Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation"

Transkript

1 SVENSKA SAMMANFATTNING Bilaga 1 KOMMUNFÖRBUNDET Sektionen för Energi, Skydd och Säkerhet Finanssektionen Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation Allmänt om radiokommunikation Vad är radiokommunikation? Radiokommunikation är en trådlös överföring av signaler mellan olika platser. En radioförbindelse innebär att information sänds från en antenn på en plats och tas emot av en antenn på en annan plats. Radiokommunikation används fram för allt till eller från rörliga enheter eller till sändning av ett större antal mottagare (broadcast). Radiokommunikation kan ske antingen via två apparater (direkt-mod) eller via infrastruktur. Infrastrukturen kan bestå av allt från en fast placerad basstation till komplexa system av basstationer, växlar, databaser med mera. (t ex ett mobiltelefonsystem). Kommunikation kan även ske via satelit. Radiosignalerna överföres med en bärvåg med en viss frekvens (ett visst antal svängningar per sekund). För att kunna överföra informationen i meddelandet omformas (moduleras) bärvågen på ett bestämt sätt. Signalen återställes (demoduleras) sedan i mottagaren. Radiovågor av olika frekvens har olika egenskaper. Högre frekvenser som används t ex av mobiltelefoner har högre kapacitet. Detta innebär att antenner och apparaterna kan göras mindre men också att räckvidden förkortas. Lägre frekvens innebär en längre räckvidd, men längre antenner och behov av större och tyngre apparater. Frekvenser De system som används idag arbetar i huvudsak med fasta frekvenser. Samverkan mellan olika verksamheter sker på en gemensam kanal som ofta blir överbelastad. Moderna system använder sig av automatisk frekvenstilldelning, så kallad trunking. Detta innebär både frekvensekonomi samt bästa mottagningsförhållande. Analoga och digitala system Analog överföring innebär att signalerna varierar medan man i digital har kodat signalerna till ettor och nollor. De system som är i drift nu är i huvudsak analoga system. Fördelarna med de nya digitala systemen är bland annat: De är säkrare - bland annat svårare för obehöriga att avlyssna Effektivare att utnyttja radiospektrum H:\bil036.doc STOCKHOLM Besök: Hornsgatan 15 Tfn: Fax: E-post: sk@svekom.se URL:

2 SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET Bättre sändningskvalitet Enklare att överföra data. Behov av mobil kommunikation Ett stort antal företag, myndigheter och organisationer är beroende av mobil kommunikation. Med mobil kommunikation avser vi överföring av data, text, bilder, ritningar med mera. Bland de största och viktigaste användarna finns: Ordning och säkerhet, räddningstjänst, hälso- och sjukvård (kommunal och statlig räddningstjänst, polis, tull, ambulanser, alarmering m m) Transporter (åkerier, taxi, järnvägar, luft- och sjöfart) Försörjningssystem (el, vatten, värme m m) Kommunala förvaltningar. Ett exempel på då mobil kommunikation är viktig är en olycka eller samhällsstörning där flera samhällsfunktioner ska samverka. Insatserna från t ex. räddningstjänst, ambulans och polis måste samordnas De olika funktionerna har idag olika radiosystem och är tilldelade olika frekvenser. Den nödvändiga samverkan kan oftast ske på en enda samverkanskanal, vilket ofta är en stor begränsning. Nuläge Totalt i Sverige finns runt radioanvändare (Försvarsmaktens radioapparter finns då ej med). Drygt av dessa avser public safety Omnitele har på uppdrag av Post- och telestyrelsen ( PTS) gjort en marknadsundersökning på övriga användare. Dessa framgår nedan: Verksamhet Andel (%) Antal anv Transporter Försörjning (el, vatten, värme etc) Industrier Myndigheter förutom public safety (övr kom förvaltningar) Serviceföretag Övriga TOTALT Alla de myndigheter och organisationer som utredningen haft kontakt med har problem med sina nuvarande system. Systemen är föråldrade och har dålig funktion. Det blir allt svårare att köpa reservdelar med mera. Många behöver därför byta ut sina system inom snar framtid.

3 SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET Public safety-projekt i Europa Många länder har idag liknande problem som i Sverige; de nuvarande radiosystemen är ålderstigna och fyller inte längre kraven. De moderna digitala systemen är så dyra att det är svårt för enskilda användare att bygga rikstäckande system. De nya systemen möjliggör även sambruk på ett helt nytt sätt. Motivationen till sambruk av system har ökat samtidigt som utrymmet för egenutvecklade system har minskat. För att utnyttja fördelarna med effektiv konkurrens har det blivit viktigare att skapa öppna standarder. Det europeiska standardiseringsorganet ETSI har tagit fram en standard för mobil radio TETRA (Terresstrial trunked radio) på samma sätt som man tidigare tagit fram GSM- standarden för mobiltelefoni. Flertalet av projekten som pågår i Europa syftar till att införa TETRA- system. Enbart Frankrike har valt ett annat system. På grund av vikten av internationellt samarbete i dessa frågor föreslår utredningen att regeringen tar initiativ till ett närmare samarbete med Finland, Norge, och Danmark samt övriga länder i dessa frågor. Krav på ett nytt system och krav på samverkan Det nya systemet ska erbjuda bättre kapacitet än dagens och ge utrymme för nya tjänster. Det nya systemet ska täcka minst 99,5% av befolkningen samt minst 95% av riket. Det ska kunna utöka kapacitet och täckning när behov uppstår. Ett kommande system ska även vara flexibelt inför framtidens organisatoriska och operativa förändringar. Ett av huvudskälen till att anskaffa ett nytt system är att förbättra möjligheterna till samverkan mellan olika användargrupper. Samverkansbehovet är omfattande och följer inte alltid de administrativa gränserna. För att det gemensamma systemet ska nå sitt huvudsyfte - Ett tryggare Sverige - förutsättes att de som ansvarar för ordning och säkerhet ingår i det nya systemet. Utredningen anser att följande funktioner ska ingå: Ordning och säkerhet Räddningstjänst Hälso- och sjukvård Försvarsmakten (för samverkan med civila myndigheter) Alarmering (SOS Alarm). En stor mängd andra aktörer kan även vara viktiga samarbetspartners. Till exempel kan elförsörjning, transportverksamhet, kommunal förvaltningar samt vissa företag (bevakningsföretag post- och teleoperatörer) nämnas. Användarnas krav Med utgångspunkt från en rad typsituationer har användarnas krav i nuläget tagits fram. Med tiden kommer säkert andra krav. Det är därför viktigt att det finns en organisation för att fortlöpande kunna ställa krav på systemet. Kraven på systemet har specificerats i en preliminär kravspecifikation. Kortfattat är dessa följande:

4 SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET För talkommunikation snabb uppkoppling, direktmod, samtalsgrupper, god ljudkvalitet samt möjlighet till tal samtidigt som data överföring Möjlighet till dataöverföring - statusmeddelande, databassökningar, större filöverföringar Täckning bättre än nuvarande system Samarbete över gränserna mellan olika användare Möjlighet till kryptering för att skydda information Prioritering av trafik ska kunna göras och förändras efter situation Stora krav på säkerhet såväl för användarna för informationen som för nätets funktion Samordning med andra radionät och andra system (allmänna telenätet, mobiltelefonnät, Internet, Mobitex etc). Val av teknik De krav användarna har på effektiv och mobil kommunikation uppfylls inte av dagens system. Utredningens slutsats är att TETRA uppfyller uppställda krav för de samhällsviktiga verksamheterna. GSM (även i en utvecklad version) gör inte det. Denna slutsats stöds av tidigare studier som gjorts både inom Sverige och i andra länder. TETRA bör således utgöra basen för mobil kommunikation för de användare som utredningen föreslår. Frekvenstillgång I lagen om radiokommunikation pekas på nödvändigheten av frekvenseffektiva system då det tillgängliga frekvensområdet är begränsat. Genom digitala system ges möjlighet att på ett effektivt sätt komprimera innehållet så att fler samtal ryms på samma kanal. För att erhålla en effektiv användning av radiospektret sker en internationell samordning av frekvensfrågor. Inom stora delar av Europa är frekvensbanden MHz och MHz avsatta för mobil radiokommunikation för public safety. Dessa frekvenser bör användas även i Sverige. Kostnadsberäkningar Utredningen uppskattar att den årliga kostnaden för ett landstäckande TETRA-nät kommer att vara MSEK. Med ett antagande om deltagare i nätet skulle den genomsnittliga kostnaden bli kronor per månad per ansluten terminal. Användarens faktiska månadskostnad kommer givetvis att variera beroende på vilka tjänster man väljer samt vilka säkerhets- och tillgänglighetskrav man har. Kostnaderna avser den gemensamma delen av radiosystemet och omfattar basstationer, transmission, växlar, drift och underhåll av nätet samt kundstöd med

5 SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET mera. I kostnaden ingår ej kostnader för terminaler, trafikledning eller egna applikationer. Kostnaden för den gemensamma delen beror till stor del på: Hur nätet implementeras Vilken befintlig infrastruktur som kan användas Antal basstationer och växlar Användarnas krav på - täckning - tillgänglighet - redundans och säkerhetsnivåer Antalet användare Kostnaderna för de olika delarna är i dagsläget behäftade med en hel del osäkerheter. Tillförlitliga uppgifter kan fås först vid bindande offerter. De nu framräknade kostnaderna grundar sig på projekt i Sverige (Göteborgs stad) samt public safety projekt i andra länder. Dagens kostnader Dagens analoga system är till stor del avskrivna och de är ganska billigare drift. Om man har kvar dessa kommer dock kostnaderna att öka då det blir allt svårare att få tag på reservdelar etc. Samtidigt fyller dessa inte de krav som finns. På grund av detta använder flertalet mobiltelefoner som komplement till radiokommunikation. Kostnaderna för dagens system är utspridda på ett stort antal konton. Det har därför varit ytterst svårt att beräkna dagens totala kostnader För att få en bild av dagens kostnader redovisar utredningen uppgifter från några kommuner. I Västervik har man en årlig kostnad på kronor för radioanvändning. Detta innebär en månadskostnad på 390 kronor per månad och terminal. I Karlskrona är årskostnaden kronor. Kostnaden för 130 terminaler innebär en månadskostnad på 320 kronor per terminal. I Göteborgs och Stockholms stad har de studerat möjligheterna att anskaffa ett eget TETRA- nät. Man räknar med att det är ett fördelaktigt val även om det bara används kommunalt. För flertalet kommuner kommer det nya systemet på kort sikt bli dyrare än dagens radiosystem. Det nya systemet ger dock väsentligt ökad funktionalitet. Eftersom många är tvingade att inom kort byta system är det mer relevant att jämföra kostnaderna för ett gemensamt system med en situation där de olika användargrupperna var för sig löser sina behov. Ett system i samverkan med andra kan ge stora kostnadsbesparingar på sikt.

6 SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET Utredningens förslag i korthet Att ett landstäckande gemensamt radiosystem baserat på TETRA-standarden upphandlas Att upphandlingen görs i form av en tjänsteupphandling och att denna baseras på den preliminära kravspecifikationen som tagits fram av utredningen Att regeringen i samverkan med Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet och berörda statliga myndigheter omgående tillsätter en upphandlingsorganisation. Denna kan ha formen av en myndighet eller ett bolag. Organisationen ska genomföra en samordnad upphandling för att lösa de samhällsviktiga verksamheternas behov av mobil kommunikation. På grund av tidspressen, då flera användare har omgående behov av nyanskaffning, föreslås även en temporär upphandlingsorganisation som tillsättes omedelbart. Att upphandlingsorganisationen kontinuerligt utvecklas så att den efter upphandling kan: - se till att operatören fullgör sina skyldigheter - bevaka den tekniska utvecklingen - ställa krav på nya tjänster - företräda användarnas intressen gentemot operatören Att föreslagna användare påbörjar en inventering av befintlig infrastruktur Att beröra användare var för sig ansvarar för upphandling av terminaler, utrustning för trafikledare samt applikationer Att regeringen tar sådana initiativ att följande arbete kan påbörjas omgående - fortsatt arbete med kravspecifikationen - information om utredningens resultat - marknadsundersökningar - fortsatt arbete med typsituationer - internationella kontakter och samarbete. Ordförande i utredningen var landshövding Jan Rydh. Ulf Pettersson har varit sekreterare. Svenska Kommunförbundet har representerats av räddningschef Conny Jansson, Västervik och Maj-Lis Åkerlund, finanssektionen.

Rakel - nya polisradion. Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland

Rakel - nya polisradion. Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland Rakel - nya polisradion Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland Polisens införande av Rakel Rikspolisstyrelsen arbetar med införandet av nya radiosystemet Rakel inom hela

Läs mer

Ett nät för trygghet. Rapport från Uppdrag Tetra radiokommunikation. Berit Rollén 2002-03-27

Ett nät för trygghet. Rapport från Uppdrag Tetra radiokommunikation. Berit Rollén 2002-03-27 Ett nät för trygghet Rapport från Uppdrag Tetra radiokommunikation Berit Rollén 2002-03-27 Till statsrådet Mona Sahlin, Näringsdepartementet Regeringen beslöt den 8 november 2001 att utse förhandlingsman

Läs mer

Digitala teknikers påverkan på räddningstjänstens kommunikation

Digitala teknikers påverkan på räddningstjänstens kommunikation 2003:147 SHU EXAMENSARBETE Digitala teknikers påverkan på räddningstjänstens kommunikation PER LINDBERG ROBERT LUNDBERG Samhällsvetenskapliga och ekonomiska utbildningar SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET

Läs mer

RAKEL [Radiokommunikation för effektiv ledning]

RAKEL [Radiokommunikation för effektiv ledning] RAKEL [Radiokommunikation för effektiv ledning] www.rakel.info Till dig som arbetar med skydd och säkerhet De kommande åren kommer att innebära en hel del förändringar för kommunikationen inom och mellan

Läs mer

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap RakEL Bakgrund robusthet och reparationsberedskap Målen för vår säkerhet! Prop. 2008/09:140 Målen för vår säkerhet är: att värna befolkningens liv och hälsa, att värna samhällets funktionalitet och att

Läs mer

Till statsrådet och chefen för Kommunikationsdepartementet

Till statsrådet och chefen för Kommunikationsdepartementet Till statsrådet och chefen för Kommunikationsdepartementet Regeringen beslutade den 26 juni 1997 att bemyndiga chefen för Kommunikationsdepartementet att tillsätta en utredning för att klargöra förutsättningarna

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Göteborg den 26 januari 2016 Åsa Möller Post- och telestyrelsen PTS arbetar för att: att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

Generic System. Innehåll. 2014-03-07 GS14-4-1046 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14]

Generic System. Innehåll. 2014-03-07 GS14-4-1046 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14] 2014-03-07 Sida 1 (6) [Kommentarer till remissutgåva av PTS Spektrumstrategi 2014-02-14] Generic System Innehåll 1. Introduktion... 2 2. Allmänt... 2 3. Synpunkter... 2 3.1 Vision... 2 3.2 Principer...

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Lars Trägård, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem Uppdragsidé 1 (5) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-02-12 33 (34)

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-02-12 33 (34) LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-02-12 33 (34) 32 MEDBORGARFÖRSLAG - BORT MED TRÅDLÖST BREDBAND OCH SMART- PHONES Dnr: LKS 2013-70-005 Ett medborgarförslag om

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur

Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Morgondagens samhälle behöver snabb och säker infrastruktur Örebro den 21 januari 2016 Kristina Lindbom Post- och telestyrelsen PTS arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

Digitalisering av gångvägnät för hela staden PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET

Digitalisering av gångvägnät för hela staden PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET Förvaltning: 1 (6) 1. BAKGRUND OCH NULÄGE I projektet e-adept samverkar Stockholms stad med bland annat Post- och telestyrelsen, Vägverket, Banverket, Vinnova och ett antal leverantörsföretag.

Läs mer

SAMMANFATTNING. Titel: TETRA? En uppsats om valet av nationellt kommunikationssystem för Blåljusmyndigheterna. Författare:

SAMMANFATTNING. Titel: TETRA? En uppsats om valet av nationellt kommunikationssystem för Blåljusmyndigheterna. Författare: Titel: SAMMANFATTNING TETRA? En uppsats om valet av nationellt kommunikationssystem för Blåljusmyndigheterna Författare: Handledare: Problemformulering: Syfte: Metod: Slutsatser: Fredrik Falkenback Emil

Läs mer

Riktlinje för bredband

Riktlinje för bredband STYRDOKUMENT Sida 1(8) Riktlinje för bredband Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd Nämnd, datum, Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2 Innehållsförteckning 1. Syfte och

Läs mer

QSP. Karlskoga Radioklubb. Nr 7 September 2013

QSP. Karlskoga Radioklubb. Nr 7 September 2013 QSP Karlskoga Radioklubb Nr 7 September 2013 QSP är medlemsblad för Karlskoga Radioklubb, SK4KR. Notiser och meddelanden mottages tacksamt till nedanstående adress: Red. c/o Öman, Valåsen Gamla Jägmästargården

Läs mer

Mobiltäckning Inomhus

Mobiltäckning Inomhus Mobiltäckning Inomhus Mobile Network Scandinavia AB Agenda Kort presentation Mig själv och Mobile Network Dålig täckning inomhus Orsaker och framtid Lösningar för att nå bättre täckning Diverse Inomhusnät

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av samhällets alarmeringstjänst. Dir. 2011:106. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011

Kommittédirektiv. Översyn av samhällets alarmeringstjänst. Dir. 2011:106. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011 Kommittédirektiv Översyn av samhällets alarmeringstjänst Dir. 2011:106 Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011 Sammanfattning En utredare ska se över samhällets alarmeringstjänst. Syftet med

Läs mer

SVENSKA. Skånet 2011

SVENSKA. Skånet 2011 SVENSKA Skånet 2011 SkåNets uppdrag är att förse Skånes hushåll, företag och offentlig verksamhet med riktigt bredband. I praktiken handlar det om att samordna planering och utveckling av en skånsk, öppen

Läs mer

SNABB, SÄKER OCH LÖNSAM LARMÖVERFÖRING med Rakel eller Tetra Contal Security AB är ett av Sveriges ledande företag inom in- och utalarmering, integrerade säkerhetssystem och larmsändare. Med ett flexibelt

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 2 C/2015 M

Motivering till och tillämpning av föreskrift 2 C/2015 M 1 (9) 17.4.2015 Motivering till och tillämpning av föreskrift 2 C/2015 M Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar MPS 2 C/2015 M MPS 2 C/2015 M 2 (9) INNEHÅLL AVDELNING

Läs mer

ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i landmobila radionät

ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i landmobila radionät ANSÖKAN om tillstånd att använda radiosändare i landmobila radionät 1(5) Läs anvisningarna innan du fyller i ansökan Ansökan avser 1 Sökande 2 Namn Nytt tillstånd Tillfälligt tillstånd Ändring av tillstånd

Läs mer

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län.

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län. Kommunstyrelsen Datum Diarienummer Kommunledningskontoret 2015-09-02 2015:421 Demokrati och välfärd Katarina Reigo, 016-7108718 1 (2) Yttrande över Strategi för regional samordning och inriktning av krisberedskap

Läs mer

ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för luftfart

ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för luftfart 1(5) ANSÖKAN om tillstånd att använda markstation för luftfart Ansökan avser 1 Sökande 2 Namn Nytt tillstånd Tillfälligt tillstånd Ändring av tillstånd nr: Återkallelse/uppsägning av tillstånd nr: Organisationsnummer

Läs mer

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden 6:1 6:2 6:3 6:4 6:5 Socialkontoret Dnr SN/2015:772-036 Administrativa enheten 2015-11-11 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Läs mer

Trafiksäkerhetskrav vid användning av GSM-R telefon

Trafiksäkerhetskrav vid användning av GSM-R telefon Gäller för Version Föreskrift Bv Koncern 3.0 BVF 925 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-05-31 t.v. Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-496/TR25 Leveransdivisionen Jörgen Nicklasson,

Läs mer

Listen Only CutOff FM Radio Dual. Nyhet! Dual Pro. FM Radio CutOff Listen Only. det kompletta hörselskyddet

Listen Only CutOff FM Radio Dual. Nyhet! Dual Pro. FM Radio CutOff Listen Only. det kompletta hörselskyddet Listen Only CutOff FM Radio Dual Nyhet! Dual FM Radio CutOff Listen Only det kompletta hörselskyddet Sordin erbjuder högklass hörselskydd till låga prise för fritid och yrkesmässigt bruk Musik och kommunikation

Läs mer

Nästa steg i Gotlands Fibersatsning: Ett redundant och robust nät med en samhällskanal

Nästa steg i Gotlands Fibersatsning: Ett redundant och robust nät med en samhällskanal Nästa steg i Gotlands Fibersatsning: Ett redundant och robust nät med en samhällskanal Bakgrund Gotland antog sin andra bredbandsstrategi 2010. Målet var att med hjälp av socken-modellen anlägga ett fibernät

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Mobiltelefonmast vid Knapstigen

Mobiltelefonmast vid Knapstigen Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Mobiltelefonmast vid Knapstigen Del av fastigheten Brevik 1:1 Inom Tyresö kommun,

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor.

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor. FÖRSLAG TILL BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-04-29 Dnr: 15-4975 3 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Net4Mobility HB, 969739-0293 Box 1107 164 22 Kista

Läs mer

Månadsbrev augusti 2015

Månadsbrev augusti 2015 Datum 2015-09-15 Månadsbrev augusti 2015 Många klagar på att det inte har varit någon bra sommar men jag måste säga att det nog har varit en av de bästa semestersomrarna jag haft på länge. Jag gick mer

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor.

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor. FÖRSLAG TILL BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-04-29 Dnr: 15-4975 4 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Hi3G Access AB, 556593-4899 Box 30213 104 25 Stockholm

Läs mer

Digital strategi 2016-2018

Digital strategi 2016-2018 1 Digital strategi 2016-2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2016-02-17 Diarienummer: 2015/55 Handläggare/författare: Sara Skyttner, webbstrateg 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor

Tillstånd att använda radiosändare enligt 3 kap. 6 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om omprövning av tillståndsvillkor FÖRSLAG TILL BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-04-29 Dnr: 15-4975 5 Rättssekretariatet Björn van der Veer 08-678 57 26 bjorn.vanderveer@pts.se Tele2 Sverige AB, 556267-5164 Box 62 164 94 Kista

Läs mer

Övergång till digitala trygghetslarm SN-2014/76

Övergång till digitala trygghetslarm SN-2014/76 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-03-17 SN-2014/76 Socialnämnden Övergång till digitala trygghetslarm SN-2014/76 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

Bilaga 1 Specifikation Tilläggstjänster SOS Alarm och Räddningstjänsten Dals Ed har överenskommit om följande Tilläggstjänster enligt punkt 2.3 i Samarbetsavtal 82537SOS Tilläggstjänst (tjänstekod) Fullinformation

Läs mer

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Nils Edsmalm TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-08 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 7 1 (7) HSN 1305-0577 Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering,

Läs mer

Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3 Fördjupningsarbete 20080428 Vårterminen 2008 Rapport nr: 488. Radiokommunikation

Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3 Fördjupningsarbete 20080428 Vårterminen 2008 Rapport nr: 488. Radiokommunikation Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3 Fördjupningsarbete 20080428 Vårterminen 2008 Rapport nr: 488 Radiokommunikation -Nödvändig förnyelse?- Patrik Kempainen Abstract Syftet med rapporten är

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

CareLine Trygghetstelefoner. Trygghetstelefoner som skapar ett tryggt boende i hemmet

CareLine Trygghetstelefoner. Trygghetstelefoner som skapar ett tryggt boende i hemmet CareLine Trygghetstelefoner Trygghetstelefoner som skapar ett tryggt boende i hemmet Trygghetstelefonen gör det tryggt att bo kvar i det egna hemmet Tryggt och säkert i hemmet Med moderna trygghetshjälpmedel

Läs mer

Därför kommer Europolitan att bygga ett UMTS-nät med en mycket hög täckningsgrad och snabb utbyggnadstakt.

Därför kommer Europolitan att bygga ett UMTS-nät med en mycket hög täckningsgrad och snabb utbyggnadstakt. Ansökan om UMTS-tillstånd Sid 4 (122) Europolitans programförklaring 1. UMTS till alla En starkt bidragande orsak till Sveriges framgång inom IT och telekom är den breda användningen i samhället. Europolitan

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

- Kommunikation, samordning och interoperabilitet

- Kommunikation, samordning och interoperabilitet Promemoria Dnr Fö2009/1090/SSK 2010-02-16 Försvarsdepartementet AG-Rakel Rakel, nuläge och framtid - Kommunikation, samordning och interoperabilitet 2 Sammanfattning Bakgrund Effektiva insatser vid nödlägen

Läs mer

Radioskugga. En rapport om Polisens nya radiokommunikationssystem RAKEL

Radioskugga. En rapport om Polisens nya radiokommunikationssystem RAKEL Radioskugga En rapport om Polisens nya radiokommunikationssystem RAKEL Polisens radiokommunikationen en trygghetsfråga Larm som inte går fram, dålig hörbarhet och för lite fortbildning i det nya systemet.

Läs mer

Trafiksäkerhetskrav vid användning av MobiSIR-telefon

Trafiksäkerhetskrav vid användning av MobiSIR-telefon Föreskrift BVF 925 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2005-09-12 9 Diarienummer B04-2080/TR 25 0 Beslutsfattare Antal bilagor Handläggande enhet, Handläggare Rune Lindberg, CB BE, Nils Eriksson, 0243-44

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

Tentamen i Trådlös Internet-access

Tentamen i Trådlös Internet-access Mittuniversitetet Inst. för IT och medier, ITM Stefan Pettersson 005-08- Tentamen i Trådlös Internet-access Tid: 08.00-13.00. Hjälpmedel: Valfri miniräknare. Bifogad formelsamling. Ansvarig lärare: Stefan

Läs mer

Hearing inriktningsproposition 30 mars

Hearing inriktningsproposition 30 mars Underlag gemensam presentation Hearing inriktningsproposition 30 mars Representanter på scen: Elvy Söderström, Joakim Berglund (BK, agerar även samtalsledare) Lorents Burman (NBB) Eva Lindberg (OKB / Gävleborg)

Läs mer

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Halldor Stolt samordning@msb.se 073-026 1103 Mötesdatum 2015-09-18 Mötestid 16.00-16.50 Samverkanskonferens på

Läs mer

Tjänster & försök för personer med funktionsnedsättning

Tjänster & försök för personer med funktionsnedsättning Tjänster & försök för personer med funktionsnedsättning PTS tjänster - underlättar vardagen Kommunikationsmyndigheten PTS har i uppdrag av regeringen att se till att viktiga tjänster inom områdena elektronisk

Läs mer

Överlåtelse av tillstånd att använda radiosändare enlig lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om medgivande.

Överlåtelse av tillstånd att använda radiosändare enlig lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation; fråga om medgivande. BESLUT Datum Vår referens Sida 2011-08-15 Dnr: 11-7801 1(13) Spektrumavdelningen Kristian Viidas Telenor Sverige AB Box 4247 116 88 Stockholm Tele2 AB c/o Tele2 Sverige AB, Box 62 164 94 Kista Tele2 Sverige

Läs mer

Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m.

Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. Promemoria Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. Promemorians huvudsakliga innehåll I denna promemoria föreslås en modernisering och effektivisering av reglerna för tillstånd att

Läs mer

Bredbandsstrategi 2016

Bredbandsstrategi 2016 Bredbandsstrategi 2016 1 Inledning Tillgång till bredband, fiber för datakommunikation, är en strategisk utvecklingsfråga. Kommunens och nationens mål är att 90 procent av hushållen och företagen ska ha

Läs mer

IQ8Wireless. - Att kombinera trådbundet och trådlöst brandlarm

IQ8Wireless. - Att kombinera trådbundet och trådlöst brandlarm IQ8Wireless - Att kombinera trådbundet och trådlöst brandlarm Börjar där kablarna slutar: Revolutionerande lösningar för branddetektion Det finns områden och byggnader där vanlig kabelinstallation kan

Läs mer

PTS Förstudierapport 700 MHz - Förstudie inför arbete med tilldelning av 694 790 MHz

PTS Förstudierapport 700 MHz - Förstudie inför arbete med tilldelning av 694 790 MHz MSB-108.3 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap REMISSVAR 1 (9) Ert datum 2015-02-25 Er referens PTS-ER-2015:10 Post och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm PTS Förstudierapport 700 MHz - Förstudie

Läs mer

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, kanslienheten Ulrika Thorell, 0531-52 60 02 ulrika.thorell@bengtsfors.se POLICY 2012-11-13 Antagen av KF, rev av KS 1(11) 29/2011, rev 300/12 Ledningsplan vid större samhällsstörning,

Läs mer

Nu är det dags! DET ÄR INTE BARA DIN TV SOM BLIR DIGITAL. Vad är IDAS? IDAS Basic IDAS Basic+ IDAS Multisite IDAS Trunking

Nu är det dags! DET ÄR INTE BARA DIN TV SOM BLIR DIGITAL. Vad är IDAS? IDAS Basic IDAS Basic+ IDAS Multisite IDAS Trunking Vad är IDAS? IDAS är det bästa valet för professionella digitala radioapparater som finns idag. IDAS är en kommunikationsplattform som kommer att växa med ditt företag in i framtiden. Precis som TV byter

Läs mer

1 Information om upphandlingen

1 Information om upphandlingen 1 Information om upphandlingen 1.1 Presentation av tjänsten/varan Södertörns upphandlingsnämnd inbjuder härmed anbudsgivare till att lämna anbud gällande, enligt nedanstående instruktioner och bifogade

Läs mer

Motion från Paul Brännlund (SD) om testning av mobiltäckning i Kristinehamn kommun

Motion från Paul Brännlund (SD) om testning av mobiltäckning i Kristinehamn kommun IT-avdelningen Stellan Sjögren,0550-88 020 stellan.sjogren@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2015-09-04 Ks/2015:103 008 Motioner/enkel fråga/medb.förslag Motion från Paul Brännlund (SD)

Läs mer

Prisförslag 2016-04-08

Prisförslag 2016-04-08 Prisförslag 2016-04-08 Brf Grankotten 1, 40 lägenheter Göteborg Bakgrund Brf Grankotten 1 önskar prisförslag på Bredband, TV och Telefoni via Fiber. I samband med en kollektiv gruppanslutning önskas uppgradering

Läs mer

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling Daniel Antonsson Sida: 1 (5) Kravspecifikation - för kultur och fritidsverksamheten Förberedelse av upphandling Projektdirektiv Daniel Antonsson Sida: 2 (5) Godkännande av projektdirektiv och bilagor Beställare/Projektägare:

Läs mer

Nu är sändarfamiljen komplett.

Nu är sändarfamiljen komplett. 780 45 Björbo, Sweden phone +46 241 250 00 fax +46 241 232 99 www.akerstroms.se www.akerstroms.com Björbo 2010-11-30 Nu är sändarfamiljen komplett. Sesam 800 LARGE 99 är vårat mest avancerade Sesam system.

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen

Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen 1 (7) Sida Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen VIKTIGA FAKTORER VID SAMVERKAN MELLAN BESTÄLLARE OCH ENTREPRENÖRER SSG arbetar för en säker arbetsmiljö och en starkare säkerhetskultur Ett material

Läs mer

Servicedeklaration för Myndighetsstaben. Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben

Servicedeklaration för Myndighetsstaben. Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben för Myndighetsstaben Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben Bygglov Arvika kommun arbetar för att kommunen ska vara en attraktiv boendemiljö. Därför ska det

Läs mer

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden.

Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. HEMSTÄLLAN 2015-04-29 Dnr: 12-2015/1151 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Hemställan för justerade avgifter m.m. inom Patent- och registreringsverkets verksamhetsområden. Patent och registreringsverket

Läs mer

Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar

Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar 1 (5) Föreskrift om granskning av radiosändare som medför stora risker för störningar Utfärdad i Helsingfors den 21 maj 2015 Kommunikationsverket har med stöd av 42 2 mom. i informationssamhällsbalken

Läs mer

Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings län

Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings län Bo Edström Christer Wiklund Exempel Jönköpings Regional Samverkansanalys 1 (21) Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings Notera:

Läs mer

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning Liberaliseringen av den svenska telekommunikationsmarknaden har bidragit till att öka konkurrensen inom branschen. Den ökade konkurrensen har i sin tur inneburit betydande prissänkningar på många teletjänster.

Läs mer

UBit arbetsmöte 14 december 2015 kl 09:30 16:00 Landstinget, Stora Badhusgatan 2, Göteborg UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Page 1

UBit arbetsmöte 14 december 2015 kl 09:30 16:00 Landstinget, Stora Badhusgatan 2, Göteborg UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Page 1 UBit arbetsmöte 14 december 2015 kl 09:30 16:00 Landstinget, Stora Badhusgatan 2, Göteborg UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Page 1 Agenda 14 december 2015, förmiddag Jordbruksverkets föreskrifter

Läs mer

Mobil tjänst för föräldrastöd PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET

Mobil tjänst för föräldrastöd PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET Mobil tjänst för föräldrastöd TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET Förvaltning: 1 (8) 1. BAKGRUND OCH NULÄGE I projektet e-adept samverkar staden med bland annat Post- och telestyrelsen, Vägverket, Banverket, Vinnova

Läs mer

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-05-18 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kst 2010/212 Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten Förslag till beslut Kommunledningskontorets förslag 1.

Läs mer

Bruksanvisning DAB One

Bruksanvisning DAB One Bruksanvisning DAB One Var snäll läs igenom denna bruksanvisning, innan ni börjar använda er DAB One. Grattis till ditt val av DAB/FM mottagare. Vi hoppas att du kommer att ha många trevliga stunder framför

Läs mer

Trådlös Rök Detektor SD14

Trådlös Rök Detektor SD14 Instruktions manual Trådlös Rök Detektor SD14 Passar till följande larm: Home Prosafe SC9100 och Homesafe SC14 Innehållsförteckning Kapitel: Sida: 1. Introduktion... 3 2. Funktion... 3 3. Säkerhets- och

Läs mer

Stöd till kommuner för att digitalisera trygghetslarm!

Stöd till kommuner för att digitalisera trygghetslarm! 2016-05-10 och 11 Stöd till kommuner för att digitalisera trygghetslarm! Hur införs digitala funktioner och tjänster för trygghet, service och delaktighet för utförare i vård och omsorg? Kjell Thuné Varför

Läs mer

MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5

MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5 MOTION till SSA, Årsmötet 2013 Rev. 5 Förslag till nationell frekvensallokering i 70cm bandet till : Repeaterlänkar, Crossbandslänkar, Extra repeater mottagare ( ej att förväxla med repeaters / reläsändare)

Läs mer

Kortfattad Bruksanvisning

Kortfattad Bruksanvisning Kortfattad Bruksanvisning IC-R5 För att du snabbare skall komma igång och utforska radiofrekvenserna med din IC-R5 mottagare har vi tagit fram denna kortfattade svenska handledning som ett komplement till

Läs mer

Kanalprocessor T-05 / DIGITAL 5870

Kanalprocessor T-05 / DIGITAL 5870 SE-1 040928 50010 Kanalprocessor FAKTA T-05 KANALPROCESSOR (DIGITAL) Bredbandig utgång 470 860 MHz AGC (automatisk förstärkningsreglering) Grannkanalduglig Programmerbar via extern programmerare eller

Läs mer

4/16 Yttrande över motion "WiFi & mobilanslutning på Nynäs" Behandlat av Mötesdatum Ärendenr 1 Nämnden för kultur, utbildning och 2016-03-11 4/16

4/16 Yttrande över motion WiFi & mobilanslutning på Nynäs Behandlat av Mötesdatum Ärendenr 1 Nämnden för kultur, utbildning och 2016-03-11 4/16 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-03-11 KN-KUS16-0019-2 4/16 Yttrande över motion "WiFi & mobilanslutning på Nynäs" Diarienummer:

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG Fastställd av kommunfullmäktige 2008-04-08 49 FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG 1. Bakgrund Kommunallagen ställer krav på uppsikt och kontroll över all kommunal verksamhet,

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Nya regler för trådlösa mikrofoner

FÖRBUNDSINFO. Nya regler för trådlösa mikrofoner Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 17 september 2010 Nya regler för trådlösa mikrofoner Kommunikationsmyndigheten PTS (Post- och Telestyrelsen), den myndighet som bevakar områdena elektronisk kommunikation

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

DEN BOTNISKA KORRIDOREN

DEN BOTNISKA KORRIDOREN Remissvar, diarienummer: N2015/4305/TIF Till: Näringsdepartementet Från: Samarbetet Bakom samarbetet står Länsstyrelsen Norrbotten, Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen,

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2)

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-02 Vår referens Pia Oredsson Birgersson Informationschef Pia.Oredsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Krisledningsplan

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa

Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa Kjell Monéus 2014-02-13 1 (3) Utvecklingsledare ehälsa 073-950 60 23 Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa Bakgrund Som ett led

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Långsjö 1:1 i stadsdelen Långsjö (mast och basstation för mobiltelefoni)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Långsjö 1:1 i stadsdelen Långsjö (mast och basstation för mobiltelefoni) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-04-19 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Vianet Sverige AB. Connecting Systems. Komradiolösningar

Vianet Sverige AB. Connecting Systems. Komradiolösningar Vianet Sverige AB Connecting Systems Komradiolösningar Bakgrund och vision 1 Vianet Sverige AB Bildades 1998, av Sune Kero och har sitt säte i Luleå. Vår inriktning är försäljning, projektering, installation,

Läs mer

Samråd om hur UHF-bandet ska användas i framtiden: Lamyrapporten

Samråd om hur UHF-bandet ska användas i framtiden: Lamyrapporten Samråd om hur UHF-bandet ska användas i framtiden: Lamyrapporten Fields marked with are mandatory. Fält markerade med är obligatoriska. 1 Om dig som svarar g svarar som privatperson företrädare för en

Läs mer

En presentation av. Sjöpolisen EN PRESENTATION AV SJÖPOLISEN

En presentation av. Sjöpolisen EN PRESENTATION AV SJÖPOLISEN En presentation av Sjöpolisen Verksamhet Sjöpolisenheten är en del av operativa avdelningen i Polismyndigheten i Stockholms län. Där igår även piketpolisen, rytteriet, hundenheten och tunnelbanepolisen.

Läs mer

Granskning av ekonomiskt bistånd

Granskning av ekonomiskt bistånd KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-11-21 Rev 2013-12-03 Diarienummer UAN-2013-0522 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Granskning av ekonomiskt bistånd Förslag

Läs mer

IT-verksamheten, organisation och styrning

IT-verksamheten, organisation och styrning IT-verksamheten, organisation och styrning KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 12 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. IT-verksamhet, organisation och ansvar 3 5.1.1

Läs mer

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 1(6) Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 Ersätter programmet för utveckling av elektroniska tjänster 2004-03-01 39 Fastställd av kommunfullmäktige 2008-12-15 214 2(6) Program

Läs mer

Tekniska fakta. Telia Andi PLUS, revisionsläge R2 Terminaladapter för ISDN. Bruksanvisning

Tekniska fakta. Telia Andi PLUS, revisionsläge R2 Terminaladapter för ISDN. Bruksanvisning Tekniska fakta Terminaladapter för anslutning av analog teleutrustning (två linjer) till en nätterminal för EURO-ISDN-abonnemang. Möjlighet till nummerstyrning till de analoga linjerna. Stöder följande

Läs mer

Trygghetens Hus, samverkan i Jämtlands län med medborgarna i fokus

Trygghetens Hus, samverkan i Jämtlands län med medborgarna i fokus Trygghetens Hus, samverkan i Jämtlands län med medborgarna i fokus Jämtland och Härjedalen en stor del av Sverige 126 000 invånare glest befolkat många små orter utspridda i länet befolkningen tredubblas

Läs mer

Hur kan vi kommunicera vid bränder, RAKEL för rökdykning?

Hur kan vi kommunicera vid bränder, RAKEL för rökdykning? Hur kan vi kommunicera vid bränder, RAKEL för rökdykning? och för en hel skadeplats! Vem jag är David Högberg make pappa - - brandingenjör Brandingenjör, LTH 2002, RUB 2003 Räddningstjänsten i Jönköpings

Läs mer