Instruktioner för Brf Siljans elektroniska låssystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktioner för Brf Siljans elektroniska låssystem"

Transkript

1 Erik Åman (6) Instruktioner för Brf Siljans elektroniska låssystem 1 Introduktion Varför nytt låssystem? Utvärderingsperiod Låssystemet i korthet Nycklar Öppna dörrar med iloq-lås Öppna dörrar med Aptus-lås Skilja nycklarna åt Olika behörighet på olika nycklar Behandla nyckeln rätt Fungerar inte nyckeln? Försvunnen nyckel? Behov av fler nycklar? Nycklarna hör till lägenheten Portkoder Var kommer vi in? Takterrassen Entréportarna Allt på samma nyckel Framtida ändringar Loggning av passageinformation Övriga frågor Vad händer med låset i lägenhetsdörren? Vad händer med bokningscylindern för tvättider? Hur kommer jag in i Siljansgården? Vad gör vi med gamla nycklar? Problem, synpunkter eller önskemål? Introduktion Under vintern/våren 2016 börjar Brf Siljan införa nya elektroniska lås till dörrarna. I det här dokumentet har vi försökt samla all information du som bor i föreningen behöver känna till. 1.1 Varför nytt låssystem? Det system vi använt hittills är ett mekaniskt system från KABA. Det finns flera nackdelar med ett sådant system: Det går oftast inte att ge en person tillträde till specifika dörrar utan att lämna ut en nyckel som passar på många andra ställen. Endast en låssmed kan tillverka en ny nyckel, vilket tar tid och kostar pengar för antingen föreningen eller bostadsrättshavaren. Vi är bundna att använda ett specifikt företag som låssystemet är knutet till.

2 Erik Åman (6) Det går inte att spärra en borttappad nyckel. Vi kan i praktiken inte veta säkert om några nycklar har hamnat i orätta händer. Många har uttryckt önskemål om att entréportarna ska vara låsta under dagtid. Med det mekaniska låssystemet skulle man i så fall behöva vrida om nyckeln varje gång man går in. Dessutom skulle det bli besvärligt att släppa in brevbärare, budfirmor och andra som har anledning att komma in under dagtid. 1.2 Utvärderingsperiod Vi har begärt in offerter från flera företag innan vi bestämt oss för den lösning som vi nu inför. Givetvis finns det risk för oväntade problem och inkörningsproblem och därför har vi bestämt oss för att inte byta låsen i hela föreningen på en gång. Husen på Siljansvägen 80 84, Siljansgården och bastun använder vi för utvärdering av systemet. Rummet för matavfallspåsar på Siljansvägen 82 behåller dock det gamla låset (tvättstugenyckel), eftersom andra som bor i föreningen måste komma in där. 2 Låssystemet i korthet Vi inför egentligen inte bara ett nytt låssystem, utan två nya låssystem samtidigt. I entréportarna (och Siljansgården) används ett system från Aptus. Där låser man i första hand upp med ett beröringsfritt system, dvs nyckel och lås kommunicerar med radiosignaler. Under dagtid fungerar även kod. På övriga dörrar används ett system från iloq. Fördelarna med det systemet är att vi bara måste byta själva låscylindern och att det varken krävs kablar eller batterier. Anledningen till att det blev två olika system är en avvägning mellan funktion och kostnad. Systemet från Aptus är smidigt för de dörrar man använder ofta. Det skulle dock vara för dyrt och komplicerat att installera på alla våra mer sällan använda dörrar. 3 Nycklar Det som ser ut som en nyckel är i själva verket två nycklar. Den ena änden används på samma sätt som en traditionell nyckel för att öppna lås från iloq. I andra änden sitter ett elektroniskt chip som trådlöst läses av när man öppnar dörrar med låssystem från Aptus. 3.1 Öppna dörrar med iloq-lås Ett lås från iloq ser ut ungefär som ett mekaniskt lås, men med en annan form på öppningen. Håll nyckeln så att du har inbuktningen på vänster sida. Stick in den så långt det går i nyckelhålet och vrid om. Fungerar det inte så prova att stoppa in nyckeln lite långsammare vid nästa försök. Du ska inte behöva vrida hårdare än på ett mekaniskt lås. När du stoppar in nyckeln, kommunicerar den elektroniskt med låset. Den elektricitet som behövs för att det ska

3 Erik Åman (6) fungera skapas av rörelsen när du stoppar in nyckeln. Det är anledningen till att man måste sätta in nyckeln med rätt hastighet. 3.2 Öppna dörrar med Aptus-lås Knappsatsen till våra dörrar med låssystem från Aptus kan även läsa av nycklar trådlöst. Håll nyckeln mot knappsatsen. Lampan bakom knappsatsen blinkar som bekräftelse och det hörs ett klick när elslutblecket till dörren öppnas. Blinkar det rött långsamt två gånger, betyder det att systemet inte tycker att nyckeln är behörig, åtminstone inte vid den tiden på dygnet. Det chip som kommunicerar med läsaren sitter bakom plastbrickan, så håll vid behov den delen av nyckeln närmast knappsatsen. 3.3 Skilja nycklarna åt Enklaste sättet att skilja nycklarna åt är att titta på färgen på plastbrickan: svart, mörkblå, röd eller grön. Det finns även en lasergraverad märkning som består av en bokstav och fyra siffror. Låsen identifierar varje nyckel med en lång sifferserie. Den kan du inte läsa av själv, men den finns med på kvittensblanketter och utdrag som visar vilka nycklar du har. 3.4 Olika behörighet på olika nycklar Några utrymmen i föreningen lämpar sig inte för barn i alla åldrar och ska inte heller användas av dem som inte bor här. Därför är det olika behörighet på de nycklar som vi delar ut. Nycklar med röd eller grön plastbricka passar till entrédörr, källardörrar och cykelrum i det hus där du bor, dvs samma som den tidigare portnyckeln. Om du ger en nyckel till ett barn eller någon annan som måste komma in i huset, är det oftast lämpligast att lämna över en av dessa nycklar. Nycklar med svart eller mörkblå plastbricka är tänkta för vuxna personer som bor i lägenheten. I framtiden planerar vi att låta dem passa i tvättstugor och kanske utrymmen som är olämpliga/farliga för barn. Enda skillnaden under utvärderingsperioden är att dessa nycklar kan användas till takterrassen på Siljansvägen Behandla nyckeln rätt På undersidan av nyckeln sitter en kontakttråd som måste hållas ren. Torka vid behov av den med en mjuk fuktad trasa. Använd aldrig nyckeln till något annat än att öppna våra dörrar, eftersom den annars kan skadas. Dra upp dörrar som öppnas mot dig med dörrhandtaget inte med nyckeln. 3.6 Fungerar inte nyckeln? Kontrollera gärna i flera dörrar och hör av dig till styrelsen om nyckeln inte fungerar. Det kan vara fel på nyckeln eller felaktiga inställningar i låssystemet.

4 Erik Åman (6) Testa gärna att låsa upp både iloq-lås och Aptus-lås med dina nycklar direkt när du fått dem, så att du upptäcker eventuella fel tidigt. 3.7 Försvunnen nyckel? Vi förutsätter att du håller god ordning på dina nycklar och ser till att de inte hamnar i orätta händer. Skulle en nyckel ändå försvinna eller bli stulen, ska du omedelbart anmäla det till styrelsen. Vi kan då spärra den försvunna nyckeln så att den inte längre går att använda. Du kan köpa en ersättningsnyckel (se avsnitt 3.8) på expeditionen. När du anmäler en förlorad nyckel ska du vara beredd på att tala om vilken färg det var på plastbrickan på nyckeln. Tips: Anteckna gärna vem i familjen som har vilken nyckel. 3.8 Behov av fler nycklar? Vi delar från början ut fyra nycklar per lägenhet och hoppas att det ska täcka behovet för nästan alla. Behöver du ändå en ytterligare nyckel, kan du komma till expeditionen och köpa en för 300 kr. Var beredd att visa legitimation. 3.9 Nycklarna hör till lägenheten Nycklarna tillhör lägenheten. Om du säljer lägenheten, väntar vi oss att du lämnar över alla nycklar till de nya bostadsrättshavarna. Informera gärna om hur nycklarna fungerar och vilka dörrar de passar till. I låssystemet finns en förteckning över vilka nycklar som är utlämnade. Som bostadsrättshavare kan du få ett utdrag på vilka nycklar som hör till din lägenhet. 4 Portkoder Varje port har en egen fyrsiffrig kod som kan användas för att öppna mellan kl 6 och 21. Tryck in koden och avsluta med OK (knappen längst ner till höger). Syftet med portkoden är framförallt att du ska kunna släppa in dina besökare genom att ge dem koden. Var försiktig med vem du lämnar ut koden till. Koden delas ut på ett separat papper och vår ambition är att ibland byta koden och att meddela detta i form av ett meddelande till alla som bor i trappuppgången. 5 Var kommer vi in? I stort sett är tanken att du ska komma in på samma ställen som tidigare. Det blir dock några mindre förändringar: 5.1 Takterrassen Tidigare har du varit tvungen att skaffa en separat nyckel för att komma in på takterrassen, men med det nya låssystemet gör vi det enklare och låter alla med svart eller mörkblå nyckel komma in där. Passa på att gå upp och njuta av utsikten. Vill du ha en fest där, bokar du via kalendern på dörren. Var noga med att inte störa andra som bor i huset.

5 Erik Åman (6) 5.2 Entréportarna Ett av målen är att stänga obehöriga ute från tilltrapphuset. Därför kommer portarna att hållas låsta dygnet runt. Det finns flera sätt att öppna: Du som bor i huset kommer in dygnet runt genom att hålla din nyckel not läsaren. Mellan kl 6 och 21 kommer du med svart eller mörkblå nyckel in i andra trapphus i föreningen (där systemet är infört) på samma sätt. Portkoden kan användas mellan kl 6 och 21. Åtminstone initialt låter vi det vara möjligt att komma in genom entrén där du bor även genom att använda låscylindern. Vi kan komma att ta bort den möjligheten senare. 5.3 Allt på samma nyckel När de nya låsen är införda i hela föreningen, blir det blir färre nycklar att hålla ordning på. Det behövs inte längre separata nycklar till tvättstuga, takterrass, hobbyrum och Siljansgården. Om du använder bastun, hyr förråd i något annat hus eller om du måste komma åt en lokal för att du är med i exempelvis odlingsgruppen eller styrelsen, behöver du inte heller någon extra nyckel. För att få den typen av speciella behörigheter inlagda på nyckeln, måste du komma till expeditionen och få den programmerad. 5.4 Framtida ändringar I och med att det nya systemet är mer flexibelt, kan vi komma att ändra vem som kommer in genom vilken dörr. Vid behov kommer vi att informera om sådana ändringar. 6 Loggning av passageinformation När ett lås öppnas, loggas automatiskt vilken nyckel som använts och i vissa fall även tidpunkt. Syftet med detta är huvudsakligen att kunna underhålla och felsöka systemet. När informationen inte längre behövs, ska den raderas. Informationen är väl skyddad och lämnas inte ut till obehöriga. Informationen i låssystemet är i normalfallet knuten endast till lägenhetsnummer, inte till någon specifik person. I polisärenden eller vid sådana störningar i boendet som avses i Hyreslagen eller Bostadsrättslagen, kan loggningsinformationen komma att användas i utredningssyfte. Styrelsemedlemmar har tillgång till passageloggen, men får enligt lag inte använda den i andra syften än de avsedda. 7 Övriga frågor 7.1 Vad händer med låset i lägenhetsdörren? Styrelsen har inte nycklar till lägenheterna och vill inte heller ha det ansvar som en sådan huvudnyckel skulle innebära. Därför överlåter vi åt dig som bostadsrättshavare att själv byta lås på lägenhetsdörren. Några har fortfarande kvar det KABA-lås som monterades i lägenhetsdörrarna på 1980-talet. Det går givetvis bra att behålla det låset även om nyckeln inte längre passar till övriga dörrar i huset. Notera att låssmeden kräver tillstånd av styrelsen för

