Titel: Ongoing evaluation scorecard Tankar kring ett utvärderingsverktyg för ERUF ESF projekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Titel: Ongoing evaluation scorecard Tankar kring ett utvärderingsverktyg för ERUF ESF projekt"

Transkript

1 Titel: Ongoing evaluation scorecard Tankar kring ett utvärderingsverktyg för ERUF ESF projekt Bernhard Karli Lärande utvärdering/följeforskning 7,5hp Linköpings universitet, ESF rådet, Tillväxtverket [f.d.nutek] Våren 2009

2 Bakgrund Inför införandet av EU:s sjunde programmperiod och sammanhållningspolitik för perioden utarbetade DG Regio riktlinjer 1 på hur utvärdering och följeforskning av programmen skulle bedrivas bland medlemsstaterna. Baserat på EU:s dokument tog NUTEK [numera Tillväxtverket] fram en vägledning för utvärdering av programm och projekt som finansieras med hjälp av EU:s sammanhållningspolitiska strukturfonder 2. I samarbete med ESF rådet och HELIX vid Linköpingsuniversitet har NUTEK utarbetat en kurs i lärande genom utvärdering/följeforskning. Kursens andra omgång pågick under våren 2009 då detta dokument skrevs. I förord till boken Lärande utvärdering följeforskning 3 påpekar författarna Brulin, Jansson, Sjöberg och Svensson att forskning har bevisat att utvecklingsarbete sällan är hållbart. I de nya strategierna för utveckling till ex. projekt finansierade av strukturfondsmedel är lärandeperspektivet centralt, vilket ställer stora förväntningar på utvärdering som ett viktigt instrument för hållbar framgång. Utmaningen ligger i att kunna koppla samman insatta resurer, genomförda aktiviteter och uppnådda resultat samt effekter med hjälp av indikatorer menar NUTEK. Syfte Syftet med pappret är att reflektera över hur programåtgärder kan klassificeras och betygsättas med hjälp av indikatorer under utvärdering/följeforskning och därmed mögliggöra en jämförelse av räntabilitet på investerade resurer. Vidare skall pappret undersöka genomförbarheten av att utveckla ett enkelt utvärderingsverktyg baserad på viktiga indikatorer för ERUF och ESF finansierade projekt. Utvärderingsverktyget ska utvecklas av kursdeltagarna själva efter kursens avslutning i en slags ongoing process som förfinas vartefter erfarenhet och kunskap inhämtas. Utvärderingsverktyget skall underlätta förståelse för utvärdering/följeforskning samt stödja kommunikation av forskningsresultat till samhället och myndigheter som har till uppgift att förvalta sturkturfonder. Disposition Bakgrunden och syftet följs av teorier ur litteraturen samt forskningsresultat som kan ligga till grund för ett utvärderingsverktyg. Därefter ställs de av NUTEK identifierade indikatorerna kring insatsområden och horisontella kriterier som gäller under programperioden i förhållande till utvärderingsmodeller som anses vara lämpligast för ERUF och ESF stödda programm. Vidare reflekteras det kring för och nackdelar med dessa indikatorer. Diskussioner under kursens gång kommer att berika resonemanget om verktyget. Slutligen sammanfattas tankarna och ett förslag läggs fram till hur resonemanget kan föras vidare.

3 Forskning På den operativa nivån i statliga myndigheter förstås utvärdering oftast som effektmätning vilket kan leda till missförstånd redan vid målsättningen av en utvärdering. Definitionen av utvärdering enligt Vedung 4 ) är en noggrann efterhandsbedömning av utfall, slutprestationer eller förvaltning i offentlig verksamhet, vilken avses spela en roll i praktiska beslutssituationer. Vidare förtydligar Vedung att det finns två huvudtyper av utvärderingar: effektmätningar som undersöker om/hur en offentlig åtgärd kausalt har gett upphov till konsekvenser och kvalificerad uppföljning som innefattar både insamling och redovising av data samt en aktiv medverkan under prestationens utveckling. Månsson 5 menar att en effekt är en skillnad mellan två alternativa förlopp. Förutsättning för att kunna utföra en effektmätning är förekomsten av ett kontrafaktiskt förlopp som till ex. en kontrollgrupp i medicinsk forskning. Denna möglighet antas vara osannolik vid genomförandet av det nuvarande strukturfondsprogrammet Eftersom resultatstyrnings tänkandet lär vara väl förankrat i den svenska statliga budgetprocessen och i Nuteks operativa genomförande av strukturfonder bör ett verktyg som stödjer utvärderingsprocessen vara välsedd. Emellertid är valet av utvärderingsmodell och indikatorer av högsta betydelse för verktygets tillämpning och trovärdighet. Vedung 6 grupperar utvärderingsmodeller under tre rubriker: substansmodeller, ekonomiska modeller och institutionella modeller. De tre presenteras i tabellform nedan. Tabell 1. Substansmodeller Substansmodeller Fördelar Nackdelar Måluppfyllelsemodellen - Demokratiskt fastställda mål - Enkelhet - Objektiv värdering - Betraktar inte bieffekter - Betraktar inte kostnader Bieffektsmodellen Mållösa utvärderingsmodellen Helsystemmodellen som ovan och dessutom - Bieffekter beaktas - Vid tidshorisont - Mindre kostsam och lättare att hantera än ovan - Kan ge underlag för handling - Mäter genomförandeprocesser mellan beslut om inflöde och utfall på samhällsnivå - Oklara värderingsgrunder - Betraktar inte kostnader - Vilar på deskriptiv värderingsteori - Betraktar inte kostnader - Konturlös - Betraktar inte kostnader Brukarmodellen - Värdepluralism - Betraktar inte kostnader Intressentmodellen (stakeholder approach) - Se nedan - Betraktar inte kostnader - Kostsam OBS Brukarmodellen anses inte vara lämplig som utvärderingsmodell eftersom brukarna i strukturfondsperspektivet inte kan förväntas inneha en förståelse för kostnads intäkts perspektiv. Däremot bör någon form av intervjuer ingå i modellen som används vid tillämpning av ett eventuellt utvärderingsverktyg.

4 Vidare presenterar Vedung (s.76) en uppställning av Guba & Lincoln över tänkbara intressenter i ett offentligt progam där utvärderingen görs enligt en intressentmodell. Fördelen med den nordamerikanska modellen är att den är öppen och att berörda medborgare, mottagare, myndigheter, utövningsinstanser samt utvärderingsgemenskapet ingår i utvärderingen. Modellen är per definition pluralistisk och kvalitativ. Eftersom den har förmågan att fånga okända, oklara eller osammanvägbara mål motsvarar den allmänhetens uppfattning av demokrati i den offentliga verksamheten. Vedung menar att intressenternas mångfaldighet ökar användbarheten av utvärderingar som utförs enligt intressemodellen. Dessutom ger modellen utvärderaren möjlighet att koncentera sitt arbete på de lokala sammanhangen som bör vara huvudmålen för strukturfonderna. Gemensamt med de övriga susbstansmodellerna tar modellen tyvärr inte hänysn till kostnader och är dessutom kostsam att utföra. Tabell 2. Ekonomiska modeller Ekonomiska modeller Fördelar Nackdelar Produktivitetsmätning - Kostnader beaktas - Relativt enkel att beräkna och förmedla - Mäter enbart inre effektivitet - Referensfall krävs Effektivitet: som ovan och dessutom - Ger enbart delperspektiv kostnads intäkts analys - Mäter värdet av output i förhållande till kostnader - Tar inte i betraktan samhällspolitiska krav Effektivitet: kostnads nyttoanalys - Kostnader beaktas - Ställer output i fysiska termer i förhållande till kostnader som ovan Av de ovannämnda ekonmiska modeller som forskning har identifierat bör enbart effektivitetsmodellen som betraktar kostnads nytto analysen tas i betraktan vid sammansättning av ett utvärderingsverktyg eftersom den fångar upp insatsens effekter i fysiska termer i förhållande till insatsens kostnader. Tabell 3. Institutionella modeller Institutionella modeller Fördelar Nackdelar Kollegebedömning - Granskar utvärderingens kriterieval och tillämpning - Tar inte hänysn till sakfrågor - Opolitisk - Tidskrävande SOU modellen - Intressentmodell - Kan hantera otydliga mål - Politiskt användbar och känd - Befrämjar kompromisser Både Karlsson 7 och Vedung lyfter fram skillnanden mellan den representativa demokratisynen som substans och ekonomiska modeller tar i betraktan och den demokratiska principen om deltagande som interessentmodellen bygger på. Forskning visar att alla modeller har sina fördelar och nackdelar och ger endast partiella svar och perspektiv. Vid en utvärdering bör därför mer än en modell tillämpas och de som representerar den parlamentariska demokratin ges ett försteg.

5 Indikatorer Inledning En indikator utgör ett koncentrat av stora mängder information som vanligen finns utspridd på flera olika källor. Indikatorer används också för att samla och bearbeta data I ett strukturerat sätt vid frågeställningar. Indikatorer ställs i förhållande till urvalskriterier: en kvantitativ indikator baseras på en uppräkningsprocess medan en kvalitativ indikator formuleras i ett påstående som verifieras under ett datainsamlings moment. Utmaningen ligger i att formulera indikatorer utifrån frågor som baseras på urval och/eller utvärderingskriteria. Som Delander och Månsson påpekar är frågan i utvärderingssammanhang inte om kvalitativa eller kvantitativa metoder eller indikatorer är bättre men hellre hur arbetssättet och utvärderingssyften kompletterar varandra. Indikatorer möjliggör att kvalificera den uppfattade framgången av ett program som utvärderas med hjälp av substans eller institutionella modeller. Eftersom flera indikatorer kan utarbetas för en och samma utvärderingskriterie kan ett flertal indikatorer användas för att kontrollera och stärka bevisunderlaget. Uppföljningen och utvärderingen som baseras på indikatorer ger tillförlitliga uppgifter om viktiga fenomen och ämnesområden. Till en indikators grundkaraktär hör att den förenklar saker och ting, vilket innebär att man inte kan dra säkra slutsatser utifrån en eller några indikatorer. Indikatorer är i sig inte ett mått eller ett bevis på en effekt. Indikatorer tyder enbart på en ändring som kan vara effekten eller konsekvensen av en offentlig åtgärd. Enligt ITPS innehåller samtliga halvtidsutvärderingar som gjordes under de senaste struktfondsprogrammen relevant diskussion om indikatorernas brister och kvalitet. 8 Den första svagheten med att använda indikatorer anges vara definitionsproblematiken. Vid fastställande av indikatorer är objektivitet svår att säkerställa eftersom indikatorerna väljs ut av sakkunniga baserad på subjektiva värderingar. När indikatorerna väl är fasställda blir de svåra att modifiera eftersom jämförelse över tiden därmed blir omöjlig att utföra precis det som följeforskningen egentligen eftersträvar. Den andra svagheten med att använda indikatorer tycks vara tillämpningsproblematiken eftersom indikatorer förstås ofta vara lika viktiga. Att ifragasätta om alla indikatorer borde ha samma tyngd i en programutvärdering är berättigad. Men även om man inser meriten av att införa en vägning av indikatorer är utförandet av en sådan uppgift svår om överhuvudtaget möglig att rättfärdiga på ett övertygande sätt. 9 I utvärderingsfasen kan även misförståelse uppstå vid bedömningen av indikatorer som rapporteras. Definitionsmässigt fungerar indikatorer snarare som grova hjälpmedel mer än exakta riktmärken. Om utvärderaren däremot är medveten om svagheterna är indikatorer ett värdefullt arbetsinstrument.

6 Indikatorer för strukturfondsprogram Enligt vad som fastställts i den svenska nationella strategiska referensramen för sammanhållningspolitik har fyra temaområden prioriterats nämligen: innovation och förnyelse kompetensförsörjning och ökat arbetskraftsutbud tillgänglighet strategiskt gränsöverskridande samarbete. Utifrån dessa prioriteringsområden kan de regionala strukturfonderna fastställda vilka mål som prioriteras i den enskilda regionen. För att kunna mäta hur insatserna bidragit till målen har NUTEK fastställt ett antal indikatorer grupperade kring aktivitet, effekt, de horisontella kriterierna, kontext, resultat samt finansiell resursanvändning. Indikatorerna används på region, program, insatsområdes nivå och naturligtvis även på projektnivå. 11 Aktivitets och resultatindikatorer är tydligt verksamhetsorienterade och ska mäta de aktiviteter som genomförts och de resultat som uppnåtts för respektive projekt. Ekonomiska indikatorer ska mäta hur programmet fortskrider i ekonomiska termer. Effektindikatorer ska följa programmets påverkan på regionen. Så kallade kontextindikatorer är i mindre grad relaterade till programmets utförande men inte oväsentliga i syftet av lärande genom utvärdering/följeforskning. För programperioden har följande kontextindikatorer valts ut: antalet nystartade företag, förändring i BNP (eller BRP) årlig tillväxt, förändring i BNP (eller BRP) per capita och sysselsättningsutveckling med avseende på dagbefolkning. Fördelar/nackdelar av utvalda indikatorer De av Nutek fastställda aktivitets och resultatsindikatorerna uppfyller argumenten för demokrati, forskning och enkelhet som eftersträvs av utvärdering/följeforksning enligt måluppfyllelse modellen. De ekonomiska indikatorer som har tagits fram används huvudsakligen i genomförande skedet och utgör ett arbetsredskap för uppföljning snarare än utvärdering/följeforskning. De kan inte tillämpas vid utvärdering/följeforskning enligt ekonomiska modeller och anses därmed vara av föga nytta för en utvärderings/följeforsknings process. Effektindikatorer och kontextindikatorer ter sig däremot gångbara i samtliga utvärderingsmodeller men yrkar på statistiska undersökningar under utvärderingsprocessen.

7 Alla de av Nutek valda indikatorerna är kvantitativa och ger svar på kravet om what you don t measure, you don t manage. Målen ges en operationell definition i mätbara termer. Däremot verkar urvalskriterierna som används vid beslut om åtgärder och projekt inte vara ålagd utvärderingsprocessen i samma omfattning. För att komplettera utvärdering/följeforskningsprocessen borde även kriterierna som använts vid val av programåtgärder och projekt ingå i utvärdering och granskas med hjälp av indikatorer. Genom att formulera teoretiska utgångspunkter och utvärderingskriterier utifrån Nuteks urvalskriterier bör man kunna utarbeta indikatorer av induktiv karaktär. 12 Dessa indikatorer bör sanktioneras av en referensgrupp och testas med hjälp av kontrollgrupper. Scorecard Med åtgärdsdokumentet för Övre Norrland som exempel har ett försök gjorts härnedan att gruppera urvalskriterier per delområde. Eftersom de horisontella kriterierna och tillhörande indikatorer är gemensamma för alla åtta program har de lämnats åt sidan för papprets syfte.

8 Tabell 4. Exempel på indikatorer Område Urvalskriterier Innovation och förnyelse Brett deltagande från näringslivet Förbättrad miljö Infrastrukturella insatser som görs för att skapa miljöer som främjar entreprenörskap Länsöverskridande samarbete Marknadsutvidgning och internationellt samarbete Medverkan i strategiprogram för nyckelbranscher Ökad integration och mångfald Samverkan och nätverksbyggande Ungdomars deltagande Utvecking av den internationella konkurrenskraften för att kunna attrahera utländska aktörer Utveckling eller förnyelse av näringslivet Delområden Entreprenörskap och nyföretagande Möjliga kriterier Bidrar till avknoppning från offentlig sektor för att skapa nya miljöanpassade produkter och processer i privatägda företag och inom social ekonomi Främjar utvecklingen av innovativa och kommersiellt livskraftiga IT lösningar med inriktning mot industriell IT, publika tjänster samt upplevelser Skapar miljöer som främjar entreprenörskap genom infrastrukturella insatser Ökar det entreprenöriella inslaget inom offentlig sektor, utbildning och forskning Ökar företagens möjligheter att agera på nya marknader Stimulerar till marknadsplaner och marknadsundersökningar som stärker företagens beslutsunderlag samt säljfrämjande insatser i enskilda företag eller i grupperingar av företag Utnyttjar offentliga finansieringslösningar till ex. JEREMIE, ERUF, ESF och regionalpolitiska företagsstöd Utvecklar exportfrämjande aktiviteter med god samverkan mellan exportrådgivare och andra aktörer samt fördjupar internationella kontakter mellan företag Utvidgar marknader för företag med nationell och/eller internationell potential Innovativa miljöer Internationellt samarbete Använder och vidareutvecklar metoder och arbetssätt som bedömts vara framgångsrika inom innovativa programmen. (degree of cross fertilisation) Bidrar till TripleHelix idén Främjar kunskapsutvecklingen hos främst små och medelstora företag Förbättrar företagens förutsättningar att ta del av kunskapsutvecklingen inom universitet och forskningsinstitut Skapar attraktiva miljöer som understödjer internationell konkurrenskraft Utvecklar strukturer som stimulerar kunskapsöverföring mellan företag och FoU miljöer Förmår att samspela med omvärlden inom FoU Samverkar med internationella utvecklingsprogram e.g. inter regio, CIP Utnyttjar de möjligheter som EU medlemskapet innebär vad gäller handelsavtal med parter på intressanta marknader och forskningssamarbeten. Ökar drivkrafterna för det enskilda företaget att öka kunskapsinnehållet och förnyelsen i sina varor och tjänster. Eftersom grundläggande urvalskriterier är gemensamma för alla program och samtliga projekt bör man kunna betyggsäta hur väl de olika urvalskriterierna uppfylls av programmet eller projektet vilket u bör vara målet för utvärdering/följeforskning. Valet av kriterier och formuleringen därav samt en detaljerad beskrivning av varje kriterie bör göras av programägaren.

9 I modellen nedan har kriterierna från exemplet ovan överförts till en tabell (scorecard) där varje kriterie bedöms efter en skala från 1 till 5, där 1 motsvarar ingen mätbar effekt och 5 motsvarar att förväntningar har träffats till fullo. Tabell 5. Exempel indikatorer för urvalskriterier innovation och förnyelse Område: Innovation och förnyelse Delområde: Innovativa miljöer Använder och vidareutvecklar metoder och arbetssätt som bedömts vara framgångsrika inom innovativa programmen Bidrar till triple helix idéen Främjar kunskapsutveckling hos små och medelstora företag Förbättrar företagens förutsättningar att ta del av kunskapsutvecklingen inom universitet och forskningsinstitut Skapar attraktiva miljöer som understödjer internationell konkurrenskraft Utvecklar strukturer som stimulerar kunskapsöverföring mellan företag och FoU miljöer Betygsättning framställer tal som med hjälp av ett scorecard syntetiserar ett parti kvalitativa data och/eller uppfattningar. Betygsättning mögliggör framställning av strukturerad och jämförbar data beträffande utvärderingskriterier som inte genomlyses av kvantitativa indikatorer. Ju mer detaljerade scorecarden är desto mindre subjektiv blir utvärderingen och mer jämförbara blir värderingar gjorda av olika utvärderingsgrupper/personer. Vid tillämpning av intressentmodellen kan till exempel ett scorecard ifyllas av varje intressentgrupp. Ett flertal ifyllda scorecard på samma delområde av ett program/projekt styrker statistiskt sätt tillförlitligheten i utfallet. Utvärderingar måste tåla kritisk granskning och måste därför bestyrkas med konvergerande fakta och/eller utlåtande. Faktiskt bevis är den starkaste formen av belägg och utlåtande av intressentgrupper är den näst starkaste. Dessutom kan utlåtanden styrka attitydändringar över tiden och underlätta följeforskning samt möjliggöra ex ante utvärderingar inom valda delområden.

10 Slutsats I litteratur nämns ofta att vid utvärdering/följeforskning bör mer än en utvärderingsmodell tillämpas. Ett utvärderingsverktyg [scorecard] som kan användas oavsett den utvärderingsmodellen som tillämpas av utvärderaren/följeforskaren bör vara värdefull. Vid utvärderingsuppdrag som fördelas bland flera följeforskare kan ett sådant verktyg underlätta förståelse och kommunikation. Vidare kan utvärderingar av programåtgärder eller projekt inom samma område ställas i jämförelse. Slutligen bör ett scorecard vara kommunicerbart och översiktligt och därmed möjliggöra för betraktaren att bilda sig en uppfattning i frågan och delta i den samhälliga debatten. Sammanfattning Att sammanföra de av Nutek fastställda referenspunkter av objektiv karaktär (s.k. indikatorer) med referenspunkter av subjektiv karaktär i en utvärdering/följeforskning bör bemöta den filosofiska diktomi mellan objektiv eller subjektiv bedömning/utvärderingar som Karlsson lyfter fram i sin bok. Ett ongoing evaluation scorecard verktyg som kombinerar ovannämda karaktärer bör vara ett värdefullt utvärderingsverktyg för både programbeslutsfattarna, programansvariga och utvärderare/följeforskare. På grund av sitt (relativt) lättförståliga och kommunicerbara värden borde ett sådant utvärderingsverktyg underlätta spridningsarbete och därmed attitydpåverkan som eftersträvs av Andersson m fl. 13 Härmed föreslås att en grupp alumni från Lärande i utvärdering/följeforskning undersöker vidare intresse för och möjligheten till att utveckla ett scorecard baserad på urvalskriterier som används i ERUF och ESF program och projekt med målet att presentera en prototyp vid nästa kursomgång på LIU hösten Tänkas kan att en user community av utvärderare/följeforskare ansvarar för verktygets kontinuerlig utveckling och därmed garanterar verktygets fortsatta roll som stöd i lärande utvärdering följeforskningsprocessen. /

11 Litteratur Andersson, M. m fl 2005 Om konsten att utveckla partnerskap ISBN Brulin, G. M fl. Lärande utvärdering följeforskning (under publikation) Delander, L. Månnson, J Framgångens hemlighet ISBN Indicative Guidelines on Evaluation Methods: Evaluation during the Programme Period Working Document 5 April 2007 Karlsson, O. 1999, Utvärdering, mer än metod ISBN Vedung, E. 1998, Utvärdering i politik och förvaltning ISBN EC Europeaid 2006, Methodological bases, Evaluation process 1 Indicative Guidelines on Evaluation Methods: Evaluation during the Programme Period Working Document 6 October NUTEK, Nytta med följeforskning R2008:16 3 Brulin,G. & Jansson,S. & Sjöberg, K. & Svensson, L Lärande utvärdering följeforskning, Förord 4 Vedung, E. 1998, Utvärdering i politik och förvaltning 5 Delander, L. & Månsson, J Lärande utvärdering följeforskning, Kap. 2 6 Vedung, E. 1998, Utvärdering i politik och förvaltning s. 50 figur 4.1 Utvärderingsmodeller 7 Karlsson, O. 1999, Utvärdering mer än metod 8 ITPS, Metautvärdering av strukturfondsprogrammen A2008:15 9 Chianca, T. Journal of MultiDisplinary Evaluation, Vol. 5, Nr. 9 ISBN Regeringskansliet R2006, Sammanhållningspolitik NUTEK, 2007, Åtgärdsdokumenten för operativa program Karlsson, O. 1999, Utvärdering mer än metod 13 Andersson, M. m fl 2005 Om konsten att utveckla partnerskap ISBN

Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen

Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen Datum 2007-12-21 Ert datum 2007-06-09 Dnr 012-2007-2443 Ert Dnr N2007/5553/FIN Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Kopia: Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 Nio strukturfondsprogram i Sverige 2014-2020 Norra Mellansverige 2 Europa 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla 3 Smart specialisering Ökad fokusering Ökad koncentration

Läs mer

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013 EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013 EU-programenheten Tre mål 1. Konvergens 2. Konkurrenskraft och sysselsättning Regionala fonden Sociala fonden 3. Europeiskt territoriellt samarbete A. Gränsregionalt

Läs mer

Regional utveckling genom nyskapande och innovativa projekt

Regional utveckling genom nyskapande och innovativa projekt Regional utveckling genom nyskapande och innovativa projekt Examinations paper* Lärande utvärdering/följeforskning 7,5hp Linköpings universitet, ESF-rådet, NUTEK April 2009 Joakim Boström 1 Inledning Detta

Läs mer

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar SKRIVELSE 1(8) Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar Detta är en sammanställning av några kortare texter som beskriver vilka lagar och regler som styr det regionala utvecklingsuppdraget som

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden , som samfinansieras av Europeiska socialfonden, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i tillväxt och utveckling

Läs mer

Regional tillväxtpolitik allas ansvar?

Regional tillväxtpolitik allas ansvar? Regional tillväxtpolitik allas ansvar? Anna Olofsson, Enheten för Regional tillväxt, Från regionalpolitik till en regional tillväxtpolitik 1995 - Regionalpolitikens mål: att skapa förutsättningar för hållbar

Läs mer

Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering

Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering Sammanfattning Den vetenskapliga utvärderingen av Halmstads kommuns Klimp-program kommer att genomföras av högskolan i Halmstad, som också utvärderar kommunens Lokala

Läs mer

Nuteks sektorsansvar för miljömålsarbetet i svenskt näringsliv 2006. rapportering av sektorsansvaret 2006

Nuteks sektorsansvar för miljömålsarbetet i svenskt näringsliv 2006. rapportering av sektorsansvaret 2006 Nuteks sektorsansvar för miljömålsarbetet i svenskt näringsliv 2006 rapportering av sektorsansvaret 2006 INNEHÅLL 1 Bakgrund 3 2 Nuteks sektorsansvar 4 - Omfattning och ambitionsnivå 3 Nuteks rapportering

Läs mer

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Läroplanen för gymnasieskolan lyfter fram vikten av att eleverna ska kunna välja studie- och yrkesinriktning

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

1 Sammanfattning och slutsatser

1 Sammanfattning och slutsatser 1 Sammanfattning och slutsatser 1.1 Bakgrund Enligt regeringsformens 11 kap. 9 skall vid tillsättning av statlig tjänst avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet. Det

Läs mer

Att bedöma. pedagogisk skicklighet

Att bedöma. pedagogisk skicklighet Att bedöma pedagogisk skicklighet Hur bedömer jag pedagogisk skicklighet? Vi blir allt fler som har anledning att ställa oss den frågan. Visad pedagogisk skicklighet är numera ett behörighetskrav vid anställning

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Mina damer och herrar Seminarium: Europaforum Norra Sverige IV 6 juni, 2002 Sundsvall, Sverige Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Jag är mycket glad att ha

Läs mer

Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage

Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage Utbildningsplan för Kandidatprogram i TURISM MED INRIKTNING MOT KULTURARV OCH NATURMILJÖ Bachelor Programme in Tourism, with Emphasis on Cultural and Natural Heritage 180 högskolepoäng Det treåriga turismprogrammet

Läs mer

Projektplan Industriell Dynamik

Projektplan Industriell Dynamik Projektplan Industriell Dynamik Innehåll 1. Information om projektet... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Avgränsning och utveckling... 2 1.3 Projektets syfte... 3 1.4 Projekt tid... 3 2. Projektets mål... 4 2.1

Läs mer

Roland BLADH 30 augusti 2012. Roland.Bladh@ec.europa.eu

Roland BLADH 30 augusti 2012. Roland.Bladh@ec.europa.eu Europa 2020 och Socialfonden Roland BLADH 30 augusti 2012 DG Employment, Social Affairs and Inclusion Roland.Bladh@ec.europa.eu www.ec.europa.eu/social europa eu/social Sammanhållningspolitiken 2014-20

Läs mer

Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS

Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS Remissvar 2007-11-16 Remissens dnr N2007/7145/SAM Diarienummer 013-2007-3636 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS Verket för näringslivsutveckling,

Läs mer

PROGNOS- OCH UTVÄRDERINGSMETODIK - MAGISTERPROGRAM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG

PROGNOS- OCH UTVÄRDERINGSMETODIK - MAGISTERPROGRAM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG Handelshögskolan Utbildningsplan Dnr CF 52-33/2009 Sida 1 (6) PROGNOS- OCH UTVÄRDERINGSMETODIK - MAGISTERPROGRAM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG Programme in forecasting and evaluation methodology, 60 Higher Education

Läs mer

Lärarutbildningen. Validering för tillgodoräknande av kurserna Läraruppdraget, 15 hp och Lärande och utveckling, 15 hp i Lärarutbildning, 90hp

Lärarutbildningen. Validering för tillgodoräknande av kurserna Läraruppdraget, 15 hp och Lärande och utveckling, 15 hp i Lärarutbildning, 90hp Lärarutbildningen Validering för tillgodoräknande av kurserna Läraruppdraget, 15 hp och Lärande och utveckling, 15 hp i Lärarutbildning, 90hp Validering inför antagning till utbildning inom VAL-projektet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng Dnr: 1002/2007-515 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i corporate governance redovisning och finansiering, 120 högskolepoäng Master Programme in Corporate

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv. Madeleine Sparre, Oxford Research AB

Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv. Madeleine Sparre, Oxford Research AB Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv Madeleine Sparre, Oxford Research AB 1 De regionala strukturfondsprogrammen EU:s sammanhållningspolitik ska bidra till

Läs mer

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03)

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03) 20.5.2003 Europeiska unionens officiella tidning C 118/5 Kommissionens meddelande Exempel på försäkran rörande uppgifter om ett företags status som tillhörande kategorin mikroföretag samt små och medelstora

Läs mer

Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning

Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning 24 mars 2015 Rebecka Engström Lars-Gunnar Larsson VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt Koppla

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11

Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11 Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11 Visionen, äventyret och allvaret i Europatanken Gunnar Anderszon, SKL, Socialfondskommittén

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 39, Kapital: En grundläggande förutsättning för tillväxtmöjligheterna i en region är en

Läs mer

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 Dokument kring Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 110831 Lärarutbildningen vid Linköpings universitet Mål med utvecklingsplanen under INR 1 och 2 Utvecklingsplanen är ett

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Analys s.9, Processen kring programframtagandet: I partnerskapet ingår den offentliga, ideella

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017.

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017. 2015-01-28 PM Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017. Bakgrund Med Sveriges längsta kuststräcka är det självklart att Östersjöns status och havet som kontaktväg betytt och betyder

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2013 SWD(2013) 96 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Åtföljande dokument till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt

Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt 1 Lund 16/5 2014 Svar på frågor med anledning av Vetenskapsrådets forskningsöversikt Varför är humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning viktig? För det första har humanistisk och samhällsvetenskaplig

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Energimyndighetens engagemang och utvärderingsidé i Nationella Regionalfondsprogrammet

Energimyndighetens engagemang och utvärderingsidé i Nationella Regionalfondsprogrammet Energimyndighetens engagemang och utvärderingsidé i Nationella Regionalfondsprogrammet Åke Axenbom Adam Mickiewicz Energimyndighetens ingång Regleringsbrev för EM: Statens energimyndighet ska bidra i genomförandet

Läs mer

Ålands innovationsstrategi

Ålands innovationsstrategi Ålands strategi för smart specialisering Landskapsregeringen 12.5.2015 Bilaga 6 Krav på en innovationsstrategi enligt den allmänna strukturfondsförordningen för finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för projekt Tekniskt stöd för Strukturfondspartnerskapet i Norra Mellansverige.

Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för projekt Tekniskt stöd för Strukturfondspartnerskapet i Norra Mellansverige. Enheten för ekonomi Hanna Bäckman, 054-7011036 Hanna.backman@regionvarmland.se TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN REGION VÄRMLAND RV2015-634 Sida 1(5) Beslut om att bevilja medel till Region Värmland för

Läs mer

Utbildningsprogram Högre stabsofficersutbildning med operativ inriktning (HSU Op)

Utbildningsprogram Högre stabsofficersutbildning med operativ inriktning (HSU Op) Utbildningsplan 1 (6) Utbildningsprogram Högre stabsofficersutbildning med operativ inriktning (HSU Op) Benämning på engelska Advanced Command and Staff Programme Högskolepoäng: 120 högskolepoäng Programkod:

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Västsverige i EU:s sammanhållningspolitik

Västsverige i EU:s sammanhållningspolitik Västsverige i EU:s sammanhållningspolitik 1.Lissabon, Göteborg G och Hela EU skall leva! 2. Perioden 2007-2013 2013 3. Nya utmaningar + verktyg 4. Partnerskap 5. Sveriges strategi 2007-2013 2013 6. JEREMIE

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING. Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING. Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23 1 Ämnesområde I ämnet ingår redovisning, finansiering, investering, kostnads- och intäktsanalys,

Läs mer

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Mål Masterprogrammet i policyanalys fokuserar hur offentlig politik formas, implementeras

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande:

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan Programkod: Programmets benämning: LAAML Musiklärarprogrammet, inriktning gymnasieskolan Music Teacher Education Programme

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav Mål KUNSKAPSKRAV Läraren ska sätta betyg på varje kurs och det finns prec i serade kunskapskrav för tre av de godkända betygs stegen E, C och A. Kunskapskraven är för

Läs mer

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden:

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: maj 2014 Detta är årets femte rapport om bevakning och påverkan av de prioriterade områdena för Stockholmsregionens Europaförening 2014. Innehållsförteckning

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap Utbildningsplan för masterprogrammet i 4FH11 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2010-11-09 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2015-06-11 Sid 2 (7)

Läs mer

Utvärderingens elementa

Utvärderingens elementa Utvärderingens elementa Evert Vedung Prof emeritus i statsvetenskap ssk bostadspolitik Uppsala universitet, Inst f bostads- och urbanforskning samt Statsvetenskapliga institutionen Utvärderingens elementa

Läs mer

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland.

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. 2011-11-21 Eva Olsson Landsbygdsenheten 031-60 59 82 eva.olsson@lansstyrelsen.se Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. SAMMANFATTNING. Omsättningen

Läs mer

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 Antagen av North Swedens ägarråd 19 december 2007 Innehåll Introduktion...3 1. Bakgrund...3 1.1 Historik...3 1.2 Mål...3 1.3 Organisation... 3 2.

Läs mer

om demokrati och föreningskunskap

om demokrati och föreningskunskap Lärgruppsplan Vår förening om demokrati och föreningskunskap Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik. 24 april 2014. Teresia Stråberg IPF AB

Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik. 24 april 2014. Teresia Stråberg IPF AB Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik 24 april 2014 Teresia Stråberg IPF AB Hur kom det sig att vi började lönesätta individuellt? 1980-talet 1:a vågen av kritik & lösningar

Läs mer

Rudbeckianska gymnasiet, Västerås Goda exempel vt 2009. Global klass

Rudbeckianska gymnasiet, Västerås Goda exempel vt 2009. Global klass Global klass Arbetet med Global klass under tio år, där två andra gymnasieskolor i Västerås också är involverade, har inneburit ett systematiskt utvecklingsarbete vad gäller fältstudiemetodik och ämnesövergripande

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

Investor ABs årsstämma den 12 maj 2015. Dagordningspunkt 16

Investor ABs årsstämma den 12 maj 2015. Dagordningspunkt 16 Investor ABs årsstämma den 12 maj 2015 Dagordningspunkt 16 Styrelsens förslag till riktlinjer för lön och annan ersättning till verkställande direktören och andra medlemmar i ledningsgruppen samt program

Läs mer

Vision ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM. Lycksele kommun. I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga.

Vision ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM. Lycksele kommun. I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga. ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM Lycksele kommun Vision I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga. Malin Ackermann Lennart Melin Inledning Ansvaret för arbetsmarknadspolitiken

Läs mer

Röster om folkbildning och demokrati

Röster om folkbildning och demokrati F olkbildningsrådet utvärderar No 3 2001 Röster om folkbildning och demokrati En rapport från projektet Folkbildingen och de demokratiska utmaningarna Röster om folkbildning och demokrati En rapport från

Läs mer

Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige.

Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige. Antaget vid Europaforum Norra Sverige XXI, Östersund 13 mars 2015 Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige. Europaforum Norra Sverige

Läs mer

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013. Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013. Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013 Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Tre mål 1. Konvergens 2. Konkurrenskraft och sysselsättning Regionala fonden Sociala fonden 3. Europeiskt territoriellt

Läs mer

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från välfärdsstat till välfärdssamhälle handlar om de faktorer som påverkar privatiseringen av skattefinansierade välfärdstjänster. I analysen

Läs mer

Ämneslärarprogrammet. med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Master of Arts/Science in Upper Secondary Education.

Ämneslärarprogrammet. med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Master of Arts/Science in Upper Secondary Education. Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Master of Arts/Science in Upper Secondary Education Omfattning: 300-330 högskolepoäng Programkod: LYAGY Nivå: Grund/Avancerad Fastställande:

Läs mer

Bearbetad övergripande policy för internationella kontakter efter remiss.

Bearbetad övergripande policy för internationella kontakter efter remiss. Tjänsteutlåtande Kommunikationsstrate 2010-04-06 Johannes Wikman /-7767/ Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2009:167 johannes.wikman@upplandsvasby.se Kommunstyrelsen Bearbetad övergripande policy för internationella

Läs mer

HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 STRUKTURFONDSPROGRAMMET FÖR FINLAND

HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 STRUKTURFONDSPROGRAMMET FÖR FINLAND HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 STRUKTURFONDSPROGRAMMET FÖR FINLAND Projektutlysning för internationellt samarbete som finansieras av europeiska socialfonden Ansökningsanvisning 15.4.2016 PROJEKTUTLYSNING

Läs mer

Uppsatser i Informatik

Uppsatser i Informatik LINKÖPINGS UNIVERSITET 2008-02-22 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Informatik Ulf Melin Uppsatser i Informatik Systemvetenskapliga programmet, vt 2008 Att skriva uppsats inom Informatik

Läs mer

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Programkod: SEV24 OINR Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Business studies, 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Ämnesråd Gert Knutsson Telefon 08-405 33 27 Mobil 070-660 56 50 E-post gert.knutsson@social.ministry.se

Läs mer

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Problem Sedan privatiseringen av landets apotek skedde för 3 år sedan är det många som hävdar att apoteken inte har utvecklats till det bättre,

Läs mer

Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna?

Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna? Datum: 212-2-16 DISKUSSIONSMATERIAL Namn: Patrik Sandgren Patrik.sandgren@pts.se Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna? Sammanfattning: 16 av 22 län och regioner prioriterar

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Småland och Öarna. Kalmar 2010-06-23. Henblo 100621

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Småland och Öarna. Kalmar 2010-06-23. Henblo 100621 Småland och Öarna Kalmar 2010-06-23 Henblo 100621 1 2 Tillväxtverket idag 11 kontor på nio orter Ett sextiotal program 2,5 miljarder kr per år 3 Typer av projekt 56 pågående och 9 avslutade projekt 20

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ämnesplaner för de gymnasiegemensamma ämnena; Utkom från trycket den 1 mars 2011 utfärdad den 2 december 2010. Regeringen föreskriver

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

Ämnesblock historia 112,5 hp

Ämnesblock historia 112,5 hp Ämneslärarutbildning 7-9 2011-12-13 Ämnesblock historia 112,5 hp för undervisning i grundskolans årskurs 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans

tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans 1 STRATEGI 09 Vilka är vi? Vad vill vi 2 VISION Vår vision beskriver vad vi vill och även vad vi vill uppnå, vi som arbetar på Hälsa och samhälle.

Läs mer

Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap

Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) Enheten för inriktning av forskning Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap Inledning

Läs mer

3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN

3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN 3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN STELLAN MALMER OCH PATRIK ZAPATA Finansieringsprincipen innebär att staten inte skall ålägga kommuner och landsting nya uppgifter utan att de får möjlighet att

Läs mer

Ekonomiskt stöd för turism och handel i Sverige

Ekonomiskt stöd för turism och handel i Sverige p27suedesv 16/12/03 08:41 Page 1 Näringslivspublikationer Ekonomiskt stöd för turism och handel i Sverige BÄSTA ANVÄNDNING AV EU:S MEDEL EU:s strukturfonder för små och medelstora företag och offentliga

Läs mer

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar Mattias Esbjörnsson, +4684733293 Mattias. Esbj ornsson@ VINNOVA. se Projektnr Ert diarienr 1(2) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation

Läs mer

Utvärdering av regionala serviceprogram 2010-2013. Working paper/pm 2012:07

Utvärdering av regionala serviceprogram 2010-2013. Working paper/pm 2012:07 Working paper/pm 2012:07 Utvärdering av regionala serviceprogram 2010-2013 Tillväxtanalys har fått Näringsdepartementets uppdrag att utvärdera de regionala serviceprogrammen åren 2009-2013. Denna rapport

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015

Verksamhetsstrategi 2015 Verksamhetsstrategi 2015 Innehåll Inledning 4 Vårt uppdrag 5 Bruka utan förbruka 5 Skogsriket med värden för världen 6 Skogspolitiska mål 6 Produktionsmålet 6 Miljömålet 6 Sveriges miljömål och miljöarbete

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan yrkesvägledning Reviderad juni 2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Organisation... 2 Vägledningsverksamhetens övergripande mål och syfte... 2 Bakgrund... 3 yrkesvägledning allt viktigare

Läs mer

Vägledning för läsaren

Vägledning för läsaren OECD Regions at a Glance Summary in Swedish OECD:s regionsöversikt Sammanfattning på svenska Varför regionsöversikt? Vägledning för läsaren På senare år har regionala utvecklingsfrågor återvänt till många

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen Progressionstabellen Nivåerna för betygsstegen E, C och A i kunskapskraven är formulerade med hjälp av en progressionstabell. Progressionstabellen är utgångspunkt för kunskapskraven i samtliga kurser för

Läs mer

Tillförlitlighetsaspekter på bedömningsinstrument Sammanfattning från workshop den 22 april 2002

Tillförlitlighetsaspekter på bedömningsinstrument Sammanfattning från workshop den 22 april 2002 Projektet Systematiska bedömningsinstrument är en del av Nationellt stöd för kunskapsutveckling inom socialtjänsten. Tillförlitlighetsaspekter på bedömningsinstrument Sammanfattning från workshop den 22

Läs mer

Information angående särskild prövning i svenska som andraspråk på grundläggande nivå

Information angående särskild prövning i svenska som andraspråk på grundläggande nivå Information angående särskild prövning i på grundläggande nivå Prövningen omfattar lyssna och läsa reception samt tala, skriva och samtala produktion och interaktion. Skriftlig del Uppsatsprov. Läsförståelseprov.

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Steg 4. Lika arbeten. 10 Diskrimineringslagen

Steg 4. Lika arbeten. 10 Diskrimineringslagen Steg 4. Lika arbeten 10 Diskrimineringslagen [ ] Arbetsgivaren ska bedöma om förekommande löneskillnader har direkt eller indirekt samband med kön. Bedömningen ska särskilt avse skillnader mellan - Kvinnor

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

Att fånga effekter av program och projekt

Att fånga effekter av program och projekt Att fånga effekter av program och projekt Redaktörer: Lennart Svensson, professor LIU Göran Brulin, ansvarig för teoridriven utvärdering i de regionala strukturfonds- programmen Sven Jansson, ansvarig

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Nationalekonomi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Nationalekonomi Fastställt datum 2013-01-31 Fakultetsstyrelsen Ekonomihögskolan Dnr FAK 2011/629 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för

Läs mer

Bidrag till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken - Regionala tillväxtåtgärder, anslag 1:1

Bidrag till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken - Regionala tillväxtåtgärder, anslag 1:1 POLICY 1 (5) Bidrag till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken - Regionala tillväxtåtgärder, anslag 1:1 Senast uppdaterad: 2013-05-20 Inledning Regeringen avsätter ett anslag inom utgiftsområde

Läs mer

Långsiktig utveckling av svenska lärosätens samverkan med det omgivande samhället: Effekter av forsknings- och innovationsfinansiärers

Långsiktig utveckling av svenska lärosätens samverkan med det omgivande samhället: Effekter av forsknings- och innovationsfinansiärers Långsiktig utveckling av svenska lärosätens samverkan med det omgivande samhället: Effekter av forsknings- och innovationsfinansiärers insatser Presentation på VINNOVA 2015-04-08 Tomas Åström Faugert &

Läs mer