Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor?"

Transkript

1 1 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? En granskning av Sveriges största kommuners resepolicyer

2 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? En granskning av Sveriges största kommuners resepolicyer Undersökningen är gjord av Stina Jakobsson för Schyst resande Publicerad: 2 oktober 2019 För frågor om undersökningen, kontakta: Helena Myrman projektledare på Schyst resande tel helena.myrman@unionen.se Nätverket Schyst resande arbetar för att vårt resande både privat och i tjänsten ska bidra till en hållbar utveckling. Det innebär bland annat: Att se till att de som jobbar i branschen ska ha rimliga arbetsvillkor. Att välja klimatsmarta och miljövänliga alternativ. Att gynna lokala företag. Att motverka sexköp och trafficking. Att undvika att bidra till exploatering av barn. Att tänka på sitt alkoholavtryck. I nätverket Schyst resande ingår Unionen, Childhood, Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO-rörelsen, RealStars och Union to Union.

3 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 3 Bakgrund och sammanfattning Allt fler svenskar vill resa hållbart. En ökad medvetenhet om klimatkrisen har till exempel fått rekordmånga svenskar att ta tåget i stället för flyget i sommar, och allt fler har också valt att semestra på nära håll. Nu är semestrarna över och de flesta är tillbaka på jobbet bland annat Sveriges alla kommunanställda. Schyst resande har i den här rapporten undersökt om svenskarnas vilja till mer hållbara resor också märks av ute i kommunerna. En enkät har skickats till Sveriges 20 största kommuner, med frågor om vad deras eventuella resepolicyer för tjänsteresor innehåller. Tillsammans har Sveriges 20 största kommuner närmare en kvarts miljon anställda, och deras val av exempelvis transportsätt och konferensanläggningar vid tjänsteresor har betydelse för en hållbar utveckling i stort. Schyst resandes granskning visar att engagemanget i kommunerna för miljömässigt hållbara tjänsteresor är stort, både bland politiker och tjänstemän. Alla 18 kommuner som svarade på enkäten hade en resepolicy, och alla dessa policyer innehöll hänsyn till miljö. Samtliga kommuner var restriktiva kring när flygresor får göras i tjänsten. Flera av kommunerna hade också högt ställda miljömål och siktade exempelvis på att bli helt fossilfria eller klimatneutrala. Av enkäten framgår dock att engagemanget för socialt och ekonomiskt hållbara resor är betydligt svalare i kommunerna, jämfört med intresset för miljömässigt hållbara resor. Detta märks även i kommunernas resepolicyer som ger frågor om social och ekonomisk hållbarhet betydligt mindre utrymme än miljöaspekterna av resande.

4 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 4 Sex av kommunerna ställde krav på arbetsvillkor i sina resepolicyer (exempelvis genom att anlita researrangörer och hotell som har kollektivavtal). Fem av kommunerna hade någon form av restriktioner kring alkohol i samband med tjänsteresor. Endast två av kommunerna uppger att de har uttryckliga förbud mot att köpa sex under tjänsteresor. En enda av kommunerna tar upp frågan om tjänsteresornas bidrag till det lokala näringslivet. Det är dock viktigt att ha i åtanke att kommuner i allmänhet inte har en verksamhet som kräver en stor mängd resor utanför länet, utan att merparten av resorna troligen sker på nära håll. Det klimatsmarta resandet ökar Statistik från Swedavia (1) visar att antalet passagerare på inrikesflyg minskade med 8 procent mellan år 2018 och Under samma period minskade antalet passagerare på utrikesflyg med 3 procent. Samtidigt har tågresandet ökat, enligt statistik från SJ. År 2018 ökade antalet resor med SJ med 1,5 miljoner till 31,8 miljoner, och första kvartalet i år fortsatte tågresandet öka med drygt 8 procent jämfört med samma period i fjol. Allt fler privatresenärer väljer tåget, men mest ökade de klimatsmarta tjänsteresorna, 12 procent. (2) 1) 2)

5 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 5 Metod Urval av kommuner Schyst resande har skickat enkäten till Sveriges 20 största kommuner, sett till folkmängd. Drygt fyra miljoner av Sveriges invånare bor i någon av dessa kommuner, vilka tillsammans har närmare årsarbetare anställda. Tabell 1. Undersökta kommuner Kommun Folkmängd Antal anställda Politiskt styre Stockholm Borgerlig Göteborg Borgerlig Malmö Blocköverskridande Uppsala Blocköverskridande Linköping Borgerlig Örebro Blocköverskridande Västerås Blocköverskridande Helsingborg Borgerlig Norrköping Blocköverskridande Jönköping Blocköverskridande Umeå Vänster Lund Borgerlig Borås Blocköverskridande Huddinge Borgerlig Eskilstuna Blocköverskridande Nacka Borgerlig Gävle Blocköverskridande Halmstad Borgerlig Sundsvall Blocköverskridande Södertälje Blocköverskridande SUMMA Anm.: Uppgifter om folkmängd kommer från SCB och avser år Uppgifter om politiskt styre kommer från SKL och avser valresultatet från Antal anställda kommer från Kolada och avser totalt antal kommunalt anställda årsarbetare år 2018.

6 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 6 Urval av kontaktpersoner Enkäten har i första hand skickats till en miljöstrateg eller liknande funktion, företrädesvis placerad vid central förvaltning i kommunen. I vissa fall visade det sig lämpligare att tillfråga en ansvarig chef med kunskap om området. Det skiljer sig dock åt mellan kommunerna vilken del av organisationen som ansvarar för resepolicyer. I vissa kommuner är det exempelvis upphandlingsavdelningen eller HR-avdelningen som hanterar resepolicyer och då har de tillfrågats. Kontaktpersoner har fåtts genom telefonsamtal till kommunernas växel. Datainsamling Enkäten skickades ut första gången 5 augusti. En påminnelse skickades ut 19 augusti, och en annan den 27 augusti. Den 30 augusti skickades enkäten till nya kontaktpersoner på kommunerna, i det fall svar ännu inte inkommit efter två påminnelser. I ett fall skedde även påminnelse per telefon den 30 augusti. Datainsamlingen avslutades den 4 september. Då hade svar inkommit från 18 av 20 kommuner i urvalet. (För enkätfrågor se bilaga). Resultat från enkäten Policyernas innehåll Samtliga 18 kommuner som svarade på enkäten hade en resepolicy för tjänsteresor, utom Stockholm. Stockholms stad skulle dock fatta beslut om en policy i kommunfullmäktige under hösten 2019 och svarade utifrån detta. Se diagram 1 på nästa sida.

7 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 7 Diagram 1. Vilka av följande aspekter omfattas av kommunens resepolicy eller riktlinjer för tjänsteresor? Kommun Hänsyn till miljö/klimat Krav på arbetsvillkor* Restriktioner kring alkohol på tjänsteresor Förbud för anställda att köpa sex under tjänsteresor Strävan efter att tjänsteresor ska bidra till lokalt näringsliv Stockholm Ja Ja Nej Ja Nej Göteborg Ja Nej Nej Ja Nej Malmö Ja Nej Nej Nej Nej Uppsala Ja Nej Nej Nej Nej Linköping Ja Nej Nej Nej Nej Örebro Ja Nej Nej Nej Nej Västerås Ja Nej Ja Nej Nej Helsingborg Ja Ja Nej Nej Nej Norrköping Ja Ja Nej Nej Nej Jönköping Ja Nej Ja Nej Nej Umeå Ja Ja Nej Nej Ja Lund Ja Ja Nej Nej Nej Borås Ja Nej Ja Nej Nej Huddinge Nacka Inget svar Inget svar Gävle Ja Nej Nej Nej Nej Halmstad Ja Ja Ja Nej Nej Sundsvall Ja Nej Nej Nej Nej Södertälje Ja Ja Ja Nej Nej Eskilstuna Ja Nej Nej Nej Nej * Till exempel krav på att anlita researrangörer, hotell och restauranger som har kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor. Av diagram 1 framgår att samtliga kommuner som svarade på enkäten uppgav att deras resepolicyer omfattade hänsyn till miljö och klimat. Sex av kommunerna Stockholm, Helsingborg, Umeå, Lund, Halmstad och Södertälje uppgav att policyn innehöll krav på arbetsvillkor (t. ex. krav på att anlita researrangörer, hotell och restauranger som har kollektivavtal eller kollektivavtals liknande villkor). Fem av kommunerna uppgav att policyn innehöll restriktioner kring alkohol under

8 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 8 tjänsteresor. (Västerås, Jönköping, Borås, Halmstad och Södertälje hade skrivningar kring detta). Endast två kommuner Stockholm och Göteborg hade policyer som uttryckligen förbjöd sexköp. Umeå var den enda kommun som uppgav att policyn innehöll krav som syftade till att bidra till lokalt näringsliv. Vad gäller alkohol och sexköp, resonerar Helsingborg så här i ett öppet svar: För alkohol eller köp av sexuella tjänster så finns det inte med någon skrivelse i resepolicyn. Under arbetstid gäller såklart stadens alkoholpolicy och att följa svenska lagar. Troligen är det fler kommuner än Helsingborg, som har en särskilt framtagen alkoholpolicy och som resonerar på liknande sätt. Det kan tänkas finnas många olika tänkbara definitioner av social och ekonomisk hållbarhet, varav de krav som Schyst resande ställt upp i denna enkät är några. Uppsala svarar inte ja på någon av de aspekter som rör social och ekonomisk hållbarhet, men skriver t.ex. så här i ett öppet svar angående sina mål: Riktlinjerna syftar till att stimulera ett mer hållbart resande genom minskad påverkan på miljö och ekonomi och med hänsyn till social hållbarhet. Hur bedömer man kommunens arbete? Förutom att svara på frågor om vad policyerna innehåller fick kommunerna även svara på ett antal påståenden om hur man bedömde kommunens arbete i ett antal avseenden. Tre av fyra av kommuner instämde helt och hållet i påståendet Kommunen arbetar aktivt för att resor i tjänsten ska vara miljömässigt hållbara. 1 (3) (Se diagram 2). Övriga svarande kommuner instämde i viss grad, men ingen av kommunerna svarade att de inte alls instämde i påståendet. Kommunernas policyer har med andra ord stort fokus på miljöfrågorna och detta är också mycket riktigt något som man uppger att man arbetar med. Vad gäller övriga aspekter av hållbart resande ser det helt annorlunda ut. Betydligt färre kommuner instämde i påståendet: Kommunen arbetar aktivt 1 ) De svarade 5 eller 6 på en sexgradig skala där 6 = Instämmer helt och hållet och 1 = Instämmer inte alls.

9 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 9 för att resor i tjänsten ska vara socialt hållbara. Här var det mer än var tredje kommun som inte instämde alls, medan ungefär en tredjedel instämde helt och hållet. 2 Endast en av kommunerna (Umeå) uppgav att resepolicyn innehåller någon form av skrivningar kring att bidra till det lokala näringslivet på destinationen. Mot bakgrund av detta är det knappast förvånande att de flesta kommuner heller inte instämde i påståendet Kommunen arbetar aktivt för att resor i tjänsten ska bidra till ekonomisk hållbarhet på destinationen i någon större utsträckning. 3 De svarande fick även ta ställning till påståendet Det finns ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor bland kommunens tjänstemän samt motsvarande bland kommunens förtroendevalda politiker. Engagemanget för hållbarhetsfrågor uppgavs överlag vara stort bland såväl politiker som tjänstemän. Likaså var det över hälften som i stor utsträckning instämde i påståendet Det finns en stor medvetenhet i kommunen om att hållbart resande är viktigt för att uppnå de globala målen (Agenda 2030). Se diagram 2 på nästa sida 2 ) Svaren angavs på en skala mellan 6 = Instämmer helt och hållet och 1 = Instämmer inte alls. De som svarat 5 eller 6 räknas här som attt de instämmer helt och hållet medan de som svarat 1 eller två räknas som att de inte instämde alls. 3 ) 2 av 16 svarande kommuner svarade 5 eller 6 på en sexgradig skala där 6 = Instämmer helt och hållet och 1 = Instämmer inte alls.

10 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 10 Diagram 2. Hur väl instämmer du i följande påståenden? Anm.: Svar på frågan Hur väl instämmer du i följande påståenden? där svar kunde anges på en sexgradig skala från 1 =Instämmer inte alls till 6 = Instämmer helt och hållet.

11 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 11 När får man flyga? Flygets klimatpåverkan är en just nu högaktuell fråga. Enkäten visar att samtliga kommuners policyer specifikt tar upp frågan om flygresor. I samtliga policyer fanns villkor angivna för när flygresor får göras. Däremot skiljde kommunerna sig åt vad gäller hur pass hårda eller specifika dessa krav var. Göteborg och Umeå hade en tydlig gräns om att flygresor endast får göras om sträckan var längre än 50 mil, medan Örebros policy föreskrev att flygresor kortare än 60 mil ska undvikas. Eskilstuna hade i stället satt en tidsgräns, så att flyg endast får väljas om man tjänar mer än 4 timmar enkel resa. Även Malmö hade tidsatta restriktioner, så att flyg endast fick väljas om det innebar en tidsbesparing på minst tre timmar. Många av övriga kommuners policyer hade skrivningar om att flygresor endast får företas i undantagsfall, endast undantagsvis, när synnerliga skäl finns eller när det inte är rimligt att använda något annat sätt, om alla andra alternativ är uteslutna och liknande. Stockholm uppgav att flygresor endast får göras om det fanns särskilda skäl såsom funktionsnedsättning eller av hänsyn till privat livssituation såsom föräldraskap. Gemensamt för dessa krav är dock att det finns en risk att det blir en subjektiv tolkning av när dessa undantag eller synnerliga skäl föreligger. Denna typ av formuleringar signalerar förvisso att kommunen har en restriktiv hållning vilket är bra men de ger samtidigt ingen direkt vägledning i det enskilda fallet. Destinationerna för kommunanställdas tjänsteresor är förstås inte slumpmässiga. Många resor görs till Stockholm eller andra större städer, för möten, konferenser, kurser och liknande. Detta märks också på hur en del policyer är formulerade. Lunds kommun hade exempelvis krav på att inrikes flygresor till just Stockholm ska anmälas till nämnd. Borås nämner att flygresor till Stockholm eller resor med motsvarande längd får göras endast i nödfall. Även Malmö höll på att göra om sin policy, så att det bl.a. uttryckligen skulle framgå att flygresor till Stockholm inte fick göras. För att ett krav ska få verklig effekt behöver det vara tydligt och konkret. Att policyn exempelvis uttryckligen förbjuder flygresor till en viss vanligt förekommande destination, torde vara ett sådant krav. Likaså är det troligen bra med specifikt angivna tids- och kilometergränser för övriga resor. Intressant att notera är dock att ingen kommun går så långt som att tillämpa totalförbud av inrikesflygresor i tjänsten. Det är dock i detta sammanhang viktigt att komma ihåg att det är betydligt lättare för exempelvis Stockholms stad att ha hårda krav, eftersom Stockholm har utmärkta kommunikationer och tågförbindelser med stora delar av Sverige

12 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 12 på grund av både sin storlek och sitt geografiska läge. Betydligt mer utmanande är det för kommuner med ett mer perifert geografiskt läge, varifrån tågresor ofta blir väldigt långa. Vad gäller vid kortare resor? Samtliga kommuner uppgav även att policyerna innehöll specifika villkor för val av transportsätt vid kortare sträckor. De flesta hade någon typ av rangordning av olika alternativ, där det ofta i första hand skulle övervägas om resan ens behövdes eller om det gick att överväga ett så kallat resfritt möte via exempelvis Skype. Policyerna innehöll lite olika varianter på formuleringar, men var ändå mycket snarlika till sin karaktär: gång, cykel och kollektivtrafik skulle väljas i första hand. Ibland fanns särskilda kilometeranvisningar om 2 eller 3 km. De flesta policyer var ytterst restriktiva med taxiresor. Resor med kommunens egna bilar/bilpool var ofta ett sistahands-alternativ om reguljär kollektivtrafik av olika skäl inte var ett alternativ. Hur följs målen för hållbara resor upp? För att en policy eller riktlinjer ska ha verklig effekt är det viktigt att kraven efterlevs i alla delar av organisationen. Därför behöver eventuella mål kring resandet också följas upp. Schyst resande frågade därför om kommunerna satt upp några uttalade mål för att tjänsteresorna ska vara hållbara, samt om, och hur ofta, de i så fall följdes upp. Merparten av kommunerna (16 av 18) uppgav att de hade någon typ av mål kopplat till tjänsteresorna. Tio av kommunerna som hade uttalade mål uppgav även att dessa följdes upp minst årligen. Schyst resande bad även kommunerna att i förekommande fall kortfattat beskriva målen. Här fanns en stor variation mellan kommunerna vad gäller såväl ambitionsnivå som hur konkreta målen var, samt om de var specifika för tjänsteresor eller mer utgjorde en generell riktning. För flera av kommunerna var efterlevnad av resepolicyn i sig själva målet om kraven i den efterlevs ansågs målen om hållbara tjänsteresor uppnådda. Några av kommunerna hade övergripande och ambitiösa mål och strävade efter att bli helt fossilbränslefria (Lund, Gävle, Helsingborg) eller vara helt klimatneutrala (Malmö) år 2020, vilket då även får antas inbegripa tjänsteresor. Några av kommunerna hade mål för resor inom kommunen överlag, vilket också innefattade tjänsteresorna. Exempelvis hade Umeå som mål att 65 procent av

13 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 13 samtliga inomkommunala resor skulle vara hållbara år 2022 (det vill säga ske till fots, cykel eller med kollektivtrafik), medan Sundsvall hade liknande mål om att två tredjedelar av alla resor inom kommunen skulle vara hållbara år En del av kommunerna hade andra typer av specifika siffersatta mål kopplade just till tjänsteresorna. Linköping hade till exempel mål för hur mycket utsläppen från tjänsteresor skulle minska med mellan vissa år, och Jönköping hade som mål att 50 procent av alla tjänsteresor skulle vara hållbara (dvs ske med gång/ cykel/kollektivtrafik) år Utöver dessa exempel hade en del kommuner mer löst formulerade mål som att tjänsteresorna ska bli mer klimatsmarta eller att de skulle minska miljöpåverkan. Viktigt att ha i åtanke här är återigen att kommunerna har mycket olika förutsättningar, genom sina olika geografiska och befolkningsmässiga förutsättningar. I kommuner med få invånare, som täcker stora geografiska ytor, är det avsevärt svårare att uppnå miljömässigt hållbara tjänsteresor än vad det är i en storstadskommun med väl utbyggd kollektivtrafik. Återigen är det tydligt att de flesta kommuners mål kopplade till tjänsteresor fokuserar närmast uteslutande på miljöaspekten av hållbara tjänsteresor. Flera kommuner klimatkompenserar I enkäten ställdes inga uttryckliga frågor om klimatkompensation eller avgifter, men det framgick av de öppna svaren från olika frågor att åtminstone fem av kommunerna hade särskilda avgifter kopplade till flygresor, eller tillämpade någon form av klimatkompensation eller klimatväxling. Eskilstuna uppger att om flygresor görs så läggs en avgift om 1000 kronor på, som går till kommunkassan och Helsingborg hade en klimatkompensation på 50 procent av biljettpriset för flygresor. Uppsala tillämpade klimatväxling så att extra avgift tillkommer vid flygresor, vilken användes för insatser på miljö- och klimatområdet. Linköping uppgav att kommunen tillämpade klimatkompensation för medarbetares och förtroendevaldas flygresor och bilresor i tjänsten. Borås hade ett system för klimatkompensation för tjänsteresor som gör fossila resor dyrare. (Pengarna uppgavs användas till miljönyttiga åtgärder såsom inköp av cyklar, ecodriving-utbildning och miljöledningssytem).

14 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 14 Hotell och konferensanläggningar omfattas inte alltid av policyerna Av de fria svaren från enkäten framgick att flera av resepolicyerna endast omfattade transportsätt, och inte exempelvis val av hotell och konferensanläggningar. Detta kan ytterligare förklara varför det så sällan fanns krav kopplade till arbetsvillkor och liknande i policyerna. I vissa kommuner sköttes hotellbokningar via särskilda upphandlingar, eller via särskild resebyrå, något som dock inte studerats inom ramen för denna studie. Västerås kommun skriver att hotell ska vara miljömärkta och porrfilmsfria, när så är möjligt. Eskilstuna uppger att krav på hotell och konferensanläggningar hanteras via upphandling och ej i reseriktlinjerna. Helsingborg uppger följande: Resor styrs av flera dokument förutom resepolicy. I avtalet med stadens upphandlade resebyrå står att: Resebyrån ska alltid föreslå de mest hållbara (socialt, ekonomiskt, miljövänligt) alternativen. Linköping skriver: Resebyrån styr bokningarna till de hotell med vilka kommunen har särskilda rabattavtal. Det innebär att i första hand bokas miljömärkta hotell och hotell som är fria från pornografisk film.

15 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 15 BILAGA: enkätfrågor Vilken kommun arbetar du i? Vad har du för yrkesroll? (exempelvis miljöstrateg, miljösamordnare eller liknande) Har kommunen någon resepolicy eller några riktlinjer för tjänsteresor? Ja Ja, delvis. Förklara: Nej Vilka av följande aspekter omfattas av kommunens resepolicy eller riktlinjer för tjänsteresor? Vänligen markera alla alternativ som är aktuella. Hänsyn till miljö/klimat Krav på arbetsvillkor (t.ex. krav på att anlita researrangörer, hotell och restauranger som har kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor) Restriktioner kring alkohol under tjänsteresor Förbud för anställda att köpa sex under tjänsteresor Strävan efter att tjänsteresor ska bidra till lokalt näringsliv Anger resepolicyn några specifika villkor för när flygresor får göras? Exempelvis att flyg får väljas om resan motsvarar ett visst antal mil, eller om flyg innebär en viss tidsvinst jämfört med andra färdmedel. Ja. Flyg får endast väljas om: Ja, delvis. Ange villkor: Nej. Policyn anger inga specifika villkor för när flygresor får göras. Anger resepolicyn några specifika villkor för val av transportsätt vid kortare sträckor? T.ex. att promenad, cykel eller kollektiva färdmedel ska väljas vid distanser upp till ett visst antal kilometer

16 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 16 Ja. Ange villkor: Ja, delvis. Ange villkor: Nej Innehåller kommunens resepolicy några krav eller villkor som du själv anser är av extra stor betydelse för att tjänsteresorna ska vara miljömässigt, socialt och/eller ekonomiskt hållbara? Vänligen beskriv dem i så fall: Har kommunen satt upp några uttalade mål för att tjänsteresorna ska vara hållbara? Hållbara ur miljömässigt, ekonomiskt och/eller socialt hänseende. Ja Ja, delvis Nej Kan du beskriva kommunens mål för hållbara tjänsteresor? Hur ofta följer kommunen upp sina mål för hållbara tjänsteresor? Årligen Två eller flera gånger om året Vartannat år Sporadiskt Målen följs inte upp Vet ej Hur väl instämmer du i följande påståenden? 1 (Instämmer inte alls) (Instämmer helt och hållet) Kommunen arbetar aktivt för att resor i tjänsten ska vara miljömässigt hållbara: Kommunen arbetar aktivt för att resor i tjänsten ska vara socialt hållbara: Kommunen arbetar aktivt för att resor i tjänsten ska bidra till ekonomisk hållbarhet på destinationen: Det finns ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor bland kommunens förtroendevalda politiker:

17 Hur hållbara är kommunernas tjänsteresor? 17 Det finns ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor bland kommunens tjänstemän: Det finns en stor medvetenhet i kommunen om att hållbart resande är viktigt för att uppnå de globala målen (Agenda 2030) Har du något övrigt som du vill tillägga?

18 Detta är en undersökning från nätverket Schyst resande, som jobbar för hållbart resande både privat och i tjänsten. Facebook: Instagram: schystresande

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten.

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten. Lll löm, kmkåkpsenast sparat av bodnoräöbodnor Sidan 1-08-08öl, Resepolicy för Malmö stad med riktlinjer Resepolicy godkänd av kf 14/12 1995, 213, bih 152. Ändr av kf 20/12 2010, 274, bih 169. Riktlinjer

Läs mer

Rapport om klimatsmart resande

Rapport om klimatsmart resande Rapport om klimatsmart resande SJs rapport om klimatsmart resande Klimatdebatten påverkar svenskarnas resmönster Att resa med tåg har blivit allt mer populärt. Under 2018 ökade tågresorna med SJ med 1,5

Läs mer

Resa i tjänsten. Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten.

Resa i tjänsten. Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten. Resa i tjänsten Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten. Kräver ditt möte att du reser? Kan ni istället använda Skype? Skype finns installerat på alla datorer. Testa chattfunktionen

Läs mer

Rutiner för möten och resor

Rutiner för möten och resor Förslag till rutiner 2015-04-01 Dnr KS.2015.134 Sektor kommunstyrelsen Handläggare: Björn Järbur Kommunchef Tel: 0303-330264 E-post: bjorn.jarbur@ale.se Rutiner för möten och resor Syfte Dessa rutiner

Läs mer

Resepolicy för Kumla kommun

Resepolicy för Kumla kommun Resepolicy för Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen den 4/5 2011, 82 2011-xx-xx 1. Inledning Kumla kommuns resepolicy gäller för samtliga anställda och politiker i Kumla kommun och i de kommunala bolagen.

Läs mer

Mötes- och resepolicy

Mötes- och resepolicy Mötes- och resepolicy Ks/2019:149 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Mötes- och resepolicy Fastställt av kommunstyrelsen 2019-09-11 204 jonkoping.se 2 Syfte Ett hållbart transportsystem

Läs mer

Miljöfika för företag Kristianstad 140918

Miljöfika för företag Kristianstad 140918 Miljöfika för företag Kristianstad 140918 140320 Britt Carlsson Green britt.carlsson-green@hmskane.se HMSkåne för en hållbar framtid med hållbara transporter www.hmskane.se 1 Framtidsfråga! Det sätt vi

Läs mer

Riktlinjer för resor

Riktlinjer för resor RIKTLINJER Diarienummer KS13-205-021 1(7) Riktlinjer för resor Dokumentnamn Riktlinjer för resor Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen Dokumenttyp Riktlinje 2015-01-07 Diarienummer KS13-205-021 Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Trendrapport affärsresande på tåg

Trendrapport affärsresande på tåg Trendrapport affärsresande på tåg Trendrapport affärsresande på tåg Affärsresandet med tåg skjuter i höjden Affärsresenärerna reser allt mer med tåg på sina affärsresor. SJs affärsresebokningar har i vinter

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 Denna policy gäller för medarbetare, inhyrd medarbetare, och förtroendevalda inom Eslöv kommun

Läs mer

Resepolicy för Gävle kommunkoncern

Resepolicy för Gävle kommunkoncern Dnr 12KS470 Resepolicy för Gävle kommunkoncern Beslutat i Kommunfullmäktige 30 september 2013 Resepolicy för Gävle kommunkoncern Beslutat i Kommunfullmäktige 30 september 2013 Citera gärna ur skriften

Läs mer

Mötes- och resepolicy Kick-off 8 november 2011. Trafikverket och Hålllbar Mobilitet Skåne i samverkan!

Mötes- och resepolicy Kick-off 8 november 2011. Trafikverket och Hålllbar Mobilitet Skåne i samverkan! Mötes- och resepolicy Kick-off 8 november 2011 Trafikverket och Hålllbar Mobilitet Skåne i samverkan! Snabba fakta om Trafikverket Generaldirektör Gunnar Malm Huvudkontoret ligger i Borlänge Regionkontor

Läs mer

HUR HÅLLBART RESER VI I TJÄNSTEN? riktlinjer inom svenska företag, ideella organisationer och offentlig sektor

HUR HÅLLBART RESER VI I TJÄNSTEN? riktlinjer inom svenska företag, ideella organisationer och offentlig sektor HUR HÅLLBART RESER VI I TJÄNSTEN? riktlinjer inom svenska företag, ideella organisationer och offentlig sektor Innehåll 1. Inledning och syfte 2 2. Metod 2 3. Resultat hur reglerar företag, ideella organisationer,

Läs mer

Riktlinje för persontransport i tjänst

Riktlinje för persontransport i tjänst Riktlinje för persontransport i tjänst Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2018-05-28 Riktlinje för persontransporter i tjänst Kommunfullmäktige 2018-05-28 2 (6) Riktlinje för

Läs mer

Policy för resor och transporter i tjänsten

Policy för resor och transporter i tjänsten Styrdokument Policy för resor och transporter i tjänsten Giltighetstid 2012-02-01 2015-06-30 2 (6) Beslutshistorik Gäller från 2012-02-01 till och med 2015-06-30 Antagen av kommunstyrelsen 2002-10-30,

Läs mer

Omvärldsbevakning hur regleras körning med egen bil i tjänsten i policys och riktlinjer hos några utvalda kommuner

Omvärldsbevakning hur regleras körning med egen bil i tjänsten i policys och riktlinjer hos några utvalda kommuner Omvärldsbevakning hur regleras körning med egen bil i tjänsten i policys och riktlinjer hos några utvalda kommuner Genomgången nedan har koncentrerats till ett urval av ca 5 kommuner som har bedömts vara

Läs mer

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning Resultat av enkät genomförd 2 27 oktober 2006 Kortversion Göteborg 2006-11-20 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning Göteborgs

Läs mer

Uppföljning av Helsingborgs klimatväxlingsprogram

Uppföljning av Helsingborgs klimatväxlingsprogram Europeiska regionala utvecklingsfonden Klimatsamverkan Skåne Fossilbränslefria kommuner i norra Skåne Uppföljning av Helsingborgs klimatväxlingsprogram Period: jun-dec 217 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sida 1(5)

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för resor Riktlinjer för resor 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Datum 2019-05-31 Dnr 2019-002210 Sida 1(2) Peter Krahl Rydberg, 033-35 30 11 peter.krahl.rydberg@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Förslag till beslut:

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 2010 - Medborgarnas syn på lokalt politiskt inflytande i den största kommunen i alla län och regioner Augusti 2010 Inledning I september i år är det val. Välfärden och

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 040.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 040.1 1 (5) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 040.1 RESEPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2004-11-25, 156 Denna policy gäller alla resor som sker inom tjänsten och betalas av Västerviks

Läs mer

175 FÖRSLAG Datum 2009-11-02. Ert datum

175 FÖRSLAG Datum 2009-11-02. Ert datum I II ~ landstinget DALARNA Gunnar Fasten 175 FÖRSLAG Datum 2009-11-02 Ert datum Betecknlngldlarienr LD09/02318 1(8) Er beteckning MÖTES- OCH RESEPOLICY I LANDSTINGET DALARNA Inledning Omfattning Landstingets

Läs mer

Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder?

Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder? Vilken beredskap har kommunerna för nya bostäder? Förord SKL har i en enkätstudie ställt frågor till ett sextiotal kommuner om deras beredskap med planer för nya bostäder. Kommunerna har också fått frågor

Läs mer

Innehåll. Resepolicy Båstads Kommun Omfattning och avgränsning Syfte Mål Ansvar Riktlinjer Miljö...

Innehåll. Resepolicy Båstads Kommun Omfattning och avgränsning Syfte Mål Ansvar Riktlinjer Miljö... Innehåll Resepolicy Båstads Kommun... 2 Omfattning och avgränsning... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 2 Riktlinjer... 3 Miljö... 3 Säkerhet... 3 Resurseffektivitet... 3 Förhållningssätt... 3 Resor inom

Läs mer

Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun

Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun www.cero.nu Uppdrag: Strategisk klimatanalys av resvanor och tjänsteresor Beställare: Malin Leifsson,

Läs mer

Aktiviteter Del 2. Underlag hållbara beslut

Aktiviteter Del 2. Underlag hållbara beslut Aktiviteter Del 2. Underlag hållbara beslut Bilaga till slutrapport för åtgärd 13 Mobilitetsnätverk Klimp 2004-2008 Innehåll Del 2. Underlag hållbara beslut Hållbara kommunala transporter.............................................

Läs mer

Riktlinje för tjänsteresor. Antagen av Kommunstyrelsen KK19/575

Riktlinje för tjänsteresor. Antagen av Kommunstyrelsen KK19/575 Riktlinje för tjänsteresor 2019-09-23 KK19/575 Riktlinjer KK19/575 2/6 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för tjänsteresor - syfte... 3 2 Definitioner... 3 3 Koppling till andra styrdokument... 3 4 Ansvar...

Läs mer

Verksamhetsplan. för resor och möten. Diarienummer: Ks2017/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan. för resor och möten. Diarienummer: Ks2017/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen Diarienummer: Ks2017/0223.003 Verksamhetsplan för resor och möten Gäller från: 2018-02-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen 2018-01-16 23 Utarbetad av: Miljöstrategen med flera

Läs mer

Bilaga 1 administrativa regler/rutiner vid tjänsteresa

Bilaga 1 administrativa regler/rutiner vid tjänsteresa Bilaga 1 administrativa regler/rutiner vid tjänsteresa Innehåll Bilaga 1 administrativa regler/rutiner vid tjänsteresa... 1 Prioriteringsordning vid tjänsteresa... 3 Regler för beställning av tjänsteresor...

Läs mer

Lägesrapport Nyproduktion 2015

Lägesrapport Nyproduktion 2015 Lägesrapport Nyproduktion 2015 Varje år frågar vi landets studentbostadsföretag om hur deras nyproduktion ser ut, både vad som har och kommer att byggas och hur de ser på förutsättningarna för nyproduktion.

Läs mer

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE LIKA STORT SOM HELA DANMARK För andra året i rad kartlägger vi på Samtrafiken hur pendlingsbara svenska städer är. I år har vi tittat närmare på Sveriges

Läs mer

Copyright Brottsanalys 2015

Copyright Brottsanalys 2015 Copyright Brottsanalys 2015 BROTTSA ALYS 1 (2) Åtta kommuner tar avstånd från Islamiska staten Sveriges 20 största kommuner, förutom Göteborgs kommun, fick frågan om de tar avstånd från väpnad jihad och

Läs mer

HUR SPARAR MAN PENGAR OCH MILJÖ PÅ ORGANISATIONENS RESOR OCH TRANSPORTER? GRÖN RESPLAN KLIMATVÄXLING ERHÅLLNA VINSTER

HUR SPARAR MAN PENGAR OCH MILJÖ PÅ ORGANISATIONENS RESOR OCH TRANSPORTER? GRÖN RESPLAN KLIMATVÄXLING ERHÅLLNA VINSTER HUR SPARAR MAN PENGAR OCH MILJÖ PÅ ORGANISATIONENS RESOR OCH TRANSPORTER? GRÖN RESPLAN KLIMATVÄXLING ERHÅLLNA VINSTER Pernilla Hyllenius Mattisson Trivector Traffic Tove Zellman, Region Skåne Vilka utmaningar

Läs mer

RESEPOLICY FÖR ANSTÄLLDA OCH UPPDRAGSTAGARE HOS LANDSKRONA KOMMUN

RESEPOLICY FÖR ANSTÄLLDA OCH UPPDRAGSTAGARE HOS LANDSKRONA KOMMUN RESEPOLICY FÖR ANSTÄLLDA OCH UPPDRAGSTAGARE HOS LANDSKRONA KOMMUN (antagen av kommunstyrelsen 2000-09-13) ALLMÄNT Dessa regler gäller för samtliga anställda och uppdragstagare hos Landskrona kommun. Begreppen

Läs mer

Resepolicy. för Falköpings kommun. Resepolicy

Resepolicy. för Falköpings kommun. Resepolicy för Falköpings kommun Resepolicy Innehållsförteckning Syfte 3 Omfattning och avgränsning 3 Övergripande mål 3 Miljö Säkerhet Effektivitet Föredöme Ansvar 4 Spridning och uppföljning 4 Bilaga 1 Reseinstruktion

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-12 4 KS 409/16 Uppdaterade riktlinjer för resor Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen antar

Läs mer

~ TRANAs KOMMUN 2016-01-13 Sida 41 (46) -"'" KOMMUNSTRYRaSENS AU

~ TRANAs KOMMUN 2016-01-13 Sida 41 (46) -' KOMMUNSTRYRaSENS AU m I ~'~:~ '.r, SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum ~ TRANAs KOMMUN 2016-01-13 Sida 41 (46) -"'" KOMMUNSTRYRaSENS AU 32 Dnr 13/16, 329/08 Resor i tjänsten - antagande av riktlinjer och upphörande av

Läs mer

Reseriktlinjer. Vårdförbundet är en Fair Union och det innebär att vi:

Reseriktlinjer. Vårdförbundet är en Fair Union och det innebär att vi: Reseriktlinjer Vårdförbundet är en Fair Union och det innebär att vi: Arbetar för jämställdhet och allas lika värde Arbetar för att utveckla hälsa och arbetsvillkor nationellt och globalt Värnar om rätten

Läs mer

Strategi för resor i tjänsten

Strategi för resor i tjänsten Datum 2014-02-20 Strategi för resor i tjänsten Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-03-04, 29 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter dokument: Resepolicy 2004 Dokumentnamn: Strategi

Läs mer

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-02-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-03-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-04-07

Läs mer

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Genomförande... 3 Statistikbeskrivning...

Läs mer

Resepolicy. Styrdokument, policy Kommunledningskontoret 2009-09-30 Siv Helzén 08-590 971 06. Siv.Helzen@upplandsvasby.se. Nivå:

Resepolicy. Styrdokument, policy Kommunledningskontoret 2009-09-30 Siv Helzén 08-590 971 06. Siv.Helzen@upplandsvasby.se. Nivå: Styrdokument, policy Kommunledningskontoret 2009-09-30 Siv Helzén 08-590 971 06 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2006:110 Siv.Helzen@upplandsvasby.se Resepolicy Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen: Nämndens

Läs mer

Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 23 maj 2018 Diarienummer KS 2017/555

Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 23 maj 2018 Diarienummer KS 2017/555 POLICY Resepolicy Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 23 maj 2018 Diarienummer KS 2017/555 Giltighetstid Gäller tills vidare Dokumentet gäller för Samtliga nämnder och

Läs mer

Riktlinjer för tjänsteresor och hotellbokningar inklusive resebilaga

Riktlinjer för tjänsteresor och hotellbokningar inklusive resebilaga Riktlinjer för tjänsteresor och hotellbokningar inklusive resebilaga Fastställda av kommunstyrelsen 2005-04-04 67 Reviderade och fastställda av kommunstyrelsen 2008-10-06 270 Allmänt Riktlinjerna gäller

Läs mer

Skrivelse av Helene Öberg m.fl. (MP) om nattågen till Malmö

Skrivelse av Helene Öberg m.fl. (MP) om nattågen till Malmö Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen 2014-05-21 LS 1403-0269 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 14-06-17 Q0C05 Skrivelse av Helene Öberg m.fl. (MP) om nattågen till Malmö Föredragande

Läs mer

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN Stefan Svanström Avdelningen för regioner och miljö facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter Vreta Kloster 1 Stefan Svanström (SCB) 2017-08-31 Södermalm Befolkning 160

Läs mer

Restaurangåret 2017 En genomgång av de 50 största restaurangkommunerna i Sverige

Restaurangåret 2017 En genomgång av de 50 största restaurangkommunerna i Sverige Restaurangåret 2017 En genomgång av de 50 största restaurangkommunerna i Sverige visita.se Box 3546, 103 69 Stockholm, Telefon +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg, Telefon +46 31 62 94 00 Box 186,

Läs mer

EDA KOMMUN RESEPOLICY 2008-10-23

EDA KOMMUN RESEPOLICY 2008-10-23 EDA KOMMUN RESEPOLICY 2008-10-23 Innehållsförteckning 1.0 Inledning... 3 2.0 Allmänt om tjänsteresor... 3 3.0 Kriterier för val av färdmedel... 3 3.1 Tåg... 4 3.2 Flyg... 4 3.3 Buss... 4 3.4 Bil... 4 3.5

Läs mer

RESER ORGANISATIONERNA HÅLLBART? En granskning av elva större organisationers resepolicyer samt tips om vad en organisations resepolicy bör innehålla

RESER ORGANISATIONERNA HÅLLBART? En granskning av elva större organisationers resepolicyer samt tips om vad en organisations resepolicy bör innehålla RESER ORGANISATIONERNA HÅLLBART? En granskning av elva större organisationers resepolicyer samt tips om vad en organisations resepolicy bör innehålla RESER ORGANISATIONERNA HÅLLBART? En granskning av elva

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR KLIMATKOMPENSATION GENOM KLIMATVÄXLING

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR KLIMATKOMPENSATION GENOM KLIMATVÄXLING TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR KLIMATKOMPENSATION GENOM KLIMATVÄXLING Klimatkompenseringen sker genom så kallad klimatväxling. Detta innebär att aktiviteter som leder till klimatutsläpp beläggs med en avgift

Läs mer

Backcasting. 2. Kartläggning. 1. Målformulering. 3. Åtgärder

Backcasting. 2. Kartläggning. 1. Målformulering. 3. Åtgärder Backcasting 2. Kartläggning 3. Åtgärder 1. Målformulering Utsläppsnivåer Reskostnader Resvanor Attityder/preferenser Rese/Miljö-policies Arbetsförutsättningar Tillgång till färdmedel Bostadsort/resväg

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 13:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 13:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 13:1 Kf 126/2013 Dnr Ks 2012/277 Reglemente för tjänsteresor Syfte Riktlinjer för resor och möten är en del av kommunens arbete för en långsiktig ekonomisk,

Läs mer

Beslutsinstans: Regionfullmäktige

Beslutsinstans: Regionfullmäktige Region Jämtland Version: 1.1 Beslutsinstans: Regionfullmäktige ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 2(8) 1. Nyutgåva 1.1 2017-04-26 Reviderad efter beslut i regionfullmäktige Regionfullmäktige

Läs mer

RESEPOLICY Gällande för Svenska Skolidrottsförbundet Uppdaterad den: 2008-12-07

RESEPOLICY Gällande för Svenska Skolidrottsförbundet Uppdaterad den: 2008-12-07 RESEPOLICY Gällande för Svenska Skolidrottsförbundet Uppdaterad den: 2008-12-07 Gällande för förbundsstyrelsen och arbetsgrupper vid möten, kurser och konferenser arrangerade av Svenska Skolidrottsförbundet

Läs mer

Hur väl informerar Sveriges 25 folkrikaste kommuner om det fria skolvalet?

Hur väl informerar Sveriges 25 folkrikaste kommuner om det fria skolvalet? PM Sida 1 (5) 2018-12-21 Hur väl informerar Sveriges 25 folkrikaste kommuner om det fria skolvalet? Det fria skolvalet har funnits sedan 1992, vilket innebär att föräldrar med barn i skolåldern kan, och

Läs mer

Riktlinjer för resor i tjänsten

Riktlinjer för resor i tjänsten Riktlinjer för resor i tjänsten Dokumenttyp: Riktlinjer Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunstyrelsens personalutskott Beslutsdatum: 2016-04-26 20 DNR: KS000954/2011 Innehållsförteckning

Läs mer

Studie - Svenska börsbolags arbete för att motverka sexuell exploatering

Studie - Svenska börsbolags arbete för att motverka sexuell exploatering Maj 2019, finansierat av Jämställdhetsmyndigheten Studie - Svenska börsbolags arbete för att motverka sexuell exploatering Mål 5.2 Avskaffa alla former av våld mot alla kvinnor och flickor i det offentliga

Läs mer

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 1 (5) 2010-04-12 Dnr SU 83-0941-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 Inledning Stockholms universitet har sedan 1997 har arbetat med att förbättra

Läs mer

LÄGES RA P P ORT: Behov och efterfrågan 2017

LÄGES RA P P ORT: Behov och efterfrågan 2017 LÄGES RA P P ORT: Behov och efterfrågan 2017 Om rapporten Studentbostadsföretagens lägesrapport om behov och efterfrågan ger en snabb inblick i rådande läge på studentbostadsmarknaden, både hur behovet

Läs mer

Statlig cykelpolitik

Statlig cykelpolitik Statlig cykelpolitik Statliga infrastrukturpengar till cykel 2014-2025. Föredragning för Riksdagens cykelnätverk 12 mars 2014 Krister Spolander www.spolander.se Åren 2000-2012 Åren 2012-2013 Planeringsdirektiven

Läs mer

Resande i tjänsten. Sammanfattning. Bakgrund. Förutsättningar. Arbetsresor och tjänsteresor inom SÄS. Innehållsförteckning

Resande i tjänsten. Sammanfattning. Bakgrund. Förutsättningar. Arbetsresor och tjänsteresor inom SÄS. Innehållsförteckning 2017-11-08 16317 1 (5) Sammanfattning Riktlinjen reglerar arbets- och tjänsteresor för samtliga medarbetare som har sin anställning inom SÄS geografiska förvaltningsområde. Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Resvaneundersökning i Kristianstad rapport

Resvaneundersökning i Kristianstad rapport Resvaneundersökning i Kristianstad rapport 2018-03-27 Inledning Undersökningen ingår som ett moment i projektet Fossilbränslefria kommuner i norra Skåne. Syftet var bland annat att undersöka om det finns

Läs mer

Policy. för resor. Diarienummer: KS2010/0187.100. Gäller från: 2011-01-01

Policy. för resor. Diarienummer: KS2010/0187.100. Gäller från: 2011-01-01 Diarienummer: KS2010/0187.100 Policy för resor Gäller från: 2011-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Fullmäktige 2010-09-28 Utarbetad av: Kommunledningsförvaltningen, kansliavdelningen Revideras

Läs mer

Resepolicy fo r Sveriges Farmaceuter

Resepolicy fo r Sveriges Farmaceuter Resepolicy fo r Sveriges Farmaceuter Resepolicy för Sveriges Farmaceuter anställda, förtroendevalda och andra ej anställda Denna policy gäller för alla resor som sker inom tjänsten/rollen som anställd

Läs mer

Ett steg till. Mot 100 procent fossilbränslefritt Skåne 2020 Resultat av utvärderingsenkät

Ett steg till. Mot 100 procent fossilbränslefritt Skåne 2020 Resultat av utvärderingsenkät Ett steg till Mot 100 procent fossilbränslefritt Skåne 2020 Resultat av utvärderingsenkät Klimatsamverkan Skåne är ett samarbete mellan Region Skåne, Kommunförbundet Skåne och Länsstyrelsen Skåne. Tillsammans

Läs mer

Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting

Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting Varför effektivisera resor och transporter? Trafikens miljöpåverkan Trafikens hälsopåverkan Samhällsplanering Samhällsekonomi Varför effektivisera

Läs mer

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna.

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. VAD ÄR RÄTTVIS HANDEL? Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på dialog,

Läs mer

Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09

Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09 Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09 Alingsås 328.5 315.5 Attunda 325 346 334 322 Blekinge 299.5 300.5 Borås 328.5 310.5 Eksjö 297.5 Eskilstuna 316 307.5 Falu Gotland 318.5 Gällivare 297 Gävle

Läs mer

Sthlm Vintertramp

Sthlm Vintertramp Sthlm Vintertramp 2017-2018 Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp 2017-2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (12) Sammanfattning Under vintern 2017-2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp.

Läs mer

Resvaneundersökning 2018

Resvaneundersökning 2018 Hållbara resor är ett projekt som arbetar för bättre miljö, hälsa och ekonomi. Läs mer på www.hållbararesor.se 2018-11-12 Resvaneundersökning 2018 Arbetsresor, distansmöten och distansarbete för de anställa

Läs mer

Bli hållbarhetscoach på riktigt

Bli hållbarhetscoach på riktigt Bli hållbarhetscoach på riktigt Nu kan Du som student bli hållbarhetscoach för ditt egna hotell! Vi söker 60 coacher som under ett drygt år vill vara med och förbättra hållbarhetsarbetet på Nordic Choice

Läs mer

VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR FAIRTRADE REGION? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR FAIRTRADE REGION ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING

VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR FAIRTRADE REGION? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR FAIRTRADE REGION ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING VARFÖR FAIRTRADE? VARFÖR? KRAV PÅ RÄTTVIS HANDEL FAIRTRADE CITY KRITERIER FÖR ANSÖKAN OCH OMDIPLOMERING 2 FAIRTRADES KÄRNA ÄR HÅLLBAR UTVECKLING FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING 3 - ETT REDKAP FÖR FATTIGDOMSBEKÄMPNING

Läs mer

Grannundersökning Område GNI. Swedavia Göteborg Landvetter Airport 2014

Grannundersökning Område GNI. Swedavia Göteborg Landvetter Airport 2014 Grannundersökning Område GNI Swedavia Göteborg Landvetter Airport 2014 Presentation Om undersökningen Resultat Bakgrundsfrågor Arbete och flygplatsen Information och attityder Sammanfattande inställning

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking 2017

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Lokalt företagsklimat Rankingens olika delar Enkätsvar 1/3 Enkätsvar 1/3 Enkätsvar 1/3 Statistik från SCB och UC 1/3 Sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen

Läs mer

Syfte: Alla resor som omfattas av resepolicyn ska vara trafiksäkra, kostnadseffektiva och miljöanpassade.

Syfte: Alla resor som omfattas av resepolicyn ska vara trafiksäkra, kostnadseffektiva och miljöanpassade. 1 Resepolicy Denna policy gäller för alla resor som sker inom tjänsten och som betalas av Linköpings kommun Policyn ska även utgöra ett styrdokument vid upphandling av resor, transporter och inköp/leasing

Läs mer

Med chef avses: För förbundsstyrelsen förbundsordföranden. För kansliet generalsekreteraren. För föreningar styrelseordföranden.

Med chef avses: För förbundsstyrelsen förbundsordföranden. För kansliet generalsekreteraren. För föreningar styrelseordföranden. Sida 17 (24) 10 Resepolicy Omfattning Dessa bestämmelser gäller förtroendevalda, anställda och funktionärer vid Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF), vars resor och möten sker på SVF uppdrag och

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

RAPPORT CYKEL I ÖVERSIKTSPLANER UPPDRAG: 2131027000. 2013-10-30 Sweco Infrastructure. Louise Bergström Krister Isaksson Björn Jerbic.

RAPPORT CYKEL I ÖVERSIKTSPLANER UPPDRAG: 2131027000. 2013-10-30 Sweco Infrastructure. Louise Bergström Krister Isaksson Björn Jerbic. UPPDRAG: 2131027000 CYKEL I ÖVERSIKTSPLANER Sweco Infrastructure Louise Bergström Krister Isaksson Björn Jerbic repo001.docx 2012-03-2914 Sweco 1 (18) repo001.docx 2012-03-2914 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Resepolicy för Gävle kommunkoncern

Resepolicy för Gävle kommunkoncern Dnr 17KS289 Resepolicy för Gävle kommunkoncern Remissversion Resepolicy för Gävle kommunkoncern Remissversion Citera gärna ur skriften men ange källa Gävle kommun [2013] Grafisk form Pangea design 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Nämnden för intraservice granskning av utlandsresor

Nämnden för intraservice granskning av utlandsresor Rapportsammandrag Stadsrevisionen 17 oktober 2017 Nämnden för intraservice granskning av utlandsresor Bakgrund I Göteborgs Stad genomförs tjänsteresor för att delta i möten, konferenser och studiebesök

Läs mer

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna.

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE REGION VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. VAD ÄR RÄTTVIS HANDEL? Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på

Läs mer

K-märkt ellerutmärkt om Sveriges sämsta järnväg, Göteborg-Borås

K-märkt ellerutmärkt om Sveriges sämsta järnväg, Göteborg-Borås K-märkt ellerutmärkt om Sveriges sämsta järnväg, Göteborg-Borås För ett västsvenskt näringsliv i världsklass Västsvenska Handelskammaren är en privat partipolitiskt oberoende näringslivsorganisation med

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking 2017

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Lokalt företagsklimat Rankingens olika delar Enkätsvar 1/3 Enkätsvar 1/3 Enkätsvar 1/3 Statistik från SCB och UC 1/3 Sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen

Läs mer

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN

LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN LANDET, STADEN OCH URBANISERINGEN Stefan Svanström Avdelningen för regioner och miljö facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter Var bor vi Nord-sydligt 80 60 40 20 40 60 20 80 Källa: Bearbetningar SCB

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-04-11 67 KS 103/18 Riktlinje för intern klimatväxling Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen En stadsövergripande

Läs mer

Ink 2012 08. MÄL Medarbetare och förtroendevalda ska vid resor orsaka så lite miljöpåverkan som det är möjligt.

Ink 2012 08. MÄL Medarbetare och förtroendevalda ska vid resor orsaka så lite miljöpåverkan som det är möjligt. ~SAlA lt01 KOMMUN Bilaga KS 2012/106/1 SALA KOMMUN Ink 2012 08 2012 05 08 DIARIENR: 2012/ POLICY KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Kommunfullmäktige Resepolicy för Sala kommun MÄL Medarbetare och förtroendevalda

Läs mer

Riktlinjer för persontransporter i tjänst med klimatväxling för flygresor

Riktlinjer för persontransporter i tjänst med klimatväxling för flygresor KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Marklund Helene Vidmark Hannes Datum 2018-04-19 Diarienummer KSN-2017-4382 Kommunstyrelsen Riktlinjer för persontransporter i tjänst med klimatväxling för flygresor Förslag

Läs mer

Rese- och fordonspolicy

Rese- och fordonspolicy Rese- och fordonspolicy Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antagen 2018-06-19 174 Giltighetstid: Tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: ks 2018-194 Dokumentansvarig:

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR KLIMATKOMPENSATION GENOM KLIMATVÄXLING

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR KLIMATKOMPENSATION GENOM KLIMATVÄXLING TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR KLIMATKOMPENSATION GENOM KLIMATVÄXLING Anvisningar för klimatväxling är en del av Riktlinjer för resor och möten och ska uppmuntra till att minska antalet resor, använda förnybara

Läs mer

Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel. Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB

Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel. Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB Det jobbiga först Vi människor släpper ut för mycket koldioxid i atmosfären därför har EU formulerat klimatmålen 20/20/20

Läs mer

Riktlinjer för Resor och möten i tjänsten

Riktlinjer för Resor och möten i tjänsten Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Lars Tunel, tfn 13 56 08 Riktlinjer för Resor och möten i tjänsten Antagna av Kommunstyrelsen 2016-10-26 KS 238. Riktlinjer gällande för samtliga anställda

Läs mer

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se Grön Resplan Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping Linköpings kommun linkoping.se 2 Grön resplan Linköpings kommun Kommunfullmäktige i Linköping har beslutat att Linköping ska vara en koldioxidneutral

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

Att skapa klimatsmarta beteenden

Att skapa klimatsmarta beteenden Att skapa klimatsmarta beteenden Klimatkommunernas nätverksträff i Borås 26 augusti 2016 Ida Zwahlen idazwahlen@hotmail.com 0735690576 Inledning Beteendepåverkande åtgärder för att minska klimatbelastningen

Läs mer

1(6) Riktlinjer för tjänsteresor. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för tjänsteresor. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-05-10 112 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av Kommunstyrelsen 2017-10-03 186 3(6) Innehållsförteckning

Läs mer

Nya Ostkustbanan ur ett passagerarperspektiv. Jan Kyrk Affärschef SJ AB

Nya Ostkustbanan ur ett passagerarperspektiv. Jan Kyrk Affärschef SJ AB Nya Ostkustbanan ur ett passagerarperspektiv Jan Kyrk Affärschef SJ AB Befolkningen växer 6 miljoner 8 9 11 10 12 13 miljoner 1923 1969 2004 2017 2040 2060 Källa: Befolkningsprognos 2017 (SCB) Tågresande

Läs mer

Riktlinjer. Resor i tjänsten

Riktlinjer. Resor i tjänsten Riktlinjer Resor i tjänsten Beslutsdatum och beslutsfattare 4 Omfattning 4 Värdegrund 4 Syfte/inriktning 4 Ansvar 4 Effektivitet/val av färdsätt 4 Uppföljning 5 Riktlinjer för tjänsteresor inom kommunen

Läs mer