Bli den bästa du kan vara. En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bli den bästa du kan vara. En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen"

Transkript

1 Bli den bästa du kan vara En kort e-bok som hjälper dig att sänka stressen

2 Mindre stress. Mer lugn & glädje. Mindre oro. Bättre relationer.

3 Du & dina tillstånd 1. Vem är den bästa du kan vara? Det här känner du säkert igen: Du har haft stunder när du var helt avslappnad. Då kände du dig trygg, glad, lugn och kreativ. Du hade lätt att se möjligheter och komma på idéer, du hade överseende med andras brister och du visade din omtanke och generositet. Du trivdes med dig själv och andra människor tyckte om att vara i ditt sällskap, eftersom det ligger i vår natur att vilja vara nära dem som är harmoniska. I de här stunderna var du den bästa du kan vara. Din hjärna var i sitt receptiva tillstånd. Där hamnar vi helt naturligt när vi har fått våra behov tillgodosedda och vi inte känner oss hotade. Den bästa du kan vara är helt enkelt den som du innerst inne är. Den bästa du kan vara blir du helt naturligt när din hjärna inte är utsatt för stress. Då känner du dig glad, lugn och kreativ. Du trivs med dig själv och andra tycker om att vara med dig. 2.

4 2. När är du inte den bästa du kan vara? Det här känner du också igen: Du har haft stunder när du upplevde stress och/eller oro. Då blev du lätt irriterad och fick tunnelseende. Andra människor kändes inte så viktiga för dig och du hade svårt att vinna deras respekt. De ville antagligen inte lyssna på dig, vilket inte är konstigt eftersom vi naturligt misstror dem som är stressade, ängsliga, kritiska och missnöjda. Allt det här skedde för att din hjärna var i sitt reaktiva tillstånd. Där hamnar vi när vi känner oss pressade och hotade. ** Med den här e-boken vill jag visa att du på enkla sätt kan hjälpa din hjärna att hitta hem till sitt receptiva tillstånd. Då blir du automatiskt den bästa du kan vara. När du är stressad går din hjärna in i sitt reaktiva tillstånd. Det gör att du lätt känner dig irriterad och kritisk. Du har svårt att vinna andras förtroende och dina relationer blir sämre. 3.

5 Stress & dina relationer 3. Stress är till för att rädda liv. Tänk dig att du faller i en isvak. Du har bara några minuter på dig innan du blir medvetslös och sjunker under ytan. Din kropp försätts i stress och allt fokus läggs på att du ska överleva. Blod strömmar till de stora muskelgrupperna för att göra dig starkare, du känner inte smärtan från det kalla vattnet och för att verkligen göra dig motiverad att ta dig upp får du ännu större fokus på att situationen är hotfull. I stressade lägen har du ingen möjlighet att fundera över hur du ska lösa en arbetsuppgift på jobbet eller hur du ska uttrycka dig kärleksfullt mot din partner och dina barn. Du har heller ingen möjlighet att stötta andra som behöver din hjälp. Din kropp och hjärna är helt inställda på att ditt liv måste räddas det är det enda som är viktigt. Stress handlar om din överlevnad. Den gör dig egoistisk och målinriktad, vilket är bra om livet måste räddas. Det är däremot inte bra för dina relationer. 4.

6 4. Orosfyllda tankar är detsamma som stress. Stress kan aktiveras i oss av många saker: verkliga livshotande faror, situationer som känns hotfulla (till exempel bråk och konflikter) och slutligen faror som vi själva skapar det vill säga orosfyllda tankar. För hjärnan är det ingen skillnad på om faran verkligen har inträffat, eller om vi bara föreställer oss att det skulle kunna hända. Känslan av att något hemskt kan ske aktiverar stress, som ofta blir långvarig och i förlängningen kan leda till ångest. Stress och oro går hand i hand. Orosfyllda tankar på att något jobbigt kan inträffa, sätter igång samma stressreaktioner som om det hemska verkligen har hänt. 5. Godis & alkohol är mindre bra självhjälp. Orosfyllda tankar är som bin. Ett bi som flyger nära oss känns obehagligt, men oftast kan vi hantera det. Om det däremot kommer en hel bisvärm får vi panik och vill bara fly. När vi har för många orosfyllda tankar som surrar i huvudet på oss reagerar vi på samma sätt: vi vill fly. Det är en helt naturlig reaktion. Det som inte är bra är att vi ofta flyr till socker och/eller alkohol. Godis, choklad, kakor och alkohol påverkar signalsubstanserna i hjärnan. Vi får tillfälligt ökade halter av dopamin och serotonin, vilket gör att tillvaron känns ljusare. Å ena sidan är det självhjälp som ger snabb lindring, å andra sidan löser det egentligen ingenting. Genom att fly skjuter vi problemen framför oss, och vill det sig illa kan vi fastna i beroenden. Orosfyllda tankar är som bin. När det blir en hel svärm som surrar i huvudet på oss kan det kännas överväldigande och vi vill bara fly. 5.

7 6. Blir du lätt arg på andra eller blir andra arga på dig? Förutom att stress helt naturligt gör oss egoistiska, får den oss också att reagera med ilska. Aggressivitet är bra om vi står inför en fiende och behöver slåss för vår överlevad, men det är inte alls bra för våra relationer. När en stressad person sätter igång en diskussion är tonfallet aggressivt. Det gör att den andra personen automatiskt går i försvarsställning, och med de förutsättningarna är det nästan omöjligt att ha ett konstruktivt samtal. Under stress säger vi ofta sådant som vi i efterhand ångrar, men då är skadan redan skedd och kan vara svår att reparera. De som mår bra beter sig bra. De som mår dåligt beter sig dåligt. Det är alltid så. 7. Några ord om uppblåsta typer. Kunskapen att stress gör oss aggressiva kan du använda dig av nästa gång du möter en människa som känns stöddig eller uppblåst. Med väldigt stor sannolikhet känner sig den människan hotad och är försatt i stress. Du känner igen det från djurvärlden; det är ett försvarsbeteende att blåsa upp sig för att skrämma bort fiender. En uppblåst person är egentligen rädd. Fienden kan vara ett barn där hemma som har problem, en partner som är på väg att lämna, ett jobb som går dåligt eller något annat som känns hotfullt och stressande. Ta inte åt dig av anklagande och/eller nedvärderande kommentarer från dem som är uppblåsta. Om du kan, försök i stället att känna medlidande med sådana människor. Uppblåsthet och stöddighet är tecken på att den du möter är försatt i stress. Hans eller hennes hjärna befinner sig i det reaktiva tillståndet. Om du kan, försök att inte ta åt dig av arga kommentarer. 6.

8 Säg hej till ditt DNA 8. Stress har varit bra för vår överlevnad. Det är inte konstigt att vi lätt blir stressade. För år sedan på savannen var det ingen bra idé att lägga sig i gräset, slappna av och inte bekymra sig. Den som inte var på sin vakt riskerade att bli uppäten av vilda djur eller nedslagen av rivaliserande stammar. De som klarade sig bäst var de som såg möjliga faror, reagerade på varje hot och var vaksamma i möten med främmande människor. Att känna oro, misstänksamhet och aggression var helt enkelt bra för människans överlevnad. Evolutionen ordnade så att de mest lättstressade överlevde. Vi är dessa lättstressade människors arvingar. Utmaningen för oss är att de egenskaper som var våra förfäders överlevnadstillgång, är en belastning för vår egen livskvalitet. Idag behöver vi inte ständigt vara på vår vakt och reagera med ilska på minsta hot. För våra förfäder på savannen var det en överlevnadstillgång att känna oro och vaksamhet. De som lade sig i gräset och njöt av solen riskerade att bli lejonmat; de som var lättstressade överlevde. 7.

