Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl 08:30-11:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande Erik Holm (S) Eva Jarstad (S) Marika Danielsson (C) Pelle Sederkvist (M) Måns Linge (M) Micael Foghagen (SD) Patric Vadman (C) Jonas Friberg (V) Ersättare Lotta Wahlmino (L) Övriga Mats Linde, förvaltningschef Emad Soukiyh, administrativ chef Joakim Dahlberg, lärare Esplanadskolan, 103 Peter Sunnanek, planeringssekreterare, , Jennie Ljunggren, ekonom, a) Clas Wolke, planeringssekreterare, 108 Anslaget på kommunens anslagstavla den 22 december 2016

2 2 (16) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Lasse Johansson Ordförande Pelle Sederkvist

3 3 (16) 102 Utvecklingsforum Erik Holm har föreslagit att barn- och ungdomsnämnden ska ha en diskussion om hederskultur på sitt sammanträde. Erik inleder med att informera om vad begreppet hederskultur innebär och att presentera sina tankar och idéer inom området. Härefter sker diskussion i nämnden. Fortsatt diskussion sker på presidiets möte i januari 2017.

4 4 (16) 103 Prövning om elev vid fristående skola ska åläggas skolgång inom det offentliga skolväsendet Dnr BUN 2016/0969 Vid handläggning och beslut av detta ärende är barn- och ungdomsnämndens sammanträde inte offentligt Handlingar - Västra skolans anmälan gällande elev med betydande frånvaro. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Västra skolan har lämnat till barn- och ungdomsnämnden att en elev i åk 7 haft stor frånvaro under delar av åk 6 som tilltagit under höstterminen Skolan har under höstterminen haft dagliga kontakter med vårdnadshavare och lämnat in en orosanmälan ( ) till socialtjänsten kring frånvaron. Vidare är skolans elevhälsateam inkopplat och BUP-kontakt tagen. Planerat möte med BUP Utredningen visar att Västra skolan har de kontakter och vidtar de åtgärder motsvarande vad en offentlig skola kan skapa och vidta. beslutar att lämna Västra skolans anmälan om elevens frånvaro utan åtgärd.

5 5 (16) 104 Svar på revisorernas rapport Psykisk ohälsa bland barn och unga Dnr BUN 2016/0823 Handlingar - Revisionsrapport Psykisk ohälsa bland barn och unga. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Kalmar kommun har Ernst & Young granskat samverkan om första linjens vård för barn och unga med psykisk ohälsa. Det övergripande syftet med granskningen har varit att bedöma om socialnämnden, barn- och ungdomsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd, säkerställt att det finns en ändamålsenlig samverkan om första linjens vård för barn och unga med psykisk ohälsa. Svaret ska vara kommunens revisorer tillhanda senast den 15 januari Yttrande - Fastställ gemensamma politiska mål för samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa samt hur dessa mål ska utvärderas och följas upp i respektive nämnd. Genom samarbete med såväl andra förvaltningar inom kommunen som med olika aktörer inom landstinget kommer vi att tidigare kunna identifiera barn och elever som riskerar att hamna i psykisk ohälsa. En årlig uppföljning och utvärdering kommer att genomförs och återkopplas till barn och ungdomsnämnden. - Kommuner och landsting har gemensamt ansvar för barn och unga med psykisk ohälsa. En enhetlig definition avseende första linjen för barn och unga med psykisk ohälsa bör snarast fastställas och utgöra grund för en ändamålsenlig och fungerande samverkan. Att benämna definitionen första linjen kommer att ge felaktiga kopplingar då första linjen-begreppet är förenat med landstings terminologi (t.ex. vårdguiden och arbetsmiljöverket). Inom barn och ungdoms verksamheter är det begreppet Elevhälsa som är den korrekta terminologin. Elevhälsa skall vara förebyggande och hälsofrämjande. Idag efterlever barn och ungdom detta genom att skollagen följs, Skollagen (2010:800) 2 kap, 25 Elevhälsa - Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas. - Diskussion kan med fördel ske om befintliga samverkansöverenskommelser ska slås samman och inkludera både socialtjänst, barn- och ungdomsnämnden, Södermöre kommundelsnämnd samt landstingets verksamheter (BUH och BUP). Det faktum att revisionsrapporten pekar på en samverkansöverenskommelse mellan nämnder ser vi som positivt. På tjänstemannanivå, på barn- och ungdomsförvaltningen, är samverkan främst med socialförvaltningen initierad under hösten 2016.

6 6 (16) - Säkerställ att fastställd/a samverkansöverenskommelse/er efterlevs och utvärderas löpande. Flera intervjuade uttrycker att samverkan på olika sätt kan utvecklas. Det är väsentligt att utvärdera befintligt arbetssätt för att utveckla och förändra de delar som inte fungerar tillfredställande. - Överväg om samverkansöverenskommelsen/erna behöver kompletteras med handlingsplaner för att tydliggöra uppdrag och roller och förståelsen för resp. verksamhet. - Se över befintliga samverkansforum så att de inte omfattar för många verksamheter/personer. På tjänstemananivå inom barn och ungdomsförvaltningen utvärderas och revideras de befintliga handlingsplanerna som gäller för elevhälsan kontinuerligt för att säkerställa lagefterlydnad. Vi ser dock ett behov av att utveckla samarbetsöverenskommelse/er mellan respektive nämnder. På tjänstemannanivå, på barn- och ungdomsförvaltningen, är samverkan initierad under hösten Initialt har diskussion handlat om bl.a. formerna för samverkan samt antalet deltagare vid sammankomsterna. - Samtliga berörda nämnder bör säkerställa att de erhåller en löpande rapportering/uppföljning över hur samverkan fungerar. - Det bör fastställas hur nämnden ska agera om samverkan inte fungerar på ett ändamålsenligt och tillfredsställande sätt. Barn och ungdomsnämnden föreslås utvärdera och följa upp samverkan årligen för att fastställa att samverkan fungerar. Uppdagas det att samverkan inte fungerar tillfredsställande, bör en handlingsplan upprättas. beslutar 1. om ett samarbete såväl inom som utom kommunen för att tidigare identifiera och kunna hjälpa barn och elever som riskerar hamna i psykisk ohälsa, 2. anta yttrandet som svar på revisionsrapporten från Ernst & Young. Revisionsrapporten ska härmed anses vara besvarad.

7 7 (16) 105 Utvärdering av resursfördelningssystemet Dnr BUN 2016/0930 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Nuvarande resursfördelningssystem infördes inför budgetåret Sedan dess har resurserna till förskola och skola fördelats utifrån ett grundbelopp som är lika för varje enhet och därefter ett tilläggsbelopp som grundas på det så kallade Salsa-värdet. En utvärdering av resursfördelningssystemet har genomförts i syfte att se om nuvarande resursfördelningssystem svarar upp emot de krav från skollagen på att resurser ska fördelas utifrån elevernas behov och förutsättningar, för att kompensera de faktorer som påverkar elevernas möjligheter att få tillgång till en likvärdig skola. Utvärderingen visar inte några tydliga kopplingar mellan resultat och resursfördelningssystemet. Att elevernas resultat överlag har ökat är naturligtvis mycket positivt, men det går inte att utifrån genomförd utvärdering enbart koppla detta till resursfördelningssystemet. beslutar 1. uppdra åt barn- och ungdomsförvaltningen att årligen följa upp, uppdatera och till nämnden rapportera hur de genomförda utvärderingarna fortsätter att utvecklas, 2. uppdra åt barn- och ungdomsförvaltningen att ta fram ett underlag i vilket förskolechefer och rektorer rapporterar hur de arbetar med bakgrundsfaktorerna, 3. uppdra åt barn- och ungdomsförvaltningen att via resursdialoger kartlägga exakt vad bakgrundsfaktorns medel (Salsa) används till samt att efterfråga samma sak från enheter med fristående huvudman, 4. uppdra åt barn- och ungdomsförvaltningen att kartlägga insatser som ska finnas på samtliga enheter, insatser som är gynnsamma för de elevgrupper som har sämre förutsättningar till studier.

8 8 (16) 106 Fyllnadsval av ersättare i LSS-rådet efter Eric Dicksson Dnr BUN 2016/0946 Bakgrund ska varje mandatperiod utse en ledamot och en ersättare i LSS-rådet. Den 28 januari 2015 utsåg barn- och ungdomsnämnden Eric Dicksson (KD) som ersättare i LSS-rådet för mandatperioden Då Eric Dicksson har avsagt sig uppdraget som ersättare i barn- och ungdomsnämnden måste en ny ersättare i LSS-rådet utses. Överläggning Björn Brändewall (L) föreslår att Lotta Wahlmino (L) ska utses som ersättare i LSS-rådet. Sedan överläggningen avslutats beslutar barn- och ungdomsnämnden i enlighet med Björn Brändewalls förslag. beslutar att utse Lotta Wahlmino (L) som ersättare i LSS-rådet till och med den 31 december 2018.

9 9 (16) 107 sattestanter barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Dnr BUN 2016/0946 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund ska enligt kommunens attestreglemente, kommunfullmäktige 255 beslut , utse beslutsattestanter samt ange omfattningen av uppdragen. Genomförande Uppdraget att vara beslutsattestant lämnas normalt till namngivna personer enligt upprättat förslag. Om en ny tjänsteman under löpande verksamhetsår ersätter en av de nuvarande beslutsattestanterna på samma befattning följer attesträtten med till den nya tjänstemannen utan särskilt beslut. Förändringar till 2017 är en ny kommungemensam mall samt kommungemensamma beloppsnivåer. Följande belopp har kunnat delges: tkr tkr tkr tkr beslutar 1. utse beslutsattestanter enligt barn- och ungdomsförvaltningens förslag, 2. uppdra åt förvaltningens ekonom att vid byte av befattningshavare på tjänst under löpande år göra ändringar i förteckningen över beslutsattestanter, 3. uppdra åt förvaltningskontoret vid barn- och ungdomsförvaltningen att i enlighet med gällande attestreglemente lämna förteckning över beslutsattestanter till kommunledningskontorets ekonomienhet och till kommunens revisorer.

10 10 (16) 108 Intern kontrollplan för 2017 Dnr BUN 2016/0912 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund ska enligt kommunens Reglemente för intern kontroll, KF 256, , inom sitt område organisera samt dokumentera och anta regler och anvisningar i syfte att åstadkomma god intern kontroll. Fr.o.m ingår intern kontroll i en process utformad så att kommunen kan göra avvägning mellan kontrollkostnad och kontrollnytta. Syftet är lyfta och bedöma risker som kan påverka kommunens verksamhet och ekonomiska resultat. Inte bara ekonomiska faktorer ska framöver vägas in, utan även vikten av att upprätthålla förtroendet för barn- och ungdomsnämndens verksamhet. Genomförande Fram till 2016 har alla enheter reviderats utifrån tidigare antagen intern kontrollplan inom en treårsperiod. Revision har utförts dels på förvaltningskontoret (främst moment som avser redovisning/bokföring) och dels på den reviderade enheten. Från 2017 så kommer samtliga enheter att revideras med kontrollmoment inom de riskområden där risktalet blir 9 poäng eller högre, eller om konsekvensen bedöms som 4 poäng eller mer. Rutinen och riskanalysen ses över en gång per år av förvaltningens interna kontrollansvariga. beslutar 1. anta förslag till intern kontrollplan för 2017, 2. uppdra till förvaltningens personal att genomföra kontroller i enlighet med planen, 3. förvaltningschef löpande och senast i samband med bokslut rapporterar till nämnd.

