Veckans råvarubrev. Inledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Veckans råvarubrev. Inledning"

Transkript

1 Veckans råvarubrev Måndag 2 september 2013 Aktuella priser: Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 0% EL S Naturgas BEAR NATGAS X4 S -4% BEAR NATGAS X4 S Guld Neutral Neutral Platina Neutral Neutral Palladium Neutral Neutral Silver Neutral Neutral Koppar KOPPAR S -2% KOPPAR S Aluminiuim ALUMINIUM S -2% ALUMINIUM S Zink ZINK S -2% ZINK S Nickel Neutral Neutral Kaffe Neutral Neutral Socker Neutral Neutral Kakao Neutral Neutral Vete Neutral Neutral Majs Neutral Neutral Rapsfrö BEAR RAPS X4 S -3% BEAR RAPS X4 S Sojabönor BEAR SOJA X4 S -10% BEAR SOJA X4 S Råvarumarknaden RAVAROR S 2% RAVAROR S *) Avkastningen lämnar vi blank här eftersom det har varit ett två månaders uppehåll. Generellt sett har dock rekommendationerna varit lyckosamma med kraftiga nedgångar i priset på t ex spannmål och oljeväxter och prisuppgång på basmetaller. Inledning Makroekonomiska data har varit blandad med positiva IFO-siffror från Tyskland, men svag försäljningsutveckling för varaktiga varor i USA. Från USA har det å andra sidan kommit starkare "consumer confidence" och BNP för andra kvartalet reviderades upp. Det har inte kommit någon viktig statistik från

2 jul-05 nov-05 mar-06 jul-06 nov-06 mar-07 jul-07 nov-07 mar-08 jul-08 nov-08 mar-09 jul-09 nov-09 mar-10 jul-10 nov-10 mar-11 jul-11 nov-11 mar-12 jul-12 nov-12 mar-13 jul-13 SEB Veckobrev råvaror 2 (30) Kina, men vi ser faktiskt att elproduktionen, som tidigare sackat efter tidigare års utveckling, återhämtat sig. Elproduktionen i Kina är en indikator på hur det går i ekonomin, diagrammet nedan. Nedan ser vi utvecklingen för PMI, en ledande konjunkturindikator, för några av världens viktigaste ekonomier. Notera hur det fortsätter att förbättra sig i Eurozonen och i USA, medan råvarulokomotivet Kina ligger fast vid 50, som indikerar varken tillväxt eller kontraktion. 70 Fr Ge EZ UK CH US Källa: SEB, Bloomberg

3 sep-05 feb-06 jul-06 dec-06 maj-07 okt-07 mar-08 aug-08 jan-09 jun-09 nov-09 apr-10 sep-10 feb-11 jul-11 dec-11 maj-12 okt-12 mar-13 SEB Veckobrev råvaror 3 (30) Nedan ser vi BNP-tillväxten i de fyra BRIC-länderna. Det kan vara svårt att tro, men Brasilien är faktiskt det enda BRIC-landet som ökat sin tillväxt de senaste kvartalen och har nu en högre tillväxt än Ryssland. Vi ser att Indiens tillväxt är den som minskat mest de senaste två åren. Kinas tillväxt är också i sjunkande trend China Brazil India Russia Källa: SEB, Bloomberg Råolja Brent Oljepriset rusade uppåt i veckan i takt med publiceringen av det ena krigiska uttalandet efter det andra från USA:s regering. Det har dock hela tiden funnits röster som pekat på vikten av eftertänksamhet. Sarah Palin, som befinner sig på den högra sidan av Republikanerna sade t ex så här i fredags kväll " So we re bombing Syria because Syria is bombing Syria? And I m the idiot?" I torsdags fick Storbritanniens premärminister nej av Parlamentet för ett angrepp på Syrien. I lördags sade USA:s president att han ville ha stöd av kongressen, vilket minst tar 10 dagar att få. Per Jönsson, UI, menar att detta antyder att det antagligen pågår en förhandling mellan USA och Syrien och de dramatiska uttalandena från Obamas administration ska kanske förstås utifrån detta. Marknaden verkar ha förstått detta och uppgången i oljepriset kom av sig. Bankens oljeanalytiker anser att för oljemarknaden är Libyens problem att hålla igång ens en fraktion av sin produktionskapacitet är ett större omedelbart problem, än risken för en militär inblandning i Syrien. Oljeprisuppgången vände precis vid de tekniska motstånden kring 117 dollar. I det mycket korta perspektivet av några dagar, är en rekyl ner mot 110 dollar trolig. Det förutsätter dock att inget militärt angrepp på Syrien görs, men det förefaller efter USA:s president Obamas tal i lördags vara osannolikt. Antagligen handlas oljepriset ner ordentligt med hänvisning till talet.

4 SEB Veckobrev råvaror 4 (30) Spotkontrakt kallas det kontrakt som har kortast tid kvar till leverans. För brent är det just nu oktoberkontraket. I kursdiagrammet ovan är det spotkontraktets pris som visas. Det handlas just nu i dollar. November - kontraktet, som alltså förfaller och går i leverans en månad senare, handlas i dollar. Skillnaden i pris mellan månaderna är alltså 1.56%. Om vi antar att ingenting händer med terminskurvan, utom att tiden går, kommer alltså novemberkontraktet på en månad att ha stigit med 1.56%. På årsbasis blir det 20.3%. Detta är just nu den riskpremie (priset på risk vad gäller oljeprisets variation), som oljeproducenter är villiga att betala investerare för att bära risken på oljepriset. Detta är också just nu den riskpremie som certifikat som t ex OLJA S ger innehavaren av det. 20% är en ovanligt hög riskpremie och därför ligger också i marknadens förväntningar att priset kommer att falla. De senaste åren har investerare i terminer, via OLJA S, kunnat erhålla ungefär 5%. Därtill kommer ränta på beloppet, minus avgiften, vilka tar ut varandra mer eller mindre. Därutöver har man alltså haft möjligheten att geopolitisk risk i Mellanöstern, ger vinst via prisuppgång. Aktier har svarat på oroligheterna med att falla i pris. En placering i OLJA S, samtidigt som den gett en god avkastning från riskpremien i terminskurvan, har också fungerat som ett skydd mot faktorer som får aktier på fall. Det är precis av den här anledningen som olja är bra att ha i en välbalanserad portfölj! I diagrammet nedan ser vi hur oljeterminsmarknadens terminspriser ser ut framåt i tiden. Den brandgula kurvan visar hur det såg ut i fredags kväll och den gröna hur det såg ut veckan innan.

5 SEB Veckobrev råvaror 5 (30) Råoljelagren i USA, ligger efter den starka importsiffran, på samma nivå som förra året. Till viss del kan detta ha sin orsak i oroligheterna i USA visavi Syrien, men det är också säsongsmässigt så att lagren vänder upp vid den här tiden på året inför höst och vinter. 450, , , , , , , ,000 50, Vecka 5 års intervall Källa: US DOE, SEB Commodities Importen år 2013 (röd) fortsätter att hålla sig under importen förra året (svart) och intervallet för de fem åren Säsongsmässigt brukar man se en ökad import i den här veckan, och det såg vi också.

6 SEB Veckobrev råvaror 6 (30) 12,000 10,000 8,000 6,000 4,000 2, Vecka Källa: US DOE, SEB Commodities Vår vy är neutral. Elektricitet Nedan ser vi prisdiagrammet på det första kvartalets 2014 kontrakt. Vad vi ser är successivt lägre toppar sedan mars månad, och successivt högre bottnar sedan juni. Detta bildar en inom den tekniska analysen, klassiskt så kallad "triangelformation". Man ser dem ofta vid trendvändningar. I det här fallet är den huvudsakliga trenden nedåtriktad. Man bör alltid vänta på utbrott från triangeln, men med tanke på dels att priset är riktigt lågt i ett historiskt perspektiv och att det varit en varm och regnfattig sommar, med underskott i vattenmagasinen, ett år äldre kärnkraftverk, så skulle det inte förvåna om priset steg. Den senaste veckan har priset rört sig ytterst lite, däremot har handeln varit livlig.

7 SEB Veckobrev råvaror 7 (30) Vi ska se lite mer i perspektiv hur lågt elpriset är just nu. Nedan ser i spotkontraktet på "årskontraktet" för el, dvs vad det skulle kosta att prissäkra ett helt kalenderår. Just nu avser spotkontraktet priset för att prissäkra leverans av el under hela år Diagrammet är på månadsbasis. Vi tror att det är riktigt låga priser på el just nu. Det är orsakat av riktigt låga priser på kol, bottennivåer på utlsläppsrätter och allmän lågkonjunktur. Även om "tajmingen" kan missa, är elpriset nedtryckt av att alla faktorer är i botten. Det borde rimligtvis vara bättre att vara köpt än att vara såld elpriset. I synnerhet som tillväxten, t ex i USA tycks vara på väg tillbaka. Hydrologisk balans ligger kvar på ett underkott (i förhållande till normala vattennivåer).