9 9. Träna din hjärna till mer lugn och harmoni. Nyckeln till mer lugn och harmoni i våra liv, ligger i att lära våra hjärnor att de hot som vi upplever idag inte är samma livshotande faror som för år sedan. Orosfyllda tankar är inte en flock hungriga vilddjur. En infekterad konflikt hemma eller på jobbet är inte en kamp på liv och död mellan rivaliserande stammar. Om vi inte hinner med allt som vi har planerat innebär det inte att vi blir lejonmat. Om vi inte går ner fem kilo betyder det inte att vi blir uteslutna ur gruppen även om våra hjärnor tror det. När vi uppdaterar våra hjärnor hanterar de automatiskt vardagsstress och oro på mer balanserade och konstruktiva sätt och vi blir både lugnare och gladare. Att få en stark hjärna går till på samma sätt som att få en stark kropp: om du tränar hjärnan regelbundet och ger den bra tankemässig näring märker du snabbt resultat. 10. Bygg den hjärna du vill ha. Du kan om du vill träna din hjärna och åstadkomma två saker: 1) Du lär din hjärna att även under stress hitta hem till sitt receptiva tillstånd. Den förmågan fungerar som att slänga ner isbitar i hett vatten: temperaturen sänks direkt på dina stressreaktioner. Du blir inte omedelbart sval, men du slipper koka över. 2) Du bygger upp mentala resurser som gör att din hjärna inte reagerar lika starkt på stress och oro. Du klarar av att behålla lugnet i situationer där du tidigare blev stressad. Studier har visat att 5 minuter om dagen ger mätbara resultat på mindre än en månad. Så enkelt och effektivt är det! 8.

10 11. Våra hjärnor blir vad de gör. Vi har möjlighet att uppdatera hur våra hjärnor fungerar tack vare något som kallas självregisserad neuroplasticitet. Det innebär att våra hjärnor blir bra på det som de ägnar sig åt. Om du ofta tänker orosfyllda, stressade tankar tränar du din hjärna att bli bra på stress och oro. Om du tänker glada, lugna tankar blir din hjärna bra på lugn och glädje. Use it or loose it. Din hjärna skulpteras baserat på de aktiviteter som du ägnar dig åt och de tankar du tänker. Oavsett vilken sorts tankar du hittills har ägnat dig mest åt är det aldrig för sent att bygga om din hjärna. Neuroplasticitet fungerar alltid, i alla människors hjärnor. 12. Vetenskapen som visar vad det handlar om. Ett berömt vetenskapligt exempel som visar hur neuroplasticitet fungerar, är en studie av Londons taxichaufförer. För att få sin licens behöver de lära sig hela Londons gatunät och det har visat sig att deras hippocampus ett område i hjärnan som hjälper oss hantera navigering, rumsuppfattning och visuella minnen blir större av den träningen. På så sätt får de ännu enklare att navigera och minnas. På samma sätt har studier visat att konsertpianister utvecklar områden i hjärnan som är involverade i finmotorik och människor som mediterar regelbundet stärker områden i hjärnan som reglerar vårt humör. Det gör att de automatiskt får lättare att känna lugn och glädje, de känner sig mer vakna och medvetna och reagerar inte lika starkt på stress. Om du ofta tänker stressade tankar, tränar du din hjärna att lätt känna stress. Om du tänker lugnande tankar, blir du bra på lugn. 9.

11 13. Första-hjälpen vid stress Att bygga om din hjärna är enkelt, men det tar några veckor innan du märker resultat. Till dess får du här två tankemässiga hjälpmedel som direkt lindrar dina stressreaktioner. Prova dem nästa gång som du känner dig stressad och se vad som händer. 1) Bli vän med din stress. Nästa gång du känner dig stressad, påminn dig om att stress är en helt naturlig reaktion som är till för att skydda dig. Din kropp och hjärna försöker hjälpa dig att klara av utmaningar. Om du kan se stressen som hjälpsam blir den automatiskt lägre. ** 2) Påminn dig om att det inte är riktiga lejon. När du känner stress reagerar din kropp på hot som om du vore utsatt för livsfara. Med största sannolikhet är du inte det. Ta ett djupt andetag och påminn dig om att hur jobbig situationen än känns så kommer du inte bli uppäten av ett lejon. Din överlevnad är inte hotad. Allt är okej. Du kommer att klara dig fint. Andas ut. Att bli vän med sin stress är ett första, enkelt sätt att lindra den. Det är som att ta ett kosttillskott; det ger extra stärkande resurser till din hjärna. 10.

