D e s i g n p r o c e s s e n

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "D e s i g n p r o c e s s e n"

Transkript

1 sense Anton Hellberg, Carl Jönsson, Max Hansson och Erik Johansson Teknik på Polhemskolan Te2A Lund Om reaqua sense reaqua sense s uppgift är att ta kontroll över cirkulationspumpen som finns i de flesta villor, vars uppgift är att pumpa runt varmvatten så att det alltid finns tillgängligt i kranen eller duschen. Nackdelen med detta är att pumpen inte vet när den behövs eller inte behövs, utan står istället och pumpar 24 timmar om dygnet. Vår produkt fungerar som en typ av hjärna och ögon till denna pump, och minimerar antalet timmar som denna behöver stå och gå i onödan. För att lösa detta använder vi oss av en centralenhet ( hjärna ) som styr pumpen, samt en eller flera sensorer som fungerar som ögon, vilka talar om för centralenheten hurvida någon är hemma eller inte och därmed om pumpen behöver stå igång eller om den kan stängas av.

2 D e s i g n p r o c e s s e n Rum i hemmet: Vi har valt att fokusera på två rum. Dels rummet där circkulationspumpen befinner sig så som t ex tvättstugan, samt ett centralt rum där det finns aktivitet sålänge familjemedlemmarna är hemma och vakna. Miljöproblem: Problemet är att det finns en pump som står och pumpar vatten konstant, även när den inte behövs det vill säga när invånarna i huset är ute eller sover; vilket i sin tur vanligen är större delen av dygnet. Detta är varken energisnålt, kostnads- eller miljövänligt. Behov: Att utveckla en produkt som minskar den tid som varmvattenpumpen står på, men inte används. Basfakta: En medelstor pump ligger på ungefär 50 W, om det står igång dygnet runt hela året blir det: 50 W*24 h*365 dagar = 438 kwh. 1 kwh kostar cirka 1 krona vilket innebär att många villaägare betalar nästan 500kr om året helt i onödan. Om vi räknar att kostnaden för inköp och installation av reaqua sense är produkten i sig, ~200kr, installation av reaqua sense ~1 timme á 300kr; Totalt 500kr Då har du alltså fått tillbaka hela kostnaden efter redan ett år och kan spara pengar många år framöver.

3 D e s i g n p r o c e s s e n Gantt-schema Tidsplan v v v 44 v 45 v v v 49 Brainstorm, Idéutveckling, Förstudie Förstudie, Offert Höstlov Logotype Powerpoint, modell Modell, Finalisering Finalisering samt redovisning Vi har lagt ner ca 4 timmar/vecka på vårt arbete, varav ca 1 timme utanför lektionstid. Fetstilta veckor är de veckor vår designcoach medverkat.

4 D e s i g n p r o c e s s e n Vem kan ha detta behov? Vi riktar oss främst (och möjligen endast) till villaägare och annat folk som har en egen cirkulationspump. Vi skall undersöka möjligheterna att ta fram en liknande lösning för gemensamt boende alltså lägenheter, och i vissa fall radhus. Funktionsanalys Intervjuer/marknadsundersökningar Vi har både funderat själva och intervjuat vänner och familj. Vi har på detta sätt kommit fram till att det verkar finnas ett brett intresse för vår produkt, främst bland villaägare. Folk har kommenterat att det inte skulle sitta fel om det fanns en produkt som automatiskt sparade pengar åt en. Något annat som lockar är även möjligheten att göra en insats för miljön med en så pass liten ansträngning som reaqua sense faktiskt innebär.

5 D e s i g n p r o c e s s e n Idégenerering, koncept och visualisering Vi ville komma på något som på ett enkelt sätt kunde förbättra kundens ekonomi, men samtidigt även miljön. Vi var inne på hantering av vatten redan från början under vår brainstorming. Vår första idé bestod av ett sätt att återvinna varmvatten för att slippa värma upp lika mycket vatten som ändå inte behövde vara speciellt rent, t ex det som används för uppvärmning av huset. Vår idé bygger på att produkten ska kunna sköta sig själv. Vi ville göra en design inspirerad därefter estetiskt tilltalande men samtidigt väldigt subtil, om inte omärkbar. Det var när vi höll på att undersöka möjligheterna för detta som vi kom i kontakt med cirkulationspumpen för första gången. När vi sedan insåg att vår ursprungsidé var ohållbar så började vi leta efter annat som kunde finslipas, och våra tankar drogs direkt till cirkulationspumpen.

6 D e s i g n p r o c e s s e n Idégenerering, koncept och visualisering Skissförslag nr 1 Skissförslag nr 3 Skissförslag nr 2

7 D e s i g n p r o c e s s e n Idégenerering, koncept och visualisering Modell av huvudenhet Modell av sensor Framställning av modell

8 D e s i g n p r o c e s s e n Utvärdering och konceptval Vi har egentligen bara haft ett enda koncept genom hela designprocessen. Vi valde vårt koncept eftersom att det uppfyller våra båda krav det är miljöfrämjande och hjälper kunden att spara pengar. Vi tror även att det här är något realistiskt som kan fungera, både tekniskt och kommersiellt, vilket är något som våra marknadsundersökningar stödjer. Justering och genomförande Vi har delat upp allt arbete relativt jämnt inom gruppen. Vi har alla brainstormat och kommit med förslag till ritningar, och resten av projektet (dvs marknadsundersökningar, tidsplan, funktionsanalys osv) har vi spritt ut i gruppen så att alla har fått en eller två uppgifter var. Mer detaljer om hur och när vi utfört allt finns i tidsplanen och gantt-schemat.

9 Vå r p r o d u k t : r e a q u a s e n s e Produkten och dess användare Produkten reaqua sense s användare är i första hand villaägare med egen cirkulationspump. reaqua sense kan även visa sig vara användbar för företag med större lokaler, till exempel affärer eller varuhus som har helt stängt under natten, men ändå en cirkulationspump som står och går dygnet runt. Vi tror att vår produkt kan vara intressant för alla eftersom den trots allt hjälper dig att spara pengar och att man dessutom kan kalla sig miljömedveten på köpet är nog något som lockar många. Utöver detta så finns det förmodligen fler målgrupper som kan tänkas vara intresserade av vår produkt. Än så länge finns det ingen lösning då flera boenden delar en cirkulationspump, till exempel i lägenheter, men vi undersöker möjligheterna.

10 Vå r p r o d u k t : r e a q u a s e n s e Ytterligare förtjänster med reaqua sense Förutom att man spar elen till pumpen spar man (och kanske framförallt) uppvärmningskostnad för vattnet För att kunna räkna ut besparingen här har vi kollat hur mycket temperaturdifferensen är på vattnet som pumpas ut och på det som kommer i retur. Samt hur stort flödet är hos pumpen. På nätet påstås det att Det går åt 4,17 kj=1,16 Wh för att värma en liter vatten en grad. Om flödet är ungefär 1 liter per minut och temperaturdifferensen är 3 grader. Då ska 60 liter vatten behöva värmas 3 grader på en timme. Det skulle då gå åt 180x1,16Wh=209Wh, dvs 0,2kW/dygn.

11 Vå r p r o d u k t : r e a q u a s e n s e Försäljningsställen, transport och pris Vi har tänkt oss att reaqua sense bör kosta ca kr. Skalet till både sensorn och huvudenhet är tänkt i vit återvunnen hårdplast. Det är ett miljövänligt material eftersom det är återvunnet, prisvärt och lätt att arbeta med. Vår smarta design på förpackningen, formad som en vattendroppe (precis som vår logotype), tillåter oss att frakta fler enheter per lastpall, vilket i sin tur är en insats för miljön (se bild till höger)! Angående försäljningsställen så har vi framförallt tänkt oss byggvaruhus, men även större mataffärer med flera sektioner, som t ex Ica Maxi eller Coop Forum. Vi har även tänkt oss att sälja in oss hos företag som redan erbjuder installationer av andra tjänster i hem, som kan installera vår produkt som en del av deras service. Vår smarta förpackning låter oss frakta fler enheter per fraktpall

12 Vå r p r o d u k t : r e a q u a s e n s e Eventuella komplikationer Ett problem som vi har tänkt på är husdjur. Om någon har ett djur, t ex en hund, som går runt hemma så kan detta innebära ett problem eftersom sensorerna kommer att uppfatta detta och tro att någon är hemma. Detta i sin tur innebär att pumpen kommer att stå igång utan att någon människa befinner sig i hemmet. På detta sett kan man enkelt undvika att sensorn registrerar husdjur på upp till 40kg. Eftersom vi inte kunde komma på någon konkret lösning för detta själva så ringde vi ett företag med god erfarenhet inom ämnet sensorer Securitas! Vi frågade dem om problemet och hörde hur de hade gjort för att lösa det. Vi fick svaret att det relativt enkelt går att ställa in känsligheten på sensorn för att undvika att den registrerar husdjur.

13 r e a q u a s e n s e Övrigt angående miljön På reaqua är miljön vår prioritet; alla våra produkter produceras av återvunnet material. Eftersom vår produkt, reaqua sense, är tillverkad för att förbättra miljön så är det för oss en självklarhet att även tillverkningsprocessen skall vara miljövänlig. Givetvis innebär inte detta att vi skär ner på kvalitén på vare sig produkten eller tillverkningsprocessen, tvärtom. Vi tror att en miljövänlig tillverkningsprocess är bättre för alla parter. Genom en uppfinningsrik design minimerar vi onödig frakt av tomma utrymmen, huvudenheterna läggs mitt emot varandra så de ligger tätt och vi kan frakta större volymer.

14 Vi skulle vilja tacka vår designcoach Helene Lindwall från Avalon Innovation AB Malmö, Jan Lindstrand från Polhemskolans modellverkstad, rektor Jonas Angeria för resan till Chalmers och vår designlärare Catarina Liljegren som anmält oss till tävlingen.

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Motionera med mera Sammanfattning Vi har valt att skapa en tjänst. Tjänstens syften är att minimera energiförbrukningen

Läs mer

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3.

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3. Innehållsförteckning DESIGNPROCESSEN 1 Utgångspunkter 1 Förstudier 1 Inriktning 2 Första brainstormingen 3 Möte med Tord Berggren 3 Marknadsstudie 4 Andra brainstormingen 5 Möte med Jens Blixt om VVS 6

Läs mer

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver?

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? I ett vanligt hem förbrukar du i genomsnitt 5,0 MWh per år*. Vi i CareLight tror att man kan utnyttja dagsljuset bättre för att minimera energiförbrukningen

Läs mer

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG Om mässan: Plats: Affärshuset Tegnér, Växjö När: 22 april 2016 Hålltider: Kl. 08.00 Tävlingen Årets Säljare börjar. Kl. 10.00 11.45 Monterbygge. Kl.

Läs mer

Fusilli. Bidrag av Jonathan Hansson och Filip Hemberg från Polhemskolan i Lund, teknikprogrammet 2B.

Fusilli. Bidrag av Jonathan Hansson och Filip Hemberg från Polhemskolan i Lund, teknikprogrammet 2B. Fusilli Vi har en produkt som skall bidra till minskad energikostnad och minskad miljöpåverkan i samband med omvandlingen av energi. Vi har då valt att utveckla produkten vindkraftverk på så vis att alla

Läs mer

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult.

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult. Consump Consump är en produkt som ska få dig att köra miljövänligare. Den består av en display som visar hur mycket din bil drar och priset per mil. Den har tre olika lägen som lyser grönt, gult eller

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka

Läs mer

Skanör- Falsterbokatastrofen. Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9

Skanör- Falsterbokatastrofen. Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9 Skanör- Falsterbokatastrofen Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9 Skanör-Falsterbo Tillhör Vellinge kommun Ca 7000 bofasta invånare 55% av bostäderna och det mesta av samhällsservicen (skolor, affärer,

Läs mer

Miljökalendern visar att varje enskild individ kan göra skillnad. Den mäter ökningen och minskningen i biltrafiken, och

Miljökalendern visar att varje enskild individ kan göra skillnad. Den mäter ökningen och minskningen i biltrafiken, och För att få människor att resa miljövänligt har vi tagit fram ett koncept, som ska visualisera hur biltrafiken påverkar miljön just i denna stund. Genom att placera vår kalender på ett flertal offentliga

Läs mer

Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag?

Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag? Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag? 1 www.glendimplex.se Energieffektivisera och behåll din elvärme Fastigheter som värms upp med elradiatorer kan sänka energi - för brukningen genom

Läs mer

Gunnesboskolan, miljövänlig? Energi och Miljö tema VT-10

Gunnesboskolan, miljövänlig? Energi och Miljö tema VT-10 Gunnesboskolan, miljövänlig? Energi och Miljö tema VT-10 Fredrik Ossiannilsson & Jakob Eriksson Klass 9a Inlämnat 21 maj 2010 Handledare Olle Nyhlén Johansson Innehållsförteckning Inledning... sida 2 Bakgrund...

Läs mer

2011 Reningsverk och vatten.

2011 Reningsverk och vatten. 2011 Reningsverk och vatten. Året 2011 har varit ett aktivt år. Vi har lagt upp en 3-års plan som fungerar och vi ligger bra i fas med det som är planerat. Planen är att år 2011 är vatten året då vi skall

Läs mer

Julia Strege, Ida Kylefalk, Tilda Sandin & Michaela Henriksson

Julia Strege, Ida Kylefalk, Tilda Sandin & Michaela Henriksson Julia Strege, Ida Kylefalk, Tilda Sandin & Michaela Henriksson 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Genomförande... 5 Utgångspunkter... 5 Användarstudie...

Läs mer

Sagt & gjort. House of Alvik

Sagt & gjort. House of Alvik House of Alvik För drygt två år sedan fick eleverna i årskurs 5 och 6 på Alviksskolan i Luleå egna datorer. I samband med det började jag, som undervisar i matematik, no och bild, och min kollega, som

Läs mer

Innehåll. 4 Om oss. 6 Handgjorda fönster. 8 Unika utsikter. 12 Ut / inåtgående fönster och dörrar. 15 Skjutdörrar. 16 Övrigt sortiment

Innehåll. 4 Om oss. 6 Handgjorda fönster. 8 Unika utsikter. 12 Ut / inåtgående fönster och dörrar. 15 Skjutdörrar. 16 Övrigt sortiment Unika utsikter Innehåll fönster: -ret; pl. er, best. pl. ren el erna s. 1. öppning i vägg, tak el byggnad avsedd att släppa in ljus (o. luft). Äv. att se ut igenom. 2. en unik möjlighet att få den utsikt

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Brandsäkert hem. BrandSäkert 7.2007

Brandsäkert hem. BrandSäkert 7.2007 Brandsäkert hem Hela 90 procent av alla bränder totalt sker i hemmen. Varje år dör och skadas alltför många människor. Att skaffa inbrottslarm ses som en självklarhet medan få har hört talas om till exempel

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Morgondagens smarta värme Enkelt, effektivt och trådlöst

Morgondagens smarta värme Enkelt, effektivt och trådlöst Danfoss Link värmestyrning Morgondagens smarta värme Enkelt, effektivt och trådlöst Tidigt hemma. Temperatur i vardagsrummet: 21 C. Med nya Danfoss Link App kan du styra temperaturen i ditt hem var du

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-03-01 Fastighetsbeteckning: Ås 1:73 Adress/ort: Dalhemsgatan 9 / Finspång Besiktigad av (certnr): Jonas Johansson (5843) Företag: Eklund

Läs mer

VI SÄTTER EN NY STANDARD MED VÄRLDSLEDANDE LUFT/LUFT VÄRMEPUMPAR

VI SÄTTER EN NY STANDARD MED VÄRLDSLEDANDE LUFT/LUFT VÄRMEPUMPAR VI SÄTTER EN NY STANDARD MED VÄRLDSLEDANDE LUFT/LUFT VÄRMEPUMPAR DAIKINS NYA SERIE LUFT/LUFT VÄRMEPUMPAR I X SERIEN ÄR VERKLIGEN NÅGOT EXTRA. Den höga japanska kvalitén har utvecklats i Sverige för vårt

Läs mer

SE 102-12. care. Badrum för livet

SE 102-12. care. Badrum för livet SE 102-12 care Badrum för livet Välj ett badrum som matchar dig. De flesta av oss vill givetvis bo hemma så länge som möjligt. Idag är vi också ofta piggare och friskare lite längre än förr. Det är nu

Läs mer

Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6

Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6 Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka förmågor som

Läs mer

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande:

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande: 1 SVID Design Open Designprocessen 1. Utgångspunkter Vi som deltar i denna tävlingen är vi som går teknikprogrammet med inriktning design här på Njudungsgymnasiet. Vår grupp består utav 17 st elever*,

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Projektledare: Deltagare: Ansvariga lärare: Coach:

Projektledare: Deltagare: Ansvariga lärare: Coach: Det är lätt att bli förvirrad av alla de hundratals miljömärkningar som finns idag, man vet varken var man hittar dem,vad som skiljer dem åt eller vilka olika standarder de går ifrån. GREEN DECLARED är

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

Miljöombudens information på APT

Miljöombudens information på APT Projekt Spara energi Miljöombudens information på APT Välj presentationstyp och följ sedan färgen Komplett version 1h + Kortare version 30 min Energironden 10 min Anvisningar Tiderna beräknas med utgångspunkt

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 5 augusti 2015. Adress/ort: Västra Torps byav 109-0. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087)

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 5 augusti 2015. Adress/ort: Västra Torps byav 109-0. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 5 augusti 2015 Adress/ort: Västra Torps byav 109-0 Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår Värvningsguide - så får ni fler medlemmar till er elevkår Sida 2 av 7 Innehåll Vad är en medlem?... 3 Aktivt medlemskap... 3 Elev kontra medlem... 3 Vad säger stadgan?... 3 Elevkårens mål bör vara att

Läs mer

Instruktioner för Brf Siljans elektroniska låssystem

Instruktioner för Brf Siljans elektroniska låssystem Erik Åman 2016-02-28 2.0 1 (6) Instruktioner för Brf Siljans elektroniska låssystem 1 Introduktion... 1 1.1 Varför nytt låssystem?... 1 1.2 Utvärderingsperiod... 2 2 Låssystemet i korthet... 2 3 Nycklar...

Läs mer

» 30år» Sambo» 1 barn (1,5år)» Jobbar som kurator.» Årsinkomst ca 300 000 kr.» Bor i hyreslägenhet i stan.

» 30år» Sambo» 1 barn (1,5år)» Jobbar som kurator.» Årsinkomst ca 300 000 kr.» Bor i hyreslägenhet i stan. Designmal Tydlig Lättnavigerad Praktisk Nytänkande Koncept Vårt koncept är att man med hjälp av vår applikation lättare ska kunna ha kontroll över sitt hem. Det finns två huvuddelar, Mina projekt och Min

Läs mer

Borgviks förskola och fritidshem

Borgviks förskola och fritidshem Likabehandlingsplan 2013/2014 Borgviks förskola och fritidshem Inledning Att verka för hälsa, lärande och trygghet i förskola och fritidshem handlar om att utveckla goda relationer mellan verksamheten,

Läs mer

Information från Brf Trädgårdsstaden

Information från Brf Trädgårdsstaden Infoblad nr 1, februari 2015 Nu har julen passerat och vi har fått lite snö och kyla. Även vintern kan ha sin tjusning, bifogad bild togs en kväll när nysnön lagt sig. Vi ser fram mot en vårvinter med

Läs mer

Energieffektivisering

Energieffektivisering Energieffektivisering Den enda miljövänliga energin är den som aldrig behöver produceras! All el- och värmeproduktion ger upphov till miljöpåverkan, mer eller mindre. Dessutom kostar all energi pengar

Läs mer

Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras!

Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras! Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras! Kärlek till hållbarhet Från skog till tryckimpregnerat Brunt eller grönt? En smaksak. För att skapa material till en härlig uteplats eller ett stabilt staket

Läs mer

Så här går det till rent praktiskt

Så här går det till rent praktiskt 3 Så här går det till rent praktiskt För att göra det enklare för dig att ta ställning till Stadsnät har vi delat upp informationen i tre delar. 1 2 3 Del ett handlar om fördelarna med Stadsnät och varför

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

Uppvärmning, avsvalning och fasövergångar

Uppvärmning, avsvalning och fasövergångar Läs detta först: [version 141008] Denna text innehåller teori och korta instuderingsuppgifter som du ska lösa. Under varje uppgift finns ett horisontellt streck, och direkt nedanför strecket finns facit

Läs mer

Ditt äckel Elevmaterial

Ditt äckel Elevmaterial SIDAN 1 Dramaturgi Dramaturgi handlar om hur en berättelse är uppbyggd rent strukturellt. Det är även läran om hur man bygger upp en berättelse på ett bra och ändamålsenligt sätt. Boken Ditt äckel! är

Läs mer

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Schemalagd lunch Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Hur länge har du varit rektor på skolan? Ca 12 år. Hur många elever och vilka årskurser har ni på

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-15. Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-15. Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-15 Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11 Adress/ort: Furåsvägen 5 / Vallda Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Varför Genomförandeplan?

Varför Genomförandeplan? Äldreboende Varför Genomförandeplan? Kvalitetssäkrar omvårdnaden säkerställer att boendes behov blir tillgodosedda. Stödjer personal att arbeta behovsinriktat. Behovsstyrt istället för insatsstyrt. Personalen

Läs mer

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård.

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård. BOSTAD Hur bor du? Malin Fasth bor i Jonsered. - Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har :om mycket. Vi har också en stor trädgård. ^ ODe"tä7mycket

Läs mer

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt 6. NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt När man talar om trollen så står de i farstun är ett gammalt talesätt. Men finns det något vetenskapligt som ligger bakom det, och andra liknande talesätt

Läs mer

Ta vara på ögonblicken

Ta vara på ögonblicken Pressmaterial IKEA katalogen 2016 kontakt: press.sto@ikea.com Ta vara på ögonblicken Ta vara på ögonblicken Årets IKEA katalog är tillägnad ett tema som skapar mänsklig gemenskap på ett naturligt sätt.

Läs mer

Elevmaterial. Natet dras at SIDAN 1. Reportern

Elevmaterial. Natet dras at SIDAN 1. Reportern Natet dras at SIDAN 1 Reportern Under läsningen Kapitel 1 (Du kan läsa och hitta svaret i texten. Precis där.) 1. Hur tror Rasmus att mc-gänget hittar honom? 2. Varför gör Rasmus sig inte av med sin mobil?

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

Nu kan du le ikapp med din Smiley!

Nu kan du le ikapp med din Smiley! Nu kan du le ikapp med din Smiley! Professionell egenkontroll inom temperaturövervakning för dagligvaruhandel, restaurang och storkök Det handlar om livsmedelskvalitet, ekonomi och kundernas bästa. Du

Läs mer

Säkerhetsanvisningar

Säkerhetsanvisningar Användarhandbok Säkerhetsanvisningar Vid installation och användning av spabadet ska grundläggande försiktighetsåtgärder alltid iakttas, inklusive följande: Läs dessa anvisningar: VARNING! För att minska

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem THERMOTECH Solvärmesystem Upptäck vårt eget solsystem Välkommen Till Thermotechs värld Användarvänlighet, design och miljö. Det har varit ledstjärnor när vi skapat vårt solvärmesystem. Resultatet är kompletta

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-27 Fastighetsbeteckning: Varpbommen 4 Adress/ort: Haspelvägen 25, Malmö Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! För Dig, Dina grannar, Vår bostadsrättsförening Var och en som bor i huset ingår i en gemenskap. Ge den hjälp som du kan! Begär den hjälp som du behöver!

Läs mer

Matematik Åk 9 Provet omfattar stickprov av det centrala innehållet i Lgr-11. 1. b) c) d)

Matematik Åk 9 Provet omfattar stickprov av det centrala innehållet i Lgr-11. 1. b) c) d) 1. b) c) d) a) Multiplikation med 100 kan förenklas med att flytta decimalerna lika många stg som antlet nollor. 00> svar 306 b) Använd kort division. Resultatet ger igen rest. Svar 108 c) Att multiplicera

Läs mer

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga?

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? 1. Vem, vad, när, hur, var och varför? Besvara de vanliga journalistiska frågorna

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Många bäckar små. En informationsskrift från Teknisk förvaltning/fastighet om energi

Många bäckar små. En informationsskrift från Teknisk förvaltning/fastighet om energi Många bäckar små En informationsskrift från Teknisk förvaltning/fastighet om energi 1 2 från er sida är att tala om för oss när verksamheten är stängd, eftersom vi då kan spara stora mängder energi genom

Läs mer

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK PLATS FÖR MER VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK VÄGGLUCKOR GÖR RUMMET STÖRRE RÄCKET RAMAR IN TRAPPAN LÅT DIG

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5.

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. ScandLarm Air Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. Koda enheter till kontrollpanelen... 7 5.1 Radera enhet...

Läs mer

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Ny prissättning 2014 Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Energi och hållbarhet Norrenergi är Solnas och Sundbybergs eget energibolag. Vårt uppdrag

Läs mer

FM Mattsson. Kök. Trycksak nr 251/3

FM Mattsson. Kök. Trycksak nr 251/3 FM Mattsson Kök Trycksak nr 251/3 Tillgång på sand och kunskapen om metallbearbetning var en förutsättning när FM Mattsson grundades i mitten av 1800-talet. Kunskapen har gått i arv och sanden är fortfarande

Läs mer

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar MIN ENERGI Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar Håll koll på fritidshuset med Smarta hem-prylar Räkna ut din besparing med solcellsguiden

Läs mer

MITT LIV SOM DIABETIKER

MITT LIV SOM DIABETIKER 20/11 2012 2/12 2012 MITT LIV SOM DIABETIKER För exakt 7 år, 1 månad, 2 veckor och 1 dag sedan hände något som skulle ändra mitt liv. Jag fick en sjukdom som heter diabetes. Jag hade börjat i första klass

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 8 juni 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Eklund & Eklund Energideklarationer AB

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 8 juni 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Eklund & Eklund Energideklarationer AB Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 8 juni 2016 Adress/ort: Åkarpsg 24, Vellinge Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Solowheel Namn: Jesper Edqvist Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract We got an assignment that we should do an essay about something we wanted to dig deeper into. In my case I dug deeper into what a

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Proffsig mopptvätt gör stor skillnad

Proffsig mopptvätt gör stor skillnad Electrolux Professional Facility Management/Städ Proffsig mopptvätt gör stor skillnad En lönsam investering som innebär renare ytor och en bättre arbetsmiljö Electrolux Professional Facility Management/Städ

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger.

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger. 1 Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du ska trivas i din nya miljö. Vi försöker göra huset och de närmaste omgivningarna så trivsamma som möjligt och hoppas

Läs mer

Manual till Genomförandeplan

Manual till Genomförandeplan Manual till Genomförandeplan SoL särskilt boende SoL korttidsplats äldre Jenny Järf Utredare, avdelningen ledning- och verksamhetsstöd 05-2015 2015-04-24 1 (11) Innehåll 1. BESKRIVNING AV GENOMFÖRANDEPLANENS

Läs mer

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström Take Mikado Sushi Projektbeskrivning Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström KREATÖRER Melissa Nordström Förutom att nörda mig i grafisk design gillar jag japansk populärkultur. Att då få jobba med

Läs mer

Det finns många sätt att koppla ackumulatortankar

Det finns många sätt att koppla ackumulatortankar Det finns många sätt att koppla ackumulatortankar Skall man elda med ved i värmepannor skall man ha en ackumulatortank. Bekvämligheten och komforten ökar, verkningsgraden förbättras och utsläppen till

Läs mer

Dags att renovera. Frågor och svar för dig som bor på Odlingsvägen 20-34

Dags att renovera. Frågor och svar för dig som bor på Odlingsvägen 20-34 Dags att renovera Frågor och svar för dig som bor på Odlingsvägen 20-34 Nu är det dags för dig som bor på Odlingsvägen 20-34 att få renoverat i huset, på gården och inne i lägenheten. Det är mycket som

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Produkt: TopSpa XS Poly, isolerat bubbelbad, sandfiltrering

Produkt: TopSpa XS Poly, isolerat bubbelbad, sandfiltrering Produkt: TopSpa XS Poly, isolerat bubbelbad, sandfiltrering Eftersom vi är gamla kunders hos SpaDealers var det naturligt att kontakta dem när det blev aktuellt att skaffa ny badtunna. Vi skickade vår

Läs mer

Solfångarstyrning SWP140

Solfångarstyrning SWP140 Solfångarstyrning SWP140 Innehåll. Solfångarstyrningen består av ett antal komponenter. 1 st Styrning kapslad i ljusblå/vit låda 1 st Givarkabel för solpanel, längd ca 12 meter. Gul anslutningskontakt.

Läs mer

Analys av utgångsläget

Analys av utgångsläget Analys av utgångsläget Nu har ni mätt nattfastan på era kunder och det är dags att analysera och reflektera över resultatet. Vi rekommenderar att ni gör en handlingsplan för er enhet och vid behov även

Läs mer

Veckobrev (v. 39) Hej!

Veckobrev (v. 39) Hej! Veckobrev (v. 39) Hej! Åter är det fredag igen och dagarna rinner förbi lika snabbt som regndropparna på fönsterrutan. Likt förra veckbrevet ber vi även i detta att se till att era barn har med sig rätt

Läs mer

INSTRUKTION. M Duplex. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 07-1. Sid 1

INSTRUKTION. M Duplex. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 07-1. Sid 1 INSTRUKTION M Duplex Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 07-1 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB, ett ledande företag i

Läs mer

Övernattningsrum och Bastu

Övernattningsrum och Bastu Motion till föreningsstämma i Brf Valkyrian 9. Övernattningsrum och Bastu Transformera befintligt mangelrum till övernattningsrum samt bastu med extra dusch och toalett. Bakgrund: Många små lägenheter

Läs mer

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON 2010-10-09 Dröm av NN, Översvämning En drömtolkning är inte bara en "liten rolig grej" utan ska ge vägledning i ditt Liv och berätta vad du kan göra för att må ännu bättre!

Läs mer

SMARTA TIPS. husbil, van eller inredda skåpbil. till din. www.jaghyrminhusbil.com

SMARTA TIPS. husbil, van eller inredda skåpbil. till din. www.jaghyrminhusbil.com 20 till din SMARTA TIPS husbil, van eller inredda skåpbil www.jaghyrminhusbil.com Världen är precis som en bok, den som inte har rest har bara läst första sidan..com 20 till din SMARTA TIPS husbil, van

Läs mer

Mental utveckling. - Träning - Utbildning - Samtal

Mental utveckling. - Träning - Utbildning - Samtal Mental utveckling - Träning - Utbildning - Samtal - Beteendexperiment Grundtekniker -Visualisering -Många syften -Mycket forskning (olika resultat) -Två typer av problem, skärpa och kontroll -Träna först

Läs mer

Installationsguide. För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar.

Installationsguide. För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar. Installationsguide För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar. Inkoppling av Logger 2020 eller SunLogger 2020 mot PC/LoggerSoft 1. Logger 2020 ansluts alltid via en router,

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer