Utvärdering av försöket Nord/Syd linjen samt fortsatt hantering 2016.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering av försöket Nord/Syd linjen samt fortsatt hantering 2016."

Transkript

1 1(8) Trafikavdelningen Sjötrafiksektionen Handläggare Sara Catoni TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden , punkt 28 Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Utvärdering av försöket Nord/Syd linjen samt fortsatt hantering Ärendebeskrivning Ärendet innehåller information till trafiknämndens ledamöter avseende genomförd utvärdering av försök med kollektiv tvärtrafik med båt den s.k. nord/syd linjen inom ramen för skärgårdens linjetrafik. Ärendet innehåller också förslag till fortsatt hantering Beslutsunderlag Förvaltningschefens tjänsteutlåtande den 3 november Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård, Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att godkänna utvärdering av den Nord/Sydliga linjen; att uppdra åt förvaltningschefen att genomföra upphandling avseende Nord/Sydlinjen för en period om 9 veckor under år 2016 inklusive att fatta anskaffningsbeslut, fastställa förfrågningsunderlag, fatta tilldelningsbeslut samt teckna upphandlingskontrakt samt att, efter att kontraktet överlåtits till WÅAB, inom ramen för förvaltningsuppdraget avseende bolaget förvalta kontraktet, varvid ändringar och tillägg till upphandlingskontraktet som ryms inom fastställd budget ska fattas i enlighet med gällande beslutsordning; samt att i övrigt förklara paragrafen omedelbart justerad.

2 2(8) Trafikavdelningen Sjötrafiksektionen TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Förvaltningens förslag och motivering Sammanfattning Utvärdering har gjorts avseende den försöksverksamhet som genomfördes år 2015 av nord/sydliga linjen. Försöket pågick under en period om 9 veckor. Avtalet löpte ut i september Utvärderingen visar på en del synpunkter och brister som förvaltningen behöver överväga i den händelse försöksverksamheten permanentas. För att få ett bättre underlag för att utvärdera trafiken föreslår förvaltningen att försöket forsätter även sommaren Föregående avtal är inte förlängningsbart varför en ny upphandling måste genomföras. Bakgrund Nord/sydlinjen är en tvärförbindelse med båt mellan Stockholms norra och södra skärgård. Den har gett möjlighet till alternativa resor mellan befintliga linjer samt till och från replipunkterna som idag trafikeras i ost-västlig riktning. Trafiken har bedrivits som ett försök under sjötrafikens sommarturlista. Trafiken upphandlades under sommaren år 2014 och tilldelningsbeslut fattades i december Stavsnäs Båttaxi, Skärgårdstrafik och Charter AB utsågs till trafikleverantör. Trafiken har bestått av två fartyg i två omlopp, dels mellan Arholma i norr till Dalarö, dels från Utö i söder till Möja. På Utö har trafiken bestått av en upphandlad busslinje mellan Gruvbryggan och Ålö där ordinarie båttrafik till Nynäshamn har anslutit som en del av Nord/sydlinjen. Trafiken bedrevs under perioden 15 juni till 16 augusti. Utvärdering Utvärderingen av försöket har omfattat antal passagerare, biljettförsäljning, gods samt delar av trafikleverantörens utvärdering och övriga intressenters åsikter. Antal passagerare Det totala antalet passagerare som reste med den nord/sydliga linjen uppgick till knappt , varav i ordinarie trafik. Under senare delen av sommaren ökade passagerartillströmningen markant, se diagram nedan. Av det totala antalet passagerare uppgick antalet betalande till knappt

3 Vecka 25 Vecka 26 vecka 27 vecka 28 vecka 29 vecka 30 vecka 31 vecka 32 vecka 33 Antal passagerare 3(8) Trafikavdelningen Sjötrafiksektionen TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Datum Antalet betalande passagrare per månad samt totala antalet passagerare under försökets samtliga veckor fördelade sig enligt nedan Antal passagerare fördelade under försökets samtliga veckor Antal passagerare Bryggor med flest av - och påstigande har varit Simpnäs, Arholma, Stämmarsund, Finnhamn, Möja (Berga/Möjaström), Stavsnäs, Styrsvik, Rögrund, Dalarö, samt Gruvbryggan. Flera av dessa bryggor var start- eller slutbrygga för resan. Vid 14 tillfällen förstärktes den ordinarie trafiken med extrabåtar för att klara passagerartillströmningen.

4 4(8) Trafikavdelningen Sjötrafiksektionen TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Biljettförsäljning Antal sålda biljetter fördelat över de olika taxorna Antal sålda biljetter Helt pris Red pris Taxa Taxa Taxa Taxa Taxa Taxa Summa Antal passagerare som betalade med periodkort Antal validerade biljetter 5-dagarsbiljett 858 Ungdomsbiljett 6 mån 73 Ö-kort dagar Helt dagar Red 135 Summa 2133 Godstransporter Det har förekommit mindre transportvolymer av bl. a fisk från Ornö till Nämdö vilket normalt måste transporteras landvägen via godsterminalen i Västberga för att nå sin destination. Efterfrågan från godskunderna har varit ganska låg men det har fungerat till belåtenhet och uppfattas som en smidig lösning bland skärgårdens företagare. Leverantörens och intressenters utvärdering och synpunkter Stavsnäs Båttaxi - trafikutövaren Leverantörens utvärdering finns i sin helhet som bilaga 1. Nedan lämnas ett utdrag ur denna.

5 5(8) Trafikavdelningen Sjötrafiksektionen TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Det största önskemålet som besättningarna tagit emot både från passagerare och anläggningarna längs med vägen är att det skulle behövas fler turer/dag. Passagerare vill ha möjlighet att resa från en fastlandsbrygga, kliva av vid en brygga för lunch, för att sedan resa vidare senare på dagen. Lösningen kan vara en tredje båt som trafikerar den mittersta delen av sträckan. Med en tredje båt uppnås flera fördelar, såsom ökade möjligheter att stanna vid olika ställen och att dela upp sin resa i kortare etapper. Med en tredje båt så blir det möjligt för den norra och södra båten att vända och köra en ytterligare tur till per dag. I tillägg får gärna den tredje båten vara större med soldäck och fullt kafeteriautbud, då även det har av en del passagerarna upplevts som att de två båtarna har varit i minsta laget för den långa resan som de gör. Summering - Försöket har vart väldigt lyckat! Besättningarna och resenärerna har i stort sätt endast haft gott att säga om linjen. Sammantaget har båtarna varit lagom för uppdraget även om de stundtals gått fullsatta. Huruvida vädret påverkat linjen positivt eller negativt är svårt att säga, men vi har inte märkt något större tapp de dagar det regnat, snarare tvärt om. Vi tror att en soligare sommar kanske gynnat det övriga linjenätet mer än Nord/Sydlinjen. Vi vet att många har åkt linjen endast för att åka båt, att man kan ha valt att åka just nord/sydlinjen pga. det osäkra vädret istället för att åka till t.ex. Sandhamn eller Grinda Utvärdering från SIKO, Skärgårdens intresseföreningar och kontaktorganisation Utvärdering finns i sin helhet som bilaga 2. Nedan är ett utdrag ur denna. Bra exempel är Östanviks gård med gårdsbutik vid Östanviks brygga som Nord/Syd-linjen trafikerat, har fått många spontanbesökare under sommaren och som varit mycket nöjda med sitt Nämdöbesök. Även Skärgårdsmuseet i Sand har fått nya besökare och att göra dagsutflykter till Nämdö från Dalarö och Ornö har visat sig vara populärt. Marknadsföring, WÅAB:s informationsmaterial om Nord/Syd-linjen har varit mycket bra och användbar och reklam i tunnelbanan tror vi var helt rätt. Det gäller att nå Stockholmarna. Däremot verkar kommunernas visit -material spridits dåligt över kommungränserna. I Värmdö kommun hade man till sommaren tagit fram nya fina ö-foldrar men öarna fick tyvärr inte ut varandras ö-foldrar. En miss som förstås ska repareras till nästa år. Utvärdering från Skärgårdens Trafikantförening Utvärdering finns i sin helhet som bilaga 3. Nedan är ett utdrag ur denna.

6 6(8) Trafikavdelningen Sjötrafiksektionen TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Med tanke på passagerartillströmningen under sommaren 2015 visade det sig att ordinarie fartyg i trafiken, m/s Cascad och m/s Gripen, inte har haft tillräcklig passagerarkapacitet. Operatören för trafiken skall ha beröm för att ha visat god förmåga till improvisation samt få fram förstärkningstonnage, allt för att kunna genomföra turer med mycket passagerare. Fartygens besättningar har också med stor hjälpsamhet, gott humör och engagemang genomfört trafiken. Vid en fortsättning till 2016 vore det önskvärt med fartyg med bättre kapacitet än hittillsvarande tonnage. Det har också framförts önskemål om mer cafeteria servering, större uteutrymmen på fartyg samt likaså utrymmen för bagage och cyklar. Utvärdering från Facebook- gruppen nord/sydlinjen På Facebook finns en oberoende grupp under namnet nord/syd. Här återfinns en mängd kommentarer och synpunkter avseende såväl fartyg, besättningar, resmål. Här finns även förslag till förbättringar med mera. Gruppens diskussioner återges i sin helhet i bilaga 4. Ekonomiska konsekvenser av försöket Den totala kostnaden för försöket uppgick till 5,5 mnkr, varav 4,5 mnkr avser trafikuppdragsersättning (inkl. busstrafik) samt förstärkningstrafik vid toppar och 1 mnkr avser marknadsföringskostnader. Trafikersättningen för de upphandlade fartygen var SEK/utbudstimme med kapaciteten 60 passagerare och 16 knop. Uppskattad snittkostnad för annan skärgårdstrafik är ca SEK/utbudstimme med snittkapacitet 150 passagerare. Nord/Sydförsöket var upphandlat med låga krav på kvalitet, miljö etc., därav låg kostnad/utbudstimme. Vår bedömning är att om vi ska öka kvalitetsnivån på trafiken (bland annat utifrån synpunkter i utvärderingen) kommer kommande upphandling att bli dyrare (gissningsvis mer i linje med kostnaden för annan trafik, d.v.s., ca 50 % dyrare än försökskostnaden). Sociala konsekvenser av försöket Under försöksperioden har fartyg med begränsad tillgänglighet upphandlats. Orsaken till detta har varit såväl den korta tiden mellan planering till upphandling samt en brist på tillgänglighetsanpassat tonnage i aktuell storlek. De fartyg som använts har kapacitet att ta en rullstol men till har till exempel inte någon handikapptoalett.

7 7(8) Trafikavdelningen Sjötrafiksektionen TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Utöver brister i fartygens tillgänglighet finns även brister i tillgänglighet på resmålen. Den kan handla om att det från bryggan inte finns utan bryggan ansluter istället direkt mot naturen såsom klippor och skog. Förslag till hantering 2016 Utvärderingen visar på en del synpunkter och brister som förvaltningen behöver överväga i den händelse försöksverksamheten permanentas. För att få ett bättre underlag för att utvärdera trafiken samt också få tid och möjlighet att överväga lämplig kvalitetsnivå och finansiering vid en eventuell fortsättning föreslår förvaltningen att försöket forsätter även sommaren En sådan fortsättning föreslås i princip vara i den omfattning och på den kvalitetsnivå som försöket under Föregående avtal är inte förlängningsbart varför en ny upphandling måste genomföras. Då tidplanen för en sådan upphandling blir knapp föreslås att förvaltningschefen uppdras att genomföra upphandlingen. Då försöket för sommaren 2016 föreslås vara i den omfattning och på den kvalitetsnivå som försöket under 2015 uppskattas kostnaden till ca 4,5 mnkr. Någon särskild marknadsföringskampanj föreslås inte för Ett nytt/fortsatt försök under sommaren 2016 inryms inte i trafikförvaltningens ekonomiska ramar för 2016, men som följd av landstingsfullmäktiges beslut om budget för 2016 behöver trafikförvaltningen säkerställa finansiering. Vad gäller ekonomiska och sociala konsekvenser i övrigt hänvisas till vad som anges ovan under utvärderingen i försöket. Ragna Forslund T.f. förvaltningschef Sara Catoni Trafikdirektör

8 8(8) Trafikavdelningen Sjötrafiksektionen TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen)

9 Utvärdering Nord/Syd 1 Nord/Sydlinjen 1.1 Bakgrund Trafikförvaltningen beslöt hösten 2014 att bedriva en försökstrafik på sträckan Arholma Nynäshamn under sommaren 2015, allmänt kallat tvärlinjen eller Nord/Sydlinjen. Uppdraget gavs till Waxholmsbolaget att upphandla trafiken och en upphandling publicerades på Tendsign i oktober Stavsnäs Båttaxi & Charter AB svarade på upphandlingen som skickats ut av Waxholmsbolaget och i februari 2015 tilldelades vi trafiken då vi hade det mest fördelaktiga anbudet. 1.2 Uppdraget Linjen, som drevs som en försökslinje under sommarturlistan 2015, trafikerades 7 dagligen med 3 fartyg samt en buss från Arholma till Nynäshamn. Av dessa så stod Stavsnäs Båttaxi för 2 av fartygen. 2 Båtarna Stavsnäs Båttaxi är en samarbetsorganisation för fler mindre rederier och när upphandlingsunderlaget för Nord/Sydlinjen publicerades stod det klart att 2 av våra fartyg (Cascad & Gripen) motsvarade beställarens krav. Då beställaren även kravställt att uppdragstagaren skulle stå för ersättningstonnage vid haverier så knöts ytterligare 3 fartyg till anbudet (Madam, Sunnan & Södertörn). 2.1 Cascad Cascad är byggd 1986 och går sedan många år i trafik för Waxholmsbolaget med Stavsnäs som hemmahamn. Fartyget har certifikat för 60 passagerare. Cascad har huvudsakligen trafikerat sträckan Gruvbryggan Möja (t/r) måndag fredag samt vissa helger. Fartyget har gått nästintill felfritt under hela sommaren med endast mindre tekniska problem. Fartyget har på vissa sträckor på linjen t.ex mellan Stavsnäs Styrsvik samt Dalarö Rögrund vart överbelastad med stort resandeantal. 2.2 Gripen Gripen är byggd 1981 och köptes in av Madam Rederi under hösten Fartyget har Stavsnäs som hemmahamn och har certifikat för 65 passagerare. Gripen har kört sträckan Arholma Nord Dalarö 7 dagar i veckan med ett serviceuppehåll i Stavsnäs på 3 timmar 2 dagar i veckan. Fartyget har gått nästintill felfritt under hela sommaren och fick otruligt nog sista trafikdagen ett haveri på ena huvudmaskinen samt en incident då fartyget blivit påseglat under service uppehåll i Stavsnäs. Fartyget har stundtals var överbelastad mellan Finnhamn/Möja Stavsnäs med stort resandeantal.

10 2.3 Sunnan Sunnan är byggd 1968 och ägdes fram till 90-talet av Waxholmsbolaget. Fartyget har certifikat för 200 passagerare. Sunnan har kört sträckan Gruvbryggan Möja fredag eftermiddag söndag samt funnits standby för eventuella haverier under veckorna. Då vi till en början misstänkte att södra delen av linjen skulle bli överbelastad satte vi in Sunnan som första båt, men redan efter första trafikdagen märkte vi att behovet av Sunnans kapacitet inte förelåg och Cascad tog över trafiken. Sunnan har haft problem med varmgång i drivlinan och har haft svårt att hinna med turlistan stundtals. 2.4 Madam Fartyget är byggt 1996 och har certifikat för 198 passagerare. Fartyget har sin hemmahamn på Runmarö och utför sedan tidigare ca 1500 trafiktimmar på uppdrag av Waxholmsbolaget. Madam har funnit tillgänglig måndag-torsdag som förstärkningsbåt samt ersatt Gripen måndagar och torsdagar då Gripen stannat i Stavsnäs för service/underhåll. 2.5 Extrabåtar Ett antal extrabåtar har använts under sommaren då vi vissa trafikdagar varit överbelastade: Nässlan II Förstärkte trafiken Stavsnäs Stämmarsund vid 2 tillfällen Vindbådan Förstärkte trafiken Gruvbryggan Dalarö vid 2 tillfällen Långvik Förstäkte trafiken Dalarö Rögrund vid 1 tillfälle Holly Förstäkte sträckan Möja Stavsnäs vid 1 tillfälle Bella Förstärkte sträckan Möja Stavsnäs vid 1 tillfälle Doc & Hemta Förstärkte på sträckan Dalarö/Rögrund Stavsnäs samt Styrsvik Stavsnäs vid ett antal tillfällen. Svea Sandö Förstärkte trafiken Stämmarsund Stavsnäs vid 2 tillfällen * Rospiggen Förstäkte trafiken Simpnäs Finnhamn vid 2 tillfällen * * Vid dessa tillfällen förutspådde vi att behovet av förstärkning fanns, något som sedan visade sig inte behövas. 3. Linjen 3.1 Nynäshamn-Ålö Trafiken kördes uteslutande av Utö Express som drivs av Utö Rederi enligt ordinarie trafikavtal. Innan trafikstart kontaktade vi Utö Rederi och inledde ett samarbete som innebar att de skulle rapportera till oss vid avgång från Nynäshamn hur många som beräknades skulle åka vidare med Nord/Sydlinjen ett samarbete som fungerade mycket väl! På så sätt fick vi nästan 1,5 timme på oss att ordna fram förstärkningsbåtar vid behov. Madam som måndag-torsdag ligger still i Stavsnäs från 08:30 hann t.ex ner till Gruvbryggan i tid till avgång. Dessvärre blev Utö Express sen vid ett antal gånger p.g.a. ombyggnationen av Nynäsbanan.

11 3.2 Ålö-Gruvbryggan Bussen mellan Ålö och Gruvbryggan drevs av Qmulus AB som i sin tur är en av delägarna i Madam Rederi. Bussen var specialdimensionerad för att klara begränsningarna på axeltrycket på Ålöbron. Bussen blev ofta sen då restiden för Utö Express respektive bussen varierade kraftigt med belastningen. Bussen har varit lagom dimensionerad för uppdraget. Endast en gång under trafikperioden behövdes förstärkning ringas in från Utö Taxi. 3.3 Gruvbryggan-Möja Sträckan trafikerades av Cascad måndag-fredag lunch samt av Sunnan fredag lunchsöndag. Denna uppdelning beskrev vi redan vid upphandlingsmomentet och tanken var dels att avlasta Cascad och ge möjlighet till service/underhåll samt att Cascad har egen trafik på helger som drivs i Stavsnäs Båttaxis regi. Vi förutspådde även att passagerarantalet skulle öka över helgerna varvid Sunnan var ett bättre val. Cascad har inte haft några problem med att hålla turlistan, och även om man kom iväg sent från Gruvbryggan så var man oftast ikapp uppe vid Stavsnäs. Sunnan och Madam hade däremot svårt att hinna med turlistan och då främst runt Nämdö. Detta för att Cascad kan hålla något högre fart då hon ger mindre svallvågor. Sträckan har stöttats av Madam som kunnat ersätta Cascad när vi fått indikationer att många skulle åka med linjen, samt av Vindbådan och Långvik. Kritiska sträckor på linjen belastningsmässigt var mellan Dalarö Rögrund och mellan Styrsvik Stavsnäs. Genom vårt samarbete med Utö Rederi har besättningen på Utö Express försökt uppskatta antalet resenärer som förväntades resa vidare från Gruvbryggan. Vid 2 tillfällen blev dock båten fullsatt från Gruvbryggan utan att vi fått någon förvarning detta då grupper övernattat på Utö och rest vidare på morgonen. Flertalet av passagerarna på linjen reste sträckan Gruvbryggan Dalarö samt Gruvbryggan - Stavsnäs utan att besöka några öar på vägen. Med andra ord så åkte man nord/sydlinjen endast för att åka båt och fika ombord. I övrigt var det många resenärer till/från Fjärdlång, mellan Dalarö och Rögrund samt mellan Styrsvik och Stavsnäs. 3.4 Arholma-Dalarö Sträckan trafikerades nästan uteslutande av Gripen med undantag på sträckan Stavsnäs Dalarö 2 gånger i veckan då Gripen stannade i Stavsnäs för service/underhåll. Detta visade sig vara en mycket framgångsrik åtgärd då vi så gott som inte haft några driftsstörningar på Gripen trots att hon har kört ca 12 timmar / 7 dagar i veckan. Gripen har inte haft några problem att hålla turlistan, mycket tack vare att Själbottna blev en beställningsbrygga. De tillfällena Själbottna angjordes blev det marginella förseningar på bryggorna efter Själbottna, men besättningen kunde snabbt jobba ikapp förseningen efter 2-3 bryggor. Kritiska sträckor har vart mellan Stavsnäs Möja Finnhamn och även 3-4 gånger hela vägen upp till Stämmarsund. Resandet har vart väldigt svårt att förutspå. Ena dagen kunde det stå 25 personer i Simpnäs som ville åka till Stavsnäs, och andra dagar så var det Kapellskär där det stod lika många resenärer. Vid dessa tillfällen var det främst olika PRO-föreningar som planerat för en utflykt längs med linjen och man åkte då oftast till Stavsnäs eller Dalarö

12 utan att kliva av på några bryggor längs med vägen. I övrigt så uppfattar besättningen ombord att det var väldigt många övernattande gäster som reste med linjen. De gånger vi försökt att planera för att köra med förstärkningstrafik har behovet inte funnits, men däremot var vi tvungna att vid 3-4 tillfällen ringa in förstärkning då det helt plötsligt blev oväntat många resenärer på linjen. Detta mycket på grund av de grupper som dök upp utan förvarning. 3.5 Turlistan Turlistan har varit bra lagd. Det har inte varit några problem med att hinna med anslutningarna förutom på helgerna vid Berg de gånger Sunnan/Madam kört programmet. Att Själbottna blev en beställningsbrygga var mycket bra då det annars hade inneburit att vi fått köra betydligt hårdare med båtarna med ökad bränsleförbrukning som följd, samt det låga resandeantalet från Själbottna (endast 82 till/från) hade inneburit många tomkörningar till Själbottna brygga. Anslutningen mellan båten och bussen vid Ålö var för snäv, där skulle man behöva lägga in 5 minuter extra. Ska större båtar trafikera södra delen så måste även turlistan kring Nämdö ses över. 3.6 Gods Det har befordrats en begränsad mängd gods (kollin som inte haft en medföljande passagerare) under försöksperioden. Detta har främst vart från Ornö Kyrka (fisk) samt en hel del gods från Stavsnäs till Utö som kommit till fel terminal. 3.7 Incidenter & haverier Inga större incidenter eller haverier har inträffat under trafikperioden. Gripen drabbades av ett maskinhaveri på sista turen mot Arholma den 15 augusti och blev liggande i Stavsnäs samt den 22 juni då Gripen blev påseglad av godsfärjan Olliver i Stavsnäs och fick gå till varv för reparation men kunde vara åter i trafik efterföljande dag. Cascad fick problem med en generator men kunde köra vidare sin tur utan problem. Bussen fick motorstopp p.g.a. att någon stulit bränsle över natten. Gripen fick assistera en fritidsbåt som fått motorstopp utanför Söderöra. 3.8 Samverkan med näringsidkare I maj gjordes ett utskick till samtliga anläggningar längs med linjen där vi ville erbjuda ett samarbete kring matbeställningar till fartygen. Syftet var att kunna erbjuda anläggningarnas menyer ombord då vi själva hade en begränsad cafeteria ombord. När vi nämnde detta vid första tillfället ute på Älvsjömässan i mars så mottogs detta väl av anläggningarna, men det var endast 3 anläggningar som sedan svarade på vårt utskick och som kunde erbjuda sig att leverera mat till fartygen. 5. Press & media Ett flertal medier har under sommaren rest med linjen. Det har vart otroligt bra reportage och linjen har verkligen framställts som en succé. DN skrev en helsida, SVT/ABC gjorde ett 3 minuters reportage och även Skärgårdstidningen och Skärgårdsradion har kontinuerligt rapporterat om linjen. På sociala medier har den fristående sidan Nord/Syd linjen på Facebook varit en mycket bra informationsplattform där man anordnat fototävlingar samt informerat om

13 evenemangstips längs med resan. Samarbetet med dem som ligger bakom sidan bör fördjupas inför nästa säsong. Även Stavsnäs Båttaxi har via sin Facebooksida berättat om linjen och givet tips till resenärer. 6. Kundundersökning Se bilaga 7. Förslag till utveckling Det största önskemålet som besättningarna tagit emot både från passagerare och anläggningarna längs med vägen är att det skulle behövas fler turer/dag. Man vill kunna resa från en fastlandsbrygga, kliva av vid en brygga för lunch, för att sedan resa vidare senare på dagen. De resenärer som har bott på Arholma, Östersjö och Lidö har även tyckt att båten gått för tidigt då de behövt checka ut innan frukost. Lösningen skulle vara en tredje båt som trafikerar sträckan Finnhamn Dalarö, så att både norra & södra båten kan vända tillbaka och köra ytterligare en tur. På så sätt skulle man lösa dels problemet att båtarna stundtals vart fullsatta, men även det faktum att vi endast kunnat erbjuda en begränsad cafeteria ombord och att man då kan dela upp sin resa i kortare etapper. De som vill resa hela vägen behöver göra 2 båtbyten istället för 1. För att möjliggöra detta måste dock biljetten man löser för aktuell sträcka även gälla om man väljer att hoppa av på vägen för att sedan resa vidare med samma båt (endast aktuellt för de som löser enskilda biljetter). Båten mellan Finnhamn Dalarö skulle dessutom kunna vara lite större för att avlasta de kritiska sträckor som vi identifierat under sommaren. Avlastningen skulle även hjälpa det övriga linjenätet på dessa sträckor, främst Möja-Stavsnäs där resenärerna sparar minst 1 timmes resväg istället för att åka till Sollenkroka. 8. Summering Försöket har vart väldigt lyckat! Besättningarna och resenärerna har i stort sätt endast haft gott att säga om linjen. Sammantaget har båtarna varit lagom för uppdraget även om dom stundtals gått fullsatta. Huruvida vädret påverkat linjen positivt eller negativt är svårt att säga, men vi har inte märkt något större tapp de dagar det regnat, snarare tvärt om. Vi tror att en soligare sommar kanske gynnat det övriga linjenätet mer än nord/sydlinjen. Då vi vet att många åkt linjen endast för att åka båt mellan 2 fastlandsbryggor så kan man ha valt att åka just nord/sydlinjen pga det osäkra vädret istället för att åka till t.ex Sandhamn eller Grinda.

14 Sid 1 av 2 Utvärdering av säsongen 2015 (Nord-sydliga Linjen) 1/ Som en av administratörerna för Facebook-sajten Nord-Sydliga Linjen : Trots varierande kunskap gällande datorer och nyttjandet av FaceBook som plattform, har de flesta öarna längs N/S-linjens sträckning anslutit sig och medverkat som redaktörer på sidan. Inför en förlängning 2016 bör en grundlig analys göras gällande förutsättningar och behov på respektive ö, vilket skulle kunna bidra till en mer sammanhållen information. Ur ett brett perspektiv kan vi konstatera att det skapats ett nätverk mellan öarna och att informationen kommer direkt från källan. - Förslagsvis skulle dessa webmasters/redaktörer på öarna få en ekonomisk kompensation för sitt idag ideella arbete, vilket skulle uppmuntra till ett större engagemang. (BLIDÖ/Brismo) - Jag är administratör för ett antal facebook-sidor: Nämdö Hembygdsförening, Djurö-Möja-Nämdö Församling, Nämdö Fiber, SIKO och Nord-Sydliga Linjen. Det har varit väldigt smidigt att utnyttja FB:s evenemangsfunktion vid publika evenemang på ön, som sen nått många via N/S faceboksida. (NÄMDÖ/Nilla Söderqvist) 2/ Synpunkter från Nämdö Hembygdsförening (medlem i SIKO), Nämdöskärgården: Vi är väldigt glada för den nya linjen och vi har mött många under sommaren som hittat till Nämdö tack vare den nya linjen och som gillat vår ö som utflyktsmål. Vi fick ju en ny replipunkt med Dalarö också. Roligt att linjen har gått så bra trots (eller kanske tack vare?) det lite ovanliga sommarvädret. Tyvärr har Nämdö bara trafikerats av båten som kört den södra delen av linjen (Cascad) vilket komplicerat besöken något. Bra exempel Östanviks gård med gårdsbutik, vid Östanviks brygga som Nord/syd-linjen trafikerat, har fått många spontanbesökare under sommaren och som varit mycket nöjda med sitt Nämdöbesök. Mycket bra med Östanviks brygga som även Bullerölinjen trafikerar. Även Skärgårdsmuseet i Sand har fått nya besökare och man har särskilt märkt av det då besökarna kommer i omgångar, först i anslutning till Roslagens anlöp till Sand och sen efter Cascads anlöp i Solvik. Att göra dagsutflykter till Nämdö från Dalarö och Ornö har visat sig vara populärt. Nämdö saknar tyvärr tillräckligt med uthyrningsstugor Östanviks gård har för närvarande två uthyrningsstugor och de har varit fullbesatt hela sommaren. Tyvärr är det sen flera år mycket ont om övernattningsmöjligheter på själva Nämdö i övrigt. Endast vandrarhemsön Rögrund i Nämdöskärgården, som trafikerats av båda båtarna, har bra övernattningskapacitet. Vi kommer att jobba för att antal uthyrningsstugor ska bli fler på Nämdö till kommande säsonger, ifall linjen blir kvar. Dagsutflykter Bofasta och fritidsboende i Nämdöskärgården har inte kunnat göra dagsutflykter till närbelägna större öar på grund av att Nämdö endast trafikerats av den södra båtlinjen. Eftersom både bofasta och fritidsboende är utspridda på flera öar utan W-båtsförbindelse och behöver pendelparkera sin båt för att kunna åka med N/S-linjen hade Sands brygga mitt på ön med fria gästplatser också varit ett bra alternativ. En möjlighet finns kanske att kombinera N/S-linjen med ordinarie sommarturlista? En dagsutflykt trots allt Då den sydliga turen varje dag gjorde en tomtur på morgonen från Stavsnäs till Utö och tomtur i andra riktningen på kvällen blev vi av Stavsnäs Båttaxi erbjudna att åka med på denna tomtur för ordinarie pris. En dag under N/S-linjens sista vecka testades detta. Vi blev nio resande som på så sätt kunde göra en dagsutflykt t&r Utö. Vi kunde dessutom börja och sluta färden med ordinarie Nämdörutt (Roslagen), till och från Saltsjöbaden, då den tajmade tomturen riktigt bra både morgon och kväll. Vi kom från bryggorna: Kalkberget, Västanvik, Sand, Bunkvik och Uvö och gick av på Rögrund där väntade ca en

15 Sid 2 av 2 timme innan Cascad hämtade upp oss. Vi fick sen hela 7 timmar på Utö, där vi hyrde cyklar och hann med både Utö och Ålö utan stress. Önskemålet är att man skulle kunna göra samma typ av dagsutflykt nästa sommar men även då till Ornö, Dalarö och Kymmendö exempelvis. Om upplägget blir lika förstås, det beror ju på vem som kör ;-) Turistinfo WÅAB:s infomaterial om N/S-linjen har varit mycket bra och användbar, reklam i tunnelbanan tror vi var helt rätt. Det gäller att nå stockholmarna. Däremot verkar kommunernas visit -matrial spridits dåligt över kommungränserna. I Värmdö kommun hade man till sommaren tagit fram nya fina ö-foldrar men öarna fick tyvärr inte ut varandras ö-foldrar. En miss som förstås ska repareras till nästa år. När vi även förstod att det saknades turistinfo om vår skärgård på flera ställen skickade vi Nämdö-matrial med Cascad (endast söderut) och fick, efter förfrågan, turistinfo-marial från Dalarö turistbyrå. Personal och frakt Rögrunds Vandrarhem & Servering har haft fyra personal som nyttjat N/S-linjen från Dalarö resp Ornö för att ta sig till och från jobbet. Mycket positivt. Positivt också att varor smidigt skickats från exempelvis Ornö (fisk) till Östanviks gårdsbutik. Grönsaker mm har skickats från Östanviks gård till Rögrunds sommarservering. Vid flera andra tillfällen har man nyttjat linjen både norrut och söderut från Nämdö för att skicka med varor, som exempel turistinformationmaterial. På Rögrund har man inte märkt så stor skillnad i antal besökare till vandrarhemmet annat än att vandrarhemsgästerna nu mycket lättare kan färdas med båt mellan vandrarhemsöarna, vilket upplevts som positivt. Serveringen har fått fler lunchgäster från fastlandet via det så närbelägna Dalarö, men många har också kommit från Ornö (också jättenära) och Utö med N/S-linjen, lunchat på Rögrund för att sen åka tillbaks eller vidare norrut. Sammanfattningsvis, en linje kanske främst för turister i denna utformning Positivt att kunna färdas mellan öarna, även om många bofasta egentligen hade fullt upp hemma på den egna ön mitt i högsäsong och troligtvis inte hann åka så mycket med den nya linjen som man kanske velat. Vi hoppas förstås på en fortsättning och gärna mer kombinerat med våra ordinarie turer så vi i större utsträckning kan nyttja våra trafikbryggor i Nämdöskärgården bättre. Båtarnas tonnage bör anpassas efter pengapåsen i första hand. Vi tyckte det funkade bra med Cascad (den enda båt vi har erfarenhet av från i somras då Gripen endast passerade Nämdös västra sida utan angöring). Bättre att snabbt och smidigt ta sig mellan öarna så att själva linjen funkar tidsmässigt. Bra förstås med större båtar som fanns tillgängliga när passagerarantalet krävde det och imponerande att man fick till det. Om man ska utöka själva perioden bör det ske i symbios med öarnas förmåga att ta emot besökare. Tråkigt att komma till öar som stängt för säsongen men på sikt bör man ju kunna förlänga öppettiderna i takt med att besöksantalet ökar. Till sist måste nämnas att besättningen på linjen varit mycket hjälpsam och trevlig. Har själv suttit på en knökfull Cascad mellan Stavsnäs och Möja en vardag mitt i juli där stämningen hela tiden var på topp, både bland resenärer som i besättningen. Särskilt tack till Cascad-gänget som såg till att det funkade för oss att göra dagsutflykten till Utö med tomturen torsdagen den 13/7. Nämdö Nilla Söderqvist, sekreterare i styrelsen, Nämdö biblioteks hemsida:

16 Skärgårdens trafikantförening Yttrande över försök med Nord/Sydlinjen sommaren 2015 Skärgårdens Trafikantförening finner det glädjande att ett försök med en Nord/Sydlig förbindelse kom till stånd under sommaren 2015, en trafik som föreningen har verkat för under många år. Denna trafik blev uppskattad och en stor framgång. Våra medlemmar har uttryckt uppskattning över att trafiken har förverkligats och synpunkter och önskemål om hur trafiken borde utvecklas ytterligare har framförts till föreningen. Sommaren 2015 har varit märklig; kylig och regnig hela juni och juli och sedan slog sommarvärmen till i början av augusti och håller i sig ännu den månadens sista vecka. Det är oerhört glädjande att passagerartillströmningen till en helt ny form av trafik, tidigare oprövad inom ramen för landstingets skärgårdstrafik, trots dåligt väder större delen av sommaren ändock har varit större än vad man kunde ha hoppats på. Den nordsydliga trafiken hade förmodligen kunnat vara motiverad även under hösttidtabellens första veckor. Till kommande år borde en förlängd trafiksäsong övervägas. Med tanke på passagerartillströmningen under sommaren 2015 visade det sig att ordinarie fartyg i trafiken, m/s Cascad och m/s Gripen, inte har haft tillräcklig passagerarkapacitet. Operatören för trafiken skall ha beröm för att ha visat god förmåga till improvisation samt få fram förstärkningstonnage, allt för att kunna genomföra turer med mycket passagerare. Fartygens besättningar har också med stor hjälpsamhet, gott humör och engagemang genomfört trafiken. Vid en fortsättning till 2016 vore det önskvärt med fartyg med bättre kapacitet än hittillsvarande tursatt tonnage. Det har också framförts önskemål om mer cafeteria servering, större uteutrymmen på fartyg samt likaså utrymmen för bagage och ej minst cyklar. I de fall trafiken i tabell 40 följer utefter andra trader, vore det bra om turerna också anges i exempelvis tabell 17, Nämdö-Stavsnäs, tabell 19 Fjärdlång-Ornö östra sidan-dalarö och tabell 23 Styrsvik-Stavsnäs. Det ökar ytterligare flexibiliteten i resandet samt bidrar till ökad kännedom om trafiken. De bryggor och öar som linjen har trafikerat har i allt väsentligt varit bra utvalda och genom båtanslutningar har även besöksmål såsom Sandhamn kunnat ha glädje av den utökade trafiken. En annan ny trafik i skärgården var turer till Huvudskär. Om också den trafiken återkommer säsongen 2016 vore en tidsmässig anpassning av turerna säkert till gagn för båda traderna. Det vore önskvärt med anlöp vid fler bryggor på Möja eller, i tillämpliga fall, möjlighet till anslutande båtförbindelser. Endast ett anlöp vid en brygga på Möja, därtill vid öns sydligaste del, är inte tillräckligt på en så pass stor ö med betydande avstånd mellan olika platser och besöksmål utefter öns ostsida. Det har härutöver framförts önskemål om att Nord/Sydlinjen borde anlöpa Skärgårdsstiftelsens område på Lagnö nordost om Ljusterö. Det har framförts en synpunkt på att avgångstiden från Arholma har varit väldigt tidig, möjligen svårt att lösa om fartyget skall hinna till Dalarö samt åter under en dag. Att Dalarö genom den nya trafiken i större utsträckning har blivit ett nav i södra skärgårdens trafik med förbindelser till både Utö och norrut har uppskattats. Sammanfattningsvis kan konstateras att den Nord/Sydlinjen har varit till glädje för hel- och deltidsboende samt besökande i skärgården, den utvecklar möjligheterna att resa i skärgården och bidrar till en utvecklad besöksnäring. Skärgårdens Trafikantförening ser med stor tillförsikt fram emot en fortsättning för Nord/ Sydlinjen till säsongen Stockholm den 26 augusti 2015 Skärgårdens trafikantförening Lars Berglöf Bo Lagerqvist Skärgårdens trafikantförening Nybrogatan 76, Stockholm. Telefon och fax e-post: skargardstrafikanten@tele2.se Internet:

17 FRÅGA 1) Vad tyckte du om Nord Sydliga linjens fartyg? Förslag till förändring 2016 Christina Moline Åkte från Nynäs till Rögrund åt en fantastisk lunch och tog den norrgående båt till Finnhamn. Joakim Eklund För små. Annars en kanontur Smiley smile Eva Andersson Fantastiskt bra med linjen. Trevlig och hjälpsam besättning. Trevliga båtar. Anslutningen med Utö express/buss var ofta försenade. Det behövs ingen påstigning i Styrsvik. kaffet kunde vara bättre men bullarna på Cascad var goda! Fortsätt /Eva Anderson Johan Dahlbäcker Lagom i storlek, sätt in fler avgångar i vardera riktning och sprid resandet på linjen istället för större båtar Annika Åkerlind Huldt Det kommer att behövas påstigning i styrsvik...smiley smile Hans Brismo CabinetMaker Ketchupeffekten av den marknadsföring som gjorts denna säsong väntas först till nästa år, varför större båtar troligen blir nödvändiga! Nord-Sydliga Linjen Stora båtar innebär att rutten blir mindre flexibel, dvs att de måste gå i de större farlederna! Annsofi Davidsson Forsberg Tycker att det är en jätte bra linje men båten skulle behöva vara större samt med möjlighet att sitta ute och njuta av den vackra skärgården vi har Blidö - Ön i solen Om möjligt skulle rutten förläggas vid sidan av de större farlederna för en större skärgårdsupplevelse! Patrik Lange Cascad och Gripen för små. Madame är ju klockren storleksmässigt, och har ju soldäck + servering. Qina Hermansson Jag har bara åkt med ett av dem, den som gick norrifrån till Dalarö och vände. Eftersom jag inte hade möjlighet att ta mig från Björkösund till Dalarö så att jag kunde hinna med den tidigare, för att t ex luncha på Möja i ett båtbyte. SÅ mitt förslag till förbättring är att se till att anslutningar från andra linjer funkar. T ex den som går Dalarö - Björkösund (Lättinge) - Dalarö. Om Långvik inte blir liggande i Björkösund så länge så skulle jag ha hunnit med den tidigare båten från Dalarö norrut. I övrigt var allt toppen. Personalen ombord ett under av hjälpsamhet. Smiley smile Lollo Loggert Möjlighet att åka fram o åter samma dag från en ö. Vi skärgårdsbor som har ärenden till andra ö bekanta måste nu stanna över en natt på en ö för att komma hem igen dagen efter! Optimalt vore t ex att kunna åka till Nämdö/ Möja på fm-morgonen och åter till Runmarö/Stavsnäs på em-kväll. EvaEjdeklint Severin Har bara åkt Cascad och den var helt OK. Blev lite trång när en famij med cyklar och packning steg på på Dalarö men finns det hjärterum...

18 Agneta Rothammar Skulle vilja att Madame åkte då jag som har en 4-hjulig permobil inte kommer på de andra båtarna. Skulle vara kul om man som jag åker från Mörtö Södra kan ta dagsturer och komma tillbaka till ön igen på samma dag och kanske få några timmar på någon ö t ex Möja, Utö etc Kim Viktor Sunnan var perfekt storleksmässigt enligt mig och så har hon ett trevlig soldäck också. Större än Gripen och Cascad behövs i alla fall. Johan Elmquist Vidare tror jag vi är många som skulle uppskatta någon tur på insidan av Ornö och inte bara på utsidan. Här är det mycket sommargäster och anslutning från tex Björkösund fungerade inte alltid. Dessutom skulle trafik till Utö öka tror jag. Från Ornös insida kan vi inte längre ta oss till Utö. Johan Dahlbäcker Fler avgångar behåll storleken på båtarna! Anita Hedin Vi vill gärna ha ett till stopp på Ornö tex Söderviken. Kerstin Margareta Kindström Jag vill gärna att turen ska trafikeras under en längre period, lite tidigare på våren och längre in på hösten. Staffan Söderhäll Gripen är i minsta laget med den mängd passagerare som strömmade till i vackert väder och slutet av säsongen. En större båt ger möjlighet till bättre servering. Kanonresa (Stavsnäs- Arholma tor) och prisvärt. Johan Elmquist Vi gillade verkligen Nord-Syd. Första gången jag haft månadsmärke hos Vaxholmsbolaget. Lite större båtar så att det är säker man får plats. Då finns det även utrymme för lite mer försäljning också. Anette Ahston Vi åkte från Dalarö till Simpnäs. Bra service ombord men mycket trångt. Behöver nog vara större båtar med mer möjlighet till utökad servering av mat och dryck! Carina Aronsson Cascad och Gripen för små. Madam är perfekt +soldäck Ronnie Eriksson Skulle vilja ha det lättare att köra Nynäs-Arholma utan att behöva kliva av T&r på samma dag fast det är/blir nog mest en dröm. Smiley wink Anders Jansson För långsam båt ibland som medförde stressad besättning som manade på passagerarna vid bryggorna. Jo-Anna Åkerman Bara åkt Madame, den kändes perfekt i storlek när man är ett halvstort sällskap med barnvagn och barn som inte kan sitta still. Kan tänka mej att de ordinarie fartygen är lite små... Helene Öjert trånga, bullriga, inga vettiga uteplatser/soldäck, ingen bra mat- och dryckservice. tummen ner för båtarna, tummen upp för linjen som sådan Håkan Hedberg Båtarna borde vara större med möjlighet till att sitta ute och ha en fullständigare servering med fulla rättighete Felicia Markus Helt OK men svårt få plats med barnvagn och bagage! Uffe Dahlman Sunnan och Mysing hade varit perfekta parhästar på linjen.

19 Stellan Marklund Större båtar där man kan sitta ute Sassa Orebring Större båtar och möjlighet att köpa/beställa mat. Barbro Winblad Söderöra? Lena Jansson Åkte Blidö- möja t&r och skulle önska Större båt med bättre plats att kunna sitta ute. Niclas Meranius Ej åkt själv, men hört från flera håll att just platser ute på däck varit en bristvara. Rikard Becker Stopp på Mörtö när man ändå kör förbi. Stopp som kräver att man ringer är helt ok. Anita Petersson Åkte i början av säsongen och uteplatserna var för få annars toppen med linjen FRÅGA nr 2.. Vad tyckte ni om NS linjesträckning? Hur kan den förbättras 2016? Kerstin Öhman Moberg Vi vill ha två stopp till i Solvik på nämdö för att kunna utnyttja linjen bättre. Båten har bara gått förbi Solvik ena vändan den andra har dom gått förbi nämdö på andra sidan ön Kerstin Nämdö Se mitt svar på första frågan om båtarna där svarade jag på denna ang. Nämdö.Jag har träffat många trevliga Ornöbor men vi kan ju inte åka till Ornö Utö och det är synd. Vi behöver två turer till om dan. Båten går ju på fel sida om Nämdö ena turen Patrik Lange En störig grej, som jag trodde skulle avhjälpas iom nord-sydliga injen, är svårigheterna att åka fram och tillbaks på samma dag mellan Runmarö och Nämdö. Det är ju de två största öarna i mellersta skärgården och de ligger ju jättenära varandra, men de... Nord-Sydliga Linjen Men det går väl att åka fram och tillbaka till Nämdö från Runmarö med de andra turerna? Pia Nelson-Önfelt NS linjen behöver gå hela augusti och en bit in i september när vi har europeiska gäster i Stockholm. Linjesträckningen bör på sensommaren ändras så att båten endast angör bryggor där det finns öppna verksamheter, som boende och mat. Sandhamn Utö Dalarö m fl. Blidö - Ön i solen Om antalet övernattningar längs linjen skall öka måste tillgången på sängplatser generellt ses över. Blidö som har flest vandrarhemsplatser skulle uppskatta om båtarna även angör Almvik. Anledningen är att HaraldsGårds Vandrarhem finns där med cirka 50 sängplatser. I dagsläget angörs endast Stämmarsund där Hamnkrogen har ytterligare cirka 50 platser. Blidö Bageri & Café ligger även på gångavstånd från Almviks Brygga! Blidö - Ön i solen Involvera Österåkers Kommun genom att inkludera Nässlingen! Johan Elmquist Jag tycker någon tur kunde gå på insidan av Ornö mellan Utö och Dalarö. Ornö är en mycket stor ö. Vi är många på insidan som inte kan ta oss till Utö. Patrik Lange Nord-Sydliga är ett mkt bra initiativ, verkligen. Men som nån annan skrev: för att skärgårdens näringsidkare/entreprenörer ska våga satsa, och för att turisterna/kunderna/gästerna ska tillta (om det är viljan/målet) så krävs nog ett flerårigt klartecken för linjen.

20 Anders Jansson Jag har skickat fisk till användare på olika platser längs linjen. Bättre än bilfrakt från Dalarö till Västberga för uttransport först nästkommande dag. Men för detta skickande bättre med trafik västsidan Ornö oxå. Lotta Sjödahl Jag skulle önska att båten h ett stopp på ljusterö ; klintsun det, vis roslagens pärla, Ornö Skärgård: Jättebra linje!! Vi har fått många fler besökare och turister. Välj gärna trevligare sjövägar där det går. Jmf gamla Kustlinjen Ornö Skärgård: Tidigare båt från Utö på morgonen så att vi kan åka ända till Möja på Dagstur och få varor från Utö. Vi vill också ha fler dagsbesökare från Nämdö mfl-

21 Mellan vilka datum bör linjen trafikeras? Dessa svar fick vi från våra följare på N/S-Linjens sida på FaceBook! Kerstin Margareta Kindström Turen behöver gå även under september. Jag är övertygad om att den har potential att vara lönsam en stor del av året. Joakim Eklund Som sagt; 1:e Maj till sista Augusti, med ev. helgkörming under September - vore verkligen såå rätt Anders Jansson Att linjen blir permanent återkommande är avgörande för satsningarna som gryr på öarna. Fre- sön mitten av maj- mitten av september. Fraktmöjligheter för produkter mellan öarna bör utvecklas. Pia Nelson-Önfelt 15 maj - 15 september - om verksamheterna kan hålla öppet. Man måste kunna äta och man måste kunna bo. Johan Dahlbäcker Helgtrafik Maj-September, daglig trafik juni juli augusti med minst två avg tider i vardera riktning! Hans Brismo CabinetMaker Det absolut viktigaste är att det blir en flerårig förlängning av denna linje - en framförhållning som innebär att entreprenörerna på öarna vågar satsa! Eva Andersson Helgtrafik under maj och därefter full trafik juni, juli, augusti och helg 2helger i september. Patrik Lange Det känns väl som en ganska rimlig "högsäsong". Men som ev skulle kunna plussas med helgtrafik före/efter. Så att säsongen på totalen typ blir från ca 15 maj - 15 sept. Therese Branevig Det är massor av turister kvar i stan under hela augusti så absolut ska ni köra augusti ut. Är stolt att kunna visa varför skärgården är det vackraste som finns! Jesper Johansson Start 15 maj. Skärgården är vacker på våren. Man täcker också in viktiga saker som sparris och Swimrunpremiärer. Slut sista augusti så att vi kan njuta av vår vackra skärgård så länge som möjligt på alla sätt! Det är dessutom myggfritt i slutet på augusti vilket är ett plus.

22 Blidö - Ön i solen Tillväxtverkets övergripande mål med att utveckla turistnäringen innefattar även en förlängning av säsongen. Verksamheter i skärgården bör uppmuntras till att hålla öppet trots en skolstart i slutet av augusti. Patrik Lange Alltså att man adderar ca en månad helgtrafik före och efter nuvarande period. (ev kanske med mindre båtar isf, eller genom bokning) Matts Josefsson Starta i mitten på maj med helgtrafik å så öka från skolavslutningsveckan å kör hela augusti,helgtrafik till mitten av september. Tomas Af Petersens Bör åtminstone vara hela augusti ut då vi i år har/ har haft många utländska besök. Föreslår alla att åka med stadslinjen till Utö! Helene Öjert 15/5 -- sista september Carina Aronsson Helgtrafik 1 maj -15 juni varje dag 16 juni-31 aug och sedan helger i hela sep. Anita Hedin Alla tre sommarmånaderna alltså från början av juni till slutet av augusti vore kalas... Annsofi Davidsson Forsberg 1 Juni till sista helgen i Augusti Joakim Eklund 1:a Maj till sista Augusti Maria Blomqvist 1 juni-15 sep. Pia Nelson-Önfelt NS linjen behöver gå hela augusti och en bit in i september när vi har europeiska gäster i Stockholm. Linjesträckningen bör på sensommaren ändras så att båten endast angör bryggor där det finns öppna verksamheter, som boende och mat. Sandhamn Utö Dalarö m fl. Patrik Lange Nord-Sydliga är ett mkt bra initiativ, verkligen. Men som nån annan skrev: för att skärgårdens näringsidkare/entreprenörer ska våga satsa, och för att turisterna/kunderna/gästerna ska tillta (om det är viljan/målet) så krävs nog ett flerårigt klartecken för linjen. Kerstin Margareta Kindström Jag vill gärna att turen ska trafikeras under en längre period, lite tidigare på våren och längre in på hösten.

Rapport om den nord-sydliga skärgårdslinjen år 2016 samt fortsatt hantering år 2017

Rapport om den nord-sydliga skärgårdslinjen år 2016 samt fortsatt hantering år 2017 1(7) Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 10 Rapport om den nord-sydliga skärgårdslinjen år 2016 samt fortsatt hantering år 2017 beskrivning t innehåller information

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten.

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät besökare 400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. Syftet med enkäten var att fånga upp

Läs mer

Nr 2 Maj 2008 -bladet

Nr 2 Maj 2008 -bladet Nr 2 Maj 2008 S -bladet Medlemstidning för Svenska S 30 förbundet Ur innehållet: - Följ ljuset i sommar - Eskader! - Sommaraktiviteter - Nya klassregler Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning februari/mars 2013 Dnr 2/19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Sammanfattning

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Trafikbeställning inför 2016 års tidtabell samt redovisning av synpunkter

Trafikbeställning inför 2016 års tidtabell samt redovisning av synpunkter TJÄNSTEUTLÅTANDE KS 18:1 Stabsavdelningen Handläggare Kristina Welin Tel. 0152-292 45 Kommunstyrelsen Dnr KS/2015:289-014 2015-05-08 1/3 Trafikbeställning inför 2016 års tidtabell samt redovisning av synpunkter

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

Ångbåtstrafik till södra skärgården genom åren Utdrag ur tidningen: Skärgårdsbåten nr 2-1975 Stiftelsen Skärgårdsbåten

Ångbåtstrafik till södra skärgården genom åren Utdrag ur tidningen: Skärgårdsbåten nr 2-1975 Stiftelsen Skärgårdsbåten Ångbåtstrafik till södra skärgården genom åren Utdrag ur tidningen: Skärgårdsbåten nr 2-1975 Stiftelsen Skärgårdsbåten Sedan år 1970 trafikerar Waxholmsbolaget som bekant en passbåtslinje mellan Saltsjöbaden

Läs mer

Föräldrajuryn om Halloween

Föräldrajuryn om Halloween Föräldrajuryn om Halloween November 2007 Konsumentföreningen Stockholm Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en undersökning i KfS Föräldrajury om Halloween. 715 föräldrar deltog

Läs mer

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2014 Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2014 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de områden som berörs i enkäten.

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Antal inkomna svar: 31 av 43 möjliga Viktigast för upplevd kvalitet (=minst 50% av de svarande viktade påståendet): Jag

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Nattåg Sundsvall Stockholm med Jämtlandståget

Nattåg Sundsvall Stockholm med Jämtlandståget Nattåg Sundsvall Stockholm med Jämtlandståget En försummad marknad i ett bra läge 2015-12-10 Version 8-2015-12-10 1 Lars B Johansson Sundsvall är mera tåg än flyg Mycket mer än Östersund Passagerare flyget

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012 Vi har tyvärr inte av olika orsaker hunnit segla så mycket i sommar med vår nyinköpta Omega 42 Anandra som vi hade tänkt oss. Vad gäller kappsegling så blev det bara Ornö Runt i maj och sen sista onsdagsseglingen

Läs mer

SIKO:s svar på RFI angående sjötrafiken i Stockholms skärgård

SIKO:s svar på RFI angående sjötrafiken i Stockholms skärgård 1 SIKO Skärgårdens Intresse- föreningars KontaktOrganisation SIKO:s svar på RFI angående sjötrafiken i Stockholms skärgård SIKO (Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation) är ett politiskt och

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Uppföljning Nyanställda 2014

Uppföljning Nyanställda 2014 Uppföljning Nyanställda 2014 Resultat IMA MARKNADSUTVECKLING AB 2014-06-10 IMA MARKNADSUTVECKLING AB Almekärrsvägen 9, S-443 39 LERUM Tel.: +46 (0)302-165 60 Fax: +46 (0)302-161 77 E-post: ima@imamarknadsutveckling.se

Läs mer

SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm

SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm Närvarande: Pia Södergren, SIKO (mötestid / total frånvarotid från hemmet 11t ) Barbro Nordstedt, Blidö Frötuna

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan RAPPORT 1 2011-05-30 Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan Inledning och bakgrund Utbildningsnämnden tog beslut 2008-12-02 att införa skriftlig

Läs mer

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna..

GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. GSK P-95 i Barcelona, eller Hur vi försökte ta livet av ledarna.. Torsdag 16/9 Tidig morgon, väckarklockan står på 03:00. Man hoppade inte precis ut ur sängen. Starten på 95:ornas äventyr i Spanien kunde

Läs mer

INFORMATIONSBLAD december 2006 no 4

INFORMATIONSBLAD december 2006 no 4 Välkommen som medlem i Bromma Kyrkas Villaägarförening! De flesta av de boende i Bromma kyrka är medlemmar i vår lokala villaägarförening Bromma Kyrkas Villaägarförening. Men vi vet att det finns många

Läs mer

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas )

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas ) PROGRAM Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter Våren 2016 (Sparas ) Hej alla goa medlemmar i Neuroförbundet Sydnärke! Nu börjar dagarna bli ljusare men än så länge biter vinterkylan i kinderna. Under hösten

Läs mer

RAPPORT Bemötandets betydelse i kollektivtrafiken 2010-10-19. Analys & Strategi

RAPPORT Bemötandets betydelse i kollektivtrafiken 2010-10-19. Analys & Strategi RAPPORT Bemötandets betydelse i kollektivtrafiken 2010-10-19 Analys & Strategi Innehåll/Sammanfattning BAKGRUND... 4 Undersökning om bemötandets betydelse i kollektivtrafiken... 4 Undersökningsmetodik...

Läs mer

Resultat av enkät nr 2 Testresenären

Resultat av enkät nr 2 Testresenären Resultat av enkät nr Testresenären Maj 010 010-0-04 Innehållsförteckning Bakgrund...3 1. Hur ofta åkte du buss den första månaden?... 3. Vilka arbetstider har du?... 4 3. Vilket yrke har du?... 4 4. Vilken

Läs mer

Kvinna 57 år. Man 49 år. Man 48 år

Kvinna 57 år. Man 49 år. Man 48 år Att ta med rullstol fungerar inte. Då jag inte har fungerande assistans så vågar jag inte heller pröva. Jag kan inte själv lösa en situation där jag till exempel inte kommer upp på tåg och buss. Kvinna

Läs mer

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30 Datum 13-6-6 1(14) Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 1-4-1 13-4-3 Bilaga: Frågeformulär Postadress: Tel. 7-6 88 73 Samordningsförbundet i Kalmar län Organisationsnr -189 Lögstadsgatan 98 39 Vimmerby

Läs mer

Stockholm, vårt mål.

Stockholm, vårt mål. 2013-07-13 Stockholm, vårt mål. Vi har varit för första gången med egen båt i vår huvudstad, en fin upplevelse att komma via södertörn och Dalarö in genom det vackra Stäket och Skurusundet ända in till

Läs mer

Utvärdering av försök med SL-kortens giltighet för kollektivtrafik på Stockholms inre vatten, pilotprojekt SjöVägen, hittills 2011.

Utvärdering av försök med SL-kortens giltighet för kollektivtrafik på Stockholms inre vatten, pilotprojekt SjöVägen, hittills 2011. 1 (6) Datum 2011-08-11 Identitet TN 1108-170 Trafiknämnden Utvärdering av försök med SL-kortens giltighet för kollektivtrafik på Stockholms inre vatten, pilotprojekt SjöVägen, hittills 2011. Bakgrund Genom

Läs mer

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Beslutande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL 2006-03-28 Tid kl 18.00 19.15 Plats Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar Omfattning 1-10 ande Steve Sjögren (s) ordförande Birgitta Elfström (s) kommunstyrelsen Rolf

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet

Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet IDROTT HELA LIVET ÖREBRO 2015 ÄH, NU LÄGGER JAG AV! OM UNGDOMAR SOM SLUTAR MED IDROTT Inger Eliasson, Fil. Dr., Pedagogik Idrottshögskolan Pedagogiska institutionen, Umeå Universitet Foton: Mats Ragnarsson

Läs mer

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan.

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Hej Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Jag vill först säga att det är över 12 år sedan jag lämnade kyrkan. Vissa detaljer minns jag inte exakt, men då nämner

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Yttrande om samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010

Yttrande om samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Till Regionplane- och trafikkontoret Stockholms läns landsting Stockholm den 28 november 2008 Yttrande om samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 I Samrådsförslaget

Läs mer

- Go mat - Kiosk stängde kl. 17 på fredagen. lördag åkte maten hem tidigare än utlovat. Otrevligt bemötande av cateringkillen också

- Go mat - Kiosk stängde kl. 17 på fredagen. lördag åkte maten hem tidigare än utlovat. Otrevligt bemötande av cateringkillen också UTVÄRDERING AV NY PLATS FÖR RDSGs RASSPECIAL Punkterna 1-5 kunde graderas enligt följande: Mycket bra Bra Varken bra eller dåligt Ganska dåligt Dåligt 1. Vilket är ditt helhetsintryck av den nya platsen

Läs mer

Påverka ditt ledarskap

Påverka ditt ledarskap PåvilketsätttrorduledarskapsutbildningenDenGodaArbetsplatsenkommeratt. Påverkadittledarskap På ett konstruktivt sätt bättre kommunikation och mindre rädd för sanningen. Hanna Engström Jag kommer att vara

Läs mer

Motion till riksdagen. 1989/90:T635 av Gunhild Bolander (c) Färjetrafiken till och från Gotland. Mot. 1989/90 T635-641. Avtalet

Motion till riksdagen. 1989/90:T635 av Gunhild Bolander (c) Färjetrafiken till och från Gotland. Mot. 1989/90 T635-641. Avtalet Motion till riksdagen 1989/90: av Gunhild Bolander (c) Färjetrafiken till och från Gotland Mot. 1989/90-641 Avtalet Koncessionen på Gotlandstrafiken övergick den l januari 1988 till rederiet Nordström

Läs mer

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen!

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! 1 Ungdomar vår framtid För att skapa en framgångsrik kommun behöver vi beslutsfattare veta en hel del om hur medborgarna ser på sin vardag. Med sådana kunskaper som

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT Blandade resultat Nu var det riktigt länge sedan jag fick iväg någon rapport om hur skoteråkandet går för min del. Jag kan väl säga att det varit mer än fullt upp med arbete, familj, garagetid och träning/tävling.

Läs mer

VETERANTÅGET. Sommartåget

VETERANTÅGET. Sommartåget Roslagsbanans Veterantågsförening Nr 2 2008 VETERANTÅGET Sommartåget Medlemsinformation för Roslagsbanans Veterantågsförening VETERANTÅGET http://www.roslagsbanan.com Postgiro 644 28 69-1 Adress Roslagsbanans

Läs mer

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Folkhälsoskrift 2013:1 Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Uppföljningsrapport Leva med barn & Små och stora steg.docx

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg Resultatrapport Järfälla Kommun Äldreomsorg Aktuell grupp: Total 2015-09-30 Information om undersökningen Järfälla kommun har en målsättning förbättra omsorgen. För att nå den målsättningen behöver man

Läs mer

Utvärdering av Nynäshamn

Utvärdering av Nynäshamn 1 (2) Datum 2011-05-05 Identitet TN 1105-119 SL 2011-04033 Trafiknämnden Utvärdering av Nynäshamn Bakgrund AB Storstockholms Lokaltrafik ( SL ) har efter genomförd upphandling, (den s.k. E15-upphandlingen),

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

Synpunkter. Biljettsystem. Problem med dagens system, för lokala resor RTP>2030

Synpunkter. Biljettsystem. Problem med dagens system, för lokala resor RTP>2030 RTP>2030 dnr TSN 2015 289 Synpunkter Biljettsystem Teknisk biljettsamverkan Med teknisk biljettsamverkan så avses möjligheten att använda samma typ av reskort oavsett vilken länstaxa som används. Inte

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Schemalagd lunch Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Hur länge har du varit rektor på skolan? Ca 12 år. Hur många elever och vilka årskurser har ni på

Läs mer

Kvalitetsundersökning inom hemtjänsten i Vantör 2005

Kvalitetsundersökning inom hemtjänsten i Vantör 2005 Äldre- och handikappomsorgen V A N T Ö R S S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G Sid 1 2005-11-23 Kvalitetsundersökning inom en i Vantör 2005 Enkätundersökning till i Vantör med insatser från Undersökning

Läs mer

Enkätstudie bland passagerarna på Gotlandia II och Gotland

Enkätstudie bland passagerarna på Gotlandia II och Gotland Enkätstudie bland passagerarna på Gotlandia II och Gotland - En del av Statens haverikommissions utredning av kollisionen mellan färjorna den 23 juli 9 Rapport maj 1 Enkätstudiens syfte och genomförande

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Nordisk färjeseminarium

Nordisk färjeseminarium Nordisk färjeseminarium Skärgårdstrafiken 2013-09-23 2013-09-23 Jan Ulinder Trafikavdelningen 2013-09-23 Kollektivtrafik i Stockholm 2013-09-23 Stockholms län 2013-09-23 Några fakta om kollektivtrafiken

Läs mer

Rally SM.. Rally SM... Rally SM.. så var det åter dags.. för denna underbart trevliga form av rally.. denna gång på "hemmaplan", vilket som vanligt ställer till en hel del extra problem som man inte behöver

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

ROM ITALIEN 9-13 MAJ 2011

ROM ITALIEN 9-13 MAJ 2011 ROM ITALIEN 9-13 MAJ 2011 BYGGPROGRAMMET ÅK.2 STAFFANGYMNASIET Innehållsförteckning Slutrapport...3 Första dagen (Måndag)...3 Andra dagen (Tisdag)...3 Tredje dagen (Onsdag)...3 Fjärde dagen (Torsdag)...3

Läs mer

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR JESUS KOMPISAR LLIVET TONÅRING VÄNNER AKTUELLT läger livskunskap BIBELN BÖN familj DÖDEN KÄRLEK PARTY STILLHET ANDAKT GUD kyrka RELATIONER TVIVEL 2016-2017 SKRATT TRO LEK SÅ MYCKET MER. Det finns många

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1

Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS. Sida 1 Årgång 11 Nr 3 April 2008 SNOWRÄJS GRUSCUPEN SIKFORSDAGEN PRO:S ÅRSMÖTE PANK PENISONÄR SÖKER MC KARAVAN GENOM SIKFORS Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina

Läs mer

Mycket utveckling lite intäkter

Mycket utveckling lite intäkter Mycket utveckling lite intäkter John-Erik Erikssons första uppgift hos Konftel var att dra igång samarbetet med Essex tekniker i Sundsvall. Målet var att följa rådet från Televerkets säljare; att bygga

Läs mer

Vore intressant att veta vad ni använder för telefoner. Är den bra? Funktioner ni gillar eller saknar?

Vore intressant att veta vad ni använder för telefoner. Är den bra? Funktioner ni gillar eller saknar? Vilken mobiltelefon använder du? Är du nöjd? Postad av Svenne Eriksson - 04 jun 2012 06:40 Vore intressant att veta vad ni använder för telefoner. Är den bra? Funktioner ni gillar eller saknar? Behöver

Läs mer

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord...

Resultatet kan man ju ana, det är som vanligt.. en bild säger mer än tusen ord... Marknadsnatta... denna återkommande höjdpunkt för den inbitne rallyentusiasten.. oavsett vilken sida man står på.. som uppladdning i år började vi en hel vecka innan tävlingen och träffades hos den förlorade

Läs mer

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 Bruce Springsteen Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM KONSERTEN

Läs mer

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Från Malta o till Sicilien är det bara en Skagen resa i våra mått, det skuttet tog vi den 14 september o hamnade i viken Rada Di Portopalo på södra delen

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004. BestKust Feskarna 04. Augusti 04

Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004. BestKust Feskarna 04. Augusti 04 Specialtidning för BestKust Feskarna, Havsfiske Flakstadvåg Senja 2004 Best Kust Feskarna Havsf iskeklubb BestKust Feskarna 04 Augusti 04 Innehåll BestKust Feskarna 04, 3:e resan gick till Flakstadsvåg

Läs mer

Ungdomssamtalarna beaktas i internbudget för 2015, samt att samarbete inom ramen för Ungdomssamtalarna fortsatt sker med grundskolenämnden

Ungdomssamtalarna beaktas i internbudget för 2015, samt att samarbete inom ramen för Ungdomssamtalarna fortsatt sker med grundskolenämnden Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-08-07 Handläggare Annika Pfannenstill Utredningssekreterare annika.pfannenstill@malmo.se Tjänsteskrivelse Ungdomssamtalare GYVF-2014-542

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Friskolenytt Virestad v.42

Friskolenytt Virestad v.42 Friskolenytt Virestad v.42 Skola: På torsdag nästa vecka är det dags, då kommer vi alla få oss till livs en föreställning som heter Musikhögskolan flyger ; det är nästan färdigutbildade musiker från Malmö

Läs mer

Nr 3: 2013 Y R K N Y T T. Foto: Yngve Ivarsson

Nr 3: 2013 Y R K N Y T T. Foto: Yngve Ivarsson K Nr 3: 2013 Y R K N Y T T Foto: Yngve Ivarsson Kan Gud älska en medioker medelmåtta? Vissa människor och möten sätter spår i oss och avtryck i våra hjärtan. Det hade varit en intensiv period med massor

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

X Inom ramen för Europeiska strukturfondsprogrammen och Nordiska Ministerrådets Skärgårdssamarbete.

X Inom ramen för Europeiska strukturfondsprogrammen och Nordiska Ministerrådets Skärgårdssamarbete. Ankom Stockholms läns landsting 2015-11- 02 Stockholms läns landsting Dnr. Ansökan om bidrag ur landstingets skärgårdsanslag Rödmarkerade fält i blanketten är obligatoriska. Var noggrann med att fylla

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

JANUARI 2013. Hemma igen. den 29 januari 2013. Vacker vy över skidskyttestadion i Sochi!

JANUARI 2013. Hemma igen. den 29 januari 2013. Vacker vy över skidskyttestadion i Sochi! JANUARI 2013 Hemma igen den 29 januari 2013 Så var jag äntligen hemma i lägenheten i Östersund igen, uttrycket "borta bra men hemma bäst" gör sig verkligen bra ibland.. Har varit lite drygt två veckor

Läs mer

I jämförelse mellan kön är kvinnor något nöjdare än män och skillnaderna har även ökat mellan 2015 och 2014, där kvinnorna har blivit nöjdare.

I jämförelse mellan kön är kvinnor något nöjdare än män och skillnaderna har även ökat mellan 2015 och 2014, där kvinnorna har blivit nöjdare. Brukarenkät IFO 2015 Kvalitetsrapport 2015:2 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2015 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de frågeområden som berörs i enkäten.

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ

REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ REFERAT FRÅN INFORMATIONSMÖTET OM HVB-HEMMET UDDESTEN PÅ GALTARÖ 11 februari 2016 Nösnäsgymnasiet, Aulan Moderator: Ulla-Carin Moberg, Social resursförvaltning Göteborg Närvarande: Peter Galatius, Uddesten

Läs mer

Företagsamheten 2014 Östergötlands län

Företagsamheten 2014 Östergötlands län Företagsamheten 2014 Östergötlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Östergötlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Östergötlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Vänbrev nr 4 2015 Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Ashramvänner i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin En rapport från bönetåget Den 1 9 augusti var vi runt 50

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030 Nyhetsbrev december 2012 Översiktsplan Huddinge 2030 Översiktsplan Huddinge 2030 är ett övergripande dokument som beskriver hur Huddinges bebyggelse, naturområden och infrastruktur skall utvecklas. Den

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer