Planbesked för fastigheterna Tenngjutaren 3 och 14, Kvarnholmen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planbesked för fastigheterna Tenngjutaren 3 och 14, Kvarnholmen"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Ärendebeteckning KS 2015/0746 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheterna Tenngjutaren 3 och 14, Kvarnholmen Förslag till beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att detaljplanearbete ska påbörjas för fastigheterna Tenngjutaren 3 och 14 på Kvarnholmen. Detaljplanen beräknas antas under fjärde kvartalet Planbesked är inte juridiskt bindande och kan inte överklagas, se PBL 2010:900 5 kp. 2-5 och 13 kap. 2 punkt 2. Bakgrund Byggnads AB NJ Andersson & Son inkom den 27 augusti 2015 med en begäran om planändring för att möjliggöra en hotellutbyggnad på fastigheten Tenngjutaren 3. Den sökande anser att det även finns några andra begränsande regleringar som borde ses över vid planändring. Kommunen och den sökanden har haft en dialog kring bygglov för utbyggnad och gemensamt funnit det mest lämpligt att se över detaljplanen. Den sökande önskar planläggning för bostäder, handel, kontor och hotell. Den tillkommande bebyggelsen ska inrymma 42 nya hotellrum, spa- och konferensdel samt lokaler för restauranger och butiker i gatuplan. Samhällsbyggnadskontoret föreslår att detaljplanearbete påbörjas för ansökt område. Detaljplanen är prioriterad på plats 40 i kommunens gällande prioritering av detaljplaner. Enligt reglementet för kommunstyrelsen 18 beslutar planutskottet om prioritering av planarbete. Björn Strimfors Tf planchef, samhällsbyggnadskontoret Kommunledningskontoret Adress Box 611, Kalmar Besök Östra Sjögatan 18 Tel vx Fax anette.karlsson_2@kalmar.se

2 KS 2015/ (2) Bilagor: Planbesked yttrande Begäran om planbesked Skisser mm Ansökan om ändring av detaljplan

3 Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Upprättad (8) Kommunstyrelsens planutskott PLANBESKED Ärende: Planbesked Ansökan om planläggning av Tenngjutaren 3 och 14, på Kvarnholmen, Kalmar kommun Kalmar kommun avser att påbörja ett detaljplanarbete för ansökt område. Detaljplanen beräknas påbörjas i första kvartalet 2016 och vara antagen fjärde kvartalet samma år, förutsatt att ett plankostnadsavtal upprättas mellan sökanden och samhällsbyggnadskontoret. Kv Tenngjutaren, den befintliga hotellfastigheten är nr 14, parkeringen nr 3 i kvarteret Bakgrund Sökanden Byggnads AB NJ Andersson & Son har begärt en planändring för att kunna möjliggöra en hotellutbyggnad på Tenngjutaren 3 upp till fem våningar, något som inte är möjligt med dagens gällande detaljplan. Det finns även några andra regleringar som enligt sökanden i onödan begränsar Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Adress Box 611, Kalmar Besök Storgatan 35 A Tel vx

4 Samhällsbyggnadskontoret Planbesked 2(8) Datum Ärendebeteckning eller leder till sämre lösningar som borde ses över vid planändring. Kommunen och sökanden har haft en dialog kring bygglov för utbyggnad, men gemensamt funnit att det är lämpligare att se över detaljplanen än att pröva avvikelser i bygglovet. Sökanden önskar planläggning för bostäder, handel, kontor och hotell. Den tillkommande bebyggelsen ska inrymma 42 nya hotellrum, spa- och konferensdel samt lokaler för restauranger och butiker i gatuplan. En informationsträff kring planbeskedet med omgivande fastighetsägare hölls , kritik mot att bebygga platsen inkom, främst från bostadsrättsföreningen i kv Brandvakten. Figur 1 Vy från Strömgatan i ansökan om planbesked Gällande detaljplan Gällande detaljplan för del av kv Tenngjutaren (aktbeteckning 0880K-P07/35) antogs av kommunfullmäktige , vann laga kraft , och föreskriver bostad- och centrumändamål för fastigheterna. I planen regleras byggnads- och nockhöjd, indragen högsta våning, våningsantal, utformning av fasad och takterrass (inklusive fasadmaterial) och kulturhistoriskt skydd för en byggnad i kvarteret. Genomförandetiden bestämdes till tio år och löper således fortfarande. Utifrån rättsfall där planändring under genomförandetiden prövats (RÅ 1995 ref.78.), bedömer kommunen att en planändring är möjlig.

5 Samhällsbyggnadskontoret Planbesked 3(8) Datum Ärendebeteckning Figur 2 Utdrag från gällande plan (0880K-P07/35) Figur 3 Utdrag ur planbeskrivning för gällande plan (illustration av Arkoteknik)

6 Samhällsbyggnadskontoret Planbesked 4(8) Datum Ärendebeteckning Översiktlig planering för ansökt område Projektet ligger i linje med den fördjupade översiktsplanen för Kvarnholmen, med blandade funktioner och publika verksamheter som bidrar till stadslivet. Projektet kan verka för att stärka Kaggensgatan som sammanbindande länk mellan Kvarnholmen och Malmen. Projektet stärker även Kvarnholmen som besöksmål. Social och ekologisk hållbarhet i kommunen Att öka antalet hotellrum i stadskärnan och i närhet till tågstationen gynnar en hållbar turism och bidrar till stadslivet i innerstaden. Fler hus och entréer mot Kaggensgatan och Strömgatan gör upplevelsen av dessa gator tryggare. Kalmar kommuns prioriteringsgrunder Demografi Detaljplanen bedöms inte innehålla någon byggnation som krävs till följd av kommunens befolkningsutveckling. Volym Sökanden önskar komma upp i en volym på totalt 148 rum för att kunna bedriva konkurrenskraftig hotellverksamhet, vilket förutsätter en tillbyggnad av 42 rum. Dessutom föreslås konferens- och spaverksamhet inom hotellet, samt restaurang- eller butikslokaler. Jämfört med gällande plan så är tillskottet främst en attraktiv spa-avdelning högst upp i tillbyggnaden. Genomförbarhet Påbyggnad av hotellet på Tenngjutaren 14 är genomförd enligt gällande detaljplan, så genomförbarheten hos intressenten bedöms som god. Intressenten bedömer planändring som nödvändig för projektets genomförande. Inga särskilda infrastrukturåtgärder bedöms påkallas av projektet. De arkeologiska frågorna är utredda sedan tidigare, men eventuellt kan ett ingrepp i befästningsverket behöva prövas mot Kulturmiljölagen. Samhällsviktig Besöksverksamhet är en viktig del av kommunens näringsliv, särskilt i centrala staden där det finns ett uttalat budgetmål om att Kalmar ska prisas som årets stadskärna under mandatperioden. Detaljplanen bedöms därför stämma mycket bra med vad som anses vara samhällsviktigt enligt kommunens översiktsplan och verksamhetsplan. Riktlinjer bostadsplanering Planen möjliggör bostadsbyggnation, men ansökningsmaterialet innehåller ingen redovisning av bostäder i det konkreta byggnadsförslaget. Kommunal ekonomi Inga kommunala investeringar bedöms påkallas av projektet.

7 Samhällsbyggnadskontoret Planbesked 5(8) Datum Ärendebeteckning Personella resurser Planarbetet bedöms inte kräva särskilt stora personalinsatser, den gällande planen är relativt ny och ändringen är inte av principiell natur. De frågor som behöver belysas rör främst kulturhistoria, stadsbild och stadsrum. Bedömning av ärendet Projektet stärker en strategiskt viktig näringsgren och är i linje med de översiktliga ambitionerna för Kvarnholmen. Volymmässigt är skillnaden jämfört med byggrätten i gällande plan relativt marginell, men enligt sökanden av stor vikt för att få ekonomi i projektet. Planarbetet bedöms inte som särskilt krävande utifrån personella resurser. I samband med kommunens prioritering av detaljplaner i Planutskottet gavs ärendet plats 40 av 41 planärenden. För fastighetsägaren och hotellverksamheten skulle projektet betyda en stor ekonomisk satsning som gynnar en långsiktig hållbarhet i verksamheten. Foto på parkeringsplatsen på Tenngjutaren 3 Planeringsfrågor Marken är idag hårdgjord och asfalterad. Arkeologisk förundersökning har gjorts år 2007, den har bestämt läget för befästningsverket. Miljöfrågor, främst bullerpåverkan, är belysta i det tidigare planärendet. Inga frågor kring investeringar eller drift av allmän plats bedöms relevanta i planärendet, utöver mindre anpassnings- eller återställningsåtgärder av trottoarer, ledningsarbeten eller liknande.

8 Samhällsbyggnadskontoret Planbesked 6(8) Datum Ärendebeteckning Angränsande fastighetsägare påtalar ett behov att studera trafikföring i området, bland annat enkelriktning och angöringsförhållanden för hotellet. Kommunen arbetar för närvarande med en förändrad trafikreglering av områdets gator. Planärendet i sig berör endast kvartersmark och bedöms inte kräva särskilda trafikplaneringsinsatser. Förslag på fortsatt hantering av ärendet De bestämmelser som behöver ses över rör Tenngjutaren 3, det bedöms därför som tillräckligt att se över detaljplanen för denna fastighet. Projektet är beläget inom riksintresseområde för Kvarnholmen och de kulturhistoriska värdena är av största vikt i ärendet. Att fylla igen en lucka i Kvarnholmens kvartersstruktur bedöms som positivt, även om tillbyggnadsområdet är situerat på den tidigare stadsmuren. Under planoch projekteringsarbetet kan studeras om mursträckningen skulle kunna signaleras i den arkitektoniska utformningen. Att ett stort hotell tar plats i stadsrummet och markerar sin närvaro i staden är i sig ett motiv som finns på andra håll i Kvarnholmen.

9 Samhällsbyggnadskontoret Planbesked 7(8) Datum Ärendebeteckning Byggrätten för fastigheten i gällande plan är reglerad med angivet våningsantal, alternativ utformning av höjdbestämmelse bör ta hänsyn till detta. Exempel på sektionsbestämmelser med fasadindrag finns i planförslaget för Fredriksskans, det kan vara en möjlig referens. Det är inte lämpligt med en takfotslinje på konsekvent fyra våningar, men i hörnläge kan fyra våningar ses som en förstärkning av byggnadshörnet, ett karakteristiskt uttryck på Kvarnholmen, särskilt för verksamheter som vill uttrycka en särskild betydelse i stadsrummet. Utformningen av takterassens inhägnad påverkar takfotslinjens uttryck och också hur en sektionsbestämmelse mot gatan bör formuleras. Exempel på markerat kvartershörn i fyra våningar, kv Kopparslagaren Användningsområde Gata/BC1 i gällande plan är ej förenligt med förslag på rakt gatuhörn, där behöver plankartans gränser och användningsområden ses över. Nya allmänna råd kring användningsbestämmelser har dessutom tillkommit. Det betyder att en ny detaljplan troligen behöver upprättas. Utformningsbestämmelserna behöver studeras i planarbetet utifrån ny lagstiftning och de nya allmänna råden för planbestämmelser. Eventuellt behöver gemensam garageinfart och andra gemensamma funktioner i kvarteret regleras fastighetsrättsligt och lägesbestämmas i planen. Om så är fallet måste den föreslagna placeringen av garagenedfart i första hand studeras nivåmässigt att den kan byggas utan åverkan på befästningsverket, i andra hand prövas mot Kulturmiljölagen att ingreppet är godtagbart. En viktig aspekt som inte är reglerad i gällande plan är placering av entréer, enligt ansökan så föreslås den nya hotellentréen mot

10 Samhällsbyggnadskontoret Planbesked 8(8) Datum Ärendebeteckning Kaggensgatan, vilket är positivt för stadslivet på denna gata. Under planarbetet studeras om det finns anledning att reglera entréplacering. Planarbetet bedöms ta ca 9-12 månader från planstart till antagande. Innan arbete påbörjas måste ett undertecknat plankostnadsavtal finnas mellan kommun och sökanden. Planen skulle kunna bedrivas som så kallad intressentplan fram till samrådsskede. Bilagor: Begäran om planbesked Skisser mm Ansökan om ändring av detaljplan Emil Stille arkitekt MSA

11

12

13 TENNGJUTAREN 3 OCH 14 KALMARSUND HOTELL tengbom.se ILLUSTRATION STRÖMGATAN I Kalmar I I

14 TENNGJUTAREN 3 OCH 14 KALMARSUND HOTELL Ny detaljplan för kvarteret vann laga kraft år 2007 och utfördes i syfte att bygga ut hotellverksamheten men ger också möjlighet till handelsverksamhet och bostäder. Strömgatan P.garage Ny Hotellentré Följande förslag baseras på att bygga ut hotellverksamheten maximalt inom planens ram. Förslaget innefattar en expansion med 42 rum. Totalt får då hotellet 148 st rum. Ny angöring sker från Kaggensgatan/Strömgatan. Foajé och lounge placeras mot Kaggensgatan med maximal exponering mot gaturummet. Ny infart till garage från Strömgatan. Ny Restaurang i samarbete med Hotellet med Entré från Fiskaregatan. Fiskaregatan P.garage Entré Ny Restaurang Kaggensgatan tengbom.se SITUATIONSPLAN I Kalmar I I

15 TENNGJUTAREN 3 OCH 14 KALMARSUND HOTELL Källarplan utökas med 16 nya P-platser, teknik, förråd och kommunikationsutrymmen samt ny infartsramp till P-garage från Strömgatan. tengbom.se PLAN 1 FÖRSLAG skala 1:300 I Kalmar I I

16 TENNGJUTAREN 3 OCH 14 KALMARSUND HOTELL Hotellets om och tillbyggnad påverkar hela entréplanet och därmed samtliga verksamheter. Förutom hotellverksamheten innehåller idag entréplanet två restauranger, en resebyrå samt en frisörsalong. KAGGENSGATAN Kök placeras centralt i byggnaden med varuinlastning mot Fiskaregatan. Miljörum placeras i källare samt mot Strömgatan. Kommunikationerna tjänar också som utrymningsvägar. Denna åtgärd gör att vi inkräktar på Resebyråns lokal. Tyvärr ser vi ingen annan lösning än att denna verksamhet flyttas till annan lokalisering. Restaurang Zorba erbjuds istället expansion i resterande del av denna lokalyta. Restaurang Ming som uttalat behov av större lokal har möjlighet att expandera in i Hotellets tidigare restaurang. Hotellet får en ny restaurang med separat ingång i nuvarande frisörsalong. Således får även denna verksamhet flyttas till annan lokalisering. Restaurangen drivs av egen aktör och samarbetar med hotellets operatör. Bl.a. fungerar den som frukostmatsal. Då högre kapacitet behövs under högsäsong finns hörsalen som matsalsresurs. Hotellets nya entré ska vara representativt centralt placerad. Då hotellet har en hörsal som rymmer c:a 150 personer bör det finnas en rymlig lounge i anslutning. Frukostmatsal dimensioneras efter antal hörsalsgäster. FISKAREGATAN tengbom.se PLAN 2 FÖRSLAG skala 1:300 I Kalmar I I

17 TENNGJUTAREN 3 OCH 14 KALMARSUND HOTELL I förslaget är del av rummen komborum. De fungerar enskilt eller i kombination med 1 eller 2 rum. På så vis finns en stor flexibilitet inbyggd. tengbom.se PLAN 3 FÖRSLAG skala 1:300 I Kalmar I I

