Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar"

Transkript

1 Datum Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar Förslag till beslut i kommunfullmäktige 1. Det fortsatta plan- och utredningsarbetet gällande Linnéuniversitetets placering i Kalmar omfattar Ölandshamnen och Fredriksskans. 2. Kalmar kommun utför plan- och utredningsarbetet för Ölandshamnen och Fredriksskans, så att Linnéuniversitetet kan påbörja etappvis inflyttning på båda platserna år Universitetets byggnation på Fredriksskans ska förenas med friidrott, spontanidrott, skolidrott och bostäder. Människors tillgång till Malmfjärdens vatten och gröna rum ska förstärkas. 4. Kalmar kommun ska pröva möjligheten att hantera universitetets lokalförsörjning liknande den modell som för närvarande används i Växjö. Modellen ska ta hänsyn till parternas skyldighet att följa lagen om offentlig upphandling och innehålla överenskommelser för både hyresvärd och hyresgäst. 5. Det fortsatta utredningsarbetet synkroniseras med processen kring kulturcentrum och den gemensamma avsiktsförklaringen som finns framtagen i ärendet. 6. Kalmar kommun påbörjar arbetet med att planera för hur de lokaler som kommer att friställas av universitetet kan konverteras för andra ändamål. 7. Kalmar kommun och Linnéuniversitetet för en dialog om den fortsatta utvecklingen av Linneuniversitetets verksamhet i Kalmar. Här kommer särskilt att diskuteras hur universitetets verksamhet inom internationellt företagande, entreprenörskap samt medicin och vård kan stärkas och utvecklas i Kalmar, vid sidan av befintliga utbildningar. Mark- och planeringsenheten Adress Box 611, Kalmar Besök Storgatan 35 B Tel vx

2 8. Universitetets expansion vid Ölandshamnen ska möjliggöra fortsatta tillväxtmöjligheter för Kalmar Hamn AB. 2 (6)

3 3 (6) Gemensam avsiktsförklaring Den 7 maj 2009 undertecknades en avsiktsförklaring mellan Högskolan i Kalmar/Linnéuniversitetet samt Kalmar kommun, avseende Linnéuniversitetets placering i Kalmar. Avsiktsförklaringen innehåller parternas gemensamma inriktning för arbetet med att finna lämpliga platser. En styrgrupp utsågs med tre representanter för respektive part, som arbetade vidare utifrån en fastställd projektplan. 1 Styrgruppens fortsatta arbete Styrgruppen beslutade den 27 maj 2009 att följande fyra platser skulle utredas för placering av Linnéuniversitetet; Ölandshamnen, Elevatorkajen, Kalmar Nyckel och Malmfjärden (Fredriksskans). Två arkitektuppdrag utfördes för varje plats och resultatet ställdes ut på Högskolans bibliotek. Platserna bedömdes sedan utifrån ett antal kriterier, som bottnade i avsiktsförklaringens intentioner, av sakkunniga från Högskolan och kommunen samt av extern ekonomisk expertis. En enig styrgrupp beslutade den 23 november 2009 att inför kommunfullmäktige förorda Ölandshamnen som huvudområde samt Elevatorkajen som kompletteringsområde. 2 Beslut i kommunfullmäktige: Ölandshamnen, Elevatorkajen och Malmen Kommunfullmäktige beslutade den 21 december 2009 att det fortsatta utredningsarbetet skulle omfatta Ölandshamnen som huvudområde samt Elevatorkajen och Malmen som kompletterande områden. Om det under utredningen visade sig att någon del inte var möjlig, skulle sökandet efter en plats med likartade möjligheter ske genom dialog mellan kommun och universitet. Det fortsatta utredningsarbetet skulle mer i detalj belysa de ekonomiska och stadsmässiga förutsättningarna. 3 Styrgruppens fortsatta arbete: dialog och vision Styrgruppen har fortsatt arbetat i enlighet med kommunfullmäktiges beslut samt utifrån den gemensamt författade avsiktsförklaringen och projektplanen. Arbetet har skett genom god dialog mellan universitet och kommun, samt internt. Under hösten 2010 har Linnéuniversitetet författat ett visions- och strategidokument gällande den fysiska miljön. I visionen presenteras att Linnéuniversitetet tillsammans med Kalmar kommun vill skapa ett stadsintegrerat universitet. Det innebär att universitetet ska ligga väl samlat med andra funktioner i staden och bidra till att generera liv och rörelse dygnet runt hela året. Det ska skapa 1 Aviktsförklaring avseende lokalisering av Linnéuniversitetet i Kalmar och Projektplan för Lokalisering av Linnéuniversitetet i Kalmar, diarenummer KS2009/ Kommunledningskontoret ( ) Val av plats för Linnéuniversitetets stadsintegrerade campus i Kalmar. 3 Kalmar kommun, Kommunfullmäktige Protokoll sammanträdesdag , 177.

4 4 (6) mötesplatser för allmänheten inom universitetet samt för universitetets studenter och personal bland allmänheten. Linnéuniversitetet ska utveckla en klar identitet i staden och skapa en tydlig huvudbyggnad. Ett stadsintegrerat universitet ska främja både Linnéuniversitetets och Kalmars attraktivitet och vid marknadsföring locka studenter, lärare och forskare såväl nationellt som internationellt, företag, investerare, potentiella inflyttare, lokalbefolkning och turister. 4 Styrgruppen förordar Ölandshamnen och Fredriksskans Med målsättningarna i sitt visions- och strategidokument som utgångspunkt och vid utvärdering utifrån olika kriterier, anser Linnéuniversitetet att Malmen inte uppfyller kraven på ett godtagbart sätt. För att uppfylla universitetets visioner om en attraktiv kunskapsmiljö krävs omfattande ombyggnationer i de nuvarande lokalerna på Malmen och några av byggnaderna kräver dessutom omfattande upprustningar för att uppfylla tillgänglighetskraven på ett ändamålsenligt sätt. Det innebär att byggnaderna som Linnéuniversitetet för närvarande disponerar på Malmen inte är ekonomiskt hållbara på längre sikt. Däremot bedömer Linnéuniversitetet att Fredriksskans kan planeras och utformas med visionen som grund. Kalmar kommun bedömer att stadskärnan skulle utvecklas ytterligare genom ett stadsintegrerat universitet och bostäder på Fredriksskans. Linnéuniversitetet kommer att bli en viktig mötesplats i staden för både studenter, universitetspersonal och allmänhet. Med nytänkande och god arkitektur, bedöms en universitetsbyggnation på Fredriksskans kunna förstärka attraktionskraften för både Linnéuniversitetet och kommunen. De kulturhistoriska värdena som presenteras i den fördjupade översiktsplanen kan beaktas genom att vidmakthålla siktlinjer och utsikter mot bland annat Kvarnholmens stadssiluett. Vid en etablering på Fredriksskans kommer dessutom människors tillgänglighet till Malmfjärdens vatten och gröna rum förbättras, vilket harmonierar med utvecklingstankarna i den fördjupade översiktsplanen för Kvarnholmen. Fredriksskans ligger inom gångavstånd från stationen och Ölandshamnen och vad gäller bussförbindelser bedöms platsen vara den bäst lämpade. Det finns goda förutsättningar att skapa än mer trygga och varierade promenadstråk till Fredriksskans, enligt intentionerna i den fördjupade översiktsplanen för Kvarnholmen. Mot bakgrund av ovanstående förordar styrgruppen den 9 februari 2011, att det fortsatta utredningsarbetet gällande Linnéuniversitetets placering i Kalmar omfattar Ölandshamnen och Fredriksskans. 4 Linnéuniversitetet, Christel Olsson ( ) Vision och strategi för den fysiska miljön vid Linnéuniversitetet. Dnr: 2011/64.

5 5 (6) Universitetets byggnation i Ölandshamnen och på Fredriksskans Universitetet planerar att påbörja etappvis inflyttning år 2014 både i Ölandshamnen och på Fredriksskans. I Ölandshamnen finns för närvarande verksamhetslokaler, men universitetet behöver bygga ut. På Fredriksskans ska nybyggnationen förenas med friidrott, spontanidrott och skolidrott samt bostäder. Kalmar kommun bör utföra plan- och utredningsarbetet för Fredriksskans och Ölandshamnen, så att ovan nämnda tidplan följs. Linnéuniversitetet arbetar vidare med att utreda specifika lokalbehov och möjlig tidplan för etappvis inflyttning. Affärsmodell för lokalförsörjning Kalmar kommun ska pröva möjligheten att hantera universitetets lokalförsörjning liknande den modell som för närvarande används i Växjö. Affärsmodellen ska ta hänsyn till parternas skyldighet att följa lagen om offentlig upphandling och innehålla överenskommelse för både hyresvärd och hyresgäst. Principerna för hyresvärden bör vara att garantera en långsiktighet i hyresförhållandet samtidigt som full kostnadstäckning säkerställs, liksom en skälig vinst. För hyresgästen bör principerna bygga på att hyran är kalkylerbar vid beslut på såväl kort och lång prognos. Möjlig samlokalisering i ett kulturcentrum I Linnéuniversitetets visions- och strategidokument för den fysiska miljön presenteras att universitetet ska utreda möjligheter till samlokalisering av olika lokaler och verksamheter. Det fortsatta utredningsarbetet kring universitetets placering i Kalmar ska därför synkroniseras med processen kring kulturcentrum och den gemensamma avsiktsförklaring som finns framtagen i ärendet. Friställda universitetslokaler Kalmar kommun bör påbörja arbetet med att planera för hur de universitetslokaler som kommer att friställas efter hyrestidens utgång kan konverteras för andra ändamål.

6 6 (6) Dialog kring Linnéuniversitetets verksamhet i Kalmar Linnéuniversitetet är ett modernt internationellt universitet, med ambitionen att vara en drivkraft för och bidra till regionens utveckling och kompetensförsörjning. Flera forskarmiljöer utgår från kulturella och geografiska förutsättningar i Småland och en del utbildningar har utvecklats i samarbete med regionen. Kalmar kommun och Linnéuniversitetet ska föra en dialog om den fortsatta utvecklingen av Linnéuniversitetets verksamhet i Kalmar. Här kommer särskilt att diskuteras hur ett vidmakthållande av en professur inom internationellt företagande och en fortsatt utveckling av verksamheten kring entreprenörskap kan komma till stånd i Kalmar. Dialogen kommer även att innefatta hur universitetets verksamhet inom medicin och vård kan utvecklas och stärkas specifikt i Kalmar. Linnéuniversitetet har dessutom mycket goda förutsättningar att fortsatt utveckla verksamheten inom idrott och hälsa i Kalmar. Genom att universitetets nybyggnation på Fredriksskans ska förenas med kommunens satsning på friidrott och spontanidrott samt gymnasieförbundets skolidrott och bostäder, uppstår synergieffekter som kan gynna universitetets verksamhet. Kalmar Hamn AB Universitetets expansion vid Ölandshamnen ska möjliggöra fortsatta tillväxtmöjligheter för Kalmar Hamn AB. Styrgruppen för placering av Linneuniversitetet i Kalmar Genom Björn Strimfors Kommunledningskontoret

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Projektplan - Etablering av det stadsintegrerade Linnéuniversitetet 1. Bakgrund Kalmar kommun och Linnéuniversitetet har sedan 2009 arbetat

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 november 2013 kl. 8:30 Plats Stadshuset, KS-salen Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Minnesanteckningar Möte styrgrupper Kalmar kommun & Linnéuniversitetet

Minnesanteckningar Möte styrgrupper Kalmar kommun & Linnéuniversitetet 2011-05-18 Minnesanteckningar Möte styrgrupper Kalmar kommun & Linnéuniversitetet Tid: 16 juni kl. 13.00 14.30 Plats: Bruunska 24, Esplanaden 5 Närvarande Kalmar kommun: Roland Karlsson, kommunchef & ordf

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-03-10 34 Tid 8.30-12.10 Plats Stadshuset Omfattning 35-40 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Program idrottsturism

Program idrottsturism Program idrottsturism Beslutat av kommunfullmäktige den 25 mars 2013, 50. DESTINATION KALMAR AB Box 611, 391 26 Kalmar, (Ölandskajen 11) tel 0480 45 34 00 fax 0480 45 34 09 www.kalmar.se/turism PROGRAM

Läs mer

Planbesked för fastigheterna Tenngjutaren 3 och 14, Kvarnholmen

Planbesked för fastigheterna Tenngjutaren 3 och 14, Kvarnholmen TJÄNSTESKRIVELSE Datum Ärendebeteckning 2015-12-02 KS 2015/0746 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheterna Tenngjutaren 3 och 14, Kvarnholmen Förslag till beslut Kommunstyrelsens planutskott

Läs mer

Under 2015 ska samtliga verksamheter genomföra den kommunövergripande miljöutbildningen vid APT. Respektive chef ansvarar för detta genomförande.

Under 2015 ska samtliga verksamheter genomföra den kommunövergripande miljöutbildningen vid APT. Respektive chef ansvarar för detta genomförande. Verksamhetsplan 2015 FOKUSOMRÅDE - ORDNING OCH REDA I EKONOMIN Fullmäktigemål - Ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet Kommunens alla verksamheter ska bedrivas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00-11:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-6 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

Projektdirektiv för detaljplan och markanvisningstävling

Projektdirektiv för detaljplan och markanvisningstävling TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mattias Andersson 2014-08-15 KS 2013/0725 50260 Kommunstyrelsens planutskott Projektdirektiv för detaljplan och markanvisningstävling för fastigheten

Läs mer

Bostäder för studenter

Bostäder för studenter Bostäder för studenter Rapport i projektet Etablering av det stadsintegrerade Linnéuniversitetet. Handläggare Datum Johanna Andersson 2011-11-18 Susanne Eriksson Bostäder för studenter Vi har undersökt

Läs mer

Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Svar på motion (MP) Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Liselott Göth-Hallgren 2015-10-27 BUN 2015/0924 0480-45 30 06 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Läs mer

Tid och plats: Tisdag 2013-02-12, kl 13:00 Garvaren, Förvaltningshuset Eksjö. Ärenden 1 Ledningsutskottets protokoll 2013-01-15

Tid och plats: Tisdag 2013-02-12, kl 13:00 Garvaren, Förvaltningshuset Eksjö. Ärenden 1 Ledningsutskottets protokoll 2013-01-15 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2013-02-04 Sammanträde med: Ledningsutskottet Tid och plats: Tisdag 2013-02-12, kl 13:00 Garvaren, Förvaltningshuset Eksjö Ärenden 1 Ledningsutskottets protokoll 2013-01-15 Verksamhet-

Läs mer

Planbesked för del av fastigheten Hossmo 1:53

Planbesked för del av fastigheten Hossmo 1:53 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Björn Strimfors 2016-01-21 KS 2016/0045 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för del av fastigheten Hossmo 1:53 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Planbesked för fastigheten Rapsen 4, Djurängen

Planbesked för fastigheten Rapsen 4, Djurängen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2015-03-25 KS 2015/0257 50263 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheten Rapsen 4, Djurängen Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Ett modernt, internationellt universitet i Småland Ett modernt, internationellt universitet i Småland Sveriges nyaste universitet En sammanslagning av Högskolan i Kalmar och Växjö universitet Ett universitet med högsta möjliga verksamhetskvalitet, konkurrenskraft

Läs mer

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020. Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020. Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035 Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020 Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035 Kommunens vision och övergripande mål Efter valet startade ett

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi Kalmar City

Tillsammans utvecklar vi Kalmar City Kalmar 2014-01-24 Skrivelse till kommunstyrelsen Tillsammans utvecklar vi Kalmar City Mattias Adolfson (S) Dzenita Abaza (S) Anita Wollin (C) Lars Holmberg (V) Innehåll Tillsammans utvecklar vi Kalmar

Läs mer

Anteckningar från möte 11 november 2010

Anteckningar från möte 11 november 2010 Datum Minnesanteckningar 2010-11-11 Vad händer i Kalmar Anteckningar från möte 11 november 2010 Markanvisningstävlingar Planeringschef Björn Strimfors hälsar välkommen och berättar lite om syftet med mötena

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

Servicenämnden. Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten UTDRAG. Dnr SFN 2013/0021

Servicenämnden. Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten UTDRAG. Dnr SFN 2013/0021 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-01-30 Servicenämnden 10 Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten Dnr SFN 2013/0021 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2013-01-15 inkl

Läs mer

Markreservationer för snabbt uppförda bostäder i Kalmar kommun

Markreservationer för snabbt uppförda bostäder i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Josefine Robertsson 2016-01-26 KS 2016/0025 50088 Kommunstyrelsen Markreservationer för snabbt uppförda bostäder i Kalmar kommun Förslag till beslut

Läs mer

PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention

PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention Nyköpings kommun september 2009 Christina Norrgård Inledning och bakgrund År 2007 genomfördes en revisionsgranskning om hur

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Yttrande över motion (FP) - Bättre utbildning för alla barn

Yttrande över motion (FP) - Bättre utbildning för alla barn UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2012-11-21 108 Yttrande över motion (FP) - Bättre utbildning för alla barn Dnr BUN 2012/2229 Handlingar Motion (FP) - Bättre utbildning för alla barn. Förvaltningskontorets

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2013-08-15 KS 2013/0620 Kommunstyrelsen Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i Kalmar kommun

Läs mer

Attraktivitet, Sogndal, 2015-06-08 10 Rural Housing Jörgen Lithander

Attraktivitet, Sogndal, 2015-06-08 10 Rural Housing Jörgen Lithander Attraktivitet, Sogndal, 2015-06-08 10 Rural Housing Jörgen Lithander Kort orientering om rapporten Rural Housing (2012:05) Agenda Den nordiska studiens syfte Upplägg Rapportdisposition Några axplock Syfte

Läs mer

Ny grafisk symbol för Sölvesborg

Ny grafisk symbol för Sölvesborg Ny grafisk symbol för Sölvesborg På kommunfullmäktigesammanträdet i slutet av januari ligger ett ärende om en ny grafisk symbol för kommunen uppe för beslut. Denna symbol är tänkt att ersätta det träd

Läs mer

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Inledning Stöd till kommersiell service är ett av de ekonomiska verktyg som Länsstyrelsen kan använda för att stödja och stimulera tillgången till dagligvaror och

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Utlåtande 2014:88 RI+V (Dnr 023-555/2014) AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Plats och tid för Rådasjön (fd A-rummet), kommunhuset, Mölnlycke sammanträde måndagen den 16 februari 2015 kl 16.00

Plats och tid för Rådasjön (fd A-rummet), kommunhuset, Mölnlycke sammanträde måndagen den 16 februari 2015 kl 16.00 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2015-02-09 Nämnd/styrelse Kommunstyrelsen - information Plats och tid för Rådasjön (fd A-rummet), kommunhuset, Mölnlycke sammanträde måndagen den 16 februari 2015 kl 16.00 Ärenden

Läs mer

Planbesked för fastigheterna Västerslät 2:9 och 2:10, Kläckeberga

Planbesked för fastigheterna Västerslät 2:9 och 2:10, Kläckeberga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2014-06-05 KS 2014/0542 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheterna Västerslät 2:9 och 2:10, Kläckeberga Förslag till beslut

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Stadens medverkan vid skapandet av Designens Hus vid Telefonplan

Stadens medverkan vid skapandet av Designens Hus vid Telefonplan Utlåtande 2006: RI (Dnr 310-3407/2006) Stadens medverkan vid skapandet av Designens Hus vid Telefonplan Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Under förutsättning av regeringens

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Ängelholmshem - vi tar ansvar

Ängelholmshem - vi tar ansvar Ängelholmshem - vi tar ansvar Hållbarhetsarbete 2013 Vi inser vikten av att arbeta hållbart inom alla områden, att kombinera affärsmässighet med samhällsansvar ser vi som vårt uppdrag. Ett väl förankrat

Läs mer

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Datum Ärendebeteckning 2014-04-08 KS 2013/0658 Kommunfullmäktige Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att kommunledningskontorets yttrande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-17 1-15

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-17 1-15 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-17 1-15 Plats och tid Sammanträdesrum A2, kl. 9.00-12.00 Beslutande Övriga deltagare Jörgen Warborn (M) Lena Andersson (M) Harald Lagerstedt (C) Jana Nilsson (S)

Läs mer

Minnesanteckningar Möte delprojektledare, referensgrupp & styrgrupp

Minnesanteckningar Möte delprojektledare, referensgrupp & styrgrupp Projekt: Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar Minnesanteckningar Möte delprojektledare, referensgrupp & styrgrupp Tid: 21 okt kl 10 12 Plats: Bruunska 16, Esplanaden 5 Delprojektledare Niklas Ammert,

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

Motala kommuns prioriteringsarbete

Motala kommuns prioriteringsarbete Motala kommuns prioriteringsarbete Controller Therése Hjälmroth och utvecklingschef Jan Holmberg Verksamhetsplaner Gemensamma aktiviter Motala i korthet 42 800 invånare och vi växer Från bruksort till

Läs mer

Esplanaden 3E Sundbyberg 186 och 230 kvm kontor

Esplanaden 3E Sundbyberg 186 och 230 kvm kontor Esplanaden 3E Sundbyberg 186 och 230 kvm kontor Välkommen till Diligentia Esplanaden 3E Yta Våning 186 kvm plan 6 230 kvm plan 4 230 kvm plan 5 Lokalernas utformning 230 kvm, plan 4 och 5: På 230 kvadratmeter

Läs mer

Medborgarförslag om ombyggnad av Sala Idrottshall

Medborgarförslag om ombyggnad av Sala Idrottshall ?'~ &t!2g~ ""SALA ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOn Sammanträdesdatum 2012-05-02 18 (24) 123 Medborgarförslag om ombyggnad av Sala Idrottshall Dnr2011/149 INLEDNING Lasse Röman,

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

HELA STOCKHOLM SKA VARA ATTRAKTIVT

HELA STOCKHOLM SKA VARA ATTRAKTIVT STOCKHOLMS STAD SID 1 (5) 2010-02-03 pm I Stockholms stads budget för 2010 finns ett starkt fokus på att hela Stockholm ska vara attraktivt för alla i alla dess delar. I budgeten ges uppdrag till nämnder

Läs mer

Strategi för Corporate Social Responsibility

Strategi för Corporate Social Responsibility Strategi för Corporate Social Responsibility Sammanfattning Stockholm stad är i stark tillväxt och har höga målsättningar för att utveckla en jämlik och hållbar stad. För att systematiskt styra bostadsbolagens

Läs mer

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1 Sid.1 Uppföljning av målen i kommunfullmäktiges budget 2007 (Används som underlag till stadens årsredovisning 2007. Respektive nämnd bifogar förteckningen i nämnden verksamhetsberättelse. Mål som inte

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-13, 153 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna kommun 2012-2018 2 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna 2012-2018 Förord Arbetet med en plan för god tillgång till bostäder

Läs mer

Cykellysekampanj 2015

Cykellysekampanj 2015 215-12-17 Cykellysekampanj 215 Allt ljus på cyklisterna! Adress Box 611, 391 26 Kalmar Besök Storgatan 35 A Tel 4-45 vx 2 (5) Inledning Olyckor där cyklister blir påkörda av bilister i mörker har ofta

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag 4 1 Inledning Vad är en översiktsplan? Översiktsplanen är ett av kommunens viktigaste strategiska dokument och visar kommunens syn på bland annat den framtida bebyggelseutvecklingen, infrastruktursatsningar

Läs mer

Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017.

Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017. Datum: 2014-09-25 Sida: 1 (6) Mariestads kommun Sektor Utbildning Utbildningsnämnden Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017. Projekt skollokaler f-6

Läs mer

Planbesked för fastigheten Halltorp 6:4

Planbesked för fastigheten Halltorp 6:4 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Ärendebeteckning 2015-12-02 KS 2015/0677 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheten Halltorp 6:4 Förslag till beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att detaljplanearbete

Läs mer

Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2011-03-23 Fastställd av rektor 2011-04-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Hilmar Olséns minnesfond

Permutation av Stiftelsen Hilmar Olséns minnesfond TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-12-04 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Hilmar Olséns minnesfond Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Tjänsteskrivelse Redovisning: grundskyddet för nationella minoriteter

Tjänsteskrivelse Redovisning: grundskyddet för nationella minoriteter EMELIE HALLIN SID 1/6 STABSCHEF 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Redovisning: grundskyddet för nationella minoriteter Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med?

Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med? Vi skapar Skandinaviens mest attraktiva stadskärna. Vill du vara med? Målet är att göra Jönköping till Skandinaviens mest attraktiva stadskärna i sin storlek. Ganska kaxigt, tycker kanske en del. Men faktum

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-13 Tid 8.30 9.10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 71-76 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Förstudierapport för utökat planområde för detaljplan Skorstenen

Förstudierapport för utökat planområde för detaljplan Skorstenen Förstudierapport för utökat planområde för detaljplan Skorstenen Projektbeställare Projektledare David Lanthén Ingrid Kärrsten Datum 2015-12-29 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2015/0053-214 Innehållsförteckning

Läs mer

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-11-11 SN-2015/3094.103 1 (4) HANDLÄGGARE Nyh, Carin carin.nyh@huddinge.se Socialnämnden Strategi för samverkan med högskolor

Läs mer

Avsiktsförklaring Kalmar City

Avsiktsförklaring Kalmar City TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2014-02-28 KS 2014/0079 Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring Kalmar City Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen godkänner att Kalmar kommun tecknar avsiktsförklaring

Läs mer

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018 Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 2008-11-27 Dnr V-2008-0522 Doss 22 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer

Läs mer

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 KONFERENSDOKUMENTATION Innehåll SÅ HÄR HAR DET SETT UT och SÅ HÄR SER DET UT Konferensens förslag till ändringar samt val av de viktigaste punkterna i nulägesbeskrivningen

Läs mer

Sida 1 (9) Christel Olsson/LOS Dnr:LNU 2011/316 Växjö Projektplan 2011 gällande Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar 1 Bakgrund I Ka

Sida 1 (9) Christel Olsson/LOS Dnr:LNU 2011/316 Växjö Projektplan 2011 gällande Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar 1 Bakgrund I Ka Sida 1 (9) Christel Olsson/LOS Dnr:LNU 2011/316 Växjö 2011-06-13 Projektplan 2011 gällande Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar 1 Bakgrund I Kalmar har sedan maj 2009 pågått ett lokaliseringsprojekt

Läs mer

Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan

Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunledningen Christian Mattson Processledare 0768 684913 christian.mattson@lerum.se Kommunstyrelsen Pilot Gråbo - upplägg av arbetet och en första tidplan Förvaltningen har uppdraget

Läs mer

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 1 Antagen på kommunfullmäktiges sammanträde den 26 september 2011, 270 och fastställt på bolagsstämman den 25 november 2011. 1 Ägardirektiv

Läs mer

ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ

ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ Detta avtal har denna dag träffats mellan (A) (B) Öresundståg AB, org. nr 556794-3492, med adress Stortorget

Läs mer

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2014-09-18 Barn- och ungdomsnämnden Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Kommittédirektiv Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare Dir. 2015:74 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska, i syfte att säkra återväxten

Läs mer

Mer trä i byggandet. Antaget av kommunfullmäktige 2005-02-17, 25

Mer trä i byggandet. Antaget av kommunfullmäktige 2005-02-17, 25 Mer trä i byggandet Antaget av kommunfullmäktige 2005-02-17, 25 Inledning Efter de stora stadsbränderna i slutet på 1800-talet förbjöds trä i bärande stommar för hus högre än 2 våningar. Detta förbud har

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Nya simhallar i Nacka

Nya simhallar i Nacka 2015-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/310-299 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Nya simhallar i Nacka Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning 1(5) KS 2011/0243 Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade i budget 2011 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur kommunens GIS-verksamhet

Läs mer

Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten

Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten SKRIVELSE Utbildningschefsnätverket 2016-04-22 ÄRENDE 7 Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten Inledning Den här konsekvensanalysen har tagits fram för att synliggöra olika aspekter som

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

FRAMTIDENS AKADEMISKA SJUKHUS (FAS)

FRAMTIDENS AKADEMISKA SJUKHUS (FAS) FRAMTIDENS AKADEMISKA SJUKHUS (FAS) Inbjudan att delta i dialog Förstudie avseende försörjning av MT-utrustning till operationsalar, hybrid/angio-salar samt bild & funktion till FAS 26-27 maj 2015 Landstinget

Läs mer

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-10-01 KS 2015/0528 50044 Kommunfullmäktige Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

REMISSYTTRANDE. En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Från Stockholms studentkårers centralorganisation. Utbildningsdepartementet

REMISSYTTRANDE. En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Från Stockholms studentkårers centralorganisation. Utbildningsdepartementet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 2015-11-16 REMISSYTTRANDE Från Stockholms studentkårers centralorganisation En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Sammanfattning Synpunkter

Läs mer

RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott

RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott Idrotten vill bakgrunden till anvisningarna Idrotten vill är svensk idrotts idéprogram. Här beskrivs idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund. Här beskrivs

Läs mer

Strategisk plan 2012-2015

Strategisk plan 2012-2015 Strategisk plan 2012-2015 1 Version Datum Ändrad av Utförda ändringar 1.0 2008-05-16 Henrik Stenwall Upprättat utkast till styrelsekonferensen på Ulvön. 1.1 2008-06-21 Henrik Stenwall Ändringar utförda

Läs mer

Servicedeklaration för Myndighetsstaben. Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben

Servicedeklaration för Myndighetsstaben. Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben för Myndighetsstaben Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben Bygglov Arvika kommun arbetar för att kommunen ska vara en attraktiv boendemiljö. Därför ska det

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

rw"'x}-c". ':- TRANÅS KOMMUN

rw'x}-c. ':- TRANÅS KOMMUN rw"'x}-c". i ':- TRANÅS KOMMUN " KOMMUNSTRYRELSENS AU SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdalum 2015-11-02 Sida 15 (36) 245 Dnr 657/15 Redovisning av lönekartläggning 2015 Personalutvecklare Christina Gustafsson

Läs mer

(Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011. Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8. Nettokostnad -17,5-17,3-18,5

(Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011. Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8. Nettokostnad -17,5-17,3-18,5 KULTURNÄMNDEN Ordförande: Magnus Wallengren Förvaltningschef: Thomas Liedström (Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011 Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8 Nettokostnad

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Bakgrund Målet för landstinget i Uppsala län är en god hälsa för alla länsinvånare. Landstinget ansvarar främst för hälso- och sjukvård men skapar också

Läs mer

Attraktionsindex Laholm Oktober 2008

Attraktionsindex Laholm Oktober 2008 Attraktionsindex Laholm Oktober 2008 Geobrands / Axiro AB Adress: Smålandsgatan 26, 392 34 Kalmar Tel: 0480-40 38 60 E-post: per.ekman@geobrands.se www: www.geobrands.se Innehållsförteckning Information

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Datum 2013-03-12. Aktiviteter och fördelning av statliga medel inom det finska förvaltningsområdet 2013

Datum 2013-03-12. Aktiviteter och fördelning av statliga medel inom det finska förvaltningsområdet 2013 KS 10 10 APRIL 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2013-03-12 Diarienummer KSN-2013-0207 Kommunstyrelsen Aktiviteter och fördelning av statliga medel inom det finska förvaltningsområdet

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm

Utbildningsdepartementet Stockholm Utbildningsdepartementet Stockholm Utredningsavd Thomas Furusten YTTRANDE 2002-04-16 En ny yrkeshögskoleutbildning inriktning, utformning och kvalitetskriterier. Slutbetänkande av Utredningen om kortare

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Lomma Ridklubb Verksamhetsplan 2014 Lomma Ridklubb Lomma Ridklubb är en aktiv ideell förening som i år firar 40-årsjubileum. Föreningen bedriver en av Svenska Ridsportförbundet certifierad ridskola, för

Läs mer