Extra övningssamling i undersökningsmetodik. till kursen Regressionsanalys och undersökningsmetodik, 15 hp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Extra övningssamling i undersökningsmetodik. till kursen Regressionsanalys och undersökningsmetodik, 15 hp"

Transkript

1 Extra övningssamling i undersökningsmetodik HT10 till kursen Regressionsanalys och undersökningsmetodik, 15 hp Författad av Karin Dahmström 1. Utgå från en population bestående av 5 personer med följande åldrar: a) Beräkna medelvärdet och variansen för åldern i denna population. b) Gör ett obundet slumpmässigt urval utan återläggning av n = 2 studenter från denna population. Hur många urval finns det? (i) Beräkna medelvärdet för åldern i varje urval och visa att väntevärdet för stickprovsmedelvärdet överensstämmer med medelvärdet i populationen. (ii) Beräkna stickprovsvariansen för varje urval samt väntevärdet för denna varians. Vilket samband gäller mellan väntevärdet och populationsvariansen? (iii) Bestäm inklusionssannolikheten för varje person samt sannolikheten för varje enskilt urval. 2. Utgå från en population bestående av 8 personer för vilken vi vill göra en undersökning av en variabel som vi tror är korrelerad med åldern. Vi föreslår därför att vi delar in populationen i två strata efter ålder på följande sätt: Låg ålder Hög ålder: Antag nu att vi gör ett obundet slumpmässigt urval utan återläggning av n = 3 personer från varje stratum, dvs vi väljer totalt 6 personer. Hur många urval är möjliga? Skriv upp dessa och tänk ut hur de skiljer sig från de urval som skulle kunna bli följden om vi drog ett obundet slumpmässigt urval utan återläggning av n = 6 personer från den totala populationen. 3. Antag att vi vill undersöka hur vanligt det är att djurägare försäkrar sina katter. Vi får möjlighet att på ett stort djursjukhus göra ett systematiskt urval av 50 journaler förda det senaste året där det framgår om katten är försäkrad eller ej. Antag att 15 katter var försäkrade i detta urval och att det totalt fanns 1800 journaler. a) Bestäm ett 95 % konfidensintervall för andelen katter i denna population som var försäkrade. Behandla urvalet som om det var gjort genom ett obundet slumpmässigt urval och förklara varför detta antagande kan vara godtagbart. b) Om vi vill få ett 95%-igt konfidensintervall med en osäkerhet på högst 5 %-enheter, hur stort stickprov måste då dras? c) Vilka slutsatser om andelen försäkrade katter i hela landet kan dras från denna undersökning? Diskutera olika felkällor!

2 4. Antag att man i en viss kommun har dragit ett obundet slumpmässigt urval om 400 personer från befolkningen 18 år eller äldre för att undersöka inställningen till sopsortering. Totalt var 310 av de svarande positiva. Strax efter vill man göra en ny undersökning i en närliggande kommun för att även där undersöka inställningen till sopsortering; i denna kommun är personer 18 år eller äldre. Undersökningen skall ske genom att ur kommunens befolkningsregister dra ett OSU utan återläggning av personer i denna ålder. Om vi vill att längden på ett 95%-igt konfidensintervall för andelen positiva i kommunen skall vara högst 5 procentenheter, bestäm hur många personer vi då minst måste undersöka. 5. För att undersöka inställningen till att få kortare arbetstid och ingen löneökning det kommande året, gjordes ett obundet slumpmässigt urval utan återläggning av 500 personer bland samtliga anställda på en stor arbetsplats. På denna arbetsplats är fördelningen mellan olika arbetstagare följande: Ledningen 10% Tjänstemän 20% Arbetare 70% I enkäten ställdes även frågan om vilken kategori av arbetstagare man tillhörde av ovanstående tre. Följande resultat erhölls: Kategori Antal svar Antal positiva Ledningen Tjänstemän Arbetare a) Bestäm på två olika sätt en punktskattning för andelen positiva till arbetstidsförkortning i hela populationen. Ange gjorda antaganden i Dina beräkningar. Vilken skattning föredrar Du? Motivera! b) Antag att man vill göra om undersökningen vid ett senare tillfälle och då göra ett stratifierat urval med OSU utan återläggning inom strata. De olika strata skall då vara de tre kategorierna av arbetstagare. Låt därvid de erhållna resultaten från den tidigare undersökningen utgöra underlag för ett urval om totalt 250 personer. Hur skall urvalet fördelas (allokeras) optimalt mellan strata? c) Motivera en lämplig datainsamlingsmetod för undersökningen och ange för- och nackdelar med denna. 6. Man önskade ett visst år studera personalkostnaderna för livsmedelsbutikerna i ett område. Bland dessa 90 butiker utvaldes 10 st med obundet slumpmässigt urval utan återläggning, och för dessa erhölls inte bara uppgift om personalkostnaden utan också om omsättningen, allt i miljoner kronor: Personalkostnad: Omsättning: Totalt omsatte de 90 butikerna 4500 miljoner kronor. a) Skatta den totala personalkostnaden samt standardavvikelsen för denna skattning för samtliga butiker i området då man inte använder någon hjälpinformation. b) Skatta den totala personalkostnaden med hjälp av en kvotskattning. Vilka för- och nackdelar finns det med en sådan skattning?

3 7. För att studera det totala antalet köp av småhus i landet ett visst år (2005), har man uppgifter från samtliga 21 län från året dessförinnan, men bara från åtta län det aktuella året. Totala antalet köp var år Antag att de åtta länen kan ses som ett obundet slumpmässigt urval bland samtliga län. Följande resultat erhölls: Län Antal köp 2004 Antal köp 2005 Jönköping Kronoberg Skåne Halland Örebro Gävleborg Västernorrland Jämtland Källa: Statistisk årsbok 2007, tabell 411. (Endast lagfarna köp av fastigheter som ansetts vara marknadsmässiga är medtagna.) a) Skatta det totala antalet köp 2005 i landet med hjälp av en kvotskattning. b) Beskriv olika sätt hur s k hjälpinformation kan användas för att öka precisionen i skattningar av olika parametrar. 8. Antag att man vill bestämma mängden (prenumererade) dagstidningar som läses av hushållen i en kommun. Det finns en indelning av kommunen i 14 distrikt och totalt finns det 5432 hushåll. Man drar nu ett obundet slumpmässigt urval utan återläggning av n = 4 distrikt och för dessa noterar man hur många hushåll som finns på morgontidningsdistributörens listor. Man erhåller följande: Distrikt Antal Antal hushåll hushåll med utdelad tidning a) Skatta det totala antalet hushåll i kommunen som har utdelad tidning samt, om möjligt, en skattad varians. b) Målsättningen i undersökningen var att undersöka det faktiska tidningsläsandet. Diskutera kritiskt om detta blir uppfyllt med denna uppläggning samt ge förslag på alternativa insamlingsmetoder. 9. För att skatta genomsnittlig arbetad tid (procent av heltid) under det senaste året i olika grupper på en stor arbetsplats, gjordes en stratifiering efter ålder och kön. Från varje stratum gjordes ett obundet slumpmässigt urval utan återläggning och med proportionell allokering; totalt valdes 500 personer ut. Följande resultat erhölls: Stratum Totalt antal Medeltid Standardavvikelse anställda (procent) 18 39, män , kvinnor , män , kvinnor