11 11 (16) 109 Diskussions- och informationsärenden a) Avrapportering intern revision 2016 Ekonom Jennie Ljunggren informerar om att intern revision avseende de ekonomiska rutinerna genomfördes under vecka 44 på Förskolan Rockneby, Lindsdalsskolorna, Förskolan Pulpeten-Smedjan, Förskolan Trollet, Funkaboskolan, Förskolan Lindö, Lindöskolan, Vasaskolan och Särskolan. Revisionen genomfördes dels genom skrivbordskontroller, dels genom enhetsbesök. Kontrollen baserades på redovisningen och underlag under perioden januari-augusti Påträffade brister ska vara åtgärdade senast den 2 januari Ärendet återkommer för beslut vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 25 januari b) Öppna jämförelser För andra gången i år har SKL publicerat rapporten Öppna jämförelser för grundskolan. Fortsättningsvis kommer rapporten att publiceras årligen i slutet av november/början av december. Administrativ chef Emad Soukiyh informerar om rapporten som bygger på statistik för läsåret 2015/2016. Det sammanvägda resultatet för Kalmar kommuns kommunala och fristående skolors elever ger kommunen placering 81 av 290. Sammanvägt resultat Förbättring av de faktiska resultaten inom alla områden, tappar dock något i förhållande till modellberäknat värde. Meritvärdet Ett genomsnittligt meritvärde över rikssnittet. Behörighet till gymnasieprogram Tydligt tapp i förhållande till modellberäknat värde. Sammanvägt resultat för Kalmars kommunala grundskolor och avvikelsen från standardkostnaden innebär en topp 25-placering, det vill säga Kalmars kommunala skolor använder tilldelade pengar effektivt. c) Svar på Skolinspektionens identifierade utvecklingsområde; mottagande av nyanlända elever I oktober genomförde Skolinspektionen en kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Kalmar kommun. Skolinspektionens sammantagna bedömning är att kommunens arbete med mottagande av nyanlända elever är av god kvalitet. Ett utvecklingsområde har dock identifierats. Planeringssekreterare

12 12 (16) Peter Sunnanek informerar om framtaget förslag med åtgärder utifrån Skolinspektionens identifierade utvecklingsområde. Ärendet återkommer för beslut vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 25 januari d) Kostnadsfri skola Planeringssekreterare Peter Sunnanek informerar om att i samband med den årliga enkäten till vårdnadshavare med barn i grundskolan ställdes frågan Skolan ska vara avgiftsfri - anser du att ditt barns skola är avgiftsfri?. Av nästan svarande angav 6,5 % (eller 255 svarande) att de inte ansåg att skolan är avgiftsfri. Fyra huvudsakliga områden pekas ut: - uppmaning att frivilligt ta med frukt för att orka med skoldagen - uppmaning att frivilligt ta med fika/mellanmål i samband med utflykt - utrustning i samband med aktiviteter som skolorna arrangerar, t.ex. cyklar, cykelhjälm, skridskor och särskild utrustning i samband med friluftsaktiviteter/hajk - insamlingar av olika slag Utifrån ovanstående områden har förvaltningskontoret tagit fram förslag på åtgärder som skolorna ska vidta för att säkerställa att skolan är avgiftsfri. Ärendet återkommer för beslut vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 25 januari e) Barn- och ungdomsförvaltningens medarbetarenkät års medarbetarenkät genomfördes under oktober. Svarsfrekvensen för barn- och ungdomsförvaltningen var 94,1 %. Förvaltningschef Mats Linde informerar om enkätens resultat för barn- och ungdomsförvaltningen. Totalt inom förvaltningen får området Arbetsmotivation högst värde. Lägst värde får områdena Arbetsbelastning, Arbetssätt och mål samt Ledarskap. Varje förskolechef/rektor har i uppdrag att analysera sin enhets enkätsvar på arbetsplatsen och i lokal samverkansgrupp samt besluta om utvecklingsområden med åtgärder. Förvaltningschef Mats Linde fattar beslut om förvaltningsövergripande utvecklingsområden med åtgärder efter samråd i centrala samverkansgruppen. f) Personalnytt, organisations- och lokalförändringar - Anna-Karin Björnström är ny rektor på Rocknebyskolan fr.o.m. den 1 mars Eventuellt kommer Djurängsskolans byggnation att bli försenad.

13 13 (16) fattar inget beslut med anledning av informationen.