6 Erik Åman (6) att kopiera en nyckel i det systemet. Du undviker detta extra krångel om du byter låscylinder, vilket är ganska enkelt. Vill du minska mängden nycklar på nyckelknippan är det tekniskt möjligt att byta ut låscylindern på lägenhetsdörren till en som fungerar med iloq-nyckeln. I så fall kan du be vår samarbetspartner Alviks Lås att ordna det. Hör av dig till oss i styrelsen så förmedlar vi kontakten. 7.2 Vad händer med bokningscylindern för tvättider? Det finns teknisk möjlighet att i framtiden knyta bokningssystem för tvättstugor och liknande till låssystemet. Än så länge har vi dock kvar våra bokningscylindrar, så nyckeln till den måste vi fortfarande hålla ordning på. 7.3 Hur kommer jag in i Siljansgården? Du bokar Siljansgården som vanligt på Tills vidare måste du komma till expeditionen för att betala, men du behöver inte längre hämta ut en nyckel som sedan ska lämnas tillbaka. Istället kommer du att kunna låsa upp med en av dina nycklar eller en kod under den dag du har bokat. Dörren till Siljansgården kan du inte låsa upp via iloq-cylindern. 7.4 Vad gör vi med gamla nycklar? Spara de gamla nycklarna tillsvidare. Om det nya systemet mot förmodan inte fungerar tillfredsställande, vill vi ha möjlighet att byta tillbaka. Tänk också på att du behöver vissa gamla nycklar för att komma åt exempelvis tvättstuga och rummet för matavfallspåsar. 8 Problem, synpunkter eller önskemål? Vad tycker du om lås- och nyckelbytet? Fungerar det bra att öppna dörrarna? Borde informationen bli tydligare? Hjälp oss gärna så att det blir bättre i det fortsatta arbetet. Skicka i första hand dina synpunkter till styrelsen.brfsiljan@gmail.com. Du kan också ringa Erik Åman ( ) eller Victor Enbom ( ) som arbetar med projektet i styrelsen. Respektera dock att de inte kommer att kunna lösa eventuella tekniska problem omedelbart.

DIGITALT LÅSSYSTEM FÖR BOSTÄDER

DIGITALT LÅSSYSTEM FÖR BOSTÄDER DIGITALT LÅSSYSTEM FÖR BOSTÄDER iloq ÄR LÖSNINGEN PÅ PROBLEM MED NYCKELHANTERING En borttappad nyckel leder till att cylindrar måste bytas eller läggas om. Behörigheten för en borttappad iloq-nyckel kan

Läs mer

Du har fått stycken taggar. (av föreningen okt-06 eller av den f.d. medlem du övertagit lägenheten från) Din pinkod är:

Du har fått stycken taggar. (av föreningen okt-06 eller av den f.d. medlem du övertagit lägenheten från) Din pinkod är: A för Passagesystem och Tvättstugebokning Lgh nr: Du har fått stycken taggar. (av föreningen okt-06 eller av den f.d. medlem du övertagit lägenheten från) Din pinkod är: Version 1.4 120218 Pinkoden används

Läs mer

Information om Aptus bokning- och låssystem i Brf Göteborgshus 42

Information om Aptus bokning- och låssystem i Brf Göteborgshus 42 Information om Aptus bokning- och låssystem i Brf Göteborgshus 42 Vi har infört ett bokning- och låssystem från företaget Aptus för ökad säkerhet och tillgänglighet. Systemet innefattar tvättstuga, föreningslokal

Läs mer

Bruksanvisning KABA MAS AUDITCON KABA MAS HAMILTON Modell 100, 200, 400, 50 och 52

Bruksanvisning KABA MAS AUDITCON KABA MAS HAMILTON Modell 100, 200, 400, 50 och 52 Bruksanvisning KABA MAS AUDITCON KABA MAS HAMILTON Modell 100, 200, 400, 50 och 52 Snabbinstruktion Mas-Hamilton högsäkerhetslås Modell 100, 200, 400 1. Öppning/stängning av låset 2. Vrid ratten så att

Läs mer

Kommunikationsverkets rekommendationer

Kommunikationsverkets rekommendationer 15.11.2006 LÅSANORDNING FÖR TELEUTRYMMEN I EN FASTIGHET Kommunikationsverkets rekommendationer Kommunikationsverket 306/2006 S REKOMMENDATION Kommunikationsverket 306/2006 S 1 (8) FÖRORD Denna rekommendation

Läs mer

Smidigt kodlås. Tekniska data. Easy Digital Door Lock. Easy Digital Door Lock. www.yale.se. www.yale.se

Smidigt kodlås. Tekniska data. Easy Digital Door Lock. Easy Digital Door Lock. www.yale.se. www.yale.se Smidigt kodlås Med Yale Easy får du ett lättanvänt kodlås för tillfällig låsning av din dörr eller smidigt skydd av cykel och gräsklippare i ditt förråd. Tänd upp displayen med handen, slå koden och vrid

Läs mer

Manual. Danfoss termostat

Manual. Danfoss termostat Manual Danfoss termostat Innehållsförteckning Installera Danfoss termostat 1 Installera en termostat i taget 2 Montering av termostat 3 Konfigurera termostaten med Fortum Hemkontroll 4 Lägga till termostat

Läs mer

Garageportsanvändning

Garageportsanvändning Garageportsanvändning Vi har valt en garageport som är beprövad och tillförlitlig. Det är inte meningen att vi som användare skall behöva lära oss monteringsdetaljer, uppbyggnad, felavhjälpning eller andra

Läs mer

Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T

Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T 8 Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T Handhavandeinstruktion Deponeringsboxen har ett elektroniskt kodlås med tidsfördröjning. Låset drivs av ett 9 volts batteri. Låset har två programmerbara

Läs mer

Smart låsning utan nyckel.

Smart låsning utan nyckel. Smart låsning utan nyckel. Glöm dina gamla nycklar! En borttappad nyckel till ett mekaniskt låssystem kan Anledningar bli en riktig till dyr varför historia du som bör åtföljs av fl era dagars gå över

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

Välkommen till HSB BRF Morkullan i Stockholm!

Välkommen till HSB BRF Morkullan i Stockholm! Välkommen till HSB BRF Morkullan i Stockholm! För att du som boende ska finna dig till rätta, veta vad du kan förvänta dig av föreningen och vad som förväntas av dig har vi sammanställt det här välkomstbrevet.

Läs mer

Välkommen som medlem i Brf Gillet nr 12!

Välkommen som medlem i Brf Gillet nr 12! Välkommen som medlem i Brf Gillet nr 12! Här kommer lite information om sådant som berör dig som hyresgäst. Om något verkar oklart eller om du undrar över något går det naturligtvis bra att kontakta styrelsen.

Läs mer

INFORMATION OCH TRIVSELREGLER

INFORMATION OCH TRIVSELREGLER INFORMATION OCH TRIVSELREGLER Välkommen till Bostadsrättsföreningen Domarringen 1! Styrelsen har utarbetat Information och trivselregler som ska ses som ett komplement till föreningens stadgar samt till

Läs mer

Päronbladet. Aptusbrickor=elektroniska nycklar När de nya portarna är monterade kommer du inte att kunna använda de gamla nycklarna.

Päronbladet. Aptusbrickor=elektroniska nycklar När de nya portarna är monterade kommer du inte att kunna använda de gamla nycklarna. Nr 3 2012 Päronbladet OBS Svara före 20 maj Se sidan 5-6 Nya portentréer och webb bokning av tvätt pass mm. Nu har föreningen beställt nya portentréer och de skall vara på plats med nytt låssystem senast

Läs mer

Varmt välkommen till Brf Västgötagatan 22

Varmt välkommen till Brf Västgötagatan 22 Varmt välkommen till Brf Västgötagatan 22 Brf Västgötagatan 22 förvärvade huset 2001 Det finns 36 bostadsrättslägenheter och 3 lokaler inom fastigheten Att bo i en bostadsrätt är i vissa frågor annorlunda

Läs mer

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING Läs anvisningarna noggrant före användning och spara på lämpligt ställe. Kontrollpanel sökning hastighet tid avstånd kalorier På/av Bruksanvisning Nödstoppbrytare

Läs mer

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska för raka trappor Modellnummer 420 Användarmanual Svenska Servicebok Det är viktigt för oss att våra trapphissar alltid hjälper Er att komma upp och ner från Era trappor på ett säkert sätt. Med tanke på

Läs mer

Hus 47 - Hjortvägen 39-43 Hus 49 - Hammarbyvägen 56-62 Hus 50 - Hammarbyvägen 40-54

Hus 47 - Hjortvägen 39-43 Hus 49 - Hammarbyvägen 56-62 Hus 50 - Hammarbyvägen 40-54 R-CARD M5 PORTTELEFON HANDHAVANDE- INSTRUKTIONER Hus 47 - Hjortvägen 39-43 Hus 49 - Hammarbyvägen 56-62 Hus 50 - Hammarbyvägen 40-54 RCO FREECALL INSTRUKTION FÖR BESÖKARE MED MOBILTELEFON RING MED DIN

Läs mer

FP5000. Fingerprint Codoor Teknisk handbok

FP5000. Fingerprint Codoor Teknisk handbok FP5000 Fingerprint Codoor Teknisk handbok Copyright 2004 Bewator AB, Solna. Kopiering ur denna handbok får ske endast efter skriftlig överenskommelse med Bewator. Bewator förbehåller sig rätten att ändra

Läs mer

Trygghetscertifierade hus

Trygghetscertifierade hus Trygghetscertifierade hus Förhandlingsöverenskommelse angående trygghetspaket och skador Trygghet är högt värdesatt av våra hyresgäster. Det har tydligt framkommit i hyresgästenkäter och i brottsförebyggande

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios8

Lättlästa instruktioner för ipad ios8 Lättlästa instruktioner för ipad ios8 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en ipad med operativsystemet ios8. En ipad är en pekplatta. En pekplatta kallas också för

Läs mer

Programmering av Thangram portregister System XIP (VA/08)

Programmering av Thangram portregister System XIP (VA/08) Programmering av Thangram portregister System XIP (VA/08) Håll in PROG-knappen i centralen under 3 sekunder. Den gula lampan tänds. Ute på portregistret/porttelefonen fås en indikation att systemet är

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) användning av s.k. elektroniska nycklar hos ett bostadsbolag

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) användning av s.k. elektroniska nycklar hos ett bostadsbolag Beslut Dnr 2007-11-06 526-2007 Bostadsaktiebolaget Poseidon Box 1 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) användning av s.k. elektroniska nycklar hos ett bostadsbolag Datainspektionens

Läs mer

Förvalta studenthem kostnadseffektivt.

Förvalta studenthem kostnadseffektivt. Aptus utvecklar och tillverkar kundnära säkerhets- och informationssystem för tryggare fastigheter och trevligare boendemiljö Förvalta studenthem kostnadseffektivt. Framtidens studentboende Tänk dig en

Läs mer

OM VÅRT PASSER/BOKNINGSSYSYEM

OM VÅRT PASSER/BOKNINGSSYSYEM 2010-01-20 BRF ÄNGSÖ OM VÅRT PASSER/BOKNINGSSYSYEM En kort presentation av vårt nya passersystem Pontus Plaahn Säkerhet För att komma in i fastigheten, tvättstugan, cykelrum, återvinningsrum och garaget

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

ProReNata Journal. Snabbstart

ProReNata Journal. Snabbstart ProReNata Journal Snabbstart 1 av 8 Välkommen till ProReNata Journal! Vi har lagt ner stor möda på att det här systemet ska bli ett tillförlitligt och enkelt verktyg som hjälper dig i din vardag. Den här

Läs mer

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SNART ÄR DET DAGS FÖR RENOVERING DÄR DU BOR Husen på Sågstuvägen 4-30 byggdes 1964-1966. Med lite fantasi kan man föreställa sig hur husen och lägenheterna

Läs mer

Bybladet. Oktober 2015

Bybladet. Oktober 2015 Bybladet Oktober 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2015 Fasadprojektet Takprojektet Byte av filter Möjlighet till fler nycklar Kostnad för borttappade brickor till tvättstugan

Läs mer

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data LBST-609 NEXA LBST-609 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Information om personalbostäder

Information om personalbostäder Information om personalbostäder Information till boende i personalbostäder På Nyköpings lasarett är det FM-enheten som ansvarar för personalbostäder. Det finns 40 möblerade rum för uthyrning. Syftet med

Läs mer

bekväm flerbostad An ASSA ABLOY Group company

bekväm flerbostad An ASSA ABLOY Group company bekväm flerbostad Assa AB utvecklar, tillverkar och marknadsför lås- och säkerhetssystemför dörrar och fönster till objektoch konsumentmarknaden. Produkterna kännetecknas av kvalitet, högsäkerhet och design.

Läs mer

RCO PORTTELEFON P-59 HANDHAVANDE- INSTRUKTIONER

RCO PORTTELEFON P-59 HANDHAVANDE- INSTRUKTIONER RCO PORTTELEFON P-59 HANDHAVANDE- INSTRUKTIONER RCO FREECALL SYSTEM FREECALL ENTRY FÖR PORTÖPPNING ÄR INSTALLERAT I FASTIGHETEN. INSTRUKTION FÖR BESÖKARE MED MOBILTELEFON RING MED DIN MOBILTELEFON TILL

Läs mer

BRF Islandet Adolf. Information till medlemmar. Dokumentet är senast uppdaterat 2013-09-27

BRF Islandet Adolf. Information till medlemmar. Dokumentet är senast uppdaterat 2013-09-27 BRF Islandet Adolf Information till medlemmar Dokumentet är senast uppdaterat 2013-09-27 Välkommen som medlem i bostadsrättsföreningen Islandet Adolf! Vi hoppas att ni kommer att trivas i fastigheten och

Läs mer

Vision och regler för hyresgäster Brf Häggen 17:10 Engelbrektsgatan 10/Erik Dahlbergsgatan 30, Göteborg

Vision och regler för hyresgäster Brf Häggen 17:10 Engelbrektsgatan 10/Erik Dahlbergsgatan 30, Göteborg Vision och regler för hyresgäster Brf Häggen 17:10 Engelbrektsgatan 10/Erik Dahlbergsgatan 30, Göteborg Välkommen som hyresgäst till Brf Häggen 17:10 i Vasastaden, Göteborg! Vi hälsar dig välkommen som

Läs mer

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7 LBST-604 NEXA LBST-604 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Swedbank AB 1 Kunderbjudande & Produkter/Betalningar Innehåll Innehåll Som privatperson kan du få pengar insatta till ditt konto från din arbetsgivare,

Läs mer

TimeLox TL23. Användarguide. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

TimeLox TL23. Användarguide. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. TimeLox TL23 Användarguide ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 INLEDNING 3 SIGNALER 3 PROGRAMMERINGSKORT 3 PERSONALKORT 3 NÖDKORT 3 GÄSTKORT

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Installationshandbok. Elektronisk skrivtavla. (för behörig servicepersonal) Svenska. Modellnummer UB-7325

Installationshandbok. Elektronisk skrivtavla. (för behörig servicepersonal) Svenska. Modellnummer UB-7325 Elektronisk skrivtavla [Ställ (separat tillbehör)] [Väggmontering (separat tillbehör)] Stället och väggmonteringssatsen är separata tillbehör. Installationshandbok (för behörig servicepersonal) Modellnummer

Läs mer

Övernattningsrum och Bastu

Övernattningsrum och Bastu Motion till föreningsstämma i Brf Valkyrian 9. Övernattningsrum och Bastu Transformera befintligt mangelrum till övernattningsrum samt bastu med extra dusch och toalett. Bakgrund: Många små lägenheter

Läs mer

Instruktionsbok Compact +

Instruktionsbok Compact + Compact + 140210 Sida 2 Introduktion... 3 Vad finns med vid leverans... 5 Översikt... 5 Ovansidan... 5 Framkanten... 5 Högerkanten... 5 Undersidan... 5 Komma igång... 6 Sätt i batteriet... 6 Slå på eller

Läs mer

Lathund Milestone 112 Ace

Lathund Milestone 112 Ace Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 3 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå på fickminnet 4 Höj

Läs mer

TMT-918 Fjärrkontroll med timer. Säkerhet. Tekniska data

TMT-918 Fjärrkontroll med timer. Säkerhet. Tekniska data TMT-918 Fjärrkontroll med timer KOMPATIBILITET Den här sändaren är kompatibel med alla självlärande mottagare från System Nexa. Timerfunktionerna bör dock inte användas på mottagare med dimmer. FUNKTIONALITET

Läs mer

Reservera utskriftsjobb

Reservera utskriftsjobb När du skickar ett jobb till skrivaren kan du ange i drivrutinen att jobbet ska lagras i minnet. När du vill skriva ut, måste du på manöverpanelen identifiera vilka lagrade jobb du vill skriva ut. Obs!

Läs mer

- Checklista för Gula huset -

- Checklista för Gula huset - - Checklista för Gula huset - Gula huset ligger intill Wartagården och används av gästande lag vid matcher på de angränsande Sälöfjordplanerna. När du har ansvar för Gula huset ska du vara på plats och

Läs mer

EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås. BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Att Öppna: Exempel: jjjjjj.

EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås. BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Att Öppna: Exempel: jjjjjj. MLS Software EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Software: MLS EM2050 Att Öppna: Tryck in kod: ex. 1-2-3-4-5-6 Rekommenderade Knappsatser:

Läs mer

Del 2 Monteringsanvisning motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic)

Del 2 Monteringsanvisning motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Del 2 Monteringsanvisning motor Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och "klickas" i sitt läge. Dra

Läs mer

Android-app Användarmanual 1.0

Android-app Användarmanual 1.0 Android-app Användarmanual 1.0 Fokus på tillgänglighet Med Android-appen kan alla som använder en smarttelefon eller surfplatta med Android få enkel tillgång till en bildtelefon. Med appen kan du sen ringa

Läs mer

Uppdaterad 2014-02-11. Din guide till Brf. Björken

Uppdaterad 2014-02-11. Din guide till Brf. Björken Uppdaterad 2014-02-11 Din guide till Brf. Björken Till dig som är ny medlem i Brf. Björken Styrelsen önskar dig varmt välkommen som ny medlem i Brf. Björken! Genom denna skrift hoppas vi att du snabbare

Läs mer

Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2. Mod. 1103/2

Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2. Mod. 1103/2 Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2 Mod. 1103/2 EGENSKAPER: Proxiläsaren tillåter tidsreglerad öppning från 0 99 sekunder när: En användare placerar sin proxinyckel framför frontpanelen. En

Läs mer

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar Aktivitetsbeskrivning Denna aktivitet är utformat som ett spel som spelas av en grupp elever. En elev i taget agerar Gömmare och de andra är Gissare. Den som är gömmare lagrar (gömmer) tal i några av räknarens

Läs mer

gör vårt boende trevligare

gör vårt boende trevligare Omtanke och sunt förnuft gör vårt boende trevligare Liv och rörelse hör till vardagen i ett flerbostadshus. Att bo nära andra människor ställer därför krav på lyhördhet och omtanke. Alla ska kunna trivas,

Läs mer

Trådlös Rök Detektor SD14

Trådlös Rök Detektor SD14 Instruktions manual Trådlös Rök Detektor SD14 Passar till följande larm: Home Prosafe SC9100 och Homesafe SC14 Innehållsförteckning Kapitel: Sida: 1. Introduktion... 3 2. Funktion... 3 3. Säkerhets- och

Läs mer

Följande områden har drabbats i april: SAMMANFATTNING april

Följande områden har drabbats i april: SAMMANFATTNING april Kommunpolis Anna Schelin Hej alla grannsamverkare i Huddinge kommun! Du har väl sett alla informations- och utbildningsfilmer inom Grannsamverkankonceptet?! www.samverkanmotbrott.se Vill uppmana alla att

Läs mer

KOSTNAD FÖR TRYGGHETSLARM

KOSTNAD FÖR TRYGGHETSLARM Om trygghetslarm OM TRYGGHETSLARM Du kan ansöka om trygghetslarm om du upplever otrygghet och osäkerhet i ditt boende eller har svårigheter att påkalla hjälp. För att använda trygghetslarm behövs ett fast

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datum Diarienr 2013-05-08 646-2012 Socialnämnden i Halmstad kommun Box 230 301 06 Halmstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datainspektionens

Läs mer

Bruksanvisning. Digital styrpanel Digi II. Model 1601-12. För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5

Bruksanvisning. Digital styrpanel Digi II. Model 1601-12. För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5 Bruksanvisning Digital styrpanel Digi II Model 1601-12 För kontaktorboxar: WE 3 2005-3 WE 4 2005-4 WE 5 2005-5 Tack för att du väljer kvalitetsprodukter Vi tror att våra produkter kommer att uppfylla dina

Läs mer

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga SÄKERHETSDÖRRAR Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga 0 Ska dörrbyte finansieras av föreningen eller enskild medlem? Styrelsen önskar att medlemmarna avgör

Läs mer

1 RUM & KÖK 1 RUM & KÖK RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA

1 RUM & KÖK 1 RUM & KÖK RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA såhär BestäMs hyran Tre faktorer inverkar när Rättvis hyra beräknas. Rättvis hyra finns det någon sån? Rättvis hyra - som infördes av Botkyrkabyggen

Läs mer

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2).

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2). Manual 2 Med HE800 serien kan du enkelt och trådlöst tända och släcka lampor och styra andra elektroniska enheter. Sändarna kan styra enskilda samt grupper av brytare och dimmrar. Den trådlösa kommunikationen

Läs mer

Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering

Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering EM2000 W-4.0, 2010-11-17 MANUAL 1 (8) Datum Analysavdelningen Enheten för energisystem Manual för E-tjänsten Statsstödsrapportering Välkommen till statsstödsrapporteringen! Den här manualen innehåller

Läs mer

- kvalitet till rätt pris. version 1-2012-01-26. krafer takskjutport modell Nordic

- kvalitet till rätt pris. version 1-2012-01-26. krafer takskjutport modell Nordic TakskjuTporTar med motor - kvalitet till rätt pris Monteringsanvisning version 1-2012-01-26 krafer takskjutport modell Nordic 2 innan Montering porten behöver en överhöjd på 22 cm Före montering- ta bort

Läs mer

TimeLox. Kortlås, kodlås, off line passersystem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

TimeLox. Kortlås, kodlås, off line passersystem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. TimeLox Kortlås, kodlås, off line passersystem ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. Säkerhet, flexibilitet och ekonomi Funktionsöversikt TimeLox är ett off line passersystem för främst

Läs mer

ANGE ALLTID ANLÄGGNINGSNUMMER NÄR DU RINGER STAR ALARM AB

ANGE ALLTID ANLÄGGNINGSNUMMER NÄR DU RINGER STAR ALARM AB MANUAL TILL LARMANLÄGGNING MED INBROTTSALARMCENTRAL MOD. PC 3000 STAR ALARM AB Anläggningsansvariga personer: 1:e ansvarig (mottagare av information från Star Alarm ) Namn: Tel.arbete: / Tel. bostad: /

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Bruksanvisning. Applikationsplats

Bruksanvisning. Applikationsplats Bruksanvisning Applikationsplats INNEHÅLL Hur handboken ska läsas...2 Symboler i handboken...2 Friskrivningsklausul... 3 Anmärkningar...3 Vad du kan göra på applikationsplatsen... 4 Innan du öppnar applikationsplatsen...

Läs mer

Careousel Mk3. Bruksanvisning. Rätt medicin i rätt tid och i rätt mängd

Careousel Mk3. Bruksanvisning. Rätt medicin i rätt tid och i rätt mängd Mintell Minitell är en liten och lätt medicinpåminnare som får plats i fickan. Den har 5 fack och kan påminna upp till 5 gånger per dag eller en gång om dagen i fem dagar. Vi ser den som ett bra komplement

Läs mer

Portabel luftavfuktare

Portabel luftavfuktare Portabel luftavfuktare Bruksanvisning MRD10/12/15 1. LÄS BRUKSANVISNINGEN FÖRST. 2. KONTAKTA ÅTERFÖRSÄLJAREN OM DU UNDRAR ÖVER NÅGOT. 3 1 2 VIKTIGA DELAR 7 4 ➀ Reglagepanel ➁ Handtag ➂ Torrluftutblås ➃

Läs mer

BRF. FISKVERKET. Ordningsregler. Utgåva 2

BRF. FISKVERKET. Ordningsregler. Utgåva 2 BRF. FISKVERKET Ordningsregler Utgåva 2 November 2011 1 Innehållsförteckning: Sida Allmänt 3 I våra lägenheter 3 På våra balkonger 3 I vårt trapphus och loftgångar 4 Säkerhet 4 På vår gård 5 I våra badrum

Läs mer

Comfort Duett Svenska

Comfort Duett Svenska Bruksanvisning Comfort Duett Svenska Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Introduktion 3 Presentation av Comfort Duett 3 Funktioner - Comfort Duett 4 Komma igång 6 Volym 7 Batteri 7 Comfort Duett som

Läs mer

Varning. Innehållsförteckning. Varning. VIKTIGA UPPGIFTER Anteckna utrustningens modell- och serienummer nedan. 2 Sw

Varning. Innehållsförteckning. Varning. VIKTIGA UPPGIFTER Anteckna utrustningens modell- och serienummer nedan. 2 Sw Tack för att du har köpt denna Pioneer-produkt. Läs igenom bruksanvisningen så att du lär dig hantera den här modellen på ett säkert och korrekt sätt. Spara och förvara bruksanvisningen så att du lätt

Läs mer

Golfkiosk Modulo 122/222

Golfkiosk Modulo 122/222 Version: 1.0 2014-10-07: 2014 evry.com Golfkiosk Modulo 122/222 EVRY One Halmstad AB Sida 2 / 28 Innehåll 1 ÖVERSIKT 3 2 INSTALLATION 4 2.1 Rekommendation om placering, rumstemperatur, bultning och inkoppling

Läs mer

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. Installation av Windows XP. LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. Installation av Windows XP. LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps Inledning Utsätt inte det trådlösa LAN PCI-kortet 54 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmekällor. Använd inte

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator

Så här fungerar din nya rollator Viktigt, läs innan användande! SV Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 SMART Grattis till din nya rollator! Volaris S7 SMART kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära

Läs mer

ABAX Föraridentifiering

ABAX Föraridentifiering ABAX Föraridentifiering Ett enkelt och effektivt system för registrering av vem som har kört bilen för företag där flera förare delar på bilarna i bilparken. Systemet kopplar samman resor och reseinformation

Läs mer

PRAKTISKA FRÅGOR INTRÄDE I OCH UTTRÄDE UR FÖRENINGEN OM NÅGOT HÄNDER ELLER GÅR SÖNDER

PRAKTISKA FRÅGOR INTRÄDE I OCH UTTRÄDE UR FÖRENINGEN OM NÅGOT HÄNDER ELLER GÅR SÖNDER PRAKTISKA FRÅGOR PRAKTISKA FRÅGOR Att bo i bostadsrätt fungerar ungefär som att bo i hus åtminstone vad gäller ansvar för sitt boende. Skillnaden är att vi medlemmar i föreningen tar hjälp med vissa arbeten

Läs mer

Instruktioner Café Mossen 2015

Instruktioner Café Mossen 2015 Instruktioner Café Mossen 2015 Vårt mål är att upprätthålla en god service och en trevlig attityd gentemot våra kunder. Öppettider Måndag 17.00 21.00 Tisdag 17.00 21.00 Onsdag 17.00 tills andra halvlek

Läs mer

NÄR FÅR DU FLYTTA IN?

NÄR FÅR DU FLYTTA IN? NÄR FÅR DU FLYTTA IN? Lägenheten ska vara klar för inflyttning kl. 12.00 det datum som står i ditt kontrakt. Det brukar vara den 1:e i månaden. Om denna inflyttningsdag är en lördag, söndag, allmän helgdag

Läs mer

13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. PhoneEasy 312ci 1 9 10 2 3 4 5 6 7 8 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 1 Uttag för telefonsladd Hake för luren Knappsats Uttag för sladd till luren Volymkontroll för luren R-knapp

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser bort betyder mycket för de flesta. Foto:

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Hunden 15

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Hunden 15 ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Hunden 15 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar.

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

Falck 6709 Universal sändare

Falck 6709 Universal sändare Bruksanvisning Falck 6709 Universal sändare Art.nr.: 320 864 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Falck 6709 Universal sändare består av:... 2 Beskrivning av Falck 6709 Universal sändare... 2

Läs mer

Predator Digital 3D. Predator Digital 3D. Bruksanvisning. Version 1.0

Predator Digital 3D. Predator Digital 3D. Bruksanvisning. Version 1.0 Predator Digital 3D Bruksanvisning Version 1.0 Copyright Det är inte tillåtet att reproducera eller överlåta någon del av denna bruksanvisning i någon form eller på något sätt, elektroniskt eller mekaniskt,

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Sofia Strand

Bostadsrättsföreningen Sofia Strand Välkommen till Bostadsrättsföreningen Sofia Strand Tegelviksgatan 37-39 116 41 Stockholm Brf Sofia Strand, Tegelviksgatan 39, 116 41 Stockholm Sida 1 Välkommen till Bostadsrättsföreningen Sofia Strand!

Läs mer

Ordningsregler i korthet

Ordningsregler i korthet Ordningsregler i korthet Nedan finns en kort sammanfattning av ordningsreglerna. Reglerna i sin helhet finns under respektive avsnitt i detta dokument. - Reglerna gäller alla boende i BRF Grinden 15 samt

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Porslinsbruket 23 Bråvallagatan 8 113 36 Stockholm Juni 2013

Bostadsrättsföreningen Porslinsbruket 23 Bråvallagatan 8 113 36 Stockholm Juni 2013 1 Bostadsrättsföreningen Porslinsbruket 23 Bråvallagatan 8 113 36 Stockholm Juni 2013 Medlem och bostadsrättshavare i Porslinsbruket 23 Välkommen som medlem och bostadsrättshavare i bostadsrättsföreningen

Läs mer

Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät

Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät Bilaga 11: Maxinkoppling av BredbandsTV, dubbla teleabonnemang och router Andra telefonnummret Mini-switch Beskrivning av inkoppling i Halmstads stadsnät Första telefonnummret Halmstad 2009-06-08 ver 1

Läs mer

MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR

MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR FULLSTÄNDIG BRUKSANVISNING KOMMA IGÅNG Gratulerar! Du har tagit det första steget mot yngre, piggare ögon genom att köpa denna produkt från FOREO. Passa på och

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid ISOfix. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för

Läs mer

Information till hyresgäster på August Palms väg 4-10

Information till hyresgäster på August Palms väg 4-10 Information till hyresgäster på August Palms väg 4-10 Fastighetsförvaltning Fastigheten ägs av Aroseken Fastighet AB. Vår förvaltare är Jörgen Källman, telefontid måndag fredag 10.00 12.00 tfn 021-17 91

Läs mer

Brf Räven i Solna. Informationsmöte onsdagen den 5 februari 2014

Brf Räven i Solna. Informationsmöte onsdagen den 5 februari 2014 Brf Räven i Solna Informationsmöte onsdagen den 5 februari 2014 Idag Tillbakablick 2013 och underhållsplanen framöver Valberedningen Ny förvaltare Ekonomi Låssystem Sopor & Matavfall Trädgård Gårdsöversyn

Läs mer

CANDY4 HD II 20160419

CANDY4 HD II 20160419 CANDY4 HD II 20160419 2 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD II?... 6 2 Säkerhetsföreskrifter... 7 3 Vad finns i förpackningen?... 8 4 Fysisk beskrivning... 9 5 Kom igång... 11 5.1 Ladda batteriet...

Läs mer

MANUAL RADIOSTYRD KLOCKA med PROJEKTOR RM316P / RM316PU

MANUAL RADIOSTYRD KLOCKA med PROJEKTOR RM316P / RM316PU MANUAL RADIOSTYRD KLOCKA med PROJEKTOR RM316P / RM316PU OBS! För alla illustrationer till texten hänvisar vi till den engelska originalmanualen. INLEDNING RM316P är en radiostyrd klocka med flera funktioner.

Läs mer

Säkerhetsanvisningar

Säkerhetsanvisningar Användarhandbok Säkerhetsanvisningar Vid installation och användning av spabadet ska grundläggande försiktighetsåtgärder alltid iakttas, inklusive följande: Läs dessa anvisningar: VARNING! För att minska

Läs mer

ASSA RX. Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1

ASSA RX. Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 ASSA RX Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 Varför ska du välja ett passersystem till dina lokaler? Tanken med ett passersystem

Läs mer

Rolladministration i PaletteArena 5.3

Rolladministration i PaletteArena 5.3 SLU Rolladministration i PaletteArena 5.3 Jenny Kjellström 2012-03-16 Beskriver hur man lägger upp och inaktiverar en mottagare, hur man flyttar/styr om fakturor från/till andras inkorgar samt hur man

Läs mer