Redovisning av uppdraget att ta fram ett regelverk för användande av eget kapital i nämnder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av uppdraget att ta fram ett regelverk för användande av eget kapital i nämnder"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 164 Redovisning av uppdraget att ta fram ett regelverk för användande av eget kapital i nämnder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande från M, S, V, MP, L och C med förslag till beslut av kommunstyrelsen för egen del har bifallits. Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från M, S, V, MP, L och C den 23 augusti 2019 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: i Regler för ekonomisk planering, budget och uppföljning revideras i enlighet med vad som framgår av yrkande från M, S, V, MP, L och C. 2. Kommuncentralt ska minst 0,5 procent av nämndernas kommunbidrag, eller i de fall detta ej är tillämpbart omsättning, reserveras som totalt utrymme för nämndernas egna kapital Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen antecknade Elisabet Lann (KD) som yttrande en skrivelse från den 23 augusti Jörgen Fogelklou (SD) antecknade som yttrande en skrivelse från den 17 maj Göteborg den 28 augusti 2019 Göteborgs kommunstyrelse Axel Josefson Mathias Sköld Göteborgs Stad kommunfullmäktige 1 (1)

2 Kommunstyrelsen Yrkande Särskilt yttrande Datum Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna Yrkande angående - Redovisning av uppdraget att ta fram ett regelverk för användande av eget kapital i nämnder Förslag till beslut I kommunstyrelsen 1. Underlaget avseende nytt regelverk för användandet av eget kapital antecknas. 2. Stadsledningskontoret får i uppdrag att revidera de styrdokument som påverkar/påverkas av beslutad förändring av 17 i Regler för ekonomisk planering, budget och uppföljning. I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Regler för ekonomisk planering, budget och uppföljning revideras enligt följande: 17 Nämnd har, efter det att en uppföljningsrapport med negativa avvikelser framlagts för nämnden, 30 kalenderdagar på sig att fatta nödvändiga beslut om åtgärder enligt föregående paragraf. Besluten ska vara så utformade att nämnden senast till utgången av innevarande budgetår når en överensstämmelse med budget. Nämnden kan efter detta på eget initiativ sänka det ekonomiska målet genom att ianspråkta positivt eget kapital upp till totalt 0,5 procent av nämndens givna ram under aktuellt budgetår utan särskild prövning av kommunstyrelsen. Ett ianspråktagande av positivt eget kapital som överstiger 0,5 procent av nämndens kommunbidrag, eller i de fall detta ej är tillämpligt omsättning, under aktuellt budgetår ska prövas av kommunstyrelsen. Denna prövning ska ske i samband med det kommunstyrelsesammanträde där Stadsledningskontorets uppföljningsrapport för våren hanteras, motsvarande gäller för delårsrapporten. De åtgärder som nämnden fattar beslut om ska följas och rapporteras i den löpande uppföljningen till kommunstyrelsen. 2. Kommuncentralt ska minst 0,5 procent av nämndernas kommunbidrag, eller i de fall detta ej är tillämpbart omsättning, reserveras som totalt utrymme för nämndernas egna kapital. Yrkandet Regelverket kring nämndernas egna kapital utgör en del av fullmäktiges beslutade ekonomistyrningsprinciper, vilket medför att Stadsledningskontoret avstår från att lämna förslag och därmed har lämnat frågan för politiskt ställningstagande i budgetarbetet. 1 (2)

3 Majoriteten av partierna representerade i Göteborgs kommunfullmäktige har gemensamt tagit fram en riktlinje för den framtida hanteringen av nämndernas egna kapital i syfte att skapa en långsiktig hållbar stabilitet för stadens verksamheter. För att tydliggöra användandet av nämndernas egna kapital så krävs en revidering av stadens Regler för ekonomisk planering, budget och uppföljning enligt följande: Ursprunglig lydelse 17 Nämnd har, efter det att en uppföljningsrapport med negativa avvikelser framlagts för nämnden, 30 kalenderdagar på sig att fatta nödvändiga beslut om åtgärder enligt föregående paragraf. Besluten ska vara så utformade att nämnden senast till utgången av innevarande budgetår når en överensstämmelse med budget. Nämnden kan dock på eget initiativ som alternativ till åtgärder sänka det ekonomiska målet genom att ianspråkta positivt eget kapital. De åtgärder som nämnden fattar beslut om ska följas och rapporteras i den löpande uppföljningen till kommunstyrelsen. Föreslagen revidering 17 Nämnd har, efter det att en uppföljningsrapport med negativa avvikelser framlagts för nämnden, 30 kalenderdagar på sig att fatta nödvändiga beslut om åtgärder enligt föregående paragraf. Besluten ska vara så utformade att nämnden senast till utgången av innevarande budgetår når en överensstämmelse med budget. Nämnden kan efter detta på eget initiativ sänka det ekonomiska målet genom att ianspråkta positivt eget kapital upp till totalt 0,5 procent av nämndens givna ram under aktuellt budgetår utan särskild prövning av kommunstyrelsen. Ett ianspråktagande av positivt eget kapital som överstiger 0,5 procent av nämndens kommunbidrag, eller i de fall detta ej är tillämpligt omsättning, under aktuellt budgetår ska prövas av kommunstyrelsen. Denna prövning ska ske i samband med det kommunstyrelsesammanträde där Stadsledningskontorets uppföljningsrapport för våren hanteras, motsvarande gäller för delårsrapporten. De åtgärder som nämnden fattar beslut om ska följas och rapporteras i den löpande uppföljningen till kommunstyrelsen. 2 (2)

4 Kommunstyrelsen Yttrande (2.2.6) Yttrande angående Redovisning av uppdraget att ta fram regelverk för användandet av eget kapital i nämnder Sverigedemokraterna vill att kommunstyrelsen beaktar förslag två, dvs behåller nuvarande ordning. Genom förslag 2 har kommunfullmäktige möjlighet att genom budgetbeslutet styra nämndernas frihet/handlingsutrymme utifrån rådande och kommande ekonomiska förutsättningar. I goda tider kan större frihet ges och i kärvare tider har man möjlighet att begränsa nämndernas frihet. Det är i sammanhanget viktigt att den kommunalcentrala reserven justeras i samma omfattning som nämndernas frihet. Med detta krav/med denna förutsättning täcks nämnders eventuella underskott upp fullt ut genom motsvarande centralt överskott. Härigenom uppfylls det lagstadgade ekonomiska balanskravet vad gäller just denna punkt. Göteborgs Stad kommunstyrelsen 1 (1)

5 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0417/19 Handläggare Peter Hermansson Telefon: E-post: Redovisning av uppdraget att ta fram ett regelverk för användande av eget kapital i nämnder Förslag till beslut I kommunstyrelsen Underlaget avseende nytt regelverk för användandet av eget kapital antecknas och hanteras i arbetet med framtagande av budget Sammanfattning Kommunstyrelsen fick genom kommunfullmäktiges beslut om budget 2019 ( , 11) i uppdrag att ta fram ett nytt regelverk för användandet av eget kapital i nämnder. I detta ärende lämnas en redovisning av detta uppdrag. Regelverket kring nämndernas egna kapital utgör en del av fullmäktiges beslutade ekonomistyrningsprinciper. Stadsledningskontoret har inte, såsom uppdraget givits, lämnat ett förslag till regelverk för nämndernas användning av eget kapital. Detta då stadsledningskontoret menar att regelverket bör ses som en del i en helhet avseende ekonomistyrningen i staden. Vidare menar stadsledningskontoret att det är en politisk fråga att värdera och besluta om vilken samlad ekonomistyrning som skall tillämpas i staden. Stadsledningskontoret överlämnar därför olika vägval att göra avseende nämndernas egna kapital. De möjliga vägarna som stadsledningskontoret pekar ut innehåller olika grader av frihet för nämnder att föra över resultat mellan åren och använda tidigare års överskott i framtiden. Detta innebär att stadsledningskontoret menar att man i den politiska budgetprocessen bör ange hur man vill styra frågan om eget kapital och då i budget ange hur regelverk och användning skall se ut. Utifrån dessa beslut kan nuvarande styrande dokument regler för ekonomisk planering, budget och uppföljning behöva skrivas om och anpassas till eventuellt förändrad styrning. Ekonomiska konsekvenser Regelverket kring nämndernas egna kapital utgör en del av fullmäktiges beslutade ekonomistyrningsprinciper. En förändring av regelverket medför i sig inga ekonomiska konsekvenser. Däremot kan de beslut som fattas av nämnder med anledning av regelverket få ekonomiska konsekvenser. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (6)

6 Barn; mångfalds; jämställdhets; miljö och omvärldsperspektivet Frågorna i detta ärende beskrivs ur ett begränsat ekonomiskt perspektiv. Övriga perspektiv är inte tillämpbara i det här sammanhanget. Ärendet Kommunfullmäktige gav kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram ett nytt regelverk för användandet av eget kapital i nämnder. I detta ärende lämnas en redovisning av detta uppdrag. Beskrivning av ärendet Regelverket kring nämndernas egna kapital utgör en del av fullmäktiges beslutade ekonomistyrningsprinciper. Stadsledningskontoret lämnar här inte ett förslag till förändrat regelverk. Detta då stadsledningskontoret menar att regelverket bör ses som en del i en helhet avseende ekonomistyrningen i staden. Stadsledningskontoret pekar därför istället på några möjliga vägar i frågan och menar att beslut bör ske i samband med kommande budgetbeslut. Detta för att hålla ihop stadens ekonomistyrning som en helhet, där denna del kan ses som en pusselbit bland andra. Det handlar då dels om hur kommande budgetbeslut ser ut, men också om exempelvis beslut om nya riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Stadsledningskontoret lämnar i detta ärende inledningsvis en kort redogörelse över befintligt regelverk och de överväganden som ligger till grund för nuvarande regler. En redogörelse lämnas även över hur nämndernas egna kapital har utvecklats över tid och hur nämnder agerat utifrån nuvarande regelverk. Slutligen pekar stadsledningskontoret ut några möjliga vägar i frågan. Nuvarande regelverk Regelverket kring nämndernas egna kapital utgör en del av de ekonomiska styrprinciper som fullmäktige beslutat om i det styrande dokumentet Regler för ekonomisk planering, budget och uppföljning (KF , reviderat efter delegationsbeslut ). Av regelverket framgår under vilka premisser nämndernas egna kapital finns och hur det kan användas. Enligt regelverket är det huvudsakliga syftet med nämndernas egna kapital att möjliggöra ett långsiktigt ekonomiskt tänkande i verksamheten så att hastigt förändrade förutsättningar kan överbryggas. Vidare framgår att en nämnd bör sträva efter att ha ett eget kapital på en nivå som kan motiveras utifrån verksamheten och de förutsättningar under vilken nämnden verkar och som därmed speglar den enskilda nämndens specifika riskbild. Kommunfullmäktiges regelverk innehåller rekommenderade riktnivåer för storleken på nämndernas egna kapital. För stadsdelsnämnderna baseras riktlinjerna för storlek på det egna kapitalet på kommunbidragets storlek och för facknämnder och resursnämndsuppgifter baseras riktlinjerna på omsättningens storlek. Riktnivåerna sträcker sig från mellan tkr för de minsta resursnämndsuppgifterna till mellan tkr tkr för de nämnder med störst kommunbidrag respektive omslutning. Nämndernas rätt att nyttja sitt egna kapital utgår, enligt regelverket, från kommunens samlade aktuella ekonomiska förutsättningar och värderas enligt gällande regelverk årligen i samband med kommunfullmäktiges budgetbeslut. I budget 2019 har Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (6)

7 kommunfullmäktige beslutat att nämndernas möjligheter att nyttja eget kapital endast kan ske efter särskild prövning av Kommunstyrelsen. Nämnderna kan således inte självständigt fatta beslut om att nyttja någon del av sitt egna kapital under Regelverkets utveckling över tid Dagens regelverk kring nämndernas egna kapital har utvecklats över tid där olika överväganden kring bland annat osäkerheter i omvärlden och nämndernas agerande utifrån gällande regler har legat till grund för förändringar. Från att nämnderna ganska fritt kunde hantera sitt eget kapital justerades regelverket 2007 för att förhindra ett omotiverat ansamlande av eget kapital i nämnderna. Varje nämnd blev då skyldig att årligen aktivt värdera och skriftligen motivera en rimlig nivå på ett eget kapital för den egna verksamheten. Eget kapital som översteg den motiverade nivån skulle återredovisas till kommunen centralt. För att ytterligare förstärka nämndernas ansvar utifrån ett helhetsperspektiv infördes även krav på nämnd som planerade att ianspråkta eget kapital att först beakta hur det påverkade kommunens samlade ekonomiska situation och, i de fall då det var motiverat, överlämna frågan till kommunstyrelsen för ställningstagande. I budgeten för 2010 valde kommunfullmäktige, mot bakgrund av de ekonomiskt ansträngda förutsättningar som då rådde, att helt inskränka nämndernas rätt att använda eget kapital. Efterhand som det ekonomiska läget stabiliserades beslutade fullmäktige på våren 2010 att lätta på det tidigare beslutet och gav nämnderna rätt att nyttja maximalt 0,5 procent av kommunbidraget/omslutningen. Våren 2011 i samband med arbetet för budget 2012 höjdes nivån till 1 procent av kommunbidraget/omslutningen att gälla för såväl 2011 som för Sedan 2013 har nämndernas rätt att nyttja eget kapital för flertalet år begränsats till 0,5 procent. Under 2011 beslutade fullmäktige också att ange tydligare riktmärken till nämnderna för vad som kan betraktas som en rimlig nivå på det egna kapitalet. Detta för att ytterligare förtydliga för nämnderna att de bör sträva efter att ha en nivå på sitt egna kapital som speglar den enskilda nämndens specifika riskbild. Detta för att undvika att nämnderna motiverade alltför höga storleksnivåer på sitt egna kapital som blev orimliga utifrån förutsättningarna att det egna kapitalet främst syftar till att ge nämnderna möjlighet att parera situationer med hastigt förändrade förutsättningar. Utvecklingen mot ett striktare regelverk, som beskrivs ovan, kan till del sägas spegla mer osäkra omvärldsförutsättningar där kommunfullmäktige genom att begränsa nämndernas rätt att förfoga över eget kapital har ökat kontrollen över stadens ekonomi. Detta blir inte minst viktigt utifrån kommunallagens balanskrav som innebär att budgeten skall upprättas så att intäkterna överstiger kostnaderna. Balanskravet innebär att staden i budget måste ta hänsyn till nämndernas rätt att nyttja eget kapital. Med den rätt som nämnderna i budget 2018 gavs att använda eget kapital skulle nämnderna samlat under året kunnat bestämma sig för att nyttja cirka 200 mnkr av eget kapital. I budgeten för 2018 sattes utifrån den möjligheten 175 mnkr av i en kommuncentral beredskap för att möta nämndernas eventuella nyttjande. Med den begränsade rätt att använda eget kapital som beslutades om i budget 2019 har den kommuncentrala beredskapen minskats till 50 mnkr. Ett mer fritt användande av eget kapitel medför behov av större beredskap centralt för att möta den friheten. Utvecklingen av nämndernas egna kapital Även om det historiskt har funnits perioder där flera nämnder har haft problem med ett Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (6)

8 negativt eget kapital så har ett flertal nämnder över tid uppnått resultat som gör att de nu ligger på det övre gränsvärdet av de intervall för eget kapital som fullmäktiges riktlinjer fastlagt. I bokslutet för 2018 uppgår det egna kapitalet i stadens nämnder totalt till cirka 1,5 mdkr. Nästan hälften av stadens nämnder ligger i bokslutet för 2018 över det övre gränsvärdet för eget kapital. Det kan också konstateras att nämnderna numera i hög utsträckning beaktar och förhåller sig till de riktnivåer för eget kapital som fullmäktige beslutat om. De allra flesta nämnder som har ett eget kapital som ligger över de rekommenderade riktnivåerna föreslår att återredovisning sker i bokslutsberedningen till den övre nivån av det rekommenderade intervallet. Hantering i övriga storstäder Stadsledningskontoret har översiktligt stämt av frågan om hantering av eget kapital i övriga storstäder. Frågan har då ställts kring hantering av över- och underskott i nämnder generellt då avsaknad av specifikt regelverk kring hantering av eget kapital kan innebära att det ändå finns ett regelverk avseende resultatöverföring mellan åren. I Malmö saknar nämnderna helt ett eget kapital. Nämndernas resultat, så väl negativa som positiva, överförs således årligen till kommunens samlade egna kapital. Det finns således heller ingen möjlighet för stadens nämnder att nyttja tidigare överskott i framtiden. Dock finns i Malmö en hanteringsordning för resultatöverföring mellan åren. I Malmö Stads budget för 2019 finns följande formulering: I samband med kommunfullmäktiges behandling av kommunens årsredovisning skall kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige vilka justeringar av kommunbidrag och investeringsramar som bör göras för nämnderna nästkommande år med anledning av kommunens ekonomiska resultat. Denna hantering kan jämföras med den bokslutsberedning som årligen sker i Göteborg där kommunstyrelsen beslutar om regleringar av nämndernas egna kapital, men istället för justering av det egna kapitalet kan fullmäktige i Malmö alltså besluta om justeringar av kommunbidrag och investeringsramar för att nämnd exempelvis skall återställa ett underskott från tidigare år. Stockholm har i grunden en struktur där nämnderna saknar eget kapital som de har rätt att nyttja under kommande år. Dock kan nämnderna välja att inrätta så kallade resultatenheter som då har möjlighet att överföra resultat mellan åren i så kallade resultatfonder. Dock finns begränsningar i form av att högst 5 procent av en resultatenhets budget per år får föras över och att det medförda ackumulerade resultatet (resultatfonden) får uppgå till högst 10 procent av resultatenhetens budget. Vid ett ackumulerat underskott (negativ resultatfond) ska underskottet täckas senast nästkommande år. Är det inte möjligt ska resultatenheten upplösas. Precis som i Göteborg görs en kommuncentral avsättning för att täcka ett nyttjade av överskott. Stockholm har också så kallade intraprenader där 100 procent av över eller underskott förs över mellan åren. För övriga enheter finns inga möjligheter att nyttja eget kapital/ackumulerat resultat i framtiden. Stadsledningskontorets olika förslag till förändringar av nuvarande regelverk Som beskrevs i inledningen lämnar Stadsledningskontoret här inte ett färdigt förslag till förändrat regelverk utan pekar istället på tre möjliga vägar i frågan och menar att beslut bör ske i samband med kommande budgetbeslut. De tre möjliga vägarna som stadsledningskontoret pekar ut innehåller olika grader av frihet för nämnder att föra över resultat mellan åren och använda tidigare års överskott i framtiden. Under respektive Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (6)

9 alternativ förs ett resonemang om effekterna i respektive förslag utan ställningstaganden från stadsledningskontoret. Det går också att tänka sig en kombination av de tre alternativen genom att ha olika hanteringsordning för olika nämnder utifrån en bedömning av nämndernas uppdrag och risker. Ingen användning av eget kapital En möjlig väg att gå är att helt ta bort möjligheten för nämnderna att använda eget kapital. Detta alternativ, menar stadsledningskontoret, innebära då också rimligen att det egna kapitalet i nämnderna nollställs och överförs till kommunen centralt så att kommunen har en post för eget kapital totalt för hela kommunen. Fullmäktige skulle med detta alternativ, om man så önskar, kunna införa en likande hantering som den som finns i Malmö. Det vill säga att i samband med årsredovisning hantera frågan om resultatöverföring mellan åren. Detta skulle då kunna innebära att kommunfullmäktige i samband med beslut om årsredovisningen har möjlighet att fatta beslut om att underskott hos nämnd föregående år skall återställas under innevarande eller, om ekonomin tillåter, att överskott får nyttjas. Fördelarna med detta alternativ skulle vara att kommunstyrelsen/kommunfullmäktige får en ökad kontroll över ekonomin genom att hänsyn inte behöver tas till nämndernas eventuella nyttjande av eget kapital i budgeten. Detta kan då ställas mot den morot som det innebär att nämnderna har ett eget kapital som de kan förfoga över och där överskott hos en nämnd inte per automatik överförs till kommunen centralt utan kan användas av nämnden i framtiden. Frånvaron av ett eget kapital i nämnderna kan istället riskera att nämnderna förbrukar tilldelade anslag mot slutet av året om de ser ut att gå mot överskott. Detta alternativ skulle också i övergångsfasen kunna uppfattas som orättvist av de nämnder som via goda resultat över tid har byggt upp ett stort eget kapital i förhållande till de nämnder som har ett litet eller negativt eget kapital. Om detta alternativ väljs behöver undantag göras för taxefinansierad verksamhet vars verksamhet av juridiska skäl bör få ha kvar sina respektive egna kapital. Begränsad användning av eget kapital En annan möjlig väg att gå är att ha kvar en liknande hantering som idag. Det vill säga nämnderna ges en begränsad möjlighet att använda eget kapital baserat på kommunens samlade ekonomiska förutsättningar. Detta alternativ skulle då, likt idag, kunna innebära att nämnderna enskilda år ges en möjlighet att utan prövning av kommunstyrelsen nyttja en begränsad del av eget kapital medan det andra år endast får nyttjas efter särskild prövning av kommunstyrelsen. Värderingen sker lämpligen, likt idag, i samband med beslut om budget. Beroende på hur stor möjlighet nämnderna får i budget att nyttja eget kapital behöver den budgeterade kommuncentrala reserven anpassas för sådan användning. Mot bakgrund av balanskravet så måste nämnders eventuella underskott också leda till motsvarande centralt överskott. Det vill säga stor möjlighet att använda eget kapital leder till stort behov av kommuncentralt budgeterad reserv för sådan användning. Som beskrivit ovan är en fördel med att ha kvar ett eget kapital i nämnderna att det ger incitament att hushålla med resurserna då överskott enskilda år, under vissa förutsättningar, kan användas av nämnden i framtiden. Samtidigt kan konstateras att funktionen som morot delvis försvunnit då runt hälften av stadens nämnder redan ligger i nivå med det övre gränsvärdet för eget kapital enligt fullmäktiges riktlinjer. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (6)

10 Stadsledningskontoret menar dock att fullmäktige med detta alternativ, precis som idag, bör kvarstå vid principen att begränsa hur stort det egna kapitalet kan vara hos nämnderna. Fri användning av eget kapital En tredje väg att gå är att tillåta ett fritt nyttjande av eget kapital. Med tanke på att det egna kapitalet i nämnderna uppgår till runt 1,5 mdkr är denna väg svår att hantera rent budgetmässigt med tanke på lagstiftningens krav på balans mellan inkomster och utgifter varje enskilt budgetår. Fullmäktige skulle dock, inom ramen för ett fritt användande av eget kapital, kunna besluta om begränsningar exempelvis i form av ett regelverk över vad det egna kapitalet kan nyttjas till. För att ytterligare begränsa behovet av kommuncentral beredskap bör fullmäktige också med detta alternativ besluta om lägre riktnivåer för hur stort det egna kapitalet kan vara. Detta beslut kan också vara mer styrande än idag vilket i så fall innebär att de enskilda nämnderna inte själva värderar riskerna i samma utsträckning. Stadsledningskontorets bedömning Stadsledningskontoret har inte, såsom uppdraget givits, lämnat ett förslag till regelverk för nämndernas användning av eget kapital. Detta då stadsledningskontoret menar att det bör överlämnas för värdering och beslut i kommande budgetarbete. Stadsledningskontoret överlämnar därför, enligt ovan, olika vägval att göra avseende nämndernas egna kapital. Detta innebär att stadsledningskontoret menar att man i den politiska budgetprocessen bör ange hur man vill styra frågan om eget kapital och då i budget ange hur regelverk och användning skall se ut. Utifrån dessa beslut kan nuvarande styrande dokument regler för ekonomisk planering, budget och uppföljning behöva skrivas om och anpassas till eventuellt förändrad styrning. Anders Johansson Eva Hessman Ekonomidirektör Stadsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (6)

Regler för ekonomisk planering, budget och uppföljning

Regler för ekonomisk planering, budget och uppföljning Dokumentansvarig (ange befattning och enhet): Upprättad av (ange enhet): Beslutad av: Kommunstyrelse eller Kommunfullmäktige Senast uppdaterad (ange beslutsdatum): år-mån-dag Giltighetstid: Tills vidare

Läs mer

Regler för budget och uppföljning i stadens nämnder och styrelser

Regler för budget och uppföljning i stadens nämnder och styrelser 7(16) Bilaga 1 Regler för budget och uppföljning i stadens nämnder och styrelser Kommunfullmäktiges årliga budgetbeslut är det övergripande styrdokumentet för stadens samtliga nämnder och bolag. Regler

Läs mer

Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget

Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget 1 (10) Kommunledningskontoret 2008-11-04 Dnr Ks2008-855 Stig Metodiusson Rev 2008-12-01 Kommunfullmäktige Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget FÖRSLAG TILL

Läs mer

Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden

Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden Tjänsteutlåtande nummer: 2017-107 Utfärdat:2017-11-15 Reviderat: Diarienummer: 0075/17 Utbildningskansliet Marie Alkvist-Carlsson Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden TIDPLAN Förvaltningens

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Vision / Policy / Plan / Handlingsplan / Regler Kommunfullmäktige Antagningsdatum:

Läs mer

tillämpningsanvisning

tillämpningsanvisning STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN DNR 109-2110/2010 SID 1 (10) 2010-11-01 tillämpningsanvisning regler för ekonomisk förvaltning RESULTATFONDER Bakgrund Tillämpningsanvisningen är ett förtydligade

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentnamn Dokument typ Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Ekonomisk åtgärdsplan för SDN Angered juni 2019

Ekonomisk åtgärdsplan för SDN Angered juni 2019 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-06-18 Diarienummer N131-0001/19 Handläggare Sara Armander Telefon: 031-365 15 12 E-post: sara.armander@angered.goteborg.se Ekonomisk åtgärdsplan för SDN Angered juni

Läs mer

Axel Josefson Mathias Sköld

Axel Josefson Mathias Sköld Handling 2019 nr 16 Ny modern styrning och ledning av Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker yrkande från M, L och C den 30 januari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 3 2013-09-24 285 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS 2013-322

Läs mer

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun KS.2013.0361 2013-08-16 Tomas Nilsson Kommunfullmäktige Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun Ärendebeskrivning Riksdagen har beslutat, prop.2011/12:172, att ge möjlighet för kommuner och

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 Kf 38/2017 Dnr KS 2016/319 Reglemente för ekonomistyrning, resultatutjämningsreserv och god ekonomisk hushållning Antagen av kommunfullmäktige 20

Läs mer

Riktlinjer för budget och redovisning

Riktlinjer för budget och redovisning Riktlinjer för budget och redovisning Innehållsförteckning Inledning... 1 Grundläggande förutsättningar... 1 Budgetprocessen... 2 Fullmäktiges budget... 2 Verksamhetsplan... 2 Investeringar... 2 Rapportering

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv 1 (10) Kommunledningskontoret 2013-04-10 Dnr Ks 2013- Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR)

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR) VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2013-10-04 DNR KS 2013.392 MARIE WALLIN SID 1/2 REDOVISNINGSANSVARIG 08-58785032 MARIE.WALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv

Läs mer

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Antagna av KF 2013-11-19 107 2016-11-15 xx Maria Åhström 2016-10-20 Kommunstyrelsens förvaltning Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Resultatöverföring av medel från 2018 till 2019, ombudgetering av investeringsram

Resultatöverföring av medel från 2018 till 2019, ombudgetering av investeringsram Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Linda Svensson 2019-02-12 Dnr KS 2018-858 Kommunstyrelsen Resultatöverföring av medel från 2018 till 2019, ombudgetering av investeringsram Förslag till

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2015 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens verksamhet 1... 3 2.1 Resultat... 3 2.2 Budgetavvikelse... 4 2.3 Verksamhetsanalys... 4 Kommunfullmäktige,

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund. Riktlinjer. för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

Södertörns brandförsvarsförbund. Riktlinjer. för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Södertörns brandförsvarsförbund Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Upprättad: 2013-11-12 Antagen av direktionen: 2013-12-06, 76 Version: 1 Diarienummer:

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2013-06-13 61 Reviderade av kommunfullmäktige 2016-02-18 3 2016-01-11 Ekonomiavdelningen

Läs mer

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Innehållsförteckning Inledning... 3 Styrning av ekonomi och verksamhet... 3 Resultatansvar... 4 Uppföljning av ekonomi

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE UTSKRIFTSDATUM 2018-10-18 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19.00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 2(2) GRUPPSAMMANTRÄDEN Parti Plats Tid Socialdemokraterna

Läs mer

3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Dnr 2016/

3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 6 (59) 2018-02-26 Kf Ks 54 3. Antal ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige under mandatperioden 2018-2022 Dnr 2016/371-111 Kommunfullmäktige ska enligt kommunallagen

Läs mer

Resultatöverföring vid över- och underskott

Resultatöverföring vid över- och underskott 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-11-21 259 Resultatöverföring vid över- och underskott Dnr 2016-000452 Beslut Kommunstyrelsen beslutar under förutsättning av att kommunfullmäktige

Läs mer

RIKTLINJE Sandvikens kommuns Budget- och planeringsprocess - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2014-12-15,

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning 2013-11-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/563-040 Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning Förslag

Läs mer

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 6 mars 2017

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 6 mars 2017 Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 6 mars 2017 Sid Justering... 2 19 Årsredovisning 2016 för kommunen och kommunkoncernen... 3 20 Överföring

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Riktlinje för ekonomistyrning

Riktlinje för ekonomistyrning Riktlinje 2015-03-30 Riktlinje för ekonomistyrning KS 2015/0144 Beslutad av kommunfullmäktige den 30 mars 2015. Denna riktlinje ersätter, tillsammans med Riktlinje för intern styrning och kontroll, det

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-26 KLK 2018/473 Handläggare Kanslichef Elisabeth Aidemark Kansliavdelningen Elisabeth.Aidemark@hassleholm.se Kommunfullmäktige Redovisning av partistöd

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren (KF)

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 25 november 2013 21 Paragraf Diarienummer KS-2013/1409.189 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR)

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2013-11-21 KS 2013/0865 Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) Förslag till beslut

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

Åtgärder för att nå ett fossilfritt Göteborg tjänsteresor, fossilfria drivmedel och transporter

Åtgärder för att nå ett fossilfritt Göteborg tjänsteresor, fossilfria drivmedel och transporter Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 119 Åtgärder för att nå ett fossilfritt Göteborg tjänsteresor, fossilfria drivmedel och transporter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande

Läs mer

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012 FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.23) Riktlinjer för resultatutjämningsreserv Avsättning för åren 2010-2012 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Ekonomi - Resultatutjämningsreserv Ägare/ansvarig Elisabet Persson

Läs mer

Handling 2017 nr 234. Redovisning av partistöd för Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2017 nr 234. Redovisning av partistöd för Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2017 nr 234 Redovisning av partistöd för 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 16 november

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunfullmäktige 2008-11-24 279 661 Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 16:00-16:20. Beslutande Pierre Månsson (FP) Kalle Heise (MP) Dan Berger (S) Fredrik Axelsson (M) Heléne Fritzon (S) Niclas Nilsson (SD) Ewa Wemby

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum Riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Sala kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum Riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Sala kommun 'ii sala r;; KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET Sammanträdesdatum 2013-09-03 11 (24) 208 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Sala kommun Dnr 2013(330 INLEDNING Från och med 1 januari

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren 2010-2012

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren 2010-2012 4 november 2013 KS-2013/1409.189 1 (9) HANDLÄGGARE Ralph Strandqvist 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 80 Den 2016-11-14 80 Dnr 2016/00327 Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

PM-granskningsanteckningar

PM-granskningsanteckningar PM-granskningsanteckningar Datum 4 februari 2005 Till Från Kontor Angående i Finspång Susanne Svensson och Lars Rydvall Norrköping God ekonomisk hushållning 1 Syfte och bakgrund Kommunernas ekonomiska

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS

Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS 2016.142 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-05-30 101 Resultatöverföring från 2015 års bokslut (KS 2016.142) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Norrtälje kommun och Norrtälje kommunkoncern samt utdelning från de kommunala bolagen

Årsredovisning 2017 för Norrtälje kommun och Norrtälje kommunkoncern samt utdelning från de kommunala bolagen Sid 1 av 6 Handläggare: Håkan Wahlgren Till Titel: Koncerncontroller Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: Hakan.wahlgren@norrtalje.se Årsredovisning 2017 för Norrtälje kommun och Norrtälje kommunkoncern

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING

BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING Nummer: 01:3 Blad: (1) BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING A. Nämndernas verksamhet Nämnders och styrelsens ansvar 1 Nämnd och styrelse är ansvarig för att av Kommunfullmäktige i budget beslutad

Läs mer

Hantering av kommunala resultatenheters över/underskott inom Utbildningsnämnden UN-2014/101

Hantering av kommunala resultatenheters över/underskott inom Utbildningsnämnden UN-2014/101 Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) 2014-02-25 UN-2014/101 Hantering av kommunala resultatenheters över/underskott inom UN-2014/101 Förslag till beslut beslutar att tillskriva kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun 2(5) 1 Syfte Kommunfullmäktige anger i denna policy vad som gäller för den styrning, målstyrning som ska tillämpas i Hällefors kommun och som

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Sid 1 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning.

Läs mer

Skriftliga rapporter till nämnden i juni 2017

Skriftliga rapporter till nämnden i juni 2017 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Socialförvaltningen Ledning Edit Asvelius 016-710 80 30 2017-06-07 1 (1) ÖFNES/2017:15 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Skriftliga rapporter till nämnden

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning.

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Kommunstyrelsen Datum 2019-04-10 Diarienummer 0490/19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till lagändring anser att det

Läs mer

STADSREVISIONEN November 2012 DNR /2012. Rapport 2012 GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT

STADSREVISIONEN   November 2012 DNR /2012. Rapport 2012 GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision November 2012 DNR 310-146/2012 Rapport 2012 GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT 2012-08-31 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Tjänsteskrivelse reviderad strategisk plan med ekonomiska ramar år

Tjänsteskrivelse reviderad strategisk plan med ekonomiska ramar år 2016-05-16 2014/1249 1(5) Vår adress Ekonomikontoret Borlänge kommun Adress Kommunfullmäktige Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Håkan Eriksson 0243-74005 hakan.eriksson3@borlange.se

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunfullmäktige 2010 11 29 180 427 Kommunstyrelsen 2010 11 15 210 510 2010 10 18 31 4 Dnr 10.361 04 novkf15 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2011 2013 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Revisionsrapport Samordningsförbundet Activus Piteå

Revisionsrapport Samordningsförbundet Activus Piteå Revisionsrapport Revision 2010 Per Ståhlberg, certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Activus Piteå Bo Rehnberg, certifierad kommunal revisor 2011-05-03 Per Ståhlberg, projektledare Samordningsförbundet

Läs mer

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Revisionsrapport Revision 2010 Per Ståhlberg, certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Bo Rehnberg, certifierad kommunal revisor 2011-05-03 Per Ståhlberg, projektledare Samordningsförbundet

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR POLICY FÖR EKONOMISTYRNING Antaget av kommunfullmäktige 2016-05-11 58 Detta dokument ersätter tidigare ekonomistyrprinciper antagna av kommunfullmäktige 2011-05-16. Dokumentansvarig: Ekonomichef INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument FINANS Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 6 God ekonomisk hushållning... 2 Vara kommuns definition... 2 Verksamhetsperspektiv...

Läs mer

Budget för 2020 med plan för samt skattesats för 2020

Budget för 2020 med plan för samt skattesats för 2020 Tjänsteskrivelse 1 (9) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar, Jenny Bolander 2019-05-08 Dnr KS 2019-388 Kommunstyrelsen Budget för 2020 med plan för 2021-2023 samt skattesats för 2020 Förslag till

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning, riktlinjer för resultatutjämningsreserv och avsättning/nyttjande av reservfond Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning, riktlinjer för resultatutjämningsreserv och avsättning/nyttjande av reservfond Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning, riktlinjer för resultatutjämningsreserv och avsättning/nyttjande av reservfond Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer

Läs mer

Styrprinciper för Dals-Eds kommun.

Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Dals-Eds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska vara decentralisering, helhetssyn och god

Läs mer

Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018

Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018 KF 249 11 december 2017 Diarienummer KSN-2017-3764 Kommunfullmäktige Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Partistöd för mandatperioden

Partistöd för mandatperioden PROTOKOLLSUTDRAG 15:1 Kommunstyrelsen KS 256 2018-11-28 1/2 Dnr KS/2018:510-104 Partistöd för mandatperioden 2018-2022 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. fastställa partistödets

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-18 Diarienummer 1128/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Avstående från att utse revisor

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Fastställande av skattesats för 2019 KSN

Fastställande av skattesats för 2019 KSN 5 (33) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-10-24 164 Fastställande av skattesats för 2019 KSN-2017-3559 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:63 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Översyn av kapitalstruktur och avkastningskrav för Landstingsfastigheter Stockholm Föredragande landstingsråd: Ralph Lédel Ärendet Landstingskontoret

Läs mer

Nämndernas verksamhetsberättelser 2017

Nämndernas verksamhetsberättelser 2017 Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Linda Svensson 2018-03-19 Dnr KS 2018-170 Kommunstyrelsen Nämndernas verksamhetsberättelser 2017 Förslag till kommunstyrelsens beslut 1. Nämndernas förslag

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument 1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-12-18 195 Dokumentansvarig

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Robert Bergman Revisionskonsult Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2014 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

God ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

God ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv RIKTLINJER FÖR God ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-02-25 8 Giltighetstid Dokumentansvarig Fyra år efter antagandet Ekonomichef

Läs mer

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-10 Mariestad Inledning... 3 Anslagsbindningsnivån... 4 Roller och ansvar... 5 Planeringsprocessen för ekonomi-

Läs mer

Spara i goda tider - för en stabil kommunal verksamhet (SOU 2011:59) Remiss från Finansdepartementet

Spara i goda tider - för en stabil kommunal verksamhet (SOU 2011:59) Remiss från Finansdepartementet PM 2011:182 RI (Dnr 001-1957/2011) Spara i goda tider - för en stabil kommunal verksamhet (SOU 2011:59) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0656/17 Juridiska avdelningen Karin Lange Telefon 031-368 04 00 E-post: karin.lange@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv KS-2013/421

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv KS-2013/421 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/421 2013-05-27 Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

Läs mer

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Handling 2017 nr 92 Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Stadsrevisionen har till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Svar på hemställan om resultathanering för Primärvården

Svar på hemställan om resultathanering för Primärvården LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-04-26 65 Dnr PS 2012-0030 Svar på hemställan om resultathanering för Primärvården Förslag till beslut

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Politikerutbildning. Ekonomi

Politikerutbildning. Ekonomi 2019-04-02 Politikerutbildning Ekonomi Agenda Kommunernas ekonomi God ekonomisk hushållning Ekonomiska styrprinciper/årshjul Ekonomistyrning som politiker Kommunernas ekonomi - Kommunen/koncernens storlek

Läs mer

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Policy God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Innehåll Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Mål och måluppfyllelse för god ekonomisk hushållning 3 Finansiella mål och riktlinjer 3 Mål

Läs mer