12 14. Manipulera din hjärna. Här får du ytterligare två snabba stresslindrare. Med hjälp av dem manipulerar du din hjärna så att stressreaktionen lindras. 1) Spola dina händer med varmt vatten. När du blir stressad omfördelas blodet i din kropp så att stora muskelgrupper som lår, rygg och ben får mer blod. Det som händer är att du rustas för att kunna slå hårdare och springa snabbare. Genom att göra tvärtemot vad din kropp automatiskt gör vid stress, lurar du din hjärna att tro att allt är lugnt. Mindre viktiga kroppsdelar, som händerna, får mindre blod och blir därför kallare (om du ofta är kall om händerna är det antagligen ett tecken på stress). Genom att spola dina händer med varmt vatten värms blodet i dem upp. Hjärnan tolkar dina varma händer som att de är fulla med blod. Alltså kan du inte vara försatt i stress. På den insikten svarar hjärnan med avslappning. 2) Släpp käkarna. Vid stress biter du ihop tänderna och spänner käkmusklerna. Om käken är avslappnad tolkar hjärnan det som att du inte är stressad. Släpp underkäken och låt munnen öppna sig. Gapa gärna stort och prova att massera dina käkmuskler. Vi är ofta mer spända där än vad vi är medvetna om. ** Att gapa stort och massera dina käkmuskler är ett bra tips om du har svårt att sova. Då hjälper du din kropp att slappna av. 11.

13 15. Vill du träna din hjärna & Bli den bästa du kan vara? Om du tyckte om den här e-boken kommer du att tycka om mitt föredrag Bli de bästa ni kan vara. Det är två timmar där jag lär er allt ni behöver veta för att bli mer lugna, glada, omtänksamma och kreativa. Jag pratar bland annat om tre-enigheten i våra hjärnor, varför smarta människor ibland beter sig som idioter och hur de som är arga har tappat kontakten i sin hjärna. Efter det kommer du att kunna hantera kritik och konflikter på helt nya sätt. Du får också en grundkurs om isbad, barmhärtiga samarier och låtsaslejon. Föredraget är baserat på neurovetenskaplig forskning kombinerad med österländsk visdom och psykologi. I föredraget Bli de bästa ni kan vara ger jag er fler enkla metoder som snabbt gör att ni känner mer lugn och glädje och blir de bästa ni kan vara. Mer ur innehållet: Jag lär er fler enkla manipulationer så att ni direkt känner er mindre stressade. Ni får P.A.U.S & Ta in det goda två metoder som automatiskt gör dig lugnare och gladare. 5 minuters träning om dagen gör skillnad inuti din hjärna på en månad. Ja, så enkelt och effektivt är det! Ring eller maila mig så pratar vi mer om föredraget och hur du blir den bästa du kan vara. Kontakta mig så berättar jag mer: >> På nästa sida hittar du ett särskilt erbjudande just nu. karin@karinisberg.se

14 >> Erbjudande just nu du får 100 gratis böcker! Trygghets- & Nöjdhetsgaranti När du beställer ett föredrag senast 31 december får du utan extra kostnad 100 exemplar av min bok Vägar till välmående. Boken har sålts i mer än exemplar och varit slutsåld sedan länge. Snart trycker vi en ny upplaga. Passa på att beställa föredraget nu så får du gratis böcker att ge som presenter till medarbetare, medlemmar och kunder! Du kan känna dig helt trygg med att Bli de bästa ni kan vara kommer ge snabba resultat i ert välmående. Föredraget är 2 timmar. Priset är kr + moms för deltagare. >> Så här säger andra om föredraget Vilken fantastisk föreläsning! Mycket tänkvärd och bra. /Ericsson Orden gick rakt in i hjärtat. Sedan igår går jag omkring och tänker på alla tips och råd. Jag blev verkligen inspirerad av dig! /SJ Det här är en av de absolut bästa föreläsningar jag har varit på! Tydligt, rakt, enkelt att förstå och dessutom roligt. Härligt att få skratta! Underbart. /Aller Media Om du och dina medarbetare, kunder eller medlemmar inte upplever någon skillnad i hur ni mår, får ni pengarna tillbaka. De gratis böckerna får ni såklart behålla ändå. 13.

För dig som varit med om skrämmande upplevelser

För dig som varit med om skrämmande upplevelser För dig som varit med om skrämmande upplevelser Om man blivit väldigt hotad och rädd kan man få problem med hur man mår i efterhand. I den här broschyren finns information om hur man kan känna sig och

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen.

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen. Stress och Sömn Stress När man talar om stress menar man ibland en känsla av att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Man får inte tiden att räcka till för allt som ska göras i

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

IRRITATION OCH ILSKA TRÄFF 3 VISA VÄGEN

IRRITATION OCH ILSKA TRÄFF 3 VISA VÄGEN IRRITATION OCH ILSKA Alla föräldrar blir arga på sitt barn ibland. Det är naturligt och något som alla kan förstå. Vad du gör när du är arg har betydelse för barnet. Vad finns det som kan vara dåligt med

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi vid ångest och rädsla

Kognitiv beteendeterapi vid ångest och rädsla Kognitiv beteendeterapi vid ångest och rädsla Kamp/flyktresponsen - vårt varningssystem Alla känner vi till den känsla vi kallar ångest. Det finns inte någon som inte har känt ångest exempelvis inför ett

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Mat/näring Uppdrag 1

Mat/näring Uppdrag 1 Mat/näring Uppdrag 1 Ät minst tre saker under dagen som är bra för hjärnan. Tips: o Rågbröd o Gröt o Müsli o Fisk o Skaldjur o Kaffe o Färgrann frukt o Vinbär o Nässlor o Grönkål o Jordgubbar o Spenat

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer

Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE

Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE WWW.LINKEDIN.COM/IN/JOHANYDREN/ Agenda God grund för bra kommunikation Tekniker för att återföra samtal till konstruktiv

Läs mer

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket

Läs mer

Målplanering för relationer Exempel 3:1

Målplanering för relationer Exempel 3:1 Målplanering för relationer Exempel 3:1 Våra relationer mår bra av en fungerande arbetsfördelning hemma. Ställer upp för maka/make och barn. Sköter allt hemarbete trots mera smärta. Täta konflikter. Känner

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Livskvalitet-100. Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får.

Livskvalitet-100. Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får. Livskvalitet-100 Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får. Du får en poäng för varje påstående som stämmer. Poäng: 1. Familj / Relationer Jag är nöjd och belåten

Läs mer

Strategier för god sömn. Susanna Jernelöv Leg psykolog, Med dr

Strategier för god sömn. Susanna Jernelöv Leg psykolog, Med dr Strategier för god sömn Leg psykolog, Med dr Översikt Kl 10.30-11.30 1. Hur ska man bete sig för att sova bra? 2. Kognitiv beteendeterapi för att sova vad kan man göra själv? Hur ska man bete sig för att

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Vad är psykisk ohälsa?

Vad är psykisk ohälsa? Vad är psykisk ohälsa? Psykisk ohälsa används som ett sammanfattande begrepp för både mindre allvarliga psykiska problem som oro och nedstämdhet, och mer allvarliga symtom som uppfyller kriterierna för

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare. Om du gör som du alltid gjort

Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare. Om du gör som du alltid gjort Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare 15 september 2015 Presentera dig för din granne, om ni inte redan känner varandra. Berätta varför du kommit hit idag. Om du gör som du

Läs mer

Kan du beskriva vilken relation ditt barn har till sociala medier och internet? Hur hanterar du besvikelser gentemot din familj?

