FUB KARLSTAD MED OMNEJD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FUB KARLSTAD MED OMNEJD"

Transkript

1

2 FUB KARLSTAD MED OMNEJD Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Samt en plan för hur vi agerar om någon far illa (ex. sexuella övergrepp) Meningen med handlingsplanen Alla ska känna sig trygga och välkomna i föreningens verksamhet. Föreningen ska också vara ett stöd för trygghet utanför föreningen. Ledare och kansli ska snabbt kunna göra något åt dåligt bemötande och veta vem som är ansvarig för att fortsätta med arbetet mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Föreningens mål. Alla deltagare ska veta vem de ska vända sig till om de upplever att de blir kränkta eller mobbade i föreningsverksamheten. Alla ska känna att deras upplevelse blir tagen på allvar. Vi ska inte förlora någon enda deltagare från någon verksamhet på grund av att de känner sig illa behandlade av ledare eller deltagare i verksamheten. Dessa dokument är vägledande för vår handlingsplan - FN s konvention för mänskliga rättigheter - FN s konvention för rättigheter för människor med funktionsnedsättning - Diskrimineringslagen - Förarbetena till LSS - Karlstads kommuns beslut (karlstad.se/åtaganden/strategisk plan) - Föreningens handlingsplan mot diskriminering samt riktlinjer.

3 Ordförklaring Kränkande behandling är när någon upplever sig kränkt vid enstaka tillfällen. Det kan vara att någon säger elaka saker eller suckar när man pratar. Det kan också vara sura blickar och miner eller en otrevlig ton och nedlåtenhet. Att slå eller knuffa, att reta någon eller att med avsikt förstöra någons saker är också kränkande behandling om det sker vid enstaka tillfällen. Mobbad är en person som flera gånger under en viss tid blir utsatt för dåligt bemötande från en eller flera personer. Alltså, om en kränkande behandling upprepas så kallas det för mobbning. Diskriminering är när en person behandlas sämre än någon annan på grund av kön, etnicitet, funktionsnedsättning, ålder, hudfärg, utseende, sexuell läggning och religiös eller politisk åsikt. Vad allt detta betyder försöker vi förklara i föreningens egen handlingsplan mot diskriminering. Barnkonventionen säger att det också är diskriminering av barn om de blir sämre behandlade på grund av familjens inkomst. Vad ska vi göra för att se till att ingen blir utsatt för dåligt bemötande? Ledare Ledare ska få en lathund med tips på pedagogik och vanliga fällor. De ska också kunna vända sig till kansliet för att få stöd eller tips på vilka som kan ge stöd. I förlängningen ska föreningen försöka skapa en ledarutbildning om funktionsnedsättningar och pedagogik. Utbildningen ska vara obligatorisk för alla ledare, både nya och gamla. Föreningens riktlinjer mot diskriminering ska presenteras och användas i alla verksamheter och finnas tillgängliga för alla. Föräldrar Föräldrar till barn med funktionsnedsättning ska känna att det finns förståelse för att de kan ha en besvärlig situation. De ska erbjudas stöd och råd i samtal med ledare, styrelse och kansli eller tipsas om någon professionell utomstående som kan hjälpa till. Föreningens riktlinjer mot diskriminering ska presenteras och användas i alla verksamheter och finnas tillgängliga för alla.

4 Aktiva deltagare De medlemmar med utvecklingsstörning som deltar i verksamheterna ska veta vart de kan vända sig om de blir kränkta eller mobbade inom föreningsverksamheten. Deltagarnas upplevelser ska tas på allvar av alla inblandade. Föreningens riktlinjer mot diskriminering ska presenteras och användas i alla verksamheter och finnas tillgängliga för alla. Så här ska vi göra om något ändå händer: OM EN LEDARE BEHANDLAR EN DELTAGARE ILLA 1. Den som känner sig illa behandlad av en ledare bör i första hand ta upp det direkt med ledaren. Ofta kan man lösa saken direkt om man pratar med varandra. Det är också viktigt att ledaren anstränger sig för att förstå och inte går i försvarsställning om deltagare kommer med klagomål. Det är viktigt att den som har något att anmärka på tänker på att använda en lugn och vänlig ton. 2. Om det inte hjälper att prata direkt med ledaren kan den som känner sig illa behandlad kontakta kansliet eller någon i styrelsen eller någon annan han eller hon har förtroende för i föreningen. Den personen ska försöka stödja den som har blivit illa behandlad så att han eller hon orkar ta itu med saken. Den som känner sig illa behandlad ska träffa ledaren och en företrädare för föreningen. Det är viktigt att den som känner sig illa behandlad har hunnit 3. Om ledaren fortfarande behandlar en deltagare illa ska styrelsen lugna sig och tänka igenom vad som hänt före den träffen. Både ledaren och den som känner sig illa behandlad av ledaren ska få säga sitt och företrädaren för föreningen ska försöka medla. Ledaren ska få tips på hur man kan göra för att ingen ska behöva känna sig illa behandlad. Det finns ingen som är expert på hur var och en reagerar, så ofta kan det kanske hjälpa om ledaren bara får lite andra sätt att uttrycka sig till exempel. eller kansliet ta reda på vad som har hänt.

5 Om det då visar sig att ledaren verkligen har kränkt deltagaren, trots att föreningen har försökt medla och trots att ledaren har fått tips på hur man kan bete sig så att ingen känner sig illa behandlad, ska ledaren få en varning av styrelsen. Föreningen ska också snarast försöka få en extra ledare till verksamheten. 4. Fortsätter ledaren att behandla deltagare illa ska ledaren stängas av från verksamheten. Föreningen ska göra sitt bästa för att verksamheten ska fortsätta Eventuellt kan verksamheten stängas under en kort period medan ledaren får utbildning om funktionsnedsättning, pedagogik och föreningens riktlinjer mot diskriminering. Om en verksamhet stängs, måste alla deltagare veta varför och de måste också få veta när verksamheten ska starta igen. Det är styrelsens eller kansliets ansvar att se till att detta sker. med andra ledare. Går det inte att få ta på nya ledare måste verksamheten avslutas och föreningen ska då försöka erbjuda deltagarna annan verksamhet. OM EN FÖRÄLDER BEHANDLAR SITT ELLER ANDRAS BARN ILLA Det är viktigt att ledaren lyssnar på vad föräldrarna har att säga och förstår att barn med speciella behov kanske bara reagerar på sådant som man kan tycka är kränkande för barnet. Om så är fallet ska ledaren eller föräldrarna informera övriga föräldrar och barn, så att de inte blir skrämda eller illa till mods. 1. Ledaren ska prata med föräldern och påpeka att det som föräldern har sagt eller gjort inte passar i FUB-verksamhet. 2. Fortsätter föräldern med sitt beteende ska ledaren kontakta styrelsen eller kansliet som ska bjuda in förälder och ledare till samtal. Ledaren ska också erbjuda sitt stöd och hjälp i den mån det går. Ledare och förälder ska få säga sitt och föräldern ska erbjudas eller tipsas om stöd och hjälp.

6 3. Om föräldern ändå fortsätter ska barnet eller barnen erbjudas att fortsätta i verksamheten utan att föräldern är med. Om detta inte är möjligt på grund av barnets funktionsnedsättning ska föreningen försöka hitta extra ledare som avlastar föräldern under verksamheten. Föräldern ska också varnas för att barnet inte kommer att kunna fortsätta med verksamheten i förälderns sällskap om förälderns beteende fortsätter. 4. Föräldern stängs av från verksamheten. OM EN DELTAGARE BEHANDLAR EN ANNAN DELTAGARE ILLA Ledaren tar ett samtal och förklarar vilket uppförande vi ska ha inom FUB. Föreningens riktlinjer kan användas som hjälp. 1. Ledaren samtalar med den som blivit utsatt tillsammans med den som stått för kränkningen och försöker medla.. 2. Ledare och deltagare träffar någon från styrelse eller kansli för att hitta en lösning 3. Om det går att genomföra kan gruppen delas så att de som inte går bra ihop hamnar i varsin mindre grupp. Om inte det är möjligt, och det är tydligt att en deltagare kränker en annan, ska den som behandlat någon illa varnas för uteslutning ur verksamheten. 4. Om någon deltagare avsiktligt har kränkt någon annan vid flera tillfällen ska någon från AU delta i verksamheten som stöd under en period.

7 Om ledaren misstänker att någon utsatts för våld eller andra övergrepp i hemmet Ledaren ska kontakta kansliet som ska veta vem i föreningen som kan bistå med råd och vem som är ansvarig för anmälan till socialtjänst eller polis. Det är styrelsens uppgift att utse ansvarig inom eller utom styrelsen. Barn, föräldrar eller någon från föreningen kan ringa till BRIS (Barnens Rätt I Samhället) för att få råd och stöd. Deltagare som far illa (ex. sexuella övergrepp/trakasserier) Vem i föreningen kontaktar jag om jag oroar mig för/fått vetskap om en svår situation FUB-kansliet, / info@fubkarlstad.se En eller flera personer som AU / styrelsen utser. Kontaktuppgifter till dessa ska finnas i föreningens lathund. Vem i föreningen kontaktar socialtjänsten om det ska göras Den AU / styrelsen utser. Kontaktuppgifter till dessa ska finnas i föreningens lathund. Tel. till socialtjänsten (kommunens växel) Det är i första hand gode män som ska hjälpa vuxna med anmälan. Vem i föreningen informerar deltagaren Den som ledare, kansli och styrelse tror har deltagarens största förtroende. Vem informerar bostad eller god man eller förälder: Kansliet eller den styrelsen utser efter tillstånd av deltagaren om denna är över 18 år. Kontaktuppgifter till dessa ska finnas i föreningens lathund. Vem informerar berörda/drabbade och övriga deltagare Ledare, kansli eller den styrelsen utser. Kontaktuppgifter till dessa ska finnas i föreningens lathund. Vilket stöd finns i kommunen Anhörigcentrum kan hjälpa föräldrar, syskon och andra närstående med råd och stöd i besvärliga situationer.

8 Socialtjänsten kan ge råd och stöd per telefon. Kom ihåg att om den som arbetar i socialtjänsten får reda på vem det gäller så har han eller hon skyldighet att lämna in en så kallad orosanmälan, vilket kommer att leda till att en utredning av familjen startas. Vill man som ledare bara vädra sin oro och få hjälp att förstå om saken kan vara så allvarligt som man tror, men ändå tvekar att göra en anmälan, måste man komma ihåg att inte nämna namn på någon inblandad. Man kan också vända på det och använda sig av socialtjänsten genom att nämna namn om man inte vågar stå bakom en anmälan själv. Hur förankrar vi handlingsplanen och håller den levande år efter år: 5. När planen är fastställd ska den tas med till varje verksamhet i föreningen. Ledarna där får i uppdrag att informera alla deltagare om att det finns en plan och vem deltagarna ska vända sig till om något inträffar. Det är inte lämpligt att informera alla deltagare om alla steg, för ingen ska behöva bli rädd för konsekvenserna om de anmäler missförhållanden. Alla ska i alla fall veta att de först ska tala med ledaren och sedan med kansli, styrelse eller annan de känner förtroende för, och att dessa har som plikt att försöka förbättra saken. Handlingsplanen ska finnas som obligatorisk punkt på dagordningen vid varje årsmöte i föreningen. Handlingsplanen och alla uppdateringar ska skrivas i lättläst format. Hur följer vi upp handlingsplanen år efter år? I början av januari varje år ska vi se tillbaka på året som gått och gå igenom eventuella incidenter och dra lärdom av dem. Varje gång en ny verksamhet startar eller fortsätter efter ett uppehåll ska ledaren för verksamheten berätta om planen. I förlängningen är det lämpligt att göra en separat handlingsplan för var och en av de längre verksamheterna som pysselgruppen, grumssektionen och barn/syskongruppen. Vem/vilka är ansvariga för uppföljningen? Styrelsen, kansliet, ledare för respektive verksamhet.

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling i Karlstad Gymnastikförening

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling i Karlstad Gymnastikförening Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling i Karlstad Gymnastikförening Syfte Karlstad Gymnastikförening ska vara en trygg plats för medlemmar, ledare och föräldrar. Vår trygga

Läs mer

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling.

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Älvsjö AIK Simning IDROTT FÖR ALLA Syfte med handlingsplanen Vi vill att alla ska känna sig välkomna i vår förening, och bli bemötta

Läs mer

Åtgärder vid mobbning, kränkning eller diskriminering samt om ett barn far illa. DSK Spirornas Handlingsplan

Åtgärder vid mobbning, kränkning eller diskriminering samt om ett barn far illa. DSK Spirornas Handlingsplan Åtgärder vid mobbning, kränkning eller diskriminering samt om ett barn far illa DSK Spirornas Handlingsplan uppmärksammas varnas bearbetas bestraffas Fastställd 2015 04 01 Sid. 1(7) Rev. Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Handlingsplan. Mot mobbning, kränkningar och diskriminering. Förening: Gråbo gymnastikförening

Handlingsplan. Mot mobbning, kränkningar och diskriminering. Förening: Gråbo gymnastikförening Handlingsplan Mot mobbning, kränkningar och diskriminering. Förening: Gråbo gymnastikförening Vår förening har deltagit i utbildningen High Five via Rädda Barnen och SISU Idrottsutbildarna. Syftet är att

Läs mer

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. - Ålands Golfklubb Junior och Elitkommittén

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. - Ålands Golfklubb Junior och Elitkommittén Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling - Ålands Golfklubb Junior och Elitkommittén Innehållsförteckning Syfte med handlingsplanen:... 3 Förebyggande mål för säsongen... 3 Vägledande

Läs mer

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling.

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. IFK-BJÖRKÖ IDROTT FÖR ALLA Syfte med handlingsplanen Syftet är att vi i vår förening skall kunna agera med hjälp av denna handlingsplan.

Läs mer

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling.

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. SYFTE MED HANDLINGSPLANEN Selånger Bandy vill erbjuda barn och ungdomar en trygg social miljö. Syftet med denna handlingsplan är att

Läs mer

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. ÅRE SLK

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. ÅRE SLK Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. ÅRE SLK Syfte med handlingsplanen Att förebygga alla former av kränkande behandling. Skapa en beredskap för hur vi inom Åre SLK agerar

Läs mer

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Samt en plan för hur vi agerar om någon far illa (ex. sexuella övergrepp)

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Samt en plan för hur vi agerar om någon far illa (ex. sexuella övergrepp) Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Samt en plan för hur vi agerar om någon far illa (ex. sexuella övergrepp) Johannisbergs AIK Lika be JAIK lägger stor vikt i att alla

Läs mer

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Samt en plan för hur vi agerar om någon far illa (ex. sexuella övergrepp)

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Samt en plan för hur vi agerar om någon far illa (ex. sexuella övergrepp) mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Samt en plan för hur vi agerar om någon far illa (ex. sexuella övergrepp) Johannisbergs AIK Lika be JAIK lägger stor vikt i att alla ska behandlas

Läs mer

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling Frölunda HC Syfte med handlingsplan Syftet är att vi i vår förening skall kunna agera med hjälp av denna handlingsplan. Det ska finnas

Läs mer

BBK HF. Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Antagen av BBK HF styrelse Handlingsplanen framtagen av:

BBK HF. Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Antagen av BBK HF styrelse Handlingsplanen framtagen av: Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. BBK HF Antagen av BBK HF styrelse 20150209 Handlingsplanen framtagen av: Erik Öyen Pontus Nybom Malin Häggström Terese Lindström Morgan

Läs mer

IFK Helsingborg Friidrott

IFK Helsingborg Friidrott IFK Helsingborg Friidrott Handlingsplan mot mobbning, diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2017-04-22 rev 2017-09-28 Innehåll Syfte med handlingsplanen... 3 Föreningen mål... 3 Mål för

Läs mer

HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Trygg förening. Loggan

HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Trygg förening. Loggan HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Trygg förening Loggan Handlingsplanen gäller från nov 2015, revideras nov 2016 Sida 1 En trygg förening för alla vårt gemensamma

Läs mer

Innehåll. 1. Syfte sid Definitoner sid Mobbning sid Kränkning sid Diskriminering sid Förebyggande arbete sid.

Innehåll. 1. Syfte sid Definitoner sid Mobbning sid Kränkning sid Diskriminering sid Förebyggande arbete sid. Malmö 2016 Innehåll 1. Syfte sid. 3 2. Definitoner sid. 4 2.1 Mobbning sid. 4 2.2 Kränkning sid. 4 2.3 Diskriminering sid. 5 3. Förebyggande arbete sid. 5 3.1 Ledare sid. 5 3.2 Aktiva sid. 5 3.3 Föräldrar

Läs mer

Handlingsplan mot mobbing, diskriminering, kränkande behandling och förebyggande arbete mot sexuella övergrepp

Handlingsplan mot mobbing, diskriminering, kränkande behandling och förebyggande arbete mot sexuella övergrepp 2018-09-26 Handlingsplan mot mobbing, diskriminering, kränkande behandling och förebyggande arbete mot sexuella övergrepp Ludvika Hockey 1 Bakgrund. Styrelsen för Ludvika Hockey har beslutat om värdegrunder

Läs mer

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Nygårdskolan Innehåll 1 Vad är en likabehandlingsplan 4 2 Vad betyder diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR SID 1 (12) 2012-10-29 2018-03-21 FÖRSKOLAN GÖKBOET 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR Förskolan Gökboet Göksholmsbacken 45 SID 2 (12) Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Vallastadens skola En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla elever i skolan ska ha samma rättigheter.

Läs mer

Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016

Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016 Vi har en plan på Ektorpsringen för att alla ska behandlas lika bra! 2015/2016 Reviderad och fastställd 2015-08-25 Vad är det här för något? Det här är en skrift som talar om hur vi ska vara mot varandra.

Läs mer

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN ÅRSUNDA FÖRSKOLA 20130101-20131231 Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling 2014-06-24 Reviderad 2015-06-22 Verksamhetens namn Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns

Läs mer

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Buskhyttans skola lå 16/17 Vad handlar vår plan om? Den handlar om att alla barn på vår skola ska ha det bra och känna sig trygga. Vår plan talar

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Likabehandlingsplan 2017/18

Likabehandlingsplan 2017/18 EKTORPSRINGEN Likabehandlingsplan 2017/18 Senast reviderad och fastställd 2017-06-01 EKTORPSRINGEN Fotbollsgatan 2, 603 63, Norrköping. Expedition: 011-15 31 71 www.norrkoping.se/ektorpsringen Likabehandlingsplanens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion PLUGGPARADISET Vad betyder Plan mot diskriminering och kränkande behandling? Plan mot diskriminering och kränkande behandling är ett dokument

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA 2011-10-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning sid 1 Inledning och regelverk sid 2-3 Vad står begreppen för? sid 4-5 Diskriminering Trakasserier och kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Gläntans förskola 2015/2016

LIKABEHANDLINGSPLAN. Gläntans förskola 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN Gläntans förskola 2015/2016 Innehållsförteckning Inledning syfte 3 Vision och mål 4 Diskrimineringsgrunderna 4 Nulägesbeskrivning och kartläggning 5 Riskanalys 5 Handlingsplan 5 6 Utvärdering

Läs mer

Montessoriförskolan Oceanen/Atlantens

Montessoriförskolan Oceanen/Atlantens s LIKABEHANDLINGSPLA N Handlingsplan mot mobbing,diskriminering och kränkande behandling på Montessriförskolan Oceanen/Atlanten. Mål: ingen ska utsättas för mobbing,diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Lindgårdens förskola

Lindgårdens förskola Lindgårdens förskola 1. Inledning Det här är Vingåkers kommuns likabehandlingsplan. Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012 Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan Gäller from 1 april 2012 Revideras 15 mars 2013 Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Snöbollsgatans förskola 2014/2015

LIKABEHANDLINGSPLAN. Snöbollsgatans förskola 2014/2015 LIKABEHANDLINGSPLAN Snöbollsgatans förskola 2014/2015 Innehållsförteckning Inledning syfte 3 Vision och mål 4 Diskrimineringsgrunderna 4 Nulägesbeskrivning och kartläggning 5 Riskanalys 5 Handlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2017- Vt- 2018 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht- 2016- Vt 2017... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Växthuset 2010-06-15

Likabehandlingsplan. Förskolan Växthuset 2010-06-15 Likabehandlingsplan Förskolan Växthuset 2010-06-15 Tankarna nedan utgör förskolans värdegrund och ska synas i det dagliga arbetet. De tillsammans med lagtexter (se nedan) bildar tillsammans grunden för

Läs mer

IFK Lidingö Friidrott ska skapa en positiv livsstil där friidrotten, utgör attraktionskraft och inspiration i en miljö som präglas av gemenskap och

IFK Lidingö Friidrott ska skapa en positiv livsstil där friidrotten, utgör attraktionskraft och inspiration i en miljö som präglas av gemenskap och IFK Lidingö Friidrott ska skapa en positiv livsstil där friidrotten, utgör attraktionskraft och inspiration i en miljö som präglas av gemenskap och respekt för varandra. IFK Lidingö Friidrotts policy avseende

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Piratenskolan och Fritidshemmet i Kivik Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Målinriktat arbetet med att främja

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Upprättad 2018-04-18 gällande verksamhetsår 2017/2018 Bakgrund Vi är skyldiga att följa: FNs Barnkonvention (http://www.scribd.com/doc/34000103/barnkonventionen-i-sin-

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Sida 1 Likabehandlingsplanen är ett dokument som förklarar hur vi ska behandla varandra på vår skola, hur vi jobbar i skolan för att alla ska må bra

Läs mer

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Smygehamns förskola Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Upprättad 140228 Gäller till 150228 Fastställd av: Förskolechef Personal Innehållsförteckning 1. Inledning s. 3 2. Regelverk s.

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling 2017-08-01 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Östervångsskolan Läsåret 2017/2018 Ansvarig: Ann Holmström, rektor Antagen: 2017 1 (8) Inledning Östervångsskolan är en av Specialpedagogiska

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se 1.

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Rektor, Hagaskolan Dals Ed LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

Rektor, Hagaskolan Dals Ed LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 1 BAKGRUND Syfte Alla elever har samma rättigheter och skyldigheter flickor som pojkar och oavsett ålder, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SVENSBY SKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN SVENSBY SKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN SVENSBY SKOLA 2009/2010 Vårt gemensamma arbete på Svensby skola skall grundas på ömsesidig respekt och utformas så att eleverna får goda kunskaper och redskap för ett livslångt lärande.

Läs mer

Sida 1(8) Likabehandlingsplan. Olympens förskola. Likabehandlingsplan. Upprättad i oktober 2011

Sida 1(8) Likabehandlingsplan. Olympens förskola. Likabehandlingsplan. Upprättad i oktober 2011 Sida 1(8) Olympens förskola Likabehandlingsplan Upprättad i oktober 2011 2 Bakgrund och syfte Den nya lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (SFS 2006:67)

Läs mer

Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan.

Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan. Vi på Herrhagsskolan har en plan för att alla elever ska må bra och känna sig trygga i skolan. Herrhagsskolan 16/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vad handlar vår plan om? Den handlar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället 24 januari 2013 Plan mot diskriminering och kränkande behandling förskolan Fågelbo och fritidshemmet

Läs mer

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Planen mot diskriminering och kränkande behandling

Planen mot diskriminering och kränkande behandling Planen mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ekorren Avdelning Nyckelpigan 2013 Nyckelpigans plan mot diskriminering och kränkande behandling - Ingen får skada mig och jag får inte skada

Läs mer

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara Solglimtens Likabehandlingsplan En plan mot kränkande behandling Våga vara Jag vill som en blomma stark tränga tyst igenom asfaltsvägenshårda mark att slå ut i blom. Våga vara den du är och våga visa vad

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Kojans förskola 2016/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Kojans förskola 2016/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Kojans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrskenets förskola 2015/2016 Inledning Förskolan ska aktivt och medvetet inkludera likabehandlingsplanen i den dagliga verksamheten. Alla som vistas

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING För Vindelns fritidsgård och övrig kommunal ungdomsverksamhet Fastställd av utbildnings- och fritidsnämnden 2008-12-12, 87. Reviderad av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Stenhagenskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Stenhagenskolan Vi har olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad. Ska lära

Läs mer

INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F - 9. Läsåret 2015/2016

INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F - 9. Läsåret 2015/2016 INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F - 9 Läsåret 2015/2016 1 Inledning Bodals skola ska utmärkas av trygghet och trivsel. Det är nolltolerans i skolan vilket innebär

Läs mer

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan

Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Likabehandlingsplan med antimobbningsplan för enhet 7-9, Fröviskolan Läsåret 2018-2019 Värdegrund Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

BJÖRKHAGA FÖRSKOLA. Björkhaga förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

BJÖRKHAGA FÖRSKOLA. Björkhaga förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 BJÖRKHAGA FÖRSKOLA Björkhaga förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Bakgrund Alla förskolor och skolor ska ha en aktuell och levande plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2014- Vt- 2015 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht 2013 Vt 2014... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att främja

Läs mer

Vasa Gymnastik Framtagen efter Rädda barnens projekt High- five Idrott för alla www.rb.se/high- five

Vasa Gymnastik Framtagen efter Rädda barnens projekt High- five Idrott för alla www.rb.se/high- five Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling Vasa Gymnastik Framtagen efter Rädda barnens projekt Highfive Idrott för alla www.rb.se/highfive Syfte Alla medlemmar i Vasa Gymnastik

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar ska känna tillit och förtroende när

Läs mer

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevernas plan mot diskriminering och kränkande behandling Långsättersskolan 16/17 Vad handlar vår plan om? Den handlar om att alla barn på vår skola ska ha det bra och känna sig trygga. Vår plan talar

Läs mer

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan Inledning På Öppna förskolan ska alla känna sig välkomna och lika värda. Vi ser olikheter som en tillgång och ingen ska bli utsatt för kränkande behandling,

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen Personalstrategiska avdelningen Charlotta Lundberg likabehandlingsstrateg 044-309 33 13 charlotta.lundberg@skane.se BESLUT 2011-03-22 1 (2) Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling Beskrivning

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Månskenet

Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Månskenet Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 20131101-20141031 Stockslycke förskola avdelning Månskenet 1 Innehåll Inledning 2 Mål 2 Syfte 2 Förskolans mål enligt Lpfö

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Syfte Planen ska syfta till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. 1 Innehållsförteckning Vision Syfte FN:s konvention

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling GÖTEBORGS STAD Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Annedal 2016 Förskolorna: Leijonsparres väg, Seminariegatan 5, Seminariegatan 7, Skanstorget, Sveagatan. 2016-01-22

Läs mer

Fjärilens förskolas plan mot kränkande behandling

Fjärilens förskolas plan mot kränkande behandling Fjärilens förskola Fjärilens förskolas plan mot kränkande behandling vt 2019 ht 2020 1 Innehållsförteckning 1. Inledning sid 3 2. Vår Vision och genomförande sid 5 3. Arbete för att främja, förebygga och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult

Plan mot kränkande behandling. Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Plan mot kränkande behandling Gymnasieskola med särskole-elever Stenforsaskolan Sibbhult Fastställd den 5 oktober 2012 Innehållsförteckning Innehåll... 2 Plan mot kränkande behandling för Gymnasieskola

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Datum Sida 2014-03-12 1 (11) Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Upprättad 20140312 Dokumentägare Tuula Dajén Kulturchef Giltighetstid: Tillsvidare Postadress Besöksadress

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem.

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. 2013-01-10 Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. I barn- och elevskyddslagen står att alla verksamheter är skyldiga att ha en likabehandlingsplan. Likabehandlingsplanen syftar till

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Upprättad 16-01-15 1 Innehållsförteckning Mål

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

Förskolornas plan mot diskriminering och kränkande behandlig

Förskolornas plan mot diskriminering och kränkande behandlig Förskolornas plan mot diskriminering och kränkande behandlig Krokom 2013-01-01 Inger Olsson, förskolechef Innehåll Inledning...5 Bakgrund...6 Mobbning kännetecknas av:... 7 Befogade tillsägelser... 7 Lagar

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Bergmansgården Töreboda 14-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk.

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. Likabehandlingsplan Melleruds Förskola - 2016 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision: Melleruds Förskola är

Läs mer

Handlingsplan för att motverka mobbning, kränkning, diskriminering, trakasserier och övergrepp

Handlingsplan för att motverka mobbning, kränkning, diskriminering, trakasserier och övergrepp Handlingsplan för att motverka mobbning, kränkning, diskriminering, trakasserier och övergrepp 1 Malmö Civila Ryttareförenings handlingsplan Förord Det är viktigt att inte låta tystnaden tala! Malmö Civila

Läs mer

KORTTIDSBOENDET KOTTEN

KORTTIDSBOENDET KOTTEN KORTTIDSBOENDET KOTTEN LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2018-2019 Vår vision På Kotten ska barn/ungdomar och personal känna trygghet och trivsel. En grundläggande mänsklig

Läs mer

Kränkande behandling/mobbning går att stoppa!

Kränkande behandling/mobbning går att stoppa! Föräldra- och elevfolder 2015/16 Kränkande behandling/mobbning går att stoppa! Även om du inte tycker att ämnet berör dig just nu, ber vi dig läsa och spara foldern. Vi på Mariehällsskolan arbetar aktivt

Läs mer

Ledstjärnorna för LRKs värdegrund. Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke. Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete

Ledstjärnorna för LRKs värdegrund. Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke. Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete LURBO RIDKLUBBS LIKABEHANDLINGSPLAN Datum 20161103 1 (9) Ledstjärnorna för LRKs värdegrund Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete LRK

Läs mer

INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F 9. Läsåret 2013/2014

INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F 9. Läsåret 2013/2014 INFORMATION TILL ELEVER OCH FÖRÄLDRAR FRÅN TRYGGHETSRÅDET PÅ BODALS SKOLA F 9 Läsåret 2013/2014 Inledning Bodals skola ska utmärka as av trygghett och trivsel. Det är nolltolerans i skolan vilket innebär

Läs mer