Kallelse och föredragningslista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse och föredragningslista"

Transkript

1 1 (14) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Sammanträdesdatum 12 juni 2014 Ordförande Magnus Edström Plats och tid Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum A 491, kl.13:00 Ordförande Magnus Edström (MP) 1:e vice ordförande Solveig Nilsson (S) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Glenn Kvarnryd (S) Johan Lindahl (V) Henrik Östman (FP) Eric Söderberg (KD) Iréne Englund (S) Fredrik Brevenäs (S) Håkan Wretljung (MP) Alexandra Hellman (V) Thomas Frisk (M) Ulrik Rydén (M) Ulf Jansson (C) Allmänhetens frågestund (max 15 min)

2 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 2 (14) 1. Beslut om offentliga ärenden Ärende 1 till och med 17 i föredragningslistan är offentliga. 2. Val av protokollsjusterare Byggnadsnämnden utser... att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. 3. Dnr: 2014/64-BN(5) Utredning kring samgående mellan byggnadsnämndens förvaltningar Byggnadsnämndens tjänstemannaorganisation ändras genom att stadsbyggnadskontoret och lantmäteriförvaltningen går samman till en förvaltning från 1 september 2014 och i enlighet med utredningens förslag. Byggnadsnämnden gav vid mötet i april 2014 de två förvaltningscheferna i uppdrag att utreda ett samgående mellan förvaltningarna och att ge återkoppling vid junimötet. Utredningen beskriver nuläge, ett förslag om samgående med konsekvenser och innehåller en riskbedömning med tillhörande handlingsplan, enligt arbetsmiljölagen. Utredningens slutsats är att ett samgående ger möjligheter att använda resurser på ett sätt som gör verksamheten starkare, tydligare och smartare. Genomförandet innebär att tjänsten som lantmäteridirektör avskaffas och att nuvarande befattningshavare istället bemannar tjänsten som chef för den strategiska avdelningen, tillika biträdande förvaltningschef. I övrigt innebär samgåendet att tre medarbetare på nuvarande lantmäteriförvaltningen får ny chef; chefen för den kommunala lantmäterimyndigheten, chefen för avdelningen för geografisk information samt assistenten inom den administrativa funktionen. Genomförandet bedöms kräva insatser på upp till 2 år innan samgåendet fullt ut kan sägas vara fullföljt. Olika arbetsgrupper behöver bildas för att identifiera och planera nödvändiga synkroniseringsåtgärder. Utredningen har genomförts med medverkan från en arbetsgrupp bestående av de fackliga representanterna samt med övriga medarbetare så att alla avdelningar varit representerade. Som stöd har även förvaltningarnas HR-konsulter deltagit. Ny version av utredningen, handlingar på bordet.

3 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 3 (14) 4. Dnr: 2014/78-BN(2) Remiss, Gestaltningsprogram för Stationsområdet Stadsbyggnadskontorets förslag till yttrande daterat den 3 juni 2014 överlämnas till kommunstyrelsen som nämndens eget yttrande. Kommunstyrelsen har skickat ut Gestaltningsprogram för stationsområdet i Västerås Stad på remiss till nämnder, styrelser, fastighetsägare med flera för yttrande. Gestaltningsprogrammet är framtaget i ett samarbete mellan staden och tre fastighetsägare i området, nämligen Lantmännen Fastigheter AB, Hemfosa Fastigheter AB och Klövern AB under ledning av Nyréns Arkitektkontor. Gestaltningsprogrammet redovisar principer för den kommande stadsdelens innehåll och gestaltning. Det redovisar fysiska principer och den ambitionsnivå som arbetats fram under ett antal workshops. Programmet är uppdelat i fyra delar; utgångspunkter, kvalitetskoncept, fysiskt koncept och principer. Det fysiska konceptet handlar om stråk, platser och bebyggelse. I principer beskrivs t.ex. gatusektioner och utformning av bottenvåningar. Stadsbyggnadskontorets synpunkter: Kontoret har varit mycket engagerade i arbetet med Gestaltningsprogrammet och under hela arbetets gång gjort inspel om innehållet och lämnat synpunkter på programmet. Kontorets yttrande är därför kortfattat och koncentrerat på ett fåtal punkter. * Gestaltningesprogrammet skulle vinna på om det inleddes med en kort och koncis sammanfattning. * Även om en del av den fördjupade översiktsplanen för Stationsområdet: Kulturhistorisk inventering och värdering av Stationsområdet finns bland de viktigaste utgångspunkterna för arbete med gestaltningsprogrammet så finns väldigt få riktlinjer och tankar hur de gamla byggnaderna och strukturerna kan samspela med de nya. Det behövs en komplettering och tydligare beskrivning i gestaltningsprogrammet för att underlätta arbete i den fortsatta planeringen, speciellt i detaljplane- och bygglovskedet. * Val av bilder i gestaltningsprogrammet är viktigt för att framställa den tänkta karaktären av den nya stadsedelen. I de flesta fall visar bilderna fina och intressanta byggander, platser och miljöer av olika typer som skulle kunna fungera som inspirationer för Stationsområdet. Nackdelen är dock att många av bilderna visar främst några få nya stadsdelar i Stockholm och inte visar den bredden av olika typer av miljöer som önskas. Med bättre bildval från andra städer och länder skulle gestaltningsprogrammet kunna bli ännu bättre och mer inspirerande. * På sidan 40 i gestaltningsprogrammet presenteras Principer för bebyggelse - bebyggelsens skala våningstal. Även platsen i sydvästra delen av området (korsningen av Hamngatan och Kungsängsgatan) bör markeras med symbol för landmärke. Det bör även finnas tydligare resonemang kring de platser som är lämpliga för landmärken.

