68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68)"

Transkript

1 Instruktion Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter, Enheten för marknad och regelverk på transportområdet Niklas da Silva :e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68)

2 1. Aktuellt möte IMO/TCC 68 sammanträder i London den juni Sverige representeras av Helén Johansson, Transportstyrelsen. 1.1 Syftet med behandlingen/aktuella frågeställningar Internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (TC) är den huvudkommitté inom IMO som arbetar med genomförandet av de tekniska samarbetsprojekten. De tekniska samarbetsprojekten syftar till att höja kompetensen hos utvecklingsstaterna för att säkerställa en fullgod implementering av det maritima regelverket. Samarbetsprojekten genomförs inom ramen för Integrated Technical Cooperation Programme (ITCP), vilket består av både regionala och globala program. ITCP finansieras huvudsakligen genom IMO:s Technical Co-operation Fund (TC-fonden) TC-kommittén sammanträder årligen. På agendan står bland annat granskning och uppföljning av planerade och genomförda samarbetsprogram samt fördelning av medel från TC-fonden till kommande projekt. 1.2 Förhandlingsläget Det är främst information som presenteras på mötet. 1.3 Handlingslinje för aktuellt möte Generellt är Sverige positiva till det som föreslås. Majoriteten av dokumenten innehåller endast information. SE ska följa de ståndpunkter som anges under respektive agendapunkt nedan. 2. Rättslig grund/beslutsförfarande Beslut inom IMO fattas med stöd i IMO-konventionen och Rules of Procedure för respektive kommitté. Varje konvention anger vad som gäller för antagande av ändringar. Inom IMO fattas beslut i regel genom konsensus (ej detsamma som enhällighet, men minoriteten accepterar majoritetens vilja). Som huvudregel fattas beslut formellt med enkel majoritet. Konventionsändringar antas enligt reglerna i aktuell konvention. Varje stat har en röst. IGO:s och NGO:s har inte rösträtt. 2 (16)

3 3. Prioriteringsgrad (hög, medel, låg) Låg. 4. Svensk målsättning för det slutliga förhandlingsresultatet Att hålla sig uppdaterad om vad som sker inom området för tekniskt bistånd. Att TC kan arbeta vidare med frågorna enligt plan. 5. Påverkansarbete Ej aktuellt. 6. Svenska ståndpunkter Svenska ståndpunkter redovisas under respektive dagordningspunkt nedan. Övergripande ståndpunkter som Sverige alltid ska bevaka och verka för i de internationella förhandlingarna: målstyrda, teknikneutrala och riskbaserade regler, standardiserad tillämpning av regelverket, regelförenkling och att så långt som möjligt minska de administrativa bördorna, särskilt för små- och medelstora företag, öppenhet, inklusive värnande av den svenska offentlighetsprincipen, hållbarhet - ekonomiskt, socialt såväl som miljömässigt, jämställdhet. 1) Adoption of the Agenda Sammanfattning/analys: I dokument 68/1 och 68/1/Rev.1 presenteras ett utkast till dagordning inför mötet. Svensk ståndpunkt: Dagordningen kan godkännas. 2) Work of other bodies and organizations Sammanfattning/analys: I dokument 68/2 presenteras utfallet från IMO:s råd, generalförsamling samt andra kommittéer som påverkar TC-kommitténs arbete. Följande kan särskilt noteras: MSC 98 gjorde bedömningen att det inte fanns något behov av kapacitethöjande effekter kopplade till ändringarna av bindande instrument och nya outputs som godkändes av MSC (16)

4 MEPC 71 godkände de tematiska prioriteringarna för ITCP för som har bäring på MEPC. Rådet 118 godkände allokeringen och användandet av 5,361,162 pund och 4,638,839 pund för att stödja ITCP under 2018 respektive A 30 antog den nya strategiska planen, A.1110(30). A 30 antog även: - resolution A.1126(30) om kopplingen mellan TC:s arbete och agenda resolution A.1127(30) om principer för ITCP som stödjer agenda resolution A.1128(30) om finansiering av partnerskaps-arrangemang för ett effektivt och hållbart ITCP. TS 68 ombeds att notera informationen. 3) Integrated technical Cooperation Programme: Annual report for 2017 Sammanfattning/analys: Dokumentet 68/3 innehåller rapporten över de tekniska samarbetsprojekt som genomförts inom ramen för ITCP under Dokument 68/3/Add.1 innehåller en översikt över hur de finansiella medlen använts. ITCP:s aktiviteter under 2017 omfattar ett brett spektrum av ämnesområden inom sjöfartsdiscipliner som säkerhet, förenkling, lagstiftning och marina miljöskyddet och hållbarhet. 215 aktiviteter genomfördes av totalt 258 programmerade aktiviteter för Ingående information lämnas kring vilka uppdrag som genomförts i vilka regioner. Som tidigare år är det främst Afrika som mottagit tekniskt bistånd. Ingående information lämnas även kring de globala programmen. För svenskt vidkommande kan ett antal program som behandlar aktiviteter inom WMU noteras. ITCP:s beräknade budget för 2017 års aktiviteter uppgick till 16,4 miljoner USD, men de faktiska utgifterna under året uppgick till 13,8 miljoner USD, vilket är samma siffra som för Utgifterna delas mellan globala program (49 %) och regionala program (51 %). Drygt hälften av fondmedlen, 7,1 miljoner USD, kommer från TC-fonden följt av EU som bidrog med 2,4 4 (16)

5 miljoner USD. Djibouti Code of Conduct Trust Fund bidrog med 1,7 miljoner USD. De återstående 5,2 miljonerna kommer från 19 olika givare. Under 2017 var det Afrika och Asien som var de största mottagarna av fondmedel med 17 % respektive 10 % av de totala utgifterna. I jämförelse med 2016 kan en minskning av utgifterna för Afrika och Asien konstateras medan de ökat något Latinamerika. Dokument 68/INF.2 innehåller information från Colombia med resultat från seminarier om implementeringen av SAR-planen. Svensk ståndpunkt: SE noterar informationen 4) Sustainable financing of the Integrated Technical Cooperation Programme (a) Long-term resource mobilization strategy Sammanfattning/analys: I dokument 68/4(a) presenterar sekretariatet ett utkast på en långsiktig resource mobilization strategy. Syftet med den nya strategin är att ha en mer proaktiv approach för att generera nya källor för finansiering till ITCP. För att få fler donatorer lyfter sekretariatet fram att IMO måste motivera och uppmuntra stater till att bli aktiva parter i den övergripande mobiliseringen av finansiella resurser. Syftet är att stater ska prioritera TCarbetet i sina nationella planer. För att stödja det här arbetet kommer även andra åtgärder att utföras. Bland annat så håller man på att designa om modulen för Country Maritime Profiles (CMP) i GISIS så att den ska får större fokus på implementeringen av TC-aktiviteter. Ett forum kommer att upprättas för utbyte av best practices mellan alla aktörer inom sjöfarten. Av dokumentet framgår även att det är viktigt att jobba med förbättrad planering och implementering av TC-aktiviteterna samt en stärkt kommunikation. Sekretariatet arbetar även med att ta fram en strategi för att utvärdera och ändra TC-aktiviteter. I dokument 68/INF.12 återfinns en presentation som sekretariatet använde på IMO den 9 maj 2018 om Resource Mobilization Strategy for IMO s TC activities. Svensk ståndpunkt: Det är av stor vikt att TC får in nya donatorer för att arbetet ska kunna fortsätta. En strategi för hur det arbetet ska gå till är nödvändig. SE kan stödja att strategin antas. 5 (16)

6 (b) Analysis of the viability of introducing an access fee to GISIS data Sammanfattning/analys: På TC 67 föreslog Vanuatu (67/4/(c)/1) ett sätt att fylla på TC-fonden, genom att öppna upp för försäljning av information från GISIS till allmänheten. Sekretariatet fick i uppdrag att undersöka förslaget ur ett säkerhetsperspektiv, legalt perspektiv och ur ett kostnadsperspektiv. De skulle även analysera den eventuella målgruppen för en sådan modell. De fick i uppdrag att presentera sina resultat till TC 68. I dokument 68/4/(b) presenterar sekretariatet de undersökningar och slutsatser som de gjort gällande förslaget. Av dokumentet framkommer att sekretariatet håller på att implementera ett program för Review of IMO Data and Knowledge Management and the development of an IMO Framework, där man tittat på befintliga datasystem, framförallt GISIS, gällande insamling av data. Eventuellt kommer ett koordineringsansvar att utses inom sekretariatet för att ha översyn och hantera GISIS-relaterade ärenden. Ett sådant forum skulle i ett senare skede kunna titta på bland annat Vanuatus förslag. Ur ett policy- och finansiellt perspektiv skulle IMO behöva veta vilka moduler i GISIS som skulle kunna vara aktuella för en avgift. Sekretariatet drar slutsatsen att det finns juridiskt svåra problem som skulle behöva lösas för att den här datan skulle kunna säljas. De lyfter även fram att ett sådant system skulle behöva lita väldigt mycket på att den data som medlemsstaterna lämnar in är av hög kvalitet. Att data säljs, skulle även kunna bli ett incitament för medlemsstater att inte rapportera in sin information. Sekretariatet drar slutsatsen att det vore bra om man avvaktar med denna diskussion tills man har slutsatserna från Review of IMO Data and Knowledge Management and the development of an IMO Framework och hur GISIS ska utvecklas. Svensk ståndpunkt: SE noterar informationen och kan stödja att sekretariatet avvaktar med att undersöka Vanuatus förslag vidare. (c) Financial contribution to the Integrated Tachnical Cooperation Programme 6 (16)

7 Sammanfattning/analys: I dokument 68/4(c) presenterar sekretariatet en sammanfattning över de nya avtalen med donatorer som har upprättats sedan 1 juni IMO har upprättat 10 nya avtal för donationer som totalt uppgår till USD. De nya avtalen omfattar Belgien, Kanada, Malaysia, Nederländerna, Norge (tre stycken), Saudiarabien och the United nations Environment Programme (UNEP). 5) The 2030 Agenda for Sustainable Development (a) Maritime transport policy development Sammanfattning/analys: Dokument 68/5(a) innehåller information om det arbete som utförs av sekretariatet för att förbättra stödet till medlemsstaterna i utvecklingen av National Maritime Transport Policies (NMTP). Inför TC-kommitténs 66:e möte tog sekretariatet i samarbete med World Maritime University (WMU) fram ett utbildningspaket bestående av en tredagars-workshop för regeringstjänstemän och annan personal som arbetar med att ta fram en NMTP samt ett endagars-seminarium för seniora tjänstemän som arbetar med granskning och introduktion av NMTP. Som ett komplement har sekretariatet tillsammans med WMU tagit fram två korta videos som ska marknadsföra framtagandet av NMTPs. Sedan TC-kommitténs 67:e möte har totalt fyra transport-policy aktiviteter genomförts i Thailand, Filippinerna, Kenya och Malta. Ytterligare två aktiviteter är planerade till hösten Svensk ståndpunkt: SE noterar och välkomnar informationen. (b) Country Maritime Profiles Sammanfattning/analys: Dokument 68/5(b) innehåller en uppdatering från sekretariatet av hur Country Maritime Profile (CMP) har utvecklats fram till den 15 mars Hittills har 105 medlemsstater (59,66 %) fyllt i alla delar av CMP, vilket är en ökning med 4,8 % sedan 2017 och 34 stater har uppdaterat sina profiler under det gångna året. En analys av de ifyllda CMP visar en brist på enhetlighet och att en omstrukturering av CMP-modulen behövs för ökad 7 (16)

8 användarvänligt. Vidare bör en harmonisering göras med Sustainable Development Goals (SDGs). Dokumentet innehåller en statusuppdatering för arbetet med att uppdatera CMP-modulen i GISIS. En provversion kommer att vara färdig innan TC 69. Modulen kommer dra nytta av kommentarer från medlemsstater för att kunna bli så bra som möjligt. De som inte har fyllt i sin CMP uppmanas att göra det, trots att en revison pågår. Kommittén ombeds notera informationen i dokumentet. Svensk ståndpunkt: SE noterar informationen och inväntar vidare information om projektets utveckling. (c) Implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development Sammanfattning/analys: Dokument 68/5(c) från sekretariatet innehåller en uppdatering över arbetet med att implementera Agenda 2030:s hållbarhetsmål. Sekretariatet har bland annat möjliggjort så att det går att koppla programmen i ITCP till hållbarhetsmålen, där det är tillämpligt. Sekretariatet har även bildat en IMO Secretariat Focal Group som består av representanter från de olika avdelningarna inom IMO. Deras uppgift är att koordinera arbetet med hållbarhetsmålen och de kommer att rapportera till rådet. I dokumentet informeras även om olika initiativ som pågår för att hjälpa länder att implementera hållbarhetsmålen nationellt. I dokumentet informeras även om att Inter-Agency and Expert Group on SDG Indicators (IAEG-SDGs) har tagit farm indikatorer för att mäta framstegen med att implementera hållbarhetsmålen. IMO kan antingen vara en del av de som reda är utvecklade men det är även fritt för IMO att utveckla egna indikatorer för TC:s arbete med hållbarhetsmålen. Kommittén bjuds in att uppmana medlemsstater att delta i den nationella implementeringen av hållbarhetsmålen och att se till att sjöfarten är inkluderad. Kommittén uppmanas även att överväga att upprätta en korrespondensgrupp för att ta fram egna indikatorer för TC. 8 (16)

9 I dokument 68/INF.6 informeras om utbildning och ombord-träning för kadetter som utförts i Sydkorea med koppling till SD 1 Improve implementation. SE är generellt positiv till åtgärder som kan förbättra genomslaget av SDG och har varit med om att ta fram de mål som anses vara relevanta för IMO:s arbete. SE stöder integrering av de valda målen i de program som drivs av ITCP. (d) Strenghtening the impact of women in the maritime sector I dokument 68/5(d) informerar sekretariatet om aktiviteter som genomförts under perioden juni mars 2018 för att uppfylla agenda 2030:s mål 5: Uppnå jämställdhet och ge alla kvinnor och flickor större självbestämmanderätt. Aktiviteterna har utförts inom ramen för IMO:s jämställdhetsprogram SDG 5: Strengthening the maritime sector. Programmet har funnits i mer än 28 år och syftar till att stärka kvinnors roll inom sjöfarten. Programmet fokuserar på att underlätta för kvinnor inom flaggstatsadministrationerna att få tillgång till högre tekniska utbildningar. I dokument 68/5(d)/1 informerar Chile och Colombia om konferensen Women in the Maritime Authorities of Latin and Central America som hölls den december 2017 i Valparaíso i Chile. Under konferensen utbyttes erfarenheter, visioner och exempel på situationer mellan representanterna från myndigheterna i regionen. I dokument 68/5(d)/2 informerar the Pacific Community (SPC) om framstegen i att stärka kvinnors roll i den maritima industrin. De har bland annat haft en konferens i april 2018 som organiserades tillsammans med IMO och Papua Nya Guinea med syfte att utvärdera Pacific Women in Maritime Associations (PacWIMA) framsteg i implementeringen av en arbetsplan för att göra framsteg i jämställdshetsfrågan. Dokument 68/INF.4 innehåller information om WMU Women s Association (WMUWA) och de aktiviteter som genomförts från juni 2017 till april Svensk ståndpunkt: Jämställdhet är ett viktigt område för SE som välkomnar och noterar de aktiviteter som genomförts under året för att stärka kvinnors ställning inom den marina sektorn, vilka presenteras i dokumenten. 9 (16)

10 6) Partnerships (a) Regional presence and coordination Sammanfattning/analys: IMO är närvarande i Afrika, Asien och Karibien dels genom att man har kontor i dessa områden, dels genom att man har utsett fyra regionala samordnare och en regional rådgivare med regionalt ansvar. De regionala samordnarna ansvarar för de västra och centrala delarna av Afrika (en för de engelsktalande delarna och en för de fransktalande delarna), de östra och södra delarna av Afrika, östra delarna av Asien samt Karibien. Syftet med närvaron i dessa regioner är att på ett aktivt sätt kunna medverka på fältet i utvecklingen, utförandet och samordningen av aktiviteter som genomförs under ITCP. I dokument 68/6(a) informerar sekretariatet om ett antal aktiviteter som genomförts i regionerna under 2017 under det så kallade Regional Presence Scheme. I dokument 68/INF.8 informerar The Pacific Community (SPC) om den senaste maritima utvecklingen i Stillahavsregionen. I dokumentet informeras även om att en IMO Technical Cooperation Officer utsågs den 19 mars 2018 för att koordinera ITCP-aktiviteterna inom området. (b) Partnership arrangements Sammanfattning/analys: Dokument 68/6(b) från sekretariatet kompletterar informationen i dokument 68/3 och informerar om det tekniska bistånd som genomförts med stöd av partnerskapsavtal och genom implementering av resolution A.1128(30) Financing and partnership arrangements for an effective and sustainable Integrated technical Cooperation Programme. Per den 13 april fanns 74 partnerskap, varav merparten är natura-stöd, t.ex. tillhandahållandet av gratis expertis eller anordnandet av en konferens eller liknande. I dokument 68/INF.3 informerar Kina om aktiviteter som de genomfört inom ITCP. Aktiviteterna inkluderar bland annat ett seminarium om utveckling, utvärdering och användande av en modellkurs. I dokument 68/INF.7 informerar IALA om resultaten från deras kapacitetshöjande program utfört av IALA World-Wide Academy (WWA). I dokument 68/INF.9 informerar The Pacific Community (SPC) om de senaste framstegen och den senaste utvecklingen i stillahavsområdet gällande 10 (16)

11 nationell sjöfartssäkerhet. De arbetar med att stärka säkerheten genom ett program som heter the Pacific Islands Domestic Ship Safety Programme (PIDSS). 7) IMO Member State Audit Scheme: Technical cooperation aspect of the Scheme Sammanfattning/analys:Dokument 68/7 och 68/7/Corr.1 innehåller information om implementering av det globala projektet IMO Member State Audit Scheme där det finns aktiviteter som specifikt riktar sig till att assistera medlemsstater i att förbereda sig för deras revison under IMO Member State Audit Scheme (IMSAS). Sedan 2006 när detta inkluderades i ITCP har totalt 1233 individer från 157 medlemsstater gått igenom utbildningen genom 63 olika regionala och nationella workshops och utbildningar. IMO-sekretariatet har utvecklat en modul i Member State Audit (MSA) module i GISIS som gör det möjligt att spåra implementering av åtgärder av medlemsstater relaterade till de findings och observations som rapporterats under revisonen. I dokument 68/INF.10 informerar Argentina om TC-aktiviteter kopplat till IMSAS som Argentine Maritime Authority erbjuder till länderna i regionen. Myndigheten har bland annat tagit fram en plan för förberedelser inför IMSAS: Den innehåller bland annat en pre-audit och en plan för uppföljning. 8) Review and status of implementation of the recommendations of the Impact Assessment Exercise for the period Sammanfattning/analys: I dokument 68/8 informerar sekretariatet om statusen för implementeringen av rekommendationer kring konsekvensanalysen för Av dokumentet framkommer bland annat att sekretariatet håller på och utvecklar en säker automatiserad process för att skapa en integrerad databas relaterad till vissa aspekter av implementeringen av TCaktiviteter. Det förutspås att den här nya processen inte bara ska minska de administrativa bördorna, utan även kommer att kunna facilitera framtida utvärderingar om vilken påverkan TC-aktiviteterna får för mottagarna. 11 (16)

12 9) Global maritime training institutions (a) World Maritime University Sammanfattning/analys: I dokumentet 68/9(a) informerar sekretariatet om de aktiviteter som pågått inom WMU under 2017 och beslut som fattats av universitetets Executive Board och Board of Governors under samma period. Under 2017 lades mycket fokus på att stödja agenda 2030, då främst målen 4, 5, 7, 9, 13, 14 och 17. Med anledning av agenda 2030 har WMU två nya specialiseringar med titeln maritim energihantering, och havshållbarhet, styrning och ledning. WMU:s finansiella situation innebär även fortsättningsvis ett överskott. För 2017 är överskottet SEK. Under året har Sverige ökat sitt bidrag till universitetet. 187 personer examinerades under 2017, vilket gör att totalt personer från 166 länder har utexaminerats från universitetet. Totalt har nu 4652 personer från 167 länder tagit examen genom WMU. WMU har under året anordnat flera konferenser och event. Den 26 september 2017 var WMU värd för Sveriges World Maritime Day tillsammans med Svenskt maritimt forum. Temat var det som IMO fastställt, Connecting ships, ports and people. I dokument 68/9(a)/Add.1 presenterar sekretariatet en lista med utrustning och tjänster som efterfrågas av WMU och som stater kan bidra med. Det handlar bland annat om security gates, säkerhetsboxar, digital signering, dekorationer till Global Ocean Institute etc. Stater och industrin uppmanas att ta kontakt med WMU om det finns intresse för att bidra på något sätt. I dokument 68/9(a)/1 rapporterar sekretariatet om de framsteg som gjorts gällande utvärderingen av de tidigare WMU branches (grenar) och planen framåt. I enlighet med kommitténs rekommendationer har en ny struktur tagits fram för de utbildningsinstitut som uppfyller kraven för WMU partnerskap. Dessa kommer att implementera antingen genom en form av MoA eller MoU. Brev har skickats till tidigare WMU-grenar där de informeras om kommitténs beslut. De uppmanas även att godkänna en 12 (16)

13 utvärdering för att man ska kunna se om de uppfyller kraven för att vara en WMU-partner. WMU kommer att fortsätta uppmana berörda institutioner att engagera sig i WMU och att färdigställa dessa utvärderingar till mitten av Man påminner även stater att sluta att använda termen WMU branch omgående, i enlighet med kommitténs beslut på senaste mötet. I dokument 68/INF.5 presenterar Peru information om WMU:s regionala Alumni konferens för Amerika som hölls i Lima, Peru oktober Svensk ståndpunkt: SE noterar och välkomnar informationen i dokumenten. Då SE är värdland för WMU och står för en betydande del av universitets budget, har SE ett speciellt intresse i universitet och är i egenskap av värdland representerade både i Executive Board och Board of Governors. SE tackar de donatorer som under året stött WMU. (b) IMO International Maritime Law Institute Sammanfattning/analys: I dokument 68/9(b) beskrivs de aktiviteter som genomförts av IMO International Maritime Law Institute (IMLI) under Här uppmärksammas speciellt lanseringen av två nya masterutbildningar, en i internationell sjöfartslagstiftning och en i internationell sjöfartslag och logistik. 41 studenter tog sin examen under 2017 vilket innebär att totalt 739 studenter tagit examen från LL.M-programmet och två studenter tagit examen från M.Hum-programmet fördelat på 135 stater. Den 15 december anordnades ett symposium med titeln Perspectives on Global Ocean Governance: Where do we stand and where do we go from here?. Svensk ståndpunkt: SE noterar informationen och tackar de donatorer som under året stött IMLI. (c) Other established arrangements Sammanfattning/analys: Dokument 68/9(c) från sekretariatet sammanfattar de långsiktiga partnerskapsavtal som ingåtts mellan maritima utbildningsinstitutioner under 2017 för att ta fram lämpliga kurser för 13 (16)

14 utvecklingsländer. IMO organiserade 2017 fyra kurser under ITCP:s program Kapacitetsuppbyggnad och träning som hölls på IMSSEA i Genua med deltagare från 19 utvecklingsländer. Den 31:a kursen hamndrift och hantering har också organiserats i Le Havre, Frankrike under året. 17 deltagande från 17 olika länder deltog. 10) Development of a new Strategic Framework for the Organization for Sammanfattning/analys: Dokument 68/10 hänvisar till dokument 67/11 som TC 67 bestämde skulle diskuteras på detta möte istället. Dokumentet innehåller information från sekretariatet om utvecklingen av organisationens nya strategiska ram för perioden och kopplingen till relevanta strategiska riktlinjer i TC-kommitténs arbete. Sedan dokument 67/11 publicerades har A 30 antagit resolution A.1110(30) Strategic Plan for the Organization for the six-year period 2018 to ) Application of the document on the Organization and method of work of the technical Cooperation Committee Sammanfattning/analys: IMO:s generalförsamling antog, vid det 30:e ordinarie mötet den 27 november-6 december 2017, en ny strategisk plan för IMO för perioden (resolution A.1110(30)) samt instruktioner om hur den ska tillämpas (resolution A.1111(30)). Den strategiska planen har en ny utformning jämfört med tidigare. Den strategiska planen bestämmer TC:s verksamhetsplan (identifiering av vilka frågor kommittén ska arbeta med under perioden). Som en följd av detta gav A 30 alla kommittéer, inkl. TC, i uppdrag att uppdatera sina riktlinjer så de överensstämmer med organisationens nya strategiska plan. IMO-sekretariatet har gått igenom Organization and method of work of the Technical Cooperation Committee (TC.1/Circ.70) och lämnar i dokument TC 68/11 förslag på ändringar. Förslaget är en logisk följd av den översyn av det strategiska planeringsarbetet som pågått de senaste åren inom IMO och som 14 (16)

15 utmynnade i en revision och antagande av generalförsamlingen av den strategiska planen samt resolutionen om hur denna ska tillämpas. Den stora nyheten är att High Level Action Plan som tidigare innehöll beslutade arbetspunkter ( outputs ) har tagits bort. Arbetspunkterna återfinns istället direkt i den strategiska planen. Svensk ståndpunkt: SE stödjer de föreslagna ändringarna. 12) Work programme Sammanfattning/analys: Enligt resolution A.1110(30) (Application of the Strategic Plan of the Organization) ska IMO:s kommittéer lämna en rapport till generalförsamlingen om status för outputs under den nuvarande tvåårsperioden. Mötesdokument TC 68/12 innehåller sekretariatets utkast till rapport. TC ska beakta den föreslagna rapporten och besluta som den finner lämpligt. Svensk ståndpunkt: SE stödjer förslaget till rapport. 13) Election of Chair and Vice-Chair for 2019 Inga dokument under denna agendapunkt. 14) Any other business Sammanfattning/analys: I dokument 68/14 informerar sekretariatet om en ny modul i GISIS för National Maritime Legislation (NML). Syftet är att medlemsstaterna ska kunna ladda upp sin nationella lagstiftning för att kunna uppfylla kravet om att kommunicera sin nationella lagstiftning, som krävs enligt vissa konventioner. Informationen i GISIS är sedan uppdelad per område och uppdelad i principal/primary legislation och subordinate/secondary legislation. I dokument 68/INF.13 informerar Georgien om Nippon Fellows Conference som hölls den oktober Syftet med konferensen var att öka samarbetet och att utbyta erfarenheter, bland annat från de som blivit utbildade via Nippon Foundation fellowships. Kopplingen till Agenda 2030 diskuterades även. Syftet med Nippon Foundation Fellow Network är att stärka förståelsen för internationella regler för sjöfarten och sjörätt. 15 (16)

16 7. Bakgrund Se under respektive fråga. 8. Konsekvensanalyser Se under respektive fråga 8.1 Budgetära konsekvenser Se under respektive fråga 16 (16)

Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68)

Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68) Rapport 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68) Datum Plats Deltagare 18-20 juni 2018 IMO, London

Läs mer

Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65)

Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65) 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65) Sammanfattning SE representerades av Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen.

Läs mer

Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67)

Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67) 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67) Viktigare händelser och resultat som uppnåddes under mötesveckan:

Läs mer

IMO/TCC 67 sammanträder i London den juli Sverige representeras av Torbjörn Brennerfelt, Transportstyrelsen.

IMO/TCC 67 sammanträder i London den juli Sverige representeras av Torbjörn Brennerfelt, Transportstyrelsen. Instruktion 2017-07-14 Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter, Enheten för marknad och regelverk på transportområdet GB med SB/SAM, Fi/BA, SB/EUK, UD/IU, UD/AF, UD/ASO, M/NM, Bryssel-repr

Läs mer

Rapport från det 66:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 66)

Rapport från det 66:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 66) 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 66:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 66) Viktigare händelser och resultat som uppnåddes under

Läs mer

Rapport från arbetsmötet Intersessional TCC 66/67 med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete.

Rapport från arbetsmötet Intersessional TCC 66/67 med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete. 1 (7) Datum Dnr/Beteckning 2017-05-30 TSS 2017-977 Rapport från arbetsmötet Intersessional TCC 66/67 med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete. Viktigare händelser

Läs mer

Instruktion inför det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65)

Instruktion inför det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65) 1 (16) Datum Dnr/Beteckning Instruktion inför det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65) 1. Aktuellt möte IMO/TC 65 sammanträder i London

Läs mer

IMO/TCC 69 sammanträder i London den juni Sverige representeras av Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen.

IMO/TCC 69 sammanträder i London den juni Sverige representeras av Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen. 2019-06-19 I2019/ Infrastrukturdepartementet Transportmarknadsenheten Kansliråd Monika Przedpelska Öström #46 8 4054924 monika.przedpelska-ostrom@regeringskansliet.se Instruktion inför det 69:e mötet med

Läs mer

Blixtrapport från TCC 58, 10-12:e juni 2008

Blixtrapport från TCC 58, 10-12:e juni 2008 1 (4) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Marie Alm, 011-19 14 24 Blixtrapport från TCC 58, 10-12:e juni 2008 IMO Technical Cooperation Committee 58 Session ägde rum

Läs mer

Rapport från IMO TC 61:e sammanträde, juni 2011

Rapport från IMO TC 61:e sammanträde, juni 2011 1 (6) Rapport från IMO TC 61:e sammanträde, 21-23 juni 2011 IMO Technical Co-operation Committee sammanträdde i London mellan 21 och 23 juni 2011. Svensk delegation: Willand Ringborg, Sjöfartsverket, delegationsledare

Läs mer

Rapport från IMO:s råds Extra Ordinary Session (C/ES.25), november 2009

Rapport från IMO:s råds Extra Ordinary Session (C/ES.25), november 2009 Internationella enheten 1 (6) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Pia Berglund, 011-19 12 08 Rapport från IMO:s råds Extra Ordinary Session (C/ES.25), 19-20 november 2009 Den svenska delegationen

Läs mer

Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering

Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering 1 (5) Staben Handläggare, direkttelefon Pia Berglund, 011-19 12 08 Ert datum Er beteckning Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering Rådets arbetsgrupp för strategisk planering genomförde

Läs mer

Peter Repinski NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR. SEI (Stockholm Environment Institute)

Peter Repinski NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR. SEI (Stockholm Environment Institute) NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR Peter Repinski SEI (Stockholm Environment Institute) Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-11-25 1 Globalt program om hållbara livsstilar

Läs mer

Svensk instruktion inför 64:e mötet med IMO:s Technical Cooperation Committee (TC 64)

Svensk instruktion inför 64:e mötet med IMO:s Technical Cooperation Committee (TC 64) 2014-06-10 Svensk instruktion inför 64:e mötet med IMO:s Technical Cooperation Committee (TC 64) ********** 1 IMO Technical Cooperation Committee (TC 64) 11-13 juni 2014 - London Svensk delegation: Andrea

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 01/13:FPM13 Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering Arbetsmarknadsdepartementet 01/13:FPM13 013-07-15 Dokumentbeteckning KOM (013)

Läs mer

Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, november 2015

Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, november 2015 1 (7) Datum Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, 19-20 november 2015 Sammanfattning Rådet rekommenderade till generalförsamlingen: att anta förslagen till generalförsamlingsresolutioner

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik Näringsdepartementet 2017-10-17 KOM (2017) 479 Communication from the Commission to the European Parliament, the

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda 2030 Finansdepartementet, Utrikesdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 739 Meddelande från

Läs mer

Rapport från det 112:e mötet med IMO:s Råd (C 112) den juni 2014 i London

Rapport från det 112:e mötet med IMO:s Råd (C 112) den juni 2014 i London 1 (7) Datum Rapport från det 112:e mötet med IMO:s Råd (C 112) den 16-19 juni 2014 i London Sammanfattning IMO:s råd, Council, höll sitt 112:e möte (C 112) den 16-19 juni 2014 i London under ledning av

Läs mer

Inledning Från SE deltar Mikael Hjort (Ju/L3) samt Anna Bizzozero, Adam Löf och Johan Stenborg (Transportstyrelsen).

Inledning Från SE deltar Mikael Hjort (Ju/L3) samt Anna Bizzozero, Adam Löf och Johan Stenborg (Transportstyrelsen). Rapport 2013-04-28 2014-05-02 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Rättssakkunnige Mikael Hjort Rapport från det 101:a mötet i Internationella sjöfartsorganisationens (IMO)

Läs mer

ERASMUS FÖR ALLA? - ett integrerat program för utbildning, ungdom och sport (2014-2020)

ERASMUS FÖR ALLA? - ett integrerat program för utbildning, ungdom och sport (2014-2020) ERASMUS FÖR ALLA? - ett integrerat program för utbildning, ungdom och sport (2014-2020) Presentation vid Erasmus Mundus seminarium, Uppsala 24 februari 2012 Anna Gudmundsson, Nuvarande program Ett nytt

Läs mer

Rapport från möte i IMO TC Committee 62 den 6-8 juni 2012, London, England

Rapport från möte i IMO TC Committee 62 den 6-8 juni 2012, London, England RAPPORT 1 (6) Handläggare, Avdelning Samhälle Andreas Odhage, 010 478 4668 Ert datum Er beteckning Rapport från möte i IMO TC Committee 62 den 6-8 juni 2012, London, England Sammanfattning IMO:s tekniska

Läs mer

Rapport från det 105:e mötet i Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) juridiska kommitté

Rapport från det 105:e mötet i Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) juridiska kommitté Rapport 2018-04-23 2017-04-25 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Kanslirådet Mikael Hjort Rapport från det 105:e mötet i Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) juridiska

Läs mer

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Slutlig rev Kommenterad dagordning rådet 2017-05-02 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Ansvarigt statsråd: Sven Erik Bucht Kommenterad dagordning 1. Godkännande av

Läs mer

På väg mot hållbarhet?

På väg mot hållbarhet? På väg mot hållbarhet? Viveka Palm, Vice Avdchef för Regioner och Miljö, SCB Medlem av IAEG-SDG Adj Professor KTH, Inst för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) EU har en hållbarhetsstrategi

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

NOVA. Styrelsemöte nr 38. Agenda. Innehåll Mötets öppnande och agenda Uppföljning av beslut från möte nr 37 den 3 Feb, 2005

NOVA. Styrelsemöte nr 38. Agenda. Innehåll Mötets öppnande och agenda Uppföljning av beslut från möte nr 37 den 3 Feb, 2005 NOVA University Network Styrelsen Styrelsemöte nr 38 Den 3 juni, kl. 13.00-15.30 Tromsö, Grand Nordic Hotel Agenda Pkt 38.1 Mötets öppnande och agenda Innehåll 38.2 Uppföljning av beslut från möte nr 37

Läs mer

69/. Slutdokument från toppmötet i Generalförsamlingen: Världskonferensen om urfolk

69/. Slutdokument från toppmötet i Generalförsamlingen: Världskonferensen om urfolk FN:s generalförsamling 15 september 2014 Original: Engelska Översättning till svenska: Sametinget Sverige Sextionionde sessionen Punkt 66 på dagordningen Urfolksrättigheter 69/. Slutdokument från toppmötet

Läs mer

IMO Council 104, 7 juni 11 juni 2010

IMO Council 104, 7 juni 11 juni 2010 1(8) Handläggare Pia Berglund Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning IMO Council 104, 7 juni 11 juni 2010 Den svenska delegationen till sammanträdet med IMO:s råd (C 104) i London utgjordes Per Nordström,

Läs mer

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Kommenterad dagordning (reviderad version) Ministerrådet Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Läs mer

High Level Expert Group Monitoring Simplifications for Beneficiaries of ESI Funds

High Level Expert Group Monitoring Simplifications for Beneficiaries of ESI Funds High Level Expert Group Monitoring Simplifications for Beneficiaries of ESI Funds DG Regio, augusti 2016 Förvaltande myndigheter, regionföreträdare, Euro Cities, Näringslivet, Politiker Belgien, Bulgarien,

Läs mer

Rapport från det 117:e mötet med IMO:s Råd (C 117) den 5-9 december 2016 i London

Rapport från det 117:e mötet med IMO:s Råd (C 117) den 5-9 december 2016 i London 1 (10) Datum Diarienummer Handläggare Marina Angsell Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från det 117:e mötet med IMO:s Råd (C 117) den 5-9 december 2016 i London Sammanfattning IMO:s råd, Council, höll

Läs mer

AGENDA 2029 Intressentdialog om Swedfunds Integrerade redovisning 2016

AGENDA 2029 Intressentdialog om Swedfunds Integrerade redovisning 2016 AGENDA 2029 Intressentdialog om Swedfunds Integrerade redovisning 2016 Agenda - Välkomna och presentation av Swedfunds tillförordnade VD Gerth Svensson - Förändrad ägaranvisning 2017 - Swedfunds Integrerade

Läs mer

SVENSK RAPPORT IMO TC-KOMMITTÉ 63

SVENSK RAPPORT IMO TC-KOMMITTÉ 63 RAPPORT 1 (10) Handläggare, Avdelning Samhälle Maria Brunnmyra, tfn 010-478 49 09 Ert datum Er beteckning SVENSK RAPPORT IMO TC-KOMMITTÉ 63 Sammanfattning IMOs tekniska samarbetskommitté, TCC, höll sitt

Läs mer

World rankings. Antalet STEM-examina ökande. 1,75% av BNP på R&D (2006) 109 universitet HEI. 32 miljarder Euro

World rankings. Antalet STEM-examina ökande. 1,75% av BNP på R&D (2006) 109 universitet HEI. 32 miljarder Euro Storbritannien World rankings Times Shanghai Cambridge University 3 4 Oxford University 4 10 University College London Imperial College 7 22 6 27 109 universitet + 160 HEI Antalet STEM-examina ökande 1,75%

Läs mer

Tillväxtverket och OECD 28 november 2016

Tillväxtverket och OECD 28 november 2016 Tillväxtverket och OECD 28 november 2016 Program 9.00-10.00 Hur jobbar Tillväxtverket med OECD Introduktion: Vad är OECD? Sverker Lindblad, Näringsdepartementet Några exempel på hur Tillväxtverket tar

Läs mer

Svenska IHP-kommittén

Svenska IHP-kommittén Svenska IHP-kommittén Programförklaring IHP står för International Hydrological Programme och är UNESCO:s (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organisation) program för vetenskapligt regeringssamarbete

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.5.2019 COM(2019) 229 final 2019/0110 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Internationella partnerskapet

Läs mer

Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering

Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering Internationella enheten 1 (5) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Pia Berglund, 011-19 12 08 Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering Rådets arbetsgrupp

Läs mer

Rapport IMO Council (106) den 27 juni- 1 juli 2011

Rapport IMO Council (106) den 27 juni- 1 juli 2011 1 (6) SF/Stab Anders Hermansson, 010-495 32 03 TSS 2011-1125 Ert datum Er beteckning Rapport IMO Council (106) den 27 juni- 1 juli 2011 Den svenska delegationen till sammanträdet med IMO:s råd (C 106)

Läs mer

Kommenterad dagordning NU 2010-05-17. Näringsdepartementet. Konkurrenskraftsrådet den 25 Maj 2010

Kommenterad dagordning NU 2010-05-17. Näringsdepartementet. Konkurrenskraftsrådet den 25 Maj 2010 Kommenterad dagordning NU 2010-05-17 Näringsdepartementet Konkurrenskraftsrådet den 25 Maj 2010 6. Kommissionens meddelande om En Europeisk strategi för rena och energieffektiva fordon - Presentation av

Läs mer

Hållbara livsstilar och utbildning -Svenskt ledarskap

Hållbara livsstilar och utbildning -Svenskt ledarskap Hållbara livsstilar och utbildning -Svenskt ledarskap Peter Repinski, Enhetschef, SEI Miljömålsdagarna 2015: Omställning av produktion och konsumtion 5-6 maj, Örebro Vad menar vi med hållbar livsstil?

Läs mer

TS revision. Lars Ekman

TS revision. Lars Ekman TS revision Lars Ekman TS-revision i Sverige efter EU direktiv eller ISO 39001 TS-revision i Sverige efter EU direktiv och ISO 39001 2 2011 05 14 Vägsäkerhetslag (2010:1362) Vägsäkerhetsförordning (2010:1367)

Läs mer

Erasmus Mundus Basinformation

Erasmus Mundus Basinformation 2013-02-12 Erasmus Mundus Basinformation Rebecka Herdevall Vad är Erasmus Mundus? Programmets syfte, struktur etc. Erasmus Mundus EU-finansierat program som inrättades 2004 Europeiska kommissionens utförarorganisation,

Läs mer

Europeisk kod för idéburna organisationers medverkan i beslutsprocessen. Forum för det civila samhället hur formas samhällsagendan?

Europeisk kod för idéburna organisationers medverkan i beslutsprocessen. Forum för det civila samhället hur formas samhällsagendan? Europeisk kod för idéburna organisationers medverkan i beslutsprocessen Forum för det civila samhället hur formas samhällsagendan? 2012-06-14/15 Ramverket - civil dialog i Europa National överenskommelser

Läs mer

Svenska IHP-kommittén 2014

Svenska IHP-kommittén 2014 Svenska IHP-kommittén 2014 Programförklaring IHP står för International Hydrological Programme och är UNESCO:s (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organisation) program för vetenskapligt

Läs mer

130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura

130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura 130426 Möte svenska efakturaforumet EMSF arb.grupp 4 rekommendation kring standarder för efaktura Agenda för dagen 1. Välkomna, intro & sallad Ulrica 2. Kort beskrivning av det fortsatta arbetet Karina

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

Uppdrag till Statistiska centralbyrån om statistikbaserad analys av Sveriges genomförande av Agenda 2030

Uppdrag till Statistiska centralbyrån om statistikbaserad analys av Sveriges genomförande av Agenda 2030 Regeringsbeslut III 3 2017-02-16 Fi2017/00692/SFÖ (delvis) Finansdepartementet Statistiska centralbyrån Uppdrag till Statistiska centralbyrån om statistikbaserad analys av Sveriges genomförande av Agenda

Läs mer

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter 1 (5) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2008-11-05 Dnr: 050212-08-22187 Tatjana Olson, 011-19 10 43 Rapport från sammanträde med ESPH 14 Evaluation of Safety and Pollution Hazards of Chemicals

Läs mer

Utvärdering av Ledningsprocesser. Fredrik Kjellberg Mannheimer

Utvärdering av Ledningsprocesser. Fredrik Kjellberg Mannheimer Utvärdering av Ledningsprocesser Fredrik Kjellberg Mannheimer 0 Tre distinkta utvecklingsfaser Harvard Business School böcker Harvard Business Review - artiklar 90 92 94 96 98 00 02 04 06 08 Mastering

Läs mer

Alla Tiders Kalmar län, Create the good society in Kalmar county Contributions from the Heritage Sector and the Time Travel method

Alla Tiders Kalmar län, Create the good society in Kalmar county Contributions from the Heritage Sector and the Time Travel method Alla Tiders Kalmar län, Create the good society in Kalmar county Contributions from the Heritage Sector and the Time Travel method Goal Bring back the experiences from the international work of Kalmar

Läs mer

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN C 58/4 Europeiska unionens officiella tidning 24.2.2011 EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS BESLUT av den 20 januari 2011 om arbetsordningen för Europeiska systemrisknämnden (ESRB/2011/1)

Läs mer

Agenda varför vänta?

Agenda varför vänta? Agenda 2030 - varför vänta? Upplägg Vem är jag och vad gör jag? European Youth Parliament Milleniemålen Världen: var är vi nu? Introduktion till Agenda 2030 Ramverket Utgångsläget Uppföljning Ansvar på

Läs mer

Revision av EASAgrundförordningen. Transportstyrelsen 20 september 2016

Revision av EASAgrundförordningen. Transportstyrelsen 20 september 2016 Revision av EASAgrundförordningen 216/2008 Transportstyrelsen 20 september 2016 Revision av EASA-grundförordningen 216/2008 Översikt Vad innehåller förslaget (större nyheter)? Var är vi i processen? Hur

Läs mer

Rapport 2015-04-14 2015-04-16 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Rättssakkunnige Mikael Hjort Rapport från det 102:a mötet i Internationella sjöfartsorganisationens (IMO)

Läs mer

Syftet med verksamhetsstyrningen inom DB Schenker Logistics är:

Syftet med verksamhetsstyrningen inom DB Schenker Logistics är: Sept-2012 Hanteringen av FARLIGT GODS inom Schenker koncernen. Schenker AB s policy farligt gods lyder enligt följande: Syftet med verksamhetsstyrningen inom DB Schenker Logistics är: att se till att etag

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 9 mars 2012 (OR. en) 6444/2/12 REV 2. Interinstitutionellt ärende: 2009/0127 (COD)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 9 mars 2012 (OR. en) 6444/2/12 REV 2. Interinstitutionellt ärende: 2009/0127 (COD) EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 9 mars 2012 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2009/0127 (COD) 6444/2/12 REV 2 ASILE 26 CADREFIN 84 PARLNAT 134 CODEC 368 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende:

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

10052/17 bis/tf/sk 1 DGG 2B

10052/17 bis/tf/sk 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 juni 2017 (OR. en) 10052/17 I/A-PUNKTSNOT från: till: Rådets generalsekretariat Föreg. dok. nr: 8200/17, 8203/17 Ärende: FIN 355 FSTR 45 FC 50 REGIO 68 SOC 465 CADREFIN

Läs mer

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8461/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7875/17 + ADD 1 Komm. dok. nr:

Läs mer

Angeppssätt för integration - standarder, internationell utblick och SIS

Angeppssätt för integration - standarder, internationell utblick och SIS Angeppssätt för integration - standarder, internationell utblick och SIS 9 november 2004 Sara Ellström 2004-11-17 1 Översikt 1 Vilka standarder kan stötta ett integrerat ledningssystem och hur kan standarderna

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommittén för finansiell stabilitet. Dir. 2013:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013

Kommittédirektiv. Kommittén för finansiell stabilitet. Dir. 2013:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013 Kommittédirektiv Kommittén för finansiell stabilitet Dir. 2013:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013 Sammanfattning Regeringen lägger stor vikt vid att det finns ett organisatoriskt

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

Instruktion inför möte med 28:e extraordinarie mötet med IMO:s Råd, november 2015 i London frågor av teknisk och/eller rutinmässig karaktär

Instruktion inför möte med 28:e extraordinarie mötet med IMO:s Råd, november 2015 i London frågor av teknisk och/eller rutinmässig karaktär 1 (11) Datum Instruktion inför möte med 28:e extraordinarie mötet med IMO:s Råd, 19-20 november 2015 i London frågor av teknisk och/eller rutinmässig karaktär Bakgrund IMO:s råd, ouncil, håller sitt 28:e

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 8.5.2009 Europeiska unionens officiella tidning C 106/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 20 april 2009 om ett

Läs mer

8361/17 sa/ss 1 DG B 2B

8361/17 sa/ss 1 DG B 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8361/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7783/17 + ADD 1 Ärende: FIN 266

Läs mer

FFFF Utveckla miljövänlig självopererande färja

FFFF Utveckla miljövänlig självopererande färja FFFF Utveckla miljövänlig självopererande färja Koppling ÅMN:s utvecklingsområden: Forskning & Utveckling Koppling Interreg Central Baltic Programme: 3:1 Improved transport flows of people and goods Idé

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Dir. 2016:18. Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016

Kommittédirektiv. Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Dir. 2016:18. Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016 Kommittédirektiv Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling Dir. 2016:18 Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016 Sammanfattning Regeringens ambition är att Sverige ska vara ledande i genomförandet

Läs mer

Jord & mark - Vad pågår inom EU?

Jord & mark - Vad pågår inom EU? "On World Soil Day, I call for greater attention to the pressing issues affecting soils, including climate change, antimicrobial resistance, soil-borne diseases, contamination, nutrition and human health."

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM95. Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM95. Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Justitiedepartementet 2016-06-07 Dokumentbeteckning KOM (2016) 271 Förslag från kommissionen

Läs mer

Rådets möte (energiministrarna) den 27 februari 2017

Rådets möte (energiministrarna) den 27 februari 2017 Kommenterad dagordning rådet 2017-02-20 Miljö- och energidepartementet Rådets möte (energiministrarna) den 27 februari 2017 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen 2. Godkännande av A-punkter

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 september 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Särskilda jordbrukskommittén/rådet Genomförandet

Läs mer

Rubrik: Konventionen om biologisk mångfald

Rubrik: Konventionen om biologisk mångfald Rådspromemoria 2010-12-09 Miljödepartementet Internationella enheten Rådets möte den 20 december 2010 Dagordningspunkt 5 Rubrik: Konventionen om biologisk mångfald Dokument: 16916/10 Tidigare dokument:

Läs mer

Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder

Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder 2018-22 Inkludering av kvinnor, män, flickor och pojkar med funktionsnedsättning är ett viktigt mål inom det nordiska samarbetet. FN:s konvention om rättigheter

Läs mer

UNITE-IT NÄTVERK FÖR DIGITAL DELAKTIGHET

UNITE-IT NÄTVERK FÖR DIGITAL DELAKTIGHET UNITE-IT NÄTVERK FÖR DIGITAL DELAKTIGHET Hanteras av UNITE-IT 2014 ALLMÄN ÖVERSIKT Unite-IT-nätverket har firat sitt andra projektår, men endast det första året med fullskalig verksamhet. Vi fortsätter

Läs mer

Instruktion inför IMO Rådets 110:e sammanträde (den juli 2013) Gemensamberedning med Fi/BA, SB/SAM, SB EU, UD/FMR, M/NM och Ju/L3 avslutad.

Instruktion inför IMO Rådets 110:e sammanträde (den juli 2013) Gemensamberedning med Fi/BA, SB/SAM, SB EU, UD/FMR, M/NM och Ju/L3 avslutad. Instruktion 2013-07-12 Näringsdepartementet Transport Instruktion inför IMO Rådets 110:e sammanträde (den 15-19 juli 2013) Gemensamberedning med Fi/BA, SB/SAM, SB EU, UD/FMR, M/NM och Ju/L3 avslutad. Bakgrund

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 26 juni 2015 (OR. en) EUCO 22/15 CO EUR 8 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (25 och 26 juni 2015) Slutsatser

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

End consumers. Wood energy and Cleantech. Infrastructure district heating. Boilers. Infrastructu re fuel. Fuel production

End consumers. Wood energy and Cleantech. Infrastructure district heating. Boilers. Infrastructu re fuel. Fuel production End consumers Wood energy and Cleantech Infrastructure district heating Boilers Infrastructu re fuel Fuel production Forest harvesting and transport infrastructure Sustainable forestry Information and

Läs mer

ICDE OPERATIONAL NETWORK (ON)_BOLDIC

ICDE OPERATIONAL NETWORK (ON)_BOLDIC ICDE OPERATIONAL NETWORK (ON)_BOLDIC SVERDs HÖSTKONFERENS DEN 22 OKTOBER, 2015. KK-STIFTELSEN STOCKHOLM Fil. Dr. Ebba Ossiannilsson, V Ordförande SVERD, ansvarig för ICDE ON_BOLDIC Fil. Dr. Ebba Ossiannilsson

Läs mer

För delegationerna bifogas kommissionens dokument SEK(2010) 1290 slutlig.

För delegationerna bifogas kommissionens dokument SEK(2010) 1290 slutlig. EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 3 november 2010 (4.11) (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2010/0306 (NLE) 15770/10 ADD 2 ATO 63 ENV 742 FÖLJENOT från: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

Bilaga 4 - Rapport från ISWG-GHG 1 och Rapport från MEPC WG GHG (AP 7)

Bilaga 4 - Rapport från ISWG-GHG 1 och Rapport från MEPC WG GHG (AP 7) 1 (5) Datum Dnr/Beteckning TSS 2017-1227 Bilaga 4 - Rapport från ISWG-GHG 1 och Rapport från MEPC WG GHG (AP 7) Rapport från ISWG-GHG 1 Svenska deltagare: Sofia Malmsten, Transportstyrelsen och Fredrik

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING. Bakgrund till Katedralskolans FN- rollspel 2012

HÅLLBAR UTVECKLING. Bakgrund till Katedralskolans FN- rollspel 2012 HÅLLBAR UTVECKLING Bakgrund till Katedralskolans FN- rollspel 2012. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Hållbar utveckling FN:s miljöarbete kopplat till millenniemålen FN:s miljöhistoria I år i Rio Frågor till

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

VINNOVAs roll i strukturfonderna. Koordinerande myndighet/dialogpartner vad gäller FoI

VINNOVAs roll i strukturfonderna. Koordinerande myndighet/dialogpartner vad gäller FoI VINNOVAs roll i strukturfonderna Koordinerande myndighet/dialogpartner vad gäller FoI Uppdrag: Nationella programmet Regeringen uppdrar åt Tillväxtverket, Energimyndigheten och Verket för innovationssystem

Läs mer

Botnia-Atlantica Information Meeting

Botnia-Atlantica Information Meeting Botnia-Atlantica 2014-2020 Information Meeting Norway: Nordland Sweden: Västerbotten Västernorrland Nordanstigs kommun Finland: Mellersta Österbotten Österbotten Södra Österbotten Monitoring Committee

Läs mer

sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008

sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 Sektorprogram: Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 ANP 2007: 760 Nordiska ministerrådet, Köpenhamn 2007

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Hur gör man en ansökan till Horisont 2020 11 december 2013 Jenny Holgersson, Red Energy Experts AB Clas Tegerstrand, Sustainable Business Mälardalen

Hur gör man en ansökan till Horisont 2020 11 december 2013 Jenny Holgersson, Red Energy Experts AB Clas Tegerstrand, Sustainable Business Mälardalen Hur gör man en ansökan till Horisont 2020 11 december 2013 Jenny Holgersson, Red Energy Experts AB Clas Tegerstrand, Sustainable Business Mälardalen Steg 1 hitta utlysningen! Dokument som följer med utlysningen

Läs mer

Project management in environmental protection. actors and participatory procedures

Project management in environmental protection. actors and participatory procedures Project management in environmental protection actors and participatory procedures Förvaltningsförändringar Från Government till Governance Effektivitetstänkande EU regionalpolitik (strukturfonder) Temporalitet

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar

Lagstiftningsöverläggningar Kommenterad dagordning Rådet 2016-03-07 Statsrådsberedningen EU-kansliet Allmänna rådets möte den 15 mars 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. (Ev.)

Läs mer

Utvecklings- och tillväxtplan för ett hållbart Åland

Utvecklings- och tillväxtplan för ett hållbart Åland Utvecklings- och tillväxtplan för ett hållbart Åland 2015-2017 ------------------------------------------------ Development- and growth plan for a sustainable Åland 2015-2017 Ann Nedergård Hållbarhetsstrateg

Läs mer

7495/17 ehe/np 1 DGG 1A

7495/17 ehe/np 1 DGG 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 21 mars 2017 (OR. en) 7495/17 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna ECOFIN 223 ENV 276 CLIMA 67 FIN 205 Europeiska revisionsrättens

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS BESLUT

Rekommendation till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.4.2018 COM(2018) 240 final Rekommendation till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar på Europeiska unionens vägnar för att ingå

Läs mer