14 14 (16) 110 Avrapportering verksamhetsbesök/nätverksträffar Återrapportering av genomförda verksamhetsbesök: - Pelle Sederkvist - Förskolan Smedby den 23 november. - Lasse Johansson - Förskolan Lindeberga-Sjöängen den 25 november. - Björn Brändewall, Pelle Sederkvist och Måns Linge - Montessoriskolan Regnbågen den 7 december. - Lasse Johansson och Björn Brändewall - Barkestorpsskolan den 6 december. - Björn Brändewall - Falkenbergsskolan den 12 december.

15 15 (16) 111 Anmälningsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll , Avsägelse samt fyllnadsval som ersättare i barn- och ungdomsnämnden efter Eric Dicksson (KD). 2. Södermöre kommundelsnämnds protokoll Centrala samverkansgruppens protokoll Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Informationen noteras i protokollet.

16 16 (16) 112 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut november: D 3 Yttrande över En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle (dnr 2016/0907), Yttrande till Skolinspektionen gällande anmälan om skolsituationen för en elev på Vasaskolan samt härefter komplettering i ärendet (dnr 2016/0933), Yttrande till Barn- och elevombudet gällande anmälan om kränkande behandling vid Trekantenskolan (2016/0972), C 9 Avstängning (dnr 2016/0974), C 1 Anställning (dnr 2016/0828). 2. Rektor Dörbyskolan, beslut augusti-oktober: C 3 Anställning, A 3 om nedsättning, befrielse eller avskrivning av fordran, D 12 Uthyrning av lokaler. 3. Chef för Skolmottagningsenheten, beslut augusti-oktober: C 3 Anställning. 4. Förskolechef Förskolan Trollet, beslut oktober: A 1 om plats då barnet behöver särskilt stöd (dnr 2016/0885, 2016/0886, 2016/0887), C 3 Anställning. 5. B 21 Förskolechefs/rektors beslut om att utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling (se anmälnings- och kännedomsärendet Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor ). godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga"

Yttrande över revisionsrapport Psykisk ohälsa bland barn och unga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2016-10-14 BUN 2016/0823 0480-45 30 95 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga" Förslag

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga"

Yttrande över revisionsrapport Psykisk ohälsa bland barn och unga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2016-10-14 BUN 2016/0823 0480-45 30 95 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga" Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Revisionsrapport - Psykisk ohälsa bland barn och unga

Revisionsrapport - Psykisk ohälsa bland barn och unga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2016-11-29 SN 2016/0584.01.06 0480-450000 Socialnämnden Revisionsrapport - Psykisk ohälsa bland barn och unga Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl 13:00-16:10 Plats Trekantenskolan Omfattning 1-10 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 november 2017 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 89-97 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 96 Yttrande över motion från Björn Brändewall (L), Måns Linge (M), Pelle Sederkvist (M) och Christopher Dywik (KD) - Upptäck skolbarnen tidigt på asylboendena

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl 13:00-17:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-43 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl 13:00-15:50 Ajournering kl 13:50-14:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 44-51 Beslutande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Förändring av resursfördelningssystemet

Förändring av resursfördelningssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2019-05-29 UN 2019/0440 0480-45 30 08/0480-45 30 25 Utbildningsnämnden Förändring av resursfördelningssystemet Förslag

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl 13:00-15:55 Plats Rinkabyholmsskolan Omfattning 1-6 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 23 augusti 2017 kl 13:00-16:30 Ajournering kl 14:20-14:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 63-70 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2015-03-09 BUN 2015/0168 0480-45 30 08/45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 61-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl 13:00-16:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 30-39 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 mars 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 18-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 maj 2018 kl. 13:00-16:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-45 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Intern kontroll - plan för 2017

Intern kontroll - plan för 2017 Handläggare Datum Ärendebeteckning Jennie Ljunggren, Clas Wolke 2016-11-03 BUN 2016/0912 Barn- och ungdomsnämnden Intern kontroll - plan för 2017 Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden ska enligt kommunens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-21 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 13 juni 2018 kl. 13:00-16:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 46-52 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2017-01-25 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Barn- och elevombudets beslut avseende anmälan om kränkande behandling vid Trekantenskolan (dnr 2016/0972). 2. Utdrag ur kommunfullmäktiges

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 40-48 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 20 Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever Dnr BUN 2015/1000 Handlingar - Motion (L) Frångå

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 december 2015 kl 08:30-11:50 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 109-120 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum.

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-9 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Britt-Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Förskolan Prästkragen kl. 14:30 17.15 ande Ragnar Lindberg (S) ordf. Andreas Eidevåg (S) Ahmed Yonis Warsame (S) Monika Stasny (S) Kristina Eriksson (C) vice ordf. Marcus Dackling (M) Markku

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 september 2015 kl 13:00-15:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 60-71 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 november 2013 kl 13:00-16:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 92-116 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen Datum 2015-02-10 Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2014 Sammanställt av kommunhälsan Ann-Sofi Carlsson Sinisa Vukovac Kommunledningskontoret Kommunhälsan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum, kl 13.00-15.10 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl. 17:00-19:55 Plats Halltorpsskolan Omfattning 104-114 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Christopher Dywik (KD), vice ordförande Elisabeth

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

november 2014, Budget 2015, plan BUN 14/58 2 Barnbokslut, utredning BUN 13/130

november 2014, Budget 2015, plan BUN 14/58 2 Barnbokslut, utredning BUN 13/130 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-11-19 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 19 FÖREDRAGNINGSLISTA november 2014, 13.00 ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 april 2016 kl 13:00-17:00 Ajournering kl 15:40-16:05 Plats Lindöskolan Omfattning 29-37 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 juni 2017 kl 13:00-15:25 Plats Särskolan i Kalmar (Tullbroskolan) Omfattning 49-62 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 13.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Sven Olsson,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 08:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 86-116 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 1 Ärendeförteckning sid. 36 Val av justerare... 3 37 Fastställande av ärendelista... 4 38 Anmälan av informationsärenden mars... 5 39 Redovisning av delegeringsbeslut mars... 6 40 Ekonomisk periodrapport

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 2019-09-18 Anmälningsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut augusti:

Läs mer

Martin Westbrandt

Martin Westbrandt Handläggare Datum Martin Westbrandt 2017-10-06 0480-45 29 04 I diskussion på presidiemöte 171006 beslutar Södermöre kommundelsnämnds presidie att samråda med barn- och ungdomsförvaltningens svar på motion

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2: vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2: vice ordförande 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret kl. 14.00-14.50 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2: vice ordförande Övriga deltagande Lennart Persson,

Läs mer

Utvärdering av resursfördelningssystemet

Utvärdering av resursfördelningssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-11-03 BUN 2016/0930 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Utvärdering av resursfördelningssystemet Förslag till beslut 1. Barn-

Läs mer

september 2014, Revisorernas årliga övergripande granskning år 2014 BUN 14/76 2 Delårsbokslut och prognos per BUN 14/63

september 2014, Revisorernas årliga övergripande granskning år 2014 BUN 14/76 2 Delårsbokslut och prognos per BUN 14/63 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-09-24 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 24 FÖREDRAGNINGSLISTA september 2014, 13.00 ÄRENDE Val av protokolljusterare

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-30

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-30 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-01-30 1 Barn- och ungdomsnämndens internbudget för 2014 2 Uppföljning av internkontrollplan år 2013 3 Verksamhetschef skolhälsovården

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem

Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2017-12-13 Barn- och ungdomsnämnden 124 Yttrande över motion från Allians för Kalmar Bättre skola genom aktivt skolval och gemensamt kösystem Dnr BUN 2017/0897 Handlingar

Läs mer

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård

Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård UTDRAG 1 (3) 2013-10-16 Barn- och ungdomsnämnden 82 Svar på motion (MP) om varje elevs rätt till skolgård Dnr BUN 2013/0659 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-09-24. Miljöpartiets motion om

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-08-18 129 Tid 8.30-9.25 Plats Stadshuset Omfattning 144-149 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 35-44 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Bitte Gudmundsson

Läs mer

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (10) Datum 2013-11-13 Tid 17:00 Plats Kumla skola, Aulan Ordförande Sekreterare Anki Svensson Michael Martinsson Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten Snacka förskola och skola!