Kan du beskriva vilken relation ditt barn har till sociala medier och internet? Hur hanterar du besvikelser gentemot din familj? Hur har ni det ordnat med skola/barnomsorg i er familj? Kan du beskriva vilken relation ditt barn har till sociala medier och internet? Kan du beskriva vilken relation ditt barn har till TV-spel och dataspel?

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas.

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas. Favoritmeditationer Här hittar några andningsövningar, två föremålsmeditationer och två visualiseringmeditationer. Prova dig fram till vilken den eller de som passar dig bäst. När du mediterar till dessa

Läs mer

Nervositet styrka eller svaghet?

Nervositet styrka eller svaghet? Nervositet styrka eller svaghet? Många känner obehag över att stå inför andra och tala. Men att känna sig nervös inför en presentation är faktiskt nödvändigt. Det vill säga om vi kan hålla nervositeten

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

En genväg till djup avslappning och meditation. Floating.

En genväg till djup avslappning och meditation. Floating. En genväg till djup avslappning och meditation Floating. FLOATING återskapar balans Att flyta i ett viktlöst tillstånd och låta hjärnan vila från intryck, såsom ljud, ljus, tryck och friktioner frigör

Läs mer

Grunder Medialitet !!!

Grunder Medialitet !!! Grunder Medialitet Välkommen Trevligt att du har valt att ladda ner detta övningshäfte. Innan man börjar att utveckla sin andliga sida, rekommenderar jag att man funderar lite på om du är redo för att

Läs mer

Minska din oro. öka ditt lugn. Nina Jansdotter. Brain Books

Minska din oro. öka ditt lugn. Nina Jansdotter. Brain Books Minska din oro öka ditt lugn Nina Jansdotter Brain Books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se 2008 Nina Jansdotter Utgåva enligt avtal med Loud Literary Agency, Malmö Kopieringsförbud.

Läs mer

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2013.

Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd. En brukarundersökning genomförd mars 2013. Så tycker brukarna med bostad med särskild service, personlig assistans samt boendestöd En brukarundersökning genomförd mars 2013. Hultsfred Maj 2013 2 Sammanfattning Brukarundersökningen som genomfördes

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg?

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? 1. Hur visar du att du uppskattar din partners kropp? 1. Jag är mest orolig över att hen inte ska gilla min kropp. 2. Jag säger att min partner

Läs mer

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden Hälsoångestmodellen Oavsett vad din hälsoångest beror på så har vi idag goda kunskaper om vad som långsiktigt minskar oro för hälsan. Första steget i att börja minska din hälsoångest är att förstå vad

Läs mer

Lådan - fundera, diskutera och skriv

Lådan - fundera, diskutera och skriv Lådan - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gym, Vux, Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Det här lektionsupplägget är gjort av Emma Frey-Skött.

Läs mer

Aktiva och passiva handlingsstrategier

Aktiva och passiva handlingsstrategier Aktiva och passiva handlingsstrategier en sammanfattning Hela livet ständiga ställningstagande Det finns en uppgift om att vi varje dygn utsätts för ca 45 000 valsituationer, varav ca 7 000 gånger är medvetna

Läs mer

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit!

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Från foretagande.se 2009 09 08 Vilken färg är du? Skrivet av Annika R Malmberg Boktips Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Det finns personer

Läs mer

Många gånger förväxlar vi gränslöshet med vänlighet och är rädda för att personer som vi gillar inte skulle gilla oss om vi satte gränser.

Många gånger förväxlar vi gränslöshet med vänlighet och är rädda för att personer som vi gillar inte skulle gilla oss om vi satte gränser. Att sätta gränser på arbetet är en bra grund för att skapa en trivsam och effektiv arbetsmiljö. Vi, tillsammans med våra kollegor, har olika värderingar, behov och föreställningar om vad som är rätt. Otydliga

Läs mer

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Bilaga 1 50 SOCIALA FÄRDIGHETER Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Nr: 1 Lyssna 1. Titta på den som pratar. 2. Tänk på vad som sägs. 3. Vänta på din tur att

Läs mer

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest.

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest. Ångest och Panikångest Alla upplever ibland ångest i olika situationer. Det beror på att själva känslan av ångest har som uppgift att tala om att nu är något fel, på tok, till och med farligt. Och då måste

Läs mer

Till Pappor/Partner I samband med att barnet är två månader korrigerad ålder

Till Pappor/Partner I samband med att barnet är två månader korrigerad ålder III Till Pappor/Partner I samband med att barnet är två månader korrigerad ålder Här kommer det tredje frågeformuläret i studien om kängurumetoden. Det innehåller bland annat frågor om hur du har det tillsammans

Läs mer

Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten

Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten Brukar du ibland sjukskriva dig hellre än att hålla en presentation, redovisning eller delta i gruppdiskussion? Mår du illa, får black out eller

Läs mer

Kan Du Hundspråk? En Frågesport

Kan Du Hundspråk? En Frågesport Kan Du Hundspråk? En Frågesport Hundar kommunicerar främst genom kroppsspråk, lukt och läten. Det är en bra idé att lära sig grunderna inom detta område för att kunna förstå hunden bättre. Testa att svara

Läs mer

Förutom att skapa obehag kan upprepad exponering inför sådana situationer leda till

Förutom att skapa obehag kan upprepad exponering inför sådana situationer leda till Stress Råd Stress är något som vi alla upplever från och till. Vi känner oss jäktade och otåliga, har bråttom och blir irriterade. Köer, väntan, personer som pratar långsamt eller är omständliga, upplevs

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Ett sätt att möta unga män som tar ansvar för sina relationer

Ett sätt att möta unga män som tar ansvar för sina relationer Ett sätt att möta unga män som tar ansvar för sina relationer Jonas Pang Leg psykolog & handledare Mottagning Unga Män MUM Ungdomsmottagningen Centrum Privatpraktiserande Målgrupp för MUM, 18-30 år Män

Läs mer

FIXA TENTASTRESSEN. - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 2014-10-14 VAD ÄR INTE STRESS? Balans. Beredskap

FIXA TENTASTRESSEN. - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 2014-10-14 VAD ÄR INTE STRESS? Balans. Beredskap INNEHÅLL FIXA TENTASTRESSEN - INFÖR & UNDER TENTAN Bild 1 Om stress Vad är stress? Funktion, reaktioner och påverkan Vad kan du göra för att hantera stress inför tentan under tentan Bild 2 VAD ÄR STRESS?

Läs mer

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro Apotekets råd om Nedstämdhet och oro Vi drabbas alla någon gång av nedstämdhet och oro. Nedstämdhet är en normal reaktion på tillfälliga på - frestningar, övergångsfaser i livet och svåra livssituationer.

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Välkommen! Mikael Widerdal

Välkommen! Mikael Widerdal Välkommen! Den här titeln du håller i din hand innehåller de bästa och mest kraftfulla mentala redskap från de 20 år som jag utbildat, coachat och föreläst för människor i hela Sverige. Den här är indelad

Läs mer

K Hur ser de t ut för dig?

K Hur ser de t ut för dig? Behandlingsguide K Hur ser de t ut för dig? arbetsbl ad (Kryssa för det som stämmer för dig) 1. Är du stressad eller orolig? Jag kan inte tänka klart ( Jag glömmer saker ( Jag har svårt att fokusera (

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Vanliga reaktioner efter en svår händelse

Vanliga reaktioner efter en svår händelse Vanliga reaktioner efter en svår händelse En svår händelse är när man överväldigad av något som är bortom ens kontroll, man upplever stor kontrollförlust. Då slås den rationella, tänkande hjärnan ut och

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning!

Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning! K Ä N N E R D U D I G D Ö M D? Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning! Du är inte ensam Inspiration för en väl fungerande vardag med barn med adhd. Metoder för att minska kaos och konflikter.

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig?

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Hälsa är ett begrepp som kan definieras på olika sätt. Enligt världshälsoorganisationen (WHO) är hälsa ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg?

Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg? Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg? 1. Hur visar du att du uppskattar din partners kropp? 1.Jag är mest orolig över att min partner inte ska gilla min kropp. 2. Jag säger att min partner

Läs mer

Stress hos hästar i träning

Stress hos hästar i träning Stress hos hästar i träning Stress är något som ofta hör till vardagen hos en galoppör. De tränas tidigt att bli explosiva, reagera snabbt och springa fort. De vi använder oss av är deras naturliga flyktinstinkter.

Läs mer

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest Westerlundska Gymnasiet Samhällsvetenskapligaprogrammet 2012 svenska kurs 2 Amanda Vesterberg SA2B Sjukgymnast Att hjälpa människor när de behöver det som mest Inledning Jag har valt att fördjupa mig i

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

meditation ÖVNINGSBOK

meditation ÖVNINGSBOK meditation ÖVNINGSBOK Meditera en sinnlig väg till hälsobalans Innehåll Hur vi hittar inspiration till att träna och leva våra liv är ytterst individuellt. Några känner att de behöver stark fysisk utmaning,

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

252st patientenkäter. Du har idag behandlats av en, Tandläkarstudent som går på termin: Totalt 252 st

252st patientenkäter. Du har idag behandlats av en, Tandläkarstudent som går på termin: Totalt 252 st 252st patientenkäter Du har idag behandlats av en, Tandläkarstudent som går på termin: Totalt 252 st Vi ber dig att fylla i följande sidor, dina synpunkter är viktiga. Dessa gör att vi hela tiden ska kunna

Läs mer

personlig hälsa per appelqvist

personlig hälsa per appelqvist per appelqvist Så förhöjer vi båtupplevelsen forskning på hjärnaktivitet visar att om vi fokuserar på en sak i taget så blir vi lyckligare. vägen dit går via mindfulness. en av landets ledande experter,

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Konflikter och konflikhantering

Konflikter och konflikhantering Konflikter och konflikhantering Fem konflikthanteringsstilar Det finns fem huvudsakliga stilar vid behandling av konflikter. Ingen av dessa fem kan sägas vara den enda rätta vid alla tillfällen. De passar

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Botad från sin tandläkarskräck Nu är vi 23 000 i Kalmar län Tobak och tänder

Botad från sin tandläkarskräck Nu är vi 23 000 i Kalmar län Tobak och tänder Friskbladet Botad från sin tandläkarskräck Nu är vi 23 000 i Kalmar län Tobak och tänder Hej! Vi är många i länet som har bestämt oss för att ha koll på hur tänderna mår utan att det ger obehagliga överraskningar

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Fotograferingar 2014

Fotograferingar 2014 Fotograferingar 2014 Barnfotografering Vi skapar vackra bilder på ditt eller dina barn. Fokus ligger på att skapa livfulla bilder där barnet står i centrum - i denna typ av fotografering är möjligheterna

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

Fotograferingar 2014

Fotograferingar 2014 Fotograferingar 2014 Barnfotografering Vi skapar vackra bilder på ditt eller dina barn. Fokus ligger på att skapa livfulla bilder där barnet står i centrum - i denna typ av fotografering är möjligheterna

Läs mer

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter 1 Börja samtalet med tjejerna idag! Starta samtalet en kort introduktion Denna bok är skrivit med ett syfte. Syftet är att ge dig de redskapen som krävs, för att träffa människor. Varken mer eller mindre.

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love - HEL Heléne F Sandström Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love HEL Hur har du det med kärleken min vän? Älskar du hårt och passionerat eller är kärleken

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer