Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 13 juni 2018 kl. 13:00-16:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson (S) Jasminka Peric (S) Helena Olsson (S), 46-49c) Eva Jarstad (S) Marika Danielsson (C) Patrik Olsen (M) Linda Emma Kotanen (SD) Lotta Wahlmino (L) Jonas Friberg (V), 49d)-52 Ersättare Maria Kehagia (S) Jonas Friberg (V), 46-49c) Övriga Emad Soukiyh, administrativ chef Jennie Ljunggren, ekonom, 47 Clas Wolke, verksamhetsutvecklare, 48 Peter Sunnanek, planeringssekreterare, 49c) Annelie Olsson, verksamhetsutvecklare, 49d) Wolfgang Friedh, planeringssekreterare, 49e) Anslaget på kommunens anslagstavla den 21 juni 2018

2 2 (13) Sekreterare Iréne Jonsson Justeras Lasse Johansson Ordförande Marika Danielsson

3 3 (13) 46 Information om nationell funktionshinderpolitik Louise Weidolf, strateg på kommunledningskontoret, informerar övergripande om funktionshinderpolitik. I november 2017 beslutade riksdagen att införa ett nytt nationellt mål och en ny inriktning för funktionshinderspolitiken. Det nya målet är att, med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som utgångspunkt, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning. I Kalmar är viljan och strävan efter att vara en kommun som präglas av tillgänglighet för alla, hög och ständigt pågående. I verksamhetsplan med budget 2017 fick kommunstyrelsen i uppdrag att i samverkan med socialnämnden utarbeta en lokal strategi för frågor runt funktionshinder. Kommunen fortsätter att utveckla Tillgänglighetsrådet. Tillgänglighetsrådet är ett organ för samråd och ömsesidig information mellan kommunens nämnder och organisationerna för människor med funktionsnedsättning. Tillgänglighetsrådets intressebevakning ska vara kommunövergripande. Den nationella handlingsplanen Från patient till medborgare, FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och Barnkonventionen anger inriktningen: - att identifiera och undanröja hinder för full delaktighet i samhället för människor med funktionsnedsättning - att förebygga och bekämpa diskriminering mot personer med funktionsnedsättning - att flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning ska ges likvärdiga förutsättningar för självständighet, självbestämmande och god hälsa.

4 4 (13) 47 Svar på revisorernas rapport "Granskning av löneprocessen" Dnr BUN 2018/0385 Handlingar - Revisionsrapport Granskning av löneprocessen. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Ernst & Young AB har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Kalmar kommun granskat intern kontroll vid utbetalning av löner. Granskningsrapporten är överlämnad till kommunstyrelsen, barn- och ungdomsnämnden samt socialnämnden. Kommunstyrelsen och nämnderna rekommenderas utifrån granskningsresultatet: Att regelbundet följa upp gjorda ändringar av inlagda grunduppgifter, som exempelvis en förändrad grundlön. Att formalisera och dokumentera kontrollen av lönedetaljlistor där en digital kontroll vore önskvärd. Säkerställ att samtliga anställda, där det är möjligt, använder självservice. Svar på rapportens rekommendationer samt vilka åtgärder nämnden planerar att vidta ska vara kommunens revisorer tillhanda senast den 30 juni Yttrande Efter granskningen av löneprocessen framkom tre rekommendationer från revisorerna, ingen av dessa med direkt anknytning till barn- och ungdomsnämnden. Vi har däremot kunnat koppla delar av rekommendationerna till vår interna kontrollplan och viss möjlighet till eventuell utveckling och förbättring. 1. Grunddata Grunddata ägs inte av barn- och ungdomsförvaltningen utan hanteras numera av ekonomi- och lönecenter. Däremot har vi möjlighet att göra uppföljningar och kontroller utifrån våra löneprognoser för att på så sätt fånga upp eventuella felaktigheter i grunddata. Löneprognoser stäms av en gång i månaden samt arkiveras tre gånger per år. 2. Lönedetaljer Löneläsningen gjordes tidigare i systemet av respektive skolsekreterare, nu ligger uppgiften centralt av respektive enhets lönehandläggare på ekonomi- och lönecenter. Löneprognosen blir även här vårt kontrollverktyg för att säkerställa att rätt lön betalas ut och att eventuella avdrag så som sjukfrånvaro är inlagt. Digital kontroll ser vi inte är möjligt för vår förvaltning på grund av begränsade behörigheter i systemet. 3. Självservice/manuella blanketter Barn- och ungdomsförvaltningen hanterar överlag endast ett fåtal manuella blanketter vad gäller lön. Och då endast när det inte finns möjlighet att hantera rutinen digitalt.

5 5 (13) Detta förekommer till exempel vid: Avvikelser från vikariebokningen efter lönebrytdatum som inte kan hanteras av den lokala vikariebokaren direkt i systemet. Lön till tjänstledig tillsvidareanställd personal som vikarierar, då löneorsak Fyllnad ej ATL inte kan hanteras elektroniskt. Elektronisk hantering verkar inte vara alls möjligt i de fall personalen rör sig mellan olika förvaltningar. Däremot tittar vi på en eventuell möjlighet av elektronisk hantering för tjänstledig personal inom barn- och ungdomsförvaltningen och som också vikarierar inom vår förvaltning. Vissa längre tjänstledigheter från ordinarie tjänst (så som fackligt arbete). Inga tendenser till ökad blanketthantering för utbetalning av lön har påvisats sedan lönehanteringen centraliserades. Beslut Barn- och ungdomsnämnden överlämar svaret till kommunens revisorer.

6 6 (13) 48 Svar på revisorernas rapport "Granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld" Dnr BUN 2018/0384 Handlingar - Revisionsrapport Granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld. - Förvaltningskontorets skrivelse Bakgrund Ernst & Young AB har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Kalmar kommun genomfört en granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld. Granskningsrapporten är överlämnad till kommunstyrelsen, barn- och ungdomsnämnden samt socialnämnden. Kommunstyrelsen och nämnderna rekommenderas utifrån granskningsresultatet att: säkerställa att tillräckliga riskbedömningar sker enligt gällande lagstiftning och kommunens gällande rutiner och blanketter och att dessa även omfattar risker avseende våld, hot om våld och trakasserier, säkerställa att det planerade utvecklingsarbetet med hur återrapportering och uppföljning till styrelse och nämnder sker, samt aktualisera frågan om våld, hot om våld bland de förtroendevalda. Senast den 30 juni 2018 önskar kommunens revisorer svar på rapportens rekommendationer samt vilka åtgärder nämnden planerar att vidta. Yttrande Följande åtgärder kommer att vidtas utifrån rapporten: säkerställa att tillräckliga riskbedömningar sker enligt gällande lagstiftning Inventering och riskanalys utförs genom att följa arbetsgången i dokumentet: Hot och våld - förebyggande åtgärder samt checklistor, i kommunens verksamhetshandbok samt Arbetsmiljöverkets häfte: Kartläggning av våld och hot inom omsorg och skola. Tillägg kan behöva göras i dokument i barn- och ungdomsförvaltningens verksamhetshandbok. återrapportering och uppföljning till styrelse och nämnder Med en utveckling av webbformuläret för tillbudsrapportering, alternativt möjlighet att i systemet KIA 1) kunna rapportera om polisanmälan gjorts i samband med händelser i form av våld, hot samt hot om våld bör det i förlängningen vara möjligt att på ett enkelt sätt få fram statistik. Detta möjliggör sammanställning på förvaltningsnivå och analys av rapporterade polisanmälningar. 1) KIA är en förkortning för Kommunernas Informationssystem om Arbetsmiljö. I detta system anmäls tillbud, riskobservationer och olycksfall som sker under arbetstid eller på väg till och från arbetet. KIA ska införas i hela Kalmar kommun men prövas först på två förvaltningar fr.o.m. den 1 mars 2018.

7 7 (13) aktualisera frågan om våld, hot om våld bland de förtroendevalda Att t.ex. klargöra ansvarsförhållanden, förtydliga förhållningsregler i det politiska debattklimatet och informera om hur politiker bör gå tillväga om de blir utsatta är en kommunövergripande fråga varför rutin bör tas fram på kommunnivå. Beslut Barn- och ungdomsnämnden överlämnar svaret till kommunens revisorer.

8 8 (13) 49 Diskussions- och informationsärenden a) Förändring av beslutet Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet Barn- och ungdomsnämnden beslutade den 14 juni 2017, 57, att fr.o.m. den 1 januari 2019 bilda en ny organisatorisk enhet genom att dela Förskolan Smedby i två enheter: Förskolan Kroggärdet och Förskolan Smedängen- Tingbydal. Med anledning av förändrade förutsättningar i barnutvecklingen de kommande åren, samt förändrade förutsättningar i ny-/ombyggnationer görs bedömningen att enheten Förskolan Smedby inte bör delas. Barn- och ungdomsnämnden föreslås fatta beslut i ärendet vid sitt sammanträde den 29 augusti b) Utbildningspolitiskt program 2019 Administrativ chef Emad Soukiyh informerar om föreslagna satsningar i 2019 års utbildningspolitiska program: 1 Utvecklingstjänster 2 Gemensam rättning av nationella prov 3 Estetiska lärprocesser Ateljén-Byteatern-Länsmuséet 4 Vikariepool i förskolan - NYTT 5 Fler specialpedagoger i förskolan - NYTT 6 Naturvetenskap och teknik för alla (NTA) 7 Entreprenöriellt lärande 8 Samarbete med Linnéuniversitetet - Professur i pedagogik Barn- och ungdomsnämnden föreslås fatta beslut i ärendet vid sitt sammanträde den 29 augusti c) Elevernas och vårdnadshavarnas syn på verksamheten 2018 Planeringssekreterare Peter Sunnanek informerar om Elevernas och vårdnadshavarnas syn på verksamheten Informationsskriften bygger på de årliga gemensamma kundenkäterna till elever och vårdnadshavare som i år genomfördes under vecka 3-9. Svarsfrekvens: Elever % Elever % Elever F-3-93 % Vårdnadshavare grundskola - 58 % Vårdnadshavare förskola - 93 %

9 9 (13) 2018 års resultat visar sammanfattningsvis att eleverna trivs och känner sig trygga på skolorna i Kalmar kommun. Eleverna svarar att de får god kvalitet på undervisningen. Drygt nio av tio vårdnadshavare är nöjda med verksamheten. Att arbeta vidare med: - Elevernas delaktighet gällande ordningsregler och arbetssätt. - Studiero (anges av både elever och vårdnadshavare). - Möjlighet att arbeta med skolarbete på fritidshemmet. - Bemanningsfrågan på förskolan. d) Lägesrapport om nationella provens resultat Verksamhetsutvecklare Annelie Olsson informerar om organisationen kring årets gemensamma rättning av nationella prov, presenterar resultat avseende genomförda nationella ämnesprov samt informerar om de utvecklingsområden som medverkande lärare vid rättningen uppmärksammat. Analyser av resultatet på förvaltningsnivå kommer att genomföras under hösten e) Pågående och kommande lokalprojekt Planeringssekreterare Wolfgang Friedh informerar om pågående och kommande lokalprojekt. Telemarken: - Färdigställandet av Tallhagsskolan (högstadium), Lindöskolans mellanstadium, Gröndalsskolan (särskola) samt förskola är bestämt till maj/juni Inflyttning till skolstart i augusti Sporthallen ska vara färdigställd till juni Tas i bruk till skolstarten i augusti Djurängsskolan och förskola - Färdigställd till 30 september Lokalerna tas i bruk av skolan under november Förskolan Vallmon - Färdigställd till 13 september Lokalerna tas i bruk i oktober Tillbyggnad Falkenbergsskolan - Tillbyggnaden som ska ersätta hus 10 ska vara färdigställd den 11 juni Lokalerna tas i bruk i augusti Ny förskola Läckeby - Byggnaden ska vara färdigställd 3 april Lokalerna tas i bruk i maj Rocknebyskolan - Totalrenoveringen av byggnad med fyra klassrum avslutas under juni och skolan kan använda lokalerna fr.o.m. höstterminen Barkestorpsskolan - Nytt förslag håller på att tas fram för placering av matsal och omdisponering av befintliga lokaler. Dörbyskolan - Ombyggnationen av Dörbyskolans kök till klassrum kommer att förskjutas något. Förskola Lindsdal, Milstenen - Anbudsförfrågan kommer att gå ut på nytt i augusti Förskola Karlssons äng - Målet är att ha en nyckelfärdig förskola klar i oktober 2019.

10 10 (13) Rinkabyholmsskolan/Södra staden: - På nuvarande skolområde finns paviljong i två plan med sex klassrum klar för att tas i bruk för undervisning under september I framtiden ska lågstadiet med förskoleklasser och fritidshem ha sina lokaler här. - På det nya skolområdet (Södra staden) projekteras en sporthall för Rinkabyholmsskolan, färdigställd till läsårsstart i augusti Här kommer ett nytt mellanstadium och i framtiden ett högstadium med fritidsgård/bibliotek att byggas. På skoltomten placeras också förskola med sex avdelningar med möjlighet till utbyggnad med ytterligare fyra avdelningar. Framtida, ännu ej tidssatta projektstarter: - Falkenbergsskolan - Utbyggnad av matsal. - Rocknebyskolan - Utökning med två klassrum. - Smedby - Ombyggnad av befintlig skolbyggnad till förskola för ersättning av förskolan Kroggärdet. f) Personalnytt, organisation- och lokalförändringar - Annika Kristiansson är fr.o.m. den 1 september 2018 förskolechef för den nya enheten Förskolan Trekanten. - Rekrytering av förskolechef till Förskolan Vallmon har påbörjats. Biträdande förskolechef Marie Alexandersson vikarierar som förskolechef under rekryteringsprocessen. Beslut Barn- och ungdomsnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen.

11 11 (13) 50 Avrapportering verksamhetsbesök/nätverksträffar Avrapportering av genomförda verksamhetsbesök. Lasse Johansson återrapporterar från besök, vid flera tillfällen under våren, på Förskolan Vallmon och Falkenbergsskolan. Lotta Wahlmino återrapporterar från besök på Lindöskolan och Kalmar Centrumskola.

12 12 (13) 51 Anmälningsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll , 82 - Revisionsberättelse för 2017, revisorernas granskning av årsredovisningen 2017 samt revisorernas utvärderingsberättelse och årsrapport Centrala samverkansgruppens protokoll Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. 4. Sammanställning av inkomna anmälningar om diskriminering/trakasserier/kränkande behandling tiden 1 januari-31 maj Beslut Informationen noteras i protokollet.

13 13 (13) 52 Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefs beslut maj: C 4 Förordnande av vikarie för förskolechef/rektor, B 19 Beslut om tilläggsbelopp för elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd eller som erbjuds modersmålsundervisning HT 2018 (dnr 2018/0429, 2018/0428, 2018/0427, 2017/0423, 2014/0433, 2013/0875, 2017/0422, 2018/0425, 2016/0549, 2017/0421, 2017/0941, 2015/1186, 2016/0543, 2016/0544, 2016/0545, 2017/0944, 2016/0548, 2013/0877, 2013/0163, 2016/0546, 2016/0860, 2013/0564, 2012/0027, 2017/0419, 2015/0411, 2018/0426, 2017/0420, 2017/0978, 2017/0538, 2017/0539), D 3 Anmälan till Skolinspektionen gällande skolsituationen för en elev vid Djurängsskolan samt huvudmannens utredning av densamma (dnr 2018/0431). 2. Administrativ chef, beslut maj: A 6 Godkännande av enskild förskola - Förskolan Lilla Hjärtat (dnr 2018/0407), D 9 Verksamhetsavtal - personuppgiftsbiträdesavtal Nova Software AB (dnr 2018/0450), Samverkansavtal KLT - resor korttidsboende läsåret 2018/2019 (dnr 2018/0459), A 8 Tillsyn av enskild verksamhet - Förskolan Amanda (dnr 2018/0463), Förskolan Hjärtat (dnr 2018/0464). 3. Förskolechef Förskolan Smedby, beslut maj: A 3 Beslut om nedsatt avgift (dnr 2017/0841, 2017/0782). 4. Förskolechef Förskolan Svärdsliljan, beslut februari/mars: C 3 Anställning. 5. Förskolechef Förskolan Smedby, beslut maj: A 3 Beslut om nedsatt avgift (dnr 2018/0430, 2017/0583, 2017/0582, 2018/0447). 6. Förskolechef Förskolan Lindö, beslut april-maj: C 3 Anställning. 7. B 21 Förskolechefs/rektors beslut om att utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling (se anmälnings- och kännedomsärendet Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor ). Beslut Barn- och ungdomsnämnden godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

Svar på revisorernas rapport "Granskning av löneprocessen"

Svar på revisorernas rapport Granskning av löneprocessen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jennie Ljunggren/Camilla Bäckman 2018-05-23 BUN 2018/0385 Tfn 0480-45 30 09 Barn- och ungdomsnämnden Svar på revisorernas rapport "Granskning av löneprocessen"

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00-15:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-79 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2018 kl. 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 53-61 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00-15:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 80-85 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 maj 2016 kl 13:00-15:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 38-41 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 maj 2018 kl. 13:00-16:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-45 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 februari 2018 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 7-14 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl 14.00-16.15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-7 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2018 kl. 13:00-15:30 Plats Dörbyskolan Omfattning 62-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl 13:00-15:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 81-88 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 november 2017 kl 13:00-17:10 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 89-97 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 15 februari 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 11-17 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018 kl 13:00-15:55 Plats Rinkabyholmsskolan Omfattning 1-6 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 september 2016 kl 13:00-15:40 Plats Vasaskolan Omfattning 56-60 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Tid Onsdagen den 15 maj 2019 kl. 13:00-17:05 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 35-44 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Bitte Gudmundsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 augusti 2015 kl 13:00-15:20 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 52-59 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 23 augusti 2017 kl 13:00-16:30 Ajournering kl 14:20-14:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 63-70 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl 08:30-11:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 102-112 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen.

Förvaltningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att överlämna yttrandet till Skolinspektionen. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över ansökan från Södra skolan i Kalmar AB om godkännande för utökning med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 24 augusti 2016 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 48-55 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl 13:00-15:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 54-63 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55.

Barn- och ungdomsnämnden. Plats Östra Funkaboskolan PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55. Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 september 2012 kl. 13.00-14.55 Plats Östra Funkaboskolan Omfattning 69-77 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 maj 2017 kl 13:00-16:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 40-48 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019.

