Marschskador. Utrustning som kan förenkla och utnyttjas vid egenvård och förmodligen bärs med i alla fall är:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Marschskador. Utrustning som kan förenkla och utnyttjas vid egenvård och förmodligen bärs med i alla fall är:"

Transkript

1 1 Förr eller senare drabbas man av marschrelaterade skador. Vanligtvis är det blåsor, tryckskador på fötter, men även skador som stukningar, knän som svullnar, nerver som kommer i kläm etc. I denna guide har vi beskrivit hur dessa marschskador dels kan förebyggas och hanteras. Materiel för förebyggande och vård av marschskador För att kunna förbygga och behandla olika typer av marschrelaterade skador kan det var bra att medföra ett mindre kit. Eller så ingår detta i delar av er burna sjukvårdutrustning. Nedan redovisas materiel som bör ingå i er utrustning: - Tvål - Hudsalva - Talk - Tejp av typ Elastoplast (10cm x 2,5 m) som utnyttjas som s.k. skavsårstejp. - Grov kanyl för tömning av vätskefyllda blåsor och eventuell injektion av bedövande slava. - Spruta, 5 ml - Cylocaine (bedövningssalva) - 2 x Duo derm platta, 5 x 5 cm - Eventuellt lite ren bensin i 50 ml flaska - Eventuell ögon sax Utrustning som kan förenkla och utnyttjas vid egenvård och förmodligen bärs med i alla fall är: - Kniv - Bryne - Tändare/tändstickor - Dauerbinda/SWAT-T (elastisk binda/gummislang som kan utnyttjas vid bl.a. stukningar) - 3M strips för att dra ihop sårskador. VBR:s Fotpåse VBR:s (Världens Bäste Rittmester) Fotpåse är en praktisk sak vid den dagliga massagen av fötterna. Fotpåsen är helt enkelt en vanlig frottéhandduk som sytts ihop till en innerpåse för fotpåsen. Innerpåsen skall vara tillräckligt stor för att fötterna skall kunna placeras inne i påsen. För fuktskydd så sys en påse i ett vattenbeständigt yttertyg, något större i storlek. Sedan sys dessa påsar ihop. En kanal med fallskärmslina i öppningen på påsen gör att densamma kan dras ihop. I påsen förvars delar av det personliga fotvårdskitet, som talk. På

2 2 detta sätt kan massage och talkning av fötterna ske utan att uniformspersedlar etc. blir vita av talk och så minskar risken att talken blir fuktig och kletig. Oavsett om ni använder er av talk för att torka upp fuktiga och skrumpnade fötter eller inte så rekommenderas att ni tar er tiden att tvätta av, kyla fötterna samt massera fötterna för ökad blodgenomströmning och samtidigt torkas fötterna. Avsluta därefter med att smörja in fötterna med hudsalva inför vila under natten. Blåsor och skavsår Vad orsakar blåsor och skavsår? En blåsa kan liknas vid en brännskada. Värme är en av orsakerna till blåsor och skavsår. Det uppstår främst genom att stövlar och kängor kan ventilera ut värmen. Värme uppstår dels genom muskulärt arbete samt friktion mellan huden och strumpa, sula eller klädesplagg. Skulle strumpan, klädesplagget vara smutsigt och mättat med salter från svett så ökar också friktionen och därmed risken för blåsor och skavsår. Marschtakten har också avgörande för hur friktion och värme påverkar uppkomsten av blåsor och skavsår. Normalt så förflyttar sig en tungt lastad person 2-3 km i terräng per timme. Bara genom att öka takten till 5-6 km/h (landsväg) märks en klar ökning av friktionens och värmens påverkan på fötterna. För att få uthållighet så kan ett lägre tempo ge längre sträckor per dag då behovet av att ta hand om marschrelaterade skador inte uppstår. Fukt i som uppstår på grund av svett eller genom att det läcker in vatten i stövlar och kängor leder till att huden mjukas upp. Detta i kombination med värme och friktion leder lätt till uppkomst av blåsor och skavsår. Förutom vikten av att anpassa utrustningen såsom ryggsäckar och lägga stor vikt vid valet av kängor etc. är marschrutiner viktiga för att minska marschrelaterade skador.

3 3 Ett klassiskt sätt är att anpassa klädseln så att man fryser innan marschen startar. Därigenom så kommer kroppen inte vara för varm under marschen. Detta ger minskad värme och fukt som minskar risken för blåsor och skavsår. Hur mycket kläder som skall tas av innan marschen kommer efterhand som erfarenheten ökar. Men det kan inledningsvis vara ide att planera in en snabb rast efter 15 minuter så att klädseln kan anpassas. Ovan på bilden har soldaterna öppnat upp byxorna längst ner och vikt upp skaften för att öka ventilationsmöjligheterna ur sina kängor. Gylfen är öppnad för ökad ventilation i skrevet. Materiel i benfickor är placerade på andra ställen för att undvika skav mot låren. Undvik att bära plånböcker, ordermappar, nycklar i byxfickor. Hip extender för hölster och magasinsfickor som spänns fast i låren är inte att rekommendera. Genom att planera marscherna enligt klassiska (50 minuter marsch 10 minuters aktiv vila) så förbättrar ni också förutsättningarna för att undvika marschskador. Med aktiv vila så menas att kängorna öppnas och stumpor och sulor vädras av och en snabb massage av fötterna och kontroll av fötterna sker. Om möjligt placeras fötterna i högläge under rasten samtidigt som vätska och mindre näringsintag genomföres. Fall inte ihop som en hösäck på rasten. Fötter som utsatts för fukt under längre tid Även att stretcha ut muskelatur och låta leder sträcka på sig från ett sammanpressat läge är viktigt. Se till att öka blodgenomströmningen i axelpartier etc. Det är speciellt viktigt om marschen pågår under lång tid. Och under dåliga väderleksförhållanden kan det underlätta om poncho eller en tarp (regnskydd) placerats lättåtkomligt på packningen för skydd mot nederbörd etc.

4 4 Poncho ger vind- och regnskydd och möjlighet att vädra ur kängor Och om det är möjligt se till att kroppen får tid att återhämta sig minst 6-8 h per dygn gärna längre. Civilt så är en regel att vilan börjar 1800 varje kväll till 0600 nästa morgon då marschen startar igen. Detta ger möjlighet till rejäl återhämtning och tid att genomföra hygien (bada, tvätta sig) och rejäl vila för kroppen innan marschen startar 0600 nästa morgon. Om det trots alla förebyggande åtgärder och marschrutiner uppstår en blåsor och skavsår kan följande metod användas. Tvätta blåsor och skavsår med tvål och rent vatten. Behöver ni rengöra öppna skavsår och inte har koksaltlösning med er så kan ni ta en liter vatten och blanda med en tesked salt. Koka därefter upp vattnet. De kan också tillföras 3 vattenreningstabletter i vattnet och vänta 30 minuter innan såret tvättas rent. Efter rengöring så smörjer ni försiktigt in såret med bedövningssalva till exempel av typen Cylocaine. Detta kommer att svida till en del. Därefter placeras en Duo derm platta eller likanade över såret. Om blåsan inte har gått sönder så skall ni inte ta bort denna. Det ökar risken för infektioner. Men är blåsan stor och vätskefylld så kan ni försiktigt punktera blåsan vid kanten av blåsan på två ställen. Pressa försiktigt ut vätskan och tvätta därefter runt blåsan. Två hål är nödvändigt för att få ut vätskan.

5 5 Har ni inte tillgång till en grov kanyl så kan ni använda en skarp sax (ögon sax) och klippa små hål eller använd knivspets. Efter att blåsan tömts sprutas lite bedövningssalva in i blåsan. Därefter klipps Duo derm plattan till så att det inte finns några skarpa kanter. Läggs över blåsan. För att dessa plattor skall fästa bättre så värms de upp mellan handflatorna en stund så fäster de bättre på huden kring blåsan. Och det kan också vara nödvändigt att tvätta rent huden kring blåsan och torka huden innan applicering av plattor och senare av tejpen. Samma princip kan användas vid blåsor på tårna m.m. Det är mycket viktigt att dessa plattor tejpas fast med Elastoplast eller likande. Raka av eventuellt hår på benen så blir det behagligare när tejpen skall avlägsnas. Vid tejpning skall det inte finnas några överlappande skarvar. Detta kan ge upphov till att strumpor fastnar men främst så tillåts inte fötterna svälla upp under fortsättningen av marschen. Det kommer att ske på grund av belastning och värme och i extrema fall så kommer vätska att ansamlas i fötterna och vristerna. Utnyttjar ni Elastoplast så kan ni trycka ihop tejpen och sedan klippa av skarven efter ni tillpassat den på tån, hälen eller liknande.

6 6 Överlappa inte tejpningen Det är inte ovanligt att blåsor återfylls vid raster när ni sitter ned och trycket mot fötterna och blåsorna försvinner. Sakta återfylls då blåsorna med vätska och det kommer att göra ont i ca 10 minuter innan vätskan i blåsorna trycks ut igen och smärtan försvinner. Det är vid dessa situationer som en del inte tar ut steget fullt och då kommer stegnedsättningen ske med böjt ben i knänleden. Detta innebär att mer belsting kommer att uppstå i knäleden och kan leda till att knäna sväller upp och skadas. Så ta ut stegen fullt ut även om det gör ont i fötterna. Inflammation i hälsenan/senknarr Överbelastning av hälsenan kan leda till inflammationer och senknarr. Ofta beror detta på att hälsenan tryckts ihop av snörning runt skaftet eller av remmar som dragit åt för hårt kring vristen och hälsenan. I vissa fall kan detta avhjälpas med ett inlägg i hälen på kängan men rekommendationen är att söka upp läkare så fort som möjligt. Stukningar Vid stukningar är det viktigt att så snabbt som möjligt lägga ett tryckförband och kyla stukningen. Generellt så gäller, ju snabbare tryckförbandet läggs ju kortare blir tiden för läkning. Vid stukning av en fot gör på följande sätt med en elastisk binda (Dauerbinda) eller SWAT-T. - Linda så hårt du kan runt fotleden genom att börja framme vid tårna och sluta ca 5-7 cm ovanför fotknölarna. - Låt bindan sitta på i ca minuter och ha foten i högläge. - Lossa därefter på tryckförbandet så att cirkulation återfås i foten. - Linda om foten på nytt en inte lika hårt som första gången. Om tårna blir blåa, kalla eller att stickningar, känslolöshet uppstår måste förbandet släppas på. - Eftersträva hela tiden efter högt läge på den stukade foten. - Kyl foten ett par gånger per dygn. Vanligtvis så brukar en stukning börja läka efter ett par dygn. Under denna tid måste ni förmodligen ligga still.

7 7 Marschfrakturer Foten består av ett stort antal ben och dessa kan gå av, spricka eller dislokaliseras. Vid marsch med mycket tung utrustning kan också vadben spricka och i vissa fall gå av. Även om det finns dokumenterat hur personer gått mycket långt på de lokaliserade mellanfotsben och sprickor i vadben så skall en skadad snarts komma i vila och söka upp läkarvård. Nageltrång och blånagel Nageltrång uppstår ofta på grund av att naglarna inte klipps eller klipps på ett felaktigt sätt. Blånagel uppstår vid klämskador som antingen skett på grund av att något slagit till över nageln eller genom att kängorna under längre tid klämt ihop tån (för små kängor). Har det uppstått ett tryck under nageln på grund av en blödning så måste trycket släppas ut. Detta görs genom att en nål hettas upp så den glödgas. Använd sedan nålen och bränn ett hål igenom nageln och släpp på trycket. Del av smärtan försvinner men kom ihåg att tvätta rent nageln och tejpa över hålet och tån för att minska risken för infektioner. Är delar av nageln lös så kan det försiktigt petas in lite gasväv in under nageln innan den tejpas. Infanterield Friktion som uppstår hud mot hud i armhålor, mellan lårbenen i kombination med fukt och värme leder ofta till att rodnader och i ett senare skede till skavsår. Denna typ av skador undviks ofta genom att klädseln anpassas, ventilation skapas genom att öppna gylf, fickor, bälten osv. Genom att tvätta sig dagligen (bada) även om det är riktigt kallt i vattnet och ta tillfällen att tvätta strumpor, kalsonger etc. så minskas risken betydligt för infanterield m.m. Friktionen kan också minskas genom användning av talk, salvor (Body Glide) som tagits fram för att detta ändamål. Vid sprickbildning i fötter och fingrar kan också vanlig kådsalva masseras in på kvällar innan vila. Det har en helande effekt under vilan. Är sprickor och sår djupa så skall dessa också smörjas med sårsalva eller jod motsvarande för att minska risken för infektioner. Kramper Kramp uppstår dels på grund av inaktiv vila men också på grund av vätskebrist, salt och kolhydratsbrist. Det finns en mängd olika blandningar för att råda bot på detta. Men enklast så blandas 8 sockerbitar med 1 tsk salt i 1 liter vatten. Lite extra salt i maten vid utspisningar hjälper också till att undvika kramper.

8 8 Avslutning All marsch skall planeras och genomföras på sådant sätt att enheten behåller ett stridsvärde där de kan ta upp strid vid en sammanstöt. Annars är det ett gäng som är på väg till slakt!

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Geting- och bistick Sid 2 Hjärnskakning hos barn Sid 4 Frakturer hos barn (benbrott hos barn) Sid 6 Näsblod Sid 7 Skavsår (blåsor) Sid 8 Stukning eller vrickning Sid 9 Sår/Skärsår

Läs mer

Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk

Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk Støttestrømper (Rev. 001) 1 I denne vägledning används ordet Stödstrumpa oavsett strumptyp. Val av segelduk

Läs mer

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Vad menas med styrketräning? Med styrketräning menar man att man belastar kroppen med en given belastning. Genom att styrketräna förstärker

Läs mer

Skador. Viktigt att tänka på! Gör något ont är det aldrig bra! Tejpa skador

Skador. Viktigt att tänka på! Gör något ont är det aldrig bra! Tejpa skador Skador Att som tränare kunna hantera olika skadesituationer som kan komma att uppstå kan vara räddningen på dina spelares karriärer. Efter att ha forskat en del kring ämnet märker vi att kunskapen inom

Läs mer

Behandlingsskor. Information till brukare

Behandlingsskor. Information till brukare Behandlingsskor Information till brukare Vad är en behandlingssko? Du har fått en sko som ingår i en behandling. Under själva behandlingstiden är det viktigt att du bara använder dessa skor, både inom-

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland Minns du: Att tvätta Användarhandledning En del av Landstinget Sörmland En del av landstinget Sörmland Box 314 611 26 Nyköping Tel 0155-24 57 00 Fax 0155-28 55 42 Bokning 0155 24 57 02 E-post info.museet@dll.se

Läs mer

Att montera lapptäcke utan vadd. Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du

Att montera lapptäcke utan vadd. Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du behöver när du gör detta är: tyger, gärna gardiner, ej för nötta. Sytråd, symaskin, gummimatta och rullkniv, sax, säkerhetsnålar, måttband. Riv/klipp bort

Läs mer

DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD

DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD 2011-03-11 1 DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD Blod tas för analys Vid blodprovstagning tas en liten mängd blod som sedan undersöks, analyseras. Mängden blod varierar lite utifrån hur många och vilka undersökningar

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

Ryggsäckssystem 2012

Ryggsäckssystem 2012 Ryggsäckssystem 2012 Bruksanvisning Produktdata Ryggsäck Stort, löstagbart lock som väl täcker säcken Höjbart lock som kan anpassas till olika volymer. Stort topplocksfack. Hållare för hjälm eller kläder.

Läs mer

Installation av Värmefilm, värmefolie.

Installation av Värmefilm, värmefolie. Installation av Värmefilm, värmefolie. Till en början ska du se till att beställa rätt mängd material inför installationen. Se till att vara noggrann när du räknar, det kommer att löna sig i slutet. Fungera

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia.

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. Är din hund stel när den vaknar på morgonen? Har den en hälta som kommer och går? Är den mindre intresserad av långpromenaden? Eller har den svårt att komma

Läs mer

Kemisk tipsrunda. Så trodde vi innan experimentet. Station 1 X 2 Hypotes 1

Kemisk tipsrunda. Så trodde vi innan experimentet. Station 1 X 2 Hypotes 1 Så trodde vi innan experimentet Station 1 X 2 Hypotes 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Så blev resultatet av experimentet Försök att förklara resultatet och utveckla gärna något nytt experiment för att

Läs mer

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL Du behöver: urklippta delar till ett linne + extra tyg till snedremsor (ca 50 x 50 cm), symaskin och matchande tråd, sax, knappnålar, synål, måttband, strykjärn och strykbräda. Köpta snedremsor använder

Läs mer

inte har tillgång till rent vatten, eller är utomlands där infektionsrisken är stor, kan du använda en sårtvätt eller Klorhexidinlösning.

inte har tillgång till rent vatten, eller är utomlands där infektionsrisken är stor, kan du använda en sårtvätt eller Klorhexidinlösning. Sårvård När du får ett sår börjar genast kroppen arbetet med att reparera skadan. Är det ett litet sår läker det ganska snabbt eftersom sårytorna ligger nära varandra. Ett större sår läker långsammare

Läs mer

KRONISK LEDBANDSSKADA I FOTLEDEN REHABILITERINGSPROGRAM VID KRONISK LEDBANDSSKADA I FOTLEDEN INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING METOD. Figur 1.

KRONISK LEDBANDSSKADA I FOTLEDEN REHABILITERINGSPROGRAM VID KRONISK LEDBANDSSKADA I FOTLEDEN INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING METOD. Figur 1. REHABILITERINGSPROGRAM VID KRONISK LEDBANDSSKADA I FOTLEDEN INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING Reducera eller ta bort all provocerande belastning av skadad vävnad. Öka cirkulationen av ledvätska och öka

Läs mer

Checklista över pooldelar:

Checklista över pooldelar: Vi gratulerar till din nya linerpool Malmö. Läs igenom den här bruksanvisningen noga före installationen. Använd arbetshandskar vid installationen. Poolväggen och skenorna är av plåt vars kanter kan vara

Läs mer

Alla kan röra på sig. Till dig som är drabbad av osteoporos (benskörhet)

Alla kan röra på sig. Till dig som är drabbad av osteoporos (benskörhet) Alla kan röra på sig. Till dig som är drabbad av osteoporos (benskörhet) Råd och övningar vid osteoporos Rätt hållning kan förebygga överbelastning på muskler och leder. Stå så rak som möjligt. Håll in

Läs mer

Kompressionens ABC...

Kompressionens ABC... Kompressionens ABC... Kompressionsbehandling Att kompressionsbehandling är en av de mest avgörande faktorerna för att få ett lyckat resultat vid bensårsbehandling är de flesta idag överens om. Med denna

Läs mer

Riskfaktorer. Normalflora. Hur förebygger vi smitta?

Riskfaktorer. Normalflora. Hur förebygger vi smitta? Hur förebygger vi smitta? Anna Hammarin Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholm 19 april 2016 Riskfaktorer Många bor tillsammans Gemensamma utrymmen Gemensamma toaletter Gemensamt kök Normalflora

Läs mer

Bruksanvisning för spilerdug

Bruksanvisning för spilerdug Bruksanvisning för spilerdug I enlighet med Medicinska direktiv 93/42/EC Side 1 af 8 Denna bruksanvisning gäller för alla spilerdugsprodukter. Inledning Spilerdug är en friktionssänkande metervara som

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Urinstomiguide. Information och rådgivning före och efter operationen

Urinstomiguide. Information och rådgivning före och efter operationen Urinstomiguide Information och rådgivning före och efter operationen INNEHÅLL Operationen Hur fungerar urinsystemet? 4 Vad är urinstomi? 5 Hur förändras livet med urinstomi? 5 Hur ser stomin ut och hur

Läs mer

Styrketräning. Hälsa och Livsstil ÅRSTASKOLAN. Idrott och Hälsa

Styrketräning. Hälsa och Livsstil ÅRSTASKOLAN. Idrott och Hälsa Styrketräning Hälsa och Livsstil Mål Öka förståelsen för begreppet: styrketräning Känna till olika former av styrketräning Öka förståelsen för hur kroppen fungerar och reagerar när man tränar styrka Öka

Läs mer

Rutiner vid psykiatriska kliniken i Kalmar vid dödsfall

Rutiner vid psykiatriska kliniken i Kalmar vid dödsfall 1 Rutiner vid psykiatriska kliniken i Kalmar vid dödsfall * Ring jourhavande läkare, som ska inställa sig inom 30 minuter för att konstatera dödsfallet. Notera klockslaget då patienten avled. * Kontakta

Läs mer

Att förebygga motionsskador

Att förebygga motionsskador Idrottsskador Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning. Börja träningen lugnt och öka intensiteten

Läs mer

Vad händer i hästens leder?

Vad händer i hästens leder? Vad händer i hästens leder? De flesta som sysslar med sporthästar har någon gång stött på problemet att hästen blivit halt. Vad beror det på? Ja, i de flesta fall så har hästen blivit överansträngd och/eller

Läs mer

Mål med kursen Baddaren N1

Mål med kursen Baddaren N1 Mål med kursen Baddaren N1 Kunna doppa huvudet under vattenytan, inte vara rädd för att få vatten i ögonen samt att hoppa från kant på djupt vatten. Simmärke: Baddaren Blå Doppa Doppa huvudet 5 gånger,

Läs mer

Lymfödem efter bröstcancer och behandling av det genom fysioterapi vid Kliniken för Cancersjukdomar. PATIENTINFORMATION HUCS Cancercentrum

Lymfödem efter bröstcancer och behandling av det genom fysioterapi vid Kliniken för Cancersjukdomar. PATIENTINFORMATION HUCS Cancercentrum Lymfödem efter bröstcancer och behandling av det genom fysioterapi vid Kliniken för Cancersjukdomar PATIENTINFORMATION HUCS Cancercentrum Inledning Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor

Läs mer

MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL

MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL CORE 8 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL IMY Medicinsk Yoga utgår från ett energitänkande som säger att de flesta obalanser, krämpor och sjukdomar vi drabbas av har sitt ursprung i präglingar och blockeringar

Läs mer

INNEHÅLL 3 KINESIOLOGI TEJP 4 TEJP 6 LINIMENT & MASSAGE 8 KYLA & VÄRME 10 TRYCK & KOMPRESSION 12 SMÅSÅR & SKAVSÅR 14 TILLBEHÖR

INNEHÅLL 3 KINESIOLOGI TEJP 4 TEJP 6 LINIMENT & MASSAGE 8 KYLA & VÄRME 10 TRYCK & KOMPRESSION 12 SMÅSÅR & SKAVSÅR 14 TILLBEHÖR TEAM SPORTIAS SJUKVÅRDSKATALOG Denna katalog är ett hjälpmedel som visar ett urval av de viktigaste sjukvårdsprodukterna som du behöver för att kunna behandla de vanligaste skadorna. Den innehåller också

Läs mer

SY, SY, SY VINDJACKA

SY, SY, SY VINDJACKA SY, SY, SY VINDJACKA 1 VINDJACKA ATT TÄNKA PÅ Tygåtgång Beräknad på tygbredd 140 cm i storlek M. Jacka ca 2.8 m tyg + mudd och foder, detta är generöst räknat. Innan du köper eller klipper av tyget vid

Läs mer

Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning

Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning Ovningsbankens handbollspaket riktar sig i första hand till tränare men även den ambitiösa spelaren. Handbollspaketet har framställts genom flera års tränarerfarenhet

Läs mer

Manus till bildspel, Basala hygienrutiner och klädregler

Manus till bildspel, Basala hygienrutiner och klädregler Manus till bildspel, Basala hygienrutiner och klädregler Bild 1 Basala hygienrutiner och klädregler Ett vårdhygieniskt arbetssätt som förhindrar smittspridning Bild 2 Smitta i vård och omsorg I vår omgivning,

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

Snart är det Jul igen

Snart är det Jul igen Snart är det Jul igen Norsen, 21.11 2007 Kvällens program Presentation av kvällens program samt genomgång av resepten Tillredning av kvällens rätter Middagen avnjuts o Förrätt Laxtartar Fiskpaté Sikrom

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket

Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket Bröd Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket 1 2 3 4 Efter bakning... Före bakning... Förvärm alltid ugnen eftersom degen trivs bäst vid höga temperaturer - då bakas också degen på bästa

Läs mer

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen BRUKSANVISNING HS Fåtöljen Version 1 2014 HS fåtöljen 2 Innehållsförteckning Sida Introduktion till HS Fåtöljen 3 Vad är HS Fåtöljen? 3 Varför behövs HS Fåtöljen? 3 Vem bör använda HS Fåtöljen? 4 Produktinformation

Läs mer

Läggningsanvisning Vinylgolv

Läggningsanvisning Vinylgolv VINYL-Golv... För ett perfekt resultat 1. Mätning Mät den maximala längden och bredden på rummet inklusive alla gångar och dörröppningar. Lägg på en extra bredd om 10cm på varje sida. 2. Förberedelse Kontrollera

Läs mer

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper.

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper. Strävorna 4B Längdlådor... utvecklar sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande....

Läs mer

Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga.

Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga. Tips Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga. Vad är det för typ av färg på ytan? Alkyd(Latex-gummi, PVC-bas) Tvätta rent med en

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

Facit till 38 No-försök

Facit till 38 No-försök Facit till 38 No-försök Försök 1 - Mynttestet Svar: Tack vare vattnets stora ytspänning (ytan spricker inte så lätt) kan man fylla ett glas så att vattnet buktar upp i glaset. Varje mynt har liten volym,

Läs mer

Fysträningen Skara HF A flickor 2009-2010

Fysträningen Skara HF A flickor 2009-2010 Vecka 39 5 x 800 meter Vecka 40 1 bålstab 15x100m max puls, gå tillbaka sakta starta om. Vecka 41 1 hopprep 5min + 20 x 60/20 max puls gå tillbaka starta om. 5 km puls165-170 Vecka 42 1 hopprep 5min +

Läs mer

Packlista fjällvandring sommar/höst

Packlista fjällvandring sommar/höst Packlista fjällvandring sommar/höst Förslag till utrustningslista för fjällvandring med Friluftsfrämjandet i Skäckerfjällen hösten 2015 Denna packlista är anpassad för en tälttur på några dagar under sensommar/höst

Läs mer

Sammanfattning - celler och hud

Sammanfattning - celler och hud Sammanfattning - celler och hud Celler Allt som lever byggs upp av pyttesmå delar. Dessa delar kallas för celler. (Ordet cell betyder litet rum.). En människa är uppbyggd av flera olika slags cellarter.

Läs mer

ullbabyn den lyckliga babyn Handbok för ekologisk och skonsam babyskötsel och blöjkultur.

ullbabyn den lyckliga babyn Handbok för ekologisk och skonsam babyskötsel och blöjkultur. 32 baby 33 Våra babyplagg tillverkas i mjuk merinoull, silke, ekologisk bomull och ullsilke. Mjuka sköna värmande naturenliga kläder underlättar babyns start i det nya livet. Ullen passar bra till den

Läs mer

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08)

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Har man en båt från 1985 och teakdäcket är i original så krävs det lite underhåll och varsamhet om man inte vill byta det inom en snar framtid. Vår 360 hade

Läs mer

Knäledsartros. Vad händer i kroppen?

Knäledsartros. Vad händer i kroppen? Vad händer i kroppen? Ledbrosk minskar och försvinner Kroppens leder är till för att öka rörligheten. I alla leder möts minst två ben. De delar av benen som möts i en led är klädda med brosk, som är ett

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

Friluftsliv - använda naturen

Friluftsliv - använda naturen Friluftsliv - använda naturen Idrott och hälsa 1 Hur kan vi använda naturen på ett bra sätt! Introduktion Som vi pratat om berört många gånger nu under friluftslivs lektionerna är att naturen har mycket

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing Kursmaterial D-60 träning 2008 Tema: Timing Temat för årets kurs var timing. Vi startade med en genomgång i studion där Niklas demonstrerade vad en screening var för något. Därefter förevisades hur man

Läs mer

Innan passningen. Riktning och höjd

Innan passningen. Riktning och höjd Innan passningen Titta upp innan du får bollen så du ser passningsalternativen Dölj passningen för motståndarna så länge som möjligt Använd passningsfinten vid behov det gör motståndarna osäkra Luras även

Läs mer

rfsu praktika för analsex

rfsu praktika för analsex 1 rfsu praktika för analsex Vad är analsex Analsex är all sorts sexuell stimulering i eller runt anus. Analsex kan vara olika saker: att man smeker, slickar eller pillar i eller runt ändtarmsöppningen

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Klädsömnad: haremsbyxor

Klädsömnad: haremsbyxor De här byxorna är superbekväma! Du behöver: bomulls- eller linnetyg, gärna begagnat. Jag har tagit en gardinlängd som jag hittat på Kupan. Den låg i lådan för mattrasor; en hel kasse för 20 kronor. Så

Läs mer

Egenvård. Sår Hudsprickor Svamp. Sorbact Mezinc

Egenvård. Sår Hudsprickor Svamp. Sorbact Mezinc Egenvård Sår Hudsprickor Svamp Sorbact Mezinc Hur fungerar Sorbact? Sorbact är en produktserie som är utvecklad för att behandla eller förebygga sår- och svampinfektioner. Verkningsmekanismen bygger på

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

Sadelsårsmanualen Manualen som hjälper dig att förstå och förhindra sittsår på resan till Paris.

Sadelsårsmanualen Manualen som hjälper dig att förstå och förhindra sittsår på resan till Paris. 1 mars 2016 Sadelsårsmanualen Manualen som hjälper dig att förstå och förhindra sittsår på resan till Paris. Baksidan av Paristuren Många nya Team Rynkeby cyklister som har kommit in i projektet utan stor

Läs mer

Fastlock Uni. Till carportar, terrasser och andra taktäckta, öppna konstruktioner. Så enkelt är det... Monteras antingen med läktbeslag nedifrån...

Fastlock Uni. Till carportar, terrasser och andra taktäckta, öppna konstruktioner. Så enkelt är det... Monteras antingen med läktbeslag nedifrån... Fastlock Uni Så enkelt är det... Monteras antingen med läktbeslag nedifrån......eller med toppclips ovanifrån, vilket ger en dold infästning Till carportar, terrasser och andra taktäckta, öppna konstruktioner

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto Prototyp Produktion i samarbete med MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto FYSIK SNACKS Kraft och motkraft............... 4 Raketmotorn................... 5 Ett fall för Galileo Galilei............

Läs mer

Fältjägarföreningen i samarbete med Jämt-Trönderska föreningen Armfeldts Karoliner ( JTAK) inbjuder dig att deltaga i Armfeldts Karolinermarsch 2014.

Fältjägarföreningen i samarbete med Jämt-Trönderska föreningen Armfeldts Karoliner ( JTAK) inbjuder dig att deltaga i Armfeldts Karolinermarsch 2014. Fältjägarföreningen i samarbete med Jämt-Trönderska föreningen Armfeldts Karoliner ( JTAK) inbjuder dig att deltaga i Armfeldts Karolinermarsch 2014. Turens specialitet är att förmedla kunskap om den tragiska

Läs mer

Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m.

Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m. Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m. Verktyg o hjälpmedel som finns med i kitet: Skruvdragare med stjärnbits (alt. vanlig skruvmejsel) Sax och packtejp + silvertejp Tuschpenna och papper (för

Läs mer

kan en böjsena slitas av om man fastnar med fingret eller använder fingret för att dra hårt i något. Skadan kan också uppstå på grund av en

kan en böjsena slitas av om man fastnar med fingret eller använder fingret för att dra hårt i något. Skadan kan också uppstå på grund av en Böjsenskada Information till dig som har skadat en böjsena Den här informationen riktar sig till dig som har en böjsenskada, vilket innebär att innebär att en böjsena helt eller delvis har gått av och

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

Beata och Camilla leker med maten - om att koka i kärl av trä, läder och keramik

Beata och Camilla leker med maten - om att koka i kärl av trä, läder och keramik Beata och Camilla leker med maten - om att koka i kärl av trä, läder och keramik (Version utan illustrationer) Inledning Efter en liten inblick i det forntida livet genom läsning av fack- och skönlitteratur

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

OBS! Läs igenom instruktionerna noga innan du mäter din patient, ha gärna måttblanketten nära till hands för att underlätta måttagningen.

OBS! Läs igenom instruktionerna noga innan du mäter din patient, ha gärna måttblanketten nära till hands för att underlätta måttagningen. MÅTTANVISNINGAR OBS! Läs igenom instruktionerna noga innan du mäter din patient, ha gärna måttblanketten nära till hands för att underlätta måttagningen. DET HÄR BEHÖVER DU VID MÅTTTAGNING Tunt måttband

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

INSTRUKTIONSMANUAL OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER INSTRUKTIONSMANUAL OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Snabb start guide VIKTIGT: Läs hela instruktionsmanualen noga innan du använder utrustningen och spar sen manualen för framtida behov SE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Diabetes och fotvård

Diabetes och fotvård DIABETES OCH FÖTTER Diabetes och fotvård Att leva med diabetes gör att det blir ännu viktigare att ta hand om sin personliga hälsa. Det gäller även vården av fötterna. Personer som har diabetes drabbas

Läs mer

Användarguide REN intermittent kateterisering

Användarguide REN intermittent kateterisering Användarguide REN intermittent kateterisering Urologiprodukter DOLEMA AB Polygonvägen 73, 187 66 TÄBY Epost: info@dolema.com Telefon: www.dolema.com 08-446 15 06, Telefax: 08-446 15 07 Sid 1 inga är lika!

Läs mer

FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE. Foto: Laura Johansson

FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE. Foto: Laura Johansson FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE Foto: Laura Johansson INTRODUKTION Denna broschyr är en del av mitt examensarbete vid namn Att förstå förlossningssmärtan och hantera den

Läs mer

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet 1 av 5 Häloperation på grund av Bakgrund Hälsenan, även kallad för akillessenan, är människokroppens tjockaste och starkaste sena och kallas i vardagligt tal för hälsenan. Hälsenan utgörs av senan från

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

Information om hjärtsvikt. QSvikt

Information om hjärtsvikt. QSvikt Information om hjärtsvikt QSvikt Q Svikt www.q-svikt.se Vid frågor angående hjärtsvikt är du välkommen att höra av dig till din vårdcentral, Hjärtmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad, telefon

Läs mer

A N V Ä N D A R G U I D E

A N V Ä N D A R G U I D E ANVÄNDARGUIDE INNEHÅLL Inledning...................3 Urinvägarnas funktion...........4 Orsaker till tömningsproblem......5 RIK Ren Intermittent Kateterisering..6 LoFric katetern...............7 Instruktioner

Läs mer

MONTERINGSANVISNING LEKSTUGA BÄSTIS

MONTERINGSANVISNING LEKSTUGA BÄSTIS UTG 5 MONTERINGSANVISNING LEKSTUGA BÄSTIS Norsk monteringsanvisning följer efter den Svenska www.grastorpstugan.se VIKTIG INFORMATION Husen levereras obehandlade. För att undvika svamp och mögelangrepp

Läs mer

100 % ULL 100 % BOMULL 100 % SILKE

100 % ULL 100 % BOMULL 100 % SILKE 48 Sängkläder I vår ekologiska kollektion med sängkläder har vi kuddar, täcken och bäddmadrasser för alla åldrar. Allt i rena naturfibrer som ull, silke, bomull och hirsagnar. En god sömn gör livet så

Läs mer

1-årig utbildning till Hud- och spaterapeut. Djuprengörande ansiktsbehandling och apparaturlära

1-årig utbildning till Hud- och spaterapeut. Djuprengörande ansiktsbehandling och apparaturlära 1-årig utbildning till Hud- och spaterapeut Djuprengörande ansiktsbehandling och apparaturlära Djuprengörande ansiktsbehandling När du arbetar på ett spa/salong eller driver eget så kommer du troligtvis

Läs mer

Till dig som undervisar barn som har reumatism. Till dig som undervisar barn som har reumatism 1

Till dig som undervisar barn som har reumatism. Till dig som undervisar barn som har reumatism 1 Till dig som undervisar barn som har reumatism Till dig som undervisar barn som har reumatism 1 Inledning Den här foldern ger en kort introduktion till vad barnreumatism är och hur du som lärare kan agera

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

Varzina 2014/2015. Vid pennan Jörgen Berggren Fishing North

Varzina 2014/2015. Vid pennan Jörgen Berggren Fishing North Varzina 2014/2015 Inledning Vi på Fishing North har haft två veckor på Varzina trout camp under 2014 15-22/7 samt 12-19/8. Jag har här gjort ett tappert försök att sammanfatta och utvärdera dessa veckor

Läs mer

Utbildning i Läkemedelshantering lokal del

Utbildning i Läkemedelshantering lokal del Utbildning i Läkemedelshantering lokal del Ansvar Ansvar: MAS medicinskt ansvarig sjuksköterska är ansvarig för att det finns säkra rutiner för läkemedelshantering och delegering och att de är kända Sjuksköterska

Läs mer

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Montering av Lustväxthus 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Detta behövs vid montering Det krävs minst två personer för att montera växthuset. Följande

Läs mer

Vikblöjor. Vika för en nyfödd

Vikblöjor. Vika för en nyfödd De flesta vana tygblöjeanvändare har hittat sina egna trix för att få allt att fungera optimalt (har de inte det har de oftast gett upp tygblöjor efter ett tag). Tyvärr är det inte så vanligt att man delar

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

PAINT ZOOM SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

PAINT ZOOM SÄKERHETSFÖRESKRIFTER PAINT ZOOM Tack för att du har köpt en Paint Zoom-sprutpistol. Läs bruksanvisningen och säkerhetsföreskrifterna noga innan du använder Paint Zoom. Spara handboken för framtida behov. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

TRYCKKOKARE Bruksanvisning

TRYCKKOKARE Bruksanvisning TRYCKKOKARE Bruksanvisning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fördelar med din nya tryckkokare... 4 Säkerhetsinformation... 5 Beskrivning... 8 Använd tryckkokaren... 9 Rengöring och underhåll... 12 Vanliga frågor...

Läs mer

Mr Spelarlyftet. Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter. Teknik - Mottagning: Insida/utsida. Teknik: Mottagning - Insida/utsida

Mr Spelarlyftet. Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter. Teknik - Mottagning: Insida/utsida. Teknik: Mottagning - Insida/utsida Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum Måndag, 01 Juli 2013 Tid 00:00-01:35 Plats Lag/träningsgrupper Titel - Mottagning: Insida/utsida PF9

Läs mer