MODERN TEKNIK FÖR FINGERAVTRYCKSUPPTAGNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MODERN TEKNIK FÖR FINGERAVTRYCKSUPPTAGNING"

Transkript

1 1 MODERN TEKNIK FÖR FINGERAVTRYCKSUPPTAGNING EN STUDIE AV MIGRATIONSVERKETS FINGERAVTRYCKSSYSTEM Kriminalteknisk grundutbildning, kurs Statens Kriminaltekniska Laboratorium Specialarbete Handledare: Göran Kidfelt, SKL Författare: Carsten Nielsen Tekniska Roteln i Skåne län Box Kristianstad Fax:

2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning. 2 Sammanfattning 3 Förord... 3 Bakgrund.. 4 Syfte. 4 Metod... 4 Resultat 5-12 Principskiss för Migrationsverkets FIT-system 13 Tekniska specifikationer.. 14 Analys och egna kommentarer. 14 Källförteckning 15

3 3 SAMMANFATTNING Syftet med denna undersökning har varit att studera Migrationsverkets elektroniska fingeravtrycksanläggning samt om den går att använda inom Polisen. Före undersökningen visste jag att Migrationsverket infört ett nytt system för fingeravtrycksupptagning. En av anledningarna är att asylärendena har ökat. Tidigare har Migrationsverket precis som Polisen använt svärta och rullat av fingeravtrycken på papper. Det nya är att man scannar fingeravtrycken på en s.k. Live-scanner. Denna apparat har två st glasplattor där man rullar resp. trycker av fingeravtrycken. Ingen form av svärta används. Fingeravtrycken lagras elektroniskt men kan även tas ut på pappersark. Studien inleddes med besök på Migrationsverkets asylmottagning i Malmö. Jag kunde där följa systemet i praktisk drift. Det stora antalet fingeravtrycksupptagningar innebär att personalen har stor rutin på handhavandet. Jämförelse har gjorts mellan fingeravtryck och handflator som upptagits med den nya metoden respektive det traditionella sättet. Jag har funnit att ett korrekt utförande med den gamla metoden ännu så länge ger något lite bättre resultat. Detta under förutsättning att utövaren har stor vana och skicklighet. Samtidigt är det så att ett bra resultat är enklare att uppnå för en oerfaren användare med den nya metoden. FÖRORD Jag vill tacka min handledare på SKL, Göran Kidfelt för hjälp under specialarbetet. Jag är även tacksam mot mina arbetskamrater på Tekniska roteln i Kristianstad, Tonny Andersson, Rune Johnsson, Alf Sedin och Börje Englesson, för att de har gett mig den tid som varit nödvändig att färdigställa detta arbete.

4 4 BAKGRUND Inom svensk polis använder man en traditionell metod för fingeravtrycksupptagning. Denna går ut på att man svärtar fingrar och handflator varefter dessa rullas av på papper. Denna metod är bra, men kräver att utövaren har vana och skicklighet för att gott resultat skall erhållas. Under senare år har man genomfört omfattande omorganisationer inom polisen. I kombination med personalbrist har fingeravtrycksupptagningen påverkats i negativ riktning. Tidsbrist samt personal med liten erfarenhet av fingeravtrycksupptagning, har medfört att ca 20 % av de fingeravtrycksblanketter som inkommer från Polismyndigheterna till Rikskriminalpolisens identifieringsrotel bedömes som c-fingrar. Detta innebär att de inte kan användas för identifiering och att de måste tas om. Utöver detta händer det inte helt sällan att fingeravtryck ej upptages på anhållna eller häktade personer, oftast beroende på tidsbrist. Dessa förhållanden är negativa för polisverksamheten. Med detta som grund har jag funderat över vilken modern teknik som finns tillgänglig i dag inom det aktuella området. Av praktiska skäl har jag tittat inom Sverige. Migrationsverket utför dagligen en stor mängd fingeravtrycksupptagningar på asylsökande personer. I denna verksamhet använder man ett datoriserat system för fingeravtrycksupptagning. Systemet kommer från Norge och heter FIT vilket står för: FINGERPRINT IMAGE TRANSMISSION. Översatt till svenska betyder det: Fingeravtrycksöverföringssystem. SYFTE Eftersom dagens metod för fingeravtrycksupptagning har sina begränsningar vill jag visa på vad som finns tillgängligt med modern teknik. Syftet är att finna ett system som är enkelt att handhava och som ger bra kvalite. Jag vill med den här undersökningen ta reda på om det f.n. finns något system som uppfyller polisens krav. METOD Jag har besökt Migrationsverket i Malmö och studerat deras system i praktisk drift. Jämförelse göres mellan upptagna fingerspår med Live-scan och traditionell metod. I specialarbetet ingår också en beskrivning av systemets fördelar-nackdelar samt redovisning av tekniska specifikationer.