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019. 1(8) Tid Torsdagen den 31 januari 2019 kl. 13:00-17:00. Plats Magistern, nämndhuset bakom stadshuset. Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn 0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se senast

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 september 2017 kl 13:00-15:35 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 71-80 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl 13:00-16:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 30-39 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Svar på revisorernas granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld

Svar på revisorernas granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-08-20 KS 2018/0389 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld Förslag till beslut

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl 13:00-15:50 Ajournering kl 13:50-14:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 44-51 Beslutande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 08:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 86-116 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 14 juni 2017 kl 13:00-15:25 Plats Särskolan i Kalmar (Tullbroskolan) Omfattning 49-62 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 april 2015 kl 13:00-15:30 Plats Kalmar läns museum Omfattning 27-36 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Leila ben

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl 13:00-16:10 Plats Trekantenskolan Omfattning 1-10 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 april 2018 kl. 13:00-15:25 Plats Kalmarsundsskolan Omfattning 30-36 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e vice ordförande Leila

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl 13:00-17:00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 37-43 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 13:00-16:25 Plats Kalmar Konstmuseum Omfattning 48-56 ande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande Patricia

Läs mer

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum.

Utbildningsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum. Tid Onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:00-17:30 Plats Utbildningsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 1-9 ande Lasse Johansson (S), ordförande Susanne Eliasson (M), 1:e vice ordförande Britt-Marie

Läs mer

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor

Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 19 Svar på motion från Patricia Vildanfors (MP) - Källsortering på skolor Dnr BUN 2016/0045 Handlingar - Motion (MP) Källsortering på skolor. - Förvaltningskontorets

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen Datum 2015-02-10 Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2014 Sammanställt av kommunhälsan Ann-Sofi Carlsson Sinisa Vukovac Kommunledningskontoret Kommunhälsan

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 mars 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-26 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-09-21 1 (14) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum kl 13.00-15.25 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet

Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mats Linde 2017-05-29 BUN 2017/0086 Tfn 0480-45 30 02 Barn- och ungdomsnämnden Beslut om ny enhet - Förskolan Kroggärdet Förslag till beslut Barn- och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 21 mars 2018 kl 13:00-16:15 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 15-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi (V), 2:e

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 september 2015 kl 13:00-15:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 60-71 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 19 oktober 2016 kl 13:00-15:30 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 61-74 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 16 november 2016 kl 13:00-16:45 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 75-101 Beslutande Lasse Johansson (S), ordförande Leila ben Larbi

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 21 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 22 Delgivningar 2018/4005 5 23 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018 6-7 24 Budget 2019 2017/4098

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2018-04-25 Ärendelista 39 Dnr 2018-000005 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning 40 Dnr 2017-000018 Yttrande över förstudie av utbyggnad av Glänningesjö

Läs mer

1 Redovisning av barnomsorgskön BUN 16/39. 2 Aktuell information BUN 16/33. 3 Verksamhetsplan BUN 16/34. 4 Ekonomisk uppföljning BUN 15/69

1 Redovisning av barnomsorgskön BUN 16/39. 2 Aktuell information BUN 16/33. 3 Verksamhetsplan BUN 16/34. 4 Ekonomisk uppföljning BUN 15/69 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-04-20 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 20 april 2016, 15.00 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2012-05-30 51 (60) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, onsdagen den 30 maj 2012, kl. 15.00-16.35 Beslutande Robert Skoglund (S) ordf Lars-Gunnar Karlsson (FP) Övriga deltagande Lena Furén, förvaltningschef

Läs mer

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU

Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer på förvaltningskontoret BoU Handläggare Datum Peter Sunnanek 2017-08-30 0480-45 30 25 Dialog, Barn och ungdomsnämnden: Barnpanel Förskolechefer/rektorer 2017-09-20 på förvaltningskontoret BoU Syfte Fördjupa kunskapen om vardagsarbetet

Läs mer

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018 KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (16) Datum 2018-08-29 Tid 18:00 Plats Bollmora Ordförande Sekreterare Anki Svensson Carl Lidén Högselius Dagordning 1 Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 2 Ekonomisk uppföljning

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2018-09-19 Anmälningsärenden 1. Förvaltningsrättens dom med anledning av överklagat beslut om skolskjuts (dnr 2017/0014). 2. s protokoll. 3. Inkomna anmälningar om kränkande behandling

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl 13:00-16:25 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 82-108 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (FP),

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-16:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Åsa Engberg (L), Lennart

Läs mer

Protokoll 1 (18) Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan

Protokoll 1 (18) Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan Protokoll 1 (18) ande organ Plats och tid ande Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan 15.00-17.00 Sven Jansson, Ordförande (S) Monica Avås, Vice ordförande (M)

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 13.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Sven Olsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2019-04-23, kl. 15:00-16:45 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Fredrik Axelsson (M) Lena Wahlgren (M) Malin Taggu (M) Gun Larsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 96 Yttrande över motion från Björn Brändewall (L), Måns Linge (M), Pelle Sederkvist (M) och Christopher Dywik (KD) - Upptäck skolbarnen tidigt på asylboendena

Läs mer

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever

Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-03-16 20 Svar på motion från Björn Brändewall (L) - Frångå kösystemet så att även friskolor kan ta emot nyanlända elever Dnr BUN 2015/1000 Handlingar - Motion (L) Frångå

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden 2019-09-18 Anmälningsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens beslut augusti:

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2018-12-12 Anmälningsärenden 1. Förvaltningsrättens beslut om att avskriva överklagat beslut om skolskjuts eftersom sökanden återkallat sin överklagan (dnr 2018/0695). 2. Skrivelse

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-21 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. s protokoll. 2. Inkomna anmälningar om kränkande behandling från förskolor och skolor. Anmälan av delegationsbeslut 1. Förvaltningschefens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 20 april 2016,

Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 20 april 2016, Sammanträdesdatum 216-4-2 PLATS OCH TID ANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 2 april 216, 15. 16.5 Jessica Hildén (S), ordförande Albert Langenbach (M), vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2018-09-25 1 Innehållsförteckning Ärende 66 Redovisning av elev- och föräldraenkät... 3 67 Ekonomisk rapport tertial 2 och delårsbokslut... 4 68 Budget 2019-2021... 5 69 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete...

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2016-11-24 Ärendelista 96 Dnr 2016-000076 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2016 97 Dnr 2016-000107 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Plan för tillgänglighet och delaktighet

Plan för tillgänglighet och delaktighet Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige den 30 september 2013, 65 Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Planens syfte och

Läs mer

Förändring av resursfördelningssystemet

Förändring av resursfördelningssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2019-05-29 UN 2019/0440 0480-45 30 08/0480-45 30 25 Utbildningsnämnden Förändring av resursfördelningssystemet Förslag

Läs mer

Svar på granskningen av riktade statsbidrag utförd av Kalmar kommuns revisorer

Svar på granskningen av riktade statsbidrag utförd av Kalmar kommuns revisorer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2018-11-28 BUN 2018/1040 Tfn 45 30 25 Utbildningsnämnden Svar på granskningen av riktade statsbidrag utförd av Kalmar kommuns revisorer

Läs mer

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016

Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn budget 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson/Peter Sunnanek 2015-03-09 BUN 2015/0168 0480-45 30 08/45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Förändrad beräkningsmodell för bakgrundsfaktorn

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-04-23 Ärendelista 40. Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 41. Remiss av förbättringsområden och ambitioner i handlingsprogram för skydd mot

Läs mer

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen

Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Peter Sunnanek 2016-08-31 BUN 2016/0652 0480-45 30 25 Barn- och ungdomsnämnden Svar på skolinspektionens föreläggande; skolformen fritidshem Förslag

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Boken kl. 15:00-17:55 Beslutande Marie Gärdby (C), ordförande Kim Svitzer (PF), 1:e vice ordförande Mikael Malm (S), 2:e vice ordförande kl. 15.20-17.55 Övriga deltagande

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-09-17 67 Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Dnr BUN 2014/0472 Handlingar Miljöpartiets motion Förbättra barnens cykelvardag!. Förvaltningskontorets

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2013/2014

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2013/2014 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2013-09-17 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013/2014 Vår vision På Solgläntans förskola ska alla barn och

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Tisdagen den 14 maj 2019 klockan 14.00 17.30, Kommunhuset, Svenljungasalen Norr ande Ledamöter Patrik Harrysson (S), ordförande Torsten Lindh (S) Ann Wallnedal (LPo) Louise Björkman (M) Urban

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694 Älvdalens kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun under 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Barn- och ungdomsnämnden 2012-01-25 1 (20) Plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum, kl 13.00-15.10 Beslutande Jonas Hellberg (S), ordförande Björn Brändewall (FP), 1:e vice ordförande

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (27)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (27) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (27) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 08.30 10.55 ande Parisa Liljestrand (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Thomas

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL PERSTORPS KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL PERSTORPS KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden ANSLAG/BEVIS 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret kl. 16.00-17.40 Beslutande Marie Gärdby, (C) ordförande Mikael Malm, (S) 1:e vice ordförande Viveca Dahlqvist, (PF) 2:e vice ordförande Ljubica Marusic, (S) ledamot

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN K A LLELSE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 2015-03-17 Tid och plats 19.00 Bällstarummet Kallade tjänstemän Övriga kallade Marie Truedsson, förvaltningschef Elisabeth Johansson, kanslichef Mats Lundström, utbildningsstrateg

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.35-11.10 Beslutande Ledamöter Joanna Stridh (C), ordförande Lena Johansson (KD), vice ordförande Peter Jonsson (M) Barbro Aastrup (S) Rickard Möller (S)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fastställt av Förskolechef Ann-Charlotte Nilsson KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Dokumentansvarig Bitr. förskolechef Kristina Sjöbäck Arbetsgruppen för Jämställdhet och Mångfald Datum 2017-01-30 1 (12)

Läs mer

T/XCfXuufe* Ulla Matsson/ r

T/XCfXuufe* Ulla Matsson/ r o Barn-och utbildningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet, kl. 09:00-14:30 Beslutande Sofia Söderström, ordförande (S) Lilian Olsson (S) Birgitta Örjas (S) Bengt Nilsson (S) Tomas

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. 1 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 108 08:30-09:10 Beslutande Ulrika Tollgren (S), Christina Silverbern (M) ordförande Pontus Andersson (L) Annelie Fälth Simonsson (SD) Andreas Nilsson (C) Ersättare

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (11)

Barn- och utbildningsnämnden (11) Barn- och utbildningsnämnden 2017-04-18 1(11) Plats och tid: Stålvallaskolan, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Ann-Marie Rosö (S) Sune Frisk

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 22 mars 2017 kl 13:00-16:55 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 18-29 ande Lasse Johansson (S), ordförande Björn Brändewall (L), 1:e

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 1 Ärendeförteckning sid. 36 Val av justerare... 3 37 Fastställande av ärendelista... 4 38 Anmälan av informationsärenden mars... 5 39 Redovisning av delegeringsbeslut mars... 6 40 Ekonomisk periodrapport

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden 1 (20) Plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna, kl 19.00-21.00. Beslutande Ersättare Övriga närvarande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Malin Karlsson (FP), Irene Öman (M), Hans Heneby (M),

Läs mer

november 2014, Budget 2015, plan BUN 14/58 2 Barnbokslut, utredning BUN 13/130

november 2014, Budget 2015, plan BUN 14/58 2 Barnbokslut, utredning BUN 13/130 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-11-19 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 19 FÖREDRAGNINGSLISTA november 2014, 13.00 ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Utbildningsnämnden (14)

Utbildningsnämnden (14) Utbildningsnämnden 2015-06-10 1 (14) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 10 juni kl.8.30 11.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-11-16 Barn- och ungdomsnämnden 97 Yttrande över remiss av betänkandet På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr BUN 2016/0859 Handlingar

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2013-03-20 Anmälnings- och kännedomsärenden 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll 2013-01-28, 9 Inrättande av ett Brottsförebyggande råd i Kalmar (dnr 2013-0139). 2. Utdrag

Läs mer