8 SEB Veckobrev råvaror 8 (30) Marginalkostnaden för att producera el bestäms av priset på kol och priset på utsläppsrätter. Nedan ser vi priset på utsläppsrätter i euro / ton. Vi ser att priset bottnade i april. Sedan dess har en viss återhämtning och framförallt konsolidering ägt rum. Vi rekommenderar alltså försiktigt köp av el, t ex EL S, som har mindre risk än BULL EL X4 S. Naturgas Naturgaspriset har varit fallande sedan maj, men har rekylerat upp i augusti. Vi tror att det handlar om just en rekyl och att priset kommer att vända ner igen.

9 SEB Veckobrev råvaror 9 (30) EIA räknar med att år 2013 blir det sjätte året på raken med rekordproduktion av naturgas i USA. Guld & Silver Guldpriset har rekylerat upp och nått upp till nivåer där rekylen torde stöta på motstånd i det korta perspektivet. USA:s president Obamas tal om Syrienkonflikten, längre beskriven under råoljeavsnittet ovan, torde få en klart negativ påverkan på guld- och silvermarknaderna i den kommande veckan. Den största börshandlade investeringsprodukten på guld, GLD, som investerare sålt av friskt under våren, har faktiskt attraherat nettoinflöden för första gången sedan november förra året. Vi ser antal GLD-bevis utestående i röd kurva nedan och guldpriset som den tunnare svarta.

10 SEB Veckobrev råvaror 10 (30) Nedan ser vi kursdiagrammet för silver i dollar per troy ounce. Prisuppgången i veckan stannade vid motståndet på 25 dollar, som nämndes i förra veckans brev. Nedgången lär få fortsatt fart när handeln öppnar igen natten till måndag. Nedan ser vi kvoten mellan guldpriset och silverpriset. Silver har hämtat igen en del mark mot guldet sedan slutet av juli. Kanske är det dags att tappa lite mot guldet nu.

11 SEB Veckobrev råvaror 11 (30) Platina & Palladium Platina har stigit upp till ett tekniskt motstånd, där priset har vänt ner tidigare i år. Stödet under trenden uppåt är intakt. Om veckan inleds med fallande priser för ädelmetaller, kan det bli ett test av stödlinjen. Bryts den, har vi återigen en säljsignal på platina. Palladiumpriset ligger precis under ett tekniskt motstånd. Det är en mycket spännande situation rent tekniskt. Motståndet har hållit så många gånger, att ett brott uppåt från den skulle signalera en större förändring i palladiummarknaden. Än så länge ser motståndet dock ut att hålla. Gissningsvis håller motståndet och priset rekylerar nedåt i det korta perspektivet. Skulle motståndet brytas uppåt, vill vi naturligtvis vara köpta palladium. Det finns även en stödlinje under, inritad i diagrammet nedan. Bryts den på nedsidan har vi istället en säljsignal. Priset kan då falla från 722 dollar till nästa stöd på 600 dollar, enligt teknisk analys.

12 SEB Veckobrev råvaror 12 (30) Vi är för närvarande neutrala platina och palladium. Koppar De som tror på uppgång i kopparpriset pekar på att det ekonomiska läget i Kina håller på att förbättras och de första tecknen på en återhämtning i Europa. De ser detta som en bra anledning att köpa på nedgångar. De som tror på fortsatt nedgång i kopparpriset oroar sig för det ekonomiska hälsotillståndet i tillväxtmarknader som Indien, Brasilien, Ryssland och Indonesien. Effekten av osäkerheten har blivit en högre kursrörlighet. Vi håller mer på den grupp som tror på en uppgång i priset, eftersom fundamenta gradvis tycks förbättras. Vi tror att konsumenter av metallen också kommer att passa på att köpa på prisnedgångar. Å andra sidan hör vi också om producenter som är måna om att hedga om priserna kommer upp till runt 7400 dollar. Det ger oss en "range" som ligger vid 7000 till 7500 dollar per ton och det är där priset har legat. Skulle priset gå över 7500 dollar, har vi en teknisk köpsignal, men som marknaden ser ut, är det nog en bättre idé att försöka köpa nära botten på prisintervallet, dvs om priset återigen går ner mot 7000 dollar.

13 SEB Veckobrev råvaror 13 (30) Vi förväntar oss fortsatt hög volatilitet. Vår kortsiktiga bedömning talar för uppsidan och vi rekommenderar därför köp av BULL KOPPAR X2 S eller X4 S. Aluminium Premien (över LME-noteringen) för fysisk leverans av metal har fallit dramatiskt i veckan som gick. Det har även själva LME-noteringen. Detta är ett hårt slag för producenterna. I vår prognos för nästa år ligger stora produktionsneddragningar. Vi förväntar oss att producenter kommer att tillkännage produktionsneddragningar de kommande månaderna. En betydande andel av producenterna förlorar pengar vid dagens priser. Nu, när priemierna faller, och förmodligen kommer att falla ännu mer när LME:s förslag går igenom i oktober. Det är är inte helt säkert att LME:s lösning på problemet med premierna för fysisk aluminium går igenom, men det är mycket troligt. Då blir situationen ännu värre för producenterna. Zink Sedan kursfallet under det första kvartalet, har zinkpriset fastnat i ett relativt smalt prisintervall mellan 1800 och 1950 dollar per ton. Uppgången sedan juli, som tillfälligt bröt 2000-nivån, ser ut att vara slutet på "sidledeshandeln". Efter flera år när det producerats mer än vad som konsumerats, har marknaden börjat komma i balans igen. Lagernivåerna vid LME har också börjat sjunka och uppgår nu till 1 miljon ton, vilket är enormt mycket, men drygt 200,000 ton mindre än för ett halvår sedan. Enligt ILZG var låg marknaden på ett överskott om 44,000 ton under det första halvåret, jämfört med 157,000 ton samma period förra året. Det långsiktiga "bull-caset" för zink är baserat på att betydande gruvkapacitet stängs de kommande åren. Detta gäller fortfarande. 1.5 mt årlig produktionskapacitet väntas bli nedlagt under åren 2013 till Av detta stängs 450,000 tons kapacitet det kommande året.

14 SEB Veckobrev råvaror 14 (30) Nickel Det huvudsakliga temat för nickel är alltjämt överproduktionen av Nickel Pig Iron ("NPI") i Kina. Den senaste RKEF-teknologin har sänkt marginalkostnaden för produktionen, vilket har satt ytterligare press på priserna. En effekt av den ökade produktionen av NPI i den rostfria stålindustrin, är ett överhäng av primärnickel i Kina. Rekordnivån på lagren vid LME 212,000 ton, har huvudsakligen orsakats av inleveranser till lagerhuset i Johor i Malaysia. Det materialet har antagligen exporterats från Kina. Nickelgruvor lider under dagens låga priser och marknaden behöver gruvnedläggningar för att återkomma i balans. Odlingsväder US Drought Monitor rapporterar att per den 27 augusti hade andelen av USA som är torrare än normalt ökat till 62.3% av USA:s yta, från 60% veckan innan. Sedan den 2 juli har andelen ökat med 11 procentenheter från 51%. Nedan ser vi andelen av USA som är drabbat av torka. Den övre kurvan visar andelen som är

15 SEB Veckobrev råvaror 15 (30) drabbat av någon form av torka och den nedre visar den andel som är drabbat av de två värsta formerna av torka, extrem och exceptionell D3 +D4 Drought Nedan ser vi 15 dagars prognos för avvikelsen i nederbörd mot det normala i Nordamerika, enligt GFSmodellen. Om du jämför den här bilden med den i förra veckobrevet, ser du att det är väsentligt grönare (mer nederbörd) och betydligt mindre röda toner och där de finns är de väsentligt blekare. Detta är bearish soja och majs. Källa: World Ag Weather Sådden av sojabönor i Brasilien börjar nu och pågår i resten av månaden. Väderlekförhållandena är bra. Det väntas regna mindre än normalt i Centro Oeste, som vi ser i kartbilden nedan. Detta gör absolut ingenting,

16 SEB Veckobrev råvaror 16 (30) eftersom man inte odlar något där. Det är för torrt som det är. Vi ser att Mato Grosso och Paraná väntas få helt normalt väder under prognosperioden som sträcker till hälften av planteringsmånaden. Jag fick en fråga tidigare i veckan varför Kina importerar så mycket vete just nu, trots att man inte sett några nyheter om att skörden skulle ha slagit fel. Möjligen kan ett nyhetsinslag på BBC den 19 augusti ge svar på det. Där rapporteras om att minst 105 personer har dött och 115 saknas efter översvämningar och härjningarna av en tyfon. Skyfall har orsakat översvämningar i de nordöstra provinserna Liaoning, Jilin och Heilongjiang. Dessa är Kinas kornbodar, där vete är den främsta grödan. Enligt kinas nyhetsbyrå Xinhua är översvämningarna de värsta på "årtionden". 265,000 hektar av skörden har förstörts, enligt Xinhua. I södra Kinas Guangdong-provins har 22 personer avlidit i härjningarna av tyfonen som fått namnet Utor. Skyfall i spåren av tyfonen har orsakat än mer skada, men det saknas uppgifter om skador på grödor. Skadorna i norra Kina, kan handla om ett produktionsbortfall på ett par miljoner ton. Vete November vetet på Matif bröt det tekniska motståndet i början på veckan, men föll sedan tillbaka. Uppgången började redan när Chicagomarknaden öppnade för veckan klockan 2 på morgonen svensk tid. Det är asiatisk handelstid. Sojabönorna handlades limit up på vad som såg att vara panikstängning av korta positioner. Asien är den största importregionen. Efter en sådan "blow-out" är det vanligt att prisrörelsen stannar upp och det gjorde den också. När köpbehovet borta, för stunden i alla fall, kunde så priserna falla tillbaka.

17 SEB Veckobrev råvaror 17 (30) Tekniskt måste vi inse att vi trots allt har fått ett brott av trenden nedåt. Om det blir bestående återstår att se. Vi gick över till neutral rekommendation i förra veckans brev och vi behåller den. Decemberkontraktet på CBOT stängde i fredags på 654 cent, vilket är en liten uppgång från förra veckans 646 cent per bushel. Nedan ser vi terminskurvorna för Chicagovete och Matif-vete i fredags och veckan innan. Det är i princip parallellskift uppåt. Vi ser att Matif-terminerna med leveransdatum år 2016 har hamnat på rätt nivå. Som påpekades förra veckan, var priserna felaktigt under 185 euro per ton på börsen. Orsaken var att ingen handel skett i dessa kontrakt. Vi ser dock återigen, att det är bättre betalt för skörden i Chicagomarknaden än i Matifmarknaden.

18 SEB Veckobrev råvaror 18 (30) EU Kommissionens MARS-enhet gjorde en marginell justering uppåt i sin senaste rapport gällande den genomsnittliga avkastningen för vete. Även för raps och korn gjordes justeringar uppåt medan avkastningen för majs justeras ner, framförallt till följd av en rejäl revidering nedåt för Ungern (från 6.94 t/ha till 5.05 t/ha). Rapporteringsperioden har präglats av väderförhållanden med temperaturer över det normala samt nederbörd under det normala i stora delar av Europa. Torrt och varmt väder har framförallt påverkar vårgrödornas utveckling i norra Italien och delar av Ungern, Österrike, Slovenien och Kroatien. Utsikterna för EU-28 s spannmål är dock gynnsamma och estimeras väl över förra årets nivå och det femåriga genomsnittet. Källa: MARS Prognosen för hektarskörden avseende vete inom EU-28 justeras upp marginellt till 5.71 t/ha från förra månadens 5.69 t/ha, vilket är en ökning med 5.3% jämfört med förra året och över det femåriga genomsnittet på 5.63 t/ha. Detta återspeglar uppjusteringar av hektarskörden i Tjeckien, Bulgarien Rumänien och Österrike.

19 SEB Veckobrev råvaror 19 (30) Källa: MARS Måndagens Crop Progress från USDA visar att skörden av amerikanskt vårvete går framåt i rask takt. För de 6 stater som rapporterar så är nu 42% av skörden avklarad, en rejäl ökning från förra veckans 18% men något under det 5-åriga genomsnittet på 54% och väl under förra årets 87% vid den här tiden. 67% klassas som good/excellent, en marginell ökning från förra veckans 66%. Egypten har köpt ytterligare ton vete för leverans i början av oktober. Fördelningen blev t ryskt vete, t rumänskt vete och resten från Ukraina. Det franska vete som offererades blev lätt utkonkurrerat av de aggressiva priserna från Svarta Havs-regionen, och inga offerter lämnades för amerikanskt vete. Jämfört med förra veckan, är vi nu ännu mindre inställda på att ha säljrekommendation. Vi ser dock ingen anledning att köpa spannmål. Vi behåller, som ovan nämnt, alltså vår neutral-rekommendation. Liksom förra veckan vill jag påminna om att det finns lantbrukare som nu tänker lagra sin spannmål i hopp om att kunna sälja den dyrare någon gång i vinter. I boken "Bättre betalt för skörden - riskhantering för lantbrukare", visas att detta inte varit en framgångsrik strategi i sig, testat sedan Det är en framgångsrik strategi om det finns ett contango i Chicagomarknaden, som kan ge lönsamhet genom en så kallad "cash-and-carry trade". Man tjänar helt enkelt pengar på att terminspremien över spot i terminsmarknaden är större än finansierings- och lagringskostnaden för spannmålen. Det är en lågriskstrategi som i bästa fall ger en attraktiv ränteplacering. Majs Majspriset (december 2013) har stigit samtidigt som många andra råvaror gjort det, men rekylerade ner i veckan som gick. Allt torrare väder i USA, som har drabbat sojan, framförallt, har ändå haft en effekt på majspriset också. Det är för tidigt att avgöra om uppgången och den lilla rekylen nedåt förra veckan, är början på en ny vändning uppåt, eller bara en paus innan ytterligare prisfall. Vi skriver under sojabönsrubriken om att man i Brasilien ökar arealen sojabönor kraftigt. Till viss del sker detta på bekostnad av betesmark, men till viss del också på bekostnad av majsen.

20 SEB Veckobrev råvaror 20 (30) Måndagens Crop Progress från USDA visade ett något försämrat tillstånd för den amerikanska majsen. För de 18 stater som rapporterar så klassas 59% som good/excellent, ner 2% från veckan innan men väl över förra årets 22% (då torkan tog död på stor del av all majs) samt över det 5-åriga genomsnittet på 56%. Tittar vi tillbaka så kan vi se att tillståndet långsamt har försämrats sedan början på juli då 68% var klassat som good/excellent. För de tre stora producenterna Iowa, Illinois och Indiana har good/excellent justerats ner med 14%, 9% resp. 9% sedan den 7 juli. 70% av majsen har nått mognadsstadiet dough, vilket är en ökning från förra veckans 52%. Förra året, när det rådde torka, låg siffran på 94% vid den här tiden men det 5-åriga genomsnittet ligger på 79%. Som nämnt ovan behåller vi alltså förra veckans neutral-rekommendation. Sojabönor När veckan började i måndags för en vecka sedan hade sojapriset redan handlats upp rejält i asiatisk handel. I Asien finns de stora sojakonsumenterna i världen och uppgången hade karaktären av "blow out", dvs panikköp av köpare som legat korta. Teknisk analys bevisade sitt värde igen. Uppgången stannade

21 SEB Veckobrev råvaror 21 (30) under det tekniska motståndet på cent, som skapades av toppen i september för ett år sedan. Uppgången i veckan vände på Därefter skedde en liten rekyl. Det tidigare motståndet på 1350 fungerar nu som ett stöd. Sojamarknaden har oroat sig för att torkan i USA, som inträffat precis när plantorna sätter baljor, ska medföra en mindre skörd än väntat. Flera firmor har successivt sänkt sina skördeestimat och de senaste kommer att ge USA ytterst lite utgående lager. Å andra sidan väntas Brasilien och resten av Sydamerika öka sin produktion så mycket att det mer än väl kompenserar för eventuell minskning i USA. Det är alltså en kortsiktig och USA-fokuserad brist, som avhjälps ett halvår senare av Brasilien. Väderleksprognosen enligt GFS-modellen har som vi skrivit om ovan under odlingsväder, slagit om till betydligt mindre torrt / mer vått. Det är möjligt att detta kan trigga ett brott nedåt under stödet på Måndagens Crop Progress från USDA visade att även tillståndet för sojabönor har försämrats. 58% klassas nu som good/excellent, ner från förra veckans 62% men fortfarande över förra årets 30% och det 5-åriga genomsnittet på 56%. De stora producenterna har en blandad utveckling vad gäller tillståndet för grödorna. I Illinois och Indiana klassas 60% resp. 67% som good/excellent, medan endast 45% av Iowas grödor och 54% av Minnesotas grödor tillhör denna kategori.

22 SEB Veckobrev råvaror 22 (30) 84% av grödorna har uppnått stadiet baljsättning, en ökning från förra veckans 72%. Förra året vid den här tiden låg siffran på 95% och det 5-åriga genomsnittet ligger på 90%. Den globala produktionen av sojabönor estimeras till mt av Oil World, vilket är 1.7 mt lägre än tidigare estimat pga försämrade utsikter för grödorna i USA och Kanada. Nu i september börjar sådden av sojabönor i Brasilien. Nedan ser vi sojapriset (SX3) i BRL / bushel som blå linje. Jag har också lagt in vetepriset (WZ3) i BRL/bu, som jämförelse. För en brasiliansk bonde ser priset på soja verkligen ut som gefundenes Fressen i år igen. I måndags publicerade den brasilianska konsultfirman AgRural sin första rapport för säsongen. De skriver att skörden 2013/14 kan öka med 6% till rekordhöga 89.1 mt om det blir normala klimatförhållanden. De skriver också att tidiga indikatorer visar att sojaarealen kommer att öka med 6% till 29.5 miljoner hektar. För den största sojaodlande delstaten, Mato Grosso, ökar arealen med 592,000 hektar. Det är lika mycket som den sammanlagda åkerarealen i Skåne, Blekinge och Halland. AgRural skriver att uppgången av den amerikanska dollarn (kraschen i Brasiliens valuta) har motverkat prisnedgången i sojapriset i Chicago, vilket gör det ekonomiskt attraktivt att öka produktionen i Brasilien. I Mato Grosso kommer den nya sojaarealen från betesareal. I södra Brasilien, såsom i Paraná, sker expansionen på bekostnad av majsarealen. Under normala klimatförhållanden, skulle Brasilien vara bakom USA i soja produktionen hos 13 /14 av som uppskattas till över 90 miljoner ton.agrural estimerar att sommarens majsskörd kommer att minska med 13% och odlas på 6.89 miljoner hektar. Veckan innan rapporterade ett annat rådgivningsföretag, Safras & Mercado, sin första prognos på sojaskörden och de uppskattade produktionen 2013/14 till mt, en ökning med 7% från årets produktion. I onsdags publicerade den brasilianska firman Agroconsult publicerade en prognos för skörden 2013/14 i. Medan skörden i våras (2012/13) var 82 mt sojabönor, väntar sig Agroconsult att nästa skörd, i vinter blir 88 mt. USDA:s senaste prognos, från början av augusti, ligger på 85 mt för Brasilien. Det kan komma uppjusteringar där.

23 SEB Veckobrev råvaror 23 (30) Raps Rapspriset följde med sojan upp i måndags för en vecka sedan. Vi hann få med det i veckobrevet och rekommenderade sälj. Resten av veckan föll priset. Vi tror att rekylen fortsätter ner, understödd av omslag i väderleksprognosen för USA till blötare väder, vilket kan få sojan på fall. Förra veckan noterade vi att Stats Canada rapporterade en estimerad skörd av canola på 14.7 mt, vilket är en ökning med 22% från förra året. Nya nyheter är att Oil World justerar upp sitt estimat för den globala produktionen av raps till rekordhöga 64.8 mt, en ökning med 1.3 mt från tidigare estimat. För den Europeiska Unionen beräknas produktionen att uppgå till 20.8 mt, en ökning med 6.8% från förra året som återspeglar högre skördar i Polen, Tjeckien och Rumänien. Oil World s prognos för produktionen i Kanada ligger nu på 14.8 mt, en ökning med 6.5%. Säljrekommendation på raps just nu alltså. Socker Oktoberkontraktet på råsocker fortsätter att ligga i rekyl. Det återstår att se om marknaden vill göra ett nytt test av motståndet - och ta första steget mot en trendvändning uppåt. Tills dess fortsätter vi med neutral rekommendation.

24 SEB Veckobrev råvaror 24 (30) Kaffe Nedan ser vi decemberkontraktet på New York Board of Trade (nuförtiden ICE). Det var en lugn vecka på kaffemarknaden. Vi tror att priset är nära en botten och efter så lång nedgång och så många kaffeodlare som gör förluster, tror vi att uppgången kan bli stor när marknaden vänder. Men vi ser, liksom tidigare, inte några tecken på detta, rent "tajmingmässigt" än. Arabica-kaffe är också en typisk vartannat-års-gröda och den skörd som kommer i Brasilien, är ett år med hög skörd. Vi fortsätter därför att ha en neutral-rekommendation på kaffe.

25 SEB Veckobrev råvaror 25 (30) SEB:s råvarucertifikat Råvarucertifikat utan hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år RAVAROR S SEB CI ER % 6% 2% 0% RAVARORE S SEB CI ER % 4% 1% 0% EL S El % 1% -6% 0% OLJA S Olja % 11% 13% 10% NATGAS S Naturgas % 6% -15% 0% GULD S Guld % 8% 0% -17% SILVER S Silver % 21% 5% -24% PLATINA S Platina % 8% 4% -2% PALLADIUM S Palladium % 1% -3% 0% KOPPAR S Koppar % 6% -3% -9% ALUMINIUM S Aluminium % 2% -5% 0% ZINK S Zink % 5% -1% 0% NICKEL S Nickel % 3% -7% 0% VETE S Vete % 2% -8% -13% MAJS S Majs % 3% -14% -30% SOJABO S Sojabönor % 14% 4% -8% RAPS S Rapsfrö % 8% -11% 0% KAFFE S Kaffe % -3% -13% -39% KAKAO S Kakao % 8% 9% -9% SOCKER S Socker % -1% -4% -23%

26 SEB Veckobrev råvaror 26 (30) BULL Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BULL GULD X2 S Guld X2 3% 13% -1% 0% BULL GULD X4 S Guld X4 4% 23% -6% -62% BULL SILVER X4 S Silver X4-1% 93% -3% 0% BULL PLATIN X4 S Platina X4-2% 25% 8% 0% BULL PALLAD X4 S Palladium X4-11% -5% -21% 0% BULL EL X2 S El X2 0% 0% -13% 0% BULL EL X4 S El X4-2% -5% -30% 0% BULL OLJA X2 S Olja X2 9% 18% 27% 0% BULL OLJA X4 S Olja X4 17% 36% 58% 22% BULL NATGAS X4 S Naturgas X4 8% 17% -54% 0% BULL ALU X2 S Aluminium X2-7% 2% -11% 0% BULL ALU X4 S Aluminium X4-15% 0% -23% 0% BULL KOPPAR X2 S Koppar X2-4% 8% -7% 0% BULL KOPPAR X4 S Koppar X4-11% 13% -16% 0% BULL NICKEL X2 S Nickel X2-7% 3% -16% 0% BULL NICKEL X4 S Nickel X4-16% 1% -33% 0% BULL ZINK X2 S Zink X2-6% 7% -3% 0% BULL ZINK X4 S Zink X4-13% 11% -7% 0% BULL VETE X4 S Vete X4 5% 2% -31% 0% BULL MAJS X4 S Majs X4 10% -1% -52% 0% BULL SOJA X4 S Sojabönor X4 10% 53% 17% 0% BULL RAPS X4 S Rapsfrö X4 3% 27% -43% 0% BULL KAFFE X4 S Kaffe X4 0% -22% -46% 0% BULL SOCKER X4 S Socker X4 0% -11% -18% 0%

27 SEB Veckobrev råvaror 27 (30) BEAR Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år BEAR GULD X2 S Guld X2 1% -8% -6% 0% BEAR GULD X4 S Guld X4 0% -19% -16% 39% BEAR SILVER X4 S Silver X4 2% -53% -43% 0% BEAR PLATIN X4 S Platina X4 6% -20% -28% 0% BEAR PALLAD X4 S Palladium X5-3% -22% 63% 0% BEAR EL X2 S El X2 3% 5% 13% 0% BEAR EL X4 S El X4 6% 6% 21% 0% BEAR OLJA X2 S Olja X2-5% -13% -25% 0% BEAR OLJA X4 S Olja X4-12% -26% -44% -52% BEAR NATGAS X4 S Naturgas X4-4% -15% 45% 0% BEAR ALU X2 S Aluminium X2 11% 1% 6% 0% BEAR ALU X4 S Aluminium X4 21% 0% 10% 0% BEAR KOPPAR X2 S Koppar X2 8% -5% 1% 0% BEAR KOPPAR X4 S Koppar X4 15% -12% -2% 0% BEAR NICKEL X2 S Nickel X2 12% 0% 10% 0% BEAR NICKEL X4 S Nickel X4 23% -4% 15% 0% BEAR ZINK X2 S Zink X2 10% -3% -2% 0% BEAR ZINK X4 S Zink X4 19% -10% -7% 0% BEAR VETE X4 S Vete X4-6% -3% 37% 0% BEAR MAJS X4 S Majs X4-12% -10% 50% 0% BEAR SOJA X4 S Sojabönor X4-10% -38% -30% 0% BEAR RAPS X4 S Rapsfrö X4-3% -22% 63% 0% BEAR KAFFE X4 S Kaffe X4 3% 20% 33% 0% BEAR SOCKER X4 S Socker X4 4% 14% 7% 0% Råvarucertifikat med hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år LONG GULD D S Guld % 15% 1% -31% LONG OLJA D S Olja % 17% 26% 18% LONG KOPPA D S Koppar % 14% -8% -23% LONG VETE D S Vete % 2% -15% -25%

28 SEB Veckobrev råvaror 28 (30) Råvarucertifikat med omvänd hävstång Råvara Köpkurs Säljkurs Hävstång 1v 1m 3m 1 år SHORT OLJA A S Olja % -7% -15% -13% SHORT OLJA D S Olja % -17% -29% -25% SHORT GULD A S Guld % -2% -1% 20% SHORT GULD D S Guld % -5% -2% 36% SHORT SILVE A S Silver % -4% -3% 15% SHORT SILVE D S Silver % -8% -4% 25% SHORT PLATI A S Platina % -1% -3% 0% SHORT KOPPA A S Koppar % 0% 1% 4% SHORT KOPPA D S Koppar % -1% 2% 8% SHORT MAJS A S Majs % 2% 12% 39% SHORT KAFFE A S Kaffe % 4% 2% 12% SHORT KAKAO A S Kakao % -1% -4% 3% SHORT SOCKE A S Socker % 4% 2% 20% SHORT SOJAB A S Sojabönor % -13% -8% 13% SHORT VETE A S Vete % 1% 16% 39% Källa: SEB Råvaruprisutveckling Ädelmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Guld XAU USD/ozt 1, % 5% -1% -16% Silver XAG USD/ozt % 19% 3% -23% Platina XPT USD/ozt 1, % 6% 3% 1% Palladium PA1 USD/ozt % -1% -5% 17% Energi Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Olja - brent CO1 USD/fat % 7% 12% 2% Bensin XB1 USc/gallon % -1% 6% -3% Gasolja QS1 USD/ton % 6% 12% -2% El 1:a kvartalet NELF4Q EUR/MWh % 0% -4% -11% Energikol API2 API21MON USD/ton % -1% -4% -16% NatGas Henry Hub NG1 USD/MMBtu % 5% -11% 31% Utsläppsrätter CO2 MOZ3 EUR/ton % 7% 20% -44% Basmetaller Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Koppar LMCADS03 USD/ton 7, % 4% -2% -6% Primäraluminium LMAHDS03 USD/ton 1, % 2% -2% -3% Nickel LMNIDS03 USD/ton 14, % 3% -5% -14% Zink LMZSDS03 USD/ton 1, % 5% 3% 4% Bly LMPBDS03 USD/ton 2, % 6% 3% 11% Järmnalm 62% Kina TSIPIO62 USD/ton % 5% 23% 55%

29 SEB Veckobrev råvaror 29 (30) Jordbruksprodukter Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Kvarnvete (EU) CA1 EUR/ton % 0% -8% -30% Chicagovete W 1 USc/bu % -2% -8% -27% Majs C 1 USc/bu % -1% -25% -40% Rapsfrö (EU) IJ1 EUR/ton % 11% -12% -27% Sojabönor S 1 USc/bu 1, % 6% -5% -19% Sojamjöl SM1 USD/sh.ton % 9% 6% -14% Sojaolja BO1 USc/pund % 4% -10% -23% Mjölk DA1 USc/pund % 3% -3% -6% Live Cattle LC1 USc/pund % 1% 2% 3% Lean Hogs LH1 USc/pund % -9% -8% 19% Ris RR1 USD/CWT % -1% 4% 5% Softs Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år Arabica kaffe KC1 USc/pund % -6% -10% -31% Kakao CC1 USc/pund 2, % 6% 9% -9% Bomull CT1 USc/pund % -3% 4% 9% Socker SB1 USc/pund % -3% -2% -17% Index, växelkurser, med mera Råvara BBG ticker Enhet Pris % 1v % 1m % 3m % 1år SEBs Råvaruindex SEBCIER USD % 5% 3% -5% DJ UBS råvaruindex DJUBS USD % 4% -1% -10% S&P GSCI råvaruindex SPGSCIP USD % 5% 9% 0% OMXS30 aktieindex OMX SEK 1, % -2% -1% 17% USDSEK USDSEK SEK % 1% 1% -1% EURSEK EURSEK SEK % 1% 2% 5% EURUSD EURUSD USD % 0% -1% -6%, SEB KONTAKT Torbjörn Iwarson, Torbjorn.Iwarson@seb.se

30 SEB Veckobrev råvaror 30 (30) Källor Bloomberg, Reuters, SEB Villkor För varje enskilt certifikat finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat på Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar. Risker En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat som är tillgängligt på För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på Disclaimer Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte. Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas. Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll. Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbankinguppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet. Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse. Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer.

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer. v.40 15 november 2009 Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

SEB Commodities Katarina Johnsson

SEB Commodities Katarina Johnsson SEB Commodities Katarina Johnsson Är världen på väg in i en guldålder för gas? SEB Commodities Råvarucertifikat Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 Primära energikällor och

Läs mer

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan.

Generella nedgångar inom råvaruuniversumet under den gångna veckan. Koppar Zink Aluminium Nickel Bly Tenn Stål Billets Järnmalm 62% Guld Silver Platina Palladium WTI olja Brent olja Henry Hub Majs Vete -CBOT Sojabönor Socker#11 Kakao Kaffe April 8, 213 Investeringsanalys

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,21 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,72 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -0,75 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

Veckobrev Råvaror som investering

Veckobrev Råvaror som investering 18 APRIL 2010 Veckobrev Råvaror som investering Råvarucertifikat index eller RAVARUINDEX H, sjönk med 1% den senaste veckan. Vi är positiva till råvaruindex. SHB Commodity Index Oljan hade en stark vecka,

Läs mer

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger

Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X4 S +4 gånger Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Nya ETN-er noterade idag. Råvara Noteras på Nasdaq idag Hävstång Nordisk elektricitet EL S +1 Nordisk elektricitet BULL EL X2 S +2 gånger Nordisk elektricitet

Läs mer

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination Handelsströmmar och Prisbildning Katarina Johnsson Head of Commodities Origination SEB Commodities Råvarucertifikat - www.seb.se/cert Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 bcm

Läs mer

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 6 december 2009 Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Guld på $3000, minst! 10 Graföversikt

Läs mer

Har katalysatorn kommit?

Har katalysatorn kommit? RÅVAROR ALLMÄNT Har katalysatorn kommit? Ekonomisk data har förbättrats i de tre stora regionerna USA, Europa och Kina samtidigt som dollarn har försvagats och geopolitisk oro råder (i Egypten, Irak och

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 Nasdaq 100, Majs 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning 6 februari 2011 vecka

Läs mer

Makrokommentar. Januari 2014

Makrokommentar. Januari 2014 Makrokommentar Januari 2014 Negativ inledning på året Året fick en dålig start för aktiemarknaderna världen över. Framför allt var det börserna på tillväxtmarknaderna som föll men även USA och Europa backade.

Läs mer

2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad

2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad 2003-05-14 Fodersäd Rekordskörd väntas enligt USDA Världslagren av fodersäd minskar för femte året i rad Enligt USDAs senaste skördeprognos för 2003/04 väntas världsproduktionen av fodersäd slå nytt skörderekord.

Läs mer

Rekommendation längre sikt - Hedgeportfölj Vecka 24

Rekommendation längre sikt - Hedgeportfölj Vecka 24 Rekommendation längre sikt - Hedgeportfölj Vecka 24 Ingen ändring från förra veckan. Mycket kraft i systemet och svårigheter att få ut kraften från Norden gör att vi ser hög risk för mycket låga priser

Läs mer

Dagen före dopparedagen

Dagen före dopparedagen RÅVAROR ALLMÄNT Dagen före dopparedagen Denna vecka har makromässigt varit lätt och en uppladdning för morgondagens kinesiska inköpschefsindex och USA:s dito som kommer på måndag. Kinas preliminära siffra

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008

Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008 Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 321 mnkr. Det är en ökning med 8 mnkr sedan förra månaden, och 74% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Veckans råvarukommentarer SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES 2011-06-08 Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -0,40% Energi: -1,01% Ädelmetaller: -0,31% Industrimetaller: -1,42% Jordbruk: +1,62%

Läs mer

Råvaror - veckobulletin

Råvaror - veckobulletin Råvaror 2010-01-18 Råvaror - veckobulletin SHB Commodity Index Råvaruindex föll med 3% förra veckan, framförallt för att råolja rekylerade från sin nya toppnotering. Jordbruksprodukterna, vete och sojabönor

Läs mer

14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED

14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED 14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED De senaste två veckorna har trots mycket statistik varit lugnare och volatiliteten har fortsatt ner. Både den svenska och amerikanska börsen handlas

Läs mer

VECKOBREV v.43 okt-13

VECKOBREV v.43 okt-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Föregående vecka blev förhållandevis lugn ur nyhetssynpunkt där Riksbankens räntebesked var den stora behållningen. Både riksbankschefs Ingves och Stellan Lundström,

Läs mer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser: Rekommendationer

Veckans råvarubrev. Aktuella priser:  Rekommendationer Veckans råvarubrev Måndag 27 maj 213 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral BEAR OLJA X4 S Elektricitet Neutral

Läs mer

Råvaror. Swedbank. Swedbank måndagen den 17 juni 2013

Råvaror. Swedbank. Swedbank måndagen den 17 juni 2013 June 17, 213 Swedbank Råvaror Swedbank måndagen den 17 juni 213 Oro för avmattning av återhämtningen i den kinesiska ekonomin har försvagat sentimentet för konjunkturkänsliga råvaror, medan en försvagad

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 18. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se

Läget på elmarknaden Vecka 18. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 18 Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se Veckan i korthet Under vecka 18 har vårfloden fortsatt i både Sverige och Norge. Samtidigt börjar den svenska kärnkraften

Läs mer

OMXS 30 index 1 298,79

OMXS 30 index 1 298,79 Nr 093/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 19 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 093 OMXS 30 index 1 298,79 OMXS 30 steg till 1 305 som högst under måndagen den 18 november och satte då en ny toppnotering

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 102/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 3 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 102 OMXS 30 index 1 284,12 OMXS 30 satte 1 316 som högst den 28 november och fastnade i intervallet 1 310-1 325,

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL

8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL 8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL Det finns en rad olika saker att oro sig för. Många av dessa kan påverka finansiella marknader kortsiktigt. Lyfter vi dock blicken så ser vi en högre

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Månadsanalys Augusti 2012

Månadsanalys Augusti 2012 Månadsanalys Augusti 2012 Positiv trend på aktiemarknaden efter uttalanden från ECB-chefen ÅRETS ANDRA RAPPORTSÄSONG är i stort sett avklarad och de svenska bolagens rapporter kan sammanfattas som stabila.

Läs mer

Valutacertifikat KINAE Bull B S

Valutacertifikat KINAE Bull B S För dig som tror på en stärkt kinesisk yuan! Med detta certifikat väljer du själv placeringshorisont, och får en hävstång på kursutvecklingen i kinesiska yuan mot amerikanska dollar. Certifikat stiger

Läs mer

VECKOBREV v.33 aug-11

VECKOBREV v.33 aug-11 Veckan som gått 0 0.001 Makro Den svenska industriproduktionen sjönk med 3,3 % i juni från tidigare ökning med 2,1 %. Årstakten sjönk därmed från 13,2 % till 6,4 %. Förväntat var -0,9 % samt 10,5 %. Arbetslösheten

Läs mer

VECKOBREV v.44 okt-13

VECKOBREV v.44 okt-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Trots försiktigt positiva signaler från krisländerna i södra Europa kvarstår problemen med höga skuldnivåer och svag utveckling på arbetsmarknaderna. Detta i kombination

Läs mer

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING De globala börserna steg nästan 4 % under maj. Månaden har präglats av diskussioner kring Storbritanniens eventuella utträde ur EU-sammarbetet samt om den amerikanska

Läs mer

Sammanfattning: Denna vecka

Sammanfattning: Denna vecka Sammanfattning: Denna vecka Brett råvaruindex: +2,74% UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,05% UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +0,18% UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index Industrimetaller:

Läs mer

VECKOBREV v.19 maj-13

VECKOBREV v.19 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Under den händelsefattiga gånga veckan hölls ett G7-möte där det framkom att länderna inte fördömer den expansiva politiken som flera centralbanker bedriver. Japans ultralätta

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter mars 2015

Priser på jordbruksprodukter mars 2015 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2015-03-31 Priser på jordbruksprodukter mars 2015 Avräkningspriserna på nötkött både i och ligger på en relativt hög nivå. Under 2014 ökade andelen svenskt nötkött

Läs mer

MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING

MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING Det globala aktieindexet MSCI World gick ned 1,10%, dock steg svenska börsen med 1,20% (OMXS30). Börs- och kreditmarknaderna har inlett 2016 svagt som en

Läs mer

Det har aldrig varit så enkelt att placera i råvaror

Det har aldrig varit så enkelt att placera i råvaror www.handelsbanken.se/certifikat RÅVARUCERTIFIKAT INDEX Det har aldrig varit så enkelt att placera i råvaror SISTA DAG FÖR KÖP ÄR DEN 15 NOVEMBER 2009 Marknadsläget just nu Låg skuldsättning gör att tillväxtekonomierna

Läs mer

Ett nytt sätt att placera i Kina & Ryssland

Ett nytt sätt att placera i Kina & Ryssland www.handelsbanken.se/certifikat KupongcERtifikat Kina & RYSSLanD Ett nytt sätt att placera i Kina & Ryssland Sista dag för köp är den 17 Maj 2009 Marknadsläget just nu De enorma stimulanspaket som Kina

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka SEB COMMODITIES INVESTMENT SALES Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1.6% Energi: -0.6% Ädelmetaller: +0.8% Industrimetaller: +0.1% Jordbruk: +6.3% Veckans rekommendationer: Guld: Neutral/köp

Läs mer

VECKOBREV v.3 jan-15

VECKOBREV v.3 jan-15 0 0,001 Makro Veckan Valutakaos som uppstod gått efter att Schweiziska centralbanken slopade det valutagolv mot euron om 1.20 som infördes 2011. Schweizerfrancen sågs under eurokrisen som en säker hamn

Läs mer

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus.

Marknadsföringsmaterial. Bull & Bear. Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. Marknadsföringsmaterial Bull & Bear Handla rätt och få minst dubbla avkastningen. Oavsett om du tror på plus eller minus. När du bestämt dig för dubbla avkastningen Bull Du tror på en uppgång i marknaden.

Läs mer

Nytt bränsle åt ditt sparande. Fega och vinn med oss

Nytt bränsle åt ditt sparande. Fega och vinn med oss www.handelsbanken.se/kapitalskydd Råvaruobligation 837 Nytt bränsle åt ditt sparande. Fega och vinn med oss För dig som vill tjäna pengar utan att ta onödiga risker I börsoroliga tider som dessa, kan vi

Läs mer

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börstjänaren tjänaren VECKA 24 R A - V A R O R VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden Metaller: Guld Silver

Läs mer

Konjunkturindikatorer 2015

Konjunkturindikatorer 2015 Översikter och indikatorer 2013:1 Översikter och indikatorer 2016:2 Publicerad: 21-01-2016 Richard Palmer, utredare, tel. +358 (0)18 25 4 89 Konjunkturindikatorer 2015 I korthet - Förändringar i råoljepriset

Läs mer

VECKOBREV v.20 maj-13

VECKOBREV v.20 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Finansutskottet riktar viss kritik mot Riksbanken och menar att de hade kunnat bedriva en något mer expansiv politik de senaste åren. Utskottets utredning aktualiserar

Läs mer

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv

Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv RÅVAROR ALLMÄNT Råvaror fortsatt under press, men det finns skäl att vara positiv Vågen av sämre än väntat makroekonomisk data fortsätter och har satt ytterligare press på råvarorna. Under veckan kom bland

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Ryssland v44 Söndag 2007-10-28

Ryssland v44 Söndag 2007-10-28 Ryssland v44 Söndag 2007-10-28 Nuläge RTSI ATH High: 2194,17-26 okt 2007 RTS-2 ATH High: 2347,21 26 okt 2007 RTSI ATH Close: 2194,12-26 okt 2007 RTS-2 ATH Close: 2346,59-26 okt 2007 nivå 26 okt nivå 31

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: -1,57 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: -1,68 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: -1,89 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 9. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren Jens.lundgren@ei.se

Läget på elmarknaden Vecka 9. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren Jens.lundgren@ei.se 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 9 Ansvarig: Jens Lundgren Jens.lundgren@ei.se Veckan i korthet Under vecka 9 hade Norden ett gemensamt pris en fjärdedel av tiden. De genomsnittliga spotpriserna för olika

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka FREDAG 7 SEPTEMBER 2012 Aktuella priser: www.seb.se/cert Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation

Läs mer

Kan USA öka importen?

Kan USA öka importen? Kan USA öka importen? Produktion USAs produktion toppade 97 och nådde då (mfpd). Sedan dess har produktionen fallit till hälften och ligger idag på ca. 5 mfpd. Ökningen runt 8-talet berodde på att USA

Läs mer

VECKOBREV v.41 okt-14

VECKOBREV v.41 okt-14 0 0,001 Makro Veckan som gått Bankföreningen har kommit med en amorteringsrekommendation för bolån för att uppnå en sund amorteringskultur. 1000 Föreningen rekommenderar att alla nya lån med en belåningsgrad

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Euro-dollar, Sterling 3 Dollar-yen, Swissy 4 Loonie, Aussie 5 Kiwi, Dollar-sek

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Euro-dollar, Sterling 3 Dollar-yen, Swissy 4 Loonie, Aussie 5 Kiwi, Dollar-sek v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Euro-dollar, Sterling 3 Dollar-yen, Swissy 4 Loonie, Aussie 5 Kiwi, Dollar-sek 6 Dollar-index, Euro-sek 7 Veckans trade 8 Krönika 9 Graföversikt 10 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Månadskommentar mars 2016

Månadskommentar mars 2016 Månadskommentar mars 2016 Ekonomiska utsikter Måttligt men dock högre löneökningar Den svenska avtalsrörelsen ser ut att gå mot sitt slut och överenskomna löneökningar ligger kring 2,2 procent vilket är

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 10 juni 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet Neutral Neutral

Läs mer

VECKOBREV v.15 apr-15

VECKOBREV v.15 apr-15 0 0,001 Makro Veckan På onsdag som kommer gått regeringen lägga fram sin vårbudget, vars innehåll i stora drag redan är känt. På DI Debatt har ett antal företrädare för svenska arbetsgivarorganisationer

Läs mer

Under veckan som gick närmade sig systempriset i Norden det svenska priset på el. I Sverige gick priserna ned medan systempriset i Norden ökade.

Under veckan som gick närmade sig systempriset i Norden det svenska priset på el. I Sverige gick priserna ned medan systempriset i Norden ökade. 1 (11) Läget på elmarknaden Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se Veckan i korthet Under veckan som gick närmade sig systempriset i Norden det svenska priset på el. I Sverige gick priserna ned

Läs mer

Köp svaghet och sälj rally. Martin Jansson, ,

Köp svaghet och sälj rally. Martin Jansson, , Råvaruplanket Juni Köp svaghet och sälj rally Martin Jansson, +46 7 333 162 4, nija3@handelsbanken.se Vår syn förra kvartalet och nu Basmetaller Ädelmetaller Livsmedel Vår syn för Q2 och Q3 212: Kort Cu

Läs mer

KRAFTLÄGET I NORDEN OCH SVERIGE

KRAFTLÄGET I NORDEN OCH SVERIGE Nr 5-1, uppdaterad: 1 februari 5 Svensk Energi ger ut Kraftläget i Ett förtydligande av begreppet är att Island inte är med i denna sammanställning. De nordiska uppgifterna har källan Nord Pool och de

Läs mer

MARKNADSNYTT 2016-06-05

MARKNADSNYTT 2016-06-05 Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-06-05 Även denna vecka steg noteringarna för spannmål oljeväxter på Paris- och Chicagobörsen. Slutkurserna och förändringen mot föregående vecka blev: Vete

Läs mer

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång.

Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Marknadsföringsmaterial VAD TROR DU? Bull & bear En placering för den som framförallt tror på sig själv. Oavsett om man tror på uppgång eller nedgång. Ett finansiellt instruments historiska avkastning

Läs mer

Standardavvikelse: 13,01% avkastat 12,52 %, Midas 4,72 % och en tre månaders

Standardavvikelse: 13,01% avkastat 12,52 %, Midas 4,72 % och en tre månaders Tellus Midas Strategi under november Marknadsbrev November 2015 September215 2015 I I korthet: Avkastning Avkastning november: MIDAS MIDAS 0,71% 5,93% Bekräftelse av starkt säsongsmönster STOXX600 2,65%

Läs mer

Månadskommentar januari 2016

Månadskommentar januari 2016 Månadskommentar januari 2016 Ekonomiska utsikter Centralbanker trycker återigen på gasen Året har börjat turbulent med fallande börser och sjunkande räntor. Början på 2016 är den sämsta inledningen på

Läs mer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer

Råvaror. Råvarukommentarer inför nästa vecka. Sammanfattning av rekommendationer Råvaror Råvarukommentarer inför nästa vecka Sammanfattning av rekommendationer Råvara Förra veckans rekommendation Resultat Aktuell rekommendation Råolja Neutral 0% Stäng positionen, neutral Guld GULD

Läs mer

26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN

26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN 26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN Centralbanker fortsätter att vara i fokus. I veckan som gick fick vi se PBOC sänka räntan i Kina och ECB öppnade dörren på vid gavel för utvidgade

Läs mer

Makrofokus. OMX Index 1027,04-2,4% S&P 500 1359,88-1,4% 3 månaders Stibor 1,45% 5års swapränta 1,51% VIX Index 16,41.

Makrofokus. OMX Index 1027,04-2,4% S&P 500 1359,88-1,4% 3 månaders Stibor 1,45% 5års swapränta 1,51% VIX Index 16,41. 19 november 2012 Makrofokus Daniel Grythberg, Strukturering +46 8 463 84 34 Daniel.grythberg@penser.se Sven-Arne Svensson, Chefekonom +46 8 463 84 32 Sven-arne.svensson@penser.se OMX Index 1027,04-2,4%

Läs mer

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR

BULL & BEAR TENDENS BULL & BEAR Nr 104/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 10 december 2013 BULL & BEAR Anno 2009 2 0 1 3 Nummer 104 OMXS 30 index 1 271,00 OMXS 30 har en tid get signaler om en nedgång I och med att index varit under 1 280-nivån.

Läs mer

VECKOBREV v.13 mar-14

VECKOBREV v.13 mar-14 Veckan som gått 0 0,001 Makro I söndags träffades USA och Rysslands utrikesministrar i Paris, ingen uppgörelse nåddes men båda underströk att de tror på en diplomatisk lösning. John Kerry framhöll att

Läs mer

VECKOBREV v.18 maj-11

VECKOBREV v.18 maj-11 Veckan som gått 0 0.001 Makro Det svenska inköpschefsindexet steg från 58,6 till 59,8 i april. Förväntat var 58,5. I övrigt var det skralt med väsentlig svensk statistik, dock offentliggjordes protokollet

Läs mer

VECKOBREV v.47 nov-11

VECKOBREV v.47 nov-11 Veckan som gått 0 0.001 Makro Den svenska arbetslösheten enligt SCB:s beräkningar steg från 6,8 % till 6,9 % i oktober, där förväntat var en oförändrad nivå. Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer förkunnade

Läs mer

Veckans råvarubrev. Inledning

Veckans råvarubrev. Inledning Veckans råvarubrev Måndag 9 september 2013 Aktuella priser: www.seb.se/cert Rekommendationer Råvara Föregående veckobrev Avkastning* Aktuell rekommendation Råolja Neutral Neutral Elektricitet EL S 5% EL

Läs mer

Quick FX Update. Konsumentförtroende driver upp dollarn köp USDSEK. Valutaanalys. Swedbank Markets. Sammanfattning och slutsatser.

Quick FX Update. Konsumentförtroende driver upp dollarn köp USDSEK. Valutaanalys. Swedbank Markets. Sammanfattning och slutsatser. Quick FX Update Konsumentförtroende driver upp dollarn köp USDSEK Valutaanalys Swedbank Markets 6 augusti 2008 Sammanfattning och slutsatser Konjunkturen i EMU har försvagats påtagligt under sommaren Samtidigt

Läs mer

OptionsTENDENSer. OptionsTENDENSerAnno 1995

OptionsTENDENSer. OptionsTENDENSerAnno 1995 Nr 233/2013 (sid 1 av11) Anno 1995 Måndagen den 9 december 2013 Nummer 233 2 0 1 3 OMXS 30 index (C 1 274,63 H 1 278,69 L 1 263,30) OMXS 30 var ned under 1 270-nivån under fredagen och satte 1 263 som

Läs mer

MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING

MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING Greklandsoron har präglat även juli månad. Efter att man röstade ner långivarnas förslag för sparpaket samt att man missade sin betalning till IMF

Läs mer

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet!

Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! RÅVAROR ALLMÄNT Intressant vecka trots kinesisk nyårsledighet! Vi hade väntat oss en lugn vecka på råvarumarknaden när kineserna hade ledigt efter söndagens nyårsfest. Volymerna har visserligen varit lägre

Läs mer

Råvaruobligation Mat och bränsle

Råvaruobligation Mat och bränsle www.handelsbanken.se/mega Råvaruobligation Mat och bränsle Tillväxten i Indien och Kina förändrar folks matvanor, vilket leder till högre priser på djurfoder, till exempel majs, sojamjöl och vete Den växande

Läs mer

Månadskommentar oktober 2015

Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Ekonomiska läget Den värsta oron för konjunktur och finansiella marknader lade sig under månaden. Centralbankerna med ECB i spetsen signalerade

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Silver, Neste Oil 7 Långtidsgrafer 10 Ansvarsfriskrivning 6 marzo 2011 vecka 10 Marknadsöversikt

Läs mer

VECKOBREV v.17 apr-13

VECKOBREV v.17 apr-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Europakommissionens ordförande Barosso menar att Europa inte kan införa ytterligare åtstramande politik eftersom den möter allt större motstånd i flera länder. Eniro

Läs mer

Veckans kommentarer - Jordbruk

Veckans kommentarer - Jordbruk 30 MAJ 2013 Veckans kommentarer - Jordbruk Karl Persson kape15@handelsbanken.se Vete Terminspriserna på vete noteras ned något sedan förra veckan i Paris men upp i Chicago. Det amerikanska höstvetet har

Läs mer

MARKNADSNYTT 2016-02-21

MARKNADSNYTT 2016-02-21 Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-02-21 Den gångna veckans utfall på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar visar en fortsatt nedgång på Paris men en uppgång på Chicago

Läs mer

Marknadsinsikt. Kvartal 2 2016

Marknadsinsikt. Kvartal 2 2016 Marknadsinsikt Kvartal 2 2016 Inflationen uppvisar livstecken. Rapporterna för årets första kvartal kom in bättre än analytikernas prognoser, dock tynger banker. Tillväxtindikatorn i USA är allt svagare

Läs mer

Sammanfattning: Föregående vecka

Sammanfattning: Föregående vecka Sammanfattning: Föregående vecka Brett råvaruindex: +1,62 % UBS Bloomberg CMCI TR Index Energi: +1,42 % UBS Bloomberg CMCI Energy TR Index Ädelmetaller: +2,12 % UBS Bloomberg CMCI Precious Metals TR Index

Läs mer

VECKOBREV v.45 nov-14

VECKOBREV v.45 nov-14 0 0,001 Makro Veckan Vid månadens som gått ECB möte lämnades som väntat styrräntan oförändrad på 0,05 procent. Mario Draghi sade på den efterföljande presskonferensen att hela ECB-rådet är helt eniga om

Läs mer

HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX (USD) 1 vecka (%) 1,67 1 mån (%) 4,66 1 år (%) -2,74 Detta år (%) -3,76

HANDELSBANKENS RÅVARUINDEX (USD) 1 vecka (%) 1,67 1 mån (%) 4,66 1 år (%) -2,74 Detta år (%) -3,76 RÅVAROR ALLMÄNT Allt fokus på Syrien USA tillsammans med Storbritannien och Frankrike laddar upp för någon slags militär intervention i syfte att straffa den syriska regimen för påstådda krigsförbrytelser,

Läs mer

L A R G E C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

L A R G E C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börs VECKA 21 L A R G E C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden ABB Alfa Laval Alliance Oil Assa

Läs mer

VECKOBREV v.38 sep-11

VECKOBREV v.38 sep-11 Veckan som gått 0 0.001 Makro Den svenska BNP-tillväxten för det andra kvartalet fastställdes till 0,9 % medan årstakten fastställdes till 4,9 %. Preliminära siffror var 1,0 % samt 5,3 %. Revideringarna

Läs mer

VECKOBREV v.22 maj-15

VECKOBREV v.22 maj-15 0 0,001 Makro Veckan Nyhetsflödet som gått under veckan handlade som vanligt mycket om Grekland. Nu på fredag ska Grekland betala tillbaka 300 miljoner euro till IMF men IMF har gett Aten en möjlighet

Läs mer

Marginellt ökad aktieandel. Positiv

Marginellt ökad aktieandel. Positiv Tellus Midas Strategi under oktober Kraftig nedgång gav köptillfälle I korthet: Månaden inleddes i kraftig mollstämning. Tron på en ekonomisk återhämtning i Europa försvann helt. Konflikten i Ukraina,

Läs mer

VALUTAPROGNOS FEBRUARI 2015

VALUTAPROGNOS FEBRUARI 2015 VALUTA FEBRUARI 2015 3.40 3.30 3.20 3.10 3.00 2.90 2.80 2.70 BRASILIANSKA REAL MOT SVENSKA KRONAN BRL/SE K 0.17 0.16 0.15 0.14 0.13 0.12 0.11 0.10 INDISKA RUPIE MOT SVENSKA KRONAN INR/SE + 9,2% K + 16,3%

Läs mer

Elprisutveckling samt pris på terminskontrakt

Elprisutveckling samt pris på terminskontrakt Pressinformation E.ON Sverige AB (Publ) 205 09 Malmö www.eon.se 2007-05-15 Elmarknadsrapport Av Anna Eriksmo, E.ON Energihandel Nordic Johan Aspegren Tel 040-25 58 75 Fax 040-97 05 91 Johan.aspegren@eon.se

Läs mer

Tellus Midas. Strategi under december. Månadsbrev December. I korthet: I korthet:

Tellus Midas. Strategi under december. Månadsbrev December. I korthet: I korthet: Tellus Midas Strategi under december Vart tog julklapparna vägen? I korthet: December blev en tämligen odramatisk månad om än något svagare än förväntat. De som väntade på julklappar med en enligt traditionen

Läs mer

Effekterna av de. statliga stabilitetsåtgärderna

Effekterna av de. statliga stabilitetsåtgärderna Effekterna av de 2011-02-11 statliga stabilitetsåtgärderna Första rapporten 2011 (Avser fjärde kvartalet 2010) INNEHÅLL SAMMANFATTNING 1 BAKGRUND 2 FI:s uppdrag 2 BANKERNAS FINANSIERING 5 Marknadsräntornas

Läs mer

Månadsbrev Maj 2011. I korthet: MIDAS Fem största innehav: Palfinger 7,4% Temenos 6,9% Andritz 6,5% Imtech 6,2% Fuchs 6,0% Största positivt bidrag

Månadsbrev Maj 2011. I korthet: MIDAS Fem största innehav: Palfinger 7,4% Temenos 6,9% Andritz 6,5% Imtech 6,2% Fuchs 6,0% Största positivt bidrag Månadsbrev Maj 2011 Strategi under maj Andhämtningspaus gav korrektion Vi varnade i förra månadsbrevet för en andhämtningspaus på aktiemarknaderna efter de starka resultatrapporterna. Vilket skulle kunna

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P Råolja, Naturgas v.40 13 februari 2011 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Marknadskommentar 3 OMXS30, S&P 500 4 Råolja, Naturgas 5 Guld, Koppar 6 USD/SEK, EUR/SEK 7 NOK/SEK, Vete 7 Långtidsgrafer 11 Ansvarsfriskrivning vecka

Läs mer

Tillväxtmarknader - Aktier Februari 2016

Tillväxtmarknader - Aktier Februari 2016 Tillväxtmarknader - Aktier Februari 2016 Swedbank Analys Botten är inte nådd PE-tal exkl. energi och finanssektorn är inte på låga nivåer än Fortsatt undervikt för regionen Utmaningar för aktiemarknaden

Läs mer

VECKOBREV v.37 sep-15

VECKOBREV v.37 sep-15 0 0,001 Makro Inflationsmålet vara eller icke vara diskuteras allt mer frekvent och på DI-debatt ger vice riksbankscheferna Martin Flodén och Per Jansson svar på tal. Kritikerna menar att Riksbanken jagar

Läs mer

LÄGET PÅ ELMARKNADEN. vecka 49. Milt, blött och blåsigt höstväder pressar elpriset

LÄGET PÅ ELMARKNADEN. vecka 49. Milt, blött och blåsigt höstväder pressar elpriset Läget på elmarknaden är en gemensam marknadsrapport från Energimarknadsinspektionen (Ei) och Energimyndigheten. Varje vecka rapporterar vi om den föregående veckans utveckling på elmarknaden. LÄGET PÅ

Läs mer