Utveckling av programportföljen för fördubblat antal SLU-studenter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utveckling av programportföljen för fördubblat antal SLU-studenter"

Transkript

1 Utbildningsnämnden Ordföranden PROJEKTPLAN SLU ua Utveckling av programportföljen för fördubblat antal SLU-studenter Projektledare: Johan Gaddefors, universitetslektor, utbildningsnämndens vice ordförande Uppdragsgivare: Karin Holmgren, rektor, utbildningsnämndens ordförande Datum: Innehåll 1. Bakgrund och motiv Syfte nytta med projektet Mål resultat av projektet Marknads- och målgruppsanalys Stöd för programutveckling Utbildningens resurser, infrastruktur och miljö Avgränsningar samt påverkan på annan verksamhet Kritiska faktorer Genomförande Marknads- och målgruppsanalys Programnamn Workshops om programutveckling Beredning av utbildningens resurser, infrastruktur och miljö Tidsplan Projektorganisation Resurser och budget Kommunikation/förankring under och efter projektet Godkännande av projektplanen... 9 Bilagor... 9 Bilaga 1: Delprojekt (motsvarande) inom fördubblingsprojektet Bilaga 2: Tidsplaner för olika faser i det fortsatta utvecklingsarbetet SLU, Box 7070, SE Uppsala, Sweden tel: +46 (0) Org.nr mob: +46 (0) Johan.Toren@slu.se

2 1. Bakgrund och motiv SLU:s vision är att vi ska ha 1) fördubblat totala antalet antagna studenter inom en tioårsperiod, 2) flera kvalificerade sökande per utbildningsplats, 3) en studentpopulation som speglar mångfalden i Sveriges unga befolkning. Motiven för detta beskrivs bl.a. i Färdplan för fördubblat antal studenter (SLU ID: SLU.ua ). Under hösten 2018 genomfördes en bred inventering av idéer och förslag avseende såväl utveckling av utbildningens förutsättningar som dess innehåll och genomförande. Under våren 2019 har flera förslag bearbetats vidare i syfte att skapa mer attraktiva utbildningar det gäller både att utveckla och ompröva en del av det befintliga utbildningsutbudet och att skapa nya program och kurser. Styrelsen har avsatt medel för strategiska satsningar utifrån visionen att öka antalet kvalificerade sökande per utbildningsplats samt att fördubbla det totala antalet antagna studenter inom en tioårsperiod. UN beslutade den 16 maj 2019 ( 32, 33 och 35) om att bevilja utvecklingsmedel till ett antal nya utbildningsprogram och vissa befintliga utbildningsprogram. I UN:s beslut (protokollet och bilaga 3, SLU ID: SLU ua ) anges villkor för medelstilldelningen och vissa anvisningar för återrapporteringen. Medelstilldelningen innebär inte automatiskt att alla nya program kommer att inrättas. Beslut om vilka program som ska erbjudas (och från när) beslutas senare, bland annat på grundval av de analyser och bedömningar som ska redovisas till UN. Utöver ovanstående pågår sedan tidigare arbete med att stärka förutsättningarna och analysera behovet av förändringar inom utbildningens infrastruktur i olika dimensioner. Student-coacher/programnära stöd/studievägledning Attraktivare lärarkarriär och pedagogisk förstärkning Ändamålsenlig infrastruktur inkl. nätverksresurser och attraktivare miljöer 2. Syfte nytta med projektet Huvudsyftet är att utveckla SLU:s samlade programutbud portföljen av utbildningsprogram som SLU erbjuder på grund- och avancerad nivå. Projektet blir ett viktigt steg i hur SLU kan närmare sig visionen om ett fördubblat antal studenter. Det syftar till att ge utbildningsnämnden (UN) underlag för strategiska avväganden kring de utbildningsprogram som ska ingå i programportföljen. I detta ingår även avvägningar om vad som ska utgöra egna utbildningsprogram respektive inriktningar/stråk inom bredare program. 2(14)

3 Det s.k. fördubblingsprojektet är inte ett projekt, det består av många olika delar och utvecklingsarbete pågår och ska genomföras inom många delar av organisationen (inom programnämnderna, i arbetsgrupper, inom universitetsadministrationen och biblioteket). Därför finns ett behov av koordinering mellan de olika delprojekten, vilket är ett av syftena med detta projekt. Vidare syftar detta projekt till att rationalisera delar av själva beredningsarbetet. Eftersom många frågor i grunden är likartade oavsett om det handlar om bearbetning av befintliga program eller utveckling av nya, finns det samordningsvinster att göra i en gemensam hantering. Fokus ligger här på SLU:s samlade programutbud portföljen av utbildningsprogram som SLU ska erbjuda på grund- och avancerad nivå från och med läsåret 2021/22. Projektet förväntas även ge inspel till den långsiktiga, strategiska diskussion som behöver föras inför fastställandet av SLU:s kommande strategi och för perioden fram till Mål resultat av projektet 3.1 Marknads- och målgruppsanalys Det finns behov av en fördjupad marknads- och målgruppsanalys som tar sig an såväl SLU:s konkurrens som målgruppspreferenser. Det gäller analyser för såväl enskilda program, som för vårt samlade programutbud som helhet. De analyser och slutsatser som gjordes i samband med färdplansarbetet under hösten 2018 och i projektkoncepten under våren 2019, behöver vidareutvecklas. En samordning kan rationalisera det analysarbetet, men den kvalitativa bedömningen av resultaten behöver hanteras inom respektive delprojekt som arbetar med utveckling av nya eller befintliga utbildningsprogram. På en aggregerad nivå bidrar marknads- och målgruppsanalysen till underlaget för kommande ställningstagande om SLU:s samlade programutbud. Gränsdragningen för vad som utgör ett separat program behöver uppmärksammas. Vad är lämplig avvägning mellan att erbjuda flera näraliggande, men egna program i förhållande till färre och bredare program, eventuellt med sökbara inriktningar (eller tydliga stråk inom programmet)? Namnfrågor bedöms vara avgörande för hur de nya och reviderade programmen ska tas emot av potentiella studenter. Programnamnen ska både spegla innehållet i utbildningarna samtidigt som de ska vara attraktiva för de sökande. Därför behöver namnen ägnas särskild uppmärksamhet. 3(14)

4 Strategier behöver utvecklas för att öka söktrycket till befintliga utbildningsprogram och få ett högt till nya program. Vi behöver utveckla vår förståelse för vad vi konkurrerar med, vad som är efterfrågat och unikt i SLU:s erbjudande samt hur dessa aspekter kan utvecklas ytterligare för befintliga utbildningsprogram och skapas för nya program. Vad ska projektet leverera? Ett välargumenterat beslutsunderlag för hela SLU:s programutbud med lämpliga programnamn och möjligheter att uppnå ett gott söktryck. 3.2 Stöd för programutveckling För att åstadkomma en god intern kommunikation och ge möjlighet att hantera gemensamma frågor inkluderas alla ansvariga från delprojektgrupperna (motsvarande) i ett gemensamt forum för information och diskussion. Till forumet kan lämpligen alla berörda bjudas in enligt bilaga 1, deltagandet torde variera beroende på aktivitet. Innehållet bestäms av de medverkande, hittills har följande aspekter uppmärksammats som varandes av intresse för flera parter: Fördjupad kunskap om innehållet i gymnasieskolans kurser för bedömning av relevanta förkunskaper. Möjligheten att öka antalet utbildningsprogram där studenternas olika förkunskaper ses som en fördel som kan tas tillvara på ett bra sätt. Möta behoven hos internationella studenter som börjar på kandidatprogram hos oss. Verktyg för planering av progression i utbildningsprogram. Ta vara på erfarenheter från de fakultetsövergripande masterprogrammen. Tydliggöra vägar till olika examina (inte bara via program). Frågor när yrkesprogram omformas till kandidat- och masterprogram: - Språk på framför allt den avancerade nivån. - Den operativa hanteringen av platsgaranti - Övergångsregler för befintliga studenter - Synliggörandet av yrkesexamen i ansökningssammanhang. Vad ska projektet leverera? Stöd för de delprojekt som ska beskriva och utveckla sina förslag till utbildningsprogram. 3.3 Utbildningens resurser, infrastruktur och miljö Vid en fördubbling av utbildningsvolymen är det viktigt att SLU använder sina resurser, såväl personella som infrastrukturella, på ett smart sätt, så att inte kostnaderna ökar mer än resurstilldelningen. Målsättningen är att fler studenter kan dela på de fasta kostnaderna och därmed möjliggöra 4(14)

5 en ökad andel resurser till undervisningen samtidigt som gemensamma resurser kan förstärkas. Inom detta projekt kan påbörjade behovsanalyser och åtgärdsförslag stämmas av i dialog med företrädare för utvecklingen av nya och befintliga utbildningsprogram. Det ger möjlighet att koordinera följande: Student-coacher/programnära stöd/studievägledning - Hjälpa studenter att utforma sitt program på kursnivå (färdplanens punkter 1-2) Attraktivare lärarkarriär och pedagogisk förstärkning - Läraranställningar och lärarkarriär (färdplanens punkter 30-32) - Distansutbildning, blended learning, hantera fler studenter (färdplanens punkter 33-35) Ändamålsenlig infrastruktur och attraktivare miljöer - Undervisningslokaler och utrustning (färdplanens punkter 36-37) - Utbildningsrelaterade IT-system - Studentbostäder (färdplanens punkt 38) - Campusmiljöer (färdplanens punkt 39) Behörighetsgivande förutbildning - Frågan ska beredas vidare senast våren 2020 (färdplanens punkt 18) Vad ska projektet leverera? Projektet ska analysera de effekter som det föreslagna programutbudet förväntas få på anslagsfördelningen. Projektet ska underlätta dialog kring analysunderlag och åtgärdsförslag enligt beslut i färdplanen som rör gemensamma frågor om infrastruktur och miljö. 4. Avgränsningar samt påverkan på annan verksamhet Frågan om namnet på universitetet (SLU) bedöms ha en avgörande betydelse för en framgångsrik studentrekrytering, men frågan ingår ej i detta projekt. SLU:s utbildningsutbud består inte bara av program; också kurspaket och fristående kurser (färdplanens punkter 19-21). I detta projekt ligger dock fokus på utbudet av utbildningsprogram, med eventuella sökbara inriktningar (eller tydliga stråk inom program). Programnämnderna ansvarar för utvecklingen av s.k. skyltfönsterkurser och kurspaket. 5(14)

6 5. Kritiska faktorer De olika delprojekten har olika förhistoria och kommer ha delvis olika utmaningar och interna tidsplaner. Vissa delprojekt har redan startat andra ligger ännu i sin linda. Det kan minska möjligheterna att arbeta med gemensamma frågor. Marknads- och målgruppsanalysarbetet rymmer kritiska faktorer: 1. Vad kommer projektet fram till; hur säkra blir resultaten, vilken kvalitet har uppgifterna och hur träffsäkra blir resultaten? 2. Hur sprids och tas dessa insikter omhand av PN och andra som formulerar nya program? 6. Genomförande 6.1 Marknads- och målgruppsanalys Marknadsanalysen gäller ökad kännedom om målgrupperna och konkurrensen inom högskolesektorn, främst på nationell nivå, men även med internationella utblickar. Analysen kan/behöver till exempel svara på: Vilka andra utbildningsprogram konkurrerar vi med nu och vilka önskar vi konkurrera med framgent? Hur ser behörighetskraven ut för dessa utbildningsprogram? Vad är attraktivt för presumtiva studenter idag? Var ska vi hämta de nya studenterna? Vad gör de i nuläget istället för att studera på SLU? Vilket söktryck har liknande utbildningsprogram (vid SLU och andra lärosäten)? Hur är dessa utbildningsprogram utformade (innehåll och uppläggning)? Vad bör vara SLU:s marknadsandel (nationellt) inom olika utbildningsområden (naturvetenskap, samhällsvetenskap, teknik etc.)? Vilka kanaler skapar god kontakt med potentiella målgrupper? Den kunskap som redan finns i organisationen behöver samlas in, kompletteras, sammanställas, analyseras och tillgängliggöras. Ett sådant arbete är en av grunderna på vilket UN sedan fattar beslut om och prioriterar kring programutbudets utformning. 6.2 Programnamn Namngivningen av utbildningsprogrammen har identifierats som en mycket viktig del i förändringsarbete för att uppfylla SLU:s vision om fördubblat antal studenter. De nuvarande namnen behöver förändras på de program som ska förändras och de har även ifrågasatts eftersom de kan upplevas som svårförståeliga och omoderna. UN har beslutat om nya principer för namngivning av 6(14)

7 program och Kommunikationsavdelningen har fått i uppdrag att ansvara för processen för namngivning av utbildningsprogram i dialog med programansvariga. I namngivningsarbetet är kommunikation med och marknadsföring mot unga personer viktiga delar. I arbetet ingår målgruppsanalys och dialog med fokusgrupper. En upphandling har redan gjorts av en målgruppsanalys för i första hand de kandidatprogram som ska ersätta de inledande åren på nuvarande agronomoch jägmästarprogram. Uppdraget utvidgas till att omfatta även de masterprogram som kommer att ersätta de avslutande åren på dessa program och ev. förändrad programstruktur för landskapsarkitektutbildningen samt de nya kandidat- och masterprogram som planeras starta Programportföljen som helhet ses över. 6.3 Workshops om programutveckling Några workshops (motsvarande) genomförs med fokus på aspekter i programutvecklingen som är av intresse för två eller flera utbildningsprogram. Detta avser att lyfta fram aspekter och dela erfarenheter som finns inom olika delar av SLU. Genom att samla alla som är ansvariga för olika delprojekt inom den pågående programutvecklingen finns möjlighet att kontinuerligt lyfta frågor och problem för en gemensam diskussion. En aktivitetsplan utvecklas inom projektet i dialog med de medverkande. Eventuella studiebesök kan övervägas på t.ex. NMBU Norges miljø- og biovitenskapelige universitet och Malmö universitet (eller besök från dessa) eller andra lärosäten av intresse för SLU:s utvecklingsarbete. Inom denna ram ges också möjlighet till dialog om behovsanalyser och åtgärdsförslag avseende utbildningens resurser, infrastruktur och miljö. 6.3 Beredning av utbildningens resurser, infrastruktur och miljö Projektet ska analysera de effekter som det föreslagna programutbudet förväntas få på anslagsfördelningen på kort och lång sikt. Utgångspunkten är nuvarande interna fördelningsmodell. Projektet bidrar med ett forum för dialog kring analysunderlag och åtgärdsförslag i gemensamma frågor om infrastruktur och miljö. 7. Tidsplan - Arbetet i detta projekt pågår under läsåret 2019/20. - Analyser och åtgärdsförslag om resursbehov, infrastruktur och miljö redovisas för UN under hösten Övriga delar i detta projekt redovisas till UN:s möte i februari och maj 2020 samt till styrelsens möte i juni Tidsplaner redovisas även i bilaga 2. PN torde göra tidsplaner (motsvarande) för de delprojekt som de ansvarar för. 7(14)

8 8. Projektorganisation UN är beställare och mottagare av resultaten från projektet. UN:s närmare involvering i projektet bestäms under projekttiden. Styrgrupp utgörs av UN:s ordförande och SLUSS ordförande. Projektgrupp: I projektgruppen medverkar följande: Johan Gaddefors, projektledare från UN, 30 % i projektet Kristine Kilså, projektkoordinator, 50 % i projektet Samtliga PN-ordföranden, omfattningen bestäms inom projektet En utbildningsledare per fakultetskansli, bemannas av fakultetsdirektörerna, omfattningen bestäms inom projektet En pedagogisk utvecklare med fokus på programutveckling, lärande och digitalisering, 50 % i projektet, bemannas av ALD/Cecilia Almlöv En marknadsförare med fokus på studentrekrytering, marknadsanalys, målgruppsanalys, kommunikationsavdelningen, 100 % i projektet, bemannas av kommunikationsavdelningen/hanna Bäcktröm En kommunikatör med fokus på intern kommunikation, kommunikationsavdelningen, 50 % i projektet, bemannas av kommunikationsavdelningen/hanna Bäcktröm En handläggare, utbildningsavdelningen, medverkar i projektmötena då frågor om antagning/förkunskapskrav och examenskrav är på agendan, bemannas av utbildningsavdelningen/maria Orvehed En handläggare, planeringsavdelningen, 50 % i projektet, bemannas av planeringsavdelningen/ingeborg Amnéus Projektgruppen utformar en funktionell arbetsdelning inom gruppen. Referensgrupper inom universitetsadministrationen: Utbildningsadministrativa noden Administrativa chefsgruppen (ACG) 9. Resurser och budget UN tillför specifika resurser till detta projekt enligt följande Projektledning (från UN) Projektkoordinering Målgrupps- och marknadsanalytiker Inköpta konsulttjänster marknadsanalys Projektkommunikatör Delsumma (14)

9 Därutöver står UN för driftskostnader för möten, resor och liknande inom detta projekt. Övrig medverkan i detta projekt finansieras av de resurser som tilldelats respektive delprojekt (motsvarande) alternativt inom ordinarie budget. 10. Kommunikation/förankring under och efter projektet En kommunikationsplan utvecklas inom projektet. 11. Godkännande av projektplanen Projektets planering och förutsättningar godkänns samt uppdraget accepteras av uppdragsgivaren och projektledaren. Karin Holmgren Johan Gaddefors Bilagor Bilaga 1: Delprojekt (motsvarande) inom fördubblingsprojektet Bilaga 2. Tidsplaner för olika faser i det fortsatta utvecklingsarbetet 9(14)

10 Bilaga 1: Delprojekt (motsvarande) inom fördubblingsprojektet Innehåll Ansvariga Rapportering Studentstödjande verksamheter Student-coacher/programnära Utbildningsavdelningen stöd/studievägledning UN ska återkomma till en förankrad projektplan för ett pilotprojekt under hösten Alumnprojektet Utbildningsavdelningen Projektplan för förstärkning av SLU:s alumnverksamhet (SLU ua ) Gemensam programportföljutveckling Marknads- och Programportföljutvecklingsprojektet, operationa- målgruppsanalys Programnamn liseras av kommunikationsavdelningen Stöd för programutveckling Programportföljutvecklingsprojektet, operationa- Utbildningens resurser, infrastruktur och miljö liseras av berörda avdelningar inom uadm Se avsnitt 7. Se avsnitt 7 och nedan. Utveckling av nya program (färdplanens punkter 9-10) Forest and Landscape PN-S och PN-LT i samarbete med Wageningen Management (BSc) Univ. Biotechnology for sustainability (BSc) Sustainable use of Natural Resources (MSc) Climate Adaptation and Mitigation for Sustainable Spatial Planning and Design (MSc) Akvatisk miljöanalys (MSc) PN-NJ - - PN-NJ, berör även PN-S - - PN-LT - - PN-NJ, berör även PN-S - - Programutvecklingen besvarar frågor och beaktar aspekter som beskrivs i utbildningshandboken avsnitt Se vidare UNprotokollet 32/19. Rapport senast den 30 januari 2020 till UNsekr@slu.se Bioinformatics for Natural Resources (MSc) PN-VH - - SLU, Box 7070, SE Uppsala, Sweden tel: +46 (0) Org.nr mob: +46 (0) Johan.Toren@slu.se

11 Friskvård häst och djursjukvård (MSc) Food culture in sustainable spatial planning (MSc) PN-VH - - PN-LT - - Utveckling av befintliga program (färdplanens punkter 13-15, 22, 54) Jägmästarprogrammet PN-S Programutvecklingen besvarar i tillämpliga delar de frågor och beaktar de aspekter som beskrivs i utbildningshandboken avsnitt Se vidare UNprotokollet 33/19. Rapport senast den 30 januari 2020 till UNsekr@slu.se Agronomprogrammen PN-NJ och PN-VH - - Landskapsarkitektprogrammen PN-LT - - Attraktivare lärarkarriär och pedagogisk förstärkning (färdplanens punkter 30-35) Läraranställningar och lärarkarriär Universitets- och fakultetsledningarna Uppmärksammas i kommande strategiarbete. Särskilda läraranställningar Fakultetsledningarna UN finansierar vissa startstöd. Förstärkning av pedagogiska specialister Avd för lärande och digitalisering Avser stöd i såväl specifik program- som kursutveckling, likväl som medverkan i den gemensamma programportföljutvecklingen. Ändamålsenlig infrastruktur och attraktivare miljöer (färdplanens punkter 36-39) Undervisningslokaler och utrustning Fastighetsavdelningen, Avd för lärande och Redovisar vid UN:s möte i september digitalisering, Biblioteket Utbildningsrelaterade ITsystem IT-avdelningen, Avd för lärande och digitalisering Olika delprojektplaner för olika områden. Studentbostäder Fastighetsavdelningen Redovisar vid UN:s möte i september Livaktiga campusmiljöer Biblioteket, Fastighetsavdelningen, Avd för lärande och digitalisering m.fl. Redovisar vid UN:s möte i december Behörighetsgivande förutbildning (färdplanens punkt 18) Programportföljutvecklingsprojektet senast våren Frågan ska beredas vidare (14)

12 Bilaga 2: Tidsplaner för olika faser i det fortsatta utvecklingsarbetet Omarbetning av befintliga program När? Vad? VT -19 Rundabordssamtal med externa intressenter UN tillstyrkte projektplaner i maj för - agronom - jägmästare - landskapsarkitekt HT -19 Utveckling av 3+2 för långa yrkesutbildningar Uppföljning med externa intressenter VT -20 Ställningstagande till det samlade programutbudet Styrelsen beslutar i juni om programutbudet från 2021 HT -20 Kursutveckling och marknadsföring Programnämnderna beslutar om kursplaner VT -21 Fortsatt kursutveckling och marknadsföring HT -21 Nya program startar SLU, Box 7070, SE Uppsala, Sweden tel: +46 (0) Org.nr mob: +46 (0) Johan.Toren@slu.se

13 Utveckling av nya program När? Vad? VT -19 Utveckling av programkoncept Rundabordssamtal med externa intressenter UN beslutar i maj om vilka programkoncept som får utvecklingsmedel: - 2 kandidatprogram - 6 masterprogram HT -19 Utveckling av nya programförslag Uppföljning med externa intressenter VT -20 Ställningstagande till det samlade programutbudet Styrelsen beslutar i juni om programutbudet från 2021 HT -20 Kursutveckling och marknadsföring Programnämnderna beslutar om kursplaner VT -21 Fortsatt kursutveckling och marknadsföring HT -21 Nya program startar 13(14)

14 Långsiktiga förändringar som kräver strategiska beslut på flera nivåer När? Vad? 2020 Strategidiskussioner om SLU:s framtida inriktning: - avvägning mellan olika ämnes-/ utbildningsområden - grad av internationalisering - symbiosen mellan produktion och hållbarhet - etc Ny strategiperiod inleds Arbetsformer på plats för kontinuerlig utveckling av hela programutbudet - inte bara enskilda program Arbetsformer på plats för kontinuerlig uppföljning med externa intressenter - både nuvarande och nya Förstärkningar inom utpekade områden - nya anställningar - nya utbildningar Omprövningar av nuvarande områden vid behov 2027 Programutbud som svarar mot de strategiska målsättningar som formulerats från och med perioden (14)

Insatser för att fördubbla antalet studenter vid SLU

Insatser för att fördubbla antalet studenter vid SLU Styrelsen BESLUT SLU ID: SLU.ua.2019.1.1.1-685 2019-02-20 Sändlista Beslut Styrelsen beslutar att uppdra till rektor att, tillsammans med SLU:s utbildningsorganisation, genomföra ett utvecklingsprojekt

Läs mer

Utvecklingsmedel i fördubblingsprojektet

Utvecklingsmedel i fördubblingsprojektet SLU ID: SLU ua 2019.1.1.1-2350 Utbildningsnämnden BESLUT 2019-05-16 Sändlista Beslut Utbildningsnämnden (UN) beslutar: att fördela respektive reservera utvecklingsmedel enligt bilaga 1 till detta beslut,

Läs mer

Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå

Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå Dnr SLU ua 2014.1.1.1-572 1(5) Utbildningsnämnden BESLUT 2014-02-20 Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå 1. Bakgrund och motiv Styrelsen beslutade

Läs mer

Färdriktning för skogliga utbildningsprogram inklusive förslag till programutbud för läsåret 20/21

Färdriktning för skogliga utbildningsprogram inklusive förslag till programutbud för läsåret 20/21 Programnämnd skog Bilaga till beslut 112/18 2018-11-15 Färdriktning för skogliga utbildningsprogram inklusive förslag till programutbud för läsåret 20/21 Redogörelse för ärendet Fler utbildade inom SLU:s

Läs mer

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning SLU ID: SLU ua 2015.1.1.2-4382 Planeringsavdelningen Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning Projektledare: Ingeborg Amnéus Uppdragsgivare: Lena Andersson-Eklund Datum: 2015-11-16

Läs mer

Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk Johan Torén

Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk Johan Torén Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk 2019-04-12 Johan Torén SLU löser riktiga problem Från våra gröna naturresurser, från sjöar och hav, ska vi klara att hållbart producera

Läs mer

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Planeringsavdelningen 2018-04-17 SLU ua 2018.1.1.2-1518 Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Martin Melkersson 1. Bakgrund

Läs mer

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA Universitetsdirektören BESLUT Enligt sändlista Projekt för översyn av det administrativa

Läs mer

Huvudområden, förkunskaper, progression, examenskrav och examensbenämningar

Huvudområden, förkunskaper, progression, examenskrav och examensbenämningar Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU ua 2019.1.1.1-2349 2019-05-16 Sändlista Huvudområden, förkunskaper, progression, examenskrav och examensbenämningar Beslut Utbildningsnämnden (UN) beslutar Angående

Läs mer

Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning vid SLU

Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning vid SLU 1(7) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2447 Exp. den: 2014-06-10/IA 1(7) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2447 Exp. den: 2014-06-10/IA Utbildningsnämnden BESLUT Sändlista Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning

Läs mer

Kvalitetsdialog med PN-LT avseende landskapsingenjörsprogrammet

Kvalitetsdialog med PN-LT avseende landskapsingenjörsprogrammet Bilaga 1 Prorektor KVALITETSRAPPORT 2017-12-05 Kvalitetsdialog med PN-LT 2017-10-03 avseende landskapsingenjörsprogrammet Sammanfattning av dialogen Dialogen fokuserade på kommunikationen mellan programmet

Läs mer

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2017/18

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2017/18 Styrelsen BESLUT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-3469 2016-09-29 Sändlista Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2017/18 Beslut Styrelsen beslutar följande rörande utbildningsutbudet

Läs mer

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2016/17

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2016/17 1(8) ID SLU ua 2015.1.1.1-2212 Styrelsen BESLUT 2015-09-23 Sändlista Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2016/17 Beslut Styrelsen beslutar följande rörande utbildningsutbudet

Läs mer

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.2-329 Prorektor Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Delprojektledare: Torbjörn von Schantz Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-31

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård

Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård Programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård PROTOKOLL 47-57/2019 Möte nr 5:2019 SLU ID: SLU.ltv.2019.3.1.1-62 Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap

Läs mer

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Kommunikationsavdelningen PROJEKTPLAN SLU ID: SLU.ua2016.1.1.1-4219 2017-03-13 Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Bakgrund I en ökande konkurrens spelar varumärket en allt viktigare roll,

Läs mer

Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: landskapsarkitektur för hållbar urbanisering masterprogram

Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: landskapsarkitektur för hållbar urbanisering masterprogram Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-3793 2017-10-11 Sändlista Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: landskapsarkitektur för hållbar urbanisering masterprogram Beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för resursfördelning till utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Riktlinjer för resursfördelning till utbildning på grundnivå och avancerad nivå STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-3249 Sakområde: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå samt Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen

Läs mer

Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare

Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-4793 2017-12-13 Sändlista Plan för skogligt basår för blivande skogsmästare Beslut Utbildningsnämnden beslutar att fastställa reviderad plan för skogligt

Läs mer

Antal nybörjarplatser i utbildningsprogram på grundoch avancerad nivå för läsåret 2017/18

Antal nybörjarplatser i utbildningsprogram på grundoch avancerad nivå för läsåret 2017/18 SLU ID: SLU ua.1.1.1-985 Rektor BESLUT -03-14 Sändlista nybörjar i utbildningsprogram på grundoch avancerad nivå för läsåret /18 Beslut Rektor beslutar att antalet nybörjar på program för antagning till

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med Programnämnd Skog

Protokoll fört vid sammanträde med Programnämnd Skog Fakulteten för skogsvetenskap Programnämnd skog PROTOKOLL 108-123/2018 2018 11 15 SLU ID: SLU.sfak.2018-3.1.1-416 Protokoll fört vid sammanträde med Programnämnd Skog Innehållsförteckning 108/18 Mötets

Läs mer

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2015/16

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2015/16 1(8) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-2446 Exp. den: 25/9-14/JT Styrelsen BESLUT 2014-09-23 Sändlista Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2015/16 Beslut Styrelsen beslutar följande

Läs mer

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2015/16

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2015/16 1(8) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2446 Exp. den: 2014-06-10/IA 1(8) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2446 Exp. den: 2014-06-10/IA Utbildningsnämnden BESLUT Styrelsen Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad

Läs mer

Karolinska Institutet ett medicinskt universitet

Karolinska Institutet ett medicinskt universitet Karolinska Institutet ett medicinskt universitet Erik G Svensson Uppsala 2014-08-19 Anna-Lena Paulsson, Internationella kansliet Handlingsplan för internationalisering 2014-2017 för utbildning på grundnivå

Läs mer

Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017

Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017 Planeringsavdelning BESLUT SLU ID: SLU ua 2017.1.1.2-1134 2017-05-23 Sändlista Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017 Beslut Rektor beslutar att fastställa projektplan

Läs mer

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2018/19

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2018/19 Styrelsen BESLUT 2017-09-26 SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.1-2132 Sändlista Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2018/19 Beslut Styrelsen beslutar följande rörande utbildningsutbudet

Läs mer

Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna

Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna Utbildningsavdelningen SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-1077 2017-06-19 Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna Uppdragsgivare: Martin Melkersson Beställarombud: Roger

Läs mer

Hur styrs SLU och särskilt utbildningen?

Hur styrs SLU och särskilt utbildningen? Hur styrs SLU och särskilt utbildningen? eller Vem har makten inom SLU? Presentation på mötet om strategiska utbildningsfrågor den 22 augusti 2016 Johan Torén och Linnéa Littorin med bidrag från Sune Lindh

Läs mer

veterinärmedicin och husdjursvetenskap

veterinärmedicin och husdjursvetenskap Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap (PN-VH) PROTOKOLL 22-35/2019 2019-03-21 Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård

Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård Programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård PROTOKOLL 29-37/2019 Möte nr 3:2019 SLU ID: SLU.ltv.2019.3.1.1-62 Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap

Läs mer

Bilaga 2: Årscykel för utbildningsplanering 1

Bilaga 2: Årscykel för utbildningsplanering 1 Bilaga 2: Årscykel för utbildningsplanering 1 En välfungerande planeringscykel för utbildning på grundnivå och avancerad nivå är av stor vikt för det interna arbetet, på institutions-, fakultets- och universitetsnivå.

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk

Protokoll fört vid sammanträde med Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk PROTOKOLL 1-11/2019 2019-02-06 Protokoll fört vid sammanträde med Programnämnden för utbildning

Läs mer

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2019/20

Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2019/20 Styrelsen BESLUT SLU ID: SLU.ua. 2018.1.1.1-1777 2018-09-27 Sändlista Utbud av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå för läsåret 2019/20 Beslut Styrelsen beslutar följande rörande utbildningsutbudet

Läs mer

Färdplanens åtgärder för fördubblat antal SLU-studenter - enligt utbildningsnämndens beslut

Färdplanens åtgärder för fördubblat antal SLU-studenter - enligt utbildningsnämndens beslut Fördubblingsprojektgruppen Färdplanens åtgärder för fördubblat antal SLU-studenter - enligt utbildningsnämndens beslut 2018-12-11 I kolumnen UN 2018-12-11 markerar remiss att förslaget sänds på remiss

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk

Protokoll fört vid sammanträde med Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Programnämnden för utbildning inom naturresurser och jordbruk PROTOKOLL 50-65/2019 2019-06-11 Protokoll fört vid sammanträde med Programnämnden för utbildning

Läs mer

Antal nybörjarplatser i utbildningsprogram på grundoch avancerad nivå för läsåret 2016/17

Antal nybörjarplatser i utbildningsprogram på grundoch avancerad nivå för läsåret 2016/17 SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2497 Rektor BESLUT 2016-06-21 nybörjar i utbildningsprogram på grundoch avancerad nivå för läsåret 2016/17 Beslut Rektor beslutar att antalet nybörjar på program hösten 2016 fastställs

Läs mer

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys Rektor BESLUT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4622 2016-12-13 Exp. den 13/12-16/ASM Sändlista Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande

Läs mer

Gemensamma självständiga arbeten vid SLU

Gemensamma självständiga arbeten vid SLU Administrativa noden GU 2016-05-02 Gemensamma självständiga arbeten vid SLU Bakgrund: Utbildningsnämnden beslutade vid sitt sammanträde 4 december 2015 att SLU ska ha gemensamma kursplaner för självständiga

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Universitetsdirektören Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Projektledare: Martin Melkersson Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-24 1. Bakgrund och motiv Utredningarna

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård

Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård Programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård PROTOKOLL 57-64/2018 Möte nr 5:2018 SLU ID: SLU ltv.2018.1.1.1-72 Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap

Läs mer

Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: trädgårdsvetenskap masterprogram

Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: trädgårdsvetenskap masterprogram Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-3794 2017-10-11 Sändlista Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: trädgårdsvetenskap masterprogram Beslut Utbildningsnämnden beslutar att fastställa

Läs mer

Projektplan: Administrativa roller

Projektplan: Administrativa roller 1 (6) Projektplan: Administrativa roller Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 2010-06-14 1. Bakgrund och motiv Vid institutionerna finns idag ett antal olika befattningar vilka

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

Projektplan Utbildningsadministration och studentstöd

Projektplan Utbildningsadministration och studentstöd GOTLAND 2018/21 Utbildningsadministration och studentstöd Delprojekt 2 inom huvudprojekt Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Fastställd av styrgruppen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte

Läs mer

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Projektplan Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektplan 1.0 140123 Ursprunglig version Projektplan 1.1 140128 Gunilla Lilie

Läs mer

Programnämndernas namn, sammansättning och ansvarsområden

Programnämndernas namn, sammansättning och ansvarsområden 1(9) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-5425 Exp. 2013-12-03/J.Torén Rektor BESLUT 2013-12-03 Sändlista Programnämndernas namn, sammansättning och ansvarsområden Beslut Rektor beslutar att de nybildade programnämnderna

Läs mer

Antal nybörjarplatser på utbildningsprogram 2018 och 2019

Antal nybörjarplatser på utbildningsprogram 2018 och 2019 Rektor BESLUT SLU ID: SLU.ua. 2018-12-18 2018.1.1.1-4724 Sändlista på utbildningsprogram 2018 och 2019 Beslut Rektor beslutar att fastställa antalet nybörjarplatser per utbildningsprogram på grund- och

Läs mer

Förberedelse för kvalitetsdialoger

Förberedelse för kvalitetsdialoger Planeringsavdelningen Yvonne Andersson PROMEMORIA 2017-05-31 SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.2-2183 Syfte och målgrupp Kvalitetsdialoger ska genomföras hösten 2017 mellan utbildningsnämnd (UN) och programnämnd

Läs mer

Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2018

Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2018 Sid 1 (6) Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2018 et behöriga sökande i första hand till högskoleutbildningar höstterminen 2018 är totalt 326 386 i riket, en minskning med 4 917 personer eller -1,5

Läs mer

Utbildningsplaner för befintliga utbildningsprogram: masterprogram inom PN-S

Utbildningsplaner för befintliga utbildningsprogram: masterprogram inom PN-S Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-3798 2017-10-11 Sändlista Utbildningsplaner för befintliga utbildningsprogram: masterprogram inom PN-S Beslut Utbildningsnämnden beslutar att fastställa

Läs mer

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Upprättad av: Version: Maria Evans, HUV Cathrine Gladh, NMT Olof Nilsson, processledare 1.0 Dokumentansvarig: Datum Maria Evans, HUV

Läs mer

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng Utbildningsnämnden Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng BESLUT Programkod: NM028 Utbildningsplanen fastställd: 2017-10-11 Beslutad av: Utbildningsnämnden SLU ID:

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

UTLYSNING Utlysning inom ramen för utbildningsnämndens strategiska medel pedagogisk resursförstärkning

UTLYSNING Utlysning inom ramen för utbildningsnämndens strategiska medel pedagogisk resursförstärkning Utbildningsnämnden UTLYSNING SLU ua 2017111-4704 2017-12-14 Utlysning inom ramen för utbildningsnämndens strategiska medel pedagogisk resursförstärkning Innehåll 1 Bakgrund 1 2 Sammanfattning av satsningar

Läs mer

Utbildningsplan för befintligt utbildningsprogram: landskapsarkitektur masterprogram

Utbildningsplan för befintligt utbildningsprogram: landskapsarkitektur masterprogram Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-3792 2017-10-11 Sändlista Utbildningsplan för befintligt utbildningsprogram: landskapsarkitektur masterprogram Beslut Utbildningsnämnden beslutar att

Läs mer

Projektplan: SLU40. Projektledare: Lena Andersson-Eklund Uppdragsgivare: Martin Melkersson Datum:

Projektplan: SLU40. Projektledare: Lena Andersson-Eklund Uppdragsgivare: Martin Melkersson Datum: Lena Andersson-Eklund SLU ua 2017.1.1.1-1924 Projektplan: SLU40 Projektledare: Lena Andersson-Eklund Uppdragsgivare: Martin Melkersson Datum: 2017-05-03 1. Bakgrund och motiv Den 1 juli 1977 bildades SLU,

Läs mer

Hanteringsordning avseende inrättande, omprövning och inställande av grundläggande utbildning, samt huvudområde vid Filosofiska fakulteten

Hanteringsordning avseende inrättande, omprövning och inställande av grundläggande utbildning, samt huvudområde vid Filosofiska fakulteten Linköpings universitet Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten Beslut 2008-12-17 Dnr LiU-2008-05226 Hanteringsordning avseende inrättande, omprövning och inställande av grundläggande utbildning,

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

att anställa Erika Roman som professor i husdjurens fysiologi med inriktning neurofysiologi tills vidare från och med 1 augusti 2019.

att anställa Erika Roman som professor i husdjurens fysiologi med inriktning neurofysiologi tills vidare från och med 1 augusti 2019. Ledningskansliet Lillemor Karlsson REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 93-95 2019 2019-05-14 Närvarande: Karin Holmgren Martin Melkersson Lillemor Karlsson Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 93/19 Anställning

Läs mer

Nationell studentrekrytering

Nationell studentrekrytering UFV 2018/246 Nationell studentrekrytering Fastställt av universitetsdirektören 20xx-xx-xx Beredning har gjorts med portföljledningen 2018-02-08 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål

Läs mer

Organisation och arbetssätt för SLU:s arbete med jämställdhet och lika villkor

Organisation och arbetssätt för SLU:s arbete med jämställdhet och lika villkor Samordningsgruppen för jämställdhet och lika villkor PM 2019-08-22 SLU ID: SLU.ua.2019.1.1.1-2466 Organisation och arbetssätt för SLU:s arbete med jämställdhet och lika villkor I detta dokument beskrivs

Läs mer

Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: skoglig ekologi och hållbar skötsel masterprogram

Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: skoglig ekologi och hållbar skötsel masterprogram Utbildningsnämnden Ordförande BESLUT SLU ID: SLU ua 2018.3.1.1-3666 2018-10-09 Sändlista Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: skoglig ekologi och hållbar skötsel masterprogram Beslut Utbildningsnämndens

Läs mer

Färdplan för fördubblat antal studenter remissunderlag

Färdplan för fördubblat antal studenter remissunderlag Fördubblingsprojektet RAPPORT SLU ID: SLU ua 2018.1.1.1-4851 2018-12-21 Färdplan för fördubblat antal studenter remissunderlag Postadress: Box 7070, 750 07 Uppsala Tel: 018-67 10 00 (vx) Besöksadress:

Läs mer

Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2018

Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2018 Planeringsavdelningen Helena Eklund Snäll PROMEMORIA SLU ID: SLU ua 2018.1.1.2-976 2018-03-20 Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2018 Innehållsförteckning 1 Syfte och målgrupp...

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektkontoret 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektdirektiv 2017-05-15 Projektägare Styrgruppens

Läs mer

Nationell studentrekrytering

Nationell studentrekrytering UFV 2018/246 Nationell studentrekrytering Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.1.1 Öka andelen förstahandssökande 3 2.1.2 Öka den spontana kännedomen 4 2.1.3 Region 1 4

Läs mer

Kvalitetssäkring av agronomprogrammet husdjur

Kvalitetssäkring av agronomprogrammet husdjur Bilaga 1 Prorektor KVALITETSRAPPORT 2018-11-29 Kvalitetssäkring av agronomprogrammet husdjur Sammanfattning av kvalitetsdialogen 2018-10-17 Under dialogen talades främst om olika frågor med koppling till

Läs mer

Färdplan för fördubblat antal SLU-studenter

Färdplan för fördubblat antal SLU-studenter Utbildningsnämnden Ordföranden PROJEKTPLAN 2018-09-06 SLU ua 2018.1.1.2-3688 Färdplan för fördubblat antal SLU-studenter Projektledare: Johan Torén, utbildningshandläggare, planeringsavdelningen Uppdragsgivare:

Läs mer

Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: växtbiologi för hållbar produktion masterprogram

Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: växtbiologi för hållbar produktion masterprogram Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-3799 2017-10-17 Sändlista Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: växtbiologi för hållbar produktion masterprogram Beslut Utbildningsnämndens ordförande

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Beslut om strategiska utvecklingsmedel 2018

Beslut om strategiska utvecklingsmedel 2018 Utbildningsnämnden [Ev. kompletterande text, t.ex. beslutsfattare] BESLUT 2018-04-11 SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.1-4704 Sändlista Beslut om strategiska utvecklingsmedel 2018 Beslut Utbildningsnämnden (UN)

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng 1(5) Utbildningsnämnden 2015-12-04 Utbildningsplan för masterprogrammet Hållbar stadsutveckling ledning, organisering och förvaltning 120 högskolepoäng Syllabus for Sustainable Urban Management Master

Läs mer

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2018-03-15 Projektplan Dnr STYR2018/499 Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Projektansvarig: Prodekan, Lena Eskilsson Projektledare: Lena Örnberg Projekttid:

Läs mer

Delprojektdirektiv Delprojekt Kompetensgrupper steg 2 VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b MP Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv

Delprojektdirektiv Delprojekt Kompetensgrupper steg 2 VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b MP Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv MP Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper - steg 2 MP Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet

Läs mer

STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua

STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.1.1.2-501 2018-02-27 Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå samt Utbildning på grundnivå och avancerad nivå Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare:

Läs mer

Yttrande över inriktningsdokument för utbildning

Yttrande över inriktningsdokument för utbildning PN-NJ och FN-NJ Anna Rudebeck EV. DOKUMENTTYP 2016-06-22 SLU ID: SLU.2016.1.1.1-2582 Yttrande över inriktningsdokument för utbildning Yttrandet över inriktningsdokument för utbildningen är formulerat av

Läs mer

Spår C självständiga arbeten

Spår C självständiga arbeten Spår C självständiga arbeten Dokumentation sammanställt av Kristine Kilså (LTV-kansliet) Johan Gaddefors (UN) var moderator, Anna Rudebeck (NJ-kansliet) & Johan Torén (planeringsavdelningen) var inledare.

Läs mer

Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: policyanalys inom jordbruk, miljö och livsmedel (AFEPA) masterprogram

Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: policyanalys inom jordbruk, miljö och livsmedel (AFEPA) masterprogram Utbildningsnämnden BESLUT SLU ID: SLU.ua.2017.3.1.1-3796 2017-10-11 Sändlista Utbildningsplan för nytt utbildningsprogram: policyanalys inom jordbruk, miljö och livsmedel (AFEPA) masterprogram Beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet benämns Verksamhetsutveckling

Läs mer

UTREDNING OM E-LÄRANDE OCH MOOCS

UTREDNING OM E-LÄRANDE OCH MOOCS Projektplan 1 UTREDNING OM E-LÄRANDE OCH MOOCS Upprättad av: Åsa Lindberg-Sand Datum: 2013-06-14 med ändringar 2013-10-17 Postadress Box 117, 221 00 LUND Besöksadress CED, Sölvegatan 16 Växel 046-222 39

Läs mer

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2432 Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet

Läs mer

Utvecklingsplan 2050

Utvecklingsplan 2050 Utvecklingsplan 2050 Fastställt av rektor 2018-01-16 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 4 3 Projektorganisation 4 4 Förutsättningar och avgränsningar

Läs mer

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED 1(5) ( Växjö och Kalmar 2012-08-23 Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED Inledning Målet med upprättandet av kommunikationsplanen är att synliggöra kommunikationen

Läs mer

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Utbildningsplan 2007-05-03 Dnr SLU ua 30-1543/07 Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Food Control - Master s Programme,

Läs mer

Framtidens SLU projektplanering

Framtidens SLU projektplanering Framtidens SLU projektplanering Syftet med dokumentet är att beskriva omfattningen av kvarstående arbete för projektet Framtidens SLU, hur genomförandet kommer att bedrivas samt vilka som kommer att involveras.

Läs mer

Utbildningsplan för landskapsarkitektur masterprogram 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för landskapsarkitektur masterprogram 120 högskolepoäng PN-LT Protokoll 2019-06-10 Bilaga 2b 1(5) Utbildningsnämnden för landskapsarkitektur masterprogram 120 högskolepoäng Syllabus for the Landscape Architecture Master s programme, 120 credits BESLUT Programkod:

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård

Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård Programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård PROTOKOLL 78-89/2018 Möte nr 7:2018 SLU ID: SLU ltv.2018.1.1.1-72 Protokoll fört vid sammanträde med programnämnden för utbildning inom landskap

Läs mer

Minnesanteckningar från ledningsgruppsmötet den 16 december 2013

Minnesanteckningar från ledningsgruppsmötet den 16 december 2013 Minnesanteckningar från ledningsgruppsmötet den 16 december 2013 Närvaro: Fredrik Bragesjö Fredrik Engström Lena Eriksson Pia Gårdmo Jan Lif Christina Thomsen Thörnqvist Ulla Veres (första punkten) 1.

Läs mer

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2019.2.5.1-1122 Sakområde: Personal samt Fortlöpande miljöanalys Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Resursfördelning GU implementering av ny resursfördelningsmodell

Resursfördelning GU implementering av ny resursfördelningsmodell Arbetsgruppen resursfördelning för utbildning på grund- och avancerad nivå 2017-09-12 Resursfördelning GU implementering av ny resursfördelningsmodell Enligt utbildningsnämndens beslut 2017-09-06, 43/17

Läs mer