4 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 4 (14) * Det bör förtydligas att en stor del av noden Stationsstaden inte ingår i programmet och att det pågår ett parallellt arbete med resecentrum. Beskrivning av kollektivtrafiknära bostäder och kontor samt blandning av olika stadsfunktioner är relevant inom delen som behandlar Stationsstaden, medan beskrivningar av det Stora Stationstorget och Lilla Stationstorget är för detaljerade. Eftersom arkitektuppdraget för Västerås resecentrum pågår bör skrivningar kring dessa torgytor vara mer allmänna. Programmet finns under 5. Dnr: 2014/75-BN(2) Remiss Motion från (M) om 200 nya tomter för styckebyggare Stadsbyggnadskontorets förslag till yttrande, daterat 3 juni 2014, överlämnas till kommunstyrelsen som byggnadsnämndens eget yttrande. I motionen förespås en ökad efterfrågan på småhus och styckebyggartomter. Det bedöms dock finnas en brist på alternativ, och via Bostad Västerås finns bara tre lägen för styckebyggartomter, som också har tillgång till kollektivtrafik; Barkarö, Tillberga och Västra Skälby. Motionärerna vill att Västerås stad ska ta fram och sälja styckebyggartomter till rimliga priser och i lämpliga lägen. Det ska vara enkelt att ansluta till kommunalt VA och finnas tillgång till skolor och förskolor. Man bedömer att 200 styckebyggartomter är en bra start och lämpliga områden kan vara; Sätra, Lundby, Dingtuna, Hökåsen, Skultuna, Önsta Gryta, Rönnby, Tortuna och Irsta. I motionen förslås följande; - Att 200 styckebyggartomter ska tas fram snarast möjligt - Att Boverkets krav på energieffektivitet ska gälla för hus som uppförs på dessa tomter. - Att köparna av tomterna ska få information om vilka fördelar det medför att bygga energieffektivare än Boverkets krav. Stadsbyggnadskontorets yttrande Kontoret yttrar sig över den första att-satsen; Att 200 stycketomter ska tas fram snarast möjligt. De övriga att-satserna bedöms huvudsakligen ligga inom Fastighetsnämndens ansvarsområde. Det är också den nämnd, förutom byggnadsnämnden, som ska svara på motionen. En stor satsning på styckebyggartomter på många platser samtidigt, måste bedömas utifrån en övergripande samordnad strategi och vägas mot ett dokumenterat behov. Det finns annars en risk att man satsar för stora resurser, både på planläggning och utbyggnad av infrastruktur. För stadsbyggnadskontoret skulle det innebära att stora planeringsresurser tas i anspråk som tränger undan andra behov, ex planering av hyreslägenheter. Vad gäller de föreslagna områdena kan konstateras följande; - Sätra måste föregås av en fördjupad översiktsplan (FÖP), ett arbeta som

5 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 5 (14) planeras att påbörjas under Lundby ingår i blivande FÖP för Johannisberg, med planerad start 2015/ I Dingtuna pågår ett detaljplanearbete vid Österby, med ca 60 lägenheter i småhus och grupphus, vilket gör det tveksamt att planera för fler småhus. - I Hökåsen pågar detaljplanearbete för ca 15 småhus. - I Skultuna finns ca 30 tomter planlagda för småhus, varav 20 styckebyggen. - I Önsta Gryta har fastighetsnämnden ansökt om planuppdrag för småhus. - I Rönnby bedöms möjligheterna för komplettering av småhus som mycket begränsade, och om området ska kompletteras bör det ske med hyresrätter. - I Irsta pågår detaljplanearbete för två områden för småhus; Irsta-Lista med 40 småhus och Ullvi 3:1, med drygt 100 småhus. Förutom de områden som nämns i motionen, finns tomter för styckebyggen på Lillhamra och i Gäddeholm, som dock saknar kollektivtrafik. Dessutom pågår planarbete för småhus i Stadsträdgården. Inom kort startar planläggning för småhus i Södra Skiljebo. Det finns också flera planförfrågningar vilande, där det föreslås nya byggnationer av småhus på landsbygden. Förutsättningar för att kunna erbjuda styckebyggartomter i ovannämnda områden är varierad. En möjlighet är att staden, genom Fastighetsnämnden, i en samlad strategi kartlägger och förtydligar behovet av styckebyggartomter generellt och i respektive område. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut. 6. Dnr: 2014/48-BN(2) Planprogram för Björnön, Västerås Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att tillsammans med berörda förvaltningar och bolag upprätta ett nytt planprogram för Björnön, enligt stadsbyggnadskontorets skrivelse, daterad Intentionen i gällande planprogram för Björnön, PP 29, var att stärka och utveckla Björnöns funktion som stadsnära frilufts- och rekreationsområde samt att säkra och förbättra skötseln av öns naturvärden. Ett led i detta var att avveckla befintlig husvagnscamping till förmån för ökad tillgänglighet. Badplatsen vid Björnöns hals föreslogs utökas norrut, över klubbcampingens område. En motion har kommit in till Kommunstyrelsen om att husvagnscampingen kan vara kvar i begränsad utsträckning vid Björnöbadet om det inte stör friluftsliv eller står i konflikt med övriga aktiviteter på Björnön.

6 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 6 (14) En förstudie med fokus på att belysa och beskriva viktiga frågor och intressekonflikter som kan uppstå vid planläggning av en husvagnscamping på Björnöns hals har arbetats fram under ledning av Stadsledningskontoret. Förstudien godkändes av Kommunstyrelsen den 19 februari Kommunstyrelsen beslutade samtidigt att ge Byggnadsnämnden i uppdrag att revidera gällande planprogram för Björnön (PP 29), utifrån de nya förutsättningarna. Syftet med det nya planprogrammet är dels att utreda förutsättningar för samt avgränsning av husvagnscampingplats på Björnön dels att ge en samlad syn på hur Björnön ska utvecklas till att bli ett modernt stadsnära frilufts- och rekreationsområde (främst inriktat på dagsutflykter) samt utvecklingen av det rörliga friluftslivet, utifrån de nya förhållanden som finns. 7. Dnr: 2014/93-BN(1) Detaljplan för Tångsta, Harkie-Kärrbo 1. Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att upprätta detaljplan för Tångsta, enligt stadsbyggnadskontorets skrivelse, daterad den Planens genomförande bedöms inte ge en sådan betydande miljöpåverkan som avses i Miljöbalken 6 kap. 11. En miljöbedömning, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, behöver därför inte upprättas enligt kraven i Plan- och bygglagen 4 kap Förslag till detaljplan ska skickas ut på samrådsremiss. Stadsbyggnadskontoret fick i uppdrag att upprätta en detaljplan för området i juni Detaljplanen för Tångsta (Dp 1736) antogs av byggnadsnämnden i september Länsstyrelsen fattade beslut om att upphäva detaljplanen i mars Byggnadsnämnden överklagade detta beslut, tillsamman med en markägare, i april Regeringen avslog överklagandet i mars Anledningen till att länsstyrelsen upphävde detaljplanen, var att två bostadstomter föreslogs på en obebyggd del inom området. Länsstyrelsens bedömde att dessa inte uppfyllde de krav på särskilda skäl, som möjliggör ett upphävande av strandskyddet. Detaljplanen handläggs med normalt planförfarande. Den ges en relativt hög prioritet, med hänsyn till den långa tid som har gått sedan det ursprungliga planuppdraget. Beräknad handläggningstid för detaljplanen är ca ett år. 8. Dnr: 2013/168-BN(3) Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet 1. Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att upprätta detaljplan för Sågklingan 7, enligt stadsbyggnadskontorets skrivelse, daterad den

7 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 7 (14) Planens genomförande bedöms kunna ge en sådan betydande miljöpåverkan som avses i MB 6 kap 11. En miljöbedömning, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, behöver därför upprättas enligt kraven i PBL 4 kap Detaljplanen för Sågklingan 7 och detaljplanen för Kungsängen 1 m.fl. ska samordnas så att en lämplig kvarters- och gatustruktur tillskapas som fungerar för den framtida utvecklingen av Ängsgärdets omvandling till huvudsakligen bostadsområde. 4. Planavtal ska upprättas mellan stadsbyggnadskontoret och Pilhus AB. Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att uppföra huvudsakligen bostäder på fastigheten. Möjlighet till verksamheter i bottenplan mot Pilgatan ska skapas. Verksamheter som ska prövas är centrumändamål. Vidare ska skoländamål prövas. I centrumändamål ingår butiker, service, gym, kontor, bio, bibliotek, teatrar, bank, kyrkor och andra typer av religiösa byggnader, föreningslokaler, samlingslokaler, restauranger, hotell med mera. Centrumändamålet föreslås helt ersätta tidigare ändamål för verksamheter. Detaljplanen för Sågklingan 7 och detaljplanen för Kungsängen 1 m.fl. ska samordnas så att en lämplig kvarters- och gatustruktur tillskapas som fungerar för den framtida utvecklingen av Ängsgärdets omvandling till huvudsakligen bostadsområde. 9. Dnr: 2012/62-BN(2) Detaljplan för Kungsängen 1 m.fl. Ängsgärdet 1. Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att upprätta detaljplan för Kungsängen 1 m.fl., enligt stadsbyggnadskontorets skrivelse, daterad den Planens genomförande bedöms kunna ge en sådan betydande miljöpåverkan som avses i MB 6 kap 11. En miljöbedömning, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, behöver upprättas enligt kraven i PBL 4 kap Detaljplanen för Sågklingan 7 och detaljplanen för Kungsängen 1 m.fl. ska samordnas så att en lämplig kvarters- och gatustruktur tillskapas som fungerar för den framtida utvecklingen av Ängsgärdets omvandling till huvudsakligen bostadsområde. 4. Planavtal ska upprättas mellan stadsbyggnadskontoret och Imperia Projektutveckling AB. Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att uppföra huvudsakligen bo-

8 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 8 (14) städer på fastigheterna Sågklingan 6, Kungsängen 1 och Kungsängen 14, utom i Konsums gamla bageri. Möjlighet till verksamheter i bottenplan mot Pilgatan ska skapas. Verksamheter som ska prövas är centrumändamål. Vidare ska skoländamål prövas. Bageriet ska bevaras och har skyddsbestämmelser i gällande detaljplan och prövas för centrum- och skoländamål. I centrumändamål ingår butiker, service, gym, kontor, bio, bibliotek, teatrar, bank, kyrkor och andra typer av religiösa byggnader, föreningslokaler, samlingslokaler, restauranger, hotell med mera. Centrumändamålet föreslås helt ersätta tidigare ändamål för verksamheter. Syftet är även att samtidigt som fastigheterna planläggs pröva en ny utformning av Pilgatan och eventuellt Baldersgatan. Detaljplanen för Sågklingan 7 och detaljplanen för Kungsängen 1 m fl ska samordnas så att en lämplig kvarters- och gatustruktur tillskapas som fungerar för den framtida utvecklingen av Ängsgärdets omvandling till huvudsakligen bostadsområde. 10. Dnr: 2012/38-BN(2) Detaljplan för Kranlinan 1 1. Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att ändra detaljplanen 1059 som omfattar Kranlinan 1 m.fl. enligt stadsbyggnadskontorets skrivelse, daterad Planens genomförande bedöms inte ge en sådan betydande miljöpåverkan som avses i Miljöbalken 6 kap. 11. En miljöbedömning, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, behöver därför inte upprättas enligt kraven i Plan- och bygglagen 4 kap Förslag till detaljplan ska skickas ut på samrådsremiss. Planens syfte är att göra en mindre förändring av d.p för att föra över mark med planbetäckningen natur till kvartersmark.

9 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 9 (14) 11. Dnr: 2012/126-BN(8) Detaljplan för Kol 13, Centrum, Dp 1796 Detaljplanen för Kol 13, Centrum, Västerås, ska skickas ut på samrådsremiss. Planområdet ligger i den mest centrala delen av Västerås och har under senare år byggts om från att ha innehållit Västerås centrala postkontor till en galleria med saluhall samt kontor. Under de senaste åren har gallerian succesivt tömts på verksamheter. Syftet med planen är dels att möjliggöra påbyggnad för bostäder i generellt två våningar med inredningsbar vind, och dels att göra det möjligt att inrymma gymnasieskola, centrumverksamheter samt vårdcentral inom fastigheten. I detaljplanen införs även planbestämmelser till skydd för kulturhistoriskt värdefulla karaktärsdrag hos befintlig byggnad. Detaljplanen bedöms inte ge en sådan betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap. 11 miljöbalken. En miljöbedömning, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, har därför inte upprättats i enlighet med 4 kap. 34 plan och bygglagen. 12. Dnr: 2012/53-BN(41) Detaljplan för Alvesta 3:4 m.fl., Dp Detaljplan för Alvesta 3:4 mfl ställs ut för granskning. Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att uppföra 17 småhus inom området som tidigare inte är planlagt. Fastighetsnämnden har ansökt om en ny detaljplan för området. Västerås stad äger marken. Fastighetskontoret har tecknat optionsavtal med Eksjöhus. Planförslaget har varit utsänt på samrådsremiss mellan 3 och 28 februari Under samrådstiden inkom 19 yttranden, varav 12 med synpunkter. Planhandlingarna har reviderats utifrån inkomna synpunkter. Samrådsredogörelse, handlingar på bordet.

10 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 10 (14) 13. Dnr: 2014/292-LMF(2) Namn på nya vägar inom Dp 1791, Hökåsen. Byggnadsnämnden fastställer namnet Pinnmovägen. I samband med planläggningen av ett nytt bostadskvarter i Norra Hökåsen, detaljplan 1791, har framkommit behov av namn på en ny lokalgata. Den gällande namnkategorin i området är Kvartärperioden, och de flesta gatunamnen i omgivningen har anknytning till geologi och glaciologi. Med utgångspunkt i detta föreslår vi det nya namnet Pinnmovägen. Pinnmo beskrivs i Nationalencyklopedin som Hårt packad, finkornig morän. Vanligen är det en bottenmorän.. Inga synpunkter på namnsättningen har inkommit under samrådet för planen. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut. 14. Dnr: 2013/68-BN(67) Detaljplan för Livia 15 m.fl., Dp 1719 Detaljplanen för Livia 15 m.fl. ska ställas ut för granskning. Nuvarande plan tillåter handel och kontor inom fastigheten Livia 15. Sökande vill utöka planen att även omfatta utbildning och boende. I dag bedrivs vuxenutbildning i en del av lokalerna. Den verksamheten har för närvarande tillfälligt bygglov och bör läggas fast i en plan för att säkra möjligheten till utbildning inom fastigheten även i framtiden. Det finns behov av bostäder i centrum. En prövning kommer att ske om de övre våningarna är lämpliga för detta ändamål. 15. Dnr: 2011/7-BN(35) Detaljplan för Kv. Hagbard 3, Kyrkbacken, Dp Detaljplanen för KV. Hagbard 3, Kyrkbacken, Västerås ska skickas ut på granskning. 2. Miljökonsekvensbeskrivning ska skickas ut på granskning. Detaljplanens syfte är att pröva lämpligheten och ge förutsättningar för ombyggnader och en tillbyggnad inom kv. Hagbard 3 i enlighet med utredningsunderlag Visio Hagbard, framtagen av Västerås stift.

11 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 11 (14) Om- och tillbyggnation behövs för att kunna anpassa lokalerna till den nuvarande verksamheten samt öka tillgängligheten till stiftets lokaler. Västerås stift har ansökt om en ny detaljplan för kvarteret Hagbard 3, Kyrkbacken, Västerås. 16. Anmälan av handlingar Förteckningen läggs till handlingarna. Förteckning över inkomna handlingar i byggnadsnämndens och lantmäteriförvaltningens diarium anmäls. 17. Anmälan av delegeringsbeslut Förteckningen läggs till handlingarna. Förteckning över beslut meddelade av delegerade enligt byggnadsnämndens delegation. 18. Dnr: 2014/580-BN Bygglov för nybyggnad av flerbostadshus (107 lgh) med underliggande källare och garage på fastigheten Västerås 1:141 (Kv. Genuan), Genuagatan 8, Västerås 1. Bygglov för nybyggnad av flerbostadshus på fastigheten Västerås 1:141 beviljas med stöd av 9 kap. 31 b PBL. 2. Bygglovavgiften fastställs till kronor. 3. De i bilaga angivna föreskrifterna ska beaktas. JM AB, Kopparbergsvägen 8, Västerås, har ansökt om bygglov för 107 lägenheter inom kv. Genuan på Öster Mälarstrand. För området gäller detaljplan Dp 1718 K. Planen medger bostäder, gruppboende och äldreboende i 4 till 7 våningar. Gården får underbyggas med källare och garage. Antalet bil- och cykelplatserna uppfyller stadens parkeringsriktlinjer. Förslaget visar tre huskroppar med bostäder på fyra våningar, fem våningar och det största huset är på sex och sju våningar. Fasaderna är putsade i rött, beige och vitt. Åtgärden strider på en punkt mot detaljplanen då garagenedfarten har fått en överbyggnad som är belägen på mark som får över-

12 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 12 (14) byggas med körbart bjälklag. Enligt 9 kap. 31 b plan- och bygglagen, PBL, får bygglov ges till åtgärder som avviker från en detaljplan om avvikelsen är liten och förenlig med planens syfte. Bedömningen är att nedfartens överbyggnad är belägen väl inne i kvarteret i anslutningen till den överbyggda gården och att den kan ses som sådan liten avvikelse som är förenlig med detaljplanens syfte. Någon granna bedöms inte berörd. Närmaste mark utanför kvarteret utgörs av parkpark. Kraven om byggnadsverks utformning enligt 8 kap. 1 PBL bedöms bli uppfyllda. 19. Dnr: 2014/587-BN Bygglov för nybyggnad av ekonomibyggnader för mjölkproduktion på fastigheten Gäddeholm 2:1, Västerås 1. Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen, PBL. 2. Avgift för bygglov fastställs till kr. 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. Geddeholms AB har ansökt om bygglov för nybyggnad av ekonomibyggnader för mjölkproduktion vid Gäddeholms gård. Enligt 9 kap 3 plan- och bygglagen är ekonomibyggnader för jordbruksändamål undantagna krav på bygglov. I detta fall rymmer anläggningen även en mindre, från verksamheten avskiljd, besöksdel avsedd för allmänheten vilket medför krav på bygglov. Ärendets handläggning: Fastigheten ligger utanför detaljplanelagt område vid Gäddeholms gård. Fastigheten ligger inom det kommunala kulturreservatet. Stadsantikvarie Jan Melander, tillika tillsynsman för Gäddeholms kulturreservat, har i yttrande tillstyrkt åtgärderna. De norra och södra fasaderna som exponeras från infarterna har bearbetats med hänsyn till kulturmiljön och påminner om traditionella lagårdsbyggnader. Besöksdelen rymmer ett mötes/undervisningsrum och läktare varifrån man kan se ner i mjölkningsanläggningen och djurstall. 20. Dnr: 2013/1314-BN Begäran om anstånd med borttagande av olovligt uppförd byggnad på fastigheten X, Västerås Tidsfristen i byggnadsnämndens föreläggandebeslut , 93 punkt 1, förlängs från till

13 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 13 (14) Genom byggnadsnämndens beslut , 93 förelades ägaren till fastigheten X, NN, att vid vite av kronor senast ta bort en olovligt uppförd byggnad. NN har genom NN begärt förlängd tidsfrist för föreläggandet till på grund av att vagnen är såld och den nye ägaren inte kan hämta den innan Stadsbyggnadskontorets bedömning: Eftersom byggnadens placering inte påverkar siktförhållandena i gatukorsningen Jakobsbergsgatan, Grindstuvägen, kan den begärda förlängningen av föreläggandetiden tillstyrkas. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut. 21. Dnr: 2012/581-BN Anmälan om olovlig verksamhet på fastigheten X, Västerås Handlingar på bordet. 22. Dnr: 2013/205-BN Bygglov för anordnande av uteservering (tidsbegränsat) på fastigheten X, Västerås 1. Tidbegränsat bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 33 plan- och bygglagen, PBL att gälla till Bygglovavgiften fastställs till kronor. 3. Byggnadsverket får tas i bruk enligt 10 kap. 34 PBL. NN, har sökt tidsbegränsat bygglov för anordnande av en 51,75 m2 stor uteservering försedd med ett öppet skärmtak i direkt anslutning till den restaurang som beviljades bygglov , D 403/12. Ansökan inkom , kompletta ritningar inkom För fastigheten X gäller detaljplan i form av en äldre stadsplan för Vetterstorp Spl 334 fastställd Den sökta åtgärden strider mot detaljplanen som anger bensinstation som ändamål för tomten. Det saknades därför förutsättning att bevilja ett permanent bygglov för ändrat användningssätt från bensinstation till restaurang. Däremot kunde ett tidsbegränsat bygglov beviljas för en tid på 5 år, till Uteserveringen är ett komplement till restaurangen. Den bedöms uppfylla plan- och bygglagens, PBL, krav på lämplig utformning och anpassning till befintlig byggnad. Förutsättningarna för bygglov är samma som för restaurangen, varför ett tidsbegränsat bygglov tillstyrks för samma tid, d.v.s.

14 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 14 (14) till Sakägare bedöms inte vara berörda av den nu aktuella byggnadsåtgärden. Stadsbyggnadskontoret har vid ett besök på platsen under hösten 2013 konstaterat att uteserveringen var färdigställd utan att begärda godtagbara ritningar lämnats in. Något bygglov var därför inte beviljat. Av 11 kap. 51 PBL framgår att om någon bryter mot en bestämmelse i 8-10 kap. PBL ska byggnadsnämnden ta ut en byggsanktionsavgift enligt vad som närmare anges i plan- och byggförordningen (PBF). Med giltighet från den 1 juli 2013 har betydande ändringar gjorts i PBF (2013:308). Enligt punkt 3 i övergångsbestämmelserna gäller dock fortfarande de äldre föreskrifterna, det vill säga PBF (2011:338) för förseelser som ägt rum före den 1 juli Eftersom förseelsen ägt rum före 1 juli 2013 ska den äldre förordningen tillämpas, vilket i detta fall medför att byggsanktionsavgift inte ska tas ut. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut. 23. Anmälan av lagakraftvunna detaljplaner Följande detaljplan har vunnit laga kraft: - Detaljplan för Gasklockan 10, Munkängen, Västerås, Dp Laga kraft Diverse information - Detaljplan för Öster Mälarstrand, etapp 3 - Fördjupad översiktsplan för Hälla - App för trygghetsvandring och smultronställen - Ändringar i PBL - Harkie, marklov - Rocklunda, stall 25. Övriga frågor

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås Dnr 2013/168-BN 213. Marie Ahnfors Tel

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås Dnr 2013/168-BN 213. Marie Ahnfors Tel Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 2014-06-03 Dnr 2013/168-BN 213 Byggnadsnämnden Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2016-11-15 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 99-105 Sammanträdesdatum 15 november 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A587, kl:08:30-12:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-15

Sammanträdesprotokoll 1-15 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1-15 Sammanträdesdatum 26 januari 2012 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00-14:15 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Magnus Edström (MP) 1:e

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden 2013-06-04 Dnr 2011/111-BN-213 Lovisa Gustavsson Tel 021-39 00 00 Byggnadsnämnden Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan Fastighetskontoret har från Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 17 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 12:30 Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås 2014-01-14 Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 Byggnadsnämnden Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten

Läs mer

Tillägg till stadsplan för kv Trädgården m.fl (Fatburen 1), Huddinge kommun

Tillägg till stadsplan för kv Trädgården m.fl (Fatburen 1), Huddinge kommun DATUM DIARIENR 2015-02-19 1 (6) Tillägg till planbeskrivning - antagandehandling Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Tillägg till plankarta med bestämmelser 1 Tillägg till

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger)

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-08-01 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 28-32

Sammanträdesprotokoll 28-32 1 (5) Sammanträdesprotokoll 28-32 Sammanträdesdatum 12 april 2016 Plats och tid A 402, kl 08:30-11:55 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Anny Bustos

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (18) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Sammanträdesdatum 13 juni 2013 Ordförande Magnus Edström Plats och tid Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum A 391, kl.13:00 Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 93-98

Sammanträdesprotokoll 93-98 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2016-11-01 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 93-98 Sammanträdesdatum 1 november 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 587, kl.08:30-10:00

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 13 juni 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl. 13:30 Ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2016-12-21 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 113-119 Sammanträdesdatum 21 december 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 402, kl.13:00

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 14 november 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 80-86

Sammanträdesprotokoll 80-86 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2016-09-27 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 80-86 Sammanträdesdatum 27 september 2016 Plats och tid Stadshuset, A 587, kl 08:30 10:30 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Kommunala beslut. Sida 2 av 7

Kommunala beslut. Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Figur 1 Planområdets ungefärliga läge (markeras med röd ring) BEHOVSBEDÖMNING en bedöms vara av begränsad betydelse och inte av allmänt intresse. Då planen också är förenlig med översiktsplanens

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-12-19 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 115-123 Sammanträdesdatum 19 december 2017 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.14:00-17:20 Lars Kallsäby

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 24 januari 2013 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl. 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (7) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum 11 juni 2009 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 11 december 2014 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum 20 augusti 2009 Plats och tid I samband med studieresa, kl 17:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

kl Boverkets utbildning om plan- och bygglagen - avsnitt 5: Lovoch byggprocessen

kl Boverkets utbildning om plan- och bygglagen - avsnitt 5: Lovoch byggprocessen MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-04-19 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 19 april 2016, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 81-88

Sammanträdesprotokoll 81-88 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-09-12 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 81-88 Sammanträdesdatum 12 september 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl 08:00-10:15 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 25-32

Sammanträdesprotokoll 25-32 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2017-03-28 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 25-32 Sammanträdesdatum 28 mars 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl. 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00223 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 &

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 62-66

Sammanträdesprotokoll 62-66 1 (5) Sammanträdesprotokoll 62-66 Sammanträdesdatum 16 augusti 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 11:40 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Adjungerande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-08-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 24 augusti 2017 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal (Stadshuset rum A287), 08:30

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 17 november 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 60-69

Sammanträdesprotokoll 60-69 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) 2017-06-27 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 60-69 Sammanträdesdatum 27 juni 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl: 08:30 11:15 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (7) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 13 oktober 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande.

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande. Planbeskrivning 1(11) tillhörande Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping den 8 mars 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-05-14, 102 Laga kraft: 2019-06-17 sista

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 10-15

Sammanträdesprotokoll 10-15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2017-02-21 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 10-15 Sammanträdesdatum 21 februari 2017 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.08:30-12:00 Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 19 januari 2012 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 mfl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun UPPRÄTTAD: Diarienr: MN 2016/56 STANDARDFÖRFARANDE PLANUPPDRAG SAMRÅD Granskning ANTAGANDE LAGAKRAFT Plan-

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Kallelse- och föredragningslista

Kallelse- och föredragningslista 2009-02-12 Kallelse- och föredragningslista Sammanträde med Enligt uppdrag av Fastighetsnämnden Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum Torsdagen den 19 februari 2009 Plats och tid Sammanträdesrum

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 56-61

Sammanträdesprotokoll 56-61 1 (8) Sammanträdesprotokoll 56-61 Sammanträdesdatum 25 juli 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 09:00 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-20 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-01-28 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-02-04 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby 2015-08-18 Dnr MSN/2015:673 Planutskottet Start-PM Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby Ärendet Ägaren till Holmia 9 (Villa Solgården) har sökt planbesked i syfte att ändra användning

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad Dnr: 813/2016 22 juni 2017 Ändring av stadsplan (1283K-6204) för Kvarteren Laxen m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 22 juni 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Antagen

Läs mer

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun Antagandehandling 1 Detaljplan för Fritzhem 9 Dnr Ädh Dnr planmodul: GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5 november

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Detaljplaneprocessen

Detaljplaneprocessen Detaljplaneprocessen Kommunikationsenheten 2017-09 Bilder: Ahlqvist & Co Arkitekter AB, Sven-Erik Rydbrant, Cecilia Palmblad DETALJPLANEPROCESSEN I den här broschyren beskrivs övergripande hur kommunen

Läs mer

Detaljplan för Librobäck 13:1, ändring genom tillägg av gällande stadsplan för del av Librobäcks industriområde,

Detaljplan för Librobäck 13:1, ändring genom tillägg av gällande stadsplan för del av Librobäcks industriområde, PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Veronica Sjögren 2014-01-15 PBN 2013-342 Detaljplan för Librobäck 13:1, ändring genom tillägg av gällande stadsplan för del av Librobäcks industriområde,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2014-04-03 Handläggare: Monika Rudenska Tfn 08-508 27 266 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till tillägg till detaljplan Pl 6762 för kv. Linjalen

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum 21 januari 2010 Plats och tid Ledamöter Ersättare Kommunstyrelsens sammanträdesrum,

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp

Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp Stadsbyggnadskontoret Micael Johansson Telefon +46 (0)8-508 27 181 2018-09-19 Sida 1 (8) Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp 2017-12502 Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (7) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 12 juni 2014 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter)

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-11-05 Handläggare Carl-Henrik Barnekow Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan för

Läs mer

Detaljplan för Sunnersta 69:3 Tillägg till gällande detaljplan för del av nordvästra Sunnersta,

Detaljplan för Sunnersta 69:3 Tillägg till gällande detaljplan för del av nordvästra Sunnersta, PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson 2014-04-17 PBN 2013-2006 018-727 47 52 Detaljplan för Sunnersta 69:3 Tillägg till gällande detaljplan för del av nordvästra

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 36-44, 46-50

Sammanträdesprotokoll 36-44, 46-50 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) 2017-04-04 Tekniska nämnden, arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 36-44, 46-50 Sammanträdesdatum 4 april 2017 Plats och tid Stadshuset A394, kl 15:00-16:35 Ajournerades kl

Läs mer

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN Antagandehandling HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2002-02-20 Laga kraft 2002-03-27

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

(Sylta 1:5) Planbeskrivning. Upphävande av del av. Kungsängen Upplands-Bro kommun. Förenklat förfarande

(Sylta 1:5) Planbeskrivning. Upphävande av del av. Kungsängen Upplands-Bro kommun. Förenklat förfarande 2018-10-08 Samhällsbyggnadskontoret Antagen av Kommunstyrelsen 2018-09-05 123 Laga kraft 2018-10-02 KS 17/0307 Kungsängen Upplands-Bro kommun 8911U Förenklat förfarande Översiktskarta med planområdet markerat

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp

Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp Utlåtande 2016:5 RII (Dnr 120-2029/2015) Detaljplan för del av Vasastaden 1:45 (kv Princeton) i stadsdelen Vasastaden Dp 2012-01544-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning.

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning. BESKRIVNING Sid 1(5) 2013-04-26 Dnr PLAN.2012.3 Tillägg till stadsplan P 86:1 Sigtuna 2:139 och 2:196-2:248 (Vikingavägen) i Gnesta tätort, Gnesta kommun HANDLINGAR 1:1 Stationsvägen Till planändringen

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (7) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 22 maj 2014 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson PBN

Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson PBN PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson 2013-12-20 PBN 2013-000745 018-727 47 52 Detaljplan för Norby 53:11 och Norby 53:4 Tillägg till gällande detaljplan för Norby,

Läs mer

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31 2019-03-21 19/KS/31 LAGA KRAFT Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län FÖRENKLAT FÖRFARANDE Samråd: 2019-03-01 2019-03-15 Antagen av KS: 2019-04-09

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2013-01-31 Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2013-01-31, klockan 17:00-17:50 Beslutande Andreas Brorson (S), 3, 5-6, Sven-Inge Carlsson (S), 4, 7 8-15 Christer Thörner (S),

Läs mer

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558 1055 Samrådshandling Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl Lidköpings kommun Dnr. SBN 2018/558 Innehåll Planbeskrivning... 3 Ändringar i planförslaget... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Enkelt planförfarande Kartan visar

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (7) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 16 april 2015 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3

Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3 Antagandehandling 2019-06-05 Dnr:2018:370 Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3 Ändring av Stadsplan Norrahammarsvägen del av Jönköping Planbeskrivning Innehåll Bakgrund, syfte och

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten Städet 11 Tågaborg, Helsingborgs stad PLANOMRÅDE Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 mars 2016 STANDARD FÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

Byggnadsnämnden

Byggnadsnämnden Hans Larsson Tel 021-39 12 54 2013-08-12 Byggnadsnämnden Dnr 2013/14-BN Detaljplan för Husbåtar i Kraftverkshamnen, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Pröva möjligheten attt förlägga 5-10 husbåtar i Kraftverkshamnen.

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Tidigare ställningstagande

Tidigare ställningstagande 2(5) Tidigare ställningstagande Översiktsplan I översiktsplan 1990 redovisas aktuellt område som planerat bostadsområde. Motiv anges här för att pröva ekologiskt byggande. För Kullön har en fördjupad översiktsplan

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 1357/2012 FASTIGHETEN BORSTNEJLIKAN 1 M FL PÅARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten inkom den 6 september 2012 med en förfrågan avseende upprättande

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelning Sida 1 (7) 2016-05-04 Handläggare Maria Sahlstrand Telefon 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer