Remiss från Justitiedepartementet - Kommunikation för vår gemensamma säkerhet Ds 2017:7

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss från Justitiedepartementet - Kommunikation för vår gemensamma säkerhet Ds 2017:7"

Transkript

1 - Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0683/17 Förvaltningsstaben Samhällsskydd och beredskap Magnus Ericsson Telefon E-post: Remiss från Justitiedepartementet - Kommunikation för vår gemensamma säkerhet Ds 2017:7 Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Yttrandet över betänkandet Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7), i enlighet med bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, översänds till Justitiedepartementet. Sammanfattning Göteborgs Stad har erhållit rubricerad remiss. Yttrandet ska vara Justitiedepartementet tillhanda senast den Aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar har idag påtagliga och ökande behov av ett tillförlitligt och säkert system för mobil datakommunikation. Det gäller såväl i det vardagliga arbetet som för kommunikation, samverkan och ledning i krisberedskap och för hantering av olyckor och mer omfattande händelser i hela hotskalan. Det nuvarande samhällsnätet för Rakelsystemet avser främst talkommunikation och har alltför begränsad kapacitet för mobil dataöverföring. Rakel behöver därför kompletteras och på sikt helt ersättas med ett modernare system som kan hantera även realtidsöverföring av data och rörliga bilder. Samhällsutveckling och förändrade säkerhetspolitiska förutsättningar ökar kraven på att utveckla en lämplig mobil och säker lösning. Göteborgs Stad tillstyrker förslagen som presenteras i betänkandet Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7). Ekonomiska konsekvenser En lösning förordas som bygger på finansiering, ägarskap och förvaltning som tillvaratar befintliga finansiella och andra resurser inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och det statligtägda bolaget Teracom AB. Det skapar ekonomiska förutsättningar, statlig rådighet och underlättar senare infasning i lösningen av talbaserad kommunikation från nuvarande Rakelsystem. Modellen bygger långsiktigt på avgiftsfinansiering av systemet, dess drift och underhåll genom intäkter från abonnemang och inplaceringar i statens master. Under en inledande tvåårsetapp föreslås att inemot 1,5 mdkr avsätts för utveckling av statens samhällsnät genom dedikerat kärnnät, stamnät och radionät med inplacering av LTE radioutrustning i befintlig infrastruktur samt helt nya siter i glesbygd. Vidare utbyggnad och konsolidering av det 1(8)

2 statliga nätet prövas löpande med en fortsatt årlig investeringsnivå i storleksordningen 300 mnkr. Under lösningens inledande fas då Rakel ännu är i bruk kan viss dubblering av abonnemang för tal- och datatjänster visa sig nödvändigt. Ett gemensamt utvecklingsmässigt och finansiellt ansvar för systemen bör då tas. Kostnader för säker tal- och datakommunikation bör under en sådan period samordnas kostnadsmässigt till en för aktörerna hanterlig och rimlig nivå. Utredningen kan i nuläget inte ge besked om vilka kostnader som kommer belasta kommunerna om dessa i framtiden kommer i utbyggnaden av kommunikationssystemet. Barnperspektivet, Jämställdhetsperspektivet, Mångfaldsperspektivet Den ständigt tillgängliga och uppkopplade mobila telefonen blir med utredningens förslag vårt främsta säkerhetsverktyg. Förväntningarna är stora på att samhället ska kunna respondera på detta och vara aktivt i samma typ av kanaler. Utvecklingen av mobila publika säkerhetsvarningar via SMS är ett exempel på detta. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet De internationella exempel som hittills utvecklats med motsvarande nya mobila kommunikationslösningar, är av olika slag. Kommersiellt upphandlade lösningar från allmänna operatörer förekommer, liksom mer dedikerade nät och samhällslösningar. Avgörande är geografiska utgångspunkter, samhällsförhållanden, nationell telekommarknad och infrastruktur samt andra lokala förutsättningar. Under remisstiden har muntliga kontakter på tjänstemanna nivå tagits med Stockholm och Malmö. Bilaga 1 - Sammanfattning av betänkandet Bilaga 2 Yttrande över betänkande Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(8)

3 Ärendet Justitiedepartementet har gett Göteborgs Stad möjlighet att inkomma med synpunkter på betänkandet Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7). Remissen inkom till stadsledningskontoret Yttrandet ska vara Justitiedepartementet tillhanda senast den Bakgrund Aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar1 har idag ett påtagligt och ökande behov av tillförlitliga och säkra system för mobil bredbandskommunikation. Det gäller för såväl vardaglig verksamhet som för kommunikation och samverkan inom ramen för krisberedskap och hantering av olyckor och mer omfattande oförutsedda händelser. Dagens samhällsnät med Rakelsystemet kan inte möta användarkretsens framtida behov eftersom det i huvudsak hanterar talad kommunikation och har begränsad kapacitet för mobil dataöverföring. Rakel behöver därför kompletteras och på några år sikt ersättas med modernare system som kan hantera realtidsöverföring av data och rörliga bilder. Samhällsutveckling och förändrade säkerhetspolitiska förutsättningar ökar behovet av att i en snar framtid kunna tillgodose det samlade behovet av säkra system för såväl tal- som dataöverföring. Därtill ökar mer generellt kraven från allmänhet, företag och organisationer på bättre mobiltäckning och bredbandstillgång i alla delar av Sverige. Lösningar bör därför, i enlighet uppdraget, så långt möjligt sökas för att förena dessa relevanta intressen. Mot bakgrund av tidigare myndighetsutredningar behövs ytterligare underlag för att klarlägga behoven samt hur dessa ska tillgodoses och realiseras. I uppdraget nämns särskilt att detta innefattar frågor om frekvensutrymme i 700 MHz-bandet, i andra frekvensband eller på andra sätt. Utredningen kan på mer övergripande nivå konstatera att en säker och tillgänglig mobil kommunikationslösning förutsätter betydande statlig kontroll och rådighet, en robust, dedikerad samhällslösning med avsatt spektrum ger basal kapacitet för aktörernas datakommunikation, på sikt även för talkommunikation, ett utökat samhällsnät kan ge ökade förutsättningar att nå regeringens bredbandsmål i glesbygd, kompletterande samverkan med kommersiella operatörer kan ge ökad redundans, täckning och kapacitet, ett utökat samhällsnät innebär initialt mer omfattande kostnader än kommersiella alternativ, men ger långsiktig samhällsnytta, där en lösning kan utvecklas etappvis med löpande värdering och successiva beslut. Det ger möjligheter att balansera kraven på samhällskontroll, funktionalitet och ekonomi. Göteborgs Stad tillstyrker förslagen som presenteras i betänkandet Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7). Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(8)

4 Stadsledningskontoret Magnus Ericsson Planeringsledare Karin Eriksson Säkerhetschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(8)

5 Bilaga 1 Sammanfattning av Ds 2017:7 Uppdraget Utredningens arbete avser mobil kommunikation som stöd för samhällsaktörernas krisberedskapsarbete och hantering av olyckor, kriser och oförutsedda händelser i hela hotskalan. Nuläge och problembild I mitten av 1990-talet aktualiserades behovet av ett gemensamt digitalt radiokommunikationssystem för samhällsviktiga användare för att ersätta ett flertal olika aktörsspecifika analoga system. I Europa diskuterades samtidigt standardisering av tekniska system för public safety-tillämpningar. Störst genomslag fick Tetrastandarden, där en svensk nationellt täckande tjänsteupphandling förordades.1 Statskontoret uppdrogs år 2000 förbereda och genomföra en sådan upphandling, men konstaterade att tillräckliga förutsättningar inte förelåg för att fullfölja uppdraget. Det gällde bland annat bristande betalningsvilja hos användarna och osäkerhet kring användarkretsens omfattning m.m. Statskontoret uppmärksammade också oklarheter i regelverken, där upphandling av tjänsten och utanordning av för tjänsten nödvändiga frekvenser inte självklart kunde förenas och mötas på leverantörssidan. Fortsatta utrednings- och förhandlingsinsatser föregick därefter riksdagsbeslut 2003 om ekonomiska ramar och införandet av Rakelsystemet, Radiokommunikation för effektiv ledning. Utgångspunkter var bland annat att redan investerad infrastruktur så långt möjligt skulle användas, att användarkretsen främst bestod av s.k. skydds och säkerhetsmyndigheter och att staten skulle stå som ägare av det gemensamma systemet. Den finansieringsmodell som utifrån utredningsarbetet bedömdes som lämplig var en inledande anslagsfinansiering, påföljande lånefinansiering samt användaravgifter.2 Försvarets materielverk genomförde upphandlingen, varefter Krisberedskapsmyndigheten 2004 fick ansvar för införande, förvaltning och utveckling av systemet. Beslutet anknöt till den nya lagstiftning som möjliggör tillstånd att använda radiosändare inom ett frekvensutrymme utan allmän utlysning för sådan verksamhet som avser allmän ordning, säkerhet eller hälsa. Rakelsystemet byggdes successivt ut i ett antal regionala etapper och vidgad användarkrets, tills nätet färdigställdes En fortsatt snabb utveckling har därefter karakteriserat området. Ansvaret överfördes till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, då myndigheten inrättades Drift, kundstöd och service berörde tidigare en rad privata aktörer men upprätthålls sedan 2014 på MSB:s uppdrag efter upphandling av tjänster från det helstatliga bolaget Teracom AB. Rakelsystemet avser i huvudsak talkommunikation och bedöms om ett antal år ha spelat ut sin roll till följd av tekniska begränsningar och de nya behov och krav som utvecklats avseende mobil IP-kommunikation med hög kapacitet. Det är i dagsläget svårt att ange exakt återstående livslängd. Systemet bedöms med nuvarande avtal kunna användas fram till 2025, ytterligare tekniska investeringar om cirka 1,0 1,5 mdkr bedöms möjliggöra förlängd livslängd till En framtida utveckling kan rent teoretiskt tänkas innebära att Rakelsystemet behålls under systemets hela tekniska livslängd för att tillgodose aktörernas behov av talkommunikation vid sidan av en ny lösning för mobil IP-baserad kommunikation. Alternativet är att Rakel avvecklas så snart en ny lösning kan ge stöd för att inkludera även talkommunikation. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(8)

6 Utredningens förslag Aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar har idag påtagliga och ökande behov av ett tillförlitligt och säkert system för mobil datakommunikation. Det gäller såväl i det vardagliga arbetet som för kommunikation, samverkan och ledning i krisberedskap och för hantering av olyckor och mer omfattande händelser i hela hotskalan. Det nuvarande samhällsnätet för Rakelsystemet avser främst talkommunikation och har alltför begränsad kapacitet för mobil dataöverföring. Rakel behöver därför kompletteras och på sikt helt ersättas med ett modernare system som kan hantera även realtidsöverföring av data och rörliga bilder. Samhällsutveckling och förändrade säkerhetspolitiska förutsättningar ökar kraven på att utveckla en lämplig mobil och säker lösning. Utredningen kan på mer övergripande nivå konstatera att en säker och tillgänglig mobil kommunikationslösning förutsätter betydande statlig kontroll och rådighet, en robust, dedikerad samhällslösning med avsatt spektrum ger basal kapacitet för aktörernas datakommunikation, på sikt även för talkommunikation, ett utökat samhällsnät kan ge ökade förutsättningar att nå regeringens bredbandsmål i glesbygd, kompletterande samverkan med kommersiella operatörer kan ge ökad redundans, täckning och kapacitet, ett utökat samhällsnät innebär initialt mer omfattande kostnader än kommersiella alternativ, men ger långsiktig samhällsnytta, där en lösning kan utvecklas etappvis med löpande värdering och successiva beslut. Det ger möjligheter att balansera kraven på samhällskontroll, funktionalitet och ekonomi. Informationssäkerhet Den valda lösningen ska skydda information utifrån krav på dess konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet. Därmed kommer lösningen också att kunna möta kraven på att kunna följa hur och när information har hanterats och kommunicerats. Lösningen ska primärt möta höga krav avseende riktighet (t.ex. signering/autentisering av användare och information) samt tillgänglighet (att lösningen fungerar även vid stora påfrestningar i infrastrukturen). Den tilltänkta kommunikationslösningen är i sitt grundutförande inte avsedd att skydda information som omfattas av särskild sekretess med hänsyn till rikets säkerhet. Ur ett förvaltningsperspektiv ska lösningen uppfylla höga krav på behörighetskontroll och autentisering, som åtkomst till känslig grundinformation kring loggar, positionering m.m. Positioneringstjänster utgör en viktig och för stora användargrupper mycket sekretesskänslig del av den kravprofil som anges. Det innebär att kraven på förvaltning ur ett konfidentialitetsperspektiv bedöms som höga. Kontroll ska också i övrigt kunna ske av informationsflöden. Spårbarhet behövs för att stödja verksamheten och ska kunna visa informationsvägar och vilka som tagit del av informationen (loggning) eller haft sådan möjlighet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(8)

7 En viktig utgångspunkt är här att varje informationsägare också har ett eget ansvar. Säker hantering av egen information är grundläggande för berörda aktörer och för de egna tjänster som görs tillgängliga genom lösningens infrastruktur. Det finns ett uttalat behov av att kommunikationslösningen kan erbjuda kopplingar till allmänna nät och tjänster. Denna typ av krav medför exponering av lösningen som inte skiljer sig åt mellan lösningar i statlig eller kommersiell regi. En kopplingspunkt mot externa nät förutsätter höga krav på säkerhet med tekniska komponenter för att reducera risker. Det kan t.ex. avse IPS, IDS, antiviruskontroll och brandväggar. 17 Avgörande är också graden av kontroll över informationsflöden och förvaltning av kopplingspunkter. Modern kryptoteknik används som stöd i lösningen för att öka skyddet, dels i infrastrukturen, dels i de tilläggstjänster som kommer att nyttja lösningen som bärare, t.ex. kryptering av tal och dataöverföring. Fortsatt kravanalys kan därför komma att behövas för att närmare beskriva skyddsvärdet av olika typer av information, så att lämpliga åtgärder kan appliceras inom ramen för lösningen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(8)

8 Justitiedepartementet Stockholm Bilaga 2 Yttrande över betänkande Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7) Justitiedepartementet har lämnat betänkandet Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7) för besvarande senast den Göteborgs Stad tillstyrker förslagen som presenteras i betänkandet Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7). För Göteborgs kommunstyrelse Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(8)

REMISSVAR. Sammanfattning. Övergripande synpunkter. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

REMISSVAR. Sammanfattning. Övergripande synpunkter. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap REMISSVAR Datum 2017-05-09 Ert datum 2017-03-15 Diarienr 2017-1730 Er referens Ju2017/021730/SSK 1 (7) Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7) Remiss från Justitiedepartementet

Anmälan om svar på remiss Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7) Remiss från Justitiedepartementet PM 2017: RI (Dnr 110-793/2017) Anmälan om svar på remiss Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Info från Rakel och MSB. Energibranschens Rakelforum

Info från Rakel och MSB. Energibranschens Rakelforum Info från Rakel och MSB Energibranschens Rakelforum 2017-11-14 Regeringsuppdrag, säker mobil LTE för samhällsviktig verksamhet Här Samhällsviktig en användarbild säker, från Rakel till LTE robust och tillgänglig

Läs mer

Remiss - Departementspromemorian Kommunikation f6r var gemensamma sakerhet

Remiss - Departementspromemorian Kommunikation f6r var gemensamma sakerhet Ks/2.017f0163/14 7 g1,10.4 PROTOKOLL Sammantraciesdatum 2017-04-19 Sida 28 98/17 Dnr KS/2017/0153/167-2 Remiss - Departementspromemorian Kommunikation f6r var gemensamma sakerhet s beslut beslutar aft

Läs mer

Landstingsrådsberedningen LS

Landstingsrådsberedningen LS P 19, 2017-05-30 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-05-23 LS 2017-0500 Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7) Föredragande

Läs mer

Regeringens beslut. Kopia I:26 Regeringsbeslut Ju2017/09722/SSK. och beredskap Karlstad

Regeringens beslut. Kopia I:26 Regeringsbeslut Ju2017/09722/SSK. och beredskap Karlstad Kopia I:26 Regeringsbeslut 2017-12-13 Ju2017/09722/SSK Justitiedepartementet Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 651 81 Karlstad Uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Trafikverket

Läs mer

Kommunikation för vår gemensamma säkerhet

Kommunikation för vår gemensamma säkerhet Ds 2017:7 Kommunikation för vår gemensamma säkerhet Uppdrag om en utvecklad och säker kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar Slutrapport Justitiedepartementet

Läs mer

Yttrande över promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning 21 LS

Yttrande över promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning 21 LS Yttrande över promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning 21 LS 2017-0993 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-09-20 LS 2017-0993 Yttrande över promemorian

Läs mer

Inbjudan till RFI - Request for information

Inbjudan till RFI - Request for information samhällsskydd och beredskap RFI 1 (9) Inbjudan till RFI - Request for information Avseende drift-och investeringskostnader samt uppskattning av tidplan för att nå skarp drift av säker och tillgänglig mobil

Läs mer

Försvarsmaktens svar på remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds. 2017:7)

Försvarsmaktens svar på remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds. 2017:7) 2017-05-09 FM2017-7351:2 Sida 1 (7) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Justitiedepartementet, Maria Pereswetoff- Morath 2017-03-15 Ju2017/02347/SSK Vårt tjänsteställe, handläggare

Läs mer

Remiss: Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7)

Remiss: Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7) TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Datum Diarienummer 2017-04-17 KS 2017/402 1 (2) Kommunikationschef Ingrid Wall 0410-733131, 0708-817131 ingrid.wall@trelleborg.se Remiss: Kommunikation för vår gemensamma

Läs mer

Protokoll vid föredragning för generaldirektören

Protokoll vid föredragning för generaldirektören PROTOKOLLSBILAGA Föredragningsda 2017-05-10 Protokoll vid föredragning för generaldirektören Beslut om remissvar avseende departementspromemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet DS2017:7, dnr

Läs mer

Uppdrag att genomföra en upphandling av ett gemensamt radiokommunikationssystem för skydd och säkerhet. Lena Carlsson

Uppdrag att genomföra en upphandling av ett gemensamt radiokommunikationssystem för skydd och säkerhet. Lena Carlsson Regeringsbeslut II 10 2003-05-22 N2003/696/ITFoU Näringsdepartementet Försvarets materielverk 115 88 STOCKHOLM Uppdrag att genomföra en upphandling av ett gemensamt radiokommunikationssystem för skydd

Läs mer

Remiss Departementspromemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds.2017:7)

Remiss Departementspromemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds.2017:7) 1(5) 2017-05-02 Justitiedepartementet Enhet för samordning av samhällets krisberedskap Remiss Departementspromemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet () Sammanfattning anser att det är en väl

Läs mer

Inbjudan till dialog 11 oktober 2012

Inbjudan till dialog 11 oktober 2012 Inbjudan till dialog 11 oktober 2012 Agenda Drift / Mobilt bredband Inledning Bakgrund Syfte Innehåll Säkerhet och SUA Svar Inledning Rakels vision och affärsidé är att leverera en kommunikationslösning

Läs mer

Departementspromemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds. 2017:7)

Departementspromemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds. 2017:7) Justitiedepartementet via e-post till JU.SSK@regeringskansliet.se 1 (6) Tillhör objekt Er referens Ju2017/02347/SSK Departementspromemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds. 2017:7) Telia

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd

Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd samhällsskydd och beredskap 1 (5) Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 651 81 KARLSTAD Telefonväxel: 0771-240 240 E-post: registrator@msb.se Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd Inledning

Läs mer

VI VILL BYGGA NÄSTA GENERATIONS BLÅLJUSNÄT

VI VILL BYGGA NÄSTA GENERATIONS BLÅLJUSNÄT VI VILL BYGGA NÄSTA GENERATIONS BLÅLJUSNÄT VI VILL BYGGA NÄSTA GENERATIONS BLÅLJUSNÄT Behovet av säker och pålitlig kommunikation är aldrig så stort som i krissituationer. Tack vare den snabba utvecklingen

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Användarkrets och användning av en utvecklad och säker kommunikationslösning

Användarkrets och användning av en utvecklad och säker kommunikationslösning samhällsskydd och beredskap 1 (14) Användarkrets och användning av en utvecklad och säker kommunikationslösning Redovisning av regeringsuppdrag Ju2016/07782/SSK samhällsskydd och beredskap 2 (14) Innehållsförteckning

Läs mer

PTS Förstudierapport 700 MHz - Förstudie inför arbete med tilldelning av 694 790 MHz

PTS Förstudierapport 700 MHz - Förstudie inför arbete med tilldelning av 694 790 MHz MSB-108.3 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap REMISSVAR 1 (9) Ert datum 2015-02-25 Er referens PTS-ER-2015:10 Post och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm PTS Förstudierapport 700 MHz - Förstudie

Läs mer

MSB och Trafikverket kompletterar Rakel med mobila datatjänster. MSB:s projekt Rakel G2

MSB och Trafikverket kompletterar Rakel med mobila datatjänster. MSB:s projekt Rakel G2 MSB och Trafikverket kompletterar Rakel med mobila datatjänster MSB:s projekt Rakel G2 Agenda Inledning och bakgrund Presentation av Trafikverkets MVNO-lösning Genomgång av MSB:s projekt Rakel G2 På gång

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Mathias Andersson (SD), För Anita Persson (SD)

Mathias Andersson (SD), För Anita Persson (SD) Protokollsutdrag 1 (3) Mötesdatum Mötets diarienummer 2017-09-27 KS 2017/861 Plats och tid Sessionssalen kl. 09.00 13.20 Ajournering 10.17-10.35 Ajournering kl. 13.10-13.12. Beslutande Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Remissvar på Gunnar Holmgrens rapport från tilläggsuppdraget, Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning

Remissvar på Gunnar Holmgrens rapport från tilläggsuppdraget, Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på Gunnar Holmgrens rapport från tilläggsuppdraget, Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning Teracom Group AB ( Teracom )

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds. 2017:7)

Yttrande över departementspromemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds. 2017:7) Tele2 Sverige AB Box 62 164 94 Kista Telephone +46 8 562 640 00 Fax: +46 8 562 642 00 www.tele2.se 14-05-2016, FINAL Justitiedepartementet Att: Maria Pereswetoff-Morath 103 33 Stockholm Insänt via e-post

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (11) Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Post- och telestyrelsen (PTS) har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad promemoria.

Post- och telestyrelsen (PTS) har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad promemoria. Datum Vår referens Sida 2017-09-27 Dnr: 17-7738 1(4) Ert datum Er referens Ju2017/04517/SSK Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM PTS yttrande över promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet

Läs mer

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25,

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, Göteborg den 15-09-02 Yrkande (M) (FP) (KD) Kommunstyrelsen 15-09-09 Ärende 4.3 Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, En ny säkerhetsskyddslag FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part Bilaga J Styrelsen Datum 1 Diarienummer: 0049/17 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 3685455 E-post: mats.boogh@hotmail.com Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti PM 2017:156 RI (Dnr 110-974/2017) Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

SNABB, SÄKER OCH LÖNSAM LARMÖVERFÖRING med Rakel eller Tetra Contal Security AB är ett av Sveriges ledande företag inom in- och utalarmering, integrerade säkerhetssystem och larmsändare. Med ett flexibelt

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (14) Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (14) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

- Kommunikation, samordning och interoperabilitet

- Kommunikation, samordning och interoperabilitet Promemoria Dnr Fö2009/1090/SSK 2010-02-16 Försvarsdepartementet AG-Rakel Rakel, nuläge och framtid - Kommunikation, samordning och interoperabilitet 2 Sammanfattning Bakgrund Effektiva insatser vid nödlägen

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Ds 2006:1 En strategi för Sveriges säkerhet Försvarsberedningens förslag till reformer REGERINGENS PROPOSITION 2005/06:133 Samverkan vid kris - för ett säkrare samhälle Säkerhetsstrategin Arbetet bör bedrivas

Läs mer

Tilläggsyrkande om återrapportering av den generella krisberedskapen

Tilläggsyrkande om återrapportering av den generella krisberedskapen Tilläggsyrkande S och MP Kommunstyrelsen 2018-03-28 Ärende 2.2.8 Tilläggsyrkande om återrapportering av den generella krisberedskapen Inför varje mandatperiod är kommunerna enligt lag skyldiga att genomföra/revidera

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Post- och telestyrelsens remissvar avseende Försvarsdepartementets. användarkrets i radiokommunikationssystemet Rakel

Post- och telestyrelsens remissvar avseende Försvarsdepartementets. användarkrets i radiokommunikationssystemet Rakel YTTRANDE DATUM VÅR REFERENS 26 januari 2006 Dnr 05-12468 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Catarina Molin 2005-10-24 Fö2005/2515/CIV Rättsavdelningen 08-678 55 87 catarina.molin@pts.se

Läs mer

Remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning

Remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning Ärendenummer TRV 2017/68051 Ert ärendenummer Ju2017/04517/SSK Sidor REMISSVAR Beslutat av Lena Erixon, GD Dokumentdatum 1(5) 2017-09-26 Justitiedepartementet Enhet för samordning av samhällets krisberedskap

Läs mer

Remissammanställning PTS förstudierapport 700 MHz

Remissammanställning PTS förstudierapport 700 MHz REMISSAMMANSTÄLLNING Datum Vår referens Sida 2015-04-14 Dnr: 13-11890 1(7) Remissammanställning PTS förstudierapport 700 MHz I form av en förstudierapport som publicerades den 3 mars 2015 har Post- och

Läs mer

Din guide till en säkrare kommunikation

Din guide till en säkrare kommunikation GUIDE Din guide till en säkrare kommunikation Introduktion Internet genomsöks regelbundet i jakten på osäkra nätverk och enheter som saknar skydd för olika typer av exponering och intrång. Viktiga system

Läs mer

Torsby kommuns bredbandsstrategi

Torsby kommuns bredbandsstrategi Datum 2012-05-15 Torsby kommuns bredbandsstrategi Peter Lannge IT-chef Besöksadress Nya Torget 8, Torsby Torsby kommun 20. IT-avdelningen 685 80 Torsby 0560-160 56 direkt 070-630 22 34 mobil 0560-160 00

Läs mer

Nationell risk- och förmågebedömning 2017

Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Nationell risk- och förmågebedömning 2017 Publikationsnummer MSB1102 april 2017 ISBN 978-91-7383-748-4 2 3 Sammanfattning I denna nationella risk- och förmågebedömning lyfter MSB fram områden där arbetet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-08-15 117 KS 245/18 Upprättande av riktlinjer för informationssäkerhet Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen

Läs mer

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen 1 Diarienummer: 0046/15 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031 368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Vad kan kommunen göra? Post- och telestyrelsen Varför är bredband viktigt för kommunen? Bredband behövs för företagande, arbete, utbildning och

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Särskilt informationsmöte om mobiltäckning och täckningskrav i 700-bandet

Särskilt informationsmöte om mobiltäckning och täckningskrav i 700-bandet Särskilt informationsmöte om mobiltäckning och täckningskrav i 700-bandet 11 december, kl. 13.00-14.30 på PTS Post- och telestyrelsen Syftet och agenda Ge regionala aktörer och andra intressenter av ett

Läs mer

Vägledning för gemensam Rakelanvändning

Vägledning för gemensam Rakelanvändning Vägledning för gemensam Rakelanvändning Västernorrlands län Västernorrland Styrdokument Sida 2 av 10 Sida 3 av 10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Användningsområden... 4 2.1 Mötesformer med Rakel...

Läs mer

Konsultation förstudie 700 MHz-bandet

Konsultation förstudie 700 MHz-bandet Tillhanda Post och telestyrelsen 2014 10 24 Konsultation förstudie 700 MHz-bandet Ericsson noterar med tillfredställelse möjligheten som erbjuds marknadens aktörer att kommentera rubricerad förstudie avseende

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

PTS kommer här nedan sammanställa inkomna remissvar samt myndighetens inställning till remissinstansernas synpunkter.

PTS kommer här nedan sammanställa inkomna remissvar samt myndighetens inställning till remissinstansernas synpunkter. PROMEMORIA Datum Vår referens 2016-04-14 Dnr: 16-997 1(8) Spektrumavdelningen Sammanställning och analys av inkomna remissvar avseende förslag till föreskrifter om ett kombinerat urvalsförfarande för tillstånd

Läs mer

Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län

Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län 2017-02-03 D-nr 2017/18-536 Styrelsen Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län Förslag till beslut Styrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag att ge i uppdrag till kansliet att utarbeta

Läs mer

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2017-06-12 1 Diarenummer: 0026/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 2010:77 RI (Dnr 001-962/2010) Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Programmet för säkerhet i industriella informations- och styrsystem

Programmet för säkerhet i industriella informations- och styrsystem www.msb.se/ics Programmet för säkerhet i industriella informations- och styrsystem Kristina Blomqvist Programansvarig Anders Östgaard Handläggare MSB ska bidra till samhällets förmåga att Vad gäller allt

Läs mer

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kravprofil generaldirektör och chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Promemoria 2017-04-18 Ju2017/ Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap Departementsråd Cecilia H Löfgren 070-22 00 414 cecilia.h.lofgren@regeringskansliet.se Kravprofil

Läs mer

BREV Telefon: Fax: E-post:

BREV Telefon: Fax: E-post: Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli BREV 2017-05-30 1 (1) Diarienummer LS 2017-0500 Justitiedepartementet Ju2017 /0234 7 /SSK Yttrande över departementspromemorian Kommunikation

Läs mer

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE 1 (2) Handläggare Frida Ryberg Frida.Ryberg@huddinge.se Ert datum Er referens 2018-07-06 Ju2018/03485/L4 Justitiedepartementet En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54)

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Regionalt krisledningsseminarium avseende el- och telekomfunktioner Stockholm mars 2010 Syfte med seminariet är att:

Regionalt krisledningsseminarium avseende el- och telekomfunktioner Stockholm mars 2010 Syfte med seminariet är att: Regionalt krisledningsseminarium avseende el- och telekomfunktioner Stockholm 10-11 mars 2010 Syfte med seminariet är att: 1. Utveckla förståelsen mellan teleoperatörer, elnätsägare och områdesansvariga

Läs mer

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet TJÄNSTESKRIVELSE 1(5) Datum Diarienummer 2012-03-23 HSS120066 Solweig Rydmarker Utvecklare Vårdanalysavdelningen 035-17 96 68 solweig.rydmarker@regionhalland.se Regionstyrelsen Remiss Förslag avseende

Läs mer

Beslut om förnyelse av avtal avseende Microsoft-licenser

Beslut om förnyelse av avtal avseende Microsoft-licenser Intraservice Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-27 Diarienummer 0332/18 Handläggare Malin Lundqvist, Staffan Wikström Telefon: 031-3678397, 031-3678347 E-post: malin.lundqvist@intraservice.goteborg.se,

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende betänkandet av Utredningen om radiospektrumanvändning i framtiden Frekvenser i samhällets tjänst, SOU 2018:92

Beslut om remissyttrande avseende betänkandet av Utredningen om radiospektrumanvändning i framtiden Frekvenser i samhällets tjänst, SOU 2018:92 1(3) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-05-14, punkt 12 TN 2019-0369 Beslut om remissyttrande avseende betänkandet av Utredningen om radiospektrumanvändning i

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Bilaga K Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0058/15 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Förslag till beslut

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Några frågor om offentlighet och sekretess (Ds 2016:2) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 10 maj 2016

Några frågor om offentlighet och sekretess (Ds 2016:2) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 10 maj 2016 PM 2016:80 RI (Dnr 110-293/2016) Några frågor om offentlighet och sekretess (Ds 2016:2) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 10 maj 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Digitala Trygghetslarm

Digitala Trygghetslarm ÄLDREFÖRVALTNINGEN Stockholms Trygghetsjour Tjänsteutlåtande DNR 330-170/2014 Sida 1 (6) 2014-05-02 Handläggare Annelie Svensson: 08-508 36 277/ Patrik Simonsson: 08-508 36 250 Till Äldrenämnden 2014-05-20

Läs mer

Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222

Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222 Post- och telestyrelsen hogkvalitetstilltrade@pts.se Stockholm den 21 januari 2015 Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222 Telenor Sverige AB:s svar på Post- och telestyrelsens

Läs mer

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2016-10-24 1 Diarenummer: 0065/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till

Läs mer

Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR

Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR Civila aktörers beredskap SKYDD MOT OLYCKOR, KRISBEREDSKAP OCH CIVILT FÖRSVAR SSK driver tre system som har till uppgift att skydda medborgaren och samhället! Skydd mot olyckor Alarmeringsavtal Samhällets

Läs mer

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring PM 2015:146 RI (Dnr 111-1146/2015) Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 1 oktober 2015 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ivar Rönnbäck Avdelningschef Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ett år med MSB Varför MSB? Att bilda en ny myndighet Vad blev nytt? Var står vi nu? MSB vision och verksamhetsidé Vision Ett

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige 2,6 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning Bredband inom RSS Samordna och koordinera insatser i Sydsverige så att de nationella målen nås. ur Årsberättelse för RSS 2017

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s roll i totalförsvaret Henrik Moberg Verksamhetsansvarig, Civilt försvar Avdelningen för utveckling av samhällsskydd, MSB SME-D, 10 oktober 2018

Läs mer

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen (dnr /2010)

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen (dnr /2010) ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000381/2010 SID 1 (5) 2010-10-06 Handläggare: Ia Magnusson Telefon: 08-508 14 097 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Vägledning för säker och robust samverkan

Vägledning för säker och robust samverkan Vägledning för säker och robust samverkan Vägledning för säker och robust samverkan VERSION 1.0 Vägledning för säker och robust samverkan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Avdelningen

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Telia fortsätter att ersätta delar av det fasta telenätet med modernare teknik, och vi miljardsatsar i Sverige!

Telia fortsätter att ersätta delar av det fasta telenätet med modernare teknik, och vi miljardsatsar i Sverige! 1 Telia fortsätter att ersätta delar av det fasta telenätet med modernare teknik, och vi miljardsatsar i Sverige! Björn Berg Informationsansvarig/informationschef, TeliaSonera Fast telefoni ersätts med

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2006-09-07 Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2006-09-28, 140 Innehåll 1 INLEDNING...3 2 MÅL FÖR INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET...4 2.1 LÅNGSIKTIGA MÅL...4 2.2 ÅRLIGA MÅL...4 3 ORGANISATION,

Läs mer

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 PM 2013:47 RI (Dnr 001-118/2013) Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över Älvstranden Utveckling AB:s hemställan till kommunfullmäktige om avyttring av aktier innehållande enskilda fastigheter

Yttrande över Älvstranden Utveckling AB:s hemställan till kommunfullmäktige om avyttring av aktier innehållande enskilda fastigheter 1 Bilaga M Styrelsen 2017-10-02 Diarienummer: 0072/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Älvstranden Utveckling AB:s hemställan till

Läs mer

Sammanfattning. Dnr. Uppdraget och utgångspunkter

Sammanfattning. Dnr. Uppdraget och utgångspunkter Sammanfattning Ankom Stockholms läns landsting Dnr. 2013-05- 0 7 Uppdraget och utgångspunkter Utredaren har haft regeringens uppdrag att se över samhällets alarmeringstjänst i syfte att säkerställa att

Läs mer

Remiss från Försvarsdepartementet - Några frågor i skyddslagstiftningen (SOU 2018:26)

Remiss från Försvarsdepartementet - Några frågor i skyddslagstiftningen (SOU 2018:26) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-07 Diarienummer 0967/18 Handläggare Henrik Ohlén Telefon:031-368 04 34 E-post: henrik.ohlen@stadshuset.goteborg.se Remiss från Försvarsdepartementet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-25 Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Intern förvaltning Kunskapscenter mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post: bengt-olof.berggren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Bilaga 3 till F:203. Säkerhet. Dnr Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C. Bilaga 3. Säkerhet

Bilaga 3 till F:203. Säkerhet. Dnr Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C. Bilaga 3. Säkerhet Bilaga 3 Säkerhet Säkerhet samt transmission -C 2 (7) Innehåll 1 Allmänt 3 2 Säkerhet 4 2.1 Administrativa säkerhetskrav 4 2.2 Allmänna tekniska säkerhetskrav 6 3 (7) 1 Allmänt Borderlight har styrdokument

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI 2 Innehåll Sida 1 Mål 3 2 Syfte 3 3 Nuläge 3 4 Övergripande handlingsplan 4 4.1 Medverkan/delaktighet 4 4.2 Projektets genomförande 5 5 Definitioner av ord och begrepp 6

Läs mer

Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation

Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation SVENSKA SAMMANFATTNING Bilaga 1 KOMMUNFÖRBUNDET 1999-02-17 Sektionen för Energi, Skydd och Säkerhet Finanssektionen Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation Allmänt om radiokommunikation

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011)

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011) Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 11-09-14 dnr A 13 349/ 07 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September

Läs mer