Utredning av missöde med röntgenutrustning på Boliden Mineral AB:s anläggning i Aitik 29/11-1/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning av missöde med röntgenutrustning på Boliden Mineral AB:s anläggning i Aitik 29/11-1/12 2010"

Transkript

1 Sida: 1/23 RASKRAPPORT Datum: Vår referens: SSM 2010/4340 Tillståndshavare: Boliden Mineral AB Deltagare: Jan-Erik Grindborg, Jan Lillhök, Petra Sjöström Författare: Jan-Erik Grindborg, Jan Lillhök, Petra Sjöström Samråd: Torsten Cederlund, Anne Edland, Anneli Hällgren, Niklas Larsson, Peter Hofvander, Johan Strandman, Peter Frisk, Carl-Göran Stålnacke Fastställd: Helene Jönsson Utredning av missöde med röntgenutrustning på Boliden Mineral AB:s anläggning i Aitik 29/11-1/

2 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 2/23 Sammanfattning I samband med felsökning och reparation av en röntgenutrustning för metallanalys under v. 48 på Boliden Mineral AB:s anrikningsverk i Aitik befarades åtta personer ha blivit exponerade för röntgenstrålning. Fyra personer kan ha fått stråldoser i nivå med gällande årsgränsvärden för arbetstagare och i något fall möjligen även överstigande dessa värden. Torsdagen den 2 december 2010 fick Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) information från Boliden Mineral AB om missödet och genomförde en RASK-utredning 1. Utredningen visar på ett flertal bidragande orsaker till missödet: - bristande kompetens kring utrustningens konstruktion, - brister i strålskyddskompetens och kunskaper om risker med joniserande strålning, - brister i information om risker vid hantering av röntgenutrustningen, - bristande rutiner för underhåll av utrustningen, - brister i skyltning och märkning, - bristande riktlinjer för och information till gravida arbetstagare - otydlig ansvarsfördelning för underhåll av utrustningen, samt - brister i intern kommunikation och samarbete. SSM anser att Boliden Mineral AB brister i kravuppfyllnad på ett antal punkter enligt strålskyddslagen (1988:220), Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter SSMFS 2008:40 och SSMFS 2008:51, samt i specifika villkor kopplade till verksamhetsbedrivarens tillstånd. SSM bedömer att det inträffade missödet tydligt visar vad brister i organisation, ledning, kompetens och regelefterlevnad kan leda till. Vidare bedömer SSM att potentiella exponeringar med mycket allvarliga konsekvenser, undveks genom en ren tillfällighet. 1 RASK är den metod som ska användas när en händelse inträffat eller ett förhållande uppdagats och det krävs ytterligare information innan myndigheten fattar beslut om tillsynsåtgärder.(rutin nr 108 i SSM:s ledningssystem)

3 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 3/23 Bakgrund Torsdagen den 2 december 2010 fick Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) information från Boliden Mineral AB om att personal vid företagets anläggning i Aitik, Gällivare, befarades ha exponerats för röntgenstrålning i samband med reparationsarbete av en röntgenutrustning. Flera av de berörda personerna uppgav att de upplevt trötthet, huvudvärk, yrsel, illamående och irriterade ögon, vilket kan vara tecken på exponering för höga stråldoser. SSM beslutade därför att snabbt genomföra en RASK-utredning av missödet. Syfte Syftet med en RASK-utredning är att snabbt ge myndigheten en oberoende bild av det inträffade och få ett underlag för kommande beslut om tillsynsoch andra åtgärder. Utredningen omfattar följande punkter. - Beskrivning av händelseförloppet. - Identifiering av möjliga orsaker och bidragande förhållanden till missödet. - Redogörelse för vilka omedelbara åtgärder som vidtagits av verksamhetsutövaren, samt vilka åtgärder som planeras och om dessa är adekvata. - Uppskattning av stråldoser till potentiellt bestrålade personer. RASK-utredningen innebär inte en fullständig granskning av händelseförloppet eller en fullständig orsaksanalys. Ansvaret för att ta fram en sådan vilar på verksamhetsutövaren. Metod inklusive avgränsningar Intervjuer genomfördes med områdeschef för anläggningen i Aitik, arbetsledning för olika yrkeskategorier, interna experter samt personal som arbetat med att felsöka och reparera utrustningen, och personal som varit vid utrustningen av andra skäl. Totalt intervjuades 20 personer, varav 15 som deltagit i felsökningsarbetet på plats.

4 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 4/23 Dessutom genomfördes mätningar av kermarater fritt i luft 2 för att kunna uppskatta stråldoser till de potentiellt bestrålade personerna. Verksamheten Boliden Mineral AB Boliden Mineral AB är ett metallföretag. Verksamheten bedrivs i två affärsområden, gruvor och smältverk. Företaget driver gruvor och smältverk i Sverige, Finland, Norge och på Irland. Affärsområde gruvor bedriver prospektering, gruvbrytning och anrikning i Sverige och Irland. I Sverige har Boliden Mineral AB anrikningsverk i Aitik, Boliden, Garpenberg och i Taragruvan. Huvudprocesserna är zink och kopparkoncentrat, men malmerna innehåller även guld, silver och bly. I Aitik bryts och anrikas kopparmalm för produktion av kopparkoncentrat med ädelmetallinnehåll. Boliden Mineral AB har två tillstånd för att bedriva verksamhet med joniserande strålning [Ct-0375/a och Ct-0375/b ]. Tillstånden omfattar radioaktiva strålkällor för åskvarnare, kalibrering, densitetsmätning, nivåvakter samt röntgenanalysatorer och spektrometrar av olika slag. Den vid missödet 29/11-1/12 aktuella utrustningen betecknas av bolaget som en pulpröntgenanalysator. Den är utvecklad inom bolaget och som används för att mäta metallhalten i de gruvkoncentrat som produceras vid anrikningsverken (nr 145 i tillståndet Ct-0375/b). Det finns 17 röntgenutrustningar av olika slag på olika anläggningar inom Boliden Mineral AB. Sju av dessa är enligt uppgift av samma slag som den aktuella utrustningen i Aitik. Röntgenutrustningen Röntgenutrustningen (Figur 1) är placerad i det inre av två rum i en kur i det nya anrikningsverket i Aitik. Det yttre rummet är ett manöverrum med datorer och styrutrustning. Rummen är avskilda med en vägg och en skjutdörr med glasfönster. Röntgenutrustningen baseras på ett röntgenrör med ett 1 mm tunt berylliumfönster och körs i normaldrift vid rörspänningen 2 Kerma fritt i luft är den energi som av joniserande strålning överförs som rörelseenergi till laddade partiklar fritt i luft. Under jämviktsförhållanden är kermavärdet approxmativt lika med absorberad dos.

5 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 5/23 50 kv och med en rörström av 15 ma. Röntgenstrålningen träffar en target 3 några cm från röntgenröret och sprids till ett prov. Den karakteristiska röntgenstrålningen som sedan sänds ut från provet mäts med en detektor varvid metallhalten kan bestämmas. Framför röntgenapparaten sitter en karusell 24 provpositioner som roterar in ett prov åt gången på plats framför röntgenutrustningen för analys. Över själva röntgenapparaten sitter en plåthuv som kan lyftas bort. På sidorna sitter vikbara klämskydd som förhindrar att man får in händer mellan karusellen och röntgenapparaten. Klämskyddet måste vikas åt sidan för att komma åt röntgenutrustningens slutarmotor, och är försett med en brytare som bryter utrustningens säkerhetskrets när den viks åt sidan. Handhavande och underhåll av denna röntgenutrustning involverar flera yrkeskategorier som elektriker, interna och externa tekniker, operatörer, mekaniker, laboratoriepersonal och interna experter på röntgenutrustningen. Elektrikerna är de som i första hand avdelas för att utföra service och underhåll, men även operatörer, mekaniker, tekniker och experter, är involverade i felsökning och reparationsarbeten i olika omfattning. Laboratoriepersonalen har till uppgift att dagligen hämta prover i kuren. De interna experterna kontaktas då man inte lyckas lokalisera och åtgärda problemen. 3 Target är det engelska uttrycket för strålmål, dvs ett stycke material som man med avsikt låter strålningen träffa för att t ex skapa ny, sekundär, strålning som bättre fyller det syfte man vill använda det för.

6 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 6/23 Figur 1. Röntgenutrustningen i Aitik. Närmast i bild syns plåthuv med handtag, och vikbart klämskydd, under vilka röntgenapparaten sitter. Bakom dessa syns karusellen som roterar in ett prov åt gången i analysposition. (Foto av Ingemar Andersson, Boliden Mineral AB) Exponeringssituationer I Figur 2 och 3 nedan visas de två situationer vid det aktuella missödet då personal kan ha erhållit stråldos. Figurerna visar kuren med de två utrymmena där dator och styrutrustning finns i det yttre rummet (det vänstra i figuren), och där röntgenutrustningen finns i det inre rummet (det högra i figuren). Den fyllda cirkeln avser karusellen med de 24 provpositionerna. I båda figurerna är motorblocket med spridare och slutare bortplockat. I Figur

7 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 7/23 2 är ett vikbart klämskydd (plåtlucka) utfällt så att strålen går rakt ut i rummet. I Figur 3 är klämskyddet infällt i sitt normalläge framför primärstrålen. I båda figurerna anges uppmätta värden på kerma fritt i luft vilka här anges i enheten mgy/h. Dessa värden räknas sedan om till skyddsstorheterna effektiv dos och ekvivalent dos, enligt avsnitt nedan. 3 mgy/h 900 mgy/h mgy/h 0,2 mgy/h 230µGy/h (bakom dörr) Figur 2. Bestrålningsgeometri. På röntgenutrustningen är motorblock med spridare och slutare bortplockade, och klämskyddet (plåtluckan) är utfällt. De mindre cirklarna markerar punkter 105 cm över golvet där kerma fritt i luft mättes upp.

8 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 8/23 0,02 mgy/h 350 mgy/h 15 mgy/h 500 mgy/h ~0 mgy/h mgy/h Figur 3. Bestrålningsgeometri. På röntgenutrustningen är motorblock med spridare och slutare bortplockade, och klämskyddet (plåtluckan) är infällt. De mindre cirklarna markerar punkter 105 cm över golvet där kerma fritt i luft mättes upp.

9 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 9/23 Händelseförlopp Under perioden 29/11 till 1/12 var 17 personer ur olika yrkeskategorier involverade i arbetet med att felsöka och reparera röntgenutrustningen. Måndag 29 november 2010 Kontrollrummet uppmärksammar att röntgenutrustningen inte fungerar. Under dagen genomförs felsökning, visst reparationsarbete, dock utan att lyckas åtgärda felet. I samband med att man tar ut motorn och testar den med klämskyddet infällt och med högspänning påslagen, kan personal ha blivit exponerad för strålning. Tisdag 30 november Felsökningen fortsätter. Man tar ut motorn igen och testar den med klämskyddet infällt med högspänning påslagen, och personal kan igen ha blivit exponerad för strålning. En person uppger att det luktade konstigt i rummet. En person känner sig skakig och har svårt att fokusera, ögon irritation och konstig smak i munnen. Man tar ut motorn igen och testar den med klämskyddet infällt och med högspänning påslagen, och personal kan igen ha blivit exponerad för strålning. En person upplever ögonirritation. Onsdag 1 december Felsökning fortsätter. Man kommer fram till att det måste handla om ett motorfel. Motorn tas ut och testkörs igen med klämskyddet infällt och med högspänning påslagen, och personal kan igen ha blivit exponerad för strålning. En person upplever ögonirritation. En person känner yrsel, illamående, huvudvärk och ögonirritation. På kvällen kommer man fram till att problemet har orsakats av ett signalfel relaterat till en tidigare utförd åtgärd. Problemet löstes därefter på en timme och utrustningen kunde tas i drift. Torsdag 2 december Boliden Mineral AB får kännedom om att underhållsarbetet förmodligen genomförts med högspänning på röntgenröret, och informerar SSM om missödet. Bolaget tillsätter en krisgrupp och skickar berörd personal till sjukhuset. Övriga anläggningar inom Boliden Mineral AB (utom Boliden Mineral AB i Skelleftehamn) med denna typ av röntgenutrustning informeras per telefon om missödet.

10 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 10/23 Möjliga orsaker och bidragande förhållanden till missödet Intervjuer och observationer på plats visar på följande möjliga orsaker och bidragande förhållanden till det inträffade missödet. Kunskap om utrustningens konstruktion Personalen som arbetade i kuren hade mycket liten eller ingen kompetens kring utrustningens konstruktion. Det pågick en utbildningsinsats om utrustningens konstruktion och några av personalen hade hunnit delta i denna. Utbildningsinsatserna var dock försenade och ställdes in under måndagen pga. sjukdom. Under intervjuerna framkom att personalen ofta arbetar med utrustning som man inte är bekant med, eftersom det är en viktig del av deras kompetensutveckling att lära sig arbetet genom att utföra det i praktiken. Lämplig strålskyddsutbildning Ingen av de som arbetade i kuren hade lämplig strålskyddskompetens. Arbetsledningen på plats ansåg att personalen inte behöver strålskyddsutbildning eftersom de inte utför service och underhåll på röntgenutrustningen och därför inte behöver kunskap om risker med strålning eller strålskyddsutbildning. Information om risker vid hantering av röntgenutrustningen De som arbetade i kuren under dagarna för missödet har inte fått information om vilka risker som föreligger vid hantering av röntgenutrustningen, vad man kan göra och vad man inte kan göra. Någon uppgav att de har fått information om att man kan vistas i kuren kortare stunder när högspänningen är på. Ett antal gravida har varit oroliga och fått besked om att det inte är farligt att vistas i kuren. Särskilda riktlinjer för gravida finns inte. Man har från bolagets sida önskat att avdramatisera riskerna med röntgenutrustningen i normal drift, då man inte vill att personer som arbetar i kuren ska vara rädda. Detta eftersom det skulle kunna medföra att de slår av generatorn när de är på plats vilket skulle inverka negativt på produktionen.

11 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 11/23 Föreskrifter på plats Röntgenutrustningen är placerad i en kur som består av två rum, ett inre rum där utrustningen står och ett manöverrum med datorer och styrutrustning. Rummen är avskilda med en vägg och en skjutdörr med glasfönster. På dörren sitter en skylt med texten Röntgenutrustning, Följ strålskyddsföreskrifterna, Föreskriften kan hämtas hos arbetsledning. Föreskriften är en pärm märkt Boxray, Boliden som innehåller instruktion för slutna strålkällor [G53 Instruktion för radioaktiva strålningskällor] och ett relativt omfattande dokument om röntgenutrustningen [Boxray Pulpröntgen analysator]. I instruktion för slutna strålkällor anges att endast instruerad och godkänd personal får åtgärda strålkällorna. Motsvarande instruktion finns inte för röntgenutrustningen. Dokumentet för röntgenutrustningen omfattar teknisk beskrivning, installations- och miljökrav, handhavande och personlig säkerhet. I dokumentet anges att vid normaldrift ligger strålnivåerna runt en mätcell där mätning pågår, långt under de riktvärden som gäller för industriell röntgenutrustning. Vidare beskrivs säkerhetssystem under normal drift. Dokumentet omfattar inte potentiella strålnivåer i samband med underhåll. I dokumentet anges att Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter ska beaktas. Vilka föreskrifter som avses framgår inte av dokumentet och de är inte heller tillgängliga på plats. De intervjuade uppger att de inte har fått en genomgång av innebörden av föreskrifterna eller läst dem själva. Skyltning I kuren finns två lampor uppsatta, en i det yttre rummet och en i det inre. Lamporna sitter högt uppe på väggen och lyser rött när högspänningen är på. Lamporna saknar skylt med varselsymbol för joniserande strålning, eller annan förklaring på vad lampan indikerar. Flera av de intervjuade har inte sett lamporna. De som har sett lamporna tänker att röd lampa betyder att högspänningen är på. Det är för dem oklart om det innebär att utrustningen genererar strålning. På röntgenutrustningen finns ingen skyltning om vad det är för slags utrustning. Mätinstrument för joniserande strålning De som har arbetat i kuren under dagarna för den inträffade missödet har inte haft tillgång till lämpligt mätinstrument för joniserande strålning. Utan mätinstrument var personalen ovetande om de höga strålnivåerna som

12 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 12/23 förekom vid en del av de genomförda arbetsmomenten. Personalen är inte kategoriindelad och rutiner för att bära dosimeter finns inte. Rutiner för underhåll av röntgenutrustningen Det inträffade missödet visar att det saknades fungerande rutiner som säkerställde att underhåll av röntgenutrustningen kunde genomföras på ett ur strålskyddssynpunkt betryggande sätt. Det är dessutom otydligt vilken personal som utför driftsunderhåll och vilken personal som utför service och underhåll. Organisation Personalen uttrycker att kulturen på arbetsplatsen kännetecknas av att man hjälps åt för att lösa problem. De som arbetar i kuren under dagarna för missödet är medvetna om att röntgenutrustningen är viktig för produktionen. De hjälps åt för att försöka lösa problemet, det vill säga att få röntgenutrustningen att fungera. De tänker inte på risker med strålning. Några beskriver arbetsplatsen som ett organisatorisk kaos och vidare, det finns ingen som vet vad de håller på med. Under intervjuerna framstod ansvarsfördelningen kring användning och underhåll av röntgenutrustningen som otydlig. Dokument där olika ansvar definieras, finns inte. Det tycks även finnas brister i samarbetet och kommunikationen mellan ansvariga. Uppskattning av stråldos Mätningar av strålmiljön gjordes med två Victoreen Panoramic 470 (utan hätta) som är kalibrerade för och mäter kerma fritt i luft. Mätningar gjordes i ett antal positioner med utrustningen i normalt driftsläge, samt modifierat på de sätt man gjort under reparationsarbetena. Dessutom gjordes mätningar i dörröppningen mellan de två rummen, i manöverrummet dels bakom glasväggen och dels vid arbetsplatsen med skjutdörren öppen. I positionerna runt röntgenutrustningen omfattar mätresultaten alltså situationer med och utan plåthuv på ovansidan, med klämskyddet både öppet och stängt, samt med motor, spridare och slutare både i och urmonterade. Mätningarna gjordes på avståndet cm från röntgenröret, och 105 cm över golvet. Röntgenröret sitter på höjden 109 cm över golvet. Figur 2 och 3 visar de uppmätta kermaraterna i olika positioner med klämskyddet in- respektive utfällt. Nivåerna varierar mellan 15 mgy/h och

13 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 13/ mgy/h i det inre rummet, och mellan 0 och 0,23 mgy/h i det yttre rummet. Mätningar gjordes även ovanför och under utrustningen i de två fallen. Plåthuven på ovansidan brukar tas bort vid felsökning för att man ska kunna se bättre, och då är kermaraten direkt ovanför spalten mellan karusell och röntgenapparat 0,3 mgy/h. På undersidan uppmättes kermaraten vid spalten mellan karusell och röntgenapparat till 0,015 mgy/h. Strålens effektiva energi har uppskattats från mätningar på plats gjorda med och utan hätta på jonkammaren, samt från motsvarande mätningar gjorda på SSM:s röntgenapparat i liknande strålfält. Från dessa mätningar och mätningar av djupdoskurvor mätta i plexiglas i SSM:s röntgenstrålfält, uppskattades den effektiva energin till mellan 10 och 15 kev. Från ICRP 74 i AP-geometri 4 togs omvandlingsfaktorer från kerma fritt i luft (K air ), till effektiv dos (E), ekvivalent dos till hud (D T ) samt ekvivalent dos till ögat (D Ö ), som funktion av energin [ICRP 1995]. Eftersom strålens energi endast bestämdes i primärstrålfält, har effektiva energin 20 kev använts för att inte underskatta omvandlingsfaktorerna. För ögonddos antogs att avståndet från strålkällan var 2 gånger längre än till bålen, varför korrektionsfaktorn minskades med en faktor 2 under antagandet att kermaraten avtar med kvadraten på avståndet. Omvandlingsfaktorerna (E/K air ), (D T / K air ), respektive (D Ö /K air ) blev 0,1; 0,5 respektive 0,48. Uppmätta värden på luftkermarat (K air ) med hänsyn taget till bestrålningsgeometrin (klämskydd, plåthuv), har multiplicerats med uppehållstider på dessa platser och också multiplicerats med de framtagna omvandlingsfaktorerna till effektiv dos och ekvivalenta doser till hud och ögon. Uppehållstiderna är först uppskattade från den information som kommit fram under intervjuerna och baseras på hur länge man varit i rummet, hur man rört sig och om högspänningen till röntgenröret varit på hela eller delar av tiden. Ingen exponering för primärstrålen bedöms ha skett, utan klämskyddet har enligt uppgift varit infällt. Stråldoserna är redovisade som ett intervall bestämt av lägsta och högsta troliga värde på luftkermaraten. De uppskattade exponeringstiderna är därefter korrigerade med hjälp av en datalogg från styrdatorn. Denna logg visar vilka tidsperioder som säkerhetskretsen varit bruten, dvs. vilka tidsperioder som det inte varit möjligt att ha röntgenapparaten igång. De på detta sätt uppskattade stråldoserna är redovisade i bilaga 1. 4 Antero-posterior geometri (AP) betecknar en situation när strålningen faller in mot kroppen framifrån och i rät vinkel mot kroppsaxeln.

14 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 14/23 Beräkningen visar att åtta personer kan ha exponerats för röntgenstrålningen. Två personer kan ha fått en effektiv dos, ekvivalent dos till ögats lins (ögondos), och ekvivalent dos till hud (huddos), som flerfaldigt överstiger de årliga gränsvärdena för arbetstagare enligt SSMFS 2008:51 (50 msv för effektiv dos, 150 msv för ögondos och 500 msv för huddos). Ytterligare två personer kan ha fått en effektiv dos motsvarande årsgränsvärdet, samt en ekvivalent dos till ögats lins motsvarande en eller flera årsgränsvärden. Resterande fyra personer har fått stråldoser som understiger årsgränsvärdena för arbetstagare, men som motsvarar en eller flera årsgränsvärden för allmänhet (1 msv i effektiv dos, 15 msv i ögondos och 50 msv i huddos). Övriga nio personer som deltagit i felsökningen på plats har inte befunnit sig i utrustningens närhet under de tidsperioder när strålnivåerna varit förhöjda. Tillståndshavarens genomförda och planerade åtgärder När Boliden Mineral AB torsdagen 1 december får kännedom om det befarade missödet kontaktas de andra anläggningarna inom Boliden Mineral AB som förfogar över denna utrustning direkt och informeras om missödet. Undantaget är Boliden Mineral AB i Skelleftehamn som har ett eget tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten (Ct-0375/a) och som enligt uppgift sorterar under en egen strålskyddsorganisation. Strålsäkerhetsmyndigheten beslutade om att förbjuda Boliden Mineral AB att utveckla, installera, underhålla, tillverka eller ha annan därmed jämförlig befattning med de röntgenutrustningar som företaget har tillstånd för [SSM2010/4340]. I ett svar till myndigheten redovisar Boliden Mineral AB att man omedelbart vidtagit bl.a. följande åtgärder: - Boliden Mineral AB har sedan SSM:s beslut om förbud 7 dec inte bedrivit verksamhet av det slag som förbudet omfattar. - Nyckelpersoner för det interna strålskyddsarbetet på Boliden Mineral AB har gått igenom tillämpliga bestämmelser, rutiner och den interna strålskyddsorganisationen. - Boliden Mineral AB utfärdade ett internt skriftligt förtydligande om att underhåll får genomföras endast med högspänningsgeneratorn avslagen och låst.

15 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 15/23 - Boliden Mineral AB skickade skriftlig säkerhetsinformation med e-post till berörda vid Boliden Mineral AB:s övriga anläggningar. - Antalet personer på Boliden Mineral AB som har behörighet att leda underhållsarbete på aktuell röntgenutrustning har begränsats till 8 st som bolaget anser har rätt kompetens. - Boliden Mineral AB har infört en ny rutin för detaljplanering och dokumenterad riskanalys av arbetsmoment rörande underhåll av den del av utrustningen där röntgenröret sitter. Vidare har Boliden Mineral AB påbörjat en intern utredning av missödet med syfte att identifiera åtgärder som kan vidtas för att förbättra strålskyddet inom verksamheten. En riktad revision avseende strålskyddsarbetet kommer att genomföras innan utgången av januari 2011 för kontroll av implementering av uppdaterade rutiner. Dessutom ska en översyn av Boliden Mineral ABs strålskyddsorganisation genomföras för att säkerställa kompetensförsörjningen på lång sikt, liksom för att undersöka behovet av utbildningsinsatser. Strålskyddsarbetet integreras i ordinarie interna revisionsarbetet. Vissa förbättringar i märkning och skyltning ska genomföras innan utgången av vecka 50 innevarande år.

16 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 16/23 Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning Det inträffade missödet visar tydligt vad brister i organisation, ledning, kompetens och regelefterlevnad kan leda till. Potentiella exponeringar med mycket allvarliga konsekvenser undveks av ren tillfällighet, när personalen omedvetet avskärmade primärstrålen i samband med att man fällde in klämskyddet. Under RASK-utredningen uppdagades ett antal brister i hur Boliden Mineral AB uppfyller de krav som ställs i strålskyddslagen (1988:220), Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (2008:40) om användning av industriutrustningar som innehåller slutna strålkällor eller röntgenrör, Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (2008:51) om grundläggande bestämmelser för skydd av arbetstagare och allmänhet vid verksamhet med joniserande strålning, samt i de specifika villkor som ingår i de gällande tillstånden. Berörda paragrafer listas i bilaga 2 och omfattar sammanfattningsvis följande. Strålskyddslagen 6 8 om allmänna skyldigheter rörande åtgärder och försiktighetsmått för att hindra skada; upprätthållande av strålskydd; kännedom om förhållanden och risker; utbildning; användning av skyddsanordningar mm om allmänna skyldigheter rörande märkning och strålskyddsutrustning mm. SSMFS 2008:40 3 om allmänna krav rörande strålskydd vid arbete, information, strålskyddsorganisation mm. 6 7 om krav på märkning och skyltning 13 om användning rörande avskärmning för primärstrålning mm. 17 om underhåll och kontroll rörande strålskyddskompetens, förtrogenhet med utrustningen samt tillgång till mätinstrument. SSMFS 2008:51 2 kap. 1 om allmänna skyldigheter rörande optimering av strålskydd mm. 3 kap. 5 6 om dosgränser rörande information och rättigheter för gravida och kvinnor i fertil ålder. 4 kap. 1 2 om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen. Tillståndsvillkor S-134 för tillstånd nummer Ct-0375/b Punkt 2 om lokala instruktioner för utrustningen.

17 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 17/23 Strålsäkerhetsmyndigheten anser att Boliden Mineral AB inte uppfyller de krav som ställs och att vidtagna åtgärder inte är tillräckliga för att arbetet ska bedrivas på ett strålsäkert sätt. SSM beslutade därför om att förbjuda Boliden Mineral AB att utveckla, installera, underhålla, tillverka eller ha annan därmed jämförlig befattning med de röntgenutrustningar som företaget har tillstånd för [SSM2010/4340].

18 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 18/23 Referenser ICRP 74, Conversion coefficients for use in Radiological Protection against External Radiation, Annals of the ICRP, publication 74 [1995] SSMFS 2008:40 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om användning av industriutrustningar som innehåller slutna strålkällor eller röntgenrör Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling [2009] SSMFS 2008:51 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om grundläggande bestämmelser för skydd av arbetstagare och allmänhet vid verksamhet med joniserande strålning Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling [2009] G53 Instruktion för radioaktiva strålningskällor, reg.nr. C14683 (2010) Boxray Pulpröntgen analysator, Utrustningsbeskrivning ( ) Ct-0375/a Beslut om tillstånd för verksamhet med joniserande strålning utfärdat till Boliden Mineral AB i Skelleftehamn. SSM2005/0526 Strålsäkerhetsmyndigheten ( ) Ct-0375/b Beslut om tillstånd för verksamhet med joniserande strålning utfärdat till Boliden Mineral AB i Boliden. SSM2009/2300 Strålsäkerhetsmyndigheten ( ) S-134 Tillståndsvillkor för verksamhet med industriutrustningar innehållande slutna radioaktiva strålkällor eller röntgenrör Strålsäkerhetsmyndigheten

19 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 19/23 BILAGA 1 Tabellen nedan visar uppskattade stråldoser till de 17 personer som var involverade på plats i felsökningsarbetet med Boliden Mineral AB:s röntgenutrustning i Aitik under vecka 48, Från vänster så visar kolumnerna person, effektiv dos, ekvivalent dos till ögats lins, ekvivalent dos till hud, samt exponeringstid. Gråmarkerade områden avser stråldoser som överstiger, eller kan överstiga, gällande årsgränsvärden för arbetstagare enligt SSMFS 2008:51, dvs 50 msv, 150 msv och 500 msv för E, H öga och H hud. Person E (msv) H öga (msv) H hud (msv) t exp (h) ,62 *) ,62 *) , , , , , , *) Exponeringen ägde rum vid två tillfällen (0,62 h och 1 h) med ett dygns mellanrum.

20 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 20/23 BILAGA 2 Berörda paragrafer i strålskyddslagen och i SSM:s föreskrifter och tillståndsvillkor Strålskyddslagen (1988:220) Allmänna skyldigheter 6 Den som bedriver verksamhet med strålning skall med hänsyn till verksamhetens art och de förhållanden under vilka den bedrivs 1. vidta de åtgärder och iaktta de försiktighetsmått som behövs för att hindra eller motverka skada på människor, djur och miljö, 2. kontrollera och upprätthålla strålskyddet på den plats och i den lokal och övriga utrymmen där strålning förekommer, 7 Den som bedriver verksamhet med strålning skall svara för att den som är sysselsatt i verksamheten har god kännedom om de förhållanden, villkor och föreskrifter under vilka verksamheten bedrivs samt blir upplyst om de risker som kan vara förenade med verksamheten. Den som bedriver verksamheten skall förvissa sig om att den som är sysselsatt i verksamheten har den utbildning som behövs och vet vad han skall iaktta för att strålskyddet skall fungera tillfredsställande. 8 Den som är sysselsatt i verksamhet med strålning, eller utför arbete där sådan verksamhet bedrivs, skall använda de skyddsanordningar och vidta de åtgärder i övrigt som behövs för att strålskyddet skall fungera tillfredsställande. Lag (2000:264). 10 Den som tillverkar, till landet inför, överlåter eller upplåter en teknisk anordning som kan alstra strålning eller som innehåller ett radioaktivt ämne, skall svara för att anordningen, när den avlämnas för att tas i bruk eller förevisas i marknadsföringssyfte, är försedd med nödvändig strålskyddsutrustning samt även i övrigt erbjuder en betryggande säkerhet mot skada på människor, djur och miljö. Han skall genom märkning eller på annat lämpligt sätt lämna uppgifter som är av betydelse från strålskyddssynpunkt. 11 Den som installerar eller utför underhållsarbete på en anordning som avses i 10 skall svara för att den strålskyddsutrustning som hör till anordningen sätts på plats och att i övrigt de åtgärder vidtas som behövs från strålskyddssynpunkt och som föranleds av arbetet.

21 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 21/23 SSMFS 2008:40 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om användning av industriutrustningar som innehåller slutna strålkällor eller röntgenrör; Allmänt 3 Tillståndshavaren ska se till att arbetet med utrustningen sker på ett från strålskyddssynpunkt betryggande sätt och informera berörd personal om hur strålskyddsverksamheten är organiserad. Strålskyddsverksamheten ska ingå i den interna kontrollen av arbetsmiljön. Märkning och skyltning 6 Utrustningen ska vara försedd med tydlig och varaktig märkning som innehåller 1. varselsymbol för joniserande strålning, 2. utrustningens typbeteckning, 3. uppgift om strålkällans aktivitet och det radioaktiva ämnets beteckning eller uppgift om att utrustningen innehåller röntgenrör 7 Intill utrustningen ska det finnas en skylt med tydlig och varaktig märkning som innehåller 1. varselsymbol för joniserande strålning, 2. texten "Joniserande strålning. Följ strålskyddsföreskrifterna", 3. kontaktpersonens namn. Användning 13 Om det primära strålfältet kan bli åtkomligt, vid underhållsarbete eller liknande, ska utrustningens slutare (avskärmning för primärstrålning) stängas och låsas. Underhåll och kontroll 17 Den som utför upp- eller nedmontering av stationär utrustning, kontroll enligt eller utför underhållsarbete på den del av utrustningen där den slutna strålkällan eller röntgenröret sitter ska 1. ha lämplig strålskyddskompetens, 2. vara väl förtrogen med utrustningens konstruktion, 3. ha tillgång till lämpligt mätinstrument för joniserande strålning.

22 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 22/23 SSMFS 2008:51 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om grundläggande bestämmelser för skydd av arbetstagare och allmänhet vid verksamhet med joniserande strålning 2 kap. Allmänna skyldigheter 1 Den som bedriver verksamhet med joniserande strålning ska se till att 2. strålskyddet är optimerat, varmed avses att varje bestrålning av personer begränsas så långt som rimligen är möjligt med hänsyn till ekonomiska och sociala faktorer och att 3. ingen dosgräns enligt dessa föreskrifter överskrids. 3 kap. Dosgränser 5 Den som bedriver verksamheten ska informera kvinnliga arbetstagare i fertil ålder om riskerna för fostret, som exponering för joniserande strålning kan medföra, vid en eventuell graviditet. En kvinna som är gravid och har anmält detta har rätt att under återstoden av graviditeten omplaceras till arbete som inte är förenat med joniserande strålning. 6 Om en gravid kvinna inte omplaceras ska arbetet planeras så att den ekvivalenta dosen till fostret blir så liten som rimligen är möjligt och så att det är osannolikt att dosen till fostret överstiger 1 msv under återstoden av graviditeten, sedan denna konstaterats. 4 kap. Kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen 1 Kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen ska utföras där arbetstagare kan erhålla stråldoser sådana att 1. den årliga effektiva dosen uppgår till 1 millisievert (msv) eller mer eller 2. den årliga ekvivalenta dosen till ögats lins uppgår till 15 msv eller mer eller 3. den årliga ekvivalenta dosen till extremiteter eller hud uppgår till 50 msv eller mer. 2 Den som bedriver verksamheten ska inordna arbetstagarna i kategori A eller B. En arbetstagare ska tillhöra kategori A om sannolikheten inte är försumbar att

23 Missöde med röntgenutrustning hos Boliden Mineral AB Sida: 23/23 1. den årliga effektiva dosen uppgår till 6 msv eller mer eller 2. den årliga ekvivalenta dosen till ögats lins uppgår till 45 msv eller mer eller 3. den årliga ekvivalenta dosen till extremiteter eller hud uppgår till 150 msv eller mer. I bedömningen av sannolikhet enligt första stycket ska ingå sannolikheten för misstag eller olyckor som kan medföra stråldoser även i sådan verksamhet som normalt inte ger stora doser. För arbetstagare som omfattas av bilaga 2 ska tillhörighet i kategori A noggrant övervägas. Arbetstagare som inte tillhör kategori A ska tillhöra kategori B. För arbetstagare i kategori B ska dosövervakning ske i sådan utsträckning att det går att visa att placeringen i kategori B är korrekt. Tillståndsvillkor S-134 för Ct-0375/b 2. Lokala instruktioner ska utarbetas för hur utrustningen får hanteras. Dessa ska inkludera de anvisningar som tillverkare och leverantör utfärdar, anpassade till de krav det svenska regelverket ställer. All berörd personal ska känna till de lokala handhavande-instruktionerna.

Förnyad dosutredning av händelsen vid Boliden Mineral AB:s anläggning i Aitik

Förnyad dosutredning av händelsen vid Boliden Mineral AB:s anläggning i Aitik Sida: 1/12 UTREDNING Datum: 2011-04-07 Vår referens: SSM2010/4340 Version: 1 Författare: Jan Lillhök och Jan-Erik Grindborg Fastställd: Helene Jönsson Förnyad dosutredning av händelsen vid Boliden Mineral

Läs mer

Åklagarkammaren i Umeå Box Umeå

Åklagarkammaren i Umeå Box Umeå BESLUT 2011-02-08 Åklagarkammaren i Umeå Box 3003 903 02 Umeå Handläggare: Johan Strandman Telefon: 08-7994185 Vår referens: SSM 2011-533 Anmälan om brott mot strålskyddslagen Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Svensk PCI Värmland AB Långnäsvägen 21 663 41 Hammarö Beslut Vårt datum: 2013-06-18 Er referens: Diarienr: SSM2013-233 Handläggare: Anders Frank Telefon: +46 8 799 4174 Föreläggande om åtgärder Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av arbetsställen och persondosmätningar

Kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av arbetsställen och persondosmätningar Sid 1(8) Kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av Kategoriindelning av personal baseras på de stråldoser arbetstagarna kan förväntas erhålla genom sitt arbete, medan kategoriindelning

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Region Gotland 621 81 Visby Beslut Vårt datum: 2013-11-04 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-2306 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om åtgärder Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om dosgränser vid verksamhet med joniserande strålning;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om dosgränser vid verksamhet med joniserande strålning; SSI FS 1998:4 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om dosgränser vid verksamhet med joniserande strålning; beslutade den 29 oktober 1998. Statens strålskyddsinstitut föreskriver med stöd av 7, 9 2

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens beslut

Strålsäkerhetsmyndighetens beslut Sida: 1/8 Landstinget Västmanland Landstingsdirektören Landstingshuset BESLUT Vårt datum: 2010-06-14 Vår referens: SSM 2009/4521 721 89 Västerås Föreläggande Strålsäkerhetsmyndighetens beslut Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker Landstinget Västernorrland 871 85 Härnösand Beslut Vårt datum: 2014-03-18 Er referens: 12HSN175 Diarienr: SSM2012-688 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 44 84 Föreläggande avseende utbildning

Läs mer

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda)

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) SFS 1988:220 Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser 1 Syftet med denna lag

Läs mer

Personalskydd. SSMFS 2008:51 om grundläggande bestämmelser för skydd av arbetstagare och allmänhet vid verksamhet med joniserande strålning

Personalskydd. SSMFS 2008:51 om grundläggande bestämmelser för skydd av arbetstagare och allmänhet vid verksamhet med joniserande strålning Personalstrålskydd Personalskydd SSMFS 2008:51 om grundläggande bestämmelser för skydd av arbetstagare och allmänhet vid verksamhet med joniserande strålning 3 kap dosgränser 4 kap kategoriindelning, 5

Läs mer

Strålskyddslag (1988:220)

Strålskyddslag (1988:220) 1 of 5 27/09/2010 12:56 SFS 1988:220 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1988-05-19 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:889 Strålskyddslag

Läs mer

Inspektion av röntgenverksamhet vid

Inspektion av röntgenverksamhet vid Svensk PCI Värmland AB Långnäsvägen 21 663 41 HAMMARÖ Tillsynsrapport Datum: 2013-04-18 Er referens:-- Diarienr: SSM2013-233 Förrättningsdatum:2013-02-07, 2013-03-22 Ansvarig handläggare: Anders Frank

Läs mer

RN händelse Gällivare nov 2010 KcRN rapport 1 (6) Medicinsk rapport

RN händelse Gällivare nov 2010 KcRN rapport 1 (6) Medicinsk rapport RN händelse Gällivare nov 2010 KcRN rapport 1 (6) Medicinsk rapport kring händelse med accidentell personexponering för joniserande strålning vid Boliden Mineral ABs anrikningsverk i Aitik, Gällivare,

Läs mer

SSI FS 2000:4. Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om medicinsk strålbehandling; beslutade den 28 april 2000.

SSI FS 2000:4. Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om medicinsk strålbehandling; beslutade den 28 april 2000. SSI FS 2000:4 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om medicinsk strålbehandling; beslutade den 28 april 2000. Statens strålskyddsinstitut föreskriver med stöd av 7 strålskyddsförordningen (1988:293)

Läs mer

För radiografering i öppet utrymme ska även följande bifogas:

För radiografering i öppet utrymme ska även följande bifogas: Bilaga till ansökan om tillstånd för radiografering Den här informationen riktar sig till användare av utrustning med joniserande strålning. För innehav av strålkällor med hög aktivitet 1 och för handelsföretag

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning; SSI FS 1998:3 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning; beslutade den 29 oktober 1998. Statens strålskyddsinstitut

Läs mer

Samlad strålsäkerhetsvärdering efter inspektion. strålning inom Landstinget Sörmland

Samlad strålsäkerhetsvärdering efter inspektion. strålning inom Landstinget Sörmland RAPPORT 2015-03-05 Dokumentnummer: SSM2014-3072-3 Arbetsgrupp: Claes Metelius, Hanne Grinaker, Lena Thorsson, Mauricio Alvarez, Stefan Thunberg, Sven Richter och Carl Bladh-Johansson (inspektionsansvarig)

Läs mer

Säkerheten vid mikrovågstorkning

Säkerheten vid mikrovågstorkning Säkerheten vid mikrovågstorkning Mikrovågstorkaggregat har blivit allt vanligare vid reparation av fukt- och vattenskador i byggnaderna. Torkaggregatets funktion bygger på mikrovågsstrålning. Om torkaggregatet

Läs mer

Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning

Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning 1(5) Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning I Strålskyddslagen och i SSM föreskrift SSMFS 2018:1 beskrivs grundläggande bestämmelser för skydd

Läs mer

12 kap. Strålsäkerhet

12 kap. Strålsäkerhet BILAGA 3 Sida: 1/10 Inledande bestämmelser 12 kap. Strålsäkerhet 1 (1 ) Syftet med bestämmelserna i detta kapitel är att skydda människor och miljön mot skadlig verkan av strålning. 2 (2 ) I detta kapitel

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun Global Bridge i Sverige AB Rålambsvägen 22 112 59 Stockholm 1 (9) Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun Beslut

Läs mer

Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av

Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av , 2014 10 01 Sid 1(9) Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av Kategoriindelning av personal baseras på de stråldoser

Läs mer

Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens solarier

Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens solarier Miljö- och byggnadskontoret Tjänsteutlåtande Camilla Östergren Sidan 1 av 6 Diariekod: 443 Dnr MBN 2012-467 Ecos Miljö- och byggnadsnämnden Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens

Läs mer

Vibrationer - föreskrifter

Vibrationer - föreskrifter Vibrationer - föreskrifter FTF Bräcke 20 november 2007 Bengt Johansson Enheten för Maskiner och Personlig Skyddsutrustning 1 Föreskrifter om vibrationer (AFS 2005:15) Föreskrifterna riktar sig till arbetsgivare

Läs mer

Föreläggande om åtgärder för Landstinget

Föreläggande om åtgärder för Landstinget BESLUT 2011-03-10 Handläggare: Sven Richter Telefon: 08 7994320 Landstingsdirektören Ledningskontoret Vår referens: SSM 2010/4421 801 88 GÄVLE Föreläggande om åtgärder för Landstinget Gävleborg Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Rapport- Tillsyn av förskolors utemiljöer med fokus på UVskydd

Rapport- Tillsyn av förskolors utemiljöer med fokus på UVskydd Rapport- Tillsyn av förskolors utemiljöer med fokus på UVskydd 2012 Annelie Stigsäter November 2012 2012-11-09 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. METOD... 3 4. REDOVISNING

Läs mer

Föreläggande om att prova och utvärdera provstavar

Föreläggande om att prova och utvärdera provstavar OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2013-01-28 Er referens: 2012-02076 Diarienr: SSM2012-209 Handläggare: Peter Ekström Telefon: +46 8 799 41 76 Föreläggande om att prova och utvärdera

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-10-01 742-2008 Utbildningsnämnden Stockholm stad Box 22049 104 22 STOCKHOLM Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Personuppgiftsbehandling

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring av föreskrifter och allmänna råd om lasrar och IPL

Konsekvensutredning av förslag till ändring av föreskrifter och allmänna råd om lasrar och IPL Sida: 1/18 KONSEKVENSUTREDNING Datum: 2010-10-27 Vår referens: SSM 2010/1032 Konsekvensutredning av förslag till ändring av föreskrifter och allmänna råd om lasrar och IPL 1. Inledning 1.1 Bakgrund Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts författningssamling

Statens strålskyddsinstituts författningssamling Statens strålskyddsinstituts författningssamling ISSN 0347-5468 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd om strålskärmning av lokaler för diagnostik eller terapi med joniserande strålning;

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Inspektionsrapport - Inspektion av Forsmarks utrymmen (Housekeeping)

Inspektionsrapport - Inspektion av Forsmarks utrymmen (Housekeeping) Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Tillsynsrapport Datum: 2013-11-13 Diarienr: SSM2013-650 Förrättningsdatum: 2013-09-17 19 Inspektera Forsmarks Kraftgrupp AB Forsmark 1-3 Ansvarig handläggare: Adnan

Läs mer

Allt farligare att jobba på vägen

Allt farligare att jobba på vägen Allt farligare att jobba på vägen Rapport från Seko juni 2016 FOTO: HÅKAN LINDGREN Fler olyckor på vägarbetsplatserna Antalet olyckor vid landets vägarbetsplatser ökar kraftigt. Det visar en undersökning

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Dispens med tillhörande villkor

Dispens med tillhörande villkor Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2014-06-12 Er referens: FQ-2014-0273 Diarienr: SSM2014-2231 Handläggare: Peter Ekström Telefon: +46 8 799 4176 Dispens med tillhörande villkor

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-05-26 Diarienummer SCN-2015-0180 Socialnämnden Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 Förslag

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

CBCT - lagar, förordningar och författningar

CBCT - lagar, förordningar och författningar CBCT - lagar, förordningar och författningar Bakgrund Vid Svensk Förening för Odontologisk Radiologis årsmöte 2008 diskuterades föreningens policy när det gäller det snabba utvecklingen inom Cone Beam

Läs mer

Beslut om dispens från kravet på återkommande kontroll av vissa komponenter för Oskarshamn 1

Beslut om dispens från kravet på återkommande kontroll av vissa komponenter för Oskarshamn 1 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2016-05-04 Er referens: 2016-04390 Diarienr: SSM2016-1324 Handläggare: Giselle García Roldán Telefon: +46 8 799 42 55 Beslut

Läs mer

Bruksanvisning OZX-A7000B Art nr: 95-4323

Bruksanvisning OZX-A7000B Art nr: 95-4323 Bruksanvisning OZX-A7000B Art nr: 95-4323 Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen. VIKTIG SÄKERHETSVARNING 1. OZX-A7000B är ENDAST till för KOMMERSIELLA ANVÄNDARE.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALKOHOL OCH DROGPOLICY 1 POLICY 1 2 MÅLSÄTTNINGAR OCH REGLER 2 2.1 Mål och medel 2 2.2 Regler 2 3 CHEFENS/ARBETSLEDARENS ROLL OCH ANSVAR 3 4 TIDIGA TECKEN PÅ MISSBRUK

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Lindex Sverige AB

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Lindex Sverige AB Beslut Diarienr 1 (13) 2015-12-16 342-2015 Lindex Sverige AB Nordstadstorget 6 plan 8 411 05 Göteborg Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Lindex Sverige

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB Beslut Diarienr 1 (15) 2015-12-16 347-2015 Hemköpskedjan AB Norra stationsgatan 80 C 171 54 Solna Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB Datainspektionens

Läs mer

Utvärdering av OSL-system - nanodot

Utvärdering av OSL-system - nanodot 2013-12-04 Medicinskt servicecentrum Medicinsk fysik och teknik MFTr 2013/6 Medicinsk fysik Utvärdering av OSL-system - nanodot Sofia Åkerberg Henrik Bertilsson MFTr 2013/3 Sida 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-03-30 Södersjukhuset AB Sjukhusbacken 10 118 83 Stockholm Handläggare: Richard Odh Telefon: 08 799 44 78 Vår referens: SSM 2011-3992 Er referens: Objekt: Södersjukhuset AB Föreläggande efter

Läs mer

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor)

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor) ...-,,,_...- A R B E T S M I L J Ö VERKET REMISS Datum Vår beteckning 2015-02-11 RT 2014/107222 Sid 1 (1) Enheten för teknik Stefan Nygård, 010-730 98 59 arbetsmiljoverket@av.se Förslag till föreskrifter

Läs mer

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Tibro kommun har för avsikt att installera utrustning i sporthallen som gör att den kommer att uppfylla kraven på en samlingslokal för 600 personer.

Läs mer

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning...

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning... Jämställdhetsplan Jämställdhetsplanen är framtagen i samverkan med de fackliga organisationerna i Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-29 Distribueras av personalavdelningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009.

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009. Kommunrevisionen 2009-01-14 Renhållningsstyrelsen Miljönämnden Byggnadsnämnden Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av personuppgiftslagens tillämpning På uppdrag av Lunds kommuns revisorer

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Medicinsk Röntgen AB Sveavägen 64, plan 2 111 34 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-06-13 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-306 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om

Läs mer

Organisationsplan för strålskydd vid Umeå universitet

Organisationsplan för strålskydd vid Umeå universitet Organisationsplan för strålskydd vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-12-20 Dnr: FS 2.10-2121-16 Denna plan ersätter tidigare fastställt beslut av Arbetsmiljökommittén 1997-12-17, Dnr: 360-2301-97

Läs mer

Motivering och kommentarer till enkätfrågor

Motivering och kommentarer till enkätfrågor ga 2 Motivering och kommentarer till enkätfrågor Kön Valet av denna variabel grundar sig på att vi vill se om det finns några skillnader mellan kön och hur de rekryterar. Kommentar: Vi hörde på namnet

Läs mer

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier Likabehandlingsplan 2016-2018 för Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ALLMÄNNA MÅL Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ansluter sig till de mål och riktlinjer

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Miljökontoret informerar om. Solarium

Miljökontoret informerar om. Solarium Miljökontoret informerar om Solarium Inledning Den som avser att driva en solarieverksamhet är skyldig att anmäla detta till miljö- och byggnadsnämnden innan lokalen tas i bruk, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Kapitel 8 Personalresurser och säkerhet

Kapitel 8 Personalresurser och säkerhet Kapitel 8 Personalresurser och säkerhet Människorna i en organisation brukar oftast kallas för kunskapskapitalet och betraktas som den viktigaste resursen. Men de är inte enbart en förutsättning för verksamheten

Läs mer

Patientstol 15601 med delade benstöd

Patientstol 15601 med delade benstöd Bruksanvisning Patientstol 15601 med delade benstöd Bäste kund, Vi tackar för det förtroende som Du visat genom att köpa denna patientstol. Samtliga våra produkter har, liksom denna patientstol, slutmonterats

Läs mer

Magnetfält från transformatorstationer:

Magnetfält från transformatorstationer: Magnetfält från transformatorstationer: Miljömedicinsk utredning om förväntade magnetfält runt transformatorstationer i centrala Göteborg Peter Molnár Miljöfysiker Mathias Holm Överläkare Göteborg den

Läs mer

Granskningar avseende Upphandling och Personuppgiftslagen

Granskningar avseende Upphandling och Personuppgiftslagen Lekmannarevisorerna i Kraftringen AB och 2009-01-15 För kännedom: Kraftringen Service AB avseende Upphandlingar avseende Personuppgiftslagen Granskningar avseende Upphandling och Personuppgiftslagen På

Läs mer

Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna

Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna KUN 2007-11-08, p 14 1 (8) Konstenheten Handläggare: Göran Rosander Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna 1 Förslag till

Läs mer

1. VAD WARTEC KRÄM ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

1. VAD WARTEC KRÄM ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR Bipacksedel: Information till användaren Wartec 0,5 % kräm Podofyllotoxin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa den igen.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden:

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III installeras i bilen eller båtar för ren luft i allmänhet eller för att ta bort föroreningar och

Läs mer

Enhetlig utformning av lägenhetsnummer

Enhetlig utformning av lägenhetsnummer RED O G Ö RELSE Dnr 502-2000/1151 2000-10-20 Dnr 9490-00/100 1 (12) Enhetlig utformning av lägenhetsnummer Regeringens dnr Ju2000/2292/F 1 Sammanfattning Vi föreslår att det informationsbärande lägenhetsnumret

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011 Granskning av kommunens systematiska Revisionsrapport KPMG AB 23 augusti 2011 2010 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Revisionskriterier

Läs mer

Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen

Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen 1 (7) Sida Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen VIKTIGA FAKTORER VID SAMVERKAN MELLAN BESTÄLLARE OCH ENTREPRENÖRER SSG arbetar för en säker arbetsmiljö och en starkare säkerhetskultur Ett material

Läs mer

Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd 2012-10-12 Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd 2012:3 Tillsyn av solarieverksamheter och övriga verksamheter som tillhandahåller solarium Projektet är utfört av Bygg- och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd,

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av nystartsjobb. Ramtiden felaktigt beräknad. Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM 2008-11-06 32-2008-0669.

Revisionsrapport. Granskning av nystartsjobb. Ramtiden felaktigt beräknad. Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM 2008-11-06 32-2008-0669. Revisionsrapport Arbetsförmedlingen 113 99 STOCKHOLM Datum Dnr 2008-11-06 32-2008-0669 Granskning av nystartsjobb Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Arbetsförmedlingen granskat beslut,

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt Skolinspektionen Beslöt 2014-04-03 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid den särskilda undervisningsgruppen Optimus kristiii.aabel@vallentuna.se Beslut efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen

Läs mer

A Allmänt KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12. Beskrivning av problemet och vad Skatteverket vill uppnå. Bakgrund

A Allmänt KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12. Beskrivning av problemet och vad Skatteverket vill uppnå. Bakgrund KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12 Dnr. 1 31 280766-15/111, 1 31 280775-15/111 Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare (SKVFS 2015:X) och förslag till föreskrifter om identifikationsnummer

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets föreskrifter om hygieniska gränsvärden

Yttrande över Arbetsmiljöverkets föreskrifter om hygieniska gränsvärden Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan Beslut Skolinspektionen 2015-08-27 Göteborgs stad infoaeduc.boteborg.se Gymnasieskolenhetschef och rektorer vid Hvitfeldtska gymnasiet mikael.o.karlssonaeduc.ciotebord.se amela.filipovicaeduc.qotebord.se

Läs mer

Avbrott och störningar i elektroniska kommunikationsnät och tjänster

Avbrott och störningar i elektroniska kommunikationsnät och tjänster BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-09-02 Dnr: 13-6315 Nätsäkerhetsavdelningen Erika Hersaeus 08-678 56 34 Erika.Hersaeus@pts.se Avbrott och störningar i elektroniska kommunikationsnät och tjänster.

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Överklagande av länsstyrelsens beslut om återförvisning av ärende om fläktbuller, Rindögatan 6, fastighet Nummerhästen 9

Överklagande av länsstyrelsens beslut om återförvisning av ärende om fläktbuller, Rindögatan 6, fastighet Nummerhästen 9 Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-03-04 Handläggare Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd Överklagande av länsstyrelsens beslut om återförvisning

Läs mer

Sjöfartsprogrammets Kvalitetshandbok Version: 1 Utgiven av: Kvalitetsansvarig

Sjöfartsprogrammets Kvalitetshandbok Version: 1 Utgiven av: Kvalitetsansvarig Sida 1/8 Handlingsplan för hantering av trakasserier och osakligt bemötande inom Ålands gymnasium Behandlad i allmänna förvaltningens samarbetskommitté den 17 juni 2010 Behandlad i allmänna förvaltningens

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd om nukleärmedicin;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd om nukleärmedicin; SSI FS 2000:3 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd om nukleärmedicin; beslutade den 28 april 2000. Statens strålskyddsinstitut föreskriver med stöd av 7 strålskyddsförordningen (1988:293)

Läs mer

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Promemoria Datum: 2015-10-29 Diarienr: SSM2015-1136 Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Fud-utredning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 2 2.1

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s. den ansvariga föreståndaren 8

2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s. den ansvariga föreståndaren 8 Behörighet och strålskyddsutbildning för personer inom en användarorganisation 1 Allmänt 3 2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s behörighet och strålskyddsutbildning

Läs mer

Till dig som vill göra fältförsök med genetiskt modifierade växter

Till dig som vill göra fältförsök med genetiskt modifierade växter Till dig som vill göra fältförsök med genetiskt modifierade växter Avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade växter i miljön för andra ändamål än att släppa ut dem på marknaden (fältförsök) kräver

Läs mer

BRUKSANVISNING. ver. 1.2

BRUKSANVISNING. ver. 1.2 BRUKSANVISNING ver. 1.2 OBS Denna produkt är ämnad för barn över tre (3) år gamla. OBS Vi (Lillagunga) bär inget ansvar för eventuella olyckor eller skador som uppstått som följd av att ha missförstått

Läs mer

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers Pacing i praktiken: Att leva med ME/CFS STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers (Ur den amerikanska tidskriften CFIDS Chronicle, winter 2009. Översatt till svenska och publicerad på RME:s hemsida med

Läs mer

Angående uppföljning av tillsyn läsåret 2005 2006

Angående uppföljning av tillsyn läsåret 2005 2006 Knivsta maj 2011 Angående uppföljning av tillsyn läsåret 2005 2006 Hur har vi arbetat vidare med de utvecklingsområden som tillsynen 2005 2006 efterfrågade? 1. Styrning ledning och kvalitetsarbete Arbeta

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

Projektbesök hos RACOBAO i Uganda, februari 2009

Projektbesök hos RACOBAO i Uganda, februari 2009 Projektbesök hos RACOBAO i Uganda, februari 2009 Jag hade blivit inbjuden i mitt ordinarie arbete att medverka vid en biverkningskurs i Ugandas huvudstad Kampala under en vecka i februari. Det gav mig

Läs mer

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Finspångs kommun Revisorerna Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Uppdrag...4 1.2 Metod...5

Läs mer

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandlyckans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef tillsammans med pedagoger från

Läs mer

Säkerheten i UAF 2001

Säkerheten i UAF 2001 UTBILDNINGS- OCH ARBETS- MARKNADSFÖRVALTNINGEN TUNA TORG 1 186 86 VALLENTUNA TELEFON VX 08-587 850 00 FAX 08-587 857 85 uaf@vallentuna.se Till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Säkerheten i UAF 2001

Läs mer

TILLÄMPNING AV MAXIMIVÄRDENA FÖR STRÅLNINGSEXPONERING OCH BERÄKNINGSGRUNDER FÖR STRÅLDOSEN

TILLÄMPNING AV MAXIMIVÄRDENA FÖR STRÅLNINGSEXPONERING OCH BERÄKNINGSGRUNDER FÖR STRÅLDOSEN DIREKTIV ST 7.2 / 8.8.2014 TILLÄMPNING AV MAXIMIVÄRDENA FÖR STRÅLNINGSEXPONERING OCH BERÄKNINGSGRUNDER FÖR STRÅLDOSEN 1 Allmänt 3 2 Dosgränserna stadgas skilt för arbetstagare och befolkning 3 2.1 Allmänt

Läs mer

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP NÖT GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad nötproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör Sigill

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

ARBETSFÖRHÅLLANDEN INOM BRANDFÖRSVARET. jämställdhetsombudsmannen. Granskning av 4-6 jämställdhetslagen inom kommunal räddningstjänst 2003

ARBETSFÖRHÅLLANDEN INOM BRANDFÖRSVARET. jämställdhetsombudsmannen. Granskning av 4-6 jämställdhetslagen inom kommunal räddningstjänst 2003 ARBETSFÖRHÅLLANDEN INOM BRANDFÖRSVARET Granskning av 4-6 jämställdhetslagen inom kommunal räddningstjänst 2003 jämställdhetsombudsmannen Innehållsförteckning Bakgrund 2 Sammanfattning 2 Resultat av granskningen

Läs mer

RODRET. KMS initiativ till kameraövervakning väcker stort intresse bland båtklubbar i Mälardalen. God Jul och Gott Nytt År önskar KMS.

RODRET. KMS initiativ till kameraövervakning väcker stort intresse bland båtklubbar i Mälardalen. God Jul och Gott Nytt År önskar KMS. RODRET December 2010 KMS initiativ till kameraövervakning väcker stort intresse bland båtklubbar i Mälardalen Det blev många frågor att besvara för Magnus Thele som informerade om hur det går att söka

Läs mer

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna.

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Säkrare björnjakt Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Många jägare kan för litet om björnen

Läs mer