18 TENNGJUTAREN 3 OCH 14 KALMARSUND HOTELL Hotellverksamheten inrymmer idag en relaxavdelning placerad på gård/terrass. Man möter nu nya krav och på relax i hotellverksamheten och vill utveckla denna. Vid genomförda utredningar visar det sig att en ombyggnad av befintlig relaxavdelning inte blir tillfredställande och troligen svårgenomförd. Istället skulle en modern relaxavdelning vara mycket mer marknadsanpassad på plan 6 i tillbyggnaden. Här finns det kvaliteter som skulle attrahera många fler än bara hotellgästerna. Detta plan kommer då att överskrida max byggnadshöjd enligt detaljplan. Volymen är dock indragen från fasadliv och påverkar inte gatuperspektivet. I en kvartersektion kan vi också observera att höjden inte är påtagligt högre än byggnader i kvarteret kopparslagaren och lägre än byggnader i kvarteret brandvakten. tengbom.se PLAN 6 Programskiss skala 1:200 I Kalmar I I

19 TENNGJUTAREN 3 OCH 14 KALMARSUND HOTELL tengbom.se FASAD MOT KAGGENSGATAN I Kalmar I I

20

Planbesked för fastigheten Halltorp 6:4

Planbesked för fastigheten Halltorp 6:4 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Ärendebeteckning 2015-12-02 KS 2015/0677 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheten Halltorp 6:4 Förslag till beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att detaljplanearbete

Läs mer

Planbesked för del av fastigheten Hossmo 1:53

Planbesked för del av fastigheten Hossmo 1:53 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Björn Strimfors 2016-01-21 KS 2016/0045 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för del av fastigheten Hossmo 1:53 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Planbesked för fastigheten Rapsen 4, Djurängen

Planbesked för fastigheten Rapsen 4, Djurängen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2015-03-25 KS 2015/0257 50263 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheten Rapsen 4, Djurängen Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Planbesked för fastigheterna Västerslät 2:9 och 2:10, Kläckeberga

Planbesked för fastigheterna Västerslät 2:9 och 2:10, Kläckeberga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2014-06-05 KS 2014/0542 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheterna Västerslät 2:9 och 2:10, Kläckeberga Förslag till beslut

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Handläggare Björn Strimfors Upprättad 1(12) 0480-45 00 53 Tillägg till PLANBESKRIVNING Samrådshandling Detaljplan för del av Varvsholmen 1, Norra Kajen m.m. på Varvsholmen, Kalmar kommun Planenheten Adress

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

Upprättad 2006-08-23, Antagen 2006-11-20 (KF 103/06), Laga kraft 2006-12-21 BURLÖVS KOMMUN BYGG- och ANLÄGGNINGSFÖRVALTNINGEN ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplanerna 5, 54, 95, 123, 155, 171 och 214

Läs mer

PLANBESKRIVNING. SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT

PLANBESKRIVNING. SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Genomförandebeskrivning Upprättad

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG STADSARKITEKTKONTORET planavdelningen 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 Detaljplan för fastigheten Pelikanen 8 i Norrtälje stad. Dnr 04-10234.214 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Arkivnr. 1780K-36-P2014/20 Upprättad 2014-10-06 Antagen av SBN 2014-10-22, 12 Laga kraft 2014-11-19 Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

Planbesked för fastigheten Falken 4, Malmen

Planbesked för fastigheten Falken 4, Malmen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2014-09-17 KS 2014/0534 Samhällsbyggnadsnämnden Planbesked för fastigheten Falken 4, Malmen Förslag till beslut Kommunstyrelsens planutskott

Läs mer

Nyexploateringen drivs som ett samverkansprojekt där både kommunen, Arvidsjaurhem och privata fastighetsägare berörs.

Nyexploateringen drivs som ett samverkansprojekt där både kommunen, Arvidsjaurhem och privata fastighetsägare berörs. DETALJPLAN FÖR KV. LOMMEN Arvidsjaurs kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration,. Plankartan blir juridiskt bindande när detaljplanen vinner laga kraft.

Läs mer

Planbesked för fastighet Falken 4, Malmen

Planbesked för fastighet Falken 4, Malmen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2014-06-05 KS 2014/0534 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastighet Falken 4, Malmen Förslag till beslut Kommunstyrelsens planutskott

Läs mer

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan PLANBESKRIVNING 2012-06-14 Antagen av BMN: 2012-09-19 Dnr: 11BMN116 Laga kraft: 2012-10-22 Handläggare: Thobias Nilsson Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan Detaljplan för centrum m.m. Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Planbesked för fastigheten Pantern 8, Gamla industriområdet

Planbesked för fastigheten Pantern 8, Gamla industriområdet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2015-06-04 KS 2015/0524 Samhällsbyggnadskontoret Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheten Pantern 8, Gamla industriområdet

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun 2015-03-31 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/118-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Påarp 8:115 m. Fl. (Solsidan) i Torekov, Båstad kommun

Detaljplan för fastigheten Påarp 8:115 m. Fl. (Solsidan) i Torekov, Båstad kommun ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för fastigheten Påarp 8:115 m. Fl. (Solsidan) i Torekov, Båstad kommun Handlingar Plankarta med illustration Plan- och genomförandebeskrivning Grundkarta Fastighetsförteckning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Trondheim 4 mm i stadsdelen Husby (ca 12 nya lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Trondheim 4 mm i stadsdelen Husby (ca 12 nya lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Trondheim 4 mm

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) Samrådsredogörelse

Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) Samrådsredogörelse LAGA KRAFT 2014-09-20 Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) 2014-06-02 DNR: PBN/2013:112 Samrådsredogörelse Tillhörande detaljplan för: Sparbanken 5 Sparbanken, Strängnäs Kommun Plan- och byggnämnden

Läs mer

Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19

Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19 Akt nr 1486-P157 Upphävande av detaljplan för Del av Grålös 4:56 m fl, Skee Centrum Triangeln Upprättad 2015-09-17 Reviderad 2015-11-19 Antagen av MBN: 2015-11-19 Laga kraft: 2015-12-23 Dnr MBN/2015-0572

Läs mer

Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar

Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar Datum 2011-03-29 Val av plats för Linnéuniversitetet i Kalmar Förslag till beslut i kommunfullmäktige 1. Det fortsatta plan- och utredningsarbetet gällande Linnéuniversitetets placering i Kalmar omfattar

Läs mer

Markreservationer för snabbt uppförda bostäder i Kalmar kommun

Markreservationer för snabbt uppförda bostäder i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Josefine Robertsson 2016-01-26 KS 2016/0025 50088 Kommunstyrelsen Markreservationer för snabbt uppförda bostäder i Kalmar kommun Förslag till beslut

Läs mer

Gamla staden 7:1, Slottshöjden. Underlag för planuppdrag

Gamla staden 7:1, Slottshöjden. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Gamla staden 7:1, Slottshöjden Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostäder och

Läs mer

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund.

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund. 009--7 Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 70 54 sara.lunden@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009--7 Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården.

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Detaljplan för Bjälken 20 i stadsdelen Södermalm i Stockholm Dp 2010-15100-54 HANDLINGAR Planen består av

Läs mer

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Projektplan - Etablering av det stadsintegrerade Linnéuniversitetet 1. Bakgrund Kalmar kommun och Linnéuniversitetet har sedan 2009 arbetat

Läs mer

Planbesked för fastighet Bofinken 3, Malmen

Planbesked för fastighet Bofinken 3, Malmen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2014-06-05 KS 2014/0531 Klicka här för att ange text. Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastighet Bofinken 3, Malmen Förslag

Läs mer

Planbeskrivning. Brunn 4:68, Hedesunda hälsocentral Detaljplan för centrum och vård Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Brunn 4:68, Hedesunda hälsocentral Detaljplan för centrum och vård Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE ANTAGANDEHANDLING 2014-03-31 DNR: 13BMN47 HANDLÄGGARE: SARI SVEDJEHOLM Planbeskrivning Brunn 4:68, Hedesunda hälsocentral Detaljplan för centrum och vård Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Bjälken 20 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Bjälken 20 i stadsdelen Södermalm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-05-26 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Bjälken

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Fjugesta Samhälle. (18-FJU-177) DEL AV FJUGESTA 3:144 i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län

Ändring av detaljplan för del av Fjugesta Samhälle. (18-FJU-177) DEL AV FJUGESTA 3:144 i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN I LEKEBERGS KOMMUN KJ PLANKONSULT AB Ändring av detaljplan för del av Fjugesta Samhälle. (18-FJU-177) i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län PLANOMRÅDE ANTAGEN AV KF 2008-11-20

Läs mer

Planbesked för fastigheterna Ripan 1 och 2, Norrgårdsgärdet

Planbesked för fastigheterna Ripan 1 och 2, Norrgårdsgärdet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Björn Strimfors 2015-09-09 KS 2015/0678 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheterna Ripan 1 och 2, Norrgårdsgärdet Förslag till beslut

Läs mer

Fingerörtsvägen-Ekudden Stadsbyggnadsprojekt för Fingerörtsvägen, Sicklaön 143:1, Ekudden på västra Sicklaön, Nacka kommun

Fingerörtsvägen-Ekudden Stadsbyggnadsprojekt för Fingerörtsvägen, Sicklaön 143:1, Ekudden på västra Sicklaön, Nacka kommun 2015-06-05 1 (8) STARTPROMEMORIA Fingerörtvägen-Ekudden Ingår i NACKA STAD, där tunnelbaneavtalet gäller Dnr KFKS 2015/23-214 Projekt 9249 Stadsbyggnadsprojekt för Fingerörtsvägen, Sicklaön 143:1, Ekudden

Läs mer

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan 1(5) PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje Upprättad 2009-02-16 Reviderad 2009-05-25 Planens syfte och

Läs mer

INNEHÅLL 3 INLEDNING 4-5 MILJÖBEDÖMNING 5-6 TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN 6-17 FÖRUTSÄTTNINGAR OCH FÖRSLAG 18-19 GENOMFÖRANDEFRÅGOR

INNEHÅLL 3 INLEDNING 4-5 MILJÖBEDÖMNING 5-6 TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN 6-17 FÖRUTSÄTTNINGAR OCH FÖRSLAG 18-19 GENOMFÖRANDEFRÅGOR TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING tillhörande ändring av detaljplan 1031 för SOFIEBERG NORRA DELEN MARKÖREN 1, MUSKÖTEN 7 m.fl. HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande KS 2012/0102 Kommunstyrelsen

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHET GÅRÖ 1:106 I GNOSJÖ TÄTORT ANTAGANDEHANDLING

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHET GÅRÖ 1:106 I GNOSJÖ TÄTORT ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHET GÅRÖ 1:106 I GNOSJÖ TÄTORT ANTAGANDEHANDLING HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 1740/2011 FASTIGHETEN PUKSLAGAREN ÖSTRA 2 BERGA, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren GERP Maxi Helsingborg KB den 20 oktober 2011.

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232 STADSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING PLANAVDELNINGEN Tony Andersson 2015-05-29 REV 2015-09-25 Tfn 08-508 27 318 1(11) Laga kraft 2015-11-23 Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm

Läs mer

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3 Detaljplan för SMEDEN 13 Falköpings tätort (SAMRÅDSHANDLING) Riktlinjer för hägnad - Plank, mur, staket, spaljé & pergola 0 INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2 3. FÖRENLIGT MED

Läs mer

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2016-04-26 HANDLÄGGARE: JOHANNA SUNDQVIST Planbeskrivning Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

Detaljplan för fastigheten RAN 7 i centrala stan i UMEÅ KOMMUN, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten RAN 7 i centrala stan i UMEÅ KOMMUN, Västerbottens län Handläggare: 1 (5) PLA 07-54 September 2011 Tomas Strömberg Detaljplan för fastigheten RAN 7 i centrala stan i UMEÅ KOMMUN, Västerbottens län Ett förslag till detaljplan för fastigheten Ran 7 har upprättats

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11.

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11. 2013-09-23 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2012/57-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11. Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp

INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp Inbjudan till markanvisningstävling 1(6) 2014-05-27 (Rev. 2014-07-07) Evolution KS 2014/366 INBJUDAN TILL MARKANVISNINGSTÄVLING markanvisning för bostäder och handel i centrala Tierp del av Kv. Lejonet

Läs mer

PLANPROGRAM. Detaljplan för Burträsks-Gammelbyn 92:15 Norrmejerier. inom serviceorten Burträsk Skellefteå kommun, Västerbottens län 2010-08-31

PLANPROGRAM. Detaljplan för Burträsks-Gammelbyn 92:15 Norrmejerier. inom serviceorten Burträsk Skellefteå kommun, Västerbottens län 2010-08-31 PLANPROGRAM Detaljplan för Burträsks-Gammelbyn 92:15 Norrmejerier inom serviceorten Burträsk Skellefteå kommun, Västerbottens län 2010-08-31 SAMMANFATTNING Norrmejeriers behov är dels att skapa utrymme

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(5) Dnr 283/2013 FASTIGHETEN POLISEN 2 M FL SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wihlborgs fastigheter AB inkom den 13 februari 2013 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan

Läs mer

H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28

H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28 H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28 Översiktsbild över området kring Vivsta skola Detaljplan för centrum och bostäder i område vid tidigare Vivsta Skola Vivsta 19:1 m.fl. fastigheter Timrå kommun i Västernorrlands

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN BYGG- och ANLÄGGNINGSFÖRVALTNINGEN ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplanerna 5, 17, 42, 54, 59, 64, 82, 123, 128, 134 och 182 i Arlöv, Burlövs kommun Övrig bevarandevärd bebyggelse i Arlöv,

Läs mer

Detaljplan för Kv. Läroverket 2 Eksjö Stad, Jönköpings län. Planbeskrivning. Dnr 2009-0338-403

Detaljplan för Kv. Läroverket 2 Eksjö Stad, Jönköpings län. Planbeskrivning. Dnr 2009-0338-403 Detaljplan för Kv. Läroverket 2 Eksjö Stad, Jönköpings län. Planbeskrivning Eksjö, 11 januari, 2011 Antagandehandling Dnr 2009-0338-403 1 Innehållsförteckning Planbeskrivning...3 BESLUT...3 HANDLINGAR...3

Läs mer

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha.

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha. Granskningshandling Dnr: BN 2014/12 215 Ändring 2 av del av detaljplan S 35 för Stranden 19:7 i Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING januari 2015 Handlingar Planbeskrivning (denna handling), januari

Läs mer

Planbeskrivning. Södertull 13:8, kv Samariten (del av) Detaljplan för centrum och utbildningslokal Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Södertull 13:8, kv Samariten (del av) Detaljplan för centrum och utbildningslokal Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE ANTAGANDEHANDLING 2014-03-05, REV. 2014-05-05 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Södertull 13:8, kv Samariten (del av) Detaljplan för centrum och utbildningslokal Gävle kommun,

Läs mer

datum 2014-09-08 Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö

datum 2014-09-08 Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö datum 2014-09-08 diarienummer SBN-2014-281 Dp 5342 PLANBESKRIVNING Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen är att göra det möjligt att

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G

A N T A G A N D E H A N D L I N G Dnr TPN 2014/61 A N T A G A N D E H A N D L I N G Enkelt planförfarande Detaljplan för del av SÖDRA ALLÉN i Hallsberg Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2014-04-02 2 (15) Dnr TPN 2014/61 Innehåll

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDSHANDLING 2013-10-31 DNR: 13BMN72 HANDLÄGGARE: THOBIAS NILSSON Planbeskrivning Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Planbesked för fastighet Plommonträdet 5, Sandås

Planbesked för fastighet Plommonträdet 5, Sandås TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2014-06-05 KS 2014/0533 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastighet Plommonträdet 5, Sandås Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Inför fortsatt planering ska parternas åtaganden gentemot varandra regleras avseende kommande exploatering.

Inför fortsatt planering ska parternas åtaganden gentemot varandra regleras avseende kommande exploatering. Mellan Upplands Väsby kommun, org.nr 212000-0019, nedan kallad Kommunen och Vatthagen Fastighets AB, org.nr 556491-1377, nedan kallad Bolaget, har träffats följande RAMAVTAL avseende detaljplaneändring

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Planbesked för fastighet Kastanjen 3, Sandås

Planbesked för fastighet Kastanjen 3, Sandås TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Karlsson 2014-06-05 KS 2014/0535 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastighet Kastanjen 3, Sandås Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan...

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan... Detaljplaner Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Varje eftertryck och/eller kopiering utan tillåtelse av

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD Upprättad den 24-09-2013 NORMALT PLANFÖRFARANDE Antagen av kommunfullmäktige. Laga kraft.. Genomförandetid t o m Dnr 1404/2010 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för kvarteret SVEN i Limhamn i Malmö INLEDNING

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för kvarteret SVEN i Limhamn i Malmö INLEDNING V 140513 datum 2015-03-03 diarienummer 2014-795 ÄDp 5397 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för kvarteret SVEN i Limhamn i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med ändringen av

Läs mer

Råd och vägledning gällande handläggning av bygglov med anledning av flyktingsituationen

Råd och vägledning gällande handläggning av bygglov med anledning av flyktingsituationen PM 1(5) Framtagen 2015-10-21 Uppdaterad 2015-11-23 Råd och vägledning gällande handläggning av bygglov med anledning av flyktingsituationen Allmänt Basera era beslut på en verksamhetsbeskrivning. Verksamheter

Läs mer

Kv Rådmannen, centrala Sala Fastigheterna Rådmannen 1-7, 9-11 samt 13-15 Sala kommun, Västmanlands län

Kv Rådmannen, centrala Sala Fastigheterna Rådmannen 1-7, 9-11 samt 13-15 Sala kommun, Västmanlands län Bilaga KS 2010/57/2 Dnr 2010/60 1(1) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Missiv 2010-12-03 Kv Rådmannen, centrala Sala Fastigheterna Rådmannen 1-7, 9-11 samt 13-15 Sala kommun, Västmanlands län P R O G R A M

Läs mer

Exploatören och Staden skall tillsammans verka för att Markområdet planläggs för ny bebyggelse omfattande ca 140 ekvivalenta bostadslägenheter.

Exploatören och Staden skall tillsammans verka för att Markområdet planläggs för ny bebyggelse omfattande ca 140 ekvivalenta bostadslägenheter. 1 (5) Mellan Solna kommun (org. nr. 212000-0183), genom dess kommunstyrelse, nedan kallad Staden, och JM AB (publ) (org. nr. 556045-2103), nedan kallad Exploatören, har under de förutsättningar som anges

Läs mer

Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare

Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare Detaljplan för Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare Gällivare kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration. Plankartan blir juridiskt bindande

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Blästern 14 i stadsdelen Vasastaden (ca 80 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Blästern 14 i stadsdelen Vasastaden (ca 80 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (15) 2015-11-09 Handläggare Karin Månsson Telefon 08-508 28 105 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Blästern

Läs mer

Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING 1(10)

Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING 1(10) 1(10) Datum: Diarienummer: 2015-01-23 2014/244 Ny detaljplan för Lönnen 15, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättats: 2014-01-23 Antagits av KF: Vunnit laga kraft: 2(10)

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun

Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun 1(9) Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör Planbeskrivning med genomförandefrågor Plankarta Behovsbedömning

Läs mer

Hedemora gamla stadskärna

Hedemora gamla stadskärna Upphävande av detaljplaner i Hedemora gamla stadskärna i Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING 1 BESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser PLANPROCESS För att kunna anta

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan 32, 116 och 164 i Åkarp, Burlövs kommun Område 13, Bevarandeplan 2000, Burlövs kommun Upprättad 2003-09-23 Mona Svensson Stadsarkitekt WSP Arkitektur Anders Blomqvist

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande del av fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m.fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län NORMALT PLANFÖRFARANDE Samrådshandling

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Bönan 4:6, Strandgården

Bönan 4:6, Strandgården PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2011-02-03 Antagen av BMN: 2011-03-23 Dnr: 10BMN273 Laga kraft: 2011-04-21 Handläggare: Henry Grew Bönan 4:6, Strandgården Detaljplan för bostadsändamål Gävle kommun,

Läs mer

datum 2016-04-08 Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö

datum 2016-04-08 Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö datum 2016-04-08 diarienummer 2014-1209 Dp 5445 GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med detaljplanen

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Datum 2015-06-12

Tjänsteutlåtande. Datum 2015-06-12 Tjänsteutlåtande Datum 2015-06-12 Sida 1 Stadsbyggnadskontoret Handläggare Stadsarkitekt Tomas Johnsson 0280-181 69 Dnr: KS/2016:34 Detaljplan för Olarsgården annex Byggnadsnämndens beslut: det i januari

Läs mer

DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda. A n t a ga n d e h a n d l i n g. Dnr 2011.F0088

DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda. A n t a ga n d e h a n d l i n g. Dnr 2011.F0088 A n t a ga n d e h a n d l i n g DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda Dnr 2011.F0088 Framtaget av plan- och byggkontoret Färgelanda kommun april 2011 Antagen: KS 2011-05-27 289 Laga

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 2014-04-23 0480-45 03 32

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 2014-04-23 0480-45 03 32 Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 0480-45 03 32 2014-1083 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Tallhagen 2:13 Fastighetens adress: Gröndalsvägen/ Tolvmannagatan Sökande:

Läs mer

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen 2008-02-04 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer KS/2007:09 Antagen av kommunfullmäktige 2008-04-01 Laga kraft 2008-05-05 Detaljplan för Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen

Läs mer

2014-09-16 Dnr 2013:130-BN. Detaljplan för Svärdsliljan 5, Gideonsberg, Västerås

2014-09-16 Dnr 2013:130-BN. Detaljplan för Svärdsliljan 5, Gideonsberg, Västerås 2014-09-16 Dnr 2013:130-BN Barbro Sollén Wilcox Tel 021-39 17 58 Byggnadsnämnden Detaljplan för Svärdsliljan 5, Gideonsberg, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan Rikshem Västerås HB, ägare av fastigheten Svärdsliljan

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

Ärendelista Bn 808/2014

Ärendelista Bn 808/2014 Ärendelista Bn 808/2014 Byggnadsnämnden Datum: 2015-11-19 Klockan: 9:00 - Plats: Sessionssalen, Stadsbyggnadshus II 1 Justering Förslag: Ordinarie: Marcus Willén (MP) Ersättare: Linn Andersson (M) Tid:

Läs mer

Tjänsteskrivelse om planbesked för Drängsered 1:1

Tjänsteskrivelse om planbesked för Drängsered 1:1 LERUM1001, vp2.3, 2014-04-22 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Samhällsbyggnad Planenheten Ann-Christin Wellander Planchef 0302-52 11 38 ann-christin.wellander@lerum.se Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om planbesked

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN RÖDSPOTTAN 11 TÅGABORG, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr UR 2005-0067 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren den 6 september 2005. Ärendet har avvaktat

Läs mer

Del av Kv Granen DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING. Planområdet

Del av Kv Granen DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING. Planområdet Planområdet HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Bilagor Fastighetsförteckning dat 07-02-22 Planen antagen Laga kraft Genomförandetiden utgår DETALJPLAN- SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Start-PM. 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439. Kommunstyrelsen

Start-PM. 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439. Kommunstyrelsen 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439 Kommunstyrelsen Start-PM Fråga om detaljplaneändring Nyckelviksskolan, fastigheterna Björkskogen 10 och Frigga 1, stadsdelen Hersby Ärendet Nyckelviksskolan, som bedriver utbildningar

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen Norra Djurgården (ca 80 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen Norra Djurgården (ca 80 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-05-23 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av bostäder inom kv. Risinge i Tensta (ca 200 nya bostäder).

Startpromemoria för planläggning av bostäder inom kv. Risinge i Tensta (ca 200 nya bostäder). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (6) 2013-03-08 Handläggare: Peter Lundevall Tfn 08-508 272 92 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av bostäder inom

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Åby mässhall och hotell Västra Götalands län Upprättad 2015-06-09 ANTAGANDE GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Inledning Detaljplanen ska redovisas de organisatoriska, fastighetsrättsliga, tekniska

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 Ändring genom tillägg till detaljplan för Gredelby 7:75, Knivsta kommun Enkelt planförfarande ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-1059 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Kartan visar planområdets utbredningsområde. Detaljplan för Montören 9 Stuvsta-Snättringe

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

DOM 2014-05-06 Stockholm

DOM 2014-05-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2014-05-06 Stockholm Mål nr P 11603-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-28 i mål nr P 1609-13, se

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde 2013-08-13, kl 8.00 i Särörummet. Kontakta Ulrika Mild senast 2013-08-12 om du inte kan justera. 1 (8) Datum 2013-07-30 Ärende Bil. Beslutsförslag

Läs mer

ANTAGEN 2011-09-12 LAGA KRAFT 2011-10-04

ANTAGEN 2011-09-12 LAGA KRAFT 2011-10-04 2011-05-11 Dnr KS11/60:1 214 Tillägg till detaljplan för Kylaren 5, Colorama Arvika kommun, Värmlands län ANTAGEN 2011-09-12 LAGA KRAFT 2011-10-04 Tillägg till detaljplan för Kylaren 5, Colorama Planbeskrivning

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 DNR: 2014/KS0061 GRANSKNINGSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-11-06 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 Ändring av detaljplan för del av Förslag till stadsplan för del av Ryk Nedra 2:9 m.fl.

Läs mer