Vy över huvudbyggnaden - U1- från Torget 6 Övergripande gestaltningsprinciper etapp U1/U4 U1 är anläggningens huvudbyggnad till vilken så gott som all vårdverksamhet är samlad. Byggnaden utgör fond i det stora Torg som markerar övergången mellan Stockholm och Solna. Mot Torget annonseras anläggningens entréhall med en huvudentré i ett öppet soligt läge intill Solnavägen. Huvudbyggnadens norra långsida ansluter mot det Akademiska stråket. U1:s övergripande struktur består av fem högre kärnbyggnader i 9-10vån omslutna av en lägre mantelbyggnad i 6 våningar. De två indragna marknära våningarna sammanbinds till ett sockelvåningsmotiv. Kärnbyggnaderna kommer genom sin storlek och höjd att vara avläsbara på stora avstånd i den omgivande staden. I den nära omgivningen avskärmar mantelbyggnaden de högre volymerna och förankrar med sin lägre kontinuerliga takfot anläggningen i den omgivande stadens skala. 3(8)

4 Genom koncentrerade, samlade volymer och ett starkt urbant sammanhang uttrycker byggnaderna ett epokskifte i Karolinska sjukhusets verksamhetshistoria. Utgångspunkten för den yttre gestaltningen är att NKS grundkoncept sammanflätningen med staden samt integrationen av vård, forskning och utbildningskall stärkas och detta tydliggörs i byggnadernas utformning och disposition. Anläggningen skall vara tidlöst tilltalande och förmedla en upplevelse av trygghet, omtanke och omsorg. Publika verksamheter och kommersiella lokaler förläggs i sockelvåningarna mot Solnavägen och Torget för att skapa en stark förankring i den omgivande stadsstrukturen. Mantelns uppglasade fasader skall i största möjliga mån göra byggandens funktion och innehåll avläsbart från Torget och Solnavägen. All huvudsaklig invändig horisontell förflyttning sker i ö-v riktning längs mantelbyggnadens södra långfasad och motsvarande vertikala förflyttningar sker i hissbatterier inplacerade mellan kärnbyggnaderna. Ambitionen är att det även för den tillfällige besökaren skall vara lätt att orientera sig vid förflyttning i den stora anläggningen. Stor vikt har därför lagts vid att från huvudstråk, lounger och väntrum genom stora uppglasade partier skall bjuda på generösa, orienterande utblickar över den omgivande staden. Omvänt kan kommunikationssystemet intuitivt avläsas redan från torget. Bild 4. Vy från sjukhusparken mot U1 -vårdbyggnaderna- och Akademiska stråket över U4. 7 Kärnor Sjukhuskvarterens verksamheter samlas i fem vårdblock - kärnor - som reser sig över mantelbyggnadens samlande struktur. Kärnornas yttre fasader kläs med ljusa glaserade klinkerskivor i en skimrande vit nyans. Klinkermaterialet utstrålar beständighet och fräschör och ger anläggningen ett ljust, modernt och samtida uttryck. Grundmaterialet erbjuder stora variations- och uttrycksmöjligheter i gestaltningen. Skivorna tillverkas efter önskemål i olika format, glanstal och mönster i relief. Ambitionen är att i den 4(8)

5 fortsatta detaljutformningen utnyttja dessa variationsmöjligheter så att byggnaderna på ett subtilt sätt skiftar karaktär beroende av avstånd, betraktelsevinkel och ljusförhållanden. Mellan kärnorna skapas öppna gårdar mot vilka huvuddelen av vårdrummen är förlagda. Gårdarna utgör patientnära miljöer och stor omsorg kommer att läggas på utformningen av dessa. Grönska, dagsljus och en visuellt berikande miljö är kvaliteér som alla bidrar till ett påskyndat tillfrisknande. Det glansiga ljusreflekterande klinkermaterialet bidrar här också till gårdarnas tillgång på dagsljus. Klinkermaterialet erbjuder också en rik palett av möjligheter till färgsättning liksom eventuell konstnärlig utsmyckning. Dessa egenskaper kan t.ex. utnyttjas för att ge de inåtvända gårdarna en individuell särprägel. Som stöd för den fortsatta detaljutformningen av klinkerfasaderna kommer provpaneler att monteras. Här kommer det slutgiltiga valet av kulör, glanstal och textur att göras under korrekta ljus- och betraktelseförhållanden. 8 Mantelbyggnad Mantelbyggnaden utförs till övervägande delen av glas vilket ger den ett lätt, luftigt och transparent uttryck i kontrast mot kärnornas materialitet. Mot Torget och Solnavägen utförs fasaden som en dubbelskalskonstruktion med en luftspalt på drygt 60cm. Accentuerade bjälklagskanter klädda med formstyva, distinkta plåtkassetter rytmiserar mantelns glashinna och förstärker dess horisontalitet. Mot detta spelar de högre kärnornas vertikalitet. Bild 5. Skissdetalj på dubbelglasfasad mot Torget och Solnavägen. Den inre fasaden bekläds på utsidan med en anodiserad aluminiumplåt i en varm kulör. Mellan glasskikten placeras halvtransparenta rörliga solskyddsgardiner. Beroende av betraktelsevinkel kommer manteln mot Torget och Solnavägen att uppvisa spännande skiftningar mellan djup och yta. Mot norr (akademiska stråket) utförs fasaden med normala glaspartier i ett skikt. Täta delar (bröstningar) avtäcks med fasadglas (infärgat glas eller glas med bemålad baksida). 5(8)

6 Mantelbyggnadens två nedersta plan är mot Torget och Solnavägen indragna från gatulivet och förs härmed samman till ett sockelmotiv. Sockelvåningarna gör så transparenta som möjligt med stora glaspartier och skapar ett öppet kommunicerande förhållande till omgivningen. Mot Torget förläggs publika/kommersiella ytor i en serie boxar inskjutna i denna glasvägg. Boxarna är beklädda med tegel vilket ger ökad tydlighet och stadga åt de zoner runt byggnaden där människor mestadels rör sig.tegel återkommer i flera marknära sammanhang som en tydlig referens till områdets traditionsrika historia. Bild 6. Vy mot entréfasadens sockelvåning mot Torget. Kärnbyggnadernas gavlar mot Torget och Akademiska stråket har generösa indragna balkonger. Balkongernas insida avses beklädas med ett varmtonat taktilt material. 9 Takuppbyggnader Generellt utformas anläggningen med platta tak, till övervägande delen belagda med sedumväxter. Fläktrum ligger indragna från fasadliv och kommer främst att vara avläsbara på större avstånd. Fläktrummen planeras med fasader av distinkta prefabricerade väggelement beklädda med ljus lackerad plåt. Bild 8. Referensbild sedumtak 6(8)

7 Bild 87. Vy från öster mot Akademiska stråket 10 Akademiska stråket Akademiska stråket utgör en grön länk mellan KS sjukhuspark och KI:s campusmiljöer. Stråket är avsett som en värdefull rekreativ miljö för såväl personal som studenter och patienter men också som ett förenande membran mellan vård och forskning. Akademiska stråket förbinder i ett sammanhängande plan Sjukhusparken med KI:s campusområde. Större delen av stråket är underbyggt och mot de bevarade delarna av befintlig bebyggelse inom Thoraxkvarteret uppträder därför en envåningsfasad mot norr- se bild 4. Trappor, murar och markkomplement förekommer här i stor omfattning. Här utnyttjas teglet som en överbryggande länk mellan gammalt och nytt och som referens till verksamhetens historia. Bild Exempel på tegeldetaljer från KI-området 7(8)

8 11 Hållbarhet Genomgående skall hållbarhetsperspektivet prägla valen av utformning och material i NKS exteriörer. Återvinningsbara material med lång livslängd och ett enkelt underhåll präglar fasaderna. Målet är en sund, säker och vacker miljö. NKS får genomgående låglutande tak för att rimma med den distinkta utformningen i stort. Mantelns tak är väl synligt från ovanförliggande våningsplan och får därför ett grönt tak av sedum (se bild 8). 12 Konstnärlig utsmyckning Konstnärlig utsmyckning utförs som en integrerad del av sjukhusets arkitektur. Inslag av konst gör miljöerna mer mänskliga, varierade och kan på ett positivt sätt bidra med det oväntade, det överraskande. Entrén till barnsjukhuset skall ges en egen identitet vilket med fördel kan accentueras med konstnärlig bearbetning. Utemiljöer såsom Torget, Akademiska stråket etc. är viktiga offentliga rum - för NKS och för stadsdelen i stort. Här kan integrerad konstnärlig utsmyckning spela en viktig roll för helhetsupplevelsen. Möjligheterna till konstnärlig ljussättning har med energisnåla lysdioder (LCD) förts in i en ny era. Denna teknik kan med fördel utnyttjas för att skapa starka visuella effekter mot Torget och Solnavägen under årets mörka delar. Mantelns dubbelglasfasad kan exempelvis utnyttjas för effekt-och identitetsskapande konstnärlig ljussättning. Bild 11. Huvudbyggnaden U1 med ljussättning av Mantelbyggnadens dubbelfasad, se bild 5. Solna Inger Olsson Vd Swedish Hospital artners AB 8(8)

Framtidens Universitetssjukhus Nya Karolinska Solna

Framtidens Universitetssjukhus Nya Karolinska Solna Vi bygger Framtidens Universitetssjukhus Nya Karolinska Solna Nya Karolinska Solna skräddarsys för patienten Nya Karolinska Solna (NKS) är ett helt unikt projekt. Den nya sjukhusbyggnaden sätter en ny

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för GESTALTNINGSPROGRAM kvarteret Höken tillhörande detaljplan för kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 Vårt diarienummer med närområde inom Kneippen i Norrköping den 22 maj 2012 reviderad

Läs mer

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten STADSBYGGNADSKONTORET STADSBYGGNADSPRINCIPER, ETAPP 4 PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2016-05-23 FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER UNDERLAG ETAPP 4 Årstafältet - en plats för möten Illustration Archi5 Box 8314,

Läs mer

Nationalarenan 4, Evenemangsgatan Uppförande av två flerbostadshus

Nationalarenan 4, Evenemangsgatan Uppförande av två flerbostadshus SOLNA STAD Stadsbyggnadsförvaltningen 2011-10-05 SID 1 (5) SBN/2011:641 TJÄNSTESKRIVELSE Nationalarenan 4, Evenemangsgatan Uppförande av två flerbostadshus Sammanfattning PEAB söker bygglov för uppförande

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping GESTALTNINGSPROGRAM tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen med närområde inom Kneippen i Norrköping Vårt diarienummer den 27 augusti 2015 GRANSKNINGSHANDLING 2(8) Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

Sparrisen 1, Anderstorpsvägen 2-6 Ombyggnad av kontor till bostäder

Sparrisen 1, Anderstorpsvägen 2-6 Ombyggnad av kontor till bostäder SOLNA STAD Stadsbyggnadsförvaltningen 2011-10-04 SID 1 (5) SBN/2011:847 TJÄNSTESKRIVELSE Sparrisen 1, Anderstorpsvägen 2-6 Ombyggnad av kontor till bostäder Sammanfattning Wåhlin Byggare AB ansöker om

Läs mer

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson 2011-01-11 SBN/2010:1542

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson 2011-01-11 SBN/2010:1542 SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson 2011-01-11 SBN/2010:1542 Haga 4:35, Folkhälsohuset Uppförande av kontor Förslag till beslut i stadsbyggnadsnämnden Sammanfattning

Läs mer

GESTALTNINGSPRINCIPER

GESTALTNINGSPRINCIPER BILAGA PLANBESKRIVNING GESTALTNINGSPRINCIPER Volym och skala Kvarteret mellan Norra Promenaden och Slottsgatan tredelas av gatorna i två husgrupper med bostadsbebyggelse och en med hotellverksamhet/kontor.

Läs mer

Arlöv. Flackarp - Arlöv, Arlöv, SLUTpresentation, 11-05-19

Arlöv. Flackarp - Arlöv, Arlöv, SLUTpresentation, 11-05-19 Arlöv INDUSTRI- BYN INDUSTRI- BYN Identitet idag Önskad identitet Grönytor Aktiverade grönytor Vatten Större vägar Stadskärna Järnväg Kommunens grönstruktur 0 100 m 500 m 1000 m Föreslagen grönstruktur

Läs mer

Gestaltningsprogram Kamelian 2. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Gestaltningsprogram Kamelian 2. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gestaltningsprogram Kamelian 2 Samhällsbyggnadsförvaltningen Situationsplan 2 Gestaltningsprogram Kamelian 2 Vy från Nejlikan Bakgrund och syfte Gestaltningsprogrammet har till syfte att beskriva utformningen

Läs mer

1 Befintliga förhållanden

1 Befintliga förhållanden Norsborgsdepån Gestaltningsprogram byggnader och yttre miljö Innehållsförteckning 1. Befintliga förhållanden 1.1 Byggnader och nuvarande användning 1.2 Landskap 1.3 Vägar 2 Förändringar 2.1 Markingrepp

Läs mer

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Upprättad i mars 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets syfte och bakgrund

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Mats Abrahamsson Landstingsstyrelsens [ond^ / JO/^-ö f arbetsutskott aa^v Tilläggsavtal nr 24 till Projektavtalet för Nya Karolinska

Läs mer

Nya Karolinska Solna. Fastigheter och investeringar Landstingsstyrelsens förvaltning

Nya Karolinska Solna. Fastigheter och investeringar Landstingsstyrelsens förvaltning Nya Karolinska Solna Fastigheter och investeringar Fastigheter och investeringar Starten Nya Karolinska Solna NKS Bygg Korta fakta om NKS Verksamhetsarean (BTA) för nybyggnationen: ca 330 000 kvm Antal

Läs mer

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs.

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs. FÖRSLAG I gestaltningen av det nya området utgår jag från mina associationer till Hammarbyhöjdens karaktär. Jag nytolkar begreppen och gestaltar dem så de nya tolkningarna påminner om eller kontrasterar

Läs mer

Skolan är en viktig symbol för

Skolan är en viktig symbol för rama in knyta an länk mellan stad o jordbruk små och stora rum odlingskvalitéer skolans betydelse för Hyllie Skolan är en viktig symbol för visionen om det hållbara och klimatsmarta Hyllie. En global förebild

Läs mer

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 2011-01-10 Sid 1 (9) Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 Gestaltningsprogram INLEDNING... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 2 BEBYGGELSE

Läs mer

Tjänsteskrivelse, Rovan 5, Storgatan 62 A-C Uppförande av flerbostadshus

Tjänsteskrivelse, Rovan 5, Storgatan 62 A-C Uppförande av flerbostadshus SOLNA STAD Stadsbyggnadsförvaltningen 2011-03-09 SID 1 (5) SBN/2011:151 TJÄNSTESKRIVELSE Tjänsteskrivelse, Rovan 5, Storgatan 62 A-C Uppförande av flerbostadshus Förslag till beslut i stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Konstprogram för ny akutmottagning och entré vid S:t Görans Sjukhus

Konstprogram för ny akutmottagning och entré vid S:t Görans Sjukhus KUN 2012-11-20, p 9 Konstenheten TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2012-11-06 KUN 2011/891 Handläggare: Göran Rosander Konstprogram för ny akutmottagning och entré vid S:t Görans Sjukhus 1 Ärendet Konstprogrammet

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM ÄLTA 26:1 OCH DEL AV ÄLTA 10:1 DECEMBER 2011, JUSTERAD MAJ 2012 S J ÖGR E N A RKI TEKTER A B 1

GESTALTNINGSPROGRAM ÄLTA 26:1 OCH DEL AV ÄLTA 10:1 DECEMBER 2011, JUSTERAD MAJ 2012 S J ÖGR E N A RKI TEKTER A B 1 GESTALTNINGSPROGRAM ÄLTA 26:1 OCH DEL AV ÄLTA 10:1 DECEMBER 2011, JUSTERAD MAJ 2012 S J ÖGR E N A RKI TEKTER A B 1 SYFTE 3 NULÄGESBESKRIVNING 4 GESTALTNINGSIDÉ 5 ALLMÄN MARK 7 KVARTERSMARK Tillgänglighet

Läs mer

Konstenheten TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2013-04-17 KUN 2013/264

Konstenheten TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2013-04-17 KUN 2013/264 KUN 2013-04-25, p 5 Konstenheten TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2013-04-17 KUN 2013/264 Handläggare: Susanne Andersson Kopp Konstprogram för Södersjukhuset byggnad 25, ombyggnad för Patienthotell och vårdavdelningar

Läs mer

Projektet Trulsibrunn

Projektet Trulsibrunn Projektet Trulsibrunn I ett nära och varmt samarbete med våra beställare Ingrid Kristensson och Jan Rosengren har vi ritat ett trähus med många detaljer, på den fina tomten längs Trulsibrunnsvägen i Höllviken.

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(5) Dnr 283/2013 FASTIGHETEN POLISEN 2 M FL SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wihlborgs fastigheter AB inkom den 13 februari 2013 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

Markanvisningstävling för Stabben i Norrköpings kommun. Juryutlåtande

Markanvisningstävling för Stabben i Norrköpings kommun. Juryutlåtande Markanvisningstävling för Stabben i Norrköpings kommun Juryutlåtande Stabben Syftet med markanvisningstävlingen har varit att stärka stadslivet i Industrilandskapet och bredda en redan befi ntlig mångfald

Läs mer

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3 2 0 0 6-0 4-0 3 Villor i 2 plan Material och form Fasad: Slätputs eller släta träfasader med lig gande eller stående panel Tak: Pulpettak, bekläds med bandtäkt slät plåt Flacka sadeltak alternativt delade

Läs mer

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S SID 2/14 INNEHÅLL SID 1. SAMMANFATTNING 3 2. REGIONÖVERGRIPANDE PLANERING 3 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 3 4. FASTIGHET 3 5. FÖRSLAG 5 6. TIDPLAN OCH

Läs mer

Gestaltningsprogram. Bilaga till planbeskrivningen. Utställningshandling 1(6) SPN-00/0000

Gestaltningsprogram. Bilaga till planbeskrivningen. Utställningshandling 1(6) SPN-00/0000 Gestaltningsprogram Bilaga till planbeskrivningen SPN-00/0000 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljura 1:2, med närområde (bostäder vid Albrektsvägen) inom Ljura i Norrköping den 6 februari

Läs mer

Tillbyggnad och ombyggnad av sporthall samt uppförande av skyltar och anläggande av parkeringsplatser.

Tillbyggnad och ombyggnad av sporthall samt uppförande av skyltar och anläggande av parkeringsplatser. TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-06-05 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2013BNS0169 Byggnadsnämnden Bollmora 2:1, Siklöjevägen 27 Tillbyggnad och ombyggnad av sporthall samt uppförande av skyltar

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

Detaljplan för Del av kv. Yrkesskolan Tumba, Botkyrka kommun

Detaljplan för Del av kv. Yrkesskolan Tumba, Botkyrka kommun 2014-07-18 SBN 2014-08-26 10-38x Utställningshandling Detaljplan för Del av kv. Yrkesskolan Tumba, Botkyrka kommun Gestaltningsprogram Referens Raad Al Khafagy SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Stadsbyggnadsenheten

Läs mer

Salems kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Del av Söderby Park, Salem 5:29 m fl, östra delen. Villatomter i Öster. Etapp 2 Tomt nr 1-5, 27-42

Salems kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Del av Söderby Park, Salem 5:29 m fl, östra delen. Villatomter i Öster. Etapp 2 Tomt nr 1-5, 27-42 Salems kommun GESTALTNINGSPROGRAM Del av Söderby Park, Salem 5:29 m fl, östra delen Villatomter i Öster Etapp 2 Tomt nr 1-5, 27-42 1 (6) X X X X X = 1- och 1½-planshus Övriga hus 1½- och 2-planshus Situationsplan

Läs mer

NORRA TYRESÖ CENTRUM MARKANVISNINGSTÄVLING OKTOBER 2014

NORRA TYRESÖ CENTRUM MARKANVISNINGSTÄVLING OKTOBER 2014 NORR TYRESÖ ENTRUM MRKNVISNINSTÄVLIN OKTOER 24 Inledning Planeringen av den hållbara stadsdelen Norra Tyresö centrum är i full gång. tt skapa en stadsdel som erbjuder naturliga och trygga mötesplatser

Läs mer

BALKONG- OCH TERRASSINGLASNING

BALKONG- OCH TERRASSINGLASNING BALKONG- OCH TERRASSINGLASNING ANVISNING OM BYGGSÄTT ANVISNING Den här anvisningen om byggsätt gäller inglasning av balkonger och terrasser i bostadsvåningshus och -småhus. Åtgärdstillstånd eller utlåtande

Läs mer

VAD ÄR ETT GESTALTNINGSPROGRAM?

VAD ÄR ETT GESTALTNINGSPROGRAM? Planprogram för FÄJÖ 1:110, Säljö udde Karlskrona kommun, Blekinge län Dnr. 105/11 GESTALTNINGSPROGRAM VAD ÄR ETT GESTALTNINGSPROGRAM? Gestaltningsprogrammet är ett hjälpmedel för styrning av den yttre

Läs mer

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson 2010-05-04 SBN/2010:510

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson 2010-05-04 SBN/2010:510 SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson 2010-05-04 SBN/2010:510 Järva 2:1, bliv. kv. Måldomaren, Brita-Kolas allé, Paradgatan, Feroxgatan Uppförande av stadsradhus 28

Läs mer

Workshop Norra Tyresö Centrum

Workshop Norra Tyresö Centrum 8 1 2 1 3 1 0 2 Workshop ställning Samman Workshop Norra Tyresö Centrum Workshopen genomfördes den 18 december 2013 i Tyresö centrum. Frågan som ställdes i inbjudan till de femtiontal exploatörer och berörda

Läs mer

Gestaltningsprogram för Rikstens Företagspark, del 1, (36-10)

Gestaltningsprogram för Rikstens Företagspark, del 1, (36-10) 1 [5] Planenheten 2015-04-27 Referens Eva Kamph Gestaltningsprogram för Rikstens Företagspark, del 1, (36-10) SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Telefon

Läs mer

Portfolio. Andreas Engberg. Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND. a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se

Portfolio. Andreas Engberg. Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND. a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se Portfolio Andreas Engberg Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se Passagen Del av Fantasiprojektet termin 3 Fantasiprojektet som inleder årskurs

Läs mer

KVALITETSPROGRAM DP BRANDSTEGEN HUDDINGE KOMMUN 2014-05-20

KVALITETSPROGRAM DP BRANDSTEGEN HUDDINGE KOMMUN 2014-05-20 V KVALITETSPROGRAM DP BRANDSTEGEN HUDDINGE KOMMUN 2014-05-20 Flygfoto över Huddinge, planområdet markerat med rött Kvalitetsprogram Dp Brandstegen Detta program har tagits fram av representanter för miljö-

Läs mer

Sicklaön 346:1 (Uddvägen 7) Ansökan om bygglov för nybyggnad av kontorslokaler.

Sicklaön 346:1 (Uddvägen 7) Ansökan om bygglov för nybyggnad av kontorslokaler. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-04 Revidering 2016-01-19 B 2015-001891 Sicklaön 346:1 (Uddvägen 7) Ansökan om bygglov för nybyggnad av kontorslokaler. Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Gestaltningsprogram. Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1

Gestaltningsprogram. Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1 Gestaltningsprogram Detaljplan för del av fastigheten Magnarp 64:1 SYFTE Syftet med ett gestaltningsprogram är att underlätta samarbetet mellan fastighetsägare och kommun genom att illustrera och tydliggöra

Läs mer

Gestaltningsprogram Norrsätra verksamhetsområde, Väsjön, Edsberg Laga kraft 2014-03-07

Gestaltningsprogram Norrsätra verksamhetsområde, Väsjön, Edsberg Laga kraft 2014-03-07 , Väsjön, Edsberg Laga kraft 2014-03-07 Dnr 2008/721 Innehåll Gestaltningsprogrammets syfte och mål 3 Bakgrund 3 Planområdets läge samt syfte 3 Beskrivning av området 3 Överordnad struktur- och gestaltningsidé

Läs mer

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Fastighetsbeteckning: Namn: Del av stadsdelen Råsunda Kommun: Solna 2008-09-15 Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning

Läs mer

4. HANDEL HANDEL PARKERINGSDÄCK SMÅ BYGGNADER KOMPLETTERANDE HANDEL OCH SER- VICE SKYLTAR ÖPPNA OCH INTRESSANTA FASADER

4. HANDEL HANDEL PARKERINGSDÄCK SMÅ BYGGNADER KOMPLETTERANDE HANDEL OCH SER- VICE SKYLTAR ÖPPNA OCH INTRESSANTA FASADER 4. HANDEL HANDEL På östra delen av området föreslås en handelsplats med inriktning mot storskalighandel och livsmedel. I tre av kvarteren kommer bostäder kombineras med handel i bottenvåningarna. En unik

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

Konstprogram för ny mottagningsplattform på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Huddinge

Konstprogram för ny mottagningsplattform på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Huddinge KUN 2014-11-20, p 15 Konstenheten TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2014-11-11 KUN 2014/317 Handläggare: Finbar Krook Rosato Konstprogram för ny mottagningsplattform på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska

Läs mer

Kvalitetsprogram för Kv. Trädgårdsbruket, Kumla 3:1130 m fl. i Trollbäcken, Tyresö kommun

Kvalitetsprogram för Kv. Trädgårdsbruket, Kumla 3:1130 m fl. i Trollbäcken, Tyresö kommun Illustrationsplan, Brunnberg&Forshed arkitekter 061107. Kvalitetsprogram för Kv. Trädgårdsbruket, Kumla 3:1130 m fl. i Trollbäcken, Tyresö kommun I 2007-02-27 I KVALITETSPROGRAM sid 2/9 Innehåll Motiv

Läs mer

Sjukhuset 5, Danderyds sjukhus, Danderyd Ansökan om bygglov för nybyggnad av akutsjukhus

Sjukhuset 5, Danderyds sjukhus, Danderyd Ansökan om bygglov för nybyggnad av akutsjukhus 1 Jamal Esfahani Dnr 2014-0826 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Sjukhuset 5, Danderyds sjukhus, Danderyd Ansökan om bygglov för nybyggnad av akutsjukhus Förslag till beslut föreslår

Läs mer

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65 Viksjö gård (35) Namnet Viksjö, skrivet Vikhusum, finns omnämnt på en av runstenarna vid Jakobsbergs folkhögskola, som dateras till 1000-talet. Att gården är av förhistoriskt ursprung visas också av de

Läs mer

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande Dnr 2008/209 1(7) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samrådshandling 2008-10-15, rev 2008-XX-XX Antagen 2008-XX-XX Laga kraft 2008-XX-XX Detaljplan för Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands

Läs mer

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen Kv. Riksdagen i Värpinge lkf.se/riksdagen Värpinge Värpinge Lund De nya lägenheterna och radhusen ligger i populära Värpinge med Värpinge By som nära granne. Lägenheterna får en fin utsikt över byn och

Läs mer

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 FJÄLLVRÅKEN Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 1. Gestaltning 1.1 Byggnad och tomt Tomten ligger högt placerad i Falkenberg med relativt långt avstånd till omkringliggande bostadsbebyggelse i väster.

Läs mer

SituAtionsplan 1:500. Handel/Kontor Polhemsplatsen. Station/Kontor. Nya Åkareplatsen. Hotel Post. Studentbostäder. Konferenshotell

SituAtionsplan 1:500. Handel/Kontor Polhemsplatsen. Station/Kontor. Nya Åkareplatsen. Hotel Post. Studentbostäder. Konferenshotell SituAtionsplan 1:500 Station/Kontor Handel/Kontor Polhemsplatsen N Nya Åkareplatsen Hotel Post Studentbostäder Konferenshotell Byggnaden som system AUT089 - JOHAN FRANZÉN A3 Plan 1 / ENTRÉPLAN 1:200 N

Läs mer

Etapp 1. Etapp 2. Stationsskärm 1,5 m över omgivande mark.

Etapp 1. Etapp 2. Stationsskärm 1,5 m över omgivande mark. Ny bro för dubbelriktad biltrafik ersätter den gamla bilbron i Skälbyvägens förlängning. Den nya bron ansluts i en första etapp till Enköpingsvägen och byggs bara i halva sin bredd. Barkarby station flyttas

Läs mer

KVARTERET LAGERN Förslag till ombyggnad Utredningsskiss HBj Stockholm, 2014-04-03 VISIO

KVARTERET LAGERN Förslag till ombyggnad Utredningsskiss HBj Stockholm, 2014-04-03 VISIO Kv Lagern Skiss Areor ca kvm 2014 03 25 BTA kvm LOA kvm LOA kvm ÖVA kvm ÖVA kvm LOA kvm LOA kvm LOA kvm LOA kvm ÖVA kvm LOA + ÖVA kvm Lokaler HPS Data Entré / Trapphus Teknik Deli Café Förskola Övrigt

Läs mer

Beslut om utökat planuppdrag och beslut om samråd, detaljplan för bostäder vid Södergården

Beslut om utökat planuppdrag och beslut om samråd, detaljplan för bostäder vid Södergården TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-04-23 1 (8) Christian Nützel planarkitekt Diarienummer 2012 KSM 0101 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Beslut om utökat planuppdrag och beslut om samråd, detaljplan

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM Samrådshandling

GESTALTNINGSPROGRAM Samrådshandling GESTALTNINGSPROGRAM Samrådshandling 2013-08-29 Detaljplan för ERIKSBERGS VERKSAMHETSOMRÅDE Del av Marstrand 6:7 m.fl. Kungälvs kommun, Västra Götalands län 1 INNEHÅLL DETALJPLANEN 3 Inledning 3 Detaljplanens

Läs mer

Stationsscenen i Fristad

Stationsscenen i Fristad Stationsscenen i Fristad Här är Stationsscenen i så gott som klart skick. Trägittret som täcker plintarna saknas. Stationsscenen är en musikpaviljong för föreningslivet i Fristad med närområde. Projektet

Läs mer

"VÄSBYS VERTIKALA TRÄDGÅRDAR"

VÄSBYS VERTIKALA TRÄDGÅRDAR "VÄSBYS VERTIKALA TRÄDGÅRDAR" 1 DRAGONVÄGEN - HALVERA MERA Ett samarbete mellan White arkitekter och Väsbyhem FOKUS: KLIMATSKAL 2 DRAGONVÄGEN - HUR SER DET UT IDAG? 1 Miljonprogramshus. 8st på rad 2 Typexempel

Läs mer

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05 E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Objektnummer 8448590 Titel: E4 Förbifart Stockholm, Arbetsplan Gestaltningsprogram

Läs mer

DEN ÖPPNA INNERGÅRDEN

DEN ÖPPNA INNERGÅRDEN DEN ÖPPNA INNERGÅRDEN UTBYGGNAD AV SKISSERNAS MUSEUM TÄVLINGSFÖRSLAG 1. KOMPOSITION 2. KONCEPT 3. MATERIAL 4. KONSTRUKTION 5. HÅLLBARHET 6. FLEXIBILITET 7. ALTERNATIV PLAN 8. NYCKELTAL Entrén till den

Läs mer

Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo

Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo 2011-09-01 1 (7) Startpromemoria KFKS 2011/374-214 Kommunstyrelsen Startpromemoria för stadsbyggnadsprojekt Orminge 42:1 i Boo Sammanfattning Fastigheten Orminge 42:1 är centralt belägen i Orminge. Byggnaden

Läs mer

Alnö gravkapell Alnö socken, Sundsvalls kommun

Alnö gravkapell Alnö socken, Sundsvalls kommun Alnö gravkapell Alnö socken, Sundsvalls kommun TILLBYGGNAD AV GRAVKAPPELLET Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2003:19 Anette Lund Innehåll Sida INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD,

ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD, ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD, DETALJPLAN FÖR NYTT TURISTISKT BOENDE M.M. VID FJÄLLGÅRDEN SAMT UPPHÄVANDE AV DEL AV DETALJPLAN FÖR FJÄLLGÅRDEN FRÅN 1994 MED TILLHÖRANDE OMRÅDESBESTÄMMELSER

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Yttrande över remiss angående Fördjupad översiktsplan för södra Hyllie (samrådsförslag)

Tjänsteskrivelse. Yttrande över remiss angående Fördjupad översiktsplan för södra Hyllie (samrådsförslag) Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (6) Datum 2014-05-28 Vår referens Katarina Carlsson Utvecklingschef Tjänsteskrivelse Yttrande över remiss angående Fördjupad översiktsplan för södra Hyllie (samrådsförslag)

Läs mer

Louise Heimler. HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Louise Heimler. HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. 1(8) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Louise Heimler Tfn 08-508 273 68 2010-02-01 Dp 2009-14922-54 Laga kraft 2011-12-01 Detaljplan för del av Innanhavet 2 m.m. i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen i Stockholm

Läs mer

Adress Parkvägen 2B. Kommunikationer

Adress Parkvägen 2B. Kommunikationer Parkvägen 2B En unik plats i händelsernas centrum - Råsunda! Typ Storlek 15000 kvm Adress Parkvägen 2B Område Solna/Solna Business Park Omgivning Solna är idag Sveriges mest företagstäta stad. Och i de

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Samråd Sida 1 av 8 Diarienummer: BN-2014/00904 Datum: 2015-10-02 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil.

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Förslag Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Målet är en hållbar stads- och transportutveckling. Struktur

Läs mer

KV 1 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: BSK Arkitekter AB. Godkänt dokument -, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

KV 1 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: BSK Arkitekter AB. Godkänt dokument -, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr KV 1 116 117 HÖGSKOLA Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: BSK Arkitekter AB Organisation innehåller lokaler för universitetsverksamhet. Plan 0 ligger under mark och innehåller en beintlig service- och

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 HMXW ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 Gestaltningsprogram etapp II regler etapp II Följande generella regler gäller för gestaltning av bebyggelsen i Gävle Strand etapp II. Dessa regler ska följas, men är skrivna

Läs mer

Gestaltningsbilaga. Förslag till detaljplan för Torsby 1:342- Dragudden(Torsby havsvik)

Gestaltningsbilaga. Förslag till detaljplan för Torsby 1:342- Dragudden(Torsby havsvik) Förslag till detaljplan för Torsby 1:342- Dragudden(Torsby havsvik) Gestaltningsbilaga samrådshandling SPN 2013-01-22 dnr:11spn/0312 samhällsbyggnadskontoret GESTALTNINGSBILAGA INNEHÅLL Gestaltningsbilagan

Läs mer

NORRTÄLJE HAMN GESTALTNINGSKONCEPT STOCKHOLM Gestaltningskoncept

NORRTÄLJE HAMN GESTALTNINGSKONCEPT STOCKHOLM Gestaltningskoncept NORRTÄLJE HAMN GESTALTNINGSKONCEPT STOCKHOLM 2017-03-17 1 Gestaltningskoncept NORRTÄLJE HAMN GESTALTNINGSKONCEPT STOCKHOLM 2017-03-17 2 35 m² SEKTION A-A Förslag blockplan Normalplan 1:500 NORRTÄLJE HAMN

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

sidsjön. förslag 6 november 2007 situationsplan 1:2000

sidsjön. förslag 6 november 2007 situationsplan 1:2000 original - hakon ahlberg ursprungsprincip sidsjön. förslag 6 november 2007 topografi hus på en platå högre ås i söder slänt mot staden i norr situationsplan 1:2000 tvärsektion halvöppen skog i norr för

Läs mer

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun Diarienummer 2005/20015-1 Detaljplan för Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING Handläggare: Per Jacobsson, planeringsarkitekt Tengbom Stockholm.. Tfn 08-412 53 45, e-post per.jacobsson@tengbom.se

Läs mer

2005-03-02. Formgivningstävling Idéer till gestaltning av nytt stadshus i Södertälje Ref nr. 04.053. Juryns utlåtande.

2005-03-02. Formgivningstävling Idéer till gestaltning av nytt stadshus i Södertälje Ref nr. 04.053. Juryns utlåtande. 2005-03-02 Formgivningstävling Idéer till gestaltning av nytt stadshus i Södertälje Ref nr. 04.053 Juryns utlåtande Förslag TANGO Allmänt om tävlingen Fastighets AB Karlavagnen i samarbete med Södertälje

Läs mer

Författningssamling. Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger. Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13

Författningssamling. Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger. Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13 Författningssamling Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13 RIKTLINJER FÖR ALTANER, UTEPLATSER OCH BALKONGER Ibland kan det vara svårt

Läs mer

FHK TINGSTORGET 140829 ARKITEMA ARCHITECTS. Markanvisning

FHK TINGSTORGET 140829 ARKITEMA ARCHITECTS. Markanvisning FHK Markanvisning Idé/ koncept Förslaget tar sin utgångspunkt i platsens topgrafi, läge och stadbyggnadsvision Framtid Alby. Genom att variera de olika byggnaderna i höjd och orientering så följer vi topografin

Läs mer

Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1

Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1 Flygbild över kv. Broccolin, Årsta Centrum och Årsta skolan Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1 Inledning Fastighetsbolaget Årsta 85:1 har av plan- och byggnadsnämnden fått positivt

Läs mer

Program för markanvisningsprocess: Södra Råbylund II, Vittran 1 och Älvan 1

Program för markanvisningsprocess: Södra Råbylund II, Vittran 1 och Älvan 1 Tekniska Förvaltningen Mark- och exploateringskontoret 2014-08-20 1(8) Program för markanvisningsprocess: Södra Råbylund II, Vittran 1 och Älvan 1 Markanvisningsprocess Lunds kommun avser sälja två fastigheter,

Läs mer

Stadsradhus brf Radiomasten

Stadsradhus brf Radiomasten Stadsradhus brf Radiomasten Tre våningar med många alternativ på inredning och material Modernt bekvämt boende med hög kvalitet ETAPP 2 Stadsradhus för dig som vill bo med lite mer frihet. Bo modernt och

Läs mer

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan PLANBESKRIVNING 2012-06-14 Antagen av BMN: 2012-09-19 Dnr: 11BMN116 Laga kraft: 2012-10-22 Handläggare: Thobias Nilsson Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan Detaljplan för centrum m.m. Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Vi vill genom positiv, konstruktiv

Läs mer

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3 Detaljplan för SMEDEN 13 Falköpings tätort (SAMRÅDSHANDLING) Riktlinjer för hägnad - Plank, mur, staket, spaljé & pergola 0 INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2 3. FÖRENLIGT MED

Läs mer

1 Val av justerare. Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset Justerat

1 Val av justerare. Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset Justerat Råd för funktionshinderfrågor vid fastighetsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL 1/2016 PROTOKOLL 1/2016 Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 Ändring genom tillägg till detaljplan för Gredelby 7:75, Knivsta kommun Enkelt planförfarande ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan.

3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar gång- och cykelbron från sidan. 1. Skiss i skala 1:500. Visar miljön på kajen från sidan. 3. Skiss i skala 1:1000. Visar bron när den är öppnad för båttrafik. Flytbryggor

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp Inbjudan till markanvisningstävling 1(6) 2014-05-27 (Rev. 2014-07-07) Evolution KS 2014/366 INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp del av Kv. Lejonet

Läs mer

SMÅHUSOMRÅDE STORGÄRDAN kvarteren 3 13

SMÅHUSOMRÅDE STORGÄRDAN kvarteren 3 13 Nr 938 SMÅHUSOMRÅDE STORGÄRDAN kvarteren 3 13 KONSTNÄRSBACKEN OMRÅDES- OCH BYGGNADSBESKRIVNING 08.10.2008 OMRÅDES- OCH BYGGNADSBESKRIVNING Områdes- och byggnadsbeskrivningens syfte är att förtydliga stadsplanens

Läs mer

Gestaltningsprogram - Utställningshandling (samma som samrådshandlingen)

Gestaltningsprogram - Utställningshandling (samma som samrådshandlingen) KS06.233 Detaljplan för bostäder på Skiffervägen Hunstugan 1:129 m fl, Lerums kommun Gestaltningsprogram - Utställningshandling (samma som samrådshandlingen) SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Planenheten 2010-08-17

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG STADSARKITEKTKONTORET planavdelningen 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 Detaljplan för fastigheten Pelikanen 8 i Norrtälje stad. Dnr 04-10234.214 PLANBESKRIVNING

Läs mer

DOM 2015-11-02 Stockholm

DOM 2015-11-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-11-02 Stockholm Mål nr P 2293-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-19 i mål nr P 6400-14, se

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 1 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 2.1 Kyrkomiljön Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen.

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Handläggare Björn Strimfors Upprättad 1(12) 0480-45 00 53 Tillägg till PLANBESKRIVNING Samrådshandling Detaljplan för del av Varvsholmen 1, Norra Kajen m.m. på Varvsholmen, Kalmar kommun Planenheten Adress

Läs mer

hvit f e ld t sg ata n 7 & 9

hvit f e ld t sg ata n 7 & 9 hvit f e ld t sg ata n 7 & 9 N-table N-table är ett bord för både inom- och utomhusbruk. Underrede av galvaniserat stål och längd bordsskiva av grå betong. Utmärkt som t ex cafébord i offentlig miljö.

Läs mer

Riktlinjer för bebyggelsen Piteå Centrum, Häggholmen, Piteå kommun

Riktlinjer för bebyggelsen Piteå Centrum, Häggholmen, Piteå kommun Riktlinjer för bebyggelsen Piteå Centrum, Häggholmen, Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för bebyggelsen Piteå Centrum, Häggholmen, Piteåkommun/del av

Läs mer