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.00 Beslutande Övriga deltagande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Switzer, (PF) ledamot

Läs mer

Anders Bengtsson (KD)

Anders Bengtsson (KD) Barn- och utbildningsnämnden 2018-02-07 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15:00-16:25 Beslutande Ledamöter Svante Hanses (KOSA), ordförande Ann-Christine Karlsson (S) Per Källs (KOSA) Maria

Läs mer

Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen"

Yttrande över motion (FP) - Vi investerar i barnen 1 (4) 25 Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen" Dnr BUN 2013/0165 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-03-06. Motion från Folkpartiet Liberalerna Vi investerar i barnen. Bakgrund

Läs mer

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga

Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-12-18 Barn- och ungdomsnämnden 121 Svar på motion (M) om språkträning för föräldralediga Dnr BUN 2013/0699 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-11-27. Kalmarsunds

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- ungdomsnämndens 9-13 2 Årsredovisning 2015 Barn- ungdomsnämnden...6 Fristående verksamhet i Alingsås kommun 2016...7 Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats 2015...8 Val av ledamöter

Läs mer

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU Handläggare Datum Peter Sunnanek 2017-08-30 0480-45 30 25 Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer 2017-09-20 på förvaltningskontoret BoU Syfte Fördjupa kunskapen om vardagsarbetet

Läs mer

Bildningsnämnden (14)

Bildningsnämnden (14) Bildningsnämnden 2017-02-20 1(14) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 16.40 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Anders Englund (S) Jan-Olof Hesselstedt (V) David Lundqvist (C) Anne-Marie

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl. 16.00-18.15 Beslutande Övriga deltagande Marie Gärdby, (C) ordförande Kent Holmer, (S) 1:e vice ordförande Viveca Dahlqvist (PF) 2:e vice ordförande Mikael Malm,

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 Barn- och ungdomsnämnden 97 Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr BUN 2016/0859 Handlingar

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-16 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll 2016-01-25, 16 - Fyllnadsval av ledamot i barn- och ungdomsnämnden efter Carina Falkestad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 21 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 22 Delgivningar 2018/4005 5 23 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018 6-7 24 Budget 2019 2017/4098

Läs mer

Avrapportering intern revision 2012

Avrapportering intern revision 2012 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2012-11-28 BUN 2012/2352 0480-45 30 09 Barn- och ungdomsnämnden Avrapportering intern revision 2012 Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-04-23 Ärendelista 40. Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 41. Remiss av förbättringsområden och ambitioner i handlingsprogram för skydd mot

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 3 (3) Södermöre kommundelsnämnd 2016-04-20 Anmälnings- och kännedomsärenden Barn- och elevombudets beslut gällande anmälan av kränkande behandling

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 (15) Plats och tid Näringslivets Hus, tisdagen den 22 januari 2019 kl 08:00-09.05 ande Alda Danial (L) Ordförande Ann-Britt Danielsson (M) Vice ordförande Anne-Marie Wahlström (S) Jan Henningsson

Läs mer

Svar på revisionsrapport - Granskning av förskoleverksamheten

Svar på revisionsrapport - Granskning av förskoleverksamheten Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-28 1 BUN 129 Dnr BUN 2015/0421 Svar på revisionsrapport - Granskning av förskoleverksamheten Beslut Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 119-136 Tid: 2016-09-20 kl. 13:00-16:10 Plats: Regionens hus, sal A 125 Reglemente för intern styrning och kontroll Diarienummer: RJL 2016/2847 Vid protokollet Beslut Regionfullmäktige

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Bokö Paragrafer 9-15 kl. 14:00-17:00 Justeringens plats och tid Sekreterare... Karin Berg Ordförande Justerande.... Kent Perciwall.... ANSLAG/BEVIS et är justerat. Justeringen har tillkännagivits

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2018-12-12 Anmälningsärenden 1. Förvaltningsrättens beslut om att avskriva överklagat beslut om skolskjuts eftersom sökanden återkallat sin överklagan (dnr 2018/0695). 2. Skrivelse

Läs mer