5 5 RESULTAT Jag besökte migrationsverkets flyktingmottagning i Malmö den trettonde september Vid mitt besök blev jag mottagen av handläggare, Eva Landberg. Hon berättade för mig om handläggningen när en asylsökande person kommer till Migrationsverket. Då en utländsk person söker asyl upptages fingeravtryck. Till skillnad från polisen upptager man inte handflata och falanger ( falangen är den del av fingret som går från handflatan fram till fingeravtrycket ). Skälet till detta är att man endast jämför upptagna fingeravtryck mot andra upptagna fingeravtryck i identifieringssyfte. Polisens behov av handflate- och falangavtryck beror på att man ofta jämför upptagna finger, handflate- och falangavtryck mot avsatta spår på ex. brottsplatser. Det är fullt möjligt att upptaga handflate- och falangavtryck i Migrationsverkets system men detta kräver en omställning av anläggningen/systemet. Polisen i Norge har nyligen börjat att använda ett likadant system som Migrationsverkets dock med den skillnaden att man även upptager handflator, se sid. 10. För att klara av det stora antalet asylsökande som dagligen kommer till Migrationsverket har man införskaffat en modern anläggning för fingeravtrycksupptagning s.k. Live-scan. Denna har varit i bruk sedan första november Utrustningen består av en specialkonstruerad fingeravtrycksscanner av fabrikatet, Heimann Biometric System, en vanlig persondator med 21 tums skärm samt en tillkopplad skrivare. Programmet i datorn, som styr processen, heter FIT, Fingerprint Image Transmission, vilket översatt till svenska blir Fingeravtrycköverföringssystem. Utrustningen finns i en lokal där man både upptar fingeravtryck samt fotograferar de asylsökande, se nedanstående foto. Bild 1. Apparatur för fingeravtrycksupptagning. Persondator med 19-tums skärm Laserskrivare Fingeravtrycksscanner

6 6 Bild 2. Fingeravtrycksscanner av fabrikat Heimann. Den viktigaste komponenten i systemet ses på bild nr två. Detta är en fingeravtrycksscanner av fabrikat Heimann. På apparaten finns två st plana glasplattor av olika storlek. På den mindre scannar man enskilda fingeravtryck samt kontrollavtryck av båda tummarna. På den stora scannas fyrfingers kontrollavtryck. Med viss omställning i datorprogrammet kan om så önskas även handflateavtryck upptas. Bild 3. Datoranläggning. På bild nr tre ses persondatorn med skärm. Detta är en vanlig standarddator av fabrikat Zenith 400 mhz. Datorskärmen är också den i standardutförande med 19 tums bildskärm och av fabrikat Nokia. Datorprogrammet som användes heter FIT.

7 7 Bild 4. Inmatning av uppgifter i systemet. Tillvägagångssättet då fingeravtrycken upptages beskrives enligt följande: Handläggaren matar in den asylsökandes personuppgifter i datorprogrammet FIT, bild nr fyra. Bild 5. Upptagning av fingeravtryck. Nästa moment är att personens fingeravtrycksytor fuktas lätt med en våtservett. Därefter rullas alla fingrarna av på den lilla glasplattan. Sedan tar man kontrollavtryck genom att lägga fyra fingrar på den stora glasplattan, se bild nr fem. Efter detta tar man även kontrollavtryck av båda tummarna på den lilla glasplattan. Hela förloppet kan följas i rörlig bild på datorskärmen. Om något av avtrycken inte når upp till godtagbar kvalité avger datorn en signal och avtrycket kan tas om. På så sätt garanteras alltid en god standard på avtrycken.

8 8 Centrumkors Bild 6. Upptaget fingeravtryck ses i rörlig bild på dataskärmen. Då fingeravtrycken rullas av på den lilla glasplattan kan detta, som tidigare nämnts, ses i rörlig bild på datorskärmen. Avtrycket så att säga växer fram på skärmen under momentet. Centrum av fingeravtrycket skall ligga i det röda korset för att sedan hamna rätt på blanketten. Bild 7. Alla de upptagna fingeravtrycken ses på samma bild. Då samtliga fingeravtryck upptagits får man fram alla avtrycken på skärmen samtidigt. Man kan då kontrollera dem och även justera in avtrycken i sid och höjdled så att de ligger exakt inom rutorna. Sedan begäres utskrift av papperskopia.

9 9 Eftersom finger respektive handflateavtrycken har kopierats från originalblanketterna är detaljkvaliteten sämre i kopiorna av detta specialarbete, sid Blankett med tiofingersavtryck upptagen på Live-scananläggning vid Migrationsverket i Malmö. Bild 8. Fingeravtryck upptagna på Migrationsverkets Livescananläggning i Malmö.

10 10 Dessa fingeravtryck är upptagna på traditionellt sätt, d.v.s. genom svärtning av fingrarna och avrullning på papper. Denna blankett är hämtad från polisens fingeravtrycksregister. Bild 9. Fingeravtryck upptagna av polisen på traditionellt vis.

11 11 Här ses handflateavtryck som upptagits av polisen i Norge. Detta har utförts på en Live-scananläggning av samma typ som Migrationsverkets. Bild 10. Handflateavtryck upptaget av polisen i Norge på en Live-scananläggning.

12 Bilden visar handflateavtryck som upptagits av polisen på traditionellt sätt d.v.s. genom svärtning och avrullning på papper. Bild 11. Handflateavtryck upptaget på traditionellt sätt. 12

13 13 MIGRATIONSVERKETS FINGERAVTRYCKSSYSTEM FIT: FINGERPRINT IMAGE TRANSMISSION Bild 12. Principskiss för Migrationsverkets FIT-system. Migrationsverket Arlanda Migrationsverket i Solna Migrationsverket Göteborg Migrationsverkets ID-central i Solna Migrationsverket Malmö asyl RIKSPOLISSTYRELSENS AFIS SYSTEM= AUTOMATIC FINGERPRINT IDENTIFICATION SYSTEM Asyl Brott Migrationsverket Malmö gräns Migrationsverkets mailserver i Norrköping Polisens mailserver FIT: Fingerprint Image Transmission Migrationsverkets B-fil Polisens A-fil Principskiss visande Migrationsverkets uppbyggnad av FIT: Fingerprint Image Transmission. Systemet ligger uppkopplat mot Polisens AFIS-system.

14 14 TEKNISKA SPECIFIKATIONER Fingeravtrycksscanner:Heimann Biometric System LSA/P+KSA Livescanner RJ 1498 version 2. Serienummer: Dator: Zenith, Pentium 2, 400 mhz, internminne 256 mb. Hårddisk 1 Gb. Operativsystem: Windows NT. Grafikkort: 8 Mb. Datorprogram: FIT= Fingerprint Image Transmission. Datorskärm: Nokia, 19 tums bildyta, standardutförande. Skrivare: Hewlett & Packard Laserjet 4050, uppgraderad med ett gråskaleprogram som heter Accuprint. Priser: Fingeravtrycksscanner, SEK Datorprogram FIT, SEK Datoranläggning med skrivare ca SEK Prisuppgifterna lämnade i november 2001 av Bengt Hellström vid Migrationsverket. ANALYS OCH EGNA KOMMENTARER Fingeravtryckssystemet som jag här har beskrivit kan få användning inom polisen. Om man ser till dess fördelar: Mycket enkelt att handhava efter en kort utbildning. Snabbt och smidigt att använda. De upptagna avtrycken håller en hög och jämn kvalitet. Eftersom systemet är uppkopplat mot polisens elektroniska fingeravtrycksregister, AFIS= Automatic Fingerprint Identification System, kan man få ett snabbt svar på insända fingeravtryck. Hanteringen av papperskopior minskar då avtrycken lagras i datafiler. Nackdelar: Inköpspriset för en komplett anläggning är hög, se ovan. Kvaliten på avtrycken är något lite sämre om man jämför med bra avtryck upptagna på traditionellt vis. Vad man i framtiden kan förvänta sig är att priserna sjunker, vidare att teknikutvecklingen på området framskrider så att fullgod kvalitet uppnås. Användarvänligheten är mycket hög på en Live-scananläggning vilket kommer att vara en viktig faktor för ett införande hos polisen. På de ställen inom polisen där man har en hög frekvens av upptagna fingeravtryck är jag övertygad om att systemet är till stor nytta.

15 15 KÄLLFÖRTECKNING Bengt Hellström, systemförvaltare och ansvarig inom Migrationsverket för fingeravtryckssystemet, har medgett tillstånd för besök samt lämnat information vid frågor. Eva Cato-Landberg, handläggare vid Migrationsverkets asylmottagning i Malmö, har varit behjälplig med demonstration av fingeravtrycksanläggningen samt svarat på frågor och lämnat skriftlig information. Per Tollin, Rikskriminalpolisens identifieringsrotel i Stockholm har svarat på frågor. Öystein Falmår, Kriminalpolitisentralen, KRIPOS, Oslo, Norge, har varit vänlig och skickat handflateavtryck som upptagits i en Livescananläggning.

Digitalt säkrade fingeravtryck

Digitalt säkrade fingeravtryck Digitalt säkrade fingeravtryck En jämförelse mellan en digital metod och ett konventionellt sätt att säkra fingeravtryck. kriminalteknisk utbildning, kurs 2000-2001 Statens kriminaltekniska laboratorium

Läs mer

Statens Kriminaltekniska Laboratorium Kriminalteknisk grundutbildning 2002-2003 Handledare: Nils Ångström, SKL

Statens Kriminaltekniska Laboratorium Kriminalteknisk grundutbildning 2002-2003 Handledare: Nils Ångström, SKL Statens Kriminaltekniska Laboratorium Kriminalteknisk grundutbildning 2002-2003 Handledare: Nils Ångström, SKL Specialarbete Författare: Bo Andersson Tekniska roteln fältgrupp Roslagen i Stockholms län

Läs mer

Framkallning med amidosvart och visualisering med digital bildbehandling.

Framkallning med amidosvart och visualisering med digital bildbehandling. Framkallning med amidosvart och visualisering med digital bildbehandling. Kriminalteknikerutbildning på SKL ht 2000 vt 2001. Författare: Benny Samuelson, tekniska roteln i Eskilstuna. Handledare: Maria

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Fingeravtryck och ansiktsigenkänning

Fingeravtryck och ansiktsigenkänning Fingeravtryck och ansiktsigenkänning - En studie av biometri i praktiken Projektuppgift i Informationssäkerhet Sara Hörlin sarho837@student.liu.se Peter Löfgren petlo539@student.liu.se Handledare Niclas

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

Färdighetsprov. Rotlarnas möjlighet att kvalitetssäkra sig själva

Färdighetsprov. Rotlarnas möjlighet att kvalitetssäkra sig själva Färdighetsprov Rotlarnas möjlighet att kvalitetssäkra sig själva Text: Gunilla Nyström Två gånger per år erbjuder SKL de tekniska rotlarna färdighetsprov inom olika områden. Färdighetsproven ger kriminalteknikerna

Läs mer

Träna med Träningslera

Träna med Träningslera Träna med Träningslera Butik & showroom Södergatan 38, 195 47 MÄRSTA Tel: 08-591 292 50 Fax: 08-591 297 84 info@euforia.se www.euforia.se Träna med Träningslera Alla leror kan blandas med varandra. Dom

Läs mer

Fingeravtryckets roll inom kriminaltekniken, nu och i framtiden

Fingeravtryckets roll inom kriminaltekniken, nu och i framtiden Fingeravtryckets roll inom kriminaltekniken, nu och i framtiden Människofoster i 16:e veckan. Kuddarna på fingertopparna övergår senare till permanenta fingeravtryck Innehållsförteckning Ordlista..2 Sammanfattning...........3

Läs mer

Den flytande brottsplatsen Brottsplatsundersökning ombord på passagerarfartyg

Den flytande brottsplatsen Brottsplatsundersökning ombord på passagerarfartyg Den flytande brottsplatsen Brottsplatsundersökning ombord på passagerarfartyg Erik Palmqvist Ålands polismyndighet Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2007-2008 vid Statens kriminaltekniska

Läs mer

RVS5000PC. Allmänt. RVS5000PC produktblad

RVS5000PC. Allmänt. RVS5000PC produktblad 1 RVS5000PC Allmänt RVS5000PC är ett hjälpmedel och ett administrativt verktyg för RVS5000 systemet. Det hjälper och underlättar hanteringar av artiklar och styckevikter, gör att ansvariga kan göra produktionsuppföljningar

Läs mer

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning.

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. En del frågor ska besvaras ur två perspektiv: Så här var det för mig och Så här betydelsefullt var det för mig. Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. OMT-studien,

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Pris Bröllopsfotografering 2016

Pris Bröllopsfotografering 2016 Pris Bröllopsfotografering 2016 I alla paket ingår detta: *Rådgivning & planering. Finns möjlighet träffas vi. *Ett X antal högupplösta redigerade bilder på fil som ni själva kan använda till det ni vill,

Läs mer

Skapa kontrolluppgifter

Skapa kontrolluppgifter Skapa kontrolluppgifter From v1 innehåller Xdesk lön även funktion för att skapa kontrolluppgifter för föregående år. Innan du väljer att arbeta med att skapa dina kontrolluppgifter, bör du kontrollera

Läs mer

Kriminalteknisk grundkurs i Norden

Kriminalteknisk grundkurs i Norden Kriminalteknisk grundkurs i Norden Hur lika är utbildningarna? Marit Norström Friberg Polismyndigheten i Stockholms län Fältgrupp City Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2007-2008 vid Statens

Läs mer

Acid Yellow 7 Ett alternativ till Hungarian Red? Anders Åkesson Tekniska roteln Polismyndigheten i Skåne län

Acid Yellow 7 Ett alternativ till Hungarian Red? Anders Åkesson Tekniska roteln Polismyndigheten i Skåne län Acid Yellow 7 Ett alternativ till Hungarian Red? Tekniska roteln Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2006-2007 SAMMANFATTNING Vid HOSDB, Home Office Scientific Development Branch, i England

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

INCIDENTER GLAS I LIVSMEDEL

INCIDENTER GLAS I LIVSMEDEL 1 (5) Kriminalpolisenheten PM Datum 2009-10-22 INCIDENTER GLAS I LIVSMEDEL BAKGRUND Torsdagen den 19 mars 2009 inkom två reklamationer till Kronfågel AB där konsumenter hittat glas i inköpta förpackningar

Läs mer

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 2013-02-21 Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 40 procent av respondenterna instämde i påståendet att de som helhet var nöjda i kontakten med kommunen Det är ingen skillnad

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Maskinskrivningsteknikens vara eller icke vara?

Maskinskrivningsteknikens vara eller icke vara? Maskinskrivningsteknikens vara eller icke vara? Helene Hansson IT och hälsa i arbetslivet våren Handledare Maria Boström Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska universitetssjukhus, Göteborg 1 Bakgrund Jag

Läs mer

Resultat av betygsenkät gjord av Skogshögskolans Studentkårs Studieråd 2006.

Resultat av betygsenkät gjord av Skogshögskolans Studentkårs Studieråd 2006. Resultat av betygsenkät gjord av Skogshögskolans Studentkårs Studieråd 26. Enkäten delades ut i två versioner, en pappersform och en webform. Skillnaden mellan de olika versionerna var att kurserna fick

Läs mer

LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN. Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna.

LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN. Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna. LITEN HANDLEDNING TILL E-TJÄNSTER I BJUVS KOMMUN Så här ser inloggningssidan ut. Börja med att skriva ditt användarnamn och lösenord i rutorna. 1 Första gången du loggar in ska du ange dina uppgifter i

Läs mer

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt.

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Start-skärmen Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Det grå kugghjulet indikerar att du är i redigeringsläge och

Läs mer

DLK ute? Ett nytt sätt att säkra fibrer utomhus.

DLK ute? Ett nytt sätt att säkra fibrer utomhus. DLK ute? Ett nytt sätt att säkra fibrer utomhus. (Ev. bild) Pia Stigsdotter Polismyndigheten i Stockholms län Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2008-2009 vid Statens kriminaltekniska laboratorium

Läs mer

Ansiktsbiometri i kriminalarbete

Ansiktsbiometri i kriminalarbete Ansiktsbiometri i kriminalarbete Ove Callheim Email: oveca589@student.liu.se Supervisor: Viiveke Fåk, viiveke@isy.liu.se Project Report for Information Security Course Linköpings universitetet, Sweden

Läs mer

Om uppdraget god man för ensamkommande barn

Om uppdraget god man för ensamkommande barn Om uppdraget god man för ensamkommande barn Bakgrund ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN OCH AVDELNINGEN FÖR ÖVERFÖRMYNDARÄRENDEN I varje kommun i Sverige finns en överförmyndarfunktion, antingen en överförmyndare eller

Läs mer

Förstudie återvändande ensamkommande

Förstudie återvändande ensamkommande Förstudie återvändande ensamkommande En förstudie genomförd av Strömsunds kommun Finansierat av Europeiska återvändandefonden och Strömsunds kommun Presentationens upplägg INTRODUKTION Vad och varför?

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare VT2014

Utvärdering APL frågor till handledare VT2014 Utvärdering APL frågor till handledare VT2014 Jag har gått den nya handledarutbildningen A. Ja 39 78 B. Nej 11 22 Total 50 100 98% (50/51) Jag har endast gått den gamla handledarutbildningen A. Ja 6 20,7

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012

Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012 2012-10-01 Brukarundersökning på Alkoholpolikliniken 2012 Avd. för verksamhetsutveckling Socialförvaltningen Adress Box 834, 391 28 Kalmar Besök Skeppsbrogatan 55 Tel 0480-45 00 00 vx britt.kronberg@kalmar.se

Läs mer

Fotografering av spår i snö En jämförande undersökning av obehandlade spår och spår som har behandlats med snöspårspulver.

Fotografering av spår i snö En jämförande undersökning av obehandlade spår och spår som har behandlats med snöspårspulver. Fotografering av spår i snö En jämförande undersökning av obehandlade spår och spår som har behandlats med snöspårspulver. Mattias Huhtasaari Tekniska roteln Polismyndigheten i Västerbottens län Specialarbete

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT 2015 Jag har inte gått någon handledarutbildning Instämmer 3 100 Total 3 100 10,3% (3/29) Min praktikant studerar

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på timer-appar. Appar som hjälper dig hålla koll på tiden

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på timer-appar. Appar som hjälper dig hålla koll på tiden StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på timer-appar Appar som hjälper dig hålla koll på tiden Januari 2016 Timer-appar Många människor både vuxna och barn, personer med eller

Läs mer

Min syn på idéframställan

Min syn på idéframställan MDH Min syn på idéframställan Andreas Nilsson 2009-04-21 Examinator Rolf Lövgren Innehåll Inledning... 3 Hur ser jag på Idéframställan... 4 Metoder... 5 Beskrivna idé med ord... 5 Skiss... 6 Kavaljersperspektiv....

Läs mer

L A N T M Ä T E R I E T

L A N T M Ä T E R I E T L A N T M Ä T E R I E T Aktbilaga 1 Kallelse 2010-02-26 Ärendenummer Förrättningslantmätare Jenny Bobeck «FirmaTitel» «Namn» «coadress» «Utdelningsadress» «Extrafält» «Postadress» Ärende Omprövning av

Läs mer

DIARIEFÖRINGSHANDBOK. 2015-10-29 Version 0.2

DIARIEFÖRINGSHANDBOK. 2015-10-29 Version 0.2 DIARIEFÖRINGSHANDBOK 2015-10-29 Version 0.2 1.1 HUR GÖR JAG FÖR ATT DIARIEFÖRA? Malmö högskola använder sedan 1999 ärendehanteringssystemet W3D3 och diarieföringsmodulen. I dagsläget används inga andra

Läs mer

Eventuellt kan även LNB-positionerna, framför allt utmed flankerna, behöva justeras något "längre ut" längs LNB-armen jämfört med det beräknade

Eventuellt kan även LNB-positionerna, framför allt utmed flankerna, behöva justeras något längre ut längs LNB-armen jämfört med det beräknade Toroidal Maximum T90 Under hösten 2007 har jag monterat upp en toroidalskål, Maximum T90, istället för min gamla Triax Unique multifokus parabol. Med den gamla skålen tog jag emot satellitpositonerna 28,2

Läs mer

Falck 6709 Universal sändare

Falck 6709 Universal sändare Bruksanvisning Falck 6709 Universal sändare Art.nr.: 320 864 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Falck 6709 Universal sändare består av:... 2 Beskrivning av Falck 6709 Universal sändare... 2

Läs mer

Att köpa ny dator SeniorNet Lidingö Januari-2016

Att köpa ny dator SeniorNet Lidingö Januari-2016 Att köpa ny dator SeniorNet Lidingö Januari-2016 Att tänka på innan du köper bärbar dator Behov/Användningsområde Om man mest ska använda datorn till epost, Internet, lagra foton och skriva dokument i

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fingeravtryck och annan signalementsupptagning; beslutade

Läs mer

Mängdbrottsutveckling Polisområde Nordöstra Skåne

Mängdbrottsutveckling Polisområde Nordöstra Skåne Diarienummer: A046.674/2013 Saknummer 400 År 2013 Mängdbrottsutveckling Polisområde Nordöstra Skåne Kriminalunderrättelsetjänsten PONS Sammanfattning... 1 Inledning... 1 Uppdrag och syfte... 1 Metod...

Läs mer

INFOBLADET. Journalister fick lära mer om 112-myndigheterna

INFOBLADET. Journalister fick lära mer om 112-myndigheterna INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Överflyttning av ärenden mellan kommuner reglerades tidigare i 16 kap 1 SoL. I och med lagändringen återfinns motsvarande regler i 2 a kap 10-12 SoL.

Överflyttning av ärenden mellan kommuner reglerades tidigare i 16 kap 1 SoL. I och med lagändringen återfinns motsvarande regler i 2 a kap 10-12 SoL. 2013-04-17 SN-2013/1727.112 1 (4) HANDLÄGGARE Jon Niklasson 08-535 378 69 Jon.Niklasson@huddinge.se Socialnämnden Ändringar i delegationsordning Socialnämnden Lista D: Biståndskansliet - Del 3 Förslag

Läs mer

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden 6:1 6:2 6:3 6:4 6:5 Socialkontoret Dnr SN/2015:772-036 Administrativa enheten 2015-11-11 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Läs mer

Bruksanvisning. Falck 6709 Mottagare. Art.nr.: 320 862

Bruksanvisning. Falck 6709 Mottagare. Art.nr.: 320 862 Bruksanvisning Falck 6709 Mottagare Art.nr.: 320 862 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Falck 6709 Mottagare består av:... 2 Beskrivning av Falck 6709 Mottagare... 2 Beskrivning av funktioner...

Läs mer

VANLIGA FRÅGOR. Vanliga frågor INDEX

VANLIGA FRÅGOR. Vanliga frågor INDEX Vanliga frågor INDEX Apparat Allmänt 1. Vad är S3:ans positionering? 2. Vad mäter S3:an? 3. Vad är skillnaden mellan S2 Everest och S3? 4. Vad inkluderas i själva enheten för S3:an? S3 & ipad mini 5. Vilken

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-12-15 Dnr 47-2015 Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

D I G I TA LT S K A PA N D E

D I G I TA LT S K A PA N D E DIGITALT SKAPANDE Innehåll WEBBPLATS PRESENTATION AV DIN KARMTAT... 4 Översiktsplan för arbetets olika moment... 4 Intervjuguide... 5 Inlämning senast onsdagen den 9 december... 5 Redovisning onsdagen

Läs mer

Utdrag från Självskattnings- och bedömningsmaterial

Utdrag från Självskattnings- och bedömningsmaterial Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för arbete inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Framtaget av lärargruppen inom projekt ArbetSam hösten 2011 våren 2012 Handledare:

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Jämförelse av miljöenkäter. till personal vid Högskolan i Gävle. Undersökningar gjorda i maj 2002 resp i dec. 2003

Jämförelse av miljöenkäter. till personal vid Högskolan i Gävle. Undersökningar gjorda i maj 2002 resp i dec. 2003 1(6) Jämförelse av miljöenkäter till personal vid Högskolan i Gävle Undersökningar gjorda i maj 2002 resp i dec. 2003 Rose-Marie Löf Assistent vid avdelningen för Industriell ekonomi Institutionen för

Läs mer

Till dig som inte ammar

Till dig som inte ammar Amningscentrum Kvinnokliniken MK 2 Karolinska Universitetssjukhuset Till dig som inte ammar Matningsstunden en möjlighet Vi vill med denna broschyr berätta om hur du kan gå till väga när du inte ammar.

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1402-2012 Regionstyrelsen Region Skåne 291 89 Kristianstad Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Falck 6709 Magnetkontakt sändare

Falck 6709 Magnetkontakt sändare Bruksanvisning Falck 6709 Magnetkontakt sändare Artikelnr: 320 867 Innehållsförteckning Falck 6709 Magnetkontakt sändare består av:... 2 Beskrivning av Falck 6709 Magnetkontakt sändare... 2 Montering...

Läs mer

Lära känna skrivbordet

Lära känna skrivbordet Är det första gången du använder Windows 7? Den här versionen har mycket gemensamt med tidigare versioner av Windows, men du kan behöva hjälp med att få upp farten. Den här guiden innehåller praktisk information

Läs mer

Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer

Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer Rikspolisstyrelsen 2013-08-23 RAPPORT 2 (6) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 3 2 UPPDRAGET... 3 2.1 Uppdragets genomförande... 3 3 GENOMFÖRDA ÅTGÄRDER

Läs mer

Specialarbete utfört under Kriminalteknisk grundutbildning 2001-2002 Statens Kriminaltekniska Laboratorium, Linköping

Specialarbete utfört under Kriminalteknisk grundutbildning 2001-2002 Statens Kriminaltekniska Laboratorium, Linköping Specialarbete utfört under Kriminalteknisk grundutbildning 2001-2002 Statens Kriminaltekniska Laboratorium, Linköping Författare: Sven Lindén Tekniska Roteln, Malmö Handledare: Ingemar Edvardsson Tekniska

Läs mer

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Miniprojekt, pedagogisk grundkurs I, vt 2001. Klemens Eriksson, Evolutionsbiologiska institutionen Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Jag hävdar att kunskapskontrollen är en del

Läs mer

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT 9 Har du någon skada eller andra besvär i fotleder eller fötter? Nej Ja, men besvären är lindriga Ja, jag har måttliga besvär Ja, jag har svåra besvär Källa:

Läs mer

Rutiner för registerutdrag vid anställning inom förskola och grundskola. Mjölby kommun

Rutiner för registerutdrag vid anställning inom förskola och grundskola. Mjölby kommun Revisionsrapport Rutiner för registerutdrag vid anställning inom förskola och grundskola Mjölby kommun Håkan Lindahl Innehållsförteckning Bakgrund och revisionsfråga... 1 Metod... 2 Lagens syfte och tillämpning...

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig med utländsk examen från ett EU- eller EES-land samt Schweiz

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig med utländsk examen från ett EU- eller EES-land samt Schweiz Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare för dig med utländsk examen från EU, EES eller Schweiz Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig med utländsk examen från ett EU-

Läs mer

BOMBTEKNIKER. Utbildning. och. Utrustning. Specialarbete i samband med kriminalteknisk grundutbildning. Utfört av

BOMBTEKNIKER. Utbildning. och. Utrustning. Specialarbete i samband med kriminalteknisk grundutbildning. Utfört av BOMBTEKNIKER 2000 Utbildning och Utrustning Specialarbete i samband med kriminalteknisk grundutbildning Utfört av Dan Göthberg Polismyndigheten i Gävleborg Handledare Mats Hägg Tekniska roteln i Malmö

Läs mer

Säkerhet Användarhandbok

Säkerhet Användarhandbok Säkerhet Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras utan föregående

Läs mer

FÖRMEDLING AV CYKELHJÄLM PÅ BARNAVÅRDSCENTRAL

FÖRMEDLING AV CYKELHJÄLM PÅ BARNAVÅRDSCENTRAL Bakgrund I metodboken för barnavårdscentralerna finns ett strukturerat program för barnsäkerhet. Under 1998 har barnavårdscentralerna i Nacka försetts med demonstrationsmaterial att användas vid samtal

Läs mer

Mätning av brottsplats med hjälp av laseravståndsmätare. Specialarbete utfört under kriminaltekniskgrundutbildning vid SKL 2002-2003

Mätning av brottsplats med hjälp av laseravståndsmätare. Specialarbete utfört under kriminaltekniskgrundutbildning vid SKL 2002-2003 Mätning av brottsplats med hjälp av laseravståndsmätare. Specialarbete utfört under kriminaltekniskgrundutbildning vid SKL 2002-2003 Handledare: Thomas Åberg Statens Kriminaltekniska Laboratorium Linköping

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

INNEHÅLL. 1. Datorbaserat årsrapportsystem avseende 2003 sid 2. 2. Förbunds- och Kretsavgifterna 2004 sid 3

INNEHÅLL. 1. Datorbaserat årsrapportsystem avseende 2003 sid 2. 2. Förbunds- och Kretsavgifterna 2004 sid 3 INNEHÅLL 1. Datorbaserat årsrapportsystem avseende 2003 sid 2 2. Förbunds- och Kretsavgifterna 2004 sid 3 3. Motionshantering 2004 sid 3 4. Tävlingsavgifter sid 4 5. Föreningsdistribution via mail sid

Läs mer

KOMMUNALT AKTIVITETSMEDLEMSBIDRAG

KOMMUNALT AKTIVITETSMEDLEMSBIDRAG Sida 1 av 15 Förening Närvarokort ID KOMMUNALT AKTIVITETSMEDLEMSBIDRAG Verksamhet Anläggning/Lokal ANSÖKAN AVSER PERIODEN 2011 Riktigheten av lämnade uppgifter intygas: Ledarens namnteckning NAMN PÅ DELTAGARE

Läs mer

En gåva för livet. Att testamentera till Erikshjälpen

En gåva för livet. Att testamentera till Erikshjälpen En gåva för livet Att testamentera till Erikshjälpen Tre goda skäl......att testamentera till Erikshjälpen - Gåvan kommer fram. Erikshjälpen är en sparsam, småländsk organisation med låga omkostnader.

Läs mer

Sammanställning av resultat för brukarundersökning. Personlig assistans 2014

Sammanställning av resultat för brukarundersökning. Personlig assistans 2014 Sammanställning av resultat för brukarundersökning Personlig assistans 2014 Dokumentnamn Sammanställning av resultat för brukarundersökning personlig assistans 2014 Dokumentansvarig Eva Bascom, verksamhetschef

Läs mer

Lathund. Söka patienter i Tandvårdsfönster

Lathund. Söka patienter i Tandvårdsfönster Lathund Söka patienter i Sida 1/9 shistorik Datum Ändrat av Kommentar 0.1 2012-11-16 Första version Ändrat länken till inloggningssidan Sida 2/9 Innehållsförteckning 1 Allmänt... 4 1.1 Övergripande beskrivning...

Läs mer

Checklista för kognitiv tillgänglighet

Checklista för kognitiv tillgänglighet Checklista för kognitiv tillgänglighet Handledning Checklistan är gjord för att underlätta arbetet med kognitiv tillgänglighet på din enhet. Checklistan består av två delar: denna handledning och ett formulär.

Läs mer

Examensarbete HGU-08

Examensarbete HGU-08 WAXHOLMS GK Examensarbete HGU-08 Stödsådd med rödsvingel Johan Öhrman 2010-08-04 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Metod sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 2 Inledning Waxholms GK är en naturskön

Läs mer

Polischef: Vi avbryter om säkerheten brister

Polischef: Vi avbryter om säkerheten brister Polischef: Vi avbryter om säkerheten brister Publicerad 2016-01-15 Musikfestivalen i Kungsträdgården. Stockholms regionpolischef Ulf Johansson känner inget dåligt samvete efter DN:s avslöjande om sexövergrepp

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66 Asylboende Malmö 2016-04-05 Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 respondenter: 66 Urval: Alla Frågor: Alla frågor Fråga 1 Hur nöjd är du med Programupplägget? 1 Inte alls nöjd 0 0% 2 0 0% 3 6 13% 4 23

Läs mer

Semester och arbetstidsförkortning

Semester och arbetstidsförkortning Hantverksdata Bilanco 2011-04-01 Semester och arbetstidsförkortning Innehåll SEMESTERUPPDATERING... - 2 - ARBETSTIDSFÖRKORTNING... - 5 - www.hantverksdata.se - 1 - Semesteruppdatering Uppdateringen ska

Läs mer

Kursutvärdering. Samhällskunskap A

Kursutvärdering. Samhällskunskap A Samhällskunskap A Läsåret 9-1 Läsåret 9-1 8 6 4 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Mitt första inryck av denna kurs var: Mycket bra 6 29 Bra 14 67 Dåligt 1 5 Mycket dåligt - - Antal EAS:. Antal

Läs mer

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.]

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Seriehantering [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning...

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Tillsyn enligt kreditupplysningslagen (1973:1173) och personuppgiftslagen (1998:204)

Tillsyn enligt kreditupplysningslagen (1973:1173) och personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2011-10-04 1823-2010 AAA Soliditet AB Box 1396 171 27 SOLNA Tillsyn enligt kreditupplysningslagen (1973:1173) och personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut IT-säkerhet Datainspektionen

Läs mer

Mäklarservice Frågor & Svar Förändrat sparerbjudande i Länsförsäkringar Senast uppdaterad 2011-10-13 13:45. Fråga Svar Anm Vad har hänt vad gör ni nu?

Mäklarservice Frågor & Svar Förändrat sparerbjudande i Länsförsäkringar Senast uppdaterad 2011-10-13 13:45. Fråga Svar Anm Vad har hänt vad gör ni nu? Mäklarservice Frågor & Svar Förändrat sparerbjudande i Länsförsäkringar Senast uppdaterad 2011-10-13 13:45 Fråga Svar Anm Vad har hänt vad gör ni nu? Vi slutar att sälja liv- och pensionsförsäkring med

Läs mer

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015 TD ungdomsprojekt Uppföljning september 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Upplevelsen av att arbeta på TD-enheten... 3 Vikten av att få ett sådant här

Läs mer

Introduktion. Vinnande medarbetarskap

Introduktion. Vinnande medarbetarskap Introduktion Vinnande medarbetarskap Helgesson Coaching&Consulting 2015 Vinnande medarbetarskap. introduktion sid 1 Inledning Vi är alla del av större sammanhang. På arbetsplatsen skall vi gemensamt med

Läs mer

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar Stockholm i november 2014 Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion Anmärkningar 1. Nedanstående revidering av stadgar föreslås träda i kraft den 1 januari 2015. 2. Gällande lydelse har bifogats

Läs mer

Servicemätning via telefon och e-post

Servicemätning via telefon och e-post RAPPORT Servicemätning via telefon och e-post ESKILSTUNA Januari 2013 BOX 55650 102 14 STOCKHOLM TEL 08 783 82 90 E-MAIL info@jsm-telefront.se BESÖKSADRESS: NÄRINGSLIVETS HUS, STORGATAN 19 www.jsm-telefront.se

Läs mer

Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan. - En enkätundersökning

Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan. - En enkätundersökning Upplevelsen av att arbeta med nyanlända i elevhälsan - En enkätundersökning 1 Sammanfattning Elevhälsan är en av de offentliga verksamheter som i hög grad påverkats av det ökande antalet nyanlända barn

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Överförmyndarnämnden

DANDERYDS KOMMUN Överförmyndarnämnden DANDERYDS KOMMUN Överförmyndarnämnden REDOGÖRELSE OCH ARVODESRÄKNING ENSAMKOMMANDE BARN Avser period: 1. 1 januari 31 mars 2. 1 april 30 juni 3. 1 juli 30 september 4. 1 oktober 31 december 5. från den

Läs mer

Manual för motionscykel Extreme XT 3,3

Manual för motionscykel Extreme XT 3,3 Manual för motionscykel Extreme XT 3,3 Nyckelfunktioner: Mode Genom att trycka på Mode kan man förflytta sig mellan de olika funktionerna. Tid, Hastighet, Distans, Kalorier och Puls. De olika funktionerna

Läs mer

Listen Only CutOff FM Radio Dual. Nyhet! Dual Pro. FM Radio CutOff Listen Only. det kompletta hörselskyddet

Listen Only CutOff FM Radio Dual. Nyhet! Dual Pro. FM Radio CutOff Listen Only. det kompletta hörselskyddet Listen Only CutOff FM Radio Dual Nyhet! Dual FM Radio CutOff Listen Only det kompletta hörselskyddet Sordin erbjuder högklass hörselskydd till låga prise för fritid och yrkesmässigt bruk Musik och kommunikation

Läs mer

Användningsområde för digitalt verktyg

Användningsområde för digitalt verktyg Användningsområde för digitalt verktyg Som slutuppgift har jag valt att presentera hur man skapar en facebookgrupp och varför jag använder en sådan. Jag valde detta område för att jag har använt mig av

Läs mer

Studie om stöldsätt. Personbilar med årsmodell 2009 eller nyare som efterlysts under tidsperioden år 2013-2014.

Studie om stöldsätt. Personbilar med årsmodell 2009 eller nyare som efterlysts under tidsperioden år 2013-2014. Studie om stöldsätt Personbilar med årsmodell 2009 eller nyare som efterlysts under tidsperioden år 2013-2014. Larmtjänst AB Box 24158 104 51 Stockholm Karlavägen 108 Tel 08-522 784 00 Fax 08-660 03 35

Läs mer

Medling vid ungdomsbrott Svårigheter med polisens ansvar

Medling vid ungdomsbrott Svårigheter med polisens ansvar Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3, Fördjupningsarbete Vårterminen, 2009 Rapport nr: 533 Medling vid ungdomsbrott Svårigheter med polisens ansvar Emelie Brodin Hanna Rolinder Abstract Rapporten

Läs mer

Råd och tips vid varsel och uppsägning. Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör

Råd och tips vid varsel och uppsägning. Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör Råd och tips vid varsel och uppsägning Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör I tider av varsel och uppsägningar Besked om nedläggningar av företag och inskränk ningar av driften har

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Servicemätning via telefon och e-post

Servicemätning via telefon och e-post RAPPORT Servicemätning via telefon och e-post KARLSTAD Januari 2013 BOX 55650 102 14 STOCKHOLM TEL 08 783 82 90 E-MAIL hq@jsm-telefront.se BESÖKSADRESS: NÄRINGSLIVETS HUS, STORGATAN 19 www.jsm-telefront.se

Läs mer