4 a) Bestäm ett 95%-igt konfidensintervall för den genomsnittliga arbetstiden för kvinnor i åldern år. Tolka intervallet i ord. b) Bestäm ett 95%-igt konfidensintervall för den genomsnittliga arbetstiden för samtliga i populationen. Tolka intervallet i ord. c) Diskutera risken för olika felkällor utöver urvalsfelet samt föreslå en lämplig insamlingsmetod för datamaterialet. d) Finns det någon alternativ urvalsmetod till stratifierat urval i denna situation? Diskutera! 10. För att skatta hur stor andel som har tillgång till internet i hemmet i olika grupper på en stor arbetsplats, gjordes en stratifiering efter ålder och kön. Från varje stratum gjordes ett obundet slumpmässigt urval utan återläggning och med proportionell allokering; totalt valdes 500 personer ut. Följande resultat erhölls: Stratum Totalt antal Andel som har internet anställda (procent) 18 39, män , kvinnor , män , kvinnor a) Bestäm ett 95%-igt konfidensintervall för andelen kvinnor i hela populationen i åldern år som har tillgång till internet i hemmet. Tolka intervallet i ord. b) Bestäm ett 95%-igt konfidensintervall för andelen anställda i hela populationen som har tillgång till internet i hemmet. Tolka intervallet i ord. 11. I en kommundel av Stockholm finns majoriteten av småhus söder om järnvägen och majoriteten av flerbostadshus norr därom. För att undersöka inställningen till införandet av trängselavgift ville man göra en mindre undersökning innan starten för att sedan göra en mera omfattande undersökning. I den lilla undersökningen valdes genom OSU utan återläggning i respektive område 100 personer i åldern år. Totalt bor ca 8000 i småhusområdet och i flerbostadsområdet. Resultatet blev att 40% var positiva till trängselavgift i småhusområdet och 70% i flerbostadsområdet. (Antag att inget bortfall förekom.) a) Bestäm ett 95%-igt konfidensintervall för andelen positiva till trängselavgift i hela området. b) Bestäm utifrån resultatet av den lilla undersökningen hur totalt 1000 personer skall fördelas mellan strata enligt principen för optimal allokering. c) I en fråga om positiv/negativ inställning till en aktivitet, ser man ibland formuleringen Är Du positiv. eller Är Du negativ. Diskutera vad man kan vänta sig för skillnad i svar med de olika formuleringarna. Föreslå också hur en fråga inklusive svarsalternativ kan utformas för att på bästa sätt fånga inställningen till en viss aktivitet?

5 12. I en kommundel av Stockholm finns majoriteten av småhus söder om järnvägen och majoriteten av flerbostadshus norr därom. För att undersöka inställningen till införandet av trängselavgift ville man göra en mindre undersökning innan starten för att sedan göra en mera omfattande undersökning. I den lilla undersökningen valdes genom OSU utan återläggning totalt i kommundelen n=200 personer i åldern år. Totalt bor ca 8000 i småhusområdet och i flerbostadsområdet. Följande resultat erhölls från urvalet. (Antag att inget bortfall förekom.) Område Antal i urvalet från Antal respektive område positiva Småhus Flerb.hus a) Bestäm en punktskattning och ett 95%-igt konfidensintervall för andelen positiva till trängselskatt bland de som bor i småhusområdet. b) Bestäm en punktskattning och ett 95%-igt konfidensintervall för det totala antalet negativa till trängselskatt bland de som bor i flerbostadsområdet. 13. Antag att vi vill undersöka hur länge patienterna har varit inneliggande på avdelningarna på ett stort sjukhus vid en viss tidpunkt. Totalt finns det 20 avdelningar på sjukhuset och vi väljer genom ett obundet slumpmässigt urval ut n = 5 avdelningar och undersöker då via journalerna samtliga inneliggande patienter på de utvalda avdelningarna. Avd Antal patienter Antal patienter > 7 dagar a) Bestäm en skattning av andelen patienter som varit inneliggande mer än 7 dagar. b) Bestäm en skattning av totala antalet patienter på sjukhuset som varit inneliggande mer än 7 dagar. c) Diskutera olika felkällor i denna undersökning. 14. Antag att vi vill undersöka bl a familjestrukturen i ett nytt bostadsområde med i princip likvärdiga småhus, totalt 40 st. Ett obundet slumpmässigt urval utan återläggning av n = 6 småhus gjordes och från en besöksintervju med varje familj frågade man om antalet boende i huset och den totala familjeinkomsten per månad. Hus Antal boende > 18 år Antal barn < 7 år Familjeinkomst A B C D E F a) Bestäm en punktskattning av den genomsnittliga inkomsten för en person över 18 år i bostadsområdet. Antag då att familjeinkomsten endast avser inkomster för personer i denna ålder.

6 b) Bestäm en punktskattning och ett 95%-igt konfidensintervall för (i) det genomsnittliga antalet barn under 7 år per hus i bostadsområdet. (ii) det totala antalet barn under 7 år i hela bostadsområdet c) Föreslå hur ett slumpmässigt urval av hus i denna uppgift praktiskt kan genomföras samt diskutera olika felkällor i denna undersökning. 15. Antag att medlemmarna i en mindre ideell förening finns förtecknade i bokstavsordning i ett register; de har också ett löpnummer i registret från 1 till 40. För att undersöka hur medlemmarna ställer sig till en sammanslagning av föreningen med motsvarande lokalavdelning i en närbelägen stadsdel, gjordes ett systematiskt urval av n = 8 personer. a) Hur många urval kan göras? Skriv upp vilka nummer i registret varje urval består av. Hur stor är inklusionssannolikheten för varje person i registret? b) Om urvalet skulle göras med genom obundet slumpmässigt urval utan återläggning, hur många urval kan då göras? Hur stor är inklusionssannolikheten för varje person i registret? Jämför med resultaten i a). 16. På en vårdinrättning var de anställda fördelade i många små arbetsgrupper med ansvar för ett mindre antal patienter och med likvärdiga arbetsuppgifter. För att se hur de anställda har valt att ta ut semester under de tre månaderna juni-augusti, gjordes ett obundet slumpmässigt urval av n = 5 arbetsgrupper; totalt fanns det 15 arbetsgrupper. Samtliga i de utvalda grupperna blev tillfrågade hur många veckor de tagit ut under perioden; semestern redovisas här i hela veckor. Följande resultat erhölls: Grupp Antal Antal Antal semesterveckor personer semesterveckor i medeltal i gruppen_ Bestäm en punktskattning av det genomsnittliga antalet uttagna semesterveckor per anställd på vårdinrättningen. Vilka egenskaper har denna skattning? 17. Antag vi har en population bestående av 850 personer i en villaägarförening. För att undersöka hur medlemmarna vill att grannsamverkan skall organiseras på bästa sätt, tänker man göra en postenkät till ett urval av medlemmarna. Medlemmarna i föreningen är sorterade i ett register på två olika sätt, i bokstavsordning respektive efter gator i området. Antag i uppgift a) och b) att vi gör ett obundet slumpmässigt urval av n=150 medlemmar från registret. Två av frågorna gäller om de själva blivit utsatta för inbrott eller försök till inbrott i huset samt om de har larm installerat i huset. a) Antag att av de svarande har 25 st blivit utsatta för inbrott eller försök till inbrott. Bestäm ett 95%- igt konfidensintervall för andelen medlemmar som blivit utsatta för villainbrott. b) Antag att av de 25 medlemmar som blivit utsatta för inbrott eller försök till inbrott hade 15 st installerat larm. Bestäm en punktskattning för det totala antalet medlemmar som utsatts för inbrott och som har installerat larm. Bestäm också en skattning av standardavvikelsen för denna punktskattning. c) Diskutera olika sätt hur man kan göra ett urval ur medlemsregistret.

7 18. Antag att vi vill undersöka bilinnehavet i två nybyggda bostadsområden, område A och område B. Till område A finns ingen naturlig, närbelägen kollektivtrafik, medan i område B finns sedan tidigare utbyggd kollektivtrafik. Antag att område A består av 40 småhus och område B 30 st. Nu gjordes ett obundet slumpmässigt urval av n = 10 hus i vardera området och genom en telefonintervju frågade man om antalet bilar i hushållet. Följande resultat erhölls: Antal bilar Område A Område B a) Bestäm ett 95%-igt konfidensintervall för det genomsnittliga antalet bilar per hushåll dels i område A, dels i område B. Använd formler som gäller för stora stickprov. b) Bestäm ett 95%-igt konfidensintervall för skillnaden mellan det genomsnittliga antalet bilar per hushåll i de båda områdena. Använd formler som gäller för stora stickprov. c) Bestäm ett 95%-igt konfidensintervall för det genomsnittliga antalet bilar per hushåll i de två bostadsområdena hopslagna. Använd formler som gäller för stora stickprov. Uppgift 19 och 20 är hämtade från Sharon L.Lohr: Sampling: Design and Analysis. Duxbury Press Vid ett universitet fanns det 807 fakultetsmedlemmar och forskare vid College of Liberal Arts and Science Vi är nu intresserade av antalet publikationer som dessa har skrivit och som har refereebehandlats. För att undersöka detta gjordes ett obundet slumpmässigt urval utan återläggning av av n = 50 fakultetsmedlemmar. Följande frekvenstabell erhölls: Antal publikationer Antal fakultetsmedlemmar a) Rita frekvensfördelningen av antalet publikationer i ett lämpligt diagram. b) Skatta medelantalet publikationer per fakultetsmedlem och bestäm standardfelet ( standard error ) för denna skattning. c) Skatta andelen fakultetsmedlemmar som inte har någon refereebehandlad publikation och bilda ett 95% konfidensintervall för denna andel i hela populationen. 20. När man granskade urvalet i uppgift 19 som hade gjorts som ett obundet slumpmässigt urval, visade det sig att det t ex inte hade kommit med några medlemmar från språkinstitutionerna, medan i stället kemi och psykologi var rikt representerade. För att alla fakulteter skulle bli representerade, gjordes ett nytt urval om n = 50 medlemmar och med fakulteterna som strata. Bestämningen av urvalsstorlekarna gjordes genom proportionell allokering. Storleken på de olika strata och urvalet var följande: Stratum Antal fakultets- Antal medlemmar medlemmar i urvalet Biologi Fysik Samhällsvetenskap Humaniora Totalt

8 Följande frekvenstabeller erhölls från respektive fakultet: Antal publi- Antal fakultetsmedlemmar kationer Biologi Fysik Samh.vet. Humaniora a) Skatta medelantalet publikationer per fakultetsmedlem och bestäm standardfelet ( standard error ) för denna skattning. Jämför resultatet med det i uppgift 19 b). Ökade precisionen i detta exempel? Kommentera! b) Skatta andelen fakultetsmedlemmar som inte har någon refereebehandlad publikation och bilda ett 95% konfidensintervall för denna andel i hela populationen. Jämför resultatet med det i uppgift 19 c). Ökade precisionen i detta exempel? Kommentera!

9 Facit till de numeriska uppgifterna 1a) 28 år, variansen = 17.2 b) 10 olika urval. Inklusionssannolikheten = 0.4, slh för urval = 0.1 2) 16 respektive 28 olika urval 3a) / b) Minst 317 journaler (här använt P = 0.5) 4) Minst 1054 personer 5a) 70.4% respektive 71.0 % b) 27, 58 respektive 165 personer 6a) milj kr respektive milj kr b) milj kr 7a) köp 8a) Alternativ 1: 4975 hushåll och variansen Alternativ 2: 4801 hushåll 9a) 90 +/-1.17 % b) /-0.44 % 10a) / b) / a) / b) 416 respektive 584 personer 12a) 0.33 respektive / b) 3273 respektive / a) b) 120 patienter 14a) tkr b) (i) 1.5 respektive 1.5 +/-0.77 (ii) 60 respektive 60 +/ a) 5 olika urval; inkl.slh = 0.2 b) olika urval; inkl.slh = ) 3.29 veckor 17a) / b) 85 respektive personer 18a) 0.9 +/ b) 0.4 +/ c) /- 0.26

10 19b) 1.78 respektive publikationer c) 0.56 respektive / a) 1.64 respektive publikationer b) 0.57 respektive publikationer

Ytterligare urvalsmetoder och skattningsmetoder

Ytterligare urvalsmetoder och skattningsmetoder F6 Ytterligare urvalsmetoder och skattningsmetoder Flerstegsurval Anta att man vill göra ett urval som täcker ett stort geografiskt område vill använda besöksintervju som insamlingsmetod Praktiskt omöjligt

Läs mer

Urvalsmetoder: Stratifierat urval (kap 9.5)

Urvalsmetoder: Stratifierat urval (kap 9.5) F4 Urvalsmetoder: Stratifierat urval (kap 9.5) Tidigare exempel Vi undersökte tidigare medellönen i ett företag med N = 500 anställda. Vi fick ett konfidensintervall: Vi vet att några förklaringsvariabler

Läs mer

Föreläsning 4. 732G19 Utredningskunskap I. Föreläsningsunderlagen bygger på underlag skapade av Kalle Wahlin

Föreläsning 4. 732G19 Utredningskunskap I. Föreläsningsunderlagen bygger på underlag skapade av Kalle Wahlin Föreläsning 4 732G19 Utredningskunskap I Föreläsningsunderlagen bygger på underlag skapade av Kalle Wahlin Dagens föreläsning Systematiskt urval Väntevärdesriktiga skattningar Jämförelse med OSU Stratifierat

Läs mer

Tidigare exempel. Några beteckningar. Stratifierat urval

Tidigare exempel. Några beteckningar. Stratifierat urval Tidigare exempel F4 Urvalsmetoder: (kap 9.5) Ursprung: Linda Wänström Vi undersökte tidigare medellönen i ett företag med N = 500 anställda. Vi fick ett konfidensintervall: Vi vet att några förklaringsvariabler

Läs mer

Teknisk beskrivning av undersökning av deltagare i Jobb- och utvecklingsgarantins Fas3. Maj-juni 2011.

Teknisk beskrivning av undersökning av deltagare i Jobb- och utvecklingsgarantins Fas3. Maj-juni 2011. 1 (18) Statistikenheten 20110808 Teknisk beskrivning av undersökning av deltagare i Jobb- och utvecklingsgarantins Fas3. Maj-juni 2011. Inledning Under våren/försommaren 2011 har Arbetsförmedlingens Statistikenhet,

Läs mer

Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern. Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård

Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern. Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar

Läs mer

F10. Ytterligare urvalsmetoder och skattningsmetoder (kap 9.8, 9.9) Flerstegsurval

F10. Ytterligare urvalsmetoder och skattningsmetoder (kap 9.8, 9.9) Flerstegsurval F10 Ytterligare urvalsmetoder och skattningsmetoder (kap 9.8, 9.9) Flerstegsurval Anta att man vill göra ett urval som täcker ett stort geografiskt område vill använda besöksintervju som insamlingsmetod

Läs mer

Attityder kring SBU:s arbete. Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning

Attityder kring SBU:s arbete. Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning Attityder kring SBU:s arbete Beskrivning av undersökningens upplägg och genomförande samt resultatredovisning Hösten 2010 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING ANALYSRAPPORT Sammanfattning... 1 Inledning...

Läs mer

Exempel i stickprovsteori

Exempel i stickprovsteori Exempel i stickprovsteori p. 1/26 Exempel i stickprovsteori Göran Arnoldsson Umeå universitet Exempel i stickprovsteori p. 2/26 1. Audit sampling En bank vill göra en snabb uppskattning av den totala behållningen

Läs mer

Urval. Slumpmässiga urval (sannolikhetsurval) Fördelar med slumpmässiga urval

Urval. Slumpmässiga urval (sannolikhetsurval) Fördelar med slumpmässiga urval Urval F3 Urvalsmetoder: Sannolikhetsurval resp. icke-sannolikhetsurval, OSU (kap 9.1-9.4) Ursprung: Linda Wänström Anta att vi ska göra en urvalsunderökning och samla in primärdata Totalundersökning ofta

Läs mer

Statistik RAPPORT. Bodil Mortensson Lena Otterskog Gunnel W ahlstedt. Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Potatis konsumtion och fritidsodling

Statistik RAPPORT. Bodil Mortensson Lena Otterskog Gunnel W ahlstedt. Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Potatis konsumtion och fritidsodling Statistik RAPPORT. AVDELNINGEN ENVIRONMENT FÖR AND MILJÖ- REGIONAL OCH STATISTICS REGIONALSTATISTIK Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Potatis konsumtion och fritidsodling Bodil Mortensson Lena

Läs mer

Urvalsmetoder: Sannolikhetsurval resp. icke-sannolikhetsurval, OSU (kap )

Urvalsmetoder: Sannolikhetsurval resp. icke-sannolikhetsurval, OSU (kap ) F3 Urvalsmetoder: Sannolikhetsurval resp. icke-sannolikhetsurval, OSU (kap 9.1-9.4) Urval Anta att vi ska göra en urvalsunderökning och samla in primärdata Totalundersökning ofta inte möjlig För dyrt Tar

Läs mer

Urval. Varje element i populationen skall ha en känd sannolikhet (chans) som är större än 0 att bli utvald

Urval. Varje element i populationen skall ha en känd sannolikhet (chans) som är större än 0 att bli utvald F11 Repetition Undersökningar Olika slag av undersökningar Syftet Beskrivande Förklarande/utredande Framåtblickande Undersökningsplanering Vem ska undersökas? Målpopulation Rampopulation Vad ska undersökas?

Läs mer

Börja med att ladda ner Kommuner2007.xls från kursens hemsida.

Börja med att ladda ner Kommuner2007.xls från kursens hemsida. STOCKHOLMS UNIVERSITET VT 2009 Statistiska institutionen Jörgen Säve-Söderbergh Obligatorisk examinationsuppgift SDA II, 3 högskolepoäng. Olika urvalsmetoder punkt- och intervallskattningar Börja med att

Läs mer

Introduktion till statistik för statsvetare

Introduktion till statistik för statsvetare och enkäter "Det finns inget så praktiskt som en bra teori" September 2011 och enkäter Inledning Inledning Om vi vill mäta en egenskap hos en population individer (individer kan vara personer, företag

Läs mer

Elevpaneler för longitudinella studier 2014 Panel 8 UF0501 Innehåll

Elevpaneler för longitudinella studier 2014 Panel 8 UF0501 Innehåll Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (16) Elevpaneler för longitudinella studier 2014 Panel 8 UF0501 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

F14 Repetition. Måns Thulin. Uppsala universitet thulin@math.uu.se. Statistik för ingenjörer 6/3 2013 1/15

F14 Repetition. Måns Thulin. Uppsala universitet thulin@math.uu.se. Statistik för ingenjörer 6/3 2013 1/15 1/15 F14 Repetition Måns Thulin Uppsala universitet thulin@math.uu.se Statistik för ingenjörer 6/3 2013 2/15 Dagens föreläsning Tentamensinformation Exempel på tentaproblem På kurshemsidan finns sex gamla

Läs mer

Tillämpad statistik (A5), HT15 Föreläsning 5: Stratifierat urval

Tillämpad statistik (A5), HT15 Föreläsning 5: Stratifierat urval Tillämpad statistik (A5), HT15 Föreläsning 5: Stratifierat Ronnie Pingel Statistiska institutionen Senast uppdaterad: 2015-11-06 En stratifierad sundersökning: NTU2014 Från NTU2014 Från NTU2014 Dellens

Läs mer

Avd. Matematisk statistik

Avd. Matematisk statistik Avd. Matematisk statistik TENTAMEN I SF1902 SANNOLIKHETSTEORI OCH STATISTIK, TORSDAGEN DEN 23:E MAJ 2013 KL 14.00 19.00. Kursledare och examinator : Björn-Olof Skytt Tillåtna hjälpmedel: miniräknare, lathund

Läs mer

Årsrapport för år 2007

Årsrapport för år 2007 Årsrapport för år 7 Vårdbarometern är en undersökning av befolkningens erfarenheter av, kunskaper om och attityder till svensk hälso- och sjukvård. Denna rapport är en sammanfattning av 7-års intervjuer.

Läs mer

TENTAMEN KVANTITATIV METOD (100205)

TENTAMEN KVANTITATIV METOD (100205) ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B, Vetenskaplig metod TENTAMEN KVANTITATIV METOD (205) Examinationen består av 11 frågor, några med tillhörande följdfrågor. Besvara alla frågor i direkt anslutning

Läs mer

Deltagare i svenskundervisning för invandrare (sfi) 2008

Deltagare i svenskundervisning för invandrare (sfi) 2008 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(24) Deltagare i svenskundervisning för invandrare (sfi) 2008 UF0539 Innehåll 0 Allmänna uppgifter SCBDOK 3.1 1 Innehållsöversikt 0.1 Ämnesområde 0.2 Statistikområde 0.3 SOS-klassificering

Läs mer

Kalibreringsrapport. Utländska doktorander

Kalibreringsrapport. Utländska doktorander Kalibreringsrapport Utlänska oktoraner Inlening I en urvalsunersökning är allti skattningarna beäftae me urvalsfel beroene på att enast en elmäng (urval) av populationen stueras. Ett annat fel uppkommer

Läs mer

BIOSTATISTISK GRUNDKURS, MASB11 ÖVNING 8 (2016-05-02) OCH INFÖR ÖVNING 9 (2016-05-09)

BIOSTATISTISK GRUNDKURS, MASB11 ÖVNING 8 (2016-05-02) OCH INFÖR ÖVNING 9 (2016-05-09) LUNDS UNIVERSITET, MATEMATIKCENTRUM, MATEMATISK STATISTIK BIOSTATISTISK GRUNDKURS, MASB11 ÖVNING 8 (2016-05-02) OCH INFÖR ÖVNING 9 (2016-05-09) Aktuella avsnitt i boken är Kapitel 7. Lektionens mål: Du

Läs mer

Statistik. om Stockholm. Bostäder Hyror 2012

Statistik. om Stockholm. Bostäder Hyror 2012 Statistik om Stockholm Bostäder Hyror 2012 Förord Denna årliga rapport redovisar hyror i Stockholms stad år 2012. I rapporten beskrivs också hyresutvecklingen i staden för perioden 1998 2012. Uppgifterna

Läs mer

Beskrivande statistik Kapitel 19. (totalt 12 sidor)

Beskrivande statistik Kapitel 19. (totalt 12 sidor) Beskrivande statistik Kapitel 19. (totalt 12 sidor) För att åskådliggöra insamlat material från en undersökning används mått, tabeller och diagram vid sammanställningen. Det är därför viktigt med en grundläggande

Läs mer

Introduktion Kritiskt förhållningssätt Olika typer av undersökningar

Introduktion Kritiskt förhållningssätt Olika typer av undersökningar F1 Introduktion Kritiskt förhållningssätt Olika typer av undersökningar Kursupplägg 12 föreläsningar 7 seminarieövningar (Ö1 och Ö7 är obligatoriska) 1 inlämningsuppgift (i grupp) Del 1: tillämpa stickprovsteori

Läs mer

P1071 TÖREBODA KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071

P1071 TÖREBODA KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 TÖREBODA KOMMUN Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 Hösten 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Målgrupp... 3 1.4 Metod... 4 1.5 Register

Läs mer

Statistik Lars Valter

Statistik Lars Valter Lars Valter LARC (Linköping Academic Research Centre) Enheten för hälsoanalys, Centrum för hälso- och vårdutveckling Statistics, the most important science in the whole world: for upon it depends the applications

Läs mer

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011 1 (14) Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011 Ämnesproven i årskurs 9 är obligatoriska 1 och resultaten används som ett av flera mått på måluppfyllelse i grundskolan. Resultaten ger en

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2013-01-18 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Ove

Läs mer

P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071

P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 Hösten 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Målgrupp... 3 1.4 Metod... 4 1.5 Register

Läs mer

Systematiskt urval, gruppurval, val mellan metoderna (kap , 9.10)

Systematiskt urval, gruppurval, val mellan metoderna (kap , 9.10) F5 Systematiskt urval, gruppurval, val mellan metoderna (kap 9.6-9.7, 9.10) Systematiskt urval Antag att vi vill undersöka medellönen i ett företag på N=1000 anställda och vill dra ett urval på n=100.

Läs mer

TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING

TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2015/2016 TEMARAPPORT 2016:2 UTBILDNING Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2015/2016 Statistics Sweden 2016 Report 2016:2 The

Läs mer

k x om 0 x 1, f X (x) = 0 annars. Om Du inte klarar (i)-delen, så får konstanten k ingå i svaret. (5 p)

k x om 0 x 1, f X (x) = 0 annars. Om Du inte klarar (i)-delen, så får konstanten k ingå i svaret. (5 p) Avd. Matematisk statistik TENTAMEN I SF1901 SANNOLIKHETSLÄRA OCH STATISTIK MÅNDAGEN DEN 17 AUGUSTI 2009 KL 08.00 13.00. Examinator: Gunnar Englund, tel. 790 74 16. Tillåtna hjälpmedel: Formel- och tabellsamling

Läs mer

(a) Hur stor är sannolikheten att en slumpvist vald person tror att den är laktosintolerant?

(a) Hur stor är sannolikheten att en slumpvist vald person tror att den är laktosintolerant? LÖSNINGAR till tentamen: Statistik och sannolikhetslära (LMA12) Tid och plats: 8.3-12.3 den 24 augusti 215 Hjälpmedel: Typgodkänd miniräknare, formelblad Betygsgränser: 3: 12 poäng, 4: 18 poäng, 5: 24

Läs mer

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder

Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Teknisk Rapport En beskrivning av genomförande och metoder Attityder till skolan Föräldrar 2012-09-10 Inledning Enheten för Utbildning och arbete vid Statistiska centralbyrån (SCB) genomförde under våren

Läs mer

Vad tycker medborgarna om nedskräpningen i sin kommun? - En analys av tilläggsfrågor från medborgarundersökningen 2011 2013.

Vad tycker medborgarna om nedskräpningen i sin kommun? - En analys av tilläggsfrågor från medborgarundersökningen 2011 2013. Vad tycker medborgarna om nedskräpningen i sin kommun? - En analys av tilläggsfrågor från medborgarundersökningen 2011 2013. Resultat Resultat Varje vår och höst sedan 2005 erbjuder Statistiska centralbyrån

Läs mer

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning Liberaliseringen av den svenska telekommunikationsmarknaden har bidragit till att öka konkurrensen inom branschen. Den ökade konkurrensen har i sin tur inneburit betydande prissänkningar på många teletjänster.

Läs mer

Tentamen STA A10 och STA A13, 9 poäng 19 januari 2006, kl. 8.15-13.15

Tentamen STA A10 och STA A13, 9 poäng 19 januari 2006, kl. 8.15-13.15 Tentamen STA A10 och STA A13, 9 poäng 19 januari 2006, kl. 8.15-13.15 Tillåtna hjälpmedel: Ansvarig lärare: Räknedosa, bifogade formel- och tabellsamlingar, vilka skall returneras. Christian Tallberg Telnr:

Läs mer

Rapport till Stoppakilometerskatten.se om kilometerskatt och höjd dieselskatt juni 2010

Rapport till Stoppakilometerskatten.se om kilometerskatt och höjd dieselskatt juni 2010 -research om kilometerskatt och höjd dieselskatt SKOP gör regelbundna undersökningar bland företag med minst en anställd (företags-skop). Mellan den 17 juni och 1 juli 2010 intervjuades drygt 700 företagare/företagsledare

Läs mer

Föreläsning 4. Kapitel 5, sid Stickprovsteori

Föreläsning 4. Kapitel 5, sid Stickprovsteori Föreläsning 4 Kapitel 5, sid 127-152 Stickprovsteori 2 Agenda Stickprovsteori Väntevärdesriktiga skattningar Samplingfördelningar Stora talens lag, Centrala gränsvärdessatsen 3 Statistisk inferens Population:

Läs mer

SIFO Research International TYA. Arbetskraftsbehov 2006. Rapport. Dok.nr 1514788. Stockholm 2006-06-17. Ingemar Boklund

SIFO Research International TYA. Arbetskraftsbehov 2006. Rapport. Dok.nr 1514788. Stockholm 2006-06-17. Ingemar Boklund SIFO Research International TYA Arbetskraftsbehov 2006 Rapport Dok.nr 1514788 Stockholm 2006-06-17 SIFO Research International Ingemar Boklund 0. UNDERSÖKNINGEN I KORTHET Sifo har genomfört en enkätundersökning

Läs mer

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm mars/april 2005

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm mars/april 2005 SKOP,, gör regelbundna undersökningar bland personer i åldern 18-84 år bosatta i hela riket. Mellan den 29 mars och 12 april intervjuades drygt 1.000 personer på uppdrag av bland andra. Svaren redovisas

Läs mer

Allt fler kvinnor bland de nyanställda

Allt fler kvinnor bland de nyanställda STATISTISK ANALYS 1(8) Avdelning Datum/ löpunmmer 2013-09-10 / 7 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen

Läs mer

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013 2013 2013 Att Delade vara turer i kongressombud välfärdssektorn Delade turer i välfärdssektorn Faktaunderlag Rapport av Kristina Mårtensson

Läs mer

Statistiska analyser C2 Inferensstatistik. Wieland Wermke

Statistiska analyser C2 Inferensstatistik. Wieland Wermke + Statistiska analyser C2 Inferensstatistik Wieland Wermke + Signifikans och Normalfördelning + Problemet med generaliseringen: inferensstatistik n Om vi vill veta ngt. om en population, då kan vi ju fråga

Läs mer

Tomträttsindexet i KPI: förslag om ny beräkningsmetod

Tomträttsindexet i KPI: förslag om ny beräkningsmetod STATISTISKA CENTRALBYRÅN PM 1(7) Tomträttsindexet i KPI: förslag om ny beräkningsmetod Enhetens förslag. Enheten för prisstatistik föreslår att en ny beräkningsmetod införs för tomträttsindexet så snart

Läs mer

Hyror i bostadslägenheter (HiB)

Hyror i bostadslägenheter (HiB) Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (17) Hyror i bostadslägenheter (HiB) 2014 BO0406 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer

Brukarundersökning 2013 Socialförvaltningen

Brukarundersökning 2013 Socialförvaltningen 2013-12-10 Brukarundersökning 2013 Socialförvaltningen Vetlanda här växer människor och företag Innehåll Bakgrund... 3 Metod och mätperiod... 3 Antal svar och bortfall... 3 Ålder... 4 Fördelning av svar

Läs mer

Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014

Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014 Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014 Rapportserie 2015:3 Arbetsgivarverket Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000

Läs mer

Nationell Patientenkät Somatisk slutenvård Våren 2012. Landstingsjämförande rapport

Nationell Patientenkät Somatisk slutenvård Våren 2012. Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Somatisk slutenvård Våren 2012 Landstingsjämförande rapport Undersökningen i korthet Under våren 2012 genomfördes inom ramen för Nationell Patientenkät en mätning av den patientupplevda

Läs mer

POLISENS TRYGGHETSUNDERSÖKNING

POLISENS TRYGGHETSUNDERSÖKNING POLISENS TRYGGHETSUNDERSÖKNING Polisområde Luleå, 2009 Gårdavägen 1 412 50 Göteborg Tel: 031 703 73 70 Fax: 031 703 73 71 www.statistikkonsulterna.se Innehållsförteckning 1 Om Trygghetsundersökningen...

Läs mer

Tentamen Tillämpad statistik A5 (15hp)

Tentamen Tillämpad statistik A5 (15hp) Uppsala universitet Statistiska institutionen A5 2014-08-26 Tentamen Tillämpad statistik A5 (15hp) 2014-08-26 UPPLYSNINGAR A. Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare Formelsamlingar: A4/A8 Tabell- och formelsamling

Läs mer

POPULATION OCH BORTFALL

POPULATION OCH BORTFALL RAPPORT POPULATION OCH BORTFALL En teknisk rapport om populationen och bortfallet i den internetbaserade Örebro-undersökningen om mobbning vid mätningarna 2012 och 2013. Björn Johansson Working Papers

Läs mer

Svenskt Näringsliv: ungdomsundersökning 2004 T- 110451. Arne Modig, David Ahlin Datum: 2004-08 - 26

Svenskt Näringsliv: ungdomsundersökning 2004 T- 110451. Arne Modig, David Ahlin Datum: 2004-08 - 26 Svenskt Näringslivs ungdomsundersökning 2004 T- 110451 Svenskt Näringsliv: Temo: Allan Åberg Arne Modig, David Ahlin Datum: 2004-08 - 26 Sida 2 Svenskt Näringslivs ungdomsundersökning 2004 Temo har på

Läs mer

Handisam. Beräkningsunderlag för undersökningspanel

Handisam. Beräkningsunderlag för undersökningspanel Beräkningsunderlag för undersökningspanel Kund Mottagare Ann Dahlberg Författare Johan Bring Granskare Gösta Forsman STATISTICON AB Östra Ågatan 31 753 22 UPPSALA Wallingatan 38 111 24 STOCKHOLM vxl: 08-402

Läs mer

Utflyttningsorsaker för Norrköpings kommun 2012

Utflyttningsorsaker för Norrköpings kommun 2012 Linköpings universitet Utflyttningsorsaker för Norrköpings kommun 2012 Mayumi Setsu Oskarsson 732G26 Survey metodik och uppsats Institutionen för datavetenskap (IDA) Vårterminen 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Inställningen till olika energikällor i Sveriges län

Inställningen till olika energikällor i Sveriges län Inställningen till olika energikällor i Sveriges län 1999 2004 respektive 2005 2010 Per Hedberg [SOM-rapport nr 2011:25] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet

Läs mer

Kompetens eller kön. hur sätts. din lön? 10,7% En kvinnlig ekonom tjänar i genomsnitt

Kompetens eller kön. hur sätts. din lön? 10,7% En kvinnlig ekonom tjänar i genomsnitt Kompetens eller kön hur sätts En kvinnlig ekonom tjänar i genomsnitt 10,7% mindre än en manlig ekonom som arbetar i samma sektor, är i samma ålder och har samma befattning. din lön? Om rapporten Ett urval

Läs mer

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Telefonintervjuer i Uppsala län, Gävle kommun och Norrtälje kommun under november- av SKOP -research ab December 12 SKOP har på uppdrag av och

Läs mer

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket Maj 2013 Carin Blom Anna Warberg 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE. INFO@HUI.SE. 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE.

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Utredare 010-4700390 torbjorn.lindquist@uhr.se RAPPORT Datum 2015-07-14 Diarienummer Dnr 1.1.1-134-2015 Antagning

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

Statistik och epidemiologi T5

Statistik och epidemiologi T5 Statistik och epidemiologi T5 Anna Axmon Biostatistiker Yrkes- och miljömedicin Dagens föreläsning Fördjupning av hypotesprövning Repetition av p-värde och konfidensintervall Tester för ytterligare situationer

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Ring upp

Intervjufrågor - Sjukhus - Ring upp Intervjufrågor - Sjukhus - Ring upp Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte att man

Läs mer

Semestervanor år 2010

Semestervanor år 2010 FAKTAMATERIAL/STATISTIK Semestervanor år 1 Semesterresande och fritidshus efter klass och kön år 1984 1 Författare: Mats Larsson, Arbetslivsenheten Innehåll = Sammanfattning... 2 = Semestervanor år 1...

Läs mer

Beskriv hur du, utan att räkna alla pärlor, kan göra en god uppskattning av hur många pärlor som finns av respektive färg. 2/0/0

Beskriv hur du, utan att räkna alla pärlor, kan göra en god uppskattning av hur många pärlor som finns av respektive färg. 2/0/0 Del A: Digitala verktyg är tillåtna. Skriv dina lösningar på separat papper. 1) En burk innehåller 10 000 pärlor i fyra olika färger. eskriv hur du, utan att räkna alla pärlor, kan göra en god uppskattning

Läs mer

Politikers syn på säkerhetskameror

Politikers syn på säkerhetskameror Politikers syn på säkerhetskameror SKOP har på uppdrag av tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle (SNOS) och tidningen SecurityUser.com intervjuat 3 kommunal-, landstings-, och oppositionsråd.

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9

ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9 ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9 STOKASTISKA VARIABLER 1. Ange om följande stokastiska variabler är diskreta eller kontinuerliga: a. X = En slumpmässigt utvald person ur populationen är arbetslös, där x antar

Läs mer

Rapport 2014:2 NTU 2013. Om utsatthet, otrygghet och förtroende. Teknisk rapport

Rapport 2014:2 NTU 2013. Om utsatthet, otrygghet och förtroende. Teknisk rapport Rapport 2014:2 NTU 2013 Om utsatthet, otrygghet och förtroende Teknisk rapport Nationella trygghetsundersökningen 2013 Teknisk rapport Rapport 2014:2 Brå centrum för kunskap om brott och åtgärder mot

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 SAMMANFATTNING 4 Centrala stadsområden 4 Perifera stadsområden 4 Landsbygdsområden 5 Mindre tätorter 5 KÄLLOR 5 DEFINITIONER, FÖRKLARINGAR OCH JÄMFÖRELSER

Läs mer

Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010

Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010 Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010 Mars 2011 Undersökningen är genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Göteborgsregionens kommunalförbund Uppföljning av studerande på yrkesvux 2010

Läs mer

STATISTISKA CENTRALBYRÅN

STATISTISKA CENTRALBYRÅN STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(18) Hyror i bostadslägenheter (HiB) 2013 BO0406 Innehåll 0 Allmänna uppgifter SCBDOK 3.1 1 Innehållsöversikt 0.1 Ämnesområde 0.2 Statistikområde 0.3 SOS-klassificering 0.4 Statistikansvarig

Läs mer

Lektionsanteckningar 2: Matematikrepetition, tabeller och diagram

Lektionsanteckningar 2: Matematikrepetition, tabeller och diagram Lektionsanteckningar 2: Matematikrepetition, tabeller och diagram 2.1 Grundläggande matematik 2.1.1 Potensfunktioner xmxn xm n x x x x 3 4 34 7 x x m n x mn x x 4 3 x4 3 x1 x x n 1 x n x 3 1 x 3 x0 1 1

Läs mer

Vårdbarometern 2010 Landstingsjämförelse

Vårdbarometern 2010 Landstingsjämförelse Vårdbarometern 2010 Landstingsjämförelse Mätningen utförd under hösten 2010 aarika.soukka@indikator.org, projektledare Indikator Vårdbarometern 2010 - Landstingsjämförelse 1 av 51 Så här läser du presentationen

Läs mer

Aktiefrämjandet AKTIEÄGANDET I SVERIGE December 2001

Aktiefrämjandet AKTIEÄGANDET I SVERIGE December 2001 TEMO AB Postadress Box 1359 S-171 26 SOLNA Besöksadress Gårdsfogdevägen 7, Bromma Telefon 8-629 6 Fax 8-629 6 99 Internet www.temo.se Aktiefrämjandet AKTIEÄGANDET I SVERIGE December 21 T2235 22-1-11 Arne

Läs mer

Intäkts- och kostnadsundersökning för flerbostadshus

Intäkts- och kostnadsundersökning för flerbostadshus RM/BF 2012-12-19 1(14) Intäkts- och kostnadsundersökning för flerbostadshus (IKU) 2011 BO0301 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

AKTIEÄGANDET I SVERIGE 2003

AKTIEÄGANDET I SVERIGE 2003 AKTIEÄGANDET I SVERIGE 2003 T-24818 Kontaktpersoner: Aktiefrämjandet: Katja Lager info@aktieframjandet.se, tel: 08-24 33 85 Temo AB: Arne Modig, e-post: arne.modig@temo.se tel: 08 522 330 05 Anna-Karin

Läs mer

LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET Ämneskod S0006M Institutionen för matematik Datum 2009-12-17 Skrivtid 0900 1400

LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET Ämneskod S0006M Institutionen för matematik Datum 2009-12-17 Skrivtid 0900 1400 LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET Ämneskod S0006M Institutionen för matematik Datum 2009-12-17 Skrivtid 0900 1400 Tentamen i: Statistik 1, 7.5 hp Antal uppgifter: 5 Krav för G: 11 Lärare: Robert Lundqvist, tel

Läs mer

Hushållsbarometern våren 2007

Hushållsbarometern våren 2007 Hushållsbarometern våren 2007 Erika Pahne Institutet för Privatekonomi maj 2007 Sammanfattning Hushållsindex har sjunkit något från 50,8 hösten 2006 till 50,5. Trots en försumbar tillbakagång ligger index

Läs mer

Tentamen i Tillämpad statistisk analys, GN, 7.5 hp. 23 maj 2013 kl. 9 14

Tentamen i Tillämpad statistisk analys, GN, 7.5 hp. 23 maj 2013 kl. 9 14 STOCKHOLMS UNIVERSITET MT4003 MATEMATISKA INSTITUTIONEN LÖSNINGAR Avd. Matematisk statistik 3 maj 013 Lösningar Tentamen i Tillämpad statistisk analys, GN, 7.5 hp 3 maj 013 kl. 9 14 Uppgift 1 a Eftersom

Läs mer

Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende?

Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende? Omvårdnad Gävle Vad tycker de närstående om omvårdnaden på särskilt boende? November 2015 Markör AB 1 (19) Uppdrag: Beställare: Närstående särskilt boende Omvårdnad Gävle Kontaktperson beställaren: Patrik

Läs mer

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12 Kommunkontoret Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben Anders Djurfeldt 046-35 57 57 anders.djurfeldt@lund.se Om bostäder i Lunds kommun För att belysa en del frågor som väckts kring bostäder

Läs mer

0 Administrativa uppgifter

0 Administrativa uppgifter STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(17) 2009 NV0802 Innehåll 0 Administrativa uppgifter SCBDOK 3.1 1 Innehållsöversikt 0.1 Ämnesområde 0.2 Statistikområde 0.3 SOS-klassificering 0.4 Statistikansvarig 0.5 Statistikproducent

Läs mer

Statistisk undersökningsmetodik (Pol. kand.)

Statistisk undersökningsmetodik (Pol. kand.) TENTAMEN Tentamensdatum 2008-10-02 Statistisk undersökningsmetodik (Pol. kand.) Namn:.. Personnr:.. Tentakod: Obs! Var noga med att skriva din tentakod på varje lösningsblad som du lämnar in. Skrivtid

Läs mer

Riksskatteverket Bortfallsanalys - Gäldenärsenkäten 2002

Riksskatteverket Bortfallsanalys - Gäldenärsenkäten 2002 Riksskatteverket Bortfallsanalys - Gäldenärsenkäten 2002 Projekt nr 13345 Göteborg 2003-01-10 Kundansvarig: Jonas Persson Information om Gäldenärsenkäten Riksskatteverket genomförde under vintern 2001-2002

Läs mer

Syftet med den här laborationen är att du skall bli mer förtrogen med följande viktiga områden inom matematisk statistik

Syftet med den här laborationen är att du skall bli mer förtrogen med följande viktiga områden inom matematisk statistik LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIKCENTRUM MATEMATISK STATISTIK DATORLABORATION 4 MATEMATISK STATISTIK, AK FÖR I, FMS 01, HT-07 Laboration 4: Stora talens lag, Centrala gränsvärdessatsen, enkla punktskattningar

Läs mer

Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm

Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm KM Sjöstrand 2009-06-07 Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm Myrstigen+ är till för dem som på grund av brister i svenska språket har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Verksamheten

Läs mer

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna!

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! En undersökning av Uppsala universitets studievägledning Till Ted: En check förstasida här på något sätt. Loggan bör finnas med. * Det

Läs mer

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27 Trivsel på jobbet en åldersfråga? 2 Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 65 år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern

Läs mer

Resor i Sverige. VTI notat 4 2004 VTI notat 4-2004. Redovisning av resultat från TSU92- åren 1999 2003

Resor i Sverige. VTI notat 4 2004 VTI notat 4-2004. Redovisning av resultat från TSU92- åren 1999 2003 VTI notat 4 2004 VTI notat 4-2004 Resor i Sverige Redovisning av resultat från TSU92- åren 1999 2003 Författare Susanne Gustafsson FoU-enhet Trafik- och säkerhetsanalys Projektnummer 20160 Projektnamn

Läs mer

STATISTISKA CENTRALBYRÅN

STATISTISKA CENTRALBYRÅN STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2013-04-12 1(7) Kalibreringsrapport 1 Inlening I en urvalsunersöning är allti sattningarna behäftae me urvalsfel beroene på att enast en elmäng (urval) av populationen stueras.

Läs mer

MMS Basundersökning 2013:1. Danielle Aldén

MMS Basundersökning 2013:1. Danielle Aldén MMS Basundersökning 2013:1 Danielle Aldén Metod och bortfall MMS, Mediamätning i Skandinavien AB, mäter minut för minut vad svenska folket ser på TV. Detta sker med hjälp av en statistiskt utvald panel

Läs mer

Statistik vad är det?

Statistik vad är det? Statistik vad är det? LWn/PEI / 1 Sveriges officiella statistik Statistiska CentralByrån (SCB www.scb.se) Statistikansvariga myndigheter Socialstyrelsen (www.sos.se) Riksförsäkringsverket (www.rfv.se)

Läs mer

Sjukersättning - de bakomliggande skälen till ställningstagande

Sjukersättning - de bakomliggande skälen till ställningstagande SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (21) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sjukersättning - de bakomliggande skälen till ställningstagande SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 2 (21) Innehållsförteckning Sjukersättning

Läs mer

Rapport till Upplands Väsby om personer som flyttat dit april/maj 2012

Rapport till Upplands Väsby om personer som flyttat dit april/maj 2012 -research Rapport till Upplands Väsby SKOP har på uppdrag av Upplands Väsby kommun intervjuat personer som flyttat till kommunen. Intervjuerna gjordes mellan den 24 april och den 26 maj 12 Resultaten redovisas

Läs mer

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsplan

Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsplan Uppföljning av jämställdhets- och mångfaldsplan Lagstiftning Paragraf Mål Analys Mätetal Analys Aktivitet/åtgärd Analys Arbetsförhållanden 4 Lämpliga arbetsförhållanden Vilka åtgärder planerar genomföra

Läs mer

Laboration 3: Urval och skattningar

Laboration 3: Urval och skattningar S0004M Statistik 1 Undersökningsmetodik. Laboration 3: Urval och skattningar Denna laboration handlar om slumpmässiga urval. Dessa urval ska användas för att uppskatta egenskaper hos en population. Statistiska

Läs mer

Working Paper Series

Working Paper Series Working Paper Series 2008:5 Sambandet mellan arbetslöshetstid och sökaktivitet Susanna Okeke Susanna.Okeke@arbetsformedlingen.se Working papers kan laddas ned från www.arbetsformedlingen.se Arbetsförmedlingens

Läs mer