Utbyggnad av Arendal 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbyggnad av Arendal 2"

Transkript

1 Göteborg (12)

2 1. Bakgrund Göteborgsregionen är Sveriges viktigaste industri- och transportcentrum med Göteborgs hamn som navet. Hamnen är lokaliserad i ett läge som har begränsade geografiska expansionsytor. Innerhamnarna saknar helt expansionsmöjligheter och ytterhamnarna begränsas av närheten till naturskyddsområden, Rya skog i öster och Torsviken i väster, och närhet till bostadsområden i Torslanda stadsdel och på södra älvstranden. Göteborg Hamn AB:s (GHAB) verksamhet utvecklas och godsvolymerna som hanteras i hamnen har den senaste femårsperioden ökat kraftigt. Under den närmaste 10-årsperioden bedöms godsvolymerna fortsätta att öka. GHAB långsiktiga mål är att dubblera verksamheten under denna 10- årsperiod, bland annat genom att hamnen även blir en omlastningshamn och ett attraktivare godsnav i norra Europa, där godset från stora oceangående fartyg lastas om till mindre fartyg. Denna verksamhet, s k short sea eller kortsjöfart, kan omfatta såväl containrar som annat gods. Den planerade utvecklingen kräver utbyggnad av kajer och terminalområden för uppställning av gods som ska tas emot för vidare transport på land och vatten. För att hantera ökade mängder gods har GHAB för avsikt att utveckla hamnområdet mellan nuvarande Älvsborgshamnen och Arendalshamnen Arendal 2 med kajer och terminalytor. I angränsande hamnar, Älvsborgshamnen och Arendal 1, hanteras huvudsakligen ro/ro-gods. GHAB påbörjade 2008 en samrådsprocess avseende tillstånd till vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken att bygga ut Arendal 2 samt tillstånd till hamnverksamhet enligt 9 kap., miljöbalken. Eftersom delar av hamnutbyggnaden inte är i enlighet med gällande stadsplan måste en ny detaljplan för området tas fram. Detaljplanearbete har tagit längre tid än beräknat. Arbetena med tillståndsansökan och detaljplaneprocessen bör drivas parallellt och GHAB valde 2009 att avvakta med tillståndsarbetet till dess att detaljplanearbete hade kommit i kapp. Detaljplanen ska ställas ut under hösten 2012 och därför har arbetet med tillståndsansökan nu återupptagits. Eftersom det gått fyra år sedan samrådet för vatten- och hamnverksamhet genomför GHAB ett förnyat samråd med uppdaterat samrådsunderlag. Bland annat har hamnlayouten förändrats efter genomförd fartygs- och förtöjningssimulering. Den reviderade hamnlayouten tar även större hänsyn till kulturmiljöintressena. 2(12)

3 2. Administrativa uppgifter och rådighet Sökanden: Göteborgs Hamn AB Adress: Göteborg Telefon: E-post: Kontaktperson: Fredrik Ternström Organisationsnummer: Fastigheter: Arendal 1:7 Arendal 764:238 Arendal 764:403 Arendal 764:717 och Allmänt vatten Kommun: Göteborgs Stad Län: Västra Götaland Berörda fastigheter ägs av GHAB, Göteborgs Stad och Statens fastighetsverk. Allmänt vatten förvaltas av Kammarkollegiet. För allmän hamn finns en generell rådighet men GHAB avser att till ansökan bifoga rådighetsmedgivande från berörda fastighetsägare. 3. Planerade åtgärder och verksamhet Iordningställande av området för hamnverksamhet omfattar utfyllnad i Arendalsviken och söder och väster om Lilla Aspholmen samt muddring i delar av Älvsborgsfjorden, se Figur 1. Dessutom ingår arbeten på Lilla Aspholmen och grönområdet söder om Arken. Utfyllnad av Arendalsviken kommer att ske med förorenade muddermassor. GHAB har muddringsansvar inom Göteborgs hamnområde och underhållsmuddring görs vart 3-5 år. Sedimenten i de inre delarna av Göteborgs hamn är ofta förorenade och att kunna utnyttja dessa massor för utfyllnad ger ett mervärde för projektet eftersom kapaciteten för deponering av förorenade muddermassor i närområdet är begränsad. Muddermassorna kommer att stabiliseras för att utgöra undergrunden till den nya hamnanläggningen. En särskild utredning pågår för att finna den mest lämpliga stabiliseringsmetoden för att uppnå tillräcklig hållfasthet och fastläggning av föroreningar. 3(12)

4 Hamnanläggningen kommer att användas för lagring av lastenheter inom segmentet ro/ro (bland annat trailers och bilar) och containrar. En ny kajplats kommer att byggas och en befintlig kajplats kommer att förlängas. I Figur 1 redovisas hur hamnanläggningen avses utformas med markyta, kajer och muddringsområde. Utvecklingen av kortsjöfarten med containrar avgör den slutliga utformningen av det yttersta kajläget. I Figur 1 redovisas en godshantering som omfattar containrar där det blir aktuellt att anlägga hamnkranar. Alternativa utformningar och lokaliseringar av hamnanläggningen har studerats. 4(12)

5 Arendalshamnen Arendal 2 Älvsborgshamnen Lilla Aspholmen Utbyggnad av Älvsborgshamnen är på lång sikt och inte med i detta projekt. Stora Aspholmen Nya Älvsborgs fästning Figur 1 Huvudalternativ utformning ny hamnanläggning. Ombyggnad befintlig kajplats i öster finns med i detaljplanen med inte i tillståndsansökan då ombyggnaden kommer att ske på lång sikt. Muddring Från 10 till 11 m 5(12)

6 Vattenverksamhet GHAB kommer att ansöka om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen enligt 11 kap miljöbalken för planerade arbeten i vatten utfyllnad, muddring m.m. Arbetena omfattar att bereda mark i vattenområdena Arendalsviken och söder och väster om Lilla Aspholmen för att skapa terminalyta och anlägga kajer samt att muddra i hamnbassäng och närliggande område för att erhålla vattendjup för modernt tonnage. För översiktlig illustration, se Figur 2. Figur 2 Fotomontage över utformning ny hamnanläggning. Ombyggnad befintlig kajplats i Älvsborgshamnen, närmast Stora Aspholmen, finns med i detaljplanen med inte i tillståndsansökan då ombyggnaden kommer att ske på lång sikt. Fyllning ska i första hand göras med stabiliserade muddermassor, men även bergkross och ordinära schaktmassor kan komma att användas. Utfyllnaden kommer sannolikt att utföras etappvis. Muddermassorna som avses användas har sitt huvudsakliga ursprung från muddring i samband med projektet och underhållsmuddringar i Göteborgs hamnområde. Avsikten är att både rena och förorenade muddermassor ska kunna användas. För att snabbt öka stabiliteten hos muddermassorna kommer de att stabiliseras genom inblandning med cement m.m. enligt en beprövad metod utvecklad i Finland. Anpassning av inblandade komponenter i stabiliseringsprocessen görs för de aktuella sedimenten så att erforderlig hållfasthet erhålls. 6(12)

7 Stabiliseringen innebär att föroreningarna i muddermassorna görs immobila, vilket laktester på jämförbara stabiliserade muddermassor visar. Utredning med avseende på utlakning och lämpliga stabiliseringsmaterial kommer att genomföras för att säkerställa att stabiliseringen fungerar med hänsyn till lokala förhållanden. Proverna kommer att göras på muddermassor från aktuella muddringsområden. Hamnverksamhet GHAB kommer även att ansöka om tillstånd för hamnverksamhet i den nya hamndelen enligt 9 kap miljöbalken. För tillståndsansökan kommer användningsändamålet stödjas av att hamnanvändning styrs genom den nya detaljplan som upprättas för området. Ansökan kommer att samordnas i tiden med detaljplaneprocessen. Med den nya terminalytan fullt utnyttjad förväntas fler enheter att hanteras årligen. Idag hanteras cirka enheter i Ro/roterminalen. Verksamheten blir sannolikt kortsjöfart och kan komma att omfatta både containergods, Ro/ro-gods och kombinerade passagerar- och godstransporter med s.k. Ropax-fartyg. Utrustning på kajerna kommer att fastställas senare för att passa de fartyg och gods som blir aktuellt att hantera vid kaj och terminalytor. 4. Omgivningsförhållanden Planer Fördjupad översiktsplan för Ytterhamnsområdet har antagits av kommunfullmäktige , se Figur 3. Den har även aktualitetsförklarats i och med att kommunfullmäktige antog Översiksplan för Göteborg. Planområdet är i Göteborgs översiktsplan utpekat som riksintresseområde för kommunikation; sjöfart och hamn enligt MB 3 kap 8, riksintresset Göteborgs hamn. I Länsstyrelsens rapport om Riksintresset Göteborgs Hamn (2009:67) preciseras statens samlade riksintresseanspråk för kommunikationer och industriell produktion inom och i anslutning till Göteborgs hamn och där ingår Arendal 2. Arbetet med att upprätta en ny detaljplan pågår inom Stadsbyggnadskontoret. Detaljplanen behandlar konferensanläggningen Arken och land- och vattenområdet söder därom. 7(12)

8 Figur 3 Kartutdrag ur fördjupad översiktsplan för Ytterhamnsområdet Befintliga förhållanden Omkringliggande bostäder och verksamheter I arbetsområdet närhet österut finns hamnverksamheten i Älvsborgshamnen med godshantering och lastning och lossning av ro/ro-fartyg. Direkt väster om finns hamnverksamheten i Arendal med godshantering och lastning och lossning av ro/ro-fartyg samt viss trafik med kryssningsfartyg. Västerut finns också industrier och kontor i det gamla varvsområdet. Ca m norr om arbetsområdet finns konferens- och hotellanläggningen Arken. Hotellet har 149 rum och 246 bäddar. Ca 700 m sydost om arbetsområdet finns Nya Älvsborgs fästning som, framför allt under sommarhalvåret, har aktiviteter med många besökare. Närmaste bostadshus finns i Långedrag på ca 2,5 km avstånd. Fritidshusen på Skeppstadsholmen ligger också på ca 2,5 km avstånd. På Lilla Aspholmen i arbetsområdet finns ett 10-tal byggnader för enklare fritidsvistelse. En karta med omkringliggande hus och verksamheter finns i Figur 4. 8(12)

9 Industrier i Arendal Arken Fritidshus på Skeppstadsholmen Älvsborgshamnen Arbetsområde Älvsborgs fästning Bostadshus i Långedrag Figur 4 Omkringliggande bostäder och verksamheter Naturmiljö Lilla Aspholmen tillsammans med Stora Aspholmen och i viss mån Älvsborgs fästning tillhör ett område med oexploaterad natur inom Göteborgs hamn. Värdena i området på land är störst på stora Aspholmen medan de marinbiologiska värdena är som störst i grundområdena kring Lilla Aspholmen där ålgräsängar finns, se Figur 5. Figur 5 Utbredning av ålgräsängar i närområdet 9(12)

10 Kulturmiljö och landskapsbild Kulturmiljövärden i närområdet och projektets skador på dessa värden har bland annat beskrivits i rapporter av Bohusläns museum. En av dess rapporter är en fördjupad studie av kulturhistoriska lämningar vid Lilla Aspholmen och omkringliggande vattenområden som genomförts år Fornlämningar och riksintresset för kulturmiljövården finns redovisas i Figur 6. Figur 6 Befintlig kulturmiljön inom och omkring det aktuella området 10(12)

11 5. Förutsedd miljöpåverkan I MKB:n för vattenverksamhet kommer följande aspekter särskilt beaktas: Naturmiljön, exempelvis ålgräsängar Utlakning av föroreningar i samband med stabilisering av muddermassor Kulturmiljö riksintresset Friluftslivet inkl. fiske När det gäller konsekvenser av tillkommande hamnverksamhet kommer följande att särskilt beaktas: luftföroreningar buller Förslag till innehållsförteckning för MKB bifogas detta underlag. 6. Utförda eller påbörjade undersökningar Utredningar som utfördes i samband med den fördjupade översiktsplanen för ytterhamnarna ska användas som underlag för att ställa samman MKB:n. Dessutom har utredningar för detaljplanen gjorts. Undersökningar avseende hantering av muddermassor och åtgärder för att kompensera förlusten av ålgräsängar pågår. Utförda och påbörjade utredningar: Rubricering Dat. Anm. FÖP Ytterhamnsområdet Antagen av KF Beskrivning och analys av landskapsbilder, Älvsborg-Arendal Nov 2000 Bilaga B i FÖP Kulturhistorisk MKB, Nya Älvsborgs fästn. Rapport Bilaga D i FÖP 1999:28 Besk. av naturmiljön 1999 Bilaga E i FÖP Bedömning av utbyggnadsvarianter för RoRo Nov 2001 Bilaga J i FÖP Samhällsekonomisk bedömning av 2003 Bilaga K i FÖP utredningsalternativ för RoRo Naturvårdsutlåtande - Arendal Bilaga O i FÖP 11(12)

12 Generalplan för Göteborgs hamn 2008 Precisering av riksintresset Göteborgs hamn Rapport 2009:67 Inventering och bedömning av miljökonsekvenser för större vattensalamander Kulturvärden och kulturmiljö kring Lilla Aspholmen och Arken konferenscenter 2012 Rapport 2009:32 PM logistik mars 2009 PM hydrogeologi oktober 2009 Geoteknisk utredning Geoteknisk utredning, komplettering Markundersökning inkl. havsbotten Marinbiologisk utredning Fartygssimulering 2010 Förtöjningssimulering 2011 Arkeologisk förundersökning Bullerutredning Rapport 2008: och 2012 Bullerutredning tillståndsvillkor 2012 Samrådsförslag för detaljplan inkl. plan-mkb 2009 Trafikutredning Trafikkontorets simulering och utformning av korsningar Oljevägen/Nordatlanten/ Arendals allé Stabilisering av muddermassor 2007 och 2012 Förslag till marin kompensation (12)

Samråd Malmporten i Luleå

Samråd Malmporten i Luleå c:\users\mbhmvg\documents\luleå farled\protokoll_lst_kommunen_20141112.docx Samråd Malmporten i Luleå Plats: Luleå Datum: 2014-11-12 Lokal: Luleå Hamn, Strömören Tid: 09:00 11:00 Närvarande projektgruppen:

Läs mer

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR. 3.1 Riksväg 68

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR. 3.1 Riksväg 68 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR 3.1 Riksväg 68 Av alternativen från förstudien har tre korridorer valts att gå vidare att studeras närmare i den fortsatta planeringsprocessen. Alternativen Genom Fors

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

2009-06-08 Samrådsunderlag

2009-06-08 Samrådsunderlag Vårt datum Vår beteckning 2009-06-08 Samrådsunderlag Tjänsteställe/handläggare Thomas Örnberg 0123-191 00 thomas.ornberg@valdemarsvik.se Valdemarsviks kommun Miljöprojekt Valdemarsviken KOMPLETTERANDE

Läs mer

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Godkänt av BN 2007-11-26 255 PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Maj 2007, kompletterat i november 2007 1(5) Planprogram UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL I INSJÖN

Läs mer

Innan bristerna i materialet är åtgärdade anser vi inte att MKB:n kan godkännas som underlag inom detaljplaneprocessen.

Innan bristerna i materialet är åtgärdade anser vi inte att MKB:n kan godkännas som underlag inom detaljplaneprocessen. Stockholm, 9 december 2008 Till Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens expedition 149 81 Nynäshamn Synpunkter på utställd detaljplan och tillhörande miljökonsekvensbeskrivning för Norvik, Stockholm-Nynäshamns

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför tillståndsprövningen av den planerade utbyggnaden av Klintehamns hamn

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför tillståndsprövningen av den planerade utbyggnaden av Klintehamns hamn 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2011-05-10 Dnr NV-04703-11 Region Gotland Hamnavdelningen 621 81 VISBY Samråd enligt 6 kap. miljöbalken inför tillståndsprövningen av den planerade

Läs mer

Väg 46 Cirkulationsplats vid Ålleberg center

Väg 46 Cirkulationsplats vid Ålleberg center SAMRÅDSUNDERLAG Väg 46 Cirkulationsplats vid Ålleberg center Falköpings kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2013-12-13 Projektnummer: 138960 Dokumenttitel: Samrådsunderlag, Väg 46, Cirkulationsplats

Läs mer

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Naturskyddsföreningen Norrköping 1 maj 2016 Djurparkens utveckling Från början var Kolmårdens Djurpark en lugn anläggning som visade djur och hade

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, Håbo kommun, Uppsala län UTSTÄLLNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer

Kulturvärden och kulturmiljö kring Lilla Aspholmen och Arken konferenscenter

Kulturvärden och kulturmiljö kring Lilla Aspholmen och Arken konferenscenter Kulturvärden och kulturmiljö kring Lilla Aspholmen och Arken konferenscenter Bilaga till miljökonsekvensbeskrivning Mattias Öbrink Bohusläns museum Rapport 2009:32 Kulturvärden och kulturmiljö kring Lilla

Läs mer

Detaljplan för VERKSTADEN 18 m.fl. fastigheter Nytt färjetrafikområde vid Månskensviken, Södra hamnområdet Centralorten, Oskarshamns Kommun

Detaljplan för VERKSTADEN 18 m.fl. fastigheter Nytt färjetrafikområde vid Månskensviken, Södra hamnområdet Centralorten, Oskarshamns Kommun Detaljplan för VERKSTADEN 18 m.fl. fastigheter Nytt färjetrafikområde vid Månskensviken, Södra hamnområdet Centralorten, Oskarshamns Kommun Planbeskrivning Handlingar Syfte Läge Areal Detaljplanen omfattar

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-18 1(4) RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL Inledning Mölndals stads riktlinjer för exploateringsavtal beskriver vilka riktlinjer och

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Program GODKÄNNANDEHANDLING. Programmets bakgrund och syfte 1(8) tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3

Program GODKÄNNANDEHANDLING. Programmets bakgrund och syfte 1(8) tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3 1(8) Program tillhörande detaljplanen för fastigheten Kvarntorp 7:3 med närområde inom Åby i Norrköpings kommun 214 den 20 september 2012 Programmets bakgrund och syfte Programmets syfte är att studera

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

DEL AV UTTERBYN 1:193 (SAHLSTRÖMSGÅRDEN) PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DEL AV UTTERBYN 1:193 (SAHLSTRÖMSGÅRDEN) PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN Uppdragsnr: 10109847 1 (7) DETALJPLAN FÖR DEL AV UTTERBYN 1:193 (SAHLSTRÖMSGÅRDEN) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

S A M R Å D S H A N D L I N G

S A M R Å D S H A N D L I N G 1(5) S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för Växthuset 18 m fl Falkenbergs kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2004-03-16 1 INLEDNING Detaljplanearbetet syftar till att ompröva den nuvarande markanvändningen

Läs mer

Samrådsunderlag, myndigheter. Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117

Samrådsunderlag, myndigheter. Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117 RGS 90 Sverige AB 813-139 Samrådsunderlag, myndigheter Tidsbegränsat ändringstillstånd för år 2015, RGS 90 Göteborg, Arendal 12:117 1 Bakgrund 1.1 Ansökan om nytt miljötillstånd RGS 90 Sverige AB (RGS

Läs mer

Båtplatsutredning 2011

Båtplatsutredning 2011 1(9) Danderyds kommun 2011-12-28, rev 2012-02-17 Tekniska kontoret Båtplatsutredning 2011 Inventering av hamnar och kartläggning av möjliga utbyggnader av nya båtplatser i Danderyd 2(9) Bakgrund Danderyds

Läs mer

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Göran Bardun, kommunekolog KOMPLETTERANDE MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Sparvvägen,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Backsippan 16-19, Gideonsberg, Västerås. Byggnadsnämnden

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Backsippan 16-19, Gideonsberg, Västerås. Byggnadsnämnden 2012-11-20 Dnr 2012/31-BN 213 Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 Byggnadsnämnden Detaljplan för Backsippan 16-19, Gideonsberg, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att komplettera

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 10 kv-ledning mellan Fåglum och Bajaregården, Essunga kommun, Västra Götalands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen December

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

Områdesbestämmelser för området vid Lovö kyrka, Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2004.26.213

Områdesbestämmelser för området vid Lovö kyrka, Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2004.26.213 1(7) Områdesbestämmelser för området vid Lovö kyrka, Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2004.26.213 BESKRIVNING Karta med bestämmelser Beskrivning (denna handling) PLANENS SYFTE Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Enskede-Terrassen, del av Gamla Enskede 1:2 vid Sockenvägen i stadsdelen Gamla Enskede, S-Dp 2012-15331

Planbeskrivning Detaljplan för Enskede-Terrassen, del av Gamla Enskede 1:2 vid Sockenvägen i stadsdelen Gamla Enskede, S-Dp 2012-15331 STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN DNR 2012-15331 Suzanna Tsygankova 2013-08-26 Tfn 08-508 275 68 1(14) Laga kraft 2013-11-20 Planbeskrivning Detaljplan för Enskede-Terrassen, del av Gamla Enskede 1:2

Läs mer

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng.

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng. 1/6 1/6 2/6 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2012-11-02 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning har till uppgift att redovisa de organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Sida 1 av 7 Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Grundkarta (ingår i plankarta) daterad 2006-02-09 Fastighetsförteckning daterad

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232 STADSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING PLANAVDELNINGEN Tony Andersson 2015-05-29 REV 2015-09-25 Tfn 08-508 27 318 1(11) Laga kraft 2015-11-23 Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm

Läs mer

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Detaljplan för Antagandehandling Antagen av Miljö- och Byggnämnden 2001-03-19 Sotenäs kommun, 2004-04-22. Justerad 2004-04-22 Laga kraft 2006-12-07. PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Kungshamn, Sotenäs kommun PLANBESKRIVNING

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Foto Olle Ljungdahl PLANPROGRAM. För bostadsområde inom del av fastigheten Vångsgärde s:3 söder Lisselhed i Orsa kommun

SAMRÅDSHANDLING. Foto Olle Ljungdahl PLANPROGRAM. För bostadsområde inom del av fastigheten Vångsgärde s:3 söder Lisselhed i Orsa kommun SAMRÅDSHANDLING Foto Olle Ljungdahl PLANPROGRAM För bostadsområde inom del av fastigheten Vångsgärde s:3 söder Lisselhed i Orsa kommun April 2008 Planprogram för bostadsområde inom del av fastigheten Vångsgärde

Läs mer

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR SAMRÅDSUNDERLAG Framställd för: Myndigheter, enskilda och organisationer Uppdragsnummer: 1270389 Innehållsförteckning ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 1 1.0

Läs mer

Detaljplan för Gällö samhälle

Detaljplan för Gällö samhälle Bräcke kommun, Jämtlands län Upprättad 2014-08-29 Samråd 2015-04-16 Granskning Antagen Laga kraft.. Planförfattare: Ulf Alexandersson Stadsarkitekt PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta

Läs mer

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga ARBETSPLAN 2012-07-03 1C140004.docx Granskare Godkänd av Ort Datum Susanna Sandelius Peter Fors Uppsala 2012-07-03 Objektnamn Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga Entreprenadnummer Entreprenadnamn Beskrivning

Läs mer

M I L J Ö REDOVISNING

M I L J Ö REDOVISNING Miljö & Stadsbyggnad Dnr KFKS 496/2003 214 Projektnr 9174 M I L J Ö REDOVISNING Detaljplan för del av Sicklaön 37:41, Finnboda pirar, Nacka kommun Upprättad på Planenheten i november 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden 3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden Detta kapitel redovisar, med utgångspunkt i förutsättningsanalysen och de remissvar som inkommit, hur avgränsningskriterierna tagits fram och motiverats.

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖMSTAD 3:13 M FL, STRÖMSVATTNETS NORRA STRAND ANTAGANDEHANDLING STRÖMSTADS KOMMUN GÖTEBORGS OCH BOHUS LÄN

DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖMSTAD 3:13 M FL, STRÖMSVATTNETS NORRA STRAND ANTAGANDEHANDLING STRÖMSTADS KOMMUN GÖTEBORGS OCH BOHUS LÄN ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖMSTAD 3:13 M FL, STRÖMSVATTNETS NORRA STRAND STRÖMSTADS KOMMUN GÖTEBORGS OCH BOHUS LÄN Upprättad av Gränsland Arkitektkontor 1997-06-15 ANTAGEN AV KF 1997-12-18

Läs mer

Start-PM. 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439. Kommunstyrelsen

Start-PM. 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439. Kommunstyrelsen 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439 Kommunstyrelsen Start-PM Fråga om detaljplaneändring Nyckelviksskolan, fastigheterna Björkskogen 10 och Frigga 1, stadsdelen Hersby Ärendet Nyckelviksskolan, som bedriver utbildningar

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheten Anderssvedja 2:41 i Roslagsbro församling Dnr 06.101 91.214 Ks 07-42 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

Tidigt samråd: Vindkraft i Falskog

Tidigt samråd: Vindkraft i Falskog Tidigt samråd: Vindkraft i Falskog 2009-10-28, Rångedala församlingshem Närvarande Lena Niklasson (LN), Länsstyrelsen (Lst) Magnus Nårdal (MN), Länsstyrelsen (Lst) Martin Bertilsson (MB), Miljökontoret

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 01634/203 FASTIGHETEN VASATORP 1:6 HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ägaren till Vasatorps gård inkom den 25 oktober 2013 (reviderad ansökan inkom den 15 januari 2014) med ansökan

Läs mer

Område vid Mobergs väg, etapp 1 Källby tätort, Götene kommun DETALJPLAN. Antagandehandling. s:5

Område vid Mobergs väg, etapp 1 Källby tätort, Götene kommun DETALJPLAN. Antagandehandling. s:5 2:13 2 Antagandehandling HANDLINGAR! lanbeskrivning! Genomförandebeskrivning! Samrådsredogörelse! Utlåtande! lankarta med bestämmelser Bilaga " Fastighetsförteckning Underlagsmaterial y 1:41 1:30 1:17

Läs mer

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås Elisabeth Lindblad 021-39 15 09 DP 1660 2010-02-16 Dnr 07:10058-BN 540 Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

DETALJPLAN FÖR ELESHULT 6:1 OCH 6:2 (NYHAMNSSKOLAN),

DETALJPLAN FÖR ELESHULT 6:1 OCH 6:2 (NYHAMNSSKOLAN), KS/2013/502 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR (NYHAMNSSKOLAN), HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING, 2013-10-14 FÖRORD OM DETALJPLAN OCH TILLÄGG TILL DETALJPLAN En detaljplan består av en

Läs mer

Anmälan muddring i Hårte Fiskehamn

Anmälan muddring i Hårte Fiskehamn Anmälan muddring i Hårte Fiskehamn 2013-04-14 Hårte fiskehamnsförening upa /Staffan Berg, ordförande Anmälan vattenverksamhet Reviderad 2012-04-05 Länsstyrelsen i Gävleborgs län 801 70 Gävle Anmälan, muddring

Läs mer

PROTOKOLL (2003-01-10) MB-information med fackliga organisationer 2003-01-09

PROTOKOLL (2003-01-10) MB-information med fackliga organisationer 2003-01-09 $ GÖTEBORGS HAJ\IN AB PROTOKOLL (2003-01-10) MB-information med fackliga organisationer 2003-01-09 1 Ärende: Information angående Containerterminal 2005 Plats: HK, konferensrum Halifax Närvarande: Jag

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING

DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING Upprättad av Arkitekt Lars Jansson AB den 22 november 2006 Reviderad den 6 september 2007 samt den 17 april

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten VÄNGSJÖBERG 9:1 och del av 7:15 och 7:21 i Gottröra församling Dnr

Läs mer

Namn/Företag. Postnummer och ort. Fastighetsägare Entreprenör Konsult/ombud Arrendator. Fastighetsägare (om annan än sökande)

Namn/Företag. Postnummer och ort. Fastighetsägare Entreprenör Konsult/ombud Arrendator. Fastighetsägare (om annan än sökande) HUSBEHOVSTÄKT Anmälan om samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken 1(3) Ankomststämpel: Sökande Namn/Företag Tel. Postadress Mobiltel. Postnummer och ort Fax Sökanden är Fastighetsägare Entreprenör Konsult/ombud

Läs mer

R E V I D E R I N G S U T S T Ä L L N I N G

R E V I D E R I N G S U T S T Ä L L N I N G 1(5) R E V I D E R I N G S U T S T Ä L L N I N G Detaljplan för del av Skrea 5:3 m fl (Hansagårds Camping) Skrea församling Falkenbergs kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2009-06-16 Reviderad 2009-12-15,

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203

Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund. 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Detaljplan för del av fastigheten Helenelund 7:5, vid Skogstorpsvägen, Helenelund 665 Laga kraft 2015-10-20 Dnr 2008/415 KS 203 Innehållsförteckning Planbeskrivning HANDLINGAR 1 BAKGRUND OCH SYFTE 1 TIDIGARE

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

PBL kunskapsbanken 2013-06-25

PBL kunskapsbanken 2013-06-25 PBL kunskapsbanken PBL kunskapsbanken enbart om detaljplaner Nerladdat av TUNAFORSNYTT tunaforsnytt.se från Boverket http://www.boverket.se/vagledningar/pbl-kunskapsbanken/skapa-pdf/ 2013-06-25 Innehåll

Läs mer

Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun

Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun 1(6) Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun Handlingar Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser Fastighetsförteckning Handelsutredning (finns tillgänglig

Läs mer

Buller vid Burlövs egna hem

Buller vid Burlövs egna hem Rapport:2013:73 / Version: 1.0 Buller vid Burlövs egna hem Burlövs kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Burlövs egna hem Burlövs kommun Serie nr: 2013:73 Projektnr: 13141 Författare: Lovisa Indebetou

Läs mer

INFORMATION OM HUR MAN SÖKER TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET ENLIGT 11 KAP. MILJÖBALKEN

INFORMATION OM HUR MAN SÖKER TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET ENLIGT 11 KAP. MILJÖBALKEN INFORMATION OM HUR MAN SÖKER TILLSTÅND FÖR VATTENVERKSAMHET ENLIGT 11 KAP. MILJÖBALKEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 2 Översikt över tillståndsprocessens olika steg... 2 1. Samråd... 2 2. Upprättande

Läs mer

DOM 2015-03-26 Stockholm

DOM 2015-03-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2015-03-26 Stockholm Mål nr M 9443-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-10-02 i mål nr M 180-14,

Läs mer

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3 Dnr: SBK 2009/167 Copyright BLOM Pictometry Planbeskrivning Detaljplan för del av Malmudden Svartholmen 3 Luleå kommun Norrbottens län Samrådshandling 2012-01 1 Innehåll Handlingar 3 Planens syfte och

Läs mer

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha.

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha. Granskningshandling Dnr: BN 2014/12 215 Ändring 2 av del av detaljplan S 35 för Stranden 19:7 i Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING januari 2015 Handlingar Planbeskrivning (denna handling), januari

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN OMBYGGNAD DELSTRÄCKA AV 40 KV LEDNING VID NYTT PLANOMRÅDE VÄG E20 KRISTINEHOLM - BÄLINGE OCH VERKSAMHETER I ALINGSÅS KOMMUN VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 2015-05-20 Denna

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm FSK01 Tpl Kungens kurva Ansökan Dispensansökan Gömmarens naturreservat 2016-03-11 Naturreservat och Strandskydd BYGGHANDLING Dispensansökan Gömmarens naturreservat motfyllning_strandskydd Objektnamn E4

Läs mer

Process Guide Rensmuddring

Process Guide Rensmuddring COPENHAGEN MALMÖ PORT AB Process Guide Rensmuddring Myndighetsgodkännande i Sveriges Hamnar 2013-07-04 Innehåll 1. Generellt om beslutsordning... 1 2. Rensmuddring... 1 3. Utfyllnad av muddermassor på

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

Detaljplan för Iggesund 14:294 m.fl. (Holmen Timber) i Iggesund, Hudiksvalls kommun, Gävleborgs län

Detaljplan för Iggesund 14:294 m.fl. (Holmen Timber) i Iggesund, Hudiksvalls kommun, Gävleborgs län Granskningshandling 1 (12) 2013-11-22 Dnr PLAN.2008.10 Planbeskrivning Detaljplan för Iggesund 14:294 m.fl. (Holmen Timber) i Iggesund, Hudiksvalls kommun, Gävleborgs län Handlingar Plankarta med bestämmelser

Läs mer

PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för Munkeby 1.63 m.fl. i Uddevalla kommun.

PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för Munkeby 1.63 m.fl. i Uddevalla kommun. Sid 1/ 5 REGISTRERINGSDATUM Antagandedatum: 2012-04-19 Lagakraftdatum: 2012-12-19 Arkivnr: DR 108 ANTAGANDEHANDLING Upprättad 2011.12.13 Reviderad 2012.04.19 Bilaga till Geoteknisk utredning avseende PM

Läs mer

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN LYSEKILSKOMMUN REGISTRATUREN 2015-09- ns Läs Lysekils kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten 453 80 Lysekil E-post: registrator@lysekil.se YTTRANDEÖVER GRANSKNINGSHANDLINGAR Skaftö Fiskebäck

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541 Planutskottet Start-PM Detaljplan för Västra Bosön Ärendet Idag finns områdesbestämmelser som omfattar Västra Bosön. Bestämmelsernas syfte är att bevara den kulturhistoriskt

Läs mer

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015 E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet Samråd December 2014 januari 2015 Vägplan ger markåtkomst för vägen Planläggning Åtgärdsval Utredningsarbete VAR ska den nya vägen gå och HUR ska den utformas

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-1059 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Kartan visar planområdets utbredningsområde. Detaljplan för Montören 9 Stuvsta-Snättringe

Läs mer

Välkomna till samråd och sakägarsammanträde!

Välkomna till samråd och sakägarsammanträde! E22 Linderöd - Vä E22 Förbi Linderöd Anders Stjernström E22 Sätaröd-Vä Kerstin Åklundh Samråd & Sakägarsammanträde Välkomna till samråd och sakägarsammanträde! 17 april 2012 19 april 2012 24 april 2012

Läs mer

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser.

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser. Antagandehandling 2010-12-06 Dnr 2009/2094 Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 (Kärleksudden) Mullsjö Mullsjö kommun Godkännande: 2010-10-26, 77, BN Antagande: 2010-12-21, 152, KF Laga kraft: 2011-07-21

Läs mer

Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet

Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet Samråd 22 november 2012 Patrik Fridh, projektledare Dagordning Presentation Bakgrund Ny bro över Göta älv; förslag och konsekvenser Prövningsprocesser

Läs mer

Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo

Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo Ramböll Sverige AB Borås Stad Förstudie väg 42 förbifart Sjöbo Göteborg 2008 03 11, rev 2008 08 11 Borås Stad Datum 2008 03 11, rev 2008 08 11 Uppdragsnummer Utgåva/Status Slutrapport Peter Johansson Staffan

Läs mer

Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands län

Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands län Miljö- och Stadsbyggnadsförvaltningen Ulrika Ljung, 0550-88543 ulrika.ljung@kristinehamn.se Sida Antagandehandling 1(9) Datum 2007-10-17 Detaljplan för Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-03-17, rev 2010-07-01 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-03-17, rev 2010-07-01 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-03-17, rev 2010-07-01 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:28 Detaljplan för fastigheterna Väddö-Tomta 2:91-132 och del av 20:1 i Väddö församling Dnr 09-10207.214 Ks

Läs mer

PRISLISTA TRELLEBORGS HAMN

PRISLISTA TRELLEBORGS HAMN PRISLISTA TRELLEBORGS HAMN Gäller från och med 2016-01-01 och tillsvidare. Samtliga priser är angivna i SEK och är exklusive svensk mervärdesskatt. INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. Fartygshamnavgifter... 2 B. Varuhamnavgifter...

Läs mer

DETALJPLAN för del av BYN 1:4 "SÅNGHUSVALLEN 1" Ås, Krokoms kommun

DETALJPLAN för del av BYN 1:4 SÅNGHUSVALLEN 1 Ås, Krokoms kommun DETALJPLAN för del av BYN 1:4 "SÅNGHUSVALLEN 1" Ås, Krokoms kommun BESKRIVNING AV PLANEN OCH DESS MILJÖKONSEKVENSER 1 PLANHANDLINGAR Planhandlingarna består av denna beskrivning med bl.a. redovisning av

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET

STADSBYGGNADSKONTORET Antagandehandling DNR BTN 2006/0554-214:S Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 Laga kraft, regeringsbeslut 2006-06-26 Ko Detaljplan för Särskilt boende, seniorboende & kolonilotter vid Ragvaldsbo

Läs mer

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den Inledning Denna PM är framtagen av Länsstyrelsen i Jönköpings län i samverkan med Länsstyrelsen i Östergötlands län, Naturvårdsverket, Boverket

Läs mer

Att söka tillstånd. 2. Samråd

Att söka tillstånd. 2. Samråd Bilaga 1 Att söka tillstånd Arbete pågår inom MPD-nätverket med att ta fram en länsstyrelsegemensam informationsbroschyr Att söka tillstånd. Miljösamverkan Sveriges projekt Samråd enligt 6 kap. miljöbalken

Läs mer

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Samrådsunderlag inför prövning enligt miljöbalken Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Hur går tillståndsprocessen

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

- plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning

- plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning VAXHOLMS STAD 2008-09-24 Detaljplan för Vega 10 och 11 Vaxholms stad, Stockholms län Dp 351 Planbeskrivning Handlingar - plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning

Läs mer